Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΜ ΜΠΙΤΣ
  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ
  • [03] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
  • [05] Ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ
  • [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [07] Η ΝΙΚΟΛ ΦΟΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΛΕΑ ΡΑΜΠΙΝ
  • [08] ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
  • [09] ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΠΕΤΡΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [10] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2 - 1
  • [11] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 1 - 1
  • [12] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΕΚ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2 - 1
  • [13] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 4 - 1
  • [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 0 - 2
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • [16] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ- Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 63 - 80
  • [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΧΕΙΟΥ "ΜΠΟΥΤΣΙΜ"
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΜΙΛΩΝ 110 - 77
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΗΑΡ ΗΣΤ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 75 - 82
  • [21] ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΚΙΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΚΛΙΜΟΦΣΚΙ
  • [22] ΤΕΣΤ DNA ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ
  • [23] ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ
  • [24] ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
  • [25] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑΛΕΜΠΑΝ ΠΡΟΣ ΜΟΣΧΑ

  • [01] ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΜ ΜΠΙΤΣ

    Παλμ Μπιτς, 12 Νοεμβρίου 2000 (11:45 UTC+2)

    Νέα καταμέτρηση με το χέρι για το σύνολο των 425.000 ψηφοδελτίων αποφάσισε η αρμόδια εκλογική επιτροπή στο Παλμ Μπιτς, της Φλόριντα λίγο μετά την ολοκλήρωση της επανακαταμέτρησης του 1%.

    Η καταμέτρηση 4.500 ψηφοδελτίων με το χέρι στο Παλμ Μπιτς, έδειξε ότι ο Αλ Γκορ κέρδισε 19 ψήφους και ο Τζορτζ Ο.Μπους 14, συγκριτικά με τα προηγούμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα όμως, με παράλληλη καταμέτρηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών ο αντιπρόεδρος προηγείται με 33 ψήφους.

    Οι εκπρόσωποι της επιτροπής δήλωσαν ότι υπολογίζουν κατά αναλογία τα λάθη σε ολόκληρη την κομητεία περίπου στα 1.900 και ανέφεραν ότι οι αποκλίσεις οφείλονται σε δυσκολία των ηλεκτρονικών υπολογιστών να "διαβάσουν" ορισμένα ψηφοδέλτια.

    Παρά τις αντιδράσεις του νομικού εκπροσώπου των Ρεπουμπλικάνων, Μαρκ Ουάλλας για συνολική καταμέτρηση με το χέρι, η επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο, για να αποφασίσει πότε και πως αυτή θα διεξαχθεί.

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2000 (13:12 UTC+2)

    Τον πρότυπο οικισμό τσιγγάνων στο πρώην στρατόπεδο "Γκόνου" στην Ιωνία επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και απευθυνόμενος στους τσιγγάνους επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη του τόπου και να μην είναι αποκλεισμένοι κοινωνικά.

    Μαζί με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη και τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο επισκέφθηκαν τον Παιδικό Σταθμό του καταυλισμού, το Νηπιαγωγείο, το Iατροκοινωνικό Κέντρο Φροντίδας, το υπό ανέγερση Πολύκεντρο και έναν οικίσκο οικογένειας τσιγγάνων.

    Τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα οι τσιγγάνοι που έχουν εγκατασταθεί στον οικισμό και ανέρχονται σε 1.500. Ο οικισμός αυτός αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την οριστική οικιστική αποκατάσταση των τσιγγάνων. Αποτελεί πρότυπο και στους στόχους της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και άλλων τέτοιων οικισμών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Του προγράμματος αυτού επιλαμβάνεται η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού έγινε η τελετή αγιασμού από τον πατέρα Βαρνάβα, ο οποίος μίλησε και στη γλώσσα των τσιγγάνων και απηύθηνε έκκληση στον πρωθυπουργό να τους βοηθήσει ακόμα περισσότερο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Τις ευχαριστίες των τσιγγάνων εξέφρασε και ο εκπρόσωπός τους, Παναγιώτης Φραγκούλης, ο οποίος παρέδωσε στον πρωθυπουργό τιμητική πλακέτα.

    Χαιρετισμό απηύθηνε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος ενώ στην ομιλία του ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε: "Υπάρχουν στην Ελλάδα φύλακες καθυστέρησης. Ομάδες πληθυσμού οι οποίες δεν παρακολουθούν την εξέλιξη την οικονομική και κοινωνική. Μένουν στο περιθώριο. Και σε μια κοινωνία σύγχρονη κανείς δεν πρέπει να μένει στο περιθώριο. Ξέρουμε όλοι ότι οι τσιγγάνοι είναι ένα τμήμα του πληθυσμού που δεν μπορεί γρήγορα να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις. Και γι' αυτό χρειάζεται παρέμβαση και παρουσία της Πολιτείας.Αυτή η κυβέρνηση, είναι η κυβέρνηση η οποία εκπόνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει στέγαση, περιλαμβάνει την εκπαίδευση των παιδιών, και υπάρχει πρώτη φορά κάρτα μαθητή για το παιδί, όταν μετακινούνται οι γονείς να μπορεί να πηγαίνει από σχολείο σε σχολείο, περιλαμβάνει την επαγγελματική εκπαίδευση, την υγεία, την φροντίδα για την υγεία, τη φροντίδα, και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζονται από τους οργανισμούς της κοινωνικής πρόνοιας. Το πρόγραμμα αυτό το διαχειρίζονται περισσότερα υπουργεία και εφαρμόζει και νέους στόχους προσέγγισης. Εδώ στην περιοχή, όχι μονάχα οι εκπρόσωποι του κράτους αλλά οι εκπρόσωποι των ίδιων των τσιγγάνων και οι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, όπως οι "Γιατροί χωρίς σύνορα", "Οι Γιατροί του Κόσμου" επί τόπου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Τι έχουμε κάνει εδώ; Όπως βλέπετε έχουμε έναν μεταβατικό οικισμό. ΄Εναν οικισιμό ο οποίος έχει σκοπό να δώσει μια πρώτη εγκατάσταση και πρόκειται να επεκταθεί, να επεκταθούν οι οικίσκοι και ο οικισμός, να υπάρχουν περισσότεροι οικίσκοι, και επίσης ο οικισμός αυτός παρέχει και βοήθεια για το σχολείο, τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής, παρέχει νηπιαγωγείο, παρέχει υγειονομική φροντίδα. Θέλουμε να δείξουμε ότι η κοινωνία μας είναι μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης. Ότι φροντίζουμε εκείνους που έχουν πρόβλημα. Γιατί μια κοινωνία προοδευτική αυτόν τον χαρακτήρα πρέπει να έχει. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σ' αυτήν την προσπάθεια και θέλω βέβαια να συγχαρώ τους ίδιους τους κατοίκους εδώ της περιοχής που δεν κάθισαν παθητικά, αλλά βοήθησαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Μπράβο τους!

    [03] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2000 (11:11 UTC+2)

    Δεν υπάρχει κανένα ρίσκο της Ελλάδας στην πολιτική της απέναντι στην Τουρκία και αν έχει πάρει κάποιος ρίσκο είναι ο υπουργός Εξωτερικών αν έχει ταυτιστεί με ένα στοίχημα, ότι πιθανώς η ευρωπαική προοπτική να βοηθήσει την Τουρκία, τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    "Καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν θα άφηνε τη χώρα να μπει σε περιπέτεια", σημειώνει και εξηγεί:"Γιατί δεν υπάρχει ρίσκο; Γιατί η Τουρκία έχει δύο επιλογές: Η να προχωρήσει στην Ευρωπαική Ενωση και να βρει πρακτικούς τρόπους να λύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα, ή να μην προχωρήσει, οπότε η Ελλάδα έχει ανοίξει το δρόμο, έχει δημιουργήσει μια θετική εικόνα σε υπολογίσιμες ομάδες στην Τουρκία και σε διεθνές επίπεδο έχει κατοχυρώσει την εικόνα ότι δεν είναι η χώρα που έχει προκαταλήψεις και ότι θέλει καλή γειτονία με βάση την εφαρμογή των διεθνών κανόνων. Αν η Τουρκία αρνηθεί αυτή την προοπτική, θα έχει χάσει μια σημαντική προοπτική και οι δύο χώρες θα πάνε πίσω ...σε περιόδους κάποιων κρίσεων, αύξησης της έντασης-όχι όμως με υπαιτιότητα της Ελλάδας...Εμείς έχουμε κατοχυρώσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και αυτό αλλάζει άρδην τα δεδομένα..."

    Ο Γ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε μια πορεία που όλα δεν είναι μαύρα ή άσπρα. "Η Τουρκία πιθανώς να επιλέξει τον ευρωπαικό δρόμο ή όχι. Ομως, η διαφορά είναι ότι τώρα δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να επιλέξει η Τουρκία τον ευρωπαικό δρόμο. Της δίνουμε τη δυνατότητα αυτή, της δίνουμε και "τράτο" να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του εσωτερικού συστήματος της αλλά και τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, βεβαίως".

    Σε ότι αφορά την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει:"Πράγματι, ο οργανισμός που λέγεται ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια δημοκρατική ανανέωση στις λειτουργίες του, στον τρόπο σύνδεσης του με την κοινωνία, με νέα κοινωνικά στρώματα. Πρέπει να αναπτύξει έναν διάλογο για να αναδείξει τα νέα πρόσωπα, ιδέες και ρεύματα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό νομίζω απαντά στην παρατήρηση περί κούρασης. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια εσωτερική δομή λειτουργίας αρκετά ιεραρχική και κλειστή, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Εχουμε αφήσει το κόμμα να ζει με τη συνθηματολογία του παρελθόντος, χωρίς να μπαίνει στην ουσία της πολιτικής συζήτησης και να κινητοποιεί τις πολιτικές δυνάμεις που θα πιέσουν για όποιες αλλαγές".

    [04] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2000 (10:43 UTC+2)

    Βολές προς πάσα κατεύθυνση ρίχνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, με συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής" στην οποία τονίζει ότι η κυβέρνηση πιέζεται από οργανωμένα συμφέροντα που δεν εννούν να αποδεχτούν τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς αλλά διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί με όποιο κόστος, επισημαίνοντας προς όλους ότι θα τηρηθούν αυστηρά οι κανόνες διαφάνειας και νομιμότητας των διαδικασιών.

    Εκφράζει την απορία του για τους "εντός τειχών" επικριτές του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης, καθώς όπως επισημαίνει, ουδείς αμφισβήτησε τη συγκεκριμένη πολιτική στα κυβερνητικά όργανα.

    Σε ερώτηση για το πως δημιουργήθηκε αυτή η διάσταση των απόψεών του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμο, για τον πληθωρισμό ο υπουργός αναφέρει: "Με εξέπληξε, όπως και τον κ. Παπαδήμο, γιατί μιλήσαμε αρκετές φορές για αυτό, πως εμφανίστηκε το θέμα. Γιατί οι δηλώσεις μου ήταν απόρροια και της συζήτησής μου με τον κ. Παπαδήμο. Εχουμε απόλυτα κοινές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Τώρα, πως προέκυψαν τα δημοσιεύματα αυτά, δεν ξέρω και δεν θα ήθελα να το σχολιάσω".

    [05] Ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2000 (12:50 UTC+2)

    Κάτι "απλό" και "απαλό" με "όρους αναπνοής παρά προθέσεων" σκοπεύει να δημιουργήσει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, στην τριλογία που πρόκειται να κάνει για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Οπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η διάθεσή του είναι να αφήσει τον εαυτό του να λειτουργήσει με βάση τη συγκίνηση που θα του δημιουργήσουν οι ηθοποιοί, αλλά και η πραγματικότητα των χωρών όπου θα γίνεται το γύρισμα.

    Ο σκηνοθέτης και πρόεδρος του Φεστιβάλ μίλησε για την τριλογία του αυτή, για την οποία αναζητά τίτλο. Η πρώτη ταινία της τριλογίας θα έχει τίτλο "Το λιβάδι που δακρύζει" από μια μικρή ιστορία με αυτόν τον τίτλο που έγραψε για αυτόν ο Τονίνο Γκουέρα. Τα γυρίσματά της θα γίνουν στην Ελλάδα και θα καλύπτουν την περίοδο από το 1919 και την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στην Οδησσό, μέχρι το 1949 και το τέλος του εμφυλίου.

    Η δεύτερη ταινία θα έχει τίτλο "Το τρίτο φτερό" από ένα δικό του ποίημα, θα καλύπτει την περίοδο από το 1913 έως το 1971 και τα γυρίσματά της θα γίνουν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, το Ουζμπεκιστάν, τη Ρωσία, πόλεις του Βόλγα, τη Σιβηρία κ.α. Η τρίτη, με τίτλο "Η αιώνια επιστροφή" θα αναφέρεται στην περίοδο από το 1972 μέχρι σήμερα και θα γυριστεί στην Αμερική.

    Οπως επεσήμανε ο τιμώμενος από το φετινό φεστιβάλ σκηνοθέτης, η ιστορία που ήθελε να διηγηθεί είναι πάρα πολύ μεγάλη και προσπάθησε αρχικά να τη χωρέσει σε μια τρίωρη ταινία. Εδινε όμως περισσότερο την αίσθηση κενών ελλείψεων, με την έννοια του ελειπτικού λόγου.

    Οταν προέκυψε η πρόταση των Γάλλων για μια τριλογία, ο ίδιος ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δίστασε, γιατί θα έπαιρνε πολύ χρόνο και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τη ζωή του - τη μετράει. Οι ιδέες όμως που ακολούθησαν έκαναν το σχέδιο ακόμη περισσότερο δελεαστικό, με αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση. Μια από τις ιδέες αυτές είναι να ενσωματώσει στην τριλογία τον Θηβαϊκό κύκλο του Σοφοκλή (Οιδίπους Τύραννος, Επτά επί Θήβας, Οιδίππους επί Κολωνώ), αφήνοντάς τον να λειτουργήσει υπόγεια και όχι ορίζοντάς τον ως πλαίσιο.

    "Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι μας κατοικούν και επειδή μας κατοικούν, τους κατοικούμε", τόνισε, ενώ μιλώντας για το ίδιο θέμα αναφέρθηκε στην "Αναπαράσταση", όπου η αφορμή ήταν ένα σύγχρονο γεγονός, βγαλμένο από τις εφημερίδες, αλλά όταν η ταινία ολοκληρώθηκε διαπίστωσε ότι σε αυτήν ήταν εμφανής η αναφορά στο μύθο του "Αγαμέμνωνα".

    "Δεν έχει σημασία", πρόσθεσε ο σκηνοθέτης, "να κάνεις ταινίες αρχαιοπρεπείς, με ηθοποιούς που φορούν χλαμύδες, αλλά να τις αφήσεις να λειτουργήσουν ενώνοντας το τραγικό του χθες με το τραγικό του σήμερα, αφού η ανθρώπινη περιπέτεια είναι ίδια από την αρχή του κόσμου μέχρι σήμερα".

    Για το "επικό πλαίσιο" που υπάρχει σε πολλές ταινίες του, είπε πως αυτό που προσπαθεί είναι να εντάξει το προσωπικό μέσα σε μια ευρύτερη διάσταση, λέγοντας "ανασαίνω με όρους επικούς, αυτή είναι η μοίρα μου".

    Μιλώντας για το θέμα της ελληνικότητας και της έντονης αντιπαράθεσης που γεννά τελευταία η συζήτηση για τη διαφύλαξή της, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος όρισε ως "ταυτότητα" τη "γλώσσα" τη "γλώσσα της μάνας μας" όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ίδιος δήλωσε πως δεν φοβάται τίποτα γιατί έχει ταυτότητα, ενώ τόνισε πως "αυτοί που αισθάνονται απειλή λειτουργούν εκ του πονηρού και δεν υπερασπίζονται την ταυτότητα, αλλά κεκτημένα δικαιώματα".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια ταινία του θα ξεχώριζε, απάντησε κατηγορηματικά την "Αναπαράσταση" ως τον "πρώτο έρωτα", "πρώτη περιπέτεια", ως μια ταινία - "ανακάλυψη" της Ελλάδας, της "μέσα" Ελλάδας, που δεν γνώριζαν όσοι γεννήθηκαν στην Αθήνα.

    Αναφερόμενος σε παλιά του δήλωση ότι η ταινία "Μια αιωνιότητα και μια μέρα" θα ήταν η τελευταία του και απαντώντας σε ερώτηση για τα δημιουργικά του αποθέματα, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δεν έκρυψε πως παρά το σχέδιο για την νέα τριλογία, διστάζει: "σκέπτομαι και διερωτώμαι", είπε, "υπάρχουν λέξεις που δεν έχω προφέρει;". Υπάρχει κάποιος που να μου πουλήσει λέξεις; Η σημερινή πραγματικότητα είναι ένα τοπίο "φλατ", ένα "τοπίο στην ομίχλη". Κάνοντας πάντως αυτό το σχέδιο, που είναι τεράστιου προϋπολογισμού και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα ψάξω τις λέξεις. Ελπίζω να τις βρω".

    Αναφερόμενος στο μεγάλο αφιέρωμα του 41ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος απάντησε από την αρχή της συνέντευξης σε δημοσιεύματα που πρόβαλαν ενστάσεις για το γεγονός ότι τιμάται, όντας πρόεδρος του Φεστιβάλ. Οπως επεσήμανε, αντίστοιχες "ρετροσπεκτίβες" έχουν γίνει πολλές σε φεστιβάλ του εξωτερικού, αλλά ποτέ στην Ελλάδα. Επομένως, όταν του ζητήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να συνεργαστεί για αυτό το αφιέρωμα, το βρήκε πάρα πολύ φυσικό. "Τιμώ το Φεστιβάλ με την παρουσία μου", υπογράμμισε ο σκηνοθέτης. "Δεν με τιμά το Φεστιβάλ".

    [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας μιλώντας στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη Αττικής του ΔΗΚΚΙ. Ο κ. Τσοβόλας προέβλεψε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και υπογράμμισε ότι το κόμμα του έχει να επιτελέσει ένα σημαντικό ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, υπερασπιζόμενο τον Ελληνα πολίτη και δίδοντάς του την πλήρη εικόνα της πολιτικής παραπληροφόρησης που υπέστη μέχρι τώρα.

    Συγκεκριμένα ο κ. Τσοβόλας επισήμανε ότι έχει αποτύχει η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε στη χώρα μας τη δεκαετία του 90 τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. "Πρέπει να ψάξει κανείς πολύ στην πολιτική ιστορία της χώρας μας για να εντοπίσει άλλη περίπτωση σαν και αυτή που ζούμε όπου η επίτευξη των στόχων οδήγησε σε τόση μεγάλη διάψευση προσδοκιών και ελπίδων", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ανέφερε ότι υποτιμήθηκε σημαντικά το ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και του γιεν, ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα το τμήμα του δημοσίου χρέους που υπολογίζεται σε δολάρια και γιεν. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι μειώθηκαν οι παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας ενώ επιβαρύνθηκαν ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα και οι συνταξιούχοι.

    Για τα εθνικά θέματα ο κ. Τσοβόλας είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναποδογύρισε πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αποδέχτηκε υπό τις διεθνείς πιέσεις το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας για την Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, η γειτονική χώρα αυξάνει τις προκλήσεις της και τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας.

    Αναφερόμενος στην εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας κατά της διαπλοκής κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υποκρισία καθώς, όπως είπε, "η Νέα Δημοκρατία, με την ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού που συμπληρώνεται σήμερα από το ΠΑΣΟΚ, δεν ενδιαφέρονται για την ηθική, την έντιμη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, δεν ενδιαφέρονται για την καθιέρωση θεσμών κοινωνικού ελέγχου και λαϊκής συμμετοχής". Κατηγόρησε εξάλλου τα δύο μεγάλα κόμματα ότι ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το μεγαλύτερο μερίδιο στα τρισεκατομμύρια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, τα μεγάλα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ψηφιακή τηλεόραση.

    Παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του, ζήτησε τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων, τη λειτουργία τους με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια χωρίς αλλαγή του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος και τη χρησιμοποίηση του προσωπικού τους έξω από πελατειακές σχέσεις.

    [07] Η ΝΙΚΟΛ ΦΟΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΛΕΑ ΡΑΜΠΙΝ

    Βρυξέλλες, 12 Νοεμβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Τη θλίψη της για τον θάνατο της συζύγου του εκλιπόντος πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτζχάκ Ραμπίν, Λέα, εξέφρασε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλ Φοντέν.

    "Ηταν μια θαρραλέα γυναίκα", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με τον θάνατό της πεθαίνει ουσιαστικά και ένα από τα σύμβολα του αγώνα για την ειρήνευση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    "Μετά τη δολοφονία του συζύγου της, σήκωσε το λάβαρο των αγωνιστών της ειρήνης με ένα τέτοιο ήθος που θα αποτελεί πάντα παράδειγμα για όλους", κατέληξε η κ. Φοντέν.

    Σ.Π.

    [08] ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Είκοσι χαρτονομίσματα των δέκα χιλιάδων δραχμών εντόπισαν το πρωί περαστικοί στη θαλάσσια περιοχή στο ύψος του Λευκού Πύργου. Ορισμένοι δήλωσαν ότι στην περιοχή εκείνη τριγυρνούσε κάποιος άνδρας και κοιτούσε στο συγκεκριμένο σημείο όπου βρισκόταν τα χαρτονομίσματα. Αργότερα ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Λιμενικοί βούτηξαν στο Θερμαϊκό και ανέσυραν τα είκοσι δεκαχίλιαρα που επέπλεαν στην επιφάνεια.

    Πριν από ένα μήνα περίπου τριακόσιες χιλιάδες δραχμές σε χαρτονομίσματα των πέντε και δέκα χιλιάδων δραχμών είχαν βρεθεί μέσα στη θάλασσα, στον Θερμαϊκό.

    [09] ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΠΕΤΡΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Σεράγεβο, 12 Νοεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Μια ημέρα μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στην πρώην αυτή γιουγκοσλαβική δημοκρατία, Βόλφγκανγκ Πέτριτς,, εισήγαγε μια σειρά νόμων με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων της βοσνιακής οικονομίας.

    Ο Βόλφγκανγκ Πέτριτς εισήγαγε μια σειρά νομικών μέτρων που άπτονται της δημιουργίας ενός κρατικού δικαστηρίου, του συστήματος συνταξιοδότησης, αλλά και του εμπορίου και έχουν ως βασικό στόχο τον εναρμονισμό της Βοσνίας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων του κ. Πέτριτς θα συμβάλει στην απελευθέρωση του δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα, συνολικού ύψους 24 εκ. δολαρίων.

    Σ.Π.

    [10] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2 - 1

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Τρεις πολύτιμους βαθμούς κατέκτησε σήμερα ο Εθνικός Αστέρας που κέρδισε τον ΠΑΣ Γιάννινα με σκορ 2 - 1 στην 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν μόλις στο 18' λεπτό με τον Κοντόπουλο, όμως ο ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1 - 1 στις καθυστερήσεις του α' ημιχρόνου με τον Μπελά.

    Στο β' ημίχρονο ο Εθνικός Αστέρας ευτύχησε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα με τον Τέσοβιτς, στο 76' λεπτό και να κατακτήσει τη νίκη με σκορ 2 - 1.

    [11] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 1 - 1

    Πύργος, 12 Νοεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Οι πολλές απουσίες επηρέασαν τον ΠΑΟΚ που έμεινε στο 1 - 1 με τον Πανηλειακό στον Πύργο για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, μετά τη σπουδαία επιτυχία στην Ευρώπη, δεν κατάφεραν να πάρουν τους τρεις βαθμούς και στο ελληνικό πρωτάθλημα και έτσι έχασαν νέο έδαφος στη διοργάνωση.

    Ο Πανηλειακός που ήταν κυρίαρχος στα πρώτα λεπτά του αγώνα κατάφερε να προηγηθεί στο 28' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντρα. Ωστόσο υπήρξαν διαμαρτυρίες όσον αφορά τον καταλογισμό της ποινής, από τους παίκτες του Δικεφάλου. Στη συνέχεια, οι παίκτες του Μπάγεβιτς ανέβασαν την απόδοση τους και πίεζαν τον αντίπαλο. Ομως δεν κατάφεραν να μετατρέψουν τις ευκαιρίες σε γκολ.

    Η ισοφάριση σε 1 - 1 ήρθε στο 67' λεπτό με απευθείας χτύπημα φάουλ του Στέλιου Βενετίδη. Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να πιέζει όμως δεν μπόρεσε να φύγει από τον Πύργο με τους τρεις βαθμούς και τη νίκη.

    [12] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΕΚ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2 - 1

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Τρεις νέους βαθμούς πρόσθεσε στη συγκομιδή της η ΑΕΚ που κέρδισε στη Νέα Φιλαδέλφεια την Παναχαϊκή με σκορ 2 - 1 στην 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Ετσι, οι παίκτες του Γιάννη Παθιακάκη αναρριχήθηκαν ψηλότερα στο βαθμολογικό πίνακα.

    Η Ενωση προηγήθηκε στο 39' λεπτό με τον Βασίλη Τσάρτα, ενώ ζευγάρωσε τα τέρματα της στο 41' με τον Εμανουέλ Ρουίς. Η Παναχαϊκή κατάφερε να μειώσει το σκορ στο 86' με τον Παπαδόπουλο, όμως όσο και αν προσπάθησε στα επόμενα λεπτά δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι περισσότερο.

    [13] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 4 - 1

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Ο Ιωνικός κατάφερε να επικρατήσει στην έδρα του επί της Καλαμάτας με σκορ 4 - 1 και να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης στην 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Με κορυφαίο στο πρώτο 45λεπτο τον Κομπαγιάσι που πέτυχε τα δύο πρώτα γκολ στο 8' και 34' λεπτό ο Ιωνικός πήρε ένα προβάδισμα και οδηγήθηκε στα αποδυτήρια προηγούμενος με 2 - 0. Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 54' ο Μπρούστερ έγραψε το 3 - 0 για τους γηπεδούχους.

    Η Καλαμάτα κατάφερε να πετύχει στο 81' το γκολ της τιμής με τον Μπόατεγκ και να μειώσει σε 3 - 1. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 88' λεπτό όπου για τον Ιωνικό σκόραρε και πάλι ο Μπρούστερ.

    [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 0 - 2

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ηρακλής

    Ο Ηρακλής πήρε μια σπουδαία νίκη μέσα στο γήπεδο Χαριλάου από τον Αρη, στο τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης που ήταν στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι παίκτες του Γιάννη Κυράστα κατάφεραν να κερδίσουν τους κίτρινους με σκορ 0 - 2 χάρη στον πολύ καλό Μιχάλη Κωνσταντίνου.

    Οι παίκτες του Γηραιού είχαν τη χαρά να προηγηθούν μόλις στο 8' λεπτό με τον κύπριο επιθετικό να βρίσκει το δρόμο προς τα δίχτυα και να γράφει το 0 - 1 για τους φιλοξενούμενους. Λίγα λεπτά αργότερα, στο 13' λεπτό, ο Κυριαζής ανατράπηκε από τον Κατεργιαννάκη και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Κωνσταντίνου. Ωστόσο ο τερματοφύλακας του Αρη είπε "όχι" και διατηρήθηκε έτσι το 0 - 1 υπέρ του Ηρακλή.

    Και ενώ στο β' ημίχρονο οι παίκτες του Μπάμπη Τεννέ προσπάθησαν να ισοφαρίσουν, ο Ηρακλής με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου στο 53' λεπτό έγραψε το 0 - 2 και φάνηκε να καθαρίζει το παιχνίδι.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Η ευρωπαϊκή πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης ήταν το κύριο αντικείμενο της κοινής συνάντησης που είχε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Νεολαίας και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μυρσίνη Ζορμπά, με εκπροσώπους της τριών ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών της χώρας μας. Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν ο κ. Βασίλης Λουζιώτης από την ΟΛΜΕ, ο κ. Τριαντάφυλλος Οικονόμου από την ΔΟΕ και οι κ.κ. Γιώργος Μαρλαντής, Μπάμπης Στέλτσος και Νίκος Φωτόπουλος από την ΟΙΕΛΕ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Ζορμπά ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών για μερικά από τα θέματα προτεραιότητας του κλάδου τους, όπως η αξιολόγηση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ο ρόλος των γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα εργασιακά και ο ρόλος των νέων τεχνολογικών στη διαδικασία της μάθησης.

    Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ με τη σειρά της τους ενημέρωσε για την ευρωπαϊκή πολιτική για την εκπαίδευση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καλώντας τους συνομιλητές της να συμβάλλουν με τις απόψεις τους στην τελική διαμόρφωση των θέσεων αυτών. Για την πραγμάτωση του στόχου αυτού ορίστηκε νέα συνάντηση για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

    [16] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ- Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός συγκατοικούν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά τα παιχνίδια της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Τη νίκη όμως της ημέρας πήρε ο Παναθηναϊκός που κέρδισε στη Θεσσαλονίκη τον ΠΑΟΚ με σκορ 80 - 63. Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (4η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 8

    2.Ολυμπιακός 8

    3.Παναθηναϊκός 7

    4.Περιστέρι 6

    5.Πανιώνιος 6

    6.Μίλωνας 6

    7.ΠΑΟΚ 6

    8.Ηρακλής 6

    9.Αρης 4

    10.Μαρούσι 4

    11.Ηράκλειο 4

    12.Νήαρ Ηστ 4

    13.Δάφνη 3

    14.Μακεδονικός 3

    *Δάφνη, Αρης, Μαρούσι, Ηράκλειο, Μακεδονικός και Περιστέρι έχουν από ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (5η)

    Αρης - Μαρούσι

    Ηράκλειο - Μακεδονικός

    Περιστέρι - Νήαρ Ηστ

    Ολυμπιακός - Ηρακλής

    Μίλωνας - ΑΕΚ

    Πανιώνιος - ΠΑΟΚ

    Παναθηναϊκός - Δάφνη

    [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 63 - 80

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα από το νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Οι πράσινοι κατάφεραν να κερδίσουν -σχετικά άνετα- τον Δικέφαλο του Βορρά στη Θεσσαλονίκη με σκορ 80 - 63 στην 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και στο πρώτο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ 18 - 16. Στη συνέχεια όμως ο Παναθηναϊκός μάρκαρε πολύ καλά τον Παναγιώτη Λιαδέλη και ο Δικέφαλος δεν μπορούσε να βρει δρόμο προς το καλάθι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα επόμενα δέκα λεπτά οι παίκτες του Κώστα Φλεβαράκη σημείωσαν μόλις έξι πόντους και έχαναν στο ημίχρονο με 24 - 32.

    Ο Παναθηναϊκός δεν σταμάτησε να πιέζει, ενώ οι αθλητές του ήταν ιδιαίτερα εύστοχοι από τη γραμμή των τριών πόντων. Και ενώ ο ΠΑΟΚ δεν είχε λύσεις στην επίθεση η διαφορά ολοένα και μεγάλωνε. Στο 30λεπτο οι πράσινοι προηγούνταν με 38 - 60, ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο απλά κράτησαν το προβάδισμα και έφτασαν στην κατάκτηση της νίκης.

    Αιχμή του δόρατος του Παναθηναϊκού ήταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ενώ αντίθετα κανένας από τους παίκτες του ΠΑΟΚ δεν έδειξε το καλό του πρόσωπο.

    [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΧΕΙΟΥ "ΜΠΟΥΤΣΙΜ"

    Σκόπια, 12 Νοεμβρίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα Σκόπια η ανακοίνωση της πώλησης του ορυχείου χαλκού "Μπούτσιμ" σε ξένη, αλλά άγνωστη προς το παρόν, εταιρεία για το ποσό των 3.700.000 μάρκων. Η ανακοίνωση της πώλησης έγινε προχθές το βράδυ, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστή η ταυτότητα της εταιρείας. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Μπόρκο Αντρέεφ δήλωσε άγνοια για το θέμα.

    Οι εννιακόσιοι περίπου εργαζόμενοι στο ορυχείο δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για τον τρόπο πώλησης και εγείρουν ερωτηματικά για το χαμηλό της τίμημα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η ξένη εταιρεία στην οποία πουλήθηκε το ορυχείο είναι η Βουλγαρική "Μουλτιγκρουπ".

    Σημειώνεται ότι το ορυχείο αυτό είχε πριν δύο χρόνια ετήσια παραγωγή 5.000 τόνους χαλκού, 300 κιλά χρυσού και 600 κιλά αργύρου. Πριν από 16 μήνες το ορυχείο πέρασε στα χέρια του κράτους ενώ από τότε δημιουργήθηκαν μεγάλα χρέη.

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΜΙΛΩΝ 110 - 77

    Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Ενα ξέσπασμα στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν αρκετό για να χαρίσει στον Ηρακλή τη νίκη επί του Μίλωνα στο Ιβανόφειο, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι κυανόλευκοι κατάφεραν να επιβληθούν στην έδρα τους με σκορ 110 - 77 και να πάρουν τους πολύτιμους βαθμούς της νίκης.

    Στο πρώτο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ, ενώ στο ημίχρονο ο Ηρακλής κατάφερε να πάρει μια διαφορά έξι πόντων (53 - 47), χάρη στους Νάκιτς που είχε 16 πόντους και Χατζηβρέττα με 15. Και ενώ το παιχνίδι έμοιαζε με ντέρμπι, ο Γηραιός καθάρισε την υπόθεση στο τρίτο δεκάλεπτο.

    Με ένα σερί 36 - 9 ο Ηρακλής πήρε μια σεβαστή διαφορά και στο 30λεπτο προηγούνταν με 88 - 56. Στο τελευταίο δεκάλεπτο δεν ήταν δύσκολο για τους παίκτες του Μάκη Δενδρινού να διατηρήσουν τη διαφορά τους και να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα. Κορυφαίοι από τον Ηρακλή ήταν οι Χατζηβρέττας και Νάκιτς, ενώ από το Μίλωνα τραυματίστηκε ο Τζόνσον.

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΗΑΡ ΗΣΤ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 75 - 82

    Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Στην κορυφή της βαθμολογίας παρέμεινε ο Ολυμπιακός που αναδείχτηκε νικητής και στο ματς με τη Νήαρ Ηστ, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν εκτός έδρας επί του αντιπάλου τους με σκορ 82 - 75 και πήραν δύο νέους βαθμούς. Ετσι, παραμένουν αήττητοι στο πρωτάθλημα και συγκατοικούν στην κορυφή με την ΑΕΚ.

    Οι παίκτες του Ηλία Ζούρου προσπάθησαν από τα πρώτα λεπτά να πάρουν κεφάλι στο σκορ και στο ημίχρονο προηγούνταν επί της Νήαρ Ηστ με σκορ 39 - 33. Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός διατήρησε τη διαφορά, τρία λεπτά πριν τη λήξη προηγούνταν μάλιστα με δέκα πόντους (64 - 74). Ετσι, χωρίς να δυσκολευτούν ιδιαίτερα οι ερυθρόλευκοι έφτασαν στην κατάκτηση του ροζ φύλλου.

    [21] ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΚΙΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΚΛΙΜΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 12 Νοεμβρίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκι, του προέδρου της Βουλής Σάβο Κλίμοφσκι και του πρώην προέδρου της Βουλής Τίτο Πέτσκοφσκι σημειώθηκε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της επίσημης συνεδρίασης της Βουλής της ΠΓΔΜ που ήταν αφιερωμένη στα δέκα χρόνια από την πραγματοποίηση των πρώτων κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα και την εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικού συστήματος.

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλής Σάβο Κλίμοφσκι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι στη χώρα δεν υπάρχει αυθεντική δημοκρατία και έκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας στον τόπο. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Τίτο Πέτκοφσκι επέκρινε και αυτός τη σημερινή δράση της Σκοπιανής Βουλής σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν στέκεται στο ύψος των ιστορικών της καθηκόντων.

    Στις επικρίσεις αυτές αντέδρασε έντονα ο πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκιοργκίεφκι ο οποίος αργότερα, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε "πολιτικά ανάγωγο" τον Σάβο Κλίμοφσκι και τον κατηγόρησε ότι μετέτρεψε μια επίσημη συνεδρίαση σε κομματική προπαγάνδα. Είπε συγκεκριμένα, ότι πράγματι στη χώρα δεν υπάρχει ιδανική δημοκρατία, τόνισε, όμως, ότι η συμπεριφορά του Κλίμοφσκι υποκινείται από στενά κομματικά συμφέροντα.

    Στις δηλώσεις αυτές απάντησε ο Κλίμοφσκι, δηλώνοντας πως στα δύο χρόνια που ο ίδιος είναι πρόεδρος, η Βουλή δεν ψήφισε ούτε έναν νόμο με κανονική διαδικασία, αλλά όλα έγιναν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Κλίμοφσκι είναι ηγετικό στέλεχος του κόμματος της Δημοκρατικής Εναλλαγής του Βασίλ Τοπούρκοφσκι, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τον VMRO-DPMNE και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών. Πριν από λίγο καιρό είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για μη προώθηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η χθεσινή του ομιλία, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκι.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το VMRO - DPMNE θα ζητήσει την παραίτηση του προέδρου της Βουλής Σάβο Κλιμοφσκι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν γίνει κάτι τέτοιο, η Δημοκρατική Εναλλαγή απειλεί να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης πράγμα που επιδιώκει η αντιπολίτευση και ειδικότερα η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών. Σημειώνεται ότι μόλις πριν από τρεις μέρες υπήρξε μια συνάντηση των ηγεσιών των κομμάτων VMRO-DPMNE και Δημοκρατική Εναλλαγή στις οποίες επιδιώχθηκε να ξεπεραστούν οι διαφορές που υπάρχουν μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    [22] ΤΕΣΤ DNA ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ

    Κάιρο, 12 Νοεμβρίου 2000 (19:20 UTC+2)

    Εξετάσεις DNA θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα ιάπωνες και αιγύπτιοι αρχαιολόγοι στη μούμια του παιδιού-φαραώ Τουταγχαμών, προκειμένου να λύσουν το μυστήριο που σκεπάζει την πραγματική του ταυτότητα.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος έρευνας και συντήρησης του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Νάσρι Ισκάντερ, η ομάδα των αιγυπτιολόγων θα ταξιδέψει στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ, προκειμένου να πάρει δείγματα από τον αρχαίο τάφο του παιδιού-φαραώ, που στη συνέχεια θα περάσουν από ανάλυση σε εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας που χρηματοδοτεί η Ιαπωνία.

    Σ.Π.

    [23] ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ

    Σκόπια, 12 Νοεμβρίου 2000 (19:15 UTC+2)

    Διεξάγεται σήμερα σε ένα εκλογικό τμήμα του δήμου της Οχρίδας ο τέταρτος γύρος των δημοτικών εκλογών που άρχισαν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πριν από δύο μήνες. Στο εκλογικό αυτό τμήμα πριν από ένα περίπου μήνα είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια κατά τα οποία τραυματίστηκε σοβαρά ένας άνθρωπος.

    Μέχρι τώρα, όπως έχει μεταδώσει ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, η διαδικασία εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα.

    [24] ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Σκόπια, 12 Νοεμβρίου 2000 (19:15 UTC+2)

    Για το Λονδίνο αναχωρεί αύριο ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Λιούμπε Παούνοφσκι, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ. Παούνοφσκι αύριο θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Τζέφρι Χουν και τον αρχηγό του ΓΕΣ της χώρας, στρατηγό Τσαρλς Γκάτρι. Την Τρίτη ο Σκοπιανός υπουργός θα παραβρεθεί σε άσκηση Βρετανών στρατιωτών στο στρατόπεδο του Λιντ.

    [25] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑΛΕΜΠΑΝ ΠΡΟΣ ΜΟΣΧΑ

    Καμπούλ, 12 Νοεμβρίου 2000 (19:07 UTC+2)

    Σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας χρησιμοποίησε ο υπουργός Αμυνας του κινήματος των Ταλεμπάν, το οποίο ελέγχει το 90% του εδάφους του Αφγανιστάν, Μαουλάουι Ομπέιντάλλα, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι σε περίπτωση που συνεχίσει να στηρίζει, όπως υποστήριξε, την αντιπολίτευση ενδέχεται η διαμάχη στο εσωτερικό της χώρας να λάβει διαστάσεις, περικλείοντας και άλλες χώρες.

    "Θα ήθελα να πω σε αυτές τις χώρες και τους κύκλους (που στηρίζουν την αντιπολίτευση, ότι θα έπρεπε να έχουν πάρει ένα μάθημα από την τύχη της Σοβιετικής Ενωσης...και να σταματήσουν να επεμβαίνουν", είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αυτοί που θέλουν να δουν το Αφγανιστάν να καίγεται από τη λαίλαπα του πολέμου, κινδυνεύουν να καούν και οι ίδιοι.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 12 November 2000 - 21:58:54 UTC