Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΑ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΖΩΗ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
  • [05] ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ
  • [06] ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΔΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ
  • [07] ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
  • [08] ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΟΛΟ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ G8, ΕΕ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [10] ΚΑΙ ΤΩΡΑ... ΟΣΤΑΝΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [11] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ (ΕΕΜ).
  • [12] ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [13] ΔΕΝ ΠΤΟΕΙΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • [14] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
  • [15] ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ
  • [17] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΟΦΗ ΜΕ 1-0 ΑΠΟ ΤΗ ΞΑΝΘΗ
  • [18] ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [19] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [21] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [22] Η ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [23] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • [24] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Λονδίνο, 13 Νοεμβρίου 2000 (10:54 UTC+2)

    Εκπρόσωποι 150 και πλέον χωρών βρίσκονται σήμερα στην Ολλανδία για έναν νέο γύρο συνομιλιών με επίκεντρο τη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών στον πλανήτη, όπως μεταδίδει το BBC.

    Αντίστοιχη σύνοδο στο Κιότο της Ιαπωνίας πριν από περίπου τρία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα μια συμφωνία για τη μείωση της βιομηχανικής μόλυνσης με στόχο τον περιορισμό φαινομένων όπως αυτό του "θερμοκηπίου", που έχει αρνητικές συνέπειες στο κλίμα της γης.

    Όταν συμφωνήθηκε πριν από οχτώ περίπου χρόνια η συνθήκη για την αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη, εκπρόσωποι διαφόρων χωρών είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το αν πραγματικά γίνεται σταδιακά θερμότερο το κλίμα της γης, αλλά και για τη σχέση της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών με τη βιομηχανική παραγωγή. Από τότε έως σήμερα, επιστημονικές έρευνες αλλά και η εμφάνιση φαινομένων όπως οι καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Αμερική, την ανατολική Ινδία και τη Μοζαμβίκη απέδειξαν ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

    Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύπλοκη και ιδιαίτερα δαπανηρή, καθώς θα χρειαστεί η δραματική μείωση της χρήσης του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και κάθε μορφή άνθρακα, γεγονός ου σημαίνει ότι οι μετακινήσεις θα γίνουν ακόμη πιο ακριβές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια στον κόσμο.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, Γιαν Προνκ, θα προσπαθήσει ωστόσο να πείσει τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση ότι η ανάγκη άμεσης λήψης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι επιτακτική και απαιτούνται θυσίες από όλες τις πλευρές.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Βιμ Κοκ, είχε ζητήσει από τις αντιπροσωπείες που επρόκειτο να συμμετάσχουν στη συνάντηση, να επιδείξουν "πνεύμα συνεργασίας" προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με στόχο τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου, που συμφωνήθηκε στη σύνοδο του Κιότο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής μόνο ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο του Κιότο, ενώ μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Δύσης αρνούνται προς το παρόν να το επικυρώσουν.

    Σ.Π.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΑ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2000 (13:32 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    "Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι τα εθνικά θέματα είναι προσωπική υπόθεση, η ευρωτουρκική προσέγγιση είναι θέμα που αφορά τη χώρα". Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει την επίθεση που δέχτηκε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, με αφορμή όσα είπε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ότι η Ελλάδα δεν παίρνει κανένα ρίσκο και μόνο ο ίδιος παίρνει με το στοίχημα για την ευρωτουρκική προσέγγιση.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι με το να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση δεν βοηθάει.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν παρών στη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και αμέσως μετά είπε στους δημοσιογράφους πως υπάρχει σχετική ικανοποίηση ότι έγιναν κάποια βήματα στο Κυπριακό.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΖΩΗ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2000 (14:30 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η απονομή του βραβείου "Προσωπικότητες 2000" από το Ινστιτούτο Ανατολή - Δύση στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.

    Το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊή Ενωση (ΕΕ) και τα ελληνοτουρκικά ήταν τα θέματα που συζήτησε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού, με την υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ελισάβετ Παπαζώη.

    Μετά τη συνάντηση, που κράτησε περίπου μία ώρα και που ήταν η πρώτη από σειρά επαφών που θα έχει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συνομιλία με την κ. Παπαζώη.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2000 (11:38 UTC+2)

    Για πρώτη φορά μετά τις πολιτικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία συνεδριάζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών και τα στελέχη της Υπηρεσίας τηρούν σιγήν ιχθύος γύρω από τα θέματα που θα συζητηθούν, εκτιμάται ότι θα τεθούν επί τάπητος τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει ο τερματισμός της 13ετούς εξουσίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις στο εν λόγω κράτος και την άνοδο του Βόισλαβ Κοστούνιτσα στην εξουσία, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε τη γεωγραφική επέκταση του πεδίου δράσης της Υπηρεσίας, ώστε αυτή να συμπεριλάβει όλες τις περιοχές της Γιουγκοσλαβίας.

    Η σημερινή συνεδρίαση, που πραγματοποιείται υπό την προεδρία της προέδρου του δ.σ της Υπηρεσίας, κυρίας Σορμπιέφσκι, επρόκειτο να λάβει χώρα παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιου Πασχαλίδη.

    Ωστόσο, ο κ.Πασχαλίδης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση, αφού αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί, από κοινού με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, περιοδεία στη Γιουγκοσλαβία, την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία.

    Οι δύο υπουργοί συζητούν με τις κυβερνήσεις των τριών χωρών τις επιμέρους παραμέτρους και το πλαίσιο εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ηδη η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, δεσμεύτηκε να χορηγήσει 15 εκατ. δολ. στη Γιουγκοσλαβία.

    Α.Γ

    [05] ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ

    Μαιάμι, 13 Νοεμβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Οριστικά και αμετάκλητα ισχύει η διορία μέχρι αύριο το απόγευμα, για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων από την ανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα. Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε η Κάθριν Χάρις, ανώτατη αξιωματούχος της πολιτείας μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των Αλ Γκορ και Τζορτζ Ο. Μπους για να συμπληρώσει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί το Σάββατο.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τα επίσημα αποτελέσματα της Φλόριντα θα ανακοινωθούν το Σάββατο το απόγευμα, εκτός αν υπάρξουν δικαστικές παρεμβάσεις. Επίσης, η καταμέτρηση των ψήφων του εξωτερικού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

    Αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν ζητήσει να γίνει ανακαταμέτρηση των ψήφων με το χέρι σε τέσσερις κομητείες της Φλόριντα ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα πετύχουν νέα παράταση στην διορία που έθεσε η Κάθριν Χάρις.

    Οι Δημοκρατικοί στην κομητεία της Βολούζια καταθέτουν αγωγή αμφισβητώντας την απόφαση της αξιωματούχου για την ολοκλήρωση της ανακαταμέτρησης. Στη συγκεκριμένη κομητεία συνεχίζεται η διαδικασία καταμέτρησης περίπου 185.000 ψήφων.

    [06] ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΔΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Το πιλοτικό πρόγραμμα Συλλογής Απορριμμάτων με δύο Κάδους παρουσιάστηκε σήμερα στο δήμο Θέρμης. Φορείς υλοποίησης είναι ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και ο δήμος Θέρμης.

    Όπως είπε στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, η συλλογή των απορριμμάτων θα γίνεται πλέον σε δύο κάδους, ο ένας εκ των οποίων θα δέχεται τα οργανικά απορρίμματα (κλασικός κάδος απορριμμάτων) και ο δεύτερος χρώματος λευκού θα δέχεται όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί και μέταλλο). Κατόπιν, τα ανακυκλώσιμα υλικά θα διαχωρίζονται και θα δεματοποιούνται στην Μονάδα Ανακύκλωσης στον ΧΥΤΑ Θεσσαλονίκης.

    Οι πολίτες θα διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα οργανικά απορρίμματα στο σπίτι τους και θα τοποθετούν τα πρώτα σε ειδικούς αδιάβροχους σάκους που χορηγούν ο Σύνδεσμος ΟΤΑ και ο δήμος Θέρμης.

    Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Βαλασόπουλος χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή ενθαρρυντική και με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, όσο και σε όλο τον νομό. Τέτοιες πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, σηματοδοτούν μια προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών να δουν από μία άλλη οπτική γωνία το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

    [07] ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Δύο αδέλφια ρακοσυλλέκτες, ο 65χονος Γιάννης και η 70χρονη Μαρία Μασλία, είχαν γεμίσει το υπόγειο διαμέρισμά τους στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης με παλιά αντικείμενα, σκουπίδια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ένοικοι να υποβάλλουν μήνυση ενοχλημένοι από τη δυσοσμία.

    Τόνοι από σκουπίδια και ρούχα, και διάφορα ζώα φιλουξενούνταν στο διαμέρισμα όπου μένουν τα δύο αδέλφια, αλλά η έντονη δυσοσμία ανάγκασε τους ενοίκους της πολυκατοικίας να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη.

    Στο διαμέρισμα έφτασε η υγειονομική υπηρεσία, ενώ συνεργεία του δήμου ξεκίνησαν τον καθαρισμό του.

    [08] ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΟΛΟ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Τέλος καλό, όλα καλά. Μετά από συνεδρίαση της ολομέλειας διαιτητών, ο ΣΕΔΥ αποφάσισε να σφυρίξει κανονικά στην έναρξη των πρωταθλημάτων πόλο 2000-2001. Έτσι οι διαιτητές προς το παρών δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τη... γνωστή για τους ίδιους από πέρσι πολιτική...

    Οι διαιτητές έδωσαν πίστωση χρόνου ως τις 31 Ιανουαρίου 2001 στο προεδρείο της ΚΟΕ για την εξόφληση των χρημάτων, που τους οφείλονται. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της κολυμβητικής ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαιτητών.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ G8, ΕΕ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Την παροχή οικονομικής βοήθειας στα Βαλκάνια θα εξετάσουν αύριο στο Παρίσι οι χώρες της ομάδας των Οκτώ G8, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.

    Η διεθνής κοινότητα θέλει να στείλει βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία πριν έρθει ο χειμώνας, ενώ ο στόχος των συνομιλιών θα είναι η δημιουργία μιας στρατηγικής η οποία θα συνδέει την οικονομική βοήθεια αυτή με τη διεθνή βοήθεια που θα δοθεί στην περιοχή.

    "Θα είναι δύσκολο να το καταφέρουμε αυτό, ενώ πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες για την προσφορά οικονομικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία θα πετύχουν μόνο αν υπάρξουν ενδείξεις ότι το Βελιγράδι θα αλλάξει", δήλωσαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι oι κινήσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες.

    [10] ΚΑΙ ΤΩΡΑ... ΟΣΤΑΝΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Η αναμέτρηση του Ηρακλή με τον Μίλωνα και η μεγάλη σε έκταση νίκη που πέτυχε έχει ικανοποιήσει τους ανθρώπους του Γηραιού που πλέον βλέπουν το επόμενο εμπόδιο που λέγεται Οστάνδη (Βέλγιο) στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Σουπρολίγκα. Ο Ηρακλής θα κληθεί να κερδίσει την αναμέτρηση, έχοντας τον Σάσα Χούπμαν στη δωδεκάδα, ενώ δεν αποκλείεται να πάει στο Βέλγιο και ο Χρυσανθόπουλος.

    Στον διοικητικό τομέα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να απομακρυνθεί μετά από πολλά χρόνια ο γενικός διευθυντής, Τάκης Καρατζουλίδης. Τέλος, η οικονομική δυσφορία που υπήρχε στον σύλλογο, λόγο του... εμπάργκο του προέδρου, Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, έληξε και πλέον στην ομάδα προβλέπονται μέσα στην εβδομάδα πληρωμές.

    [11] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ (ΕΕΜ).

    Σκόπια, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Η εφημερίδα Ντνέβνικ σε δημοσίευμά της με τίτλο "Η αμερικανική εταιρεία ENRON, πιθανός αγοραστής της ΕΕΜ, συμμετείχε σε σκάνδαλο στην Κροατία", αναφέρει ότι η αμερικανική εταιρεία ENRON, που ενδιαφέρεται για την αγορά της "Ηλεκτρικής Οικονομίας της Μακεδονίας", συμμετείχε σε σκάνδαλο στην Κροατία το οποίο προκλήθηκε από την ακύρωση συμβολαίου με την κροατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να κατασκευαστεί εργοστάσιο θερμικής δύναμης στο Ζερέτοβατς κοντά στο Ζάγκρεμπ.

    Σύμφωνα με την κροατική εφημερίδα National η ακύρωση του συμβολαίου πραγματοποιήθηκε επειδή τα επόμενα 20 χρόνια οι πολίτες της Κροατίας θα πλήρωναν πολύ υψηλές τιμές για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον λόγος για την ακύρωση στάθηκε το ότι η εταιρεία άρχισε τις διαπραγματεύσεις χωρίς διεθνή διαγωνισμό. Οι κροάτες ειδικοί πιστεύουν ότι το συμβόλαιο είχε πολιτικό μάλλον παρά οικονομικό χαρακτήρα.

    Δεν είναι γνωστό εάν η αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την ENRON στην Κροατία θα έχει επιδράσεις στις διαπραγματεύσεις στην "Μακεδονία". Λίγους μήνες πριν, ενώ ελάμβαναν χώρα οι διαπραγματεύσεις στην Κροατία η ΕΕΜ υπέγραψε με την ENRON Μνημόνιο σχετικά με προγράμματα που θα χρηματοδοτήσουν οι αμερικανοί. Η ENRON δεν συμφωνεί με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΕΕΜ, δηλ. την αγορά από την αμερικανική εταιρεία του 51% του κεφαλαίου της. Πρόθεση των ανθρώπων της ENRON είναι να αγοράσουν ορισμένα κομμάτια της εταιρείας που θα τους είναι χρήσιμα στην κύρια δραστηριότητα της εταιρείας δηλ. στο εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η ENRON είναι μια από τις πιο επιτυχημένες αμερικανικές εταιρείες και με κεφάλαιο που φτάνει τα13 δις $ κατέχει την 27η θέση στην σχετική κατάταξη στις ΗΠΑ, ενώ δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες.

    [12] ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Ρώμη, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa το Βατικανό αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη γενοκτονία των Αρμενίων με επίσημο έγγραφο στο οποίο γίνεται σαφής αναφορά στην "εθνική και θρησκευτική κάθαρση" του 1915 που είχε σαν αποτέλεσμα τον αφανισμό μιας χριστιανικής κοινότητας και το θάνατο 1,5 εκατ. ανθρώπων.

    Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας εμπεριέχεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες αμέσως μετά τη συνάντηση του Πάπα με τον επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας Karekin II.

    Στην κοινή δήλωση των δυο Εκκλησιών αναφέρεται ότι ο 20ος αιώνας στιγματίστηκε από γεγονότα ακραίας βίας και η αρμενική γενοκτονία στις αρχές του αιώνα αποτέλεσε τον πρόλογο φρικαλεοτήτων που ακολούθησαν : δύο παγκόσμιοι πόλεμοι αναρίθμητες τοπικές συγκρούσεις οργανωμένες εκστρατείες αφανισμού που έκοψαν τη ζωή σε εκατομμύρια πιστούς.

    Η επίσκεψη του Karekin στη Ρώμη- καταλήγει- έλαβε χώρα τη στιγμή που διαπιστώνεται μια μεγάλη προσέγγιση μεταξύ των δύο Εκκλησιών . Ο Πάπας προσεκλήθη στην Αρμενία όπου κατά πάσα πιθανότητα θα πάει το 2001.

    Αντιστοίχου περιεχομένου είναι και τηλ/μα του πρακτορείου ΑDN KROΝΟΣ το οποίο συμπληρωματικά σχολιάζει ότι είναι πρώτη φορά που οι λέξεις γενοκτονία Αρμενίων αναφέρονται σε ένα δημόσιο έγγραφο. Για διπλωματικούς λόγους -καταλήγει - η Αγία Έδρα μέχρι τώρα απέφευγε να αναφερθεί άμεσα στην σφαγή των Αρμενίων.

    [13] ΔΕΝ ΠΤΟΕΙΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Βερολίνο, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Με τίτλους "Κακοί βαθμοί, καλή διάθεση" - "Παρά την έντονη κριτική στο πόρισμα προόδου της Ε.Ε. η Αγκυρα θεωρεί οτι ευρίσκεται στον δρόμο προς την Ευρωπαίκή Ενωση'', η γερμανική εφημερίδα SUEDDEUTSCHE ZEITUNG, φιλοξενεί ανταπόκριση της Cornelia Bolesch, η οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη δριμεία κριτική που ασκήθηκε στην Τουρκία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρατηρεί οτι η Τουρκία δεν πτοήθηκε καθόλου απο το δυσμενές γι΄αυτήν πόρισμα, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του συγκυβερνώντος κόμματος της Μητέρας Πατρίδας , Buelent Akarcali , δεν προκάλεσε έκπληξη. Οπως δε τόνισε μια μέρα μετά σε συμπόσιο του Ιδρύματος "Kornard Adenauer", που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, το μόνο σημείο που δημιούργησε κάποια δυσαρέσκεια είναι μια σύντομη παράγραφος για την Κύπρο. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει συσχετισμός της επίλυσης του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., ενώ στο σχετικό εδάφιο η Επιτροπή της Ε.Ε.. ενθαρρύνει την Τουρκία να κάνει ο,τι είναι δυνατό για την να επίλυση του θέματος στα πλαίσια των Η.Ε. Της ίδιας άποψης είναι και ο διευθυντής του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών στο Εσσεν κ. Φαρούκ Σέν.

    Σε γενικές γραμμές παρατηρεί η δημοσιογράφος, η Τουρκία είναι ικανοποιημένη με το ενταξιακό καθεστώς που της παραχωρήθηκε και γενικότερα συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη άνεση μετά την απόφαση του Ελσίνκι, που της επιτρέπει να δέχεται την κριτική, εφ' όσον πλέον η πόρτα είναι ανοιχτή. Αυτό που απομένει είναι να ανταποκριθεί στα κριτήρια.

    Η σχέση Τουρκίας - Ε.Ε. χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις. Από την μια πλευρά υπάρχει μεγάλο χάσμα στον κοινωνικό τομέα , και τον τομέα του Δικαίου και από την άλλη υπάρχει ανοικτή επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, πολύ μεγαλύτερη από ότι παρατηρείται με μερικές ανατολικές, προς ένταξη ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ε.Ε ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι εκ των οποίων τα δύο εκατομμύρια στη Γερμανία, όπου υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται εξίσου Τούρκοι και Γερμανοί, αποτελώντας ανθρώπινες γέφυρες ανάμεσα στις δύο κουλτούρες.

    Στο συμπόσιο συμμετείχε και ο γνωστός Τούρκος επιχειρηματίας Vural Oeger που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα στην Γερμανία, και ο οποίος πιστεύει ότι οι στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο λαών θα βοηθήσουν σημαντικά στην άρση των προκαταλήψεων. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Γερμανοί που έχουν επισκεφθεί επανειλημμένα την Τουρκία τάσσονται σε ποσοστό άνω του 70 % υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που την επισκέφθηκαν για πρώτη φορά ανέρχεται σε 50 % , ενώ οι Γερμανοί που δεν είχαν ακόμη καμία επαφή με τη χώρα επιθυμούν την ένταξή της μόνο σε ποσοστό 20%. Αλλά και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου ο διάλογος, σύμφωνα με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, πρέπει να εντατικοποιηθεί μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Σαφές είναι, ωστόσο, ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα εμμείνει στη θέση που έχει υιοθετήσει η Επιτροπή, δηλαδή ότι προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι η επίλυση του Κουρδικού, η απομάκρυνση του στρατιωτικού κατεστημένου από την πολιτική και η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Στο θέμα της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - Ε.Ε αναφέρεται και σύντομη ανταπόκριση στη "Stuttgarter Zeitung", με την επισήμανση ότι στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών στο Στρασβούργο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η παράγραφος περί Τουρκίας δεν έχει καμία ισχύ για τη χώρα του, η οποία και μελλοντικά δεν θα δεχθεί την παραμικρή σύνδεση της ενταξιακής πορείας της χώρας με τις υποστηριζόμενες από την Ε.Ε. προσπάθειες των Η.Ε. για διευθέτηση του Κυπριακού.

    [14] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε σε βάρος του προέδρου του ιατρικού τμήματος στο ΑΠΘ, Αχιλλέα Τουρκαντώνη, μετά τη μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ο αναπληρωτής καθηγητής παιδοχειρουργικής, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, κατηγορώντας τον ότι μπλοκάρει την κάλυψη κενών θέσεων καθηγητών, εμποδίζοντας την εξέλιξη του διδακτικού προσωπικού.

    Η μήνυση εναντίον του κ.Τουρκαντώνη υποβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η εισαγγελεία αποφάσισε την ποινική δίωξη μετά από έρευνες στην υπόθεση. Επίσης, με έγγραφο που απέστειλε στις 12 Οκτωβρίου στην πρυτανεία ζητά την εφαρμογή του νόμου σε βάρος του προέδρου του ιατρικού τμήματος.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε την υπόθεση εσωτερικό θέμα του τμήματος της ιατρικής σχολής, αλλά διευκρίνισε ότι η πρυτανεία δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από τις δικαστικές αρχές.

    [15] ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Οπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της βουλγαρικής Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Ι. Κόστοφ και ο Αντιπρόεδρός του Πέτερ Ζότεφ θα συναντηθούν σήμερα με τους Προέδρους της Επιτροπής Ενέργειας και της Εθνικής Εταιρίας Ηλεκτρισμού και βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας προκειμένου να εξετάσουν τις συμφωνίες της Βουλγαρίας για εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στην Τουρκία, Γιουγκοσλαβία και Κόσοβο. Στην συνάντηση θα εξεταστούν, επίσης, η κατάσταση του συστήματος ενέργειας, καθώς και οι δυνατότητες μετατροπής της χώρας μας σε κέντρο ενέργειας των Βαλκανίων.

    Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να πληρώσει τις εξαγωγές βουλγαρικού ρεύματος για την Σερβία. Σύμφωνα με γνώστες του θέματος, ο Πρωθυπουργός Κόστοφ και ο Έλληνας ΥΠΕΘΟ, Γιάννος Παπαντωνίου, σήμερα

    το απόγευμα, θα εξετάσουν, κατά πάσα πιθανότητα, τον τρόπο πληρωμής και τις προθεσμίες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος."

    Τέλος, η εφημερίδα ΣΤΑΝΤΑΡΤ σε δημοσίευμά της με τίτλο "Θέλουμε μερίδιο άνω του 25% στον πετρελαιαγωγό προς την Ελλάδα" και υπότιτλο "Η Αθήνα, η Μόσχα και η Σόφια, καθορίζουν την συμμετοχή τους στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης αυτή την εβδομάδα" γράφει τα παρακάτω:

    "Όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στην εφημερίδα μας, η Βουλγαρία θα επιμείνει για άνω του 25% συμμετοχή στην εταιρεία κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Για την κατασκευή του έργου, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ρωσία θα ιδρύσουν εταιρεία, την ''Τρανς Μπόλκαν Όιλ Παϊπλάιν''.

    Ο Βούλγαρος Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων, Ευγκένι Τσάτσεφ, επιβεβαίωσε, ότι εμπειρογνώμονες από τρίτες χώρες θα εξετάσουν το μερίδιο συμμετοχής της κάθε χώρας και την πορεία εκτέλεσης του έργου, στις 14 και 15 Νοεμβρίου, στην Σόφια. Ο κ. Τσάτσεφ θα έχει συνομιλίες, για το θέμα αυτό, με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος έρχεται σήμερα στην Σόφια, μετά από πρόσκληση του Αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης, Πέτερ Ζότεφ.

    Μέχρι τώρα η βουλγαρική συμμετοχή στην εταιρεία κατασκευής του έργου ήταν 5%. Η ρωσική πλευρά επιμένει για συμμετοχή 50 έως 60%, ενώ η Ελλάδα έχει το 35% των μετοχών. Εμπειρογνώμονες του Βούλγαρου Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων διευκρίνισαν, ότι η Βουλγαρία θέλει να αυξηθεί το βουλγαρικό μερίδιο σε 25% και άνω, διότι η διαδρομή σε βουλγαρικό έδαφος είναι δύο φορές μακρύτερη απ' ότι σε ελληνικό έδαφος. Το ιδρυτικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας θα είναι 3 εκ. δολάρια, αλλά αργότερα θα αυξηθεί έως τα 140 εκ. δολάρια.

    Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η γερμανική εταιρεία συμβούλων ΙΛΦ παρουσίασε στις τρεις χώρες μερικές εκδοχές σχετικά με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, ο οποίος θα έχει μήκος 280 χλμ και θα κοστίσει 650 έως 700 εκ. δολάρια. Στην συνάντηση, αυτή την εβδομάδα, αναμένεται η ρωσική πλευρά να παρουσιάσει σχετικούς υπολογισμούς για τις ποσότητες αργού πετρελαίου που θα μπορούν να μεταφέρονται από τον νέο πετρελαιαγωγό, καθώς και για την αποδοτικότητα αυτού του έργου. Σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς, ο πετρελαιαγωγός θα μεταφέρει ετησίως περίπου 30 εκ. τόνους πετρελαίου."

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    Σόφια, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, συναντήθηκε σήμερα στη Σόφια ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί σε πρωτεύουσες βαλκανικών χωρών.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης ανέλυσε στον κ. Στογιάνοφ τις δράσεις του Ελληνικού σχεδίου για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και τα "πλεονεκτήματά" του, καθώς όπως τόνισε, προς το παρόν η Ελλάδα "διαθέτει" ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Επανέλαβε δε, τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η διαδικασία ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, μέσω υλοποίησης σημαντικών έργων, είναι ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για τις χώρες της περιοχής, αλλά και για την Ευρώπη.

    Στο μεταξύ, όπως επισημάνθηκε, τον Δεκέμβριο αναμένεται να επισκεφθούν την Αθήνα ο κ. Στογιάνοφ και ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και όπως είπε ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας "θα "εκμεταλλευθούμε" αυτές τις επισκέψεις για να εξετάσουμε τις δυνατότητες για ταχύτερη ανασυγκρότηση της περιοχής".

    Ο κ. Παπαντωνίου αναμένεται να συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Πέταρ Ζότεφ, με τον οποίο θα συζητήσει τη διαδικασία και τις προθεσμίες για την "τοποθέτηση" των προβλεπόμενων 60 εκατ. δολαρίων για την υλοποίηση έργων υποδομής στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    Αντικείμενο των συζητήσεων της ελληνικής αποστολής, που συνοδεύει τον κ. Παπαντωνίου, θα είναι και η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, καθώς και οι δυνατότητες για την εμβάθυνση της συνεργασίας κατά τη διάρκεια της πορείας ανασυγκρότησης της Βαλκανικής.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας της ελληνικής αντιπροσωπείας στη βουλγαρική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί και βουλγαρο-ελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα διοργανωθεί από το Βουλγαρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Αύριο προβλέπεται ο κ. Παπαντωνίου και ο κ. Ζότεφ να εγκαινιάσουν επισήμως στη Σόφια το εργοστάσιο για την παραγωγή ειδών αλουμινίου "Στίλμετ".

    [17] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΟΦΗ ΜΕ 1-0 ΑΠΟ ΤΗ ΞΑΝΘΗ

    Ηράκλειο, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Με την ατυχία τους εξακολουθούν να τα βάζουν οι παίκτες του ΟΦΗ, αφού για έκτο κατά σειρά παιχνίδι δεν κατόρθωσε να κερδίσει. Έτσι το απόγευμα γνώρισε την ήττα με 1-0 από την Ξάνθη. Το μοναδικό τέρμα το σημείωσε ο Γιανότσκο με δυνατό σουτ στο 71', ενώ προηγουμένως είχε χάσει και πέναλτυ.

    Στο πρώτο ημίχρονο η Ξάνθη είχε την υπεροχή των κινήσεων, όπως και στην επανάληψη, όπου είχε σωρεία από κλασικές ευκαιρίες. Την κίτρινη κάρτα του διαιτητή κ. Ευθυμιάδη αντίκρυσαν οι Μουνιόζ, Παυλόπουλος και Ζωγραφάκης.

    ΟΦΗ: (Αρης Βασιλείου): Μπεκιάι, Σταυρακάκης, Κώτσιος (79' Κατσαβός), Παυλόπουλος, Κολιτσιδάκης, Διγκόζης, Μουνιόζ, Γκόμεζ, Ηπειρώτης (61' Σολίς), Νιόπλιας, Μάουρο (46' Πίτσος).

    ΞΑΝΘΗ: (Γιώργος Φοιρός): Μπούτσεκ, Γελαδάρης, Νικολαϊδης, Παπαδημητρίου, Κεχαγιάς, Πουρσαϊτίδης, Τουρσουνίδης (85' Χαντούρης), Ζουμπούλης (70' Σφακιανάκης), Ζωγραφάκης, Ζαπρόπουλος, Γιανότσκο

    [18] ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Ουάσιγκτον, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Εκτενέστατο άρθρο της Jo Ann Lewis για το Μετρό της Αθήνας και τη νέα στάση της Ακρόπολης, όπου εκτίθενται τα αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα δημοσιεύει η κυριακάτικη WASHINGTON POST στο καλλιτεχνικό της τμήμα, φιλοξενώντας και τις απόψεις του Υπουργού Πολιτισμού κ. Πάγκαλου για το υπό κατασκευή Μουσείο της Ακρόπολης και την εκστρατεία επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    Η κα Jo Ann Lewis καλλιτεχνική συντάκτρια της εφημερίδας επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο μήνα και πήρε συνέντευξη από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Πάγκαλο, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του πολιτιστικού κέντρου του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη.

    Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος αναφέρεται εισαγωγικά στη λειτουργία της νέας στάσης του αθηναϊκού Μετρό στην Ακρόπολη, που αποτελεί ένα εντυπωσιακό υπόγειο σιδηρόδρομο αξίας 2,5 δις δολ. και έχει σχεδιασθεί για να επιτύχει πολλά, όπως να μειώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τη μόλυνση του περιβάλλοντος να επιδείξει στους επιβάτες του την αρχαία ελληνική τέχνη, αλλά και να φέρει σε αμηχανία τους Βρετανούς, στέλνοντας κάθε ημέρα ένα μήνυμα, ότι τα γλυπτά που κοσμούσαν κάποτε τον Παρθενώνα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα από το Λονδίνο.

    Στη συνέχεια η δημοσιογράφος περιγράφει θετικότατα την παρουσίαση αρχαιοτήτων και σε άλλες στάσεις του Μετρό από τα 30.000 αντικείμενα που ανευρέθησαν κατά τις ανασκαφές του καλύπτοντας μια ζωή 3.000 χρόνων και επαινεί την επιτροπή τέχνης που συνεστήθη για τη διακόσμηση των σταθμών.

    Από τότε που η Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού έθεσε την επιστροφή των Μαρμάρων στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, οι ελπίδες αυξάνονται. Ισως παλαιότερα οι Ελληνες να μην ήσαν έτοιμοι και να μην μπορούσαν να παράσχουν τη σωστή φροντίδα στα Μάρμαρα. Τώρα όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει όπως και η στάση του βρετανικού κοινού, του οποίου η πλειοψηφία πιστεύει ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

    Η κατασκευή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε συζήτησης για την επιστροφή των Μαρμάρων και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάγκαλος δηλώνει στη δημοσιογράφο ότι η κατασκευή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης μέχρι το 2004 αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα του. Εχουμε προσκαλέσει αρχιτέκτονες, που υπέβαλλαν 16 σημαντικά σχέδια. Το τελικό σχέδιο θα επιλεγεί μέχρι τον Ιούνιο και τα έργα κατασκευής θα αρχίσουν αμέσως μετά, ώστε το Μουσείο να είναι έτοιμο, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που θα διοργανώσει η Αθήνα", υπογραμμίζει.

    Αυτό που είναι σίγουρο, καταλήγει το άρθρο, είναι ότι όταν κτισθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, θα υπάρχει μία μεγάλη αίθουσα για να φιλοξενήσει τα Μάρμαρα. "Θα είναι μία εκπληκτική αίθουσα που θα παραμείνει άδεια έως ότου γυρίσουν τα Μάρμαρα" δηλώνει ο κ. Πάγκαλος. Και αν ποτέ δεν επιστρέψουν; ερωτά η δημοσιογράφος. "Τότε θα παραμείνει άδεια για πάντα", απαντά ο κ. Υπουργός.

    [19] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Νέα Υόρκη, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα οικονομικής διαφθοράς αναφέρεται ανταπόκριση του Douglas Frantz από την Κωνσταντινούπολη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα THE NEW YORK TIMES.

    Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας και ο νέος υπεύθυνος για θέματα ρύθμισης του τραπεζικού συστήματος έχουν ανοίξει ένα φιλόδοξο μέτωπο εναντίον της διαφθοράς, σε μία χώρα που έχει επί μακρόν εθιστεί σε αυτήν, τολμώντας να συλλάβουν ακόμα και τον ανεψιό ενός ισχυρού Τούρκου πολιτικού.

    Με την Τουρκία να προσπαθεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αναφέρεται στην ανταπόκριση, πολλοί πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την αντιμετώπιση όλων των μορφών απάτης. Σύμφωνα με τον Can Paker, επιχειρηματία και πρόεδρο του Ιδρύματος Τουρκικών Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών το οποίο ερευνά το φαινόμενο της διαφθοράς με την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης, η τουρκική οικονομία δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί τη διαφθορά και να ελπίζει να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Sadetin Tantan υποστηρίζει ότι η "οικονομία της διαφθοράς" προκαλεί άνοδο των τιμών κατά 20% και χρηματοδοτεί τα πάντα- από βρώμικες πολιτικές έως τους Κούρδους που επιδιώκουν απόσχιση- ενώ υπόσχεται να πατάξει τους δωρολήπτες γραφειοκράτες και τους ανέντιμους επιχειρηματίες.

    Η νέα υπηρεσία για τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας, επισημαίνεται στην ανταπόκριση, έχει αναλάβει τον έλεγχο σε 10 από τις 36 ιδιωτικές τράπεζες της χώρας λόγω κακής διαχείρισης και καταχρήσεων, ενώ μπορεί να συνεχίσει και με άλλες πριν ολοκληρώσει την αποστολή της.

    [20] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των χρηματιστηρίων του Βελιγραδίου και της Αθήνας υπογράφηκε σήμερα στο Βελιγράδι.

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών - σύμφωνα με όσα μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Tanjug - τόνισε ότι τα δύο χρηματιστήρια θα συνεργαστούν συστηματικά και σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τις εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρίες, τους χρηματιστές και τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

    Από την πλευρά του ο διευθυντής του χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου, Ζόραν Γιέρεμιτς επεσήμανε ότι το ΧΑΑ μπορεί να αποτελέσει ένα στρατηγικό σύμμαχο του Βελιγραδίου.

    Στην υπογραφή παρέστησαν ο Σέρβος υπουργός, αρμόδιος για οικονομικές σχέσεις με το εξωτερικό, Γκόραν Πίτιτς και ο Ελληνας υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Πίτιτς τόνισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο χρηματιστηρίων αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για το "άνοιγμα" της γιουγκοσλαβικής οικονομίας, ενώ ο κ. Ζαφειρόπουλος υπογράμμισε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας των δύο χρηματιστηρίων, τίθεται η βάση για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών, σε "νευραλγικούς" τομείς των οικονομιών των δύο χωρών.

    [21] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Κύριο θέμα του σημερινού βουλγαρικού Τύπου, καθώς και των πρωινών δελτίων ειδήσεων των κρατικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, είναι η επίσκεψη στην Βουλγαρία Ελληνικής Αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον ΥΠΕΘΟ, Γιάννο Παπαντωνίου, συνοδευόμενο από τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Πασχαλίδη.

    Η εφημερίδα ΠΑΡΙ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, με τίτλο "Έλληνες Υπουργοί θα ζητήσουν την υποστήριξη του Κόστοφ στα βαλκανικά τους σχέδια" και υπότιτλο "Οι εμπορικές συναλλαγές Σόφιας - Αθήνας έχουν ξεπεράσει τα 458 εκ. δολάρια",αναφέρει τα παρακάτω:

    "Σήμερα ο Πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ θα δεχθεί τον ΥΠΕΘΟ Γιάννο Παπαντωνίου και τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιο Πασχαλίδη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα σχέδια της Ελλάδας για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Όπως ήδη έγραψε η εφημερίδα μας, η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε στις 8 Νοεμβρίου στο οικονομικό φόρουμ ''Βαλκανική Συνεργασία'', που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Κατά την διάρκεια του φόρουμ επισημάνθηκε ότι με αυτό το σχέδιο η Ελλάδα δεν επιδιώκει την επιβολή οικονομικής κυριαρχίας στην περιοχή, αλλά στόχος της είναι η ενίσχυση των οικονομιών και της υποδομής των γειτονικών χωρών.

    Η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία, μέλη της οποίας είναι, επίσης, βουλευτές και επιχειρηματίες, θα επισκεφθεί εκτός από την Σόφια, το Βελιγράδι και τα Σκόπια. Η Ελλάδα τώρα έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στην Γιουγκοσλαβία με την δέσμευσή της να χορηγήσει στην Σερβία βοήθεια ύψους 15 εκ. δολαρίων.

    Στο Βελιγράδι ο Υπουργός Γ. Παπαντωνίου θα εξετάσει τα σχετικά έγγραφα, ενώ εντός των ημερών, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να υπερψηφίσει το νομικό πλαίσιο για την υλοποίηση των ελληνικών επενδύσεων στα Βαλκάνια.

    Ο Έλληνας ΥΠΕΘΟ θα εξετάσει σήμερα με τον Αντιπρόεδρο της βουλγαρικής Κυβέρνησης, Πέτερ Ζότεφ, την διαδικασία και τις προθεσμίες χορήγησης των προβλεπόμενων για την Βουλγαρία περίπου 60 εκ. δολαρίων, στα πλαίσια του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, τα οποία θα πρέπει να απορροφηθούν έως το 2004.

    Ένα από τα σχέδια είναι το εργοστάσιο προφίλ αλουμινίου Στιλμέτ στην Σόφια, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν αύριο. Όπως ήδη έγραψε η εφημερίδα μας οι επενδύσεις της ''ΒΙΟΧΑΛΚΟ'' στο Στιλμέτ είναι ύψους 12.5 εκ. δολαρίων.

    Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές της Βουλγαρίας και την πρώτη θέση ανάμεσα στα βαλκανικά κράτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Βούλγαρου Υπουργείου Οικονομίας, τους πρώτους 8 μήνες, οι εμπορικές μας συναλλαγές ανέρχονται σε 458,1 εκ. δολάρια, ενώ πέρυσι ανήλθαν σε 648,5 εκ. δολάρια.

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου θα ζητήσει την υποστήριξη και του Βούλγαρου Προέδρου, Πέτερ Στογιάνοφ, για το ελληνικό σχέδιο. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι, όπου στις 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη για το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπου η Ελλάδα θα ζητήσει, επίσης, υποστήριξη. Στην Διάσκεψη αυτή θα συμμετάσχουν άνω των 100 Γιουγκοσλάβων Δημάρχων και Κοινοταρχών."

    Η εφημερίδα ΤΡΟΥΝΤ με τίτλο "Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εν δράσει: Η Ελλάδα χορηγεί 60 εκ. δολάρια για βουλγαρικά projects"" και υπότιτλο "Είναι έτοιμα τα έγγραφα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου ''Μαρίτσα''",αναφέρει, επίσης:

    "Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Ι. Κόστοφ, θα εξετάσει από κοινού με τον Έλληνα Υπουργό, κ. Παπαντωνίου, το θέμα της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την ανασυγκρότηση της περιοχής. Επίσης, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού κ. Παπαντωνίου θα πραγματοποιηθεί και βούλγαρο-ελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ.

    Ψύχρανση των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεών προκάλεσε η συμμετοχή της Βουλγαρίας στην κατασκευή του μεταφορικού διαδρόμου αρ. 8 : Αλβανία - Μακεδονία - Βουλγαρία - Μαύρη Θάλασσα - Τουρκία - Εγγύς Ανατολή. Το σχέδιο αυτό καταλαμβάνει σημαντική θέση και στην αμερικανική Πρωτοβουλία Ανάπτυξης της Ν.Α. Ευρώπης. Η Ελλάδα, όμως, θεωρεί ότι ο διάδρομος αρ. 8 ανταγωνίζεται την Εγνατία οδό, που ακολουθεί, επίσης, την κατεύθυνση από την Ανατολή προς την Δύση. Ο αγώνας γίνεται για την προσέλκυση μεταφοράς φορτίων και τουριστών, οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν τον δρόμο τους προς τα θέρετρα της περιοχής. Από τους 10 ευρωπαϊκούς διαδρόμους, 5 περνούν από την Βουλγαρία, ενώ από την Ελλάδα μόνο 3. Οι καλοί γείτονες, όμως, δεν ζηλεύουν, αλλά βοηθούν ο ένας τον άλλον".

    Επίσης, η εφημερίδα ΤΡΟΥΝΤ δημοσιεύει συνέντευξη του Βούλγαρου Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αντόνι Σλαβίνσκι, με τίτλο "Είναι έτοιμα τα έγγραφα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου ''Μαρίτσα''" και σημειώνει:

    "Ο Έλληνας Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής και εκπρόσωποι της βουλγαρικής Κυβέρνησης θα εξετάσουν στην Σόφια την δημιουργία ταχέως και άνετου μεταφορικού δικτύου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδος. Η Βουλγαρία θα αναζητήσει τρόπο ώστε να επιταχυνθεί το άνοιγμα των τριών νέων μεθοριακών σταθμών. Η Ελλάδα θα θελήσει να πληροφορηθεί για την τύχη του αυτοκινητόδρομου ''Μαρίτσα'', μετά την πτώχευση της αναδόχου εταιρείας ''Τζεϊλάν''.

    Η εφημερίδα ΝΤΕΜΟΚΡΑΤΣΙΑ με τίτλο "Η ''Βιοχάλκο'' επενδύει 12 εκ. δολάρια στην κατασκευή εργοστασίου στην Βουλγαρία" γράφει, εντός πλαισίου:

    "Πριν από έναν χρόνο, κατά την διάρκεια της Διάσκεψης στην Θεσσαλονίκη με θέμα ''Ανασυγκρότηση της Ν. Α. Ευρώπης'', η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στην Βουλγαρία 60 εκ. δολάρια, στην χρονική περίοδο από το 2000 έως το 2004. Σήμερα ο Αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Ζότεφ και ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, θα εξετάσουν την διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης αυτού του ποσού. Η διήμερη επίσκεψη εργασίας του κ. Παπαντωνίου στην Βουλγαρία αποτελεί μέρος βαλκανικής περιοδείας. Στην σύνθεση της επίσημης αντιπροσωπείας συμμετέχει και ο Έλληνας Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γεώργιος Πασχαλίδης. Τα projects στο ελληνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης και κατά την διάρκεια των συναντήσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, Π. Στογιάνοφ και τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Ι. Κόστοφ.

    [22] Η ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Λονδίνο, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Οι FINANCIAL TIMES, δημοσιεύουν ανταπόκριση της Leyla Boulton από την Τουρκία, η οποία αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, όπου κατοικεί ο κουρδικός πληθυσμός, μετά την ήττα του ΡΚΚ και τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

    Η οικονομική κατάσταση είναι πολύ άσχημη και η κύρια μέριμνα της Άγκυρας πρέπει να είναι η μεταμόρφωση της περιοχής, σημειώνει η δημοσιογράφος, η οποία παραθέτει και δηλώσεις του υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων της χώρας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος τονίζει ότι "Ο δρόμος για την Ε.Ε. περνά από το Ντιγιαρμπακίρ".

    Όπως φάνηκε και στην πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής, η Άγκυρα θα πρέπει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., και ορισμένες από αυτές αφορούν την κατάσταση των μειονοτήτων και ιδίως των Κούρδων, κάτι που δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στο πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας, οι οποίοι φοβούνται πως η παραχώρηση δικαιωμάτων στις μειονότητες θα οδηγήσει στην αποσύνθεση του τουρκικού έθνους.

    Η δημοσιογράφος καταγράφει απόψεις Δυτικών διπλωματών, σύμφωνα με τους οποίους, η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει όχι μόνο στην παραχώρηση δικαιωμάτων στην κουρδική μειονότητα, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις για περισσότερη ελευθερία στην έκφραση και τη δημοκρατία, εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε..

    [23] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Μόσχα, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Οι πρώτοι σύγχρονοι δελφικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην Μόσχα από τις 1 έως τις 7 Δεκεμβρίου.

    Οι αγώνες οργανώνονται από τη Διεθνή Δελφική Επιτροπή, ενώ τελούν υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ, του γενικού διευθυντή της UNESCO Κοϊχίρο Ματσούρα και του αναπληρωτή πρόεδρου του ΣΑΕ και πρόεδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία Κώστα Παππά.

    Τους δελφικούς αγώνες υποστηρίζουν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Πατρίαρχης Μόσχας Αλέξιος, το ρωσικό υπουργείο Παιδείας και άλλοι ρώσικοι φορείς όπως η Επιτροπή Millenium, η Ολυμπιακή Επιτροπή , η Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Εργατικών Συνδικάτων και ο Κρατικός Οίκος Λαϊκής Τέχνης

    [24] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Λονδίνο, 13 Νοεμβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Η εφημερίδα GUARDIAN, σε ανταπόκριση του Ian Black από τις Βρυξέλλες, με τίτλο "Εντάσεις στο ΝΑΤΟ καθυστερούν τα σχέδια για Ευρωπαϊκή Αμυντική Δύναμη", επισημαίνει πως εντάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και το ΝΑΤΟ, καθώς και αντιδράσεις της Τουρκίας, καθυστερούν τα φιλόδοξα σχέδια της Ε.Ε. για τη δημιουργία μιας κοινής αμυντικής ευρωπαϊκής δύναμης.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, επιθυμεί η αμυντική πολιτική της Ε.Ε. να απομακρυνθεί από την επιρροή του ΝΑΤΟ, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον. Για το λόγο αυτό, οι συνομιλίες που έγιναν μεταξύ εκπροσώπων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

    Το άλλο πρόβλημα έχει σχέση με το ρόλο της Τουρκίας. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τη δημιουργία μια ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας, αλλά έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει την Ε.Ε. να μη διαταράξει τις σχέσεις της με τη Συμμαχία και να μην κάνει διακρίσεις κατά συμμάχων που δεν ανήκουν στην Ένωση. Ο πιο σημαντικός από αυτούς τους συμμάχους είναι η Τουρκία, η οποία αρνείται να παραδώσει στην Ε.Ε. ευαίσθητα στοιχεία του ΝΑΤΟ. Μια ιδέα που κυοφορείται τον τελευταίο καιρό για να "καλοπιάσουν" τους Τούρκους, είναι να τους προτείνουν να φιλοξενήσουν τη μία από τις τρεις μόνιμες έδρες των στρατηγείων που θα δημιουργηθούν μελλοντικά.

    Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι υπάρχει έκδηλη ανησυχία στους κόλπους της Ε.Ε. για την μη εξεύρεση λύσης σε αυτά τα προβλήματα, εν όψη μάλιστα της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας, όπου και θα συζητηθεί το θέμα αυτό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 13 November 2000 - 22:10:07 UTC