Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΙΠΟΤΑΞΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΛΕΓΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ-Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΙΠΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
  • [02] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΕΕ
  • [03] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [04] ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ 60 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Μ.Π.Ε.
  • [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [06] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
  • [07] ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ Ο "ΜΥΘΟΣ" ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΓΚΕΡΑΡΝΤ ΣΤΟΝ ΟΦΗ
  • [08] Ο ΜΟΡΙ ΕΠΕΖΗΣΕ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ
  • [09] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΙ ΧΟΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ
  • [10] ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [11] ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΗΡΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 4-3 ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ
  • [12] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΛΗΞΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [13] ΤΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΘΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΛΑΛΙΩΤΗΣ
  • [14] ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [15] Η ΕΕ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [17] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 3-2 ΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ
  • [18] Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ - ΛΑΜΙΑ 4-3
  • [19] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ - ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
  • [20] ΕΠΤΑ "ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΡΜΑΤΗ
  • [21] ΙΣΟΠΑΛΟΙ 1-1 ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
  • [22] ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YAHOO
  • [23] ΙΚΑ: ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [24] ΜΕ 4.000 ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

  • [01] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΙΠΟΤΑΞΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΛΕΓΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ-Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΙΠΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2000 (14:13 UTC+2)

    Δεν ήταν η συνέντευξη στο "Εθνος της Κυριακής" η πραγματική αιτία που οδήγησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να τον αποπέμψει από το υπουργείο Πολιτισμού, δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος παρατήρησε πως έχει τη συνείδηση του ήσυχη ότι έπραξε το σωστό με όσα είπε για την εξωτερική πολιτική και τα εργασιακα.

    Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού, από τον Θεόδωρο Πάγκαλο στον Ευάγγελο Βενιζέλο, έγινε σε καλό κλίμα. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν ήθελε να διαδεχτεί τον κ. Πάγκαλο, υπό αυτές τις συνθήκες, ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε μεταξύ των άλλων:"Εγώ δεν θα μπορούσα να σιωπήσω για το εργασιακό νομοσχέδιο. Και, εξάλλου, τι θα έκανα στη Βουλή εάν σιωπούσα, κατά τη διαδικασία της διαδρομής του ως τη Βουλή. Στη Βουλή θα ήταν αργά και η αντίδραση μου τότε, με κάθε δικαίωμα θα χαρακτηριζόταν ως απρόβλεπτη. Οφειλα, λοιπόν, να προειδοποιήσω για τις δυσκολίες που συναντάει αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο από μένα πιστεύω, από πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μια άλλη αντίληψη για τη σχέση του Κινήματος και της κυβέρνησης που στηρίζει αυτό το Κίνημα και στην πλειοψηφία αυτού του Κινήματος στη Βουλή με το εργατικό κίνημα. Επίσης θεωρώ ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να επισημανθούν. Πιθανό να κάνω λάθος, αλλά θα ήταν νομίζω πράξη λιποταξίας, εάν αυτές τις κορυφαίες αντιρρήσεις μου δεν τις εξέφραζα. Εχω τη συνείδηση ότι έκανα σωστά και έχω επιπλέον την άποψη ότι αυτή η συνέντευξη που ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη, ιδιαίτερα μετριοπαθής και ιδιαίτερα επιλεκτική στις διατυπώσεις, δεν είναι δυνατό να είναι ο λόγος για την απόφαση του πρωθυπουργού. Το ποιος είναι ο λόγος για την απόφαση του πρωθυπουργού αυτό είναι κάτι θα πρέπει ο ίδιος να εξηγήσει κάποτε, αν χρειαστεί. Προς το παρόν δεν του χρειάζεται κι επομένως δεν θα το κάνει φαντάζομαι".

    Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, παρατήρησε:"Δεν ήταν στις προγνώσεις μου η επιστροφή στο υπουργείο Πολιτισμού, ούτε καν η επιστροφή στην κυβέρνηση και δεν ήθελα να διαδεχτώ τον Θ. Πάγκαλο σε ένα υπουργείο υπό τις συνθήκες αυτές. Αλλά εν πάση περιπτώσει δεν ξέρω αν ο βουλευτής δεν μπορεί ποτέ να αρνηθεί μια πρόταση ανάληψης υπουργικού αξιώματος, εγώ αρνήθηκα πριν από 7 μήνες, θεώρησα ότι δεν είχα όντως το δικαίωμα να αρνηθώ μια δεύτερη τιμητική πρόταση και μία πολιτική πρόκληση ενόψει των συνθηκών στις οποίες βρισκόμαστε και για τα ειδικότερα θέματα που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και γενικότερα".

    [02] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΕΕ

    Λονδίνο, 20 Νοεμβρίου 2000 (11:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    Η Τουρκία θα πιέσει για την απάλειψη των αναφορών στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το έγγραφο της εταιρικής συνεργασίας, τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το BBC.

    "Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί και δεν δέχθηκε ποτέ ως πολιτικό κριτήριο την παράγραφο του εγγράφου της εταιρικής σχέσης που αναφέρεται στο Κυπριακό", είπε ο κ. Ετζεβίτ, και πρόσθεσε ότι ενώ αναμένονταν να ληφθούν υπ' όψη οι προειδοποιήσεις της Τουρκίας, έγινε γνωστό ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να προστεθεί νέα παράγραφος; στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης που θα θεωρεί ως πολιτικό κριτήριο θέματα που αφορούν συνοριακές διαφορές.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί με κανένα τρόπο και καμία έννοια το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως κριτήριο για την ένταξη στην Ευρώπη.

    Ο κ. Ετζεβίτ άφησε παράλληλα να πλανάται η απειλή ότι σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει υπ' όψιν της ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης και της κοινής γνώμης, η αναθεώρηση των σχέσεων Αγκυρας-ΕΕ θα είναι αναπόφευκτη, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος θεωρείται από τους ευρωπαϊστές της κυβέρνησης, είπε και αυτός ότι σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στο έγγραφο το ζήτημα των συνοριακών διαφορών, τότε μπορεί να αλλάξει τελείως η θετική πορεία που έχουν πάρει οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ στη σύνοδο του Ελσίνκι.

    Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πάντως ότι οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στην λογική των διαπραγματεύσεων που εξελίσσονται και θεωρούν απίθανο ότι θα αλλάξει η διατύπωση του εγγράφου της εταιρικής σχέσης.

    [03] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2000 (09:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σημίτης-Παπαντωνίου υπογράφουν την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Η Ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο σε συνεργασία με τη ΓΓΑΕ, το υπ. Τύπου και με την ενίσχυση σειράς σημαντικών χορηγών διοργανώνει από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2000 εκδηλώσεις πολιτικού, οικονομικού και πολιτιστικού περιεχομένου υπό τον γενικό τίτλο "Ελληνικές Μέρες Βερολίνου" .

    Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της πρεσβείας Σ. Σταθουλόπουλος τόνισε ότι η νέα γερμανική πρωτεύουσα αντανακλά μια διαφορετική πολιτικοοικονομική αντίληψη και δυναμισμό, γεγονός που σχετίζεται και με την άμεση γειτνίαση και κατά συνέπεια επιρροής στην αναπτυσσόμενη Ανατολική Ευρώπη. "Τα νέα αυτά δεδομένα, είπε ο κ. Σταθουλόπουλος, μας ώθησαν να επιδιώξουμε μια σοβαρή προβολή της χώρας μας με τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων, στις οποίες θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, καθώς και γερμανοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και διαμορφωτές της κοινής γνώμης".

    Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Τρίτη 21 Νοεμβρίου με επίσημο δείπνο για 350 προσωπικότητες, όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Δήμαρχος του Βερολίνου Klaus Boger , ο υπ. Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ θα παραβρεθούν οι Γενικοί Γραμματείς του Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, Ενημέρωσης Γιάννης Νικολάου, του υπ. Εθνικής Οικονομίας Μ. Σταυρακάκης, καθώς και πολλοί έλληνες βουλευτές. H εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την εμφάνιση του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας και άλλων ελλήνων καλλιτεχνών.

    Την ίδια ημέρα διοργανώνεται στο Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHT) οικονομική ημερίδα με θέμα "Ελληνογερμανική Επιχειρηματική Συνεργασία" με κύριο ομιλητή τον υπ. Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων γερμανικών και ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

    Στις 22 Νοεμβρίου η Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής διοργανώνει ημερίδα με θέμα "Γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", όπου θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κλάους Λαμερς, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης του υπ. Τύπου και ΜΜΕ Γιάννης Νικολάου κ.α.

    Στους χώρους της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων ειδικών θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου μια πολιτιστική ημερίδα με τρεις βασικούς άξονες- "Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην έκθεση βιβλίου Φραγκφούρτη 2001", "Έκθεση Klassik 2002" και "Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004".

    [04] ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ 60 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Μ.Π.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2000 (11:28 UTC+2)

    Ο ελληνοαμερικανός καθηγητής Μ. Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής του Εργαστηρίου Μέσων Επικοινωνίας (Media Lab) του πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστώνης.

    Διευθυντές και αρχισυντάκτες των εξήντα μεγαλυτέρων μέσων ενημέρωσης από όλες τις βαλκανικές χώρες, καθώς επίσης και κορυφαία στελέχη της πληροφορικής που ασχολούνται με τις τελευταίες εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, θα πάρουν μέρος στο 6ο Διαβαλκανικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο, που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την επόμενη Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", με θέμα: " Οι νέες τεχνολογίες στα ΜΜΕ για την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας".

    Μεταξύ των άλλων, στο συνέδριο θα παρουσιάσουν εισηγήσεις τους εκπρόσωποι των παρακάτω μέσων ενημέρωσης:

    Από την Αλβανία: Το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΤΑ, η κρατική ραδιοτηλεόραση RTSH, οι εφημερίδες "Ζέρι Πόπουλιτ", "Κόχα Γιόνε", "Αλμπάνια" και "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε", καθώς και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της "Κόχα Γιόνε".

    Από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Το πρακτορείο ειδήσεων "ΟΝΑSΑ" και η εθνική ραδιοτηλεόραση "NRTV".

    Από τη Βουλγαρία: Το Βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοτηλεόραση ΒΝR, οι εφημερίδες "Μόνιτορ", "Τρούντ", "Παρί", "24 Ωρες", "Ντεμοκράτσια", "Σεγκά" και "Κάπιταλ Μάρκετ".

    Από τη Γιουγκοσλαβία: Το Εθνικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" και το ιδιωτικό πρακτορείο "Μπέτα", η εθνική ραδιοτηλεόραση RTS, οι εφημερίδες "Ντάνας" και "Γκλας Γιάβνοστι", οι ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί "Β92" και "Ράδιο Ιντέξ" και η Ενωση των Ανεξάρτητων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (ΑΝΕΜ).

    Από το Κοσσυφοπέδιο της Γιουγκοσλαβίας: Η εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" και ο ραδιοφωνικός σταθμός "Ράδιο 21".

    Από τη Μολδαβία: Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων "Μόλντπρες" και οι εφημερίδες "Τάρα" και "Νεζαβισίμαγια Μολδόβα".

    Από την ΠΓΔΜ: Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων "ΜΙΑ", η εθνική ραδιοτηλεόραση "ΜΤV", ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων "Ράδιο Σκόπιε", οι εφημερίδες "Ουτρίνσκι Βέσνικ", "Νόβα Μασεντόνια", το περιοδικό "Πουλς" και το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι "Τέλμα TV".

    Από τη Ρουμανία: Το Ρουμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ρόμπρες", η Ρουμανική εθνική ραδιοπτηλεόραση, οι εφημερίδες "Αντεβαρούλ", "Ζίουα" και "Ζιαρούλ" και το περιοδικό "Ζίουα Μπάνκαρα".

    Από την Τουρκία τέλος, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", το ιδιωτικό τηλεοπτικό πρακτορείο "ΙΗΑ" και η εφημερίδα "Γενί Ασίρ".

    Εισηγήσεις τους επίσης, θα παρουσιάσουν δώδεκα διευθυντές και αρχισυντάκτες εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

    Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί στις 5,00 το απόγευμα της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου και αμέσως μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, θα μιλήσουν ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων Αντρέα Ζόμπελ, ο Διευθυντής Πληροφορικής του Εργαστηρίου Ανάπτυξης Μέσων Ενημέρωσης (Media Lab) του πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστώνης Μιχάλης Μπλέτσας, που θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στο Διαδίκτυο, καθώς επίσης και ο καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Γιάννης Πήτας, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στο Internet.

    Xoρηγοί στο συνέδριο, είναι : ΕΟΤ, ΟΤΕ, ΟΤΕnet, Ολυμπιακή Αεροπορία, Εμπορική Τράπεζα, Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, ΚΑΕ, ΕΛΚΕ, Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας, CIN και ATC.

    [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Τίρανα, 20 Νοεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Εικόνες παρόμοιες με εκείνες της 14ης Σεπτεμβρίου του 1998 όταν έγινε το πραξικόπημα στην Αλβανία έζησαν σήμερα το βράδυ οι κάτοικοι της αλβανικής πρωτεύουσας.

    Εκατοντάδες οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος μετά τη λήξη συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία των Τιράνων Σκεντέρμπεη κατευθύνθηκαν όχι όπως συνήθως προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Πρωθυπουργικό Μέγαρο, αλλά προς το κτίριο της Αλβανικής Βουλής, όπου ο υπουργός Οικονομικών Αναστάς Αγκέλι απαντούσε σε ερωτήσεις βουλευτών.

    Οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών και προς το κτίριο και αφού έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο του βουλευτή Μπλέσκο Γιάτα, το μετέφεραν στον κήπο του Κοινοβουλίου.

    Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του έκανε λόγο για ακόμη μία παράνομη συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο συνεχίζει τη στρατηγική της αποσταθεροποίησης της χώρας.

    Μετά από τα επεισόδια μπροστά στην Αλβανική Βουλή εκατοντάδες οπαδοί του ΔΚ συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του κόμματος. Εκεί ανώτατα στελέχη του ΔΚ κάλεσαν τους οπαδούς να συγκεντρωθούν και πάλι αύριο στην κεντρική πλατεία των Τιράνων.

    [06] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:55 UTC+2)

    "Η τεχνολογική ανάπτυξη της τηλεόρασης, αλλά και η απελευθέρωσής πολλαπλασίασε τις δυνατότητες πρόσβασης των πολιτών στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, αλλά και τις ευθύνες της πολιτείας για την εύρυθμη κι ανταγωνιστική λειτουργία της", τονίζει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σε μήνυμά του για την 21η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης.

    "Η δύναμη της εικόνας και του λόγου μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας. Μπορεί όμως και να αποτελέσει κριό διαμόρφωσης άποψης που ωθείται από συμφέροντα που διαπλέκονται και υπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά και βήμα προτύπων που αντιστρατεύονται την κοινωνική ευεξία και την ατομική ψυχική ισορροπία. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το ξεκαθάρισμα των όρων του ανταγωνισμού στο χώρο της τηλεόρασης, αλλά και ο καθορισμός επιτρεπτών ποιοτικών ορίων που είναι ευθύνες της πολιτείας, ώστε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα και η ποιότητα για τον πολίτη, αλλά και η επιβίωση των καλύτερων τηλεοπτικών σταθμών, η επιβράβευση των καλύτερων επιχειρηματιών.

    Στη Θεσσαλονίκη της ανάπτυξης και της ποιότητας η τηλεόραση αποτελεί σημαντικό μέσο επικοινωνίας με τους πολίτες, δίαυλο διαλόγου και βελτίωσης των σχέσεων, αλλά και του βιοτικού επιπέδου. Τα ιδιωτικά, τα δημοτικά και τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια δίνουν σημαντική κι αξιέπαινη μάχη να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτών και στο βαθμό που το πετυχαίνουν, αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια όλων μας, γιατί σε τελική ανάλυση υπηρετούν την ίδια την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξης της πόλης μας. Μητρόπολη της Ν.Α. στην πράξη χωρίς πλουραλιστική, ποιοτική κι αντικειμενική τηλεόραση δε νοείται", υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    [07] ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ Ο "ΜΥΘΟΣ" ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΓΚΕΡΑΡΝΤ ΣΤΟΝ ΟΦΗ

    Ηράκλειο, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Αποτέλεσε μύθος για τον ΟΦΗ. Όμως φαίνεται ότι και οι μύθοι καταρρίπτονται... Έτσι από το απόγευμα ο Ευγένιος Γκέραρντ δεν ανήκει στην κρητική ομάδα. Η ΠΑΕ δια μέσου του μεγαλομετόχου της κ. Σαρρή ζήτησε από τον κ. Γκέραρντ να παραιτηθεί από τη θέση του τεχνικού συμβούλου που κατείχε στην ομάδα της Κρήτης λόγω... "δυσλειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος" και των κακών σχέσεων που είχε τον τελευταίο καιρό ο Γκέραρντ με τον προπονητή της ομάδας Αρη Βασιλείου.

    Οπως ήταν επόμενο η κίνηση του κ. Σαρρή που ενσωμάτωνε τις προθέσεις και των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου, στεναχώρησε τον ίδιο, που νιώθει -πλέον- μετά από πολλά χρόνια τον εαυτό του ξένο σώμα. "Οι άνθρωποι που παλέψαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια, σώμα με σώμα δεν είχαν τη δύναμη να μου πουν κατάμουτρα ότι δεν με θέλουν στην ομάδα. Δεν εί9χαν τη δύναμη και το θάρρος που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Είμαι ειλικρινά πολύ στεναχωρημένος που εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα. Μόνο αναρωτιέμαι γιατί δεν με άφησαν ποτέ να τους απαντήσω...", επισήμανε ο μέχρι σήμερα τεχνικός σύμβουλος του ΟΦΗ.

    [08] Ο ΜΟΡΙ ΕΠΕΖΗΣΕ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ

    Τόκιο, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    O πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, γλίτωσε την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει εναντίον του η αντιπολίτευση, καθώς οι βουλευτές του κόμματός του αποφάσισαν λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας να απόσχουν.

    "Όλοι μας θα απέχουμε από τη σύνοδο της ολομέλειας, από τη στιγμή που δεν είμαστε σε θέση να κερδίσουμε, επειδή η κατάσταση είναι πολύ ευαίσθητη. Αυτό που θέλουμε είναι να πραγματοποιήσουμε μιαν αξιοπρεπή αποχώρηση και να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας" δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των βουλευτών λίγο πριν την αποχώρησή τους.

    Το ζήτημα της παραμονής του Μόρι στην εξουσία εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς οι περισσότεροι Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αποχωρήσει σύντομα, όπως δείχνουν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις.

    [09] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΙ ΧΟΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Παραμένουν ομοσπονδιακοί προπονητές στην πάλη ο Μπάμπης Χολίδης και ο Αριστείδης Γρηγοράκης, βάζοντας τέλος στις φήμες που ήθελαν τους δύο προπονητές να απομακρύνονται από την ελληνική ομοσπονδία πάλης. Τόσο ο κ. Χολίδης, όσο και ο κ. Γρηγοράκης θα υπογράψουν τα νέα τους συμβόλαια με την ΕΟΦΠ μέχρι και το τέλος του μήνα.

    Να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις των δύο ομοσπονδιακών με τους αθλητές της εθνικής ομάδας είναι τεταμένες. Έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

    "Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι προπονητές, αφού είχαν πολύ καλή παρουσία στο Σίδνεϊ", αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας πάλης, Θόδωρος Χαμάκος και συνεχίζει: "Η πάλη έχει πάρει πολλά από τους συγκεκριμένους προπονητές, οι οποίοι ακόμη μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα στην πάλη. Είμαστε ευχαριστημένοι που έμειναν κοντά μας".

    [10] ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    "Η επέτειος των Ενόπλων Δυνάμεων την ημέρα που ο Ορθόδοξος Ελληνισμός γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, σηματοδοτεί το ρόλο που η πολιτεία και οι Ελληνες πολίτες θέλουμε να παίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας: Ασπίδα προστασίας έναντι κάθε επιβουλής θέλουμε όλοι το στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία μας, όπως η Μεγαλόχαρη μας προστατεύει μπροστά σε κάθε ορατό ή αόρατο κίνδυνο".

    Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε μήνυμά του για την αυριανή επέτειο των Ενόπλων Δυνάμεων.

    "Η σημασία των Ενόπλων Δυνάμεων, των σύγχρονων κι αποτελεσματικών οπλικών συστημάτων, της αποτελεσματικής οργάνωσης και δομής του στρατεύματος, αλλά κυρίως του εκπαιδευμένου και αποφασισμένου έμψυχου δυναμικού, είναι προφανής στις μέρες μας, παρόλο που η πατρίδα μας συμμετέχει σε όλους τους μεγάλους διεθνείς σχηματισμούς. Τα μέτωπα είναι εξωτερικά, αλλά κι εσωτερικά, καθώς ο στρατός μας είναι επιφορτισμένος όχι μόνο με την προστασία των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας, αλλά και με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που πασχίζουν για την ασφάλειά μας και την εθνική και φυσική μας ακεραιότητα", επισημαίνει στο μήνυμά του Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

    "Η Θεσσαλονίκη τιμά τα στελέχη και τα στρατευμένα νιάτα των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Στεκόμαστε στο πλευρό των παιδιών της πόλης μας, αλλά και των συμπολιτών μας δίπλα σε όλες κι όλους όσους υπηρετούν την πατρίδα και είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για τα ιδανικά και τα όσια που μας ανέδειξαν, μας ενώνουν και μας καταξιώνουν. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται δύναμη και στήριξη για να αντιμετωπίσουν τα ψευδοδιλλήματα και τις παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης, αλλά και τις προκλήσεις που δέχεται τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο και το περιβάλλον", καταλήγει.

    [11] ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΗΡΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 4-3 ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα της εθνικής κατηγορίας πέτυχε ο Πανιώνιος, που κέρδισε με 4-3 τον Εθνικό Αστέρα. Ο αγώνας που είχε ξεκινήσει χθες και διακόπηκε στο 17΄λόγω βροχής, προσέφερε πλούσιο θέαμα στους φιλάθλους που βρέθηκαν στη Νέα Σμύρνη. Στο 8' ο Πρεζέ άνοιξε το σκορ, ο Γιοβάνοβιτς με δύο προσωπικά γκολ στο 25' και 42' φάνηκε πως σφράγισε τη νίκη για τον Πανιώνιο. Όμως αντίθετη άποψη είχαν οι πάικτες του Εθνικού Αστέρα, που στο 65' ο Μπεναλί μείωσε σε 3-1. Ο Ρόμπερτς από την πλευρά των γηπεδούχων έβαλε τέλος στις ελπίδες των φιλοξενουμένων ανεβάζοντας στο 74' τον δείκτη του σκορ στο 4-1. Ο Θωμαΐδης όμως έκανε το 4-2 στο 80' και ο Κοντόπουλος πάγωσε τη Νέα Σμύρνη στο 89' κάνοντας το 4-3 που έμελε να ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

    Πανιώνιος: Πουρλιοτόπουλος, Σακελλαρίδης, Γιοβάνοβιτς (77ο Ιωάννου), Ρόμπερτς, Χασιώτης, Γόγολος, Ευθυμιάδης, Πρεζέ, Δερμιτζόγλου, Κωνσταντινίδης, Σοκολόφσκι.

    Εθνικός Αστέρας: Σιρονβάλ, Καστανιώτης (38ο Θωμαϊδης), Τριανταφύλλου, Πάβλοβιτς, Καλιτζάκης, Μαρινάκης (57ο Μπεναλί), Τέσοβιτς, Κοντόπουλος, Μπασινάς, Ποδαράς, Ξάνθης.

    [12] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΛΗΞΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Ιερουσαλήμ, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Σε αντίποινα προχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύοντας πυραύλους κατά παλαιστινιακών στόχων στη Γάζα. Τουλάχιστον έντεκα πύραυλοι έπληξαν την περιοχή που βρίσκονται τα γραφεία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και η έδρα της οργάνωσης Φατάχ. Η κυβέρνηση του Ισραήλ απάντησε με αυτό τον τρόπο στην βομβιστική επίθεση κατά σχολικού λεωφορείου στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά.

    Από τους πυραύλους χτυπήθηκαν δύο κτίρια στα οποία στεγάζονται τα επιτελεία της παλαιστινιακής αστυνομίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το γραφείο του Αραφάτ δεν έχει πληγεί από τους πυραύλους.

    Η παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ αρνήθηκε την κατηγορία ότι είναι υπεύθυνη για την έκρηξη που σημειώθηκε σε σχολικό λεωφορείο.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση από την άλλη πλευρά κάλεσε το Ισραήλ να τοποθετήσει τις δυνάμεις του στις θέσεις που είχε πριν από τις 28 Σεπτεμβρίου που ξέσπασε το κύμα βίας στη Μέση Ανατολή.

    [13] ΤΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΘΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Τις εργασίες στα μεγάλα έργα τα οποία κατασκευάζονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής και σχετίζονται με την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 θα επιθεωρήσουν αύριο με ελικόπτερο η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Κώστας Λαλιώτης.

    Η επιθέωρηση θα γίνει ενόψει της επίσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αθήνα.

    Στη συνέχεια η κ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και ο κ. Λαλιώτης θα προβούν σε δηλώσεις προς τους διαπιστευμένους συντάκτες της "Αθήνα 2004" στα γραφεία της Εταιρείας.

    [14] ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Προς την εφαρμογή ενός μέτρου σε δύο φάσεις προσανατολίζονται οι 15 υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα τέτοια απόφαση.

    Το μέτρο προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2001 θα ελέγχονται όλα τα βοοειδή που θα οδηγούνται σε επείγουσα σφαγή και ότι από την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους θα ελέγχονται υποχρεωτικά όλα τα βοοειδή άνω των τριών ετών.

    Δυσκολίες φαίνεται να υπάρχουν στο ζήτημα για την απαγόρευση οστεοαλεύρων και κρεατοαλεύρων, όπου οι διαφωνίες είναι έντονες και δεν υπάρχει προς στιγμή σαφής εικόνα για την κατάληξή του. Υπάρχουν χώρες που έχουν απαγορεύσει μονομερώς τη χρήση τέτοιων ζωοτροφών, όπως η Γαλλία, ενώ ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι κατά των μονομερών αποφάσεων.

    [15] Η ΕΕ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

    Βρυξέλες, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Οι δεκαπέντε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεσμεύτηκαν σήμερα ότι η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του οργανισμού θα αποτελείται από 100.000 στρατιώτες, 400 μαχητικά αεροπλάνα και 100 πλοία σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ.

    Οι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί ειδικοί εκτιμούν ότι η παρουσία 180.000 στρατιωτών είναι αναγκαία για να μπορεί ο ευρωπαϊκός στρατός να αναλαμβάνει σωστά ειρηνευτικές αποστολές.

    Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στη σύνοδο του Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999 για το σχηματισμό δύναμης ταχείας επέμβασης που θα αποτελείται από 60.000-80.000 στρατιώτες μέχρι το 2003, η οποία θα αναλαμβάνει κυρίως ειρηνευτικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα την αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο, πέρσι.

    Ο Χαβιέρ Σολάνα, επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλες είπε ότι η ΕΕ είναι ακόμη μακριά από αυτό το στόχο αλλά η συνεισφορές όλων των χωρών θα οδηγήσουν στην δημιουργία στρατού που θα μπορεί να επιτύχει στις πιο δύσκολες αποστολές.

    Ο κ. Σολάνα ανέφερε ότι δεν υπάρχει αρκετή οικονομική βοήθεια και χρειάζονται ακόμη νέοι μηχανισμοί που θα διευκολύνουν την δημιουργία του ευρωπαϊκού στρατού.

    O.K.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας της ΠΓΔΜ, Ιμέρ Ιμέρι, πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό, Ιλίρ Μέτα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο των συνομιλίων βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, οι σχέσεις της Αλβανίας με τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ και η πρόθεση συνεργασίας των δύο πλευρών.

    Μετά τη συνάντηση Μίλο - Ιμέρι, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στη σύνοδο του Ζάγκρεμπ η χώρα του θα στηρίξει τα συμφέροντα όλων των Αλβανών όπου και αν βρίσκονται. "Εμείς είμαστε οι μόνοι εκπρόσωποι όχι μόνο των Αλβανών αλλά ολόκληρου του αλβανικού έθνους" είπε ο κ.Μίλο και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι στη σύνοδο του Ζάγκρεμπ δεν θα μετάσχουν εκρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και της ΠΓΔΜ.

    Από την πλευρά του ο κ.Ιμέρι υποστήριξε ότι είναι σημαντικό τα συμφέροντα των Αλβανών να εκπροσωπούνται από την αλβανική κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι "μόνο μία ισχυρή Αλβανία θα κάνει δυνατή την υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των Αλβανών".

    [17] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 3-2 ΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Δύσκολη νίκη με 3-2 πέτυχε ο Ατρόμητος σε βάρος του Λεωνιδίου. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με γκολ του Σπανού στο 25' (0-1), ενώ "πάγωσαν" ακόμα περισσότερο, στο 34', όταν έφθασαν στο 0-2, με σουτ του Ντε Σόουζα. Τα δύο γκολ του Λεωνιδίου που σημειώθηκαν με φάουλ του Κούλη (41') και πριν τελειώσει το ημίχρονο με δυνατό σουτ του Παππά (45') ισορρόπησαν το παιχνίδι. Ο Ατρόμητος στο 58', κέρδισε πέναλτι, όταν ο Σακελλαρόπουλος ανέτεψε τον Νικολόπουλο και είδε την δεύτερη κίτρινη κάρτα. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα, ο Πασκάλ Βαϊρουά και "έγραψε" το τελικό 3-2.

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Ηλίας Αμόδωρος: Φακής, Ντρέλιας (40' Δαλκίδης), Τζιβελέκης, Θεοδωρόπουλος, Παππάς, Τσιαούσης, Νικολόπουλος, Μπαλογιάννης, Κούλης, Βαϊρουά, Μήτσης (40' Κουτλούμπασης).

    ΛΕΩΝΙΔΙΟ: Βασίλης Παπαχρήστου: Θέμελης, Σακελλαρόπουλος, Γιόνοβιτς, Ντε Σόουζα, Σπανός (38' Κιούρκος), Σοάρες (78' Σεμερτζής), Ντα Σίλβα, Κλοκίδης, Καβακάς, Σπάσιτς, Ντόντης (69' Κουτσόπουλος).

    [18] Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ - ΛΑΜΙΑ 4-3

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Εβρεξε γκολ στην αναμέτρηση του Αχαρναϊκού με την Λαμία. Τελικά τη νίκη πήρε με 4-3 η πρώτη, παρουσιάζοντας αρκετά καλό θέαμα στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ κατηγορίας.

    Δύο γκολ για τον Αχαρναϊκό πέτυχε ο Λόμπας (15', 55') και από ένα οι Δημητρόπουλος (57') και Βιτεβής (63' πεν.). Για τη Λαμία σκόραραν οι Κλεινάκης (61') και Μουράτοβιτς (69', 92')

    Τις κίτρινες κάρτες αντίκρυσαν οι Παρασκευάς, Βιτεβής, Δελακάς, Λόμπας, Σιφνάκης, Μούτσιος, Καλύβας, Αντώνας

    ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ: Γεννιτσαρίδης, Μπριάνας (59' Παπαδόπουλος), Δημητρόπουλος, Γκίνο (87' Κάππας), Παρασκευάς, Βιτεβής, Δελακάς, Ρουσσόπουλος (78' Παραράς), Λόμπας, Σιφνάκης, Δημόπουλος.

    ΛΑΜΙΑ: Σουλογάνης, Κλεινάκης (67' Πολυζωίδης), Μούτσιος, Στριφτός, Καλύβας, Αντώνας (85' Μπαγαινέτας), Αντωνιάδης, Εγγονίδης (46' Μουράτοβιτς), Τσιούκας, Παπαδόπουλος, Ανδρουτσόπουλος.

    [19] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ - ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Σε απόγνωση φαίνεται να έχουν φτάσει οι κρεοπώλες, βλέποντας την πτώση των πωλήσεών τους μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη νόσο των "τρελών αγελάδων", ενώ αναμένεται να συνεδριάσουν για να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προβούν σε κινητοποιήσεις.

    Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, οι καταναλωτές δείχνουν την ανησυχία τους για το κρέας αλλά και για τα πουλερικά και στρέφονται στην αγορά ψαριών, θεωρώντας τα περισσότερο ασφαλή.

    Οι κρεοπώλες δεν προχώρησαν στην προγραμματισμένη απεργία που είχαν εξαγγείλει, μετά από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την προστασία του κλάδου τους, αλλά ζητούν την ενημέρωση των καταναλωτών ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο από την κατανάλωση ελληνικού βοδινού.

    Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούν κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους φυσικές ζωοτροφές. Από τη Βέροια και την Ημαθία ξεκινά μία καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς στην περιοχή παράγεται περίπου το 30% του βοδινού κρέατος που διατίθεται στην ελληνική αγορά.

    Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι οι Ελληνες καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν σε ότι αφορά στα βοοειδή που εκτρέφονται στην περιοχή επειδή χρησιμοποιούνται οι φυσικές ζωοτροφές, γεγονός που αποτελεί και την μεγαλύτερη εγγύηση για την ποιοτική υπεροχή των ντόπιων κρεάτων.

    Ο δήμος της Βέροιας σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης ανέλαβε πρωτοβουλία για τη χάραξη στρατηγικής που θα αφορά τη φυσική παραγωγή των βοδινών, την επιστημονική παρακολούθηση του ποιοτικού ελέγχου και την πιστωποίηση της ποιότητας των τελικών προϊόντων. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η δημιουργία κατάλληλων εργαστηρίων σε συνεργασία με το ΑΠΘ.

    [20] ΕΠΤΑ "ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΡΜΑΤΗ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Επτά "μνηστήρες" εκδήλωσαν τελικά ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις επτά άδειες ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας.

    Συγκεκριμένα επίσημα ενδιαφέρον δήλωσαν οι: ΔΕΗ με τις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank και Γενική, Quest Wireless, Panafon, Europrom - κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο κύριος μέτοχος είναι η Προμηθέας Gas, Ideal Wireless και Ευρωζωνικές Μεσογειακές Υπηρεσίες στην οποία συμμετέχουν η Telecom Italia με τη Forthnet και ΚΕΑΣΑΠ.

    [21] ΙΣΟΠΑΛΟΙ 1-1 ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Τους βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν (1-1) ο Ιωνικός και τα Γιάννενα. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 12' με τον Φουτσίνι και είχαν τρία δοκάρια., όμως σύμφωνα με το... νόμο του ποδοσφαίρου ισοφάρισε στο 59' για τα Γιάννενα ο Κουρμπέλο που τιμώρησε τον Ιωνικό, αφού δεν κατάφερε να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

    Ο Ιωνικός λόγω των πολλών απουσιών παρουσίασε πολλά προβλήματα και δεν έδειξε σε κανένα σημείο πως θα μπορούσε να απειλήσει τα Γιάννενα. Από την άλλη τα Γιάννενα μπορούσαν διπλασιάσουν τα τέρματα τους, άλλα τα δοκάρια στάθηκαν ανασταλτικοί παράγοντες στην προσπάθεια επίτευξης τερμάτων.

    ΓΙΑΝΝΙΝΑ: (Γ. Παράσχος): Ράντος, Μπλέτσας, Τζανετής (80' Λιπάτιν), Σέμος, Τσαλίκης, Τάτσης (73' Κάκος), Μπελά, Φουτσίνι, Γκαρόζης, Κορμαρής, Ελντερ.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: (Ο. Μπλαχίν): Στρακόσια, Μάντζιος, Παχατουρίδης, Μικές, Ντελγάδο, Ροντρίγκεζ, Κομπαγιάσι (80' Λεντέσμα), Βιλανάκης, Στογιάνοφ (46' Κουρμπέλο), Αφάς, Μπρούστερ.

    [22] ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ YAHOO

    Παρίσι, 20 Νοεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Ο Γάλλος δικαστής Ζαν- Ζακ Γκομέζ απαγόρευσε στην ιντερνετική πύλη Yahoo να επιτρέπει σε Γάλλους πολίτες την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με ναζιστικό περιεχόμενο.

    Ο δικαστής είχε λάβει στις 22 Μαΐου απόφαση, με την οποία διέτασσε το Yahoo να αποκλείσει Γάλλους χρήστες από την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, όπου ελάμβαναν χώρα δημοπρασίες αντικειμένων που ανήκαν σε Ναζί. Ο Γκομέζ είχε αναβάλει την εφαρμογή της απόφασης του, περιμένοντας την γνωμοδότηση ομάδα ειδικών αν είναι τεχνικώς δυνατή η υλοποίηση της απαγόρευσης.

    Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση είναι δυνατόν ένα σύστημα "φίλτρων" σε συνδυασμό με κωδικούς πρόσβασης να αποτρέψει τουλάχιστον 90% των Γάλλων χρηστών από το να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ιστοσελίδες.

    Ο Γκομέζ έδωσε διορία 90 ημερών στο Yahoo να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα που αποφάσισε και αν δεν συμμορφωθεί θα πληρώσει πρόστιμο 13.000 δολαρίων.

    [23] ΙΚΑ: ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Τουλάχιστον το 85% των συνταξιούχων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) ανταποκρίθηκαν στο νέο σύστημα καταβολής συντάξεων μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Το ποσοστό αυτό αποτελεί ενθάρρυνση για τη συνέχιση της προσπάθειας του ΙΚΑ να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχει γενικότερα στους πολίτες που συναλάσσονται με αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού που ξεκίνησε να εφαρμόζει.

    Η έναρξη πληρωμής των συνταξιούχων του ΙΚΑ μέσω τραπεζικού λογαριασμού έχει προσδιοριστεί για τις 22 Φεβρουαρίου του 2001. Ο τραπεζικός λογαριασμός των συνταξιούχων που απογράφηκαν ήδη ή θα απογραφούν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα πιστωθεί με τη σύνταξή τους για το μήνα Μάρτιο κατά την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του συστήματος (22-2-2001) και με τη σύνταξη κάθε επόμενου μήνα στις 22 του προηγούμενου μήνα.

    Οι συνταξιούχοι των ειδικών κατηγοριών (κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, δικαιούχοι του επιδόματος παραπληγίας ή του επιδόματος απολύτου αναπηρίας ή συνταξιούχοι του Ν.612/77) που επέλεξαν να πληρώνονται κατ'οίκον μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, θα πληρωθούν τη σύνταξή τους για το μήνα Μάρτιο από τις 25 μέχρι τις 30 Φεβρουαρίου και για κάθε επόμενο μήνα κατά τις ίδιες ημερομηνίες.

    Στο απόκομμα της ταχυδρομικής επιταγής πληρωμής της σύνταξης του Φεβρουαρίου του 2001 που οι συνταξιούχοι θα παραλάβουν τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, θα αναγράφεται ο αριθμός μητρώου ΔΙΑΣ που αντιστοιχεί στον καθένα, τον οποίο οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν.

    Οι συνταξιούχοι που θα απογραφούν μετά τις 22 Δεκεμβρίου 2000 θα ενταχθούν στο νέο σύστημα καταβολής συντάξεωνω σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως του χρόνου απογραφής τους. Μέχρι τότε και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αναζητούν τη σύνταξή τους, με τον Αριθμό μητρώου ΔΙΑΣ, στην Αγροτική Τράπεζα από τις 25 κάθε μήνα.

    Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν το συντομότερο στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμό και να ενταχθούν στο νέο σύστημα καταβολής συντάξεων.

    [24] ΜΕ 4.000 ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Mε στόχο να δημιουργήσουν καταπληκτική έδρα, ανάλογη της Τούμπας, αναχωρούν αύριο για την Ολλανδία 2500 φιλάθλοι που θα σταθούν στο πλευρό του ΠΑΟΚ εν όψει του παιχνιδιού με την Αιντχόβεν. Τα εισιτήρια που διέθεσε η ολλανδική ομάδα έχουν γίνει ήδη... μαγικά χαρτάκια, αφού έχουν ήδη εξαντληθεί, καθώς θα ενισχύσουν με την παρουσία τους και άλλοι 1500 Έλληνες ομογενείς.

    Ο προπονητής της ομάδας, Ντούσαν Μπάγεβιτς απέκλεισε από την αποστολή τους Ομάρ Τετράτζε και τον Τάσο Κατσιαμπή που παραμένουν τραυματίες, καθώς επίσης και τους Εγκωμίτη και Χασιώτη.

    "Κόντρα στην Αιντχόφεν θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά εν είμαστε ευκαταφρόνητος αντίπαλος. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Νομίζω πως οι Ολλανδοί είναι πολύ καλύτεροι από την Ουντινέζε", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λουκάς Καραδήμος για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

    Η αποστολή αποτελείται από τους: Σαμοτούλσκι, Τοχούρογλου, Βενετίδη, Μπράτιτς, Αμπονσά, Ουντέζε, Κουλακιώτη, Καμπς, Κωνσταντινίδη, Καραδήμο, Γεωργιάδη, Οκκά, Καφέ, Μπορμπόκη, Σπάσιτς, Φρούσο, Ναλιτζή και Βοσκαρίδη


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 20 November 2000 - 22:47:37 UTC