Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΑΡΙΩΝ
  • [02] ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ
  • [05] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ
  • [06] Ο ΜΠΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
  • [07] Ο ΤΣΑΡΛΣ ΚΡΟΦΟΡΝΤ ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [08] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤ. ΒΟΥΚΙΤΣΕΒΙΤΣ
  • [09] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [10] ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ BUSINESS LOGIC ΚΑΙ ΤΗΝ TELESTET
  • [11] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
  • [12] ΝΕΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [13] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΣΤΟ 3SAT
  • [14] ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ - ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ 92-73 ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ
  • [15] ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [16] ΔΙΕΚΟΠΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
  • [17] ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [18] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ 5 ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
  • [19] ΦΟΥΡΛΗΣ: ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
  • [20] OOPS: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ "BEST E"
  • [21] Ο ΙΓΚΟΡ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [22] ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΔΙΟΡΙΣΕ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [23] ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟ Ο ΟΜΠΡΑΤΟΒΙΤΣ
  • [24] ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

  • [01] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΑΡΙΩΝ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2000 (12:17 UTC+2)

    Ο θόρυβος που προκλήθηκε στην αγορά από τη νόσο των τρελών αγελάδων έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις τιμές των χοιρινών, των πουλερικών, των αιγοπροβάτων και των ψαριών. Η κίνηση όμως στα κρεοπωλεία όλης της χώρας έχει πέσει κατακόρυφα καθώς το καταναλωτικό κοινό παραμένει επιφυλακτικό.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό "Σκάι" επισήμανε ότι η υπάρχουσα υποδομή μπορεί να φέρει σε πέρας τους ελέγχους, προσθέτοντας όμως πως κανένας έλεγχος δεν μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια 100%.

    Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή από τη Γαλλία διαφόρων προϊόντων όπως εντόσθια, κρέας με κόκκαλα έως τις 4 Δεκεμβρίου οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας.

    [02] ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2000 (11:44 UTC+2)

    Μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής πολιτικής προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την Ελλάδα, ενώ στο σύνολό της περιλαμβάνει κολακευτικά σχόλια για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

    Πιο συγκεκριμένα, αναλυτές του ΔΝΤ υπογραμμίζουν την πρόοδο σε όλα τα επίπεδα που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία και σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό αναφέρει ότι αν και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης κρίνονται αιδιόδοξες. Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, το ΔΝΤ δεν αναφέρει καμία καθυστέρηση.

    Αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης, οι αναλυτές του ΔΝΤ εκτιμούν ότι την επόμενη διετία αυτός θα βρίκεται στο 4% ή και άνω, ενώ σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 5%.

    Ειδικότερα, οι επισημάνσεις του ΔΝΤ επικεντρώνονται στις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν κυρίως στη μείωση της φορολογίας, στην αναμόρφωση του συστήματος της δημόσιας διοίκησης και στη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία αναμένεται να επιτευχθεί με τον περιορισμό των δαπανών. Παράλληλα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η μεγάλη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και υποστηρίζεται ότι υπάρχουν προοπτικές για συνέχιση της συγκεκριμένης προόδου.

    Συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ αφορούν στον πληθωρισμό και τα επιτόκια, που έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση, ενώ ανησυχία προκύπτει από την επιτάχυνση του δομικού πληθωρισμού, καθώς οι αυξήσεις του εργατικού κόστους δεν αντισταθμίζονται πλήρως από την αύξηση της παραγωγικότητας.

    Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, αναμένονται αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στο 4%, με περιθώρια περαιτέρω ανόδου το 2001, υπογραμμίζεται η ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ διαπιστώνεται αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, καθώς και δυσπιστία στην ελεύθερη αγορά.

    Στο πλαίσιο του περιορισμού των δημόσιων δαπανών, η έκθεση του ΔΝΤ, προτείνει τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου για ανώτερους υπαλλήλους και περικοπές μισθών, καθώς οι αυξήσεις στους μισθούς στο δημόσιο το 2000 είναι αρκετά ψηλότερες από ό,τι για το σύνολο της οικονομίας, ενώ παράλληλα συνιστώνται μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και μελέτη για τη δυνατότητα συντάξεων εκτός του δημόσιου συστήματος.

    Περαιτέρω, το ΔΝΤ ζητά μείωση των φόρων, με στόχους την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, και δημοσιονομική αναδιάρθρωση που θα βασίζεται στη μείωση των δαπανών και όχι στην αύξηση των εσόδων, ενώ σχετικά με την ανεργία, επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και για την αντιμετώπισή της προτείνονται η λήψη μέτρων, όπως το άνοιγμα των αγορών, καθώς και η κρατική στήριξη η οποία θα περιλαμβάνει, εκτός από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, και το ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τις ασθενέστερες τάξεις.

    Αναφορικά με τη ΔΕΗ, στην έκθεσή του το ΔΝΤ, θεωρεί ενδεχόμενη τη διάσπαση της σε περισσότερες εταιρίες και συστήνει την εξέταση του ενδεχομένου για χωριστή εταιρία διανομής, ενώ για τον τραπεζικό τομέα, η έκθεση προτείνει αυστηρούς ελέγχους στην εποπτεία των τραπεζών και μελέτη της περαιτέρω απομάκρυνσης της παρουσίας του δημόσιου τομέα από τον κλάδο των τραπεζών.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2000 (13:53 UTC+2)

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην κύρωση του κειμένου, για την εταιρική σχέση της Τουρκίας με βάσει τα συμφωνηθέντα στο Ελσίνκι.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με την αναπληρωτή υπουργό Ελισάβετ Παπαζώη, σχετικά με τη διακυβερνητική διάσκεψη και την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ. Το τελευταίο θέμα ήταν αυτό που κυριάρχησε στη συνέντευξη

    Το κείμενο για την εταιρική σχέση συντάχθηκε μετά από διαβουλεύσεις των "15" με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, είπε ο κ. Παπανδρέου και παρατήρησε:. Η Τουρκία πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. Ελπίζω ότι οι δυνάμεις της γειτονικής χώρας πιστεύουν στην ευρωπαϊκή της πορεία θα πρέπει να πάρουν και την πολιτική απόφαση. Πρέπει να κάνει τη μικρή της επανάσταση για μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε. που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    Ολοι οι Ευρωβουλευτές και το ευρωκοινοβούλιο κατέστησαν σαφές στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ ότι αποκλείεται να γίνει δεκτή η χώρα η οποία δεν θα σεβαστεί τις βασικές αρχές της Ενωσης.

    Διευκρίνισε ότι παράλληλα γίνονται διαβουλεύσεις και με άλλες υποψήφιες χώρες οι οποίες όμως δεν είναι δεσμευτικές για την κατάληξη τους.

    Τα θέματα και οι όροι που τίθενται σε όλες τις υποψήφιες χώρες είναι ίδια και είναι λογικό από πλευράς μας να ζητάμε τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό να αποτυπώνονται στο κείμενο της εταιρικής σχέσης. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα και οι προσπάθειές της για επίλυση του Κυπριακού είναι προς όφελος δικό της αλλά και της περιοχής.

    Ποτέ δεν μπήκε χρονικό ζήτημα για εταιρική σχέση Τουρκίας εμείς θα το κλείσουμε όταν θα είναι ώριμο να κλείσει.

    Σε ερώτηση αν ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Ισμαήλ Τζεμ στην Αττάλεια, απάντησε ότι είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις της Τουρκίας διότι τα θέματα που τίθενται είναι οι βασικές αρχές της Ε.Ε.

    Σε ότι αφορά τη διακυβερνητική διάσκεψη είπε ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα που πρέπει όμως να λυθούν. Ότι η διεύρυνση δεν πρέπει να είναι άλλοθι για την ανατροπή των αρχών και ισορροπιών της ΕΕ αλλά πρέπει να διατηρηθεί η ισότιμη συμμετοχή των κρατών μελών. Δεν μπορεί, είπε, να θυσιάσουμε τις εθνικές ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στο βωμό μιας άλλης λογικής.

    Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΕ να συμμετάσχει και η Κύπρος στις κοινές στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ. χαρακτήρισε παράλογο να θέλει υποψήφια χώρα να εμποδίσει άλλη υποψήφια χώρα να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2000 (14:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    Τα εργασιακά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), παρουσία του υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση.

    Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο και εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για τα προτεινόμενα μέτρα.

    Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κερδίσει το στοίχημα της ανεργίας και πρόσθεσε πως οι διαφωνίες του ΣΕΒ εστιάζονται στη μείωση του χρόνου απασχόλησης και όχι σε όλο το νομοσχέδιο. "Προχωράμε με ρυθμίσεις που έχουν λάβει οι χώρες σε όλη την Ευρώπη με θετικά αποτελέσματα", τόνισε ο κ. Γιαννίτσης.

    Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Λευτέρης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που καίει τόνισε όμως ότι το νομοσχέδιο θα επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργίας. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οδυσσέας Κυριακόπουλος δεν παρέστη στη συνάντηση καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό.

    [05] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ

    Βρυξέλες, 22 Νοεμβρίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Αναμένεται σήμερα η απόφαση της Κτηνιατρικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επέκταση των ελέγχων στα βοοειδή εξαιτίας της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που έχει προκαλέσει σάλο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Η Επιτροπή συνεδριάζει στις Βρυξέλες ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΕ και αναμένεται να επεκτείνει τα μέτρα που υιοθέτησαν χθες οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ.

    Οι υπουργοί Γεωργίας αποφάσισαν στην επέκταση, από 1ης Ιανουαρίου του 2001 , των λεγόμενων "γρήγορων τεστ" στα βοοειδή που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και στην εισαγωγή ανάλογων τεστ, από 1ης Ιουλίου 2001, για όλα τα βοοειδή που γεννήθηκαν πριν από τον Ιούλιο του 1998.

    [06] Ο ΜΠΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 22 Νοεμβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Ο Τζορτζ Ο. Μπους κατηγόρησε για υπέρβαση της εξουσίας το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, με την απόφαση να επιτρέψει την ανακαταμέτρηση με το χέρι σε τρεις κομητείες. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσβάλει την απόφαση με ένδικα μέσα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του.

    Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι οι ανακαταμετρήσεις με το χέρι αυξάνουν τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους γεγονός που, όπως υποστήριξε "καθιστά αδύνατο να υπάρξει δίκαιο αποτέλεσμα".

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας του υποψήφιου αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι, ο οποίος εισήχθη σε νοσοκομείο της Ουάσινγκτον αισθανόμενος πόνους στο στήθος, ο Μπους είπε ότι ο Τσένι δεν υπέστη καρδιακή προσβολή, αλλά νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους.

    [07] Ο ΤΣΑΡΛΣ ΚΡΟΦΟΡΝΤ ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βελιγράδι, 22 Νοεμβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Ο Τσαρλς Κρόφορντ ορίστηκε Πρέσβης της Βρετανίας στο Βελιγράδι και θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο, όπως ανακοινώθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο 46χρονος Τσαρς Κρόφορντ από το 1999 είναι διευθυντής του τμήματος για τη Νοτιανατολική Ευρώπη του Φόρεϊν Οφις.

    Από το 1996 έως το 1998 ήταν πρέσβης της Βρετανίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

    Μεταξύ άλλων εκτελούσε χρέη γραμματέα στην Πρεσβεία της Βρετανίας στο Βελιγράδι τη δεκαετία του 1980, ενώ ήταν και πολιτικός σύμβουλος του Φόρεϊν Οφις στη Μόσχα.

    Επίσης εργάστηκε στα τμήματα του Φόρεϊν Οφις για τη Σοβιετική Ενωση και την Ανατολή.

    Κ.Γ.

    [08] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤ. ΒΟΥΚΙΤΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 22 Νοεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην κατοικία του προέδρου της γιουγκοσλαβικής επιτροπής για τη συνεργασία με τον ΟΗΕ Στάνιμιρ Βουκίτσεβιτς στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου.

    Από την έκρηξη βόμβας έχασε τη ζωή του ο οδηγός του κ. Βουκίτσεβιτς Γκόραν Γέφτιτς και τραυματίστηκε σοβαρά ο Γκόραν Πόποβιτς, υπάλληλος της ασφάλειας. Δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου της UNMIK.

    H αστυνομία χρειάστηκε 20 λεπτά για να ανασύρει από τα συντρίμια του κτιρίου τον Γκόραν Γέφτιτς, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα στο βρετανικό νοσοκομείου της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου.

    Η εκρηκτική ύλη είχε τοποθετηθεί στο πίσω μέρος της κατοικίας του Βουκίτσεβιτς.

    Η σερβική κοινότητα έχει γίνει επανειλημένως στόχος επιθέσεων από Αλβανούς μετά την αποχώρηση των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Κόσοβο τον περασμένο χρόνο.

    Την επίθεση καταδίκασε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο Μπερνάρ Κουσνέρ, χαρακτηρίζοντας την ύπουλη και πρόσθεσε ότι ήταν καλά προετοιμασμένη.

    Ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σερβικής Εθνικής Συνέλευσης της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα Ολιβερ Ιβάνοβιτς δήλωσε ότι πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια βρίσκονται εξτρεμιστικές αλβανικές δυνάμεις που έχασαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και τώρα επιχειρούν να επιστρέψουν στην πολιτική σκηνή του Κοσσυφοπεδίου.

    "Η επίθεση εναντίον του προέδρου της γιουγκοσλαβικής επιτροπής αποδεικνύει τη νευρικότητα των Αλβανών εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων και των σχέσεων της Ευρώπης με τη Γιουγκοσλαβία", είπε ο κ. Ιβάνοβιτς.

    Την επίθεση καταδίκασαν όλα τα σερβικά κόμματα.

    Κ.Γ.

    [09] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωσταντινούπολη, 22 Νοεμβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Με δύο χειροβομβίδες επιχείρησε να επιτεθεί άγνωστος σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, όμως οι αστυνομικοί επενέβησαν με αποτέλεσμα ο δράστης να πέσει νεκρός από τις σφαίρες τους.

    Μία από τις χειροβομβίδες εξερράγη, όταν ο δράστης σκοτώθηκε, χωρίς να προκαλέσει ζημιές, ενώ από τους πυροβολισμούς της αστυνομίας τραυματίστηκε και ένα παιδί.

    [10] ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ BUSINESS LOGIC ΚΑΙ ΤΗΝ TELESTET

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Ενα νέο προϊόν που αναμένεται να αποτελέσει απαραίτητο "εργαλείο" κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρουσίασαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της εταιρίας Business Logic και της Stet Hellas.

    Ειδικότερα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, το επιχειρηματικό κοινό της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για το νέο, εξειδικευμένο πακέτο Β Best που προσφέρουν οι δύο εταιρίες.

    Η νέα αυτή υπηρεσία απευθύνεται στους επιχειρηματίες και τους δίνει - μεταξύ άλλων - τη δυνατότητα να παίρνουν πληροφορίες για τον ημερήσιο τζίρο της επιχείρησής τους στο κινητό με μορφή γραπτού μηνύματος. Οι πληροφορίες αυτές είναι διαθέσιμες όλο το εικοσιτετράωρο για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, όπως επισημάνθηκε.

    Σημειώνεται ότι η Business Logic είναι η πρώτη πανελλαδική αλυσίδα επιχειρήσεων παροχής ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής αποκλειστικά για επιχειρήσεις.

    [11] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

    Σκόπια, 22 Νοεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Σε διευκρινίσεις για την κατάργηση της κυβερνητικής επιτροπής για την υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ προέβη σήμερα ο πρωθυπουγός της χώρας, Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Οπως ανέφερε, οι μεταρρυθμίσεις διεξάγονται από την κυβέρνηση σε συνεργασια με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Διεθνή Τράπεζα και την Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι τα τελευταία γεγονότα επιβεβαίωσαν την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι τόνισε ότι ο επικεφαλής της επιτροπής μεταρρυθμίσεων, Αντε Μάρκοβιτς, και τα μέλη της επιτροπής που ανήκαν στο κόμμα της Δημοκρατικής Εναλλάγης του Βάσιλ Τοπούρκοφσκι, αμφισβητούσαν συνεχώς την πολιτική των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία εκτίμηση της επιτροπής για το συγκεκριμένο ζήτημα, αντίθετα, ο κ. Τοπούρκοφσκι μετέφερε το θέμα σε επίπεδο πολιτικών διαφορών.

    Από την πλευρά της η Δημοκρατική Εναλλαγή εξέφρασε έκπληξη σε ανακοίνωσή της για την απόφαση του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση της επιτροπής μεταρρυθμίσεων θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες για τη χώρα.

    [12] ΝΕΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Αδεια για ανέγερση νέων ξενοδοχείων τα οποία όμως θα είναι πολυτελείας και πρώτης κατηγορίας δίνεται ξανά από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ενόψει 2004. Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε σήμερα σε ειδική συνέντευξη Τύπου.

    Η δημιουργία νέων ξενοδοχείων εντός των ορίων που έχουν χαρακτηριστεί ως "κορεσμένα τμήματα" θα γίνει χωρίς καμία αλλαγή των προβλεπομένων χρήσεων γης και όρων δόμησης.

    Πρόκειται να δημιουργηθούν μονάδες συνολικής δυναμικότητας περίπου 4.000 κλινών σε κορεσμένες περιοχές, ενώ άλλες τόσες κλίνες υπολογίζεται ότι μπορεί να κτισθούν σε μη κορεσμένες περιοχές της Αττικής.

    [13] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΣΤΟ 3SAT

    Βιέννη, 22 Νοεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Τηλεοπτικό αφιέρωμα της εκπομπής "Heimat, Fremde Heimat" (Πατρίδα, Ξένη Πατρίδα) στην ιστορική παρουσία και δράση, αλλά και στη σημερινή ζωή των Ελλήνων της Βιέννης μεταδόθηκε πρόσφατα στο δορυφορικό αυστριακό κανάλι 3SAT.

    Ο παρουσιαστής σχολίασε ότι η συνεισφορά των Ελλήνων στην ιστορία της Βιέννης είναι πολύ μεγάλη, ενώ στην εκπομπή μίλησαν ο Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, ο Δήμαρχος Βιέννης.

    Στην εκπομή έγινε εκτενή αναφορά στην ιστορία των Ελλήνων της Βιέννης από τον 12ο μ.Χ. αιώνα έως σήμερα.

    Αναφέρθηκε επίσης ότι σήμερα οι Ελληνες της Αυστρίας ανέρχονται σε 6.500 άτομα σε όλη τη χώρα, ότι η πλειοψηφία ζει στη Βιέννη και πως κέντρο συσπείρωσης παραμένουν δύο οι δύο εκκλησίες και οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές όπως το Πάσχα.

    Το αφιέρωμα έκλεισε με το σχόλιο του δημοσιογράφου: "Τι θα ήταν η Βιέννη χωρίς τους Ελληνες ή οι Ελληνες της Διασποράς χωρίς τη Βιέννη;".

    [14] ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ - ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ 92-73 ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

    Ξάνθη, 22 Νοεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Η πρόκριση στο Eurobasket που θα διεξαχθεί στην Τουρκία όπως αποδείκτηκε για την εθνική μας ομάδα μπάσκετ ήταν εύκολη υπόθεση, αφού επικράτησε για δεύτερη φορά -μετά το Ταλίν- επί της Εσθονίας με 92-73.

    Οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος δεν έπιασαν καλή απόδοση. Παρόλα αυτά ήταν αυτοί που έλεγχαν το παιχνίδι, έχοντας πρωταγωνιστές τον Σιγάλα και τον Οικονόμου. Από τους Εσθονούς, ξεχώρισε ο Μιούρσεπ και ο Μέτστακ.

    Η αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε στο στολίδι της Ξάνθης, στο κλειστό "Φ. Αμοιρίδης" και την αναμέτρηση την παρακολουθήσαν πολλοί οπαδοί του αθλήματος. Η πρώτη περίοδος έληξε με τους διεθνείς μας να προηγούνται με 20-17.

    Η είσοδος του Γιώργου Σιγάλα όμως για πρώτη φορά στο δεύτερο δεκάλεπτο έδωσε νέα πνοή στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, συμβάλοντας αποφασιστικά στην άνετη επικράτηση στο ημιχρόνου (46-38). Μετά το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου η νίκη είχε ήδη χαμογελάσει στην ελληνική ομάδα, με αποτέλεσμα στο τελευταίο δεκάλεπτό να δοθεί η ευκαιρία στον Κώστα Πετρόπουλο να δοκιμάσει τη νεότερη πεντάδα.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 20-17, 46-38, 69-58, 92-73.

    [15] ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 22 Νοεμβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Εξι νέα κρούσματα "τρελών αγελάδων" εντοπίστηκαν στη δυτική και κεντρική Γαλλία ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας διευκρινίζοντας ότι τα ζώα είχαν ηλικία από πέντε έως επτά ετών.

    "Είμαι υπέρ της απαγόρευσης των ζωικών αλεύρων, ωστόσο, γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί" επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας ζήτησε από την ΕΕ να επιτραπεί η αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στις συσκευασίες των βοδινών προϊόντων.

    [16] ΔΙΕΚΟΠΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

    Σκόπια, 22 Νοεμβρίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Διακόπηκε σήμερα η συζήτηση της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην ημερήσια διάταξης της οποίας βρέθηκε η ψήφιση διακήρυξης συμπαράστασης στην κυβέρνηση και στην ομάδα που διαπραγματεύεται τη σύνδεση της χώρας με την Ε.Ε., ενόψει της διάσκεψης του Ζάγκρεμπ, όπου θα υπογραφεί η Συμφωνία Σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε.

    Η συνεδρίαση της Βουλής θα συνεχιστεί αύριο, αφού προηγουμένως οι κοινοβουλευτικές ομάδες ενημερωθούν για το κείμενο της συμφωνίας που θα υπογραφεί, κάτι που ζήτησε η αντιπολίτευση.

    Σημειώνεται ότι σήμερα στα Σκόπια διεξάγεται ο τελικός γύρος συνομιλίων ανάμεσα στη σκοπιανή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπροεδρο της κυβέρνησης, Βάσιλ Τοπούρκοφσκι, και αντιπροσωπείες της Ε.Ε. με επικεφαλής τον Κέντριν Ντέι, αντικαταστάτη του διευθυντή της επιτροπής εξωτερικών θεμάτων.

    Στη συνεδρίαση της Βουλής, ο κ.Τοπούρκοφσκι δήλωσε ότι δυστυχώς, οι βουλευτές δεν είναι ενημερωμένοι για τη διάσκεψη του Ζάγκρεμπ και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση στο σχέδιο διακήρυξης που θα υπογραφεί στη διάσκεψη.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Capital, που θα κυκλοφορήσει αύριο δήλωσε ότι η διάσκεψη του Ζάγκρεμπ έχει ιστορική σημασία για τη χώρα του, αλλά υπογραμμίζει ότι μετά την ολοκλήρωσή της η Ε.Ε. θα πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται με τρόπο που θα επιτρέπει το άνοιγμα ξεκάθαρων προοπτικών για την ένταξη της ΠΓΔΜ και όχι για την απομόνωση.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα μία ποιοτική αλλαγή στις σχέσεις με την Ε.Ε. και την απόψη ότι είχε άλλες προσδοκίες σχετικά με το εξελικτικό άρθρο που προτείνει η Ε.Ε. Παράλληλα, ζήτησε να υπογραφεί μία νέα διακήρυξη που θα λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στο χώρο των Βαλκανίων. "Δεν είναι δυνατό να μιλάμε σήμερα για σταθεροποίηση αλλά για πλήρη εκδημοκρατισμό ορισμένων χωρών, όπως για παράδειγμα της Αλβανίας, για αυτό αναμένουμε ένα νέο τύπο εξελικτικού άρθρου" είπε.

    [17] ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Μόσχα, 22 Νοεμβρίου 2000 (19:44 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε ο αγωγός πετρελαίου ο οποίος συνδέει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο δυτικό Καζακστάν με ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας που αποτελεί βασικό σημείο για εξαγωγές σε παγκόσμιες αγορές, όπως δήλωσε η διεθνή κατασκευαστική ένωση Caspian.

    Ο αγωγός, ο οποίος έχει μάκρος 948 μιλιών, θα μεταφέρει πετρέλαιο για πρώτη φορά από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Τενγκίζ στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ, αφού ενεργοποιηθούν τα σχετικά μηχανήματα, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπρόσωπου της Caspian, Ναταλία Προυτκόβσκαγια.

    Οταν ξεκινήσει να λειτουργεί, ο αγωγός, η κατασκευή του οποίου κόστισε 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μεταφέρει 600.000 βαρέλια πετρέλαιου τη μέρα, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές του Καζακστάν, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρέλαιου της περιοχής.

    [18] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ 5 ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Στοιχεία του απολογισμού δράσης του τριμήνου Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης ενόψει της αυριανής επίσκεψης στην Αθήνα κλιμακίου των εκπροσώπων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής υπό τον κ. Ρογκ .

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε ότι σ' αυτό το τρίμηνο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων έχει προωθήσει κατά απόλυτη προτεραιότητα όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και όλες τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες δράσεις, που απαιτούνται για την προώθηση των πέντε Ολυμπιακών έργων της αρμοδιότητας του, δηλαδή για το Κέντρο Κωπηλασίας στον Σχοινιά, για το Κέντρο Κανό και Σλάλομ στο Ριζάρη, για το Κέντρο Ιστιοπλοϊας στον Αγιο Κοσμά, για το Κέντρο του Beach Volley στον Φαληρικό Ορμο και για τις πέντε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό.

    "Σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης αυτού του τριμήνου προκύπτει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε καταθέσει στην ΔΟΕ και στον κ. Ρογκ, αλλά κυρίως επιταχύνονται οι διαδικασίες ανάθεσης των μελετών και προώθησης ορισμένων συγκεκριμένων εργασιών, που αφορούν τη διαμόρφωση και την ανάπλαση των πέντε αυτών Ολυμπιακών έργων, περιλαμβάνοντας χωματουργικά έργα, έργα καθαρισμού, περιφράξεων και όλα τα συναφή", τόνισε.

    "Το γενικό συμπέρασμα", είπε, "είναι ότι εκτός από την τήρηση όλων των δεσμεύσεων κατά συγκεκριμένη ενέργεια με αναφορά στο αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα, έχουμε μια επιτάχυνση των διαδικασιών και μια σύντμηση του χρόνου".

    "Αυτό μας κάνει και σίγουρους και αισιόδοξους ότι μπορούν τα 5 αθλητικά έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τα 5 αθλητικά έργα που έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ να έχουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αντί για τον Μάϊο του 2004 τον Ιανουάριο του 2004. Στην αναλυτική αναφορά που κάνουμε για κάθε έργο χωριστά, μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας τι ενέργειες έχουν γίνει και με ποια σαφή αντιστοιχία ως προς τη χρονική αναφορά", σημείωσε και πρόσθεσε:

    "Εχει σημασία ότι κρατάμε αυτά τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε καταθέσει από τον Αύγουστο, παρ' όλο που αυτός ο χρόνος είναι ο λεγόμενος διαδικαστικός χρόνος, που δεν επιδέχεται συντμήσεις. Είναι δηλαδή ο διαδικαστικός χρόνος ανελαστικός και αναγκαστικός λόγω των νομικών υποχρεώσεων και λόγω των παρεμβάσεων τρίτων. Οταν κάνεις έναν διαγωνισμό, θέλεις ορισμένες μέρες για να κατατεθούν οι προσφορές, θέλεις ορισμένες μέρες να αξιολογηθούν, θέλεις ορισμένες μέρες να κατατεθούν οι προσφυγές, οι ενστάσεις, τα ασφαλιστικά μέτρα και να εκδικαστούν. Αρα δεν μπορείς να έχεις μεγάλη σύντμηση".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι έχει όμως ότι "παρ' όλο που διανύουμε αυτό το χρονικό διάστημα του διαδικαστικού χρόνου, με συνδυασμένες πάντα δράσεις και πρωτοβουλίες, σύμφωνα πάντα με την κατοχύρωση των όρων διαφάνειας, νομιμότητας και προστασίας δημοσίου συμφέροντος και των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, έχουμε την δυνατότητα να αποδείξουμε και φαίνεται πια ότι προωθώντας συγκεκριμένες προκαταρκτικές εργασίες ότι μπορούμε να επιταχύνουμε το τελικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων".

    "Δηλαδή φέρνουμε το κάθε έργο πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε καταθέσει τον Αύγουστο. Δηλαδή αντί για χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Μάϊο του 2004, όπως είπα πριν, σύμφωνα με τον συντονισμό και τον συνδυασμό αυτών των δράσεων και των πρωτοβουλιών, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έχει ως χρόνο αναφοράς, ως μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο του 2004", είπε.

    Η ανάκτηση αυτού του πολύτιμου χρόνου, τόνισε ο κ. Λαλιώτης, είναι εφικτή με την επιτάχυνση των ρυθμών και την σύντμηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, γιατί συνδέεται με τις εξής δράσεις: πρώτο, με την συντόμευση του διαδικαστικού χρόνου, που συναρτάται με τις διαδικασίες προελέγχου και ελέγχου των αναθέσεων τόσο των μελετών όσο και των έργων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    "Είναι σαφές ότι θα εισάγονται οι φάκελοι που αφορούν τα έργα κατά απόλυτη προτεραιότητα. Ο έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα γίνεται κανονικά, απλώς θα συντομευθεί ο χρόνος, γιατί σύγχρονα με την προτεραιότητα που θα δίδεται στον φάκελο του κάθε έργου θα έχουμε συντομότερο χρόνο απάντησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα πάντα με τους κανόνες της διαφάνειας και της νομιμότητας. Δεν είναι εις βάρος δηλαδή της νομιμότητας ή της διαφάνειας. Απλώς αντί η απάντηση να είναι σε δύο μήνες μπορεί να είναι σε 30 μέρες κάνοντας τον ίδιο έλεγχο", είπε.

    Για τον Σχοινιά, ανέφερε ότι έχει ήδη προωθηθεί ο σχετικός διαγωνισμός για τις προκαταρκτικές εργασίες, ότι εδώ και ένα μήνα έχουν κατατεθεί οι προσφορές, θα αξιολογηθούν και στις αρχές του Δεκεμβρίου θα αρχίσουν αυτές οι εργασίες.

    "Μέσα στον Δεκέμβριο θα γίνει ο διαγωνισμός για τις αντίστοιχες προκαταρκτικές εργασίες, χωματουργικές εργασίες, διαμόρφωσης, ανάπλασης, τόσο στον Αγιο Κοσμά όσο και στο Φάληρο και θα μείνει πια το Ελληνικό, που θα πάει αμέσως μετά από τον οριστικό προσδιορισμό του Master Plan, όπου θα καθοριστεί για το κάθε άθλημα ο συγκεκριμένος χώρος. Αυτό που ανέφερα για το Διεθνές Κέντρο Κωπηλασίας στον Σχοινιά ισχύει και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις για το κανό και για το σλάλομ. Αρα και τα 5 κλείνονται", τόνισε.

    Τρίτη δράση, που αποδεικνύει ότι μπορούν να συντομευθούν οι χρόνοι, είπε, είναι η επιτάχυνση των απαραίτητων θεσμικών ενεργειών και διαδικασιών για τις απαλλοτριώσεις, για την άρση των παραχωρήσεων, για την έκδοση των κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και για την έκδοση των κοινών Υπουργικών Αποφάσεων έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Και τέταρτον, με την επιτάχυνση των διαδικασιών δημοπράτησης βασικών τμημάτων των έργων, καθώς και με τον απόλυτο συντονισμό ενεργειών με τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι "η "Αθήνα 2004" σε συνεργασία με τη ΔΟΕ και κυρίως με τις Ομοσπονδίες θα δώσει τις προδιαγραφές για τα έργα ολυμπιακών προσαρμογών, τα λεγόμενα "over lays", για να τα ενσωματώσουμε την μελέτη, αλλά και για να προβλέψουμε ορισμένα βασικά απ' αυτά τα έργα των ολυμπιακών προσαρμογών στο καθ' αυτό έργο, έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται παράλληλες εργασίες".

    Για τον ιππόδρομο είπε ότι αποτελεί δεδομένο και δέσμευση χωρίς καμία αμφισβήτηση, θα φύγει από το Φάληρο, από την Καλλιθέα και θα μετεγκατασταθεί εκεί που έχει χωροθετηθεί μαζί με το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο και ότι για αυτό θα κάνει ανακοινώσεις η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αρα οι χωροθετημένες δραστηριότητες και υποδομές οι αθλητικές για τα αθλήματα κλειστού χώρου που ήταν χωροθετημένα στο χώρο του Ιπποδρόμου ισχύουν. Εάν χρειαστεί αυτό θα αξιολογηθεί από τα δεδομένα και από την εξέλιξη έχει γίνει ήδη προεργασία για να χωροθετηθούν στην όμορη περιοχή του Φλοίσβου.

    Διευκρίνισε ότι όλες αυτές οι υποδομές είναι μετακινούμενες και λυόμενες εγκαταστάσεις που δεν μένουν στον χώρο και ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν χωροθετηθεί στο νυν χώρο του Ιπποδρόμου παραμένουν εκεί.

    Σε σχέση με τις προθεσμίες το σχεδιασμό, την κατασκευή και την λειτουργία τόσο του Ιππικού Κέντρου, όσο και του Ιπποδρόμου είπε την ευθύνη την έχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    Ερωτηθείς για το θέμα της συνεργασίας του με τον κ. Βενιζέλο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα. "Οπως γόνιμη και αγαστή ήταν η συνεργασία μου με τον κ. Πάγκαλο από το Μάιο μέχρι προχθές, πιστεύω, είμαι σίγουρος και αισιόδοξος ότι το ίδιο γόνιμη και αγαστή θα είναι και με τον κ. Βενιζέλο. Τα έργα έχουν χωροθετηθεί και είναι δεδομένα", τόνισε.

    Ο κ. Λαλιώτης θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ αύριο στις 11.30 στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

    [19] ΦΟΥΡΛΗΣ: ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Oλοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Φουρλής, με καταβολή μετρητών ύψους 10.825.000.000 δρχ., η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, καλύφθηκε στο σύνολό της.

    Στο μεταξύ, ο Ομιλος προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός του για την επέκτασή του σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη των καταστημάτων οικιακού εξοπλισμού ΙΚΕΑ.

    Το πρώτο υπερκατάστημα, στο εμπορικό κέντρο Πυλαίας Θεσσαλονίκης, αναμένεται να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2001. Με την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ΙΚΕΑ θα ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα της αναπτυξιακής πορείας των καταστημάτων στην Ελλάδα. Τα τρία πρώτα υπερκαταστήματα ΙΚΕΑ συνολικού εμβαδού 75.000 τ.μ. θα αποφέρουν στον Όμιλο Φουρλής πωλήσεις άνω των 65 δισ. δρχ., σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της διοίκησης.

    [20] OOPS: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ "BEST E"

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό πολυκατάστημα με την επωνυμία OOPS, που ανοίγει τις πύλες του στο ελληνικό κοινό την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, παρουσίασε η εταιρία BEST e AE, μέλος του Ομίλου Γερμανός.

    Στην ηλεκτρονική σελίδα www.oops.gr, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν μια μεγάλη γκάμα επωνύμων καταστημάτων, με τεράστια ποικιλία προϊόντων. Η πρωτοτυπία του OOPS βασίζεται στο ότι οι πελάτες μπορούν να κάνουν συνολικά τις αγορές τους από την πληθώρα των καταστημάτων.

    Ολες οι αγορές θα εκτελούνται ενιαία σε ότι αφορά τη συσκευασία (ένα πακέτο ανεξαρτήτως ειδών που αγοράστηκαν), την πληρωμή (μια χρέωση ανά παραγγελία με όλα τα είδη που αγοράστηκαν, ανεξαρτήτως καταστήματος) και την αποστολή (ενιαία παράδοση courier ανά πελάτη και παραγγελία).

    Για την υλοποίηση του πολυκαταστήματος OOPS έχει χρησιμοποιηθεί τεχνολογία αιχμής, σε συνεργασία με την ΙΒΜ και την εταιρία Opticom και στα ζητήματα ασφάλειας των συναλλαγών παρέχεται διασφάλιση με πολύ υψηλά κριτήρια και την εγγύηση της Τράπεζας Πειραιώς.

    [21] Ο ΙΓΚΟΡ ΙΒΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Μόσχα, 22 Νοεμβρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στη Πολωνία με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δυο χωρών.

    Πρόκειται για τη πρώτη επίσκεψη Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στη Βαρσοβία μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Βαρσοβία είναι ο πρώτος σταθμός του κ. Ιβανόφ, ο οποίος θα επισκεφθεί ακόμη τη Γερμανία και την Αυστρία.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πολωνό ομόλογό του Βλάντισλαβ Μπαρτοσέβσκι, τον πρωθυπουργό Γέρζι Μπούζεκ και τον πρόεδρο Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι.

    Κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες θα είναι η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από τη Πολωνία και θα καταλήγει στην δυτική Ευρώπη, διασχίζοντας την Ουκρανία.

    Ο.Κ.

    [22] ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΔΙΟΡΙΣΕ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 22 Νοεμβρίου 2000 (19:29 UTC+2)

    Νέο πρεσβευτή στο Βελιγράδι διόρισε η Βρετανία, μετά την απόφαση της Γιουγκοσλαβίας να αποκαταστήσει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις τους που ψυχράνθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο νέος πρεσβευτής, Τσάρλς Κρόφορντ, ο οποίος είχε διατελέσει πρεσβευτής στο Σεράγεβο, θα μεταβεί στο Βελιγράδι τον Ιανουάριο για να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του.

    Σημειώνεται ότι το Βελιγράδι έδωσε νέα πνοή στις διπλωματικές σχέσεις του με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    [23] ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟ Ο ΟΜΠΡΑΤΟΒΙΤΣ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2000 (19:28 UTC+2)

    Η άσχημη πορεία του ΠΑΟ έχει προβληματίσει τον προπονητή των "πρασίνων", Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που ανέλαβε την ευθύνη της πορείας της ομάδας του. "Σέβομαι το συμβόλαιο μου με τον Παναθηναϊκό, στον πάγκο του οποίου θέλω να μείνω, αλλά παράλληλα αισθάνομαι ντροπή και τεράστια ευθύνη για την έως τώρα άσχημη πορεία της ομάδας μου", επισήμανε σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την αποχώρησή του απ' την Εθνική Γιουγκοσλαβίας. "Δυστυχώς μετά από όσα έχουν γίνει στο μπάσκετ τους τελευταίους μήνες και το ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα των αγώνων των ομάδων μας, δεν έχω τον χρόνο και για τις δύο δουλειές".

    Το ξεκίνημα δεν ήταν το αναμενόμενο. Η απουσία του στο Σίδνεϊ άφησε ανεξίτηλα σημάδια πάνω στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Όμως υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις. Οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις έγιναν στην συνέχεια και οι πράσινοι δείχνουν να βρίσκουν τον δρόμο τους. Ο Ομπράντοβιτς όμως πήρε το μάθημα του και δεν είναι διατεθειμένος να την ξαναπατήσει... Γι' αυτό τον λόγο ξεκαθάρισε την θέση του στην γιουγκοσλαβική ομοσπονδία, χωρίς βέβαια να αποκλείει το ενδεχόμενο, να επιστρέψει στο μέλλον στο πάγκο της ομάδας των "πλάβι".

    [24] ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Άκουσαν οι Ολλανδοί ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει στο πλευρό του περίπου 4000 φιλάθλους και άρχισαν να σκέφτονται τρόπους... εξόντωσής τους. Έτσι όλα επαφίονται στην καλή θέληση των γηπεδούχων προκειμένου να δώσουν επιπλέον εισιτήρια. Η αστυνομία αποφάσισε η διάθεση των εισιτηρίων να γίνει σε ειδική αίθουσα μέσα στο "Φίλιπς Στάντιον" που θα παραχωρήσει η Αϊντχόφεν στον ΠΑΟΚ. Στο ίδιο σημείο λειτουργεί από το πρωί και η μπουτίκ του ΠΑΟΚ.

    Εκτός του τιμωρημένου Χόφλαντ, η Αϊντχόβεν φαίνεται ότι θα έχει και άλλες απουσίες. Μία από αυτές είναι του Μαροκινού Αντίλ Ράμζι που μετέχει στην προετοιμασία της εθνικής του ομάδας, ενώ πιθανότατα θα απουσιάσουν και οι τραυματίες Οιγιέρ και Βατερόις.

    Αρνητική είναι η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο αίτημα του Ολυμπιακού να του δοθούν 1000 εισιτήρια για το ντέρμπι της Δευτέρας. Οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ δεν δέχονται σε καμία περίπτωση να ενισχυθεί ο Ολυμπιακός με φιλάθλους επισημαίνοντας ότι εξαιτίας της αρνητικής στάσης της ΕΠΑΕ στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος με την Καλαμάτα, ο ΠΑΟΚ στερήθηκε τη συμπαράσταση των οπαδών του.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 22 November 2000 - 22:31:23 UTC