Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΨΑΡΙΩΝ-ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
  • [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Ζ.ΡΟΓΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [05] ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ
  • [06] Ο ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ: ΟΙ ΕΣΧΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ
  • [08] ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
  • [09] ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ Ο ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [10] ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • [11] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ
  • [12] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΤΟΥ 2003
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ - ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [14] ΤΕΛΟΣ Ο ΜΕΝΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΗΑΡ ΗΣΤ
  • [15] Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ
  • [16] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ
  • [17] ΑΡΑΦΑΤ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [18] ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 26 ΕΤΩΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΑΣΤΑΣ
  • [19] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [21] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΑ ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • [22] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΗΠΑ ΑΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [23] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ
  • [24] ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΤΗΣ ΕΟΚ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ...

  • [01] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΨΑΡΙΩΝ-ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2000 (10:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Θεσσαλονίκης

    Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί αγορανομική διάταξη όπου θα καθορίζει ποια προϊόντα θα απαγορεύονται και ποια θα επιτρέπονται στη χώρα μας, μετά το σάλο που προέκυψε με τη νόσο των τρελών αγελάδων. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι εισαγωγείς και οι κρεοπώλες δεν γνωρίζουν ποια κρέατα πρέπει να πουλούν και ποια πρέπει να αποσύρουν.

    Το θέμα με τις τρελές αγελάδες έχει προκαλέσει αύξηση στις τιμές, των πουλερικών και των ψαριών καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν στραφεί στα παραπάνω είδη. Πάντως, οι αρμόδιες αγορανομικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες για να εντοπιστούν και να αποσυρθούν τα ύποπτα κρέατα.

    Στο μεταξύ, τη μεσογειακή διατροφή με ελάχιστο κρέας και πολλά ψάρια και κοτόπουλο προτείνουν ως εναλλακτική λύση οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Διαιτολόγων.

    Οι κρεοπώλες αντιδρούν έντονα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Απειλούν με κλείσιμο των καταστημάτων τους λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αποφάσεις αναμένεται να πάρουν στη γενική συνέλευση το βράδυ της Κυριακής.

    [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2000 (18:53 UTC+2)

    Της Βάσως Κουτσούμπα

    Την ανάγκη να επιδειχθεί υπευθυνότητα και να αναδειχθεί η διάθεση ενότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, τόσο για το κυπριακό όσο και για το κείμενο της εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας επισημαίνει στην απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και τα δύο θέματα που αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Καραμανλής να διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή για (Κυπριακό-εταιρική σχέση) είναι σε εξέλιξη και επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συζητούν όλα τα θέματα με υπεύθυνο και εποικοδομητικό τρόπο χωρίς να αφήνουν το παραμικρό περιθώριο σε τρίτους και στην Τουρκία να εκμεταλλεύονται και να αξιοποιούν τις όποιες διαφορετικές εκτιμήσεις προκειμένου να βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

    Τέλος, ο κ. Ρέππας ανέφερε, απορρίπτοντας εμμέσως την πρόταση του αρχηγού της Ν.Δ., ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει κατ' επανάληψη την Επιτροπή της Βουλής και είναι στη διάθεση των εκπροσώπων των κομμάτων, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι στη διάθεση των αρχηγών των κομμάτων να συναντηθεί και να συζητήσει μαζί τους τα συναφή θέματα,.

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Ζ.ΡΟΓΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2000 (13:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη - Ζακ Ρογκ

    Με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακούς Επιτροπής Ζακ Ρόγκ που βρίσκεται στην Αθήνα. Ο κ. Λαλιώτης ενημέρωσε τον κ. Ρογκ για τη σύντμηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των πέντε αθλητικών έργων, την ευθύνη των οποίων έχει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Ετσι τα έργα αυτά θα είναι έτοιμα τον Ιανουάριο του 2004 και όχι τον Μάιο του ίδιου χρόνου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

    "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να τεκμηριώσουμε με συγκεκριμένες δράσεις, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αλλά και παρεμβάσεις, την σύντμηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι για τα πέντε αθλητικά έργα τον Αύγουστο είχαμε παρουσιάσει ως καταληκτικό χρονοδιάγραμμα τον Μάιο του 2004 και τώρα, μέσα από αποτελεσματικές δράσεις, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των πέντε αθλητικών έργων μεταφέρεται τον Ιανουάριο του 2004. Αυτή η σύντμηση του χρόνου αποδεικνύεται, τεκμηριώνεται και συναρτάται με συγκεκριμένες δράσεις και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς", τόνισε ο κ. Λαλιώτης.

    Ο κ. Ρογκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή και είπε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για σκέψη του κ. Λαλιώτη που βρίσκεται στα χαρτιά αλλά για απολύτως ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πρόταση. Επανέλαβε πάντως ότι οι εντατικές προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν καθώς όπως είπε, η δουλειά δεν σταματά εδώ.

    [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Aθήνα, 23 Νοεμβρίου 2000 (14:24 UTC+2)

    Ανακοίνωση εκδόθηκε από το γραφείο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Λονδίνο, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστητίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καταδικάσει την Ελλάδα για τη δήμευση της περιουσίας του, της αδελφής του Ειρήνης και της θείας τους Αικατερίνης το 1994.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται: "Η μεγαλειότης, βασιλιάς Κωνσταντίνος, πρώην βασιλιάς της Ελλάδος, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι είναι εξαιρετικά ευγνώμων προς το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για την υπέρ αυτού απόφαση σύμφωνα με την οποία τα ανθρώπινα δικαιώματά του παραβιάστηκαν με την κατάσχεση της οικίας του το 1994. Θα προβεί σε νέα ανακοίνωση μόλις θα έχει την ευκαιρία να δει την τελική απόφαση στο σύνολό της".

    [05] ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Αν δεν επέλθει συμφωνία της ΚΑΕ Άρης με τηλεοπτικό κανάλι, προκειμένου να εξασφαλίσει η πρώτη τα αναγκαία χρήματα για την περαιτέρω πορεία της ομάδας δεν μπορούν να τα βρουν με τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Αυτό το γνωρίζει καλά ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Γιάννης Καρακίτσος που προσπαθεί καθημερινά να πάρει το οριστικό "ΟΚ" από το κανάλι που εκδήλωσε την επιθυμία να συνεργαστεί με την ομάδα.

    Στον αγωνιστικό τομέα κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τους Αμερικάνους, αλλά και τους κοινοτικούς. Οι τελευταίοι ζητούν τώρα από τη διοίκηση να τους εγγυηθεί την καταβολή των χρημάτων τους, μέχρι και ολόκληρο το ποσό των συμβολαίων που είχαν υπογράψει το καλοκαίρι, ενώ απαιτούν να τους δοθούν και τα χρήματα που τους χρωστούν. Αυτό δυσκολεύει τις κινήσεις των διοικούντων που βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης.

    Από την άλλη πληθαίνουν και οι φήμες που θέλουν τον προπονητή της ομάδας, κ. Δημητρίου να αποχωρεί για να εργαστεί στον Μέγα Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης...

    [06] Ο ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ: ΟΙ ΕΣΧΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"

    Μαδρίτη, 23 Νοεμβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Aρχισε, χθες, στη Μαδρίτη η πρώτη συνάντηση του Ελληνοϊσπανικού Φόρουμ, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ενός χώρου διαλόγου και συνάντησης προς ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών υπό τον τίτλο: "Ελλάδα και Ισπανία: Οι εσχατιές της Ευρώπης"

    Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Έλληνας πρέσβης Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μορφή του Γ. Σεφέρη, του πρώτου Έλληνα λογοτέχνη που πήρε βραβείο Νόμπελ.

    Ο Κάρλος Γκαρθία Γουάλ ήταν ο συντονιστής των πρώτων διαλέξεων με πρωταγωνιστές τον ισπανιστή καθηγητή του πανεπιστημίου Columbia Λευτέρη Μαλεφάκη και του Ισπανού Ακαδημαϊκού Φρανθίσκο Ροντρίγκεθ Αδράδος. Ο ιστορικός παραλληλισμός μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Μαλεφάκης, ενώ ο Αδράδος ανέλυσε την ελληνική επίδραση επί του καστελιάνικου πεζού λόγου.

    Σε σχετικό δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα ABC με τον τίτλο "Ο ισπανο-ελληνικός πολιτισμός υπό συζήτηση", αναφέρει για τον κ. Μαλεφάκη το ιστορικό γίγνεσθαι της Ισπανίας και της Ελλάδας ακολουθεί παράλληλες διαδρομές. Και οι δύο χώρες, στις αρχές του αιώνα, παρουσίαζαν μια κατάσταση θλιβερή. Ήταν χώρες φτωχές, υπανάπτυκτες, στάσιμες, με πολλαπλές κοινωνικές αδικίες και υψηλό δείκτη αναλφαβητισμού. Και οι δύο, όμως, πέτυχαν στα τέλη του αιώνα να βρίσκονται σε λαμπρή κατάσταση, ίσως στην καλύτερη από το 1870 για την Ισπανία, ενώ για την Ελλάδα η καλύτερη της τελευταίας χιλιετίας. Εν τούτοις, υπάρχει ένα στοιχείο που σπάει αυτή την ομοιότητα: η γεωπολιτική τους θέση. Ενώ η Ισπανία, λόγω της θέσης της στην ευρωπαϊκή Δύση, απέφυγε οιαδήποτε διεθνή σύγκρουση μετά τη ναπολεόντειο εισβολή του 1808, η Ελλάδα, στο άλλο άκρο της Μεσογείου, ζούσε μονίμως σε διαρκή πόλεμο ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε ψυχρό πόλεμο.

    Μέχρι τον 13ο αιώνα και τη Σχολή Μεταφραστών του Τολέδο έφθασε η ιστορική αναδρομή του ακαδημαϊκού Αδράδος, ο οποίος ανέλυσε την ελληνική επιρροή επί του καστεγιάνικου πεζού λόγου. Los buenos proverbios, Poridat de poridades, Bocados de oro και La doncella Teodor, είναι τα τέσσερα έργα επί των οποίων θεμελιώνεται ο ισπανικός πεζός λόγος, σύμφωνα με τον Αδράδος. Στη Σχολή του Αλφόνσου Χ του Σοφού τα έργα αυτά έφθασαν μεταφρασμένα από τα αραβικά και από τα αραβικά αποδόθηκαν στα ισπανικά. Στο περιεχόμενό τους συμπεριλαμβάνονται ηθικά διδάγματα, μυθιστορηματικά στοιχεία, συμβουλές προς τον Πρίγκιπα και λοιπά στοιχεία της διδακτικής φιλοσοφίας.

    Η "La Razon", σε τηλεγράφημα του EFE, με τον τίτλο "Συνέδριο ελληνιστών στη Μαδρίτη", αναφέρει τα εξής:

    "Οι καθηγητές Λευτέρης Μαλεφάκης και Φρανθίσκο Ροντρίγκεθ Αδράδος εγκαινίασαν, χθες, την πρώτη συνάντηση του Ελληνοϊσπανικού Φόρουμ στο πλαίσιο της οποίας θα επιχειρηθεί να ορισθούν τα κοινά ιστορικά, πολιτικά και πολιτισμικά στοιχεία μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας που θα οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι οι δύο χώρες συνδέονται με αδελφικές σχέσεις.

    Μ΄ αυτή την επισήμανση ο συγγραφέας Κάρλος Γκαρθία Γουάλ άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, με πρώτους εισηγητές τον ισπανιστή καθηγητή του πανεπιστημίου Columbia Λευτέρη Μαλεφάκη και τον Ακαδημαϊκό Φρανθίσκο Ροντρίγκεθ Αδράδος, οι οποίοι επικεντρώθηκαν σε θέματα ιστορίας και λογοτεχνίας και προσδιόρισαν τα ελληνικά λογοτεχνικά πρότυπα στα οποία βασίστηκε ο καστεγιάνικος πεζός λόγος. Για το Μαλεφάκη, οι διαδρομές της Ισπανίας και της Ελλάδας είναι παράλληλες, ενώ ο Αδράδος τόνισε ότι τα ελληνικά έργα που έφθασαν στο δυτικό κόσμο, πολλές φορές, διαστρεβλώθηκαν η αποδόθηκαν κακώς".

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    "Με σημερινή του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δέχθηκε ότι εθίγησαν τα περιουσιακά στοιχεία του τέως βασιλιά", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ για την περιουσία του Κωνταντίνου Γλύξμπουργκ.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "το 1994 ο τέως βασιλιάς και η οικογένειά του προσέφυγαν στο Στρασβούργο ισχυριζόμενοι ότι παραβιάζονται από το ελληνικό κράτος τα δικαιώματά τους στην οικογενειακή ζωή, την αξιοπρεπή μεταχείριση την πρόσβαση στα δικαστήρια και την περιουσία τους σε ό,τι αφορά τα ακίνητα του Τατοϊου, του Μον Ρεπό και του Πολυδενδρίου".

    "Ολα τα ανωτέρω αιτήματά του απερρίφθησαν τον Απρίλιο του 1998 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία δέχθηκε ότι ο τέως βασιλιάς υποχρεούται να φέρει όνομα και επώνυμο, όπως κάθε πολίτης μιας χώρας", τονίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι παρέπεμψε μόνο το ζήτημα της περιουσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    "Το όλο ζήτημα παραμένει εκρεμμές προκειμένου να αποτιμηθεί το ύψος τη ζημίας το οποίο κατά τους ισχυρισμούς που έχει προβάλει μέχρι σήμερα φέρεται ότι ανέρχεται για το σύνολο της περιουσίας σε αρκετά δισεκατομμύρια.

    Η αποτίμηση αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο νέας απόφασης του ίδιου δικαστηρίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία συνεχίζεται μόνο ως προς την εκτίμηση οικονομικού αντικειμένου, στο οποίο και έχει περιοριστεί η υπόθεση", καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    [08] ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

    Χάγη, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθούν να διαφωνούν για το θέμα των τρόπων αντιμετώπισης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μία ημέρα πριν από την προθεσμία για τη σύναψη συμφωνίας, δεν έχουν προχωρήσει σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο πλευρών.

    Δύο είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας που καθυστερούν τη συμφωνία. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το χειρισμό των μηχανισμών της αγοράς και για το κατά πόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα οικονομικά συμφέροντα και την ανάπτυξη των εταιρειών. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ διαφωνεί με το αμερικανικό σχέδιο ανάπτυξης των προηγμένων κρατών, με μεθόδους μέτρησης του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάται από τα δάση.

    Ο σύμβουλος των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, Μάικλ Γκραμπ δήλωσε ότι "δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στα μεγάλα θέματα", αναφερόμενος κυρίως στις προσπάθειες μιας συμφωνίας για τις κλιματολογικές αλλαγές.

    Από την αμερικανική πλευρά, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Φρανκ Λόι, φάνηκε περισσότερο αισιόδοξος εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει ως ένα βαθμό.

    [09] ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ Ο ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Βίκτωρας Μητρόπουλος αναχώρησε σήμερα για τη Γενεύη, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΟΥΕΦΑ. Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Επιτροπή είναι το καθεστώς των μεταγραφών στην Ευρώπη, καθώς επίσης και ο τρόπος διεξαγωγής των διασυλλογικών διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ. Στο δεύτερο θέμα θα συζητηθεί και η σχετική πρόταση της Ελληνικής Λίγκας. Στη σύσκεψη θα πάρει μέρος και ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γκέρχαντ Άιγκνερ.

    Εν τω μεταξύ, σε σχέση με τα εσωτερικά ζητήματα, ο αθλητικός δικαστής επέβαλε στην ΠΑΕ Παναιγιάλειος πρόστιμο 300.000 δραχμών για τον αγώνα με το Ναυπακτιακό, ενώ απάλλαξε τον πρόεδρο του Πανιωνίου Αχιλλέα Μπέο (για τον αγώνα με τον Εθνικό Αστέρα), την ΠΑΕ Αχαρναϊκός (για τον αγώνα με τη Λαμία) και την ΠΑΕ Ατρόμητος (για τον αγώνα με το Λεωνίδιο).

    [10] ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Λάρισα, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Δεύτερο κρούσμα μηνιγγίτιδας εμφανίστηκε στο 15ο και 43ο δημοτικό σχολείο της Λάρισας, ενώ οι γονείς αποφάσισαν να κλείσουν το σχολείο μέχρις ότου απολυμανθεί.

    Αύριο θα γίνει η απολύμανση του σχολείου, αλλά οι γονείς υποστηρίζουν ότι καμία αρμόδια υπηρεσία δεν τους έχει ενημερώσει και καταγγέλουν ότι οι συνθήκες υγιεινής στο σχολικό κτίριο, όπου φοιτούν 500 μαθητές είναι ακατάλληλες.

    Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας στο νομό Λάρισας, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τα 20.

    [11] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ

    Λονδίνο, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα στείλει ειδικούς στη Γαλλία για να ελέγξουν κατά πόσο είναι ασφαλές το γαλλικό βοδινό κρέας. Την Τρίτη η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε εγγυήσεις από τη Γαλλία ότι το κρέας που απαγορεύτηκε στην εγχώρια αγορά δεν θα εισαχθεί στη Βρετανία.

    Στο Βέλγιο εντοπίστηκε ακόμα ένα κρούσμα της ασθένειας των τρελών αγελάδων, το ένατο από τις αρχές του χρόνου. Τόσο το μολυσμένο ζώο, ηλικίας 7 ετών, όσο και το υπόλοιπο κοπάδι, θανατώθηκε.

    [12] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΤΟΥ 2003

    Μόσχα, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Το στάδιο Λούζνικι της Μόσχας θα φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League την άνοιξη του 2003. Ο πρόεδρος της UEFA Λέναρτ Γιόχανσον συναντήθηκε σήμερα με αξιωματούχους της ομοσπονδίας και τους έδωσε το οριστικό "ΟΚ". Το στάδιο Λούζνικι είναι χωρητικότητας 84.000 θεατών και αποτελεί την έδρα της Σπαρτάκ Μόσχας.

    Στη Μόσχα ο κ. Γιόχανσον παρακολούθησε τον αγώνα της Σπάρτακ με την Αρσεναλ, στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής της β' φάσης του Champions League ο οποίος έληξε με 4-1 υπέρ της ρωσικής ομάδας.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ - ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Τη συνεργασία Ελλάδας - ΠΓΔΜ συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννη Ζαφειρόπουλο.

    "Η ανάπτυξη των Βαλκανικών χωρών περνά μέσα από την οικονομική συνεργασία" τόνισαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους οι δύο άνδρες, οι οποίοι συζήτησαν όλα τα εκκρεμή οικονομικά προβλήματα των δύο χωρών και συμφώνησαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων. Επίσης, εξετάστηκαν πρακτικά ζητήματα για τους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθεί το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

    Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι οι επαφές του στη χώρα μας δημιουργούν μία σημαντική βάση για τη φιλική συνεργασία των δύο χωρών.

    [14] ΤΕΛΟΣ Ο ΜΕΝΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΗΑΡ ΗΣΤ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Λύθηκε κοινή συναινέσει η συνεργασία της Νήαρ Ηστ με το Γάλλο πλέι μέικερ, Αρσέν Αντέ Μενσά, αφού η ομάδα της Καισαριανής απέκτησε πριν λίγες ημέρες τον Σον Ρέσπερτ, για να καλύψει το πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο είχε στη συγκεκριμένη θέση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας η υπόθεση λύθηκε χωρίς αντιδικία, επειδή ο Γάλλος πλέι μέικερ αντιμετώπιζε οικογενειακά προβλήματα και δεν μπορούσε να τα ξεπεράσει αν δεν βρίσκονταν στην πατρίδα του.

    [15] Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ

    Αμβούργο, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Με την προβολή της ταινίας "Ο Μελισσοκόμος" του Θόδωρου Αγγελόπουλου ξεκίνησε στο Αμβούργο η εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου που διοργανώνει το Ελληνικό Γερμανικό Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Φιλίας του Βερολίνου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

    Με κύριο θεματικό άξονα τις επιθυμίες και τα πάθη οι οποίες καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες ελληνικού κινηματογράφου, συνολικά θα παρουσιαστούν οκτώ ταινίες.

    Ξεχωρίζει από τις παλαιότερες η μελωδραματική ταινιά του Τάκη Κανελόπουλου "Η Εκδρομή" γυρισμένη το 1966, "Όστρια" του Ανδρέα Θωμόπουλου, 1984, "Ρεβάνς" του Νίκου Βεργίτση, 1983. Από τις σύγχρονες ταινίες αξίζει να αναφερθούμε στην "Εαρινή Σύναξη των Ανδροφυλάκων" του Δημήτρη Aρδελιώτη και η "Θηλυκή Εταιρία" του Νίκου Περάκη, παραγωγής 1999.

    Επίσης θα προβληθούν πέντε βραβευμένες ταινίες από το φετινό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.

    Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε με επιτυχία από 2 έως 12 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, και από 12 έως 21 του μηνός στην Πολωνία.

    [16] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Το Δ.Σ του ΧΑΑ ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση τα ενημερωτικά δελτία των κάτωθι εισηγμένων εταιριών για την εισαγωγή των μετοχών τους προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών:

    - "ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΑΒΕΕ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση των εταιριών "Χ.Α ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ ΑΒΕΕ" (πρώτη απορροφώμενη εταιρία) και "ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΕ" (δεύτερη απορροφώμενη εταιρία) από τη "REMEK Φάρμακα - Καλλυντικά" και την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση,

    - "MICROMEDIA - ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΕ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν:

    - Η εταιρία "ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΑΒΕΕ" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 15.360.000 νέες κοινές ονομαστικές από τις οποίες οι 14.659.128 θα δοθούν στους μετόχους της πρώτης απορροφώμενης εταιρίας "Χ.Α ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ ΑΒΕΕ" και οι 700.872 θα δοθούν στους μετόχους της δεύτερης απορροφώμενης εταιρίας "ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΕ".

    - Η εταιρία "MICROMEDIA - ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΕ" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 9.421.000 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές ως εξής: 9.306.000 με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων και τιμή διάθεσης 450 δρχ/μετοχή και με αναλογία 1 νέα μετοχή ανά 1 παλιά, και 115.000 με ιδιωτική τοποθέτηση στο προσωπικό της εταιρίας.

    Επίσης, το Δ.Σ του ΧΑΑ ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά των 41.535.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, της εταιρίας "ΑΕΓΕΚ ΑΤΕ",

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά των 18.540.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, που προέκυψαν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, της εταιρίας "ΑΒΑΞ ΑΕ".

    Επίσης, το ΔΣ του ΧΑΑ στη σημερινή του συνεδρίαση ενημερώθηκε:

    α) για την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρίας "ΑΛΚΑΤΕΛ ΚΑΛΩΔΙΑ ΕΛΛΑΣ ΕΒΕ" σε "NEXANS ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" και διακριτικό τίτλο "NEXANS HELLAS S.A",

    β) για την αύξηση της ονομαστικής τιμής της μετοχής της εταιρίας "ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ".

    [17] ΑΡΑΦΑΤ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Ιερουσαλήμ, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Στο Ισραήλ επέρριψε την ευθύνη για τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ισραηλινού εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Σλόμο Μπεν Αμί, ο οποίος είχε νωρίτερα αναφέρει ότι ο Αραφάτ ζήτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    "Δεν είμαστε εμείς που ανακοινώσαμε τη διακοπή της διαδικασίας, ο Μπάρακ ήταν", δήλωσε ο Αραφάτ και ο στενός συνεργάτης του, Ναμπίλ Σάατ, τόνισε πως οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις αν το Ισραήλ σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες και θέσει οριστικά τέρμα στην πολιορκία των παλαιστινιακών εδαφών.

    Ο Αραφάτ καταδίκασε τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στην πόλη Χαντέρα, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, τονίζοντας ότι είναι αντίθετος σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια.

    Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε επισήμως από την Παλαιστινιακή Αρχή να εκκενώσει το προσωπικό της από τα κοινά γραφεία Ισραήλ και Παλαιστινίων για την επιτήρηση της τάξης, τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Γάζα, με αφορμή έκρηξη βόμβας σε ένα τέτοιο γραφείο στη νότια Γάζα.

    Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε από τους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τα γραφεία επιτήρησης στην Ιουδαία και τη Σαμάρια.

    [18] ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 26 ΕΤΩΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΑΣΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα το προπονητής του Ηρακλή, Γιάννης Κυράστας έκανε λόγο για την επίλυση του θέματος που δημιουργήθηκε με τον Ντεμπά, καθώς επίσης και ότι μοναδικός στόχος του Γηραιού στον Πύργο είναι η νίκη.

    "Είναι οριακό το παιχνίδι με τον Πανηλειακό. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αντίπαλό μας που ψάχνει μια νίκη", τόνισε ο κ. Κυράστας και συνέχισε: "Θα πάμε στον Πύργο για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς της νίκης".

    Για το θέμα των μεταγραφών ο προπονητής του Ηρακλή επισήμανε: "Θέλω να έρθουν στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου παίκτες κάτω των 26 ετών. Για να είναι μεγαλύτερος της συγκεκριμένης ηλικίας θα πρέπει να είναι εξαιρετικός παίκτης. Θα κάνουμε κάποια ανανέωση. Έχω έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο της ομάδας, κ. Μυτιληναίο". Όσο για τον προγραμματισμό που έθεσε για την επόμενη τετράδα αγώνων; "Θέλουμε στα επόμενα 4 παιχνίδια να συγκεντρώσουμε 8 βαθμούς. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να παίζουμε πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο. Η ομάδα μου τα πήγε μέχρι στιγμής καλά και έδειξε ότι έχει σταθερότητα".

    [19] ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και αρχηγός του κόμματος Δημοκρατική Εναλλαγή Βάσιλ Τοπούρκοφσκι δεν έφυγε σήμερα για το Ζάγκρεμπ παρότι είναι επικεφαλής της ομάδας που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και Ευρωπαϊκής Ενωσης για Σύνδεση και Σταθεροποίησης.

    Η είδηση μεταδόθηκε πριν από λίγο από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Sitel, όπως επίσης και εικόνες από τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Βασίλ Τοπούρκοφσκι με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Οι κ.κ. Τοπούρκοφσκι και Τσερβένκοφσκι συμφώνησαν για το σχηματισμό νέας πλειοψηφίας στη Βουλή, δηλαδή η Δημοκρατική Εναλλαγή με τους 14 βουλευτές που διαθέτει αποφάσισε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό και να προσχωρήσει στην αντιπολίτευση.

    Πιστεύεται ότι εντός των ημερών, πιθανότατα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας να διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

    Μέχρι τώρα όπως εκτιμάται οι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος του Τοπούρκοφσκι, του PDP, 3 βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος, 1 βουλευτής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και ορισμένοι άλλοι εξασφαλίζουν πλειοψηφία, δηλαδή 61 βουλευτές για να ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης.

    Αύριο ο κ. Τοπούρκοφσκι όπως ο ίδιος ανακοίνωσε θα γίνει συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματός του και επίσημα θα ανακοινωθεί η έξοδος του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους γιατί δεν μετέβη στο Ζάγκρεμπ όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος της Ε.Ε. με τις χώρες των Βαλκανίων, δήλωσε: "Εγώ έχω ολοκληρώσει την αποστολή μου ως κύριος διαπραγματευτής, επομένως η παρουσία μου είναι απαραίτητη περισσότερο εδώ παρά στο Ζάγκρεμπ".

    [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Μυτιλήνη, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Οι τρεις τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ Αιγαίου, ανάμεσα στους οποίους και ο προϊστάμενός τους συνελλήφθησαν σήμερα, υπό την κατοχή των οποίων βρέθηκαν ποσόστητες ναρκωτικών, ενώ αποφασίστηκε να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

    Οι τρεις τραυματιοφορείς από τη Μυτιλήνη αφέθηκαν αρχικά ελεύθεροι με απόφαση του εισαγγελέα, όταν υποστήριξαν ότι χωρίς αυτούς δεν θα μπορεί να γίνει χρήση των ελικοπτέρων με τα οποία μεταφέρουν ασθενείς από τα νησιά.

    Πρόκειται για τον προϊστάμενο του ΕΚΑΒ βορείου Αιγαίου, Ιγνάτιο Ιωαννίδη, τον Κωσταντίνο Ασμάνη και το Γεώργιο Μάντη, ο οποίος διέφυγε της σύλληψης καθώς βρίσκεται στην Αθήνα.

    Μετά από έρευνα που έγινε στα σπίτια των τριών, οι αστυνομικές αρχές ανακάλυψαν μικροποσότητες χασίς, ηρεμιστικά χάπια και κροτίδες.

    [21] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΑ ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, το προγραμματισμένο road show του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, παρουσία θεσμικών επενδυτών.

    Ο πρόεδρος του ΧΑΑ, Παναγιώτης Αλεξάκης, δήλωσε ότι παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία που επηρεάζει αυτήν την περίοδο έντονα όλες τις διεθνείς αγορές, επιδρώντας και στο ΧΑΑ, στην ελληνική αγορά υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα σημαντικές μάλιστα, κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών των μετοχών, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι έγκυροι ερευνητές των κεφαλαιαγορών χαρακτηρίζουν την ελληνική κεφαλαιαγορά ως ιδιαίτερα φθηνή.

    Οι σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στο ΧΑΑ ενισχύονται από την πορεία της εθνικής οικονομίας για την οποία, μόλις πρόσφατα, οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφθηκαν την Ελλάδα εξέφρασαν πολύ θετικά σχόλια.

    Οι καλές επενδυτικές ευκαιρίες στο ΧΑΑ μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επενδυτές, οι οποίοι ωστόσο τοποθετούμενοι στην αγορά οφείλουν να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους και να υιοθετούν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

    Οταν αυτές οι προϋποθέσεις συντρέχουν, τότε η εμπειρία τόσο του ΧΑΑ, όσο και άλλων αγορών δείχνει ότι οι αποδόσεις τους είναι θετικές και μάλιστα μεγαλύτερες από τις οποιεσδήποτε αποδόσεις επενδύσεων σταθερού εισοδήματος.

    [22] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΗΠΑ ΑΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Βαρσοβία, 23 Νοεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Η ρωσική κυβέρνηση δεν πτοείται από την απειλή που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, αν προμηθεύσει όπλα στο Ιράν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, σε συνέντευξή του έπειτα από τη διήμερη επίσκεψή του στην Πολωνία.

    Ο Ιβανόφ επισήμανε ότι η Ρωσία επιλέγει μόνη της τους εμπορικούς της εταίρους και τόνισε ότι η Μόσχα θα σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της όσον αφορά στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν.

    Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, η οποία φαίνεται ότι ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση ότι υπαναχωρεί από τη ρωσοαμερικανική συμφωνία για περιορισμό των πωλήσεων συμβατικών όπλων προς την Τεχεράνη.

    Η συμφωνία υπεγράφη το 1995 από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ και τον τότε πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, και απαγορεύει στη Ρωσία τη σύναψη νέων συμβολαίων με το Ιράν για προμήθειες όπλων.

    [23] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

    Φρανκφούρτη, 23 Νοεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Της Διαμαντένιας Ριμπά

    Στο Θήατερ Ιντερνάσιοναλ της Φρανκφούρτης, χωρητικότητας 2.000 ατόμων δίνει απόψε συναυλία η Μαρία Φαραντούρη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού "Ελληνικές Μέρες στη Γερμανία".

    Οι εκδηλώσεις στην πόλη θα συνεχιστούν στις 24 Νοεμβρίου με την παράσταση "Τραγουδώντας το Αιγαίο" του θεάτρου Βούπερταλ σε σκηνοθεσία Μαρίας Καραβία. Πρόκειται για μία σπονδυλωτή δίγλωσση μουσική παράσταση με μύθους, έθιμα και παραδόσεις της νησιώτικης Ελλάδας και της Κύπρου, μέσα από αναφορές και ιστορικά γεγονότα. Καταγράφονται χαρακτήρες ανθρώπων που τα έχουν βιώσει.

    Στις 27 του μηνός η ομογενής πιανίστα Μίκα Δεγάιτα, θα δώσει κονσέρτο στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης με έργα για πιάνο τρίο, πιάνο ντούο, μουσικής δωματίου.

    Οι εκδηλώσεις της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στην Φρανκφούρτη ολοκληρώνονται στις 28 Νοεμβρίου με διάλεξη του Κ. Κωνσταντίνου, για τη "Φιλελληνική Κίνηση Βαυαρίας στη Γερμανία" και με την παράσταση "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του ΔΗΠΕΠΕ στο πανεπιστήμιο της πόλης.

    Το Γενικό Προξενείο Φρανκφούρτης συμβάλλοντας στην ευρύτερη προβολή των εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στην πόλη έχει εκδόσει ένα καλαίσθητο φυλλάδιο με μήνυμα της Δημάρχου της πόλης, του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και του Γενικού Προξένου, Ιωάννη Χριστοφίλη.

    [24] ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΤΗΣ ΕΟΚ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ...

    Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Η φανταστική ατμόσφαιρα που συνάντησε στη Ξάνθη η εθνική ομάδα μπάσκετ, ήταν το κύριο θέμα μεταξύ των παικτών, προπονητών και παραγόντων της ομοσπονδίας που παραβρέθηκαν στη πόλη της Θράκης.

    Οι φίλαθλοι της Ξάνθης αγκάλιασαν με τον καλύτερο τρόπο την εθνική ομάδα, σε σημείο που οι παίκτες να εντυπωσιάστηκαν από τις εκδηλώσεις λατρείας και υποστήριξης του κόσμου. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Γιάννη Γιαννούλη. "Ευχαριστούμε θερμά τον κόσμο της Ξάνθης για την υποδοχή και την αγάπη τους. Η βοήθεια που μας πρόσφεραν ήταν μεγάλη και σημαντική, δεδομένου ότι μπήκαμε στο γήπεδο για έναν αγώνα ευρωπαϊκού επιπέδου, με πολλές ελλείψεις και έχοντας κάνει μόνο δύο προπονήσεις".

    Τις ευχαριστίες του προς τον κόσμο όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Βασιλακόπουλος. Παράλληλα εξέφρασε την έκπληξη και την απογοήτευσή του για τη συμμετοχή του αγώνα της εθνικής ομάδας στο κουπόνι του στοιχήματος, λέγοντας: "Μέχρι που θα φθάσει επιτέλους η υπερεμπορευματοποίηση των πάντων και ο παραμερισμός των αρμοδίων αθλητικών αρχών. Είναι αδιανόητο το εθνικό μας συγκρότημα να χρησιμοποιείται ως αντικείμενο τζόγου και τυχερών παιχνιδιών και το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θεσμική αρχή έδωσε την άδεια να χρησιμοποιείται το όνομα της εθνικής ομάδας στα παιχνίδια του τζόγου".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 23 November 2000 - 21:54:59 UTC