Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Π. ΠΕΤΡΙΔΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [02] Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΦΗΝΙΑ
  • [03] ΕΚΤΟΣ ΜΕΝΟΥ ΤΟ ΒΟΔΙΝΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΕΙΠΝΟ ΜΠΛΕΡ-ΣΙΡΑΚ
  • [04] ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ Ο ΓΚΟΡ
  • [05] Η ΕΠΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] Ν.Δ.: Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ"
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΑΘ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [08] ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [10] ΕΟΡΤΟΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [11] ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΑΣΤΑΣ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ"
  • [12] N. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η "ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ" ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
  • [13] ΤΟ ΠΡΩΤΟ "ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ
  • [14] ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ 17ΧΡΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΡΙΑΣ ΗΡΩΪΝΗΣ
  • [15] Η GREENPEACE ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [16] O N. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Π. ΣΦΗΝΙΑ
  • [17] ΔΕΚΑΗΜΕΡΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ 4 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΚ
  • [18] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [19] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [20] ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΝΤΟΡ
  • [21] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΓΙΑ ΣΥΝΕΛΑΒΕ 10 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
  • [22] ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [23] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΦΛΩΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
  • [24] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΧΩΡΑ ΔΙΑΝΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ"

  • [01] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Π. ΠΕΤΡΙΔΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2000 (12:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Παύλος Πετρίδης

    Πάνω από ένας μήνας, πέρασε κιόλας, από την τόσο ξαφνική, απροσδόκητη, άδικη, μεγάλη απώλεια του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παύλου Πετρίδη, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, διαπρεπούς ιστορικού και πολυγραφότατου συγγραφέα, που μας άφησε ένα πολύτιμο έργο, με πάνω από σαράντα βιβλία, πολλά από τα οποία γνώρισαν εκδοτική επιτυχία, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες εκδόσεις.

    Για την ανάπαυση της ψυχής του, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, η οικογένειά του τελεί τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο στις 11 το πρωί, στον ιερό ναό Γρηγορίου του Παλαμά (Μητρόπολη). Μετά το μνημόσυνο, η δεξίωση θα δοθεί στην καφετερία "Τόττης" (Αγίας Σοφίας με Λεωφόρο Νίκης γωνία).

    Στο σχετικό αγγελτήριο του μνημοσύνου, αναφέρονται τα ακόλουθα:

    "Τελούμε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και ώρα 11 π.μ. στον ιερό ναό Γρηγορίου του Παλαμά (Μητρόπολη), τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου, αδελφού, γιού, θείου και δασκάλου

    ΠΑΥΛΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ

    Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ετών 54.

    Προσκαλούμε τους συγγενείς και φίλους να τιμήσουν τη μνήμη του. Η σύζυγος Λίνα. Τα αδέλφια Μιχάλης-Λίνα Πετρίδη, Εύα Βορεοπούλου. Ελισάβετ-Γιάννης Βογιατζής. Η μητέρα Γεωργία. Τα ανίψια: Βασίλης, Νάνσυ, Γεώργιος.

    Η δεξίωση θα γίνει στην καφετέρια "Τόττης" (Αγ. Σοφίας με Λεωφ. Νίκης).

    [02] Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΦΗΝΙΑ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2000 (12:22 UTC+2)

    Τα αίτια που οδήγησαν τον αντιπρόεδρο της Minoan Flying Dolphins, Παντελή Σφηνιά, στην αυτοκτονία εξετάζει το τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής της ασφάλειας Αττικής. Από χθες βράδυ αρκετοί συνεργάτες του εφοπλιστή πέρασαν από τα γραφεία της ασφάλειας και έδωσαν κατάθεση, ενώ σήμερα ίσως καταθέσει και η σύζυγος του θύματος.

    Στο γραφείο του Σφηνιά βρέθηκε ένα κασετοφωνάκι όπου συνήθως ηχογραφούσε μηνύματα, όμως αυτή τη φορά η κασέτα ήταν άγραφη. Σύμφωνα με τους συναδέλφους του ο εφοπλιστής το τελευταίο διάστημα -μετά το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα" που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους- ήταν ιδιαίτερα στενοχωρεμένος και καταβεβλημένος.

    Στην ασφάλεια κατέθεσε και ένας θυρωρός των γραφείων της Minoan Flying Dolphins που ανέφερε ότι μισή ώρα μετά την αυτοκτονία του Παντελή Σφηνιά στα γραφεία εμφανίστηκε ένα άγνωστο άτομο που αναζητείται πλέον από την αστυνομία για να διευκρινιστεί ο λόγος της παρουσίας του στο σημείο. Μάλιστα μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

    Στο μεταξύ, άνδρες της ασφάλειας ερευνούν και σήμερα το γραφείο του Σφηνιά στον Πειραιά ψάχνοντας για οποιοδήποτε πρόσθετο στοιχείο που μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν τι μπορεί να οδήγησε τον εφοπλιστή στην αυτοκτονία. Είκοσι περίπου εργαζόμενοι άφησαν το πρωί από ένα λευκό τριαντάφυλλο στο σημείο όπου βρισκόταν χθες η σορός του Σφηνιά. Επίσης, στην είσοδο των γραφείων αναρτήθηκε η αναγγελία της κηδείας του εφοπλιστή που θα διεξαχθεί αύριο στις 3:30 το μεσημέρι στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.

    Οι υπάλληλοι της MFD εξέδωσαν σήμερα ανακοίνωση - συμπαράστασης στην εταιρία αναφέροντας ότι οι άδικες και πρόωρες κρίσεις κατά του Παντελή Σφηνιά για το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα" τον οδήγησαν στην πράξη αυτή.

    [03] ΕΚΤΟΣ ΜΕΝΟΥ ΤΟ ΒΟΔΙΝΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΕΙΠΝΟ ΜΠΛΕΡ-ΣΙΡΑΚ

    Σέντγκεφιλντ, 30 Νοεμβρίου 2000 (15:18 UTC+2)

    Εκτός μενού άφησε το βοδινό κρέας ο σεφ που έχει αναλάβει την προετοιμασία του σημερινού δείπνου του γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, με τον βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, στο Σέντγκεφιλντ της βόρειας Βρετανίας.

    Ο 35χρονος Αντριου Μπράουν, που επί τρία χρόνια ήταν εκπαιδευόμενος του γνωστού βρετανού σεφ, Ρέιμοντ Μπλανκ, αρνήθηκε να αποκαλύψει το δείπνο που πρόκειται να σερβίρει σήμερα το βράδυ στους κ.κ. Σιράκ και Μπλερ, αλλά τόνισε ότι το βοδινό είναι εκτός μενού.

    Οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της νόσου των τρελών αγελάδων φαίνεται λοιπόν ότι αγγίζει ακόμη και τα "πιάτα" των πολιτικών, που δίνουν τη δική τους μάχη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και άλλων διεθνών οργανισμών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ακανθώδες αυτό ζήτημα, που έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού στο βοδινό κρέας.

    Σ.Π.

    [04] ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ Ο ΓΚΟΡ

    Ουάσιγκτον, 30 Νοεμβρίου 2000 (09:43 UTC+2)

    Δικαστής της Φλόριδα ζήτησε να μεταφερθούν σε δικαστήριο του Ταλαχάσε- πρωτεύουσα της πολιτείας- περίπου ένα εκατομμύριο αμφισβητούμενες ψήφοι, καθώς εντείνεται η δικαστική μάχη των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πρέπει να υπάρξει νέα- δια χειρός- ανακαταμέτρηση των συγκεκριμένων ψήφων.

    Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, και του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Αλ Γκορ, βρίσκεται η πολιτεία της Φλόριδα και οι 25 εκλέκτορές της.

    Αν και η Κάθριν Χάρις, υπουργός Εσωτερικών της Φλόριδα, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι νικητής στην πολιτεία αναδεικνύεται ο κ. Μπους, το στρατόπεδο των Δημοκρατικών αρνείται να δεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δια χειρός ανακαταμέτρηση των ψήφων σε ορισμένες από τις κομητείες.

    Ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ έχει ωστόσο ήδη να ετοιμάζεται για τον Λευκό Οίκο και σήμερα μάλιστα θα δεχθεί στο ράντσο του στο Τέξας τον στρατηγό εν αποστρατεία Κόλιν Πάουελ, ο οποίος και θεωρείται ο πλέον πιθανός υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση Ρεπουμπλικάνων.

    Από την πλευρά του, ο Αλ Γκορ χρησιμοποιεί κάθε νομικό μέσο που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να θέσει ξανά σε τροχιά τη δια χειρός ανακαταμέτρηση και να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του για τον Λευκό Οίκο.

    Σ.Π.

    [05] Η ΕΠΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Στηρίζει τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ και αντιπροέδρου της ΕΠΟ, Βίκτωρα Μητρόπουλου η ελληνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, μετά τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες ώρες . Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας, αναφέρει: "Η ενέργεια αυτή του υφυπουργού πέραν πέραν του ότι ελέγχεται ως μη συνταγματική είναι και έξω από τα όρια της ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας του αθλητικού κινήματος και είναι κάθετα αντίθετη προς την κατ΄ επανάληψη και πρόσφατα εκφρασμένη θέση της FIFA, ότι δεν αποδέχεται απομάκρυνση αιρετικών διοικητικών στελεχών του ποδοσφαίρου, χωρίς αμετάκλητη καταδίκη τους. Παράλληλα, επισημαίνεται από την FIFA όστι σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο μπαίνουν σε άμεσο κίνδυνο ως προς την ένταξη τους στο θεσμικό πλαίσιο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

    Περί όλων αυτών η ΕΠΟ έχει ενημερώσει τον υφυπουργό με κοινοποίηση προς αυτόν της σχετικής αλληλογραφίας, την οποία όμως ο υφυπουργός αγνόησε και επιμένει να επεκτείνει την ρήξη του και σε σχέση με την FIFA, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι η FIFA είναι επίσημο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με δεδομένα τα παραπάνω, ο υφυπουργός θα είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για όσα μέλλουν να συμβούν σε βάρος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το δε ΔΣ της ΕΠΟ θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου".

    [06] Ν.Δ.: Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    "Στην τραγωδία του ¨"Εξπρές Σάμινα ήρθε να προστεθεί και η αυτοκτονία του Παντελή Σφηνιά. Η αυτοκτονία του Π. Σφηνιά είναι γεγονός αυτόνομο και πρέπει όλοι μας, να το αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα και ευασθησία", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Τουρισμού της Ν.Δ. βουλευτής Επικρατείας Γιάννης Παπαθανασίου.

    "Ανεξάρτητα από το γεγονός αυτό, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη έχει την ευθύνη να συνεχίσει το έργο της και να φθάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο για την υπόθεση του ναυαγίου του "Εξπρές Σάμινα", τόνισε.

    Ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προωθήσει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει καλύτερες και ασφαλέστερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προσθέτοντας ότι κάθε άλλο σχόλιο είναι περιττό.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΑΘ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 30 Νοεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποιεί ο Παλαιστίνιος υπουργός διεθνής συνεργασίας, Ναμπίλ Σααθ, όπου θα έχει συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, ο κ. Σααθ θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και με τον πρώην πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος είναι μέλος της διεθνούς επιτροπής που θα διεξάγει έρευνα για τις πρόσφατες βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη Μέση Ανατολή.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζεμ συναντήθηκε με τον κ. Σααθ και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, μετά από συνομοιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ στην Ιερουσαλήμ.

    [08] ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Πορεία αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό πραγματοποίησαν αργά το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη Παλαιστινιακές οργανώσεις, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, η ΚΝΕ και άλλοι φορείς της πόλης.Συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα, που φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα, ενώ επικεφαλείς της πορείας ήταν Παλαιστίνιοι που κρατούσαν τις σημαίες του έθνους τους. Η πορεία κατέληξε στο αμερικανικό προξενείο

    [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 30 Νοεμβρίου 2000 (20:50 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ εξέφρασε την αισιοδοξία της για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας και κάλεσε την Ουάσιγκτον να βοηθήσει τη χώρα να βελτιώσει την οικονομία της.

    Η κα Ολμπράιτ ανέφερε από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ ότι υπό το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς η Γιουγκοσλαβία δεν είχε που να στραφεί και τώρα δεν υπάρχει κανένα όριο σε όσα μπορεί να επιτύχει η χώρα σε συνεργασία με την Ευρώπη και με τα γειτονικά της κράτη.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βοηθήσουν την νέα ηγεσία του Βελιγραδίου εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που γίνονται στη χώρα και να συμβάλουν στην απομάκρυνση των αρνητικών στοιχείων που άφησε πίσω του ο κομμουνισμός.

    Ο.Κ.

    [10] ΕΟΡΤΟΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Εορτοδάνειο για την περίοδο των Χριστουγέννων προσφέρει από αύριο μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

    Το δάνειο θα αφορά το ποσό από 500.000 - 1.000.000 χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά αγορών, και με επιτόκιο 10,5%. Η αποπληρωμή του δανείου μπορεί να γίνει από 6 - 36 μήνες και με δυνατότητα καταβολής της πρώτης δόσης μέχρι και τρεις μήνες μετά τη λήψη του δανείου.

    Τα δάνεια θα διατίθενται μέσω των 610 καταταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας και μέσω του συστήματος τηλεξυπηρέτησης.

    [11] ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΑΣΤΑΣ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ"

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Τη δυσκολία του παιχνιδιού με τον ΠΑΟ επισήμανε το απόγευμα ο προπονητής του Ηρακλή, Γιάννη Κυράστας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα συνεντεύξεων του Καυταντζογλείου σταδίου Θεσσαλονίκης.

    "Ο ΠΑΟ είναι ομάδα που εδώ και 1,5 χρόνο έχει απόλυτη σύνδεση στον τομέα των παικτών. Ο Ηρακλής σε αντίθεση με την ομάδα της Αθήνας είναι ομάδα που κτίζεται από την αρχή. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τον ΠΑΟ. Πριν λίγες ημέρες είχα θέσει σαν στόχο ο Ηρακλής στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια να συγκεντρώσει οκτώ βαθμούς. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει οι τρεις μόλις σ' ένα παιχνίδι και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα συγκεντρώσουμε τους βαθμούς που θέλουμε", επισήμανε ο κ. Κυράστας.

    Όσο για την ενδεκάδα που θα παρατάξει στο παιχνίδι με τον ΠΑΟ, δήλωσε: "Δεν έχω αποφασίσει ποιους θα χρησιμοποιήσω. Όλα θα γίνουν την τελευταία στιγμή. Ανάλογα με την τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Αναστασιάδης.

    Αναφερόμενος στο παιχνίδι του κυπέλλου με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη ο προπονητής, κ. Κυράστας τόνισε: "Τα παιδιά που έπαιξαν στο συγκεκριμένο παιχνίδι έδειξαν καλά στοιχεία. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην ποιότητα. Αυτός άλλωστε θα αποτελέσει και το βασικό μας μέλημα. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον Ηρακλή".

    [12] N. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η "ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ" ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Η λεγόμενη βασιλική περιουσία ανήκει στο ελληνικό κράτος και περιήλθε στους εκάστοτε βασιλιάδες για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του θεσμού της μοναρχίας, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Όπως ανέφερε, ακόμα και όταν προσκομίζονται για ορισμένα τμήματα της τίτλοι αγοράς μπορεί να θεωρηθεί ότι ο θεσμός της βασιλείας χρησιμοποιήθηκε για να διευκολυνθεί η αγορά.

    Περαιτέρω, έθιξε το ζήτημα της κινητής περιουσίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί πως έφυγε όλος αυτός ο θησαυρός και να καταμετρηθεί η αξία του. Ο κ. Χριστοδουλάκης συμπλήρωσε ότι η κινητή περιουσία αποτελείται από δώρα, έργα τέχνης και άλλα σκεύη, που διατίθενται στους βασιλικούς οίκους γιατί επιτελούν ένα θεσμικό ρόλο.

    Υπογράμμισε, τέλος, ότι η προσφυγή του Κωνσταντίνου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την οποία επιχείρησε να διασύρει τη χώρα του, δείχνει πόσο ανώτατος άρχων αισθάνεται, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο εξευτέλισε και τον θεσμό, έτη περισσότερο από ότι η ιστορία είχε κάνει μέχρι σήμερα.

    [13] ΤΟ ΠΡΩΤΟ "ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Εξήγηση προσπαθούν να δώσουν οι κάτοικοι του Ροδολίβους Σερρών, όπου στη στέγη της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά τη διάρκεια αναστήλωσης, βρέθηκαν δύο σκελετοί.

    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή τα οστά είναι περίπου 100 χρόνων και ανήκουν σε ηλικιωμένο άνδρα - περίπου 50 ετών - και νεαρή γυναίκα - περίπου 25 ετών - ενώ αναμένεται να γίνει και εξέταση DNA προκειμένου να δοθεί λύση στο μυστήριο.

    Μετά από την εξήγηση αυτή, διαψεύδεται ο θρύλος ότι στο σημείο εκείνο επέλεξαν να πεθάνουν η σύζυγος του Τούρκου αγά της περιοχής και ο γιός της, που έπασχε από ανίατη ασθένεια.

    Τώρα νέες υποθέσεις έρχονται στο φως και έχουν να κάνουν με την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν κατά αρκετούς, πολλοί κατατρεγμένοι κρύβονταν στην εκκλησία για να γλιτώσουν από τον τουρκικό ζυγό.

    [14] ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ 17ΧΡΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΡΙΑΣ ΗΡΩΪΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Οι γονείς της 17χρονης κοπέλας που είχε μεταφερθεί σε κομματώδη κατάσταση στον "Αγιο Δημήτριο" Θεσσαλονίκης από χρήση ηρωίνης, κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος ιδιαίτερα κατά του ΟΚΑΝΑ, ενώ κατήγγειλαν τις ελλείψεις σε κέντρα απεξάρτησης που έχει η πόλη.

    Οι γονείς τόνισαν ότι δεν υπάρχουν κέντρα αποτοξίνωσης για ανήλικα παιδιά στη Θεσσαλονίκη και ζήτησαν από τον ΟΚΑΝΑ να δώσει εξηγήσεις για τα χρήματα που προορίζονταν για την απεξάρτηση ανηλίκων, καθώς επίσης να ζητηθούν από την ιατροδικαστκή υπηρεσία ο αριθμός ανήλικων χρηστών που έχουν χάσει τη ζωή τους, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες των υπευθύνων.

    Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής κανένα ίδρυμα ή κρατικός φορέας δεν μπορούσε να δεχθεί τη 17χρονη κοπέλα, λόγω ηλικίας.

    Ο ΟΚΑΝΑ από την πλευρά του υποστήριξε ότι τα χρήματα έχουν δοθεί, ωστόσο οι πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που εμποδίζουν την αξιοποίησή τους για τη δημιουργία τέτοιων ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη.

    [15] Η GREENPEACE ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Βιένη, 30 Νοεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Η οικολογική οργάνωση Greenpeace χαρακτήρισε επικίνδυνες τις δύο πυρηνικές μονάδες που θα αντικαταστήσουν τους αντιδραστήρες του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία, επικαλούμενη έκθεση του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

    Η έκθεση του αυστριακού πανεπιστημίου διενεργήθηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης της χώρας, εν όψει της απόφασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, σχετικά με το αν θα υποστηριχθεί το σχέδιο της αντικατάστασης των αντιδραστήρων του Τσερνομπίλ.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι πυρηνικοί ντιδραστήρες στις περιοχές Χμελνίτσκι και Ρίβνε, των οποίων η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%, είναι "πολύ επικίνδυνοι". Σημειώνεται ότι η Ουκρανία έχει ανακοινώσει ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα κλείσει οριστικά το εργοστάσιο στο Τσερνομπίλ, αλλά μόνο αν της δοθεί οικονομική βοήθεια για να ολοκληρώσει τους άλλους δύο αντιδραστήρες.

    [16] O N. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Π. ΣΦΗΝΙΑ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Τη λύπη του για το τραγικό γεγονός της αυτοκτονίας του Παντελή Σφηνιά εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

    Η εταιρία του Παντελή Σφηνιά ούτε ευνοήθηκε ούτε πολεμήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά αντιμετωπίσθηκε όπως όλες οι ελληνικές, δήλωσε .

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε από τον περασμένο Μάρτιο σε ανύποπτο χρόνο ζητήσει μία σειρά στοιχεία από τις "Μινωικές Γραμμές" προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο οι συγκεντρώσεις στο χώρο της ακτοπλοίας ήταν συμβατές με τα κριτήρια που έθετε το νόμος, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    "Όταν θεωρήθηκε ότι τα στοιχεία αυτά θέλουν εμπλουτισμό, τον Αύγουστο του 2000, είχαν ζητηθεί περαιτέρω στοιχεία, επειδή, εν τω μεταξύ είχε αλλάξει και το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και τα κριτήρια συγκεντρώσεων και διερεύνησης εναρμονισμένων επιχειρησιακών πρακτικών", συμπλήρωσε.

    Τόνισε, δε, ότι η διαδικασία έγινε κανονικά και, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής των στοιχείων και αξιολογηθούν, θα βγει το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο δεν πρέπει να σχετίζεται με τραγικά και ατυχή περιστατικά.

    [17] ΔΕΚΑΗΜΕΡΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ 4 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΚ

    Τίρανα, 30 Νοεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Το Δικαστήριο των Τιράνων αποφάσισε σήμερα την 10ημερη κράτηση του εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος Εντι Παλούκα.

    Επίσης αποφάσισε την κράτηση 4 μελών του Δημοκρατικού κόμματος, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στα βίαια επεισόδια της Τροπόγια.

    [18] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Τις εργασίες του Συνεδρίου με θέμα: "Τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες: προώθηση της Ισότητας και Καταπολέμηση των διακρίσεων" θα ανοίξει το πρωί της Παρασκευής η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, αρμόδια για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.

    Το συνέδριο διοργανώνεται στο ξενοδοχείο "Τιτάνια" της Αθήνας από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

    Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Επίτροπος θα απονείμει το βράδυ της ίδιας μέρας τα βραβεία της ΕΣΑΕ σε άτομα με ειδικές ανάγκες, που συμμετέχουν στη Βουλή των Εφήβων, στα μέλη της αποστολής που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και στους 6 πρώτους μαθητές που βραβεύτηκαν στο Διαγωνισμό Εκθεσης 1999 με θέμα τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Το πρωί της Παρασκευής στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας "Διάλογος για την Ευρώπη" η κ. Διαμαντοπούλου θα μιλήσει προς τους φοιτητές που παρακολουθούν προγράμματα Ευρωπαϊκών Σπουδών με θέμα: "Το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης" στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών "Γ. Δρακόπουλος".

    Την εκδήλωση οργανώνουν οι καθηγητές Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Καζάκος και Π. Ιωκειμίδης σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

    [19] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Τις εξελίξεις στην εθνική οικονομία εξέτασε σήμερα η κυβερνητική επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίασή της, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, κατά την οποία δόθηκε έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Οπως επισημάνθηκε, παρά τις διεθνείς συγκυρίες δεν τίθενται σε κίνδυνο το θέμα της τιμής του πετρελαίου, της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου και η αναπτυξιακή τροχειά της ελληνικής οικονομίας.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα με τον πληθωρισμό και χαρακτήρισε την εξέλιξη στο ΧΑΑ ως αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας.

    Οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με αποτελεσματικό τρόπο για δημόσιο και εργαζόμενους αποτελεί την πάγια θέση της κυβέρνησης για την ισχυροποίηση της εθνικής οικονομίας, επισημάνθηκε στη συνεδρίαση.

    Παράλληλα, συζητήθηκαν και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, για τις οποίες εκφράστηκε η πάγια άποψη η Άγκυρα να σεβαστεί τις αρχές του κειμένου των "15" στο Ελσίνκι και να επαναληφθεί αυτούσιο το κείμενο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για την εταιρική σχέση της Τουρκίας.

    Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρθηκαν και στην αυτοκτονία του διευθύνοντα συμβούλου της MFD, Παντελή Σφηνιά, εκφράζοντας τη θλίψη και τον προβληματισμό τους για το συμβάν.

    [20] ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΝΤΟΡ

    Βουκουρέστι, 30 Νοεμβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Η συνδικαλιστική ένωση της Ρουμανίας "Cartel Alpha" κάλεσε τα μέλη της να μην ψηφίσουν τον Κορνελίου Βαντίμ Τούντορ, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 10 Δεκεμβρίου, γιατί αποτελεί απειλή για τη Ρουμανία.

    Ο Τούντορ και ο Ιον Ιλιέσκου θα αναμετρηθούν στον β' γύρο των εκλογών μετά τα αποτελέσματα του α' γύρου στον οποίο ο Ιλιέσκου πήρε 36% των ψήφων και ο Τούντορ 28%.

    Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ρόμουλους Νίτα κάλεσε τα μέλη της Ενωσης, τα οποία ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο να μην ψηφίσουν τον ακροδεξιό Τούντορ και να δώσουν συνέχεια σε μια πολιτική ξενοφοβίας, ρατσισμού που απειλούν τη δημοκρατία της χώρας.

    Σημειώνεται ότι ο Ιλιέσκου ανέφερε ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τον Τούντορ και τα κόμματα του κέντρου ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας αρκεί να έχει ως προτεραιότητα την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

    O.K.

    [21] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΓΙΑ ΣΥΝΕΛΑΒΕ 10 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Τίρανα, 30 Νοεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Σε συλλήψεις 10 ατόμων προχώρησε η αστυνομία στην πόλη Τροπόγια, οι οποίοι συμμετείχαν στα προχθεσινά επεισόδια και στην επίθεση οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος κατά του αστυνομικού τμήματος της πόλης.

    Την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος της Τροπόγια, ο οποίος δήλωσε ότι οι συλληφθέντες είναι άτομα από 22 μέχρι 35 ετών και δεν είναι μαθητές, όπως γράφηκε χθες και σήμερα σε ορισμένες εφημερίδες.

    Επίσης ο εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος της Τροπόγια τόνισε ότι σε έλεγχο που έγινε σε 22 σπίτια βρέθηκαν αυτόματα όπλα και πιστόλια, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπήρχε μία οργανωμένη και μελετημένη επίθεση κατά του αστυνομικού τμήματος.

    Οσον αφορά τα αντιφατικά στοιχεία που αναφέρουν οι αλβανικές εφημερίδες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών κατά προχθεσινά επεισόδια ο Δήμαρχος της πόλης Στεντ Ντεμίρι δήλωσε ότι υπήρξε μόνο ένας νεκρός και πάνω από 20 τραμαυτίες, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά.

    [22] ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Την έναρξη της διαδικασίας για υποβολή αιτήσεων για άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, προωθώντας έτσι ουσιαστικά τη λειτουργία της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.

    Εως τις 19 Φεβρουαρίου 2001, οπότε και ξεκινάει σύμφωνα με τον νόμο 2773/99 η απελευθέρωση, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( ΡΑΕ) αιτήσεις για άδεια παραγωγής, οι οποίες μετά θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τις διαδικασίες του Κανονισμού Αδειών. Μετά από αυτή τη φάση αξιολόγησης θα ανακοινωθεί ο νέος κύκλος για την υποβολή αιτήσεων.

    Λαμβάνοντας υπόψη τους γενικούς στόχους στο πλαίσιο μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, τις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής και τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου, ο υπουργός Ανάπτυξης μετά τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ καθόρισε ότι κατά την παρούσα φάση εξέτασης αδειών παραγωγής θα γίνουν δεκτές αιτήσεις μόνο για μονάδες παραγωγής με φυσικό αέριο ή υδροηελκτρικές μονάδες ή μονάδες που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Επίσης, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για μικρές μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας ή ψύξης ή μικρές μονάδες αυτοπαραγωγής. Για τις μονάδες αιολικής ενέργειας για τις περιοχές Εύβοιας, Λακωνίας και Τροιζηνίας θα εκδοθεί σύντομα ειδική πρόσκληση προς τους επενδυτές λόγω των περιορισμών από τα προγραμματιζόμενα έργα επέκτασης του δικτύου υψηλής τάσης στις περιοχές αυτές.

    Ο Κανονισμός Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας καθορίζει καταρχήν ποιοι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση, τη διαδικασία υποβολής αίτησης στη ΡΑΕ για χορήγηση άδειας παραγωγής ή προμήθειας, το περιεχόμενο της και τα λοιπά στοιχεία που πρέπει να τη συνοδεύουν.

    Επίσης, προσδιορίζει τη διαδικασία δημοσιοποίησης της αίτησης, υποβολής στη ΡΑΕ αιτιολογημένων αντιρρήσεων από όσους έχουν έννομο συμφέρον τη διαδικασία και τα βασικά κριτήρια εξέτασης της αίτησης από τη ΡΑΕ προκειμένου να διαμορφώσει γνώμη την οποία υποβάλλει στον υπουργό Ανάπτυξης μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία που η αίτηση θα θεωρηθεί πλήρης.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης αποφασίζει για τη χορήγηση ή την αιτιολογημένη απόρριψη της αίτησης μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία που θα λάβει τη γνώμη της ΡΑΕ. Σε περίπτωση διαφωνίας του με τη γνώμη της ΡΑΕ, περιλαμβανόμενης και της περίπτωσης που διαφωνήσει με ορισμένους μόνο από τους όρους που η ΡΑΕ προτείνει να περιληφθούν στην άδεια, ο υπουργός Ανάπτυξης αιτιολογεί την απόφαση του αυτή.

    Στον κανονισμό προβλέπονται οι περιπτώσεις και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την τροποποίηση ή την παράταση μιας άδειας. Διευκρινίζονται, επιπλέον, οι περιπτώσεις και η διαδικασία με την οποία ο υπουργός Ανάπτυξης μπορεί με γνώμη ή εισήγηση της ΡΑΕ να ανακαλέσει μια άδεια.

    Ο κανονισμός ρυθμίζει τέλος τις περιπτώσεις και τη διαδικασία με την οποία η ΡΑΕ μπορεί να χορηγήσει εξαίρεση από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ή προμήθειας σε εφαρμογή των αντίστοιχων ρυθμίσεων του ν. 2773/99.

    Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Π. Κάπρος τόνισε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού της απελευθερωμένης αγοράς είναι ξεκάθαροι, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από τη Δευτέρα να τους δουν στην ιστοσελίδα της αρχής. Επισήμανε, εξάλλου, ότι και η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, χωρίς περιορισμούς.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι χορήγηση αδειών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες απόφαση αυτή θα σημάνει μια νέα περίοδο ενεργειακής ανάπτυξης, επάρκειας και ποιότητας στη χώρα μας, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες επιχειρήσεις και θέσεις απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα θα διαμορφωθεί ένα νέο ανταγωνιστικό τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ρόλο κλειδί στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα διαδραματίζει ο διαχειριστής, μια νέα ανεξάρτητη δημόσια επιχείρηση, η οποία ρυθμίζει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας είτε από την ΔΕΗ, είτε από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρισμού, διαμορφώνοντας ένα ολόκληρο σύστημα ζήτησης και προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Περαιτέρω, τόνισε ότι θα χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα δίκτυα της ΔΕΗ, που θα αποζημιωθεί με τέλη διελεύσεως. Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 19 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί ολόκληρο το σύστημα, και, συγκεκριμένα, το πως θα δουλεύει με διαφορετικές πηγές τροφοδοσίας, πως θα τιμολογούνται, πως θα κανονίζονται τα ισοζύγια προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης

    Διευκρίνισε ότι η προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν αφορά μονάδες φυσικού αερίου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι σε εύθετο χρονικό διάστημα θα αποδεσμευτεί η τιμή του φυσικού αερίου από αυτήν του πετρελαίου, που παρουσιάζει έντονες ανοδικές διακυμάνσεις.

    Οσον αφορά την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να σπάσει η ΔΕΗ σε μικρές επιχειρήσεις για να διευκολυνθεί η υπόθεση της απελευθέρωσης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κρίνει ως καλύτερη μέθοδο τον συνολικό εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, με βάση το μοντέλο των τεσσάρων βασικών επιχειρησιακών μονάδων.

    [23] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΦΛΩΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

    Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ιδιαίτερα τα Ολυμπιακά έργα η κατασκευή των οποίων έχει ανατεθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συζήτησαν σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος με τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Γιώργο Φλωρίδη παρουσία του ΓΓ Αθλητισμού Γιάννη Σγούρου.

    Οι κ.κ. Βενιζέλος και Φλωρίδης συζήτησαν επίσης θέματα αθλητικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα άξονες που αφορούν τη διαφάνεια, την αθλητική δικαιοσύνη και τη διαιτησία.

    Για θέματα που σχετίζονται με τον ΟΠΑΠ τον υπουργό και τον υφυπουργό ενημέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Θεόδωρος Σαρρής, ενώ για τα έργα η Γενική Διευθύντρια τεχνικής υποστήριξης Κική Κωνσταντινίδου και ο Γιάννης Πραγιάτης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τηρείται το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της Ολυμπιακής προετοιμασίας, ιδίως ως προς τα έργα που χειρίζεται η ΓΓ Γραμματεία Αθλητισμού.

    Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι η Γ.Γ.Α. έχει επωμιστεί το βάρος των 25 έργων που διαμορφώνουν την υποδομή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και πρόσθεσε ότι η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων που έχει συσταθεί, λειτουργεί με πάρα πολύ ικανοποιητικό ρυθμό και με ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο τονίζοντας ότι τα προβλήματα εντοπίζονται και λύνονται με τον πιο σωστό τρόπο.

    Παράλληλα τόνισε ότι δεν αρκεί η Αθήνα να κάνει καλούς τεχνικά αγώνες, όπως έκανε το Σίδνεϊ που δέχεται τα συγχαρητήρια όλων, πρέπει σε αυτούς τους καλούς και άρτιους αγώνες να προσθέσει το μήνυμα και την ιδεολογία τους.

    Είπε ακόμη ότι στην προετοιμασία αυτή εντάσσονται και οι μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ετοιμάζει η ΓΓΑ και ο υφυπουργός Αθλητισμού και έχουν τρεις άξονες, τη διαφάνεια στο χώρο του αθλητισμού, την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την αθλητική δικαιοσύνη και τα ζητήματα διαιτησίας, σε όσα παιχνίδια, ιδίως στις αθλοπαιδιές, η διαιτησία παίζει καθοριστικό ρόλο.

    Οπως υπογράμμισε οι πρωτοβουλίες αυτές δεν αφορούν μόνο την εξυγίανση του αθλητικού χώρου, με τη θετική έννοια του όρου, αλλά αφορούν και την ιδεολογική και επικοινωνιακή υποδομή της Ολυμπιακής προετοιμασίας των Αγώνων του 2004.

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης η συμμετοχή όλης της ελληνικής κοινωνίας και όλης της ελληνικής περιφέρειας, στην προετοιμασία αυτή τονίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου και της ΓΓΑ είναι το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004".

    Επισήμανε ακόμη ότι με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΑΠ συζήτησαν μία σειρά από θέματα που αφορούν τη λειτουργία και την προοπτική του Οργανισμού.

    "Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ λειτουργεί με ένα τρόπο που μας επιτρέπει να νιώθουμε πιο άνετα ως προς τη χρηματοδότηση των βασικών δράσεων της Γ.Γ.Α. και του υπουργείου Πολιτισμού.

    Σε ερώτηση που έγινε στον υφυπουργό Γ. Φλωρίδη σχετικά με δήλωση που είχε κάνει, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, ότι είναι προσκείμενος στον ΠΑΟΚ απάντησε:

    "Κάποιοι με την είσοδο του 21ου αιώνα φαίνεται να ανακαλύπτουν τον τροχό. Κάπως έτσι μοιάζει αυτό το πράγμα. Δηλαδή η σημερινή ανακάλυψη είναι περίπου αντίστοιχης αξίας στον 21ο αιώνα".

    Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε:

    "Πάντως οι θεσμοί είναι αθλητικοί, τα πρόσωπα είναι φίλαθλοι. Αρα ο θεσμός που λέγεται υπουργός, υφυπουργός είναι αφιερωμένος στην υποστήριξη του Αθλητισμού. Τα πρόσωπα, βεβαίως μπορούν να έχουν προτιμήσεις, αλλά αυτό νομίζω πρέπει να είναι χαρά για την αθλητική οικογένεια".

    Συμπληρώνοντας ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι ως πολίτης αυτής της χώρας διατηρεί το δικαίωμα να είναι φίλαθλος, αλλά ως υπουργός οφείλει να κάνει τη δουλειά του σωστά.

    "Εφόσον υπάρχουν αιτιάσεις για το πως κάνω τη δουλειά μου ως υπουργός αυτές θα μπορούσαν να συζητηθούν. Αλλά βλέπω ότι δεν υπάρχουν αιτιάσεις για το πως ασκείται η πολιτική από το υπουργείο αυτό. Τη φίλαθλη λοιπόν ιδιότητά μου δεν εννοώ να την απαλλοτριώσω", κατέληξε.

    [24] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΧΩΡΑ ΔΙΑΝΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ"

    Πάτρα, 30 Νοεμβρίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος παρακολούθησε το πρωί τη Θεία Λειτουργία και τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Ακολούθησε η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα στους δρόμους της Πάτρας.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ενώ παρέστησαν ακόμη εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος πιστών.

    Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε πώς ήταν η χώρα επί δικτατορίας και σημείωσε ότι ορισμένοι παριστάνουν πως έχουν λησμονήσει όσα πέρασε αυτός ο τόπος κάτω από εκείνες τις περιστάσεις. "Έχουμε λησμονήσει τη συμπεριφορά των πολιτικών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας" τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η χώρα διανύει την καλύτερη εποχή της.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 30 November 2000 - 23:12:55 UTC