Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [02] ΜΟΙΡΑΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [03] ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [04] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΦΗΝΙΑ
  • [05] ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΑΝ ΝΗΑΡ ΗΣΤ ΚΑΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [06] ΝΤΕΠΟΥΤΟ ΜΕ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ
  • [07] ΚΑΤΕΣΤΑΛΗ ΒΙΑΙΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΝΙΣ
  • [08] ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [09] ΜΑΡΟΥΣΙ - ΠΑΟ 85-92 ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [10] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [11] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ 56-75
  • [12] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ ΜΕ 2-1 ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ
  • [13] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [15] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [16] ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΙΣ ΠΗΡΕ Η ΕΘΝΙΚΗ
  • [17] Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΑΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ
  • [18] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [19] ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΣΙΚΛΙΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [20] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [21] ΒΕΛΓΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ-ΤΖΑΜΠΟ
  • [22] 18.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΣΕ 10 ΜΗΝΕΣ
  • [23] ΕΛΠΙΔΕΣ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [24] KEMΠΙΝΕΝ: Ο ΠΡΟΝΤΙ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΟ ΡΚΚ

  • [01] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 2 Δεκεμβρίου 2000 (12:57 UTC+2)

    Εκατοντάδες είναι οι νεκροί σε εμπορικό κέντρο στα νότια της Κίνας, το οποίο κατέρρευσε, καθώς εργάτες έχτιζαν παράνομα επιπλέον ορόφους.

    Ο τοπικός τύπος εκτιμά ότι περισσότερα από 240 άτομα βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο τη στιγμή που κατέρρευσε, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι πρόλαβαν να εξέλθουν. Ακόμη υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιζήσουν όσοι έχουν εγκλωβιστεί.

    Η κρατική τηλεόραση εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών φτάνει μέχρι στιγμής τους οχτώ και των τραυματιών τους 32, αν και εργάτης που συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης ανέφερε ότι τουλάχιστον 20 άτομα ανασύρθηκαν νεκρά από τα συντρίμια αργά χθες το βράδυ.

    Αξιωματούχοι της πόλης Ντονγκουάν ανακοίνωσαν ότι οι προσπάθειες διάσωσης εγκαταλείφθηκαν σήμερα το πρωί επειδή δεν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν επιζώντες.

    [02] ΜΟΙΡΑΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 2 Δεκεμβρίου 2000 (11:24 UTC+2)

    Στην Ινδία περισσότερα από είκοσι άτομα βρήκαν το θάνατο και τουλάχιστον εβδομήντα τραυματίστηκαν όταν επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούσθηκε με σταματημένο εμπορικό τρένο. Σύμφωνα με τις αρχές ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς κάποιοι επιβάτες παγιδεύθηκαν στα συντρίμια. Στο τόπο του δυστυχήματος έχουν αποσταλεί συνεργεία διάσωσης.

    [03] ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2000 (10:50 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Παρά τον ιδιωτικό, όπως τονίστηκε, χαρακτήρα της επίσκεψης, ο κ. Κοστούνιτσα θα συνοδεύεται από τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης του Ζόραν Zίζιτς. Οι δύο άνδρες θα αφιχθούν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με ελικόπτερο θα μεταβούν στο Άγιο Όρος, αρχίζοντας την επίσκεψή τους από τη Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, όπου και θα διανυκτερεύσουν.

    Τη Δευτέρα, στις 10.15 το πρωί, θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη και θα συναντηθούν με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και το σερβικό νεκροταφείο.

    Σημειώνεται ότι η σύντομη, ανεπίσημη αυτή επίσκεψη δεν συνδέεται με την επίσημη επίσκεψη, την οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος στην Αθήνα, στις 13 Δεκεμβρίου.

    [04] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΦΗΝΙΑ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2000 (11:24 UTC+2)

    Μία ημέρα μετά την κηδεία του άλλοτε πανίσχυρου εφοπλιστή Παντελή Σφηνιά, και τα ερωτήματα ακόμη δεν έχουν απαντηθεί, ενώ το μυστήριο παραμένει γύρω από όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα πριν από την αυτοκτονία.

    Η έρευνα που κάνει η Ασφάλεια Αττικής δεν έχει ολοκληρωθεί και προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο, το οποίο να κάνει φανερή την φορμή που οδήγησε τον αντιπρόεδρο της MFD στην αυτοχειρία. Όπως είναι οι πληροφορίες για κάποιο τηλεφώνημα, που έγινε το πρωί της Τετάρτης ή το βράδι της Τρίτης και ώθησε τον Παντελή Σφηνιά να πάρει τη μοιραία απόφαση.

    Από τις κλήσεις που έγιναν από και προς τα δύο κινητά τηλέφωνα του εκλιπόντος δεν εντοπίστηκε κάποιο μυστήριο τηλεφώνημα. Το ένα, μάλιστα, από τα κινητά ήταν απενεργοποιημένο από τις 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα που βυθίστηκε το "Σαμίνα". Στο δεύτερο, ο αριθμός του οποίου ήταν γνωστός στον στενό επαγγελματικό και οικογενειακό κύκλο του Π. Σφηνιά, το πρωί της Τετάρτης είχαν γίνει κλήσεις από και προς συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα και με τον μέτοχο της "MFD" Γιάννη Λεφάκη.

    Το προηγούμενο βράδυ είχε επικοινωνήσει στο κινητό του Π. Σφηνιά ο μέτοχος της εταιρείας Δ. Κοντομηνάς, αλλά δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί αν συνομίλησαν ή άφησε μήνυμα στον τηλεφωνητή. Ο ίδιος ο κ. Κοντομηνάς επιβεβαίωσε την κλήση. Πάντως, η Ασφάλεια Αττικής δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσει ποια τηλεφωνήματα έγιναν μέσω των σταθερών τηλεφώνων της "MFD", κάτι που ίσως να γνωρίζει μόνο η γραμματέας του αυτόχειρα.

    Η προανάκριση δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς απομένει η λήψη μαρτυρικών καταθέσεων από συνεργάτες, υπαλλήλους της "ΜFD", συγγενείς και όλους όσοι σχετίζονταν με τον Παντελή Σφηνιά. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνταχθεί η δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα του Πειραιά.

    Χθες, με περιφορά της σορού του αυτόχειρα στο λιμάνι του Πειραιά και την κηδεία στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας έπεσε η αυλαία της δεύτερης πράξης του δράματος, που ξεκίνησε το βράδι της 26ης Σεπτεμβρίου με τον θάνατο των 82 επιβατών του "Σαμίνα". Παρόντες στο τελευταίο αντίο του Παντελή Σφηνιά ήταν οι συγγενείς, οι συνεργάτες, ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, βουλευτές και πλήθος κόσμου.

    [05] ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΑΝ ΝΗΑΡ ΗΣΤ ΚΑΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Η Νήαρ Ηστ σημείωσε την πρώτη της φετινή νίκη κερδίζοντας το Ηράκλειο με 82-71, ενώ στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος επιβλήθηκε του Μίλωνα με 66-84. Η αυλαία της 6ης αγωνιστικής της Α1 πέφτει αύριο με τις αναμετρήσεις του Ηρακλή με το Περιστέρι και της Δάφνης με τον ΠΑΟΚ.

    [06] ΝΤΕΠΟΥΤΟ ΜΕ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Η πρώτη παρουσία του Στηβ Γιατζόγλου στον πάγκο του Άρη στέφθηκε με επιτυχία. Οι παίκτες του Άρη κέρδισαν στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης τον Μακεδονικό με 73-79. Οι δύο ομάδες έπαιξαν δυνατά από την αρχή του παιχνιδιού και διεκδίκησαν τη νίκη. Υπήρχαν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια αναμέτρηση ως ντέρμπι.

    Η αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από τον τραυματισμό του Αλβιν Σιμς στο 3'. Ο παίκτης του Μακεδονικού υπέστη βαρύ διάστρεμμα και οι πρώτες ιατρικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα μείνει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για ένα περίπου μήνα.

    Το ματς κρίθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ο Αρης είχε μεγάλη ευστοχία και πήρε τη νίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Μπεχλιβάνης 13 (4), Σιμς, Χαραλαμπίδης 28 (3), Πατρίκης 6 (1), Σιδηρόπουλος 3 (1), Κόμματος 7, Λάρσεν 4, Κούβελας, Δαλιάρης 2, Ντέιβις 10.

    ΑΡΗΣ: Παπανικολόπουλος 13 (2), Ραϊσεβιτς 2, Λάππας, Μάρκοβιτς 8, Φλώρος 3 (1), Πέτροβιτς 3 (1), Φίριτς 2, Μπούι 16 (2), Φόρεστ 30, Νέες 2.

    [07] ΚΑΤΕΣΤΑΛΗ ΒΙΑΙΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΝΙΣ

    Νις, 2 Δεκεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Ανδρες των ειδικών σερβικών δυνάμεων και δεσμοφύλακες κατέστειλαν εξέγερση σε φυλακή κατά την οποία στασιαστές βασάνισαν, ακόμη και βίασαν συγκρατούμενούς του, όπως δήλωσε ένας από τους τρεις υπουργούς Δικαιοσύνης της Σερβίας.

    Περισσότεροι από 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και 80 δεσμοφύλακες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπς χθες το βράδυ προκειμένου να απομονώσουν την ομάδα των 38 εξτρεμιστών φυλακισμένων, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντράγκαν Σούμπασιτς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη φυλακή στην πόλη Νις της νότιας Σερβίας.

    Παρότι οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν αντίσταση και επιθέσεις από τους στασιαστές, κανείς δεν τραυματίστηκε κατά την εισβολή και τελικά οι εξεγερμένοι φυλακισμένοι παραδόθηκαν.

    Οι στασιαστές βασάνισαν και κακοποίησαν 102 φυλακισμένους στην πτέρυγά τους, οι 21 εκ των οποίων έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

    Στους δημοσιογράφους παρουσιάστηκαν τουλάχιστον 50 όπλα που είχαν κατασκευάσει οι στασιαστές, κυρίως μαχαίρια, ρόπαλα, ακόμη και τσεκούρια.

    Οι υπάλληλοι των φυλακών ανακάλυψαν ότι οι κρατούμενοι είχαν σκάψει τούνελ που οδηγούσε έξω από τη φυλακή.

    Η ομάδα των στασιαστών πήρε τον έλεγχο μίας πτέρυγας των φυλακών στη Νις, μετά την εξέγερση που πραγματοποίησαν συγκρατούμενοί τους στα μέσα Νοεμβρίου για να τιμωρήσει όπως είπε τους προδότες που συνεργάστηκαν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια προηγούμενης εξέγερσης.

    Στις αρχές Νοεμβρίου οι κρατούμενοι σε τρεις φυλακές της Σερβίας εξεγέρθηκαν ζητώντας αναθεώρηση των ποινών τους και γενική αμνηστία.

    Στις εξεγέρσεις του Νοέμβρη ένας κρατούμενος έχασε τη ζωή του και αρκετοί τραυματίστηκαν.

    [08] ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Μιχάλοφτσε, 2 Δεκεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε η εθνική ομάδα των γυναικών στο χάντμπολ που γνώρισε την ήττα από τη Σλοβακίας, στο Μιχάλοφτσε με 35-13. Έτσι μετά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αποκλείστηκε και τυπικά από την προκριματική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος 2001.

    [09] ΜΑΡΟΥΣΙ - ΠΑΟ 85-92 ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Χωρίς να πιάσει καλή απόδοση, ο ΠΑΟ κέρδισε το Μαρούσι με 85-92. Καλύτεροι παίκτες από το "τριφύλλι" ήταν ο Αλβέρτης και ο Μίντλετον, ενώ από το Μαρούσι κορυφαίος παίκτης ήταν ο Όλιβερ και ο Νικολαίδης.

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Φαλέκας 7 (1τρ), Νικολαΐδης 21 (3τρ), Μανωλόπουλος 5 (1τρ), Καραπλής 2, Μασλαρινός 5 (1τρ), Μαρμαρινός 2 (6ρ), Ολιβερ 22 (2τρ), Αμάγια 9 (8ρ), Λογοθέτης 2.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 16 (3τρ), Καλαϊτζής 6 (2τρ, 5ασ), Ρότζερς 4, Φώτσης 17 (2τρ, 10ρ), Τζεντίλε 5 (1τρ), Μποντίρογκα 25 (5ρ, 4ασ), Μίντλετον 13 (5ρ), Μπερκ 6.

    [10] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜ-Θ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Φλώρινα, 2 Δεκεμβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπα τα ΜΜΕ στην περιφέρεια και οι προοπτικές ανάπτυξής τους εξετάστηκαν στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης στη Φλώρινα.

    Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση ήταν το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα ΜΜΕ στη Δυτική Μακεδονία, το έλλειμμα της περιοχής στην πανελλαδική δημοσιότητα και τα τοπικά ΜΜΕ ως παράγοντες κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση προσπάθεια ανίχνευσης και προσέγγισης των ΜΜΕ της περιφέρειας. Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στην άνθηση που σημειώνουν τα ΜΜΕ στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στις προοπτικές και τις προϋποθέσεις ανάπτυξής τους.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε πως με ευθύνη του υπουργείου θα πραγματοποιούνται στο εξής σε τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια για την επιμόρφωση των δημοσιογράφων της περιφέρειας.

    [11] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ 56-75

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Κάθε άλλο παρά ντέρμπι ήταν η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όπου επικράτησαν οι πρωταθλητές με 56-75. Ο Ολυμπιακός ήταν αποφασισμένος για τη νίκη, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που πραγματοποίησε μια από τις χειρότερες φετινές εμφανίσεις της.

    Η πρώτη περίοδος έληξε με 11-24. Οι επιθετικές διαθέσεις των παικτών του Ολυμπιακού συνεχίστηκαν και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με αποτέλεσμα οι παίκτες του "μεγάλου λιμανιού" να πάνε στα αποδυτήρια με αρκετούς πόντους μπροστά (31-45).

    Στο τρίτο δεκάλεπτο, η είσοδος του Κικίλια και του Χάμινγκ έδωσαν επιθετικές λύσεις στην ΑΕΚ. Όμως δεν μπόρεσαν να μειώσουν ούτε και αυτοί την διαφορά. Το τρίτο δεκάλεπτο, τελικά, έληξε 46-58. Το τελευταίο δεκάλεπο ήταν απλά μια επιβεβαίωση της αγωνιστικής ανωτερότητας του Ολυμπιακού που πήρε εύκολη νίκη με 56-75.

    [12] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ ΜΕ 2-1 ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Με το παιχνίδι Ολυμπιακού Βόλου - Προοδευτικής (2-1) ολοκληρώθηκε η 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας ποδοσφαίρου.

    Έτσι, όλα τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν σήμερα είναι: Αιγάλεω - Παναιγιάλειος 1-0, Ακράτητος-Αγ. Νικόλαος 3-2, Καλλιθέα - Καβάλα 4-1, Πανσερραϊκός- Απόλλων Αθ. 1-0, Λάρισα - Ναυπακτιακός 1-0, Παναιτωλικός- Τρίκαλα 4-0, Πανελευσιανιακός- Καλαμαριά 1-1, Ολυμπιακός Βόλου- Προοδευτική 2-1.

    Η βαθμολογία: Αιγάλεω 22, Ακράτητος 17, Απόλλων Αθ και Προοδευτική 14, Ολυμπιακός Βόλου 14, Ναυπακτιακός και Παναιτωλικός 13, Καβάλα και Καλαμαριά 12, Καλλιθέα και Πανσερραϊκός 11, Αγ. Νικόλαος 10, Λάρισα 9, Πανελευσιανιακός 6, Τρίκαλα 5.

    [13] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Εκτακτη εγκύκλιο απέστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης προς τους θεσμικούς επενδυτές για τη διασφάλιση της ελληνικής αγοράς από ύποπτες συναλλαγές.

    Στη σχετική επιστολή του ο κ. Θωμαδάκης συνιστά στους θεσμικούς επενδυτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί σε όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πρόσωπα, πιστωτικά ιδρύματα και εταιρίες που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου του εξωτερικού.

    Ετσι χαρακτηρίζονται το Ισραήλ, το Λίχτενσταϊν, ο Λίβανος, τα νησιά Μπαχάμες, Καυμάν, Κουκ και Μάρσαλ, ο Παναμάς, η Ρωσία, οι Φιλιππίνες, ο Αγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες.

    Σημειώνεται ότι σε πολλές από τις παραπάνω χώρες καταφεύγουν και Ελληνες επιχειρηματίες, όπου ιδρύουν εταιρίες off-shores υπεράκτιες προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή φόρων.

    Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ακολουθώντας τις προτροπές της Διεθνούς Επιτροπής ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος για συναλλαγές άνω των 10 εκ. δραχμών με πρόσωπα από αυτές τις χώρες θα πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες περιλαμβάνονται στον κανονισμό δεοντολογίας των εισηγμένων και σε ξεχωριστές αποφάσεις της Επιτροπής.

    Οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες οφείλουν να καταρτίζουν πίνακα εξαιρέσεων, όπου θα γίνεται διαχωρισμός πελατών, των οποίων η εμπορική δραστηριότητα δικαιολογεί μεγάλο ρυθμό συναλλαγών με τις χώρες αυτές.

    Επίσης είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν μέτρα για την πιστοποίηση της ταυτότητας των τρίτων εταιριών που προέρχονται από τις χώρες υψηλού κινδύνου.

    Τέλος, καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για τον προσδιορισμό των συναλλαγών με εταιρίες από τις προαναφερόμενες χώρες για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση εγκληματικών πράξεων που συνδέονται με τη νομιμοποίηση παράνομου χρήματος, ή αλλιώς ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Στρασβούργο, 2 Δεκεμβρίου 2000 (19:09 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει στις 4 και 5 Δεκεμβρίου ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ, όπως ανακοινώθηκε από την έδρα του Οργανισμού στο Στραρβούργο.

    Σκοπός της επίσκεψης του κ. Σβίμερ είναι οι συνομιλίες για την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στο ΣτΕ, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο πρόεδρος της χώρας Βόισβλαβ Κοστούνιτσα στο Στρασβούργο.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν και οι μελλοντικές δραστηριότητες του Οργανισμού στη Γιουγκοσλαβία καθώς και το ενδεχόμενο ίδρυσης γραφείου στο Βελιγράδι.

    Ο ΓΓ του ΣτΕ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κοστούνιτσα, τον υπουργό Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς, τον υπουργό για τις Μειονότητες Ράσιμ, Λιάγιτς, τον υπουργό Δικαιοσύνης Μόμτσιλο Γκρούμπατς, τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίλομιρ Μίνιτς, καθώς και τους προέδρου των δύο σωμάτων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

    [15] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2000 (19:08 UTC+2)

    Με τις ομιλίες του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου, του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Μιχάλη Παπαγιαννάκη, του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς και του Δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου "Ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας" που διοργάνωσε το Ιδρυμα Κόκκαλη.

    Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη απασχόλησε το πρώτο πάνελ ομιλητών, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν ο κ. Ευθυμίου και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

    Ο υπουργός Παιδείας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ζώνη με κέντρο την Ελλάδα το πιο σταθερό σημείο σε όλη την περιοχή, είναι η ζώνη που δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε αναθεωρητικές περιπέτειες, ούτε αμφιλεγόμενες λύσεις.

    "Οποιος θέλει σήμερα περιφερειακή σταθερότητα πρέπει να παίξει αυτό το χαρτί των σταθερών αρχών και αυτό αφορά και την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.", τόνισε.

    Ο κ. Παπαγιαννάκης αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό όραμα και προειδοποίησε ότι

    αυτή την περίοδο διακυβεύεται η πολιτική ενοποίησης της ΕΕ, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες το ευρώ θα κληθεί να αντικαταστήσει τα 12 ευρωπαϊκά νομίσματα, και η ΕΕ καλείται να απορροφήσει τις ανατολικές χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας ήταν το δεύτερο θέμα στη σημερινή ατζέντα του Συνεδρίου με ομιλητές τον Αμερικανό Πρέσβη Νίκολας Μπερνς και το κ. Αβραμόπουλο.

    Ο κ. Μπερνς εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Συνέστησε μάλιστα στην Ελλάδα να μην προχωρήσει στην αγορά του Eurofighter, αλλά να προτιμήσει την αντίστοιχη αμερικανική πρόταση.

    Ο δημαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για νέα πραγματικότητα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τόνισε πως είναι καιρός η πολιτική στην Ελλάδα να απαλλαγεί από προκαταλήψεις και ιδεολογίες που σέρνουν τα χαρακτηριστικά της φοβίας και της ανασφάλειας και δίνουν εσφαλμένη εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω.

    [16] ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΙΣ ΠΗΡΕ Η ΕΘΝΙΚΗ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2000 (18:55 UTC+2)

    Μία ακόμη σελίδα με χρυσά γράμματα γράφτηκε στο τένις για την Ελλάδα. Η εθνική ομάδα των ανδρών πήρε την πρόκριση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τσάμπιονς Ντιβίζιον που θα διεξαχθεί στην Ιταλία, μετά τη νίκη της επί της Σλοβακίας με 2-0.

    Στον τελικό ο Μαζαράκης κέρδισε τον Σβαρτς με 2-1 σετ (3-6, 6-3, 6-1), ενώ την ίδια τύχη είχε και η αναμέτρηση του Κώστα Οικονομίδη που επιβλήθηκε του Σέκατς με 2-0 σετ

    (6-1, 6-4).

    [17] Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΑΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2000 (18:39 UTC+2)

    Ο Απόλλωνας της Κρύας Βρύσης και ο Πατραϊκός επικράτησαν των Λύκων και του Πιερικού με 2-0 και 3-0 αντίστοιχα.

    Αύριο θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Β΄ κατηγορίας οι αναμετρήσεις:

    Καρδίτσα - Αμπελόκηποι

    Λαμία - Νάουσα

    Ιάλυσος - Λεωνίδιο

    Αχαρναϊκός - Χαλκηδόνα

    Μαρκό- Βέροια.

    Τη Δευτέρα η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί με τις αναμετρήσεις Εθνικού- Κιλκισιακού και Ατρομήτου - Κοζάνης.

    Στη βαθμολογία προηγείται ο Πατραϊκός με 16 βαθμούς, ενώ ακολουθούν ο Εθνικός και το Μαρκό με 12, η Βέροια, ο Αχαρναϊκός και ο Ατρόμητος με 10 βαθμούς.

    [18] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2000 (18:37 UTC+2)

    Σημαντική ισοπαλία (1-1) από τον Πανελευσινιακό, συνεχίζοντας την καλή πορεία του, απέσπασε ο Απόλλωνας Καλαμαριάς. Την νίκη γεύτηκε το Αιγάλεω που επιβλήθηκε με 1-0 του Παναιγιάλειου, όπως και ο Παναιτωλικός που κέρδισε με 4-0 τα Τρίκαλα.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας είναι:

    Αιγάλεω - Παναιγιάλειος 1-0

    Ακράτητος - Αγ. Νικόλαος 3-2

    Καλλιθέα - Καβάλα 4-1

    Πανσερραϊκός - Απόλλων Αθ. 1-0

    Λάρισα - Ναυπακτιακός 1-0

    Παναιτωλικός - Τρίκαλα 4-0

    Πανελευσινιακός - Καλαμαριά 1-1.

    Στις 5μμ ξεκίνησε η αναμέτρηση του Ολυμπιακού Βόλου με την Προοδευτική.

    [19] ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΣΙΚΛΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Τίρανα, 2 Δεκεμβρίου 2000 (18:33 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Το έργο του Μπάμπη Τσικλιρόπουλου "Εξι χρόνια έγκυος" σε σκηνοθεσία Κίτσο Λόντο και με πρωταγωνιστή το Ρομπέρτ Ντρενίκα ανέβασε χθες αλβανικός θίασος στη σκηνή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών των Τιράνων.

    Στο γεγονός αφιερώνουν ειδικές στήλες τους οι σημερινές εφημερίδες "Κόχα Γιον" και "Σέκουλι".

    "Μία γυναίκα στην ψυχή της", δηλώνει ο σκηνοθέτης Κίτσο Λόντο στην "Κόχα Γιον" δεν μπορεί να μείνει έξι χρόνια έγκυος, ενώ ένας άνδρας μπορεί να μείνει όχι έξι, αλλά εξήντα χρόνια".

    Πρόκειται για μία ανδρική εγκυμοσύνη στην καρδιά και στην ψυχή. Σε αντίθεση με την ελληνική εκδοχή που έχει ένα φινάλε "χάπι εντ", σχολιάζει η "Κόχα Γιον", η αλβανική εκδοχή του έργου του Τσικλιρόπουλου έχει ένα τραγικό φινάλε. Πρόκειται για μία επιλογή του σκηνοθέτη Λόντο σε συνταύτιση και με τη γενικότερη κατάσταση της χώρας...

    Το έργο, συνεχίζει η εφημερίδα, έχει στην ουσία του την αγάπη για τη ζωή, την αγάπη για όσα έφυγαν και δεν ξανάρχονται. Το έργο σύμφωνα με τον Λόντο, είναι πολύ σύγχρονο και πολύ συγκεκριμένο...

    Η γνωστή Αλβανίδα ηθοποιός Rajmonda Bulku, δήλωσε μετά την παράσταση: "Δεν ξέρω, εάν αυτό το θαύμα που είδαμε απόψε οφείλεται στο έργο ή στον πρωταγωνιστή Ρόμπερτ Ντρένικα, πιστεύω όμως ότι έργο και ηθοποιός αποτέλεσαν μία ενότητα...".

    Από την πλευρά της η ηθοποιός Yllka Mujo δήλωσε: "Ευτυχώς μέσα σ΄αυτή την καθημερινή τρέλα που ζούμε, η τραγική αυτή κωμωδία είναι μία έκκληση της ανθρώπινης ψυχής που δείχνει ότι σ΄ αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο πράγματα που καλύπτουν ένα μέρος της ζωής μας.

    Η "Σέκουλι" αναφερόμενη στη χθεσινή παράσταση του έργου του Τσικλιρόπουλου, σχολιάζει: "Να κλάψεις και να γελάσεις ταυτόχρονα βλέποντας τη ζωή σου σε ένα έργο. Αυτό έκαναν χθες οι θεατές στην πρεμιέρα της λυρικο-τραγικής κωμωδίας "Εξι χρόνια έγκυος". Πικρό χιούμορ και πικρά γέλια, επειδή και η ζωή έτσι είναι".

    [20] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2000 (18:03 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Το ΠΑΣΟΚ θα έχει πρόβλημα επιβίωσης, αν δεν αλλάξει μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα που μετεξελίσσεται και υπάρχουν τα μέσα και οι διαδικασίες για να μετεξελιχθεί, τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κλείνοντας τις εργασίες της 4ης Συνόδου της Οργανωτικής Πολιτικής του κόμματος.

    Το να διασπαστεί η συντηρητική παράταξη είναι υγεία, το να διασπαστεί όμως το ΠΑΣΟΚ είναι ιστορικό έγκλημα, γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα απ' αυτά που μας χωρίζουν, πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης, ενώ υπεραμύνθηκε τη διαδικασία της διεύρυνσης τονίζοντας ότι δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά είχε ξεκινήσει από τον ιστορικό ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του ο γραμματέας του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει στήριξη όλων των κομματικών στελεχών τώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

    Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κοινωνικό πρόσωπο πρέπει όμως να το ασκήσει. Και για να ασκηθεί κοινωνική πολιτική δεν το κάνει ούτε υπερχρεώνοντας τη χώρα, ούτε μοιράζοντας λόγια και παροχή, αλλά δημιουργώντας προϋποθέσεις λειτουργιών, ώστε ο καθένας αποκλεισμένος να νοιώθει το καταφύγιο σε μία κοινωνία.

    [21] ΒΕΛΓΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ-ΤΖΑΜΠΟ

    Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2000 (17:59 UTC+2)

    Το υπουργείο Οικονομικών του Βελγίου ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 134 εκατομμύρια δολάρια ως δάνειο προς τις εταιρίες που συμμετέχουν στην κατασκευή του ευρωπαϊκού αεροσκάφους Α3ΧΧ σούπερ - Τζάμπο.

    Το ποσό για το μεγαλύτερο επιβατηγό αεροσκάφος του κόσμου θα διατεθεί κατά την περίοδο 2001 - 2006, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο θα βρίσκεται το σχέδιο.

    Η παραγωγή του σούπερ - Τζάμπο θα ξεκινήσει μόλις υπογραφούν οι παραγγελίες για τα 50 αεροσκάφη.

    [22] 18.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΣΕ 10 ΜΗΝΕΣ

    Ζάγκρεμπ, 2 Δεκεμβρίου 2000 (17:57 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές της Κροατίας συνέλαβαν περισσότερους από 18.000 λαθρομετανάστες κατά τους 10 πρώτους μήνες του 2000, αριθμός αυξημένος κατά 88% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 1999.

    Οι περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες προέρχονταν από τη Ρουμανία, την Τουρκία, το Ιράν και τη γειτονική Βοσνία.

    [23] ΕΛΠΙΔΕΣ ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Αγκυρα, 2 Δεκεμβρίου 2000 (17:55 UTC+2)

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλβαρο ντε Σότο, εξέφρασε την ελπίδα για νέο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το κυπριακό, παρά τις απειλές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να μποϋκοτάρει τις διαπραγματεύσεις.

    Σε σχόλιά του μετά τις συνομιλίες που είχε με Τουρκοκύπριο αξιωματούχο, ο κ.Ντε Σότο υπενθύμισε ότι ούτε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ούτε ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης έχουν απαντήσει ακόμη στην πρόσκληση του Ανάν για τον 6ο γύρο συνομιλιών και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον Ντενκτάς σε επαφές που θα έχει μαζί του κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.

    Στο μεταξύ, ο λεγόμενος "υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας" των κατεχόμενων, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υποστήριξε ότι η πόρτα των διαπραγματεύσεων δεν έχει κλείσει ακόμη.

    [24] KEMΠΙΝΕΝ: Ο ΠΡΟΝΤΙ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΟ ΡΚΚ

    Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2000 (17:52 UTC+2)

    Η επιστολή που έστειλε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρός της, Ρομάνο Πρόντι, στο Εργατικό Κουρδικό Κόμμα ήταν "ένα ατυχές λάθος" υποστήριξε σήμερα αξιωματούχος της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. έχει σχέσεις μόνο με την τουρκική κυβέρνηση.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ρέιχο Κέμπινεν, υποστήριξε ότι ο Πρόντι δεν γνώριζε τίποτα για την επιστολή, που συνέταξε και έστειλε στις 20 Νοεμβρίου αξιωματούχος της Επιτροπής, αρμόδιος για τις σχέσεις με την Τουρκία.

    Η επιστολή, που εστάλη τόσο στην ηγεσία του ΡΚΚ όσο και στο Κέντρο Πληροφοριών του Κουρδιστάν με το όνομα του Πρόντι, αναφέρει ότι τα δικαιώματα των Κούρδων δεν γίνονται σεβαστά στην Τουρκία.

    Ο εκπρόσωπος δεν προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστολής και πρόσθεσε ότι δεν έπρεπε να έχει σταλεί, χαρακτηρίζοντας το γεγονός "ατυχές διοικητικό λάθος". "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί την Τουρκία ως το μοναδικό επίσημο συνεργάτη της" είπε και επεσήμανε "τις καλές σχέσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής φιλίας" που έχει στόχο να την οδηγήσει σε πλήρη ένταξη στην Ε.Ε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 2 December 2000 - 19:13:38 UTC