Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΗΜΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [02] ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΜΠΟΥΣ-ΓΚΟΡ
  • [03] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΕ ΘΑΛΑΜΗΓΟ
  • [05] ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
  • [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [07] ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ - ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ
  • [08] ΠΑΝΧΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [09] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
  • [10] ΧΡΥΣΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ "ΕΥΡΗΚΑ" ΣΤΗΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [11] ΛΕΥΙΚΩΜΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Σ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • [12] ANABIΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [13] ΤΟ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΕ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΚΑΙ ΓΑΖΑ
  • [14] EKΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ
  • [15] ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ
  • [16] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΦΗ 1 - 0
  • [17] ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΚΗ Μ. ΜΟΥΡΟΥΤΣΟ ΘΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ
  • [18] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ:ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟΝ UCPMB ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΤΙΑ
  • [19] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 0 - 0
  • [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1 - 1
  • [21] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ 0 - 2
  • [22] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟ
  • [23] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 5 - 2

  • [01] ΦΗΜΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2000 (10:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

    Τις φημολογίες για ανασχηματισμό σε σύντομο χρονικό διάστημα, πυροδοτεί η δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ότι έκλεισε ένα κύκλο στο τιμόνι της οικονομίας και θα συνεχίσει να προσφέρει από όποια θέση του αναθέσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι, έλεγαν ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και πως θεωρείται το έργο του Γιάννου Παπαντωνίοπυ ως απολύτως θετικό, καθώς είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατέθιεσε και τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό στην ιστορία του Ελληνικού κράτους.

    Ο κ. Παπαντωνίου, που για πρώτη φορά μιλά για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την ηγεσία του υπουργείου, αναφέρει στην ίδια συνέντευξη ότι «μετά από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, καθημερινά συκοφαντούμαι από παντού» και υποστηρίζει ότι πίσω από αυτό τον πόλεμο που δέχεται βρίσκονται «εγχώρια πολιτικά κέντρα».

    Ο κ. Παπαντωνίου, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, του ζητήσει να παραιτηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, επισημαίνει ότι είναι «στρατιώτης του ΠΑΣΟΚ» και θα κάνει οτιδήποτε του ζητηθεί. «Έχω άλλωστε πολλά άλλα ενδιαφέροντα πέρα από την οικονομία» προσθέτει.

    Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, είναι βέβαιο πως οι όποιες αλλαγές στα οικονομικά υπουργεία θα προσκαλέσουν μετακινήσεις και στα υπόλοιπα ή τουλάχιστον στα περισσότερα. Σε περίπτωση ανασχηματισμού, οι πληροφορίες φέρουν ως επικρατέστερους για τη θέση του τσάρου της Οικονομίας την κ. Βάσω Παπανδρέου και τους κκ. Νίκο Χριστοδουλάκη και Αλέκο Παπαδόπουλο. Δηλαδή, τρεις υπουργούς εν ενεργεία στα μεγάλα και κρίσιμα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας.

    Πάντα κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η επιθυμία του πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι να διαμορφωθεί ένα υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα δώσει άλλον αέρα στην πορεία της κυβέρνησης και γιαυτό κρίνονται απαραίτητες ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

    [02] ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΜΠΟΥΣ-ΓΚΟΡ

    Ταλαχάσι, 3 Δεκεμβρίου 2000 (10:24 UTC+2)

    Το δικαστήριο της Φλόριντα θα συνεδριάσει ξανά σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδος και αναμένεται να αποφασίσει για το αν είναι νόμιμη η ανακαταμέτρηση με το χέρι 14.000 ψηφοδελτίων από τις κομητείες του Παλμ Μπιτς και του Μαϊάμι-Ντέιντ.

    Ο πρόεδρος της Γερουσίας της Φλόριντα, Τζον Μακ Κέι, δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει αύριο τη σύγκληση ειδικής συνόδου του Κογκρέσου της πολιτείας για να οριστούν οι 25 εκλέκτορες της Φλόριντα.

    Σημειώνεται ότι για να καταφέρει κάποιος από τους δυο πολιτικούς αντιπάλους, ο Τζορτζ Μπους ή ο Αλ Γκορ να εκλεγεί πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 270 εκλέκτορες.

    [03] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2000 (13:15 UTC+2)

    Εφθασε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Αγιο Ορος, αρχίζοντας την επίσκεψη του από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, όπου και θα διανυκτερεύσει. Παρά τον ιδιωτικό, όπως τονίστηκε, χαρακτήρα της επίσκεψης, ο κ. Κοστούνιτσα θα συνοδεύεται από τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης του Ζόραν Zίζιτς.

    Τη Δευτέρα, στις 10.15 το πρωί, θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη και θα συναντηθούν με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και το σερβικό νεκροταφείο.

    Σημειώνεται ότι η σύντομη, ανεπίσημη αυτή επίσκεψη δεν συνδέεται με την επίσημη επίσκεψη, την οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος στην Αθήνα, στις 13 Δεκεμβρίου.

    [04] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΕ ΘΑΛΑΜΗΓΟ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί στον ηλεκτρολογικό πίνακα πιλοτηρίου της υπό σημαία Αγ.Βικεντίου θαλαμηγού "AXIS", ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά από τη νησίδα Πιπέρι στις Βόρειες Σποράδες. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα σκάφη και στην περιοχή έσπευσαν δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα ακόμη πλοίο και αλιευτικά σκάφη.

    Οι δύο επιβαίνοντες στη θαλαμηγό, Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος, κυβερνήτης και Χρήστος Παπαδόπουλος, πλήρωμα, εγκατέλειψαν το σκάφος, επιβιβάσθηκαν στη βοηθητική λέμβο και παραλήφθησαν σώοι από το αλιευτικό "Παναγία Τήνου". Επειτα, μεταφέρθηκαν στην Αλόννησο με περιπολικό σκάφος του λιμενικού.

    Η θαλαμηγός που είχε φορτίο δύο τόνους πετρέλαιο ντίζελ βυθίστηκε λίγο αργότερα. Το λιμενικό έχει ξεκινήσει επιχείρηση για τον περιορισμό της ρύπανσης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η πυρκαγιά στο σκάφος προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

    Στο μεταξύ, στην προβλήτα του λιμανιού της Ρόδου και στη συνέχεια σε παρακείμενη φορτηγίδα προσέκρουσε χθες το βράδυ, το υπό σημαία Κύπρου πλοίο "ΙΟΝ" κατά τη διάρκεια χειρισμών απόπλου, με αποτέλεσμα να υποστεί στρεβλώσεις ελασμάτων πάνω από την ίσαλο γραμμή. Κανείς από τα 21 μέλη του πληρώματος του "ΙΟΝ" (4 Έλληνες και 17 αλλοδαποί) δεν έπαθε κάτι.

    [05] ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Με την παρουσία και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας τελέστηκε σήμερα το ετμήσιο μνημόσυνο στο χώρο του πρώην Συντάγματος Μακρυγιάννη στην Αθήνα. Παρόντες ήταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Αναστάσιος Νεράντζης, Ευγένιος Χαϊτίδης και Απόστολος Ανδρεουλάκος, ο βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πραξικοπηματίας Στυλιανός Πατακός και απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

    Για την παρουσία στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο μνημόσυνο ρωτήθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Ψωμιάδης. "Εχουν πέσει τα τείχη. Όπως πάμε σε κάποιες ανάλογες εκδηλώσεις έτσι πήγαν κάποιοι συνάδελφοι σε κάποια άλλη εκδήλωση. Στη δημοκρατία δεν χωράνε ούτε ταμπού ούτε σύνορα. Δεν νομίζω ότι ήταν κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει", είπε ο κ. Ψωμιάδης.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Σπηλιόπουλος που σημείωσε ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεών του. "Είμαστε μια δημοκρατική χώρα, ανήκουμε εμείς οι ίδιοι σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να μιλήσει για περιορισμούς αυτής της μορφής", πρόσθεσε ο κ. Σπηλιόπουλος.

    [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Με την επανεκλογή του Δημήτρη Τσοβόλα στη θέση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του πρώτου τακτικού συνεδρίου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ.

    Στη δευτερολογία του ο κ. Τσοβόλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου. Τόνισε συγκεκριμένα πως το ΔΗΚΚΙ το αποτελούν άνθρωποι που δεν εντάχθηκαν σε αυτό για προσωπικά οφέλη αλλά γιατί έχουν αγωνίες. "Εντάχθηκαν σε αυτό εν γνώσει των δυσκολιών, κάνοντας και προσωπικές θυσίες, προκειμένου να αντισταθούμε στην λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και να φέρουμε στο προσκήνιο και πάλι την πολιτική, τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες αξίες", είπε ο κ. Τσοβόλας.

    Ακολούθησε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη των μελών της νέας κεντρικής πολιτικής επιτροπής.

    [07] ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ - ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Αποζημίωση από 5 έως 15 χιλιάδες μάρκα δικαιούνται οι περίπου 5.000 Ελληνες, κυρίως Βορειοελλαδίτες, που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία στα ναζιστικά στρατόπεδα και εργοστάσια.

    Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1000 περίπου αιτήσεις στο γερμανικό ίδρυμα "Μνήμη, Ευθύνη Μέλλον", που εδρεύει στο Βερολίνο και ασχολείται με υποθέσεις σκλάβων-εργατών των Ναζί.

    Οι προθεσμία υποβολής αίτησης αποζημίωσης για όσους Ελληνες εξαναγκάστηκαν σε εργασία από τους Ναζί, ή υποχρεώθηκαν να πάρουν μέρος σε ιατρικά πειράματα, ή έχασαν τις επιχειρήσεις τους επειδή δεν ήταν Αριοι λήγει στις 11 Αυγούστου του 2001. Η έγκριση της αίτησης από το ίδρυμα διαρκεί 8 μήνες.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί από ανθρώπους ηλικία 71 έως 94 ετών. Οι περισσότεροι υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία στα εργοστάσια κατασκευής αεροσκαφών ARANDO, AUTOBRUN Νταχάου, και STEYR, καθώς και στα εργοστάσια της SIEMENS της BMW και της SAKNOW Μαντχάουζεν.

    Ιατρικά πειράματα, υπό την επίβλεψη του Μέγκελε, γίνονταν σε γυναίκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπούχενβαλτ και Ράβενσμπουργκ και σε άντρες στο Νταχάου.

    Τέλος έχουν υποβληθεί δύο αιτήσεις για αποζημίωση από "αριοποιήσεις" επιχειρήσεων από τη Λάρισα και τη Θήβα.

    Αιτήσεις γίνονται δεκτές στο ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που βρίσκεται στην οδό Δωδεκανήσου 6, στον Αλιμο στην Αθήνα. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 01-9919040.

    [08] ΠΑΝΧΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Σίδνεϊ, 3 Δεκεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Στην ίδρυση Πανχιακής Ομοσπονδίας προχώρησαν Χιακοί σύλλογοι της Αυστραλίας

    κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στην Αδελαϊδα.

    Η ομοσπονδία, Πρόεδρος της οποίας εξελέγη η κ. Βιβή Κουτσουνάδη-Γερμανού από

    το Σύδνεϋ, απαρτίζεται από την Ένωση Χίου Νέας Νότιας Ουαλίας, την Χιακή Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας "Κοραής" και ο Χιακός Σύνδεσμος Νότιας Αυστραλίας "Αδαμάντιος Κοραής", ενώ αναμένεται η ένταξη της Χιακής Αδελφότητας Βρισβάνης.

    Κύριοι στόχοι της ομοσπονδίας είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ

    των Χιακών οργανώσεων στην Αυστραλία, η προαγωγή της Ελληνικής γλώσσας, των εθίμων και της Χιακής παράδοσης, η ενεργοποίηση σε εθνικά μας θέματα κ.α.

    [09] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Ιδιωτική επίσκεψη στο Αγιον Ορον πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο κ. Κοστούνιτσα έφτασε το πρωί στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο Σινούκ στις Καρυές του Αγίου Όρους. Εκεί έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους ενώ εψάλη προς τιμήν του επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

    Σε δηλώσεις του εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέπτεται την μοναστική πολιτεία του Άθω ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τις σχέσεις του ελληνικού και του σερβικού λαού. Τόνισε συγκεκριμένα ότι η Ορθοδοξία ενισχύει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και ευχαρίστησε την Ελλάδα για όσα έφεραν κοντά τους δύο λαούς.

    Το βράδυ ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος θα παρακολουθήσει την αγρυπνία στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, όπου βρίσκονται περίπου 25 σερβικής καταγωγής μοναχοί, για τον εορτασμό, με το παλαιό ημερολόγιο, των Εισοδίων της Θεοτόκου. Τον κ. Κοστούνιτσα συνοδεύουν ο Ελληνας πρέσβης στο Βελιγράδι κ. Μπινέλης και ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ζόραν Ζίζιτς.

    Αύριο ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη. Επίσης θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και το σερβικό νεκροταφείο.

    [10] ΧΡΥΣΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ "ΕΥΡΗΚΑ" ΣΤΗΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Μελβούρνη, 3 Δεκεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Ο πολυβραβευμένος ομογενείς αρχιτέκτονας Νώντας Κατσαλίδης είναι εμπνευστής

    του πιο ψηλού πύργου κατοικιών στον κόσμο με την επωνυμία "Εύρηκα", που θα

    κτιστεί στις όχθες του ποταμού Γιάρα στο κέντρο της Μελβούρνης.

    Αν και θα είναι έτοιμος προς παράδοση το 2005 ήδη πολλά από τα διαμερίσματα

    έχουν προπωληθεί. Μεταξύ των αγοραστών φέρονται ο πρώην πρωθυπουργός Μομπ

    Χόουκς, ο ομογενής άσος του τένις Μαρκ Φιλιππούσης και άλλοι επώνυμοι

    Αυστραλοί.

    [11] ΛΕΥΙΚΩΜΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Σ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Το έργο ενός Έλληνα ζωγράφου της Διασποράς τιμούν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Πρόκειται για ένα λεύκωμα με πάνω από εκατό άγνωστα έργα του Στέλιου

    Αναστασιάδη ( 1926-1995) από τις περιόδους δημιουργίας από χώρες που σημάδεψαν την ¨οδύσσεια¨ του καλλιτέχνη όπως η Ελλάδα, η Ελβετία, η Ουγγαρία, η Γαλλία και η Αγγλία.

    Η παρουσίαση του λευκώματος θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα

    Γουλανδρή-Χορν. Θα μιλήσουν ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος συνδέθηκε φιλικά με τον Αναστασιάδη στη Βουδαπέστη στη δεκαετία του ΄50, καθώς επίσης ο καθηγητής Νίκος Χατζηνικολάου και ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώτης.

    Δ.Ρ.

    [12] ANABIΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Οι 1οι Σύγχρονοι Δελφικοί Αγώνες αναβιώνουν στη Μόσχα από 1 έως 7 Δεκεμβρίου

    2000 με πρωτοβουλία της Γερμανικής Δελφικής Επιτροπής και τη διαμεσολάβηση του αναπληρωτή προέδρου του ΣΑΕ Κώστα Παππά.

    "Η ανθρωπότητα χρειάζεται κοινή γλώσσα, κοινή συνεννόηση. Ο πολιτισμός, η

    Δελφική ιδέα προσφέρει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Ως Έλληνες θα πρέπει να

    είμαστε περήφανοι, για τον πολιτισμό μας, για το ότι και άλλοι λαοί ασπάζονται

    τα Ελληνικά ιδεώδη, τη Δελφική ιδέα, τον Ελληνικό πολιτισμό", τόνισε σε

    δηλώσεις του από τη Μόσχα στο ΜΠΕ ο κ. Παππάς.

    Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων έγινε χθες βράδυ στο μεγάλο Ακαδημαϊκό Θέατρο του Ρωσικού στρατού στη Μόσχα, παρουσία πολλών επισήμων, ενώ σήμερα

    διοργανώνεται το 4ο Διεθνές Συνέδριο Δελφικού Κινήματος.

    Κατά τη διάρκεια των επτά ημερών διεξάγονται διαγωνισμοί κλασικής μουσικής,

    παραδοσιακού χορού και τραγουδιού, θεάτρου, φωτογραφίας, δημοσιογραφίας,

    ζωγραφικής κ.α. Στο διεθνή διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής με θέμα "Μαζί είναι

    καλύτερα", λαμβάνουν μέρος παιδιά από 60 χώρες του κόσμου. Τα έργα θα εκτεθούν σεκεντρική αίθουσα της Ρωσικής πρωτεύουσας.

    Στις επιτροπές κριτών συμμετέχουν επιφανείς καθηγητές και καλλιτέχνες της Ρωσίας.

    Σημειώνεται ότι η πρόταση για την αναβίωση των Δελφικών Αγώνων διατυπώθηκε

    πρώτα στην Ελληνική Δελφική Επιτροπή, η οποία δεν έγινε τελικά αποδεκτή.

    Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να γίνει ετήσιος θεσμός διεθνούς εμβέλειας η

    αναβίωση των Δελφικών Αγώνων.

    [13] ΤΟ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΕ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΚΑΙ ΓΑΖΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβίβ, 3 Δεκεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Τη συγκατάθεσή του για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας με επίκεντρο τη βία που εδώ και εννέα εβδομάδες συγκλονίζει την περιοχή της Δυτικής Οχθης και τη Λωρίδα της Γάζας και μετρά τουλάχιστον 240 θύματα, έδωσε σήμερα το Ισραήλ.

    Παρά τις αρχικές της επιφυλάξεις, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων υπό τον αμερικανό πρώην Γερουσιαστή, Τζορτζ Μίτσελ, που αναμένεται ότι θα μεταβεί στην περιοχή μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες. "Το Ισραήλ θα συνεργαστεί μαζί τους πλήρως και με απόλυτη διαφάνεια", δήλωσε ο Γκιλεάντ Σερ, ένας εκ των συμβούλων του ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Μπαράκ.

    Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης στην αλλαγή στάσης της ισραηλινής κυβέρνησης συνέβαλε αποφασιστικά η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και ο Εχούντ Μπαράκ.

    Σ.Π.

    [14] EKΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Στο Βισμπάντεν της Γερμανίας θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου η Γενική

    Συνέλευση της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Γερμανίας και Κεντρικής Ευρώπης για την ανάδειξη του νέου ΔΣ.

    Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χάρης Δεληγιάννης επισήμανε ότι παρ΄ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οργάνωση και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την κατάσταση που επικρατεί στις ομογενειακές οργανώσεις του εξωτερικού, η ομοσπονδία κατάφερε να συνεχίσει τις δραστηριότητες της με επιτυχία.

    "Οι ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων

    Γερμανίας και Κεντρικής Ευρώπης, που πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με την

    επέτειο της απελευθέρωσης της Θράκης, έχουν καθιερωθεί ως ένας επιτυχημένος

    θεσμός", λεει ο κ. Δεληγιάννης. Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιηθήκανε στις

    Βρυξέλες σε συνεργασία με τη Νομαρχία Έβρου.

    Η συμμετοχή της νεολαίας στις δράσεις της ομοσπονδίας είναι ένα από τα θέματα,

    που προβληματίζει ιδιαίτερα το ΔΣ. ¨Η αδράνεια και η απουσία των νέων από τα

    κοινά είναι ένα φαινόμενο, που αντιμετωπίζουν όλα τα μαζικά κινήματα στο χώρο

    της Ευρώπης. Αναζητούμε τρόπους προσέλκυσης τους και στο πλαίσιο αυτό, παρ΄ όλα τα οικονομικά προβλήματα, διοργανώσαμε σεμινάριο παραδοσιακών χορών, όπου η συμμετοχή των νέων ήταν ικανοποιητική. Με την ανάλογη οικονομική στήριξη τα σεμινάρια αυτά θα μπορούσαν να έχουν συνέχεια .

    Η Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Γερμανίας, με μέλη 43 συλλόγους στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελβετία, συμμετέχει ενεργά στο ΣΑΕ και

    αγωνίζεται για τη διεύρυνση με τη συμμετοχή και άλλων φορέων του θρακικού

    Ελληνισμού. Μετά από ενέργειες της ομοσπονδίας οι ελληνικής καταγωγής νέοι

    Θρακιώτες της Βουλγαρίας εκπροσωπούνται στο ΣΑΕ με ένα μέλος στη Συντονιστική επιτροπή νεολαίας. Επίσης έχει αναπτύξει σχέσεις και παρέχει βοήθεια για την ανασυγκρότηση των πολιτιστικών συλλόγων στα παράλια της Μαύρης θάλασσας και συνεργάζεται με το Σύλλογο Ελληνο-Βουλγαρικής Φιλίας Αγχιάλου.

    [15] ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΚΟΠΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν σε ελληνικό έδαφος οι εργασίες κατασκευής του πετρελαιαγωγού που θα ενώνει το αγκυροβόλιο των Ελληνικών Πετρελαίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ στα Σκόπια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα έργα κατασκευής του αγωγού έχουν ήδη φτάσει μέχρι τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

    Ο αγωγός μεταφοράς αργού πετρελαίου έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70% και κατασκευάστηκε μέσα στο έδαφος της FYROM σε μήκος 150 χιλιομέτρων. Σε ελληνικό έδαφος το μήκος του αγωγού αναμένεται να φτάσει τα 70 χιλιόμετρα, από την περιοχή της εισόδου του Αξιού μέχρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Εκπρόσωποι του ομίλου "Ελληνικά Πετρέλαια" δήλωσαν στο "Εθνος της Κυριακής" ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες και στη χώρα μας και σημείωσαν ότι οι εργασίες στο ελληνικό έδαφος θα ολοκληρωθούν με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι έγινε στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, διότι το έδαφος είναι πιο ομαλό και οι περιοχές από όπου θα περάσει ο αγωγός πιο επίπεδες. Είπαν επίσης πως οι εργασίες που διήρκεσαν όλη τη χρονιά σε σκοπιανό έδαφος ήταν δύσκολες και προϋπέθεταν ειδικές μελέτες καθώς ο αγωγός περνούσε από βουνά και δύσβατες περιοχές, γεμάτες βράχους και πέτρες.

    Οι καθυστερήσεις που υπήρξαν από ελληνικής πλευράς οφείλονται στις διαμαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι ο αγωγός θα διέλθει από ευαίσθητα οικοσυστήματα κατά μήκος του Αξιού ποταμού στο ελληνικό έδαφος. Μετά τις διαμαρτυρίες αυτές καταρτίστηκε ειδική νομοθετική ρύθμιση των υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ που πέρασε από το κοινοβούλιο το καλοκαίρι.

    Οι εκπρόσωποι της εταιρείας εκτιμούν ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2001 και ο αγωγός θα είναι πλήρως έτοιμος για να τεθεί σε λειτουργία. Σημειώνουν δε πως ο πετρελαιαγωγός θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου το χρόνο.

    Το όλο έργο θα κοστίσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια. Το 50% του ποσού αυτού καλύπτεται από το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια και το υπόλοιπο 50% από το δάνειο που εξετάζει τις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

    [16] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΦΗ 1 - 0

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Ο Εθνικός Αστέρας συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα της Καισαριανής κέρδισε στην έδρα της για την 9η αγωνιστική της διοργάνωσης τον ΟΦΗ με σκορ 1 - 0 και παρέμεινε μεταξύ των πρωτοπόρων στο βαθμολογικό πίνακα.

    Ο Εθνικός Αστέρας προηγήθηκε μόλις στο 12' λεπτό με τον Ποδαρά και ήταν το "χρυσό" γκολ που χάρισε τους τρεις βαθμούς στους γηπεδούχους. Αντίθετα ο ΟΦΗ που χρειαζόταν πάση θυσία ένα θετικό αποτέλεσμα για να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις του πίνακα δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποια ισοπαλία από τον αντίπαλο του.

    [17] ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΚΗ Μ. ΜΟΥΡΟΥΤΣΟ ΘΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ

    Νυρεμβέργη, 3 Δεκεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Εκδήλωση προς τιμήν του χρυσού Ολυμπιονίκη του τάεκβοντο Μιχάλη Μουρούτσου και του προέδρου της Ομοσπονδίας τάεκβοντο Αθανάσιο Πράγαλο διοργανώνει η Ελληνική

    Κοινότητα Νυρεμβέργης στις 10 Δεκεμβρίου σε κεντρικό κατάστημα της πόλης. Οι

    έλληνες της Νυρεμβέργης αισθάνονται υπερήφανοι από το γεγονός ότι ένα από τα

    χρυσά μετάλλια της Ελλάδας οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες του κ. Πράγαλου,

    που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη.

    Η βραδιά θα πλαισιωθεί από παραστάσεις του μουσικού και του χορευτικού

    συγκροτήματος του Λυκείου Νυρεμβέργης, ενώ προβλέπεται και επίδειξη του νέου

    ολυμπιακού αθλήματος από τα παιδιά της Σχολής "ELITE".

    Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την μεταστέγαση των Ελληνικών Λυκείων

    Νυρεμβέργης.

    Δ.Ρ.

    [18] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ:ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟΝ UCPMB ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 3 Δεκεμβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Το "πράσινο φως" από το ΝΑΤΟ θέλει το Βελιγράδι προκειμένου να απομακρύνει από τη ζώνη ασφαλείας που βρίσκεται μεταξύ της νότιας Σερβίας και της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου την ένοπλη ομάδα των αλβανών αυτονομιστών, που φέρει το όνομα "Απελευθερωτικός Στρατός των πόλεων Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς" (UCPMB), δήλωσε σήμερα ο Ζόραν Τζίντζιτς, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και συντονιστής της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS), που στήριξε την άνοδο Κοστούνιτσα στην εξουσία.

    Εάν το ΝΑΤΟ δώσει την έγκρισή του, είπε ο Τζίντζιτς, οι σερβικές αστυνομικές δυνάμεις θα απομακρύνει από τη νότια Σερβία τους άνδρες του UCPMB. "Αυτή η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς", τόνισε και πρόσθεσε ότι η Σερβία έχει το δικαίωμα και τη δύναμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της...".

    Ο Τζίντζιτς θεωρείται ως ο επικρατέστερος για το πρωθυπουργικό αξίωμα σε περίπτωση που η DOS επικρατήσει στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 23ης Δεκεμβρίου στη Σερβία.

    Σ.Π.

    [19] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 0 - 0

    Θεσσαλονίκη, 3 Δεκεμβρίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Δύο ακόμη πολύτιμους βαθμούς έχασε στην έδρα του ο Αρης. Οι κίτρινοι δεν κατάφεραν να νικήσουν στο γήπεδο Χαριλάου τον Ιωνικό -όπως επιθυμούσαν- και οι δύο αντίπαλοι έμειναν μετά το τέλος της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας στο 0 - 0.

    Το παιχνίδι ήταν μέτριο στο α' ημίχρονο, χωρίς πολλές φάσεις με τον Ιωνικό να ελέγχει το χώρο του κέντρου και να γίνεται αρκετές φορές απειλητικός. Αντίθετα ο Αρης δεν μπόρεσε να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες και να τις εκμεταλλευτεί κατάλληλα, γεγονός που δυσαρέστησε ιδιαίτερα τον προπονητή Μπάμπη Τεννέ.

    Στην επανάληψη, ο Αρης μπήκε πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησε να πετύχει ένα γκολ, καθώς χρειαζόταν πάση θυσία τους τρεις βαθμούς. Βέβαια το γκολ δεν ερχόταν και το άγχος υπήρχε στα πόδια των ποδοσφαιριστών του Τεννέ.

    Στο 85' λεπτό ο Ιωνικός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Πιάτζιο, και οι κίτρινοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αριθμητική υπεροχή χωρίς όμως αποτέλεσμα. Λίγο αργότερα ο διαιτητής της αναμέτρησης απέβαλε από το γήπεδο για διαμαρτυρίες και τον προπονητή των φιλοξενούμενων, Ολεγκ Μπλαχίν.

    [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1 - 1

    Γιάννινα, 3 Δεκεμβρίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Τους βαθμούς της ισοπαλίας μοιράστηκαν σήμερα ο ΠΑΣ Γιάννινα και η Παναχαϊκή, στην 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι δύο ομάδες μετά από ένα ενδιαφέρον παιχνίδι έμειναν στο 1 - 1.

    Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να προηγηθούν στο 36' λεπτό με τον Φουτσίνι, όμως η Παναχαϊκή στην επανάληψη ισοφάρισε στο 76' με τον Κοπερτίνο και απέσπασε τον πολύτιμο βαθμό.

    [21] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ 0 - 2

    Ξάνθη, 3 Δεκεμβρίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Μετά από αρκετό καιρό επέστρεψαν τα χαμόγελα στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά επικράτησε στη Ξάνθη επί της τοπικής ομάδας με σκορ 2 - 0 στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας και απέσπασε τρεις πολύτιμους βαθμούς. Πλέον οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν μια καλή εμφάνιση και στον αγώνα ρεβάνς με την Αϊντχόβεν την Πέμπτη στην Τούμπα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Στο πρώτο ημίχρονο το θέαμα ήταν μέτριο και ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες. Ομως ένα λεπτό πριν τη λήξη του 45λεπτου τραυματίστηκε ο Κόφι Αμπονσά και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αναγκάστηκε να βάλει στη θέση του γκανέζου αμυντικού τον Ομάρ Τετράτζε.

    Ο ομογενής άσος άλλαξε τη ροή του αγώνα στην επανάληψη. Εδωσε άλλον αέρα στον ΠΑΟΚ και οι φιλοξενούμενοι δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες. Ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στο 68' λεπτό με τον Γιαννάκη Οκκά, μετά από εκπληκτική ενέργεια του Γιώργου Γεωργιάδη. Οι θεσσαλονικείς διπλασίασαν τα τέρματα τους στο 81' με τον Νίκο Φρούσο που λίγο νωρίτερα είχε μπει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο.

    Μετά τη λήξη της αναμέτρησης οι περίπου 1.500 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ φώναζαν ρυθμικά το όνομα του Ντούσαν Μπάγεβιτς ως μια επιβράβευση για όλα όσα πέρασε το τελευταίο διάστημα ο σερβοέλληνας προπονητής.

    [22] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟ

    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Σε σημερινό δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας, σχετικά με τον εντοπισμό στη Γένοβα της Ιταλίας καμένου πτώματος το οποίο φέρεται ότι ανήκει στον 26χρονο ναυτικό Γεώργιο Καμπούρη, απαντά με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Η ανακοίνωση αναφέρει πως ο Προξενικός Λιμενάρχης Γένοβας, επικοινώνησε σήμερα με τις τοπικές Ιταλικές Αρχές που διερευνούν την όλη υπόθεση της εξαφάνισης του Γεωργίου Καμπούρη, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικού ταξιδιού του πλοίου των Μινωικών γραμμών "Κνωσσός Παλλάς" στη Γένοβα. Από τις Ιταλικές Αρχές έγινε γνωστό ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί στην περιοχή της Γένοβας πτώμα που να ανήκει στον Καμπούρη.

    [23] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 5 - 2

    Ρόδος, 3 Δεκεμβρίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Με τον βραζιλιάνο Ζιοβάνι να πετυχαίνει χατ- τρικ, ο Ολυμπιακός κέρδισε στο ουδέτερο γήπεδο της Ρόδου την Καλαμάτα με σκορ 5 - 2 στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι ερυθρόλευκοι με άλλη ψυχολογία πλέον θα αναχωρήσουν για την Αγγλία όπου θα αντιμετωπίσουν τη Λίβερπουλ στον επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε μόλις στο 5' λεπτό με τον Ζιοβάνι, ενώ ο ίδιος παίκτης ζευγάρωσε τα τέρματα για τους γηπεδούχους στο 20'. Η Καλαμάτα κατάφερε στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 63' λεπτό να μειώσει το σκορ σε 2 - 1 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Τρούπκου.

    Οι τυπικά γηπεδούχοι όμως αντεπιτέθηκαν γρήγορα και ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο 72' με τον Ανδρέα Νινιάδη να βρίσκει το δρόμο προς τα δίχτυα. Στο 86' ο Βαγγέλης Αλεξανδρής έγραψε το 4 - 1 για τον Ολυμπιακό, ενώ δύο λεπτά αργότερα και πάλι ο Ζιοβάνι σημείωσε το 5 - 1. Η Καλαμάτα προσπάθησε στις καθυστερήσεις και διαμόρφωσε το τελικό σκορ 5 - 2 με γκολ του Σοάρες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 3 December 2000 - 19:13:41 UTC