Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H HΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ "ΜΙΚΡΟΙ' ΤΗΣ ΕΕ
  • [02] ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΚΑΛΟΠ
  • [03] ΕΤΟΙΜΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
  • [04] ΒΙΒΛΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟΚ - ΗΡΑΚΛΗΣ 4 - 2
  • [06] Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
  • [07] ΤΟΝ ΕΚΛΑΙΓΑΝ ΕΠΙ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΝΕΚΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟ
  • [08] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ 15 ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [09] ΦΩΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΑΛΕΞΑΚΗΣ: ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [11] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
  • [12] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [13] ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΛΟΓΩ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΟ ΜΑΤΣ ΒΕΡΟΙΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
  • [14] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [15] Ο Η. ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΗΝ
  • [16] Η FIFA ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ 2000
  • [17] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [18] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 3 - 4
  • [19] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1 - 1
  • [20] Ο ΛΟΧΑΓΟΣ Ε. ΚΟΚΚΙΝΙΤΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΠΑΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [21] ΑΡΑΦΑΤ: Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΠΑΡΑΚ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΙΛΩΝΑΣ 102 - 84
  • [23] ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.
  • [24] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΕΚ - ΑΡΗΣ 3 - 1

  • [01] H HΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ "ΜΙΚΡΟΙ' ΤΗΣ ΕΕ

    Νίκαια, 10 Δεκεμβρίου 2000 (14:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    του Αχ.Χατζόπουλου

    Συνεχίζεται το μπλοκάρισμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Νίκαια και τίποτα δεν δείχνει μέχρι στιγμής ότι θα βρεθεί έξοδος από το τούνελ.

    Η πρωτεύουσα της Κυανής Ακτής, η Νίκαια, έχει γίνει ένα πεδίο έντονης διαμάχης τόσο μεταξύ των υπερδυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στους συνασπισμένους εννέα "μικρούς".

    Η θεσμική μεταρρύθμιση και η μάχη για την ηγεμονία της Ευρώπης μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και άλλων μεγάλων δυνάμεων προκαλεί μεν τεράστιο ενδιαφέρον αλλά οδηγεί και σε συνεχείς συμπλοκές.

    Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση που κατατέθηκε σήμερα το πρωί από τη Γαλλική Προεδρία, προβλέπεται ότι θα υπάρξουν 27 επίτροποι, όταν γίνει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (δηλαδή ένας επίτροπος για κάθε χώρα), ότι η Ελλάδα θα έχει δέκα ψήφους και 20 ευρωβουλευτές. Σχετικά με την Κύπρο, όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι η υποψηφιότητα της προχωρεί θετικά.

    Ο ευρωβουλευτής, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, Δημήτρης Τσάτσος με αφορμή τα αλλεπάλληλα συμβιβαστικά σχέδια της Γαλλικής Προεδρίας που έχουν κυκλοφορήσει, δήλωσε: "Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δείχνει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία συγκεντρώνεται στη στάθμιση των ψήφων και κάποιες στα θέματα όπου συζητείται η κατάργηση του βέτο. Η λογική των προτάσεων της Γαλλικής Προεδρίας για τη στάθμιση των ψήφων αποκάλυψε ότι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτής της Διακυβερνητικής είναι η εξασφάλιση του κυρίαρχου ρόλου των τριών μεγάλων δυνάμεων. Μη υπολογίζοντας και ίσως μη περιμένοντας τη ρητή και σκληρή αντίδραση των μικρών κρατών ασχολήθηκαν κυρίως με τη μεταξύ τους μοιρασιά. Αυτή η νοοτροπία ίσως εξασφαλίσει τους μεγάλους αλλά δεν καθιστά την Ευρωπαϊκή Ενωση ικανή για διεύρυνση. Αν έως τώρα η ΕΕ μπόρεσε έως τώρα έστω και με προβλήματα να λειτουργήσει, αυτό οφείλεται στην ισορροπία η οποία υπήρχε στην ισχύουσα και τις προηγούμενες Συνθήκες μεταξύ των μικρών και μεγάλων κρατών. Αν αυτή η ισορροπία δεν διασωθεί δεν βλέπω μακροχρόνια ομαλή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωση. Να προσθέσω τελικά ότι η εν πολλοίς αγνόηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των θέσεών του, συντηρεί για να μην πω διευρύνει το δημοκρατικό έλλειμμα της Ενωσης".

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η συνεδρίαση θα αρχίσει στις επτά το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα, επιδιώκοντας ένα θετικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά όλα θα ξεκινήσουν από την αρχή.

    [02] ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΚΑΛΟΠ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2000 (11:05 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης

    Η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες αλλά ο Κώστας Σημίτςη προηγείται του Κώστα Καραμανλή κατά 4,8 μονάδες στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας "Κάπα Research" που δημοσιεύει το "Βήμα της Κυριακής".

    Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 32,5%, το ΠΑΣΟΚ 28,8%, το ΚΚΕ 4,3% και ο ΣΥΝ 4,2%. Το 35,3% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, το 30,5% τον Κώστα Καραμανλή και το 29,3% κανέναν από τους δυο.

    Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών πρώτος έρχεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με 35,2% θετική γνώμη, δεύτερος ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος με 35%, τρίτος ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με 26,9%, τέταρτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με 26,8%, πέμπτος ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος με 21,4%, έκτη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με 14,8% και έβδομος ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς με 13,4%.

    Μεταξύ των προσωπικοτήτων πρώτος σε δημοτικότητα έρχεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με 77,3% και ακολουθούν: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 48,5%, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με 47,9%, ο Γιώργος Σουφλιάς με 41,5% και η Γιάννα Αγγελοπούλου με 32,2%.

    Στο ΠΑΣΟΚ προηγείται σε δημοτικότητα ο Ακης Τσοχατζόπουλος με 45,3% και ακολουθούν: Γιώργος Παπανδρέου 43,9%, Ευάγγελος Βενιζέλος 41,9%, Απόστολος Κακλαμάνης 40,4%, Αλέκος Παπαδόπουλος 35,6%, Βάσω Παπανδρέου 33,7%, Κώστας Λαλιώτης 29,6%, Γιάννος Παπαντωνίου 29%, Θεόδωρος Πάγκαλος 28,2%, Κώστας Σκανδαλίδης 28%, Δημήτρης Ρέππας 25,4%, Νίκος Χριστοδουλάκης 20,5%.

    Στη Ν.Δ. προηγείται η Ντόρα Μπακογιάννη με 43,4% καια κολουθούν: Θεόδωρος Ρουσόπουλος 37,7%, Προκόπης Παυλόπουλος 32,9%, Γιώργος Βουλγαράκης 28%, Μιλτιάδης Εβερτ 26,8%, Βαγγέλης Μειμαράκης 26,8%, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 24,7%, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης 23,9%, Γιώργος Αλογοσκούφης 23%, Ιωάννης Κεφαλογιάννης 22%, Αρης Σπηλιωτόπουλος 22%, Μιχάλης Λιάπης 21%.

    Πολύ ή αρκετά ελάχιστα ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης είναι το 33,2%, ελάχιστα το 35,8% και καθόλου το 30,5%. Από το έργο της Ν.Δ. πολύ και αρκετά το 26,6%, ελάχιστα το 40,7% και καθόλου το 3,4%. Το 48,1% πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, το 25,9% παραμένουν τα ίδια και το 25,1% πάνε προς το καλύτερο.

    Το 37,7% θεωρεί πως υπάρχει χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος, το 16,8% μάλλον ναι, το 32,8% όχι και το 11,1% μάλλον όχι.. Το 30,1% επιθυμεί να ολοκληρώσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τη θητεία του στο Δήμο Αθηναίων και να επανενταχθεί στη Ν.Δ., το 23,3% να είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, το 21,7% να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος μετά τη λήξη της δημαρχιακής θητείας και το 15,6% να προχωρήσει αμέσως.

    [03] ΕΤΟΙΜΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2000 (10:11 UTC+2)

    Η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελούν δύο από τα κυριότερα "μέτωπα" τα οποία καλείται να "κλείσει" σύντομα η κυβέρνηση, ενώ ακολουθούν οι μείζονος σημασίας για την οικονομία και το Χρηματιστήριο, ιδιωτικοποιήσεις της ΕΤΒΑ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στο "Βήμα της Κυριακής", υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές του 2001. Ηδη, για την ΕΤΒΑ το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πλήρη (100%) ιδιωτικοποίηση με την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει σήμερα το Δημόσιο και οι οποίες είναι περίπου το 65% του συνόλου. Η μεταβίβαση θα γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου αφού ολοκληρωθεί η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που είναι προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση.

    Αύριο, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, θα ζητήσει την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, ώστε οι διοικήσεις της Εθνικής και της Εμπορικής Τράπεζας να ανεξαρτητοποιηθούν, ενώ εντός του Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η μετοχοποίηση της ΑΤΕ.

    Για τον ΟΠΑΠ η κυβέρνηση - σύμφωνα με τον υπουργό - εξασφάλισε να προεισπράξει τα χρήματα της μετοχοποίησης από τους αναδόχους και να τα διαθέσει στην "Αθήνα 2004".

    [04] ΒΙΒΛΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2000 (13:52 UTC+2)

    Στην ανάγκη διαλόγου Κράτους και Εκκλησίας για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προέκυψαν στις μεταξύ τους σχέσεις επέμειναν οι υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Οι δύο υπουργοί μίλησαν στην εκδήλωση που έγινε στο θέατρο "Ολύμπιον" για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο "Οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας", στην οποία μίλησαν επίσης ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος (Εκδόσεις "Παρατηρητής"), ο οποίος υπογράμμισε πως έγινε και δεύτερη έκδοση κι αυτό δείχνει πως είναι έντονο το ενδιαφέρον του κόσμου, οι καθηγητής Ιωάννης Μανωλεδάκης, Κωνσταντίνος Πέτρου, Χαράλαμπος Παπαστάθης, Νίκος Ζαχαρόπουλος και ο μητροπολίτης Τυρολόης Παντελεήμων.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες, ιδίως τις ευρωπαικές, δεν είναι ένα ζήτημα που κρίνεται μέσα σε εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. "Είναι ένα ζήτημα που έχει πάντα ιστορικό βάθος. Στην Ελλάδα συζητούμε για το θέμα αυτό από τότε που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος. Και πάντα ο διάλογος είναι ανοιχτός, πάντα υπάρχοπυν δυνατότητες να συζητήσουμε σε βάθος τα θέματα και να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, που να διασφαλίζει την αυτονομία και την καλή σχέση των δύο οντοτήτων. Και πιστεύω ότι και το βιβλίο μου και ο διάλογος γύρω από το βιβλίο, συντελεί στην εκτόνωση, στην ψύχραιμη και νηφάλια προσέγγιση των θεμάτων αυτών".

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, από την πλευρά του, υπογράμμισε:"Νομίζω πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα νηφάλιο, ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία, χωρίς νικητές και ηττημένους. Πρέπει να πάρει τέλος μια μεγάλη παρεξήγηση, που, εν πολλοίς, οφείλεται σε εκατέρωθεν επικοινωνιακά λάθη. Πρέπει να συζητήσουμε τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, διότι θεωρώ πως είναι πολυτέλεια για τη χώρα να υπάρχει αυτή η δογματική ένταση που γνωρίσαμε τους τελευταίους μήνες".

    Στην ερώτηση πως θα γίνει τώρα ο διάλογος, όταν δεν έγινε τόσους μήνες, απάντησε:"Νομίζω πως τώρα υπάρχουν κάποιες καλύτερες συνθήκες. Εχουν αναπτυχθεί οι απόψεις εκατέρωθεν. Σίγουρα το Κράτος βασίζεται στη λογική, σίγουρα η Εκκλησία περισσότερο εκφράζει μεταφυσικές απόψεις, αλλά ας το πάρουμε απόφαση. Η λογική δεν έχει απαντήσεις για όλα".

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Κουκιάδης, οι δήμαρχοι Νεάπολης Γρηγόρης Χατσησάββας, Πολίχνης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, πανεπιστημιακοί, στελέχη της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

    [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟΚ - ΗΡΑΚΛΗΣ 4 - 2

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ ήταν κυρίαρχος στο ντέρμπι της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας με αντίπαλο τον Ηρακλή. Ο Δικέφαλος του Βορρά επικράτησε επί του Γηραιού στο γήπεδο της Τούμπας με σκορ 4 - 2 και κατέκτησε τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, παρά τις απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών, παρέταξε στο γήπεδο ένα επιθετικό σχήμα αφήνοντας όμως εκτός ενδεκάδας τον Δημήτρη Ναλιτζή και στη θέση του τοποθέτησε το Νίκο Φρούσο. Αρκετά επιθετικός ήταν και ο Ηρακλής με τους Κωνσταντίνου, Εντερσον και Σαπουντζή στην ενδεκάδα.

    Ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και προηγήθηκε μόλις στο 9' λεπτό με το πλασέ του Τάσου Κατσαμπή. Ο Ηρακλής απάντησε γρήγορα, στο 28', και με απευθείας χτύπημα φάουλ του Αντώνη Σαπουντζή ισοφάρισε σε 1 - 1. Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ο διαιτητής του αγώνα έδειξε το σημείο του πέναλτι για τον ΠΑΟΚ και ο Δικέφαλος με τον Νίκο Φρούσο να ευστοχεί προηγήθηκε εκ νέου σε 2 - 1. Στο αμέσως όμως επόμενο λεπτό ήταν η σειρά του Ηρακλή να κερδίσει πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Μιχάλης Κωνσταντίνου. Το πέναλτι όμως το απέκρουσε ο Κυριάκος Τοχούρογλου και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια με τον ΠΑΟΚ να προηγείται 2 - 1.

    Στην επανάληψη, ο ΠΑΟΚ μπήκε φουριόζος στο γήπεδο και μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών σκόραρε δύο φορές. Στο 48' ο Παντελής Καφές έγραψε το 3 - 1, ενώ στο 51' ο Παντελής Κωνσταντινίδης διαμόρφωσε το 4 - 1 για τον Δικέφαλο του Βορρά. Και ενώ διαγραφόταν θρίαμβος των γηπεδούχων, ο Ηρακλής κατάφερε να μειώσει το σκορ στο 60' με κεφαλιά - ψαράκι του Μιχάλη Κωνσταντίνου.

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Κατσαμπής, Βενετίδης, Κουλακιώτης, Ουντέζε, Κωνσταντινίδης, Εγκωμίτης (20' Καφές), Φρούσος (90' Βοσκαρίδης), Οκκάς (70' Ναλιτζής), Γεωργιάδης και Τετράτζε.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Ράινκε, Κυριαζής, Ταυλαρίδης (69' Δρούγας), Μιλόγεβιτς, Χάγκαν (75' Γκοίκοβιτς), Στολτίδης, Ξενίδης, Χατζί (27' Μπελσούε), Σαπουντζής, Κωνσταντίνου και Εντερσον.

    Τις κίτρινες κάρτες είδαν από τον ΠΑΟΚ οι Τοχούρογλου, Οκκάς και Φρούσος, ενώ από τον Ηρακλή οι Χάγκαν, Στολτίδης, Ράινκε και Ξενίδης.

    [06] Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

    Νίκαια, 10 Δεκεμβρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στη Νίκαια της Γαλλίας, που διανύει την τέταρτη ημέρα της, είναι η μακρύτερη σε διάρκεια της πρόσφατης ιστορίας της Ενωσης.

    Βάσει στατιστικών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι δυο προηγούμενες μακρύτερες σε διάρκεια ευρωπαϊκές σύνοδοι από το 1975 και έπειτα έγιναν το 1983, στη Στουτγκάρδη και στην Αθήνα, αλλά δεν είχαν ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.

    Σε ό,τι αφορά στις ώρες των συνεχόμενων διαπραγματεύσεων, η σύνοδος του 1997 στο Αμστερνταμ και αυτή στο Βερολίνο, τον Μάρτιο του 1999, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες κάθονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί δυο ημέρες και μια νύχτα, θεωρούνται οι μακρύτερες.

    Σ.Π.

    [07] ΤΟΝ ΕΚΛΑΙΓΑΝ ΕΠΙ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΝΕΚΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Την συγκλονιστική υπόθεση ενός νεαρού άνδρα, τον οποίο επί επτά ολόκληρα χρόνια

    θρηνούσαν οι συγγενείς του ως νεκρό και διαπιστώθηκε το πρωί της Κυριακής ότι

    ήταν ζωντανός, αποκάλυψε ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό

    "ALPHA".

    Ο καταγόμενος από τον Έβρο 26χρονος Πασχάλης Κατσίγρης, ζούσε μέχρι το 1993 στο Περιστέρι της Αθήνας, όταν ξαφνικά εξαφανίστηκε, χωρίς να δώσει έκτοτε σημεία ζωής.

    Οι γονείς του Δημήτρης και Ελένη Κατσίγρη, δήλωσαν τότε την εξαφάνισή τους στις

    αρχές και ύστερα από λίγο καιρό, ειδοποιήθηκαν από το 10ο Λιμενικό Τμήμα

    Αθηνών, ότι το πτώμα ενός νέου άνδρα, στο ίδιο περίπου ύψος και βάρος με του

    γιού τους, που είχε εκβραστεί στη θαλάσσια περιοχή του Φλοίσβου, θα πρέπει να

    ανήκε στον εξαφανισθέντα Πασχάλη.

    Οι συγγενείς του, παρέλαβαν το πτώμα που τους παραδόθηκε και το έθαψαν

    κανονικά στο νεκροταφείο του Περιστερίου, αν και δεν ήταν απολύτως σίγουροι ότι

    επρόκειτο για τον Πασχάλη τους. Επειδή όμως διατηρούσαν κάποιους ενδοιασμούς,

    ζήτησαν ένα μήνα μετά την ταφή την εκταφή του πτώματος, όμως έλαβαν την διαβεβαίωση από τον ιατροδικαστή Εμμ. Νόνα, ο οποίος εξέτασε τη σωρό, ότι

    επρόκειτο για τον γιό τους.

    Μετά την παρέλευση τριετίας, οι γονείς του θεωρούμενου ως νεκρού Πασχάλη

    Κατσίγρη, πήραν τα οστά και τα μετέφεραν στην Αλεξανδρούπολη, στο νεκροταφείο

    της οποίας τα έθαψαν και κάθε χρόνο οργάνωναν μνημόσυνο στον τάφο του, τιμώντας τη μνήμη του γιού τους.

    Ξαφνικά, το πρωί της Κυριακής, δέχθηκαν ένα τηλεφώνημα από τον Διοικητή του

    Αστυνομικού Τμήματος Καματερού Αττικής, ο οποίος τους ανέφερε ότι ένα ρακένδυτο άτομο, κατά τον έλεγχο που του έγινε από αστυνομικούς, τις πρωϊνές ώρες, δήλωσε ότι ονομάζεται Πασχάλης Κατσίγρης. Και επειδή δεν είχε επάνω του ταυτότητα ή κάποιο άλλο στοιχείο που να αποδεικνύει τα στοιχεία του, κατά την προσαγωγή του στο τμήμα, τους έδωσε για επιβεβαίωση το τηλέφωνο των γονιών του στην Αλεξανδρούπολη.

    Αναστατωμένοι από το φοβερό νέο ο Δημήτρης και η Ελένη Κατσίγρη, πήραν αμέσως το αεροπλάνο από την Αλεξανδρούπολη και μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα Καματερού, διαπιστώνοντας ότι πράγματι βρισκόταν μπροστά στον γιό τους, τονοποίο επί επτά χρόνια έκλαιγαν ως νεκρό.

    Ο Πασχάλης, που ήταν εξαντλημένος, αρνήθηκε να πει οτιδήποτε στους γονείς του

    για τους λόγους της εξαφάνισής του, ενώ το μόνο που είπε στους αστυνομικούς,

    ήταν ότι επρόκειτο για δική του επιλογή να εξαφανιστεί από το σπίτι του, να μην

    έχει καμία επικοινωνία με κανέναν συγγενή ή γνωστό και να ζει έκτοτε ως ρακοσυλλέκτης.

    Πάντως, γεννιούνται αρκετά ερωτηματικά για την ευκολία με την οποία οι αρχές

    έσπευσαν το 1993 να προσδιορίσουν την ταυτότητα του πτώματος που είχαν βρει να

    επιπλέει στη θάλασσα. Και από την ώρα που διαπιστώνεται σήμερα ότι δεν

    επρόκειτο για τον Πασχάλη Κατσίγρη, θα πρέπει να διαπιστωθεί η πραγματική

    ταυτότητα του νέου άνδρα που ενταφιάσθηκε τότε με το όνομα αυτό. Αν και

    εκφράζεται η υπόνοια ότι μάλλον θα επρόκειτο για κάποιον αλλοδαπό, γιαυτό και

    δεν αναζητήθηκε, ούτε δηλώθηκε η εξαφάνισή του στην αστυνομία.

    Αργά το βράδυ της Κυριακής, οι γονείς του κάλεσαν ψυχολόγο και ψυχίατρο να

    εξετάσουν τον Πασχάλη Κατσίγρη, καθώς αυτός μετά τη συνάντηση με τους συγγενείς του, αρνούνταν όχι μόνο να τους μιλήσει για τους λόγους της εξαφάνισής του αλλά επίσης να φάει και να πιεί νερό.

    [08] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ 15 ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Τελ Αβίβ, 10 Δεκεμβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Την απογοήτευσή του για τις αναφορές της διακήρυξης των 15 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που συνεδριάζουν στη Νίκαια της Γαλλίας, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε το Ισραήλ.

    Συγκεκριμένα, οι 15 της ΕΕ ζητούν να δοθεί τέλος στη βία που σαρώνει τη Μέση Ανατολή και επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να συμβάλουν στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στην περιοχή.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές της ηγεσίας της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει σε σχετική ανακοίνωσή του την απογοήτευση της ισραηλινής πλευράς για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν μπόρεσε να παρουσιάσει μια "ισορροπημένη και εποικοδομητική θέση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή".

    Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται επίσης η απουσία αναφορών στην "ευθύνη της παλαιστινιακής πλευράς για τη συνεχιζόμενη βία" στην περιοχή, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 320 άτομα.

    Σ.Π.

    [09] ΦΩΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Σε μια φαντασμαγορική τελετή στην πλατεία Αριστοτέλους φωτίστηκαν σήμερα το βράδυ το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης και το παραδοσιακό καράβι που αριθμούν 75.000 λαμπιόνια. Προηγήθηκε το μήνυμα του Δημάρχου της πόλης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ενώ η φιλαρμονική ορχήστρα και οι χορωδίες του Δήμου Θεσσαλονίκης έπαιξαν και τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

    Θεαματική εμφάνιση στην εκδήλωση έκανε και ο γνωστός τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς ο οποίος, ενδεδυμένος ως άγγελος, κατέβηκε στην εξέδρα με τροχαλίες από μπαλκόνι διπλανής πολυκατοικίας.

    [10] ΑΛΕΞΑΚΗΣ: ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Πολύ θετικά χαρακτήρισε τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου για τη Σοφοκλέους, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Παναγιώτης Αλεξάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της ΝΕΧΑ στο πολυσυνέδριο Money Show Θεσσαλονίκη 2000.

    Μάλιστα, ο κ. Αλεξάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που αφορούν τα αμοιβαία κεφάλαια, τονίζοντας ότι συνδέονται με φορολογικές ελαφρύνσεις και κατ΄ επέκταση με θετικότερες αποδόσεις για τους επενδυτές, ενώ επεσήμανε ότι στο μέλλον οι επενδυτές θα αξιοποιήσουν αυτά τα μέτρα.

    Ακόμη, ερωτηθείς για την πορεία του ΧΑΑ εντός του τρέχοντος έτους, ο κ. Αλεξάκης τόνισε ότι η Σοφοκλέους παρουσίασε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και οι περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις πέτυχαν θετικά οικονομικά μεγέθη, με αποτέλεσμα τα αντληθέντα κεφάλαια να διατίθενται σε νέες επενδύσεις.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο όρια διακύμανσης, ο πρόεδρος του ΧΑΑ επεσήμανε ότι υπάρχει πρόθεση να διευρυνθούν, ωστόσο απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει πλήρη απελευθέρωση αυτών, λέγοντας ότι σε καμία αγορά δεν υπάρχει το ελεύθερο των ορίων διακύμανσης.

    Αναφερόμενος, τέλος, στο ρόλο του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο κ. Αλεξάκης, ανάφερε ότι το ΧΚΘ θα αναλάβει την εξ ολοκλήρου διαχείριση της Ελληνικής Αγοράς Αναδυόμενων Κεφαλαίων (ΕΑΓΑΚ), ενώ τόνισε σχετικά ότι πρόθεση είναι να εισέλθουν 100-150 βαλκανικές εταιρίες στην εν λόγω αγορά, οι περισσότερες εκ των οποίων θα προέρχονται από τον κλάδο των τραπεζών, της μεταλλουργίας και της κλωστοϋφαντουργίας,

    Στ. Τ.

    [11] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Παγκόσμια ημέρα του παιδιού είναι η αυριανή και η UNICEF διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, με κεντρικές τον Τηλεμαραθώνιο και τη μεγάλη Γιορτή για τα Παιδιά του δρόμου.

    Οι εκδηλώσεις θα γίνουν αύριο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ στο Γκάζι. Εκεί θα βρίσκεται ένας μεγάλος κουμπαράς - σφαίρα που συμβολίζει την αλληλεγγύη των Ελλήνων πολιτών προς τα παιδιά όλου του κόσμου. Στόχος είναι να γεμίσει ο κουμπαράς με τις συνεισφορές των ευαίσθητων πολιτών και των φίλων της UNICEF.

    Παράλληλα η γιορτή που θα γίνει θα περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις από χορωδίες και συγκροτήματα καθώς και θεατρικές παραστάσεις, γυμναστικές επιδείξεις, εκθέσεις ζωγραφικής, παραστάσεις κλόουν, προβολή ταινιών και μαριονέτες.

    [12] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Φωτιά ξέσπασε στο πίσω μέρος τουριστικού λεωφορείου που μετέφερε μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο Τούμπας Θεσσαλονίκης.

    Το λεωφορείο κινούνταν στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, έξω από τον Αλμυρό Βόλου, όταν ξαφνικά έσκασε το πίσω δεξί λάστιχο του οχήματος και από την τριβή πήρε φωτιά. Ο οδηγός ακινητοποίησε εγκαίρως το λεωφορείο και οι μαθητές απομακρύνθηκαν. Διερχόμενοι οδηγοί προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά με πυροσβεστήρες. Αργότερα έφτασαν στο σημείο εκείνο δύο οχήματα της πυροσβεστικής και έσβησαν εντελώς τη φωτιά.

    Οι μαθητές επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά από εκπαιδευτική εκδρομή στη Βουλή των Ελλήνων.

    [13] ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΛΟΓΩ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΟ ΜΑΤΣ ΒΕΡΟΙΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

    Βέροια, 10 Δεκεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Διακόπηκε ο αγώνας μεταξύ της Βέροιας και του Ατρόμητου για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β' κατηγορίας καθώς οι άνθρωποι των γηπεδούχων -διαμαρτυρόμενοι για αμφισβητούμενο γκολ- προπηλάκισαν το βοηθό διαιτητή.

    Ολα ξεκίνησαν στο 59' λεπτό όταν ο Ατρόμητος άνοιξε το σκορ με γκολ που προκάλεσε τις αντιδράσεις των ανθρώπων της Βέροιας. Οι γηπεδούχοι θεωρώντας πως το τέρμα των φιλοξενουμένων δεν πρέπει να μετρήσει προπηλάκισαν το βοηθό διαιτητή, ενώ ο ρέφερι της αναμέτρησης αποφάσισε να διακόψει τον αγώνα. Την τύχη του παιχνιδιού θα την αποφασίσει η ΕΠΑΕ.

    [14] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Μικροποσότητα χασίς βάρους 4,3 γραμμαρίων βρέθηκε στην κατοχή 28χρονου στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα συνελήφθη ο Ευάγγελος Καραμανίδης, ο οποίος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Εξάλλου συνελήφθη στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης ο 27χρονος Μιχάλης Κεσκινίδης, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν δύο μικροδέματα με χασίς, συνολικού βάρους 5,4 γραμμαρίων. Ο Κεσκινίδης είχε αγοράσει το χασίς νωρίτερα από τον 36χρονο Γεώργιο Χατζησάββα ο οποίος επίσης συνελήφθη.

    [15] Ο Η. ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Συζήτηση με θέμα "Σύγχρονες κοινωνίες του 21ου αιώνα, Απασχόληση-Ανάπτυξη-Περιβάλλον" διοργανώνει η δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη Ανθρώπινη Πόλη" και η "Πρωτοβουλία Πολιτών της Ανανεωτικής και Δημοκρατικής Αριστεράς και της Οικολογίας".

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου στη Διαγώνιο, ενώ ομιλητές θα είναι ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ηλίας Ευθυμιόπουλος, ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Βούγιας και ο τέως βουλευτής Παρασκευάς Παρασκευόπουλος.

    [16] Η FIFA ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ 2000

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Αύριο ανακοινώνεται στη Ρώμη το όνομα του κορυφαίου ποδοσφαιριστή για το 2000. Οι υποψήφιοι για τον τίτλο είναι τρεις: ο Λουίς Φίγκο, ο Ριβάλντο και ο Ζινεντίν Ζιντάν. Το όνομα του καλύτερου παίκτη για την χρονιά που τελειώνει θα ανακοινωθεί από τους διοικούντες της FIFA στην ιταλική πρωτεύουσα.

    Οι Λουίς Φίγκο, Ριβάλντο και Ζινεντίν Ζιντάν αναδείχτηκαν μετά από ψηφοφορία 130 προπονητών εθνικών ομάδων από όλες τις ηπείρους. Τώρα το μόνο που απομένει είναι να ανακοινωθεί το όνομα ενός που θα κατακτήσει τον τίτλο του κορυφαίου.

    [17] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Εδεσσα, 10 Δεκεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων με θέμα : "Τι αλλάζει στην Ελλάδα στη ζώνη του ΕΥΡΩ" οργανώνει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Οδηγών Ταξί. Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης σε εκδήλωση στην Εδεσσα.

    Ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπαίνει στη ζώνη του ΕΥΡΩ μετά από πολύχρονες προσπάθειες λαού και κυβέρνησης, ενώ ανέφερε ότι η ΟΝΕ είναι ένας σταθμός μια αναγκαία συνθήκη για μια Ελλάδα πιο αναπτυγμένη και δίκαιη.

    Τόνισε, δε, ότι οι 36.000 ταξιτζήδες σε όλη την Ελλάδα είναι μια σημαντική ομάδα διαμορφωτών της κοινής γνώμης, που μπορούν να πάρουν και να πολλαπλασιάσουν μηνύματα.

    [18] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 3 - 4

    Καλαμάτα, 10 Δεκεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Η αναμέτρηση που έγινε στην Καλαμάτα μεταξύ της τοπικής ομάδας και του ΠΑΣ Γιάννινα για την10η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική. Οι γηπεδούχοι ηττήθηκαν από την ομάδα των Ιωαννίνων με σκορ 4 - 3, σε έναν αγώνα όπου η Καλαμάτα ολοκλήρωσε το ματς με εννέα παίκτες.

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα άνοιξε το σκορ μόλις στο 12 λεπτό με τον Μπελά και πήρε προβάδισμα 0 - 1. Στο 42' αποβλήθηκε από την Καλαμάτα με κόκκινη κάρτα ο Μπελεβώνης και οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλευόμενοι την αριθμητική υπεροχή σκόραραν εκ νέου με τον Σεϊταρίδη στις καθυστερήσεις και στο τέλος του α' ημιχρόνου προηγούνταν με 0 - 2.

    Η Καλαμάτα παρά το ότι έπαιζε με δέκα παίκτες μείωσε το σκορ σε 1 - 2 στο 54' με τον Σοάρες ενώ στο 65' ισοφάρισε με τον Αναστασάκο. Ωστόσο η αποβολή του Μπεντίλ στο 68' άφησε τους γηπεδούχους με εννέα ποδοσφαιριστές και από κει και πέρα ο ΠΑΣ Γιάννινα σκόραρε δύο φορές στο 73' με τον Γκαρόζη και στο 79' με τον Σεϊαταρίδη. Η Καλαμάτα το μόνο που μπόρεσε να κάνει ήταν να μειώσει εκ νέου σε 3 - 4 με τον Μπόατεγκ στις καθυστερήσεις.

    [19] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1 - 1

    Πάτρα, 10 Δεκεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Τους βαθμούς της ισοπαλίας μοιράστηκαν σήμερα στην Πάτρα, για την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας, η Παναχαϊκή και ο Πανιώνιος. Οι δύο ομάδες μετά από 90 λεπτά αγώνα αναδείχτηκαν ισόπαλοι με σκορ 1 - 1.

    Η ομάδα της Πάτρας κατάφερε να προηγηθεί στο β' ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 66' λεπτό με τον Βούκσεβιτς. Και ενώ οι γηπεδούχοι πάλευαν να κρατήσουν το 1 - 0 και να αποσπάσουν τους τρεις βαθμούς της νίκης, ο Πανιώνιος ισοφάρισε σε 1 - 1 στο 88' με τον Γκώνια.

    [20] Ο ΛΟΧΑΓΟΣ Ε. ΚΟΚΚΙΝΙΤΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΠΑΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Ο Ελληνας λοχαγός Ευστάθιος Κοκκινίτης είναι ο ένας από τους δύο στρατιωτικούς παρατηρητές που απήχθησαν από αγνώστους σε περιοχή της βορειοδυτικής Γεωργίας. Οι δύο απαχθέντες, ο έλληνας αξιωματικός και ένας πολωνός συνταγματάρχης, μετείχαν σε αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Γεωργία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς δεν έχουν έλθει ακόμη με επαφή με εκπροσώπους του ΟΗΕ ενώ παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα της πράξης τους.

    [21] ΑΡΑΦΑΤ: Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΠΑΡΑΚ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Γάζα, 10 Δεκεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε σήμερα ότι η παραίτηση του Εχούντ Μπαράκ και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά την πορεία προσέγγισης και ειρήνευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή του Ισραή, ο Γιάσερ Αραφάτ, είπε χαρακτηριστικά: "...(η απόφαση Μπαράκ) σημαίνει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα σταματήσουν έως το τέλος των εκλογών και δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται καθυστερήσεις στις συνομιλίες ή στην εφαρμογή διαφόρων σχεδίων και αποφάσεων".

    Ο Μπαράκ, δεν φαίνεται ωστόσο να συμμερίζεται την άποψη του ηγέτη των Παλαιστινίων, αφού ανακοινώνοντας την απόφασή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, είπε ότι η επικείμενη εκλογική διαδικασία θα είναι ένα είδος δημοψηφίσματος στον δρόμος προς την ειρήνευση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Σ.Π.

    [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΙΛΩΝΑΣ 102 - 84

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός, κυρίαρχος από την αρχή του παιχνιδιού, κέρδισε σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Μαρούσι με σκορ 102 - 84 για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ετσι, οι ερυθρόλευκοι παρέμειναν αήττητοι στη διοργάνωση έχοντας όμως ένα παιχνίδι λιγότερο, αυτό κόντρα στον Ηρακλή.

    Οι παίκτες του Ηλία Ζούρου μπήκαν δυνατά από τα πρώτα λεπτά στο παρκέ και κατάφεραν να ελέγξουν το ρυθμό του αγώνα. Κατάφεραν μάλιστα στο ημίχρονο να πάρουν μια σεβαστή διαφορά με 16 πόντους (56 - 40). Ωστόσο δυσάρεστη είδηση αποτέλεσε ο τραυματισμός του Νίκου Οικονόμου, λίγο πριν συμπληρωθεί το 20λεπτο.

    Στην επανάληψη, ο Ολυμπιακός διατήρησε το καλό του πρόσωπο και έφτασε στην επικράτηση επί του Μίλωνα έχοντας ως κορυφαίο παίκτη τον Ντίνο Ράτζα με 26 πόντους.

    [23] ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.

    Καστοριά, 10 Δεκεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Ένα μικρό οπλοστάσιο ανακάλυψαν αστυνομικοί μέσα στο αυτοκίνητο ενός 57χρονου πολιτικού υπαλλήλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

    Οι άνδρες του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Καστοριάς, που είχαν πληροφορίες για παράνομη εισαγωγή όπλων από την Αλβανία στην Ελλάδα, σταμάτησαν για έλεγχο το τζιπ του Γιώργου Βασιλείου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κοντά στην Ιεροπηγή Καστοριάς. Στον έλεγχο που διενήργησαν βρήκαν ένα οπλοπολυβόλο, δύο υποπολυβόλα, ένα πιστόλι, ένα κυνηγετικό δίκανο, δυόμισι χιλιάδες φυσίγγια και μία κάμερα νυχτερινής λήψεως. Αργότερα οι αστυνομικοί βρήκαν στο σπίτι του Βασιλείου στη Φλώρινα τέσσερις χιλιάδες φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρήματος, ένα τόξο με τηλεσκοπική διόπτρα και τέσσερα βέλη, τέσσερις πυροκροτητές, ένα σετ μηχανισμού γομώσεως φυσιγγίων πυροβόλων όπλων, πυρίτιδα και ένα συρμάτινο σκοινί.

    Ο 57χρονος υπάλληλος της ΕΥΠ ισχυρίστηκε ότι βρήκε τα όπλα στην περιοχή και θα τα παρέδιδε σε στρατιωτική υπηρεσία. Η αστυνομία Καστοριάς διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των παραληπτών των όπλων. Αύριο ο Βασιλείου θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Με εντολή του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διατάχθηκε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία της διοικητικής και πειθαρχικής δίωξης του 57χρονου. Ήδη διενεργείται ένορκη διοικητική εξέταση με το ερώτημα της απόλυσης. Όταν ασκηθεί ποινική δίωξη θα κινηθεί η διαδικασία για να τεθεί σε αργία.

    [24] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΕΚ - ΑΡΗΣ 3 - 1

    Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, με πολλές ευκαιρίες και πλούσιο θέαμα, η ΑΕΚ επικράτησε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας επί του Αρη με σκορ 1 - 0 στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Οι παίκτες του Μπάμπη Τεννέ μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και απέδειξαν πως δεν φοβούνται την Ενωση, που λίγες μέρες πριν προκρίθηκε στους "16" του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με αντίπαλο την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ο Αρης κατάφερε μάλιστα να ανοίξει το σκορ στο 19' λεπτό με τον Νίκο Κυζερίδη και να γράψει το 0 - 1 για τους θεσσαλονικείς. Λίγα λεπτά αργότερα ο Αρης είχε την ευκαιρία να ζευγαρώσει τα τέρματα του, όμως ο Θωμάς Κυπαρίσσης έχασε μια σπουδαία ευκαιρία.

    Στη συνέχεια, η ΑΕΚ ανέβασε την απόδοση της και στο 29' κέρδισε πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Βασίλης Τσάρτας, που ήταν εύστοχος και διαμόρφωσε το 1 - 1. Δέκα λεπτά αργότερα ο Ντέμης Νικολαίδης βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα και έγραψε το 2 - 1 υπέρ των γηπεδούχων.

    Στο β' ημίχρονο η απόδοση του αγώνα έπεσε κάπως, όμως στο 70' λεπτό ο Νικολαίδης και πάλι με δεύτερο προσωπικό τέρμα διαμόρφωσε το τελικό 3 - 1 υπέρ της ΑΕΚ. Στο υπόλοιπο διάστημα που απέμεινε μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης οι ποδοσφαιριστές του Αρη προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατό, όμως δεν εκμεταλλεύτηκαν σωστά τις ευκαιρίες που δημιούργησαν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 10 December 2000 - 19:13:43 UTC