Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ"
  • [03] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [04] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΘΕΤΙΚΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [06] Μ. ΕΒΕΡΤ: Ο ΤΟΠΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΧΙ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΑ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
  • [08] ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [09] ΚΥΡΑΣΤΑΣ: "ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΛΥΓΙΣΑΝ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ"
  • [10] Ο ΚΙΑΣΣΟΣ ΤΟ... ΝΕΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΦΗ
  • [11] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ ΣΥΝΑΠΤΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [12] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο 25ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ
  • [13] ΧΟΜΠΑΧ: Η ΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [14] O ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
  • [15] O ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
  • [16] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ Η ΚΠΕ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [17] TOYΡΚΙΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [18] ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ Ν.
  • [19] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑ
  • [20] XΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΤΟ 2004
  • [21] ΔΟΕ: 28 ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΜΠΟΥΣ ΑΠΟ ΣΕΖΕΡ
  • [23] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: Η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

  • [01] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2000 (13:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Αλ Γκορ

    Τα συγχαρητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για την εκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών εκφράζει σε επιστολή του προς του Τζωρτζ Μπους, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    "Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της θητείας σας οι μακρόχρονες και στενές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, με στέρεες ρίζες στις κοινές μας αξίες θα διευρυνθούν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω", σημειώνει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός και προσθέτει: "Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και των δημοκρατικών αξίων στην περιοχή μας προς όφελος της ευημερίας και της προκοπής των λαών μας".

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ"

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2000 (18:32 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο γεύμα της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών στην Αθήνα, απαντώντας στην ερώτηση του ΜΠΕ για το αν οι τρομοκρατικές επιθέσεις εμποδίσουν την πορεία της κυβέρνησης απάντησε:

    "Η κυβέρνηση έχει σταθερή πορεία, έχει την πλειοψηφία και την εντολή του λαού και οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία της. Η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας, την καταδικάζει και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να την εξαλείψει. Η τρομοκρατία αποτελεί πράξη αυθαιρεσίας και βαρβαρότητας, δεν αναγνωρίζεται σε δημοκρατικά καθεστώτα τέτοια συμπεριφορά, αδιαφορεί για τον άνθρωπο. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσουν καλύτερα και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Οπως ξέρετε μία επιτροπή εξετάζει την αναθεώρηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο στο τέλος του μήνα, το οποίο δεν θα θίγει τα δικαιώματα του πολίτη, αλλά θα εξασφαλίζει ταχύτατες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το δικαίωμα του πολίτη για την ασφάλεια και τη ζωή. Η Ελλάδα συνεργάζεται σε αυτό το θέμα με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Στη Βαρκελώνη οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν με απόλυπη ασφάλεια, αν και όπως ξέρετε υπάρχει και στην Ισπανία πρόβλημα τρομοκρατίας. Στην Ατλάντα που δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα έγινε τρομοκρατική πράξη. Ας μην προτρέχουν να βγάζουν πρόχειρα συμπεράσματα, οι Ολυμπιακοί στην Αθήνα θα γίνουν με απόλυτη ασφάλεια".

    Στη διάρκεια της συνέντευξης του πρωθυπουργού, στην οποία παρέστησαν δημοσιογράφοι, διπλωμάτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, υπουργοί και διοικητές τραπεζών, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι ''η Ελλάδα έκανε αποφασιστικά βήματα από τις εκλογές μέχρι σήμερα, αν και μεσολάβησε η πετρελαϊκή κρίση. Την 1η Ιανουαρίου του 2001 η Ελλάδα θα έχει την ισοτιμία που ορίσαμε στις 18 Ιουνίου. Το ευρώ θα είναι 340,75 δραχμές. Από τότε, συνέχισε, υπάρχει απόλυτη ηρεμία στην αγορά συναλλάγματος και οι αγορές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους. Επί εφτά χρόνια η πολιτική μας ακολουθεί σταθερή πορεία, γράφεται μία νέα σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας, το ευρώ μπαίνει αποφασιστικά στη ζωή μας και το ευρώ αντικαθιστά τη δραχμή από τον Ιανουάριο του 2001''.

    Για την εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός είπε ότι η εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας καταγράφει το πλαίσιο και τις δέσμες μέτρων, όπως καταγράφηκαν στο Ελσίνκι. Αναγκάζει την Τουρκία να προσαρμοστεί στα Ευρωπαϊκά δεδομένα στη συμπεριφορά της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οπως είπε ο κ.Σημίτης, ''η Ελλάδα αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και διασφαλίζουμε τα εθνικά συμφέροντα''.

    Για το θέμα των οικονομικών ο πρωθυπουργός είπε ότι ανταποκριθήκαμε στις υποσχέσεις που δώσαμε, μπήκαμε στην οικονομική και νομισματική ένωση, τώρα προχωρούμε στο δεύτερο βήμα, τη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου με το βιοτικό επίπεδο των εταίρων μας, και να διαχέεται η ευημερία σε όλους τους πολίτες της χώρας. Αυτό θα γίνει με επενδύσεις, με την απελευθέρωση των αγορών, με την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και με σχέδια δράσης όπως αυτά της κοινωνίας της πληροφορικής. Η Ελλάδα είπε, αναπτύσσεται πιο γρήγορα, γίνεται πιο ισχυρή, προχωρά πιο γρήγορα και με αισιοδοξία απέναντι στις προκλήσεις των καιρών.

    Για την Ολυμπιακή αεροπορία είπε ότι ''έχουμε ξεκινήσει να βρουμε κάποιους συνεταίρους, που με τα κεφάλαια και τη γνώση τους θα συμβάλουν στην αναδιοργάνωση και στη σωστή λειτουργία της εταιρίας. Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε τον Ελληνα φορολογούμενο, υπάρχουν δυσκολίες στην πορεία. Πιστεύω ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν, επιδιώκουμε μία λύση που να εξασφαλίζει τον Ελληνα πολίτη και τα συμφέροντα του κοινού. Θα εφαρμόσουμε ό,τι συμφέρει στον τόπο''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την εικόνα της κυβέρνησης σημερα και για τα σκαμπανεβάσματα στο Χρηματιστήριο, ο κ.Σημίτης είπε: ''Η εικόνα της κυβέρνησης οχτώ μήνες μετά τις εκλογές είναι μία εικόνα που εντάσσεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση έληξε το Σεπτέμβριο και σε αυτή ασχοληθήκαμε με τη δημόσια διοίκηση, την απασχόληση, την υγεία και την παιδεία, όπου πήραμε αποφάσεις και ξεκαθαρίσαμε τις κατευθύνσεις. Η δεύτερη φάση είναι η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων και συζητάμε τον προϋπολογισμό με βάση τα νέα δεδομένα όπως προέκυψαν τη 18 Ιουνίου. Ολοκληρώθηκε η ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση. Αλλα ζητήματα με τα οποία ασχοληθήκαμε και ασχολούμαστε είναι η συνταγματική αναθεώρηση, το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο θα συντείνει στην καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Επίσης, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την υγεία, γίνεται η προετοιμασία για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο. Ασχολούμαστε τώρα με ένα νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων, το οποίο θα παρουσιάσουμε σε άλλα κόμματα, επιδιώκουμε αυξημένο έλεγχο και καθορισμό των σχέσεων με τα ΜΜΕ. Επίσης ασχοληθήκαμε με τη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα, πήραμε αποφάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς. Υπήρξαν πολλές διεθνείς συναντήσεις στο Μπιαρίτζ, στη Νίκαια, δύο σύνοδοι κορυφής Βαλκανικών κρατών μετά το Σεπτέμβριο στα Σκόπια και στο Ζάγκρεμπ, όπου προωθήσαμε τα προγράμματα ανασυγκρότησης και σταθερότητας. Υπήρξαν επισκέψεις ξένων ηγετών στην Ελλάδα, το έργο της κυβέρνησης είναι πολύ θετικό, είναι σωστός ο τρόπος που δουλεύουμε''.

    Ο κ.Σημίτης έκανε αναφορά στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που θα κατατεθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2001 και θα ακολουθήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. Τον Απρίλιο με Μάιο η κυβέρνηση θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο και θα ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι.

    Για τη ΔΕΗ ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα προχωρήσει η μετοχοποίηση, για την Αγροτική τράπεζα ότι θα μπει το Δεκέμβριο στη Χρηματιστήριο και ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2001 θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις του ΟΛΘ, του ΟΛΠ και της ΔΕΘ. Για τη ΔΕΘ είπε ότι έγινε ένας διαγωνισμός, ο οποίος δεν κατέληξε, όπως παρομοίως και για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. "Δεν είπαμε ότι θα δώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες όπως - όπως, αλλά σύμφωνα με όσα συμφέρουν στον τόπο για να έχουμε αποτελέσματα. Είπαμε ότι θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".

    Για τα φαινόμενα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, για τους 61 βουλευτές που ζήτησαν από τον υπουργό Μεταφορών πληροφορίες για την Ολυμπιακή Αεροπορία και για την πρωτοβουλία Τσουκάτου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των πολιτών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι βουλευτές πρέπει να έχουν γνώμη, να συμμετέχουν, να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, αυτό όμως να γίνεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που καθορίζεται από τους κανόνες ενεργειών. Ο κ.Σημίτης υποστήριξε ότι το Σύνταγμα αναφέρει πως για ένα νομοσχέδιο όπως αυτό του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, θα πρέπει να παρουσιαστεί στη Βουλή, να υπάρχει έγκριση του γενικού λογιστηρίου κ.α.

    "Είναι πρακτική του ΠΑΣΟΚ" συνέχισε "και είναι σωστή, όλα τα σχέδια να συζητούνται στον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας, όπου εκφράζονται οι βουλευτές και γίνεται σύνθεση των απόψεων". Πρέπει, είπε να υπάρχει επαφή με το κόμμα και αυτοί οι κανόνες δεν τηρήθηκαν στις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν ίσως επειδή όσοι προχώρησαν σε τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είχαν την πείρα της εργασίας. Ακόμη είπε ότι "δε θέλει να έχει υπουργούς μουγγούς και βουλευτές χωρίς γνώμη", αλλά ότι πρέπει να λειτουργούν μέσα από ορισμένους κανόνες και ότι η σύνθεση πηγάζει μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας, για να πει ότι για την Ελλάδα ήταν μία καλή απόφαση και συνθήκη και για την Ευρώπη ένα βήμα μπροστά. "Σαν Ελλάδα", είπε, "θέλουμε να προωθήσουμε το ομοσπονδιακό πρόσωπο". Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα της Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στη διευρυμένη συνεργασία και στην εξωτερική πολιτική, αλλά βεβαίως υπάρχουν και οι μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν τεράστιους πληθυσμούς και άλλες οικονομικές δυνατότητες. "Η ισορροπία επιτυγχάνεται μέσα στην Ε.Ε. με πλειοψηφία κρατών και πληθυσμών".

    Για το νέο Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, είπε ότι χαιρετίζει την εκλογή του ότι έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα, ότι είναι πολύ καλές οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας, ότι ενδιαφέρει η καλή συνεργασία με τις ΗΠΑ όποια και αν είναι αυτή και ότι δεν κάνει τις επιλογές με βάση πεποιθήσεις και πολιτικές ρίζες.

    Ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο για το πότε θα επικυρώσει η Βουλή τις εννέα ελληνοτουρκικές συμφωνίες χαμηλού επιπέδου είπε ότι θα γίνει σύντομα, ακολουθείται μία διαδικασία και τώρα η ελληνική Βουλή συζητά τον προϋπολογισμό.

    Για το ρόλο του κ.Τσουκάτου στον κομματικό μηχανισμό, ο κ.Σημίτης είπε ότι "είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής και της συντονιστικής γραμματείας".

    Για τη δικαιοσύνη σημείωσε ότι πράγματι απονέμεται στη χώρα μας με βραδείς ρυθμούς. ''Θα πάρουμε μία σειρά από μέτρα γι αυτό, είπε''.

    Απέκλεισε κατηγορηματικά αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. "Δε μελετώ αλλαγές, το πρόσωπο του πρωθυπουργού δεν καθορίζει την πορεία του Χρηματιστηρίου, τα οποία ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τις συνθήκες". Πρόσθεσε ότι η οικονομία της χώρας πάει καλά και μακροπρόθεσμα η πορεία του Χρηματιστηρίου καθορίζεται από την πορεία της οικονομίας και θα είναι θετική.

    Σχετικά με το αν βλέπει συμμετοχή της Τουρκίας στον ευρωστρατό, δήλωσε ότι η Ε.Ε. αποφάσισε να έχει τη δική της αμυντική πολιτική, να αναλαμβάνει στρατιωτικές δράσεις για θέματα ανθρωπιστικά, ασφάλειας και φυσικών καταστροφών, ενώ θα παίρνουν μέρος μόνο τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Η Τουρκία, όπως και η Κύπρος δεν είναι μέλη, αρα δεν μπορούν να συμμετέχουν.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και την πρόθεσή του να κατέβει στην πολιτική δήλωσε ότι κάθε πολίτης μπορεί να ιδρύσει κόμμα στην Ελλάδα, τα κόμματα κρίνονται από τα προγράμματα, τις θέσεις, τη συνολική παρουσία τους, τι εκφράζουν, ποια δυναμική σε σχέση με τα τμήματα του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία, εφόσον δεν υπάρχει κόμμα, θα δούμε και θα τα κρίνουμε αργότερα αυτά.

    Για πιθανή αλλαγή του πολιτικού σκηνικού από τη δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος υποστήριξε ότι η επιτυχία του ΠΑΣΟΚ το 1974 οφείλεται σε όσα ανέφερε προηγουμένως. Για τον κ.Αβραμόπουλο και το εκκολαπτόμενο κόμμα του είπε ακόμη ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς για αυτόν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις ΗΠΑ, τόνισε ότι θέλουμε διμερή συνενόηση, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την προώθηση του κυπριακού και οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η πολιτική της Ελλάδας είναι για την κατοχύρωση της ειρήνης και τη διατήρηση των συνόρων.

    Ακολούθως, δέχθηκε ερώτηση για τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Θεόδωρο Πάγκαλο, και πιο συγκεκριμένα αν του λείπει, στην οποία απάντησε: "Ενας φίλος και συνεργάτης πάντα λείπει, κανείς όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την κυβέρνηση, ένας υπουργός δεν μπορεί να χαρακτηρίζει αρνητικά έναν άλλο υπουργό και αν έχει διαφορετική άποψη μπορεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση".

    Τέλος, για το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων είπε ότι οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιος χρηματοδοτεί ποιον, να κατοχυρώνεται η πολιτική εξουσία απέναντι στις άλλες και κυρίως απέναντι στην οικονομική.

    [03] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 14 Δεκεμβρίου 2000 (13:10 UTC+2)

    των Ν. Ρούμπου-Α.Τrtica

    Οι ανησυχητικές εξελίξεις στα διοικητικά σύνορα της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο απασχόλησαν τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο με το Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Σλόμπονταν Κράποβιτς.

    Και οι δύο υπουργοί είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η κατάσταση και πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η θέση της Ε.Ε. όπως εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση των υπουργών άμυνας είναι ότι απορρίπτει ξεκάθαρα τέτοιες πρακτικές. Τόνισε ότι είναι ανάγκη να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και να υπάρξει συνεργασία με την ΚFOR για την αποτροπή τέτοιων επεισοδίων.

    Ο υπουργός Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας, σημείωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησης διαπίστωσε πολύ μεγάλο βαθμό κατανόησης από την πλευρά της Ελλάδας και της Ε.Ε. για τα όσα συμβαίνουν στη Νότια Σερβία και το γεγονός αυτό δίνει περισσότερες πιθανότητες για μια λύση του προβλήματος όπως την σκέφτεται και η Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η Ελλάδα παρέχει πλήρη πολιτική στήριξη στη Γιουγκοσλαβία και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα, όπως επίσης και στις πρωτοβουλίες για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Κράποβιτς, είπε ότι στην επόμενη συνάντηση, σε μια νέα συζήτηση που θα έχουν, -ίσως και στο μεσημεριανό γεύμα- μπορεί να συζητήσουν πιο συγκεκριμένα για το περιεχόμενο συμφωνίας η οποία θα προβλέπει συνεργασία στον τομέα της Αμυνας και την εκπαίδευση στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα μέσω της συμμετοχής στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές. Εξέφρασε την προσδοκία ότι στην επόμενη συνάντησή τους θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας.

    Και οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που συνδέουν Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία και ο Γιουγκοσλάβος υπουργός εξήρε τη δραστηριότητα του Ελληνα υπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις θα γίνουν ακόμη καλύτερες.

    Μετά τον υπουργό Αμυνας ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζίζιτς, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής κ. Μποζοβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, ενώ το μεσημέρι θα γευματίσει με τον κ. Κράποβιτς.

    [04] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΘΕΤΙΚΑ

    Λευκωσία, 14 Δεκεμβρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Στις προκλήσεις απαντάμε θετικά, δήλωσε από την Κύπρο ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας την ίδρυση πολιτικού φορέα από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    "Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να είναι ζωντανοί οργανισμοί. Δεν δημιουργούνται για να υπηρετήσουν προσωπικά ή άλλα συμφέροντα. Υπάρχουν και οφείλουν να υπάρξουν μόνο αν ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και του λαού", υπογράμμισε.

    Τόνισε, δε, ότι οι πολιτικοί κρίνονται και καταξιώνονται μέσα από το έργο, τις ιδέες, την πολιτική πρακτική, την συνέπεια και το δημόσιο ήθος τους, ενώ εκτίμησε ότι το πολιτικό σύστημα δεν ανανεώνονται με επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες πολιτικών προθέσεων.

    "Η παράταξη μας ενωμένη συνεχίζει την πορεία της. Αποφασισμένοι χαράζουμε νέους δρόμους για μια νέα Ελλάδα. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την ελληνική κοινωνία, μαζί με την Νέα Δημοκρατία να συνεχίσουν τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο", κατέληξε.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Συναντήσεις με βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη όλων των κομμάτων θα έχει ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού "Αlpha". O κ. Αβραμόπουλος θα ζητήσει από τους βουλευτές να παραιτηθούν από το αξίωμα τους, αν θέλουν να τον ακολουθήσουν στο πολιτικό φορέα που ιδρύει. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των στελεχών που θα συναντηθούν με τον δήμαρχο Αθηναίων σε 24.

    Τέλος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του "Αlpha", σε λίγους μήνες θα πραγματοποιηθεί το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος.

    [06] Μ. ΕΒΕΡΤ: Ο ΤΟΠΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΧΙ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΑ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ για την εξαγγελία ίδρυσης νέου κόμματος από το Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο τονίζοντας ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρά κόμματα και όχι πολυδιάσπαση του κομματικού συστήματος.

    "Οι δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου με στενοχώρησαν και θα μπορούσα να πω ότι αισθάνομαι και μία απογοήτευση, διότι περίμενα ο κ. Αβραμόπουλος να συνεχίσει να προσφέρει την υπηρεσία του ως Δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο μέλλον στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας", τόνισε ο κ. Εβερτ.

    "Με θλίβει επίσης το γεγονός ότι ο Δήμαρχος εξήγγειλε την ίδρυση ενός κόμματος μέσα από το Δημαρχιακό κτίριο. Ο Δήμος της Αθήνας δεν ανήκει σε κόμμα, το οποίο λειτουργεί, είτε θα λειτουργήσει στο μέλλον", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Εβερτ εκτίμησε ότι από τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου διαπιστώνονται οι προθέσεις του να μελετήσει και να εξαγγείλει στο άμεσο μέλλον πρόγραμμα, θέσεις και στελέχη που θα στελεχώσουν το νέο υπό εκκόλαψη πολιτικό σχεδιασμό.

    "Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις πραγματικές προθέσεις του κ. Αβραμόπουλου, ποιο είναι το πρόγραμμα, το οποίο θα εξαγγείλει, ποια θα είναι τα ικανά στελέχη, τα οποία θα στελεχώσουν το νέο πολιτικό σχηματισμό για να μπορούμε να το κρίνουμε", τόνισε.

    Επισήμανε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι πράγματι να εκσυγχρονιστούν και να ενδυναμωθούν τα κόμματα, προσθέτοντας όμως ότι η ενδυνάμωση των κομμάτων ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί με τον κατακερματισμό των κομμάτων.

    "Αντίθετα, πιστεύω ότι όσοι θέλουν να επενεργούν εις βάρος των κομμάτων, εις βάρος της πολιτικής ζωής του τόπου μας, όσοι θέλουν να διαπλέκονται επιθυμούν την πολυδιάσπαση του κομματικού μας συστήματος και την αποδυνάμωση των κομμάτων. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ενίσχυση των υφισταμένων κομμάτων και όχι πολυδιάσπαση του κομματικού μας συστήματος", είπε.

    Ο κ. Εβερτ επανέλαβε ότι θλίβεται σημειώνοντας ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι φίλος του.

    Τόνισε ότι σήμερα ο κ. Αβραμόπουλος έπρεπε σήμερα να έχει εξαγγείλει την παραίτησή του από το δημαρχιακό αξίωμα προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση μία τέτοια δήλωση δεν θα έπρεπε να γίνεται μέσα από το δημαρχιακό κτίριο, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε μέσα από το ίδιο του γραφείο.

    Ερωτηθείς αν τελικά ήταν εσφαλμένη κίνηση η πρόσκληση της Ν.Δ. προς τον κ. Αβραμόπουλο προεκλογικά, απάντησε ότι δεν ήταν εσφαλμένη και έδειξε τις προθέσεις της Ν.Δ. Σημείωσε ότι σε δύσκολη θέση θα πρέπει να βρίσκεται ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ως παλαιό στέλεχος του κόμματος εκλήθη από τη Ν.Δ. για να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, δήλωσε τότε ότι προτιμά να μείνει στο Δήμο, απ' ότι φαίνεται δεν πρόκειται να παραμείνει στο Δήμο και ξεκινά ένα δικό του δρόμο.

    "Βεβαίως, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Πιστεύω ότι μιλάει με ειλικρίνεια όταν λέει ότι πιστεύει πως θα φτιάξει έναν πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος θα βοηθήσει", τόνισε.

    Ωστόσο υπογράμμισε ότι η πολιτική του άποψη, η εμπειρία του είναι ότι όλα αυτά τα πειράματα του παρελθόντος απέτυχαν.

    "Ο τόπος χρειάζεται ισχυρά κόμματα, τα οποία να ανανεώνονται, να εκσυγχρονίζονται και όχι την πολυδιάσπαση, την οποία ο κάθε προμηθευτής του δημοσίου και ο κάθε επιχειρηματίας θα θέλει να τα εκμεταλλευτεί και να τα αποδυναμώσει", πρόσθεσε.

    Είπε ότι γνωρίζει τον κ. Αβραμόπουλο, ότι πίσω από τον κ. Αβραμόπουλο δεν κρύβονται συμφέροντα, δεν θα το εδέχετο.

    Ερωτηθείς αν η δημιουργία νέου κόμματος θα προκαλέσει προβλήματα στη Ν.Δ. τόνισε: "τα προβλήματα τα δημιουργούμε συνήθως εμείς οι ίδιοι και όχι η δημιουργία νέων κομμάτων. Ας πιστέψουμε τελικά ότι η δημιουργία κόμματος από τον κ. Αβραμόπουλο θα συνετίσει ορισμένους και θα σκεφθούν πως τελικά θα πρέπει όλοι μαζί ομοννοούντες να δούμε το συμφέρον του έθνους και του ελληνικού λαού".

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Χωρίς να δώσει το όνομα, το πρόγραμμα, την ημερομηνία ίδρυσης, αλλά και ονόματα προσώπων που θα στελεχώσουν το κόμμα του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προχώρησε σήμερα στην ανακοίνωση δημιουργίας πολιτικού σχηματισμού, με δήλωσή του από το δημαρχειακό μέγαρο.

    Στη δήλωσή του αυτή, ο κ. Αβραμόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην αντίληψη στελέχωσης του κόμματος από νέους, άφθαρτους και δοκιμασμένους ανθρώπους, που θα ανοίξουν μία νέα σχέση κοινωνίας - πολιτικής. Πορεία του, όπως είπε, θα είναι οι σύγχρονες αντιλήψεις, οι ριζοσπαστικές τομές, οι θαρραλέες πρωτοβουλίες, ενώ θα στηρίζεται στη συμφιλίωση των κοινωνικών θεσμών με στόχο τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Αυτό που θα αποφύγει θα είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες και η αντιπαράθεση με τα υπάρχοντα κόμματα.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ.Αβραμόπουλου έχει ως εξής:

    "Πολίτες της Ελλάδας, θεωρώ χρέος μου να μοιραστώ μαζί σας τις τελικές αποφάσεις μου για τα επόμενα βήματατης πολιτικής μου πορείας, τιμώντας τη σχέση ειλικρίνειας, συνέπειας και εμπιστοσύνης που υπάρχει και θα υπάρχει ανάμεσά μας.

    Πεποίθησή μου εδώ και χρόνια είναι ότι οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί εξήντλησαν τον βιοιστορικό τους κύκλο. Ωστόσο, όλοι θα συμφωνήσουμε ότι στη μεταπολιτευτική περίοδο προσέφεραν πολλά στον τόπο, συμβάλλοντας καθοριστικά με τις ιστορικές τους ηγεσίες στην εδραίωση των δημοκρατικών μας θεσμών και την ένταξη της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    Αναγνωρίζουμε και τιμούμε τη συνεισφορά και συμβολή τοςυ και είμαστε έτοιμοι να την αξιοποιήσουμε δημιουργικά, αμφισβητούμε όμως την προοπτική τους στη νέα εποχή που ξεκίνησε, στην οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν με επιτυχία. Η κρίση του πολιτικού μας συστήματος, η αμφισβήτησή του απο τους πολίτες, η αναντιστοιχία των αναγκών της κοινωνίας με τις προτεραιότητες των κομματικών επιλογών και οι θεσμικοί ανεπάρκεια, οδηγούν στην προσδοκία μίας πρωτοβουλίας αλλαγής, ενός φορέα ανανένωσης, αισιοδοξίας και δυναμικής εξόδου προς το μέλλον και θέτουν όλους μας προ των ευθυνών μας, τις οποίες υποχρεούμεθα να αναλάβουμε.

    Η πατρίδα μας ζητά σήμερα μία νέα πρόταση ικανή να συμβάλλει και να εμπνεύσει την απελευθέρωση και ενεργοποίηση των νέων υγειών δυνάμεων αυτού του τόπου. Οφείλουμε να δώσουμε στις δυνάμεις αυτές την ευκαιρία και τις δυνατότητες να συμβάλλουν στην οικοδόμηση της κοινωνίας των ενεργών πολιτών. Η πατρίδα μας έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει από τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο, μία άξια νεολαία έτοιμη να αναλάβει ρόλους και ευθύνες, ανθρώπους του πνεύματος, προικισμένους επιχειρηματίες, αξιόμαχο δυναμικό, το αποθεματικό του οποίου είναι ανεξάντλητο και αναξιοποίητο. Πάνω από όλα όμως έχει το προνόμοιο να διαθέτει ένα λαό με χαρίσματα και υπηρηφάνια, στον οποίο αξίζει μία καλύτερη θέση στον κόσμο.

    Το εθνικό μας σύστημα πάσχει.Η δημοκρατία μας λειτουργεί αλλά δεν παράγει και το θεσμικό μας έλλειμμα σε συνδυασμό με την αναχρονιστική αντίληψη εξουσίας αποστερεί τον τόπο μας από την πραγματική ανάπτυξη της περιφέρειας, στερώντας τη χώρα από τις δυνατότητες που προσφέρει η ευρωπαϊκή μας προοπτική και η νέα παγκόσμια πραγματικότητα με τις προκλήσεις και τις ελπίδες που κυοφορεί.

    Η δημοκρατία ως αντίληψη και πρακτική είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης όλων των δημιουργικών ιδεών, δυνάμεων και οραματισμό μας για ανάπτυξη και πρόοδο. Προϋπόθεση η εσωτερική συμφιλίωση της κοινωνίας, με την εκκλησία να αναδεικνύει την ηθική και πνευματική της αποστολή και τη δικαιοσύνη να στηρίζει και να προασπίζει τα ηθικά θεμέλια της κοινωνίας. Στόχος, η ισχυροποίηση των θεσμών και η εισαγωγή νέων που θα δυναμώσουν το εθνικό μας σύστημα, εναρμονίζοντας τους συντελεστές της λειτουργίας του στο πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό πεδίο, κάτω από όρους που θα καλλιεργούν τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τη συνοχή του λαού μας.

    Είναι καιρός να περάσουμε στην κοινωνία του θεμιτού ανταγωνισμού, την κοινωνία των ίσων ευκαιριών, που θεσμοί θα διασφαλίζουν και θα ελέγχουν. Για να προχωρήσουμε πρέπει να συμπορευθούμε. Για αυτό η πολιτική μας πρόταση δεν θα προκύψει από αντίθεση με τα υπάρχοντα κόμματα, αλλά μέσα από μία διαδικασία δημιουργικής ανασύνθεσης, μακριά από ευτελείς αντιπαραθέσεις και προσωπικές συγκρούσεις. Με πρωτοπόρα τη νέα γενιά θα αξιοποιήσουμε ότι το αξιόλογο και θετικό διαθέτει η πολιτική, απελευθερώνοντας και νέες δυνάμεις, τις οποίες η συνεχιζόμενη διαχείριση του τέλματος και της αδράνειας δεν εμπνέει και δεν ενθαρρύνει.

    Ζούμε σε μία εποχή, όπου ένα μεγάλο μέρος του λαού μας υποφέρει. Οι αγρότες μας ζουν δύσκολες στιγμές, η ελληνική επαρχία ερημώνει, η ανεργία απειλεί τους οραματισμούς των νέων μας και την κοινωνική μας συνοχή. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν πείθει και το δημόσιο νοσηλευτικό σύστημα πάσχει. Η κοινωνία κλωνίζεται και το κράτος απρόσωπο, άψυχο και άδικο συντηρεί και στηρίζει την ύπαρξή του στην ιδιότυπη σχέση γραφειοκρατών και κομματοκρατών.

    Απαιτείται άμεση αλλαγή πορείας, με γνώμονα νέες σύγχρονες αντιλήψεις, ριζοσπαστικές τομές, θαρραλέες πρωτοβουλίες, απηλλαγμένες απο πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικό κόστος. Απαιτείται μία νέα πολιτική πρόταση για την υλοποίηση των όσων επαγγέλεται αυτή η νέα πολιτική πρόταση.

    Νέοι άνθρωποι με οράματα, ιδέες, ενθουσιασμό, έμπνευση, εργάζονται για την κατάρτιση της ιδρυτικής διακήρυξης, του καταστατικού χάρτη και του προγράμματος, τα οποία δεσμεύομαι να θέσω στην κρίση σας, στους επόμενους μήνες.

    Απευθυνόμενος στους πολίτες της Αθήνας θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι συνεπής σε όσα κατά καιρούς έχω ανακοινώσει θα συνεχίσω με τους συνεργάτες μου το προγραμματισμένο έργο μας στην πρωτεύουσα, μέχρι την ολοκλήρωσή του, σεβόμενος στο ακέραιο τους διακριτούς αυτούς ρόλους.

    Και η απόφασή μου για την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού, θα συμβάλει στο να αναχαιτιστεί η γενικευόμενη αντιπολιτική διαμαρτυρία και θα δείξει το δρόμο για μία νέα υγιή σχέση της κοινωνίας με την πολιτική.

    Η νέα πολιτική πρόταση θα εγκαινιάσει μία νέα εποχή για το πολιτικό σύστημα, διανοίγοντας νέους δρόμους, εισάγοντας σύγχρονα δημόσια ήθη και αξιοποιώντας τη φιλόδοξη, ευγενή διάθεση προσφοράς νεών ανθρώπων, άφθαρτων και δοκιμασμένων στην κοινωνία και θα κατευθύνει τον αγώνα για μία Ελλάδα με κύρος, αξιοπρέπεια και ισχυρούς θεσμούς. Μία Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια, με δύναμη λόγου και παρουσία στο νέο παγκόσμιο σκηνικό, μία Ελλάδα με κανόνες που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Μία Ελλάδα χωρίς διακρίσεις και διαχωριστικές γραμμές, που εισήγαγε η ανασφαλής κομματοκρατία. Μία Ελλάδα με ανθρωπιά, κοινωνικότητα και πολιτισμό. Μία Ελλάδα όπου η δημοκρατία θα παράγει και θα συνθέτει αξιοποιώντας όλο το δυναμικό της. Μία Ελλάδα που θα καλλιεργεί τα χαρίσματα του λαού της απορρίπτοντας τον επιζήμιο λαϊκισμό και τη μιζέρια. Μία Ελλάδα με τους Ελληνες της οικουμένης ενωμένους και αλληλέγγυους. Μία νέα Ελλάδα, μία Ελλάδα με περισσότερο φως".

    [08] ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει ο Άρης στο μπάσκετ. Κανείς πλέον δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το μέλλον του συλλόγου. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει με τις μετοχές που διαθέτει ο πρόεδρος, Γιάννης Καρακίτσος. Ο εκπρόσωπος του Σούπερ 3 κ. Σαουρίδης ζήτησε να παραδώσει τις μετοχές στον ερασιτέχνη έναντι των 300 εκατομμυρίων, ποσό που έδωσε μέχρι σήμερα για τα συμβόλαια των παικτών. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε...

    Η όλη κατάσταση έχει θορυβήσει τον προπονητή, Στηβ Γιατζόγλου που δεν έχει χρήματα ούτε για...βιταμίνες. Από την άλλη η προπόνηση του κίτρινου συλλόγου θυμίζει ξέφραγο αμπέλι, αφού κάθε παίκτης γυμνάζεται όποτε θέλει και όπου θέλει.

    [09] ΚΥΡΑΣΤΑΣ: "ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΛΥΓΙΣΑΝ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ"

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    "Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα για μας εκτός από τη νίκη". Ο κ. Γιάννης Κυράστας μίλησε το απόγευμα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα με την Ξάνθη, που πλησιάζει, τονίζοντας ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ηρακλής, με λίγη προσπάθεια θα πάρει τη νίκη: "Εύκολα ή δύσκολα θα βγάλουμε τον αγώνα του Σαββάτου, ώστε να κάνουμε καλές γιορτές, αλλά πολύ περισσότερο να είμαστε στο στόχο μας. Έχουμε απουσίες λόγω τραυματισμού των Νιστρόι και του Χατζή και λόγω καρτών του Ιεροκλή Στολτίδης. Από την άλλη ο Γκοτζοβικ έχει έναν μικροτραυματισμό. Θα δούμε πως θα τα πάει μέχρι το Σάββατο. Ο Ντεμπά είναι καλά. Ήδη είμαστε πίσω από το στόχο που βάλαμε. Με δύο πόντους σε κάθε παιχνίδι εξασφαλίζουμε την έξοδο στην Ευρώπη. Μέχρι το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό βρισκόμασταν στο συν ένα, ενώ τώρα είμαστε τρεις βαθμούς πίσω από αυτό που ήθελα", κατέληξε ο κ. Γιάννης Κυράστας.

    Για το παιχνίδι της ομάδας του με τον ΠΑΟΚ ο κ. Κυράστας τόνισε: "Βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας. Μόνο στον εντός έδρας αγώνα με την Kaiserslautern έγιναν τέτοια λάθη. Και τα τέσσερα γκολ που έβαλε ο ΠΑΟΚ προήλθαν από δύο έως τέσσερα δικά μας λάθη. Πιο καλά φαινόταν το 2-1 υπέρ του Ηρακλή παρά το ότι θα δεχτούμε γκολ. Και όταν χάσαμε το πέναλτι άλλαξε η ψυχολογία των παικτών μου. Βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, όταν ήρθε το 4-1".

    Στο εξής τα πέναλτι θα τα εκτελούν ο Σαπουντζής και ο Μιλόσεβιτς. "Δεν χάνω την εμπιστοσύνη μου προς τον Μιχάλη Κωνσταντίνου. Πάντως, το επόμενο πέναλτι θα το χτυπήσει, όταν υπάρχει εμπιστοσύνη στο σκορ και μέχρι να ανακτήσει τη χαμένη ψυχολογία του. Δύο ακόμη παίκτες για τα χτυπήματα των πέναλτι είναι ο Μιλόσεβιτς και Σαπουντζής".

    Όπως τόνισε ο κ. Γιάννης Κυράστας, ο σοβαρός τραυματισμός και η απουσία τριών μηνών του Χατζή, μπορεί να διαφοροποιήσουν τα μεταγραφικά σχέδια της ομάδας. "Είναι παίκτης "κλειδί" το χρονικό διάστημα που θα λείψει αρκετό. Κι εκτός από το πρωτάθλημα μας ενδιαφέρει να τα πάμε καλά και στο κύπελλο". Όσον αφορά το Νιστρόι, ο προπονητής των "κυανόλευκων" είπε ότι κάνει σωστή δουλειά και είναι από τους παίκτες που υπολογίζει κάθε προπονητής.

    [10] Ο ΚΙΑΣΣΟΣ ΤΟ... ΝΕΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΦΗ

    Ηράκλειο, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΟΦΗ για 2,5 χρόνια υπέγραψε το απόγευμα ο Κώστας Κιάσσος. Ο 25χρονος ποδοσφαιριστής που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟ αποφάσισε να πάει στην κρητική ομάδα μετά από τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρος της ΠΑΕ, Κώστα Καζανάκη.

    "Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στην Κρήτη. Θα παίξω επιτέλους ποδόσφαιρο", ληταν οι πρώτες δηλώσεις του νέου αποκτήματος του ΟΦΗ.

    Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής της ομάδας, κ. Βασιλείου τόνισε: "Δε σκέφτομαι να παραιτηθώ. Θα προσπαθήσω να κάνω όσο καλύτερα μπορώ την δουλειά μου. Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο, όπως η αναμέτρηση με την ΑΕΚ".

    [11] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ ΣΥΝΑΠΤΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Βελιγράδι, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Η Γιουγκοσλαβία και η Βοσνία θα συνάψουν αύριο διπλωματικές σχέσεις, κίνηση, η οποία θα θέσει τέρμα στη δεκαετή περίοδο εχθρότητας μεταξύ Βελιγραδίου και Σεράγεβο.

    Αύριο μεταβαίνει στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Γιαντράνκο Πρλιτς προκειμένου να υπογράψει με τον ομόλογό του της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς πρωτόκολλο για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας ανακοίνωσε ότι μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

    Παρά το γεγονός ότι η Γιουγκοσλαβία συνυπέγραψε τη Συμφωνία του Ντέιτον με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία (1992 - 1995) οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις.

    Η επίσκεψη του μεταρρυθμιστή προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα τον Οκτώβριο στο Σεράγεβο σηματοδότησε την πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Αξιωματούχοι των δύο χωρών εκτιμούν ότι η αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών θα συμβάλει στην προώθηση της αναγκαίας διμερούς συνεργασίας, κυρίως στον εμπορικό τομέα.

    "Η υπογραφή πρωτοκόλλου για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων θα επιτρέψει στις δύο χώρες να εργαστούν για θέματα, όπως η επιστροφή των προσφύγων και το εμπόριο, δήλωσε ο Πάτρικ Βολφ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Πέτριτς, ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία.

    Η Βοσνία είναι η τελευταία από τις πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας που συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία.

    Στις 9 Δεκεμβρίου η Σλοβενία σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το Βελιγράδι, ενώ όταν ήταν στην εξουσία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς η Γιουγκοσλαβία είχε συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κροατία και την ΠΓΔΜ.

    Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε νωρίτερα το Δεκέμβριο η τριμελής προεδρία της Βοσνίας σχετικά με το θέμα υπογραμμίζεται ότι "η σύναψη διπλωματικών σχέσεων θα επιτρέψει στη Βοσνία και την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας να κάνουν αποφασιστικά βήματα προς τη διεύθετηση του θέματος της κατανομής της περιουσίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην ανάληψη ευθυνών για τα εγκλήματα πολέμου και στην επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.

    [12] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο 25ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζει ο 25χρονος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τραυμάτισε σοβαρά με κουζινομάχαιρο τα ξημερώματα την 22χρονη σύζυγό του.

    Πρόκειται για τον Αθανάσιο Κερκινεζόπουλο, ο οποίος οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα, δηλώνοντας μετανιωμένος, με τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας, οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.

    Επιστρέφοντας στο σπίτι του τα ξημερώματα, υπό την επήρεια αλκοόλ, λογομάχησε με τη σύζυγό του και πάνω στα νεύρα του, άρπαξε το μαχαίρι της κουζίνας, με το οποίο και την τραυμάτισε. Η 22χρονη νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο "Αχέπα".

    [13] ΧΟΜΠΑΧ: Η ΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μπόντο Χόμπαχ συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, Πέτρε Ρομάν.

    Ο κ. Χόμπαχ τόνισε ότι η Ευρώπη στηρίζει τη δημοκρατία και θα προσφέρει βοήθεια σε χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αντιμάχονται τις συγκρούσεις.

    Ο κ. Χόμπαχ ανέφερε ακόμη ότι ελπίζει σε συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων στη Ρουμανία για να εφαρμόσει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Ο κ. Χόμπαχ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντριαν Ναστάζε, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    Ο Συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας αύριο θα έχει συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου και με ηγέτες κομμάτων εκτός από τον Βαντίμ Τούντορ του κόμματος Μεγάλη Ρουμανία.

    Ο κ. Χόμπαχ θα πληροφορηθεί για τις προσπάθειες της Ρουμανίας να υπάρξει σταθερότητα στη περιοχή των Βαλκανίων και αναμένεται να βοηθήσει στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

    Η επίσκεψη Χόμπαχ στη Ρουμανία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Βουκουρέστι ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ. Παράλληλα τα Βαλκάνια μπαίνουν σε μια νέα εποχή, με την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και την αλλαγή της προεδρίας στην ΕΕ.

    [14] O ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

    Ρώμη, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Με τίτλο "Κέρδισαν οι εθνικισμοί αλλά η Ευρώπη θα τα καταφέρει", η Repubblica δημοσιεύει ολοσέλιδη συνέντευξη του προέδρου της Ε.Ε. Ρομάνο Πρόντι

    Σε ερώτηση κατά πόσο η εκλογή του Bush θα σημάνει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα Βαλκάνια, ο κ.Πρόντι τονίζει ότι εάν ο νέος πρόεδρος υλοποιήσει αυτή την προεκλογική του εξαγγελία τότε η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει αποκλειστικά την ευθύνη για το μέλλον των Βαλκανίων. Ωστόσο για να γίνει αυτό έχουμε ανάγκη από μια και μόνο πολιτική για τα Βαλκάνια. Δεν μου αρέσει -λέει ο κ. Πρόντι- - η σημερινή κατάσταση όπου έχουμε την εξωτερική πολιτική του Solana και από την άλλη τις διάφορες δεσμεύσεις για τις οποίες το λόγο έχουν οι υπηρεσίες της Ε.Ε.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Πρόντι χαρακτηρίζει το νέο σύστημα ψηφοφορίας που υιοθετήθηκε στη Νίκαια σαν οπισθοδρόμηση αφού η Ευρώπη κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα είδος κοινοπολιτείας.

    Για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Νίκαιας μίλησε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Ιταλικής Βουλής ο Πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο τονίζοντας ότι δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος αλλά ότι για την Ευρώπη άνοιξε μια νέα προοπτική. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τσιάμπι μίλησε για μια καλή συμβιβαστική συμφωνία και την ανάγκη να υιοθετηθεί σύντομα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    [15] O ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

    Βερολίνο, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Η γερμανική εφημερίδα "Die Welt" με τίτλο: "Ας το δούμε ρεαλιστικά: Στην Νίκαια δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν περισσότερα", δημοσιεύει συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας.

    Στην συνέντευξη αυτή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προβαίνει σε θετικό απολογισμό των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας και υπογραμμίζει ότι ο στόχος της Ένωσης για διεύρυνση έχει επιτευχθεί, οι δε γαλλογερμανικές σχέσεις παραμένουν σταθερές.

    Ο κ. Φίσερ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι "η Σύνοδος Κορυφής της Νίκαιας αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός. Ο Καγκελάριος Σρέντερ και εγώ είχαμε θέσει ως στρατηγικό στόχο την δυνατότητα διεύρυνσης της Ε.Ε. προς ανατολάς ώστε μέσω αυτής να επιτευχθεί και η ολοκλήρωση της Ευρώπης. Αυτό το επιτύχαμε".

    "Η Γερμανία έδωσε σκληρή μάχη στη Νίκαια και θα επιθυμούσαμε να είχαμε επιτύχει περισσότερα. Όμως αυτά που έχουν συμφωνηθεί, όπως η αναστάθμιση των ψήφων, ο υπολογισμός του δημογραφικού παράγοντα για την Γερμανία -χωρίς μάλιστα να έρθουμε σε ρήξη με την Γαλλία- όλα αυτά θεωρώ ότι αποτελούν ένα θετικό αποτέλεσμα μετά από μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις. Στο δε ζήτημα της ειδικής πλειοψηφίας δεν ήταν δυνατό να γίνει τίποτα παραπάνω. Αν δει κάποιος το θέμα ρεαλιστικά δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν περισσότερα. Το σημαντικότερο είναι ότι η Ε.Ε. είναι σε θέση να προωθήσει την διαδικασία διεύρυνσης και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον βήμα μετά το Άμστερνταμ.", προσθέτει.

    Επισημαίνει, εξάλλου, ότι στη Νίκαια απεδείχθη ότι τα εθνικά συμφέροντα είναι ισχυρότερα από την βούληση για αλληλεγγύη, συμπληρώνοντας ότι το ζητούμενο όμως είναι η μεταξύ τους ισορροπία. "Δεν υπάρχουν μόνο τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και το πνεύμα της ενωμένης Ευρώπης. Αν αυτή η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποδυναμωθεί, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην οικονομική όσο και στην πολιτική συνεργασία. Και εμείς θα πρέπει στο εξής να εργασθούμε έτσι ώστε αυτές οι συνεργασίες να αποτελούν τον πρώτιστο στόχο σε μια διευρυμένη Ένωση", αναφέρει.

    Περαιτέρω, εκφράζει την άποψη ότι η Ε.Ε. πρέπει να καταστεί λειτουργική, άλλως θα δημιουργηθεί κρίση και αυτό θα έχει ως συνέπεια μερικές χώρες που αισθάνονται ιδιαίτερα συνδεδεμένες με το ευρωπαϊκό πνεύμα να προχωρήσουν σύμφωνα με την αρχή της ενισχυμένης συνεργασίας.

    Για το θέμα ης κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ Βρυξελλών και χωρών-μελών, αναφέρει ότι αποτελεί ένα δύσκολο ζήτημα το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί στο μέλλον διεξοδικά, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα των κοινών αγορών.

    Συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ ότι ι μετά την λήξη της Συνόδου καμία χώρα δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη, ενώ υπογράμμισε ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις δεν έχουν διαταραχθεί και είναι πολύ σημαντικές. " Δεν συμμερίζομαι την κριτική εναντίον της Γαλλίας και θεωρώ ότι η γαλλική προεδρία ενήργησε σωστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση", συμπληρώνει

    Καταλήγοντας, εκφράζει την άποψη ότι δεν είναι καλή ιδέα να καθυστερήσει η επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας από τα εθνικά κοινοβούλια. "Αυτοί που θα επιχειρήσουν κάτι τέτοιο θα αναλάβουν βαριές ευθύνες για την μη ολοκλήρωση της Ευρώπης η οποία πρέπει να προχωρήσει.".

    [16] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ Η ΚΠΕ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ, η οποία αναδείχθηκε από το 1ο Τακτικό Συνέδριο του Κινήματος θα συνεδριάσει το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο "Metropolitan".

    Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος πρόκειται να αναδείξει τη νέα Πολιτική Γραμματεία, την Επιτροπή Δεοντολογίας, την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, καθώς και τους 12 υπεύθυνους των τομέων.

    [17] TOYΡΚΙΑ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Η εφημερίδα βελγική εφημερίδα "L' echo" δημοσιεύει ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου με υπέρτιτλο "Διεύρυνση: Περνώντας τελείως σιωπηρά στη Νίκαια, παρά τον επίσημο χαρακτήρα της υποψηφιότητάς της" και τίτλο "Η Τουρκία θα καθορίσει τις προτεραιότητές της για την ΕΕ", στην οποία αναφέρεται:

    "Η Τουρκία, αφού πέρασε μια χρονιά αγωνιζόμενη, χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο, να επιτύχει τις αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις για την ένταξή της στην ΕΕ, παρέμεινε τελικά στο περιθώριο της διεύρυνσης, μετά τη Διάσκεψη Κορυφής της Νίκαιας.

    Στην Τουρκία έχει δοθεί ένα διαφορετικό καθεστώς από τις άλλες 12 υποψήφιες χώρες, που έχουν ήδη αρχίσει τις διαπραγματεύσεις ένταξής τους στην ΕΕ, όμως η Τουρκία δυσαρεστήθηκε επειδή δεν αναφέρεται καν στα συμπεράσματα της Διάσκεψης Κορυφής και παραθέτει τις δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη κατά τον οποίο: "Δεν έχει ακόμη χορηγηθεί στην Τουρκία η θέση που της είχε δοθεί επίσημα στο Ελσίνκι, λόγω μιας σειράς δισταγμών απέναντι στη χώρα αυτή, που από την πλευρά της δεν αποδεικνύει επαρκώς ότι είναι υποψήφια".

    Στη συνέχεια, αποδίδοντας την παράλειψη αναφοράς της Τουρκίας στις εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα, λόγω της οξείας αντίδρασης της χώρας αυτής στην εταιρική σχέση ένταξης (η οποία προέβλεπε ως πολιτικά κριτήρια για την ένταξη την υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος), το δημοσίευμα αναφέρεται στις αναγκαίες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, διαπιστώνοντας ότι "ένα χρόνο μετά την ανακήρυξή της ως υποψήφιας χώρας, ο απολογισμός είναι σχεδόν μηδενικός" και συνεχίζει:

    "Εν τούτοις, η Τουρκία ετοιμάζεται να δημοσιεύσει ένα "εθνικό πρόγραμμα προτεραιοτήτων", το οποίο θα ανταποκρίνεται στην εταιρική σχέση ένταξης και αναμένεται να εγκριθεί από την Κυβέρνηση κατά τα μέσα Ιανουαρίου. Όπως μάλιστα αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού "η εταιρική σχέση ένταξης, που εκπονήθηκε από την ΕΕ δεν αποτελεί παρά μια βάση για το δικό μας εθνικό πρόγραμμα".

    Τέλος, υπενθυμίζοντας τις εντάσεις στους κόλπους του Κυβερνητικού Συνασπισμού σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, καθώς και το επίμαχο ζήτημα της λειτουργίας ενός κουρδικού τηλεοπτικού καναλιού, το δημοσίευμα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην απεργία πείνας ακροαριστερών κρατουμένων, τη στιγμή που και η ΕΕ ζητά την βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις τουρκικές φυλακές.

    [18] ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για τη διευθέτησή του προβλήματος αγροτών του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έλαβαν αγροτικού κλήρους και κατέχουν κάποιο οικόπεδο, αλλά δεν θεωρούνται κύριοι του οικοπέδου ζητά να ενημερωθεί ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Αδάμ Ρεγκούζας με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. επισημαίνει ότι μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 οι περιουσίες των Τούρκων που κατοικούσαν στην Ελλάδα και μετεγκαταστάθηκαν στην Τουρκία περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο και ότι από τις περιουσίες αυτές τα αγροτικά ακίνητα κατά ένα μεγάλο μέρος παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Γεωργίας (Τμήμα Εποικισμού) προκειμένου να διατεθούν για την αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών.

    Οπως τονίζει παρότι είναι αυτονόητο πως η αγροτική αποκατάσταση των αγροτών εκτός από τους αγρούς θα έπρεπε να συνοδεύεται και από αστικό ακίνητο (οικόπεδο) για την οικιστική τους αποκατάσταση, σήμερα στο Νομό Θεσσαλονίκης (Θέρμη, Κουφάλια, Αδένδρο, Μ. Μοναστήρι) παρατηρείται το φαινόμενο, αγρότες οι οποίοι έλαβαν αγροτικούς κλήρους και κατέχουν και κάποιο οικόπεδο (ανταλλάξιμο) να μην θεωρούνται κύριοι του οικοπέδου.

    Το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει, ο κ. Ρεγκούζας, δεν αναγνωρίζει ότι η αγροτική αποκατάσταση συνοδευόταν και από οικόπεδο με το αιτιολογικό ότι οι επιτροπές που λειτουργούσαν προπολεμικά για την αποκατάσταση των αγροτών δεν συμπεριέλαβαν στις αποφάσεις τους και το οικόπεδο, το οποίο σήμερα κατείχαν.

    Αποτέλεσμα όλων αυτών, τονίζει, είναι οι αγρότες να μην μπορούν να χτίσουν, να μεταβιβάσουν, να ανακαινίσουν τα σπίτιας τους και πολλοί από αυτούς να εγκαταλείπουν την αγροτική απασχόληση ερημώνοντας την ύπαιθρο.

    Ο κ. Ρεγκούζας αναφέρει ότι όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα προέκυψαν από την εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 31 παρ. 2 του Ν. 1644/1986 παρά το γεγονός ότι ο Νόμος προέβλεπε και επεδίωκε την ολική λύση του προβλήματος.

    Προσθέτει ακόμη ότι οι περιφερειακές υπηρεσίες (κτηματική Δ/νση Γεωργίας Θεσσαλονίκης) με κοινό έγγραφό τους ζήτησαν από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Γεωργίας να λυθεί η μεταξύ τους διαφωνία, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αποτέλεσμα.

    Ο κ. Ρεγκούζας ρωτά τον υπουργό Οικονομικών γιατί η κυβέρνηση συντηρεί αδικαιολόγητα ένα ζήτημα που οδηγεί τους αγρότες σε αδιέξοδα και την ύπαιθρο σε περαιτέρω ερήμωση και τι πρόκειται να κάνει, πώς και πότε, για να σταματήσει αυτή η περιπέτεια των αγροτών.

    [19] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑ

    Μαδρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Υπέκυψε στα τραύματα του ο Φραντσίσκο Κάνο, δημοτικός σύμβουλος της πόλης Viladecavalls της βορειοανατολικής Ισπανίας, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο του.

    Ο 45χρονος δημοτικός σύμβουλος οδηγούσε στους δρόμους της πόλης, όταν εξερράγη η βόμβα που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου του.

    Οι αρχές αποδίδουν την ευθύνη για την επίθεση στην οργάνωση των Βάσκων Αυτονομιστών ΕΤΑ, η οποία κατηγορείται για 800 δολοφονίες από το 1968, όταν ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα της για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους των Βάσκων.

    [20] XΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΤΟ 2004

    Κάιρο, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Η αιγυπτιακή εφημερίδα "Al Akhbar" με τίτλο "Οι ΗΠΑ προσφέρουν ένα εκατομμύριο δολάρια για το χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα", αναφέρει τα παρακάτω:

    "Η Ενωση Κολύμβησης των ΗΠΑ άρχισε να λαμβάνει σημαντικά βήματα προκειμένου να θεσπίσει ισχυρούς κανονισμούς στους κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων .

    Οι αρμόδιοι της ανωτέρω Ενωσης θα καθιερώσουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα για τους κολυμβητές που θα επιτύχουν το καλύτερο παγκόσμιο ρεκόρ στα 1.500 μέτρα για τους άνδρες και στα 800 μέτρα για τις γυναίκες αν κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο στην προσεχή Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα.

    Ο Eκτελεστικός Διευθυντής της Ενωσης Σ. Γουέλσοχ εξάγγειλε τη νέα τακτική και τόνισε ότι κάθε αθλητής ή αθλήτρια που θα κατακτήσει χρυσό μετάλλιο θα έχει να λαμβάνει ένα εκατομμύριο δολάρια και 500.000 θα λαμβάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής και προπονητής.

    Ο κ. Γουέλσοχ δήλωσε ότι το ανωτέρω σύστημα δεν στοχεύει να προσελκύσει το γενικό ενδιαφέρον στη κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων ή να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας σε αυτήν ή και να επηρεάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά να αρχίσει να διαμορφώνει ισχυρά κίνητρα που θα επαναφέρουν στο προσκήνιο τις παλιές αμερικανικές δόξες της περιόδου 1960 - 1980."

    [21] ΔΟΕ: 28 ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Γενεύη, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Στις σημερινές γαλλόφωνες ελβετικές εφημερίδες δημοσιεύεται η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για τον αριθμό των αγωνισμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, που παραμένει ο ίδιος με αυτόν του Σίδνευ (28) με διατήρηση και των προσωρινών αθλημάτων που διεξήχθησαν εκεί.

    Επίσης, αποφασίσθηκε να καθορισθεί στους 10.000 ο αριθμός των αθλητών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Γίνεται αναφορά στο γενικό σκεπτικό της απόφασης, τόσο σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη, όσο και με τις προτάσεις Διεθνών Ομοσπονδιών, η κάθε μία από τις οποίες προωθεί τα δικά της αθλήματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς να αποκλείεται, στο απώτερο μέλλον, ο αποκλεισμός κάποιων αγωνισμάτων που σήμερα περιλαμβάνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Σημειώνονται σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου - Γεν. Διευθυντή της ΔΟΕ κ. Francois Carrard και του Διευθυντή αγωνισμάτων κ. Gilbert Felli, ενώ, όσον αφορά στην Αθήνα, σχολιάζεται ότι η ΔΟΕ δεν θέλησε να προσθέσει νέα προβλήματα στην ελληνική διοργανώτρια Επιτροπή, η οποία, ήδη, αντιμετωπίζει πολλά προκειμένου να είναι ακριβής στην ώρα της.

    [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΜΠΟΥΣ ΑΠΟ ΣΕΖΕΡ

    Αγκυρα, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ συνεχάρη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τζούνιορ με μήνυμα του και εξέφρασε την ελπίδα για σύσφιξη σχέσεων των δυο χωρών.

    Ο κ. Σεζέρ σε μήνυμα του που ανακοίνωσε το γραφείο του ανέφερε ότι η Τουρκία ελπίζει να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση όπως και με την προηγούμενη για να ενισχυθεί η συνεργασίας των δυο χωρών.

    Ο κ. Σεζέρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση του Μπους θα συμβάλει στην υλοποίηση σχεδίων που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δυο χωρών.

    Ο.Κ.

    [23] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: Η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

    Aθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Υποβοηθούμενη αυτοκτονία χαρακτηρίζεται η ευθανασία σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που εκδόθηκε σήμερα μετά τη συνεδρίαση των ιεραρχών. Με αφορμή την πρόσφατη νομιμοποίηση της ευθανασίας από την Ολλανδική Βουλή η Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει πως η Ορθοδοξία θεωρεί ότι μόνο ο Θεός αποφασίζει για τη ζωή και το θάνατο.

    Οι ιεράρχες εξέφρασαν εξάλλου πικρία για τις εισηγήσεις των συμβούλων επικρατείας με τις οποίες χαρακτηρίζεται συνταγματική η διαγραφή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες όχι όμως και η διαγραφή της ιθαγένειας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 14 December 2000 - 19:13:47 UTC