Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΖΗΤΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΑΝΑΥΣΗ ΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ
  • [03] ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  • [04] ΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΤA ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΡΩΣΙΑΣ
  • [05] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΝΗΡΕΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΟΝΤΑ
  • [06] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ KLEEMANN ΜΕ ΤΗΝ GLOBAL LIFT
  • [07] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [08] Η "ΟΔΥΣΣΕΙΑ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [09] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΑΝΙΑΚΟ
  • [10] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
  • [11] "ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ" ΕΧΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
  • [12] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [13] "ΟΧΙ" ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • [14] UNICEF: ΕΚΚΛΗΣΗ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 2001»
  • [15] ΕΟΡΤΕΣ ΜΕ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [16] ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΛΕΜΟΝΗ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ
  • [17] ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ, ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
  • [18] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ
  • [19] ΚΛΙΝΤΟΝ: ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟ
  • [20] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΛΕΜΠΑΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
  • [21] ΑΙΧΜΈΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟ ΑΦΗΣΕ Ο Γ. ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ
  • [22] Η ΙΝΔΙΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [23] ΥΠΑΝ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

  • [01] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΖΗΤΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

    Αγκυρα, 20 Δεκεμβρίου 2000 (11:25 UTC+2)

    Τη διεξαγωγή διεξοδικής και ανεξάρτητης έρευνας για τις εφόδους στις τουρκικές φυλακές, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άτομα, ζήτησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

    Η διεθνής οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για την εξακρίβωση των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο 17 από τους κρατούμενους-απεργούς πείνας.

    Απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας δεν θα καταφύγουν στην κακομεταχείριση, την υπερβολική χρήση βίας, ή βασανιστηρίων απέναντι στους κρατούμενους.

    Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε παράλληλα να δοθεί άδεια στους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων να παραστούν στις αυτοψίες των πτωμάτων, ενώ τόνισε παράλληλα την ανάγκη να παρασχεθεί η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους τραυματίες.

    Σ.Π.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΑΝΑΥΣΗ ΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΕΡΑΠΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2000 (12:18 UTC+2)

    Φωτογραφία: Θεόδωρος Πάγκαλος

    Στην Τουρκία υπάρχει μια βάναυση στάση απέναντι σε ανθρώπους που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

    Ο κ.Σημίτης είπε ότι κάθε χώρα που βρίσκεται υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να σέβεται και επισήμανε ότι η εταιρική σχέση είναι το μέσο για να υπάρξει κράτος δικαίου στην Τουρκία.

    Ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του αναφέρθηκε επίσης και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας ότι από 1ης Ιανουαρίου η χώρα μας θα αλλάξει σελίδα καθώς αρχίζει η αντικατάσταση της δραχμής από το Ευρώ, την οποία χαρακτήρισε πολύ θετική.

    [03] ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2000 (18:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Το αεροδρόμιο του Ελληνικού λειτουργεί με ασφάλεια, όπως ασφαλείς είναι και οι πτήσεις. Οι κατηγορίες και οι υπόνοιες που διατυπώνονται κατά καιρούς δεν ευσταθούν δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ερωτηθείς εάν έχει τεθεί θέμα ασφάλειας των αεροδρομίων μας από αμερικανικής πλευράς, απάντησε ότι κατά περιόδους γίνονται οι συζητήσεις αυτές μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της χώρας μας και των εκπροσώπων της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

    [04] ΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΤA ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΡΩΣΙΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 20 Δεκεμβρίου 2000 (11:00 UTC+2)

    Ο Oικουμενικός Πατριάρχης.Βαρθολομαίος, εξαπέλυσε ευθείες "βολές" εναντίον των ομοδόξων, οι οποίοι -όπως επισήμανε- μάχονται το Φανάρι, υπονοώντας τις επιθέσεις που δέχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις Εκκλησίες της Ελλάδος και της Ρωσίας.

    O κ. Bαρθολομαίος, απευθυνόμενος σε ομάδα προσκυνητών που βρίσκονταν στο ναό του Aγίου Σεβαστιανού, ζήτησε να μεταφέρουν ότι "στην Kωνσταντινούπολη γύρω από το Oικουμενικό Πατριαρχείο βασιλεύει ένα άλλο ήθος. Oι άνθρωποι έχουν μια διαφορετική κοσμοθεωρία, μια διαφορετική βιοθεωρία, μια άλλη νοοτροπία. Iσως γι' αυτό δεχόμεθα τα βέλη του πονηρού, τα πεπυρωμένα, και από τους ομοδόξους, από τους ομογενείς". Kαι πρόσθεσε: "H Eκκλησία της Kωνσταντινουπόλεως δέχεται δια μέσου των αιώνων πολλά βέλη πεπυρωμένα τα οποία εκτοξεύει ο πονηρός, χρησιμοποιώντας ως όργανα διαφόρους, κατά καιρούς, ανθρώπους, άλλοτε αλλόπιστους και αλλόδοξους, αλλογενείς, άλλοτε όμως ομόδοξους, ομόπιστους και ομογενείς. H μαρτυρική Eκκλησία της Kωνσταντινουπόλεως δέχεται τα βέλη τα πονηρά γιατί προτίμησε να μην ταυτίζεται με τον κόσμο αυτό, αν και ζει μέσα στον κόσμο, αλλά να εκφράζει ένα άλλο ήθος, να πρεσβεύει άλλες αρχές, να ζει άλλα βιώματα. Tα βέλη θα εξακολουθούν να έρχονται, αλλά και η Eκκλησία αυτή θα εξακολουθεί να μένει αταλάντευτη, χωρίς να προδίδει τις αρχές, τα βιώματα, το ύφος της το γνήσιο και το αυθεντικό".

    [05] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΝΗΡΕΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΟΝΤΑ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΧΙΟΥ Α.Ε με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με την ανακοίνωση της εταιρείας ΙΧΘ/ΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ περί εισόδου της στο μετοχικό σχήμα του ΝΗΡΕΑ με ποσοστό 10,84% και προκειμένου να προστατευθεί το επενδυτικό κοινό, επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα ακόλουθα:

    "Ουδεμία συζήτηση ή προσέγγιση έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ των δύο ομίλων για ενδεχόμενη συνεργασία τους σε μετοχικό ή άλλο επίπεδο και ουδεμία πρόταση έχουμε λάβει.Ουδεμία ενημέρωση επίσημη ή ανεπίσημη έχει η εταιρεία μας από τον Όμιλο ΣΕΛΟΝΤΑ σχετικά με την είσοδό του στο μετοχικό σχήμα μας ή με τις μελλοντικές προθέσεις του".

    [06] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ KLEEMANN ΜΕ ΤΗΝ GLOBAL LIFT

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Σε -καταρχήν προφορική- συμφωνία για τη σύσταση κοινής εμπορικής εταιρίας με έδρα το Μόναχο κατέληξαν η εταιρία κατασκευής υδραυλικών ανελκυστήρων Kleemann και η ομοειδής γερμανική εταιρία Global Lift. Στόχος, σύμφωνα με τη βορειοελλαδική εισηγμένη είναι η υπό ίδρυση εταιρία να προωθεί από κοινού τα προϊόντα τόσο των εταιριών του ομίλου της Global, όσο και της Kleemann στις αγορές της Γερμανίας και της Βόρειας Ευρώπης.

    Στη νέα εταιρία θα συμμετέχουν με 51% η Global Lift, με 24% η Kleemann και με 25% Γερμανοί επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν και τη διοίκηση της εταιρίας.

    Επίσης, διερευνάται η περίπτωση συμμετοχής της Kleemann στην Global με την εξαγορά εκ μέρους της πρώτης ενός μειοψηφικού πακέτου συμμετοχής στη Global Lift, διαδικασία που αναμένεται να προωθηθεί εντός του 2001.

    Ακόμα, η Kleemann εξετάζει μία ακόμη πρόταση που δέχτηκε εκ μέρους της Glopal Lift και που αφορά στην από κοινού ίδρυση εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικών πινάκων.

    Παράλληλα, η διοίκηση της Kleemann γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με την τουρκική εταιρία Ametal (εταιρία κατασκευής εξαρτημάτων ανελκυστήρων) προχώρησε στη σύσταση εμπορικής εταιρίας με την επωνυμία Kleemann Ansasor και έδρα την Κωνσταντινούπολη.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας είναι 1 εκατ. μάρκα και σε αυτό συμμετέχει η Kleemann με 70% και η οικογένεια του Ισμαήλ Γιλντιρίμ με 30% (μέτοχοι κατά 100% της Ametal), η οποία θα έχει και τη διοίκηση της εταιρίας. Το ιδρυτικό καταστατικό αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές του Ιανουαρίου 2001.

    Επιπλέον, η διοίκηση της Kleemann έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εξαγορά του 35% βορειοελλαδικής μεταλλουργικής βιομηχανίας, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την εξαγορά βιομηχανίας παραγωγής κομβιοδόχων ανελκυστήρων. Πάντως, η εταιρία ήδη έχει κάνει επαφές και με αντίστοιχες εταιρίες σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία.

    [07] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάτι που αποτελεί συμβατική της υποχρέωση έναντι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής- διοργανώνει ημερίδα την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2001 στην Αθήνα.

    Στην ημερίδα θα κληθούν να συμμετάσχουν τα πολιτικά κόμματα και οι νεολαίες των κομμάτων, η Εκκλησία της Ελλάδος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των φοιτητών και των μαθητών, του συνδικαλιστικού κινήματος, του απόδημου ελληνισμού, των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, αθλητικών και πολλών άλλων φορέων.

    Η ΑΘΗΝΑ 2004 έχει ήδη αποφασίσει να διοργανώσει ημερίδες με το ίδιο αντικείμενο και σε άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις, αρχίζοντας την Άνοιξη από τη Θεσσαλονίκη.

    Για την εφαρμογή του προγράμματος εθελοντισμού η ΑΘΗΝΑ 2004 έχει ήδη αρχίσει τη στελέχωση και λειτουργική διάρθρωση της αρμόδιας διεύθυνσης, ενώ καθήκοντα Ειδικού Συμβούλου για θέματα εθελοντισμού αναλαμβάνει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

    [08] Η "ΟΔΥΣΣΕΙΑ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Παρίσι, 20 Δεκεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Στην πορεία της πολιτικής που ακολούθησε η Ελλάδα από το 1974 μέχρι την άνοδο στην πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Υπό τον τίτλο "Η Οδύσσεια της Ελλάδας προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα" η εφημερίδα σημειώνει ότι στόχος του υπήρξε η προσέγγιση της χώρας του με τις γενικές εξελίξεις στην Ευρώπη και η προοδευτική ρήξη με μια διπλωματία που είχε συχνά εθνικιστικούς τόνους.

    "Σε αρκετά σημεία το πέτυχε, πράγμα που επιβράβευσαν οι Ελληνες εκλογείς στις τελευταίες εκλογές του Απριλίου, έστω και με πολύ μικρή διαφορά, επειδή η πολιτική της σύγκλισης με την οποία πέτυχε τις δεσμεύσεις των κριτηρίων του Μάαστριχτ, ώστε να ενταχθεί στο ευρω, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια ιδιαίτερα των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι αντίπαλοί του μέσα στο κόμμα τον κατηγορούσαν ότι εγκατέλειψε την κοινωνική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η εφημερίδα τονίζει ότι αν τα μακροοικονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας κρίθηκαν ικανοποιητικά από τους εταίρους της, πολλά πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό του κοινωνικού συστήματος, την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης.

    Παρατηρεί ότι "η κυβέρνηση Σημίτη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν ολοκλήρωσε τις υποσχέσεις ανανέωσης. Στα Βαλκάνια η Αθήνα προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της με όλους τους γείτονες, χωρίς όμως να ρυθμίσει τη διαφορά που έχει με τη Μακεδονία. Με την Τουρκία οι σχέσεις της παραμένουν περίπλοκες, έστω και αν αποφασίσθηκαν τα μέτρα εμπιστοσύνης από τις δύο κυβερνήσεις, για την αποφυγή επεισοδίων στο Αιγαίο μετά την άρση του βέτο της Ελλάδας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ".

    "Η Τουρκία (και η Κύπρος)", γράφει η εφημερίδα, "δεν αποτελούν πλέον μια ελληνο-τουρκική υπόθεση, αλλά θέμα που αφορά όλη την ΕΕ. Με αυτή την έννοια επίσης ο Κώστας Σημίτης κατόρθωσε να "εξευρωπαίσει" την Ελλάδα".

    [09] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΑΝΙΑΚΟ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του Πανελευσινιακού αποτελεί ο Γιάννης Γκαϊτατζής. Ο τεχνικός της ομάδας επικαλέστηκε προσωπικούς - κυρίως- λόγους. Στην ομάδα πάντως δεν μπόρεσαν να βρουν την πραγματική αιτία, άσχετα αν ακούγεται ότι ο προπονητή έχει συμφωνήσει με τον Αχαρναϊκό.

    [10] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Με μουσική και φαγητό ξεκίνησε η φετινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για άτομα με ειδικές ανάγκες, που διοργάνωσε η νομαρχία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στη Λέχση Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για μία εκδήλωση "θεσμό", είπε η νομαρχιακή σύμβουλος σε θέματα πρόνοιας, Δώρα Ευσταθιάδου, "εφόσον διοργανώνεται εδώ και πέντε χρόνια στην πόλη, με τη βοήθεια όλων των αρμόδιων φορέων".

    Φέτος συμμετείχαν περισσότερα από 500 παιδιά με κάθε είδους αναπηρία, μαζί με τους γονείς τους, από περίπου 15 ιδρύματα και συλλόγους της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την κ.Ευσταθιάδου "η φετινή συμμετοχή είχε μεγαλύτερη επιτυχία από τα προηγούμενα έτη, γεγονός που αποδεικνύει ότι τόσο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι όσο και ο υπόλοιπος κόσμος, αρχίζουν να πλησιάζουν και να δείχνουν ενδιαφέρον για τα άτομα αυτά".

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, φαγητό, χορό, κάλαντα και δώρα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ωστόσο, στέλνει και το μήνυμα της αγάπης. Η κ. Ευσταθιάδου υποστήριξε ότι "τα παιδιά αυτά έχουν την ανάγκη όλου του κόσμου, ο οποίος έχει να πάρει πολλά από αυτά, κυρίως την ανιδιοτελή αγάπη και τον αυθορμητισμό τους".

    [11] "ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ" ΕΧΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

    Λονδίνο, 20 Δεκεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Στο υψηλότερο σημείο του έφθασε ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού στην ευρωζώνη για το μήνα Νοέμβριο. Ο πληθωρισμός κινείται πλέον με 2.9% σε ετήσια βάση, γεγονός που θα ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Στο θέμα αυτό αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα "Financial Times", η οποία τονίζει πως αυτό οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και στην πτώση του ευρώ. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι, εξάλλου, ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν πληθωρισμό μεγαλύτερο του 2%.

    [12] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Λονδίνο, 20 Δεκεμβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Στην επίσημη ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2001 και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην ευρωζώνη, αναφέρονται σχετικά δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων "Financial Times" και "Evening Standard".

    Συγκεκριμένα, η "Evening Standard" με τίτλο "Περίοδος ευκαιριών για μετοχές, καθώς η Ελλάδα οδεύει στην ομάδα του ευρώ", τονίζει ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προσφέρει αρκετές ευκαιρίες στους ξένους επενδυτές λόγω της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η απόσταση που χώριζε την απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων σε δραχμές με αυτά σε ευρώ, έχει τις τελευταίες μέρες σχεδόν εξανεμιστεί. Στο ερώτημα εάν αυτό το γεγονός σημαίνει ότι αξίζει οι επενδυτές να ενδιαφερθούν γι' αυτά τα ομόλογα, ο ειδικός αναλυτής της Deutsche Bank, Roberto Dacco τονίζει ότι αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία και ότι η πορεία των ελληνικών ομολόγων μοιάζει περισσότερο με την αντίστοιχη των ιταλικών ομολόγων, παρά με αυτή της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά και λόγω των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας- παρά τις μικρές επιφυλάξεις που υπάρχουν. Η μείωση των επιτοκίων από 10.75% στο 5.75%, έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και τον ρυθμό ανάπτυξης. Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2001 αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, ενώ ο πληθωρισμός είναι μικρότερος από πολλές χώρες που συμμετείχαν στο πρώτο κύμα του ευρώ. Τέλος, το δημόσιο χρέος μειώνεται σε ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι προέβλεπε το σχέδιο σύγκλισης.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό 5.3% το χρόνο, για την επόμενη τετραετία, ενώ ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται στο 2.3%. Προέβλεψε επίσης την πτώση της ανεργίας στο 7.5%, μέχρι το 2004.

    "Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες ανησυχίες που συνδέονται με τον αργό ρυθμό που πραγματοποιείται η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας" αναφέρει η εφημερίδα και "φιλοξενεί" δηλώσεις του Norman Williams από τον οικονομικό οίκο Barclays Capital, βάσει των οποίων: "Τα πράγματα πάνε καλά για τον κ. Παπαντωνίου, αλλά ορισμένες φορές αυτό αποδεικνύεται προσωρινό. Εάν η Ελλάδα δεν καταπολεμήσει τις δομικές της αδυναμίες, θα αντιμετωπίσει ορισμένα δύσκολα διλήμματα ως μέλος της ευρωζώνης".

    Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ - γράφουν οι Financial Times - θεωρείται ως προηγούμενο από πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες ελπίζουν να γίνουν δεκτές σύντομα στην ΟΝΕ. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι" η ένταξη της χώρας μας, που μέχρι πριν από δύο χρόνια θεωρούταν ως "αναδυόμενη αγορά", έχει κυρίως πολιτικό συμβολισμό παρά οικονομικές συνέπειες. Δείχνει ότι η ευρωζώνη δεν είναι απλώς ένα γάλλο-γερμανικό φρούριο για τους πλούσιους, αλλά ένα αναπτυσσόμενο κλαμπ που είναι πρόθυμο να δεχθεί νέα μέλη".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα έχει μικρές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία της ευρωζώνης όσο και στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, λόγω του μικρού μεγέθους της ελληνικής οικονομίας. Η μόνη οικονομική επίπτωση - σημειώνει - θα είναι ότι η είσοδος της Ελλάδας θα διατηρήσει τον δείκτη ανάπτυξης Μ3 σε υψηλό επίπεδο, λόγω της δραματικής μείωσης των επιτοκίων στην χώρα.

    Επίσης, συμπληρώνει η εφημερίδα, στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα προστεθεί ένα νέο μέλος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος χαίρει σεβασμού λόγω της ικανότητάς του να σταθεροποιήσει τη συναλλαγματική αξία της δραχμής, μειώνοντας, παράλληλα, τον πληθωρισμό. "Τα αντιπληθωριστικά διαπιστευτήριά του σβήνουν κάθε αμφιβολία για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για το πώς το Εκτελεστικό Γραφείο της ΕΚΤ θα μπορέσει να διατηρήσει το ρόλο του, λόγω της αύξησης των μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας. Όμως, λόγω του γεγονότος ότι οι αποφάσεις στην ΕΚΤ λαμβάνονται με συναίνεση και όχι με την χρήση βέτο, η συμμετοχή της Ελλάδας αναμένεται να γίνει αισθητή όχι τόσο στην Φραγκφούρτη, όσο στην ίδια τη χώρα" προσθέτει.

    [13] "ΟΧΙ" ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Διαψεύδει κατηγορηματικά η ΠΑΕ Αρης τη μεταγραφή του Παπαδημητρίου από την Ξάνθη. Ο παίκτης της ακριτικής ομάδας παρά το γεγονός ότι επιθυμεί να έρθει στον κίτρινο σύλλογο, βρίσκει αντίθετη την πολιτική που χρησιμοποιούν οι δύο ομάδες. Δηλαδή η διοίκηση της ομάδας της Θεσσαλονίκης να θέλει να τον αποκτήσει με λίγα εκατομμύρια και η διοίκηση της Ξάνθης να ζητάει περίπου 300 εκατομμύρια.

    Μεγάλος είναι ο ενθουσιασμός από την μεταγραφή του Ίλια Ίβιτς στον Άρη. Τόσο στις τάξεις των παικτών, όσο και των φιλάθλων. Είναι άλλωστε από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του ελληνικού πρωταθλήματος που μπορεί με την απόδοσή του να ικανοποιήσει ακόμη και τον πλέον δύσπιστο...

    Την ήττα γνώρισαν οι αναπληρωματικοί παίκτες του Αρη σε φιλικό παιχνίδι με τον Ορφέα Σουρωτής με σκορ 1-0. Στη συνάντηση δεν αγωνίστηκε ο Ιλια Ιβιτς που θα έχει σε άλλους αγώνες να δείξει την αξία του και να προσαρμοστεί στο κλίμα της ομάδας.

    [14] UNICEF: ΕΚΚΛΗΣΗ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 2001»

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Δόθηκε στη δημοσιότητα από τη UNICEF, το κείμενο της έκκλησης της οργάνωσης με τίτλο "Ανθρωπιστική Δράση 2001" με λεπτομέρειες σχετικά με τα προγράμματα βοήθειας που σκοπεύει να εφαρμόσει σε 20 χώρες και περιοχές του κόσμου, σε συνεργασία με άλλους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς. Η έκκληση αυτή αφορά την προσπάθεια της οργάνωσης να προστατεύσει τα παιδιά σε ζώνες κρίσης από τις ασθένειες, την πείνα και την εκμετάλλευση, όσο και για να τους παρέχει εκπαίδευση ώστε να έχουν μια καλύτερη ευκαιρία στη ζωή τους.

    Η έκκληση αφορά τις χώρες-περιοχές: Αφγανιστάν, Αγκόλα, Μπουρούντι, Βόρεια Κορέα, Ζαΐρ, Ερυθραία, Αιθιοπία, Περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και Τανζανία, Ινδονησία (νήσοι Maluku), Κένυα, Κονγκό, Ρωσία (Βόρειος Καύκασος), Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Σουδάν, Τατζικιστάν, Ουγκάντα και Δυτική Αφρική.

    Η UNICEF επεσήμανε ότι οι χώρες και περιοχές αυτές που περιλαμβάνονται στην έκκληση παρουσιάζουν μερικούς από τους χειρότερους δείκτες παιδικής ευημερίας και ανάπτυξης.

    Για παράδειγμα:

    Στην Αγκόλα, σχεδόν τα 3 στα 10 παιδιά πεθαίνουν πριν φθάσουν την ηλικία των 5 ετών.

    Στο Αφγανιστάν, μόνο το ένα στα 3 αγόρια και σχεδόν κανένα κορίτσι έχουν πρόσβαση σε βασική εκπαίδευση.

    Στην Κένυα, η ξηρασία έχει θέσει 80.000 παιδιά σε άμεσο κίνδυνο.

    Στην Σιέρα Λεόνε, μονάχα το ένα τρίτο ολόκληρου του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

    Στον Βόρειο Καύκασο, μόνο το ένα τέταρτο των παιδιών σχολικής ηλικίας πηγαίνουν στο σχολείο.

    Η Carol Bellamy, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικών δεσμεύσεων από την διεθνή κοινότητα για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά αυτά τα παιδιά και επεσήμανε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις συχνά είναι απαραίτητο να περνούν μέσα από περιοχές συρράξεων για να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει αλύγιστη πολιτική βούληση ώστε να παρέχεται στο ανθρωπιστικό προσωπικό, τοπικό ή διεθνές, ασφάλεια.

    Σημείωσε επίσης ότι, εάν ο κόσμος μπόρεσε να εμβολιάσει 47 εκατομμύρια παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας, εν μέσω πολέμων, όπως τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων πέτυχαν να κάνουν αυτό το χρόνο στην Αγκόλα, το Ζαΐρ, τη Σιέρα Λεόνε, το Σουδάν και άλλες χώρες, είναι επίσης δυνατό να προσφέρουμε εκπαίδευση σ' αυτά τα παιδιά, να εξασφαλίσουμε την υγεία τους και να τα προστατεύσουμε από την εκμετάλλευση και τη βία.

    Το έτος 2000 οι δωρητές συνεισέφεραν σχεδόν 233 εκατομμύρια δολάρια για τα παιδιά που βρίσκονται σε περιοχές κρίσης. Η Bellamy ευχαρίστησε τα κράτη δωρητές και εξέφρασε τη βαθιά της εκτίμηση προς τις εταιρίες αλλά και τους απλούς δωρητές των οποίων οι δωρεές παρέχουν περίπου το ένα τρίτο του ετήσιου προϋπολογισμού της UNICEF του 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Η έκκληση αυτή του 2001, για 207 εκατομμύρια δολάρια, που είναι μια συντηρητική εκτίμηση του ελαχίστου ποσού που απαιτείται, συνιστά το ένα τέταρτο των συνολικών δαπανών της UNICEF και αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της οργάνωσης να αντιμετωπίσει δραστικά τα πιο δύσκολα προβλήματα.

    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλία Λυμπέρη), Τηλ: 74 84 184 ή 0944- 65 37 99

    [15] ΕΟΡΤΕΣ ΜΕ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Nέα σημαντική μείωση στις τιμές των καυσίμων, ισχύει από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, δίνοντας τη δυνατότητα στους οδηγούς αυτοκινήτων για πιο άνετη κίνηση στις ημέρες των εορτών, αλλά και για φθηνότερο πετρέλαιο για τους καυστήρες των πολυκατοικιών, ιδιαίτερα σε μέρες που αναμένεται επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και χιόνια.

    Όπως προκύπτει από τις τιμές που ανακοινώθηκαν, τα πρατήρια καυσίμων θα πωλούν τη βενζίνη σούπερ φθηνότερα κατά 2,8 δρχ. το λίτρο, την αμόλυβδη κατά 2,6 δρχ. και το πετρέλαιο κίνησης φθηνότερα κατά 6,5 δρχ. το λίτρο.

    Τα ευχάριστα όμως έρχονται από το μέτωπο του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο θα πωλείται φθηνότερα κατά 10,1 δρχ. το λίτρο, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τους καταναλωτές εν όψει και της αναγγελίας για σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

    Οι ενδεικτικές τιμές πώλησης για βενζίνη και πετρέλαιο διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

    Για το Λεκανοπέδιο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, οι ενδεικτική τιμή για τη βενζίνη σούπερ διαμορφώνεται στις 234,40 δρχ. το λίτρο, για τη αμόλυβδη στις 224,70 δρχ. το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης στις 222,30 δρχ. και το πετρέλαιο θέρμανσης στις 119,30 δρχ. το λίτρο.

    Στην Α Ζώνη η τιμή της βενζίνης σούπερ διαμορφώνεται στις 239,30 δρχ. το λίτρο, η αμόλυβδη στις 229,60 δρχ. το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης στις 227,30 δρχ. και το πετρέλαιο θέρμανσης στις 122,30 δρχ. το λίτρο.

    Στη Β Ζώνη η ενδεικτική τιμή για τη βενζίνη σούπερ αγγίζει τις 242,30 δρχ. το λίτρο, η αμόλυβδη τις 232,60 δρχ. το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης τις 230,30 δρχ. το λίτρο και το θέρμανσης τις 125,30 δρχ.

    Στην Γ Ζώνη με ΦΠΑ 18%, η τιμή της βενζίνης σούπερ διαμορφώνεται στις 244,30 δρχ. το λίτρο, τις αμόλυβδης στις 234,60 δρχ, του πετρελαίου θέρμανσης στις 232,30 δρχ. και του πετρελαίου θέρμανσης στις 128,30 δρχ. το λίτρο.

    Τέλος για την Γ Ζώνη με ΦΠΑ 13%, η τιμή της σούπερ αγγίζει τις 234,50 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης τις 225,80 δρχ. το λίτρο, του πετρέλαιου θέρμανσης τις 224,30 δρχ. το λίτρο και τέλος του πετρελαίου θέρμανσης τις 121,80 δρχ. το λίτρο.

    Σημαντική τέλος αναμένεται να είναι η βοήθεια και στο τομέα του πληθωρισμού, καθώς σε ένα δύσκολο κατά γενική ομολογία μήνα, οι πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν να εξασθενούν και οι πρώτες αισιόδοξες προβλέψεις τον προσδιορίζουν στα επίπεδα του 3,9 με 3,8%.

    [16] ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΛΕΜΟΝΗ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Τον προπονητή του Ολυμπιακού Τάκη Λεμονή στήριξε με σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Σωκράτης Κόκκαλης, βάζοντας τα πράγμα στη... θέση τους σχετικά με τα δημοσιεύματα, ξένων κυρίως εφημερίδων που έγραψαν ότι νέος προπονητή του Ολυμπιακού, θα είναι ο Τζιανλούκα Βιάλι.

    "Τεχνικός της ομάδας είναι ο Τάκης Λεμονής. Είμαστε στο πλευρό του και θα την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις", τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

    Το είπε και το έκανε ο κ. Κόκκαλης. Είπε ότι θα κάνει τηλεόραση και το όνειρο του έγινε πραγματικότητα. Το όνομα του τηλεοπτικού καναλιού που θα ονομάζεται "Θρύλος TV", θα εκφράζει τις απόψεις του Ολυμπιακού.

    [17] ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ, ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

    Βερολίνο, 20 Δεκεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    "Οι αμαρτίες των Γερμανών: το πάχος και το αλκοόλ" είναι ο τίτλος της Γερμανικής εφημερίδας "Ντι Τσάϊτ". Σύμφωνα με έκθεση, οι Γερμανοί τρώνε και πίνουν χωρίς κανένα μέτρο, ενώ έχουν βγάλει τελείως από το διαιτολόγιό τους το ψάρι, τα λαχανικά και τα φρούτα.

    Οι γιατροί ανησυχούν έντονα για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι άσχημες διατροφικές τους συνήθειες στην υγεία τους, γράφει η εφημερίδα, καθώς τρώνε μόνο κρέας και λουκάνικα και πίνουν αρκετή μπίρα.

    [18] ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ

    Στοκχόλμη, 20 Δεκεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    Ο εξόριστος ηγέτης των αυτονομιστών της επαρχίας Ατσε της Ινδονησίας προσεφέρθη -από τη Σουηδία όπου βρίσκεται- να αρχίσει εκ νέου συνομιλίες με την κυβέρνηση της Τζακάρτα για τον τερματισμό του πολέμου στην περιοχή, που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές την τελευταία δεκαετία.

    [19] ΚΛΙΝΤΟΝ: ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟ

    Ουάσιγκτον, 20 Δεκεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κουβανός πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο μπορεί και να έχει ωφεληθεί από το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κούβας.

    Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο κ. Κλίντον είπε ότι ενόσω ισχύει το αμερικανικό εμπάργκο ο Φιντέλ Κάστρο έχει -όπως χαρακτηριστικά είπε- "μια δικαιολογία για τις αποτυχίες του καθεστώτος του".

    [20] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΛΕΜΠΑΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

    Καμπούλ, 20 Δεκεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν αντέδρασε έντονα στις αυστηρές νέες κυρώσεις που προτείνονται εναντίον της χώρας αυτής από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εκπρόσωπος του καθεστώτος χαρακτήρισε τα Ηνωμένα Εθνη ως εχθρό του Ισλάμ. Οι κυρώσεις -που περιλαμβάνουν εμπάργκο στις εισαγωγές όπλων και το κλείσιμο των Αφγανικών Αερογραμμών υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατόπιν κοινής πρότασης των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

    [21] ΑΙΧΜΈΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟ ΑΦΗΣΕ Ο Γ. ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ποδοσφαιρικής Κίνησης, με κύριο ομιλητή τον επικεφαλής της Κίνησης, Γιώργος Λυσαρίδης, ο οποίος άφησε αιχμές προς τη διοίκηση της ΕΠΟ.

    "Η κίνησή μας δεν είναι ανεπιθύμητη, ούτε και ζητούν από μας να παραιτηθούμε. Αντίθετα μπορούμε να προωθήσουμε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο, ώστε το συντομότερο να βρούμε τη λύση τους", τόνισε ο κ. Λυσαρίδης και συνέχισε: Η εικόνα αυτή την στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τραγική. Το θέαμα είναι φτωχό και πλέον δεν υπάρχει αξιοπιστία. Τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πολλά και κοντεύει να βυθιστεί ολοκληρωτικά". Ο επικεφαλής της κίνησης αναφέρθηκε και στους στόχους που έχουν θέσει οι ίδιοι. "Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία στο άθλημα, την εποενοχοποίηση του ποδοσφαίρου από τη στάση και συμπεριφορά των προσώπων, οργάνων και φορέων, την επεξεργασία και υλοποίηση προγράμματος διάδοσης και ισόρροπης ανάπτυξης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και την συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους".

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Ενώσεων Ηπείρου, Δράμας, Ημαθίας, Πέλλας, Κεφαλονιάς, Κυκλάδων και Μακεδονίας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν αλληλέγγυοι στην Ενωτική Ποδοσφαιρική κίνηση.

    Κ.Π.

    [22] Η ΙΝΔΙΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 20 Δεκεμβρίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Ινδίας αποφάσισε να παρατείνει μονομερώς κατά ένα μήνα την εκεχειρία στην επαρχία του Κασμίρ και εξέφρασε την επιθυμία της να γίνουν διερευνητικές συνομιλίες με το Πακιστάν για το μέλλον της διαμφισβητούμενης αυτής περιοχής. Λίγες ώρες μετά την ινδική απόφαση, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα του άρχισαν να αποχωρούν από τη ζώνη ελέγχου που χωρίζει το υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ από το υπό Πακιστανική διοίκηση τμήμα της επαρχίας.

    [23] ΥΠΑΝ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης η συνάντηση των αντιπροσωπειών της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας για την προώθηση του έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Τη συνάντηση χαιρέτισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Στη συνάντηση παρευρέθησαν και εκπρόσωποι των εταιριών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο έργο.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των εργασιών της τριμερούς ομάδας εργασίας, η οποία αξιολόγησε την μελέτη σκοπιμότητας του έργου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης αποτελεί την καλύτερη επιλογή μεταξύ των διάφορων προτεινόμενων λύσεων για τη μεταφορά του πετρελαίου από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προς τη Μεσόγειο.

    Αποφασίστηκε η συνέχιση των εργασιών με στόχο την ίδρυση εταιρίας που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον αγωγό και την λεπτομερή εξέταση των θεμάτων που αφορούν τις ποσότητες που θα μεταφερθούν μέσω του αγωγού, τη χρηματοδότηση του έργου και την εκπόνηση της δεύτερης φάσης της μελέτης του έργου.

    Τα τρία μέρη συμφώνησαν στο άμεσο μέλλον να διερευνήσουν την δυνατότητα υπογραφής σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο τριμερούς συμφωνίας, η οποία θα καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατών.

    Σημειώνεται ότι επικεφαλής των αντιπροσωπειών ήταν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Αντώνης Παπαθανασόπουλος, ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Peter Nidzelsky και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων της Βουλγαρίας Vasil Garnizov.

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

    Βρυξέλλες, 20 Δεκεμβρίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Εκπρόσωποι φορέων του ποδοσφαίρου απ' όλο τον κόσμο συναντώνται με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το μελλοντικό σύστημα μεταγραφών στο ποδόσφαιρο.

    Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το ισχύον σύστημα μεταγραφών παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού και την αρχή της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων όμως τονίζουν ότι θα επικρατήσει χάος αν καταργηθεί το ισχύον σύστημα. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των παικτών επιδιώκουν την πλήρη ελευθερία κινήσεων. Η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί σε ένα μήνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 20 December 2000 - 19:13:41 UTC