Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
  • [02] ΑΣΦΑΛΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [03] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΙΟΝΙΟΥ
  • [04] ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [05] ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΕΔΩΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [06] ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟ 2001
  • [07] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ KFOR NA MHN ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ Ν.
  • [08] ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΟ
  • [09] INTERNET BANKING ΚΑΙ ΓΙΑΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [10] ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ
  • [11] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [12] ΑΥΡΙΟ ΕΝΩΠΙΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Ο ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ
  • [13] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ: ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
  • [14] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΟ Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ
  • [15] 250 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΕΞΟΡΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [16] ΕΠΑΦΕΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [17] ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [18] Η ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [19] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΡΟΣΑΛΙΚΑ Η ΕΟΠΕ
  • [20] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2000 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ
  • [21] Ο ΣΕΖΕΡ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
  • [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ
  • [23] ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ''TVX
  • [24] ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 4 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ «ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΥΜΑ»

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2000 (16:23 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Τουρκία δεν έχουν σχέση, δεν μπορεί να είναι χαρακτηριστικά μίας ευρωπαϊκής χώρας, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

    Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν επισημάνει και στο παρελθόν ότι στην Τουρκία υπάρχει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, όταν κάποιος φυλακίζεται ως πολιτικός κρατούμενος, κινδυνεύει και με αφαίρεση της ζωής του. "Πως μπορεί η Τουρκία να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε." διερωτήθη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Κατέληξε, λέγοντας πως η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει με θετικό και επιτυχή τρόπο τα προβλήματά της για να μπορέσει να ενταχθεί στην Ε.Ε.

    [02] ΑΣΦΑΛΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2000 (16:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Στη μεταβατική πολιτική περίοδο, την οποία, όπως ανέφερε, διανύουν οι ΗΠΑ με την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο, απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την οδηγία της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, σχετικά με την ασφάλεια των ελληνικών αεροδρομίων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε και σήμερα ότι οι συνθήκες είναι ασφαλείς τόσο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού όσο και στα άλλα αεροδρόμια της χώρας μας και πρόσθεσε ότι η πολιτική αεροπορία έχει λάβει όλα τα μέτρα για ασφαλείς συνθήκες και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι η οδηγία αυτή δεν σχετίζεται με θέματα τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γρηγόρη Νιώτη, δεν έθεσε θέμα τρομοκρατίας ούτε συσχέτισε ανάλογα θέματα με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα.

    [03] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΙΟΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2000 (14:17 UTC+2)

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης χιονόπτωσης μέσα στην πόλη. Τα εργοτάξια του δήμου έχουν εφοδιαστεί έγκαιρα με αλάτι, το οποίο θα διασκορπιστεί στους δρόμους που θα παρουσιάσουν προβλήματα από χιονόπτωση ή παγετό, ενώ αλάτι έχουν προμηθευτεί και τα σχολεία του νομού.

    Ο έγκαιρος προγραμματισμός των ενεργειών γίνεται κατόπιν εντολής του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

    [04] ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγεβο, 20 Δεκεμβρίου 2000 (22:50 UTC+2)

    Τη συμβολή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης που μετέχει στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία - Ερζεγοζίνη, εγκωμίασε ο υπουργός Έθνικης Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, κατά την ομιλία του στο στρατόπεδο του Βίσοκο, όπου έγινε η γιορτή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης για τα Χριστούγεννα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική δύναμη έχει προσφέρει πολλά στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και ο ίδιος διαπίστωσε τη σημαντική εξέλιξη που έχει σημειωθεί στο Σεράγεβο. Έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Διοικητή της ελληνικής δύναμης Αντισυνταγματάρχη Θόδωρο Βακάλη και ευχήθηκε καλές γιορτές στους 122 άνδρες της δύναμης.

    Σ' ότι αφορά τις επαφές που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Σεράγεβο, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να διαμορφώσουμε θεσμούς ασφάλειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να εκμεταλευτούμε την ανάπτυξη των σχέσεων των διεθνών οργανισμών με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και με όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις που διαθέτει η χώρα όπως επίσης και τις σχέσεις της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης όσο και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με τις γειτονικές χώρες. Και η Ελλάδα είναι γειτονική χώρα, σημείωσε, διότι ανήκουμε στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

    [05] ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΕΔΩΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Το κλειστό γυμναστήριο του Βόλου στις 24 Ιανουαρίου του 2001 θα έχει τη τιμητική του, αφού θα φιλοξενήσει τον αγώνα της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ ανδρών με την αντίστοιχη της Αυστρίας. Αυτό τουλάχιστον αποφάσισε σήμερα η ΕΟΚ. Η απόφαση της ομοσπονδίας προέκυψε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ομοσπονδιακός προπονητής μπάσκετ, Κώστας Πετρόπουλος στο γυμναστήριο.

    [06] ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Τα ίδια τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν οι κάτοχοι αυτοκινήτων και το 2001, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

    Ειδικότερα, τα τέλη κυκλοφορίας για το 2001 διαμορφώνονται ως εξής: Για οχήματα 358-785 κ.ε. στις 10.000 δρχ., για οχήματα 786-1.357 κ.ε. στις 25.000 δρχ., για οχήματα 1.358-1.928 κ.ε. στις 45.000 δρχ.,για οχήματα 1.929-2.357 στις 100.000 δρχ. και για οχήματα 2.358 και άνω στις 130.000 δρχ.

    Τα τέλη θα διατεθούν από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Alpha Bank και από τις εφορίες, από τις 2 Ιανουαρίου 2001 έως και 16 Φεβρουαρίου 2001. Το ποσό που καταβάλλεται για την προμήθεια ειδικού σήματος για όχημα απαλασσόμενο από τα τέλη μειώνεται από τις 2.000 δρχ. στις 1.000 δρχ.

    [07] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ KFOR NA MHN ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ

    Τζόρτζεβατς, 21 Δεκεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Προειδοποίηση απηύθυναν οι Αλβανοί αντάρτες που δρουν στη Νότια Σερβία προς την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) ότι αν προσπαθήσει να τους αφοπλίσει θα αγωνιστούν.

    "Αν έρθουν εδώ χωρίς να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, θα αντισταθούμε, όπως αντιστεκόμαστε στους Σέρβους. Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να νικήσουμε, αλλά θα πάρουμε ορισμένους στρατιώτες της KFOR μαζί μας", είπε ο διοικητής ομάδας Αλβανών ανταρτών Μουχάμετ Τζεμαϊλι σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    "Τους καλούμε να έρθουν εδώ για να προστατεύσουν τους Αλβανούς, αλλά πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία", τόνισε.

    Ο διοικητής της KFOR αντιστράτηγος Κάρλο Καμπιτζιόσου επισκέφθηκε χθες τη Νότια Σερβία, όπου είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της σερβικής κυβέρνησης, γεγονός που πυροδότησε φήμες ότι προετοιμάζεται συμφωνία ΝΑΤΟ - Βελιγραδίου για την καταστολή της δράσης των Αλβανών.

    Η συμφωνία που υπεγράφη πέρσι ανάμεσα στην KFOR και το Βελιγράδι με την οποία τερματίστηκαν οι επιθέσεις της Συμμαχίας στη Γιουγκοσλαβία, απαγορεύει στο Γιουγκοσλαβικό Στρατό να εισέλθει στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Κοσόβου - Νότιας Σερβίας.

    Μόνο ελαφρά οπλισμένοι άνδρες της σερβικής αστυνομίας επιτρέπεται να περιπολούν κοντά στη συνοριακή γραμμή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενόπλων ομάδων Αλβανών ανταρτών που επιζητούν ανεξαρτησία της επαρχίας.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα ζήτησε χθες τη μείωση της ζώνης ασφαλείας από τα 5 χλμ στα 3χλμ, ενώ προειδοποίησε ότι αν η KFOR δεν διαλύσει τους αντάρτες, οι δυνάμεις τους θα "καθαρίσουν" τη ζώνη.

    Ωστόσο ο διοικητής των Αλβανών ανταρτών ισχυρίστηκε ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός έχει ήδη παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας στέλνοντας περισσότερους από 7.000 ένοπλους στρατιώτες με βαρύ πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα στην ουδέτερη ζώνη.

    "Εκτίμησή μας είναι ότι σχεδιάζουν επίθεση. Εχουν φέρει βαρύ πυροβολικό. Εχουμε ζητήσει από την KFOR να διαπραγματευτεί και προειδοποιήσαμε ότι αν αυτό δεν γίνει, θα επιτεθούμε στους Σέρβους", είπε σημειώνοντας ότι η επίθεση θα γίνει πολύ "σύντομα".

    Το Βελιγράδι υποστηρίζει ότι οι αντάρτες προετοιμάζουν μεγάλη επίθεση μεταξύ 23 Δεκεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των σερβικών εκλογών και 27 του ίδιου μήνα.

    Ο Τζεμαϊλι, διοικητής ομάδας ανταρτών που έχει βάση στα χωριά Μουχόβατς και Καρ, κοντά στα σύνορα του Κοσόβου, είπε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν επίθεση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων και καταδίκασε τις προσπάθειες της KFOR να κλείσει τα σύνορα, ώστε να διακοπεί ο ανεφοδιασμός της ομάδας του.

    "Η KFOR θα κατανοήσει ότι έκανε λάθος που προσπάθησε να χωρίσει δύο αλβανικές περιοχές", υποστήριξε.

    [08] ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΟ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    "Ανοιγμα" στα σχολεία πραγματοποιεί η ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Στην προσπάθεια του ο σύλλογος να προσελκύσει νέους και "υγιείς" φιλάθλους και δη μαθητές, δημιούργησε εξέδρα αποκλειστικά αφιερωμένη σε παιδιά σχολείων, η οποία για πρώτη φορά θα λειτουργήσει στον αγώνα του Σαββάτου με τον Ηρακλή. Ηδη έχουν μοιραστεί εισιτήρια της συγκεκριμένης αναμέτρησης σε σχολεία της Αθήνας, κάτι που σημαίνει ότι οι "πράσινοι" θα έχουν τη συμπαράσταση αρκετών μικρών φίλων τους στο ματς με τον Ηρακλή.

    Επίσκεψη στο νοσοκομείο παίδων "Αγλαϊα Κυριακού" θα πραγματοποιήσει η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟ προκειμένου να δώσει χαρά στα παιδιά που αυτές τις άγιες αυτές ημέρες βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου.

    [09] INTERNET BANKING ΚΑΙ ΓΙΑΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Στη δημιουργία εφαρμογής Internet Banking για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησε η In Target. Με την εφαρμογή αυτή η τράπεζα να προσφέρει στους πελάτες της και χρήστες Internet, ένα ηλεκτρονικό υποκατάστημα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε ένα φυσικό κατάστημα.

    Επίσης, η εφαρμογή επιτρέπει την άμεση πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και την πραγματοποίηση cross selling τεχνικών, όπως οι εντολές ή ακυρώσεις αγοραπωλησιών μετοχών. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της In Target βασίστηκε στην υπάρχουσα υποδομή της τράπεζας, η οποία συνδέεται με τα συστήματα ασφαλείας Brokat.

    [10] ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες τη νύχτα σε εργοστάσιο χρωμάτων στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, το οποίο εκείνη την ώρα ήταν κλειστό.

    Το εργοστάσιο είναι ιδιοκτησίας του Σάββα Χαλιαμπάλια και η φωτιά, που ξέσπασε περίπου στις 10.00 το βράδυ, εξαπλώθηκε γρήγορα στο μεγαλύτερο τμήμα των εγκαταστάσεων. Στην περιοχή έσπευσαν 13 πυροσβεστικά, δύο ειδικά οχήματα και 40 άνδρες, οι οποίοι μέχρι αργά προσπαθούσαν να περιορίσουν την πυρκαγιά, την οποία τελικά έθεσαν υπό έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Στο εργοστάσιο προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές, ενώ το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής ερευνά τα αίτια της φωτιάς.

    [11] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης, μιλιώντας σήμερα, τέταρτη κατά σειρά συζήτηση για τον προϋπολογισμό, επεσήμανε ότι η ανάπτυξη της γεωργίας, η ανασυγκρότηση της υπαίθρου και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων είναι οι βασικοί άξονες της αγροτικής πολιτικής ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλον.

    Επίσης υπογράμμισε ότι μπαίνουμε σε ένα νέο αγροτονομισματικό σύστημα πιο απλό και καινοτόμο που βάζει τέλος στις αρνητικές συνέπειες ενώ δίνει τη δυνατότητα σίγουρων υπολογισμών και σχεδιασμών ενώ εξασφαλίζεται η διαφάνεια.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος υπογράμμισε ότι είναι ένας προϋπολογισμός που έχει πολύ σημαντικά στοιχεία και για πρώτη φορά εμφανίζει πλεόνασμα γι' αυτό θα τον ψηφίσει με πολύ θετική εκτίμηση ενώ χαρακτήρισε υπερβολικές τις δυσκολίες που επικαλείται η αντιπολίτευση.

    Ωστόσο ο κ. Πάγκαλος αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου επισημαίνοντας ότι υπάρχει περίπτωση να μειωθούν σημαντικά εάν η Ελλάδα δεν έχει ετοιμάσει μέχρι τον Ιανουάριο το πρόγραμμα εκταμίευσης και δεν συγκροτηθούν οι Επιτροπές Διαχείρησης και Παρακολούθησης.

    "Η Ε.Ε. δεν είναι λάκκος των λεόντων αλλά ούτε και όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος. Υπάρχουν υστερόβουλες διαθέσεις που ελοχεύουν και να σας διαβεβαιώσω από την εμπειρία μου ότι και στην Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έβλεπαν με μεγάλη χαρά να λιγοστεύουν το τεράστιο ποσό που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.

    Ο Θόδωρος Τσουκάτος αναφερόμενος στην πρόταση νόμου για την εγγύηση ελάχιστου εισοδήματος στους εργαζομένους τόνισε ότι οι 53 βουλευτές που την κατέθεσαν -και θα υπέγραφαν και άλλοι- δεν επιδίωκαν παραπολιτική συζήτηση ούτε φανταστικά σενάρια, αλλά ένα διάλογο επί της ουσίας.

    [12] ΑΥΡΙΟ ΕΝΩΠΙΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Ο ΓΚΟΥΖΙΝΣΚΙ

    Μαδρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Ο Ρώσος επιχειρηματίας Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι θα παρουσιαστεί αύριο ενώπιον του Ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα ελευθερωθεί ο Γκουζίνσκι.

    Ο Ρώσος μεγιστάνας των ΜΜΕ θα εμφανιστεί αύριο για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστή Γκαρθόν από τις 12 Δεκεμβρίου που συνελήφθη στην Ισπανία.

    Η Μόσχα ζήτησε από την Ισπανία να προχωρήσει στην έκδοση του Γκουζίνσκι στη Ρωσία όπου κατειγορείται για ξέπλυμα 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο δικηγόρος του Γκουζίνσκι, Ντομίνγκο Πλάσας εξέφρασε την ελπίδα ότι ο δικαστής Γκαρθόν θα δώσει εντολή να αποφυλακιστεί ο πελάτης του, ο οποίος όπως είπε πέρασε ήδη δέκα μέρες στη φυλακή.

    Οι υποστηρικτές του Γκουζίνσκι στον οποίο ανήκει ο όμιλος επιχειρήσεων Μedia -MOST ισχυρίστηκαν ότι οι κατηγορίες εναντίον του Γκουζίνσκι προέρχονται από πολιτικούς του αντιπάλους που θέλουν να ελέγξουν την επιχείρηση του.

    O.K.

    [13] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ: ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αρχής για τα Τρόφιμα και τη θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι αρχές που διέπουν την κοινοτική πολιτική για τα τρόφιμα, συζήτησε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, στην σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας.

    Οι υπουργοί μετά τη συζήτηση της πρότασης της Επιτροπής σχετικά με την αντιμετώπιση των μεταδοτικών μορφών σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας κατέληξαν σε "κοινή θέση" και δεδομένης και της κατ' αρχήν συμφωνίας του Ευρωκοινοβουλίου, σύντομα αναμένεται η διαδικασία δημοσίευσης του σχετικού κανονισμού. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής - αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας-αναμορφώνεται ουσιαστικά ένα κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο που είχε θεσπισθεί το 1991 και που στην πράξη είχε ξεπερασθεί από τις εξελίξεις.

    Ο κ. Ανωμερίτης υπογράμμισε την αναγκαιότητα θέσπισης ενός κανονιστικού πλαισίου για τα τρόφιμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δε φτάνει μια απλή εναρμόνιση νομοθεσιών. Χρειάζονται κοινοί κανόνες, όχι εναρμονισμένοι κανόνες"

    "Συμφωνούμε με την συνολική αναμόρφωση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές", είπε ο κ. Ανωμερίτης, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Νίκαιας "μας βοηθάει στο να επιταχύνουμε την υλοποίηση του προγραμματισμού μας".

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια ευρεία συναίνεση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τροφίμων και για την κατανομή των ρόλων ανάμεσα σε αυτή την Αρχή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη - μέλη. Επίσης, υπάρχει ευρεία συναίνεση για τη θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για τα τρόφιμα, το οποίο θα ακολουθεί τη φιλοσοφία και τις αρχές που αναφέρονται στη Λευκή Βίβλο για τα τρόφιμα.

    Εξάλλου, υπενθυμίσθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Νίκαιας με την οποία ζητείται η Ευρωπαϊκή Αρχή για τα Τρόφιμα να οργανωθει και να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου του 2002.

    Στη διάρκεια των εργασιών παρουσιάσθηκε πρόταση της Επιτροπής για την εφαρμογή ενός απλουστευμένου συστήματος χορήγησης των κοινοτικών ενισχύσεων στους μικρούς παραγωγούς. Με βάση αυτή την πρόταση, μικροί παραγωγοί είναι όσοι λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις μικρότερες από 1.000 ευρώ/ετησίως. Οι παραγωγοί αυτοί θα παίρνουν τις αποζημιώσεις τους με μια πολύ πιο απλουστευμένη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών. Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Ελληνες αγρότες, γιατί στην κατηγορία των ωφελουμένων αυτού του μέτρου περιλαμβάνονται περίπου το 40% των ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η εξέταση του φακέλου θα γίνει από τη Σουηδική Προεδρία, η οποία δίνει και ιδιαίτερη προτεραιότητα στο θέμα αυτό.

    [14] ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΟ Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης, με επιστολή που έστειλε στο Εφετείο Αθηνών, χαρακτηρίζει την ενέργεια της ΕΠΟ να μην προωθήσει την προσφυγή για την υπόθεση του προέδρου της ΕΠΑΕ παράνομη και ζητάει την εκδίκαση της απόφασης στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, ενώ ζητάει την προσφυγή κατά της απόφασης του αθλητικού δικαστή, σύμφωνα με την οποία δεν είναι έκπτωτος από το αξίωμά του ο Βίκτωρ Μητρόπουλος.

    Η επιστολή του υφυπουργού αθλητισμού, Γιώργου Φλωρίδη έχει ως εξής: "Την 11η Δεκεμβρίου καταθέσαμε στην γραμματεία της Επιτροπής σας την συνημμένη προσφυγή. Ενώ η εξέταση της παραπάνω προσφυγής, λόγω του κατεπείγοντος και δεδομένου, ότι αφορούσε μείζον αθλητικό θέμα, μετά την έκδοση της με αριθμόν 420/8.12.2000 απόφασης του ΜΔΟ και της υπ΄ αριθμόν 1699/15.12.2000 απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, θα έπρεπε να εξεταστεί κατά την συνεδρίαση της 20ης Δεκεμβρίου, με έκπληξη πληροφορήθηκαμε, ότι η ΕΠΟ αρνήθηκε την προώθηση της προσφυγής. Η παραπάνω ενέργεια της ΕΠΟ και της γραμματείας της Επιτροπής Εφέσεων, είναι αυθαίρετη και παράνομη. Ως εκ τούτου ζητάμε τον άμεσο προσδιορισμό εξέτασης της ανωτέρω προσφυγής κατά σύντμηση των προσθεσμιών του άρθρου 126 Ν.2725/1999".

    [15] 250 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΕΞΟΡΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Διακόσιοι πενήντα "ράμπο" του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν εξορμήσει σε όλες τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ελέγχοντας τις παράνομες συναλλαγές, ενόψει της αυξημένης κίνησης λόγω των γιορτών.

    Σήμερα εξόρμησαν και σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν τη μη έκθεση αποδείξεων λιανικής πώλησης.

    Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται όλο το 24ωρο αφορούν κυρίως στην απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, καθώς και στα τιμολόγια αγοράς των εμπορευμάτων, ενώ απευθύνονται σε όλο το εύρος της εμπορικής δραστηριότητας και στους εφτά νομούς της περιφέρειας.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις επεμβαίνουν μετά από καταγγελίες πολιτών, ενώ σύμφωνα με το νόμο προβλέπονται πρόστιμα ανάλογα με την παράβαση και το είδος της επιχείρησης.

    [16] ΕΠΑΦΕΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 21 Δεκεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να στηρίξει τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα στις προσπάθειες για τον εκδημοκρατισμό της χώρας του στη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι, δύο μέρες πριν τις σερβικές εκλογές.

    "Πρέπει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τον κ. Κοστούνιτσα στη διάρκεια της μετάβασης της Γιουγκοσλαβίας προς τη δημοκρατία", είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

    Η μονοήμερη επίσκεψη έδωσε στον κ. Κοστούνιτσα την ευκαιρία να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τη γαλλική ηγεσία, η οποία πρωτοστάτησε στην αναγνώριση των νέων αρχών στη Γιουγκοσλαβία από τη Δύση.

    "Η Γαλλία ως επικεφαλής της Ε.Ε., ήταν στην πρώτη γραμμή των χωρών που στήριξαν τις δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου", είπε ο κ. Κοστούνιτσα μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τον κ. Βεντρίν και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν.

    "Η Γαλλία διαδραμάτισε επίσης ρόλο κλειδί στη στήριξη της επανένταξης της Γιουγκοσλαβίας στην Ε.Ε.", τόνισε και ζήτησε ευρεία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό πεδίο.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι η σύνδεση με τη διεθνή κοινότητα και το άνοιγμα της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας προχώρησαν πολύ γρήγορα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι η μεγάλη έκπληξη ήταν η αλλαγή στάσης της διεθνούς κοινής γνώμης απέναντι στη Γιουγκοσλαβία.

    "Ανέμενα ότι η άσχημη εικόνα για τη Γιουγκοσλαβία, της Σερβία και το Μαυροβούνιο, αποτέλεσμα παραποίησης από πολυάριθμα ΜΜΕ θα είχε διάρκεια", είπε χαρακτηριστικά.

    "Νόμιζα ότι τα στερεότυπα της δαιμονοποίησης ενός ολόκληρου λαού έχουν ριζώσει. Αποδείχθηκε απλά ότι πολλά από αυτά που δημιουργούν τα ΜΜΕ διαρκούν όσο μία εικόνα, όσο μία είδηση. Η εικόνα αυτή γρήγορα άλλαξε, και αυτό σημαίνει ότι η εικόνα της Γιουγκοσλαβίας στη Δύση κατά ένα μεγάλο μέρος ήταν υπό την επιρροή της επίσημης πολιτικής", είπε προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει πως τα ΜΜΕ στο δημοκρατικό κόσμο σε μεγάλο βαθμό ελέγχονται".

    "Το σημαντικό είναι ότι η εικόνα άλλαξε πολύ γρήγορα. Είμαστε επίσης μάρτυρες της αλλαγής της πολιτικής απέναντι στη Γιουγκοσλαβία", είπε.

    Ο κ. Κοστούνιτσα αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, προτού επιστρέψει στο Βελιγράδι.

    Η σημερινή του επίσκεψη στη Γαλλία ήταν η τέταρτη από τότε που ανέλαβε την προεδρία της χώρας του, αλλά η πρώτη ως επίσημου προσκεκλημένου της γαλλικής κυβέρνησης.

    Μία εβδομάδα μετά την ανάληψη της προεδρίας παρέστη στη Σύνοδο της Ε.Ε. στο Μπιαρίτζ. Επίσης ταξίδεψε δύο φορές στο Στρασβούργο, στην πρώτη μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και τη δεύτερη παρέστη σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [17] ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Ο Ηλίας Τσιμόπουλος από τον Παναιγιάλειο και ο Γιάννης Τσαγγάρης από τον Ηρακλή συμφώνησαν το απόγευμα με τον Πανιώνιο. Η ΠΑΕ Πανιώνιος με ανακοίνωση της πληροφόρησε τους φιλάθλους και όσους βρίσκονται κοντά στην ομάδα πως οι μετεγγραφές γίνονται αποκλειστικά με ευθύνη της διοίκησης.

    [18] Η ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Τσισινάου, 21 Δεκεμβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας απέτυχε να εκλέξει νέο πρόεδρο, καθώς οι βουλευτές της δεξιάς αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα του κομμουνιστή Βλαντίμιρ Βορόνιν και μποϋκοτάρισαν τη ψηφοφορία.

    Μόνο 46 βουλευτές εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν ενώ απαιτούνται 61 για να είναι απαρτία.

    Οι κομμουνιστές ζήτησαν από τον πρώην πρόεδρο Πέτρου Λουτσίνσκι να διαλύσει τη βουλή και ο Λουτσίνσκι αναμένεται αύριο να αποφασίσει.

    Το κοινοβούλιο προσπάθησε τρεις φορές να εκλέξει πρόεδρο αλλά κανείς από τους υποψήφιους δεν κατάφερε να κερδίσει τους ψήφους που απαιτούνται για να εκλεγεί.

    O.K.

    [19] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΡΟΣΑΛΙΚΑ Η ΕΟΠΕ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου ομοσπονδιακού προπονητή, Στέλιο Προσαλίκα έγινε το απόγευμα από την ΕΟΠΕ. Η αισιοδοξία για το θετικό ξεκίνημα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν διάχυτη στα πρόσωπα όλων των ανθυρώπων που πλαισίωσαν τον κ. Προσαλίκα στην συνέντευξη Τύπου.

    Ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής, έχοντας στο πλευρό του τους Μιχάλη Τριανταφυλλίδη και το Σάκη Μουστακίδη, ανέλυσε τους στόχους της εθνικής ομάδας. "Η ευθύνη που έχω αναλάβει είναι μεγάλη.Ξέρω καλά τι χρειάζεται , ειδικά όταν έχει να νατιμετωπίσεις 12 παίκτες που γνωρίζουν καλό βόλεϊ και είναι οι καλύτεροι του πρωταθλήματος", τόνισε ο κ. Προσαλίκας και συνέχισε: "Τα πρώτα αποτελέσματα θα τα δούμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριοι, ενώ τα πρώτα τεστ θα είναι τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Σε αυτά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε καλή εμφάνιση και να πάρουμε την πρόκριση". Ο ίδιος πάντως δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ριζικής αλλαγής, ώστε να έρθει στην εθνική ομάδα νέο αίμα... Αυτό που δεν ήθελαν να σχολιάσουν είναι η παρουσία του Πάολο Μοντάλι στην Εθνική ομάδα τα τελευταία χρόνια. "Θα ήταν αγένεια από μέρους μου να μιλήσω για τον προκάτοχό μου. Τη στιγμή μάλιστα που λείπει σήμερα από το πάνελ", τόνισε ο κ. Προσαλίκας.

    Ο Σάκης Μουστακίδης, βοηθός του τελευταίου επισήμανε: "Θέλω να επισημάνω ότι η φανέλα της εθνικής ομάδας είναι τιμημένη και οποιαδήποτε στιγμή κάποιος κληθεί να την φορέσει θα πρέπει να την ιδρώσει. Με το ίδιο πάθος όπως παλιά".

    Από την πλευρά της η διοίκηση, δια στόματος του προέδρου της ΕΟΠΕ, Θανάση Μπελιγράτη τόνισε ότι πάντα θα βρίσκεται στο πλευρό της Εθνικής ομάδας.Ο Στέλιος Προσαλίκας δεν υπέγραψε συμβόλαιο με την ΕΟΠΕ, τονίζοντας ότι δεν είναι οι οικονομικοί λόγοι που τον οδήγησαν να αναλάβει την εθνική ομάδα.

    Εκτός από την επίσημη ανακοίνωση της ΕΟΠΕ και την πρόσληψη του Στέλιου Προσαλίκα στην εθνική ομάδα των ανδρών, παρουσιάστηκε και ο Τάκης Φλώρος που παρέμεινε ομοσπονδιακός προπονητής των γυναικών.

    [20] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2000 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 21 Δεκεμβρίου 2000 (19:44 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, σε ομιλία του στη Βουλή προέβη σε απολογισμό για το έτος 2000.

    Ο κ.Τράικοφσκι αναφέρθηκε σε θέματα της αρμοδιότητάς του, δηλαδή στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα, δήλωσε ότι αν πετύχουν τους σκοπούς τους οι Αλβανοί εξτρεμιστές στη νότια Σερβία θα υπάρξει ένας νέος κύκλος αστάθειας στην περιοχή. Για τις διεθνικές σχέσεις στην ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η συμμετοχή των Αλβανών στην κυβέρνηση συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια του κράτους.

    Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομία, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν προς όφελος όλων των πολιτών και παρατήρησε ότι υπάρχουν προβλήματα διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έδωσε έμφαση στον προσανατολισμό της χώρας προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες δήλωσε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την ανάπτυξή τους και ιδιαίτερα με τη Γιουγκοσλαβία, μετά τις αλλαγές που επήλθαν στη χώρα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του νέου έτους θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα της οριοθέτησης των συνόρων και αυτό του καταμερισμού των περιουσιών.

    Σχετικά με την Ελλάδα εξήρε το γεγονός ότι στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Βαλκανίων στα Σκόπια παρέστη και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Για την Ταϊβάν είπε ότι η εξωτερική πολιτική της ΠΓΔΜ στη συγκεκριμένη χώρα πρέπει να προσαρμοστεί με αυτή της Ε.Ε.

    Τέλος, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής δε συμμετείχαν οι βουλευτές της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι θεωρούν ότι ο πρόεδρος της χώρας είναι παράνομα εκλεγμένος. Επίσης, δεν έλαβαν μέρος οι βουλευτές της Δημοκρατικής Εναλλαγής, του κόμματος του Βάσιλ Τοπούρκοφσκι και οι βουλευτές του νέου VMRO.

    Σημειώνεται ότι ο Τράικοφσκι συμπλήρωσε το Νοέμβριο ένα χρόνο στην προεδρία της ΠΓΔΜ.

    [21] Ο ΣΕΖΕΡ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

    Αγκυρα, 21 Δεκεμβρίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμετ Νετζντέτ Σεζέρ υπέγραψε τον νόμο περί αμνηστίας, με τον οποίο αναμένεται να αδειάσουν οι φυλακές της χώρας από πολλούς κρατουμένους, ανακοίνωσε το γραφείο του.

    Η απόφαση του κ. Σεζέρ να υπογράψει το σχετικό νόμο δεν αποτελεί έκπληξη καθώς δεν είχε άλλη επιλογή αφού το κοινοβούλιο τον ενέκρινε σήμερα για δεύτερη φορά μετά απο την άρνηση του Σεζέρ την προηγούμενη εβδομάδα να τον υπογράψει.

    Ο κ. Σεζέρ αρνήθηκε να υπογράψει τον νόμο γιατί παραβιάζει όπως είπε τις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης.

    Σημειώνεται ότι ο τουρκικός νόμος ορίζει ότι ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να ασκήσει βέτο μόνο μια φορά για τον ίδιο νόμο και έχει το δικαιώμα να ζητήσει από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει τον νόμο.

    Ο νόμος περί αμνηστίας προβλέπει μειώσεις ποινών μέχρι δέκα χρόνια για τους περισσότερους κρατούμενους, ακόμη και για αυτούς που κατηγορούνται για δολοφονίες. Εξαιρούνται οι βιαστές, οι τρομοκράτες και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Ο.Κ.

    [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2000 (19:39 UTC+2)

    Το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΑ ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το ενημερωτικό δελτίο της κάτωθι εταιρίας για την εισαγωγή των μετοχών της προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών:

    - "Π.Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΑΕΒΕ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή της εταιρίας στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ.

    Επίσης, το Δ.Σ. του ΧΑΑ ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της κάτωθι εισηγμένης εταιρίας:

    - "ΑΘΗΝΑΙΑ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ" για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας "MULTIRAMA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ" και την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν:

    - Η εταιρία "Π.Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΑΕΒΕ" θα διαθέσει 2.225.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής: 2.120.000 με δημόσια εγγραφή και 105.000 με ιδιωτική τοποθέτηση

    - Η απορροφώσα εταιρία "ΑΘΗΝΑΙΑ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 3.112.654 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές, οι οποίες θα δοθούν στους μετόχους της απορροφώμενης "MULTIRAMA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ"

    Επίσης, το Δ.Σ του ΧΑΑ ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Παράλληλη Αγορά των 17.829.260 κοινών ονομαστικών μετοχών, της εταιρίας "ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ"

    - Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 10.352.560 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, που προέκυψαν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, της εταιρίας "Ο. ΔΑΡΙΓΚ & ΣΙΑ Α.Β.Ν.Ε".

    [23] ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ''TVX HELLAS''

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στα γραφεία της Καναδικής εταιρίας "TVX Hellas-Ελληνικός Χρυσός" στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες υλικές ζημιές στην είσοδο, αλλά και στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης άγνωστο άτομο τοποθέτησε έξω από τα γραφεία -που στεγάζονται στον 8ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Αγίας Σοφίας 17- τρία φιαλίδια υγραερίου συνδεδεμένα μεταξύ τους και αφού τα περιέλουσε με εύφλεκτο υλικό έβαλε φωτιά χρησιμοποιώντας χαρτιά. Την ώρα εκείνη δεν βρισκόταν υπάλληλοι της πολυεθνικής εταιρίας -που έχει αναλάβει τη μεγάλη επένδυση παραγωγής χρυσού στα μεταλλεία της Χαλκιδικής- ενώ από την έκρηξη που σημειώθηκε πανικοβλήθηκαν ένοικοι της οικοδομής, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν αργότερα ότι από τρία τοποθετημένα φιαλίδια στην είσοδο είχαν εκραγεί τα δύο.

    Στην εξωτερική είσοδο των γραφείων καταστράφηκε η ξύλινη εξώπορτα, έσπασαν τζάμια, ενώ σημαντικές υλικές ζημιές προκλήθηκαν και σε εσωτερικούς χώρους των γραφείων, ενώ εκδηλώθηκε και μικρής έκτασης φωτιά, που σβήστηκε αργότερα από άνδρες της πυροσβεστικής.

    Εκπρόσωποι της εταιρίας δήλωσαν στο ΜΠΕ ότι τον τελευταίο καιρό δεν είχαν δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα και ως εκ τούτου δεν κατανοούν για ποιο λόγο οι άγνωστοι χτύπησαν τα γραφεία της πολυεθνικής εταιρίας και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη.

    Η λειτουργία της μονάδας παραγωγής χρυσού προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε μερίδα κατοίκων της στην περιοχή της Χαλκιδικής, ενώ τα σωματεία εργαζομένων και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων τάσσονται υπέρ της λειτουργίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανεργίας.

    Μέχρι αργά το απόγευμα καμιά οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη, ενώ αξιωματικοί της ασφάλειας -που ερευνούν την υπόθεση- εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

    Γ.Χ.

    [24] ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 4 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ «ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΥΜΑ»

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Η σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης τύπου "Σούπερ Πούμα", από τη γαλλική εταιρία "Eurocopter", υπογράφτηκε απόψε από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αποστολάκη, τον γενικό διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Γιώργο Κολίρη και τον εκπρόσωπο της εταιρίας Werner Weis.

    Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 61.741.925 ευρώ. Τα δύο πρώτα ελικόπτερα θα παραδοθούν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε 21 μήνες και τα υπόλοιπα δύο σε 24 από την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύμβασης.

    Η ονομαστική αξία των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελών είναι 4,2 δισ. δραχμές και εξασφαλίζουν υποκατασκευαστικό έργο για την Ελλάδα η ονομαστική αξία του οποίου υπερβαίνει τα 3,2 δισ. δραχμές. Οι ελληνικές εταιρίες που θα πάρουν μρος στην υλοποίηση προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελών είναι οι: ΕΑΒ, ELFON, DEFINET. Η σύμβαση δίνει δικαίωμα προαίρεσης (option) για δύο επιπλέον ελικόπτερα του διίου τύπου.

    Τα 4 αυτά ελικόπτερα θα προστεθούν στα άλλα 4 πανομοιότυπα ελικόπτερα του Λιμενικού Σώματος, την επιχειρησιακή εκμετάλλευση των οποίων έχει η Πολεμική Αεροπορία. Είναι από τα πλέον σύγχρονα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης με δυνατότητα να παίρνουν μέρος σε επιχειρήσεις μέρα και νύχτα και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Είναι εξοπλισμένα με εξαιρετικά αποτελεσματικά συστήματα έρευνας και διάσωσης τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν ναυαγούς με τη θερμική ακτινοβολία και είναι συμβατά με τα περισσότερα συστήματα εντοπισμού ναυαγών που χρησιμοποιούνται στην εμπορική ναυτιλία.

    Η σύμβαση προβλέπει την πλήρη κάλυψη των απαιτήσεων εκπαίδευσης των πληρωμάτων, καθώς και των ειδικοτήτων διάσωσης για όλα τα στάδια. Ολες οι εκπαιδεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την παραλαβή των ελικοπτέρων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 21 December 2000 - 19:13:43 UTC