Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΚΟΡΠΙΣΑΝ ΠΑΝΤΟΥ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΡΧΙΑΣ
  • [03] ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΔΕΧΤΗΚΕ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [04] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΡΤΑ - ΠΟΡΤΑ
  • [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΟΥΣΝΕΡ ΣΕ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΝΙΚΗ DOS
  • [06] ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [07] ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
  • [08] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΡΚΚ
  • [09] ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΕΝ ΖΕΙ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ
  • [10] Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: "ΤΟ 2001 ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑΘΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"
  • [11] ΕΙΚΟΣΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
  • [12] ΝΙΚΗ DOS ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ
  • [13] ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΙΤΕΙΑΣ
  • [14] 78 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [15] ΘΥΜΑΤΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
  • [16] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Η DOS ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [17] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [18] ΔΥΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 9Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α1 ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [19] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [21] ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ DOS ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [22] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ

  • [01] ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΚΟΡΠΙΣΑΝ ΠΑΝΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2000 (12:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χριστουγαννιάτικη φάτνη

    Χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα περιμένουν με αγωνία τις παραμονές των γιορτών για να ξεχυθούν στους δρόμους και τις γειτονιές , να πλημμυρίσουν τις πόλεις και τα χωριά με τους ήχους από τα κάλαντα και τα τρίγωνα και φυσικά να εξασφαλίσουν ένα καλό χαρτζίλικι.

    Οι καλαντιστές είναι συνήθως καλοδεχούμενοι. "Καλήν ημέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας....". Σε μια στιγμή ο κάθε νοικοκύρης και η κάθε νοικοκυρά μετατρέπονται σε άρχοντες που έχουν μπροστά τους παιδιά και νέους που τους εξιστορούν τα γεγονότα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων . Και στο τέλος την ευχή " σ΄ αυτό το σπίτι που ήρθαμε πέτρα μη ραγίζει κι νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει". Τι το πιο φυσικό λοιπόν από να τους δώσουν ένα φιλοδώρημα ;

    Είναι βέβαια και φορές που η πόρτα κλείνει κατάμουτρα στους καλαντιστές που ρωτούν "Να τα πούμε;". Τότε η απάντηση που θα πάρουν οι νοικοκύρηδες είναι έτοιμη: "Αφέντη μ΄ στην κάπα σου χίλιες χιλιάδες ψείρες, άλλες γεννούν , άλλες κλωσούν, άλλες αυγά μαζώνουν".

    Η ιστορία με τα κάλαντα είναι πολύ παλιά. Ξεκινά από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα οι νοικοκυρές συνήθιζαν να δίνουν φιλοδώρημα στους τραγουδιστές που τις επισκέπτονταν με καρπούς που συμβόλιζαν την αναμενόμενη καλή σοδειά του χρόνου. Επίσης στη γιορτή των Ανθεστηρίων παρίσταναν με ομοίωμα καραβιού τον ερχομό του Διόνυσου, κάτι που θυμίζει πολύ τη συνήθεια των καλαντιστών που παλιότερα κρατούσαν ένα καραβάκι.

    Τα κάλαντα όμως πήραν το όνομά τους από τις καλένδες , όπως αποκαλούσαν στην αρχαία Ρώμη την πρώτη δηλαδή ημέρα του κάθε μήνα. Μάλιστα στην αρχαία Ρώμη τις καλένδες του Ιανουαρίου τις γιόρταζαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και αντάλλαζαν δώρα κι ευχές. Οι καλένδες συνέχισαν να γιορτάζονται και στο Βυζάντιο και σχετίζονταν σε μεγάλο βαθμό με αρχαιοελληνικά έθιμα.

    Τα κάλαντα έχουν τη βάση τους σε παλιά λαϊκά τραγούδια, αλλά προσαρμοσμένα στην ελληνική γλώσσα και στις συνήθειες Είναι τραγούδια με ευχές για το νοικοκύρη και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Στα παλιά χρόνια τα παιδιά τραγουδούσαν τα κάλαντα το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Οι παρέες ήταν κυρίως δύο αγοράκια και σπάνια τρία, τα οποία κρατούσαν το καθένα μια μεγάλη μαγκούρα ή ένα μεγάλο ραβδί για να προστατεύονται από τα άγρια σκυλιά των σπιτιών. Επίσης την εποχή εκείνη, τα παιδιά αντιμετώπιζαν και έναν άλλο κίνδυνο, στα χωριά κυρίως του κάμπου. Επειδή οι δρόμοι με τα διπλανά βαθιά χαντάκια ήταν γεμάτοι από λασπόνερα, αναγκάζονταν τα παιδάκια να τα πηδούν και πολλές φορές έπεφταν μέσα στο νερό ή ξεσχίζονταν από τα συρματοπλέγματα. Για να μπορούν να διακρίνουν λοιπόν καθαρά και να αποφεύγουν τα άσχημα περιστατικά κατασκεύαζαν φαναράκια για να τους δείχνουν το δρόμο.

    Τα παιδιά που κατοικούσαν στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας κατασκεύαζαν από χαρτόνι ή τσίγκο καραβάκια στολισμένα με χρωματιστά χαρτιά και φωτάκια. Στις ορεινές ή ηπειρωτικές περιοχές, όπως στη Θεσσαλία, τα παιδιά κρατούσαν για φανάρι μια φωτισμένη εκκλησία, που την ονόμαζαν "Αγία Σοφία". Τη στόλιζαν με καμπανάκια και χρωματιστά χαρτιά. Στο εσωτερικό της, που ήταν κενό, έβαζαν ένα κερί ή ένα φαναράκι για να τους φέγγει το δρόμο. Στα χέρια τους τα παιδάκια κρατούσαν ένα κοφινάκι όπου τοποθετούσαν τα φιλοδωρήματα, δηλαδή αυγά, σύκα, κομμάτι ζάχαρη, χρήματα, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων είχαν μαζί τους και μια μικρή σούβλα μήκους ενός μέτρου, όπου περνούσαν τεμάχια χοιρινού κρέατος. Τα φιλοδωρήματα που μάζευαν τα παιδιά κατά μεγάλο ποσοστό τα κρατούσαν για τον εαυτό τους, ενώ ένα ορισμένο ποσό το πρόσφεραν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σε φτωχές οικογένειες ή στο σχολείο.

    Στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, τα παιδιά περίμεναν με μεγάλη αγωνία τις γιορτές των Χριστουγέννων για να παίξουν τα κάλαντα. Από τις 15 του "Αντριά", όπως έλεγαν το Δεκέμβριο, έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα παιδιά γυρνούσαν τη νύχτα όλο το χωριό χτυπώντας δυνατά τα κυπροκούδουνά τους. Την παραμονή των Χριστουγέννων, συντροφιές από μικρά παιδιά γυρνούσαν από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί, τραγουδώντας τα κάλαντα. Τα πολύ μικρά παιδιά, όσα δηλαδή δεν είχαν μάθει πολλά καλαντίσματα, έλεγαν συνήθως μόνο το παρακάτω τραγουδάκι: "Κόλιντρα κι μέλιντρα Χριστός γιννιέτι σήμιρα. Γιννιέτι κι βαφτίζιτι στουν ουρανό πααίνει στου γάλα κι στου μέλι".

    Τα παλιά χρόνια, με τη μεγάλη φτώχεια, τα χρήματα ήταν σπάνια στα χωριά. Γι' αυτό το λόγο, το πιο συνηθισμένο φιλοδώρημα των καλαντιστών ήταν τα "κόλιντρα", δηλαδή μικρές κουλούρες από σιτάρι ή κριθάρι. Οι καλαντιστές μάλιστα, κρατούσαν και μια γκλίτσα, στην οποία τοποθετούσαν σαν αρμαθιά τα "κόλιντρα" ή τα περνούσαν στη ζώνη τους.

    Τα πιο μεγάλα παιδιά, αυτά δηλαδή που ήξεραν περισσότερα καλαντίσματα, είχαν για κάθε περίπτωση και το κατάλληλο τραγούδι. Μελετούσαν την οικογενειακή κατάσταση του κάθε χωριανού, το επάγγελμά του και έλεγαν το σχετικό τραγούδι.

    Σε αρκετά χωριά, όταν έφταναν τα μεσάνυχτα άρχιζαν να αντιλαλούν οι δρόμοι και τα σοκάκια από τα τραγούδια των καλάντων. Τα παιδιά του κάθε χωριού γύριζαν στους δρόμους και στα σπίτια, άλλα κρατώντας φαναράκια αναμμένα, άλλα φλογέρα ή φυσαρμόνικα και άλλα πάλι μαζί τραγουδούσαν, σαν σε χορωδία, τα κάλαντα. Οι νοικοκυρές, μόλις άκουγαν το τραγούδι στην πόρτα τους, άνοιγαν και δέχονταν πρόσχαρα τα παιδιά και τα κερνούσαν από ένα "κόλιντρο", χρήματα, καρύδια, σύκα και άλλα φαγώσιμα. Στα σπίτια που ζούσαν από την κτηνοτροφία, η νοικοκυρά, αφού τους έδινε τα κόλιντρα και το φιλοδώρημα έχυνε στο πάτωμα στραγάλια, και τα μικρά παιδιά έσκυβαν να τα μαζέψουν βελάζοντας, όπως τα αρνιά. Μ' αυτό το έθιμο οι νοικοκυρές ήθελαν να μεγαλώσουν τα κοπάδια τους και να έχουν ευτυχία. Παλαιότερα, τα παιδιά έπαιρναν ξύλα και χτυπούσαν τις πόρτες για να τους ακούσουν οι νοικοκυραίοι, να τους ανοίξουν και να πουν τα κάλαντα.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΡΧΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2000 (10:51 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας

    Δεν υφίσταται θέμα διαρχίας στο κυβερνών κόμμα, ξεκαθαρίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, επιχειρώντας σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" να κλείσει το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις διαφόρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    "Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Το έχουμε ήδη αντιμετωπίσει. Θα ήταν άλλωστε πολιτικά παράδοξο, οι πολίτες που, ως εκλογείς, ανήκουν στην πλειοψηφία, που έδωσε την εκλογική νίκη και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι ίδιοι, ως μέλη του κόμματος, να προωθούν μια διαφορετική άποψη. Κάτι τέτοιο μοιάζει με διχασμό πολιτικής προσωπικότητας", λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι θέσεις αυτές του κ. Ρέππα είναι βέβαιο ότι απηχούν τις απόψεις του πρωθυπουργού.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει εξήγηση για το γεγονός ότι η κοινή γνώμη είναι δυσαρεστημένη από την πολιτική της κυβέρνησης, οκτώ μόλις μήνες μετά τις εκλογές, ο υπουργός Τύπου επισημαίνει ότι είναι σύνηθες και επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο, την πρώτη περίοδο μετά τις εκλογές και προσθέτει: "Αυτή η τακτική της εμπροσθοβαρούς πολιτικής δικαιώθηκε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Πιστεύω ότι θα επαναληφθεί η επιτυχία μας την οποία επιδιώκουμε, όχι εν ονόματι των φευγαλέων εντυπώσεων, αλλά εν ονόματι της σταθερής πορείας της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία. Αυτό απαιτεί χρόνο γιατί κρίνεται σε βάθος χρόνου και ο χρόνος είναι σύμμαχός μας".

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα συμπτώματα "κόπωσης και καθεστωτικής λογικής" που διαπιστώνουν μερικοί, ο κ. Ρέππας αναφέρει ότι η θετική πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώνεται σε όλους τους τομείς και τονίζει: "Η Ελλάδα του 2000 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 1993, όταν γίναμε κυβέρνηση. Η Ελλάδα του 2004 θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή. Κάποιοι μας κατηγορούν γιατί ο λαός μας ψηφίζει για να κυβερνάμε επί τόσα χρόνια. Ασφαλώς η εξουσία μπορεί και να φθείρει και να διαφθείρει και να εκφυλίσει. Αυτό δεν μας αφορά. Οι πολίτες, τελικώς αξιολογούν τη στάση της κυβέρνησης και ανάμεσά τους και η πλειοψηφία τφγων πολιτών που εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια υγιή κοινωνική βάση. Τελικώς κλατηγορούν τους πολίτες; Θέλουν να "αλλάξουμε" το λαό;", ερωτά ο υπουργός Τύπου.

    Τέλος ο κ.Ρέππας αναφέρει ότι το πολιτικό εγχείρημα του Δ. Αβραμόπουλου "θα κριθεί και από το εάν κατορθώσει να δώσει μια ελπιδοφόρα προοπτική στο συντηρητικό χώρο", ενώ για τον ΣΥΝ δηλώνει ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει "εάν έλει να είναι μία δύναμη εσωτερικών χώρων ή μια δύναμη πολιτικής εξουσίας".

    [03] ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΔΕΧΤΗΚΕ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Aθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2000 (14:52 UTC+2)

    Τις ευχές μελών και φίλων του ΔΗΚΚΙ δέχτηκε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Λίγο αργότερα τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα έψαλαν στον κ. Τσοβόλα τα μέλη της χορωδίας της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας. Ο κ. Τσοβόλας ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και καλή χρονιά.

    Σε μια σύντομη δήλωσή του ανέφερε ότι η χρονιά που φεύγει ήταν δύσκολη όμως τη χρονιά που έρχεται πρέπει να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες που υπάρχουν. "Εύχομαι επίσης το 2001 να είναι χρόνος αλληλεγγύης, να είναι χρόνος αγάπης, ενεργοποίησης των απλών πολιτών, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και κυρίως να υπάρχει ανθρωπιά, να υπάρχει αγάπη στον συνάνθρωπό μας και όχι αδιαφορία", πρόσθεσε ο κ. Τσοβόλας.

    [04] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΡΤΑ - ΠΟΡΤΑ

    Aθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2000 (14:39 UTC+2)

    Στη διαδικασία συλλογής υπογραφών με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες αναφέρθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος μιλώντας στη μηνιαία ραδιοφωνική του εκπομπή από τον σταθμό της εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία ξεκινά "πόρτα - πόρτα" τη συλλογή των υπογραφών καθώς, όπως είπε, διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλοί που δεν πηγαίνουν από αμέλεια να υπογράψουν στις ενορίες.

    [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΟΥΣΝΕΡ ΣΕ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΝΙΚΗ DOS

    Βελιγράδι, 24 Δεκεμβρίου 2000 (14:35 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, συνεχάρη τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα για τη νίκη της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας, DOS, στις χθεσινές κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σερβία.

    Ο κ. Κουσνέρ έστειλε ευχές προς το σερβικό λαό και προς τον επικεφαλής του συνασπισμού 18 κομμάτων της DOS, Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας, αν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αναδείξουν νικήτρια την DOS.

    Ο κ. Κουσνέρ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η επιτυχία της δημοκρατίας στη Σερβία και στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας θα οδηγήσει στην εδραίωση της δημοκρατίας στα Βαλκάνια.

    Σε επιστολές του προς τον Κοστούνιτσα και τον Τζίντζιτς ο κ. Κουσνέρ ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί τους για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο ορίζει μερική αυτονομία για το Κόσοβο μέσα στην Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία.

    Ο.Κ.

    [06] ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 24 Δεκεμβρίου 2000 (14:34 UTC+2)

    Οι δυτικοί παρατηρητές που επέβλεψαν τις χθεσινές κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σερβία δήλωσαν ότι ανταποκρινόταν στα δημοκρατικά πρότυπα αλλά προειδοποίησαν ότι το φάντασμα του εθνικισμού εξακολουθεί να αιωρείται στη χώρα.

    Ο αξιωματούχος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Αντριαν Σέβεριν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με το οποίο προηγείται η Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας, DOS, δείχνει ότι ο λαός εξέφρασε την διάθεσή του για αλλαγή.

    Ο κ. Σέβεριν προειδοποίησε, παράλληλα, ότι η Σερβία πρέπει να κατανοήσει πως η απόρριψη του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν αρκεί από μόνη της για να λυθούν όλα τα προβλήματα και τόνισε ότι οι δυνάμεις του υπερεθνικισμού είναι ζωντανές και δεν πρέπει να υποτιμηθούν και να ξεχαστούν.

    Ο επικεφαλής της επιτροπής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, Νικολάι Βουλτσάνοφ, ανέφερε ότι ύπηρξαν μικρές παρατυπίες αλλά οι εκλογές ήταν καθαρές, αμερόληπτες και διεξήχθησαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Αντρίτσα Σίμιτς δήλωσε ότι ο συνασπισμός των 18 κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης, DOS, κέρδισε το 65% των ψήφων και πήρε 177 έδρες από τις 250 του σερβικού κοινοβουλίου και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, έλαβε το 14% των ψήφων, κερδίζοντας 38 έδρες. Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι έλαβε ποσοστό 8% και πήρε 22 έδρες.

    Ο.Κ.

    [07] ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2000 (14:25 UTC+2)

    Τα κάλαντα έψαλαν σήμερα χορωδίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τον Δήμαρχο Αθηναίων.

    Το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο πρώτη έψαλε τα κάλαντα στον Κωστή Στεφανόπουλο η χορωδία της Προεδρικής Φρουράς ενώ ακολούθησε χορωδία από τον Πόντο. Το Σώμα Ελλήνων Οδηγών δώρισε στον κ. Στεφανόπουλο ένα βιβλίο, μία χειροτεχνία και μία ζωγραφιά με ευχές. Τα μέλη του χοροθεάτρου "Κύδωνες" της Κρήτης χάρισαν στον Πρόεδρο ένα βιβλίο με την ιστορία της Κρητικής φορεσιάς.

    Στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τη σύζυγό του Δάφνη έψαλαν τα κάλαντα τα παιδιά της χορωδίας του εθνικού ωδείου. Τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων έψαλαν τα κάλαντα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και τη σύζυγό του Νατάσα που βρίσκονται στο εξοχικό τους σπίτι στη Ραφήνα.

    Στα πολιτικά του σχέδια αναφέρθηκε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σε μαθητές δημοτικού σχολείου από την Νέα Επίδαυρο που τον επισκέφθηκαν για να του πουν τα κάλαντα. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι από όπου και αν τον τάξει ο λαός θα εργαστεί για μια καλύτερη Ελλάδα και για μια καλύτερη κοινωνία στο όνομα των προσδοκιών των παιδιών. Ο κ. Αβραμόπουλος προσέφερε μελομακάρονα στα παιδιά και τους έκανε δώρο ένα CD της Αθηναϊκής Φιλαρμονίας και ένα βιβλίο με την ιστορία του δημαρχείου.

    [08] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΡΚΚ

    Αγκυρα, 24 Δεκεμβρίου 2000 (14:06 UTC+2)

    Οι αρχές της Τουρκίας απομάκρυναν από τα καθήκοντά του τον Φερμάν Οζερ, δήμαρχο της πόλης Σεμντινλι γιατί ανήκει στο φιλοκουρδικό κόμμα HADEP. O Οζέρ κατηγορείται για παροχή βοήθειας στους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ.

    Ο αντιπρόεδρος του HADEP Χαμίτ Τζευλάνι ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έπαψε τον Οζερ από δήμαρχο της πόλης Σεμντινλι στην επαρχία Χάκαρι και αναμένεται να δικαστεί στις 9 Ιανουαρίου 2001 με τη κατηγορία ότι βοηθάει το ΡΚΚ.

    Ο Τζευλάνι ζήτησε να επανατοποθετηθεί ο δήμαρχος στο αξίωμά του και τόνισε ότι είναι μια προσπάθεια των αρχών να μειωθεί η επιρροή του κόμματος στις επαρχίες.

    Ο.Κ.

    [09] ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΕΝ ΖΕΙ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ

    Βηθλεέμ, 24 Δεκεμβρίου 2000 (14:05 UTC+2)

    Στη Βηθλεέμ, την γενέτειρα του Ιησού Χριστού, η απειλή των συγκρούσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει καταστρέψει το πνεύμα των Χριστουγέννων και οι επισκέπτες φέτος είναι πολύ λιγότεροι. Οι συγκρούσεις που διαρκούν εδώ και έντεκα εβδομάδες καθιστούν ανασφαλή την περιοχή για πολλούς ξένους.

    Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να επιτρέψει την υπό όρους είσοδο επισκεπτών στην πόλη και ανέφερε ότι η είσοδος των επισκεπτών θα επιτραπεί μόνο αν το επιτρέψει η κατάσταση από άποψη ασφάλειας.

    Ο.Κ.

    [10] Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: "ΤΟ 2001 ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑΘΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2000 (13:26 UTC+2)

    Την ευχή το 2001 να αποτελέσει χρόνο σταθμό για τη Θεσσαλονίκη εκφράζει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης σε μήνυμά του για τη νέα χρονιά.

    "Το 2001 μπορεί να είναι ένας χρόνος σταθμός για τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, μια Θεσσαλονίκη ανθρώπινη, φιλική και φιλόξενη στους πολλούς πολιτισμούς. Μια Θεσσαλονίκη με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια", αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός και προσθέτει: "Το 2001 μπορούμε να κάνουμε πράξη τη χωροταξική δικαιοσύνη σε όλους τους νομούς και τους δήμους της ευρωπαϊκής περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας. Να κάνουμε ορατή και χειροπιαστή την Εγνατία ανάπτυξη στη Θράκη, τη Μακεδονία, μέχρι την Ήπειρο". Αναφερόμενος ειδικότερα στην έννοια της "Εγνατίας συνείδησης" ο κ. Πασχαλίδης υπογραμμίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν στο βορρά νέα πράγματα, με νέα ορμή και νέα αισιοδοξία.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Ευρώπη εκφράζει την ελπίδα να γίνουν πιο αποφασιστικά και γρήγορα τα βήματα για βιώσιμη ειρήνη και ανάπτυξη στα Βαλκάνια. "Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη απέδειξαν πως έχουν την ικανότητα να διαδραματίσουν έναν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση της ανασυγκρότησης. Να συνδυάσουν την αλληλεγγύη με την επιχειρηματικότητα, να δυναμώσουν την διαπεριφερειακή συνεργασία", προσθέτει ο υπουργός.

    "Είναι υπόθεση των ενεργών πολιτών, το 2001 να σημάνει για την Ελλάδα την κατοχύρωση της ισότιμης θέσης της χώρας στα υπερεθνικά σύνολα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς. Το 2001 μπορεί και πρέπει να φέρει περισσότερη ανάπτυξη με πιο αισθητή κοινωνική δικαιοσύνη. Εργασία για όλους, πρόνοια για όσους τη χρειάζονται. Ανάπτυξη παντού. Ευημερία για όλους. Μπορούμε να χτίσουμε ένα γενναιόδωρο δίκτυο ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μπορούμε και πρέπει να νοιαστούμε περισσότερο για τους νέους και τις νέες, τους ανέργους, τις εργαζόμενες γυναίκες, τις μητέρες, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Να νοιαστούμε περισσότερο για τους νεοπρόσφυγες, τους άλλους και τους ξένους που ζουν και εργάζονται για την πρόοδο της πατρίδας μας. Να εργαστούμε όλοι μαζί για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, για μια Ελλάδα με ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες, με πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου" αναφέρει στο μήνυμά του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης.

    [11] ΕΙΚΟΣΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 24 Δεκεμβρίου 2000 (13:25 UTC+2)

    Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσα τους και έξι παιδιά και 45 τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε χαράδρα στην νοτιοανατολική επαρχία Κέιπ στο κράτος της Νότιας Αφρικής.

    Το λεωφορείο πήγαινε στο Κέιπ Τάουν όταν σε μια στροφή ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και έπεσε σε χαράδρα βάθους 30 μέτρων. Όπως ανέφερε η διοικητής της τοπικής αστυνομίας είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία.

    Το δυστύχημα συνέβη 60 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Ανατολικό Λονδίνο που βρίσκεται προς τη πλευρά του Ινδικού Ωκεανού.

    O.K.

    [12] ΝΙΚΗ DOS ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 24 Δεκεμβρίου 2000 (13:02 UTC+2)

    Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας, DOS που στηρίζει τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα έχει σημαντικό προβάδισμα σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Σερβία, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

    Η Επιτροπή ανέφερε ότι η DOS έχει κερδίσει το 65% των ψήφων με καταμετρημένο το 31% των ψήφων αφού τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν πολύ αργά χθες το βράδυ.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Αντρίτσα Σίμιτς δήλωσε ότι ο συνασπισμός των 18 κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης, DOS με αυτό το ποσοστό των ψήφων κέρδισε 177 έδρες από τις 250 του σερβικού κοινοβουλίου και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έλαβε το 14% των ψήφων, κερδίζοντας 38 έδρες ενώ το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι πήρε το 8% των ψήφων και κερδίζει 22 έδρες.

    Η πραγματική έκπληξη των χθεσινών εκλογών ήταν το Κόμμα της Σερβικής Ενότητας που ίδρυσε ο παραστρατιωτικός ηγέτης Αρκάν. Το κόμμα αυτό κερδίζει 13 έδρες στη βουλή και θα τις διατηρήσει αν τα αποτελέσματα μείνουν ως έχουν.

    Το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς, η Γιουγκοσλαβική Αριστερά της γυναίκας του Μιλόσεβιτς Μίρα Μάρκοβιτς, το Σερβικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα απέτυχαν να εισέλθουν στη βουλή αφού δεν συγκέντρωσαν το ποσοστό του 5% των ψήφων που ορίζει ο νόμος.

    Σημειώνεται ότι στις χθεσινές εκλογές ψήφισε το 58,7% των Σέρβων ψηφοφόρων ενώ στο Κοσσυφοπέδιο το 17% του πληθυσμού που είναι Αλβανοί μποϋκοτάρισαν τις εκλογές και ήταν πολύ δύσκολο και για τους Σέρβους να ψηφίσουν.

    Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν τη Τετάρτη.

    Ο.Κ.

    [13] ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΙΤΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2000 (12:49 UTC+2)

    Εξόρμηση σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της επαιτείας, που παρουσιάζει έξαρση τις περιόδους των γιορτών, πραγματοποίησε χθες η αστυνομία της πόλης.

    Η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης γνωστοποιεί ότι κατά τους ελέγχους που έγιναν συνελήφθησαν 16 επαίτες, μεταξύ των οποίων έξι αλλοδαποί αλβανικής υπηκοότητας, πέντε Ελληνες ενήλικες από τους οποίους οι δύο συνοδεύονταν από τα ανήλικα παιδιά τους και πέντε Έλληνες ανήλικοι.

    Σε όλες τις περιπτώσεις των παραβατών εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία ενώ για τους αλλοδαπούς ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία της απέλασης. Η Αστυνομία υπογραμμίζει ότι οι έλεγχοι, με τη μορφή των εξορμήσεων, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν στο μέλλον μέχρι να εξαλειφθεί το φαινόμενο της επαιτείας.

    [14] 78 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2000 (12:47 UTC+2)

    Εκτεταμένους ελέγχους σε 207 κυλικεία σχολείων στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε η αστυνομία από τις αρχές του Νοεμβρίου μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκαν 78 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 42 αφορούσαν στη λειτουργία των κυλικείων χωρίς άδεια και οι 36 στην προσφορά μη επιτρεπόμενων ειδών. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις, υποβλήθηκαν μηνύσεις σε βάρος των υπαιτίων ενώ ενημερώθηκαν εγγράφως οι οικείοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Θεσσαλονίκης και οι διευθυντές των σχολείων.

    Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης γνωστοποιεί ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής περιόδου.

    [15] ΘΥΜΑΤΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2000 (12:09 UTC+2)

    Θύματα ληστείας έπεσαν το πρωί δύο 12χρονα αγοράκια που έλεγαν τα κάλαντα στο Παλαιό Φάληρο. Δύο αδέλφια τους επιτέθηκαν και κατάφεραν να τους αποσπάσουν δύο χιλιάδες δραχμές, δύο κινητά τηλέφωνα και ένα ρολόι.

    Οι δράστες, Ιωσήφ Παπαδέλης 24 χρόνων και Μανδής Παπαδέλης 22 χρόνων συνελήφθησαν.

    [16] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Η DOS ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 24 Δεκεμβρίου 2000 (12:04 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε σήμερα ότι η καθαρή νίκη της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας, DOS στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Σερβίας θα επιτρέψει την ομαλή συνέχιση της δημοκρατικής μεταρρύθμισης στη χώρα.

    Ο Κοστούνιτσα δήλωσε στη κρατική σερβική τηλεόραση ότι οι πολίτες ακόμη μια φορά έδειξαν ότι στηρίζουν την DOS, τον συνασπισμό 18 κόμματων της αντιπολίτευσης της Σερβίας, ο οποίος κέρδισε στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γιουγκοσλαβία τον Σεπτέμβριο και ανέτρεψε το καθεστώς του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα οργανώσει τον κρατικό μηχανισμό, θα θεμελιώσει δημοκρατικούς θεσμούς και θα αναπτύξει την οικονομία και πρόσθεσε ότι αυτή η νέα διοίκηση θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και θα λύσει υπάρχοντα προβλήματα όπως το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και οι σχέσεις με το Μαυροβούνιο.

    Ο κ. Κοστούνιτσα ανέφερε ότι η νέα βουλή θα οδηγήσει σε μια κυβέρνηση που θα μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα και τόνισε ότι η Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας έχει καθήκον και υποχρέωση να αφουγκράζεται τα αιτήματα του λαού και αυτό της δίνει δύναμη.

    Εκπρόσωπος του Κέντρου για Ελεύθερες Εκλογές και Δημοκρατία (CeSID) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα από 3.927 εκλογικά τμήματα, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του συνόλου των εκλογικών τμημάτων, το DOS πήρε το 64,30% των ψήφων και κέρδισε 176 έδρες στη βουλή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας 13,30% των ψήφων και 36 έδρες, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα 8,60% των ψήφων και 23 έδρες και το Κόμμα της Σερβικής Ενότητας 5,39% των ψήφων και 15 έδρες.

    Ο.Κ.

    [17] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 24 Δεκεμβρίου 2000 (11:58 UTC+2)

    Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη χθες το πρωί ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ', συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Πηλουσίου κ. Ειρηναίο και Καρθαγένης κ. Χρυσόστομο, τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Βλαδιμήρου και τον Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων καθώς και στους εορτασμούς που οργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη συμπλήρωση δύο χιλιάδων χρόνων από τη γέννηση του Ιησού Χριστού.

    Χθες το μεσημέρι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μέσα σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα οι δύο Προκαθήμενοι συνομίλησαν για θέματα που αφορούν τα δύο Πατριαρχεία και την Ορθοδοξία γενικότερα ενώ αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Μακαριωτάτου και των λοιπών Προκαθημένων, των Εκπροσώπων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και των συνοδών τους.

    Το απόγευμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε στην Προξενική κατοικία τον Πρόξενο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας Μοχάμεντ Ναζράτ, ο οποίος, μετά από εγκάρδια συνομιλία, παρέθεσε πρόγευμα προς τιμή του Μακαριωτάτου. Κατά τη διάρκεια του προγεύματος ο κ. Ναζράτ καλωσόρισε εκ μέρους της Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κωνσταντινούπολη και του ευχήθηκε καλή διαμονή. Επίσης εξέφρασε τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον της Αιγυπτιακής κυβέρνησης για τη πορεία και το έργο του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο Μακαριώτατος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Πρόξενο για τη ζεστή φιλοξενία και τον παρεκάλεσε να διαβιβάσει στις Αιγυπτιακές Αρχές και κυρίως στον Υπουργό Εξωτερικών Άμρ Μούσα, τις ευχαριστίες του για την πολλή του αγάπη προς το πρόσωπό Του και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

    Το ίδιο βράδυ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρακάθησε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο ξενοδοχείο Hilton με την ευκαιρία της άφιξης στην έδρα του Οικουμενικού Θρόνου των Ορθοδόξων Προκαθημένων και Αντιπροσωπειών των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Κατά τη διάρκεια του δείπνου προσφώνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αντιφώνησε εκ μέρους των Προκαθημένων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην οικουμενική της διάσταση και στην πορεία της κατά την Τρίτη χιλιετία.

    Επίσης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε ιδιαίτερες συναντήσεις και συνεργασία με τους Πατριάρχες Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο και Σερβίας κ. Παύλο.

    [18] ΔΥΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 9Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α1 ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2000 (11:44 UTC+2)

    Με δύο παιχνίδια ολοκληρώνεται σήμερα η 9η αγωνιστική της Α1 κατηγορίας στο μπάσκετ. Οι αγώνες που θα γίνουν το απόγευμα είναι Περιστέρι - Ολυμπιακός και Πανιώνιος - Μαρούσι.

    [19] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ουάσιγκτον, 24 Δεκεμβρίου 2000 (11:34 UTC+2)

    Ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί δήλωσε σήμερα ότι οι προτάσεις που έδωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σε αντιπροσωπείες Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην Ουάσινγκτον, θα εξεταστούν προσεκτικά για να αποφασιστεί αν θα ληφθούν υπόψη.

    Ο κ. Μπεν Αμί ανέφερε ότι θα ενημερώσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ για τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον και μέχρι την Τετάρτη θα υπάρξει απάντηση και από τις δυο πλευρές για το αν αποδέχονται τις προτάσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

    Ο Σαέμπ Ερεκάτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Παλαιστινίων στην Ουάσινγκτον επέμεινε ότι υπάρχουν ακόμη "βαθιές διαφορές" ανάμεσα στα δύο μέρη.

    Ο.Κ.

    [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 24 Δεκεμβρίου 2000 (11:34 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στην υπόθεση του παράνομα απαχθέντος από το κατοχικό καθεστώς Πανίκου Τζιακούρμα και οι ενδεχόμενες πολιτικές της προεκτάσεις, εκτιμήσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη αναφορικά με τον επόμενο κύκλο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η νέα κλοπή στρατιωτικού τυφεκίου G3, η χθεσινή ισχυρή έκρηξη βόμβας στη Λεμεσό και ευχές για "Καλά Χριστούγεννα" είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Φοβούνται εμπλοκή στο Κυπριακό" γράφει ότι "το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή στον Υπατο Αρμοστή Εντουαρντ Κλέι, που βρίσκεται στην Κύπρο, να διευθετήσει νέα επείγουσα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον Τούρκο 'πρέσβη' αναφορικά με την απαγωγή και κράτηση του Πανίκου Τζιακούρμα". Σε άλλο σημείο παραθέτει δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλη Ατταλίδη, σύμφωνα με τις οποίες, η κυπριακή διπλωματία αντιμετωπίζει καθημερινές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση του ψευδοκράτους και το Υπουργείο αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης.

    "Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Κόντρες για τα ψηφοδέλτια" γράφει ότι "οι έντονες διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στα κόμματα ανεστάλησαν προσωρινά λόγω γιορτών. Ωστόσο αναμένεται ότι στους συνδυασμούς των κομμάτων θα προστεθούν πολλά νέα πρόσωπα. Σε άλλο σημείο η ίδια εφημερίδα γράφει ότι καταγγέλθηκε χθες στην Αστυνομία η κλοπή ενός στρατιωτικού τυφεκίου G3 και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού από οικία εφέδρου στο Νικητάρι.

    Ο "Πολίτης" με μεγάλη γελοιογραφία στην πρώτη του σελίδα εύχεται "Καλά Χριστούγεννα" και στο πρώτο θέμα υπό τον τίτλο "Ολα τα ίδια μένουν" αναφέρεται στην αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό υπό τον νέο Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Γράφει συγκεκριμένα ότι "ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δεν προτίθεται να επιφέρει δραστικές αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό". Σε άλλο σημείο παραθέτει δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Γιάγκου ότι οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει στην Πύλα πυραύλους εδάφους - εδάφους.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Απόδραση Ντενκτάς" γράφει ότι "ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα εκφράζει την εκτίμηση ότι ο κ. Ντενκτάς δεν θα προσέλθει στις συνομιλίες ούτε τον Ιανουάριο, ούτε το Φεβρουάριο, αφού θεωρεί ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες δημιουργείται η συγκυρία να αποδράσει από τις συνομιλίες". Σε άλλο σημείο η εφημερίδα γράφει ότι ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε χθες την αυγή στο αυτοκίνητο του Κώστα Κωνσταντινίδη, ιδιοκτήτη του καμπαρέ "Μπας Στοπ" στη Λεμεσό.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Κινούν νήματα αναγνωρίσεως" γράφει ότι "το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δραστηριοποιείται έντονα προς μουσουλμανικές χώρες υποδεικνύοντας την ανάγκη αποδοχής του ψευδοκράτους ως χωριστής οντότητας" και αναφέρεται σε έκθεση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών που μιλά για ανησυχητικές ενδείξεις από την Αλβανία. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε τους ημικρατικούς οργανισμούς ότι σε καμία περίπτωση δεν θα εγκρίνει τη συνομολόγηση νέων συλλογικών συμβάσεων, αν δεν συνάδουν με την πολιτική του κράτους για λιτότητα.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Καθεστώς πειρατής" αναφέρεται στην υπόθεση Τζιακούρμα και σημειώνει ότι "δείχνοντας για ακόμα μια φορά το στυγνό του πρόσωπο, το κατοχικό καθεστώς αρνήθηκε χθες στη Νίκη Τζιακούρμα και την κόρη της Ελένη να επισκεφθούν το σύζυγο και πατέρα Πανίκο". Προσθέτει ότι παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε χθες την οικογένεια Τζιακούρμα για τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

    Σε άλλο της σημείο η "Χαραυγή" αναφέρει ότι δύο νεαροί συνελήφθησαν να έχουν στην κατοχή τους 15 χάπια έκσταση και 30 γραμμάρια ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης.

    Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" παραθέτει δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω επί προεδρίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Πάτροκλου Σταύρου, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ο Μακάριος χαρακτήριζε τα αμπελοπούλια ως "μάννα εξ ουρανού". Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση προτοιμάζεται για τη δημιουργία, με τη συνεργασία της γερμανικής τράπεζας "Depfa", σταθεροποιητικού ταμείου για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ DOS ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 24 Δεκεμβρίου 2000 (11:27 UTC+2)

    της Α. Τρτιτσα

    Το κόμμα της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας (DOS), που στηρίζει τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, πέτυχε συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα. Όπως δήλωσε ο Ζόραν Σάμι, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, DSS, το DOS κερδίζει τις 179 από τις 250 έδρες του σερβικού Κοινοβουλίου, λαμβάνοντας το 64,51% των ψήφων, με καταμετρημένα τα δυο τρίτα των ψήφων.

    Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έλαβε το 13,45% των ψήφων, κερδίζοντας 37 έδρες, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι το 8,21% και πήρε 21 έδρες και το Κόμμα της Σερβικής Ενότητας του Μπράνισλαβ Πέλεβιτς πήρε 5,71% των ψήφων και κέρδισε 14 έδρες.

    Εκπρόσωπος του Κέντρου για Ελεύθερες Εκλογές και Δημοκρατία (CeSID) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα από 3927 εκλογικά τμήματα, το DOS πήρε το 64,30% των ψήφων και κέρδισε 176 έδρες στη βουλή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας 36 έδρες με 13,30% των ψήφων, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα 23 έδρες με 8,60% των ψήφων και το Κόμμα της Σερβικής Ενότητας 15 έδρες με 5,39% των ψήφων.

    Το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης πήρε 3,93%, η Γιουγκοσλαβική Αριστερά 0,4%, το Σερβικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 0,87% και το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 8,84% και απέτυχαν να εισέλθουν στη βουλή αφού δεν συγκέντρωσαν το ποσοστό του 5% που ορίζει ο νόμος.

    Το CeSID ανακοίνωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερίας κέρδισε στο Στρπτσι με 36,83% των ψήφων και η DOS πήρε 29,13% στην ίδια περιοχή.

    [22] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2000 (11:06 UTC+2)

    Θερμές και εγκάρδιες ευχές για υγεία, πρόοδο και οικογενειακή ευτυχία απευθύνει προς τους απανταχού Έλληνες, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Βασίλης Γερανίδης.

    "Εύχομαι το 2001 να είναι ο χρόνος που τα σταθερά βήματα της περαιτέρω ανάπτυξης των δεσμών του οικουμενικού Ελληνισμού θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων του νέου παγκοσμιοποιημένου χώρου. Χρόνια πολλά και το νέο έτος να είναι πιο δυναμικό και πιο ελπιδοφόρο για όλο τον ελληνισμό" καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Γερανίδης.

    Εν τω μεταξύ η πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό το νέο έτος θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου με θέμα την εκπαίδευση των ομογενών σε χώρες της τέως Σοβιετικής Ενωσης.

    Τα μέλη της επιτροπής θα ενημερώσουν οι Γενικοί Γραμματείς Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Χαλκιώτης, του Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, της Νέας Γενιάς Γεώργιος Σακκελίων καθώς επίσης και ο συντονιστής ΣΑΕ Ευρώπης Άγγελος Ασλανίδης.

    Επίσης θα μιλήσουν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Δημήτρης Μαρωνίτης και Γιάννης Καζάζης καθώς και η πρώην πρόεδρος του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας Χρύσα Αράπογλου. Στη συνεδρίαση θα παραστεί και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης.

    Δ. Ρ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 24 December 2000 - 19:13:40 UTC