Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΥΔΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [02] ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ-ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ Η
  • [03] ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΦΑΛΚΟΝ
  • [04] ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 19 ΜΗΝΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΑΡΧΙΜΑΦΙΟΖΟΣ
  • [05] ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ Ο Θ. ΤΣΚΟΥΚΑΤΟΣ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΕ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ
  • [07] ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΔΕΗ
  • [08] ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
  • [09] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΣΤΡΟΪ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [10] ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΕΥΧΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
  • [11] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [12] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ 22-22
  • [13] ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ Ο ΣΤΑΛΙΝ;
  • [14] ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
  • [15] ΠΑΙΔΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟΝ
  • [16] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [18] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΒΡΑΪΚΟ
  • [19] Η Ε.Σ.Η.Ε.Α. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΔΟΪΡΑΝΗΣ
  • [22] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΜΑΛΜΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
  • [23] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
  • [24] ΜΗΝΥΜΑ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΥΔΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2000 (12:45 UTC+2)

    Οι εθνικές διαφορές δεν νομιμοποιούνται στην εκκλησία τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ενώ παράλληλα τάχθηκε κατά του ρατσισμού και του εθνικισμού. Μιλώντας στην επιστημονική ημερίδα με θέμα "Διαβάς εις Μακεδονίας βοήθησον ημιν" που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ιερά Σύνοδος σε συνεργασία με την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ με αφορμή τα 2000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού, ο κ Χριστόδουλος μίλησε για τους κινδύνους που δημιουργούν οι αιρέσεις, η εκκοσμίσκευση, η παγκοσμιοποίηση και η ανάπτυξη της τεχνολογίας και αναφέρθηκε στις σχέσεις εκκλησίας-παιδείας.

    Ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι με το πέρασμα των χρόνων τη ρήξη του χριστιανισμού με το κατεστημένο αντικατέστησε η αντιπαράθεση με την εξουσία. Τελικά ο χριστιανισμός νίκησε, είπε και πρόσθεσε πως "δεν είναι η ισχύς που κυβερνά τον κόσμο". Η ισχύς, πρόσθεσε, δεν μπορεί να κάμψει την αγάπη, να νικήσει την πίστη.

    "Τον θρίαμβο της εκκλησίας ακολουθεί κατά πόδας το σκότος των αιρέσεων" συνέχισε ο κ Χριστόδουλος τονίζοντας παράλληλα ότι στις ημέρες μας πληθαίνουν οι φωνές για να σταματήσει ο αγώνας κατά των αιρέσεων με το πρόσχημα των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ομως, πρόσθεσε, η εκκλησία έχει καθήκον να αποκαλύπτει την πλάνη και να καταβάλλει προσπάθειες για να τις αποτρέψει. Παράλληλα τόνισε ότι πολλά από τα σχίσματα οφείλονται σε προκαταλήψεις, εμπάθειες, πολιτικές παρεμβάσεις και εθνικιστικές τριβές ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η εκκλησία θα συνεχίσει τον αγώνα για την ενότητά της.

    Μιλώντας για την εκκοσμίκευση την χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον χριστιανισμό του αύριο επισημαίνοντας ότι το κλίμα της παγκοσμιοποίησης είναι εκείνο που την εκτρέφει. Πρόσθεσε δε ότι η εκκλησία έχει χρέος να διδάξει την οικουμενικότητα απέναντι στην παγκοσμιοποίηση.

    Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της τεχνολογίας είπε ότι αυτή δημιουργεί κινδύνους αλλά δεν πρέπει να θεωρείται εχθρός της εκκλησίας. Μάλιστα επισήμανε ότι η εκκλησία θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στην χρήση των νέων τεχνολογιών

    Ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ακόμη ότι το μέγα διαχρονικό πρόβλημα είναι η αναντιστοιχία λόγων και πράξεων και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα εκείνων που ενώ κάνουν τον σταυρό ακούγοντας το "επί γης ειρήνη" μέσα τους διατηρούν άσβεστο το εθνικιστικό μένος

    Ο κ Χριστόδουλος αναφέρθηκε ακόμη στη σχέση εκκλησίας -παιδείας υπογραμμίζοντας ότι μετά την κατάρρευση του αρχαίου κόσμου και κατά συνέπεια και του αρχαίου σχολείου, ο χριστιανισμός ήταν εκείνος που μαζί με τους ναούς ίδρυσε και σχολεία. Η Ευρώπη, πρόσθεσε, οριοθετείται από τα σχολεία που ίδρυσαν κατά τους μέσους χρόνους οι Χριστιανοί.

    Τέλος επισήμανε ότι οι Ελληνες έχουν το δικαίωμα της καύχησης γιατί ο Απόστολος Παύλος επέλεξε τη χώρα τους και τη γλώσσα τους για την επέκταση του Χριστιανισμού με το κήρυγμά του.

    [02] ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ-ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2000 (11:52 UTC+2)

    Είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τον επαγγελματικό στρατό, θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τον Ιανουάριο και πρόθεση του υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου είναι να τεθεί σε ισχύ την άνοιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνος".

    Υπολογίζεται ότι 15.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18-26 ετών, θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στα τρία Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων και η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών θα κάνει δυνατή τη μείωση της θητείας κατά δύο μήνες μέσα στο 2001.

    Σε σχέση με το κόστος εφαρμογής του νομοσχεδίου ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα:"Εστειλα το νομοσχέδιο για τον επαγγελματία οπλίτη στην Οικονομική Επιτροπή, στο υπουργείο Οικονομικών, για να μας βγάλει τον προυπολογισμό, έτσι ώστε αμέσως μετά τον Ιανουάριο, να κατατεθεί το νομοσχέδιο, για να σταματήσει και η κουβέντα αν έχουμε ή δεν έχουμε λεφτά. Πάντως, πρέπει αν ξέρετε ότι έκανα ένα πολύ μεγάλο δώρο στον αγαπητό μου-κατά τα άλλα-συνάδελφο, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, έναντι των 20 δισεκατομμυρίων που προβλέπει ο προυπολογισμός, θα πληρώσει μόνο10 δισ. Η περικοπή από τη μείωση της θητείας που θα πετύχουμε εφαρμόζοντας το θεσμό του επαγγελματία στρατιώτη θα φτάσει τα 10 δισ. και τα οποία ουσιαστικά καλύπτουν ένα μέρος από το κόστος των 20δισ. που κοστίζουν οι 15.000 νέοι επαγγελματίες οπλίτες".

    [03] ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΦΑΛΚΟΝ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2000 (13:54 UTC+2)

    Δόθηκε το μεσημέρι στη δημοσιότητα το πόρισμα του ανακριτικού συμβουλίου αεροπορικών ατυχημάτων για το δυστύχημα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος Φάλκον, όπου βρήκαν το θάνατο ο Γιάννος Κρανιδιώτης και άλλοι επτά άνθρωποι. Το πόρισμα παραδόθηκε το πρωί στο υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Βερελή ενώ απεστάλη και στον εισαγγελέα.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, το δυστύχημα αποδίδεται στον εσφαλμένο χειρισμό του αεροσκάφους από τους πιλότους λόγω ανεπαρκών γνώσεων και εκπαίδευσης. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι πιλότοι δεν είχαν επαρκείς γνώσεις για το σύστημα ανόδου και καθόδου του αεροπλάνου και για την αναγνώριση της βλάβης στο λαμπάκι του αυτόματου πιλότου, τις συνέπειες και την αντιμετώπιση της βλάβης.

    Ευθύνες επιρρίπτονται επίσης στην πολιτική υπηρεσία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στον τομέα της τεχνικής συντήρησης, καθώς δεν εντοπίστηκε η βλάβη στο λαμπάκι του αυτόματου πιλότου. Γίνεται ακόμη λόγος για ανεπαρκή επίβλεψη σε επίπεδο Ολυμπιακής που συνίσταται στον μη εντοπισμό όλων των αδυναμιών. Όπως σημειώνεται, ο Γενικός Διευθυντής Πτητικής Εκμετάλλευσης ήταν αρμόδιος για την επιλογή, την εκπαίδευση και την αξιολόγηση των πληρωμάτων των αεροπλάνων.

    [04] ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 19 ΜΗΝΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΑΡΧΙΜΑΦΙΟΖΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2000 (14:41 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο ιταλός αρχιμαφιόζος Φραντσέσκο Προυντεντίνο

    Σε ποινή φυλάκισης δεκαεννέα μηνών καταδικάστηκε ερήμην από το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο ο 52χρονος Ιταλός Φραντζέσκο Προυμεντίνο, ηγετικό στέλεχος της μαφίας, που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη με σήμα της Ιντερπόλ, καθώς σε βάρος του εκκρεμούν κατηγορίες για λαθρεμπόριο, ανθρωποκτονία, εκβιάσεις και άλλα αδικήματα.

    Ο Ιταλός, που κρατείται από τις 22 Δεκεμβρίου στις φυλακές Διαβατών, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για άγνωστους λόγους και καταδικάστηκε ερήμην για χρήση πλαστών εγγράφων, ενώ το αυτόφωρο του επέβαλε και χρηματική ποινή 500.000 δραχμών. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς 1.500 δραχμές τη μέρα, αλλά χωρίς η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Προυμεντίνο την μέρα που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη είχε στην κατοχή του ένα πλαστό διαβατήριο και πλαστή άδεια οδήγησης, ενώ εκκρεμεί το αίτημα των ιταλικών δικαστικών για έκδοσή του στη γειτονική χώρα.

    Ο Προυμεντίνο εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές σκόπευε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, προκειμένου να κατευθύνει το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα τελευταία χρόνια είχε επαφές με κρατικούς υπαλλήλους και οικονομικούς παράγοντες στην Ελβετία και στο μαυροβούνιο, ενώ θεωρείται από τους μεγαλύτερους λαθρεμπόρους τσιγάρων στην Ευρώπη.

    Στην Απουλια της Ιταλίας - απ' όπου κατάγεται - τον κατηγορούν για λαθρεμπόριο και για τη δολοφονία πρώην συνεργάτη του, ενώ φέρεται ότι συμμετείχε και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες και χαρακτηρίζεται από τις ιταλικές διωκτικές αρχές ως ένα από τα πιο επικίνδυνα μέλη της ιταλικής μαφίας.

    Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσής, το εφετείο Θεσσαλονίκης θα συνεδριάσει για να αποφανθεί αν θα εκδοθεί ή όχι στη χώρα του. Μέχρι τότε θα παραμείνει στις ελληνικές φυλακές.

    [05] ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ Ο Θ. ΤΣΚΟΥΚΑΤΟΣ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Στο πολιτικό του γραφείο θα μετακομίσει τις πρώτες μέρες του 2001 ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκαταλείπει τη Χαριλάου Τρικούπη και τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον κ Τσουκάτο δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και ανακοίνωσε ότι τον αντικαθιστά από το Συντονιστικό της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Τσουκάτος πήγε σήμερα, όπως κάθε πρωί στα γραφεία του στη Χαριλάου Τρικούπη, προτίμησε όμως να μην σχολιάσει την απόφαση του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Σημίτης φαίνεται πως δεν συγχώρεσε στον κ. Τσουκάτο ότι συγκέντρωσε υπογραφές και κατέθεσε πρόταση νόμου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

    Χθες το βράδυ τον κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου και του ανακοίνωσε την απόφασή του.

    "Δεν μπορείς να μετέχεις στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος μετά την κίνησή του να συλλέξεις υπογραφές από 52 βουλευτές και να καταθέσεις την πρόταση νόμου", του είπε.

    Ο κ. Τσουκάτος είπε ότι η κίνησή του αυτή δεν είχε στόχο να υπονομεύσει την κυβέρνηση, αλλά να αναδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο. "Είναι άλλωστε προεκλογική μας δέσμευση. Σέβομαι την απόφασή σας, ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του", είπε.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε: "Το γεγονός ότι δεν ενημέρωσες και δεν συνεργάστηκες με τα αρμόδια όργανα συνιστά σοβαρό παράπτωμα. Δίνουμε την εντύπωση ότι δεν λειτουργούμε συντεταγμένα ασκώντας προσωπικές επιλογές".

    Ερωτηθείς για την απομάκρυνση του κ. Τσουκάτου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δεν θέλησε να τη σχολιάσει. Πάντως έκανε λόγο για εντυπωσιασμούς.

    "Η Πρωτοχρονιά, οι ευχές για όλο τον κόσμο, αυτά είναι τα βασικά θέματα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτό. Αυτά είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τον κόσμο. Μην παραπλανήστε με εντυπωσιασμούς.

    Η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν διαφορετική.

    "Το κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του με αποτελεσματικότητα και με όρεξη για δουλειά σε όποια θέση κατέχει, μέσα στο πολιτικό σύστημα και μέσα στην οργάνωση του κόμματος", τόνισε.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΕ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Χρόνια κρατάει αυτή η... κολόνια. Έτσι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος την κόντρα του με την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ, δείχνει ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης. Σήμερα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης της ΕΠΟ, για το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου και παράβαση καθήκοντος. Ο κύριος λόγος την μηνυτήρια αναφοράς είναι γιατί δεν εξετάζεται η προσφυγή που έχει καταθέσει κατά της πρωτόδικης απόφασης του αθλητικού δικαστή, με την οποία δεν είχε κυρηχθεί έκπτωτος ο Βίκτωρας Μητρόπουλος από την προεδρία της ΕΠΑΕ. Τη συγκεκριμένη αναφορά ο κ. Φλωρίδης την κατέθεσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, Ιωάννη Σακελλάκο.

    [07] ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΔΕΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες μέρες συνιστά η ΔΕΗ στους καταναλωτές, καθώς υπάρχει κίνδυνος εκτεταμένων διακοπών, όπως συνέβη προχθές στη Δυτική Θεσσαλονίκη από την τεράστια ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος.

    Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης προκάλεσαν την έκρηξη της αγοράς των κλιματιστικών και στη χειμερινή περίοδο. Παράλληλα τις ημέρες των γιορτών αυξήθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία για το ενδεχόμενο διακοπών στο δίκτυο λόγω της υπερκατανάλωσης.

    Οι αρμόδιοι της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ότι μέχρι στιγμής τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά και πως οι κίνδυνοι που υπήρχαν όλα τα χρόνια, υπάρχουν και τώρα και πως ο κίνδυνος μπλακ - άουτ είναι απίθανος.

    Πάντως η ΔΕΗ προτείνει στους καταναλωτές αυτοσυγκράτηση για το συγκεκριμένο διάστημα.

    [08] ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Προς τον Απόλλωνα Καλαμαριάς οδεύει ο προπονητής, Βασίλης Αντωνιάδης. Μετά την απόλυση του Αντρέ από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, ο παλιός προπονητής της Καλαμαριάς αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της ομάδας από τη νέα χρονιά.

    Άλλωστε αυτός ήταν και ο κύριος λόγος της χθεσινής παραίτησής του από το τιμόνι των Τρικάλων. Η οριστική απόφαση και η υπογραφή του συμβολαίου με τη νέα του ομάδα θεωρείται -πλέον- θέμα ωρών. Το ίδιο αναφέρουν και οι διοικούντες της ομάδας. Στην παραπάνω απόφαση έχει συμφωνήσει και ο μεγαλομέτοχος, κ. Αγγελόπουλος.

    [09] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΣΤΡΟΪ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Μακρύς αναμένεται να είναι ο δρόμος για την παραμονή του Νιστρόϊ στον Ηρακλή. Ο τραυματισμός του νεαρού άσου, έχει προβληματίσει την τεχνική ηγεσία της ομάδας και ιδιαίτερα τον προπονητή, Γιάννη Κυράστα που πλέον σκέφτεται την επικείμενη αλλαγή του. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που το απόγευμα έφθασε στη Θεσσαλονίκη η εκπρόσωπος του μάνατζερ του παίκτη, για να συζητήσει με την διοίκηση την παραμονή του στον Ηρακλή.

    Από την άλλη ξεπέρασε την ίωση που τον ταλαιπωρούσε αυτές τις ημέρες ο Χάγκαν ο οποίος σήμερα προπονήθηκε κανονικά. Ο Γκόικοβιτς που χθες δεν έλαβε προληπτικά μέρος στον φιλικό αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, γυμνάσθηκε με τους βασικούς παίκτες του χθεσινού παιχνιδιού.

    [10] ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΕΥΧΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Στη γέφυρα του Εβρου συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν ευχές οι Ελληνες και Τούρκοι Δήμαρχοι του Διαδικτύου Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Θράκης και μοίρασαν δώρα στους στρατιώτες των δύο πλευρών που υπηρετούν στα σύνορα.

    Οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν τα Τελωνεία των Κήπων στην ελληνική και των Υψάλων στην τουρκική πλευρά, συζήτησαν με τους εργαζόμενους και μοίρασαν συμβολικά δώρα στους αστυνομικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους στα σύνορα.

    Οι Δήμαρχοι Ελλάδας και Τουρκίας ευχήθηκαν η γέφυρα του Εβρου να γίνει γέφυρα, ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

    Σημειώνεται ότι στο Διαδίκτυο συμμετέχουν 16 ελληνικοί και 20 τουρκικοί Δήμοι και σκοπός του είναι η συνεργασία των δύο πλευρών σε επίπεδο αυτοδιοικήσεων, σε τομείς τουρισμού, εμπορίου, πολιτισμού και περιβάλλοντος.

    [11] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Συνάντηση με τους Μάριο Χριστοδούλου και Γιάννη Μαλλού είχε το απόγευμα το προπονητής του Άρη, προκειμένου να τους διαμηνύσει ότι σκέφτεται να αλλάξει τα πλάνα του Άρη, από τα οποία πάντως οι ίδιοι δεν θα είναι μέσα σε αυτά. Παράλληλα συναντήθηκε και με τους Απόστολο Λιολίδη και τον Κώστα Λουμπούτη, υποδηλώνοντάς τους ότι σε καμιά περίπτωση δεν σκέφτεται να μην συνεχίσει την συνεργασία μαζί τους.

    Στον αγωνιστικό τομέα, παρά το γεγονός ότι η ομάδα προετοιμάζεται για το παιχνίδι με την Καλαμάτα ο Αρης αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Ο Ιλια Ιβιτς επέστρεψε από την Αγγλία, κάτι όμως που δεν έχει κάνει ο Κένεντι Ναγκόλι που παρέτεινε μόνος του την άδεια που πήρε από τον προπονητή, Μπάμπη Τεννέ.

    [12] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ 22-22

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος εν όψει της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα γίνει τον Ιανουάριο η εθνική μας ομάδα των ανδρών αναδείχθηκε ισόπαλη 22-22 με την αντίστοιχη του Ισραήλ. Πρώτοι σκόρερ της ελληνικής ομάδας αναδείχθηκαν οι Αλβανός με 7 τέρματα και Παπαδόπουλος με 4 τέρματα και για τους Ισραηλινούς ο Ιντάν που σημείωσε 5 τέρματα.

    [13] ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ Ο ΣΤΑΛΙΝ;

    Άγκυρα, 29 Δεκεμβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα "ΧΟΥΡΙΕΤ", στην κορυφή της πρώτης σελίδας και με τον τρίστηλο τίτλο "Ισχυρισμός της ρωσικής εφημερίδας: Ο Στάλιν ήταν πράκτορας των Τούρκων", γράφει ότι η ρωσική εφημερίδα "Nezavisimaya" ισχυρίσθηκε πως ο Στάλιν λειτούργησε κατά το 1919 και το 1920 ως πράκτορας του Ατατούρκ στον Καύκασο και εκπλήρωσε όλες τις επιθυμίες του Ατατούρκ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τελικά είχε σαν έπαθλο την Αρμενία. Ο Ατατούρκ απόσπασε από τα χέρια της Δύσης την Αρμενία και την παρέδωσε στη Σοβιετική Ένωση.

    [14] ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    H επικίνδυνη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας αιφνιδίασε τους κατοίκους της Παραλίας Κατερίνης που είδαν τα νερά να φθάνουν στις εισόδους των σπιτιών και των ξενοδοχείων τους.

    Οι ισχυροί νοτιάδες που έπνεαν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί επικίνδυνα η στάθμη της θάλασσας πλημμυρίζοντας δρόμους και καταστήματα.

    Συνεργεία του Δήμου κατέβαλαν προσπάθειες για να ανοίξουν διόδους, έτσι ώστε τα νερά της θάλασσας να επιστρέψουν πίσω.

    Οι κάτοικοι της Παραλίας ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την επαρκή αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

    Ο Δήμαρχος Παραλίας υποστηρίζει ότι αν είχαν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στην ακτή της Παραλίας που σταμάτησαν έπειτα από αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης ίσως και να είχαν αποφευχθεί οι σημερινές καταστροφές.

    [15] ΠΑΙΔΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Παιδιά του κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης ατόμων με ειδικές ανάγκες "Εργαστήρι" με τους γονείς τους επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Τα παιδιά αντάλλαξαν ευχές και συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Βουλής για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τις ασχολίες τους.

    Με εορταστικές δημιουργίες των παιδιών, άλλωστε, στολίστηκε φέτος ολόκληρο το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, οι οποίες απέσπασαν τις επιδοκιμασίες όσων το επισκέφθηκαν.

    Ο κ. Κακλαμάνης συνεχάρη τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου για τη δύναμη την αγάπη και τη συμπαράσταση που προσφέρουν σ΄ αυτά τα παιδιά και ευχήθηκε ο "καινούριος χρόνος να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το Εργαστήρι, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό στο σημαντικό έργο που επιτελεί" τονίζοντας ότι πρέπει όλοι να παραμερίσουμε τον ατομισμό και την εγωπάθεια και να προσφέρουμε αλληλεγγύη και στήριξη στους συνανθρώπους μας.

    Από τη μεριά τους, τα παιδιά, οι γονείς και τα στελέχη του κέντρου επαγγελματικής αποκατάστασης ευχαρίστησαν τον κ. Κακλαμάνη για τη συμπαράσταση και στήριξη του έργου τους και τον κάλεσαν να επισκεφθεί και πάλι το "Πανηγύρι αγάπης" που διοργανώνουν κάθε άνοιξη στο χώρο του Ζαππείου, εκθέτοντας τα χειροτεχνήματα των παιδιών.

    [16] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Νέα Υόρκη, 29 Δεκεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Η επιταχυνόμενη ανάκαμψη από τις οικονομικές κρίσεις του 1997 και 1998 φθάνει στο τέλος της, αλλά η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί με σταθερό βήμα το 2001, τονίζει σχετική έκθεση του Συμβουλίου Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (ECOSOC) και της Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, που κυκλοφόρησε σήμερα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα παρουσιάσει το 2001 αύξηση 3,5% ακολουθώντας την εντυπωσιακή αύξηση του έτους 2000, που είχε φθάσει το 4%.

    Οι μεγάλες ανισορροπίες των τρεχουσών συναλλαγών στις σημαντικότερες οικονομίες, η νευρικότητα των διεθνών επενδυτών, η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών και συναλλαγματικών αγορών και η πιθανότητα αύξησης των τιμών του πετρελαίου, δημιουργεί προβλήματα στο σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής. Επιπρόσθετα, η ξαφνικά διακοπή των μεγάλων εισροών κεφαλαίων, θα αποτελέσει "σκληρή προσγείωση" για τις ΗΠΑ, με αρνητικές επιπτώσεις για όλο τον κόσμο.

    Παρόλα αυτά, οι διορθωτικές κινήσεις των χρηματιστηρίων για το 2000 συγκράτησαν τις τιμές των μετοχών και γενικότερα η μεγάλη ανάπτυξη του 2000 παρέχει μια βάση για επικράτηση χαμηλότερων τιμών. Οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν οικονομικές κρίσεις απ' ότι ήταν πριν δύο ή τρία χρόνια -παρόλο που οι χρηματιστηριακές αδυναμίες σε ορισμένες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή προβλημάτων. Το ίδιο και οι τιμές του πετρελαιόυ. Στα πλαίσια της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης για το 2001, υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στους δείκτες του πληθωρισμού, που μπορεί να οδηγήσουν τις νομισματικές αρχές να κρατήσουν τα επιτόκια υψηλότερα από το επιθυμητό επίπεδο.

    Οι ΗΠΑ, που ηγούνται των αναπτυγμένων χωρών με 5% αύξση του ΑΕΠ το 2000, αναμένεται να πετύχουν μια επίσης ισχυρή αύξηση το 2001, της τάξεως του 3,5%. Για την Ιαπωνία η αντίστοιχη αύξηση από 1,4% για το 2000, αναμένεται να φθάσει το 2% το 2001, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα "πέσει" στο 3%, από 3,4% που ήταν το 2000.

    Η αύξηση του ΑΕΠ για όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες που ήταν 5.6% το 2000, αναμένεται να κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα και εκτιμάται ότι το 2001 θα είναι 5.5%.

    Τα βασικότερα σημεία της έκθεσης του ECOSOC για το 2000 έχουν ως ακολούθως:

    Το συνολικό προϊόν όλων των αναπτυσσομένων χωρών αυξήθηκε ελαφρά σε σχέση με το 1999, εκτός από την Αφρική, η οποία παρουσίασε κάμψη.

    Παρόλα αυτά η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου το 2000 "κτύπησε" τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το συνολικό ποσό πληρωμής για εισαγωγή καυσίμων (εξαιρουμένης της Κίνας) ανήλθε, από 100 δισ. δολάρια το 1999, σε 160 δισ. το 2000.

    Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στη Ρωσική Ομοσπονδία και η ανάπτυξη των οικονομιών της δυτικής Ευρώπης αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες για την -πέραν κάθε προσδοκίας- αύξηση του ΑΕΠ των οικονομιών σε μετάβαση, κατά 5,3%.

    Το ΑΕΠ σημείωση πτώση μόνο σε τέσσερις χώρες (Ακτή Ελεφαντοστούν, Δημοκρατία του Κονγκό, Μολδαβία και Ζιμπάμπουε), ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε σε 122 χώρες.

    Η αύξηση του παγκοσμίου εμπορίου σχεδόν διπλασιάσθηκε.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (foreign direct investments) σημείωσαν νέα επίδοση, όμως το μερίδιο προς τις αναπτυσσόμενες χώρες σημείωση μείωση.

    Μεταξύ άλλων, οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και η στενότητα στην αγορά εργασίας το 2000, οδήγησαν στην αύξηση περιοριστικών μέτρων. Έτσι, τα υψηλότερα επιτόκια, η ταχεία ανατίμηση του δολαρίου έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, αύξηση της αστάθειας στις πιστωτικές αγορές και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημαντικών χωρών, η μείωση των κερδών των επιχειρήσεων και η αύξηση των χρεών με παράλληλα σημάδια αστάθειας σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, ευθύνονται για τη μείωση της οικονομικής αύξησης για το έτος 2001.

    [17] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Οι πολιτικές εξελίξεις και ο προγραμματισμός δράσης απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ υπό την προεδρία του προέδρου του Κινήματος Δημήτρη Τσοβόλα.

    Στην εισήγησή του ο κ. Τσοβόλας αναφέρθηκε στη ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων και στην προσπάθεια των εξωθεσμικών κέντρων να διαμορφώσουν τους όρους του νέου πολιτικού σκηνικού με ελεγχόμενες καταστάσεις.

    Η Π.Γ. του ΔΗΚΚΙ επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα προβολής μίας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας σε προοδευτική κατεύθυνση, με άξονα τη συνεργασία των δυνάμεων όλης της Αριστεράς και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που το ΔΗΚΚΙ μπορεί να διαδραματίσει σ΄ αυτή την κατεύθυνση, αποφασίζοντας τη λήψη των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε επίπεδο μαζικού κινήματος.

    Στον προγραμματισμό δράσης η Π.Γ. αποφάσισε την πανελλαδική εξόρμηση του Κινήματος, αμέσως μετά τις γιορτές, με σειρά ομιλιών και εκδηλώσεων στις 13 περιφέρειες και συγκεντρώσεις Νεολαίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Κατά τη συνεδρίαση του οργάνου εξετάστηκε και η πορεία ανασυγκρότησης των Πολιτικών Οργανώσεων του Κινήματος, που ήδη εκφράζεται με την επανεργοποίηση παλαιών μελών και την προσχώρηση νέων.

    [18] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Βουκουρέστι, 29 Δεκεμβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων στη Ρουμανία συμπεριλαμβανομένου και του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλη Ρουμανία (PRM) καταδίκασαν σφόδρα την επίθεση άγνωστων σε Εβραϊκό Μουσείο στο Βουκουρέστι.

    Η επίθεση σημειώθηκε χθες, όταν δύο άνδρες προσποιούμενοι τους επισκέπτες ζήτησαν να δουν το "σαπούνι από το Αουσβιτς" στο Μουσείο Εβραϊκής Ιστορίας, ενώ προηγουμένως ξυλοκόπησαν έναν επιστάτη και μία ηλικιωμένη ξεναγό.

    Οι δράστες που ήταν γύρω στα 30 στη συνέχεια έσπασαν παράθυρα και καρέκλες και τράπηκαν σε φυγή.

    Ο νέος πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την "πράξη βανδαλισμού που προσβάλει τη μνήμη και την ταυτότητα των Εβραίων στη Ρουμανία".

    Ο κ. Ιλιέσκου ζήτησε από τους δικαστές την παραδειγματική τιμωρία των δραστών και δεσμεύθηκε να στηρίξει πλήρως και αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στις εξτρεμιστικές, ξενοφοβικές και αντισημιτικές επιθέσεις, που είναι απαράδεκτες σε μία δημοκρατική κοινωνία.

    Το PRM, που συγκέντρωσε περίπου 20% των ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές, καταδίκασε την επίθεση, εκτιμώντας ότι τη διέπραξαν βάνδαλοι και όχι δράστες με πολιτικά κίνητρα.

    "Καταδικάζουμε πλήρως την πράξη βανδαλισμού. Ζητούμε από τον υπουργό Εσωτερικών να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να ανακαλύψει τους δράστες και τα κίνητρά τους. Η επίθεση είναι ένα ακόμη από τα πολλά και ανεξέλεγκτα επεισόδια που διαπράττουν εγκληματίες στο Βουκουρέστι", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

    [19] Η Ε.Σ.Η.Ε.Α. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κατήγγειλε την ιδιοκτησία της "Μακεδονίας" για τις απολύσεις τριών συναδέλφων από τα γραφεία Αθηνών, παραμονές, μάλιστα, Πρωτοχρονιάς.

    Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι αποφασισμένο να προβεί σε κάθε ενέργεια για να προστατεύσει τα συμφέροντα των εργαζομένων.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Με τον απερχόμενο Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στη χώρα μας Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ ο πρόεδρος του Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ο κ. Βουτσίτσεβιτς αφού ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ειλικρινή και καλή συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια οι δύο πλευρές.

    Ο κ. Τσοβόλας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν και του δήλωσε ότι το ΔΗΚΚΙ, όπως και η χώρα μας θα συμπαρίσταται στον αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού για ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ευχήθηκε για την ανάπτυξη ακόμη στενότερων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.

    [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΔΟΪΡΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Το Στρατιωτικό Συνοριακό Φυλάκιο Δοϊράνης επισκέφθηκε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και προσέφερε δώρα στους αξιωματικούς και στους οπλίτες του Φυλακίου.

    O κ. Πασχαλίδης προσέφερε βιβλία με ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη και του Μάρκου Μέσκου και μουσικά CD της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

    Σε δηλώσεις του τόνισε: "Βαδίζουμε όλοι μαζί στο δρόμο της βιώσιμης ειρήνης και ανάπτυξης στην περιοχή. Το 2001 θα φέρει πιο κοντά όλες τις βαλκανικές χώρες. Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση. Αυτό δεν σημαίνει πως η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να θεωρηθεί υποβαθμισμένη".

    Ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι η Ελληνική Πολιτεία φροντίζει για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

    "Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει αποτρεπτική ικανότητα. Ισχυρή οικονομία σημαίνει ευημερία παντού", είπε τονίζοντας ότι οι συνθήκες σήμερα στις Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αλλάξει, υπάρχει καθημερινός πολιτισμός, έχουν εξαλειφθεί τα καψόνια.

    "Εχει καθιερωθεί το αντικειμενικό σύστημα στις μεταθέσεις των στρατιωτών. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είναι τιμή για κάθε παιδί να υπηρετήσει στις Ενοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στα σύνορα. Μπορούμε να ελπίζουμε σ' ένα συνδυασμό καθημερινού πολιτισμού στο στρατό και ενίσχυσης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων", είπε.

    Στη συνέχεια ο υπουργός απηύθυνε μήνυμα προς τις οικογένειες των οπλιτών λέγοντας: "Εδώ στη Δοϊράνη όλα είναι καλά. Ζούμε μία εποχή φιλίας και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Πιστεύω ότι διαπεριφερειακή συνεργασία θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Χτίζουμε όλοι μαζί το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής".

    Επίσης ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης χαιρέτησε το λοχαγό της Φρουράς της ΠΓΔΜ και επισκέφθηκε το Δημαρχείο Δοϊράνης.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών απάντησε:

    "Εικοσιέξι χρόνια μετά τη μεταπολίτευση κάποια πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν. Τα κόμματα μπορούν και πρέπει να γίνουν πιο δημοκρατικά, να πετύχουν τη μορφωτική τους επανάσταση, ένα δικό τους πολιτικό πολιτισμό. Με αυτή την έννοια η συζήτηση που άνοιξε στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς είναι θετική. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για όλους, να καταθέσουν τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Είμαι αισιόδοξος για το 2001".

    [22] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΜΑΛΜΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Η Ελληνική κοινότητα Μαλμόε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας διοργανώνει φέτος τον πρωτοχρονιάτικο χορό της, στο

    χώρο της κοινότητας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την παρουσίαση παραδοσιακών χορών του Πόντου,καθώς και των χορευτικών συγκροτημάτων , των συλλόγων "Εύξεινος Λέσχη" και "Κομνηνοί" του Σιδηροκάστρου Σερρών.

    [23] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

    Λονδίνο, 29 Δεκεμβρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Ο γνωστός ελληνο-αμερικανός δικηγόρος o Πίτερ Αντζελο, ο οποίος πρόσφατα κατάφερε να αποσπάσει αποζημίωση 4,2 δισ. δολαρίων από την καπνοβιομηχανία του Μέριλαντ για ασθενείς με προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν από το κάπνισμα, σκοπεύει να ξεκινήσει δέκα τουλάχιστον αγωγές εναντίον κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων, αλλά και εταιρειών που διατηρούν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Οι νέες μηνύσεις θα γίνουν από ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο, οι οποίοι τις θεωρούν υπεύθυνες για τα δεινά τους.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Τhe Times ο Πίτερ Αντζελο

    συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο εύπορους Έλληνες της διασποράς και θεωρείται και από τους καλύτερους δικηγόρους των ΗΠΑ.

    [24] ΜΗΝΥΜΑ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

    Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2000 (19:28 UTC+2)

    "Ενας καινούργιος χρόνος ανατέλλει, ένας καινούργιος αιώνας, μια νέα χιλιετία. Γενιές ανθρώπων οραματίστηκαν και αγωνίστηκαν για μια νέα εποχή πανανθρώπινης χειραφέτησης και προόδου", υπογραμμίζει στο μήνυμά του για το Νέο Ετος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης.

    "Ομως", συνεχίζει ο κ. Κακλαμάνης, "χρειάζονται ακόμη πολλοί αγώνες - σε ατομικό, συλλογικό και παγκόσμιο επίπεδο - για να ξεπεραστούν οι φυλετικές, θρησκευτικές, εθνικιστικές και ταξικές διακρίσεις που βυθίζουν στο σκοτάδι εκτεταμένες ζώνες του πλανήτη. Για να περιφρουρηθεί το φυσικό περιβάλλον. Για να προστατευθεί η πολιτισμική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Για να απλωθούν τα κλαδιά του δέντρου της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της γνώσης σε όλη την ανθρωπότητα".

    "Τούτες τις ώρες", σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης, "το βλέμμα και η καρδιά μας στρέφονται στην Κύπρο. Τη γη που, εξ αιτίας της βάρβαρης εισβολής του Αττίλα και της υποκρισίας των ΗΠΑ, ακόμα ποτίζουν τα δάκρυα και το αίμα των παιδιών της. Εχουμε ιερό καθήκον να συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωσή τους, αποκρούοντας εκβιασμούς και παγίδες εχθρών και "φίλων". Για να πετύχουμε στους εθνικούς και κοινωνικούς μας στόχους, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, απαιτείται η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του ελληνισμού και η σφυρηλάτηση της κοινωνικής μας συνοχής".

    Ο κ. Κακλαμάνης αφού τονίζει ότι "οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας και την καρδιά μας στις νέες και τους νέους της Ελλάδας, στα παιδιά της νέας χιλιετίας, στους πολίτες της νέας εποχής", προσθέτει: "Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα που οικοδομήσαμε, η Δημοκρατία που κατακτήσαμε με αγώνες και θυσίες, πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στα όνειρά τους και στις προσδοκίες τους. Η λειτουργία των θεσμών μας παρουσιάζει συχνά αδυναμίες. Πάνω σε αυτές τις αδυναμίες "ποντάρουν" ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν την ενημέρωση του λαού και προωθούν συστηματικά την απολιτικοποίησή του, κατασκευάζοντας μια εικόνα παρακμής και απαξίωσης της πολιτικής, του Κοινοβουλίου, της ίδιας της Δημοκρατίας".

    "Χρέος όλων μας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων", καταλήγει ο πρόεδρος της Βουλής, "είναι να αντισταθούμε σε αυτήν την προσπάθεια. Να μη δώσουμε το δικαίωμα σε κανέναν να αμφισβητήσει την αξία της Δημοκρατίας. Να αγωνιστούμε για να βελτιώσουμε την ποιότητά της και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Να περιφρουρήσουμε όσα κατακτήσαμε και να διευρύνουμε τα όρια της ατομικής και της συλλογικής μας ελευθερίας. Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι σε όλους σας να είναι ευτυχισμένη και δημιουργική η χρονιά που μόλις ανατέλλει".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 29 December 2000 - 19:13:43 UTC