Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
  • [02] ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 500% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ- ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [04] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ
  • [05] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΕΚΘ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΡΕΥΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [06] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ (3-2) ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΤΣΕΛΙΚ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [07] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
  • [08] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΕΘ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [09] ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
  • [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ
  • [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
  • [12] Η "ΑΘΗΝΑ 2004" ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΟΚ Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΚΑΡΑΤΖΑ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΒ
  • [14] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
  • [15] Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ESA
  • [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ Γ. ΚΥΡΑΣΤΑ Ο ΝΕΜΠΕΓΚΛΕΡΑΣ
  • [17] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΤΑ ΜΕ ΣΡΕΝΤΕΡ ΚΑΙ ΣΙΛΙ
  • [18] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΜΕ 2-1 ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [19] ΤΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
  • [20] Κ. ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ: ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΤΟΞΙΚΟ ΤΟ ΠΛΟΥΤΩΝΙΟ
  • [21] ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
  • [22] ΜΠΗΤΡΟΣ: ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ - ΜΠΕΝ ΑΜΙ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
  • [24] ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΣΤΟ ΣΑΠΟΡΤΑ

  • [01] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2001 (10:27 UTC+2)

    Ακαρπες παραμένουν και σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό των πέντε αγνοουμένων του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που έπεσε στη θάλασσα το απόγευμα της Κυριακής, στην περιοχή του Σουνίου, λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

    Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Γιάννης Σακελάκος, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό τυχόν ευθυνών στην πτώση του ελικοπτέρου στη θάλασσα. Η παραγγελία ανατέθηκε στον εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα και η έρευνα θα εστιαστεί στο αν είχαν εξασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι προϋποθέσεις πτήσης ασφαλείας του ελικοπτέρου.

    Ωστόσο, οι γιατροί και οι διασώστες του ΕΚΑΒ δηλώνουν απροθυμία να μετάσχουν στις αποστολές εάν δεν δοθούν όλες οι εγγυήσεις για την ασφάλεια τους.

    [02] ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 500% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2001 (14:52 UTC+2)

    Φωτογραφία: Συνεδρίαση της Ολομέλειας στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

    Μέχρι και 500% έχουν αυξηθεί τα περιστατικά καρκίνου σε ορισμένες από τις περιοχές της Σερβίας και του Κοσόβου που επλήγησαν από τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ πριν ενάμισι χρόνο. Η αύξηση των περιστατικών καρκίνου σε σχέση με πριν τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στο σύνολο της Σερβίας υπολογίζεται στο 30% ενώ τις συνέπειες του απεμπλουτισμένου ουρανίου θα υποστούν οι επόμενες τριάντα γενιές. Αυτά επισήμαναν οι Σέρβοι οικολόγοι Μπιλιάνα Τομάσεβις και Μπουντομίρ Μπάμπιτς σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την εκδήλωση με θέμα "Από το Σύνδρομο του Κόλπου στο Κόλπο των Βαλκανίων" που διοργανώνουν ελληνικές οικολογικές οργανώσεις απόψε στις 8.30 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οι Σέρβοι οικολόγοι υπογραμμίζουν ότι οι 31.000 βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου άφησαν πίσω τους συνολικά 15 τόνους πυρηνικών αποβλήτων , για την απομάκρυνση των οποίων, όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας της χώρας τους, θα πρέπει να "ξυριστεί" το έδαφος της περιοχής σε βάθος δύο μέτρων.

    "Το ΝΑΤΟ μας άφησε ως ενθύμιο το απεμπλουτισμένο ουράνιο το οποίο δεν θα μπορέσουμε να ξεφορτωθούμε πριν περάσουν 4-5 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι επόμενες 30 γενιές θα υποστούν τις επιπτώσεις από το απεμπλουτισμένο ουράνιο ενώ οι καρκίνοι θα αυξηθούν στη Σερβία κατά 30% σε σχέση με πριν από τους βομβαρδισμούς. Το 30% ισχύει γενικά για τη χώρα αλλά υπάρχουν θύλακες όπως πχ το Πάντσεβο όπου υπάρχει αύξηση του καρκίνου και 500% σε σχέση με πριν τους βομβαρδισμούς" είπε χαρακτηριστικά η κ Τομάσεβις επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Σερβία πήρε τη μερίδα του μέλλοντος από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Η κ Τομάσεβιτς εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον της Σερβίας λέγοντας: "όλοι οι κάτοικοι της χώρας μας είναι υποψήφια θύματα και αυτό μελλοντικά θα είναι μια ανθρώπινη τραγωδία. Ανησυχούμε για την οικολογική καταστροφή όχι μόνο από το απεμπλουτισμένο ουράνια αλλά και από τους βομβαρδισμούς των διυλιστηρίων και των εργοστασίων πετροχημικών"

    Η κ Τομάσεβιτς είπε ακόμη ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός ανέφερε ότι ρίχτηκαν 31.000 βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν 15 τόνους πυρηνικών αποβλήτων στην περιοχή. Παράλληλα κατηγόρησε τη νέα κυβέρνησης για αναλγησία απέναντι στο περιβαλλοντικό πρόβλημα γεγονός που αποδεικνύει και η απόφασή της να καταργήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τέλος η κ Τομάσεβις ανέφερε ότι οι πληροφορίες για το απεμπλουτισμένο ουράνιο διίστανται καθώς άλλα λέει η κυβέρνηση και ο στρατός και άλλα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις

    Ο κ Μποντομιρ Μπάμπιτς από την πλευρά τους ανέφερε ότι εκθέσεις ανεξάρτητων οργανισμών των ΗΠΑ και της Ολλανδίας δείχνουν ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και την υγεία. "Συντρέχουν πολλές αιτίες για ανησυχία στην Θεσσαλονίκη, την Αλβανία τη Βοσνία και τη Βουλγαρία" είπε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: "Κατά τον πόλεμο στη Βοσνία 5000 άτομα από το Χάτζιτζι του Σεράγεβο μεταφέρθηκαν στο Μπραντούνα της Σερβίας και μετά από 5 χρόνια οι 500 από αυτούς πέθαναν από καρκίνο λευχαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Παρόμοια είναι και η καταστροφή στο Κόσοβο . Στην Κόσοβσκα Μιτροβίτσα , μία περιοχή με 15.000 κατοίκους, ενάμισι χρόνο μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ 160 άτομα έχουν προσβληθεί από καρκίνο και λευχαιμία, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος γιατρός της περιοχής. Σύμφωνα με επίσημη αναφορά του Μάρκο Λάρκιτς από την Κόσοβσκα Μιτροβίτσα σημειώθηκαν στην περιοχή 200% περισσότερα κρούσματα καρκίνου από ότι πριν από τους βομβαρδισμούς".

    Ο κ Μπάμπιτς απαντώντας στη ερώτηση αν θα συλλεχθούν τα υπολείμματα των βομβών εμπλουτισμένου ουρανίου είπε ότι αυτά που υπάρχουν στη Νότια Σερβία άρχισαν να συλλέγονται από τον γιουγκοσλαβικό στρατό ενώ δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση για το τι γίνεται στο Κόσοβο. "Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε το κοινό ότι η διαδικασία της συλλογής των υπολειμμάτων των βομβών απαιτεί χρονοβόρα και ακριβή εργασία με μπουλντόζα προκειμένου να "ξυριστεί" το έδαφος σε βάθος δύο μέτρων. Οταν συγκεντρωθούν όλα αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν σε κάποιο χώρο όπου φυλάσσονται πυρηνικά απόβλητα" πρόσθεσε ο κ Μπάμπιτς

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ- ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2001 (09:47 UTC+2)

    Το νέο χρηματοδοτικό σενάριο για το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει σήμερα στον πρωθυπουργό ο υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Κώστας Λαλιώτης.

    Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι το νέο χρηματοδοτικό σενάριο εξετάστηκε ήδη από την Επιτροπή Μεγάλων Έργων που αν και έδωσε την έγκρισή της, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα και αύριο κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τύπου, η ΕΤΕπ ζητούσε περαιτέρω εγγυήσεις από το δημόσιο που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του έργου και όπως φαίνεται δόθηκαν με τη μορφή δανείου σε αναμονή, το οποίο θα είναι στη διάθεση της τράπεζας, εφόσον ο κατασκευαστής δεν μπορέσει τις υποχρεώσεις του για την αποπληρωμή του δανείου.

    Παράλληλα, προβληματισμό έχουν δημιουργήσει και οι παρατηρήσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, σχετικά με το βάθος στο οποίο πρέπει να γίνει το έργο.

    Σημειώνεται ότι η αρχαιολογική υπηρεσία ζητά από να γίνει το μετρό σε βάθος άνω των 12 μέτρων, ενώ η αρχική σύμβαση προέβλεπε βάθος 7 μέτρων και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κόστους του έργου να αυξηθεί σημαντικά.

    Υπενθυμίζεται ότι οι πρόδρομες εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης έχουν ολοκληρωθεί, ενώ μετά από ενάμιση χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης, οι κανονικές εργασίες δεν έχουν καν ξεκινήσει.

    [04] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

    Στρασβούργο, 17 Ιανουαρίου 2001 (12:23 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία την έκθεση της Γαλλίδας ευρωβουλευτού Christine De Veyrac σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO, για την προστασία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

    Η σύμβαση της UNESCO

    Το 1972, η γενική συνέλευση της UNESCO ενέκρινε τη σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς. Το κείμενο αυτό υπέγραψαν από τότε 158 κράτη, μεταξύ των οποίων και όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Υπογράφοντας τη σύμβαση, κάθε κράτος αναλαμβάνει να προστατεύει και να συντηρεί τα στοιχεία εκείνα της παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκονται στο δικό του έδαφος και να μην λαμβάνει εκ προθέσεως μέτρα ικανά να τα βλάψουν άμεσα ή έμμεσα. Επίσης, η σύμβαση υποχρεώνει τη διεθνή κοινότητα να συνεργάζεται για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς και να βοηθάει κάθε κράτος που το ζητεί, στην καταγραφή, προστασία, συντήρηση και παρουσίαση των στοιχείων της παγκόσμιας κληρονομιάς.

    Μέχρι σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο, 630 στοιχεία έχουν εγγραφεί στον "κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς", εκ των οποίων τα 480 ανήκουν στην πολιτισμική κληρονομιά, τα 128 στη φυσική κληρονομιά, ενώ 22 είναι μεικτά. Οι χώροι της φυσικής κληρονομιάς κατανέμονται σε τέσσερις κατηγορίες: γεωλογικοί σχηματισμοί, χώροι ανασκαφών, φυσικά τοπία, προστατευμένοι δρυμοί ζώων και φυτών. Ως προς την πολιτισμική κληρονομιά, η UNESCO διακρίνει τις εξής κατηγορίες: μνημεία, αστικά σύνολα, πολιτισμικά τοπία, βιομηχανικά μνημεία και έργα τέχνης.

    Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Στην έκθεση της Γαλλίδας ευρωβουλευτού Christine De Veyrac, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η παρατηρούμενη υπερεκπροσώπηση των ευρωπαϊκών χωρών στον κατάλογο της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί αναμφίβολα να βρει μια εξήγηση αφενός στην προεξέχουσα συμβολή της Ευρώπης στην ανάπτυξη του πολιτισμού και στην αποτελεσματική εργασία για τη διατήρηση της κληρονομιάς αλλά αφετέρου και στον ίδιο τον ορισμό των κριτηρίων επιλογής, που έγινε μέσα από μια κατά κύριο λόγο μνημειακή θεώρηση, η οποία έχει ως σημείο αναφοράς την ευρωπαϊκή αντίληψη περί κληρονομιάς, καθώς και σε μια ακούσια αλλά αυτόματη υποβάθμιση των λιγότερο προηγμένων χωρών μπροστά στην απαίτηση της κατάρτισης φακέλων εγγραφής. Καλούνται ως εκ τούτου τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν τις μη ευρωπαϊκές χώρες να συμπληρώσουν τους καταλόγους της πολιτιστικής και φυσικής τους κληρονομιάς, καθώς και να παράσχουν στα εν λόγω κράτη συγκεκριμένη βοήθεια για την υλοποίηση αυτού του στόχου στο πλαίσιο των διατάξεων της UNESCO.

    Σε άλλο σημείο της έκθεσης καταγγέλλεται η δραματική και καταστρεπτική κλοπή αρχαιολογικών ευρημάτων σε πολλές από τις χώρες αυτές και ζητείται από τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο για να σταματήσει το αυξανόμενο παράνομο εμπόριο τέτοιων ευρημάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η παρέμβαση της Μυρσίνης Ζορμπά.

    Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση της έκθεσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα και επιπλέον να αναλάβει σε παγκόσμιο επίπεδο πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της προστασίας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

    Αναφερόμενη στα συμπεράσματα της Νίκαιας στον τομέα του πολιτισμού, η κ. Ζορμπά τόνισε ότι "αν και η Νίκαια δεν πήρε στον τομέα του πολιτισμού την κρίσιμη απόφαση να τον απελευθερώσει από τη δεσμευτική και επαχθή ομοφωνία, ώστε να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα σε συγκλίσεις, είναι σημαντικό αυτό που επιβεβαιώνει η έκθεση, ότι δηλαδή η Ε.Ε., εργάζεται για την ανάπτυξη των πολιτισμικών δραστηριοτήτων, με σεβασμό απέναντι στην πολυμορφία".

    Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης, ότι "είναι πολύ σημαντική η επίγνωση της Ευρώπης ότι υπερεκπροσωπείται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς κι ότι η υπερεκπροσώπηση ισχύει επίσης για τις ιστορικές πόλεις και τα θρησκευτικά κτίρια σε σχέση με άλλες κατηγορίες χώρων, για το χριστιανισμό σε σχέση με άλλες θρησκείες και δόγματα, για την υψηλή αρχιτεκτονική σε σχέση με τις τοπικές αρχιτεκτονικές. Αυτή η συνειδητοποίηση αποδεικνύει ότι η έννοια της πολυπολιτισμικότητας και του σεβασμού του άλλου, του ξένου στο επίπεδο του πολιτισμού αποτελεί μια εμπεδωμένη ιδέα και κατέχει κεντρικό ρόλο στον προβληματισμό μας, διευκολύνοντας έτσι την Ευρώπη να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη σχέση της με τον υπόλοιπο κόσμο στην εποχή της παγκοσμιοποίησης".

    [05] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΕΚΘ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΡΕΥΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Την αντίθεσή τους εξέφρασαν ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σχετικά με τη λειτουργία γραφείων που νοικιάζουν εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως "σύγχρονο δουλεμπόριο" και ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα.

    Σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Τα Νέα" αναφέρεται σε ένα νέο μοντέλο αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού και κάνει λόγο για κάποιες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη βόρεια Ελλάδα και "νοικιάζουν" εργαζόμενους σε τιμή ευκαιρίας για όσο χρονικό διάστημα χρειάζονται οι επιχειρήσεις.

    Η ΓΣΕΕ, αναφερόμενη στο νέο αυτό μοντέλο ανακοίνωσε ότι θα αντιδράσει, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος, έκανε λόγο για σύγχρονο δουλεμπόριο και εκμετάλλευση των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται από τις εταιρίες, στις οποίες εργάζονται, αλλά από το γραφείο ερεύσεως εργασίας.

    Ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου και δεν είναι παράνομο και υποστηρίζει ότι πρόκειται για δανεισμό εργαζομένων.

    [06] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ (3-2) ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΤΣΕΛΙΚ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Ήταν να μην πάρει φόρα ο Ηρακλής στο βόλεϊ. Μετά την Μπερλίν, την οποία κέρδισε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθλο με 3-0 σετ, σειρά το απόγευμα της Τετάρτης είχε η τούρκικη Αρτσελίκ της οποίας επιβλήθηκε στο τάιμ μπρέικ με 3-2 σετ. Έτσι ο Ηρακλής κατέκτησε την 3η θέση του ομίλου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξασφαλίσει το δικαίωμα να μετέχει του χρόνου με 5 ομάδες στην Ευρώπη.

    Η ομάδα του Αλέκου Λεώνη πήρε τη ρεβάνς του πρώτου παιχνιδιού. Η αναμέτρηση έσπασε καρδιές, αλλά η νίκη άφησε σε όλους την γλυκιά της γεύση. Οι παίκτες του Ηρακλή ξεκίνησαν νωθρά, ενώ ο Καστόρνοφ έδειχνε να είναι... εκτός τόπου και χρόνου, υποχρεώνοντας τον Αλέκο Λεώνη να τον αποσύρει για αρκετή ώρα από τον αγώνα. Αυτό στάθηκε στοιχείο και ευκαιρία για τους Τούρκους να πάρουν πάνω τους το παιχνίδι και τελικά το σετ (16-25). Στη συνέχεια ο Ηρακλής ξύπνησε από τον λήθαργό του και κέρδισε το δεύτερο σετ με 25-18. Έχασε το τρίτο (22-25), αλλά ισοφάρισε στο τέταρτο (26-24) με αποτέλεσμα όλα να κριθούν στο τελευταίο σετ, όπου ο Ηρακλής κάνοντας λιγότερα λάθη πήρε τη νίκη.

    "Κερδίσαμε δίκαια. Παίξαμε καλά και πήραμε τη τρίτη θέση στον όμιλό μας", τόνισε ο προπονητής του Ηρακλή, Αλέκος Λεώνης κια συνέχισε: "Η συνέχεια είναι δύσκολη και θα προσπαθήσουμε να διακριθούμε στο πρωτάθλημα".

    Τα σετ: 16-25, 25-18, 22-25, 26-24, 17-14

    Ηρακλής: Κράβαρικ, Καστόρνοφ, Κυριαζής, Νέμετς, Ιωαννίδης, Καρυπίδης, Γζουντέλης (λίμπερο) Καλματζίδης, Δεσλής.

    Αρτσελίκ: Στεφάνοφ, Ερκάν, Τογκάν, Γελιλτάζ, Μπαρίς, Μποχάρ, Σονέρ (λίμπερο), Ονέρ.

    [07] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Γάζα, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Ο διευθυντής της Παλαιστινιακής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου Χισάμ Μέκι δολοφονήθηκε σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας ανέφερε η αστυνομία των Παλαιστινίων.

    Τρεις μασκοφόροι άνοιξαν πυρ κατά του Μέκι καθώς έβγαινε από ξενοδοχείο στο κέντρο της Γάζας και κατάφεραν τελικά να διαφύγουν.

    Το BBC μετέδωσε ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι πίσω από την δολοφονία κρύβονται οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ αλλά είναι πολύ πιθανόν ο Μέκι να δολοφονήθηκε από Παλαιστινίους καθώς είχε ισχυρή πολιτική θέση και πολλοί τον θεωρούσαν διεφθαρμένο.

    Ο κ. Μέκι, 54 ετών, ήταν επικεφαλής του Παλαιστινιακού Δικτύου ΜΜΕ από την ίδρυση του το 1994.

    Ο.Κ.

    [08] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΕΘ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Τα "βήματα" που πρέπει να κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται μετά την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, "διαπραγματεύθηκε" ημερίδα που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας - Πληροφόρησης Πολιτισμού (ΕΚΕΠΠ).

    Οι ομιλητές υπογράμμισαν την αναγκαιότητα ενημέρωσης των επιχειρήσεων, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στη μεταβατική περίοδο μέχρι την 1 Μαρτίου του 2002, όπου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα "καταλάβει" οριστικά τη θέση της δραχμής.

    Ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Γιώργος Τσέντος ανακοίνωσε σειρά πρωτοβουλιών του επιμελητηρίου για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, ενώ επανέλαβε ότι εκτός των προβλημάτων της ενημέρωσης, προκύπτουν και ουσιαστικά προβλήματα που αφορούν στο κόστος της προσαρμογής των επιχειρήσεων στις συνθήκες του ευρώ και στην ανάγκη υποστήριξής τους μέσω του Γ' ΚΠΣ, προκειμένου να εκσυγχρονισθούν και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΕΚΕΠΠ, Γιώργος Σακκουλίδης, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Κέντρου, καθώς και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ενημέρωση των επιχειρηματιών, προκειμένου η μετάβαση στο ευρώ να είναι πιο ομαλή.

    Ο δικηγόρος και μέλος του Group Euro, Αθανάσιος Γκέκας αναφέρθηκε εκτενώς στη μεταβατική περίοδο την οποία διανύει η χώρα μας μέχρι την 1η Μαρτίου του 2002, δίδοντας έμφαση στους "κινδύνους" που ενδεχομένως θα υπάρξουν από τη μη έγκαιρη προετοιμασία των επιχειρήσεων.

    Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2001 οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν σε καθεστώς ευρώ, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2002, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα είναι και ουσιαστικά το επίσημο νόμισμα της χώρας μας. Πάντως, ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε πριν ακόμη η Ελλάδα να εισαχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, περίπου το 10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα είναι ανέτοιμες να λειτουργήσουν υπό το νέο "καθεστώς".

    Ο κ. Γκέκας στάθηκε στην περίοδο συγκυκλοφορίας των δύο νομισμάτων (ευρώ - δραχμής) δηλαδή από 1-1-2002 έως και 28-2- 2002, τονίζοντας ότι από την επόμενη μέρα, δηλαδή την 1η Μαρτίου του επόμενου χρόνου η χρήση της δραχμής δε θα είναι νόμιμη. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους επιχειρηματίες που παρακολούθησαν την εκδήλωση να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις συναλλαγές τους.

    Τέλος, η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Ν. Θεσσαλονίκης του υπουργείου Οικονομικών, Βασιλική Μπόσκου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα που ανακύπτουν από την εισαγωγή του ευρώ στην ελληνική πραγματικότητα και έδωσε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα των επιχειρηματιών.

    [09] ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Γεράκης, άσκησε σήμερα δίωξη εις βάρος τεσσάρων αξιωματικών της αστυνομίας, ανάμεσα στους οποίους και δύο σύμβουλοι του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου, για παροχή προστασίας σε νυχτερινά κέντρα και εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών.

    Ο εισαγγελέας, στο πλαίσιο πολυήμερης προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διατάξει, προκειμένου να διερευνηθούν οι σχετικές καταγγελίες του πρώην αστυνομικού διευθυντή της ΕΛ.ΑΣ. Ανδρέα Σουλτάτου και του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, δίωξε τον Ηλία Λουκά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Ρωμαίου, για παρότρυνση σε τέλεση αδικημάτων, τον Γιώργο Φλωρεντή, επίσης σύμβουλο του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, τον αστυνόμο Α', Σπύρο Παπαχρήστου και τον πρώην διευθυντή της διεύθυνσης αλλοδαπών, Γιώργο Σπηλιώπουλο για παράβαση καθήκοντος.

    Διώξη ασκήθηκε και εις βάρος των ιδιοκτητών του νυχτερινού κέντρου "Αμαζων", καθώς και κατά παντός υπευθύνου για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ η υπόθεση έχει ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή.

    [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ουάσιγκτον, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Στις αντιδράσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Εθνών και των δυτικών χωρών στην προοπτική αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Κόσοβο αναφέρεται ανταπόκριση των "The New York Times" από την Πρίστινα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτατοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και δυτικοί διπλωμάτες διατυπώνουν την άποψη ότι ο αμερικανικός ρόλος στο Κόσοβο είναι πιο κρίσιμος από κάθε άλλη φορά και ότι η εκφρασμένη επιθυμία του εκλεγμένου προέδρου Μπους για αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τα Βαλκάνια είναι άκαιρη και θα ζημιώσει τους στόχους της Δύσης στην περιοχή. Οπως υποστηρίζουν τα αμερικανικά στρατεύματα επιτελούν κάτι περισσότερο από μία στρατιωτική λειτουργία και η παρουσία τους αποτελεί από μόνη της τον καλύτερο αποτρεπτικό παράγοντα, όχι μόνο ενάντια στη Σερβία, αλλά και ενάντια στους ακραίους εθνικιστές των δύο πλευρών, σε μία περίοδο μεγάλων πολιτικών αλλαγών.

    Η πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σημειώνεται στο δημοσίευμα, έχει προκαλέσει ικανοποίηση και ανακούφιση στη Δύση. Παράλληλα, όμως έχει αυξήσει τις ανησυχίες των Αλβανών του Κοσόβου που βλέπουν το στόχο τους για ανεξαρτησία να αποτρέπεται από τις ίδιες χώρες που πολέμησαν για λογαριασμό τους, μόλις πριν δύο χρόνια και έτρεξαν εσπευσμένα στο Βελιγράδι για να αγκαλιάσουν τους Σέρβους, οι οποίοι δεν έχουν εγκαταλείψει τις απαιτήσεις τους στην περιοχή.

    Κατά τη διάρκεια κατ' ιδίαν συναντήσεων με μέλη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το Κόσοβο, ανώτατοι αξιωματικοί και αξιωματούχοι υποστήριξαν την άποψη ότι ο αμερικανικός ρόλος στην περιοχή παραμένει σημαντικός, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στα μέλη του Κογκρέσου, χωρίς να φοβούνται κατ' ανάγκη νέο πόλεμο, θεωρούν ότι η παρουσία της παγκόσμιας υπερδύναμης σε ρόλο στυλοβάτη της KFOR συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Κόσοβο. Παράλληλα, οι ίδιοι αξιωματικοί και αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν ξαφνικά ή υποβιβάσουν κατά μεγάλο βαθμό τις δεσμεύσεις τους, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για το ΝΑΤΟ, την περιφερειακή σταθερότητα, τις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς και τη συμπεριφορά των Αλβανών του Κοσόβου.

    Σύμφωνα με τον εκδότη της εφημερίδας "Koha Ditore" Βατόν Χατζίου, η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Κόσοβο θα ήταν ολέθρια.

    "Η ειρήνη στο Κόσοβο δεν έχει ολοκληρωθεί. Αν οι Αμερικανοί στρατιώτες φύγουν θα υπάρξει πόλεμος. Οι Κοσοβάροι πιστεύουν στην αμερικανική σημαία και οι Σέρβοι στρατιώτες τη φοβούνται. Εάν δεν τη βλέπουν, θα υπάρξει πόλεμος ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία", τονίζει χαρακτηριστικά. Τα λόγια του αντανακλούν τη γενικότερη αίσθηση των Αλβανών του Κοσόβου που πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι μόνο ο απελευθερωτής τους, αλλά και ο μόνος αξιόπιστος αποτρεπτικός παράγοντας εναντίον της Σερβίας.

    Από την πλευρά του, ανώτατος αξιωματούχους του ΟΗΕ στην περιοχή θεωρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ακόμα και για να συζητείται η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Η πτώση του Μιλόσεβιτς, σημειώνει, αποτέλεσε σοκ για τους Αλβανούς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι πιο κοντά στο Βελιγράδι και πιο τρομοκρατημένοι από την ιδέα ενός ανεξάρτητου Κοσόβου. Αν οι Αμερικανοί φύγουν, καταλήγει, θα υπάρξει μία αναβίωση της δράσης του UCK, η οποία θα δημιουργήσει εμπόδια στην προώθηση της δημοκρατίας στο Κόσοβο και θα προκαλέσει προβλήματα στην υπόλοιπη KFOR.

    Επιπλέον στο άρθρο τονίζεται ότι υπάρχει η πολιτική και στρατιωτική κρίση στην κοιλάδα του Πρέσεβο, η οποία γειτονεύει με τον αμερικανικό τομέα στο ανατολικό Κόσοβο.

    Η υπόσχεση διεθνούς κοινότητας προς τους Αλβανούς, για ουσιαστική αυτοδιοίκηση του Κοσόβου - με τις εκλογές για την ανάδειξη ενός αντιπροσωπευτικού σώματος για όλη την επαρχία να αναμένονται εντός του έτους - δίνει τη δυνατότητα να κερδηθεί χρόνος. Ωστόσο, το ζήτημα του τελικού καθεστώτος - ανεξαρτησία ή κάποιο είδος συνεχιζόμενης σχέσης με το δημοκρατικό Βελιγράδι - παραμένει αναπάντητο, κρατώντας τον πληθυσμό της περιοχής σε εγρήγορση και μη αφήνοντας κάποια ημερομηνία ή οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες τα δυτικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αποχωρήσουν.

    [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Μόσχα, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Η Ρωσία και η Γαλλία θα συνεργαστούν σε έρευνες για τις επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου στην ανθρώπινη υγεία δήλωσε ο Σεργκέι Ιβανόφ, αρμόδιος του Κρεμλίνου για θέματα ασφαλείας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας Αλέν Ρισάρ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Ο κ. Ιβανόφ έκανε σύγκριση των οικολογικών καταστροφών που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ το 1999 στην Γιουγκοσλαβία και του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ το 1986.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Μόσχα είχε προειδοποίησει για τις σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον των Βαλκανίων από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία.

    Ο κ. Ιβανόφ είπε ότι η Γαλλία και η Ρωσία θα βοηθήσουν στις έρευνες για τις επιπτώσεις των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία των ατόμων στα Βαλκάνια.

    Σημειώνεται ότι πολλές χώρες ανησυχούν για τα κρούσματα λευχαιμίας που παρουσίασαν οι στρατιώτες τους που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια όπου χρησιμοποίηθηκαν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    Ο.Κ.

    [12] Η "ΑΘΗΝΑ 2004" ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΟΚ Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Απαντώντας σε ερώτηση του "Ρόϊτερς" σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στο ίδιο πρακτορείο, η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" τονίζει με ανακοίνωσή της:

    "Οι προσωπικές απόψεις καθενός είναι απολύτως σεβαστές. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα της Δημοκρατίας.

    Η "Αθήνα 2004", με απόλυτη προσήλωση στο έργο που της έχει ανατεθεί, θα συνεχίσει να επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού. Είναι στην ευχέρεια του καθενός να αποφασίσει εάν θα συμβάλλει στην επιτυχία των Αγώνων, η οποία, ας μην ξεχνάμε, απαιτεί τη συστράτευση όλων.

    Αλλωστε όλοι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος".

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΚΑΡΑΤΖΑ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΒ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Ανταλλαγή απόψεων σχετικών με τις ευκαιρίες που ανακύπτουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο νέο οικονομικό περιβάλλον, που διαμορφώθηκε με την είσοδο της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, έγινε κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε σήμερα ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς στους προέδρους και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

    Ο κ. Καρατζάς ενημέρωσε τα μέλη της διοίκησης του ΣΕΒ για τις σημαντικότερες από τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στον Ομιλο της Εθνικής Τράπεζας και να ανέπτυξε τις στρατηγικές κατευθύνσεις της, τόσο στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό.

    [14] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Σύσκεψη πραγματοποιούν σήμερα ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, η υφυπουργός, Χριστίνα Σπυράκη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Χαράλαμπος Σοφιανός με το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΑΒ, όπως και με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ.Καλοκαιρινό, οι οποίοι εξετάζουν τα προβλήματα στο ΕΚΑΒ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των γιατρών και του προσωπικού του ΕΚΑΒ το έργο τους θα συνεχιστεί κανονικά και ότι με κάθε μέσο οι ασθενείς θα μπορούν να φτάνουν στο νοσοκομείο, είτε με αεροπορικά μέσα είτε με επίγεια, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα της σύσκεψης δεν έγιναν ακόμη γνωστά.

    Αργά χθες το βράδυ, παρουσιάστηκαν προβλήματα στην αερομεταφορά ασθενών, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν δύο άνθρωποι που έπρεπε να πετάξουν από τη Σάμο στην Αθήνα, ο ένας με εγκεφαλικό και ο άλλος θύμα τροχαίου.

    Τελικά χρειάστηκαν περισσότερες από τέσσερις ώρες προκειμένου να στηθεί μηχανισμός για να μεταφερθούν οι ασθενείς στην Αθήνα με ένα C-130, χωρίς γιατρούς, υπήρχε πρόβλημα στελέχωσης σε βάρδια του ΕΚΑΒ. Πάντως, και τα δύο περιστατικά κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως σε νοσοκομείο της Αθήνας.

    [15] Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ESA

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) συμμετέχει από σήμερα η Ελλάδα, μετά τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Ο στόχος της Ελλάδας, όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, δεν είναι η συμμετοχή στην ESA μόνο για ακαδημαϊκούς σκοπούς, αλλά ο στόοχς είναι να πετύχει μια ολοκληρωμένη συμμετοχή επιστημονικού και ερευνητικού χαρακτήρα, αλλά επίσης να πετύχει την παραγωγική αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας.

    Η σημερινή συμφωνία, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης, αποτελεί μια απόδειξη για την πρόοδο του ελληνικού ερευνητικού συστήματος, της πολύ μεγαλύτερης δυνατότητας απορρόφησης και αξιοποίησης τεχνολογιών, αλλά επίσης όμως και της ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων να συμμετέχουν σε τεχνολογικές συνεργασίες, οι οποίες πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητες.

    Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ESA κ. Ροτόντα ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια πολύ σημαντική επιστημονική κοινότητα, που έχει μεγάλες δυνατότητες να συμμετάσχει στα προγράμματα της ESA και ότι η κοινότητα αυτή θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή την υπογραφή της συμφωνίας.

    [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ Γ. ΚΥΡΑΣΤΑ Ο ΝΕΜΠΕΓΚΛΕΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Ευχαριστημένος μόνο στο β΄ ημίχρονο έμεινε ο προπονητής του Ηρακλή, Γιάννης Κυράστας μετά το τέλος της αναμέτρησης του Ηρακλή με τον ΠΑΣ Γιάννινα για το κύπελλο. "Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα μου δεν αγωνίστηκε όπως θα έπρεπε. Παίξαμε χωρίς πάθος και ήμασταν ανήμποροι για να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι", τόνισε ο κ. Κυράστας και συνέχισε: "Στο β' ημίχρονο η ομάδα μου έπαιξε όπως θα έπρεπε. Είχε πάθος και νεύρο με αποτέλεσμα να μείνω απόλυτα ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν οι παίκτες μου στον αγωνιστικό χώρο. Η πρόκληση στο κύπελλο έμεινε ανοικτή. Το ντεπούτο του Νεμπεγκλέρα με ικανοποίησε. Το ίδιο ικανοποιημένος έμεινα και για τον Γκοϊγκοβιτς που σημείωσε και το ένα τέρμα παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος διανύει μια περίοδο προσαρμογής. Στα Γιάννενα θα έχουμε δύσκολη αποστολή και θα μπορέσουμε να προκριθούμε μόνο αν παίξουμε σοβαρά".

    Από την άλλη πλευρά ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα, Νίκος Κόβης τόνισε: "Ο Ηρακλής κέρδισε δίκαια. Στόχος της ομάδας μου δεν είναι το κύπελλο, αλλά το πρωτάθλημα. Μας νοιάζει η παραμονή στην κατηγορία. Έμεινα ευχαριστημένος σήμερα από την απόδοση των παικτών μου μέσα στον αγωνιστικό χώρο".

    [17] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΤΑ ΜΕ ΣΡΕΝΤΕΡ ΚΑΙ ΣΙΛΙ

    Βερολίνο, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα είχε σήμερα συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον υπουργό Εσωτερικών Οτο Σίλι στο Βερολίνο για την κατάσταση στα Βαλκάνια, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Σρέντερ τάχθηκε υπέρ του εκδημοκρατισμού της Αλβανίας και της ανάπτυξης των σχέσεων Τιράνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Σίλι συζήτησε με τον κ. Μέτα την επιστροφή Αλβανών προσφύγων από τη Γερμανία στην Αλβανία και στο Κοσσυφοπέδιο.

    O.K.

    [18] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΜΕ 2-1 ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Μπορεί ο Ηρακλής να κέρδισε με 2-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα έχει εύκολη υπόθεση στον επαναληπτικό αγώνα του κυπέλλου στα Γιάννενα. Ο Ηρακλής το απόγευμα της Τετάρτης είχε δύο πρόσωπα. Στο πρώτο ημίχρονο φάνηκε νωθρός και ανήμπορος να πάρει τη νίκη, ενώ στην επανάληψη φάνηκε βελτιωμένος και αγωνίστηκε με πάθος.

    Το πρώτο τέρμα της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 37' με προβολή του Γκοΐγκοβιτς (1-0). Η ομάδα του Νίκου Κόβη αντέδρασε στο 40 με το Διλμπέρη που έκανε το σκορ 1-1. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο 76' όταν ο Γκοΐγκοβιτς, έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά και ο Φοφόνκα με έξοχη κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι την έστειλε στα δίχτυα του Ράντου.

    Ο διαιτητής κ. Παπαπαναγιώτου έδειξε τη κίτρινη κάρτα στους Αλεξόπουλο, Κοζανίδη, Σέμο και Φουτσίνι.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Διλμπέρης, Μιλόγεβιτς, Βελλής (54' Ντεμπά), Χάγκαν, Ταυλαρίδης (46' Νεμπεγλέρας), Γκοΐγκοβιτς, Ξενίδης, Κυριαζής (66' Στολτίδης), Αλεξόπουλος, Κωνσταντίνου, Φοφόνκα.

    ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ράντος, Φουτσίνι (38' Μπλέτσας), Σαπάνης (60' Κορμαρής), Κοζανίδης, Ελντερ (66' Γ.Τάτσης), Τζανετής, Αθανασίου, Τζούμπα, Γκαρόζης, Σέμος, Γήττας.

    [19] ΤΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Καμπέρα, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου των Ιωαννίνων για τον Ελληνοαυστραλό Στηβ Ανας (Αναστασιάδη), ο οποίος κατηγορείτο για τη δολοφονία της Ελληνοαυστραλέζας Σοράβια που έγινε στο Σίδνεϊ το 1994 και είχε καταφύγει στην Ελλάδα, προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα των αυστραλιανών εφημερίδων, αλλά και στα κεντρικά ραδιοτηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

    Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου του δικαστηρίου κ. Μέξα, ο οποίος ενώπιον του κατάμεστου Κακουργιοδικείου Ιωαννίνων δήλωσε ότι πιστεύει στην ενοχή του Ανας και ότι αυτός υπήρξε ο ηθικός αυτουργός της ληστείας μετά φόνου.

    Ο σύζυγος της δολοφονηθείσης Σοράβια, αναφέρουν, ο οποίος ταξίδευσε κατ' επανάληψη ειδικά για τη δίκη από την Αυστραλία στα Ιωάννινα ξοδεύοντας τεράστια ποσά, δήλωσε ότι έμεινε άναυδος από την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου και περιγράφει τον αγώνα του να οδηγήσει τον Ανας στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως έναν "ακατόρθωτο στόχο".

    Η εφημερίδα "Daily Telegraf", η οποία υπενθυμίζει ότι "ανακάλυψε" τον Ανας στη Σάμο, όπου υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία και παρακολουθούσε τη δίκη εκ του σύνεγγυς δια της ειδικής απεσταλμένης της, δίνοντας τη μεγαλύτερη δημοσιότητα στην Αυστραλία απ' όλα τα έντυπα κάνει αναφορά στις δηλώσεις του κ. Σοράβια που φαίνεται να επιμένει σε νέα δικαστική διαδικασία:

    Τα αυστραλιανά ΜΜΕ τονίζουν ότι ο εισαγγελέας Θεοφάνης Λιούτης προτίθεται να κάνει έφεση και παραθέτουν δηλώσεις του κ. Σοράβια, ο οποίος είπε ότι πάνω από 2.000 σελίδες με ενοχοποιητικά στοιχεία δεν ελήφθησαν υπόψη από το δικαστήριο προσθέτοντας πως "είναι θέμα της κυβέρνησης να επανεξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο για τους Αυστραλούς υπηκόους που δραπέτευσαν από τη χώρα με σκοπό να αποφύγουν την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη".

    Τέλος παραθέτουν δηλώσεις του επιθεωρητή της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Γουέιν Γκίλμπερτ, ο οποίος αποδεχόμενος την απόφαση του δικαστηρίου είπε ότι οι αυστραλιανές αρχές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να οδηγηθεί η απόφαση στο δικαστήριο, χωρίς να αποκλείσει όμως την πιθανότητα να συλληφθεί ο Ανας από τις αρμόδιες αρχές μόλις επιχειρήσει να επιστρέψει στην Αυστραλία.

    [20] Κ. ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ: ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΤΟΞΙΚΟ ΤΟ ΠΛΟΥΤΩΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το πλουτώνιο, που σύμφωνα με γερμανική τηλεοπτική εκπομπή χρησιμοποιήθηκε μαζί με το απεμπλουτισμένο ουράνιο στις βόμβες του έριξε το ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαστεφάνου το πλουτώνιο έχει διάρκεια ζωής 24.000 χρόνια, μικρότερη δηλαδή από το ουράνιο, ωστόσο διασπάται γρηγορότερα και είναι περισσότερο τοξικό.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι ο τυχόν εντοπισμός πλουτωνίου και απεμπλουτισμένου ουρανίου στις βόμβες, καταδεικνύει ότι το δεύτερο δεν παράχθηκε στην βιομηχανία, αλλά αποσπάστηκε από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες μετά την χρήση του ως καύσιμο. Όπως ανέφερε, το πλουτώνιο 239 παράγεται από το ουράνιο 238, με την επίδραση της νετρονικής ακτινοβολίας των πυρηνικών αντιδραστήρων.

    Τόνισε, τέλος, ότι το πλουτώνιο 239 και το ουράνιο 238 είναι τα δύο κατεξοχήν σχάσιμα υλικά και στοιχίζουν, αντίστοιχα, 30 και 50 χιλιάδες δολάρια, ανά γραμμάριο.

    [21] ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Αγκυρα, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Νεκροί είναι οι δυο πιλότοι τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους που συνετρίβη στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης σε ορεινή περιοχή στη δυτική επαρχία Εσκισεχίρ, ανακοίνωσε η διοίκηση της πολεμικής αεροπορίας.

    Το στρατιωτικό αεροπλάνο F-4, συνετρίβη κοντά στην πόλη Σιβριχισάρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πολεμικής αεροπορίας που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αίτια της συντριβής.

    Ο.Κ.

    [22] ΜΠΗΤΡΟΣ: ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ

    Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Στην εξαγορά του 75% των εταιριών ΘΩΡΑΞ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ Α.Ε.Τ.Β.Ε. και ΘΩΡΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Τ.Ε.Β.Ε. προχώρησε η εταιρία ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.

    Με την κίνηση αυτή η "Μπητρος" πραγματοποιεί δυναμική είσοδο στον επιχειρηματικά πολλά υποσχόμενο και κοινωνικά σημαντικό και ευαίσθητο χώρο των αντισεισμικών κατασκευών.

    Συγκεκριμένα, η ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε εξαγόρασε το 75% της ΘΩΡΑΞ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ Α.Ε.Τ.Β.Ε. και η τελευταία, με τη σειρά της, το 100% της ΘΩΡΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Τ.Ε.Β.Ε., την οποία εν συνεχεία, θα απορροφήσει

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ - ΜΠΕΝ ΑΜΙ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Κάιρο, 17 Ιανουαρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ θα έχει συνομιλίες αργότερα με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Σλόμο Μπεν Αμί στο Κάιρο.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου συζήτησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ τις εξελίξεις στις προσπάθειες για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Ο κ. Μουμπάρακ πρότεινε τη συνάντηση Αραφάτ και Μπεν Αμι μετά τις συνομιλίες με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών.

    O.K.

    [24] ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΣΤΟ ΣΑΠΟΡΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Μια μεγάλη εμφύλια αναμέτρηση έβγαλε η κληρωτίδα για τη Β' φάση του κυπέλλου Σαπόρτα, αφού ο Αρης και το Μαρούσι θα τεθούν αντιμέτωποι στις 30 Ιανουαρίου και στις 6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διεκδικήσουν το εισιτήριο για τους προημιτελικούς. Μια από τις δύο ομάδες θα αντιμετωπίσει το νικητή του αγώνα Σλοβακοφάρμα-Τελέκομ Μπον.

    Το πρόγραμμα είναι το εξής:

    Μπεσίκτας - Βαλένθια

    Αρης - Μαρούσι

    Σαλόν Σαονέ - Πόρτο

    Χαποέλ Γκ.Ελιόν - Ούνιξ Καζάν

    Σλοβακοφάρμα - Τέλεκομ Βόνης

    Μπάνια Λούκα - Κεραυνός Λευκωσίας

    Ερυθρός Αστέρας - Αντβερπ

    Κάχα Σαν Φερνάντο - Βλότσλαβεκ

    Προημιτελικοί (27/2 και 6/3)

    Νικητής 6 - Νικητής 1

    Νικητής 7 - Νικητής 4

    Νικητής 2 - Νικητής 5

    Νικητής 3 -Νικητής 8.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 17 January 2001 - 19:13:43 UTC