Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [02] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
  • [03] ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [04] ΠΑΟΥΕΛ:ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ
  • [05] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ ΛΕΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ
  • [06] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [07] ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ
  • [08] ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ Ο Γ. ΠΟΖΙΔΗΣ
  • [09] ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ
  • [10] Ο Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Κ.
  • [11] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΖΩΩΝ
  • [12] COSMOTE: ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ GPRS
  • [13] ΣτΕ: ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΡΩΣΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [14] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • [15] ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
  • [16] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ
  • [17] ANTIΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [18] ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΚΥΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ
  • [19] "ΔΟΥΡΟΣ": ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
  • [20] ΑΥΡΙΟ Ο ΜΠΕΝ ΑΜΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [21] SFOR: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [22] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ
  • [24] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ

  • [01] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2001 (10:35 UTC+2)

    Κορυφώνεται η ανησυχία για τα βλήματα του ΝΑΤΟ, καθώς αποκαλύπτεται από επιστήμονες ότι χρησιμοποιήθηκαν και πυρηνικά απόβλητα για τις βόμβες ουρανίου που έπεσαν στη Γιουγκοσλαβία.

    Στην Ελλάδα διατάχτηκε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν εισήχθησαν λαχανικά από τη Γιουγκοσλαβία χωρίς να ελεγχθούν.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Χριστοδουλάκη, οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και από τους μέχρι τώρα ελέγχους δεν προκύπτει κανένα ίχνος επικινδυνότητας. Δείγματα έχουν σταλεί στο Δημόκριτο και έχουν ξεκινήσει αναλύσεις στο Κέντρο Ελέγχου Τροφίμων χωρίς ωστόσο να προκύπτει κάτι το ανησυχητικό μέχρι στιγμής.

    Παράλληλα το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναζητεί εθελοντές για το Κοσσυφοπέδιο μετά την άρνηση πολλών στρατιωτών να υπηρετήσουν στην ειρηνευτική δύναμη. Με επείγον σήμα που εστάλη σε όλες τις μονάδες της χώρας προσκαλούνται νέοι εθελοντές να καλύψουν τις περίπου 300 κενές θέσεις, ώστε να μην μειωθεί η συνολική δύναμη της ΕΛΔΥΚΟ. Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι οι 750.000 δραχμές μηνιαίως.

    [02] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

    Σκόπια, 18 Ιανουαρίου 2001 (13:38 UTC+2)

    Φωτογραφία: Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι

    Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ενώ ο Τύπος και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για Γουέτεργκεϊτ της ΠΓΔΜ, ζητώντας τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τον καταλογισμό ευθυνών. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν οι δηλώσεις πολιτικών οι οποίοι δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται από τις αποκαλύψεις του Τσερβένκοφσκι.

    Ο Βασίλ Τοπούρκοφσκι, αρχηγός της Δημοκρατικής Αλτερνατίβας, (DA) και πρώην εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, σε δηλώσεις του δεν φάνηκε έκπληκτος από τις αποκαλύψεις Τσερβένκοφσκι: "Δεν είναι καινούργιο. Το ξέραμε όλοι", είπε χαρακτηριστικά..

    Εξάλλου ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Μπόρις Στοϊμένοφ και αρχηγός του Νέου VMRO, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι ήταν ενήμερος για το θέμα των υποκλοπών. Οπως είπε, όταν ήταν υπουργός έθεσε το θέμα στον Γκεοργκίεφσκι για να πάρει την απάντηση "έτσι γίνεται για όλους".

    Χθες, ο Τσερβένκοφσκι κατήγγειλε το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE και προσωπικά τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι ότι ενέχεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών που, όπως είπε, έγιναν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Ο Τσερβένκοφσκι διένειμε μάλιστα στους δημοσιογράφους φάκελο με αποσπάσματα τηλεφωνικών συνομιλιών, που όπως υποστήριξε, είναι προϊόν υποκλοπής. ζητώντας ωστόσο να μην δημοσιευθεί το περιεχόμενό τους. Ο φάκελος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου, αφορά 150 περιπτώσεις υποκλοπών τηλεφωνικών συνομιλιών 102 προσωπικοτήτων.

    Στη συνέντευξη ο Τσερβένκοφσκι είπε ότι υποκλέπτονταν συνομιλίες πολιτικών από όλες τις παρατάξεις, ανώτατων αξιωματούχων της χώρας, δημοσιογράφων ακόμη και δικαστικών. "Από το σύνολο του πληθυσμού (2.100.000), δεν παρακολουθούνταν οι συνομιλίες, μόνο δυο ατόμων", είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της SDSM, υπονοώντας τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντόστα Ντίμοφσκα.

    Το υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε τις κατηγορίες του Τσερβένκοφσκι και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν ενέχεται με κανένα τρόπο στην υπόθεση. Επίσης, προτείνει τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την εξέταση του θέματος που έχει προκύψει.

    Για "Μακεδονικό Γουότεργκέιτ" κάνει λόγο η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" της οποίας κύριο θέμα είναι οι αποκαλύψεις Τσερβένκοφσκι. Παρόμοιος είναι και ο τίτλος της "Ντνέβνικ". "Αποκαλύπτεται το "μακεδονικό" Γουότεργκεϊτ- Η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση με στοιχεία αποκαλύπτει 150 περιπτώσεις υποκλοπών". Η "Μακεντόνια Ντένες" ζητά "Την παραίτηση της κυβέρνησης" και την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον όσων ευθύνονται, ενώ η "Βέτσερ" τονίζει στον τίτλος της "Ο Τσερβένκοφσκι κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκλοπές". Από την πλευρά της η φιλοκυβερνητική "Νόβα Μακεντόνια" δημοσιεύει πρωτοσέλιδα την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα που δημιουργήθηκε

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, στο θέμα παρενέβη και ο γενικός εισαγγελέας, Σταύρε Τζίκοφ, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ατόμων που παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες. "Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Θα γίνουν ανακρίσεις και θα ασκηθούν διώξεις εφόσον υπάρχουν ευθύνες", δήλωσε ο Τζίκοφ.

    [03] ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2001 (10:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Λαλιώτης

    Το Μετρό Θεσσαλονίκης τίθεται επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου θα αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα ξεπεραστεί το πρόβλημα σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης θα ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης.

    Στην Κυβερνητική Επιτροπή θα συζητηθεί η πολιτική για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα παραθέσει δείπνο για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [04] ΠΑΟΥΕΛ:ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ

    Αγκυρα, 18 Ιανουαρίου 2001 (14:04 UTC+2)

    Το πρώτο στίγμα για τη στάση του απέναντι στο Κυπριακό ως νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε χθες ο Κόλιν Πάουελ, λέγοντας ότι το πρόβλημα αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπους και καλώντας τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να επιστρέψει στο τραπέζι των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης ειρήνευσης στην περιοχή.

    Όπως αναφέρεται σήμερα στον τουρκικό Τύπο, ο αμερικανός στρατηγός χαρακτήρισε το Κυπριακό ως "πληγή που δεν έχει επουλωθεί εδώ και χρόνια" και τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, προσθέτοντας παράλληλα ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σ.Π.

    [05] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ ΛΕΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

    Κινσάσα, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ο Λοράν Καμπιλά πρόεδρος του Κονγκό είναι νεκρός, δήλωσε ο υπουργός πληροφόρησης της χώρας και πρόσθεσε ότι η σορός του θα επιστρέψει στη χώρα από τη Ζιμπάμπουε την Κυριακή και η κηδεία του είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη στην Κινσάσα.

    Ωστόσο τα κρατικά ΜΜΕ δεν ανέφεραν ακόμη επίσημα τι έχει γίνει με τον πρόεδρο και αναμένεται αργότερα επίσημη ανακοίνωση.

    Οι φήμες για την δολοφονία του Καμπιλά από σωματοφύλακα του εξακολουθούν να υπάρχουν.

    Ο.Κ.

    [06] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Στρασβούργο, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Την υπέρμετρη χρήση βίας από τις τουρκικές διωκτικές αρχές καταδικάζει με ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Περαιτέρω, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από τις τουρκικές αρχές να λάβουν αμέσως τα κατάλληλα μη-βίαια μέτρα για να αποτρέψουν νέες τραγωδίες και να οικοδομήσουν με νέα κοινωνική και πολιτική συναίνεση με τη μεταρρύθμιση στις φυλακές, η οποία να βασίζεται σε ειρηνικές μεθόδους, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βέλτιστης ειρηνικής πρακτικής.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης, στην παρέμβαση του κατά την συζήτηση του ψηφίσματος, τόνισε ότι η απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές συνεχίζεται και για τον λόγο αυτό, επιβάλλεται η τουρκική κυβέρνηση να λάβει αμέσως μη βίαια μέτρα για να αποφευχθούν νέες τραγικές εξελίξεις. Ζήτησε ακόμη τη διεξαγωγή αντικειμενικής έρευνας με τη βοήθεια και την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες για τον θάνατο των δεκάδων κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές.

    Εξάλλου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Γιάννης Σουλαδάκης σημείωσε στην παρέμβαση του ότι παρατηρείται διγλωσσία στη συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Τουρκία, γεγονός που δεν εξυπηρετεί την πολιτική ένωση της Ευρώπης που αποτελεί στόχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επισήμανε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι αυστηρή ως προς τα κριτήρια που έχει θέσει για την Τουρκία και ιδιαίτερα γι' αυτά που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [07] ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Η προετοιμασία των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Καπετανόπουλος με το διευθυντή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Μάριο Καμχή και το μέλος της αντιπροσωπείας κα. Σταυρή.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Καπετανόπουλος δήλωσε ότι η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως πόλη που θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια της ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ε. αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και σημαντικό γεγονός, αφού θα έρθουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν συνοδευόμενοι από τον πρωθυπουργό της χώρας μας.

    Υπογράμμισε δε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα βοηθήσει στην καλύτερη διοργάνωση των εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

    Ο κ. Καπετανόπουλος τόνισε ότι μία από τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής θα είναι η ενημέρωση των δημοτών για το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό γεγονός, καθώς και η ενημέρωση της νεολαίας σε ότι αφορά το μέλλον της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις προοπτικές της ως Μητροπολιτική πόλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [08] ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ Ο Γ. ΠΟΖΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Ακόμη δεν κατάλαβε τις προθέσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, Θόδωρου Χαμάκου ο πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Πάλης Κεντροδυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Ποζίδης όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο ορίστηκε η ετήσια τακτική συνέλευση. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση στην οποία αναφέρεται: "Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από έγγραφο της ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, ότι ορίστηκε η ετήσια τακτική συνέλευση των σωματείων για το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2001, στα γραφεία της ομοσπονδίας στο ΣΕΦ.

    Είθισται και προβλέπεται από το καταστατικό, να προηγείται απόφαση του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης. Στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στο οποίο μετέχουν και στελέχη της Ένωσης Κεντροδυτικής Μακεδονίας, ουδέποτε ετέθη το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο ορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής της ΓΣ ετέθη αυτοβούλως, για να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ, κ. Θόδωρος Χαμάκος συγκάλεσε εκ των υστέρων διοικητικό συμβούλιο για την Παρασκευή, προκειμένου να αποσπάσει την έγκριση για την πραγματοποίησή της γενικής συνέλευσης, φυσικά δεν χρυσώνει το χάπι.

    Επιθυμία της Ένωσης Σωματείων Πάλης Κεντροδυτικής Μακεδονίας είναι ομαλή και διαφανής συνεργασία με την Ομοσπονδία, στην οποία και υπάγεται. Αρκεί αυτή η συνεργασία να διέπεται από τους στοιχειώδεις κανόνες που προβλέπονται βάσει των κανονισμών του καταστατικού".

    [09] ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Παγετό το πρωί στα ηπειρωτικά και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -4 μέχρι 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από μείον έναν μέχρι 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.

    [10] Ο Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Κ. ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ

    Βελιγράδι, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Τις θέσεις του για τις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου παρουσίασε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα σε συνέντευξη τύπου, ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους άλλαξε στάση στο θέμα της συνάντησης με τη Γενική Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συζήτηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η οποία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στα ΜΜΕ.

    Ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι θα ενημερώνει προσωπικά τους εκπροσώπους του τύπου μία ή δύο φορές το μήνα.

    Για τις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου

    Μεταφέροντας τις εντυπώσεις του από τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και το μελλοντικό πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς ο κ. Κοστούνιτσα παρατήρησε ότι οι συνομιλίες απέδειξαν ότι "εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου από τη μία και της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS) από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να προσεγγίσουν η μία την άλλη".

    Η κατάσταση θα αποσαφηνιστεί με τις επικείμενες εκλογές στο Μαυροβούνιο από την έκβαση των οποίων εξαρτώνται πολλά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει αν το Μαυροβούνιο θα σεβαστεί το Σύνταγμα της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και το Σύνταγμά του. Οπως είπε από την πλευρά του μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το επίσημο Βελιγράδι δεν θα κάνει τίποτα για να εμποδίσει εκείνον που θα νικήσει στις εκλογές να κάνει ό, τι επιθυμεί.

    "Επισημαίνω την ανάγκη σεβασμού της συνταγματικής διαδικασίας εξαιτίας πιθανών συνεπειών σε περίπτωση αποχώρησης του Μαυροβουνίου", τόνισε, επισημαίνοντας ότι "κάθε αλλαγή συνόρων μπορεί να οδηγήσει σε νέες αλλαγές συνόρων" και ότι "το Βελιγράδι και η Σερβία δεν θα ανεχθεί αυτές τις πιθανές συνέπειες".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, είπε ότι με τον κ. Τζουκάνοβιτς στο μέλλον θα συζητά για άλλα ζητήματα, αλλά όχι για το θέμα των σχέσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου. "Η Σερβία θα σεβαστεί με κάθε τρόπο, ακόμη και με αντισυνταγματικό τρόπο, την εκφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας του λαού του Μαυροβουνίου", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς γιατί ο πρόεδρος Τζουκάνοβιτς "βιάζεται για απόσχιση του Μαυροβουνίου" ο κ. Κοστούνιτσα είπε ότι δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι γεγονός πως ο κ. Τζουκάνοβιτς άρχισε να βιάζεται από τότε που έγιναν οι δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία και ότι από τότε άρχισαν να λέγονται τα περί "δύο εδρών στα Ηνωμένα Εθνη" και άλλα παρόμοια.

    "Η κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επέτρεπε στον κ. Τζουκάνοβιτς να εκμεταλλεύεται την εύνοια της Δύσης εξαιτίας του γεγονότος ότι το Μαυροβούνιο είχε ομαλότερο και καλύτερο σύστημα από τη Σερβία. Τότε ήταν αυτονόητο ότι το Μαυροβούνιο με την ευλογία της διεθνούς κοινότητας κάποια μέρα θα αποχωρούσε από τη Σερβία του Μιλόσεβιτς. Τώρα που όλος ο κόσμος άλλαξε στάση, επειδή τα πράγματα άλλαξαν στη Σερβία εκείνος βιάζεται", είπε ο κ. Κοστούνιτσα.

    Για τη συζήτηση με τον Μιλόσεβιτς

    Με αφορμή τη συνομιλία που είχε με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και πρόεδρο του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων τόσο στον τύπο όσο και στους συνεργάτες του της DOS, ο κ. Κοστούνιτσα επανέλαβε ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κύριας δύναμης της αντιπολίτευσης.

    "Νωρίτερα είχα διατυπώσει την εκτίμηση ότι το κόμμα αυτό δεν θα έχει μέλλον όσο ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι στην ηγεσία του, αλλά αυτό είναι ένα γεγονός που οφείλουμε να το αποδεχθούμε. Τώρα είμαι πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και είμαι υποχρεωμένος να συζητώ με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, όταν εκείνοι μου το ζητούν", είπε.

    Ο κ. Κοστούνιτσα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχει συζητήσει δύο φορές στη ζωή του και ότι η πρώτη ήταν μετά την απομάκρυνσή του και αυτό δημόσια, όπως τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι συζητήσεις τέτοιου είδους είναι αναγκαίες και χρήσιμες ως συζητήσεις προκατόχων και διαδόχων σε ένα αξίωμα, αλλά τόνισε ότι από τη συγκεκριμένη συζήτηση δεν υπήρξε όφελος.

    Απαντώντας στα σχόλια των ΜΜΕ ότι εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκκρεμούν κατηγορίες - όπως του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά και ποινικές διώξεις στη Γιουγκοσλαβία, ο κ. Κοστούνιτσα απάντησε σε αυστηρό τόνο ότι "ο πρόεδρος μίας χώρας δεν είναι εισαγγελέας, αστυνομικός ή δικαστής αν και ο τύπος κρίνοντας από τις αντιδράσεις του αναμένει κάτι τέτοιο".

    Ο πρόεδρος ενός κράτους δεν ασχολείται με συλλήψεις και αντικαταστάσεις, τόνισε και πρόσθεσε ότι τέτοιες ερωτήσεις πρέπει να απευθύνονται στα αρμόδια υπουργεία της Σερβίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Σερβία εδώ και 100 μέρες λειτουργεί με προσωρινή κυβέρνηση και οι θεσμοί δεν ήταν σε θέση να αντιδράσουν αρκετά γρήγορα.

    Ελπίζω ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τόνισε ότι ο ίδιος σε όλη του τη ζωή αγωνιζόταν ενάντια στο επαναστατικό δίκαιο που ήταν πρακτική των κομμουνιστών και ότι τώρα που απομακρύνθηκαν από την εξουσία δεν πρόκειται να αλλάξει ιδέες.

    Για τη συνάντηση με την Κάρλα Ντελ Πόντε

    Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε με αφορμή την αρχική του άρνηση να συναντήσει την Κάρλα Ντελ Πόντε και την αλλαγή στάσης του στη συνέχεια, τόνισε ότι τρεις λόγοι τον οδήγησαν στην απόφαση να τη συναντήσει.

    Ο πρώτος λόγος, όπως είπε, είναι η διαλεύκανση της υπόθεσης, την οποία χαρακτήρισε "επαίσχυντη", με τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ σε Βοσνία και Γιουγκοσλαβία. Ο δεύτερος λόγος, τόνισε, είναι η αποκάλυψη της αλήθειας για την υπόθεση του Ράτσακ, για την οποία, όπως είπε, κατηγορήθηκε η Γιουγκοσλαβία και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εκβιασμού σε βάρος της στο Ραμπουγιέ και ως αφορμή για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

    "Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να είχε αποτρέψει όλα αυτά με ορθή πολιτική, αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται η στάση του ΝΑΤΟ", τόνισε.

    Ο τρίτος λόγος που τον οδήγησε στην απόφαση να συναντηθεί τελικά με τη Γενική Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης είναι, όπως είπε, το γεγονός ότι η Κάρλα Ντελ Πόντε θα του αποκαλύψει τα ονόματα των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου για τους οποίους εκκρεμούν απόρρητες κατηγορίες. Τόνισε δε ότι τα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα προσθέτοντας ότι οι αρχές οφείλουν να ενημερώσουν το λαό.

    Ο κ. Κοστούνιτσα επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα στη Γιουγκοσλαβία η οποία είναι αντιμέτωπη με τεράστια, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

    Τέλος αναφέρθηκε στην αυριανή επίσκεψη του στο Σεράγεβο την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για τη διαδικασία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Γιουγκοσλαβίας - Βοσνίας και την εδραίωση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή.

    [11] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΖΩΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για τη λειτουργία Συντονιστικού Συμβουλίου όλων των Δήμων και των φορέων της Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με το πρόβλημα των ελεύθερων ζώων όπως ανακοινώθηκε μετά τη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του ζητήματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, πρόεδροι και εκπρόσωποι των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και εκπρόσωποι Φιλοζωικών Σωματείων και Συλλόγων.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε ότι η πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, έφτασε σε ένα πολύ καλό επίπεδο με τη συμβολή όλων των συναρμόδιων φορέων.

    Ο κ. Καπετανόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συζήτηση γύρω από το θέμα των αδέσποτων ζώων προσθέτοντας ότι το ζήτημα δεν είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από κάθε Δήμο ξεχωριστά, αλλά να αντιμετωπισθούν συλλογικά σε οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο.

    Επισήμανε ότι οι φορείς και οι σύλλογοι που συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη αποδέχθηκαν τις καινοτόμες θέσεις που συζητήθηκαν για στείρωση και ταυτοποίηση των ζώων και για αντιμετώπιση συγκεκριμένων και ζωτικών θεμάτων που έχουν σχέση με τα οικόσιτα και ελεύθερα ζώα.

    "Οι θέσεις μας αυτές που καταγράφηκαν σήμερα θα κατατεθούν στον υπουργό Γεωργίας, από τον οποίο ζητούμε συνάντηση, προκειμένου να πετύχουμε την οικονομική, νομοθετική και υλικοτεχνική υποστήριξη από μέρους του υπουργείου Γεωργίας", πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ. Καπετανόπουλος είπε ότι εντός ολίγων ημερών όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης θα πάρουν σχετικές, προς την κατεύθυνση αυτή, αποφάσεις, ώστε να αρχίσει η λειτουργία του οργάνου που θα είναι το Συντονιστικό Συμβούλιο όλων των Δήμων και των φορέων που ασχολούνται με το θέμα αυτό.

    "Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελεύθερων ζώων, ενόψει του γεγονότος ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή για την οριστική του επίλυση", κατέληξε.

    [12] COSMOTE: ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ GPRS

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Την παροχή υπηρεσιών GPRS, οι οποίες αποτελούν τον πρόδρομο των υπηρεσιών 3ης γενιάς, ξεκίνησε η Cosmote.

    Συγκεκριμένα, η Cosmote παρέχει υπηρεσίες και τερματικές συσκευές GPRS σε δύο από τις κορυφαίες στον τομέα τους εταιρίες, την BP Hellas Α.Ε. και την Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. Έτσι, μέσω της τεχνολογίας GPRS, σημαντικός αριθμός στελεχών των δύο εταιριών αποκτά πρόσβαση με υψηλές ταχύτητες σε μια σειρά υπηρεσιών, όπως μετάδοση δεδομένων, υπηρεσίες WAP, καθώς και υπηρεσίες Internet.

    Η υποδομή GPRS της Cosmote υποστηρίζει ταχύτητες άνω των 100 Kbps, σε σχέση με τα 9,6 Κbps που επιτυγχάνονταν μέχρι σήμερα. Στην αγορά διατίθενται ήδη τερματικές συσκευές που υποστηρίζουν ταχύτητες μέχρι 25 Kbps, ενώ μέσα στο 2001 αναμένεται να κυκλοφορήσουν συσκευές που θα υποστηρίζουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες. Η χρήση των υπηρεσιών GPRS εκτιμάται ότι θα αυξάνεται σταδιακά, ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των συσκευών που θα θέτουν σε κυκλοφορία οι κατασκευαστές.

    Η Cosmote προχώρησε σε χρόνο ρεκόρ στις απαραίτητες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να έχει ήδη εγκαταστήσει δίκτυο GPRS στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κρήτη, ενώ ως το τέλος του Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση του δικτύου σε όλη την επικράτεια. Η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών GPRS στο σύνολο της πελατειακής βάσης της Cosmote θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2001.

    Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα GPRS (General Packet Radio Service), το οποίο αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα μετάβασης στις υπηρεσίες 3ης γενιάς, καθιστά τη σύγκλιση κινητής τηλεφωνίας και Internet πραγματικότητα. Κι αυτό, γιατί το GPRS έχει σχεδιαστεί ώστε να υποστηρίζει τη μεταφορά δεδομένων υπό τη μορφή IP (Internet Protocol) "πακέτων", καθιστώντας έτσι εφικτή τη χρήση υπηρεσιών Internet (φωνή, δεδομένα, φωτογραφία, βίντεο, κλπ) από το χρήστη κινητής τηλεφωνίας.

    [13] ΣτΕ: ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΡΩΣΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Οι ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατοίκων χωρίς να τιμωρούνται από τις αρχές, ανέφεραν αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης που επισκέφθηκαν τη Τσετσενία.

    Ο Γερμανός Ρούντολφ Μπίντιγκ, μέλος της αντιπροσωπείας του ΣτΕ ανέφερε ότι οι Ρώσοι δεν επιθυμούν να ερευνήσουν τις ομαδικές σφαγές και τα εγκλήματα που διέπραξαν οι δυνάμεις ασφαλείας και υπάρχει ατιμωρησία στην Τσετσενία.

    Ο Μπίντιγκ και ο Βρετανός συνάδερφός του Φρανκ Τζουντ θα παρουσιάσουν έκθεση με τα συμπεράσματά τους στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα.

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ αναμένεται να αποφασίσει στις 26 Ιανουαρίου αν η Ρωσία θα αποκτήσει πάλι το δικαίωμα να ψηφίζει εντός του οργανισμού, που της αφαιρέθηκε τον Απρίλιο του 2000 εξαιτίας του πολέμου στην Τσετσενία.

    Ο.Κ.

    [14] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Με τριήμερη πανελλαδική απεργία την επόμενη εβδομάδα προειδοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, απαντώντας έτσι στο νομοσχέδιο για την υγεία που θα συζητηθεί την Τρίτη στη Βουλή.

    Οι γιατροί αντιδρούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που όπως υποστηρίζουν επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες στην παροχή υγείας και διευρύνουν τις ανισότητες.

    Οι πανεπιστημιακοί γιατροί από την πλευρά τους απέχουν για πέντε μέρες από την εργασία τους, ζητώντας την αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου "που καταστρατηγούν τις ακαδημαϊκές τους ελευθερίες" και την ίδρυση στη Θεσσαλονίκη δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων τα οποία θα υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας.

    Οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα συνεδριάσουν την επόμενη Δευτέρα, οπότε θα αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

    [15] ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Για επανεμφάνιση της Ηπατίτιδας Β προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν λόγο για "σιωπηρή επιδημία", παρά το συστηματικό εμβολιασμό του πληθυσμού σε πολλές χώρες.

    Σύμφωνα με στοιχεία των επιστημόνων οι χρόνιοι φορείς του ιού φτάνουν τα 400 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 χρόνιοι φορείς και τα φάρμακα που κυκλοφορούν φαίνεται ότι δεν καταπολεμούν αλλά καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου.

    Η Ηπατίτιδα Β είναι νόσος χωρίς ειδικά συμπτώματα και η ανακάλυψή της συμβαίνει τυχαία και μετά από χρόνια, από τότε που κάποιος μολύνεται. Τελευταία εφαρμόζονται νέα προγράμματα για την ανακάλυψη και την έγκαιρη διάγνωση των χρόνιων ασθενών με τη βοήθεια της μοριακής βιολογίας.

    [16] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βασίζονται σε σταθερά θεμέλια και κοινές αξίες εκφράζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε απαντητική επιστολή στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και παράλληλα τονίζει ότι προσβλέπει στη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στη Ν.Α Ευρώπη

    Στην επιστολή του ο κ. Μπους αναφέρει τα εξής:

    "Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

    Σας ευχαριστώ για την ευγενική συγχαρητήρια επιστολή σας για την εκλογή μου ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Νιώθω τιμή για την επιλογή του αμερικανικού λαού και ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία να συνεργασθώ με ηγέτες όπως εσείς.

    Όπως κι εσείς, είμαι πεπεισμένος ότι οι σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών βασίζονται σε σταθερά θεμέλια και κοινές αξίες.

    Γνωρίζω ότι μας περιμένουν προκλήσεις στη διεθνή κοινότητα. Θα ανταποκριθούμε σ' αυτές με πνεύμα σεβασμού, συνεργασίας και ανοιχτού διαλόγου, αποβλέποντας πάντοτε στην ενδυνάμωση της κατανόησης, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους της ειρήνης, της ελευθερίας και της ευημερίας για τους λαούς μας. Και εγώ, προσβλέπω στη συνεργασία μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της δημοκρατίας στη Ν.Α. Ευρώπη.

    Παρακαλώ δεχθείτε τις θερμότερες ευχές μου για εσάς και την οικογένειά σας για το νέο έτος".

    [17] ANTIΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Συλλαλητήριο και πορεία με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα πραγματοποίησαν περίπου 100 μέλη αριστερών και αντιρατσιστικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απόσυρση του "ρατσιστικού" νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, καθώς και της διάταξης του νομοσχεδίου του ΕΣΥ που αρνείται την παροχή υπηρεσιών υγείας σε μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής.

    Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην Καμάρα στις 6μμ και η πορεία, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στις 7 μμ.

    [18] ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΚΥΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Αγκυρα, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Ο επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αγκυρας, ζήτησε σήμερα το μποϋκοτάρισμα των γαλλικών προϊόντων, ως αντίποινα κατά της υιοθέτησης από το γαλλικό κοινοβούλιο νομοσχεδίου που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τις δολοφονίες των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    "Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει μία πολύ σοβαρή αντίδραση και το πιο επαρκές μέτρο θα ήταν το εμπάργκο στα γαλλικά προϊόντα" είπε χαρακτηριστικά ο Σινάν Αϊγκούν σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

    Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι η απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ελήφθη με βάση πολιτικά κίνητρα για να ικανοποιήσει την ισχυρή διασπορά των Αρμενίων της Γαλλίας, ενόψει των δημοτικών εκλογών το Μάρτιο και των προεδρικών και κοινοβουλευτικών το επόμενο έτος.

    Αλλοι επιχειρηματίες εμφανίστηκαν περισσότερο επιφυλακτικοί, αλλά συμφώνησαν ότι το νομοσχέδιο για τη γενοκτονία θα βλάψει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Η επικεφαλής του Ιδρύματος Οικονομικής Ανάπτυξης, Μεράλ Ερίς, υπεύθυνη για την προώθηση των σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε. δήλωσε ότι "δεν θα πρέπει να περιμένουμε βελτίωση των οικονομικών δεσμών με μία χώρα, η οποία αποδίδει τέτοια δικαιοσύνη στην Τουρκία" και πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τους Γάλλους εταίρους τους.

    Ενας από τους προέδρους του γαλλο-τουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου, Αλντο Κασλόφσκι, από την πλευρά του, αποκήρυξε τις προτάσεις για άμεση αντίδραση στο γαλλικό νομοσχέδιο, όσον αφορά τον επιχειρηματικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές κινήσεις, καθώς είναι εύκολο να καταστρέφονται σχέσεις και δύσκολη η αποκατάστασή τους.

    Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Καζίμ Ρουστού Γιουτσελέν, σε ερώτηση εάν η Τουρκία θα προβεί σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Γαλλίας, απάντησε ότι το θέμα θα εξεταστεί όταν επιστρέψει στην Αγκυρα ο πρεσβευτής της χώρας στη Γαλλία.

    [19] "ΔΟΥΡΟΣ": ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Σε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας για την Ελλάδα, με γαλλική εταιρία που διαθέτει δίκτυο καταστημάτων γυναικείας ένδυσης, με την επωνυμία Victoire, κατέληξε η εταιρία "Δουρος ΑΕ".

    Ειδικότερα, η εταιρία, η οποία εισήχθη τον Αύγουστο του 2000 στο ΧΑΑ, ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο του 2001 στα καταστήματα της DUR ESCAPE LAND θα πωλείται και η συλλογή γυναικείων ενδυμάτων, με αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων και των κερδών της. Επίσης ετοιμάζεται νέα ανταγωνιστική συλλογή ανδρικής ένδυσης υψηλών προδιαγραφών, που θα διατίθεται στην ελληνική και ξένη αγορά με νέα φίρμα.

    Περαιτέρω, τα τρία νέα καταστήματα λιανικής πώλησης που δημιούργησε λειτούργησαν με πολύ καλά αποτελέσματα και σύμφωνα με τους στόχους που είχαν τεθεί. Επίσης μηδενίστηκε και ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας.

    Οσον αφορά το επενδυτικό της πρόγραμμα για το έτος 2001, αυτό θα εφαρμοστεί σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο που προβλέπει τη δημιουργία τριών ακόμα καταστημάτων στην Ελλάδα. Τέλος τα κέρδη προ φόρων της χρήσης 2000 κρίνονται ικανοποιητικά από την εταιρία, καθώς προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 425 εκ. δρχ. έναντι 381 εκ. της προηγούμενης χρήσης.

    [20] ΑΥΡΙΟ Ο ΜΠΕΝ ΑΜΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ιερουσαλήμ, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σλόμο Μπεν Αμί θα πραγματοποίησει αύριο σύντομη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα πληροφορήσει την ηγεσία της χώρας για τις τελευταίες εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Ο κ. Μπεν Αμί θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Ισμαήλ Τζεμ, τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον πρόεδρο Αχμετ Νετζέτ Σεζέρ.

    Χθες ο Μπεν Αμί είχε συνάντηση με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ στο Κάιρο αλλά δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα από αυτή την συνάντηση.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν υπογράψει στρατιωτική συμφωνία το 1996 και διατηρούν καλές σχέσεις.

    O.K.

    [21] SFOR: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Οι έλεγχοι στα ποσοστά ραδιενέργειας που έγιναν έξω από το Σαράγιεβο, όπου ανακαλύφθηκαν ίχνη από όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου απέδειξαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, ανακοίνωσε η SFOR.

    Ο Ρότζερ Ρούντολφ αξιωματούχος της SFOR δήλωσε ότι οι έλεγχοι στο προάστιο Χατζίκι έδειξαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό της περιοχής και τα στρατεύματα.

    Ομάδα Γερμανών ειδικών εξέτασε ένα φορτίο με 150 κάλυκες που βρέθηκαν σε εργοστάσιο που είχε βομβαρδιστεί από το ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 1995 και ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

    Ο.Κ.

    [22] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Εγκρίθηκε σε σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής το χρηματο-οικονομικό σχέδιο για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης και τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και δωθεί η έγκριση τον Απρίλιο, θα ξεκινήσει η κατασκευή του εντός του καλοκαιριού και θα ολοκληρωθεί σε διάστημα τεσσάρων με πέντε χρόνων.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα σχετικά με το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την πόλη και τους κατοίκους της, για την ποιότητα της ζωής και για τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

    Το μετρό θα καλύπτει διαδρομή 10 χιλιομέτρων με 14 ενδιάμεσους σταθμούς, ενώ προβλέπεται η σύσταση ταμείου για τη συγκέντρωση πόρων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επεκτάσεις του δικτύου, καθώς και κατασκευή δικτυακού τράμ.

    [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, συνοδευόμενος από το γενικό πρόξενο Τζον Κένιγκ. Ο Αμερικανός πρέσβης ενημερώθηκε για τις τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες της ΕΛΒΟ (θυγατρική του ομίλου επιχειρήσεων Μυτιληναίος).

    Τον κ. Μπερνς υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΒΟ Δημήτρης Καμαργιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας και αντιπρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ι. Μυτιληναίος, όπως και ο πρόεδρος του Ομίλου, Ε.Μυτιληναίος.

    [24] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΑΛ. ΡΟΝΤΟ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις και στοιχεία για περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Γιουγκοσλαβία από τον ΝΑΤΟϊκό βομβαρδισμό της με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Υπάρχει όμως χημική ρύπανση στην περιοχή. Και η Ελλάδα επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει αποθήκευση και αναστολή της χρήσης τέτοιων όπλων μέχρι να καταλήξουν κάπου οι έρευνες, ενώ θα ζητήσει την πολιτική προστασία όλης της Γιουγκοσλαβίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 22 του μηνός.

    Αναμένουμε τον Μάρτιο τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας της διεθνούς επιτροπής που έγιναν υπό το φως των νέων δεδομένων μετά τα στοιχεία που έδωσε το ΝΑΤΟ.

    Μέχρι τότε η Ελλάδα συνεχίζει τις έρευνες και τους ελέγχους που έχει ήδη ξεκινήσει. Τα προληπτικά μέτρα που έχει πάρει από την πρώτη στιγμή και για τους Έλληνες στρατιώτες μας στο Κόσοβο και για τον ελληνικό πληθυσμό είναι προς το παρόν επαρκή και πουθενά στην ελληνική επικράτεια δεν υπάρχουν όπλα ΝΤΕ ΓΙΟΥ (DU), ενώ γίνονται έρευνες σε όλα τα πεδία βολής που έχουν παλαιότερα χρησιμοποιηθεί τέτοια βλήματα. Αυτά ήταν σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την οποία ενημέρωσαν ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και η επιστημονική κοινότητα που μετέφερε και τις διχογνωμίες που υπάρχουν ανάμεσά της.

    Ωστόσο το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις καταγγελίες που έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σπύρος Ραψομανίκης, τις οποίες ενίσχυσε και ο διευθυντής ερευνών του Δημόκριτου, Νίκος Κατσαρός. Ότι δηλαδή από τον Ιούνιο του 1999 υπήρχε έκθεση της FOCUS 1 για ύπαρξη απεμπλουτισμένου ουρανίου στην περιοχή Βράνια της Νότιας Σερβίας που την γνώριζε ο σύμβουλος του ΥΠΕΞ και επικεφαλής της ελληνικής ερευνητικής ομάδας FOCUS Αλέξανδρος Ρόντος. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο κ. Ραψομανίκης από την έκθεση FOCUS 2 και την τελική, αφαιρέθηκε η σελίδα που απεκάλυπτε βάση μετρήσεων των Ρώσων επιστημόνων το περιβαλλοντικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή και ζήτησε από τον κ. Τσοχατζόπουλο, που το αμφισβήτησε, να την διαβάσει.

    Από την πλευρά του ο κ. Κατσαρός δήλωσε ότι όλες οι εκθέσεις που επεσήμαναν το πρόβλημα αυτό ήταν εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης και αποσιωπήθηκαν ενώ από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο είχαν σταλεί όλες στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Γνώριζε ή δεν γνώριζε η κυβέρνηση δια μέσου του κυρίου Ρόντου τα αποτελέσματα των μετρήσεων από την ελληνική αντιπροσωπεία της FOCUS και την ύπαρξη του περιβαλλοντικού προβλήματος στη γιουγκοσλαβική περιοχή από τις βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο; ζήτησαν να μάθουν τόσο η τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Μιλτιάδης Έβερτ και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ενώ αναρωτήθηκαν αν ήταν ενήμερο το υπουργείο Άμυνας για την έκθεση αυτή.

    Τέτοιες μετρήσεις δεν υπάρχουν, απάντησε ο υπουργός Άμυνας και διευκρίνησε:

    "Τον Σεπτέμβριο του '99 με έκθεσή της η FOCUS επισημαίνει την ανάγκη έρευνας, αφού δοθούν όλα τα στοιχεία και από το ΝΑΤΟ. Τον Οκτώβριο του '99 η Επιτροπή Υγείας του ΟΗΕ ζητεί από το ΝΑΤΟ όλα τα στοιχεία τα οποία έδωσε τον Δεκέμβριο του '99, οπότε και ενημερώθηκαν και όλες οι χώρες. Τον Απρίλιο και το φθινόπωρο του 2000 η Επιτροπή Υγείας του ΟΗΕ δηλώνει ότι από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δεν προκύπτει επιβάρυνση από ραδιενέργεια στην περιοχή, πέραν της φυσιολογικής, αλλά και ότι θα συνεχίσει περαιτέρω την έρευνα της, τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν τον ερχόμενο Μάρτιο. Κατά τα άλλα ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε στην Επιτροπή ότι "κανένα όχημα ή τανκς δεν έχει βληθεί από βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο ούτε σε ακτίνα 30 χλμ. έχει πέσει από τα στρατόπεδα όπου βρίσκονται οι Έλληνες στρατιώτες μας στο Κόσοβο".

    "Πουθενά, είπε, σε όλη την ελληνική επικράτεια δεν υπάρχουν βόμβες, είτε σφαίρες ή άρματα μάχης που να διαθέτουν προστατευτικά φίλτρα από εμπλουτισμένο ουράνιο. Το μόνο που υπήρξε ήταν 90.000 αντιαεροπορικές σφαίρες από τις οποίες χρησιμοποιήσαμε τις 35.000 παλαιότερα ενώ 15.000 τέτοιες που απέμειναν τις αποθηκεύσαμε. Παράλληλα δώσαμε εντολή να γίνουν μετρήσεις σε όλα τα πεδία βολής αλλά και στη θάλασσα όπου χρησιμοποιήθηκαν τέτοια βλήματα".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη η διεθνής έρευνα του ΟΗΕ, τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν τον Μάρτιο του 2001 και ότι μετά και από την έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας θα ζητήσουμε από την ελληνική επιστημονική κοινότητα να τα αξιολογήσει και να μας δώσει μία ειλικρινή, σφαιρική και αντικειμενική απάντηση".

    "Δεν επιθυμούμε να κρύψουμε τίποτα. Επιλέξαμε τη διαφάνεια. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς με βάση τα νέα δεδομένα και μετρήσεις στα πεδία. Η πολιτική απάντηση είναι να υπάρξει η αποθήκευση και αναστολή της χρήσης τέτοιων όπλων ανεξάρτητα από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 22 του μηνός θα ζητήσουμε ολόκληρη πολιτική προστασία της γιουγκοσλαβικής περιοχής. Το κόστος θα αφορά και την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ" ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

    Σε ότι αφορά τους ειδικούς επιστήμονες υποστήριξαν:

    Λεωνίδας Καμαρινόπουλος, πρόεδρος επιτροπής Ατομικής Ενέργειας: Από τις μετρήσεις που κάναμε η εξωτερική έκθεση των Ελλήνων στρατιωτών μας που βρίσκονται στην περιοχή είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των ερευνών μας που έγιναν με δείγματα σε αέρα, έδαφος και νερό γενικής χρήσης δεν έχουν βγει ακόμα.

    Η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία συνιστά βασική παραβίαση των σημαντικών κανόνων ακτινοπροστασίας που απαιτεί σε κάθε πρόσθεση δόση ακτινοβολίας να λαμβάνεται υπόψη και να αντισταθμίζεται.

    Χαράλαμπος Προυκάκης, πυρηνικός ιατρός: Οι κίνδυνο υγείας από το εμπλουτισιμένο ουράνιο εμφανίζονται μετά από δυόμιση-τρία χρόνια και τα περιστατικά μετά από 10 χρόνια.

    Νίκος Κατσαρός, διευθυντής ερευνών του "Δημόκριτου": Οι διεθνείς μελέτες που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του '99 μιλάνε για τοξική ρύπανση των περιοχών. Υπάρχει μία τεράστια πρωτοφανή χημική ρύπανση στη Γιουγκοσλαβία, κυρίως στον ποταμό Δούναμη. Όταν επισκεφθήκαμε την περιοχή τον Σεπτέμβριο του 1999 για να κάνουμε μετρήσεις, ο επικεφαλής της KFOR δεν μας επέτρεψε να πάμε στο Κόσοβο με το πρόσχημα ότι η περιοχή ήταν ναρκοθετημένη. Στη Σερβία υπάρχουν τέσσερις καυτές περιοχές υψηλής χημικής ρύπανσης που καλύπτουν το 50% της όλης Σερβίας. Είναι, Λάντσεβο, Νόβισαντς, Κρακούγιεβατς και Μπορ. Η Ελλάδα ήταν πολύ τυχερή που ο πόλεμος διήρκησε 78 και όχι 178 μέρες, γιατί τότε η χημική ρύπανση της Σερβίας θα είχε απλωθεί σε όλα τα Βαλκάνια.

    Αθανάσιος Γεράνιος, επίκουρος καθηγητής πυρηνικής φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών: Παλαιότερα το ανεκτό όριο ραδιενέργειας ήταν 13,5 και τώρα πήγε στο 0,2. Η λύση είναι να αποχαρακτηριστούν τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο από συμβατικά και να χαρακτηριστούν πυρηνικά.

    Άννα Ευφραιμίδου, διευθύντρια του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων μυελού οστών του νοσοκομείου Άγιος Σάββας: Στοιχεία για καρκίνο, λευχαιμίες και καρκινογεννήσεις από έκθεση του ατόμου σε απεμπλουτισμένο ουράνιο απουσιάζουν εντελώς από τη διεθνή ιατρολογία. Τα στοιχεία που έχουμε είναι μόνο επιδημιολογικά.

    Σπύρος Ραψομανίκης, καθηγητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης του πανεπιστημίου Θράκης: Από τους σταθμούς που υπάρχουν μετριέται η ακτινοβολία Β και Γ αλλά όχι η ακτινοβολία από σωματίδια Α που έχει σχέση με το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Άρα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα χρειάζεται φασματογράφος. Στην Ξάνθη έφθασε η χημική ρύπανση από γκλοφέν και διοξίνες από την εμπόλεμη περιοχή. Δεν έγιναν μετρήσεις αν αυτά εναποτέθηκαν στο έδαφος γιατί έχουν σχέση με το νερό και την τροφική αλυσίδα.

    Πρέπει να γίνονται τρισδιάστατες έρευνες, νερό έδαφος αέρα, για να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

    Χρειαζόμαστε χημικές αναλύσεις για ουράνιο κάθε 24 ώρες.

    Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει με ψήφισμά της που θα κοινοποιήσει προς τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες, την αναστολή της χρήσης τέτοιων όπλων και την αποθήκευσή τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 18 January 2001 - 19:13:42 UTC