Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ Π.Ο.Υ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [02] ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΝΟ-ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η "ΓΚΑΖΕΤΑ
  • [03] Δ.ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  • [04] ΜΕΙΚΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ WALL STREET
  • [05] O B. AΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
  • [06] O BOYΛΓΑΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [07] Η "MAΚTEL" ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
  • [08] ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Γ.
  • [09] ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [10] ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [11] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ
  • [12] ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ 5 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ
  • [13] ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ LGR ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • [14] Η UNICEF ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
  • [15] ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ. ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΥ "ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ" ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
  • [16] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΟΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [18] ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ Ρ. ΣΑΡΠΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ
  • [19] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΑΣΤΑ
  • [20] ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ, ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ...
  • [21] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [23] ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA BANK

  • [01] ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ Π.Ο.Υ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Γενεύη, 19 Ιανουαρίου 2001 (14:53 UTC+2)

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα μεταβούν στο Κοσσυφοπέδιο εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην επαρχία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

    Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του Π.Ο.Υ. που θα αποτελείται από τέσσερα άτομα, θα κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και θα προβεί σε συστάσεις για τη συγκέντρωση πληροφορικών από ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε απεμπλουτισμένο ουράνιο ή άλλες τοξικές ουσίες κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Βαλκάνια.

    Στο πλαίσιο του έργο της διεθνούς αποστολής που θα διαρκέσει μια εβδομάδα, εντάσσεται και η κατάρτιση πλαισίου προτάσεων και μέτρων που θα πρέπει να λάβει η πολιτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο, σε περίπτωση που αποδειχθεί η ύπαρξη τοξικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα.

    Οι εμπειρογνώμονες του Π.Ο.Υ. θα εξετάσουν επίσης εάν υπάρχουν κατάλοιπα και άλλων τοξικών ουσιών- πλην του απεμπλουτισμένου ουρανίου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη δημόσια υγεία.

    Σ.Π.

    [02] ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΑΝΟ-ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η "ΓΚΑΖΕΤΑ ΣΚΙΠΤΑΡΕ"

    Τίρανα, 19 Ιανουαρίου 2001 (15:00 UTC+2)

    Κλέαρχος Λιάτης

    Για "Μυστική συνάντηση του Φάτος Νάνο με τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα στην Αθήνα", κάνουν λόγο σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες "Γκαζέτα Σκιπτάρε" και "Αλμπάνια".

    Σύμφωνα με την "Γκαζέτα Σκιπτάρε", η οποία επικαλείται τη "Ντόιτσε Βέλλε" ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Κοστούνιτσα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η συνάντησή η οποία κρατήθηκε μυστική και διέφυγε της προσοχής των ελληνικών ΜΜΕ, έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, ενώ αμέσως μετά ο Φάτος Νάνο, αναχώρησε για την Τουρκία όπου θα συμμετείχε σε περιφερειακή συνάντηση.

    Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Νάνο αναμένεται να δεχθεί την κριτική της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση αυτή, καθώς, όπως γράφει "είναι η δεύτερη "τυχαία" συνάντηση που πραγματοποιεί με πολιτικό ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας. Η πρώτη ήταν στην Κρήτη όταν συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς".

    [03] Δ.ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2001 (13:19 UTC+2)

    Δεν υπάρχει κίνδυνος ραδιενέργειας στα λαχανικά και επομένως οι Ελληνες μπορούν να τα καταναλώνουν άφοβα επισημαίνει ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Τριχόπουλος ενώ παράλληλα τονίζει ότι ο κίνδυνος από το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι μεγαλύτερο για εκείνους που βρίσκοντας μέσα σε άρματα μάχης τα οποία επλήγησαν κατευθείαν.

    "Για τα λαχανικά η γνώμη μου, αλλά νομίζω ότι είναι γνώμη που μπορεί να τεκμηριωθεί , πρακτικά είναι μηδέν. Δηλαδή δεν υπάρχει κίνδυνος για τους Ελληνες. Μπορεί κανείς να καταναλώσει οτιδήποτε και μάλλον ζημιά θα κάνει αν δεν καταναλώνει λαχανικά ή αντιμετωπίζει τα λαχανικά σε υψηλές τιμές για το φόβο ότι υπάρχουν κατάλοιπα ή οτιδήποτε. Για τους κατοίκους της Γιουγκοσλαβίας και κυρίως για εκείνους οι οποίοι ήταν το αντικείμενο βομβαρδισμών η πρώτη τραγωδία, η αναμφισβήτητη, ήταν οι βομβαρδισμοί αυτοί καθ΄ αυτοί. Αυτό ήταν τραγικό. Οι μακρόχρονες συνέπειες από το ουράνιο, από χημική ρύπανση που συχνά αγνοούμε είναι υπαρκτές αλλά είναι μικρές" επισήμανε ο κ Τριχόπουλος σε συνέντευξή του στον "Planet 104,5".

    "Εκεί που είναι μεγαλύτερος κάπως ο κίνδυνος , είναι γι΄ αυτούς που ενδεχομένως ήταν μέσα σε άρματα μάχης τα οποία επλήγησαν κατευθείαν και οι οποίοι εκτέθηκαν αμέσως αυτούς τους μεταλλικούς ατμούς οι οποίοι δημιουργήθηκαν από το ουράνιο και τη πρόσκρουση στο χάλυβα των αρμάτων μάχης. Εκείνοι μπορεί να έχουν έναν προβληματισμό. Οχι δραματικό αλλά υπαρκτό. Για τους κατοίκους είναι μικρότερος και γι εμάς τους Ελληνες πρακτικά μηδέν" πρόσθεσε ο κ Τριχόπουλος.

    [04] ΜΕΙΚΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 19 Ιανουαρίου 2001 (23:39 UTC+2)

    Μεικτή ήταν η εικόνα που παρουσίασε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. O Dow Jones είχε πτώση 90,69 μονάδων (0,85%) και έκλεισε στις 10.587,59, ενώ ο Nasdaq είχε οριακή άνοδο 1,95 μονάδων (0,07%) και διαμορφώθηκε στις 2.770,42.

    [05] O B. AΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2001 (23:23 UTC+2)

    Σε επίκαιρη ερώτηση για τις κινητοποιήσεις των μηλοπαραγωγών στην Αγιά Λάρισας απάντησε ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης.

    Ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε στα γενεσιουργά αίτια των αποθεμάτων, στη διαρθρωτική και λειτουργική αδυναμία της ποιοτικής παρουσίας του προϊόντος και στη διαμορφούμενη τάση της κατανάλωσης.

    Οσον αφορά τα μέτρα πολιτικής του υπουργείου Γεωργίας, επισήμανε ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας έχουν ενταχθεί δράσεις που αφορούν τον προγραμματισμό της παραγωγής, τη δημιουργία μεγέθους για το προϊόν, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την προβολή και προώθηση του προϊόντος. Πρόσθεσε, δε, ότι εκτελούνται επιχειρησιακά προγράμματα από τις Ομάδες Παραγωγής ύψους 1,2 δισ. δρχ για τον εκσυγχρονισμό τους, ενώ στην διεθνή αγορά προωθούνται τα προϊόντα ΠΟΠ και τα Ο.Π. αναδιαρθρώνονται μέσω των κινήτρων για τη δημιουργία βιώσιμων δομών.

    Παράλληλα, τόνισε ότι θα χρηματοδοτηθούν διαφημιστικές δράσεις του προϊόντος με στόχο την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης, θα αποσταλούν από το υπουργείο Γεωργίας οδηγίας για την αύξηση της κατανάλωσης των προϊόντων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ένοπλες δυνάμεις και άλλους φορείς, ενώ θα διατεθεί σε συνεργασία με ΜΚΟ, επισιτιστική και ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι 15.000 τόνων αποθεμάτων για την ανακούφιση των ομάδων παραγωγών.

    [06] O BOYΛΓΑΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 19 Ιανουαρίου 2001 (22:59 UTC+2)

    Επίσκεψη στη ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει αύριο ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας Μπόικο Νόεφ. Ο Βούλγαρος υπουργός και ο Σκοπιανός ομόλογος του Λιούμπεν Παούνοφσκι, αναμένεται να υπογράψουν διμερή συμφωνία συνεργασίας.

    [07] Η "MAΚTEL" ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

    Σκόπια, 19 Ιανουαρίου 2001 (22:47 UTC+2)

    Η Σκοπιανή εταιρία τηλεπικοινωνιών "Μaktel" απέρριψε τις κατηγορίες ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών.

    Η εταιρία τόνισε σε ανακοίνωση της ότι κανένας από τους υπαλλήλους της δεν έλαβε διαταγή να να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πράξη που έχει σχέση με το θέμα. Περαιτέρω, υποστηρίζει ότι η υπόθεση έχει σκοπό να καταστρέψει τη φήμη της εταιρίας.

    [08] ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2001 (22:45 UTC+2)

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστροφή του στην ενεργό πολιτική άφησε ο Γιώργος Σουφλιάς προσερχόμενος σε εκδήλωση για την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

    Ο κ. Σουφλιάς απέφυγε μεν να "ανοίξει τα χαρτιά του" αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

    "Σήμερα το θέμα μας είναι η παιδεία και εκείνο που θα υποστηρίξω είναι ότι θα πρέπει να ξεριζωθεί ο κομματισμός από την παιδεία. Επομένως πολύ περισσότερο για αυτό το λόγο δεν μπορώ να μιλήσω σήμερα για κομματικά", τόνισε, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων αν θα επιστρέψει στην ενεργό πολιτική απάντησε: "Αλλη φορά θα τα πούμε αυτά".

    Στην ίδια εκδήλωση παρέστη και η Τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε δηλώσεις της ακόμια φορά επανάλαβε την πάγια άποψή της να επανενταχθεί ο Γιώργος Σουφλιάς στη Ν.Δ.

    [09] ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2001 (22:43 UTC+2)

    Δεξίωση προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων παρέθεσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Στο Προεδρικό Μέγαρο παρέστησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    [10] ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2001 (22:40 UTC+2)

    Μαθητές από ακριτικά νησιά του Αιγαίου που πρώτευσαν βράβευσαν σήμερα σε ειδική τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλος και ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης παρουσία του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου.

    Ο κ. Στεφανόπουλος απένειμε βραβεία στους πρωτεύσαντες μαθητές Γυμνασίου από κάθε νησί.

    "Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να απονείμω τόσα πολλά διπλώματα, άρα σε τόσα πολλά παιδιά που έχουν επιδόσεις σε όλους τους τομείς και της γνώσης", τόνισε και πρόσθεσε: "Η σημερινή ημέρα είναι για μένα μία ημέρα ευχαρίστησης, αλλά και υπερηφάνειας για το Αιγαίο και για τα παιδιά του".

    Στους μαθητές δόθηκε από το υπουργείο Αιγαίου χρηματικό έπαθλο 300.000 δραχμών.

    Ο κ. Σηφουνάκης διαβεβαίωσε τους νέους της Σίκινου, της Σχοινούσας, του Αϊ Στράτη, της Δονούσας, της Φολέγανδρου και του Καστελόριζου ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να υπάρξει προοπτική στα νησιά τους.

    "Τιμώνται στο πρόσωπο αυτών των παιδιών οι τοπικές κοινωνίες, οι γονείς τους, αλλά τιμάται και ο Ελληνας εκπαιδευτικός που βρίσκεται σε αυτή την ακριτική γραμμή ως ο βηματοδότης της συνέχειας αξιών", τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

    Στην τελετή βραβεύτηκαν ακόμη μαθητές που ανήκουν σε αθλητικά σωματεία του Αιγαίου και σπουδαστές της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής Πανόρμου της Τήνου.

    [11] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΜΟ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2001 (22:35 UTC+2)

    Οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη μεταφορά του ασθενούς από την Πάτμο λόγω της κατάστασής του τόνισε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στη συντριβή του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ.

    Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Χωματά για τη μοιραία αεροδιακομιδή τόνισε ότι η μεταφορά από την Πάτμο κρίθηκε απαραίτητη από τους γιατρούς.

    "Διαβιβάστηκε το αίτημα στον αερομεταφορέα. Ο αερομεταφορέας είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία και έκρινε ότι μπορούσε να πραγματοποιηθεί η πτήση και ενημέρωσε επ' αυτού το ΕΚΑΒ", είπε.

    "Οι αεροδιακομιδές πρέπει να συνεχιστούν παρά το μοιραίο συμβάν, δήλωσε για το ίδιο θέμα ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης.

    "Προέκυψε ένα ζήτημα. Αυτό πάει να πει ότι το πρόβλημα θα ακυρώσει την προοπτική; Εκεί πρέπει όλοι να συμβάλουμε και να επαινέσουμε αυτόν τον κόσμο που εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες και διασχίζει τη θάλασσα προκειμένου να σώσει μία ζωή", υπογράμμισε.

    [12] ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ 5 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΙΝΑΝ ΣΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2001 (22:25 UTC+2)

    Το μεγαλύτερο μέρος της καμπίνας, κομμάτι της ουράς και ένα τμήμα του έλικα του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που συνετρίβη την Κυριακή ανοιχτά του Σουνίου εντόπισε το βαθυσκάφος "Θέτις".

    Η απογοήτευση διαδέχθηκε τις ελπίδες που έτρεφαν οι συγγενείς των 5 αγνοουμένων, καθώς κανένας από τους επιβάτες του ελικοπτέρου δεν βρέθηκε μέσα στην καμπίνα.

    Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν 2,5 μίλια από τη νησίδα Αγιος Γεώργιος και 7,5 μίλια νότια του Σουνίου σε βάθος 240 μέτρων, στο σημείο που χάθηκε το στίγμα του ελικοπτέρου και που υπέδειξε αυτόπτης μάρτυρας που το είδε να πέφτει.

    Η σύγκρουση του ελικοπτέρου με την επιφάνεια της θάλασσας ήταν τόσο ισχυρή που είχε ως αποτέλεσμα το ελικόπτερο να κοπεί στα τρία. Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης είναι το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκαν ούτε τα καθίσματα του ελικοπτέρου.

    Η βιντεοσκόπηση από τα βαθυσκάφος διήρκεσε τρεις ώρες και η κασέτα παραδόθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Ασπρογέρακα.

    Οι συγγενείς των αγνοουμένων απευθύνουν έκκληση να συνεχιστούν οι έρευνες για τον εντοπισμό τους και ζητούν να γίνει ανέλκυση των κομματιών του ελικοπτέρου και να εξεταστούν από εμπειρογνώμονες, κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες.

    [13] ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ LGR ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

    Λονδίνο, 19 Ιανουαρίου 2001 (22:23 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Με αφορμή την φιλανθρωπική βραδιά που διοργανώνει η Επιτροπή Συμπαράστασης Ελλήνων Γεωργίας, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στην εκκλησία της Παναγιάς στο Βόρειο Λονδίνο, ο Ελληνικός Ραδιοφωνικός Σταθμός LGR, αφιέρωσε μία από τις εκπομπές του στον χειμαζόμενο Ελληνισμό της Γεωργίας.

    Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ρόδα Παπανικολάου, μίλησε για τα δεινά των ελληνικής καταγωγής Γεωργιανών πολιτών, που έχουν ανάγκη την βοήθεια όλων μας. "Ζούνε τόσο φτωχικά, με τρεις λίρες το μήνα, κι αν σκεφτούμε πως είναι χειμώνας και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μόνο 3-4 ώρες την ημέρα, καταλαβαίνει ο καθένας πόσο σημαντική είναι γι' αυτούς τους αδελφούς και η πιο μικρή βοήθεια", είπε μεταξύ άλλων η κα Παπανικολάου.

    Σε μήνυμά του, ο πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Σάνδης, ο οποίος έχει θέσει την εκδήλωση υπό την αιγίδα του, τόνισε, ότι με το έργο της Επιτροπής Συμπαράστασης Ελλήνων Γεωργίας δίνεται η ευκαιρία να βοηθηθούν οι συμπατριώτες μας στον Καύκασο για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις ελλείψεις στη χώρα, στην οποία δεν έλλειψε ποτέ η ελληνική παρουσία.

    "Λόγοι συναισθηματικοί και ιστορικοί μας καλούν να βοηθήσουμε τους Έλληνες αδελφούς μας, που συνεχίζουν την ελληνική παρουσία στη χώρα του Προμηθέα, του Ιάσονα και του Χρυσόμαλλου Δέρατος" αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο.

    Μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε και ο αρχιεπίσκοπος Θειατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος συγχαίρει την Πρόεδρο της Επιτροπής Ρόδα Παπανικολάου για το θεάρεστο έργο της για τους Έλληνες της Γεωργίας.

    Στην εκπομπή ακούστηκαν και ηχογραφημένα μηνύματα Ελλήνων της Γεωργίας, οι οποίοι έχουν βοηθηθεί από την Επιτροπή Συμπαράστασης Ελλήνων Γεωργίας στο Λονδίνο.

    Η εκδήλωση της Κυριακής είναι η έκτη κατά σειρά από τη δημιουργία της Επιτροπής, το 1997, όταν οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Νοτίου Λονδίνου ξεκίνησαν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της ελληνικής παροικίας και τη συγκέντρωση βοήθειας για τους Έλληνες της Γεωργίας. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 38,5 χιλιάδες λίρες Αγγλίας καθώς επίσης είδη πρώτης ανάγκης (ρουχισμός και τρόφιμα). Τα χρήματα διανέμονται από την Επιτροπή σε πάσχοντες που δεν έχουν από πουθενά βοήθεια.

    Για το έργο της η κα Παπανικολάου έχει τιμηθεί από το ΣΑΕ.

    [14] Η UNICEF ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2001 (22:18 UTC+2)

    Toυλάχιστον 500.000 δολάρια για την ανακούφιση των πληγέντων δέσμευσε η UNICEF από την πρώτη κιόλας στιγμή που ο μεγάλος σεισμός της 13ης Ιανουαρίου χτύπησε το Ελ Σαλβαδόρ . Τα πρώτα αυτά χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη των επιδημιών αλλά και για την αποκατάσταση μιας αίσθησης "ομαλότητας" στις ψυχές των παιδιών που έχουν τραυματιστεί ψυχολογικά από την απώλεια μελών των οικογενειών τους, που θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και ερειπίων.

    Προτεραιότητα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, είναι εκτός από τον έλεγχο εξάπλωσης επιδημιών, η υποστήριξη για την παροχή καθαρού νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής σε 13 ειδικά διαμορφωμένες περιοχές-καταφύγια, η ταχεία αποκατάσταση της εκπαίδευσης των παιδιών στις πληγείσες περιοχές και η παροχή βοήθειας στις αρχές για τον εντοπισμό ασυνόδευτων παιδιών, δηλαδή παιδιών που έχουν χωρισθεί από τις οικογένειές τους των οποίων ο αριθμός είναι μέχρι στιγμής άγνωστος.

    Αναλυτικότερα η UNICEF τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ετοιμάζεται να διαθέσει:

    -δεξαμενές νερού, ταμπλέτες καθαρισμού νερού και χημικές τουαλέτες για τον εκτοπισμένο πληθυσμό

    -ιατροφαρμακευτικό υλικό

    -σχολικά είδη για την στοιχειώδη επαναλειτουργία της εκπαίδευσης

    προσωπικό για την εκπαίδευση εθελοντών, δασκάλων και προσωπικού βοηθείας σε θέματα ψυχολογικής στήριξης

    -ειδικές ομάδες και εμπειρογνώμονες για τον εντοπισμό και την βοήθεια ασυνόδευτων παιδιών μέχρι την επιστροφή τους στις οικογένειές τους

    Είναι υψηλής προτεραιότητας για την UNICEF η επαναλειτουργία των σχολείων, έστω και αν αυτό γίνει σε πρόχειρα καταλύματα, γιατί αποκαθιστά μια αίσθηση κανονικότητας και ασφάλειας στα παιδιά. Επίσης βοηθά στο να εντοπισθούν παιδιά που έχουν υποστεί σοβαρά ψυχολογικά τραύματα. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις τέτοιων καταστάσεων στα παιδιά είναι ανυπολόγιστες αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και με τον κατάλληλο τρόπο.

    Σημειωτέο ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εκτός των εκατοντάδων νεκρών και χιλιάδων τραυματιών, έχουν καταστραφεί 16.500 σπίτια, έχουν σοβαρές ζημιές άλλα 47.000 ενώ 688 έχουν θαφτεί κάτω από τις λάσπες. Επίσης έχουν καταστραφεί 200 δημόσια κτίρια και 8 νοσοκομεία. Οι άστεγοι μπορεί να ξεπεράσουν τις 100.000 ενώ είναι άγνωστος ακόμα και ο αριθμός των αγνοουμένων.

    Το τοπικό προσωπικό της UNICEF στο Σαλβαδόρ συνεργάζεται στενά με τις αρχές και άλλους ανθρωπιστικούς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε διεθνές επίπεδο η UNICEF έχει απευθύνει έκκληση στο κοινό για τη διάθεση πρόσθετων πόρων μέσω των Εθνικών Επιτροπών της σε 37 χώρες.

    Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν μπορούν να το κάνουν στους παρακάτω αριθμούς λογαριασμών στις τράπεζες: Εθνική: λογ.νομικών.προσώπων 505003-0 καθώς και σε όλα τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ATMs) της Εθνικής Τράπεζας και επίσης στην: Εμπορική: 031 / 80 191 081 Citibank: 55 02 34 64 84 Aγροτική: 017 04 0044 16 70 Alpha Bank: 115 00 200 20 17649

    [15] ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ. ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΥ "ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ" ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2001 (22:07 UTC+2)

    Μηνυτήρια αναφορά για τη λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων συμβούλων εργασίας κατέθεσαν οι υπεύθυνοι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ζητώντας από τον εισαγγελέα να ερευνήσει τη νομιμότητα λειτουργίας τους και υποστηρίζοντας ότι "νοικιάζουν" εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις καταστρατηγώντας την εργαστική νομοθεσία.

    Η αναφορά κατατέθηκε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης κ. Ευάγγελο Μιχαήλο, ο οποίος θα μελετήσει τους ισχυρισμούς των εργαζομένων και θα αποφασίσει για τη συνέχιση της διαδικασίας. Όπως επισημαίνεται στην αναφορά τα γραφεία αυτά ή εταιρίες παροχής προσωρινής εργασίας δραστηριοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να έχουν υποβάλει καταστάσεις λειτουργίας στις επιθεωρήσεις εργασίας, ούτε να έχει καταγραφεί οποιοδήποτε πρόστιμο. Η μήνυση στρέφεται κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες για παράβαση των εργατικών διατάξεων.

    Γ.Χ.

    [16] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΟΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΥΜΑΘ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2001 (22:04 UTC+2)

    Συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν περίπου 40 γονείς παιδιών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία. Την ίδια ώρα ο υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης, είχε συνάντηση με τον Αλβανό υπουργό Υγείας Λέοναρντ Σόλις.

    Οι γονείς κρέμασαν δίπλα στην πόρτα του υπουργείου πανό που έλεγε "Δολοφόνοι των παιδιών μας". Υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση γνώριζε για τις κινδύνους από την χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στην πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και επαναπροώθησε τους φοιτητές χωρίς να ενημερώσει για τη μόλυνση, ενώ ζήτησαν την μεταγραφή των παιδιών τους σε ελληνικά πανεπιστήμια.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2001 (22:01 UTC+2)

    Τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της υγείας συζήτησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης με τον υπουργό Υγείας της Αλβανίας Λέοναρντ Σολίς. Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ, παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Γιώργος Αποστολόπουλος.

    Ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι το γραφείο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα παρακολουθήσει πολλά προγράμματα ανασυγκρότησης που αφορούν όλες τις χώρες της Βαλκανικής και σε αυτά περιλαμβάνονται και υπο-προγράμματα για την υγεία.

    Τόνισε, δε, ότι το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα παρακολουθήσει το ΥΜΑΘ, προβλέπει για την Αλβανία 17,5 δισ. δρχ και επανέλαβε ότι το σχέδιο αυτό βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη, την εμπέδωση της δημοκρατίας, την διαπεριφερειακή συνεργασία, το απαραβίαστο των συνόρων και την σταδιακή ενσωμάτωση των χωρών της Βαλκανικής στην ΕΕ.

    To πλαίσιο δράσεων που διαμορφώνουν οι περιφερειακοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στη Νοτιανατολική Ευρώπη στοχεύει στην συνολική ευημερία της περιοχής, την βιώσιμη ειρήνη και ανάπτυξη, υπογράμμισε.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι τους παραπάνω στόχους δεν μπορούν να τους πετύχουν μόνες τους οι κυβερνήσεις, αλλά απαιτείται η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρηματιών, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Αποστολόπουλο έναν από τους πρωταγωνιστές της ανασυγκρότησης.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι κοινός στόχος όλων είναι το ειρηνικό μέλλον της περιοχής. "Είναι στο χέρι μας να δώσουμε στις νέες γενιές, μια σταθερή, μια βιώσιμη ειρήνη, μια ειρήνη που θα επιστρέψει στις χώρες να αναπτυχθούν όλες μαζί", κατέληξε.

    Από την πλευρά του ο κ. Σόλις τόνισε ότι η Αλβανία προχωράει στον δρόμο της ανάπτυξης με ταχείς ρυθμούς, συμπληρώνοντας ότι οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτη στη χώρα για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

    Εξάλλου, πρόσθεσε ότι, πέρα από την κάλυψη των αναγκών υγείας, στόχος για τη χώρα του είναι η ποιότητα και για αυτό το λόγο συναντήθηκε με τον κ. Πασχαλίδη, αλλά και με τον κ. Αποστολόπουλο.

    [18] ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ Ρ. ΣΑΡΠΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 19 Ιανουαρίου 2001 (21:58 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ μιλώντας στο Κοινοβούλιο είπε ότι ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα από τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στη Γερμανία το 1980.

    Επικαλούμενος στοιχεία που έλαβε από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας είπε την περίοδο εκείνη "κατά λάθος" χρησιμοποιήθηκαν ορισμένες φορές τέτοια όπλα σε στρατιωτικές ασκήσεις στα δυτικά της χώρας, κοντά στις πόλεις Φούλντα, Λάμπερχαϊμ, Σβάινφουρτ, Γκράφενβερ και Γκάρλσαντ, καθώς και σε άλλες περιοχές. Ο κ. Σάρπινγκ δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα "Bild" δημοσίευσε σήμερα ότι το υπουργείο Αμυνας διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγιναν δοκιμές σε όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο στο έδαφος της Γερμανίας τη δεκαετία του 1970.

    [19] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΑΣΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2001 (21:47 UTC+2)

    Η σπουδαιότητα της αναμέτρησης με τον Ιωνικό την ερχόμενη Κυριακή έκανε τον Γιάννη Κυράστα να θέλει μόνο τη νίκη. " Θέλω οπωσδήποτε ένα θετικό αποτέλεσμα την Κυριακή στη Νεάπολη", τονίζει ο τεχνικός του Γηραιού και συνεχίζει: "Δεν θέλουμε άλλες απώλειες τον πρώτο γύρο. Στο δεύτερο γύρο έχουμε ευκολότερο πρόγραμμα, αφού υποδεχόμαστε τέσσερις ομάδες του πρωταθλήματος στην έδρα μας".

    Για τον Έλληνα προπονητή, τα προβλήματα δεν απουσιάζουν. Έτσι δεν θα έχει στη διάθεση τους τραυματίες Αλτίν Χατζί, Ρόμπερτ Νιστρόι και Παναγιώτη Δρούγα. Παράλληλα δεν θα μετάσχουν στην αποστολή οι τραυματίες Αντρέας Ράινκε και ο Αντώνης Σαπουντζής.

    [20] ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ, ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ...

    Πάτρα, 19 Ιανουαρίου 2001 (21:38 UTC+2)

    Ολ Σταρ Γκέιμ ώρα μηδέν... Ολος ο αθλητικός μπασκετικός κόσμος θα ζήσει αύριο Σάββατο τις υψηλές τεχνικές των Ελλήνων και ξένων παικτών. όμως πάνω από όλα θα δει θέαμα... Όλα αυτά στη Πάτρα, στο κλειστό γυμναστήριο "Τόφαλος Κακούσης". Οι ομάδες έχουν ήδη επιλεχτεί. Το ίδιο και οι παίκτες που θα σουτάρουν βολές τριών πόντων. Τον σχολιασμό θα κάνει ο ηθοποιός και τραγουδιστής, Γιάννης Ζουγαλένης. Όσον αφορά το θέαμα ανέλαβαν για μία ακόμη χρονιά ο Ντα Μπουλ, μασκότ των Σικάγο Μπουλς και οι Σλοβένοι ακροβάτες Φρόγκς, αλλά και οι τσιρλίντερς του Ολυμπιακού. Παράλληλα θα υπάρξουν και πολλές εκπλήξεις σε όλους όσους παραβρεθούν στο γήπεδο.

    Εκτός από το θέαμα που θα απολαύσουν όλοι όσοι βρεθούν στη γιορτή του μπάσκετ, θα τιμηθούν ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Φάνης Χριστοδούλου, ενώ θα βραβευθεί και ο πρόεδρος του Απόλλωνα Πάτρας, Σπύρος Γαλάνης για την προσφορά του στο άθλημα.

    [21] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    Ουάσιγκτον, 19 Ιανουαρίου 2001 (21:38 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έκλεισε συμφωνία με τον ανεξάρτητο εισαγγελέα Ρόμπερτ Ρέι για να αποφύγει να κατηγορηθεί για την υπόθεση Μόνικα Λεβίνσκι μετά την απομάκρυνση του από την προεδρία που θα γίνει αύριο, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

    Ο κ. Κλίντον σε αντάλλαγμα θα δώσει γραπτή ομολογία για την ανάμειξη του στην υπόθεση και αναμένεται να παραδεχθεί ότι εξαπάτησε τον αμερικανικό λαό.

    Ο κ. Ρέι θα αποσύρει τις κατηγορίες κατά του Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση κατά της Πόλα Τζόουνς.

    Η συμφωνία έγινε ανάμεσα στον κ. Ρέι και τον δικηγόρο του Κλίντον Ντέιβιντ Κένταλ.

    Ο κ. Ρέι ήταν επικεφαλής δικαστηρίου τον Αύγουστο του 2000 που εξέτασε την υπόθεση και καλείται να αποφασίσει αν θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Κλίντον μετά από την απομάκρυνση του από την προεδρία.

    Ο.Κ.

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2001 (21:28 UTC+2)

    Για τους προσεχείς αγώνες των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης, η FIBA όρισε τους εξής διαιτητές:

    ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ

    31 Ιανουαρίου

    Ηρακλής-Σκαβολίνι Πέζαρο: Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Ζατσάρα (Τσεχία)

    1 Ιανουαρίου

    Σλασκ Βρότσλαβ-Παναθηναϊκός: Ρέσερ (Γερμανία), Φατσίνι (Ιταλία)

    7 Φεβρουαρίου

    Πλάνια-Ηρακλής: Γιούνγκεμπραντ (Φιλανδία), Γιάνατς (Σλοβακία)

    8 Φεβρουαρίου

    Παναθηναϊκός-Σιένα: Ρεντόντο (Ισπανία), Σέμες (Ισραήλ)

    14 Φεβρουαρίου

    Ηρακλής-Σουνέρ: Ντοζάι (Κροατία), Μπελόσεβιτς (Γιουγκοσλαβία)

    15 Φεβρουαρίου

    Λιέτουβος-Παναθηναϊκός: Γιούνγκεμπραντ (Φιλανδία), Σούλγκα (Ουκρανία)

    21 Φεβρουαρίου

    Εφές Πίλσεν-Ηρακλής: Τζανκανέλα (Ιταλία), Σούλγκα (Ουκρανία)

    22 Φεβρουαρίου

    Παναθηναϊκός-Ούλκερ: Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Λα Μόνικα (Ιταλία)

    ΣΑΠΟΡΤΑ

    30 Ιανουαρίου

    Αρης-Μαρούσι: Μπραζάουσκας (Λιθουανία)-Ζατσάρα (Τσεχία)

    6 Φεβρουαρίου

    Μαρούσι-Αρης: Ρέσερ (Γερμανία), Μπασάρ (Ισραήλ)

    ΚΟΡΑΤΣ

    31 Ιανουαρίου

    Τριέστε-Νήαρ Ηστ: Ντοριζόν (Γαλλία), Μπελόσεβιτς (Γιουγκοσλαβία)

    7 Φεβρουαρίου

    Νήαρ Ηστ-Τριέστε: Ρέσερ (Γερμανία), Μπασάρ (Ισραήλ)

    ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    30 Ιανουαρίου

    Σπόρτιγκ-Σοπρόν: Ατανάσοφ (Βουλγαρία), Ζλατέφσκι (ΠΓΔΜ)

    31 Ιανουαρίου

    Παναθηναϊκός-Γκνίνια: Ατανάσοφ (Βουλγαρία), Ζλατέφσκι (ΠΓΔΜ)

    7 Φεβρουαρίου

    Παναθηναϊκός-Γαλατασαράι: Ρεβτλίβτι (Ισπανία), Σέμες (Ισραήλ)

    Κόμο-Σπόρτιγκ: Φίσερ (Σλοβενία), Πίτζιο (Ελβετία)

    ΡΟΝΚΕΤΙ

    21 Ιανουαρίου

    Απόλλων Πτ.-Μπότασπορ: Γκολογάνοφ (Βουλγαρία), Μάζιτς (Γιουγκοσλαβία)

    7 Φεβρουαρίου

    Μπότασπορ-Απόλλων Πτολ.: Ζουράποβιτς (Βοσνία), Ζλατέφσκι (ΠΓΔΜ)

    [23] ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA BANK

    Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2001 (21:27 UTC+2)

    Από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου θα ισχύσουν τα νέα επιτόκια της Alpha Bank. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικών χορηγήσεων διαμορφώνεται στο 7,50%, τα δάνεια για αγορά μετοχών θα χορηγούνται με επιτόκιο 11% , ενώ τα στεγαστικά δάνεια θα χορηγούνται με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,75%.

    Στο "πεδίο" των καταναλωτικών χορηγήσεων, το ανοικτό προσωπικό δάνειο θα χορηγείται με 12%, ενώ τα προσωπικά δάνεια με επιτόκια από 9,75% - 10,75%. Επίσης, η τράπεζα διαμόρφωσε στο 16% τα ανώτατα επιτόκια των πιστωτικών της καρτών.

    Τα επιτόκια καταθέσεων κυμαίνονται από το 2,50% έως το 4,25% ανάλογα με το ύψος του ποσού, ενώ αντιστοίχως τα επιτόκια ταμιευτηρίου κυμαίνονται από το 1% έως το 3%.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 19 January 2001 - 23:48:14 UTC