Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ:ΤΟ 2003 Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [02] ΔΙΚΑΙΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
  • [03] ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [04] ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [05] Η IFJ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ RTS ΑΠΟ
  • [06] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [07] ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΑΡΤΑ - ΛΑΡΒΙΚ
  • [08] ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΤΗΣ Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [09] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [10] DIE PRESSE: ΚΑΜΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [11] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ "ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [12] ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ
  • [13] ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ
  • [14] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ
  • [15] EKΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
  • [16] ΠΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΤΟ ΧΑΑ
  • [17] ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ
  • [18] ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΡΕΠΠΑ - ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ 119 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ
  • [19] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [20] Η ΚΝΑΚ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [21] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ
  • [23] ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΩΚΕΑΝΙΑΣ
  • [24] ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ:ΤΟ 2003 Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2001 (12:43 UTC+2)

    "Πρέπει να διορθώσουμε το όλο φορολογικό σύστημα με τρόπο διαφανή και κοινωνικά δίκαιο. Ελπίζω ότι μέσα στο 2003 θα κάνουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο όπως είναι σήμερα έχει τη βάση του στη δεκαετία του '50".

    Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ με την οποία κατηγορούσε τη κυβέρνηση για ασυνέπεια στη δέσμευση της ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα γίνει μέσα στο 2000 και όχι στο 2001 όπως λέει τώρα. Ο πρωθυπουργός απέδωσε σε τυπογραφικό λάθος το γεγονός ότι στην εισηγητική έκθεση του φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε μαζί με τον προϋπολογισμό αντί να αναφέρεται ότι οι φορολογικές αλλαγές θα ισχύουν από το 2001 θα ισχύουν από το 2000. Και συμπλήρωσε ότι μόνο κακόπιστος δεν θα το έβλεπε αυτό.

    "Τον Οκτώβριο του 2000 -εξήγησε ο πρωθυπουργός- ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σε συνέντευξη του παρουσίασε τις φορολογικές ελαφρύνσεις και ανέφερε ότι αυτές θα ισχύσουν από το 2001. Μετά κατατέθηκε ο νέος προϋπολογισμός. Η συζήτηση του στη Βουλή έγινε με βάση το 2001. Κανείς δεν αναφέρθηκε στο τυπογραφικό λάθος της εισηγητικής έκθεσης. Μετά από μήνες οι συνεργάτες του κ. Εβερτ το ανακάλυψαν. Προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα".

    Στο σημείο αυτό ο κ. Σημίτης καυτηρίασε το γεγονός ότι η ώρα του πρωθυπουργού δεν αξιοποιήθηκε για σοβαρά θέματα και ζήτησε να μην ευτελίζεται το κοινοβούλιο με τέτοιες συζητήσεις.

    Από την πλευρά του ο κ. Εβερτ τόνισε ότι η εντύπωση που δόθηκε στον ελληνικό λαό και στο Κοινοβούλιο ήταν ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα ισχύσουν το 2000 και εκ των υστέρων η κυβέρνηση ανακάλεσε.

    Ο πρωθυπουργός αντί να απαντήσει ευθέως για το ατόπημα της θέλει και τα ρέστα. Πρέπει να επανορθώσετε το σφάλμα σας. Με τέτοια τερτίπια δεν μπορείτε να εξαπατάτε επ' άπειρο τον ελληνικό λαό κατέληξε ο κ. Εβερτ.

    "Μόνο ένας κακόπιστος που δεν σκέφτεται ή κοιτάζει μόνο τους αριθμούς και δεν καταλαβαίνει μπορεί να μιλάει για εξαπάτηση", απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε : "Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας που ξεκινήσαμε για φορολογικές ελαφρύνσεις γιατί αυτό θα είναι ένα κίνητρο να βοηθηθούν οι χαμηλόμισθοι. Η μείωση των έμμεσων φόρων και η αύξηση των φορολογικών εισπράξεων από τις εταιρίες είναι ένας δείκτης της κοινωνικής δικαιοσύνης που εφαρμόζουμε", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] ΔΙΚΑΙΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Νταβός, 26 Ιανουαρίου 2001 (11:49 UTC+2)

    Το δίκαιο μοίρασμα των προνομίων της παγκοσμιοποίησης ζήτησαν οι ηγέτες των χωρών που μετέχουν στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, λέγοντας ότι τα περισσότερα οφέλη της παγκοσμιοποίησης απολαμβάνουν οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες.

    Οι εργασίες του φόρουμ ξεκίνησαν χθες κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο Νταβός, λόγω φόβων για επανάληψη των επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περυσινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Ο πρόεδρος της Τανζανίας, Μπέντζαμιν Μκάπα, δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών συνεχώς διευρύνεται, όπως άλλωστε και το λεγόμενο "ψηφιακό χάσμα" των τεχνολογικά ανεπτυγμένων και των υποανάπτυκτων σε αυτό τον τομέα χωρών. Ο τανζανός πρόεδρος μίλησε επίσης ότι λόγω των επιδημικών διαστάσεων που έχει λάβει πλέον το AIDS και η φυματίωση στην Αφρική βγαίνει στην επιφάνεια και ένα άλλο χάσμα, αυτό της αξίας που δίνεται στην ανθρώπινη ζωή. Απηύθυνε παράλληλα έκκληση για περισσότερες επενδύσεις στην Αφρική, μια ήπειρο που μαστίζεται από διάφορα προβλήματα και χρειάζεται τη συμβολή της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ινδιας, Γιάσουατ Σίνχα, δήλωσε ότι είναι μεν φανερά τα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης, αλλά το ισχύον σύστημα είναι άδικο σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στον περιβαλλοντικό, όπου οι κάτοικοι των πλούσιων χωρών του Βορρά έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη μόλυνση του περιβάλλοντος από ό,τι οι πολίτες των χωρών του υπό ανάπτυξη Νότου. "Εάν ολόκληρος ο κόσμος υιοθετήσει το σύστημα ζωής των Αμερικανών που ζουν στα προάστεια, τότε πολύ γρήγορα ενδεχομένως δεν θα υπήρχε ο πλανήτης Γη", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Γεωργίας της Βραζιλίας, Μάρξους Βινίσιους Πρατίνι ντε Μοράες, απηύθυνε έκκληση για απελευθέρωση του εμπορίου αγροτικών προϊόντων, λέγοντας ότι η χώρα του, μια από τις κυρίαρχες δυνάμεις στον τομέα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις αγροτικές προμήθειες ύψους 1 δισ. δολαρίων την ημέρα που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και την Ιαπωνία.

    Εν τω μεταξύ, κορυφαίοι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί πολύ εύκολα να βρεθεί μπροστά σε πολλά προβλήματα, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

    Σ.Π.

    [03] ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2001 (11:38 UTC+2)

    Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αποστείλει στην κυβέρνηση την έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, η οποία περιλαμβάνει επισημάνσεις αναφορικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και του κόστους ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των αγορών.

    Τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με την ανεξαρτητοποίηση από την πολιτεία όλων των ρυθμιστικών αρχών-Επιτροπή Ανταγωνισμού, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας- αποσκοπούν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στην ελληνική οικονομία, ενώ όπως εκτιμάται, οι επισημάνσεις του σχεδίου, αναμένεται να οδηγήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, στην αύξηση της απασχόλησης και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

    Σημειώνεται ότι οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, θα συζητηθούν στη Σύνοδο του διεθνούς οργανισμού για την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 22 και 23 Μαρτίου.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τύπου, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα στον Οργανισμό για τις ως τώρα πρωτοβουλίες που έχει πάρει αναφορικά με τα κλειστά επαγγέλματα.

    Στο σημείωμα του ΥΠΕΘΟ τονίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του ΚΕΠΕ για τα κλειστά επαγγέλματα, συστάθηκε ειδική επιτροπή που εξετάζει το πτωχευτικό δίκαιο και θα εισηγηθεί αλλαγές, ενώ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία-Ανάπτυξης, Μεταφορών Επικοινωνιών και Δικαιοσύνης, εξετάζει τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα των αδειών λειτουργίας των νέων επιχειρήσεων.

    [04] ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Νέο Δελχί, 26 Ιανουαρίου 2001 (13:47 UTC+2)

    Τεράστιες καταστροφές έχει προκαλέσει στην Ινδία ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε νωρίς σήμερα το πρωί στη χώρα, παρασύροντας στον θάνατο περίπου 400 άτομα και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλα.

    Κι ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από το ισχυρό πλήγμα του Εγκέλαδου, η περιοχή Γκουζαράτ θυμίζει βομβαρδισμένο τόπο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αφού το ωστικό κύμα προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές σε πάρα πολλά κτίρια της περιοχής.

    Ο ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγέ, συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση των συνεπειών του καταστροφικού περάσματος του Εγκέλαδου από τη χώρα και να αποφασιστούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Στο Αχμενταμπάντ, την πόλη που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό- τον ισχυρότερο των τελευταίων πενήντα χρόνων στη χώρα- έχουν διακοπεί οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, ενώ μεγάλα τμήματα της πόλης έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της ινδικής τηλεόρασης, στην πόλη Μπουζ κατέρρευσε ένα πενταόροφο κτίριο, παγιδεύοντας κάτω από τα συντρίμμια του τουλάχιστον 150 άτομα.

    Πρόκειται για τον δεύτερο μεγάλο σεισμό στον κόσμο τη νέα χρόνια. Στις 13 Ιανουαρίου, σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ, θάβοντας κάτω από τόνους λάσπης περισσότερα από 2.400 άτομα.

    Σ.Π.

    [05] Η IFJ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ RTS ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) κάλεσε τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα να διεξάγει δημόσια και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το θάνατο των 16 εργαζομένων στη σερβική κρατική τηλεόραση στη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

    Το αίτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων απευθύνεται στον πρόεδρο Κοστούνιτσα μετά τη δήλωση της Γενικής Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε κατά την επίσκεψή της στο Βελιγράδι ότι το ΝΑΤΟ είχε ενημερώσει τον πρώην πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι σερβική κρατική τηλεόραση αποτελούσε στόχο της Συμμαχίας.

    "Αν έχει δίκιο, τότε πρόκειται για σκάνδαλο, το οποίο πρέπει να αποκαλυφθεί", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η IFJ που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

    "Πρέπει να εξεταστεί το κατά πόσο οι ζωές των εργαζομένων στην τηλεόραση θυσιάστηκαν σκόπιμα για την προπαγάνδα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς", τόνισε ο ΓΓ της IFJ Αϊνταν Γουάιτ.

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων επισήμανε ότι οι 16 εργαζόμενοι στην κρατική τηλεόραση ήταν οι μόνοι πολίτες που σκοτώθηκαν σε δημόσιο κτίριο στη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

    [06] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Λονδίνο, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Η Daily Telegraph αναφέρει σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας σε μια προσπάθειά του να αποζημιώσει τους Αρμενίους -λόγω της απουσίας από το πρόγραμμα οποιασδήποτε αναφοράς για τη σφαγή τους από τους Οθωμανούς το 1915- κάλεσε στην εκδήλωση του Σαββάτου τον επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας στη Βρετανία και 20μελή αποστολή.

    Την "Ημέρα Ολοκαυτώματος" θα παρακολουθήσουν 1.900 επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων, ο πρίγκιπας Κάρολος, ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι επικεφαλής των Εκκλησιών, και άλλοι. Ο Κάρολος, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ανάψει ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και αυτών που σκοτώθηκαν σε βιαιότητες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Κοσσυφοπέδιο και την Αρμενία.

    Σε άρθρο του Independent με τίτλο "Τουρκική ταινία κατηγορεί τους Αρμενίους για γενοκτονία", αναφέρεται σε ταινία που παρουσιάστηκε στο τουρκικό δορυφορικό κανάλι TRT και το οποίο κατηγορεί τους Αρμενίους για γενοκτονία των Τούρκων το 1915-6. Το ντοκιμαντέρ ανέφερε, επίσης, ότι μόνο 300.000 Αρμένιοι σκοτώθηκαν εκείνη την περίοδο.

    Ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι στην παρουσίαση αυτής της προκλητικής ταινίας δεν αντέδρασε καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση, ενώ επιτίθεται κατά των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, επειδή δεν τολμούν να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, επειδή δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Κάτι που συνέβη με τη Γαλλία, η οποία την αναγνώρισε και τώρα αντιμετωπίζει την οργή των Τούρκων και την ακύρωση πολλών αμυντικών και εμπορικών συμφωνιών.

    Ο Economist σε άρθρο του για το ίδιο θέμα, αναφέρει ότι το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να μην εντάξει στο επίσημο πρόγραμμα της αυριανής εκδήλωσης τη γενοκτονία των Αρμενίων για να μην διαταράξει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Τουρκία.

    [07] ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΑΡΤΑ - ΛΑΡΒΙΚ

    Αρτα, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Τον τέταρτο αγώνα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών δίνει αύριο η Αναγέννηση Άρτας. Υποδέχεται στις 6 μ.μ. στην Άρτα τη Νορβηγική Λάρβικ με στόχο την πρώτη νίκη στους ομίλους της διοργάνωσης.

    Ο τεχνικός της Αναγέννησης, Τίμπι Μίλεα αντιμετωπίζει αρκετά αγωνιστικά προβλήματα και στις τάξεις της Αναγέννησης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

    Η Άννα Ψαθά ταλαιπωρείται από ίοση και δεν είναι σίγουρο αν θα καταφέρει να είναι σήμερα στη διάθεση του προπονητή της, ενώ και η Σκουτέλα αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού.

    Όλη την εβδομάδα ο Τίμπι Μίλεα κατέβαλε προσπάθειες να ανυψώσει το ηθικό των αθλητριών που έχουν επηρεαστεί από την ήττα στο προηγούμενο εντός έδρας παιχνίδι με τη Ρουμανική Βαλτσέα.

    Ο προπονητής της Αναγέννησης ζητά από τις αθλήτριές του να παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους καθώς πιστεύει ότι, παρά τα προβλήματα, η ομάδα του μπορεί να επικρατήσει της Νορβηγικής, Λάρβικ.

    [08] ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΤΗΣ Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Με τα παιχνίδια της πρεμιέρας του Β' γύρου συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο το Πρωτάθλημα ΔΕΠΑ Α1 ανδρών.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Αύριο: ( Πανελληνίου 17.00) Πανελλήνιος-Βριλήσσια COSPICO, (Ιωνικού 17.30) Ιωνικός GRATSIAS - Αρχέλαος Κατερίνης (Μίκρας 18.00) ΠΑΟΚ ΤΟΤΤΗΣ -Φίλιππος COTTON FIELDS, (ΜΕΤΣ 20.00) ΣΑΚΑ ΒΕΤΑ ΑΧΕ-ΒΑΟ, (Βύρωνα 18.00) Αθηναϊκός-ΙΕΚ Ξυνή.

    Κυριακή: (Ζηρινείου 15.30) ΑΣΕ Δούκα-Κιλκίς ALUMIL (απ' ευθείας από την ΕΤ-3).

    Η βαθμολογία σε 11 αγώνες έχει ως εξής: ΓΑΣ Κιλκίς (316-288) 18, Φίλιππος COTTON FIELDS (234-217) 16, Βριλήσσια COSPICO (298-328) 10, Αθηναϊκός (277-288) 10, ΓΑΣ Αρχέλαος (234-239) 8, ΠΑΟΚ ΤΟΤΤΗΣ (262-284) 6, ΒΑΟ (252-294) 2, ΙΕΚ Ξυνή (231-294) 0.

    Σημειώνεται ότι ο ΑΣΕ Δούκα έχει δύο αγώνες λιγότερους και ο Φίλιππος Βέροιας με τον Αρχέλαο Κατερίνης από έναν.

    [09] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    "Συνομωσίες που στοχεύουν στο να περιέλθει η Κύπρος στην κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων και να αποδυναμωθεί η Τουρκία", βλέπει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ντενκτάς τόνισε:

    "Εξυφαίνονται διάφορες συνωμοσίες που αποσκοπούν στο να περιέλθει η Κύπρος στην κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων και να αποδυναμωθεί η Τουρκία. Το γεγονός ότι η Τουρκία βρέθηκε αντιμέτωπη με το "αρμενικό ζήτημα", είναι αποτέλεσμα των συνωμοσιών αυτών.

    Η χθεσινή δολοφονία του Διευθυντή Ασφαλείας του Ντιγιαρμπακίρ και πέντε αστυνομικών δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αλλά αποτελεί έναν από τους κρίκους μιας αλυσίδας και έργο μαριονετών που καθοδηγούνται από το εξωτερικό για να αποδυναμωθεί η Τουρκία".

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ο κ. Ντενκτάς ανέφερε:

    " Η Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 είχε το χαρακτήρα ενός είδους λειτουργικής ομοσπονδίας, αλλά η Ελληνοκυπριακή πλευρά την κατήργησε για να υλοποιήσει τον σκοπό της που ήταν η Ενωση.

    Ο "Ελληνοκυπριακός Τομέας", ενώ συνεχίζονταν συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, καπηλευόμενη τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέβαλε το 1990 μονόπλευρη αίτηση στην Ε.Ε., η οποία αντίκειται στις συμφωνίες. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά εξήγησε στις αρχές της Ε.Ε., με κάθε ευκαιρία, ότι πρόκειται περί λάθους, αλλά οι αρμόδιοι της Ε.Ε. δεν το έλαβαν υπόψη.

    Ο πραγματικός σκοπός της Ελληνοκυπριακής πλευράς για ένταξη στην Ε.Ε. δεν είναι οικονομικός, αλλά πολιτικός. Στο σημείο όπου έχουν φθάσει τα πράγματα, η πορεία των Ελληνοκυπρίων αποσκοπεί στην κυριαρχία επί {ολόκληρης} της Κύπρου μέσω της Ε.Ε. και την εξάλειψη των δικαιωμάτων της Τουρκίας επί της Κύπρου και την επίλυση του Κυπριακού με τη μέθοδο επίλυσης του Κρητικού ζητήματος".

    Ο Κληρίδης δήλωσε ότι όταν πραγματοποιηθεί η ένταξη στην Ε.Ε.η συμφωνία εγγυήσεων του 1960 πρακτικά θα παύσει να ισχύει, ότι οι εγγυήσεις που θα αποκτήσουν οι Τουρκούπριοι με τυχόν συμφωνία περιλαμβανομένης της διζωνικότητας και της συνολικής ανταλλαγής περιουσιών θα παύσουν να ισχύουν στο μέλλον σύμφωνα με τους νόμους της Ευρώπης, ότι με την εφαρμογή χωρίς περιορισμούς του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης , εγκατάστασης και απόκτησης περιουσιών γνωστού με την ονομασία "3 ελευθερίες" θα επιστρέψουν στο Βορρά όλοι οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες και κατ' αυτόν τον τρόπο ο Κυπριακός Ελληνισμός θα βγει νικητής", είπε.

    "Τα κριτήρια της Ε.Ε. έχουν αφανίσει όλες τις παραμέτρους για την επίλυση του Κυπριακού με την εγκαθίδρυση ομοσπονδίας. Εάν πραγματικά η Ε/Κ πλευρά έχει πρόθεση για ενοποίηση, ο απλούστερος τρόπος γι' αυτό είναι η εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας, πράγμα το οποίο έχουν τονίσει ξεκάθαρα και οι επιστήμονες.

    Η θέσης εγκαθίδρυσης συνομοσπονδίας δεν έχει προταθεί για να αποτελέσει εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά προτάθηκε ως μια μεθόδευση για να βοηθηθεί η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Οσον αφορά τις κατ' ιδίαν συνομιλίες για το Κυπριακό, πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική είναι και η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων προτού παρακαθίσουν οι πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών, όσο και αυτή καθ' εαυτή η πραγματοποίηση συνομιλιών. Οι κατ' ιδίαν συνομιλίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο σε ένα ορισμένο σημείο", τόνισε.

    Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καμιά πρόθεση να συνάψουν εταιρική σχέση μαζί μας, αλλά επιδιώκουν να επεκταθούν στην Κύπρο με βάση τα κριτήρια της Ε.Ε. και να επιλυθεί το Κυπριακό προτού η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε. Οσον αφορά τη συσχέτιση της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. με το Κυπριακό, πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο αποτελεί ξεχωριστό ζήτημα", είπε.

    Στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα "μήπως {η Ε.Ε.} έχει ζητήσει από τη Βρετανία να διευθετήσει πρώτα το Ιρλανδικό ζήτημα και μετά να αποταθεί (για ένταξη) ή ζητεί από την Ελληνοκυπριακή πλευρά να διευθετήσει πρώτα τις υποθέσεις της για να ενταχθεί στη συνέχεια; Όχι βεβαίως. Τότε όμως γιατί αυτό ζητείται από την Τουρκία;".

    "Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. πριν από την ένταξη της Τουρκίας αντίκειται στις συμφωνίες του 1960 και η πορεία αυτή είναι απαράδεκτη για την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Η Ε.Ε. επιδιώκει σταθερότητα στην περιοχή και συμπεριέλαβε το Κυπριακό στην ημερησία διάταξη της με τη σκέψη της εδραίωσης της ειρήνης ευκολότερα. Η Ε.Ε. όμως έχει εξαπατηθεί και επιβάλλεται να εξηγηθούν οι πραγματικότητες, με κάθε ευκαιρία , στις χώρες της Ε.Ε. Το "μπαλάκι" βρίσκεται πια στην περιοχή της Ε.Ε. και των μεγάλων χωρών και επιβάλλεται στις μεγάλες χώρες να διαπιστώσουν ότι δεν είναι δυνατόν να συναφθεί συμφωνία με την μονόπλευρη στάση των Ελληνοκυπρίων θεωρώντας τους ως Κυπριακή Δημοκρατία", είπε.

    Στην επισήμανση από τους δημοσιογράφους του ισχυρισμού ότι σε περίπτωση ένταξης της Νότιας Κύπρου στην Ε.Ε. σημαντικό μέρος των Τουρκοκυπρίων θα μεταναστεύσει στο Νότο, ο κ. Ντενκτάς σημείωσε:

    "Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μετανάστευση στο Νότο. Είναι όμως δυνατό πολλοί Τουρκοκύπριοι να προσφύγουν σε ορισμένα τεχνάσματα για να αποκτήσουν διαβατήριο της Ε.Ε. με σκοπό να προωθήσουν τις υποθέσεις τους. Δεν επιβάλλεται όμως να εγκαταλείψουν την "ΤΔΒΚ" γι' αυτό. Πρέπει να γνωρίζει κανείς τους Τουρκοκύπριους. Ολο το ζήτημα έγκειται στο να αποκαταστήσουμε την οικονομία μας και τότε κανείς δεν θα έχει βλέψεις αλλού".

    Περαιτέρω επισήμανε "από κάποια σφυγμομέτρηση προέκυψε ότι το 90% των Τ/Κ μεταξύ αυτών μπορείτε να συμπεριλάβετε και εμένα επιθυμούν την ένταξη στην Ε.Ε. Όμως περίπου το 80% απ' αυτούς ζητεί πρώτα τη σύναψη συμφωνίας, διότι θεωρεί πως με την εν λόγω συμφωνία θα αναγνωρισθεί το κράτος τους, θα συνεχισθεί η τουρκική εγγύηση και οι Ε/Κ δεν θα επιστρέψουν (στο Βορρά). Επίσης, το μισό του 80% που ζητεί πρώτα την επίτευξη συμφωνίας, ζητεί επίσης και ταυτόχρονη ένταξη με την Τουρκία. Όμως στην έκθεση των εκπροσώπων της Ε.Ε. αναφέρεται ότι το 90% των Τουρκοκυπρίων ζητεί την ένταξη στην Ε.Ε. και τονίζεται ότι επομένως δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα υποστηριζόμενα από τον Ντενκτάς και την Τουρκία.

    Η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι εκείνη η οποία δεν επιδιώκει την ειρήνη και τη συμφωνία. Όμως υπάρχουν ορισμένες αρχές και δικαιώματα που είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι η (διατήρηση της) Ε/Τ ισορροπίας".

    Απαντώντας στην ερώτηση "Από την εικόνα που παρουσιάσατε διαφαίνεται ότι δεν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες (για το Κυπριακό). Τι θα γίνει όμως με την "ΤΔΒΚ" σε περίπτωση μονόπλευρης ένταξης των Ελληνοκυπρίων στην Ε.Ε.; Μήπως θα γίνει νομός της Τουρκίας", τόνισε:

    "Κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων τέθηκε ως βάση ένα (ορισμένο) πρότυπο και δεν ζητήθηκε να προταθεί οτιδήποτε απ' έξω. Υποστηρίζουμε ότι εφόσον συμβαίνει κάτι τέτοιο η διαδικασία (των συνομιλιών ) τερματίζεται. Το έδαφος δεν έχει προλειανθεί και η διαδικασία έχει αυτοκαταργηθεί. Εάν επιδιώκεται η έναρξη νέας διαδικασίας η οποία θα τελεσφορήσει , πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς δεν έχουμε αποκλείσει απερίφραστα τη διεξαγωγή συνομιλιών, αλλά γι' αυτό επιβάλλεται η δημιουργία ενός νέου κλίματος. Στην πραγματικότητα, οι συνομιλίες έχουν τερματισθεί για τους Ελληνοκυπρίους και η υπόθεση έχει λήξει καθ' όσον αναγνωρίζονται ως Κυπριακή Δημοκρατία".

    [10] DIE PRESSE: ΚΑΜΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Η εφημερίδα "Die Presse" σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη δημοσιεύει άρθρο με τίτλο "Η Τουρκία καθυστερεί την εφαρμογή των αξιώσεων της ΕΕ" και υπότιτλο "Οι Εθνικιστές μπλοκάρουν τα δικαιώματα των Κούρδων και την κατάργηση της θανατικής ποινής".

    Στην ανταπόκριση επισημαίνεται η δυσχέρεια της παρούσας τουρκικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τα κριτήρια της ΕΕ που αφορούν τον εκδημοκρατισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού, μέσω συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών κινήσεων στη χώρα. Αιτία της δυσχέρειας είναι η πολιτική βούληση του κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να συμμετάσχει στο συνασπισμό και ο ρόλος του στρατού.

    Στα κύρια σημεία της η εφημερίδα αναφέρει ότι: "Η τουρκική κυβέρνηση συνασπισμού, αποτελούμενη από το Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) του Μπουλέντ Ετζεβίτ, το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (ANAP) του Μεσούτ Γιλμάζ, η οποία, στο διάστημα των δύο ετών ύπαρξής της, στάθηκε ικανή να επιλύσει ολόκληρη σειρά επίμαχων ζητημάτων, βρίσκεται τώρα ενώπιον ενός προβλήματος: Μέχρι τώρα, δεν έχει κατορθώσει να φθάσει σε μία απόφαση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αξιώνει η ΕΕ.

    Με αυτό τον τρόπο τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο και το χρονοδιάγραμμα προσέγγισης της Τουρκίας στην ΕΕ. Μέχρι τα τέλη του 2001 θα πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα πρώτα σημεία του καταλόγου αξιώσεων της Ένωσης. Αυτό όμως δύσκολα θα επιτευχθεί.

    Στη λίστα της ΕΕ βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η προώθηση της ελευθερίας γνώμης, η ενεργός καταπολέμηση των βασανιστηρίων, η ενίσχυση του κράτους δικαίου και η υποστήριξη μίας επίλυσης του Κυπριακού. Εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει αυτά τα πρώτα σημεία της "εταιρικής σχέσης", θα παραμείνει και στο μέλλον η μοναδική από τις 13 υποψήφιες χώρες, με την οποία η ΕΕ δεν θα αρχίσει καμία ενταξιακή συνομιλία".

    [11] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ "ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Ανησυχία για την κατάσταση του περιβάλλοντος στα Βαλκάνια και για τις επιπτώσεις από το απεμπλουτισμένο ουράνιο εξέφρασαν σήμερα οι "Γιατροί του Κόσμου" σε ημερίδα που οργάνωσαν στο Ζάππειο σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ, τόνισε ότι τα Βαλκάνια έχουν υποστεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, που περιλαμβάνει τα νερά του Δούναβη, την περιοχή γύρω από τα εργοστάσια του Πάντσεβο, την Αδριατική και το Αιγαίο, τα ορυχεία της Μιτροβίτσα, τα απόβλητα της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με την Κάθριν Γιούλερ του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης Απεμπλουτισμένου Ουρανίου, "δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις, δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες, ούτε καν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν κάνει τέτοιες μελέτες" και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες, αλλά από ανεξάρτητους οργανισμούς. Η κ.Γιούλερ αμφισβήτησε τα θεωρητικά μοντέλα επιπτώσεων από την έκθεση σε ραδιενέργεια, τονίζοντας ότι η πραγματικότητα είναι έως και εκατό φορές χειρότερη από τα μοντέλα αυτά.

    Παράλληλα, δήλωσε ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο ανιχνεύεται 48 ώρες μετά την έκθεση του ατόμου σε αυτό, ενώ μετά την παρέλευση του 48ώρου θα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις χωρίς να είναι βέβαιο όμως ότι θα δείξουν την πραγματικότητα.

    Ο διευθυντής Ερευνών του "Δημόκριτου", Ελευθέριος Σιδέρης, παρουσίασε τις πρόσφατες καθησυχαστικές μετρήσεις στα ελληνικά στρατόπεδα του Κοσσυφοπεδίου και υποστήριξε ότι στον Κόλπο δεν πιστοποιήθηκαν κρούσματα λευχαιμίας, αλλά κρούσματα λειτουργικότητας του εγκεφάλου, ενώ ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, κ. Ραψομανίκης, υποστήριξε ότι οι μετρήσεις έπρεπε να γίνουν λίγο καιρό μετά τον πόλεμο και όχι τώρα.

    [12] ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ

    Μελβούρνη, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Οπως κάθε χρόνο, στην Ημέρα της Αυστραλίας, τιμούνται από την πολιτεία Αυστραλοί πολίτες, που έχουν διακριθεί, για την προσφορά σε διάφορους κοινωνικούς τομείς.

    Μεταξύ των τιμηθέντων φέτος συμπεριλαμβάνονται και έξι άτομα Ελληνικής καταγωγής και είναι:

    *Κωνσταντίνος Μιχαήλ, κατηγορία ΑΟ (Officer in the Order of Australia), για την προσφορά του στον τομέα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, ως καθηγητής, τόσο στην Αυστραλία όσο και διεθνώς. Ο καθηγητής Μιχαήλ γεννήθηκε στην Αυστραλία από γονείς που κατάγονται από το Καστελόριζο.

    *Κωνσταντίνος Σουβλής, κατηγορία ΑΜ (Member the Order of Australia), για τις σημαντικές υπηρεσίες που πρόσφερε και προσφέρει προς την Ένωση Παλαιών Πολεμιστών της Κουηνσλάνδης και την οργάνωση Lions International. Ο κ. Σουβλής, εκτός των άλλων, δώρισε μεγάλη έκταση γης όπου χτίστηκε το "Σπίτι των Απομάχων", όπου, ο θάλαμος για του ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο της άνοιας, φέρει το όνομα της μητέρας του 'Χρυσάνθη'.

    *Δρ. Ιωάννης Φέρος, κατηγορία ΟΑΜ (Medal of the Order of Australia), για την προσφορά των υπηρεσιών του προς το σύνολο, μέσω της οργάνωσης Rotary International. Ο Δρ. Φέρος γεννήθηκε στην Αυστραλία. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από τα Κύθηρα η δε μητέρα του είναι Γερμανικής καταγωγής.

    *Ανδρέας-Παναγιώτης Σουρής, κατηγορία ΟΑΜ, για τις υπηρεσίες του στην προστασία του περιβάλλοντος και τη συμβολή του στην ίδρυση και συντήρηση εθνικών πάρκων, στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Ο κ. Σουρής γεννήθηκε στην Αυστραλία και οι γονείς του έλκουν την καταγωγή από τα Κύθηρα.

    *Γκρέις Σπαθοπούλου, κατηγορία PSM (Public Service Medal), για την μεγάλη προσφορά της προς το δημόσιο τομέα σχετικά με την βελτίωση των σχέσεων και αρμονική συμβίωση, ατόμων από διαφορετικές εθνικότητες.

    *Ερρίκος Νεοφύτου, κατηγορία PSM, για τις εξαιρετικές υπηρεσίας στο δημόσιο και στον τομέα Διερμηνέων-Μεταφραστών. Ο κ. Νεοφύτου είναι διευθυντής της υπηρεσίας διερμηνέων-μεταφραστών του Τμήματος Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Νοτίου Αυστραλίας.

    [13] ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Βελιγράδι, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας θα λάβουν στις επόμενες δύο εβδομάδες τελική απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούν με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζόραν Ζίβκοβιτς.

    "Τις επόμενες 10 - 15 μέρες, θα λάβουμε την τελική απόφαση που θα ορίζει τον τρόπο συνεργασίας με το Δικαστήριο της Χάγης", είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας.

    Διευκρίνισε ότι η απόφαση θα ληφθεί από τις κυβερνήσεις της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

    "Η συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν είναι μόνο νομικό θέμα, είναι ταυτόχρονα θέμα πολιτικής προσέγγισης", τόνισε.

    Ο κ. Ζίβκοβιτς προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μία μέρα αφότου η Γενική Εισαγγελέας της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή της στο Βελιγράδι, χωρίς να αποσπάσει από τις αρχές δεσμεύσεις σχετικά με την έκδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου.

    "Τυπικά, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφασίζει για την έκδοση, αλλά όσον αφορά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μία πολιτική άποψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο υπουργός δεν μπορεί να αποφασίσει για το θέμα αυτό μόνος του, δεν πρόκειται για συνηθισμένη απόφαση", είπε ο κ. Ζίβκοβιτς.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας επισήμανε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η κοινή γνώμη, η οποία όμως δεν μπορεί να εμποδίσει τις αρχές στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους προς τη διεθνή κοινότητα ή να πιέσει τις αρχές να κρύψουν τους εγκληματίες πολέμου.

    "Η νέα γιουγκοσλαβική κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να κρύψει εγκληματίες πολέμου ή να επιτρέψει να παραμείνουν ατιμώρητοι", τόνισε.

    Χθες η Κάρλα Ντελ Πόντε δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για την έκβαση της επίσκεψης στο Βελιγράδι προειδοποιώντας ότι "η πλήρης συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να αποφευχθεί αν η Γιουγκοσλαβία σκοπεύει να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα".

    [14] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Οι μικροί καρατέκα ανοίγουν αύριο Σάββατο την αυλαία των αγωνιστικών υποχρεώσεων της χρονιάς με το πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων, κορασίδων, το οποίο θα διεξαχθεί σε δύο δόσεις, λόγω της μεγάλης συμμετοχής στο ΟΑΚΑ, στην αίθουσα "Γιώργος Κασσιμάτης".

    Ο συναγωνισμός αναμένεται να είναι μεγάλος, καθώς οι πρώτοι νικητές θα πλαισιώσουν τις εθνικές ομάδες στο βαλκανικό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στη Βουλγαρία. Το πρόγραμμα θα αρχίσει το Σάββατο στις 9:00 με τα κατά κορασίδων (1987-1992) και θα ολοκληρωθεί με το κούμιτε κορασίδων στις ίδιες κατηγορίες ηλικιών.

    Την Κυριακή οι αγώνες θα αρχίσουν επίσης στις 9:00 με τα κάτα κορασίδων (1985, 1986) παίδων (191, 1992) και το κούμιτε κορασίδων παίδων στις ίδιες ηλικίες.

    [15] EKΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα "Η συμβολή των Γυναικών στην Ειρήνη και τη Συμφιλίωση των Λαών", οργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου, σε συνεργασία με την Γερμανίδα ευρωβουλευτή Μίχτιλντ Ρότε.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου στο Ζάπειο Μέγαρο, ενόψει της επίσκεψης γυναικών τουρκικής καταγωγής που κατοικούν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας και είναι εκπρόσωποι του σωματείου "Ενωση για μια Σύγχρονη Ζωή".

    [16] ΠΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΤΟ ΧΑΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει μετατραπεί το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, συνεπεία του αρνητικού κλίματος που επικρατεί και της κακής πορείας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνέστησε σήμερα ηρεμία και πρόσθεσε ότι η Σοφοκλέους χρειάζεται αποχή από παρεμβάσεις, ενώ η αντιπολίτευση εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης για την πορεία της Σοφοκλέους. Η χρηματιστηριακή κρίση απειλεί πλέον κοινωνικές ισορροπίες και την ίδια ώρα οι κόκκινοι κωδικοί, που σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι αποτιμώνται μεταξύ 50 και 150 δισ. δραχμών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

    Παρά τη σημερινή πορεία του ΧΑΑ, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να ενισχύεται οριακά κατά 0,12% και να διαμορφώνεται στις 3.071,83 μονάδες, χρηματιστηριακοί κύκλοι χαριτολογώντας τονίζουν ότι "ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη" και υπογραμμίζουν ότι η ανάκαμψη στη Σοφοκλέους θα "έρθει" όταν θα υπάρξουν οι ανάλογες προϋποθέσεις. Η πιο βασική είναι η ύπαρξη ρευστότητας, η οποία αυτόν τον καιρό φαντάζει σαν "όνειρο απατηλό".

    Η κατρακύλα του χρηματιστηρίου έχει οδηγήσει στην απόγνωση χιλιάδες λεγόμενους μικροεπενδυτές σε όλη τη χώρα που βλέπουν τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται. Παρά τις δηλώσεις χρηματιστηριακών κύκλων και άλλων φορέων που γνωρίζουν τους κανόνες της αγοράς, οι επενδυτές πλέον βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, μετά από 17 μήνες πτωτικής πορείας της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Το καλοκαίρι του 1999 που "παρέσυρε" ακόμα και τους πιο αδαείς να τοποθετήσουν μέρος των κεφαλαίων τους στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ήταν μια περίοδος υπερβολής και από "όνειρο" έγινε "εφιάλτης". Και παρά τις φωνές που προσπαθούσαν να συγκρατήσουν την πλειοψηφία των επενδυτών να μην παρασυρθεί, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μικροεπενδυτές διαμαρτύρονται - κυρίως πιο έντονα το τελευταίο διάστημα - για τις περιουσίες που έχασαν στο Χρηματιστήριο, γεγονός που συμβάλλει στην όξυνση του ήδη φορτισμένου κλίματος. Και σήμερα το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, αναζητώντας στις συζητήσεις τους τους υπαίτιους για την καταστροφή - που όπως λένε - τους συνέβη.

    Ωστόσο, παρά την πορεία του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη από τις αρχές του έτους, μερίδα αναλυτών επισημαίνει ότι οι επενδυτές οφείλουν - εφόσον γνωρίζουν τους κανόνες της αγοράς - να προβαίνουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε "χαρτιά" επιχειρήσεων, των οποίων γνωρίζουν τα θεμελιώδη μεγέθη. Οι όποιες άλλες κινήσεις εκ μέρους των επενδυτών που ουσιαστικά έχουν ως "βάση" την ημιμάθεια είναι τουλάχιστον αρνητικές και δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμα κέρδη.

    [17] ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Η Αθήνα θα είναι η πρώτη πόλη η οποία θα κάνει πράξη ένα πάγιο αίτημα της Διεθνούς Παρολυμπιακής Επιτροπής. Οι αθλητές που θα συμμετέχουν στους Αγώνες του 2004 δεν θα επιβαρυνθούν με δικαίωμα συμμετοχής. Η Αθήνα θα συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό της, για τον σκοπό αυτό, το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά από συνεννόηση της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 και της Κυβέρνησης, ενώ το σχετικό συμβόλαιο με τη Διεθνή Επιτροπή θα υπογραφεί έως τις 15 Φεβρουαρίου.

    Αυτό ανακοίνωσε η κα Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, κατά την διάρκεια της επίσκεψης της Ελληνικής Παρολυμπιακής Ομάδας του Σίδνει στα γραφεία της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο της προετοιμασίας σε θέματα που άπτονται της διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών Αγώνων.

    Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι αθλητές και τα μέλη της Ομάδας, με την εμπειρία και τις γνώσεις τους μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα στην προετοιμασία της εθνικής υπόθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και τόνισε: " Πιστεύουμε ότι μπορείτε να συμβάλλετε ουσιαστικά στην κινητοποίηση των Ελλήνων που ζουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για τους Αγώνες του 2004.

    Εσείς εκφράζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο την δύναμη της θέλησης που εκφράζεται μέσα από τον αθλητικό ανταγωνισμό.

    Το κυριότερο όμως που μπορείτε να προσφέρετε μέσα από τις διακρίσεις σας, είναι μια νέα κοινωνική προοπτική σε χιλιάδες συνανθρώπους μας".

    Ο κ. Άρης Καλλιπολίτης, Διευθυντής των Παρολυμπιακών Αγώνων, υπογράμμισε ότι το όραμα των Παρολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, είναι το δίπτυχο "Οι καλύτεροι Αγώνες- Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης".

    Παρουσιάζοντας τις κατευθύνσεις σχεδιασμού προγράμματος των Αγώνων ο Διευθυντής κ. Γιάννης Γιαννουρής, σημείωσε ότι η ύπαρξη ενός τουλάχιστον δημοφιλούς αθλήματος ανά συγκρότημα θα αποτελέσει κίνητρο για την προσέλευση φιλάθλων.

    Ο Γενικός Διευθυντής Ολυμπιακών Έργων κ. Θεόδωρος Γιαννακόπουλος επισήμανε ότι στόχος της ΑΘΗΝΑ 2004 είναι να παραμείνουν ως μόνιμα στοιχεία των αθλητικών εγκαταστάσεων οι προσαρμογές προσβασιμότητας που ενσωματώνονται στο βασικό τμήμα των έργων.

    Ο κ. Γιάννης Σταυρόπουλος, της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών, αναφέρθηκε στο σχέδιο διακίνησης και μεταφορών για τους Παρολυμπιακούς Αγώνες, με ασφάλειας, άνεση, αξιοπιστία και πλήρη προσβασιμότητα".

    [18] ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΡΕΠΠΑ - ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΑΠΟ 119 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Πρόταση κατηγορίας εναντίον του υπουργού Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, και του πρώην υπουργού, Θεόδωρου Πάγκαλου, κατέθεσαν στη Βουλή 119 από τους 122 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι κατηγορούν τον κ. Ρέππα για την πράξη της παράβασης καθήκοντος και τον κ. Πάγκαλο για την πράξη της ψευδούς βεβαίωσης, στηριζόμενοι στο πόρισμα του εισαγγελέα πρωτοδικών, Ι. Ντογιάκου για την υπόθεση ΔΟΛ - Travel Plan, και το διορισμό του κ. Ψυχάρη ως διοικητή του Αγίου ΄Ορους.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα, μόνο η Βουλή έχει δικαίωμα να κατηγορεί υπουργούς για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ για να κινηθεί η σχετική διαδικασία, πρέπει να κατατεθεί γραπτή και υπογεγραμμένη πρόταση κατηγορίας από το 1/10 τουλάχιστον των βουλευτών.

    Μετά την κατάθεση, η πρόταση ανακοινώνεται στην Ολομέλεια, η συζήτηση περιορίζεται στη λήψη απόφασης για διεξαγωγή ή όχι προανάκρισης και η ψηφοφορία είναι μυστική, ενώ απαιτείται η πλειοψηφία 151 βουλευτών.

    Σε περίπτωση που η σύσταση προανακριτικής επιτροπής απορριφθεί, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα, στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά. Αν η Βουλή αποφασίσει παραπομπή μέλους της κυβέρνησης στο Ειδικό Δικαστήριο, μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή και των τυχόν συμμέτοχων στο ίδιο δικαστήριο.

    [19] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Έξι από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το χορηγικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

    Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της ΑΘΗΝΑ 2004 (παρουσία των εκπροσώπων των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων) άνοιξε τους φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις κατηγορίες "αεροπορικές εταιρείες" και "αυτοκίνητα".

    Για την κατηγορία των αεροπορικών εταιρειών, εκδήλωσε ενδιαφέρον η Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Για την κατηγορία των αυτοκινήτων, εκδήλωσαν ενδιαφέρον έξι εταιρείες: Η MERCEDES, η BMW, η PEUGEOT, η GENERAL MOTORS/ OPEL, η TOYOTA και η HYUNDAI.

    [20] Η ΚΝΑΚ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Λοζάνη, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    "Επιτέλους και μια κλήρωση στα μέτρα μας". Αυτό ανέφεραν όλοι οι παίκτες κατά τη διάρκεια της χθεσινής προπόνησης της ομάδας εν όψει του παιχνιδιού του Σαββάτου με τον Ιωνικό. Η τύχη χαμογέλασε τον Ολυμπιακό, αφού στην κλήρωση που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Λοζάνη από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βόλεϊ, οι παίκτες της ομάδας του Πειραιά θα αντιμετωπίσουν την Κνακ Ροζελάρε στο δρόμο για το φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η συγκεκριμένη βέλγικη ομάδα δεν θεωρείται φαβορί για την πρόκριση. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στο Βέλγιο στις 14, 15 ή 16 Φεβρουαρίου, ενώ ο επαναληπτικός στις 21 Φεβρουαρίου.

    Τα ζευγάρια που έβγαλε η κλήρωση:

    Κνακ Ροζελάρε (Βέλγιο)-Ολυμπιακός (Ελλάδα)

    Μπελογκόριε (Ρωσία) - Ρόμα (Ιταλία)

    Αρτσελικ (Τουρκία) - Παρί (Γαλλία)

    Τρεβίζο (Ιταλία) - Κέντζερτζιν (Πολωνία).

    [21] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Εμπερχαρντ Ντίπγκεν παρέδωσε αρχεία ιστορικής αξίας που είχαν κλαπεί από την Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία σε ειδική τελετή στη Μόσχα.

    Ο δήμαρχος του Βερολίνου παρέδωσε στις ρωσικές αρχές 248 αρχεία, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυτοκρατορικά διατάγματα και διοικητικά χαρτιά ηλικίας μέχρι και 300 ετών, στο πλαίσιο τελετής, παρουσία τιυ Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ.

    Μεταξύ των εγγράφων που περιλαμβάνουν τα αρχεία, που είχαν κλαπεί από το Ιστορικό Αρχείο της Αγίας Πετρούπολης, είναι κείμενα της διαδοχής των τσάρων που κυβέρνησαν τη χώρα.

    [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας αρμόδια για τη Διαδικασία Συλλογής Υπογραφών για το θέμα της προαιρετικής ή μη αναγραφής του θρησκεύματος στα νέα δελτία ταυτοτήτων.

    Η Επιτροπή εξέτασε θέματα πρακτικής φύσης, καθώς έχουν αρχίσει να φθάνουν στην Ιερά Σύνοδο από τις Ιερές Μητροπόλεις τα μέχρι 31ης Δεκεμβρίου υπογεγραμμένα από Ελληνες πολίτες έντυπα προς ενεργοποίηση του άρθρου 44 του Συντάγματος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα των ταυτοτήτων.

    Προεκειμένου να διασφαλιστεί από κάθε πλευρά το απόρρητο των στοιχείων εκείνων που έχουν υπογράψει στα έντυπα, αλλά και όσων θα υπογράψουν αποφάσισε να προτείνει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η διαχείριση των εντύπων και η διασταύρωση και ο έλεγχος των τυχό διπλοϋπογραφών να γίνει υπό την εποπτεία της Ιεράς Συνόδου.

    [23] ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΩΚΕΑΝΙΑΣ

    Μελβούρνη, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Το συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμων Ελλήνων, περιφέρειας Ωκεανίας, θα πραγματοποιηθεί στη Μελβούρνη το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή του ΣΑΕ Ωκεανίας Κώστα Βερτζάγια, οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν στο οίκημα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτορίας και θα εξεταστούν τα ακόλουθα θέματα:

    *Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και η προσφορά των αποδήμων.

    *Η δομή και η εκπροσώπηση του ΣΑΕ

    *Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Αυστραλίας για τη συμφωνία συνταξιοδότησης.

    *Εθνικά θέματα, παιδεία και πολιτισμός.

    Το ίδιο Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιηθεί στο Σίδνεϊ συνέδριο του φόρουμ Ελληνίδων Ωκεανίας, ενώ τον Απρίλιο, η νεολαία του ΣΑΕ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνοαυστραλών Φοιτητών, θα οργανώσει εκπαιδευτική ημερίδα.

    [24] ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΕΒΟ

    Πρέσεβο, 26 Ιανουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Το Βελιγράδι πρέπει να αρχίσει διάλογο με τους Αλβανούς αυτονομιστές στην νότια Σερβία αν θέλει να αποφύγει μαζική λαϊκή εξέγερση προειδοποίησε ο Ρίζα Χαλίμι, πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατική Δράση, PDD.

    Ο κ. Χαλίμι ανέφερε ότι το Βελιγράδι πρέπει να αποφύγει την ένταση και να ανοίξει διάλογο για να μην υπάρξουν συγκρούσεις.

    Το κόμμα Δημοκρατική Δράση ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους 70.000 Αλβανούς που ζουν στις σερβικές περιοχές του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέγια κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Χαλίμι είναι δήμαρχος του Πρέσεβο, που το 90% των κατοίκων του είναι Αλβανοί.

    Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέγια, UCPMB επιθυμεί να ενωθεί η κοιλάδα του Πρέσεβο με το Κοσσυφοπέδιο.

    Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες στην περιοχή Πρέσεβο οι μαχητές του UCPMB επιτίθενται συχνά κατά των Σέρβων στρατιωτών και των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 26 January 2001 - 19:13:57 UTC