Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΩΝΙΟΥ;
  • [02] ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [04] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [05] ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ - ΣΟΠΡΟΝ 90-68 ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [06] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟ
  • [08] ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [09] ΤΟΝ ΜΑΡΟΚΙΝΟ ΤΑΛΑΛ ΕΛ ΤΑΚΟΥΡΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΑΡΗΣ
  • [10] Κ. ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ: Ο ΠΑΟΚ ΦΑΒΟΡΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [11] ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ 13 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ
  • [12] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [13] Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΕΙ ΜΕ ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ
  • [14] ΓΙΟΡΤΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΕΠΕΣΘ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [15] ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ
  • [16] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
  • [18] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
  • [19] ΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [21] Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [22] 700 ΕΚΑΤ. ΔΡΧ. ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ
  • [23] ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [24] Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

  • [01] H ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΩΝΙΟΥ;

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2001 (18:49 UTC+2)

    H συστηματική παρακολούθηση από τους άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κάποιων Βούλγαρων υπόπτων για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, οδήγησε στον εντοπισμό ραδιενεργών πλακιδίων, που ήταν θαμμένα σε μικρό βάθος, στο δάσος Κουρί, δέκα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών της Θεσσαλονίκης, που εκ των υστέρων πληροφορήθηκαν την υπόθεση, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η διακίνηση πλακιδίων που περιέχουν Πλουτώνιο και Αμερίκιο, έγινε από μέλη της Βουλγαρικής μαφίας, που τα εισήγαγαν στο ελληνικό έδαφος με σκοπό να βρουν αγοραστές στην Ελλάδα ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

    Οι επίσημες αρχές, δεν δίνουν λεπτομέρειες για το περιστατικό, ούτε αναφέρουν εάν διενεργήθηκαν κάποιες συλλήψεις, πέρα από μία ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή, ο εντοπισμός των ραδιενεργών πλακιδίων από τη Διεύθυνση κεντρικής Μακεδονίας του ΣΔΟΕ, έγινε ύστερα από την παρακολούθηση κάποιου ή κάποιων υπόπτων που τους διέφυγαν ή από τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ένας από τους υπό παρακολούθηση για λαθραία τσιγάρα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η ποσότητα μεταλλικών πλακιδίων υψηλής ραδιοτοξικότητας εντοπίστηκε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου από τη διεύθυνση ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας στο δάσος Κουρή, στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ μετά από κινητοποίηση των αρμοδίων της ΕΕΑΕ και του "Δημοκρίτου", συλλέχθηκε και μεταφέρθηκε σε "ασφαλή μη προσπελάσιμο χώρο, όπου φυλάσσεται με επιστημονικά ενδεδειγμένο τρόπο".

    Σε όλα τα πλακίδια, μετά από ανάλυση στα εργαστήρια της ΕΕΑΕ, βρέθηκε ότι περιέχουν πλουτώνιο και αμερίκιο συνολικής μάζας τριών γραμμαρίων.

    Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, κλιμάκιο της ΕΕΑΕ, με κατάλληλο εξοπλισμό, μετέβη στο Ασβεστοχώρι, όπου σε συνεργασία με επιστήμονες του Εργαστηρίου Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ διαπιστώθηκε ότι σε βάθος από 5 εκατοστά μέχρι μισό μέτρο υπήρχε θαμμένη στο έδαφος η συγκεκριμένη ποσότητα, η οποία την Κυριακή μεταφέρθηκε με ειδικά θωρακισμένο αυτοκίνητο του "Δημόκριτου" και με συνοδεία αστυνομίας σε ασφαλή χώρο.

    Οπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λεωνίδας Καμαρινόπουλος, η φύλαξη του υλικού γίνεται σε ασφαλή τοποθεσία και με τρόπο που δε συνιστά κίνδυνο για κανέναν και συμπλήρωσε ότι έχει ήδη ενημερωθεί ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, για πιθανές περαιτέρω κινήσεις. Ο κ.Καμαρινόπουλος δεν απέκλεισε την πιθανότητα το υλικό να αποσταλεί στο εξωτερικό, όπου θα εξεταστεί, ενώ σε περίπτωση που χαρακτηριστεί "απωλεσθέν" από κάποια χώρα, θα επιστραφεί.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, Κώστας Παπαστεφάνου, υπεύθυνος του εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ, σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ υποστήριξε ότι η ποσότητα που εντοπίστηκε (3 γραμμάρια) είναι πολύ μικρή και δεν εμπνέει ανησυχία, εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι πρόκειται για "υπόθεση λαθρεμπορίας", την οποία ερευνά ο ΣΔΟΕ, μετά τον εντοπισμό κάποιον υπόπτων.

    Η διακίνηση του πλουτωνιου είναι παράνομη, και σε περίπτωση λαθρεμπορίας πωλείται σε πολύ υψηλό κόστος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως πυρηνικό καύσιμο όσο και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ενώ το αμερίκιο 241 χρησιμοποιείται κυρίως σε αλεξικέραυνα.

    Στην ανακοίνωση της ΕΕΑΕ αναφέρεται επίσης ότι δόθηκε οδηγία στη Διεύθυνση ΣΔΟΕ Κεντρικής μακεδονίας όπως εξασφαλιστεί η μη προσπελασιμότητα του χώρου όπου φυλάσσεται το ραδιενεργό υλικό, ενώ διερευνώνται διαδικασίες αποστολής του ραδιενεργού υλικού εκτός της χώρας.

    Στο μεταξύ, καμία επίσημη ενημέρωση δεν έγινε προς τις δημοτικές αρχές του Χορτιάτη, όπου υπάγεται η περιοχή Ασβεστοχωρίου. Οπως δήλωσε στο ΜΠΕ, ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, η ενημέρωσή του για το περιστατικό έγινε από δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες και εξέφρασε ανησυχία, καθώς η τοποθεσία του δάσους Κουρή είναι προσπελάσιμη καθημερινά από απλούς πολίτες, παιδιά και αθλητές. Τόνισε, ωστόσο, ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη του δημοτικού συμβουλίου για να αποφασιστούν οι κινήσεις των δημοτικών αρχών, ενώ θα απευθυνθούν στους ειδικούς για περαιτέρω ενημέρωση.

    [02] ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2001 (17:37 UTC+2)

    Αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος σημειώνονται από τις 2:30 το μεσημέρι σε ολόκληρο σχεδόν το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας βλάβης σε κεντρικό υποσταθμό της ΔΕΗ στη δυτική Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κεραυνός έπληξε στη διάρκεια σφοδρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε, κεντρικό σταθμό υψηλής τάσης στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, που διοχετεύει ποσότητες ρεύματος σε μεγάλα τμήματα της πόλης.

    Το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης ήταν εντονότερο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κυρίως στις ανατολικές συνοικίες, όπου εκατοντάδες άτομα εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ, ενώ σε κεντρικούς δρόμους της πόλης τέθηκαν εκτός λειτουργίας φωτεινοί σηματοδότες, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    Συνεργεία της ΔΕΗ μετά από προσπάθειες κατάφεραν να αποκαταστήσουν σταδιακά τη βλάβη.

    ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

    Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς να διευκρινιστεί αν πρόκειται για κάποια βλάβη στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ σε περιοχή της Κοζάνης.

    Μπλακ άουτ σημειώθηκε σε πόλεις και περιοχές των νομών Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής, στην Ανατολική Μακεδονία και σε πόλεις της Θράκης μέχρι τις 3:30 το μεσημέρι. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε το απόγευμα ότι αποκαταστάθηκε πλήρως η βλάβη.

    Γ.Χ..

    [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Aθήνα, 30 Ιανουαρίου 2001 (18:52 UTC+2)

    Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, κατέθεσε το απόγευμα η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την πορεία του Χρηματιστηρίου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θοδωρής Ρουσόπουλος σημείωσε ότι η ευθύνη της κυβέρνησης είναι συνολική όμως εστιάζεται στο πρόσωπο του Γιάννου Παπαντωνίου. Την σχετική πρόταση έκανε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια σύσκεψης των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας.

    Η συζήτηση ξεκίνησε το απόγευμα στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση θα πρέπει να την ψηφίσουν 151 βουλευτές.

    [04] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2001 (12:09 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον 24 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του για τον εθελοντισμό στην εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο "Intercontinental" με πρωτοβουλία του "Αθήνα 2004".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του εθελοντισμού στην επιτυχία των Αγώνων και σημείωσε:"Το 2004, η εθνική ανταπόκριση που αναζητούμε αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε ικανοποιητικά τις μεγάλες οργανωτικές ανάγκες της 28ης Ολυμπιάδας των 11.000 αθλητών και των 200 χωρών. Αυτό για να είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκδήλωση της Ελλάδας, πανανθρώπινη γιορτή και όχι αποκλειστικά μια οργάνωση οργανισμών και τεχνοκρατών".

    Θα χρειαστούν 60.000 εθελοντές είπε ο κ. Σημίτης και εξήγησε:"Εξήντα χιλιάδες Ελληνες και Ελληνίδες από κάθε ηλικία, από το νέο των 18 χρονών έως τον συνταξιούχο, από κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε επαγγελματικό χώρο, χωρίς προκαταλήψεις και περιορισμούς. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε κλίμα παραγωγικό, θετικό και γόνιμο. Χρειάζεται η εικόνα που δίνουμε να είναι αυτή του μέτρου. Χρειάζεται ο πολίτης να συνειδητοποιήσει ότι το εγχείρημα είναι μεγάλο και ότι κάθε ικμάδα δύναμης μας είναι πολύτιμη. χρειάζεται επίσης ο καθένας μας να κατανοήσει ότι η διοργάνωση του 2004 είναι για τη χώρα μας μια ιστορική ευκαιρία. Στη δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος ασφαλώς δεν βοηθούν οι φωνές που αναφέρονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν πρόβλημα. Που θεωρούν ότι εμείς οι Ελληνες δεν είμαστε ικανοί να διοργανώσουμε εγχειρήματα του μεγέθους των Ολυμπιακών Αγώνων. Σ αυτές τις φωνές αντιπαραβάλλουμε τη σύγχρονη Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας, την Ελλάδα που έχερι φωνή στο διεθνή χώρο, την Ελλάδα των μεγάλων επιστημονικών επιτυχιών, της πολιτιστικής αναζήτησης και του πρωταγωνιστικού αθλητισμού.

    Είναι βέβαιο ότι το υπάρχον δυναμικό των εθελοντικών οργανώσεων δεν αρκεί για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων. Χρειαζόμαστε πολλούς περισσότερους. Χρειαζόμαστε τον ανώνυμο Ελληνα και την ανώνυμη Ελληνίδα. Χρειαζόμαστε ανθρώποςυ εξειδικευμένους, αλλά και ανειδίκευτους, ανθρώπους πρόθυμους να προσφέρουν, να εκπαιδευθούν, να χρεωθούν ευθύνες, να δαπανήσουν τις θερινές τους διακοπές, να συμμετέχουν σε μία μεγάλη διεθνή εμπειρία".

    Το πρόγραμμα του Εθελοντισμού έχει συνολικό προυπολογισμό 25 δισ. δραχμές και συναρτάται με το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας, την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία και αγκαλιάζει τον Απόδημο Ελληνισμό.

    [05] ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ - ΣΟΠΡΟΝ 90-68 ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Ούτε μία νίκη δεν πραγματοποίησε ο Σπόρτιγκ στις γυναίκες που έφυγε από το θεσμό της Ευρωλίγκα με μια ακόμη ήττα, αυτή την φορά από την ουγγρική Σόπρον με 90-68. Το παιχνίδι δεν επιδέχεται κριτικής αφού ουσιαστικά η ομάδα ήταν αδιάφορη. Από την ελληνική ομάδα η Μητροπούλου αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ με 14 πόντους και ακολούθησε η Βασιλείου με 13π.

    [06] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Βελιγράδι, 30 Ιανουαρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Οι εξελίξεις στη Νότια Σερβία, η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του νέου αρχηγού της κρατικής ασφάλειας της Σερβίας και οι εκτιμήσεις περί αλλαγής στάσης της Γιουγκοσλαβίας στο θέμα της συνεργασίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολείται ο σερβικός τύπος.

    Οπως αναφέρει η σημερινή "Πολίτικα" τα μέλη της σερβικής κυβέρνησης συμφώνησαν στη συζήτηση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος ότι προϋποθέσεις για τον αυτόν τον αγώνα είναι οι αλλαγές στελεχών στη δημόσια και κρατική ασφάλεια, οι οποίες αναμένονται τις επόμενες τρεις μέρες. Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της κυβέρνησης είναι και ο διορισμός νέου επικεφαλής της δημόσιας ασφάλειας, σύμφωνα με δηλώσεις του Ζόραν Τζίντζιτς, ενώ αφορμή για τη χθεσινή εξέταση της κατάστασης ασφάλειας στη χώρα ήταν η επίθεση εναντίον του επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας.

    Η εφημερίδα "Μπλιτς" δημοσιεύει την πληροφορία ότι η ζωή του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς άλλαξε δραματικά μετά την απομάκρυνσή του καθώς και την εκτίμηση των "Tάιμς" του Λονδίνου ότι απειλείται με κατ' οίκον κράτηση μετά την αφαίρεση του δικαιώματος να έχει ειδική ασφάλεια στην οικία του στο Ντέντινιε. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά, απάτη και πιθανώς και για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο.

    Η εφημερίδα "Γκλας Γιάβνοστι" γράφει ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρτ δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει σήμερα την κατάσταση στη Νότια Σερβία, μετά από αίτημα του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο κ. Εκχαρτ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Beta ότι η ανεπίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, μετά από την έκθεση για την κατάσταση στη Νότια Σερβία που κατατέθηκε στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις Χεντί Ανάμπι.

    Η εφημερίδα "Ντάνας" παραθέτει τις δηλώσεις του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα ότι η συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να αρχίσει βήμα προς βήμα, και σχολιάζει ότι ο κ. Κοστούνιτσα απέφυγε να αναφέρει αν με τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης εξυπακούεται έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε συνέντευξη τύπου στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και των δυτικών χωρών θα πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Δικαστήριο για το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999.

    Η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα κάνει λόγο επικείμενες αλλαγές στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου και αναφέρει ότι ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, πρόεδρος του κόμματος, σε επιστολή του προς την ηγεσία του κόμματος τονίζει ότι θα παραιτηθεί αν αυτό ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή.

    [07] ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Στο ΕΑΚ Αλεξανδρούπολης θα διεξαχθεί η αναμέτρηση του παιχνιδιού ΑΕΚ- Αθηναϊκού στις 5 Φεβρουαρίου και με ώρα έναρξης τις 15:00. Επίσης την ίδια μέρα στις 16:00 θα ξεκινήσει η αναμέτρηση της Χαλκηδόνας και του Εθνικού, ενώ η ΕΠΑΕ αποφάσισε την παραπομπή στην ΠΕΔ του Γιάννη Γρίμμα του συνδέσμου Αθηνών για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του στον αγώνα Καβάλα - Ακράτητου.

    [08] ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Τίρανα, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Την ανησυχία της για την αποσταθεροποιητική κατάσταση στην Αλβανία εκφράζει με ανακοίνωση της η κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα προσπαθεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες των άλλων κομμάτων για τη δημιουργία ειρηνικού κλίματος στις εκλογές. Το Δημοκρατικό Κόμμα, προσθέτει η ανακοίνωση, επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας και δημιουργεί τεχνάσματα για να δικαιολογήσει την πολιτική της.

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητάει την δημιουργία κλίματος συναίνεσης για την εκλογή της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, τη σύνταξη των εκλογικών καταλόγων και του εκλογικού χάρτη.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, παραιτήθηκε η αντιπρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής Μιμόζα Αρμπερι. Είναι η τρίτη παραίτηση μέλους της επιτροπής, μετά από αυτή του πρόεδρου της Φοτάκ Νάνο και ενός άλλου μέλους.

    [09] ΤΟΝ ΜΑΡΟΚΙΝΟ ΤΑΛΑΛ ΕΛ ΤΑΚΟΥΡΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Τον Μαροκινό Ταλάλ Ελ Τακουρί απέκτησε το απόγευμα και για τους επόμενους έξι μήνες ο Αρης. Ο παίκτης που προπονήθηκε σήμερα το απόγευμα στο γήπεδο Χαριλάου μαζί με τους νέους του συμπαίκτες είναι 24 ετών και αγωνίζεται στην άμυνα. Τελευταία του ομάδα ήταν η γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν. Ο ίδιος πάντως εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο υποδοχή, καθώς και από την Θεσσαλονίκη. Από την διοίκηση γίνονται προσπάθειες ο παίκτης να παίξει το συντομότερο στο πρωτάθλημα...

    [10] Κ. ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ: Ο ΠΑΟΚ ΦΑΒΟΡΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης για το κύπελλο έχει αρχίσει! ΠΑΟΚ και Άρης αύριο Τετάρτη θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Φαβορί; Δεν υπάρχει... Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνει και ο παλαίμαχος του ΠΑΟΚ, Κώστας Ιωσηφίδης που πρόσφατα βρέθηκε στο παιχνίδι της αγαπημένης του ομάδας με την Καλαμάτα.

    "Είναι ένα ντέρμπι και όπως κάθε ντέρμπι είναι πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις. Αυτό πάντως που φαίνεται είναι πως ο ΠΑΟΚ έχει το πλεονέκτημα, κυρίως όσον αφορά το αποτέλσμα του πρώτου αγώνα", ανέφερε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κώστας Ιωσηφίδης και συνέχισε: "Ο ΠΑΟΚ έχει το αβαντάζ του πρώτου παιχνιδιού. Έχει καλούς παίκτες, καλή διάθεση, ψυχολογία και καλό προπονητή. Αν παίξει έτσι όπως έπαιξε με την Καλαμάτα δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Ο ΠΑΟΚ την προηγούμενη Κυριακή ήταν απόλαυση. Ο Αρης όμως δεν είναι εύκολη ομάδα. Έχει καλούς παίκτες και προπονητή και ένα κοινό που ακολουθεί την ομάδα όπου και αν πάει".

    Ο κ. Ιωσηφίδης παράλληλα αναφέρθηκε και στις επικείμενες αλλαγές που έκανε ο ΠΑΟΚ. "Αυτή την στιγμή ο ΠΑΟΚ έχει καλούς παίκτες. Εχει καλή κυκλοφορία της μπάλας και δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Η 3η θέση στον πίνακα της βαθμολογίας γεμίζει με περισσότερη αισιοδοξία για καλύτερη συνέχεια τους παίκτες".

    Ο ίδιος, προπονητής της Καβάλας μίλησε και μια την ομάδα που παλιότερα κέρδισε τις καρδιές πολλών φιλάθλων. "Η Καβάλα κοντά σε ένα κορμό 5-6 παλιών παικτών προσπαθεί να κάνει μια ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει στο μέλλον. Πάνω από όλα θέλω να κάνω εγώ και η διοίκηση μια καλή ομάδα. Και θα το πετύχουμε το συντομότερο".

    [11] ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ 13 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ

    Κομοτηνή, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Κατηγορίες για πλαστογραφία, απάτη, ψευδή βεβαίωση και δωροδοκία κατ' εξακολούθηση, οι οποίες επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, αντιμετωπίζουν 13 άτομα στη Θράκη, ανάμεσα στα οποία δύο καθηγητές του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου και ο πρώην πρύτανής του.

    Η υπόθεση αφορά την περίοδο από το 1991 μέχρι το 1993, σύμφωνα με την οποία τα 13 άτομα καταχράστηκαν 470 εκατομμύρια που προοριζόταν για υλοποίηση προγραμμάτων, μέσω του υπουργείου Εργασίας και της Ε.Ε.

    Στην υπόθεση αναμειγνύονται και τρεις καθηγητές που υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο στο Δημοκρίτειο, ο πρώην πρύτανης, Ευάγγελος Γαλούσης και πρόεδρος της εταιρίας αξιοποίησης και διαχείρησης της περιουσίας του ιδρύματος. Ακόμη, ο διευθύνων σύμβουλος καθηγητής, Ιωάννης Χατζησάββας, που διαφεύγει στο εξωτερικό και ο καθηγητής, σύμβουλος επιδοτούμενων προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας, Σπύρος Μουρούτσος, κατηγορούνται ως υπόλογοι της κατάστασης, καθώς όφειλαν να ελέγχουν τους ιδιώτες, στους οποίους είχαν εξουσιοδοτήσει την υλοποίηση των προγραμμάτων.

    Ο Κωνσταντίνος Τάνης, που είχε συμβληθεί με το Δημοκρίτειο για τα προγράμματα και η αδελφή του Δήμητρα Τάνη, έχουν διαφύγει σε χώρα της Ευρώπης και καταζητούνται από την Ιντερπόλ, επειδή καταχράστηκαν χρήματα που σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο.

    Το συμβούλιο Εφετών Θράκης και ο εισαγγελέας, Αθανάσιος Τσολοδήμος, συνέταξαν βούλευμα 1.800 σελίδων για τους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων δύο υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας και δύο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που είχαν οριστεί ως ελεγκτές από τις υπηρεσίες τους.

    Το υπουργείο Εργασίας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον της εταιρίας αξιοποίησης και διαχείρησης της περιουσίας του Δημοκριτείου, ζητώντας πίσω το ποσό των χρημάτων που του αναλογούν.

    [12] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Αγκυρα, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε τη συνεργασία της γαλλικής εταιρίας Dassault με την τουρκική Aselsan για την παραγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων 80 μαχητικών F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

    Η Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα ακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την κατασκευή του τουρκικού κατασκοπευτικού δορυφόρου, έργο που είχε αναλάβει η γαλλική Alcatel. Παράλληλα η τουρκική κρατική εταιρεία σιτηρών απέκλεισε τις γαλλικές εταιρείες από το διαγωνισμό για την προμήθεια 300.000 τόνων σιταριού.

    Η Τουρκία προέβη στις παραπάνω ενέργειες ως αντίποινα για την απόφαση του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, να επικυρώσει νόμο με τον οποίο η Γαλλία αναγνωρίζει ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων, το 1915.

    Ο.Κ.

    [13] Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΕΙ ΜΕ ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    "Με περισσή υποκρισία, αλλά κυρίως με παραπλανητική διάθεση, η κυβέρνηση Σημίτη προσπαθεί με τίτλους "ελαφρύνσεις στη φορολογία" να συγκαλύψει τις πρωτοφανείς αυξήσεις του φορολογικού βάρους των πολιτών, από τις επικείμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων".

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Αδάμ Ρεγκούζας στην εισήγησή του χθες στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία εξετάστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών "Ελαφρύνσεις στη φορολογία κεφαλαίου και άλλες διατάξεις".

    Ο κ. Ρεγκούζας έκανε λόγο για φραστικές ελαφρύνσεις, οι οποίες θα υπερκαλυφθούν πολλαπλάσια από τις επιβαρύνσεις που θα φέρουν οι νέες "αντικειμενικές αξίες" των ακινήτων.

    Εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξουθένωση των φορολογουμένων και θα πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις μέσω της αύξησης των πραγματικών τιμών και των ενοικίων.

    "Η μη αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας καθιστά εντονότερα τα χαρακτηριστικά ενός λαϊκού φόρου που επιβαρύνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο τους μικροϊδιοκτήτες", τόνισε.

    Ανέφερε επίσης ότι οι προβλεπόμενες στο σχέδιο νόμου παρατάσεις παραγραφής υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος αναδεικνύουν την προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα του υπουργείου Οικονομικών και τη διάλυση που έχουν επιφέρει οι αναξιοκρατικές αναδιαρθρώσεις σ' αυτό.

    "Οι αποσπασματικές ρυθμίσεις στον εμπορικό νόμο για τις Ανώνυμες Εταιρίες σε συνδυασμό με τις ασπιρινικού χαρακτήρα νομοθετικές παρεμβάσεις στο Χρηματιστήριο, δεν λύνουν το πρόβλημα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και δεν αντιστρέφουν την κρίση σ' αυτό", είπε επιρρίπτοντας ευθύνη στην κυβέρνηση, επειδή, όπως σημείωσε, καθυστερεί τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, για τη θεσμική θωράκιση του χρηματιστηρίου και την αναστροφή της αναξιοπιστίας των πολιτών προς αυτό και το ρόλο του.

    "Η προσπάθεια συγκάλυψης των προεκλογικών εγκλημάτων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που συντελέστηκαν μέσω της ΔΕΚΑ και της Εθνικής Τράπεζας δεν θα μείνει αναπάντητη και κυρίως ανεξιχνίαστη. Είναι βέβαιο πως έχουμε μία κυβέρνηση κουρασμένη, αγκυλωμένη, στο εγώ και όχι το εμείς, που με "περίεργη" εμμονή προσπαθεί να παραπλανεί, να συγκαλύπτει και να συντηρεί την αδιαφάνεια στο δημόσιο βίο, χωρίς διάθεση και προοπτική απαγκίστρωσης από το παρακμιακό κατεστημένο", τόνισε.

    [14] ΓΙΟΡΤΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΕΠΕΣΘ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Οι πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων θα βρεθούν στο επίκεντρο της "Γιορτής των Πρωταθλητών" της ΕΠΣΕΘ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου (19:00) στην αίθουσα συνεντεύξεων του ξενοδοχείου "Διακονία" στη Πυλαία.

    Η Ενωση της Θεσσαλονίκης θα τιμήσει τις "βασίλισσες της άμμου" Βάσω Καραντάσιου και Έφη Σφυρή, που εκπροσώπησαν το ελληνικό βόλεϊ στο Σίδνεϊ, καθώς και τον χρυσό Ολυμπιονίκη προπονητή της Γιουγκοσλαβίας και της Ορεστιάδας, Ζόραν Γκάετς. Θα τμηθούν επίσης ο Αντρέϊ Κράβαρικ του Ηρακλή, ως μακροβιότερος ξένος στις ομάδες της Θεσσαλονίκης, ο κυπελλούχος Ελλάδος Ηρακλής και η γυναικεία ομάδα του ΠΑΟ δεύτερη στο κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης.

    Για την προσφορά τους στο άθλημα θα τιμηθούν η πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδα γυναικών Κάτια Βοζίκη, ο παλαίμαχος προπονητή, Σάββας Τιμονίδης, οι αθλητές Μανώλης Καπετανάκης, Μαρία Χριστοφορίδου και ο διαιτητής Στάθης Βανδώρος που εγκατέλειψαν πρόσφατα την ενεργό δράση.

    Για τις επιτυχίες τους μέσα στο 2000 θα τιμηθούν οι πρωταθλητές του μπιτς βόλεϊ, Μιχάλης Αλεξανδρόπουλος, Ηλίας Αραμπατζής, Γιώργος Αδραμερινάς, Δημήτρης Νιώπας, Αλέκος Λαζαρίδης, Σοφία Καψαμπέλη και Χριστίνα Παρασκευαϊδου, οι σύλλογοι ΠΑΟΚ, Φιλαθλητικός, Ηρακλής για την έξοδό τους στην Ευρώπη, Παναθλητικός Συκεών, Επίκουρος Πολίχνης για τους τίτλους του στα εθνικά πρωταθλήματα, Ηρακλής, Αρης για την κατάκτηση των πανελληνίων πρωταθλημάτων παμπαίδων - παγκορασίδων και τα Λύκεια Β' Ευόσμου και Κυμίνων για τις διακρίσεις τους στον κόσμο και την Ελλάδα.

    [15] ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν εδώ και δύο εβδομάδες οι φυλακές των Διαβατών, εξαιτίας της απεργίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, που προβάλλουν κυρίως οικονομικά αιτήματα.

    Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ζητούν αυξήσεις σε όλες τις ειδικότητες, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματός τους και υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στα κατώτερα μισθολογικά επίπεδα των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης κάνουν λόγο προβλήματα πληρότητας στις φυλακές και ζητούν τη μεταφορά των τοξικομανών έγκλειστων σε ειδικά κέντρα απεξάρτησης και επισημαίνουν ότι η θητεία των διευθυντών σε όλες τις φυλακές της χώρας έχει ολοκληρωθεί, αλλά στις περισσότερες δεν έχουν αντικατασταθεί.

    Σημειώνεται ότι εξαιτίας της απεργίας δεν πραγματοποιούνται τα επισκεπτήρια των κρατουμένων ούτε και οι μεταγωγές τους στα δικαστήρια, ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκφράζουν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν την απεργία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    [16] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των πανωτοκίων και η υπαγωγή των δανειοληπτών σε νέα ρύθμιση.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΘΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές διατάξεις και όσοι δανειολήπτες είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους παλαιότερα, πληρώνοντας όμως στις δόσεις τους τα συσσωρευμένα πανωτόκια.

    Επίσης, το υπουργείο εξετάζει τον επανακαθορισμό του ύψους του αρχικού ποσού, επί του οποίου θα υπολογίζεται το διπλάσιο, τριπλάσιο ή τετραπλάσιο της νέας οφειλής, ανάλογα με την ημερομηνία καταγγελίας της δανειακής σύμβασης. Το πρόβλημα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συμβάσεις καταγγέλλονται αρκετά αργότερα από την αδυναμία πληρωμής, οπότε το ποσό βάσης είναι ήδη επιβαρημένο από υψηλούς τόκους.

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

    Σκόπια, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ στις 1 Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Σρτζαν Κέριμ. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις σχέσεις των δυο χωρών και διεθνή ζητήματα.

    Ο κ. Τζεμ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και τον πρόεδρο της βουλής Στόγιαν Αντοφ.

    O.K.

    [18] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Εκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα "Θράκη 80 χρόνια από την ενσωμάτωση στην Ελλάδα: ταξιδεύω στο χθες, παρατηρώ το σήμερα, φαντάζομαι το αύριο και ζωγραφίζω", εγκαινίασε στο Περιστύλιο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι πρωταρχική επιδίωξη κάθε δημοκρατικής κοινωνίας είναι η διαμόρφωση ιστορικής συνείδησης και ενδιαφέροντος για τα κοινά στη νέα γενιά. Πρόσθεσε, δε, ότι αντίθετα με τη στερεότυπη αντίληψη που διαχωρίζει στεγανά τον κόσμο της παιδικότητας από αυτό τον ενηλίκων, τα παιδιά, χρησιμοποιώντας τον κώδικα της αισθητικής εμπειρίας έδειξαν με πόση ένταση βιώνουν τα προβλήματα της εποχής μας, με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζουν το μέλλον, αλλά και πόσο πιστεύουν στην ιδέα της πατρίδας, στην ειρήνη, την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των ανθρώπων.

    Ο πρόεδρος της βουλής ανέφερε ότι οι Θρακιώτες δίνουν σήμερα την δική τους μάχη για την καλλιέργεια των υψηλών ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης χωρίς διακρίσεις και χωρίς πολιτισμικές προκαταλήψεις.

    Τα έργα αυτά προέρχονται από τον διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής που ενέταξε η βουλή στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Υποβλήθηκαν συνολικά 2.964 έργα από μαθητές της ΣΤ' τάξης των δημοτικών σχολείων της Θράκης, ενώ η επιλογή των 208 που περιλήφθηκαν στην έκθεση έγινε από ειδική επιτροπή, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού-καθηγητή Παναγιώτη Τέτση.

    [19] ΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟ

    Αγκυρα, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Αρχισε στην Τουρκία η δίκη οκτώ αστυνομικών που κατηγορούνται ότι βίασαν και βασάνισαν κρατούμενη. Η γυναίκα αυτή της οποίας τα στοιχεία δεν αποκαλύπτοναι συνελήφθη το 1997 στο Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία και κατέθεσε ότι βιάστηκε από αξιωματικό της αστυνομίας, τον οποίο αναγνώρισε και βασανίστηκε στη φυλακή.

    Η γυναίκα πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή με την κατηγορία ότι υποστήριζει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ΡΚΚ. Σήμερα είναι ελεύθερη και ζει στη Σμύρνη με την οικογένεια της και φοβάται για τη ζωή της.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Τίρανα, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Λαμπέρτο Ντίνι, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την προώθηση των διμερών σχέσεων, της οικονομικής συνεργασίας, θέματα που αφορούν την κατάσταση της περιοχής και κυρίως του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Αλβανός υπουργός υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι μεγάλης σημασίας για την Αλβανία, ενώ χαρακτήρισε την Ιταλία στρατηγικό εταίρο των Τιράνων. Οπως είπε, η Αλβανία περιμένει μεγαλύτερη βοήθεια από την Ιταλία.

    Ο κ. Μίλο ζήτησε την επέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης προς τη νέα ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και τη στήριξη της Ιταλίας για την υλοποίηση από την Αλβανία των προγραμμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Από την πλευρά του ο κ. Ντίνι δεσμεύτηκε ότι η Ιταλία θα βοηθήσει σημαντικά την Αλβανία. Τόνισε, δε, ότι θα παραβρεθεί στα εγκαίνια του ιταλικού προξενείου στη Σκόδρα στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ο κ. Μίλο διαβεβαίωσε ότι θα συμμετέχει στην τελετή εγκαινίων του αλβανικού προξενείου στο Μιλάνο τον Μάρτιο.

    Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την βούληση των δύο κυβερνήσεων για περαιτέρω διεύρυνση των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών .

    Στα τέλη Απριλίου θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την περίοδο 2001-2003

    [21] Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Ο Απόλλων με γκολ του Μπεκιάρη στις καθυστερήσεις πήρε την πρόκριση από το Αιγάλεω, με το οποίο ήρθε ισόπαλος με σκορ 1-1. Όλα αυτά ενώ ο διαιτητής είχε σημειώσει μόνο δύο λεπτά καθυστερήσεων, αλλά κράτησε οκτώ.

    Στο 33' ο Χλωρός ανατράπηκε στη μικρή περιοχή από τον Θεοφάνους. Το πέναλτι εκτέλεσε ο Κόγιογλου, κάνοντας το αρχικό 1-0. Και ενώ όλα έδειχναν ότι το Αιγάλεω πήρε την πρόκριση, αφού μέχρι και το 92' βρίσκονταν μπροστά στο σκορ ο Παπαδημητρίου σ' αυτό το λεπτό βρήκε τον Μπεκιάρη και αυτός με κεφαλιά έκανε το τελικό 1-1.

    Ο διαιτητής της αναμέτρησης κ. Παπαδάκης (Λασηθίου) ελέγχεται για τα λεπτά των καθυστερήσεων. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Κόγιογλου, Χατζηζήσης, Διαμαντής και Φρόντζος.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Ρίζος, Σουρλής (45' Μελαμπιανάκης), Κόγιογλου, Ντερτινής, Πέτρου, Μακρής, Χλωρός, Φωτάκης, Μανουσάκης (53' Παναγιωτόπουλος (71' Αποστολίδης), Σκοπελίτης, Παπουτσής.

    ΑΠΟΛΛΩΝ: Θεοφάνους, Χατζηζήσης, Βουρεξάκης, Λάιος, Παπαδημητρίου (92' Δεδάκης), Σκαρμούτσος, Φρόντζος, Δήμας (53' Μπεκιάρης), Μιχ. Χατζής, Ιωάννου, Διαμαντής.

    [22] 700 ΕΚΑΤ. ΔΡΧ. ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

    Βέροια, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Εξι νέοι συρόμενοι αναβατήρες, από τρεις αντίστοιχα, τοποθετήθηκαν στα χιονοδρομικά κέντρα του νομού Ημαθίας (το Σέλι και τα 3-5 Πηγάδια). Η αξία του έργου στο Σέλι ανέρχεται στα 360 εκατ. δρχ. και στα 3-5 Πηγάδια στα 355 εκατ. δρχ.

    Στο Σέλι οι νέοι αναβαήρες είναι 830 μέτρων ο καθένας και έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν 900 άτομα την ώρα ο καθένας. Στα 3- 5 Πηγάδια οι νέοι αναβατήρες είναι 805, 618 και 415 μέτρων και μπορούν να εξυπηρετήσουν από 900 άτομα την ώρα ο καθένας.

    Ο νομάρχης Ημαθίας Γιάννης Σπάρτης υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι ο σχεδιασμός ανάπτυξης στα δύο χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και γενικότερα στον ορεινό όγκο του ανατολικού Βερμίου δε σταματά εδώ, αφού η Ν.Α. Ημαθίας σε συνεργασία με τους δήμους Βέροιας, Νάουσας και Δοβρά προχωρά στην υλοποίηση έργων και δράσεων που αναδεικνύουν όλες τις μορφές του θεματικού τουρισμού. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η οδική σύνδεση των χιονοδρομικών κέντρων Σελίου - 3-5 Πηγαδιών και η κοινή τους διαχείριση, όπως και η σύνδεση και συνεργασία με το χιονοδρομικό κέντρο Βόρα (Καϊμάκτσαλαν).

    Οι τρεις αναβατήρες δίνουν άλλη πνοή στα χιονοδρομικά κέντρα, αφού δημιουργούν νέες πίστες για σκιέρ κάθε κατηγορίας, δίνοντας παράλληλα εναλλακτικές διαδρομές μέτριας δυσκολίας στους φίλους της χιονοδρομίας.

    [23] ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Το βράδυ θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 μέχρι 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 11 μέχρι 15 και στο Αιγαίο από 13 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.

    [24] Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Εντυπωσιακή απήχηση είχε η εναρκτήρια εκδήλωση της Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004 για το πρόγραμμα Εθελοντισμού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων κ. Στέφανος Μάνος, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης κ. Αντώνης Σαμαράς, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπουργοί, πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Αθλητικών Ομοσπονδιών και Σωματείων, των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων απ΄ όλη την Ελλάδα καθώς και αντιπροσωπείες δεκάδων δημοσίων και κοινωνικών φορέων της Ελλάδας και του Απόδημου Ελληνισμού.

    Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη. Κατόπιν το λόγο πήρε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (Ο.Ε.Ο.Α) Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, που ανακοίνωσε ότι : α) Η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και η οργάνωση της εκπαίδευσης ξεκινά τον Απρίλιο του 2001, β) Η εκστρατεία συλλογής δηλώσεων, εγγράφως ή μέσω ειδικής ιστοσελίδας στο διαδίκτυο πρόκειται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2001, γ) Οι συνεντεύξεις και η κατανομή στις αντίστοιχες θέσεις εργασίας θα αρχίσουν το 2002, και δ) Η γενική και ειδική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις και άλλους χώρους που σχετίζονται με την διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί το 2003.

    Στη συνέχεια, υπογράμμισε: "Ας το πούμε λοιπόν απερίφραστα: όσο "χρήσιμος και εάν είναι ο Εθελοντισμός, από τεχνική άποψη, αγώνες θα μπορούσαν κάλλιστα να διεξάγονται ακόμα και χωρίς Εθελοντές. Αυτό άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες μεγάλες εκδηλώσεις, αθλητικές, πολιτιστικές ή άλλες. Η σημασία του εθελοντισμού βρίσκεται λοιπόν αλλού: Δίχως τον Εθελοντισμό, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα ήταν Ολυμπιακοί Αγώνες. Θα ήταν "κάτι άλλο".

    Πολύ μικρότερης συμβολικής σημασίας και πολύ πιο πεπερασμένης ιδεολογικής εμβέλειας. Θα ήταν μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση όπως πολλές άλλες. Δεν θα είχε όμως τίποτε το ιδιαίτερο.

    Ο Εθελοντισμός δεν συμπληρώνει απλώς, αλλά κυριολεκτικά θεμελιώνει την οικουμενική ηθική διάσταση του Ολυμπισμού.

    Οι άνθρωποι αυτοί, οι εθελοντές προσφέρουν λίγες εβδομάδες από τη ζωή τους και δείχνουν έτσι ότι εναπόκειται στη βούληση των ανθρώπων να ομορφαίνουν και να αλλάζουν τη ζωή τους. Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα. Ότι μπορούμε να αλλάζουμε τα πράγματα.

    Ο Εθελοντισμός δίνει ένα μέτρο για την ποιότητα και εμβέλεια της δικής μας δημοκρατίας. Και την ποιότητα της δικής μας δημοκρατίας θέλουμε να την δείξουμε σε όλους.

    Αναλάβαμε μην το ξεχνούμε - τους Αγώνες του 2004 στην Ελλάδα μετά από μια μακρόχρονη εθνική προσπάθεια. Πρέπει λοιπόν να πετύχουμε, και θα πετύχουμε.

    Θα πετύχουμε οργανωτικά, και θα πετύχουμε ηθικά. Ίσως δε ειδικά σε ό,τι αφορά τη χώρα μας η ηθική επιτυχία να έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από την οργανωτική.

    Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτό ακριβώς να συνίσταται και η μοναδικότητα του ΑΘΗΝΑ 2004: οι Αγώνες θα διεξαχθούν στη χώρα που δημιούργησε την Ολυμπιακή Ιδέα και αιώνιες αξίες που την εμψυχώνουν.

    Θα διεξαχθούν στην πόλη που γέννησε τη δημοκρατία και τον πολιτικό πολιτισμό.

    Για εμάς ειδικά τους Έλληνες, ο Εθελοντισμός έχει και μιαν άλλη πρόσθετη εθνική διάσταση. Η οργάνωση του ΑΘΗΝΑ 2004 αποτελεί αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη ειρηνική πρόκληση που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας.

    Καλούμαστε λοιπόν να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν έπαψε πότε να είναι ο οικουμενικός τόπος της ειρήνης, του πολιτισμού, της φιλοξενίας, του μέτρου και της φαντασίας.

    Ο Ολυμπιακός Εθελοντισμός είναι λοιπόν μια ευκαιρία για όλους τους Έλληνες να συμμετάσχουν στην πανηγυρική επιβράβευση της εθνικής μας προόδου. Όλοι οι Έλληνες, σε οποιαδήποτε χώρα και αν διαμένουν μπορούν και οφείλουν να προσφέρουν τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις τους στο κοινό όραμα.

    Οι Έλληνες είμαστε ικανοί και άξιοι για το καλύτερο.

    Όλοι θα συμβάλουμε στη μεγαλειώδη εορτή της ειρήνης και της συνεργασίας. Και ο καθένας θα μπορεί τότε να λέει: "ήμουνα και εγώ εκεί".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 30 January 2001 - 19:14:01 UTC