Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [02] ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΟΥ
  • [03] ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 84-75
  • [04] ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [05] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [06] ΝΙΚΗΣΑΝ ΑΡΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [07] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΔΥΟ ΚΥΝΗΓΩΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [08] Η Κ.Ο.Θ. ΓΙΑ ΤΟΝ 17ΧΡΟΝΟ ΦΙΛΑΘΛΟ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [09] ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΣΙΝΔΟ
  • [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ
  • [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • [12] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • [13] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΚΑΜΠΣ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗ
  • [15] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ AGROTICA
  • [16] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΡΜΕΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ
  • [17] ΣΧΟΛΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
  • [18] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [19] ΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [20] ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [21] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [22] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: "ΑΝΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ" ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

  • [01] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2001 (21:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το προεδρείο της Βουλής

    της Νατάσας Θωμά

    Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω τα όσα αναφέρονταν στο πόρισμα του Εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.

    Στο πόρισμα, το οποίο απεστάλη στη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο, ζητούνταν από το Κοινοβούλιο να διερευνήσει την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών για παράβαση καθήκοντος του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα, επειδή υπεγράφη σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και τη θυγατρική εταιρία του δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη Travel Plan, καθώς επίσης και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου για το διορισμό του Σταύρου Ψυχάρη στη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους.

    Ύστερα από μία μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, διεξήχθη μυστική ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 285 βουλευτές.

    Στην πρόταση κατηγορίας της Νέας Δημοκρατίας σε ότι αφορά το Δημήτρη Ρέππα την υπερψήφισαν 131 βουλευτές και την καταψήφισαν 149, ενώ βρέθηκαν και τέσσερα λευκά ψηφοδέλτια.

    Ανάλογος αριθμός βουλευτών (131) υπερψήφισαν και την πρόταση κατά του Θόδωρου Πάγκαλου, ενώ την καταψήφισαν 148 και βρέθηκαν 5 λευκά.

    Υπέρ της πρότασης είχαν ταχθεί εκτός της Νέας Δημοκρατίας, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, ενώ αντιτάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία, που χαρακτήρισε παράνομο το πόρισμα του Εισαγγελέα.

    Οι εκτιμήσεις, σχετικά με το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τους ψηφίσαντες βουλευτές -απουσίαζαν 3 από το ΠΑΣΟΚ, 9 από τη Νέα Δημοκρατία, 1 από το ΚΚΕ και 2 ανεξάρτητοι, ενώ δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία που αφορούσε τους ίδιους, οι κ.κ. Ρέππας και Πάγκαλος- συγκλείνουν ότι τουλάχιστον 4 κυβερνητικοί βουλευτές στην πρώτη περίπτωση και 5 στη δεύτερη δεν καταψήφισαν την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Κοινοβουλευτικές πηγές ωστόσο, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, να υπήρξαν διαρροές και από τις δυο πλευρές, δηλαδή της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, αλλά, λόγω της μυστικότητας της ψηφοφορίας δεν είναι δυνατόν, σημείωναν, να εκδοθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη συμπεριφορά ενός εκάστου των βουλευτών.

    Στη συζητήση που προηγήθηκε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε σαθρό, έωλο και ατεκμηρίωτο το πόρισμα Ντογιάκου, ενώ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντάς την για ανευθυνότητα και σημείωσε ότι αποτελεί φανερή προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής με στόχο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο προσωπικά.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος υπερασπίστηκε την νομιμότητα του διορισμού του κ. Ψυχάρη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι απόλαμβανε την πλήρη αποδοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αρχιεπισκοπής και της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.

    Υπενθύμισε μάλιστα ότι ως συνήγορος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρενέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε αίτημα πολιτών να κριθεί παράνομος ο διορισμός.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι η συζήτηση αυτή έπρεπε για λόγους ηθικής τάξης να γίνει με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να συντηρούνται γκρίζες σκιές, να καταπατούνται θεσμοί και να υπάρχει ατιμωρησία.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης, παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε διορίσει παρανόμως διοικητή στο Άγιο Όρος τον αλευροβιομήχανο Κ. Λούλη, ωστόσο πρόσθεσε ότι το κόμμα του ορθώς προχώρησε σ' αυτήν την κοινοβουλευτική διαδικασία, προκειμένου να εξαληφθεί οποιαδήποτε υπόνοια ή κατηγορία.

    Υπέρ της πρότασης για προανακριτική επιτροπή τάχθηκαν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, που υποστήριξαν ότι η απόφαση της Βουλής θα κρίνει την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου.

    [02] ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΟΥ

    Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2001 (10:34 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Για ενδεχόμενη νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά τις εξελίξεις στη Μιτροβίτσα του Κοσσυφοπεδίου, παρά την ηρεμία που επικρατεί τις τελευταίες ώρες.

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες τις περιοχής για συνεργασία, ώστε να μην επιτραπεί σε τρομοκρατικά στοιχεία, όπως είπε, να διαταράξουν τη πορεία ειρήνευσης.

    Ελπίζω η τάξη και η ειρήνη να επιβληθούν χωρίς αίμα και άλλες ταραχές, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης. Επεσήμανε ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τους Ελληνες στρατιώτες και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να σημειωθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

    Αποδεικνύεται ότι η προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή με στρατιωτικά μέσα δεν λύνει το πρόβλημα, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να φέρουν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    Αποδεικνύεται ότι τα Βαλκάνια βράζουν αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τις ελληνικές δυνάμεις.

    [03] ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 84-75

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Αν και απλήρωτοι οι παίκτες του Άρη, επιβλήθηκε με 84-75 του Ηράκλειου. Όμως το παιχνίδι σημαδεύτηκε από τις αποβολές των Νέες και Γκίμπερτ μετά από το μεταξύ τους επεισόδιο. Η νίκη αυτή δίνει μεγάλη βαθμολογική ανάσα στον Άρη, ενώ από αύριο αναμένονται εξελίξεις στην ομάδα εφόσον δε διευκρινισθούν οι οικονομικοί όροι πληρωμής των παικτών και του προπονητή, Στηβ Γιατζόγλου.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    Αρης: Φόρεστ 27, Ινγκλις 26, Παπανικολόπουλος 10, Λάππας 4, Ραΐσεβιτς 4, Πέτροβιτς 2, Φίριτς 9, Νέες 4

    Ηράκλειο: Χάμιλτον 24, Γκιμπέρτ 12, Πετρόπουλος 11, Χαρίσης 18, Μακρής 6, Κούβαρης 2, Κανταρτζής 2.

    [04] ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Με τα νέα του αποκτήματα, μετά το πέρας των μεταγραφών θα εμφανιστούν οι ομάδες της εθνικής κατηγορίας. Ο Παναθηναϊκός που ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής στη βαθμολογία περιμένει το στραβοπάτημα του Ολυμπιακού, προκειμένου να τον φθάσει. Εύκολο απόγευμα αναμένεται να περάσει ο ΠΑΟΚ, που υποδέχεται στην Τούμπα τον φιλόδοξο ΠΑΣ Γιάννενα.

    Ο Ηρακλής δοκιμάζεται στην Πάτρα με αντίπαλο την Παναχαϊκή, ενώ ο Αρης δοκιμάζει τις δυνάμεις του στον Πύργο με αντίπαλο τον Πανηλειακό.

    Στην Αλεξανδρούπολη, τέλος, θα... υποδεχθεί τη Δευτέρα μετά την τιμωρία της η ΑΕΚ τον Αθηναϊκό στις 3μ.μ.

    Οι αναμετρήσεις της 17ης αγωνιστικής (Κυριακή και Δευτέρα) στην εθνική κατηγορία είναι:

    16.15 Καλαμάτα-Ξάνθη (Καλαμάτα): Φλώτσιος (Βοιωτίας)

    17.00 Ιωνικός-Εθνικός Αστέρας (Νεάπολη): Χέλης (Καβάλας)

    17.00 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος (Απ.Νικολαϊδης): Βούλγαρης (Πειραιά)

    17.00 Παναχαϊκή-Ηρακλής (Πάτρα): Ντόβας (Αθηνών)

    17.00 ΠΑΟΚ-Γιάννινα (Τούμπα): Τρικάλης (Τρικάλων)

    19.00 Πανηλειακός-Αρης (Πύργος) TV: Δούρος (Κορίνθου)

    ΔΕΥΤΕΡΑ 5/2/2001

    15.00 ΑΕΚ-Αθηναϊκός (Αλεξανδρούπολη) ΤV: Παπίλιας (Πειραιά).

    [05] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Βερολίνο, 3 Φεβρουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου τάχθηκε ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Spiegel".

    "Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει το συντομότερο δυνατό να αποκτήσει δική του κυβέρνηση και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση για το μέλλον του", δήλωσε ο κ. Μέσιτς στο τεύχος του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα προσθέτοντας ότι δεν φοβάται τη δημιουργία "Μεγάλης Αλβανίας".

    "Γιατί να μην μπορούν να υπάρχουν δύο μικρά αλβανικά κράτη; Αν υπάρχει Γερμανία και Αυστρία, γιατί να μην υπάρχει Κόσοβο και Αλβανία;", διερωτήθηκε.

    Ο πρόεδρος της Κροατίας στην ίδια συνέντευξη απέρριψε την ιδέα περί δημιουργίας βαλκανικής συνομοσπονίας και άσκησε για μία ακόμη φορά κριτική στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα για την άρνησή του να παραδώσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον πρώην πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [06] ΝΙΚΗΣΑΝ ΑΡΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Χαμογέλασε ο Αρης στο Αλεξάνδρειο Μέλαθλο Θεσσαλονίκης όπου επιβλήθηκε με 85-74 του Ηράκλειου, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η "αρειανή" οικογένεια. Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε και ο Ηρακλής στη Νεάπολη επί του Μακεδονικού με 73-76, ενώ εύκολη νίκη πήρε η Δάφνη με αντίπαλο το Μίλωνα (95-70).

    Τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών είναι:

    ΑρηςΗράκλειο 84-75

    ΔάφνηΜίλωνας 95-70

    ΜακεδονικόςΗρακλής 73-76

    Αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες: ΠΑΟΚΟλυμπιακός, ΜαρούσιΑΕΚ, ΠΑΟ- Περιστέρι.

    Η βαθμολογία: Περιστέρι 24, Ολυμπιακός 23, ΑΕΚ 22, ΠΑΟ 21, Πανιώνιος 20, Ηρακλής 20, ΠΑΟΚ 19, Μαρούσι 17, Δάφνη 17, Αρης 17, Νήαρ Ηστ 16, Ηράκλειο 16, Μίλων 16, Μακεδονικός 13.

    [07] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΔΥΟ ΚΥΝΗΓΩΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Ακαρπες παραμένουν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό δύο κυνηγών που αγνοούνται από το πρωί στα νερά της λίμνης των Πετρών στη Φλώρινα.

    Οι δύο άνδρες, ο 33χρονος Απόστολος Ποτόλιος και ο 57χρονος Ηλίας Βαφειάδης, είχαν ξεκινήσει με παρέα από τα Γιαννιτσά για να κυνηγήσουν αγριόπαπιες, ανοίχτηκαν με μία βάρκα στη λίμνη και λίγο μετά τις 7 το πρωί ειδοποίησαν με το κινητό τους τηλέφωνο ένα φίλο τους, που είχε μείνει στη στεριά, ότι κινδύνευαν. Η τηλεφωνική επικοινωνία διακόπηκε και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

    Στην επιχείρηση εντοπισμού τους συμμετέχουν αστυνομικοί από τη Φλώρινα και άνδρες της Β' ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

    [08] Η Κ.Ο.Θ. ΓΙΑ ΤΟΝ 17ΧΡΟΝΟ ΦΙΛΑΘΛΟ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2001 (19:29 UTC+2)

    Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Κ.Ο.Θ. του ΚΚΕ για τη ''βάναυση συμπεριφορά των ΜΑΤ'', θύμα της οποίας έπεσε ο 17χρονος φίλαθλος του Αρη και μαθητής Γιάννης Χρηστάκης.

    Σε ανακοίνωσή της η Κ.Ο.Θ. του ΚΚΕ επισημαίνει ότι το περιστατικό προκαλεί οργή και αγανάκτηση στη δημοκρατική κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης.

    "Ακόμη μία φορά οι δυνάμεις καταστολής δράσανε στην πόλη μας "κάτω από ψυχολογική φόρτιση" κάνοντας φανερό τον προσανατολισμό της εκπαίδευσής τους, αλλά και τις πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν την ίδια την κυβέρνηση γι αυτό", αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

    Η Κ.Ο.Θ. τονίζει ότι είναι έκδηλη πλέον η αναγκαιότητα για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας και τον αναπροσανατολισμό της εκπαίδευσής τους, καταδικάζει την αντιδημοκρατική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων και εκφράζει τη συμπαράστασή της στην οικογένεια του άτυχου μαθητή.

    "Η νεολαία μας χρειάζεται όραμα, κοινωνική ευαισθησία, μέριμνα από την Πολιτεία και όχι τα αδιέξοδα της μισομόρφωσης, της ανεργίας και των ναρκωτικών που της δημιουργούν", επισημαίνει.

    [09] ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΣΙΝΔΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2001 (19:26 UTC+2)

    ΑντιΝΑΤΟϊκές συγκεντρώσεις διοργανώνει αύριο η Κ.Ο.Θ. του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι με τα τελευταία γεγονότα του απεμπλουτισμένου ουρανίου και του πλουτωνίου στο Ασβεστοχώρι, τα λόγια περιττεύουν.

    Η οργάνωση θα πραγματοποιήσει δύο συγκεντρώσεις αύριο στις 11 π.μ, μία στο Ασβεστοχώρι και μία στο στρατόπεδο της Σίνδου, για να σταματήσει να είναι ορμητήριο της KFOR, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της.

    [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ

    Ποντγκόριτσα, 3 Φεβρουαρίου 2001 (19:25 UTC+2)

    Αφορμή για ποικίλα σχόλια αποτέλεσε το ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Ο κ. Πάουελ είχε χθες στην Ουάσιγκτον συναντήσεις με πολιτικούς ηγέτες από τις βαλκανικές χώρες, μεταξύ αυτών, τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι, τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Νταν Γκεοάνα, και αρχηγούς κομμάτων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς, αν και μετέβη στην Ουάσιγκτον, δεν συναντήθηκε τελικά με τον κ. Πάουελ.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου σχολιάζοντας δημοσίευμα των "Νew York Times" στο οποίο αναφερόταν ότι ο Κόλιν Πάουελ αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του, είπε ότι διαφωνεί με τις εκτιμήσεις αυτές προσθέτοντας ότι δεν ανέμενε να έχει συνομιλίες με ανώτατους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, επειδή η νέα κυβέρνηση μόλις ανέλαβε καθήκοντα.

    Η εφημερίδα της Ποντγκόριτσα "Vijesti" παραθέτει σήμερα δηλώσεις του κ. Τζουκάνοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι "η αμερικανική κυβέρνηση έχει πολλές φορές δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της δημοκρατικής ένωσης Μαυροβουνίου - Σερβίας και ότι δεν υπάρχει λόγος ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ να εκφράζει τη θέση αυτή σιωπώντας, όταν μπορεί να το κάνει δημόσια και με απευθείας διάλογο".

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί ο κ. Πάουελ δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου απάντησε ότι ο κ. Τζουκάνοβιτς, όπως και ο πρόεδρος της Αλβανίας συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Νοτιανατολικής Ευρώπης, πρέσβη Ντόμπινς.

    Διευκρίνισε δε ότι στο Μαυροβούνιο και την Αλβανία θα διεξαχθούν εκλογές προσθέτοντας ότι "οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εμπλέκονται στις εκλογές και για το λόγο αυτό ο κ. Πάουελ δεν συναντήθηκε με τους δύο προέδρους".

    Ερωτηθείς αν η Ουάσιγκτον διαφωνεί με τη θέση του Τζουκάνοβιτς για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου μετά τις εκλογές, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: "Η θέση του υπουργού Εξωτερικών Πάουελ είναι ότι στόχος πρέπει να είναι ένα δημοκρατικό Μαυροβούνιο εντός μίας δημοκρατικής Γιουγκοσλαβίας".

    Στο μεταξύ ο σύμβουλος του προέδρου του Μαυροβουνίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μίλαν Ρότσεν σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο κ. Πάουλ δεν συναντήθηκε με τον κ. Τζουκάνοβιτς είπε: "Δεν αναμέναμε να ενθαρρύνει κάποιος ανοιχτά από τη διεθνή κοινότητα τις επιδιώξεις μας για ανεξαρτησία, ειδικά ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος μόλις τώρα ανέλαβε καθήκοντα".

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Πάουελ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς και τους πολιτικούς ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης στη Νότια Σερβία και το Κόσοβο.

    Ωστόσο, στο Μαυροβούνιο η αντιπολίτευση έχει άλλη άποψη και εκτιμά ότι ο κ. Πάουελ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Τζουκάνοβιτς.

    Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Μαυροβουνίου χαρακτήρισε την επίσκεψη Τζουκάνοβιτς στην Ουάσιγκτον "πλήρη πολιτική αποτυχία" και έκανε λόγο για προσπάθεια απόκρυψης των κρατικών ΜΜΕ και του ίδιου του Τζουκάνοβιτς της άρνησης του κ. Πάουελ να τον συναντήσει.

    [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2001 (19:14 UTC+2)

    Για άλλη μια αγωνιστική το Αιγάλεω παρέμεινε στη κορυφή της βαθμολογίας, της Α' κατηγορίας παρά την ήττα του με 3-1 από τον Ολυμπιακό Βόλου στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής. Διατηρεί μάλιστα διαφορά ασφαλείας πέντε βαθμών από τον δεύτερο της βαθμολογίας Ακράτητο που επιβλήθηκε της Καβάλας με 1-0. Το βαθμό της ισοπαλίας πήρε η Καλαμαριά (3-3) από τον Παναιτωλικό.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής έχουν ως εξής:

    Ολυμπιακός Βόλου-Αιγάλεω 3-1

    Πανελευσινιακός-Προοδευτική 1-2

    Παναιτωλικός-Καλαμαριά 3-3

    Λάρισα-Τρίκαλα 2-3

    Πανσερραϊκός-Ναυπακτιακός 1-0

    Καλλιθέα-Απόλλων Αθηνών 0-0

    Ακράτητος-Καβάλα 1-0

    Αγ.Νικόλαος-Παναιγιάλειος 2-1

    Η βαθμολογία: Αιγάλεω 34, Ακράτητος 29, Προοδευτική 27, Παναιτωλικός 24, Ολυμπιακός Βόλου 24, Καβάλα 22, Αγιος Νικόλαος 23, Καλαμαριά 23, Παναιγιάλειος 21, Απόλλων 21, Πανσερραϊκός 21, Ναυπακτιακός 20, Καλλιθέα 19, Λάρισα 17, Τρίκαλα 15, Πανελευσινιακός 12.

    [12] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2001 (19:07 UTC+2)

    Μεγάλη σε έκταση νίκη με 5-1 επί του Απόλλωνα Κρύας Βρύσης πέτυχε το Λεωνίδιο, που σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας κατά τη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β' κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Τους βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν ο Πιερικός και το Μαρκό (2-2), καθώς και η Αναγέννηση Καρδίτσας με τη Λαμία (1-1).

    Τα αποτελέσματα των αγώνων που διεξήχθησαν σήμερα το απόγευμα έχουν ως εξής:

    Πιερικός-Μαρκό 2-2

    Λεωνίδιο-Απόλλων Κρ.Βρύσης 5-1

    Αναγέννηση Καρδίτσας-Λαμία 1-1

    Αύριο θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις: Βέροια-Νάουσα, Κοζάνη-Πατραϊκός, Κιλκισιακός-Ατρόμητος Αθ., Λύκοι-Αχαρναϊκός, Αμπελόκηποι-Ιάλυσος. Τη Δευτέρα θα γίνει η αναμέτρηση της Χαλκηδόνας με τον Εθνικό.

    Η βαθμολογία: Λεωνίδιο 34, Εθνικός 32, Πατραϊκός 30, Μαρκό 27, Ατρόμητος 25, Απόλλων Κρ.Βρ. 21, Νάουσα 20, Χαλκηδόνα 19, Κοζάνη 17, Αχαρναϊκός 17, Αν. Καρδίτσας 16, Βέροια 14, Λύκοι 12, Πιερικός 12, Λαμία 11, Αμπελόκηποι 10, Κιλκισιακός 10, Ιάλυσος 3.

    Ο Ιάλυσος έχει -3 βαθμούς, ενώ η Βέροια έχει 1 μηδενισμό και -3 βαθμούς.

    [13] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΚΑΜΠΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2001 (19:00 UTC+2)

    Το τυπικό μέρος της λύσης του συμβολαίου για τον Καμπς έγινε σήμερα και ο Αργεντινός μέσος αποτελεί παρελθόν από τον ΠΑΟΚ, αφού η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει οικονομικά τόσο στον ίδιο όσο και στην ομάδα του την Βελέζ. Ο πρώην άσος του Δικεφάλου εδώ και αρκετές εβδομάδες αποτελούσε... ξένο σώμα της ομάδας, ενώ την Δευτέρα αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα του.

    Στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα ο προπονητής του Δικεφάλου, Ντούσαν Μπάγιεβιτς θα στερηθεί των υπηρεσιών των Τετράτζε, Εγκωμίτη, Ουντέζε και Μπορμπόκη που είναι τραυματίες, καθώς και του τιμωρημένου Οκκά. Αντίθετα το παρών του θα δώσει το νέο απόκτημά του, Αρμάντο Φουτσίνι.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2001 (18:57 UTC+2)

    Εντός της εβδομάδος ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος θα συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή των υφυπουργών Αθλητισμού και Οικονομικών Γιώργου Φλωρίδη και Απόστολου Φωτιάδη στην οποία θα εξεταστεί το θέμα των οικονομικών των ομάδων του επαγγελματικού αθλητισμού.

    Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος μετά την κοινή σύσκεψη που είχε με τις διοικήσεις των ομάδων μπάσκετ ΠΑΟΚ και Αρη.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ρύθμισης των χρεών των ομάδων ο υπουργός τόνισε ότι στο τέλος της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο Πολιτισμού είχε να αντιμετωπίσει το πολύ οξύ πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών έναντι του δημοσίου, των ομάδων μπάσκετ.

    Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι το πρόβλημα είναι οξύτερο στη Θεσσαλονίκη απ' όπου ξεκίνησε η άνοδος και η ακμή του ελληνικού μπάσκετ την προηγούμενη εικοσαετία και πρόσθεσε ότι στην προηγούμενη θητεία του είχαν τεθεί οι βάσεις για μία αντιμετώπιση του ζητήματος σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

    Σημείωσε ότι σήμερα, δύο χρόνια αργότερα είναι και πάλι αντιμέτωπος με αυτό το πρόβλημα και για το λόγο αυτό ενημερώθηκε από τον ΠΑΟΚ και τον Αρη, ομάδες που μαζί με τον Ηρακλή συνέβαλαν τα μέγιστα στην αναμόρφωση του ελληνικού μπάσκετ και στην ακμή του.

    Τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τον κ. Φλωρίδη, ο οποίος χειρίζεται σε καθημερινή βάση τα προβλήματα αυτά, ώστε να αντιμετωπιστεί στο μέτρο του δυνατού στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται, ένα από τα κεφάλαια που είναι αφιερωμένο σε ζητήματα ιδιοκτησίας, πολυιδιοκτησίας και εξυγίανσης των οικονομικών των ομάδων του επαγγελματικού αθλητισμού, ιδίως σε ζητήματα επιχειρηματικότητας στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και του επαγγελματικού μπάσκετ.

    Οπως είπε το θέμα του νομοσχεδίου θα εξεταστεί στη σύσκεψη που θα συγκαλέσει ο ίδιος, αλλά και στη συνεδρίαση της επιτροπής που λειτουργεί υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Εξαρχου, έτσι ώστε να δοθεί μία συνολική απάντηση με όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

    "Ελπίζω ότι σε λίγες ημέρες θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε πάνω σε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που αφορά την προοπτική των ομάδων, την κεφαλαιακή τους βάση, την εξυγίανσή τους, έτσι ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον προβλήματα τέτοιου είδους, τα οποία αποθαρρύνουν και δυσαρεστούν τους φιλάθλους, αλλά αποθαρρύνουν και επενδυτές, οι οποίοι θα είχαν ενδιαφέρον για το χώρο αυτό", τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση της FIFA για την κάθαρση στο ποδόσφαιρο, επανέλαβε ότι ετοιμάζεται το νομοσχέδιο που συμπληρώνει σε ορισμένα σημεία την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία είναι αρκετά σύγχρονη.

    Η ΕΠΟ, όπως και όλες οι ομοσπονδίες, υπογράμμισε, είναι συνομιλήτριες της Πολιτείας, όταν εκπροσωπούνται με έναν αντιπροσωπευτικό και αξιόπιστο τρόπο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει και στο ποδόσφαιρο τονίζοντας ότι ο νόμος δεν πρόκειται να επιβάλλει κάτι άλλο.

    Από την άλλη μεριά, τόνισε, και η αρμόδια ομοσπονδία δεν μπορεί να αρνηθεί το αυτονόητο, το να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας, κανόνες εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και ετοιμότητας.

    "Είναι κάτι που φαντάζομαι ότι είναι αυτονόητο και για την ΕΠΟ και για τη FIFA. Ελπίζω να μην ισχυριστεί κανείς ότι θα υπάρχει μία ομοσπονδία εθνική ή διεθνής που είναι αδιάφορη για θέματα διαφάνειας, για θέματα ίσου ανταγωνισμού, για θέματα εμπιστοσύνης και εντιμότητας", είπε.

    Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βαθιά λύπη του, για το περιστατικό του φιλάθλου του Αρη, καθώς και τη συμπαράστασή του και τη συμπάθειά του στην οικογένεια του και ευχήθηκε το καλύτερο για το παιδί.

    "Από εκεί και πέρα τα θεσμικά αφορούν εμάς. Την οικογένεια και το παιδί αυτό, απασχολούν ένα πράγμα, τώρα, να γίνει καλά", τόνισε.

    [15] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ AGROTICA

    Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2001 (18:35 UTC+2)

    Κομβικό σημείο επαφής μεταξύ επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Γεωργίας καθίσταται τις ημέρες λειτουργίας της Διεθνούς Εκθεσης Αγροτικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων - AGROTICA - το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Η προσέλευση των επισκεπτών της φετινής διοργάνωσης είναι σημαντικά αυξημένη. Χθες πέρασαν τις πύλες του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης 803 εμπορικοί επισκέπτες και πραγματοποιήθηκαν 4.488 ομαδικές επισκέψεις.

    Το σύνολο των επισκεπτών μέχρι χθες ανήλθε σε 18.898, ενώ κόπηκαν 2.916 εισιτήρια.

    Οι Ελληνες εμπορικοί επισκέπτες προέρχονταν από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας και οι ξένοι από 18 χώρες και συγκεκριμένα: Αγγλία, Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Γιουγκοσλαβία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Κύπρος, Λίβανος, ΠΓΔΜ, Παλαιστίνη, Ρουμανία, Συρία και Τουρκία.

    [16] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΡΜΕΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ

    Ερεβάν, 3 Φεβρουαρίου 2001 (18:22 UTC+2)

    Η Τουρκία αρνήθηκε σήμερα για πρώτη φορά πρόσβαση αρμενικού επιβατηγού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της, σύμφωνα με τον επικεφαλής των αρμενικών αερογραμμών, Στάνισλαβ Μακτρουμιάν, ο οποίος ανέφερε ότι οι τουρικές αρχές δεν έδωσαν καμία εξήγηση για το γεγονός.

    Το αεροσκάφος επρόκειτο να εκτελέσει πτήση από το Ερεβάν στην Αθήνα.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει καμία σχετική πληροφορία από την Αγκυρα, ενώ σημειώνεται ότι οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

    Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δημιουργήθηκε όταν η Γερουσία της Γαλλίας επικύρωσε νομοσχέδιο που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    [17] ΣΧΟΛΙΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

    Λευκωσία, 3 Φεβρουαρίου 2001 (18:11 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα ούτε κενό σε ό,τι αφορά το θέμα της διάκρισης της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, σημειώνοντας ότι "αν υπάρχει οπουδήποτε αμφιβολία, είναι θέμα της κυβέρνησης και της Βουλής να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και του Γενικού Εισαγγελέα να διατυπώσει άποψη" και πως "ίσως στο τέλος να είναι και θέμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου".

    Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος κλήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους να δώσει τη θέση της Βουλής έναντι του θέματος διάκρισης εξουσιών που θέτει η κυβέρνηση μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, είπε ότι η απόφαση της Βουλής ως προς το θέμα της αγοράς των ελικοπτέρων Μπελ δεν πρέπει να έχει το χαρακτήρα αντιδικίας με την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι "προβλήματα που αφορούν περιπτώσεις πρακτικής εφαρμογής τυχόν αποφάσεων ή μη αποφάσεων είναι θέματα ίσως ενδεχόμενης συνεννόησης".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 3 Φεβρουαρίου 2001 (18:05 UTC+2)

    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μεταβαίνει αύριο το μεσημέρι στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του συγκροτήματος "Δίας", για τα 25χρονα της εφημερίδας "Η Σημερινή".

    Εξάλλου, στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα παραστεί αύριο το βράδυ μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο σε δεξίωση για τα 25χρονα της εφημερίδας, που θα δοθεί στο ξενοδοχείο Forum Intercontinental.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 3 Φεβρουαρίου 2001 (18:03 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, τον "υπουργό παιδείας" του ψευδοκράτους και όλους τους "αρμόδιους" να κινήσουν "νομική διαδικασία" σε βάρος των συνδικαλιστών της οργάνωσης των Τουρκοκύπριων δασκάλων, μετά την αγγελία - διακήρυξη της οργάνωσης, με την οποία ζητούσε από την Αγκυρα να αφήσει ήσυχους τους Τουρκοκύπριους γιατί δεν θέλουν τα χρήματά της, τη δέσμη οικονομικών μέτρων που προτείνει, ούτε επιθυμούν να είναι σκλάβοι της.

    Στο μεταξύ, ανακοίνωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δασκάλων αναφέρει ότι η διακήρυξή της με τίτλο "Αγκυρα", δεν εστρέφετο ούτε κατά της Τουρκίας ούτε κατά του τουρκικού λαού, ούτε κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ σε συνέντευξη Τύπου της οργάνωσης τονίστηκε ότι στόχος της διακήρυξης ήταν να υπογραμμίσει ότι θα πρέπει οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι να αποφασίζουν για τα θέματα που τους αφορούν και "το δικαίωμά τους για ελευθερία και ανεξαρτησία".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 3 Φεβρουαρίου 2001 (18:00 UTC+2)

    Στο Λίβανο μετέβη το πρωί ο Κύπριος Πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, κατόπιν πρόσκλησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της χώρας, που θα τον αναγορεύσει σε διδάκτορά της.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του, ο κ.Κληρίδης εξέφρασε την άποψη ότι η άρνηση της τουρκικής πλευράς να προσέλθει στις συνομιλίες δεν θα εμποδίσει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ από το να επιμένει ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία της ειρηνικής εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 3 Φεβρουαρίου 2001 (17:57 UTC+2)

    Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γιώργο Κατηφόρη, που βρίσκονται από χθες το βράδυ στην Κύπρο, κατέθεσαν σήμερα στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και συμμετείχαν σε σεμινάριο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών με θέμα "Ευρώπη Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας, Η Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Πορείας της Κύπρου, Προβλήματα και Προοπτικές".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: "ΑΝΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ" ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Ρώμη, 3 Φεβρουαρίου 2001 (17:51 UTC+2)

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είναι "ανήθικο και παράνομο" υποστήριξε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, και δήλωσε ότι θα αρνηθεί να παρουσιαστεί ενώπιόν του.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς ισχυρίστηκε ότι το δικαστήριο είναι ένας τρόπος επιβολής αντιποίνων σε "αλύγιστους ανθρώπους" και κυρίως στο σερβικό λαό.

    Αναφερόμενος στην άρνηση του σημερινού Γιουγκοσλάβου προέδρου, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, να δεχθεί την πρόταση της επικεφαλούς του δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα Ντελ Πόντε, για την έκδοσή του, ο Μιλόσεβιτς σχολίασε ότι είναι ευθύνη του Κοστουνιτσα να εγγυηθεί την ασφάλεια του ίδιου. "Η ευθύνη αυτή είναι θέμα ηθικής και τιμής. Οσον αφορά την ασφάλειά μου και της οικογενείας μου, δεν αισθάνομαι ασφαλής" είπε.

    Συνέχισε λέγοντας ότι ο ρόλος του δικαστηρίου είναι παρόμοιος με αυτόν που υπήρχε σε προηγούμενη εποχή: "στρατόπεδο συγκέντρωσης για άτομα και προσωπικότητες που περισσεύουν. Υπάρχει πάνω από όλα για να καταδιώκει τους Σέρβους". Ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε την πικρία του προς τις δυτικές χώρες, τις οποίες κατηγόρησε ότι τον στήριξαν όταν τους βόλευε και στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον του. "Η δύση με υποστήριξε για να εγγυηθώ την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Οταν κατάλαβαν ότι μπορούν να κερδίσουν από την αστάθεια, απέσυραν την υποστήριξή τους" πρόσθεσε ο κ. Μιλόσεβιτς.

    Ιδιαίτερη πικρία εξέφρασε προς τη Γερμανία, λέγοντας ότι "η νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο, η ενοποίηση της γερμανίας και η διάλυση της Σοβιετικής Ενώσης, την χτύπησε στο κεφάλι και από τότε ξεκίνησε μία εκστρατεία με στόχο να θέσει ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη κάτω από τον οικονομικό και πολιτικό της έλεγχο".

    Για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο υποστήριξε ότι οι συγκρούσεις του 1999 ήταν μία δικαιολογία για να ξεκινήσει ένας παράνομος και εγκληματικός πόλεμος και πρόσθεσε ότι η ευθύνη των Σέρβων στις συγκρούσεις ήταν πολύ λίγες σε σύγκριση με τις ευθύνες των Κροατών και των Σλοβένων που συμμετείχαν στο διαμελισμό της χώρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 3 February 2001 - 19:13:44 UTC