Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [03] ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΕΠΙΚΗΡΥΓΜΕΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [04] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΞΕΝΑΚΗ
  • [05] KΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • [06] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1-2
  • [07] ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 17η AGROTICA
  • [08] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2-3
  • [09] ΧΑΚΕΡΣ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
  • [10] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ 17ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΕΚ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
  • [11] O Σ. ΚΕΡΙΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
  • [12] ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 92-85 ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [13] ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [14] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΧΑΓΗ ΑΝΤΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [15] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 64-79
  • [16] ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ Ο ΜΠΕΡΙΓΚ
  • [17] Ο ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ OTPOR ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ
  • [18] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [19] "ΡΑΝΤΕΒΟΥ" ΤΟ 2004 ΓΙΑ 23 ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
  • [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-1
  • [21] EΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [22] ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΑΡΗΣ ΜΕ 3-0 ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [23] ΜΕ ΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η 14Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Β'

  • [01] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Νέο Δελχί, 4 Φεβρουαρίου 2001 (17:18 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έφτασε το απόγευμα, στις 8 ώρα Ινδίας, (5 ώρα Ελλάδος) στο Νέο Δελχί συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη, τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππα, την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη, τους συμβούλους του και διπλωμάτες.

    Αύριο ο κ. Σημίτης θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του διεθνούς φήμης πανεπιστημίου Γιαουαρλάλ Νεχρού.

    Αύριο το πρωί αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ινδικής δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό της χώρας.

    Οι συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν αύριο θα αφορούν κυρίως τον αγροτικό τομέα, την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών στον θεσμικό τομέα και την κατάργηση της θεώρησης βίζας από τους διπλωματικούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

    [02] ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Ουάσιγκτον, 4 Φεβρουαρίου 2001 (09:51 UTC+2)

    H νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση, ούτε λόγο να αλλάξει την πολιτική της έναντι της Eλλάδας και επιθυμεί να συνεχιστεί η καλή σχέση συνεργασίας που αναπτύχθηκε τα τελευταία 10 χρόνια, ανεξάρτητα αν το κόμμα εξουσίας ήταν το σοσιαλιστικό ΠAΣOK ή η συντηρητική Nέα Δημοκρατία.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Ημερησία", παρά το γεγονός ότι οι Aμερικανοί δίνουν σημασία σε αντιδράσεις, όπως αυτή του προέδρου της Bουλής, Aπόστολου Kακλαμάνη, εν τούτοις τους ενδιαφέρει πρώτιστα η γενική εικόνα και οι θέσεις της επίσημης ελληνικής κυβέρνησης.

    Tην ίδια στιγμή έχουν αποφασίσει να απαντούν σε κάθε δήλωση ή ανακοίνωση, που πιστεύουν ότι τους θίγει.

    "Πρέπει να δοθεί σημασία και να αναλυθεί σωστά η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Nτιπάρτμεντ", είπε στην "Hμερησία" διπλωματική πηγή, που αναμένει ότι όταν εκτοξεύονται κατηγορίες εναντίον των Hνωμένων Πολιτειών για οποιοδήποτε θέμα, ειδικά αυτό της τρομοκρατίας, "θα απαντούν και θα εξηγούν πως πρόκειται για ψέμα και η αλήθεια είναι διαφορετική".

    Bέβαια, η τρομοκρατία, θα συνεχίσει να αποτελεί κατά καιρούς σημείο τριβής για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως και η ανοικτή πληγή του Kυπριακού, όπου πιστεύεται πως το δεδομένο ενδιαφέρον του Tζορτζ Mπους του πρεσβύτερου, θα μεταφερθεί στον γιο του, σημερινό πρόεδρο.

    Oμως, στην αμερικανική πρωτεύουσα ουδείς αναμένει ότι η δράση της "17 Nοέμβρη" -εκτός αν συμβεί κάτι το τρομακτικό- θα αποτελέσει την αιτία που θα ξαναφέρει τις δύο χώρες στο επίπεδο της δεκαετίας του '80, όταν με αφορμή το θέμα των βάσεων, τις αεροπειρατίες, τις βομβιστικές ενέργειες και τις σχέσεις της τότε κυβέρνησης με χώρες και κινήματα που το Στέιτ Nτιπάρτμεντ θεωρούσε ότι υπέθαλπαν τη διεθνή τρομοκρατία, η Aθήνα και η Oυάσιγκτον εκτόξευαν σε καθημερινή βάση κατηγορίες και οι σχέσεις τους είχαν φτάσει στο σημείο μηδέν. Στο μείζον θέμα της τρομοκρατίας, ο αναλυτής της Rand Corporation, Iαν Λέσερ, αναμένει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, η πολιτική, δηλαδή, των πιέσεων.

    "Aυτό", συνεχίζει, "δεν σημαίνει ότι γενικότερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θα είναι καλές.

    Aνησυχία

    H τρομοκρατία είναι ένα θέμα που απασχολεί και ανησυχεί τους Aμερικανούς και δεν θα εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη".

    Διπλωματική πηγή θεωρεί αδικαιολόγητη την ανησυχία που πηγάζει από το ελληνικό υπουργείο Eξωτερικών για την "έλλειψη" επαφής με τη νέα ηγεσία του Στέιτ Nτιπάρτμεντ, μιας και πολύ σύντομα αναμένεται να διευθετηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Eξωτερικών, Kόλιν Πάουελ με τον Eλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου.

    [03] ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΕΠΙΚΗΡΥΓΜΕΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΠΟ ΣΚΙΝΧΕΝΤΣ

    Βόννη, 4 Φεβρουαρίου 2001 (19:05 UTC+2)

    του Γιάννη Ευτυχίδη

    Στην Ολλανδία εντοπίστηκε - και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επρόκειτο από στιγμή σε στιγμή να παραδοθεί στη Γερμανική αστυνομία - ο 19χρονος νεοναζί που ξυλοκόπησε βάναυσα στο Μόναχο, πριν ένα περίπου μήνα, μαζί με ομοϊδεάτες του, τον 32χρονο Έλληνα μετανάστη Αρτέμιο Τσουκνόπουλο, που κατέληξε στο νοσοκομείο βαρύτατα τραυματισμένος.

    Οι νεαροί σκινχεντς θα είχαν σκοτώσει τον Τσουκνόπουλο αν δεν αντιδρούσαν δυναμικά Τούρκοι μετανάστες που επιτέθηκαν στους νεοναζί και μπόρεσαν να τον πάρουν από τα χέρια τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή.

    Επικεφαλής της ομάδας των σκινχεντς ήταν ο 19χρονος Γερμανός που εντοπίστηκε το Σάββατο στο Ρότερνταμ και συνελήφθη από την ολλανδική αστυνομία, δεδομένου ότι τον αναζητούσαν οι γερμανικές διωκτικές αρχές, αλλά και η Ιντερπόλ που γνώριζαν ότι ο βασικός δράστης είχε φυγαδευτεί εκτός Γερμανίας. Επιπλέον είχε επικηρυχθεί στη Γερμανία με 30.000 μάρκα, για να γίνει δυνατή η σύλληψή του το συντομότερο δυνατό.

    Ο συλληφθείς- τα στοιχεία του οποίου δεν ανακοινώθηκαν- ήταν ο πιο αδίστακτος και βίαιος κατά την επίθεση των νεοναζί στον Τσουκνόπουλο, που τον...περιποιήθηκαν δεόντως. Κάποια στιγμή οι άλλοι σκίνχεντς τον μετέφεραν στο νοσοκομείο (λέγεται μάλιστα ότι ήταν σε κώμα), αλλά τελικά τον φυγάδευσαν στην Ολλανδία.

    Ο 19χρονος επρόκειτοι να παραδοθεί χθες στη γερμανική αστυνομία, προκειμένου να οδηγηθεί στον εισαγγελέα του Μονάχου, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την προφυλάκισή του.

    Νωρίτερα είχε συλληφθεί και η 17χρονη Αννα Μαρία φον Τόντεν, η κοπέλα που προκάλεσε το επεισόδιο, βρίζοντας τον Τσουκνόπουλο, χωρίς να υπάρξει αφορμή. Η νεαρή κατάγεται από γνωστή οικογένεια της Βαυαρίας, που είχε στενούς δεσμούς με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον βοήθησε να καταλάβει την εξουσία, πριν από τον Πόλεμο.

    Συνολικά εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 14 σκίνχεντς, αλλά οι υπόλοιποι 12 αντιμετωπίζουν ελαφρότερες κατηγορίες. Σημειώνεται ότι η περιπέτεια του συμπατριώτη μας απασχόλησε για μεγάλο διάστημα τα γερμανικά ΜΜΕ και προκάλεσε συγκίνηση, κυρίως από το γεγονός ότι τον έσωσαν οι Τούρκοι.

    Μαθητές του Ελληνικού Λυκείου του Μονάχου μοίρασαν λουλούδια στους περαστικούς, στο κέντρο της βαυαβαρικής πρωτεύουσας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμπαράσταση των απλών πολιτών προς τον Τσουκνόπουλο, ενώ η Ελληνική Κοινότητα της πόλης βράβευσε στη διάρκεια τελετής, τους Τούρκους και τους Γερμανούς που βοήθησαν στη σωτηρία του.

    [04] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΞΕΝΑΚΗ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2001 (14:52 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιάννης Ξενάκης

    Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στον θάνατο του Ιάννη Ξενάκη προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Ο Ιάννης Ξενάκης συγκροτεί με το έργο του, ένα από τα πιο προωθημένα κεφάλαια της ιστορίας της μουσικής. Ο Ξενάκης ταύτισε το όνομά του με τη νεωτερικότητα και με την αναζήτηση, δηλαδή με δυο βασικές συνιστώσες της πολιτιστικής δημιουργίας. Το ταλέντο του, η βαθιά και πολύπλευρη μόρφωσή του και ο κοσμοπολιτισμός του γοήτευσαν και θα γοητεύουν πολλούς.

    Ο θάνατος του είναι μια μεγάλη απώλεια αλλά σε καμία περίπτωση δε σηματοδοτεί το τέλος του έργου, που ήταν και θα είναι πάντα "ανοικτό".

    Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου προς τη σύζυγο του και την οικογένεια του.

    Ο Ιάννης Ξενάκης είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στις Κυκλάδες. Για να εκπληρωθεί η επιθυμία του γίνονται σχετικές συνεννοήσεις με την οικογένεια του και τους συνεργάτες του.

    [05] KΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Συνολική κριτική στην οικονομική της κυβέρνησης άσκησε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Αντένα".

    Τάχθηκε εναντίον των μετοχοποιήσεων των κρατικών επιχειρήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είναι ντροπή να μιλάμε για μετοχοποιήσεις" και ότι κανείς δεν θα αγοράσει μετοχές μιας επιχείρησης που είναι υπό κομματική διοίκηση.

    Εξέφρασε την άποψη ότι αν τα διαπλεκόμενα θα άφηναν την κυβέρνηση του να εξαντλήσει την τετραετία ο ΟΤΕ θα είχε σωθεί και η ελληνική οικονομία θα είχε κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα μπροστά.

    Για την Ολυμπιακή Αεροπορία, τόνισε ότι δεν μπορεί να πουληθεί αν, σύμφωνα με όσα υπόσχεται η κυβέρνηση, δεν αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις και δεν γίνει λογική εκκαθάριση του προσωπικού, ενώ ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να πληρώσουμε για να απαλλαγούμε από την Ολυμπιακή.

    Τόνισε, δε, ότι το ασφαλιστικό σύστημα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, επισημαίνοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτης είναι χειρότερη από την αποτυχημένη πολιτική της δεκαετίας του '80 γιατί πουθενά δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

    Χαρακτήρισε το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργού Τάσου Γιανίτση, έναν άθλιο συμβιβασμό, μια τραγική αποτυχία προς όλες τις κατευθύνσεις, παρόλο που ο ίδιος είχε στηρίξει τις ελπίδες του σε αυτό. Εκτίμησε ότι δεν θα ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, γιατί δεν φτάνει ο χρόνος. Παράλληλα, έκανε λόγο για άθλια κοροϊδία με τη ΔΕΗ, η οποία, όπως είπε, χρωστάει 2,3 δισ. δρχ.

    Οσον αφορά το χρηματιστήριο, σημείωσε ότι μόνη του ελπίδα είναι οι καλές ελληνικές επιχειρήσεις που υπάρχουν, αλλά παλεύουν εναντίον του κράτους, που δεν τους βοηθά.

    Εξάλλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αεροδρόμιο των Σπάτων δεν θα λειτουργήσει πλήρως τον Μάρτιο, όπως είναι προγραμματισμένο. Τόνισε, δε, ότι οι προσβάσεις δεν είναι ακόμα έτοιμες και το αεροδρόμιο θα συγκαταλέγεται στα τρία πιο ακριβά της Ευρώπης.

    Συμφώνησε με την άποψης της Ντόρας Μπακογιάννη ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πείσει ότι δεν είναι μόνο ένα κόμμα διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι το κόμμα πρέπει να κάνει προτάσεις προς το συμφέρον του ελληνικού λαού που θα βοηθούν την κυβέρνηση. "Εχουμε κάθε λόγο να βοηθάμε την κυβέρνηση. Δύο μεγάλα κόμματα υπάρχουν. Δεν θέλουμε να έχουμε μία Ελλάδα διαλυμένη όταν θα έρθουμε στην εξουσία", συμπλήρωσε.

    Για τη συζήτηση στη βουλή αναφορικά με τη δίωξη των κ.κ. Πάγκαλου και Ρέπα, τόνισε ότι οι υπουργοί δεν είναι υπεράνω της δικαιοσύνης και πρέπει να λογοδοτούν όπως οι απλοί πολίτες.

    Επισήμανε, τέλος, ότι πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα γιατί με το υπάρχον δεν υπάρχει η δυνατότητα να δικαστούν οι τρομοκράτες.

    [06] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1-2

    Πάτρα, 4 Φεβρουαρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Ντεμπά που πέτυχε τα δύο τέρματα της ομάδας του ο Ηρακλής πήρε πολύτιμη νίκη με 1-2 στην Πάτρα από την τοπική Παναχαϊκή. Έτσι μετά το τέλος της αναμέτρησης είχε κάθε λόγο να είναι απόλυτα ικανοποιημένος αφού κατέλαβε την τέταρτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα.

    Το πρώτο τέρμα της συνάντησης σημειώθηκε στο 37' όταν ο Κωνσταντίνου έκανε δυνατό σουτ, απέκρουσε προσωρινά ο Αμπαδιωτάκης, αλλά ο Ντεμπά από κοντά έκανε το αρχικό 0-1. Στην επανάληψη και ενώ ο ρυθμός του Γηραιού είχε πέσει αρκετά ο Τζέιμς Ντεμπά έδωσε πνοή στην ομάδα του με το δεύτερο προσωπικό τέρμα που σημείωσε στο 69'. Το τελικό 1-2 διαμορφώθηκε στο 77' όταν ο Αλεξόπουλος ανέτρεψε τον Βούκσεβιτς. Ο διαιτητής κ. Ντόβας υπέδειξε το πέναλτι και απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον αμυντικό του Ηρακλή. Ο Σολάκης εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι.

    Ο διαιτητής κ. Ντόβας εκτός της κόκκινης κάρτας στους Γκουζιώτη, Αλεξόπουλο, έδειξε κίτρινη κάρτα στους Κεφαλά, Βαβίλη, Βούκσεβιτς, Ξενίδη, Γκοΐκοβιτς, Ντεμπά.

    ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Αμπαδιωτάκης, Λυγνός, Κοπερτίνο (46' Σέμπουε), Κεφαλάς, Βαβίλης, Νικολαΐδης (86' Παπαδόπουλος), Γκουζιώτης, Επαλέ, Ταξιάρχης, Σολάκης, Βούκσεβιτς.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Διλμπέρης, Νεμπεγλέρας, Ταυλαρίδης, Αλεξόπουλος, Ξενίδης, Κωνσταντίνου (90' Αδαμίδης), Σαπουντζής, Γκοΐκοβιτς, Φοφόνκα (70' Σμετ), Ντεμπά, Μιλόγεβιτς.

    [07] ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 17η AGROTICA

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Έκλεισε σήμερα τις πύλες της η διεθνής έκθεση Agrotica, πόλος έλξης των Ελλήνων και ξένων αγροτών και επιχειρηματιών. Οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες προέρχονταν από την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κορέα, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Τουρκία, τις Φιλιππίνες και την Αλβανία. Το ενδιαφέρον των εμπορικών επισκεπτών εστιάστηκε κυρίως στα εκθέματα: αρδευτικά - αντλητικά και ψεκαστικά μηχανήματα, γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα και σπόρους, ελκυστήρες, μηχανήματα και εξοπλισμούς κηποτεχνίας και θερμοκήπια.

    Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο "Ν. Γερμανός" απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι στις διακριθείσες συμμετοχές της 17ης Agrotica. Τα βραβεία απένειμε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη τη διοίκηση της Helexpo για την άρτια διοργάνωση της Agrotica 2001, εκτιμώντας ότι η έκθεση αυτή είναι ένας κατάλληλος χώρος στον οποίο δίνεται η δυνατότητα στον Έλληνα να επιδείξει ό,τι καλύτερο υπάρχει σήμερα στην κατασκευή και την παραγωγή.

    Είπε ακόμη ότι στόχος του υπουργείου είναι να καταστεί δυνατό κάθε παρόμοια διοργάνωση να συμπίπτει με ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι στην περσινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία η Διάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας των Βαλκανίων και φέτος στην Agrotica έγινε η αναλυτική παρουσίαση των αξόνων δράση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που αφορά στην ελληνική γεωργία.

    Κριτήρια επιλογής των βραβευθέντων ήταν η κατασκευαστική αρτιότητα του εκθεσιακού χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η εν γένει αισθητική. Συνολικά απονεμήθηκαν πέντε ισότιμα βραβεία και τρεις ισότιμοι έπαινοι στις διακριθείσες συμμετοχές καθώς και πέντε ειδικά βραβεία διοργανωτή. Τα πέντε ισότιμα βραβεία έλαβαν οι Πετζετάκις Α.Γ. ΑΕ, Feror Plastics SA, ΒΡ Hellas SA, Kαρτονπακ ΑΕ και Grundfos Ελλάς ΑΕΒΕ. Τους τρεις επαίνους έλαβαν οι Στήμων - Γεωπονικός Οίκος, Παναγιωτίδης Δ. - Τσάτσης Ι. ΑΕΒΕ και Βακω ΑΕ Υλικοκατασκευαστική. Τα ειδικά βραβεία διοργανωτή απονεμήθηκαν στους Κ+Ν Ευθυμιάδη ΑΒΕΕ, Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, Γεωθερμική ΑΕ, ΕΛ.Γ.Α. και Germes Hellas - Γρηγοριάδης Γ. & ΣΙΑ Ε.Ε.

    [08] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2-3

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Αν πριν από λίγες ημέρες ρωτούσαν τον Νίκο Αναστόπουλο να πει το τελικό αποτέλεσμα της ομάδας του με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα της εθνικής κατηγορίας, σίγουρα θα έδινε περισσότερες πιθανότητες στον ΠΑΟΚ. Όμως στην πράξη το απόγευμα της Κυριακής τα πράγματα άλλαξαν και ο ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ με 2-3.

    Οι παίκτες του Δικεφάλου και η απόδοση που είχαν το απόγευμα δεν είχε καμιά σχέση με την απόδοση που είχαν στο κύπελλο με τον Αρη. Από την άλλη οι παίκτες του Νίκου Αναστόπουλου αγωνίστηκαν με πάθος, ήταν αποφασισμένοι για τη νίκη και όταν είδαν ότι μπορούσαν να φύγουν από την Τούμπα με τους βαθμούς της νίκης ενέτειναν περισσότερο την προσπάθειά τους...

    Ο ΠΑΣ προηγήθηκε στο 24' με τον Κάμπο (0-1) με εύστοχο χτύπημα πέναλτι που κέρδισε ο Γκαρόζης. Η ισοφάριση ήρθε στο 29' με τον Καφέ (1-1). Η καλή εμφάνιση των παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα συνεχίστηκε στο 50' όταν ο Μπελά έκανε τη σέντρα και ο Μπλέτσας με κεφαλιά και έκανε το 1-2. Ο ΠΑΟΚ απάντησε γρήγορα στο 56' όπου ισοφάρισε με τον Φρούσο (2-2). Το τελικό 2-3 διαμορφώθηκε στο 62' με τον Μπελά.

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Βενετίδης, Κατσαμπής, Μπράτιτς, Σπάσιτς, Κωνσταντινίδης, Φρούσος, Γεωργιάδης, Χασιώτης, Κουλακιώτης, Καφφές.

    ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Γκίτκος, Ούρμπαν, Σέμος, Κάκος, Μπλέτσας, Γκλαρόζης, Τζανετής, Κάμπος, Γήτας, Μπελά, Κορμαρής.

    [09] ΧΑΚΕΡΣ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ

    Νταβός, 4 Φεβρουαρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Χάκερς εισέβαλαν στην τράπεζα δεδομένων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και κατόρθωσαν να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία για ανθρώπους όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ.

    Οι χάκερς πλησίασαν τοςυ εκδότες της ελβετικής εφημερίδας Sonntagszeitung, προσφέροντάς τους στοιχεία όπως αριθμοί κινητών τηλεφώνων και πιστωτικών καρτών, αλλά και διευθύνσεις προσώπων όπως ο Γκέιτς και ο Αραφάτ. Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα, διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία των χάκερς ήταν ακριβή.

    Την εισβολή των χάκερς επιβεβαίωσαν και οι ιθύνοντες της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι χειρίζονται το θέμα ως εγκληματική ενέργεια.

    Σ.Π.

    [10] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ 17ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΕΚ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Φεβρουαρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση της ΑΕΚ για το παιχνίδι της Δευτέρας με τον Αθηναϊκό είναι αυτό που προβληματίζει το νέο προπονητή της ΑΕΚ, Τόνι Σαβέφσκι. Η προπόνηση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μπροστά σε πολλούς φιλάθλους της Ένωσης που ταξίδεψαν στην Αλεξανδρούπολη για να ενισχύσουν την ομάδα τους. Και με αυτό το παιχνίδι ουσιαστικά θα πέσει η αυλαία της 17ης αγωνιστικής του ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας, ενώ να τονίσουμε ότι το παιχνίδι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη, λόγω της τιμωρίας της Ένωσης.

    "Ηρθαμε στην Αλεξανδρούπολη για να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Στο πλευρό μας έχουμε αρκετό κόσμο και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο", τόνισε κατά την διάρκεια της τελευταίας προπόνησης ο κ. Σαβέφσκι.

    Η αποστολή που θα αγωνιστεί τη Δευτέρα με τον Αθηναϊκό απαρτίζεται από τους: Ατματσίδης, Μιχαηλίδης, Καψής, Κωστένογλου, Μεντίνα, Καραγιάννης, Κοπιτσής, Ζαγοράκης, Πίτος, Ζήκος, Ροντρίγκο, Κόλα, Λάκης, Τσάρτας, Μαλαδένης, Κωνσταντινίδης, Νικολαϊδης και Κωστής.

    [11] O Σ. ΚΕΡΙΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 4 Φεβρουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Στις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Σρτζαν Κερίμ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" του Σαββατοκύριακου.

    Ο κ. Κερίμ εξέφρασε την άποψη ότι ο Ελληνας ομόλογος του Γιώργος Παπανδρέου δεν δήλωσε ποτέ ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει την προσέγγιση των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. "Είναι άνθρωπος που κρατάει το λόγο του", υπογράμμισε.

    Πρόσθεσε, δε, ότι συμφώνησε με τον κ. Παπανδρέου να θέσουν το θέμα του ουράνιου στην διάσκεψη κορυφής που θα γίνει στα Σκόπια στις 22 του μήνα.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι ζήτησε την βοήθεια του Γιώργου Παπανδρέου για την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων του δρόμου Ντεμίρ Κάπια -Γεύγελη.

    Σημείωσε ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς έμεινε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε στα Σκόπια, συμπληρώνοντας ότι του πρότεινε να συναντηθεί και με την ελληνική πλευρά.

    Εξάλλου, τόνισε ότι ο Μάθιου Νίμιτς δεν έκανε προτάσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ και αρνήθηκε ότι υπάρχει παρασκηνιακή τακτική γύρω από αυτό το θέμα.

    Σε ερώτηση για το αν το θέμα θα λυθεί διμερώς ή σε συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση που εξευρεθεί κοινή λύση απάντησε : "Σκοπός είναι να βρεθεί λύση. Παρόλα αυτά μπορώ να πω ότι συμβιβασμός είναι πιθανόν να υπάρξει με την έννοια των συστατικών στοιχείων που θα συγκροτήσουνε τη λύση, όχι όμως σχετικά του ονόματος".

    Αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη χώρα του η κατάσταση στη Νότια Σερβία, τόνισε ότι η ασφάλεια της χώρας του είναι σταθερή, παρόλα αυτά ανησυχεί για την κατάσταση στην περιοχή.

    [12] ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 92-85 ΤΗΝ ΑΕΚ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Η καλή αγωνιστική παρουσία της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα ανακόπηκε το απόγευμα της Κυριακής από το Μαρούσι που κέρδισε την Ένωση με 92-85. Οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή ήθελαν από την αρχή να εξουδετερώσουν τα επιθετικά ατού της ΑΕΚ. Και αυτό έκαναν...

    Το Μαρούσι ξεκίνησε δυνατά και πήρε στο πρώτο δεκάλεπτο μια μικρή διαφορά 7 πόντων. Προσπάθησε να την κρατήσει και το πέτυχε μέχρι και το τέλος. Έτσι στο ημίχρονο πήγε στα αποδυτήρια με τέσσερις πόντους μπροστά (45-41)... Η συνέχεια κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα, με την πρωτοβουλία των κινήσεων να ανήκει και πάλι στους παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή. Πρώτος σκόρερ από το Μαρούσι ήταν ο Όλιβερ που σημείωσε και 25 πόντους, ενώ από την ΑΕΚ διακρίθηκε ο Κουτλουάι που σημείωσε 26 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 27-20, 45-41, 69-61, 92-85

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Φαλέκας 8, Νικολαϊδης 6, Καραπλής 2, Μασλαρινός 19 (3), Μαρμαρινός 6, Εφθίμοφ 2, Ολιβερ 25 (4), Αμάγια 24 (1), Χαραλαμπίδης, Βουρτζούμης.

    ΑΕΚ: Στεφάνοφ 12 (1), Κικίλιας 4, Χάμινγκ, Χατζής 9 (3), Κουτλουάι 26 (4), Ντικούδης 8, Μισιακός 2, Μιούρσεπ 7, Μπετς 17.

    [13] ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να βελτιώσει τη δική της λειτουργία ως πολιτικού φορέα και να ανανεωθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά υπογράμμισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία στο νομό Σερρών. Ερωτηθείσα για τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο υπό ίδρυση κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι το πώς θα καταλήξει ο καθένας θα το δείξει τελικά η κάλπη. Σημείωσε πάντως ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι πρόωρο να κρίνουμε κάτι που δεν υπάρχει.

    "Αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι μια ισχυρή τάση δυσαρέσκειας μιας μερίδας του εκλογικού σώματος προς τα υπάρχοντα κόμματα. Αυτό για εμάς πρέπει να είναι ένα κίνητρο να καλυτερέψουμε τον εαυτό μας. Να βελτιώσουμε τη δική μας λειτουργία ως πολιτικού φορέα. Να ανανεωθούμε εγκαίρως και αποτελεσματικώς. Να διορθώσουμε τα λάθη μας, να αλλάξουμε την εικόνα μας για να εκφράσουμε με πιο γνήσιο τρόπο εκείνους τους πολίτες που αυτή τη στιγμή νιώθουν ότι δεν μπορούν να μας ακολουθήσουν, να συμμετάσχουν στη δική μας προσπάθεια", είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

    Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της συζήτησης στη Βουλή για το πόρισμα Ντογιάκου η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα που ο πολιτικός κόσμος της χώρας πρέπει να ξεκαθαρίσει και ένα από αυτά είναι αν οι πολιτικοί είναι υπεράνω του νόμου ή όχι. "Η άποψη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου. Οφείλουμε να επιτρέπουμε στη δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

    Αναφερόμενη στην πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την περιφέρεια, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ρίξει το βάρος της σε άλλου είδους δραστηριότητες και επισήμανε ότι η κυβέρνηση Σημίτη ακολουθεί την πεπατημένη για την αξιοποίηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. "Μέχρι σήμερα όπου έχει θεωρητικώς ολοκληρωθεί ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν έχει διορθώσει τίποτα γι΄αυτό και κατά τη διάρκεια υποβολής των περιφερειακών προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιστράφηκαν ως ανεπαρκή τα εννέα από τα δεκατρία προγράμματα των περιφερειών", σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας της στο νομό Σερρών επισκέφθηκε πέντε δήμους του νομού, τους δήμους Νιγρίτας, Βισαλτίας, Στρυμωνικού, Σκοτούσης και Καπετάν Μητρούση. Είχε δε συναντήσεις με εκπροσώπους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων του νομού.

    [14] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΧΑΓΗ ΑΝΤΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 4 Φεβρουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Εως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει το Βελιγράδι να ξεκινήσει να συνεργάζεται με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να χάσει σημαντική οικονομική βοήθεια, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

    "Οι ΗΠΑ ζήτησαν να ξεκινήσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο η συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία έως τις 31 Μαρτίου, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι οικονομικές σχέσεις" του Βελιγραδίου με τρίτες χώρες, δήλωσε αμέσως μετά την άφιξή του από τις ΗΠΑ, ο κ. Τζίντζιτς.

    Σε περίπτωση που έως τότε δεν έχουμε καταλήξει σε κοινή φόρμουλα διαλόγου, οι αμερικανοί εκπρόσωποι σε όλους τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς,- ακόμη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- θα ψηφίσουν κατά των συμφερόντων μας, τόνισε.

    Ο σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο ο ρυθμός συνεργασίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διευκρίνισε ωστόσο παράλληλα ότι οι επαφές μεταξύ των δυο πλευρών θα ξεκινήσουν σε επίπεδο νομικών εμπειρογνωμόνων, που θα ανταλλάξουν πληροφορίες και στοιχεία.

    Σ.Π.

    [15] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 64-79

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Μια καλή προπόνηση έκανε ο Ολυμπιακός στο κλειστό της Πυλαίας που δεν δυσκολεύτηκε να επιβληθεί με 79-64 του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Ο Ντίνο Ράντζα από τον Ολυμπιακό που σημείωσε 19 πόντους, καθώς και ο Μίλαν Τόμιτς με τους ίδιους πόντους ήταν οι κορυφαίοι των φιλοξενουμένων.

    Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν ξεκίνησαν δυνατά και αρκέστηκαν να παίξουν περισσότερο ρόλο κομπάρσου. Προσπάθησαν να αντισταθούν, αλλά μάταια.Η αγωνιστικότητα των παικ΄των του Ολυμπιακού δεν το επέτρεψε. Το ημίχρονο τελείωσε με τους φιλοξενούμενους να έχουν πάρει μια σημαντική διαφορά δέκα πόντων (32-42). Στην επανάληψη το παιχνίδι κύλησε στο ίδιο μοτίβο με τους πάικτες του Ολυμπιακού να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο Ντίνο Ράντζα έκανε ότι ήθελε και στις δύο ρακέτες... Από τον ΠΑΟΚ διακρίθηκε μόνο ο Παναγιώτης Λιαδέλης που σημείωσε 21 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 15-26, 32-42, 52-63, 64-79

    ΠΑΟΚ: Κολντεμπέλα 3 (1), Λημνιάτης 5 (1) , Ράκα 4, Λιαδέλης 21, Σιγάλας 11 (1), Καργκόλ, Νταϊνέκο 4, Γιαννούλης 12, Εϊβεντ 4.

    Ολυμπιακός: Βούκσεβιτς 5 (1), Παπανικολάου 8, Οικονόμου 3 (1), Ρισασέ 14 (2), Σούλης, Τόμιτς 19 (4), Πέττας, Ράντζα 19 (16ρ.), Ρίβερς 11 (2).

    [16] ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ Ο ΜΠΕΡΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο 35χρονος Ελληνογερμανός Φραντς Κόνσταντιν Μπέριγκ, ο οποίος κατηγορείται για αποπλάνηση σε βαθμό κακουργήματος εναντίον της 15χρονης Αμερικανίδας Λίντσεϊ Σάμρογκ και για διακίνηση πορνογραφικού υλικού.

    Ο 35χρονος δεν συνοδεύονταν από το δικηγόρο του και επέμεινε ότι αγαπάει την 15χρονη και θέλει να την παντρευτεί και ότι αυτή είναι και η δική της επιθυμία. Απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν είναι αθώος, ενώ παραδέχτηκε ότι την έφερε παράνομα στην Ελλάδα Πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί.

    Εξάλλου, στον ανακριτή κατέθεσαν η 15χρονη και η μητέρα της, που επιβεβαίωσαν όσα είπαν και στην αστυνομία, ότι δηλαδή η Λίντσεϊ Σάμρογκ είχε σεξουαλική επαφή με τον δράστη.

    Η μητέρα της 15χρονης, Στέφανι Λαμπόι, έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κόρης της είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον δράστη, αλλά αρνήθηκε να πει αν επιθυμεί τη δίωξη του.

    Ηταν μια τραυματική ιστορία για την κόρη μου και την οικογένεια μου, τόνισε και πρόσθεσε ότι της έγραφε κάθε μέρα αλλά δεν ξέρει αν ο Μπέριγκ, την άφηνε να δει τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Τόνισε, δε, ότι η κόρη της της εκμυστηρεύτηκε ότι είναι ερωτευμένη με τον Μπέριγκ, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική αστυνομία για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης.

    [17] Ο ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ OTPOR ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ

    Βελιγράδι, 4 Φεβρουαρίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαϊλοβιτς, παρέδωσε στο φοιτητικό κίνημα Otpor- Αντίσταση- που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην απομάκρυνση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία, διάφορους φακέλους της αστυνομίας για μέλη του κινήματος.

    "Ο Μιχαϊλοβιτς μετείχε στο δεύτερο συνέδριο της Otpor και παρέδωσε φακέλους της αστυνομίας για μέλη του κινήματος, στον πρόεδρο", αναφέρεται σε ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών.

    Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως απόδειξη των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα, όπου ποτέ πλέον δεν θα ανοιχτεί φάκελος στην αστυνομία για άτομα με αντίθετες πολιτικές πεποιθήσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Η Otpor ιδρύθηκε το 1998, κατά τη διάρκεια ενός κύματος φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς και γρήγορα κέρδισε την υποστήριξη μεγάλης μερίδας των φοιτητών.

    Σ.Π.

    [18] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης Αριστεράς (ΑΕΚΑ) αποτελούμενη από τον Λευτέρη Χαλβατζή και τον Γιώργο Καρυπίδη, παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

    Στον χαιρετισμό του ο Λ. Χαλβατζής επισήμανε ότι η χώρα έχει ανάγκη από πολλούς εκσυγχρονισμούς μακράς πνοής, αναφέρθηκε στις αλλαγές που συντελούνται στα προοδευτικά κόμματα και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να δει τη συνεισφορά και άλλων δυνάμεων, όπως η ΑΕΚΑ, μέσα από μια σχέση ισοτιμίας.

    [19] "ΡΑΝΤΕΒΟΥ" ΤΟ 2004 ΓΙΑ 23 ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2001 (19:30 UTC+2)

    Τους πρώτους εθελοντές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 βρήκε η Ελλάδα στο πρόσωπο των 23 ομογενών νέων από την Αργεντινή που βρίσκονται στη χώρα μας από τις 18 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μαθητές του Ινστιτούτου "Αθηναγόρας" από το Μπουένος Αιρες, που φιλοξενούνται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

    Τους νέους υποδέχτηκαν στα γραφεία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης και ο γενικός γραμματέας απόδημου ελληνισμού Δημήτρης Δόλης.

    Ο κ. Νιώτης αναφέρθηκε στους δεσμούς αγάπης και φιλίας της Ελλάδας και της Αργεντινής που γίνονται εντονότεροι από τους 50.000 απόδημους που βρίσκονται εκεί.

    Τόνισε, δε, ότι ο ίδιος επισκέφθηκε 2 φορές την Αργεντινή και τον "Αθηναγόρα" και έχει αποκομίσει καλές μνήμες από τα ταξίδια αυτά, με μόνο "μελανό" σημείο τα 4 γκολ που έβαλε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής, παίζοντας εναντίον της χώρας μας στο μουντιάλ του 1995.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ομογενείς νέοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει και άλλη μία χώρα με φυσικές ομορφιές και ιστορία, εκτός από αυτή που μένουν και ότι από το ταξίδι πήραν άριστες εικόνες και ωραίες αναμνήσεις.

    Μάλιστα, τους πρότεινε να γίνουν εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να ξαναέρθουν στη χώρα μας. Εθεσε όμως μία προϋπόθεση: να πείσουν τον Μπατιστούτα να μη βάλει άλλο γκολ εναντίον της εθνικής Ελλάδας.

    Ο κ. Δόλης έκλεισε ραντεβού με τους νέους το 2004 και τους ευχήθηκε να μεταδώσουν στην πατρίδα τους ότι καλύτερο πήραν από την Ελλάδα.

    Κατά την παραμονή τους στη χώρα μας οι νεαροί ομογενείς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της Ελλάδας και να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους του Σουνίου, του Μαραθώνα της αρχαίας Ολυμπίας και της Βεργίνας. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο κ. Δόλης, γνώρισαν και τη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης και τους άρεσε ιδιαίτερα η ρετσίνα. Οι μαθητές από την Αργεντινή βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη, ενώ αύριο θα αναχωρήσουν για τη χώρα τους.

    Γε.Χ.

    [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-1

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2001 (19:16 UTC+2)

    Πάγωσε η Λεωφόρος στις καθυστερήσεις... Ένα τέρμα που σημείωσε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ρόμπερτς, ήταν αρκετό για να δώσει τη νίκη στον Πανιώνιο με 1-0 σε βάρος του ΠΑΟ.

    Λες και γνώριζε καλά ο Αγγελος Αναστασιάδης ότι το παιχνίδι με τον Πανιώνιο θα ήταν δύσκολο. Δύο ημέρες αργότερα, δηλαδή σήμερα επαληθεύτηκε... Με τον χειρότερο τρόπο για τους "πράσινους". Κλασικές ευκαιρίες για τον ΠΑΟ έχασαν οι Νασιόπουλος, Λιμπερόπουλος και Βλάοβιτς. Τελικά και σε αυτό το παιχνίδι επαληθεύτηκε ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου.

    ΠΑΟ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Βόκολος, Χένρικσεν, Γκαλέτο (46' Σάριτς), Κουτσουρές, Μπόατενγκ, Βαζέχα (58' Νασσιόπουλος), Καραγκούνης (70' Βλάοβιτς), Λυμπερόπουλος.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Πουρλιοτόπουλος, Κλάεβιτς, Γιαννόπουλος, Ρόμπερτς, Κάφαλης, Χασιώτης, Πρεζέ (71' Σακελαρίδης), Κατσαρός (87' Τσιμόπουλος), Ιωάννου (70' Γκώνιας), Αμπελάς, Λοράνγκ.

    [21] EΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 4 Φεβρουαρίου 2001 (19:11 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έφτασε στις 9 το βράδυ ώρα Ινδίας στο Νέο Δελχί για την επίσημη επίσκεψη του που ξεκινά με συνομιλίες αύριο το πρωί.

    Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκη, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέπας, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη, ο σύμβουλος Τύπου Γιώργος Πανταγιάς, το στέλεχος του γραφείου του πρωθυπουργού Νίκος Θέμελης κα.

    Στη Βομβάη βρίσκεται και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, ο οποίος θα ενσωματωθεί στην αποστολή από την Πέμπτη που θα βρίσκεται στη Βομβάη ο πρωθυπουργός.

    Το κλίμα για τις συνομιλίες, οι οποίες θα γίνουν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο είναι θετικό και εκφράζεται αισιοδοξία για την αίσια έκβαση τους.

    Εκτός από τους δημοσιογράφους τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ελληνες επιχειρηματίες από τους κλάδους της πληροφορικής, των τυποποιημένων τροφίμων, των δομικών υλικών κα.

    Για τους Ελληνες επιχειρηματίες προβλέπεται η συμμετοχή σε ημερίδες οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, καθώς και επιμέρους συναντήσεις με Ινδούς ομολόγους τους τόσο στο Νέο Δελχί, όσο και στη Βομβάη, η οποία αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Ινδίας.

    Στο οικονομικό φόρουμ που θα γίνει θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης που θα υπογραμμίσουν τη σημασία που έχει η περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Την οργάνωση των οικονομικών και εμπορικών ημερίδων και των επιχειρηματικών συναντήσεων εδώ στην Ινδία έχει το γραφείο συμβούλου των οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί, σε συνεργασία με τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς.

    Εξάλλου, στο ξενοδοχείο "Σέρατον" και σε συνεργασία με το ξενοδοχείο "Αθενς Πλάζα" έχει οργανωθεί αυτές τις μέρες βδομάδα ελληνικής κουζίνας και μουσικής.

    Αύριο στις 9.45 το πρωί τοπική ώρα θα ξεκινήσει ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στην επίσημη τελετή υποδοχής που θα γίνει στο προαύλιο του προεδρικού μεγάρου, ενώ στις 10.30 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Γκάντι.

    Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού και της κ. Σημίτη με τον πρόεδρο και την κ. Ναραγιανάν είναι προγραμματισμένη για της 12 μ. τοπική ώρα και μισή ώρα αργότερα ο κ. και η κ. Σημίτη θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα παραθέσει ο Ινδός πρόεδρος και η σύζυγος του.

    Στις 7 το απόγευμα ο κ. Σημίτης θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας της νομικής σχολής του πανεπιστημίου Νεχρού, ενός διεθνώς γνωστού και σημαντικού πανεπιστημίου.

    Αργότερα ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση με τον Ινδό αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ινδό πρωθυπουργό.

    Στις 6.30 το απόγευμα θα γίνει υπογραφή συμφωνιών των δύο χωρών, που επεκτείνονται σε μία σειρά από θέματα και το βράδυ ο Ινδός πρωθυπουργός παραθέτει επίσημο δείπνο.

    Την Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Σημίτη με την πρόεδρο του Κόμματος του Κογκρέσου και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σόνια Γκάντι.

    Εξάλλου, την Τρίτη 10.30 το πρωί θα γίνουν τα εγκαίνια του καινούργιου κτιρίου της πρεσβείας μας και θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

    Στις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Ταϊπού, μια πόλη σε απόσταση μισής ώρας αεροπορικώς από το Νέο Δελχί, όπου και θα παραμείνει για ένα διήμερο.

    Η αναχώρηση του πρωθυπουργού για τη Βομβάη θα γίνει την Πέμπτη το πρωί, όπου και ο κ. Σημίτης σε εκδήλωση οργανωμένη από κοινού από τη Συνομοσπονδία Ελληνικών Βιομηχανιών και το τοπικό επιμελητήριο, θα μιλήσει για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές αναβάθμισης τους.

    Στη Βομβάη επίσης ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της πολιτείας κ. Μαχαράστα. Η επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ινδία προβλέπεται στις 9 του μηνός.

    [22] ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΑΡΗΣ ΜΕ 3-0 ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2001 (19:06 UTC+2)

    Η ομάδα του Νίκου Παπαϊωάννου, ο Αρης, στέφθηκε νικητής στην αναμέτρηση του βόλεϊ που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο του Φοίνικα, κερδίζοντας με 3-0 σετ τον Βύρωνα. Έτσι μετά τη νίκη στο συγκεκριμένο παιχνίδι η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέλαβε την 7η θέση στην Α1 του πρωταθλήματος βόλεϊ γυναικών.

    [23] ΜΕ ΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η 14Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2001 (19:04 UTC+2)

    Η Νάουσα χαμογέλασε μετά τη νίκη που πήρε το απόγευμα της Κυριακής επί της Βέροιας με 1-2 στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' κατηγορίας. Τους βαθμούς της νίκης πρόσθεσε και ο Πατραϊκός που επιβλήθηκε με 3-0 στη Κοζάνη επί της τοπικής ομάδας. Οι Αμπελόκηποι κέρδισαν με 2-1 τον Ιάλυσο, ενώ τους βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν οι Λύκοι και ο Αχαρναϊκός.

    Τα αποτελέσματα των σημερινών παιχνιδιών, καθώς και εκείνα των χθεσινών έχουν ως εξής:

    Πιερικός - Μαρκό 2-2

    Λεωνίδιο - Απόλλων Κρ.Βρύσης 5-1

    Αναγέννηση Καρδίτσας - Λαμία 1-1

    Βέροια - Νάουσα 1-2

    Κοζάνη - Πατραϊκός 0-3

    Κιλκισιακός - Ατρόμητος Αθ. 0-2

    Λύκοι - Αχαρναϊκός 1-2

    Αμπελόκηποι - Ιάλυσος 2-1.

    Αύριο Δευτέρα θα διεξαχθεί η αναμέτρηση της Χαλκηδόνας με τον Εθνικό.

    Η βαθμολογία: Λεωνίδιο 34, Πατραϊκός 33, Εθνικός 32, Ατρόμητος 28, Μαρκό 27, Νάουσα 23, Απόλλων Κρ. Βρ. 21, Χαλκηδόνα 19, Αχαρναϊκός 18, Κοζάνη 17, Αν. Καρδίτσας 16, Βέροια 14, Λύκοι 13, Αμπελόκηποι 13, Πιερικός 12, Λαμία 11, Κιλκισιακός 10, Ιάλυσος 3.

    Ο Ιάλυσος έχει -3 βαθμούς, ενώ η Βέροια έχει 1 μηδενισμό και -3 βαθμούς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 4 February 2001 - 19:13:51 UTC