Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΛΑΛΙΩΤΗ - ΒΕΡΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ
  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ
  • [04] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 2ΜΗΝΟ
  • [05] Ο ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ
  • [06] ΕΥΡΩ: ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
  • [07] ΣΚΟΝΤΑΨΕ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
  • [08] Ο ΧΑΒΕΛ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • [09] ΝΕΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΕΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΝΟΣΟΥ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [11] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ ΣΕ
  • [12] SATO: ΜΕ 42,54% ΣΤΗΝ ΒΕΝΤ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ
  • [13] ΔΥΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
  • [14] Ο ΟΑΣΕ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΟΜΑΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [15] ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [16] ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ
  • [17] ΕΞΑΣΘΕΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [18] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [19] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ - ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ ΤΗΣ Ν.
  • [20] ΔΥΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [21] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"
  • [22] ΠΛΑΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
  • [23] ΣΤΟ ΑΜΑΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [24] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ
  • [25] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

  • [01] ΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ DNA

    Λονδίνο, 12 Φεβρουαρίου 2001 (10:02 UTC+2)

    Τομή θεμελιώδους σημασίας για την επιστήμη θεωρείται η σημερινή δημοσιοποίηση της πλήρους καταγραφής του ανθρώπινου γενετικού κώδικα, των πληροφοριών εκείνων που καθορίζουν τα γενετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου.

    Η καταγραφή του γενετικού κώδικα αποτελεί καρπό της δεκάχρονης προσπάθειας σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας να κατανοήσει πλήρως τη γενετική δομή του ανθρώπου προκειμένου να καταπολεμήσει με μεγαλύτερη επιτυχία ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, αλλά και τον εθισμό στα ναρκωτικά.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει πολύ λιγότερα γονίδια από ό,τι αρχικά πίστευαν, περίπου 30.000, δηλαδή μερικές εκατοντάδες περισσότερα από ένα ποντίκι. Μία από τις παραμέτρους αυτής της αποκάλυψης είναι ότι το περιβάλλον διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν καθορίζεται μόνο από τα γονίδια.

    Την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου DNA έχει αναλάβει μια διεθνής κοινοπραξία και μια ιδιωτική πρωτοβουλία υπό τον Δρ. Κρεγκ Βέντερ της Celera Genomics. "Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούσαμε ότι υπήρχαν περίπου 50.000 έως 100.000 γονίδια, αλλά διαπιστώσαμε προς μεγάλη μας έκπληξη ότι τα γονίδια του ανθρώπινου οργανισμού δεν ξεπερνούν τις 26.000 με 30.000", δήλωσε ο Δρ,. Βέντερ στο BBC, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα ανθρώπινα γονίδια είναι μόλις 300 περισσότερα από αυτά του ποντικιού.

    Η αποκρυπτογράφηση των αποτελεσμάτων της καταγραφής του γενετικού κώδικα του ανθρώπου προκειμένου να παρασκευαστούν τα φάρμακα αυτά που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση των θεωρούμενων ανίατων έως σήμερα ασθενειών απαιτεί, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, δεκαετίες σκληρής και επίμονης δουλειάς, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για τυχόν νομικές, ηθικές ή και οικονομικές επιπτώσεις από την καταγραφή του ανθρώπινου DNA.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα, ένα εγχείρημα στο οποίο μετείχαν εκατοντάδες επιστήμονες, από διάφορες χώρες, ένας από τους τρεις ανθρώπους που είχαν την επιμέλεια και τον συντονισμό της όλης προσπάθειας ήταν και ο έλληνας επιστήμονας, Αριστείδης Πατρινός, ο οποίος μιλώντας το περασμένο καλοκαίρι σε αθηναϊκή εφημερίδα είχε χαρακτηρίσει τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA ως επίτευγμα σπουδαιότερο ακόμη και από τη διάσπαση του ατόμου ή την κατάκτηση της σελήνης.

    Σ.Π.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΛΑΛΙΩΤΗ - ΒΕΡΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2001 (16:58 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Οι συναρμόδιοι υπουργοί κάνουν το καθήκον τους, ώστε μέσα στο Μάρτιο να λειτουργήσει ο νέος Εθνικός Αερομεταφορέας δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα αντιδικίας μεταξύ των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, και Μεταφορών, Χρήστου Βερελή.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι ο κάθε υπουργός εποπτεύει θεμάτων της αρμοδιότητάς του και οι προβληματισμοί που διατυπώνονται εκατέρωθεν κατατείνουν να προετοιμαστούμε, ώστε το αεροδρόμιο αυτό να λειτουργήσει με ένα υψηλό επίπεδο συνθηκών ασφάλειας.

    Τέλος ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στο αεροδρόμιο των Σπάτων υπογράμμισε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, και ότι θα αλλάξει τα δεδομένα των αεροπορικών επικοινωνιών και συγκοινωνιών για την ευρύτερη περιοχή. Κατέληξε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει προκειμένου το νέο αεροδρόμιο όχι να αποτελεί ένα κόσμημα αλλά ένα λειτουργικό αναπτυξιακό κομμάτι. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας:

    "Το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" που κατασκευάζεται στην περιοχή των Σπάτων είναι το μεγαλύτερο έργο που γίνεται στην Ευρώπη. Το έργο αυτό ολοκληρώνεται. Αρκετές χιλιάδες συμπολιτών μας εργάστηκαν για να διαθέτει η Ελλάδα, το αμέσως επόμενο κιόλας διάστημα, το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο, μεταξύ όλων των αεροδρομίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συναρμόδιοι υπουργοί, όλοι οι φορείς, που αμέσως ή εμμέσως εμπλέκονται στην προσπάθεια αυτή για τη λειτουργία του αεροδρομίου, κάνουν το καθήκον τους με τέτοιο τρόπο, ώστε μέσα στο Μάρτιο να λειτουργήσει το αεροδρόμιο, όπως άλλωστε έχουμε πει. Για το θέμα αυτό έχουν μιλήσει οι αρμόδιοι. Μάλιστα, ο κ. Λαλιώτης παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου για ένα άλλο θέμα, το οποίο βεβαίως σχετίζεται με το αεροδρόμιο, αλλά δεν το αφορά ευθέως. Αφορά τις οδικές συνδέσεις από και προς το αεροδρόμιο. Η λειτουργία του νέου αεροδρομίου αλλάζει τα δεδομένα των αεροπορικών επικοινωνιών και συγκοινωνιών για την ευρύτερη περιοχή. Προσθέτει στην οικονομία της χώρας μας. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει, προκειμένου -όπως συνέβη με το Μετρό της Αθήνας- και το νέο αεροδρόμιο, όχι απλώς να αποτελεί ένα κόσμημα, αλλά ένα λειτουργικό, αναπτυξιακό κομμάτι στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας με την αρχή κιόλας της νέας χιλιετίας".

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2001 (09:54 UTC+2)

    Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα οι πρόεδροι των ΤΕΙ προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν οι διδάσκοντες στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ηδη οι καθηγητές των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πειραιά ξεκινούν από σήμερα προειδοποιητική αποχή από τα καθήκοντα τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διατάξεις περί εκπαιδευτικού προσωπικού.

    Σημείο τριβής μεταξύ των διδασκόντων και του υπουργείου Παιδείας αποτελεί το θέμα του εκπαιδευτικού προσωπικού για το οποίο οι διδάσκοντες των ΤΕΙ εκτιμούν ότι θα πρέπει να ενταχθεί άμεσα στις τέσσερις νέες βαθμίδες που θα προκύψουν, ενώ δεν παραλείπουν να εκφράσουν την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο αξιολόγησης τους από πανεπιστημιακούς.

    Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους αρχηγούς των κομμάτων ζήτησαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ κατά την έκτακτη σύνοδο τους στην Πάτρα. Οι ίδιοι αιτούνται την απόσυρση του νομοσχεδίου και εμμένουν στη θέση τους περί αξιολόγηση των ΤΕΙ και στη συνέχεια ανωτατοποίηση όσων εξ αυτών πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.

    [04] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 2ΜΗΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2001 (14:04 UTC+2)

    Προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανηφορίζουν τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα δεδομένα του Ιανουαρίου του 2001, οπότε αρκετά νέα επενδυτικά σχέδια μπήκαν στα σκαριά υπό ελληνική σημαία στα Βαλκάνια.

    Ειδικότερα, οι κυριότερες εξελίξεις που σημειώθηκαν το τελευταίο δίμηνο, όσον αφορά την ελληνική επενδυτική παρουσία στα βαλκανικά κράτη είναι οι εξής:

    ΠΓΔΜ

    -Συμφωνία για τη χορήγηση δανείου, ύψους 50 εκατ. δολ, υπεγράφη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Το δάνειο θα διατεθεί για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων, μήκους 220 χλμ, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2001 και προβλέπεται να μεταφέρει 2,5 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου ετησίως.

    -Δύο ελληνικές εταιρίες περιλαμβάνονται μεταξύ των υποψηφίων για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της κρατικής αρτοβιομηχανίας ZITO LUKS, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στη γειτονική χώρα. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της βιομηχανίας, η οποία καλύπτει με την παραγωγή της το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας αγοράς, έχει εκδηλώσει και η EBRD.

    -Eγκαινιάστηκε στις 21 Ιανουαρίου το τέταρτο σούπερ μάρκετ του ομίλου Βερόπουλου στην ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στο Μοναστήρι. Το κατάστημα έχει έκταση 3.500 τετραγωνικών μέτρων, ενώ ανεγέρθηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην αγορά της γείτονος με την αλυσίδα VERO ήδη από το 1997. Ηδη λειτουργούν δύο καταστήματα στην πόλη των Σκοπίων και ένα τρίτο στο Τέτοβο.

    ΑΛΒΑΝΙΑ

    -Επενδύσεις ύψους 50 εκατ. δολ αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός του 2001 ο Αλβανικός Οργανισμός Κινητής Τηλεφωνίας (AMC), ο οποίος ελέγχεται κατά πλειοψηφία από την COSMOTE. Tα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις αναβάθμισης και επέκτασης δικτύου, ώστε η εταιρία να καλύψει το 75% του πληθυσμού της Αλβανίας. Ηδη έχουν δαπανηθεί 10 εκατ. δολ ΗΠΑ για την αγορά εξοπλισμού της ΝΟΚΙΑ.

    -Στην PANAFON-VODAFONE κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας GSM στην Αλβανία, καθώς η ελληνική εταιρία, ως μέλος της κοινοπραξίας VODAFONE INTERNATIONAL HOLDINGS, αναδείχτηκε πλειοδότρια, καταθέτοντας την καλύτερη οικονομική προσφορά. Το τίμημα -ύψους 38 εκατ. δολ.- της κοινοπραξίας υπερίσχυσε των προσφορών που κατέθεσαν στον διαγωνισμό οι δύο έτεροι "μνηστήρες", ήτοι οι FINTUR HOLDINGS και RUMELI TELECOM ALBANIA. Πάντως, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού τελεί υπό την αίρεση έγκρισης των αρμόδιων αρχών της Αλβανίας.

    -Σύμφωνα με απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η κατασκευή τερματικού σταθμού καυσίμων στο λιμάνι του Δυρραχίου από την EVROIL, θυγατρική της ΔΙΕΚΑΤ, θα συνεχιστεί κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες είχαν ανασταλεί τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν απόφασης της Διεθνούς Τράπεζας, η οποία προέβλεπε τη μεταφορά των εγκαταστάσεων, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 17,85 εκατ. δολ.

    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    -Την κατασκευή καλωδίου οπτικών ινών, μήκους 120 χλμ, το οποίο θα συνδέει το Χάσκοβο με την Καβάλα, ανέλαβε η ελληνική εταιρία HELLASCOM, μέλος του ομίλου του ΟΤΕ. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας PHARE και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίοδο οκτώ μηνών από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του.

    -Την πρόθεσή της να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την πώληση του 80% των μετοχών της βουλγαρικής εταιρίας προϊόντων άρτου KNIAZEBO, ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρία Μπισκότων. Το ύψος της συνολικής επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 1,3 εκατ. δολ ΗΠΑ.

    ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    -Αρχίζει σταδιακά η διάθεση προϊόντων της CHIPITA στη γιουγκοσλαβική αγορά, μέσω του δικτύου που διαθέτει στο κράτος η θυγατρική της ΔΕΛΤΑ, DELYUG. Η CHIPITA θα εκμεταλλευτεί αρχικά τα 1.500 από τα συνολικά 12.000 σημεία πώλησης της DELYUG, ενώ -εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν- εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου κρουασάν στο Βελιγράδι.

    ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    -Στην ίδρυση του πρώτου της υποκαταστήματος στο Βουκουρέστι, υπό την επωνυμία "GREGORY'S", προχώρησε η ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ, ενώ παράλληλα ξεκίνησε την κατασκευή δεύτερου υποκαταστήματος στην ίδια πόλη. Ο τοπικός συνεργάτης της εταιρίας είναι ο ελληνικών συμφερόντων διεθνής όμιλος ΙΕΒΑ.

    -Σύμφωνα με το ΔΙΠΕΚ, έργα συνολικής αξίας 2,5 δισ. δρχ, πρόκειται να αναλάβουν οι εταιρίες INFORM Π. ΛΥΚΟΣ και SIEMENS HELLAS AE, στις πόλεις Βουκουρέστι, Μπακάου και Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ολοκληρωμένων λογισμικών συστημάτων για λογαριασμό της RomTelecom.

    ΤΟΥΡΚΙΑ

    -Την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρίας HAINSWORTH INVESTMENTS, η οποία κατέχει το 49% της τουρκικής EURODRIP DAMLA SULAMA SANAYI VE TICARET SA, ανακοίνωσε η EURODRIP ΑΒΕΓΕ. Η εξαγορασθείσα εταιρία έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την παραγωγή και εμπορία συστημάτων άρδευσης.

    -Ανακοινώθηκε επίσημα από τις διοικήσεις της ελληνικής εταιρίας INTRASOFT και της τουρκικής GANTEK, η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας των δύο ομίλων. Με βάση τη συμφωνία, η ελληνική εταιρία αποκτά το 20% της τουρκικής επιχείρησης, επιτυγχάνοντας σημαντική επέκταση στην τουρκική αγορά, δεδομένου ότι η GANTEK βρίσκεται μεταξύ των 40 πρώτων επιχειρήσεων νέας τεχνολογίας και αναπτύσσεται ταχύτατα.

    A.Γ

    [05] Ο ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

    Σκόπια, 12 Φεβρουαρίου 2001 (13:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Λ.Γκεοργκιέφσκι

    Πρόθυμη να κλείσει οριστικά το θέμα της ονομασίας είναι η ηγεσία της ΠΓΔΜ, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός της χώρας, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι σε δηλώσεις που έκανε κατά τη χθεσινή θεμελίωση του πρώτου ιδιωτικού πανεπιστημίου, που θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο στο Τέτοβο, αναφέροντας ότι τα Σκόπια δέχονται να αλλάξουν εν μέρει το όνομα, αλλά δεν είναι διατεθειμένα να απαρνηθούν το "Μακεδονία".

    "Ολες οι προσπάθειες και όλες οι ιδέες να έρθουμε όσο το δυνατόν ποιο κοντά στο συνταγματικό μας όνομα και να επανορθώσουμε τη ντροπή που μας προκάλεσε η προηγούμενη κυβέρνηση με το να μας αποκαλεί όλη η διεθνής κοινότητα με το συνταγματικό μας όνομα ΠΓΔΜ είναι ευπρόσδεκτες και κάθε πραγματική λύση προς αυτή τη κατεύθυνση θα γίνει δεκτή και θα συζητηθεί" είπε ο Γκεοργκίεφσκι.

    Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός συνέστησε στους πολίτες να μη τρέφουν αυταπάτες και να μην πανηγυρίζουν όταν κάποιοι αθλητές και προπονητές έρχονται στη χώρα και την αποκαλούν "Μακεδονία. "Είναι γεγονός ότι σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς μας αποκαλούν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" κατέληξε.

    [06] ΕΥΡΩ: ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται - άλλοι νωρίτερα και άλλοι αργότερα - να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του ευρώ. Για το λόγο αυτό, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΙΝΚΑ Μακεδονίας διοργάνωσαν εκδήλωση, προκειμένου οι εισηγητές να δώσουν απαντήσεις σε "καυτά" ερωτήματα των μελών του επιμελητηρίου που αφορούν την εισαγωγή του ευρώ στην καθημερινή μας ζωή.

    Οπως επισημάνθηκε, εκτός από τις υπουργικές αποφάσεις που ρυθμίζουν κατά κάποιο τρόπο τις σχέσεις επιχειρήσεων και καταναλωτικού κοινού, στη μεταβατική αυτή περίοδο, μέχρι την αποχώρηση της δραχμής από το εθνικό νομισματικό μας σύστημα και την πλήρη αντικατάστασή της από το ευρώ, υπάρχουν και πολλά άρθρα του Ν.2842/2000 τα οποία καθορίζουν νέες διατάξεις θεσμικής ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων σε μορφή ΕΠΕ και ΑΕ, καθώς και τις σχέσεις και συμπεριφορά των επιχειρήσεων προς το δημόσιο.

    Ετσι, σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών σε μορφή ΕΠΕ το εταιρικό κεφάλαιό της αντικαθίσταται από 8.000.000 δρχ. σε 18.000 ευρώ. Επίσης, οι Α.Ε που υφίστανται την 01/01/2002 και έχουν μετοχικό κεφάλαιο μικρότερο των 60.000 ευρώ υποχρεούνται να προσαρμόσουν το κεφάλαιο τους μέχρι αυτού του ποσού, με απόκλιση μέχρι 2,5% το αργότερο μέχρι 31/12/2003, διαφορετικά ανακαλείται η άδεια σύστασής τους.

    Η ονομαστική αξία κάθε μετοχής δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 0,20 ευρώ, ούτε να είναι ανώτερη των 100 ευρώ. Οι ήδη υφιστάμενες Α.Ε και αυτές που θα δημιουργηθούν από 01/01/2001 μέχρι 31/12/2001 μπορούν να ορίσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο και σε ευρώ. Από την 01/01/2002 για έγκριση του καταστατικού μιας επιχείρησης σε μορφή Α.Ε απαιτείται το μετοχικό κεφάλαιο και η αξία κάθε μετοχής να είναι εκφρασμένη σε ευρώ. Από την 01/01/2004 για την καταχώρηση στοιχείων στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών απαιτείται το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας να είναι σε ευρώ.

    Ενα άλλο σημαντικό σημείο που ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις είναι η δανειοληπτική τους δραστηριότητα. Κατά την περίοδο προσαρμογής το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού Αθηνών, το γνωστό Athibor, αντικαθίσταται από το ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο, το Euribor. Οι αναφορές σε επιτόκια της Τράπεζας Ελλάδος, αντικαθίστανται από αναφορές σε επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αλλά κάθε αντικατάσταση επιτοκίων που διενεργείται, λόγω μετατροπής της δραχμής σε ευρώ, δεν αποτελεί λόγω λύσης, τροποποίησης ή καταγγελίας της σύμβασης μονομερώς.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΕΥΡΩ

    Στις ψυχολογικές και κοινωνιολογικές πλευρές της μετάβασης στο ευρώ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Μακεδονίας Κωνσταντίνος Δρούτσας. Οπως τόνισε, για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν τα Τοπικά Κέντρα Παρακολούθησης της μετάβασης στο ευρώ.

    Σε αυτά τα κέντρα θα ανατεθεί η ενημέρωση για το ευρώ σε τοπικό επίπεδο. Τα κέντρα αυτά θα καλούνται να ενισχύσουν τη διαμεσολάβηση σε μικροδιαφορές, χωρίς διάπραξη απάτης, σχετικά με την κατανάλωση και να τις προλαμβάνουν, επίσης σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, τα καθήκοντά τους θα περιλαμβάνουν υποδοχή των πολιτών τους οποίους θα μπορούν να κατευθύνουν προς τις αρμόδιες πηγές πληροφόρησης.

    Τα κέντρα Παρακολούθησης, κατέληξε ο κ. Δρούτσας, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών σχετικά με την διπλή αναγραφή των τιμών. Η δημιουργία τους αποτελεί συνεπώς μέρος συνεκτικού συνόλου που στηρίζεται στην υπογραφή συμφωνιών μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων, καθώς και στις υπηρεσίες ελέγχου της πραγματικής τους εφαρμογής.

    [07] ΣΚΟΝΤΑΨΕ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Πήγε στη βρύση και νερό δεν ήπιε. Ο λόγος για τον ΠΑΟΚ που μέχρι και το 89' βρίσκονταν μπροστά στο σκορ, αλλά ένα λάθος ήταν αυτό που έδωσε το δικαίωμα στους παίκτες της Νέας Σμύρνης να πανηγυρίσουν τον βαθμό της ισοπαλίας. Τελικά ο Πανιώνιος πήρε πολύτιμη για αυτόν ισοπαλία με 1-1.

    Όλο το ματς κρίθηκε στις... καθυστερήσεις, όταν η χαλαρότητα των παικτών του ΠΑΟΚ ήταν αυτή που έδωσε έδαφος στον Ευθυμιάδη που ισοφάρισε στο 89'. Επιβεβαιώθηκε η προϊστορία μεταξύ των δύο ομάδων που θέλουν και τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες 1-1. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο δυνατός αέρας που δεν επέτρεψε στους παίκτες και των δύο ομάδων να προσφέρουν όμορφο θέαμα. Στο 15' ο Οκκάς άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΟΚ. Μεγάλη ευκαιρία έχασε ο ΠΑΟΚ με τον Ναλιτζή στο 88' το σουτ του οποίου απέκρουσε ο Πουρλιοτόπουλος.

    Μετά το γκολ της ισοφάρισης ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποχώρησε εκνευρισμένος από τον πάγκο του και είδε τα υπόλοιπα λεπτά του παιχνιδιού από τη φυσούνα των αποδυτηρίων.

    Στη τελευταία φάση του πιαχνιδιού ο Ναλιτζής χαστούκισε τον Κατσαρό και ο διαιτητής έδειξε τον παίκτη του ΠΑΟΚ με κόκκινη κάρτα.

    Ο διαιτητής Τσαγκαράκης (Χανίων) έδειξε επίσης κίτρινη στους Πρεζέ, Μπενκουάρ, Κωνσταντινίδη και Αμπονσά.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Πουρλιοτόπουλος, Κλάεβιτς, Ρόμπερτς, Ιωάννου (68' Μπενκουάρ), Νάγκμπε (55' Σακελλαρίδης), Ευθυμιάδης, Πρεζέ (89' Γόγολος), Χασιώτης, Λέραντ, Κατσαρός, Γκώνιας.

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Τετράτζε (46' Μπράτιτς), Καφές, Φρούσσος (67' Σπάσιτς), Εγκωμίτης, Ουντέζε, Κωνσταντινίδης, Οκκάς (87' Ναλιτζής), Κουλακιώτης, Κατσιαμπής, Αμπονσά.

    [08] Ο ΧΑΒΕΛ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Πράγα, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πράγας αμέσως μετά την επιστροφή του στη χώρα από το Κουβέιτ.

    Εκπρόσωπος του προέδρου είπε ότι 64χρονος Χάβελ δεν ήθελε να διακόψει το ταξίδι του, όμως οι γιατροί του επέμεναν λόγω των βρογχικών και του υψηλού πυρετού που παρουσίασε. Ο Χάβελ αναμένεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες.

    [09] ΝΕΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΕΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΝΟΣΟΥ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ

    Βρυξέλες, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με τη χορήγηση επιπλέον κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της νόσου της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας ή των "τρελών αγελάδων".

    Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στη χορήγηση 971 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της νόσου που έχει προκαλέσει πανικό στους ευρωπαίους καταναλωτές με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση βοδινού κρέατος.

    Τα χρήματα θα δοθούν σε αποζημιώσεις κτηνοτρόφων των οποίων τα κοπάδια θανατώθηκαν και για τη στήριξη της αγοράς βοδινού κρέατος.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Επίσκεψη στις Βρυξέλες πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα Ευρωηπειρωτική χθες ο μακαριότατος συλλειτούργησε με το Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονα στον ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών των Βρυξελλών.

    Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρέπει όλος ο Ελληνισμός ενωμένος να έχει στραμμένα τα βλέμματά του στη μαρτυρική μας Κύπρο και να ενημερώνει συνεχώς τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και τους ιθύνοντες της χώρας διαμονής του για την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού και τη κατάφορη αδικία που συντελείται.

    Δ.Ρ.

    [11] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Δεκάδες άτεκνες οικογένειες έδειξαν ενδιαφέρον να υιοθετήσουν το βρέφος που εγκατέλειψαν οι γονείς του σε είσοδο πολυκατοικίας στις Συκιές Θεσσαλονίκης, το Σάββατο το βράδυ.

    Προς το παρόν το μόλις λίγων ημερών κοριτσάκι δέχεται τις φροντίδες του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου "ΑΧΕΠΑ" και σύντομα θα μπει σε ίδρυμα. Ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Μάριος Πυρπασόπουλος, δήλωσε ότι έχουν δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα από οικογένειες όλης της Ελλάδας, οι οποίες έδειξαν το ενδιαφέρον τους.

    [12] SATO: ΜΕ 42,54% ΣΤΗΝ ΒΕΝΤ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Σε 42,54% από 71,19% διαμορφώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου το ποσοστό συμμετοχής της εταιρίας SATO στην ΒΕΝΤ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΕ.

    Την παραπάνω γνωστοποίηση έκανε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, SATO.

    [13] ΔΥΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

    Τεχεράνη, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Δυο εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στην πλατεία Βανάκ στην Τεχεράνη σε περιοχή, όπου υπάρχουν αρκετά στρατόπεδα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες ή θύματα.

    Πίσω από τις επιθέσεις, που σημειώθηκαν δύο ημέρες μετά την 22η επέτειο της ισλαμικής επανάστασης, φέρεται να κρύβεται η ένοπλη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού.

    [14] Ο ΟΑΣΕ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΟΜΑΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μίρτσεα Γκεοάνα ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να λύσει τα πολιτικά και τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να διεξαχθούν ομαλά οι βουλευτικές εκλογές τον προσεχή Ιούνιο.

    Ο ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι και τον πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και τόνισε ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει δυσκολίες στο να συμμετέχει στην προετοιμασία των εκλογών.

    Ο κ. Γκεοάνα είπε ότι τα βασικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν είναι η δομή της εκλογικής επιτροπής και το είδος των ψηφοδελτίων ώστε να αποφευχθούν οι παρατυπίες.

    Ο ΟΑΣΕ θα στείλει παρατηρητές στις αλβανικές εκλογές, που θεωρούνται ένα από τα πλέον κρίσιμα τεστ για την κυβέρνηση της χώρας, η οποία ανέλαβε την εξουσία το 1997.

    Ο Γκεοάνα συζήτησε επίσης με την αλβανική ηγεσία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Θέματα αμοιβαίας συνεργασίας των δυο χωρών θα συζητηθούν τον Απρίλιο όταν ο Μεϊντάνι θα επισκεφθεί την Ρουμανία για να συμμετέχει σε διεθνή διάσκεψη για το περιβάλλον.

    [15] ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Οι διαπραγματεύσεις του κόμματος Λικούντ, του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και του Εργατικού κόμματος για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας κατέληξαν σε αδιέξοδο. Αξιωματούχος του Εργατικού Κόμματος είπε ότι ο Σαρόν επιθυμεί τη συμμετοχή του πρώην κυβερνώντος κόμματος αλλά και ακροδεξιά στοιχεία στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, κάτι που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

    Η κύρια διαφορά των δύο κομμάτων αφορά την ειρηνευτική διαδικασία καθώς το Εργατικό Κόμμα ζητά τη συνέχιση του διαλόγου με τον Γιάσερ Αραφάτ, έστω κι αν οι συνομιλίες που είχαν γίνει στην Τάμπα της Αιγύπτου θεωρούνται μη δεσμευτικές για τον Αριέλ Σαρόν.

    Ο Αραφάτ μετέβη στο Κάιρο όπου είχε συνάντηση με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Οι δύο άντρες συζήτησαν τόσο τις εξελίξεις μετά τις ισραηλινές εκλογές.

    Την ίδια στιγμή δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική ΄Οχθη.

    [16] ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ

    Ποντγκόριτσα, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα θα μεταβεί την ερχόμενη Πέμπτη η Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε.

    Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός του Μαυροβουνίου η κ. Ντελ Πόντε θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον πρωθυπουργό Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

    Στόχος της επίσκεψης της είναι η συνέχιση της συλλογής στοιχείων για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ο πρόεδρος Τζουκάνοβιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα συνεργαστεί άνευ όρων με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και θα παραδοθούν όλοι οι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου.

    Οι δηλώσεις του κ. Τζουκάνοβιτς προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί ότι ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επειδή χάνει τη στήριξη της Δύσης εξαιτίας των επιδιώξεων του για απόσχιση του Μαυροβουνίου από τη Γιουγκοσλαβία.

    Το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP) εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να οδηγηθούν οι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου στο Δικαστήριο της Χάγης, επειδή το Δικαστήριο δεν αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους συμμετέχοντες στους πολέμους που διεξήχθησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Το Λαϊκό Κόμμα (NS), το οποίο πρόσφατα αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό θεωρεί ότι η συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν πρέπει να τίθεται ως όρος για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία. Τονίζει ωστόσο την ανάγκη συνεργασίας με το Δικαστήριο.

    Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) θεωρεί σημαντική τη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και αναγκαία την παραπομπή Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο, ώστε να μην επαναληφθούν πόλεμοι στη Βοσνία και συγκρούσεις στο Κόσοβο ή σε οποιοδήποτε άλλη περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    [17] ΕΞΑΣΘΕΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Σταδιακή εξασθένιση των θυελλωδών βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα νοτιοανατολικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Στα δυτικά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με πιθανότητα βροχών.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 3 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.

    [18] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Προειδοποιητική αποχή για τρεις μέρες ξεκίνησαν σήμερα καθηγητές των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πειραιά, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η εξέταση των μαθημάτων που είχε προγραμματιστεί αυτή την περίοδο.

    Οι καθηγητές αντιτίθενται στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανωτατοποίηση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και υποστηρίζουν ότι θα χάσουν τις θέσεις τους με τα νέα κριτήρια που τίθενται για την εξέλιξή τους. Ζητούν επίσης το εκπαιδευτικό προσωπικό να ενταχθεί στις τέσσερις νέες βαθμίδες που θα προκύψουν από τα κριτήρια που θα ανταποκρίνονται στον τεχνολογικό χαρακτήρα των σπουδών.

    Οι εκπρόσωποι των καθηγητών των ΤΕΙ της χώρας θα συναντηθούν μεθαύριο στην Αθήνα για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την αποχή ή εάν προβούν σε άλλες κινητοποιήσεις.

    [19] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ - ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ ΤΗΣ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Συσκέψεις των Τομέων Παλιννοστούντων, Ενόπλων Δυνάμεων - Σωμάτων Ασφαλείας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της Διοικούσας Ν. Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της οργανωτικής αναδιοργάνωσης του κόμματος.

    Ο υπεύθυνος των τομέων αυτών, βουλευτής Παναγιώτης Ψωμιάδης προέτρεψε τα μέλη που στελέχωσαν τους Τομείς να συνεισφέρουν με την εμπειρία και την καταξίωσή τους στο αντικείμενο της ειδίκευσής τους.

    Εργο τους, όπως είπε, είναι να παρακολουθούν όλα τα ζητήματα της αρμοδιότητας του Τομέα τους, να εντοπίζουν τα προβλήματα, να αξιολογούν τις εξελίξεις και να υποβάλλουν προτάσεις για τη διαμόρφωση της πολιτικής δράσης του κόμματος στους συγκεκριμένους τομείς, δίνοντας έτσι έμφαση στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη.

    Ο πρόεδρος της Διοικούσας Νίκος Βακάλης τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δίνει ρόλο και λόγο σε όλα τα στελέχη της, με προσωπική χρέωση και ευθύνη, με περισσότερες δυνατότητες προσφοράς και ανάδειξης σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής κ. Τσολέκας υπογράμμισε: "όλοι μαζί οικοδομούμε τη νέα μορφή του κόμματος".

    [20] ΔΥΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Μαδρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Δύο εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Μαδρίτης χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Οι αρχές αναζητούν τους δράστες και πιστεύουν ότι η οργάνωση των Βάσκων Αυτονομιστών ΕΤΑ κρύβεται πίσω από αυτές.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν η μία πίσω από την άλλη και η αστυνομία πιστεύει ότι η δεύτερη έγινε για να καλυφθούν τα ίχνη των δραστών.

    [21] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    "Εχουμε μπει στην τελική ευθεία για την έναρξη της λειτουργίας του νέου διεθνούς αεροδρομίου μέσα στον Μάρτιο. Το νέο διεθνές αεροδρόμιο που φέρει συμβολικά και τιμητικά το όνομα του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου είναι έτοιμο ως προς την κατασκευή του και ως προς τις υποδομές του από τον Οκτώβριο του 2000", υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

    Οπως επεσήμανε, η ημερομηνία έναρξης με όλους τους απαιτούμενους και αναγκαίους όρους ασφαλείας και αξιοπιστίας του νέου διεθνούς αεροδρομίου θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών.

    Ως προς τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας και της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών του νέου αεροδρομίου, διευκρινίζοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά τέλη χρήσης, τα οποία όμως είναι αντίστοιχα με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του νέου αεροδρομίου.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε το νέο αεροδρόμιο στρατηγική παραγωγική επένδυση ύψους 660 περίπου δισ., ένα έργο που όπως είπε, δημιουργεί ένα παραγωγικό κύκλο με 22.000 θέσεις απασχόλησης μέσα στον χώρο του διεθνούς αεροδρομίου αλλά και έξω από τον χώρο, γιατί θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις για την υποστήριξη της λειτουργίας του νέου διεθνούς αεροδρομίου στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων.

    Ο κ. Λαλιώτης υπογράμμισε ότι όλες οι προσβάσεις στα ήδη κατασκευασμένα τμήματα της Αττική Οδού, θα είναι έτοιμες στις αρχές Μαρτίου και χαρακτήρισε σενάρια άγνοιας και σκοπιμότητας, τις αναφορές για κυκλοφοριακά προβλήματα και ημιτελείς προσβάσεις, κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για "χάρτες παραπληροφόρησης και μακέτες άγνοιας, που ορισμένοι προβάλλουν (ΙΑΤΑ)".

    Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία κυκλοφοριακής μελέτης που εκπονήθηκε από ειδικούς επιστήμονες, υπό την ευθύνη του καθηγητή του Πολυτεχνείου Γιάννη Φραντζεσκάκη, οι κάτοικοι 82 από τους 87 δήμους της Αττικής που εξετάστηκαν (με πληθυσμό 3.197.000 κατοίκους) χρειάζονται λιγότερο από 60 λεπτά για να φτάσουν από τον τόπο διαμονής τους στο νέο αεροδρόμιο.

    Από 54 δήμους με πληθυσμό 1.820.000 κατοίκους, θα μπορεί να φθάσει κανείς σε χρόνο μικρότερο από 45 λεπτά, ενώ μόλις 6 δήμοι με πληθυσμό 150.000 κατοίκους (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Κερατσίνι, Μαραθώνας, Πέραμα και Φυλή) θα χρειάζονται 60-75 λεπτά διαδρομή.

    Ωστόσο για την επίτευξη των χρόνων που προβλέπει η μελέτη, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί σε λειτουργία οι διαπλατύνσεις και οι βελτιώσεις των προσβάσεων στην Αττική Οδό, συνολικού μήκους 32 χλμ. Έργα γίνονται ήδη στη λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας (Χαλάνδρι, Κοντόπευκο) στις οδούς Αγίου Νεκταρίου και Σόλωνος (Χαλάνδρι, Γέρακα), στην οδό Αναπαύσεως, στις οδούς Κλεισθένους και Πίνδου (Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Μελίσσια), στη λεωφόρο Μεσογείων (από την Αγία Παρασκευή μέχρι το Σταυρό), στη λεωφόρο Μαραθώνος (τα τμήματα στην Παλλήνη και το Γέρακα) και τέλος, στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου.

    [22] ΠΛΑΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

    Λονδίνο, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Η εφημερίδα "MAIL ON SUNDAY", δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο "Η αστυνομία ερευνά τις διασυνδέσεις με τη μαφία σχετικά με τα πλαστά διαβατήρια", και θέμα τη γνωστή υπόθεση της αμφισβητούμενης γνησιότητας των ελληνικών διαβατηρίων δύο ποδοσφαιριστών των βρετανικών ομάδων Άρσεναλ και Νιουκάστλ.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, η Άρσεναλ επέμεινε χθες ότι το ελληνικό διαβατήριο του Λιθουανού παίκτη της, Τόμας Ντανιλεβίσιους, είχε ελεγχθεί από τις ελληνικές αρχές. Ο σύμβουλος Τύπου όμως της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Νίκος Παπαδάκης, δήλωσε ότι η πρεσβεία δεν δέχθηκε αίτημα εκ μέρους της ποδοσφαιρικής ομάδας, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα της βίζας του Ντανιλεβίσιους.

    [23] ΣΤΟ ΑΜΑΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αμάν, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Στο Αμάν της Ιορδανίας βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του στην Ιορδανία και το Λίβανο. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον ιορδανό ομόλογό του Αμπντέλ Αλά Χατίπ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν διμερή ζητήματα, όπως οι επενδύσεις Ελλήνων ιδιωτών στην Ιορδανία και το ενδιαφέρον ελλήνων επιχειρηματιών για περαιτέρω επενδύσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα ο Ελληνας υπουργός τόνισε την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των ισραηλινών και των παλαιστινίων. "Εχουν γίνει πολλές προσπάθειες, πολλά χρόνια έχουν αφιερωθεί, πολλές πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει και ο διάλογος έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί" σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Αργά το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε για το Λίβανο.

    [24] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    Λονδίνο, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Το ένθετο περιοδικό της βρετανικής εφημερίδας "OBSERVER", με τον τίτλο "Εscape", δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο "Τα γερασμένα ελληνικά επιβατηγά πλοία εξακολουθούν να λειτουργούν και μετά την καταστροφή", και θέμα τις αρνητικές απόψεις του Frewin Poffey , συγγραφέα του νέου ανανεωμένου οδηγού για τα ελληνικά νησιά Greek Island Hopping Guide, σχετικά με την ποιότητα των ελληνικών επιβατηγών πλοίων. Όπως σημειώνει:

    "Τέσσερις μήνες μετά τη βύθιση του ''Εξπρές Σάμινα'', που προκάλεσε το θάνατο 82 ατόμων, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει να βελτιώσει ορισμένα από τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο στόλος των επιβατηγών πλοίων της", αναφέρει, μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος, η οποία κάνει την παρουσίαση του ανωτέρω τουριστικού οδηγού. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του οδηγού, "υπάρχουν, και μετά τη βύθιση του ''Εξπρές Σάμινα'' , επιβατηγά πλοία που λειτουργούν ακόμη σε ορισμένες διαδρομές, και τα οποία δεν θα έπαιρναν άδεια λειτουργίας πουθενά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Μετά το δυστύχημα του ''Σάμινα'', η ελληνική κυβέρνηση απέσυρε 65 πλοία από την κυκλοφορία επειδή δεν πληρούσαν τους όρους ασφαλείας. Όλα , εκτός από επτά (7), επαναχρησιμοποιούνται. "Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να φανεί ότι κάνει κάτι για το θέμα, αλλά η απόσυρση των πλοίων ήταν πολιτική κίνηση μάλλον, παρά ενέργεια που αποσκοπούσε στη βελτίωση της ασφάλειάς τους. Τα περισσότερα από τα πλοία αυτά υπέστησαν διακοπή της άδειας λειτουργίας τους για λόγους ασφάλειας, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η ηλικία τους", δήλωσε ο Poffley.

    Σημειώνεται επίσης ότι, ο στόλος των ελληνικών επιβατηγών πλοίων ανανεώθηκε με 20 καινούργια σκάφη κατά τους τελευταίους 18 μήνες και ότι η ποιότητα της ελληνικής ναυτιλίας βελτιώνεται, αλλά "καλά θα κάνουν οι τουρίστες που μετακινούνται ανάμεσα στα ελληνικά νησιά να αποφεύγουν τα κουρασμένα και ηλικιωμένα σκάφη "Ιάλυσος" και "Αγιος Ραφαήλ".

    [25] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΤΣΑΡΙΑΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 12 Φεβρουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915.

    Ο κ. Κοτσαριάν, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφανθεί για αυτή την τραγωδία.

    Ο Αρμένιος Πρόεδρος ελπίζει με την επίσκεψή του στη Γαλλία να κερδίσει τη συμπαράσταση της γαλλικής ηγεσίας και να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας του με το να πείσει γαλλικές εταιρίες να επενδύσουν στην Αρμενία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 12 February 2001 - 19:13:49 UTC