Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΗΞΕΡΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ
  • [03] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΣΤΗ ΣΤΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ
  • [04] ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ΑΠΟ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [05] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [06] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΜΠΕΛΣΟΥΕ
  • [07] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [08] A. AΛΑΒΑΝΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΠΑΤΑΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
  • [09] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ
  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ
  • [11] BΡETANIKA ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [12] KLEEMANN: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 43%
  • [13] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ
  • [14] Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΠΑΝΑΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ
  • [15] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΕΣ
  • [16] H ΕΣΗΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΩΝ
  • [17] Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΟΥΤΣΜΑ
  • [18] ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
  • [19] ΠΕΤΡΟΛΑ: 20-23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΒΑΝΟΦ - ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΣΤΙΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  • [21] EKΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [22] ΕΝΑΣ ΣΕΡΒΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [23] ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

  • [01] Ο ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΗΞΕΡΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 13 Φεβρουαρίου 2001 (18:24 UTC+2)

    Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για την εισβολή στην Κύπρο προκύπτουν από το βιβλίο του βρετανού δημοσιογράφου Κρίστοφερ Χίτσενς.

    Όπως υποστηρίζει ο Κρίστοφερ Χίτσενς, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιγκερ, που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, πρέπει να δικαστεί (και να καταδικαστεί) για τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον της Κύπρου, της Χιλής, του Βιετνάμ και άλλων χωρών, όταν ήταν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και υπουργός των Εξωτερικών.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι ο Χένρι Κίσιγκερ είχε ενημερωθεί για το σχέδιο ανατροπής και δολοφονίας του Μακάριου τον Ιούλιο του 1974, ενώ όταν οι Βρετανοί πρότειναν να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να προλάβουν και να αποτρέψουν την τουρκική εισβολή στο νησί, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών τους σταμάτησε.

    Γνώριζε τα πάντα!

    Ο Κ. Χίτσενς, τα συμπεράσματα του οποίου δημοσιεύονται σε χθεσινό άρθρο της ομογενειακής εφημερίδας "Πρωινή" της Νέας Υόρκης, αποκαλύπτει ότι ο Χένρι Κίσιγκερ γνώριζε τα πάντα και είχε προειδοποιηθεί για το επικείμενο πραξικόπημα, το οποίο, όπως έλεγε ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός, θα οδηγούσε σε τουρκική εισβολή και πιθανότατα σε ελληνοτουρκική σύρραξη.

    Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τον Μάιο του '74, δύο μήνες πριν το πραξικόπημα, ο Χ. Κίσιγκερ είχε λάβει σημείωμα (memorandum) από το στενό συνεργάτη του Τόμας Μπόγιατ, διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος του ανέφερε ότι η ελληνική χούντα ετοιμάζεται να κτυπήσει την Κύπρο και τον Μακάριο. Ο Τ. Μπόγιατ έγραφε στον προϊστάμενό του ότι αν δεν αποσταλεί προειδοποιητικό μήνυμα στους Έλληνες δικτάτορες από τον ίδιο τον Χ. Κίσιγκερ, αυτοί θα νομίζουν ότι έχουν το "πράσινο φως" από την Ουάσινγκτον για να κάνουν το πραξικόπημα στην Κύπρο. Και παρέθετε την άποψή του ότι τυχόν πραξικόπημα θα έδινε τη δικαιολογία που έψαχναν οι Τούρκοι για να εισβάλουν.

    Διάβασε το μήνυμα ο Κίσιγκερ

    Ο Χ. Κίσιγκερ παραδέχεται τώρα ότι διάβασε το μήνυμα του Τ. Μπόγιατ, αν και μέχρι πέρυσι αρνείτο ότι ήταν ο παραλήπτης της επίμαχης επιστολής. Ο τότε υπουργός έλαβε την προειδοποίηση για τον κίνδυνο που διέτρεχε η Κύπρος, ενώ βρισκόταν στη Συρία προωθώντας ειρηνευτικό σχέδιο επίλυσης του Μεσανατολικού.

    Μετά το πραξικόπημα και την εισβολή, ο Χ. Κίσιγκερ εναντιώθηκε στην επιστροφή του Μακάριου στο νησί, ενώ φέρεται να προσπάθησε να μην ληφθεί κανένα μέτρο που να εμπόδιζε την τουρκική εισβολή.

    Ο συγγραφέας του άρθρου αποδεικνύει ότι ο Χ. Κίσιγκερ ψεύδεται για να διασώσει το κύρος του και παραθέτει τα γεγονότα των ημερών μετά το πραξικόπημα, όταν ο τότε υπουργός είχε δώσει εντολή να αναγνωριστεί το καθεστώς του Νίκου Σαμψών.

    Ο Κ. Χίτσενς ισχυρίζεται ότι ο εκδότης της εφημερίδας "Μάχη" δεχόταν οικονομική ενίσχυση από τη CIA μέσω του εκδότη του "Ελεύθερου Κόσμου" Σάββα Κωνσταντόπουλου. Υποστηρίζει επίσης ότι ο Χ. Κίσιγκερ έδωσε εντολή στον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία να συναντηθεί με τον "υπουργό Εξωτερικών" του Ν. Σαμψών, αναγνωρίζοντας "ντε φάκτο" το πραξικοπηματικό καθεστώς.

    Σύμφωνα πάντα με τον συγγραφέα, ο τότε υπουργός των Εξωτερικών δεν έκρυβε ότι ο Μακάριος ήταν προβληματικός. Και θεωρούσε ότι έπρεπε να φύγει από τη μέση, για να σταματήσει να είναι πρόβλημα. Πιστεύει δε ότι ο Κίσιγκερ γνώριζε από πολύ νωρίς ότι είχε προδιαγραφεί το τέλος του Μακάριου, καθώς εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι όλοι οι κινήσεις του είχαν στόχο να μην αναγκαστεί να στείλει προσωπικό σημείωμα στον Δημήτριο Ιωαννίδη, με το οποίο να του ζητά να μην ανατρέψει τον Μακάριο.

    Δ.Ρ.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2001 (14:49 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Το θέμα της χαρτογράφησης του γονιδιακού χάρτη του ανθρώπου κυριάρχησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ελληνική Επιτροπή Βιοηθικής. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρέθηκαν οι εξελίξεις στο χώρο της γενετικής και τα ηθικά και νομικά διλήμματα που προκύπτουν από αυτές. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις προσφέρουν πολλά αλλά κρύβουν και κινδύνους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες για τη θωράκιση της κοινωνίας που θα βασίζονται σε θεμελιώδεις αξίες.

    "Οι νέες τεχνολογίες υπόσχονται πολλά για τον άνθρωπο. Περισσότερες και καλύτερες θεραπείες, προϊόντα που είναι διαφορετικά και σε μεγαλύτερη ποσότητα. Οι νέες τεχνολογίες όμως υποκρύπτουν και κινδύνους. Κινδύνους για την υγεία, τα οικοσυστήματα. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες με βάση τις αξίες μας", είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε, εξάλλου, ότι η επιτροπή βιοηθικής έχει τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με σκοπό να προωθήσει τη συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά και να κάνει προτάσεις για τους κανόνες που πρέπει να υπάρξουν. "Χρειάζεται να ανοίξουμε νέους δρόμους και αυτό θα κάνουμε" πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

    Εκπρόσωποι της επιτροπής επισήμαναν ότι με τις νέες εξελίξεις στον τομέα της Γενετικής όλα είναι ρευστά όμως η επιτροπή αναζητά κάποιες σταθερές αρχές όπως η προστασία του ιδιωτικού βίου, ο σεβασμός της προσωπικότητας και ο σεβασμός της φύσης.

    [03] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΣΤΗ ΣΤΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2001 (14:57 UTC+2)

    Πρόβλημα στύσης στους άντρες και οργασμού στις γυναίκες σε ποσοστά 56% και 34% αντίστοιχα καταγράφηκε από το Κέντρο Αναφοράς Σεξουαλικών Δυσλειτουργιών του ΑΠΘ στα δύο χρόνια της λειτουργίας του. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τις 14 Φεβρουαρίου 1999 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2001 η ανοιχτή γραμμής επικοινωνίας (031- 99 90 99) του Κέντρου Αναφοράς Σεξουαλικών Δυσλειτουργιών του ΑΠΘ δέχτηκε συνολικά 7.546 κλήσεις.

    Το 77% των κλήσεων ήταν από άντρες και το 23% από γυναίκες. Οι παντρεμένοι έχουν την μερίδα του λέοντος στις κλήσεις με ποσοστό 62% , ακολουθούν οι ελεύθεροι με ποσοστό 36% ενώ οι χωρισμένοι φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα καθώς το ποσοστό τους είναι μόλις 2%

    Οσον αφορά τα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι άντρες που αποτάθηκαν στο Κέντρο Αναφοράς Σεξουαλικών Δυσλειτουργιών τα στοιχεία δείχνουν ότι το 56% είχε πρόβλημα στύσης, το 24% πρόβλημα εκσπερμάτωσης, το 16% διάφορα , και το 4% μειωμένη επιθυμία. Από τις γυναίκες το 34% αντιμετώπιζε πρόβλημα οργασμού, το 40% διάφορα, το 16% μειωμένη επιθυμία και το 10% πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

    Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που τηλεφώνησαν στο Κέντρο Αναφοράς Σεξουαλικών Δυσλειτουργιών ήταν τα 51 έτη, το 42% είχε πρόβλημα για ένα χρόνο, το 17% δύο χρόνια, το 23% περισσότερο από δύο χρόνια και το 18% ανέκαθεν.

    Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή το 38% αυτών που τηλεφώνησαν ήταν κάτοικοι Αθήνας το 28,5% ήταν κάτοικοι Θεσσαλονίκης , το 33,55 κάτοικοι της υπόλοιπης Ελλάδας , ενώ ένα ποσοστό 0,3% ήταν από Ελληνες του εξωτερικού. Το 92% τηλεφώνησαν μία φορά στο Κέντρο Αναφοράς Σεξουαλικών Δυσλειτουργιών και το 8% περισσότερες από μία. Το 83% δήλωσε ότι ενδιαφέρεται ο ίδιος και το 17% ότι ενδιαφέρεται για κάποιον άλλον (σύζυγος/σύντροφος 12,26%, γονείς 2,73% φίλος/η 0,53%, αδελφός/η 0,23%, ιατρός 0,1%).

    Το Κέντρο Αναφοράς Σεξουαλικών Δυσλειτουργιών είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και αποτελεί το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Συμμαχία τις Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες (ESDA), η οποία αποτελεί μία κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και υποστήριξη ανθρώπων με σεξουαλικά προβλήματα. Η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας του Κέντρου Αναφοράς Σεξουαλικών Δυσλειτουργιών λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και στις κλήσεις απαντούν ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί και ψυχολόγοι. Οι ανάγκες για ενημέρωση από διάφορους φορείς και για διάφορα θέματα όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, γονιμότητα, η σύλληψη και η αντισύλληψη, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα κλπ οδήγησαν στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Κέντρου και την ανάπτυξη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) που στην σημερινή του μορφή περιλαμβάνει το Κέντρο Αναφοράς Σεξουαλικών Δυσλειτουργιών, το Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΚΕΣΑΥ και το Εργαστήριο Ερευνας του Γεννητικού Συστήματος.

    [04] ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ΑΠΟ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    "Ο κόμπος έφθασε στο χτένι" κατά τα λεγόμενα των οπαδών του Δικεφάλου και ο κόσμος του ΠΑΟΚ αγανακτισμένος θέλησε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για όλα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στην αγαπημένη του ομάδα. Έτσι αρκετοί από αυτούς παραβρέθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης περιμένοντας απλά τον μεγαλομέτοχο, Γιώργο Μπατατούδη, όπου και του εξέφρασαν και τα παράπονά τους. Δεν έλειψαν και μικροεπεισόδια , αφού προπηλακίστηκε από οπαδούς της ομάδας κατά την είσοδο του στο ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιείται σύσκεψη με παλιούς παράγοντες και παίκτες του Δικεφάλου.

    Λίγο αργότερα ο μεγαλομέτοχος της ομάδας δήλωνε στους παραβρισκόμενους παράγοντες και μέλη του διοικητικού συμβουλίου. "Χαίρομαι που είμαστε σήμερα όλοι εδώ. Ανθρωποι που αγωνίσθηκαν για τον ΠΑΟΚ και ενδιαφέρονται για την πρόοδό του. Έχει μικρή σημασία ότι η πρωτοβουλία της πρόσκλησης ανήκει σε μένα - το ζητούμενο είναι ότι βρεθήκαμε και είμαστε έτοιμοι να κουβεντιάσουμε γι' αυτά που ακούγονται και γράφονται, γι' αυτά που ονομάζουν προβλήματα για τις δικές μου προθέσεις. Κι είμαι ανοιχτός σε κάθε συζήτηση, σε κάθε τοποθέτηση, σε κάθε πρόταση. Ο ΠΑΟΚ έχει αποκτήσει μια συγκεκριμένη μεγάλη δυναμική και είναι η προοπτική αυτή που πρέπει να μας απασχολεί. Ο πήχης ήδη είναι ψηλά και θα πρέπει να εξετάσουμε τρόπους που θα ανεβεί ψηλότερα".

    Ο πρέοδρος του ΠΑΟΚ κάνοντας μιασ μικρή αναδρομή στην προϊστορία της ομάδας επισήμανε: "Μιλώντας για ΠΑΟΚ θα πρέπει να κάνουμε και μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν. Να δούμε τι αναλάβαμε. Έναν ΠΑΟΚ που αντιμετώπιζε το φάσμα του υποβιβασμού, αναξιόπιστο όχι μόνο στους αντιπάλους αλλά και στους ίδιους του τους φίλους. Με τα 300 εισιτήρια στην Τούμπα. Χωρίς, ουσιαστικά, παίκτες και στόχους. Έναν ΠΑΟΚ που ένοιωθε δέος να κοντραριστεί με το κέντρο, που δεν τολμούσε ν' αγγίξει παίκτη που είχε αποτελέσει επιλογή κατεστημένου. Εμείς τολμήσαμε: Να σας απαριθμήσω τους παίκτες που φέραμε; Να σας πω σε ποιους απ' αυτούς είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον του κατεστημένου του κέντρου; Να σας πω ότι εμπορικά είμαστε πάνω από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και φυσικά Αρη και Ηρακλή σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, που δημοσιεύθηκαν στην Ελευθεροτυπία της Κυριακής; Να σας πω ότι πρώτοι εμείς είδαμε ότι το μέλλον του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα περνάει μέσα από το χρηματιστήριο - κάναμε όλες τις κινήσεις αλλά η πολιτεία υπέκυψε στο κατεστημένο και τώρα το θέτει ως προϋπόθεση; Να σας πω ότι ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς, ο πρώτος μακράν των άλλων προπονητής στην Ελλάδα και οι συνεργάτες του είναι δική μας επιλογή; Να σας αναφέρω ότι η σημερινή ομάδα, που όλοι την χαιρόμαστε και τη χειροκροτούμε, έχει παρθεί απ' αυτόν που σήμερα λοιδωρείται και υβρίζεται".

    Όσο για τη σημερινή πραγματικότητα ο μεγαλομέτοχος της ομάδας τόνισε: "Κι αξίζω και εγώ της σημερινής αντιμετώπισης; Πρέπει να υβρίζομαι επειδή ανέβασα τον πήχη ψηλά και βρέθηκα σε μια στιγμή αδυναμίας; Αρνήθηκα ποτέ να καλύψω τις υποχρεώσεις που δημιούργησα και παρουσιάζει σήμερα ο ΠΑΟΚ αυτή την δυναμική;

    Ναι, για την ώρα, δεν μπορώ να ανεβάσω κι άλλο τον πήχη. Ποτέ όμως δεν είπα ότι εγκαταλείπω την ομάδα στο έλεος του θεού. Αγωνίσθηκα και αγωνίζομαι για ν' αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί κι έχω την κατανόηση προπονητή και παικτών.

    Ναι, είμαι ανοικτός σε κάθε πρόταση προοπτικής να γίνει ο ΠΑΟΚ ακόμη πιο ισχυρός. Κι είναι θέματα που θέλω να κουβεντιάσουμε εδώ και να προτείνουμε τρόπους προσέγγισης αυτής της προοπτικής.

    Είναι θέαμα αυτό ο προπονητής που εγώ επέλεξα. Η ομάδα που εγώ δημιούργησα, να αποθεώνονται και πολύ σωστά να γίνεται έτσι κι εγώ να βρίσκομαι στη θέση του κυνηγημένου; Να επιδιώκεται η εξαφάνισή μου; Να εμφανίζομαι ως καταζητούμενος;

    Τι κακό έχω κάνει εγώ στον ΠΑΟΚ για δικαιολογείται τέτοιο μίσος;

    Δυο κουβέντες θα ήθελα να σας πω για το θέμα των τελευταίων ημερών και έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες μας για τη διαφάνεια και ένα πρωτάθλημα καθαρό. Είμαστε εμείς που από το καλοκαίρι επισημάναμε το πρόβλημα. Τότε που μας δεχόταν ο αρμόδιος υφυπουργός. Και τότε πήραμε την υπόσχεση ότι η πολιτεία θα έπαιρνε άμεσα όλα τα μέτρα ώστε αυτό το πρωτάθλημα να γίνει υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας. Το πρωτάθλημα προχώρησε πάνω από το μισό. Η πολιτεία αδρανεί. Η διαφάνεια έγινε σημαία για επικοινωνιακούς λόγους και όχι την ουσία. Και τώρα αρχίζουν να συζητούν για ένα θεσμικό νομοσχέδιο και μας παραπέμπουν στο επόμενο πρωτάθλημα. Και επιπλέον τώρα απευθύνονται σε άλλους συνομιλητές, αυτούς που θεωρούσαν την πηγή της αδιαφάνειας και γίνονται όλοι μαζί κήρυκες της εξυγίανσης. Είναι φανερό πως είμαστε θεατές ενός έργου του παραλόγου και κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πιο πίσω από εκεί που είμαστε.

    Κι εμείς που συμπράξαμε; Να αναβληθεί η συνέλευση της ΕΠΑΕ έως ότου η πολιτεία να πει τις σκέψεις της και να καταθέσει ένα νομοσχέδιο για να τοποθετηθούμε. Για να δούμε επιτέλους φως και να μην είμαστε εμείς οι δακτυλοδεικτούμενοι και οι Δον Κιχώτες μιας ιστορίας που δεν έχει τέλος.

    Επιμένουμε στη διαφάνεια και στην εξυγίανση, αλλά δεν πρόκειται να μεταβληθούμε εμείς στη γλάστρα του επικοινωνιακού παιχνιδιού. Η ουσία μας ενδιαφέρει κι αυτήν δεν την βλέπουμε ή μάλλον βλέπουμε το τελείως διαφορετικό από αυτό που ξεκινήσαμε.

    Είμαι καθαρός. Δεν σας κρύβω ότι έκανα και λάθη, που πληρώνω. Το λέω και τώρα ότι ήταν λάθος μου το μπάσκετ, αλλά αναλαμβάνω αυτό μου το λάθος. Δεν ήταν το λάθος μου που ασχολήθηκα με τον ΠΑΟΚ, είναι κάτι το υπέροχο. Είναι κουβέντες που βγαίνουν μέσα από την ψυχή μου και δεν έχουν ίχνος υστεροβουλίας κι ήθελα να σας το πω. Δεν θέλω να καλύψετε τον Μπατατούδη, αν και θα ήθελα μια ανθρώπινη αντιμετώπιση, αλλά να προτείνετε για τον ΠΑΟΚ για να τον δούμε πιο μεγάλο και πιο δυνατό".

    [05] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ρώμη, 13 Φεβρουαρίου 2001 (21:12 UTC+2)

    Η ιταλική εφημερίδα "Stampa" με τίτλο "Ευρώπη, το τελευταίο τείχος παραμένει στην Κύπρο", δημοσιεύει σχόλιο του Aldo Rizzo, με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο.

    Εισαγωγικά, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι προγενέστερο άρθρο του (με θέμα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση), έγινε αφορμή για την δημοσίευση δύο επιστολών στην εφημερίδα με θέμα τα γεγονότα του '74 και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, και τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων αντίστοιχα.

    Είναι σκόπιμο-σημειώνει στη συνέχεια- να υπενθυμίσουμε το είδος του προβλήματος. Βρετανική αποικία μετά τον οθωμανικό ζυγό αλλά πάντα με πλειοψηφία ελλήνων η Κύπρος ανεξαρτητοποιήθηκε το 1960 και αμέσως εμφανίστηκαν οι πρώτες εντάσεις μεταξύ της τουρκικής μειονότητας που στόχευε σε μια μορφή αυτονομίας και της πλειοψηφίας που είχε αποδεχθεί απρόθυμα την ανεξαρτησία αφού προτιμούσε την Ένωση με την Ελλάδα. Αυτός ήταν και ο στόχος των συνταγματαρχών της Αθήνας που το 1974 προώθησαν το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Παρ' όλους τους ισχυρισμούς της Αθήνας ότι ήταν ένα εσωτερικό θέμα της Κύπρου ουσιαστικά επρόκειτο για μια κατάφωρη παραβίαση των Συμφωνιών Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας του 1959-60. Ερμηνεύοντας "στο γράμμα" τη συμφωνία οι τουρκικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στο νησί καταλαμβάνοντας το βορειοανατολικό τμήμα ανακηρύσσοντας ένα ξεχωριστό κράτος το οποίο δεν αναγνωρίζεται από κανένα εκτός της Άγκυρας.

    Ένα θέμα λοιπόν περίπλοκο στο οποίο είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τα λίγα δίκαια και τα πολλά άδικα (ακόμη και σε ότι αφορά τη βία που ασκήθηκε και από τα δύο μέρη). Οι διεθνείς πιέσεις (και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά έχει παρέμβει πολλές φορές και ο ΟΗΕ) δεν μπόρεσαν να φέρουν τα δύο μέρη πιο κοντά. Η Τουρκία απορρίπτει μια λύση ομοσπονδιακή διζωνική που φαίνεται να είναι η μόνη εφικτή ζητώντας όπως η οποιαδήποτε συμφωνία είναι αποτέλεσμα συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων άρα με τον αδιάλλακτο Τουρκοκύπριο ηγέτη Denktash. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχει ακόμη στην Λευκωσία ένα τοίχος το τελευταίο της Ευρώπης.

    Όλα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν μια αντιπαράθεση "λεβαντίνων" εάν η Δημοκρατία της Κύπρου (η ελληνική και διεθνώς αναγνωρισμένη) δεν ήταν υποψήφια στην πρώτη γραμμή για ένταξη στην Ε.Ε. Υποψηφιότητα που καθίσταται προβληματική χωρίς μια συμφωνία για το μέλλον της νήσου.

    Οι αμοιβαίες κατηγορίες -καταλήγει-είναι περιττές. Οι Έλληνες θα έπρεπε να θυμηθούν ότι η τουρκική επέμβαση του '74 συνέβαλε στην κατάρρευση της χούντας και την επιστροφή της Δημοκρατίας. Οι Τούρκοι θα έπρεπε να αντιληφθούν ότι χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε γι' αυτούς μια ευρωπαϊκή προοπτική.

    [06] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΜΠΕΛΣΟΥΕ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Αλμπέρτο Μπελσούε, τέλος από την ποδοσφαιρική οικογένεια του Ηρακλή. Σήμερα το πρωί υπογράφηκε η λύση συμβολαίου και ο Ισπανός παίκτης του Ηρακλή θα πάει την Πέμπτη να χαιρετίσει τους πρώην συμπαίκτες του καθώς αύριο Τετάρτη οι "κυανόλευκοι" έχουν ρεπό. Την Παρασκευή όπως ο ίδιος αναφέρει θα ταξιδέψει στην Ισπανία, όπου θα προπονείται με την Σαραγόσα.

    O 33χρονος αμυντικός έφυγε από την Π.Α.Ε. Ηρακλής με τις καλύτερες εντυπώσεις και ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Γεώργιο Σπανουδάκη, για τη μέχρι σήμερα συνεργασία τους.

    [07] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λονδίνο, 13 Φεβρουαρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Η βρετανική εφημερίδα "Τάϊμς" σε ανταπόκριση αναφέρει ότι αρχαιολογικές τοποθεσίες στη βορειο-δυτική Τουρκία καταστρέφονται κατά αυξανόμενο ρυθμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τουρκικής έρευνας από την ΤΑΥ (Turkiye Arkeolojik Yerlesmeleri).

    Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Μαρμαρά, από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα με τη Βουλγαρία και τα Δαρδανέλλια, και κατά μήκος της ακτής του Αιγαίου προς νότον, έδειξε ότι οι 299 από τις 356 αρχαιολογικές τοποθεσίες που εξετάστηκαν είχαν εν μέρει καταστραφεί, ενώ άλλες που είχαν καταγραφεί νωρίτερα είχαν εντελώς εξαφανιστεί. Σύμφωνα με την έρευνα, υπαίτιοι για το γεγονός είναι η αναπόφευκτη και γρήγορη εκβιομηχάνιση και η ραγδαία ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών.

    [08] A. AΛΑΒΑΝΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΠΑΤΑΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Στρασβούργο, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Για πολιτική σχιζοφρένειας και εξαπάτησης των ελληνικών οικογενειών κατηγορεί την κυβέρνηση και ειδικότερα τον υπουργό Παιδείας ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος σημειώνει ότι το υπουργείο Παιδείας αρνείται να αναγνωρίσει τους ακαδημαϊκούς τίτλους των κέντρων ελευθέρων σπουδών, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης εγκρίνει τη λειτουργία τους σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    Προσθέτει, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία προσφυγής σε βάρος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Τέλος, απαντώντας στους ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπρόσωπου ότι η ερώτηση του έπρεπε να απευθυνθεί στην κ. Ρέντιγκ, επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για την αναγνώριση των πτυχίων αφορά στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς για την οποία η αρμοδιότητα ανήκει στον επίτροπο Μπόλκενστάιν.

    [09] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ

    Στρασβούργο, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα νέα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου των τρελών αγελάδων που έχουν στόχο να ενισχύσουν την αγορά κρέατος που επλήγη και να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των καταναλωτών.

    Ο επίτροπος για θέματα γεωργίας, Φραντς Φίσλερ πρότεινε ένα πακέτο μέτρων που επικεντρώνεται σε επτά σημεία, από τα οποία το ένα είναι η παράταση του προγράμματος θανάτωσης βοοειδών άνω των 30 μηνών στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου των "τρελών αγελάδων.

    Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ ενέκρινε τη χορήγηση επιπλέον κονδυλίων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της νόσου.

    Ο.Κ.

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ

    Λονδίνο, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Δικαστήριο στην Τουρκία καταδίκασε σε φυλάκιση έναν πρώην αρχηγό της αστυνομίας και ένα ηγετικό στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών για τη συμμετοχή τους σε συνομωσία , όπου μετείχαν επίσης κρατικοί αξιωματούχοι, με αποτέλεσμα τη διάπραξη πολιτικών δολοφονιών από εγκληματικές συμμορίες.

    Η τουρκική κοινή γνώμη, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν", ήταν πεπεισμένη ότι υπήρχε σαφής σχέση μεταξύ του κράτους και της εθνικιστικής μαφίας, αλλά αυτές είναι οι πρώτες καταδίκες που προκύπτουν από το σκάνδαλο του Σουσουρλούκ, το Νοέμβριο του 1996.

    [11] BΡETANIKA ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Λονδίνο, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Η βρετανική εφημερίδα INDEPENDENT, δημοσιεύει εκτενές άρθρο του Robert Fisk, συνοδευόμενο από φωτογραφίες, με τίτλο " Η Αθήνα και η Αγκυρα σε αψιμαχία εξαιτίας της γενοκτονίας".

    Το άρθρο αναφέρει ότι ένας πόλεμος μνήμης του ολοκαυτώματος μαίνεται αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο. Μόλις η Τουρκία ξεκίνησε να παίρνει μέτρα οικονομικής εκδίκησης κατά της Γαλλίας για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας του 1915, η Ελλάδα ανακήρυξε "Ημέρα Γενοκτονίας" στη μνήμη του αιματηρού αφανισμού της ελληνικής κοινότητας στην ανατολική Τουρκία, από τις δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ, το 1922.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγκυρας, συνεχίζει, αναλαμβάνει τώρα πολιτική δράση κατά της Γαλλίας, εξαγγέλλοντας σχέδια να κατασκευάσει μνημείο προς τιμήν του 1,5 εκατομμυρίου Αλγερινών, που σκοτώθηκαν μεταξύ 1954-62 στον αγώνα Ανεξαρτησίας κατά της Γαλλίας.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία ανακοίνωσε την ακύρωση των προσφορών για την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου στο Izmit από γαλλικές εταιρίες. Δηλώνοντας ότι η αρμενική γενοκτονία αποτελεί "απάτη", η Αγκυρα ήδη ακύρωσε ένα συμβόλαιο ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων με τη γαλλική εταιρία ηλεκτρονικής άμυνας "Θαλής", για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πλοήγησης των 80 μαχητικών αεροσκαφών F-16 που διαθέτει.

    Η κίνηση της Ελλάδας για αναγνώριση της γενοκτονίας, είναι σίγουρο ότι θα εξοργίσει τους Τούρκους. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας αποφάσισε ότι η 14η Σεπτεμβρίου θα είναι Ημέρα Μνήμης των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων που σκοτώθηκαν από τους Τούρκους το 1922. Η ημερομηνία αναφέρεται στην ημέρα που οι τουρκικές δυνάμεις του Ατατούρκ, ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, κατέλαβαν την ελληνική πόλη της Σμύρνης. Επίσης, το 1994, σχολιάζει το άρθρο, το ελληνικό κοινοβούλιο ονόμασε την 19η Μαίου ως "Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων".

    Ο διαπρεπής Ελληνας ιστορικός Αγγελος Ελεφάντης, εξέφρασε την έκπληξή του για τη χρήση του όρου ''γενοκτονία'' σε σχέση με τις σφαγές της Σμύρνης, που αναφέρονταν στην ελληνική ιστορία ως "μεγάλη καταστροφή". Στην πραγματικότητα ήταν η Ελλάδα που προκάλεσε την καταστροφή, όταν ο στρατός της, με την ενθάρρυνση των Βρετανών, πραγματοποίησε επίθεση στην κεντρική Τουρκία, μετά τον πόλεμο του 1914-18. Σε μία έξοχη αντεπίθεση, ο Ατατούρκ διέσπασε τις ελληνικές γραμμές και έστρεψε τους Ελληνες πίσω στη Σμύρνη.

    Βρετανικά, γαλλικά και αμερικανικά πλοία έσωσαν εκατοντάδες Ελληνες και Αρμενίους, καθώς οι Τούρκοι κατέστρεφαν και βιαιοπραγούσαν στη Σμύρνη. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ελληνες οδηγήθηκαν πίσω στην Ελλάδα και περίπου τόσοι Τούρκοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στην Ελλάδα και στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία, σε μία από τις πρώτες πράξεις "εθνικής εκκαθάρισης" του 20ου αιώνα. Ο κ. Ελεφάντης υποστηρίζει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο "συμπεριφέρεται βλακωδώς".

    Κανένας όμως Τούρκος συγγραφέας δεν έχει τολμήσει να ισχυριστεί το ίδιο για την κυβέρνησή του. Χωρίς ποτέ να έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τις απώλειες στην Αλγερία και χωρίς να έχουν κάνει ποτέ διάβημα στην κυβέρνηση της Αλγερίας, ο Ισλαμιστής Δήμαρχος της Αγκυρας ανακοίνωσε την κατασκευή μνημείου στην Αγκυρα , κοντά στη γαλλική πρεσβεία, που να θυμίζει τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Γάλλοι στην Αλγερία.

    Μία πρόσφατη δήλωση της τουρκικής κοινότητας στη Βρετανία αναγνωρίζει ότι οι Αρμένιοι, μαζί με άλλους Οθωμανούς πολίτες, "υπέφεραν πολύ", αλλά υποστηρίζει ότι μία εξέγερση των Οθωμανών Αρμενίων που συνέδραμαν τις τσαρικές δυνάμεις οδήγησε στην "επανεγκατάσταση" των Αρμενίων σε άλλες επαρχίες μακριά από τη ζώνη της σύγκρουσης. Εξαιτίας αυτής της "επανεγκατάστασης" δεκάδες χιλιάδες πολίτες σφαγιάστηκαν και οι οικογένειές τους στάλθηκαν στην έρημο της Συρίας, όπου βιάστηκαν και πέθαναν από ασιτία.

    [12] KLEEMANN: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 43%

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Αυξημένα κατά 43% είναι τα καθαρά προ φόρων κέρδη της εισηγμένης Kleemann Hellas, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 2,1 δισ. δρχ., έναντι 1,4 δισ. δρχ. το 1999. Στα κέρδη της εταιρίας - σύμφωνα με ανακοίνωσή της - συμπεριελήφθησαν και έσοδα από επιστροφή τόκων λόγω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο (280 εκατ. δρχ.), καθώς και από τόκους καταθέσεων των διαθεσίμων της αύξησης (200 εκατ. δρχ.).

    Η εταιρία για τη χρήση 2000 θα διανείμει μέρισμα στους μετόχους αυξημένο κατά 42,6%. Συγκεκριμένα το μέρισμα θα είναι 67 δρχ. ανά μετοχή έναντι 47 δρχ. που ήταν για τη χρήση του 1999.

    Για τη χρήση 2001 η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών θα αγγίξει τα 11,5 δισ. δρχ. και τα κέρδη τα 2,2 δισ. δρχ. χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τυχόν έκτακτα αποτελέσματα.

    [13] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

    Κίεβο, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Στην Ουκρανία βρίσκονται από σήμερα ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Χαβιέρ Σολάνα, ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων, Κρις Πάτεν, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αννα Λιντ, η χώρα της οποίας βρίσκεται στην προεδρία της Ενωσης το τρέχον εξάμηνο και ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ.

    Η αντιπορσωπεία της ΕΕ θα έχει για δυο μέρες συνομιλίες με τον πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα, τον πρωθυπουργό Βίκτορ Γιουσένκο και τον υπουργό Εξωτερικών Ανατόλι Ζλένκο με κύριο θέμα την ελευθερία του τύπου στη χώρα αλλά και άλλα ζητήματα όπως η συνεργασία ΕΕ και Ουκρανίας τον ενεργειακό τομέα.

    Σημειώνεται ότι στη χώρα πραγματοποιούνται τελευταία πολλές διαδηλώσεις στις οποίες οι πολίτες ζητούν την παραίτηση του Κούτσαμ, ο οποίος φέρεται να είναι αναμεμειγμένος στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκονγκάτζε πέρσι.

    Ο.Κ.

    [14] Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΠΑΝΑΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ

    Πάτρα, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Ο Νίκος Κουρμπανάς από το μεσημέρι είναι ο νέος προπονητής της Παναχαϊκής. Ο παλιός παίκτης της ομάδας μετά από ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Αρη Λουκόπουλο συμφώνησε να παρατήσει στα "κρύα του λουτρού" τη Μαρκό και να συνεχίσει στην Παναχαϊκή.

    "Θέλουμε για τη συνέχεια μεγάλη προσπάθεια, για να καταφέρουμε να μείνει η ομάδα στην κατηγορία. Από τη Μαρκό έφυγα σαν φίλος. Οι διοικούντες κατάλαβαν τις φιλοδοξίες μου για κάτι παραπάνω", τόνισε ο νέος προπονητή της Παναχαίκής, Νίκος Κουρμπανάς. Το απόγευμα της Τρίτης έκανε την πρώτη του προπόνηση εν όψει του επόμενου παιχνιδιού με τον Εθνικό Αστέρα.

    [15] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΕΣ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Σύγχυση και έντονη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η σύσταση της Κομισιόν προς τους απόφοιτους των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη, ώστε να αναγνωριστούν τα διπλώματά τους.

    Αφορμή στάθηκε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου προς τον Επίτροπο Φριτς Μπολκεστάιν για το εάν είναι ακαδημαϊκοί τίτλοι τα διπλώματα που χορηγούν τα ξένα Πανεπιστήμια σε συνεργασία με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

    Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου αποσαφήνισε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει τους τίτλους σπουδών που χορηγούν τα ΚΕΣ επικρίνοντας τον κ. Αλαβάνο.

    "Ο κ. Αλαβάνος έκανε τη λάθος ερώτηση σε λάθος Επίτροπο και πήρε τη λάθος απάντηση", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Ο κ. Μπολκεστάιν είναι Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, τα τελωνεία και τη φορολογία και η ερώτηση δεν τον αφορά".

    Τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών δεν ανήκουν σε καμία εκπαιδευτική βαθμίδα σχολίασε ο υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας σε εκπομπή της ΕΤ3.

    "Χρειάζεται ένας εκσυγχρονισμός των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων. Δεν είναι εκπαιδευτήρια δεν είναι σχολεία", είπε.

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. Γιώργος Καλός τόνισε ότι "δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα" και ότι όταν η Ν.Δ. "προειδοποιούσε ότι έπρεπε η κυβέρνηση να προετοιμάσει τα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας προς την κατεύθυνση της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπορεί να ελέγξει και να τακτοποιήσει ή ίδια υπεύθυνα το τοπίο δεν μας άφησε".

    Ο ΣΥΝ κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιφατική πολιτική στο θέμα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Οι Φιλελεύθεροι ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πριν συρθεί η Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

    [16] H ΕΣΗΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Η ΕΣΗΕΑ, συμμετέχοντας στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης της 14ης Φεβρουαρίου για τους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς κρατουμένους, καταδικάζει με ανακοίνωσή της τη συνεχιζόμενη φυλάκιση τους στα λευκά κελιά τύπου F και την υποχρεωτική βίαιη σίτιση των απεργών θανάτου.

    Περαιτέρω, καταγγέλλει, την κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας έκφρασης και γνώμης στην Τουρκία και το Κουρδιστάν και εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους δημοσιογράφους.

    [17] Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΟΥΤΣΜΑ

    Κίεβο, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Η ηγεσία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα απαραίτητα νομικά μέσα για να τερματιστούν οι διαδηλώσεις των πολιτών που ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα από το αξίωμα του.

    Οι διαδηλώσεις που πύκνωσαν τις τελευταίες μέρες είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας ανέφεραν σε ανακοίνωση τους ο πρωθυπουργός Βίκτορ Γιουσένκο και ο πρόεδρος της βουλής Ιβαν Πλιούς.

    Στην ανακοίνωση τόνισαν ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει νόμιμες διαδικασίες για τον τερματισμό των διαδηλώσεων.

    Σημειώνεται ότι ο Κούτσμα κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι είχε ανάμειξη στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκονγκάτζε μέσα στο 2000.

    Ο.Κ.

    [18] ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Την αγορά ιδίων μετοχών εντός 18μηνου και 10% του μετοχικού κεφαλαίου με ανώτατη τιμή αγοράς τις 7.000 δρχ. ανά μετοχή, αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας Τεχνικές Εκδόσεις.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, ύψους 811,25 εκατ. δρχ., η οποία θα πραγματοποιηθεί με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών υπέρ το άρτιο και δωρεάν διάθεση των νέων μετοχών σε αναλογία 1:1 στους μετόχους. Συγκεκριμένα, η εταιρία θα εκδώσει 3.245.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 250 δρχ. έκαστη.

    Επιπλέον, η γενική συνέλευση ενέκρινε την συμμετοχή της εταιρίας μέχρι 40% στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της συνδεδεμένης εταιρίας Αλφα Πρες.

    [19] ΠΕΤΡΟΛΑ: 20-23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών περνάει η Πετρόλα. Η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της στη Σοφοκλέους θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως 23 Φεβρουαρίου.

    Η εταιρία, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα στελέχη της, θα διαθέσει

    Η εταιρία θα διαθέσει 21.535.500 κοινές ονομαστικές μετοχές, εκ των οποίων 20.510.000 θα καλυφθούν με δημόσια εγγραφή και 1.025.500 με ιδιωτική τοποθέτηση. Το 74% του μετοχικού κεφαλαίου θα παραμείνει στην ιδιοκτησία των βασικών μετόχων.

    Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την κεφαλαιαγορά θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος ύψους 700 εκατ. δολαρίων (260 δισ. δρχ.) που αφορά στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της. Το 40%-45% της επένδυσης θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια και επιδότηση από τους αναπτυξιακούς νόμους και το 50%-55% με δανεισμό από concortium τραπεζών με επικεφαλής την Deutsche Bank.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΒΑΝΟΦ - ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΣΤΙΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    Μόσχα, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι θα έχει την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ στο Κάιρο στις 24 Φεβρουαρίου.

    Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν μεταξύ άλλων το νέο αμυντικό σύστημα που θέλει να αναπτύξει η Ουάσιγκτον και για το οποίο η Μόσχα έχει αντιρρήσεις.

    Ο κ. Ιβανόφ είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για την εξεύρεση λύσης σχετικά με τις διαφορές των δυο χωρών όσον αφορά στο αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας ΝΜD, το οποίο θέλουν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπούτσερ επιβεβαίωσε την συνάντηση και πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν ποικίλα θέματα προς συζήτηση.

    Ο.Κ.

    [21] EKΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Τόλη Σαμαρά θα φιλοξενηθεί από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Σταυρούπολης.

    Ο Τόλης Σαμαράς γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ελβετία και στη Γαλλία ζωγραφική, σχέδιο και γλυπτική. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, δούλεψε με το μεγάλο ζωγράφο Αριστομένη Πετρίδη. Επί 18 χρόνια δίδασκε στις σχολές «Δημόκριτος» και «Παστέρ» σχέδιο και ζωγραφική. Επίσης συνέβαλε στην ίδρυση τριών συλλογών εικαστικών τεχνών, μεταξύ των οποίων και του Σ.Ε.Ζ.Θ.Β.Ε. Το 1991 τιμήθηκε από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο για την πολύχρονη προσφορά του στο χώρο της τέχνης, ενώ τιμήθηκε και από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ζωγράφων για τα 60 του χρόνια.

    Εκθέσεις πραγματοποίησε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και πινακοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Αμερική, Καναδά). Παράλληλα, ασχολείται επί σειρά ετών και με χαλκογραφίες, με υψηλή τεχνική οξειδώσεως καθώς και με την γλυπτική, την αγιογραφία, χαρακτική και πεζογραφία. Εργα του δημοπράτησε ο οίκος Christie's Αγγλίας.

    [22] ΕΝΑΣ ΣΕΡΒΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Λέσκοβατς, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Ενας Σέρβος σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν σε επίθεση που δέχθηκε το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, με κατεύθυνση το Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ο Γκόραν Μιλόσεβιτς, μέλος επιτροπής για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη πόλη Στρπτσε του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Μιλόσεβιτς είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP ότι Σέρβοι επέβαιναν σε λεωφορείο που ξεκίνησε από την πόλη Μερντάρε στην νότια Σερβία με προορισμό το Στρπτσε και συνοδευόταν από Ουκρανούς στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ, ΚFOR όταν δέχθηκαν επίθεση πολύ κοντά στον προορισμό τους.

    Πολύ συχνά οι Σέρβοι ταξιδεύουν με τη συνοδεία στρατιωτών της ΚFOR εξαιτίας των επιθέσεων που δέχονται από Αλβανούς αυτονομιστές στην νότια Σερβία.

    Ο.Κ.

    [23] ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    "Η κατάσταση των Ελλήνων της Γεωργίας εξακολουθεί να είναι δύσκολη, όπως άλλωστε και όλων των Γεωργιανών. Η ανεργία υπερβαίνει το 50%, ενώ οι συντάξεις αναλογούν σε 7 δολάρια. Χίλιες πεντακόσιες ελληνικές οικογένειες ζουν σε άθλιες συνθήκες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στερούνται βασικά είδη τροφίμων, όπως αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο κλπ."

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στο ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών

    Κοινοτήτων Γεωργίας Κυριάκος Ιορδανής, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα για επαφές με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και φορείς.

    Ο κ. Ιορδανίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις έως τώρα επαφές με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Δόλλη και τον πρόεδρο του ΕΙΥΑΠΟΕ κ. Δημήτρη Γλάρο και επεσήμανε ότι αναμένει να δρομολογηθούν λύσεις στα καυτά προβλήματα, που ταλανίζουν τους Έλληνες της Γεωργίας. Το βράδυ συναντάται με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρη Νιώτη, ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννη Ζαφειρόπουλο.

    "Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, πιστεύουμε όμως ότι μπορεί να προσφέρει και να στηρίξει τη συνέχιση της χιλιόχρονης παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή μας, λεει ο κ. Ιορδανίδης. Πριν από 10 χρόνια στη Γεωργίας ζούσαν πάνω από 130.000 Έλληνες. Τότε η διασπορά μας ήταν δυναμική και ισχυρή σε όλους τους τομείς. Σήμερα η παρουσία έχει συρρικνωθεί δραματικά και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Οι Έλληνες της Γεωργίας θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, αναπτύσσοντας στενότερους δεσμούς με τα αδέλφια στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι είμαστε και λειτουργούμε ως γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας", επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Γεωργίας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ηθική συμπαράσταση του πρέσβη της Ελλάδας στη Γεωργίας Σπύρο Γεωργιλέ.

    Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, που απασχολεί τον ελληνισμό στην περιοχή είναι η

    κατάληψη από ιδιώτες της ακίνητης περιουσίας Ελλήνων, που έχουν φύγει από τη Γεωργία. Το θέμα έχει απασχολήσει επανειλημμένα τα Γεωργιανά ΜΜΕ και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων ζητάει τη διαμεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να προστατευτούν τα έννομα συμφέροντα των Ελλήνων της Γεωργίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 13 February 2001 - 19:13:49 UTC