Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΛΩΡΙΔΗ - ΡΟΓΚ
  • [02] ΓΙΑ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ
  • [03] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο
  • [04] ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΖΗΤΕΙ Η Ν.Δ.
  • [05] ΙΤΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [06] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ BUSINESS EXCHANGES ΜΕ ΤΙΣ ARIBA - IBM
  • [07] ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • [08] ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ "ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ" ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [09] ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
  • [10] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ
  • [11] ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΝΤΙ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [12] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ
  • [13] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ EBRD
  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  • [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗ Ν.Δ.
  • [16] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
  • [17] Ο Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
  • [18] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΚΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ
  • [19] ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ
  • [20] ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ Α. ΧΕΛΙΩΤΗ
  • [21] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ Σ. ΛΕΦΕΡΤ
  • [22] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΠΡΟΝΤΙ ΣΕ ΣΑΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
  • [23] ΑΡΑΦΑΤ: ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ...

  • [01] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΛΩΡΙΔΗ - ΡΟΓΚ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2001 (13:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Στα έργα που έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακούς Επιτροπής (ΔΟΕ), Ζακ Ρογκ, που βρίσκεται στην Ελλάδα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΔΟΕ η οποία επιθεωρεί την πορεία της ελληνικής προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα των Αθηνών. Ο κ. Ρογκ δήλωσε ότι η ΔΟΕ αναμένει οπωσδήποτε την έναρξη των κατασκευών των έργων και στηρίζεται στις δράσεις του υφυπουργού αθλητισμού για να ολοκληρωθούν τα έργα εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

    Από την πλευρά του ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στη συζήτηση που είχε με τον κ. Ρογκ για όλα τα θέματα που αφορούν στην ολυμπιακή προετοιμασία. Σε ό,τι αφορά στα έργα που έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σημειώθηκε πως έχουν ήδη δημοπρατηθεί το ειδικό κέντρο, το κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου, το κλειστό γυμναστήριο της Νίκαιας και το Κέντρο Γραφείου Τύπου. Διαπιστώνουμε ότι η προκήρυξη αυτών των έργων θα οδηγήσει στην έγκαιρη κατασκευή τους έτσι ώστε να παραδοθούν για τα test events τον Αύγουστο του 2003, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

    Αναφέρθηκε εξάλλου στην προετοιμασία που έχει γίνει στον τομέα του antidopping contrοl και γνωστοποίησε ότι ήδη η διοίκηση του ΟΑΚΑ έχει προσλάβει τους 11 πρώτους επιστήμονες με πάρα πολύ υψηλά προσόντα που θα αναλάβουν στη συνέχεια να οργανώσουν και να εκπαιδεύσουν άλλους 110 συνεργάτες, έτσι ώστε το εργαστήριο αυτό να ανταποκριθεί με απόλυτη επάρκεια στις απαιτήσεις των αγώνων του 2004.

    Σχετικά με τα ζητήματα της ελληνικής αθλητικής προετοιμασίας, ο κ. Ρογκ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την καλή προετοιμασία της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας. Ο κ. Φλωρίδης εκτίμησε ότι η καλή παρουσία της ομάδας αυτής κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων τότε.

    Όσον αφορά στην πρόοδο των έργων, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε ότι πολύ γρήγορα θα υπάρξουν οι αποδείξεις της έναρξης της κατασκευής τους με την εγκατάσταση των εταιρειών. Οι εταιρείες αυτές που θα αναλάβουν να εκτελέσουν τα έργα θα είναι μεγάλες εταιρείες για να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα κατά τη διαδικασία κατασκευής τους.

    [02] ΓΙΑ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ

    Σκόπια, 15 Φεβρουαρίου 2001 (14:15 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σ.Κερίμ-Γ.Παπανδρέου

    Εντονες συζητήσεις πυροδότησαν στα Σκόπια οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος πρόβαλε το ενδεχόμενο αποδοχής ενός συμβιβασμού με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα του ονόματος.

    Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο "Ο Γκεοργκίεφσκι αποδέχεται τη φόρμουλα Γκλιγκόροφ για το διπλό όνομα", υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων διαπραγματεύεται με την Ελλάδα και είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τη λύση της διπλής ονομασίας για την ΠΓΔΜ, στη βάση όσων είχε προτείνει ο πρώην Πρόεδρος, Κίρο Γκλιγκόροφ. Η φόρμουλα την οποία πρότεινε ο Γκλιγκόροφ προέβλεπε διπλή ονομασία, δηλαδή μια για τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τη διεθνή κοινότητα και άλλη για τις σχέσεις με την Ελλάδα, αφήνοντας στη γειτονική χώρα την επιλογή του ονόματος, υπό την προϋπόθεση ότι η ονομασία αυτή δεν θα προσέβαλε την αξιοπρέπεια του κράτους, σημειώνει η εφημερίδα και παραθέτει την πολυσυζητημένη στα Σκόπια δήλωση του Γκεοργκίεφσκι.

    "Το διπλό όνομα είναι ιδέα που προτάθηκε από την εποχή ακόμη του Κίρο Γκλιγκόροφ. Η ιδέα αυτή είναι η θέση της ΠΓΔΜ επί εννέα χρόνια και αν βρεθεί συμβιβασμός εδώ, εμείς θα τον αποδεχθούμε", είπε ο Γκεοργκίεφσκι, τονίζοντας ωστόσο ότι από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δεν βρέθηκε αποδεκτή λύση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα την πρόθεση της κυβέρνησης να αποδεχθεί τη λύση της διπλής ονομασίας επιβεβαίωσε με χθεσινές του δηλώσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμά της, που υπογράφει η Σφετλάνα Γιοβάνοφσκα, επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων στις Βρυξέλλες, τον οποίο όμως δεν κατονομάζει, υποστηρίζει ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκεί πιέσεις για να κλείσει ο φάκελος του ονόματος".

    "Η ΠΓΔΜ πρέπει να πετύχει συμβιβασμό στο πρόβλημα του ονόματος διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση", φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι αρμόδιος για το φάκελο της ΠΓΔΜ.

    Ο ίδιος τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να πει τι θα πράξει και τι θα αποδεχθεί η ΠΓΔΜ, αυτό που όμως είναι ξεκάθαρο "είναι ότι πρέπει να φθάσει σε κάποιο συμβιβασμό". Για το συμβιβασμό, πρόσθεσε, "πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συναισθηματικές αντιδράσεις των δυο λαών". Επίσης, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ανέφερε ότι εξ όσων γνωρίζει "η Ελλάδα προτείνει κάποια ονομασία που προσεγγίζει το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ, με κάποιον προσδιορισμό και ο οποίος θα διαφυλάττει το κύρος του ονόματος και δεν θα την υποτιμά".

    Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαός της ΠΓΔΜ είναι πρόθυμος να δεχθεί έναν τέτοιο συμβιβασμό, δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο ο συμβιβασμός αυτός να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. "Πιστεύω", είπε, "ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκεί πιέσεις στην ΠΓΔΜ να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό και μάλιστα πριν την υπογραφή της συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον ερχόμενο Απρίλιο".

    Απαντώντας στην ερώτηση της κ.Γιοβάνοφσκα αν αυτό σημαίνει ότι ο συμβιβασμός αυτός θα γίνει βεβιασμένα, ο εκπρόσωπος είπε: "Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε τα συναισθήματα του πληθυσμού. Ειναι όμως γεγονός ότι πρέπει να βρεθεί λύση με την Ελλάδα".

    [03] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2001 (15:10 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Αποφασισμένο να καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαφθοράς που εμφανίζονται στο αστυνομικό σώμα είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η πρώτη έκθεση πεπραγμένων της υπηρεσίας Εσωτερικών υποθέσεων που έδωσαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Βασίλης Τσιατούρας, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στους 14 μήνες λειτουργίας της δέχθηκε 933 αναφορές, δηλαδή δύο περίπου την ημέρα για κρούσματα διαφθοράς στους κόλπους της αστυνομίας.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών - οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν την Αττική, ενώ μόνο 12 τη Βόρεια Ελλάδα - είναι επώνυμες και σε ποσοστό 54% προέρχονται από πολίτες και το 16% από αστυνομικές υπηρεσίες.

    Βάσει των καταγγελιών αυτών σχηματίστηκαν 129 δικογραφίες, διώχθηκαν 125 άτομα, από τα οποία οι 74 ήταν αστυνομικοί και μάλιστα οι 20 αξιωματικοί. Σε ποσοστό 20% οι υποθέσεις που ερευνήθηκαν αφορούν παράνομες δραστηριότητες αστυνομικών που σχετίζονται με αλλοδαπούς.

    Πάντως, όπως επισημάνθηκε στην Επιτροπή, τα φαινόμενα διαφθοράς στην επαρχία εμφανίζονται λίγα γιατί εκεί είναι δυσκολότερο τόσο στο να γίνει η καταγγελία, όσο και στο να γίνει η έρευνα και να διαλευκανθεί η κάθε υπόθεση.

    Επίσης, το υπουργείο προβληματίζει και το μεγάλο ποσοστό διαφθοράς αξιωματικών γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο κ.Χρυσοχοϊδης, "αν ένας κατώτερος αστυνομικός δεν έχει σε κάποια παρανομία του να ακουμπήσει, δεν ξανοίγεται σε τέτοιες δουλειές".

    Πράγματι, ο αξιωματικός καθορίζει το κλίμα σε μία υπηρεσία. Αν είναι αυστηρός, δίκαιος, ασκεί άψογα τα καθήκοντά του, αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στο κατώτερο προσωπικό" παραδέχτηκε ο υπουργός που ήταν κατηγορηματικός ως προς την αντιμετώπισή τους. "Για μας είναι να βλέπουμε το συνάδελφο που εγκληματεί ως κοινό εγκληματία. Είναι ξεκάθαρο αυτό το μήνυμα και έχει περάσει και στην υπηρεσία" δήλωσε.

    Για τον κ. Χρυσοχοϊδη η ατιμωρησία και η ανοχή οδήγησαν στην αύξηση τα προηγούμενα χρόνια της διαφθοράς των αστυνομικών, η οποία όμως, δεν είναι τόση όση εμφανίζεται στα ΜΜΕ. "Είναι όμως υπαρκτό γεγονός, σηματοδοτεί ότι χειρότερο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά που συγκλονίζουν δίκαια την κοινή γνώμη" κατέληξε.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ.Χρυσοχοϊδης, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Κρητικού, η εγκληματικότητα μειώθηκε αισθητά το 2000 σε σχέση με το 1999. Οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν κατά 26,8%, οι ληστείες κατά 13,9%, ενώ οι κλοπές αυτοκινήτων κατά 16,8%.

    [04] ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΖΗΤΕΙ Η Ν.Δ.

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Εθνικό θεσμοθετημένο διάλογο για τα θέματα της Παιδείας ζητεί η Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Γιώργος Καλός σε συνέντευξη Τύπου για την αυριανή συνδιάσκεψη που θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ, παρουσία του Κώστα Καραμανλή.

    Αυτές τις μέρες, είπε, παρακολουθούμε μια όξυνση των προβλημάτων της Παιδείας (ανωτατοποίηση ΤΕΙ, εξεταστικό σύστημα, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών κ.ά.) που οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε μια σταθερή πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν θα μεταβάλλεται από κυβερνήσεις και υπουργούς.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. Τάσος Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Από τα 6.700 συνολικά τμήματα στα σχολεία τα 2.400 λειτουργούν σε δύο κύκλους και κατά συνέπεια δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της ενισχυτικής διδασκαλίας. Μεγάλα είναι τα προβλήματα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ) σε υποδομές και εξοπλισμό ενώ δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για τους 11.000 παλιννοστούντες και αλλοδαπούς μαθητές.

    Επίσης ο βουλευτής Γιώργος Ορφανός επισήμανε ότι μέσα από τις θεματικές προσυνεδριακές συνδιασκέψεις η Ν.Δ. επιθυμεί να ακούσει κυρίως τις απόψεις των πολιτών για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

    Στην αυριανή συνδιάσκεψη θα συζητηθούν τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης ενώ της τριτοβάθμιας θα εξεταστούν στη συνδιάσκεψη που θα γίνει την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα.

    [05] ΙΤΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Μπουγιάνοβατς, 15 Φεβρουαρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Ιταλός δημοσιογράφος κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από ένοπλους, που έφεραν τα διακριτικά των Αλβανών ανταρτών, στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στη νότια Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Βιτσέντζο Λούκα Γκέντες Ντα Φιλικάγια δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση από ένοπλους στο χωριό Κοντσούλι κοντά στην ουδέτερη ζώνη και έδειξε τα σημάδια που φέρει από τον ξυλοδαρμό.

    Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Ιλ Σόκολα" και "Ιλ Φόλια" είπε ότι οι άγνωστοι τον σταμάτησαν και με την απειλή όπλου τον έδειραν αφού του πήραν το φορητό του υπολογιστή, το κινητό του και 200 γερμανικά μάρκα.

    Ο Ιταλός είπε ότι ο ένας από τους δράστες έφερε τα διακριτικά του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, Μεντβέγια και Μπουγιάνοβατς, ο οποίος δρα στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

    Ο.Κ.

    [06] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ BUSINESS EXCHANGES ΜΕ ΤΙΣ ARIBA - IBM

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Σε στρατηγική συνεργασία στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, προχώρησε η εταιρία Business Exchanges ΑΕ με τις εταιρίες Ariba Inc. και ΙΒΜ. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία οριζόντιας ηλεκτρονικής αγοράς και εξειδικευμένων κάθετων ηλεκτρονικών εφαρμογών.

    Οπως είναι γνωστό, η Business Exchanges, στην οποία συμμετέχουν η τράπεζα EFG Eurobank Ergasias με ποσοστό 60%, η Panafon με 30% και η Hellas On Line με 10%, δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών business to business (B2B) και στη δημιουργία ηλεκτρονικών αγορών (electronic marketplaces).

    Η συνεργασία θα κινείται σε επιχειρηματικό πλαίσιο και στοχεύει στην ανάπτυξη και διατήρηση τεχνολογικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κόμβου ηλεκτρονικών αγορών στην Ελλάδα, την παροχή πρωτοποριακών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά και την υποστήριξη και εκπαίδευση της επιχειρηματικής πελατείας της Business Exchanges.

    Η Ariba Inc. είναι ο παροχέας ηγέτης στο χώρο των λύσεων και υπηρεσιών για ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων, μέσω του διαδικτύου. Προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη και ανοικτή επιχειρηματική πλατφόρμα για την ανάπτυξη Β2Β ηλεκτρονικών αγορών, τη διαχείριση των αγορών και την αυτοματοποίηση των προμηθευτών και των παροχέων εμπορικών υπηρεσιών μέσω του Ιντερνετ.

    Η Business Exchanges δραστηριοποιείται στην αγορά από το τέλος του 2000 και κινείται με ταχείς ρυθμούς με στόχο τη λειτουργία των ηλεκτρονικών αγορών εντός του 2001. Είναι η πρώτη εταιρία στην αγορά με επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης μιας οριζόντιας και πολλών κάθετων ηλεκτρονικών αγορών στην Ελλάδα και η μόνη με πληθώρα συνεργασιών τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο, στοιχεία που εγγυώνται ισχυρές ηλεκτρονικές αγορές.

    [07] ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Την τελική του πρόταση παρουσίασε σήμερα στους φορείς της πόλης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος επέμεινε στην αγορά του 30% της HELEXPO και ζήτησε από την κυβέρνηση να την αποδεχτεί για να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πολιτική της Θεσσαλονίκης.

    Η Επιτροπή Αγώνα για τη διεκδίκηση της ΔΕΘ που συστάθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, προχώρησε στη έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να παραχωρήσει την έκθεση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ.Παπαγεωργόπουλος πρότεινε την πώληση του 30% της εταιρίας στο δήμο, ο οποίος δεσμεύεται να διαθέσει το 10% στους φορείς της πόλης και να αναλάβει το μάνατζμεντ της εταιρίας εξειδικευμένος φορέας από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

    Αναφερόμενος στον τροπο εξεύρεσης των χρημάτων για την αγορά του 30% (6 δισεκατομμυρία δραχμές), είπε ότι μπορούν να βρεθούν τόσο μέσω δανεισμού όσο και μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου.

    Απο την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, δήλωσε ότι τα βήματα της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ έχουν γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της εταιρίας.

    [08] ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ "ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ" ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Στα πολιτικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης προσέφυγε η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και οι 26 ποδοσφαιριστές της πειραϊκής ομάδας, που υποστηρίζουν ότι έμπορος διοχετεύει στην αγορά μπλουζάκια- "μαϊμούδες" με το σήμα και τα ονόματα των αθλητών.

    Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων -που συζητήθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης- οι εκπρόσωποι της διοίκησης και οι ποδοσφαιριστές αναφέρουν ότι τα μπλουζάκια που διακινεί στην αγορά, αντί 5.000 δραχμών το ένα, ο έμπορος Αθανάσιος Ανδρεανούδης, είναι απομιμήσεις των γνησίων.

    Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ζήτησε από το δικαστήριο να απαγορεύσει στον Ανδρεανούδη να πουλάει τις φανέλες-απομίμηση και σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί να υποχρεωθεί να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των δύο εκατομμυρίων δραχμών, για κάθε μπλουζάκι που διακινεί στην αγορά και να κατασχεθούν όλες οι ποσότητες που βρίσκονται στις αποθήκες της εταιρίας του, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

    Το δικαστήριο εξέδωσε σήμερα προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει στον έμπορο να διακινεί τις αθλητικές φανέλες (που χρησιμοποιούν οι ποδοσφαιριστές στη διάρκεια των αγώνων), ενώ μέσα σε διάστημα τριών μηνών αναμένεται να εκδοθεί απόφαση για τα υπόλοιπα αιτήματα των εναγόντων.

    Γ.Χ.

    [09] ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Στην οικονομική γαλλική εφημερίδα Les Echos δημοσιεύεται άρθρο του Pierre-Alain Furbury με τίτλο: «ΟΟΣΑ: Η Αθήνα οφείλει να «σκληρύνει» την οικονομική της πολιτική».

    Το δημοσίευμα αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες προκειμένου ν' αποφευχθεί υπερθέρμανση της οικονομίας. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι «δεν πρόκειται για κάτι εξαιρετικά επείγον όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας».

    «Το 2001 και το 2002, η οικονομική πολιτική θα μείνει προφανώς ουδέτερη» και «οι μισθολογικές πιέσεις θα είναι συγκρατημένες, χάρη στις συμφωνίες του Μαίου 2000 οι οποίες θα ισχύσουν για δύο χρόνια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Επίσης, «οι μείζονες μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν πια μετριαστεί» στην κούρσα για το ενιαίο νόμισμα. Η Ελλάδα, η οποία εντάχθηκε στο ευρώ τον περασμένο μήνα, προχώρησε «με μεγάλα βήματα» στην εξυγίανση των οικονομικών της και τον έλεγχο του πληθωρισμού της. Το έλλειμμα των δημοσίων υπηρεσιών έχει πέσει κατά 15% του ΑΕΠ από το 1990, ενώ το 2000 έχει φτάσει στο 1%, ίσως και λιγότερο.

    Καταλήγοντας ο αρθρογράφος, αναφέρει ότι σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, «οι αδιάκοπες προσπάθειες της κυβέρνησης βρίσκονται σε καλό δρόμο».

    Στο ίδιο θέμα αναφέρονται ευμενή άρθρα των εφημερίδων Le Figaro και La Tribune με τίτλους: «Ελλάδα: προς μια ανάπτυξη ρεκόρ το 2001» και «ο ΟΟΣΑ αισιόδοξος για την Ελλάδα», αντίστοιχα.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η βελγική οικονομική εφημερίδα "L' ECHO" φιλοξενεί ενδιαφέρουσα ανάλυση του Serge Vandaele με τίτλο «Η υπερθέρμανση παραμονεύει την ελληνική οικονομία».

    «Καμία ανάγκη δεν υπάρχει πλέον να υπενθυμίσουμε την εκπληκτική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κατά το πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του '90, η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν μια από τις ασθενέστερες στην Ζώνη του ΟΟΣΑ και η οικονομική δραστηριότητα προσέκρουε σε ένα καλπάζοντα πληθωρισμό, τροφοδοτούμενο από το υψηλότερο δημόσιο έλλειμμα της Ζώνης αυτής και από σοβαρές διαρθρωτικές ελλείψεις, που παρατηρούνταν σε πολλούς τομείς της οικονομίας", επισημαίνεται.

    "Εκτοτε", συνεχίζει, "οι ελληνικές αρχές προχώρησαν με μεγάλα βήματα για την διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και οι προσπάθειες αυτές ανταμείφθηκαν, πριν από δύο περίπου μήνες, με την ένταξη της χώρας στην Ζώνη Ευρώ και την μεταστροφή της στάσης των διεθνών οργανισμών, οι περισσότεροι από τους οποίους μετέτρεψαν τις κριτικές τους σε εγκώμια".

    "Στην έκθεση του ΟΟΣΑ υπογραμμίζεται η αξιοσημείωτη πρόοδος των αποδόσεων της ελληνικής οικονομίας, η οποία πρέπει να συνεχισθεί και να επεκταθεί, ώστε η ανάπτυξη, που κατά το 2000 ήταν περίπου 4%, να φθάσει στο προσδοκώμενο ποσοστό του 4,6% το 2001 και 4,4% το 2002. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να μειωθεί η ανεργία, το ποσοστό της οποίας ανήλθε σε 11,4% το 2000, ώστε να επανέλθει στα επίπεδα του 10,7% το 2001 και 10% το 2002" τονίζεται στην εφημερίδα.

    "Κατά την εκτίμηση των οικονομολόγων του ΟΟΣΑ, θα πρέπει επίσης να μετριασθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος κατά το 2000 έφθασε σε ποσοστό 4%, ενώ κατά το 2001 θα πρέπει να σταθεροποιηθεί γύρω στο 3% και κατά τον επόμενο χρόνο να σημειώσει ελαφρά οπισθοχώρηση. Στο σύνολό της, επομένως, η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά, ίσως πάρα πολύ καλά, κατά την εκτίμηση του ΟΟΣΑ. Συγχρόνως, ο οικονομικός αυτός οργανισμός συνέστησε προς την Αθήνα να σκληρύνει την δημοσιονομική της πολιτική και να μην προβεί σε μειώσεις της φορολογίας, παρά μόνο εφόσον αυτές συνοδεύονται με περικοπές των δαπανών", γράφει.

    Η υπερθέρμανση της οικονομίας υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις. Τόσο η ελαφρά αύξηση των μισθών από το 2000, όσο και το γεγονός ότι η δημοσιονομική πολιτική μετατράπηκε από περιοριστική το 1999 σε ουδέτερη το 2000, ανησυχούν τον ΟΟΣΑ.

    "Μακροπρόθεσμα, από τον ΟΟΣΑ συνιστάται στην Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας, των συντάξεων και των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ όσον αφορά στην απασχόληση, υπογραμμίζονται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να διορθώσει τις διαρθρωτικές ακαμψίες στην αγορά εργασίας. Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ προτρέπει για περαιτέρω μείωση του κόστους του μη- μισθοδοτούμενου εργατικού δυναμικού, με παράλληλη μείωση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, καθώς και μια ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία οι ελληνικές αρχές τοποθετούν για το 2002, με σκοπό την βελτίωση της λειτουργίας του φορολογικού συστήματος, που σήμερα χαρακτηρίζεται ως "μέτριο" από τον ΟΟΣΑ", καταλήγει.

    [10] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΖΩΝΗΣ

    Βρυξέλλες, 15 Φεβρουαρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Η κατάργηση της ζώνης ασφαλείας που χωρίζει το Κόσοβο από τη Νότια Σερβία θα συνιστούσε πρόωρη κίνηση στην παρούσα φάση, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Νεμποϊσα Τσόβιτς.

    Ο κ. Τσόβιτς μετέβη μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς στην έδρα του ΝΑΤΟ προκειμένου να παρουσιάσει στη Συμμαχία το σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Νότια Σερβία, όπου εδώ και ένα χρόνο εξαπολύουν επιθέσεις Αλβανοί αυτονομιστές.

    "Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τη διατήρηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πέντε χιλιομέτρων", δήλωσε ο κ. Τσόβιτς στους δημοσιογράφους "επειδή δεν σημειώνονται εχθροπραξίες μεταξύ του στρατού ή της αστυνομίας της Γιουγκοσλαβίας και της KFOR".

    Περίπου 1.600 ένοπλοι μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού των πόλεων Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς (UCPMB) έχουν καταλάβει την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου, που καθορίζει τα όρια των σερβικών στρατευμάτων και της KFOR.

    Οι αντάρτες και Αλβανοί πολιτικοί της περιοχής ζητούν την ένωση της περιοχής, της κοιλάδας του Πρέσεβο με το Κόσοβο.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη μελετήσει αλλαγές στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, εφόσον όμως δεν δημιουργηθεί κενό και δεν αρχίσουν νέες συγκρούσεις. "Πρόωρες αλλαγές εγκυμονούν κινδύνους και ενδέχεται να χειροτερεύσουν την κατάσταση", τόνισε.

    Οι κ. κ. Τσόβιτς και Σβιλάνοβιτς μετέβησαν στις Βρυξέλλες τη στιγμή που απομακρύνεται το ενδεχόμενο να αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και της Αλβανικής κοινότητας της Νότιας Σερβίας, μετά την άρνηση Αλβανού πολιτικού να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς εκπροσώπους των Αλβανών ανταρτών.

    Το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασαν οι κ.κ. Τσόβιτς και Σβιλάνοβιτς έχει ως στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και τους Αλβανούς αντάρτες και απορρίπτει την ένωση της περιοχής με το Κόσοβο.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα απέρριψε το διάλογο με την πολιτική πτέρυγα των ανταρτών και μία μέρα αργότερα ο Ρίζα Χαλίμι, δήμαρχος του Πρέσεβο είπε ότι δεν θα μετάσχει στις συνομιλίες, εκτός αν επιτραπεί η συμμετοχή των Αλβανών ανταρτών.

    Επίσης απέρριψε όρο του ειρηνευτικού σχεδίου που προειδοποιεί για "αντιτρομοκρατικές" επιχειρήσεις στην περιοχή, αν οι συνομιλίες για προοδευτική αποστρατιωτικοποίηση ναυαγήσουν.

    Ο κ. Τσόβιτς τόνισε: "Δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να αποτρέψουμε πιθανές συγκρούσεις ευρύτερων διαστάσεων. Πρέπει να σταματήσουμε κάθε εξτρεμισμό. Ωστόσο χάριν των ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή πρέπει όλα αυτά να γίνουν σταδιακά και χωρίς βιασύνη".

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι το σερβικό σχέδιο που παρουσίασαν οι Τσόβιτς και Σβιλάβονιτς περιέχει εποικοδομητικές προτάσεις που αποτελούν ενθαρρυντική βάση για διαπραγματεύσεις.

    "Καλούμε σήμερα την Αλβανική κοινότητα της Νότιας Σερβίας να αρχίσει το διάλογο με το Βελιγράδι, ώστε να οικοδομήσουν από κοινού μία μακροπρόθεσμη διευθέτηση", τόνισε προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ βλέπει το σχέδιο ως μία αρχή και ότι οι προτάσεις δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τελεσίγραφο.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η Συμμαχία θα τηρήσει αυστηρή στάση εναντίον όσον καταφεύγουν στη βία για να προωθήσουν τους πολιτικούς στόχους τους.

    Οι κ.κ. Τσόβιτς και Σβιλάνοβιτς θα συναντηθούν με την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Ε.Ε. και θα έχουν δείπνο εργασίας με τον ύπατο εκπρόσωπο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα.

    [11] ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΝΤΙ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Λονδίνο, 15 Φεβρουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι η Βρετανία χάνει την οικονομική της επιρροή με την απόφαση της να μην θέλει να χρησιμοποιήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Ο κ. Πρόντι από το Λονδίνο όπου βρίσκεται τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δεν μπορεί να ελπίζει στον έλεγχο της οικονομίας της χώρας όσο αυτή δεν κάνει χρήση του Ευρώ.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι δεν μπορεί η Βρετανία να ελέγχει πλήρως την οικονομία της χωρίς να έχει άτομα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ο κ. Πρόντι ανέφερε ότι οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο παίρνονται και θα έχουν επιρροή στην Βρετανία με αποτέλεσμα να χάσει την ακεραιότητα της.

    O.K.

    [12] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Για το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία και την εθνική οικονομία, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας.

    Ο υπουργός τόνισε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα εποπτεύει τον ασφαλιστικό κλάδο και θα συμβάλλει στη συντομότερη αναμόρφωση και εξυγίανσή του.

    Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της μελέτες του ΚΕΠΕ και της Government Actuary's για να μπορέσει να καταλήξει σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς για το νέο σχήμα της κοινωνικής ασφάλισης.

    Στο "πεδίο" του Επικουρικού Κεφαλαίου ο υπουργός τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα θεσμό απολύτως απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του κλάδου και φυσικά την απρόσκοπτη κάλυψη των ασφαλισμένων πολιτών.

    Το Επικουρικό - σημείωσε ο κ. Χριστοδουλάκης - έχει κληθεί να καλύψει την πολιτική εξυγίανσης της ασφαλιστικής αγοράς την τελευταία πενταετία με την ανάκληση των αδειών 20 ασφαλιστικών εταιριών κυρίως αστικής ευθύνης οχημάτων εξαιτίας των ελλειμμάτων των τεχνικών αποθεμάτων τους.

    Για το σκοπό αυτό έχει πληρώσει ήδη 35 δισ. δρχ. και εκκρεμούν ακόμη ζημιές 50 δισ. δρχ. Επρεπε λοιπόν - υπογράμμισε ο υπουργός - να ενισχυθούν οι πόροι του Ταμείου με επιβολή αυστηρότερων διοικητικών κυρώσεων σε ανασφάλιστους οδηγούς, καθορισμό ανώτατου ποσοστού προσαύξησης από τόκους αποζημιώσεων και κατάργηση της φορολογικής ενημερότητας ως προϋπόθεσης για την εκκαθάριση εταιριών.

    [13] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ EBRD

    Λονδίνο, 15 Φεβρουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Ενώ ο θόρυβος γύρω από το θέμα της έκδοσης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνεχίζεται, οι νέες αρχές στη Γιουγκοσλαβία εστιάζουν σε θέματα περισσότερο καθημερινά, όχι όμως λιγότερο σημαντικά, όπως τη διασφάλιση οικονομικού προγράμματος για τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων.

    "Μιλήσαμε για οικονομικά θέματα, όχι πολιτικά", δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) μετά τη συνάντηση στην έδρα της Τράπεζας στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είχε στο Λονδίνο σειρά επαφών με παράγοντες της Τράπεζας, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια βοηθά πρώην κομμουνιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης να προσαρμοστούν στην οικονομία της αγοράς.

    Οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν στις διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τις μικρές επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν το 40% του ΑΕΠ και στις συμβουλές για την αύξηση των εξαγωγών, την ανασυγκρότηση του τομέα των μεταφορών, καθώς και σε θέματα που αφορούν τις λειτουργίες των τραπεζών και τον ενεργειακό τομέα.

    "Στόχος μας τα τελευταία 10 χρόνια ήταν η καθημερινή επιβίωση και το παρελθόν - το ποιος νίκησε στη μάχη του Κοσόβου πριν 600 χρόνια", τόνισε σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους ο κ. Τζίντζιτς.

    "Εκείνο που χάσαμε ήταν το μέλλον. Και με οικονομικούς όρους, μέλλον σημαίνει επενδύσεις", υπογράμμισε.

    Η εστίαση στο θέμα της έκδοσης Μιλόσεβιτς συνιστά εμμονή στο παρελθόν σύμφωνα με τον κ. Τζίνζιτς άποψη με την οποία συμφωνεί ο Συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη Μπόντο Χόμπαχ. Ο κ. Χόμπαχ εκτιμά ότι "πρέπει να δοθεί στους δημοκράτες της Γιουγκοσλαβίας όσος χρόνος χρειάζονται για να επιλύσουν την υπόθεση Μιλόσεβιτς".

    Ο κ. Χόμπαχ χαρακτήρισε τον κ. Τζίντζιτς "Σέρβο ηγέτη που πιστεύει πραγματικά στις αρχές της οικονομίας της αγοράς".

    Ενας από τους αξιωματούχους της EBRD που συμμετείχε στις συνομιλίες με τον κ. Τζίντζιτς είπε ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας είναι πραγματιστής, ξέρει πολύ καλά τι θέλει, γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες της χώρας του.

    Η Γιουγκοσλαβία έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, όπως ένα τραπεζικό σύστημα κατεστραμμένο, επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, εξωτερικό χρέος που υπολογίζεται σε 10 δισ. δολάρια και διαλυμένη κοινωνία χωρίς αβέβαιη για τις ηθικές αξίες της.

    Ωστόσο έχει εμπειρία στη βιομηχανία και εργατικό δυναμικό "ανώτερο σε σύγκριση με άλλες χώρες" της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της EBRD Ολιβιέ Ντεσάμπ.

    "Με το άνοιγμα της οικονομίας τους 10 χρονιά μετά τις υπόλοιπες χώρες του Σοβιετικού μπλοκ οι Γιουγκοσλάβοι είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τα μαθήματα που διδάχθηκαν από τις γειτονικές χώρες", πρόσθεσε.

    Η EBRD το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν ολοκληρώσει συντονισμένο σχέδιο για τη χορήγηση βοήθειας προς το Βελιγράδι, δήλωσε ο κ. Ντεσάμπ.

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλία θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης.

    Αύριο το πρωί ο κ. Χατζημιχάλης θα βρίσκεται στα Τρίκαλα, προκειμένου να παραστεί και να μιλήσει στην εκδήλωση των Βοοτρόφων Τρικάλων, σχετικά με θέματα του κλάδου. Το Σάββατο ο υφυπουργός θα παραστεί στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος (ΕΛΟΓ) με τους παραγωγούς γάλακτος της Θεσσαλίας, με θέμα "Ενημέρωση για θέματα αγελαδοτροφίας και ποσοστώσεων γάλακτος".

    [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Απάντηση στη ΝΔ, προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την ετοιμότητα του νέου διεθνούς αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", έδωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (Δ.Δ.Α).

    Αεροναυτικά Τέλη

    Οι υπηρεσίες του Νέου Αεροδρομίου θα είναι σύγχρονες και πολλαπλές και θα έχουν υψηλή ποιότητα αξιοπιστία, άνεση και πολλαπλότητα.Για τούτο - τονίζει ο ΔΔΑ- τα τέλη χρήσης στο νέο Αεροδρόμιο είναι φυσικό και δικαιολογημένο να είναι υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά του Ελληνικού, γιατί τα τέλη είναι συναρτημένα με το πλήθος και την ποιότητα των παρεχόντων υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που προέρχονται από την ΙΑΤΑ, τα τέλη χρήσης του νέου αεροδρομίου είναι σχετικά υψηλά, αλλά παραμένουν εντός της Ευρωπαϊκής πρακτικής και είναι αρκετά χαμηλότερα από τα συνολικά τέλη χρήσης των βρετανικών αεροδρομίων (Heathrow, Manchester) και του αεροδρομίου του Όσλο (το οποίο είναι επίσης ένα νέο, κατασκευασμένο εκ βάθρων αεροδρόμιο).

    "Τα αυξημένα τέλη χρήσης του νέου αεροδρομίου μπορούν ίσως να επηρεάσουν με κάποια οριακή και βραχυχρόνια μείωση στην επιβατική κίνηση, αλλά σε καμία περίπτωση όχι τέτοια μείωση που να δικαιολογεί τους ισχυρισμούς περί «συρρίκνωσης της τουριστικής οικονομίας και αύξησης της ανεργίας", αναφέρει ο Δ.Δ.Α.

    Σύμφωνα με τις μελέτες πρόβλεψης της κίνησης που έχουν διεξάγει ανεξάρτητοι διεθνείς σύμβουλοι για λογαριασμό του ΔΑΑ για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας (2001-2006) του νέου αεροδρομίου, η αναμενόμενη αύξηση της κίνησης είναι της τάξης του 30%.

    Χώροι στάθμευσης

    Ως προς τους χώρους στάθμευσης των επιβατών, το νέο αεροδρόμιο διαθέτει 4.200 υπαίθριες θέσεις όπως προβλέπεται από το χωροταξικό του σχέδιο. Τόσο η κατασκευή τους, όσο και η ανάθεση εκμετάλλευσής τους έχει ολοκληρωθεί και είναι επιχειρησιακά έτοιμοι με το άνοιγμα του αεροδρομίου. Επιπλέον έχει προβλεφθεί και η δυνατότητα αύξησης των θέσεων στάθμευσης Ι.Χ. εάν και όποτε χρειαστεί. Για τη δημιουργία υποδομών για υπόγεια στάθμευση υπάρχει διαφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Κοινοπραξίας γι' αυτό και έχει παραπεμφθεί στη Διαιτησία, όπως καθορίζει η Σύμβαση.

    Όλες οι βασικές κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ήδη έτοιμες από τον Οκτώβριο του 2000. Τα υπόλοιπα κτίρια παραδόθηκαν σταδιακά και βρίσκονται εν πλήρει λειτουργία τους τελευταίους τέσσερις μήνες, επιτρέποντας το αεροδρόμιο να βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

    Οι εμπορευματικές εγκαταστάσεις στο Νέο Αεροδρόμιο, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί από ΔΑΑ και την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις οποίες θα λειτουργήσουν οι εταιρίες Goldair Handling, Swissport, DHL καθώς και η Ολυμπιακή Αεροπορία, έχουν δυναμικότητα περί τους 300.000 τόνους ετησίως έναντι της υπάρχουσας ζήτησης 100.000 τόνων περίπου στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού και θα είναι έτοιμες κατά την έναρξη λειτουργίας του Αεροδρομίου.

    Το νέο αεροδρόμιο διαθέτει τρεις (3) εγκαταστάσεις τροφοδοσίας αεροσκαφών (in-flight catering), οι δύο (2) εκ των οποίων έχουν ήδη κατασκευαστεί με Σύμβαση Παραχώρησης, από τις εταιρίες Abela Hellas και Eurest και βρίσκονται ήδη σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα. Η τρίτη εγκατάσταση (της Olympic Catering) βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και, σε κάθε περίπτωση, η Olympic Catering έχει εναλλακτικές λύσεις για την λειτουργία της και για την τροφοδοσία της Ολυμπιακής και των πελατών της.

    Μέχρι την έναρξη του αεροδρομίου θα παραδοθεί κατασκευαστικά και το ξενοδοχείο, το οποίο δεν αποτελούσε συμβατική υποχρέωση. Το ξενοδοχείο έγινε στο πλαίσιο της εμπορικής ανάπτυξης του αεροδρομίου, και προβλέπεται σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση να λειτουργήσει από 1 Μαίου 2001, χωρίς αυτό βέβαια να επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου.

    Η εγκατάσταση της Ολυμπιακής Αεροπορίας

    Η Ολυμπιακή Αεροπορία έχει την ευθύνη για την κατασκευή και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και λειτουργίας των κτιριακών της υποδομών. Σε κάθε περίπτωση - τονίζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. - ακόμα και αν δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως με την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου, αυτό δεν παρεμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου και των υπόλοιπων αεροπορικών εταιρειών σε όλα τα επίπεδα που αναφέρονται (Επίγεια Εξυπηρέτηση, Διακίνηση Εμπορευμάτων, Τροφοδοσία Αεροσκαφών, Συντήρηση Αεροσκαφών). Αυτό επιτυγχάνεται με την παρουσία και την επιχειρησιακή ετοιμότητα από την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου πολλαπλών εγκαταστάσεων και εταιρικών σχημάτων και φορέων που έχουν επιλεγεί από την Εταιρεία Αεροδρομίου μετά από διαγωνισμούς για την εξυπηρέτηση των αεροπορικών εταιρειών. Όσο για την Ολυμπιακή Αεροπορία έχει μεριμνήσει σε συνεργασία με την Εταιρεία Αεροδρομίου για εναλλακτικές επιχειρησιακές λύσεις που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εκτέλεση των δρομολογίων της μέχρι την ολοκλήρωση των έργων της.

    Συστήματα Αεροναυτιλίας

    Η πλειοψηφία των συστημάτων Αεροναυτιλίας του ολοκληρώθηκαν και ήταν έτοιμα προς δοκιμαστική χρήση ήδη από το τέλος Σεπτεμβρίου 2000. Ως εκ τούτου οι Ελεγκτές Εναερίου Κυκλοφορίας της ΥΠΑ ήταν σε θέση να χρησιμοποιούν τα συστήματα αυτά κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας που ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου 2000. Επίσης, και η εκπαίδευση των τεχνικών της ΥΠΑ είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί κατά την χρονική εκείνη στιγμή. Οι εξαιρέσεις αφορούσαν την αναβάθμιση του συστήματος PALLAS και το σύστημα C-TMCS. Για αυτά τα δύο το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση περί το τέλος Δεκεμβρίου 2000.

    Η εγκατάσταση των τερματικών ραντάρ έχει ολοκληρωθεί και η φάση δοκιμών και ο από αέρος έλεγχος έχουν περατωθεί επιτυχώς. Το σύστημα ενόργανης προσγείωσης (ILS) έχει ομοίως ολοκληρωθεί και δοκιμαστεί επιτυχώς.

    Κινήσεις αεροσκαφών

    Η σχεδίαση του Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι τέτοια ώστε να υποστηρίζει 65 κινήσεις αεροσκαφών την ώρα. Συμφωνήθηκε αμοιβαία μεταξύ ΥΠΑ και ΔΑΑ η έναρξη λειτουργίας να γίνει με 32 κινήσεις την ώρα, που θα αυξηθούν στις 50 κινήσεις την ώρα από την 25η Μαρτίου 2001 έτσι ώστε να καλύπτεται απολύτως η κίνηση του Μαρτίου. Σταδιακά οι κινήσεις θα αυξηθούν έτσι ώστε να φθάσουν στην συμβατική πρόβλεψη των 65 Αεροσκαφών ανά ώρα. Το Ελληνικό έχει υποστηρίξει κατά μέγιστο 42 κινήσεις την ώρα κατά τη διάρκεια μιας θερινής περιόδου αιχμής με όλα τα γνωστά προβλήματα.

    [16] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Βόννη, 15 Φεβρουαρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    του Γιάννη Ευτυχίδη

    Αποκαλυπτικά στοιχεία, που μαρτυρούν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά στην περιοχή της Κοζάνης τα κρούσματα καρκίνου (κατ' επέκταση και οι θάνατοι από μορφές της ασθένειας αυτής), διαθέτει το νοσοκομείο της πόλης.

    Τα στατιστικά αυτά στοιχεία συγκέντρωσε το (ειδικό στη διακρίβωση καρκινογόνων νεοπλασιών) Παθολογοανατολικό Εργαστήριο του νοσοκομείου και έχουν ήδη διαβιβασθεί -μετά το σχετικό θόρυβο, που κινητοποίησε τους πάντες- στον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου, στο Νομάρχη, στη Διεύθυνση Υγιεινής, καθώς και στο Ελληνικό Αρχείο Νεοπλασιών. Η τελευταία υπηρεσία εδρεύει στην Αθήνα και διαθέτει στοιχεία για όλη τη χώρα, οπότε μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν το πρόβλημα αφορά μόνον τον Νομό Κοζάνης ή ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε άλλες περιοχές.

    Οι κάτοικοι της Κοζάνης δικαίως ανησυχούν κι έχουν κάθε λόγο να εξοργίζονται από τη στάση (την αφασία, καλύτερα) των αρμοδίων υπηρεσιών, που δεν φρόντισαν καν να τους ενημερώσουν σχετικά, ούτε βεβαίως έχουν λάβει (τουλάχιστον μέχρι τώρα) κάποια μέτρα για να διαπιστωθούν οι αιτίες του προβλήματος, και να αντιμετωπισθεί το ίδιο το πρόβλημα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, και ιδού τί προκύπτει: Την 5ετία 1990 (από τον μήνα Αύγουστο) - 1955 στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του νοσοκομείου Κοζάνης είχαν διαβιβασθεί από τα χειρουργεία (από ανθρώπους νεκρούς ή εν ζωή) αθροιστικά 8.358 όγκοι, εκ των οποίων οι 524 αποδείχθηκαν καρκινογόνοι.

    Την επόμενη 5ετία (1995-2000) εστάλησαν 9.346 όγκοι, από τους οποίους καρκινογόνοι ήταν αυτό το διάστημα 837. Ακόμη, ενώ το 1998 εντοπίσθηκαν 118 καρκινογόνοι όγκοι, το 1999 έφτασαν τους 180 και το 2000 τους 224. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το 1992 ήταν 91, το 1994 μόλις 78 και το 1995 ήταν 88.

    Τα νούμερα είναι βέβαια ενδεικτικά, καθώς δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις λευχαιμίας (μορφή καρκίνου που συνδέεται σχεδόν ολοκληρωτικά με τη ραδιενέργεια), ούτε οι ασθενείς που δεν απευθύνθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά κατέληξαν απ' ευθείας στο ειδικό για περιπτώσεις καρκίνου, Θεαγένειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, κι αυτοί πρέπει να είναι πολλοί τον αριθμό.

    Ευθύνες στη ΔΕΗ

    Θέμα -στο μεταξύ- δημιουργείται με τη ΔΕΗ, αφού οι αρμόδιοι επιστήμονες αποδίδουν τα κρούσματα καρκίνου στον Νομό Κοζάνης κυρίως στα εργοστάσια της επιχείρησης, που λειτουργούν σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές, και εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα, σχεδόν όλο το 24ωρο, ρυπογόνες ουσίες, που ορισμένες φορές κάνουν (κατά κανόνα στην Πτολεμαϊδα) "την ημέρα νύχτα".

    Η ίδια η ΔΕΗ είναι καθησυχαστική και υποστηρίζει ότι έχει εφοδιάσει όλα τα εργοστάσιά της με ειδικά φίλτρα, όμως το πρόβλημε δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς, ούτε να το προσπεράσει με δηλώσεις του τύπου "κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει".

    Εδώ θα πρέπει να τονισθεί κάτι που μετριάζει τις καταγγελίες κατά της ΔΕΗ: Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσιά της στο Νομό Κοζάνης είναι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι της περιοχής, που έχουν -ως εκ τούτου- κάθε λόγο να μη θέλουν να χάσουν τη δουλειά τους, έστω και κάτω από αυτές τις (καταστρεπτικές για την υγεία τους) συνθήκες υγιεινής.

    Έτσι, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, οι κάτοικοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους -ότι κάτι μπορεί ν' αλλάξει άμεσα ή και στο μέλλον- στη Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι διενεργείται ήδη προκαταρκτική εξέταση, με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης, Άγγελου Καμηλάρη.

    Πέραν του γεγονότος ότι οι υπεύθυνοι θα καθήσουν στο "σκαμνί", η ΔΕΗ μπορεί να λάβει πρόσθετα μέτρα προστασίας των κατοίκων, που δεν έχουν πλέον να ελπίζουν σε άλλους φορείς.

    [17] Ο Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Στο διαχωρισμό της άσκησης προσομοίωσης και των τελικών εξετάσεων προέβη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μπεγλίτης, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του "Τύπου της Κυριακής" (11/2), του "Ελεύθερου Τύπου" (12/2) και της "Απογευματινής" (15/2), σχετικά με τη λειτουργία της διπλωματικής ακαδημίας του υπουργείου και τις εξετάσεις των υποψήφιων ακολούθων.

    Ο κ. Μπεγλίτης εξήγησε ότι η άσκηση προσομοίωσης έγινε πέρσι την άνοιξη στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των υποψήφιων ακολούθων, κατόπιν εγκρίσεως της αρμόδιας διεύθυνσης, του εκπαιδευτικού συμβουλίου της διπλωματικής ακαδημίας και υπό την επίβλεψη του διευθυντή σπουδών. Οπως όλες οι ασκήσεις του είδους αυτού διεθνώς, περιελάμβανε υποθετικά σενάρια στις διεθνείς σχέσεις δύο φανταστικών κρατών, "προσομοιάζοντα" όμως στις πραγματικές σ΄χεσεις, με στόχο να διακριβωθεί η αναλυτική και διαπραγματευτική ικανότητα των σπουδαστών. Η συμμετοχή στην άσκηση των υποψηφίων ακολούθων υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής και όλοι βαθμολογήθηκαν άνω της βάσης.

    Οι τελικές εξετάσεις, αντίθετα, διεξήχθησαν τον περασμένο Οκτώβριο από ειδική Επιτροπή Εξετάσεων, τα δε θέματα υπό μορφή γραπτών και προφορικών ερωτήσεων, αφορούσαν τις ενότητες που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα 17/1999. Οι έξι αποτυχόντες δεν πήραν τη βάση (6/10) σε ενότητες της πολιτιστικής διπλωματίας, της οικονομίας, του διεθνούς δικαίου και της δημόσιας διοίκησης.

    Συνεπώς, υποστηρίζει ο κ. Μπεγλίτης, είναι τελείως παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι η αποτυχία των έξι οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο απάντησαν στην άσκηση, ενώ οι χαρακτηρισμοί της συντάκτριας (του Ελεύθερου Τύπου) ως προς το περιεχόμενο και τοςυ απώτερους στόχους της άσκησης είναι τελείως αστήρικτοι. Αρκεί να αναφερθεί ότι στη διάρκεια της εκπαίδευσης εκλήθησαν και μίλησαν στους σπουδαστές πρόσωπα που είτε ανήκουν στο χώρο της αντιπολίτευσης, είτε πρεσβεύουν απόψεις διαμετρικά αντίθετες με αυτές της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

    Καταλήγοντας, αναφέρει ότι είναι προφανές ότι η διπλωματική ακαδημία όχι μόνο δεν προπαγανδίζει την πολιτική του Γ. Παπανδρέου, αλλά αντίθετα μεριμνά ώστε να ακούγονται όλες οι απόψεις γύρω από τα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Οφείλω δε να σημειώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε παρέμβαση του υπουργού ως προς τα πρόσωπα των ομιλητών και η ακαδημία είχε πλήρη ελευθερία κινήσεων. Οι εξετάσεις στη διπλωματική ακαδημία γίνονται με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο και η όλη λειτουργία της διέπεται από υψηλά επιστημονικά standards, σύμφωνα και με την οργάνωση ανάλογων ακαδημιών στα Κ-Μ της Ε.Ε.

    [18] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΚΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Μελβούρνη, 15 Φεβρουαρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Η Παναυστραλιανή Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΑΣΕΚΑ), σε συνεργασία με τις πολιτειακές ΣΕΚΑ, επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο θα βοηθήσει άτομα που κατέχουν περιουσίες στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΚΑ σε ομογενειακά ΜΜΕ Νίκος Γκαντζής, η προσφυγή θα αφορά την δικαιωματική αποζημίωση για την άρνηση πρόσβασης και χρήσης της περιουσίας των δικαιούχων, από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

    "Πιστεύουμε ότι, ο αγώνας μας εναντίον του κατακτητή δια μέσω των Νομικών και Οικονομικών "όπλων", που μας παρέχεται λόγω του σημαντικού νομικού προηγουμένου της υπόθεσης Λοϊζίδου, πιθανόν να αποδειχθεί εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός από άλλου είδους" είπε ο κ. Γκαντζής.

    Δ.Ρ.

    [19] ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Η καρδιά του κλασικού αθλητισμού χτυπάει στο ΣΕΦ, στους βαλκανικούς αγώνες κλειστού στίβου. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής στη σημερινή συνέντευξη Τύπου τόνισε: "Οι βαλκανικοί αγώνες πρέπει να αναβαθμιστούν τόσο στον κλειστό όσο και στον ανοικτό στίβο. Εκτός από τους Βαλκανικούς Αγώνες υπάρχει το Βαλκανικό Συνέδριο το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στα δρώμενα του στίβου"

    Από την άλλη πλευρά ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οδυσσέας Παπατώλης παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου την Γωγώ Τσιλιγκίρη. "Στο Βαλκανικό πρωτάθλημα θα παρουσιάσουμε τη νέα μας ομάδα, η οποία μας υπόσχεται πάρα πολλά", τόνισε ο κ. Παπατώλης. Τέλος η Γωγώ Τσιλιγκίρη επισήμανε: "Πιστεύω ότι το Βαλκανικό Πρωτάθλημα θα είναι το καλύτερο. Θα έχουμε έντονο συναγωνισμό αφού υπάρχουν πολλοί καλοί αθλητές και πιστεύω ότι θα κάνουμε καλές επιδόσεις".

    [20] ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ Α. ΧΕΛΙΩΤΗ

    Νέα Υόρκη, 15 Φεβρουαρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Εντείνεται στο χώρο της ομογένειας η προεκλογική εκστρατεία του Ελληνοαμερικανού υποψηφίου δημοτικού συμβούλου Άρθουρ (Αθανάσιου) Χελιώτη, που θα διεκδικήσει στις προκριματικές της 11ης Σεπτεμβρίου το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στη 19η περιφέρεια (Μπεϊσάιντ, Κόλεϊτζ Πόιντ, Ντάγκλαστον, Λιτλ Νεκ).

    Σύμφωνα με την Πρωινή της Νέας Υόρκης ήδη ο ομογενής υποψήφιος δίδει το "παρών" σε διάφορες εκδηλώσεις συλλόγων, ενώ ξεκίνησε και η προσπάθεια για οργάνωση ελληνοαμερικανικής επιτροπής για την εκλογή του. Η πρώτη συνεδρίαση διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή, ενώ η επόμενη συνεδρίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών στη Νέα Υόρκη.

    Όπως αναφέρθηκε, πέραν του στόχου να μη λείψει κανείς ομογενής από την κάλπη στις 11 Σεπτεμβρίου και όλοι να ψηφίσουν υπέρ του Χελιώτη, αποφασίσθηκε να αρχίσει συντονισμένη εκστρατεία μαζικής εγγραφής Ελληνοαμερικανών στους εκλογικούς καταλόγους και κυρίως στο Δημοκρατικό Κόμμα. Επί συνόλου 35.000 Δημοκρατικών ψηφοφόρων, ο αριθμός των ομογενών μελών του Δημοκρατικού Κόμματος στην 19η περιφέρεια ανέρχεται στους 1.600.

    Το βράδυ της Κυριακής ο ομογενής πολιτικός παρευρέθηκε σε εκδήλωση, που οργάνωσε για την ενίσχυση της προεκλογικής του εκστρατείας ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου "Κέφαλος" Κώστας Λουρδάς, ο οποίος κάλεσε όλους να συμβάλουν ώστε ο Άρθουρ Χελιώτης να γίνει ο πρώτος Ελληνοαμερικανός, που θα καταλάβει θέση στο δημοτικό συμβούλιο Νέας Υόρκης.

    Μιλώντας στους ομογενείς υποστηρικτές του, ο κ. Χελιώτης μίλησε με υπερηφάνεια για την ελληνική του καταγωγή, υποσχόμενος να τιμήσει τις προσδοκίες όλων όσοι τον υποστηρίζουν. Στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στους κοινωνικούς στόχους του προγράμματός του και ιδίως στην ανάγκη η δημοτική αρχή να δείχνει φροντίδα για την εργασία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

    "Οι φοροαπαλλαγές που δόθηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις δεν διασφαλίζουν ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στη Νέα Υόρκη. Υπάρχει ανάγκη ο κόσμος να έχει καλές εργασίες" είπε. Ιδιαίτερα στάθηκε στα προβλήματα της εκπαίδευσης τονίζοντας ότι πρέπει να ξεπερασθεί η υπερπλήρωση των αιθουσών στα σχολεία και να δοθούν καλύτεροι μισθοίλ στους δασκάλους, οι οποίοι εγκαταλείπουν τα δημόσια σχολεία. "Αν τους πληρώνεις λίγα, τότε θα πρέπει να περιμένεις ότι θα λάβεις και φτηνή εκπαίδευση" κατέληξε ο ΄Αρθουρ Χελιώτης.

    Δ.Ρ.

    [21] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ Σ. ΛΕΦΕΡΤ

    Νέα Υόρκη, 15 Φεβρουαρίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Ομογενείς της περιοχής Μπεϊσάιντ και Φλάσινγκ έδωσαν το "παρών" σε εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του δημοτικού συμβούλου Σέλντον Λέφερτ, ο οποίος στις προκριματικές του Σεπτεμβρίου θα διεκδικήσει την προεδρία του διαμερίσματος του Κουίνς. Σε σχετικό άρθρο της Πρωινής της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι την εκδήλωση διοργάνωσαν οι οικογένειες των Στέφανου Τσερπέλη και Γιάννη Σιόλα. Ο κ. Τσερπέλης εξήρε τις ικανότητες του κ. Λέφερτ και τις στενές του σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα το Μπεϊσάιντ και του Φλάσινγκ στα δέκα χρόνια που βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο.

    Ο κ. Λέφερτ βοηθά κάθε χρόνο την κοινότητα του Αγίου Νικολάου να διασφαλίζει την άδεια για το ετήσιο φεστιβάλ της. Ακόμη, χάρη σε προσωπική του παρέμβαση ο δήμαρχος Τζουλιάνι επισκέφθηκε φεστιβάλ της κοινότητας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ενδιαφέρον του κ. Λέφερτ για θέματα παιδείας. Πριν επτά χρόνια δυναμική του παρέμβαση σταμάτησε το κλείσιμο της δημοτικής βιβλιοθήκης στις οδούς Νόρθερν Μπούλεβαρντ και Φράνσις Λιούις. Καθοριστική ήταν η συμβολή του στην επαναφορά του μαθήματος των Νέων Ελληνικών στο Λύκειο Καρντόζο της περιοχής. Το ενδιαφέρον του κ. Λέφερτ για το Καρντόζο είναι ιδιαίτερα υψηλό κι έχει εργασθεί με την αστυνομία της περιοχής για να υπάρχει καλή ασφάλεια. Ακόμη βοήθησε την κοινότητα του Αγίου Νικολάου για να τοποθετηθεί άτομο, που ελέγχει την κίνηση των τροχοφόρων μπροστά από το σχολείο.

    Στην εκδήλωση εμφανής ήταν η παρουσία παραγόντων της κοινότητας.

    [22] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΠΡΟΝΤΙ ΣΕ ΣΑΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

    Βρυξέλες, 15 Φεβρουαρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν για την χθεσινή επίθεση, στην οποία σκοτώθηκαν οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες όταν ένα λεωφορείο που οδηγούσε Παλαιστίνιος έπεσε σε στάση.

    Ο κ. Πρόντι εξέφρασε την έντονη έκπληξη του για το τραγικό περιστατικό στο οποίο χάθηκαν τόσες ζωές και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε την τρομοκρατική πράξη.

    Ο.Κ.

    [23] ΑΡΑΦΑΤ: ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ...

    Αγκυρα, 15 Φεβρουαρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Την τουρκική υποστήριξη για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που θα αναπτυχθεί στη Γάζα ζήτησε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και απηύθυνε έκκληση "να έρθουν Τούρκοι στρατιώτες".

    Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά της σχετικά με την επίσκεψη Αραφάτ στην Τουρκία η εφημερίδα "Ακσάμ", ενώ η "Ραντικάλ" σημειώνει ότι ο κ.Αραφάτ ζήτησε υποστήριξη στην πρότασή του για εγκατάσταση διεθνούς δύναμης στους Αγίους Τόπους και προσθέτει ότι η Αγκυρα υποσχέθηκε να φέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα της εγκατάστασης σε όλη την Παλαιστίνη της άοπλης δύναμης παρατήρησης που ασκεί καθήκοντα στο Ελ Χαλίλ. Η πρόταση αυτή θα τεθεί υπ΄όψιν του Νορβηγού υπουργού Εξωτερικών που αναμένεται σήμερα στην Αγκυρα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 15 February 2001 - 19:13:51 UTC