Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΞΕΠΝΕΥΣΕ Ο ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ Δ. ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ
  • [03] ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΝΤΟΥΓΙΕΒΟ
  • [04] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΗΣ Η ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [05] ΙΡΑΚ: ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ
  • [06] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΕΣΕΒΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΝΤΟΥΓΙΕΒΟ
  • [07] Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΜΕ 2-0
  • [08] ΤΟ ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΣ ΤΗΣ
  • [09] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ Ο Γ.
  • [10] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ Η ΒΡΥΩΝΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [11] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
  • [12] ΒΟΛΕΪ: ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [13] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑ
  • [14] ΔΕ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΜΠΛΑΚ - ΑΟΥΤ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 19 ΜΕΡΕΣ
  • [15] O ΘΑΝΑΤΟΣ 30ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΕ 4 ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ
  • [16] ΚΚΕ - ΣΥΝ ΚΑΙ ΔΗΚΚΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [17] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [18] ΝΙΚΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
  • [19] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 15ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Α1 ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [20] Ο Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [21] ΜΕ ΧΑΛΑΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΑΕΚ 105-69 ΤΗ ΝΗΑΡ ΗΣΤ
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΙΑΣΥΡΘΗΚΕ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [23] ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΕΒΑΣΤΗ
  • [24] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

  • [01] ΕΞΕΠΝΕΥΣΕ Ο ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ Δ. ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2001 (18:59 UTC+2)

    Εξέπνευσε το απόγευμα ο αρχιφύλακας Διονύσιος Αλεβιζόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Αθηνών.

    Ο άτυχος 49χρονος αστυνομικός πυροβολήθηκε χθες το πρωί ενώ συνόδευε τον κακοποιό Κωνσταντίνο Πάσσαρη, ο οποίος δραπέτευσε με τη βοήθεια συνεργών του και αναζητείται

    Τη μάχη με τη ζωή έχασε χθες ο 47χρονος αρχιφύλακας Αθανάσιος Δρακόπουλος, θύμα και αυτός του αδίστακτου κακοποιού, ο οποίος δραπέτευσε βάσει μαφιόζικου σχεδίου από το Γενικό Κρατικό και παρά το ανθρωποκυνηγητό των διωκτικών αρχών παραμένει ασύλληπτος, ενώ διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.

    [02] Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Βουκουρέστι, 17 Φεβρουαρίου 2001 (10:28 UTC+2)

    Τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, για την υποβοήθηση των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στο ξενοδοχείο "CROWNE PLAZA" του Βουκουρεστίου, σε μία μεγάλη συγκέντρωση 300 περίπου εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη ρουμανική αγορά.

    Η έναρξη του Συμβουλίου αυτού, όπως εξήγησε ο κ., Ζαφειρόπουλος, θα γίνει επίσημα τον Ιούνιο και θα συνδυαστεί με την πραγματοποίηση τον ίδιο μήνα στην Αθήνα, ενός παγκοσμίου συνεδρίου των ελληνικής καταγωγής επιχειρηματιών. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και θα τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος και θα κηρύξει την έναρξή του.

    Η δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση Σημίτη για την υποβοήθηση των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες αναπτύσσουν δραστηριότητα στο εξωτερικό. Ενώ στις αρμοδιότητές της θα είναι και η υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, συνολικού ύψους για την επόμενη πενταετία 185 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πέντε χώρες της περιοχής (Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ και Ρουμανία). Γεγονός που σημαίνει ότι θα διαθέτει η χώρα μας 35 δις κάθε χρόνο για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού.

    "Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε να καταρτίσει ένα πρόγραμμα για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά, δεν άρχισε η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, οφείλεται στην αδυναμία των περισσοτέρων βαλκανικών χωρών να μας προτείνουν έργα για την ένταξή τους στο σχέδιο", εξήγησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ανακοινώνοντας παράλληλα ότι με τον Υπουργό Οικονομικών της Ρουμανίας Μιχάϊ-Νικολάε Θανασέσκου, συμφώνησαν για τη συγκρότηση μιας μεικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αποφασίσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, για τα έργα και τις δράσεις που θα περιληφθούν στο σχέδιο. Η επιτροπή θα συμπροεδρεύεται από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βίκτωρα Ντιμιτρίου και από ελληνικής πλευράς, από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΘΟ κ. Σταυρακάκη.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος, απευθυνόμενος στους έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανική αγορά, "το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης θέλει να ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς στα Βαλκάνια, γιατί μέσα σε ένα περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν καλύτερα να δραστηριοποιηθούν".

    Οι τομείς του σχεδίου, είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, καθώς και η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στις χώρες αυτές. Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία ενός μηχανισμού για την καλύτερη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών.

    Στις πέντε χώρες που θα απορροφήσουν τη βοήθεια της Ελλάδος, η ελληνική κυβέρνηση θέτει λίγες προϋποθέσεις. Πρώτη όμως και βασική προϋπόθεση, είναι η συμμετοχή στα δημόσια έργα και ελληνικών επιχειρήσεων, σε ποσοστό 51%.

    "Η Ελλάδα", υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, "δεν πρόκειται να πάρει ποτέ πίσω τα χρήματα αυτά που διαθέτει, καθώς πρόκειται για τη δική της συνεισφορά στην υπόθεση της ειρηνικής ανάπτυξης των Βαλκανίων. Όμως η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη θα είναι ικανοποιημένη εάν ένα μέρος των χρημάτων αυτών, περιέλθουν στις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου".

    Ο παριστάμενος στη συγκέντρωση Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Κριστιάν Κολτεάνου, εξέφρασε την βαθειά ικανοποίηση της κυβέρνησής του και τις ευχαριστίες της για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στη χώρα του, ενώ στη συνέχεια η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Ρουμανία κ. Θεοδώρα Γροσομανίδου, παρέθεσε δεξίωση.

    Δηλώσεις του κ. Ζαφειρόπουλου στο ΜΠΕ

    Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού πρακτορείου Ειδήσεων, εάν το ελληνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων θα βοηθήσει και τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, δήλωσε:

    "Αυτό θα συμβεί και όχι μόνο στη Ρουμανία, γιατί προϋπόθεση για την εκτέλεση και των δημόσιων έργων υποδομών και των ιδιωτικών επενδύσεων, είναι να εκτελεστούν από επιχειρήσεις στις οποίες θα εκπροσωπούνται ελληνικά κεφάλαια πέραν του 51%. Άρα, δημιουργείται ένα ευνοϊκό κλίμα δραστηριοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Και ταυτόχρονα θέλω να σημειώσω, ότι εξετάζουμε την εξεύρεση, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου, ενός μηχανισμού παροχής εγγυήσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Και πιστεύουμε ότι εργαζόμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, δίνουμε τη δυνατότητα και σε πολλές ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν με καλύτερους όρους στην ευρύτερη περιοχή".

    [03] ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΝΤΟΥΓΙΕΒΟ

    Τίρανα, 17 Φεβρουαρίου 2001 (17:52 UTC+2)

    Δριμύτατα καταδίκασε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας τη χθεσινή αιματηρή επίθεση σε λεωφορείο στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο εκπρόσωπος του αλβανικού ΥΠΕΞ εξέφρασε τη λύπη του για το σοβαρό επεισόδιο που συνέβη στο Ποντούγιεβο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 Σέρβοι πολίτες και να τραυματιστούν άλλοι 40 και καταδίκασε δριμύτατα αυτή την άσχημη ενέργεια.

    "Τέτοιες εγκληματικές ενέργειες είναι απαράδεκτες και δεν εξυπηρετούν την πορεία σταθερότητας της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Απευθύνουμε έκκληση προς τους Αλβανούς να μην πέσουν θύματα των προκλήσεων των εξτρεμιστών, ακόμη και εάν οι τελευταίοι είναι Αλβανοί", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

    Ο εκπρόσωπος του αλβανικού ΥΠΕΞ τονίζει ότι τέτοια γεγονότα υπονομεύουν τις προσπάθειες των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων και της διεθνούς κοινότητας για τη δημιουργία ενός κλίματος κατανόησης, καθώς επίσης και τις σημαντικές διαδικασίες που σχετίζονται με το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και την ασφάλεια στην περιοχή.

    [04] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΗΣ Η ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2001 (13:07 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι τα προβλήματα ,τα λάθη και οι παραλείψεις στην διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 θα ξεπεραστούν εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος,ενώ σχολιάζοντας τη χτεσινή συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΔΟΕ, Ζαγκ Ρογκ, είπε πως αυτή ήταν "πάρα πολύ προσεκτική και πάρα πολύ ακριβής"

    Ο κ Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων εξέφρασε την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά την προετοιμασία για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας και υπογράμμισε ότι μόνοι μας υπονομεύουμε την αξιοπιστία των ενεργειών μας γιατί δεν πιστεύουμε στις ικανότητές μας.

    " Η χθεσινή ανακεφαλαιωτική συνέντευξη του κυρίου Ρόγκ με το τέλος της επίσκεψής του στην Αθήνα ήταν πάρα πολύ προσεκτική και πάρα πολύ ακριβής. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο Πάντα υπάρχουν προβλήματα. Τα προβλήματα ξεπερνιούνται με όλες τις μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και αυτό το καταλαβαίνει, ως Βέλγος, πολύ καλά ο κύριος Ρογκ. Η δε συνεργασία όλων των εμπλεκομένων παραγόντων είναι πάρα πολύ καλή. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι όταν έχει κανείς έναν τέτοιο μηχανισμό και ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα , ότι θα υπάρχουν κάποια στιγμή συζητήσεις για να βρει κανείς εναλλακτικές λύσεις. Αυτά δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε τη διάθεση να τα παρεξηγούμε. Και μόνοι μας υπονομεύουμε την αξιοπιστία των ενεργειών μας γιατί δεν πιστεύουμε πολλές φορές την ικανότητά μας. Πιστεύω ότι αυτό το οποίο συμβαίνει είναι επανάληψη ενός φαινομένου που ανάγεται τελικά στην ιδιοσυγκρασία μας και στην αδυναμία μας να καταλάβουμε ότι μπορούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε χρόνο. Δεν έχουμε χρόνο. Κάθε μέρα είναι πολύτιμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη ή παραλείψεις. Εγιναν λάθη και παραλείψεις. Αλλά μπορούμε και θα το πετύχουμε" δήλωσε ο κ Βενιζέλος

    [05] ΙΡΑΚ: ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

    Βαγδάτη, 17 Φεβρουαρίου 2001 (11:34 UTC+2)

    Με την υπόσχεση ότι θα πολεμήσει μέχρι την τελική νίκη απάντησε το Ιράκ στη χθεσινοβραδινή επίθεση αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών σε προάστιο της Βαγδάτης.

    Σύμφωνα με το BBC από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκε μία γυναίκα και τραυματίστηκαν άλλα 11 άτομα, όπως μετέδωσαν τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης.

    Η πρώτη αυτή επίθεση κοντά στην ιρακινή πρωτεύουσα εδώ και πάνω από δύο χρόνια χαρακτηρίστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ως επιχείρηση ρουτίνας. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά : "ότι πρόθεσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα είναι όσο το δυνατόν πιο ειρηνικός και θα ελέγχουμε προσεκτικά εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής".

    Την επίθεση εναντίον της Βαγδάτης καταδίκασαν η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία.

    [06] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΕΣΕΒΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΝΤΟΥΓΙΕΒΟ

    Πρέσεβο, 17 Φεβρουαρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Το προεδρείο του Αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης στο Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας συνεδρίασε σήμερα και καταδίκασε την αιματηρή επίθεση στο Ποντούγιεβο του Κοσσυφοπεδίου.

    Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του κόμματος Ρίζα Χαλίμι, επισημαίνει ότι η εγκληματική πράξη πλήττει την ειρήνη, τις δημοκρατικές διαδικασίες και το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

    [07] Ο ΠΑΟΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΜΕ 2-0

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ ήταν ο νικητής του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, αφού κέρδισε με 2-0 τον Αρη με γκολ που πέτυχε ο Εγκωμίτης στο 35' και ο Οκκάς στο 83'. Οι γηπεδούχοι που είχαν και δοκάρι με τον Εγκωμίτη στο 25', διαμαρτύρονται για πέναλτι που δεν τους δόθηκε στο 45', σε χέρι του Μάρκου. Από την πλευρά τους οι παίκτες του Άρη διαμαρτύρονται για γκολ του Χαριστέα που ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

    [08] ΤΟ ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν σήμερα στη Νάξο, όπου κλιμάκιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας βράβευσε του ψαράδες και τους άνδρες του Λιμενικού που πήραν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών του τουριστικού σκάφους "Ζευς" τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας απένειμε μετάλλια και τιμητικές πλακέτες στους λιμενικούς και τους αλιείς που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης των τουριστών.

    "Θα το ονομάσω μετάλλιο ανθρωπιάς σε εκείνους που τη δύσκολη ώρα με κίνδυνο της ζωής τους έσπευσαν να θυμίσουν σε όλους ότι πρώτα απ΄ όλα το πιο πολύτιμο αγαθό, στη ζωή στην κοινωνία είναι η ανθρώπινη ζωή και η ανθρώπινη ύπαρξη", τόνισε ο κ. Παπουτσής.

    Το τουριστικό σκάφος "Ζευς", στο οποίο επέβαιναν 31 Αμερικανοί τουρίστες στις 30 Σεπτεμβρίου προσέκρουσε σε ξέρα ανοιχτά της Νάξου και βυθίστηκε. Χάρη στη συντονισμένη επιχείρηση λιμενικών και αλιέων του νησιού σώθηκαν οι 30 τουρίστες, ενώ ένας 82χρονος που αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα έχασε τη ζωή του.

    [09] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη της γενιάς του '74 οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα πολιτικά δεδομένα διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο "Εθνος" ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει μία δικιά του κατεστημένη εσωτερική λογική τονίζοντας ότι αν δεν το κάνει θα έχει πολλά προβλήματα εκλογικά και πολιτικά.

    "Ο καθένας μας, νομίζω, θα πρέπει ή να αναβαθμιστεί ή να επιτρέψει να αναδειχθούν νέες δυνάμεις και να πάει λίγο στο πλάι", τονίζει.

    Ο κ. Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με πολιτικές προσωπικότητες από άλλους πολιτικούς χώρους απορρίπτει όμως τη λογική της προσχώρησής τους στο ΠΑΣΟΚ.

    "Η λογική του να έλθει, του να προσκολληθεί ο Σουφλιάς, ή η Δαμανάκη και τους υποτιμάει και μας υποτιμάει. Να έρθει ο κ. Σουφλιάς, η κ. Δαμανάκη σε ένα πολιτικό διάλογο", επισημαίνει.

    [10] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ Η ΒΡΥΩΝΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Νέο Πανελλήνιο ρεκόρ στο πένταθλο νεανίδων σημείωσε η Μαρία Λουίζα Βρυώνη του Πήγασου Κορυδαλλού, συγκεντρώνοντας κατά την διάρκεια του Πανελληνίου πρωταθλήματος σύνθετων αγωνισμάτων, που διεξάγεται στο ΣΕΦ, 3.703 βαθμούς.

    Βελτίωσε δηλαδή κατά 15 βαθμούς το παλιό ρεκόρ της Αθηνάς Παπασωτηρίου. Το ρεκόρ το σημείωσε με επιδόσεις: 60μ εμπόδιο 9.42, σφαίρα 13.50μ, ύψος 1.65μ, μήκος 5.57μ και 800μ 2.37.38. Στο πένταθλο γυναικών πρώτη ήταν η Αναστασία Κυβελίδου του ΓΣ Εδεσσας με 3655 βαθμούς.

    [11] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Εκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, το Δημήτρη Αβραμόπουλο και άλλες δυνάμεις της κεντροδεξιάς προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς.

    Μιλώντας στο περιοδικό "Ε" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας ο κ. Σαμαράς προτείνει τη δημιουργία ενιαίας κεντροδεξιάς για να μη χαθεί, όπως αναφέρει, καμία ψήφος στις επόμενες εκλογές.

    "Θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο κεντροδεξιό ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα συνυπάρξουν κόμματα, όπως η Ν.Δ., η Ανοιξη, οι Φιλελεύθεροι, το κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και προσωπικότητες, όπως ο Γιώργος Σουφλιάς και Ανδρέας Ανδριανόπουλος", τονίζει.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. αναφερόμενος στα γεγονότα του 1993 υποστηρίζει ότι δεν είχε σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά να πιέσει για να αλλάξει η πολιτική στο Σκοπιανό.

    Σχολιάζοντας το υπό ίδρυση κόμμα του κ. Αβραμόπουλου αναφέρει ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων χρειάζεται θέσεις που θα του δώσουν προσωπικό στίγμα.

    [12] ΒΟΛΕΪ: ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Παιχνίδι προετοιμασίας για το φάϊναλ φορ του κυπέλλου, ήταν η αναμέτρηση του Ηρακλή με την Ολυμπιάδα, την οποία κέρδισε με 3-0 σετ και έτσι συνέχισε την καλή του πορεία στο πρωτάθλημα. Μετά από απουσία δύο περίπου μηνών επανήλθε στους αγωνιστικούς χώρους ο Γιάννης Μέλκας, μετά τη θλάση που είχε υποστεί στα δάκτυλα του ποδιού του.

    "Το σημαντικότερο είναι ότι καταφέραμε να κερδίσουμε και πάλι τον Γιάννη που μετά από απουσία δύο περίπου μηνών επανήλθε στον αγωνιστικό χώρο. Η απόδοσή του ήταν καλή και ενθαρρυντική", τόνισε μετά το τέλος του παιχνιδιού Αλέκος Λεώνης και συνέχισε: "Θα ξεκουραστούμε μέχρι και την Δευτέρα και από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε την σκληρή προετοιμασία μας εν όψει της δύσκολης συνέχειας", είπε.

    Τα σετ του παιχνιδιού ήταν: 25-18, 25-23, 25-20.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Καλμαζίδης, Κράβαρικ, Νέμετς, Δεσλής, Κυριαζής, Καστόρνοφ, Ζγουντέλης λίμπερο (Καρυπίδης, Μέλκας).

    ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: Λιβαθηνός, Ιωακειμίδης, Γιβανάκογλου, Μπεκιάρης, Αρζόφ, Κόβατς, Ρομάνο λίμπερο (Κουρούππης, Ηλιόπουλος).

    [13] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, στην οικογένεια του αρχιφύλακα Διονυσίου Αλεβιζόπουλου, που υπέκυψε, σήμερα το απόγευμα, στα τραύματά του, από την άνανδρη επίθεση που δέχθηκε χθες το πρωί, στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας.

    [14] ΔΕ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΜΠΛΑΚ - ΑΟΥΤ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 19 ΜΕΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Δεν συνδέουν οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ το χθεσινό μπλακ - άουτ που βύθισε στο σκοτάδι για 45 λεπτά τη Θεσσαλονίκη και το μεγαλύτερο μέρος της Β. Ελλάδας με το άλλο που είχε σημειωθεί πριν από 19 μέρες στη διάρκεια νεροποντής.

    Το χθεσινό βραχυκύκλωμα στο κέντρο υπερυψηλής τάσης του Ωραιοκάστρου συνοδεύτηκε από διαδοχικές εκρήξεις. Σύμφωνα με τους κατοίκους η λάμψη από τις εκρήξεις ήταν ορατή σε ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

    Η διακοπή ρεύματος είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στις συγκοινωνίες καθώς δεν λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 1.000 κλήσεις για απεγκλωβισμό κατοίκων από ασανσέρ. Προβλήματα αναφέρθηκαν και στην υδροδότηση καθώς σταμάτησαν να λειτουργούν οι αντλίες.

    [15] O ΘΑΝΑΤΟΣ 30ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΕ 4 ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Ο πόνος για την ξαφνική απώλεια ενός 30χρονου από την Αθήνα σε τροχαίο δεν εμπόδισε τους συγγενείς του να δώσουν ζωή σε άλλους 4 συνανθρώπους μας.

    Το πρωί στήθηκε γέφυρα ζωής από το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας της Αθήνας προς το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για να μεταμοσχευτεί το ήπαρ του άτυχου 30χρονου σε 17χρονο λήπτη.

    Ο 17χρονος Κώστας Χατζαρίδης μπήκε στο χειρουργείο του Ιπποκράτειου στις 8.30 το πρωί και η επέμβαση της μεταμόσχευσης ήπατος διήρκεσε πάνω από 8 ώρες.

    Η καρδιά μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο και οι νεφροί στο Λαϊκό της Αθήνας.

    [16] ΚΚΕ - ΣΥΝ ΚΑΙ ΔΗΚΚΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Τη νέα αμερικανική επίθεση στο Ιράκ καταδίκασε το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για εγκληματική αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε βάρος του Ιράκ με αθώα θύματα.

    Για εκδήλωση πυγμής του νέου Αμερικανού προέδρου έκανε λόγο ο ΣΥΝ και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδοκιμάσει την επίθεση.

    Σε ανάλογο ύφος ήταν και η ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ , το οποίο αναφέρει ότι οι επιδρομές αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα.

    [17] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Ο Ηρακλής είχε το... ρόπαλο και έκανε ό,τι ήθελε στο Ιβανώφειο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης επιβλήθηκε με 95-83 του Πανιωνίου. Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Νάκιτς που έδινε τον ρυθμό και τον ακολουθούσαν οι συμπαίκτες του. Στο παιχνίδι αποθεώθηκε από τους 1500 περίπου θεατές ο παλιός παίκτης του Ηρακλή και νυν του Πανιωνίου, Ζντοβς.

    Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν δυνατά και έδειξαν στον Ηρακλή ότι ενδιαφέρονται για τη νίκη. Βρέθηκαν μάλιστα αρκετές φορές μπροστά στο σκορ. Όμως ο Ηρακλής ανεβάζοντας την απόδοσή του στο τέλος του δευτέρου δεκαλέπτου κατάφερε να προηγηθεί με 50-45 και να πάει στα αποδυτήρια με πέντε πόντους διαφορά.

    Η ανωτερότητα της ομάδας του Ηλία Αρμένη συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο (74-60). Η συνέχεια, δηλαδή το τέταρτο δεκάλεπτο, όπως αποδείχθηκε ήταν καθαρά μια τυπική διαδικασία για το Ηρακλή που έφθασε άνετα στη νίκη.

    [18] ΝΙΚΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα της Α1 πραγματοποίησε ο Μακεδονικός. Κέρδισε και μάλιστα εκτός έδρας τον Μίλωνα με 84-91 και αναπτέρωσε τις ελπίδες του για την παραμονή του. Αντίθετα μετά το σημερινό παιχνίδι ο Μίλωνας μπαίνει σε περιπέτειες...

    Από την αρχή της αναμέτρησης οι δύο ομάδες έδειξαν ότι τους ενδιαφέρει πάση θυσία η νίκη. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που την κυνήγησαν ως το τέλος. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με 21-19 υπέρ του Μιλωνα. Στη συνέχεια οι δύο ομάδες εναλάσσονταν στο σκορ. Προς το τέλος του Β' δεκαλέπτου ο Μακεδονικός πέρασε μπροστά με 30-36, ενώ το ημίχρονο έληξε 47-42 υπέρ των γηπεδούχων.

    Στην επανάληψη, οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου πήραν μια μικρή διαφορά την οποία κράτησαν μέχρι το τέλος. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή τους βρήκε νικητές με 84-91, αποτέλεσμα που αυξάνει τις ελπίδες τους για παραμονή στη μεγάλη κατηγορία.

    [19] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 15ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Α1 ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Το τελευταίο του χαρτί για την παραμονή του στην κατηγορία έπαιξε ο Μακεδονικός και έβγαλε τον... άσο. Κέρδισε στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής της Α1 στο μπάσκετ με 91-84 τον Μίλωνα εκτός έδρας. Ο Ηρακλής μετά από καταπληκτικό παιχνίδι επιβλήθηκε με 95-83 του Πανιωνίου, ενώ ο ΠΑΟΚ διασύρθηκε στο Ηράκλειο από την ομώνυμη ομάδα. Τέλος μπάσκετ δίδαξε η ΑΕΚ που δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει με 105-69 τη Νηαρ Ηστ.

    Τα σημερινά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    Μίλων-Μακεδονικός 84-91

    Ηρακλής-Πανιώνιος 95-83

    Ηράκλειο-ΠΑΟΚ 85-58

    ΑΕΚ-Νήαρ Ηστ 105-69.

    Αύριο θα διεξαχθούν επίσης και οι αναμετρήσεις:

    Αλέξανδρειο 17.00: Αρης-ΠΑΟ (Σπυρίδωνος, Σχινάς)

    Περιστερίου 17.00: Περιστέρι-Δάφνη (Κορομηλάς, Τζάμος)

    Γλυφάδας 17.00: Ολυμπιακός-Μαρούσι (Χριστοδούλου, Χατζής).

    Η βαθμολογία μέχρι στιγμής έχει ως εξής: 1.Περιστέρι 27, 2.Ολυμπιακός 27, 3.ΑΕΚ 27, 4.ΠΑΟ 25, 5.Πανιώνιος 25, 6.Ηρακλής 24, 7.ΠΑΟΚ 22, 8.Μαρούσι 21, 9.Νήαρ Ηστ 19,

    10. Ηράκλειο 19, 11.Δάφνη 18, 12. Αρης 18, 13. Μίλωνας 18, 14. Μακεδονικός 16.

    [20] Ο Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 17 Φεβρουαρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα καταδίκασε και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση στο λεωφορείο της εταιρίας "Nis Ekspres" στο Ποντούγιεβο που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 Σέρβοι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 40.

    "Τα αθώα αυτά θύματα επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά πόσο επιζήμιες είναι οι προθέσεις και οι στόχοι των Αλβανών εξτρεμιστών για ολόκληρη την περιοχή. Τίποτα δεν τους σταματά στην υλοποίηση του στόχου τους, την αποσταθεροποίηση της περιοχής και με το πρόσχημα του αγώνα για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και για κάποια φανταστική Μεγάλη Αλβανία διατήρησαν προνομιακές θέσεις στην κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου", επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας.

    "Είναι επιτέλους καιρός οι συμπολίτες των τρομοκρατών να αντιληφθούν ότι οι δολοφονίες Σέρβων και μελών των άλλων εθνικών κοινοτήτων ζημιώνουν και τους ίδιους και να βρουν το θάρρος και τη δύναμη να αντιταχθούν σε αυτές.

    Η βαρβαρότητα του εγκλήματος αποδεικνύει σαφέστατα ότι ήταν λανθασμένη κίνηση η αποστρατιωτικοποίηση του ΑΣΚ χωρίς τον αφοπλισμό και την τιμωρία των τρομοκρατών. Η διεθνής κοινότητα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο και τα Βαλκάνια γενικότερα και να απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο. Το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για αυτό, αλλά τώρα απαιτούνται δραστικά μέτρα και όχι μέτρα κατευνασμού. Το μόνο που έχουν να κάνουν η KFOR και η UNMIK είναι να επιμείνουν στην αποστολή τους και να την εκπληρώσουν πλήρως και όχι αποσπασματικά, καθώς τους έχει ανατεθεί η προστασία όλων των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου και η ασφαλής επιστροφή τους στο Κόσοβο.

    Ταυτόχρονα, ζητώ από τους συμπολίτες μου να μην πέσουν στην παγίδα των Αλβανών τρομοκρατών και να μην απαντήσουν με βία στα εγκλήματά τους. Αυτό το έργο έχει ανατεθεί στην KFOR και την αστυνομία της UNMIK και έχουν δεσμευτεί να το φέρουν σε πέρας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εμποδιστεί η μετατροπή του Κοσόβου σε κάτι που δεν ήταν ποτέ - σε μονοεθνικό θύλακα διοικούμενο από τη μαφία, στον οποίο κυβερνούν η βία και η τρομοκρατία", καταλήγει η ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    [21] ΜΕ ΧΑΛΑΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΑΕΚ 105-69 ΤΗ ΝΗΑΡ ΗΣΤ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2001 (19:16 UTC+2)

    Η ΑΕΚ δίχως να προβληματιστεί κέρδισε στο ΟΑΚΑ με 105-69 τη Νηαρ Ηστ παίρνοντας έτσι με χαρακτηριστική ευκολία το ροζ φύλλο του αγώνα. Η Νηαρ Ηστ φάνηκε μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο. Μόνο σε αυτό το χρονικό διάστημα έκανε φανερή την παρουσία της και έληξε με ένα πόντο διαφορά (20-19).

    Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ ξέφυγε με μεγάλη διαφορά. Το ημίχρονο έληξε με 51-38 υπέρ της ΑΕΚ. Στην επανάληψη ο Ιμπραήμ Κουτλουάι από πλευράς ΑΕΚ έκανε ό,τι ήθελε κάτω από το αντίπαλο καλάθι. Έτσι το τελικό 105-69 στάθηκε απλά η επιβεβαίωση της αγωνιστικής ανωτερότητας της ΑΕΚ.

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΙΑΣΥΡΘΗΚΕ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Ηράκλειο, 17 Φεβρουαρίου 2001 (19:12 UTC+2)

    Διασυρμός... Ίσως αυτή η λέξη ταιριάζει απόλυτα στην ομάδα του ΠΑΟΚ που γνώρισε βαριά ήττα με 85-58 από το Ηράκλειο. Τα πολλά προβλήματα και το οικονομικό τέλμα τον οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Η ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη παρατάχθηκε χωρίς τους Γιαννούλη και Λιαδέλη.

    Από την αρχή οι παίκτες του Ηρακλείου δεν επέτρεψαν στους παίκτες του ΠΑΟΚ να πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο σκορ και βρέθηκαν μπροστά με 15-13. Στο δεύτερο δεκάλεπτο το σκηνικό άλλαξε με το Ηράκλειο να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή του. Από την άλλη, οι Θεσσαλονικείς δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. Έτσι έληξε το δεύτερο δεκάλεπτο με 37-26.

    Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ παρέμεινε απαθής με αποτέλεσμα η διαφορά συνεχώς να μεγαλώνει (64-35). Και όπως ήταν επόμενο η ήττα του ΠΑΟΚ ήταν φυσικό επακόλουθο με το βαρύ για την ομάδα της Θεσσαλονίκης σκορ 85-58.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 15-13, 37-26, 64-35, 85-58.

    [23] ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΕΒΑΣΤΗ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2001 (19:07 UTC+2)

    Μια ακόμη ελληνική επιτυχία στον κλασικό αθλητισμό. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής ανέλαβε την προεδρία της Βαλκανικής Ενωσης Στίβου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ γενικός γραμματέας θα είναι ο Θανάσης Βογιατζής.

    Παράλληλα εγκρίθηκε το καταστατικό της νέας ομοσπονδίας, που ονομάζεται Ενωση Βαλκανικών Ομοσπονδιών Στίβου (ΑΒΑF) και θα έχει έδρα την Αθήνα.

    Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι το Βαλκανικό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου θα διεξαχθεί στην Κραϊόβα στις 11 Μαρτίου, το πρωτάθλημα Βάδην θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου στο Αστρος Κυνουρίας, το πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων που θα γίνει στην Αγκυρα θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Σεπτεμβρίου, ενώ το πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών θα γίνει τον Ιούλιο πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη.

    [24] ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2001 (19:02 UTC+2)

    Αντιμέτωπη με τον χρόνο βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, καθώς όλα δείχνουν ότι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών θα είναι το κλειδί για την πραγματική σύγκλιση και κυρίως για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στην προτεραιότητα αυτή φαίνεται ότι συμφωνεί το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Κορυφαίοι εκπρόσωποί του τόνιζαν χαρακτηριστικά στο οικονομικό ένθετο "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" της εφημερίδας "Τα Νέα", ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν την πιο ασφαλή ένδειξη για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όμως, όλοι επισημαίνουν ότι αυτήν τη στιγμή το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας παίζεται με τον χρόνο και απαιτείται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

    "Φοβάμαι ότι χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Προθέσεις ανακοινώνονται, αλλά πράξεις δεν γίνονται", επισημαίνει ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Λευτέρης Αντωνακόπουλος, αναφερόμενος στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως σε αυτές που αφορούν στην απελευθέρωση των αγορών και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτιμά ότι "σήμερα η ελληνική οικονομία κινείται με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης", αλλά η συνέχεια και η βελτίωση αυτής της πορείας προϋποθέτει την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Ανάλογη είναι η άποψη του Μαρίνου Παράβαλου, προέδρου του ΣΕΛΠΕ, ο οποίος μάλιστα επισημαίνει ότι δόθηκε το βάρος στην ονομαστική σύγκλιση και καθυστέρησαν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Με την άποψη αυτή ευθυγραμμίζεται και ο πρόεδρος των Χρηματιστών κ. Παναγιώτης Βοϊλής, ο οποίος, αφού ξεκαθαρίζει ότι "η ελληνική οικονομία δεν διέρχεται κρίση, επισημαίνει πως υπάρχουν αδυναμίες οι οποίες δεν έχουν κάνει ακόμα εφικτή την πραγματική σύγκλιση. Για να μετατραπούν, όπως λέει χαρακτηριστικά, οι αδυναμίες σε πλεονεκτήματα, χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και το πρόγραμμα εντατικοποίησης".

    Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Λευτέρης Αντωνακόπουλος, "σήμερα, η ελληνική οικονομία, υπό τη σημαντική διαμορφωτική επίδραση και κονδυλίων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, κινείται με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΑΕΠ αυξάνεται τα τελευταία χρόνια ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ρυθμός αύξησης των επιχειρηματικών επενδύσεων είναι ο δεύτερος υψηλότερος μετά την Ιρλανδία στην Ε.Ε.

    Το 2001 ίσως να είμαστε και οι πρώτοι στις επενδύσεις. Η βιομηχανική παραγωγή διευρύνεται. Η οργάνωση της Ολυμπιάδας δημιουργεί νέες δυνατότητες ανάπτυξης πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, χρειάζεται να θέσουμε τις βάσεις για τη συνέχεια και τη βελτίωση αυτής της πορείας, τόσο στο άμεσο όσο και στο απώτερο μέλλον, όταν ενδεχομένως δεν θα υπάρχουν οι χρηματοδοτικοί πόροι των ευρωπαϊκών Ταμείων", τονίζει χαρακτηριστικά ο πάρεδρος του ΣΕΒ. Και συνεχίζει:

    "Μόνο με τις διαρθρωτικές αλλαγές μπορούμε να το επιτύχουμε. Αναφέρω ενδεικτικά την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών. Χρειάζεται να κάνουμε το κράτος πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Αναφέρω επίσης τη μείωση της φορολογίας. Χρειάζεται να κάνουμε τη φορολογία ανταγωνιστική, όπως είναι και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, πρέπει να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση των αγορών και στον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας. Οι αλλαγές αυτές χρειάζονται χρόνο, όχι μόνο για να ολοκληρωθούν, αλλά και για να επιδράσουν στην πορεία της οικονομίας. Φοβούμαι ότι χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Προθέσεις ανακοινώνονται, αλλά πράξεις δεν γίνονται. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σ' αυτές τις αλλαγές αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, για να μπορέσει η κοινωνία μας να συνεχίσει με ταχύτερα βήματα την πρόοδο προς την πραγματική σύγκλιση, με υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος, απασχόλησης και ποιότητας ζωής".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 17 February 2001 - 19:13:49 UTC