Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΑΡΑΦΑΤ
  • [02] Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ
  • [03] ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ
  • [04] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [05] ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΠΑΟΚ
  • [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΑΒΕΒΣΚΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΜΑΤΣΙΔΗ
  • [08] ΝΤΕΡΜΠΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΪΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
  • [10] ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο ΟΦΟΡΙΚΟΥΕ
  • [11] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗ
  • [12] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΑΝ ΝΑΟΥΣΑ ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΣΤΗΝ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • [15] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΞΕΦΡΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [16] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ
  • [17] ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
  • [18] ΣΑΡΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ ΣΤΟ ΓΙΟΥΡΟΛΙΜΠ
  • [19] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ OI ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΝΤ' ΑΛΕΜΑ ΚΑΙ ΡΟΚΑΡ
  • [21] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΑΕ
  • [22] ΘΑ ΤΙΜΗΘΟΥΝ ΒΑΖΕΧΑ - ΒΑΝΤΣΙΚ ΚΑΙ ΣΑΒΕΒΣΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΑΡΑΦΑΤ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2001 (23:25 UTC+2)

    Την ανάγκη για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την συνάντηση του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας.

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα θέσει το Μεσανατολικό στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσων της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Γιώργος Παπανδρέου θα συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ και γι' αυτό το θέμα.

    Επισήμανε την ανάγκη να αρχίσουν τα δύο μέρη να συνομιλούν με βάση τις αποφάσεις που έχουν παρθεί, να επανέλθει η ομαλότητα και να αξιοποιηθεί το κεκτημένο των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κλιμάκωση δεν ωφελεί κανένα, αντίθετα δημιουργεί νέους μεγάλους κινδύνους για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

    Το Μεσανατολικό είναι για την ελληνική κυβέρνηση θέμα ανθρωπιάς, αλλά και σημαντικό πολιτικό θέμα, κατέληξε

    Από την πλευρά του, ο κ. Αραφάτ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την προσπάθεια που καταβάλει για την ειρήνη και για τη βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ενωση Παλαιστινιακό λαό.

    [02] Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2001 (10:02 UTC+2)

    Χιλιάδες κάτοικοι των μεγάλων πόλεων με σύμμαχό τους τον καιρό βρίσκονται στην περιφέρεια εκμεταλλευόμενοι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Τα αποκριάτικα έθιμα αναβιώνουν σε πολλές περιοχές της χώρας με παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις.

    Αυξημένη είναι αυτή την ώρα η κίνηση και στα δύο οδικά εθνικά δίκτυα. Επί ποδός βρίσκεται η τροχαία για την έξοδο του τριημέρου. Από τις 8 το πρωί έχει παραχωρήσει μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην Αθηνών-Κορίνθου από το ύψος του Δαφνιου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας.

    Από χθες το μεσημέρι μέχρι αυτή την ώρα σε 51 τροχαία σε ολόκληρη την χώρα οι νεκροί έφτασαν τους 13 και οι τραυματίες τους 67. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων και ιδίως προς την Πάτρα, ενώ έως τις 10 το βράδυ θα εκτελούνται δρομολόγια κάθε πέντε λεπτά. Εκτακτα δρομολόγια πλοίων έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Το πρωί ματαιώθηκε ο απόπλους του "Flying Cat 4" για Κύθνο, Σίφνο, Μήλο και οι επιβάτες αναχώρησαν με το "Μήλος Express".

    Ωστόσο σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία ο καιρός παρά τη βελτίωση που παρουσιάζει τη Καθαρά Δευτέρα θα είναι νεφελώδης με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας, που όμως στα δυτικά και βόρεια θα είναι πιο ισχυρές.

    [03] ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι και δύο παρατάσεις η Δάφνη κατάφερε να φύγει από το γήπεδό της με το ροζ φύλλο του αγώνα. Επιβλήθηκε με 93-91 του Ηρακλείου και πρόσθεσε στη βαθμολογία της άλλους δύο πολύτιμους βαθμούς. Κορυφαίοι και πρώτοι σκόρερ από τη Δάφνη ήταν ο Τζόνσον και ο Παναγιωταράκος που σημείωσαν από 18 πόντους, ενώ από το Ηράκλειο πολύ καλή απόδοση είχε ο Πετρόπουλος.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 20-25, 48-36, 63-58, 76-76, 84-84, 93-91.

    ΔΑΦΝΗ: Ρόουντς 6, Γκαγκαλούδης 4, Μοσχοβίτης 10 (1), Σταυρακόπουλος 6, Τζόνσον 18, Συριστατίδης, Παναγιωταράκος 18 (2), Δανιήλ 10 (1), Αριγκμπάμπου 16 (1), Αγγελίδης 5 (1).

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Κανταρζτής 2, Πετρόπουλος 21 (1), Χαρίσης 26 (1), Σταυρουλάκης, Μακρής 7 (2), Κούβαρης, Κυρίτσης, Μαυρίδης, Χάμιλτον 29 (2), Γκιμπέρτ 6.

    [04] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Ο Ηρακλής είχε φαίνεται το ρόπαλο και κέρδισε την ΑΕΚ με 82-80 στο Ιβανώφειο, στην παράταση. Κορυφαίος παίκτης του ήταν ο Νίκος Χατζηβρέττας που σημείωσε και 36 πόντους, κάνοντας ρεκόρ καριέρας. Από την ΑΕΚ ξεχώρισε ο Κουτλουάι με 20 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 24-16, 36-28, 51-57, 74-74 (καν.αγ.), 82-80.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Καμαριώτης, Νάνης, Καράσεφ 10 (2), Νάκιτς 13 (1), Χατζηβρέττας 29 (5), Χούπμαν 2, Παπαιωακείμ 6, Διαμαντίδης 3, Παπαδόπουλος 15, Καράγκουτης 4.

    ΑΕΚ: Στεφάνοφ 10, Χάνσελ, Κικίλιας, Χάμινγκ 4, Χατζής, Κουτλουάι 20 (3), Ντικούδης 16, Μιούρσεπ 6 (1), Μπετς 8, Κακιούζης 16 (1).

    [05] ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ντεπούτο με νίκη έκανε ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ, Γιάννης Σφαιρόπουλος, που μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι κατάφερε να επιβληθεί με ένα πόντο διαφορά (77-76) του Άρη. Οι γηπεδούχοι επέβαλαν τον ρυθμό τους από την αρχή και δεν επέτρεψαν στους παίκτες του Στηβ Γιατζόγλου να κάνουν σκέψεις νίκης. Προηγήθηκαν νωρίς ακόμη και με 15-4. Η καλή πορεία του ΠΑΟΚ συνεχίστηκε και αργότερα για να γίνει το σκορ 30-17. Ο Αρης στο τέλος του δευτέρου δεκαλέπτου ξύπνησε από το λήθαργό του και ανεβάζοντας την απόδοσή του μείωσε αισθητά σε 41-37 που έμελλε να είναι και το σκορ του ημιχρόνου.

    Η διακοπή του ημιχρόνου ωφέλησε τον Αρη που μπήκε δυνατά και πήρε την πρωτοπορία στο σκορ (48-50). Από αυτό το σημείο και έπειτα οι δύο ομάδες περνούσαν διαδοχικά μπροστά στο σκόρ. Το τελικό 77-76, βρήκε τους παίκτες του ΠΑΟΚ να πανηγυρίζουν έξαλλα την επιτυχία τους.

    ΠΑΟΚ: Κολντεμπέλα 5, Λιαδέλης 21, Σιγάλας 10, Καργκόλ 2, Κορωνιός 25, Εϊβεντ 2, Ράκα 3, Γιαννούλης 5, Νταϊνέκο 4

    Αρης: Φίριτς, Λάπας 4, Σιούτης 5, Φόρεστ 21, Ινγκλις 12, Ραϊσεβιτς 4, Πέτροβιτς 9, Μάρκοβιτς 15, Φλώρος 6.

    [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Στο υπό ίδρυση κόμμα του αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζοντας ότι υλοποιεί σταδιακά όσα έχουν αποφασιστεί.

    Από τη γενέτειρά του, το Ελληνικό Αρκαδίας, σχολίασε την απόφαση της Ν.Δ. να μην τον καλέσει στο Συνέδριό της.

    "Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιου είδους Συνέδρια δεν έχω λόγο και να πάω. Αυτή τη στιγμή εμείς προετοιμαζόμαστε για τη δική μας παρουσία και συμμετοχή στα δημόσια πράγματα της χώρας. Το τελευταίο που θα μας ένοιαζε είναι τι γίνεται στο εσωτερικό άλλων κομμάτων", είπε.

    Ο κ. Αβραμόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις κατηγορώντας τα κόμματα για τη δημόσια εικόνα τους.

    "Αισθάνθηκα ως πολίτης ιδιαίτερα απογοητευμένος από την πολιτική μας ζωή. Για αυτό ως πολιτικός είμαι ακόμα πιο αποφασισμένος από κοινού με άλλους να συμβάλλουμε στο να εισαχθούν σύγχρονα δημόσια ήθη και η πολιτική να υπηρετήσει στην πράξη τις ανάγκες των πολιτών συμβάλλοντας και στην αλλαγή του σκηνικού", τόνισε.

    [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΑΒΕΒΣΚΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΜΑΤΣΙΔΗ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Στην Αθήνα θα μείνει τελικά ο Νίκος Κωστένογλου. Η θλάση που υπέστη στον αγώνα με την Μπατσελόνα στέκεται εμπόδιο στη συμμετοχή του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

    Ήδη εκτός αποστολής έχει τεθεί ο Κασάπης, ενώ πολλοί φόβοι μη συμμετοχής του εκφράζονται και για τον Ατματσίδη. Αυτό αναγκάζει τον Τόνυ Σαβέβσκι να πάρει αύριο στην αποστολή για το Ηράκλειο και τον τρίτο τερματοφύλακα, Διονύση Χιώτη. Σε περίπτωση που ο Ατματσίδης δε θα καταφέρει να καθίσει κάτω από τα δοκάρια τη θέση του θα πάρει ο Χρυστόστομος Μιχαηλίδης.

    Η αποστολή της ΑΕΚ αποτελείται από τους: Ατματσίδης, Μιχαηλίδης, Χιώτης, Δέλλας, Ροντρίγκο, Ζαγοράκης, Μαλαδένης, Τσάρτας, Νικολαϊδης, Κοπιτσής, Ζήκος, Κωνσταντινίδης, Καραγιάννης, Λάκης, Κόλα, Μεντίνα, Πετκόφ, Ρουίς, Πϊτος και Καψής.

    [08] ΝΤΕΡΜΠΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Στο τέλος ο ΠΑΟΚ κατάφερε να νικήσει με 77-76 τον Αρη στο ντέρμπυ της Θεσσαλονίκης, με το Γιάννη Σφαιρόπουλο να κάθεται για πρώτη φορά στον πάγκο του. Ο αγώνας διεξήχθη στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών.

    Τη γλυκιά γεύση της νίκης γεύτηκε και η Δάφνη που μετά από δύο παρατάσεις επιβλήθηκε με 93-91 του Ηρακλείου. Το ίδιο σκηνικό υπήρξε και στο Ιβανώφειο, όπου ο Ηρακλής στην παράταση κέρδισε με 82-80 την ΑΕΚ. Τέλος η Νηαρ Ηστ σε ρυθμό ρελαντί νίκησε με 93-74 τον Μίλωνα.

    Τα αποτελέσματα είναι:

    ΠΑΟΚ-Aρης 77-76

    Δάφνη-Ηράκλειο 93-91 (μετά 2 παρατάσεις)

    Νήαρ Ηστ-Μίλωνας 93-74

    Ηρακλής-ΑΕΚ 82-80 (μετά από παράταση)

    Αύριο θα γίνουν τα παιχνίδια: Μακεδονικός-Ολυμπιακός και ΠΑΟ - Πανιώνιος.

    Η Βαθμολογία: Περιστέρι 29, Ολυμπιακός 29, ΑΕΚ 28, ΠΑΟ 27, Πανιώνιος 25, Ηρακλής 26, ΠΑΟΚ 24, Μαρούσι 22, Νήαρ Ηστ 21, Ηράκλειο 20, Δάφνη 21, Αρης 20, Μίλωνας 19, Μακεδονικός 16.

    [09] ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΪΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Ευγένιος Χαϊτίδης ζητά να ενημερωθεί αν πράγματι θα απαλειφθεί από το προεδρικό διάταγμα και το σχετικό νόμο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας κάθε αναφορά στη γενοκτονία των Τούρκων εναντίον του.

    Ο κ. Χαϊτίδης επισημαίνει ότι το 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο με το οποίο αναγνωρίζεται και τιμάται η θυσία του Μικρασιατικού Ελληνισμού πριν 80 χρόνια.

    "Μετά από "δυστοκία" 3 ετών, με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορούνται οι Πανέλληνες και ιδιαίτερα οι πρόσφυγες (Μικρασιάτες, Πόντιοι, Θράκες), ότι η κυβέρνηση, αντί να εκδώσει τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα βάσει του νόμου, σκοπεύει να "διορθώσει" την ομόφωνη απόφαση της Βουλής, απαλείφοντας τη λέξη "γενοκτονία", ύστερα από εντολή των Τούρκων και εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", αναφέρει ο κ. Χαϊτίδης.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. ερωτά τους υπουργούς ποιοι τους πίεσαν και ουσιαστικά τους διέταξαν να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες αγνοώντας προκλητικά την ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής. Επίσης ζητά να καταθέσουν κάθε σχετικό έγγραφο ή ανακοίνωση ή δήλωση ξένων κυβερνητικών πολιτικών και τις σχετικές εκθέσεις των διπλωματικών μας αποστολών στην Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τις Ευρωπαϊκές Χώρες.

    Ερωτά, επίσης πότε θα εισαχθεί στο μάθημα της Ιστορίας κεφάλαιο που θα περιγράφει με την απαραίτητη έκταση και πληρότητα, τις διώξεις και τη γενοκτονία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Θράκη, τη Βόρειο Ηπειρο και τους προ 50 ετών, αλλά και τους εν συνεχεία βανδαλισμούς, δολοφονίες, καταστροφές και τη βίαιη απομάκρυνση από την Τουρκία και την Κύπρο.

    [10] ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο ΟΦΟΡΙΚΟΥΕ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Κεραυνός εν αιθρία στον Ολυμπιακό. Μετά τον Λουτσιάνο που έχει ισχιαλγία και τους τραυματίες Αμανατίδη, Πασσαλή, Καστίγιο, Σηφάκη, Χούτο και Τσενάμο, παρουσιάστηκε ξαφνικό πρόβλημα με τον Οφορίκουε. Ο τελευταίος έχει οίδημα στο γόνατο και δεν προπονήθηκε, ενώ δεν ακολούθησε και την αποστολή. Τη θέση του διεκδικεί ένας εκ των Αλβες, Ζιοβάνι και Αλεξανδρή.

    Η ομάδα μετέβη το μεσημέρι στο Ηράκλειο όπου την Καθαρά Δευτέρα θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ. Ο Τάκης Λεμονής είναι αισιόδοξος, ωστόσο κάνει αναφορά στις πολλές ελλείψεις που έχει η ομάδα του.

    [11] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ;

    Βελιγράδι, 24 Φεβρουαρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης των Ελβετικών Τελωνείων Ρόζε Γκοντερόν, επιβεβαίωσε τα όσα δημοσίευσε το ελβετικό περιοδικό "Fekts", σύμφωνα με το οποίο μεταξύ 21 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου 2001 από τη Γιουγκοσλαβία μεταφέρθηκαν στην Ελβετία πέντε φορτία με 173 κιλά χρυσού σε ράβδους και ότι η συνολική αξία τους εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 1,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,3 εκ. γερμανικά μάρκα), επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Politika".

    Οι αξιωματούχοι της νέας κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας μέχρι τώρα υπέθεταν ότι από τη χώρα μεταφέρθηκε στο εξωτερικό μόνο ένα φορτίο με 59 κιλά χρυσού.

    Σύμφωνα με το ελβετικό περιοδικό αποστολείς του χρυσού είναι εταιρείες από την Ελλάδα και την Κύπρο, που εκτιμάται ότι συνεργάζονται με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

    Αποδέκτης του χρυσού ήταν ένας έμπορος στην πόλη Τέσιν, όπου δήθεν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ράβδοι χρυσού πουλήθηκαν και τα χρήματα απεστάλησαν στις εταιρίες.

    Ο εκπρόσωπος της γραμματείας οικονομικών Οτμαρ Βις δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη αν τα χρήματα απεστάλησαν στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ή στον Μιλόσεβιτς.

    [12] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2001 (19:00 UTC+2)

    Οι καλές επιδόσεις και η μεγάλη συμμετοχή των αθλητών είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του πρωταθλήματος άρσης βαρών ελπίδων και εφήβων Α' και Β' κατηγορίας και του πρωταθλήματος παίδων που φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο του Βότση στη Θεσσαλονίκη. Οι αγώνες τελούν υπό την αιγίδα της Τοπικής επιτροπής Μακεδονίας Θράκης και μετέχουν σε αυτό πολλοί αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την ελληνική ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων που θα γίνει από τις 29 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης.

    Τα αποτελέσματα των αγώνων που ολοκληρώνονται αύριο το μεσημέρι έχουν ως εξής:

    Κατηγορία 56 κιλών

    Ελπίδων - Εφήβων Α' κατηγορίας

    Λαζαρίδης (Μ. Αλέξανδρος 187,5 κιλά

    Γκάμπεεβ (Πήγασος Τριανδρίας) 175

    Καλιτζάκης (Καλαμαριά) 165

    Ελπίδων Β' κατηγορίας

    Πόλος (Πήγασος Τριανδρίας) 117,5

    Εφήβων Β' κατηγορίας

    Κωστικιάδης (Καλαμριά) 127,5

    Σεβαστής (Βύβων Δράμας) 117,5

    Μαστοράκης (Μυκήνες) 115

    Κατηγορία 62 κιλών

    Ελπίδων Α'

    Κρότσης (ΦΟ Αριδαία) 225

    Χατζίδης (Κρόνος Σερρών) 220

    Μουζενίδης (Ηρακλής Καβάλας) 215

    Ελπίδων Β'

    Μπεζανίδης (Κρόνος Σερρών) 147,5

    Ασημακόπουλος (Πήγασος Τριανδρίας) 135

    Εφήβων Β'

    Μαστορόπουλος (ΠΑΟΚ) 172,5

    Βαϊρίλης (Κεραυνός Αγγελοχωρίου) 155

    Κωνσταντινίδης (Προμηθέας) 125

    Κατηγορία 69 κιλών

    Ελπίδων Α'

    Σακελλαρίδης (ΧΑΝΘ) 255

    Ιγνατιάδης (Φίλιππος Βέροιας) 250

    Αγδαλής (Ηρακλής Καβάλας) 247,5

    Ελπίδων Β'

    Ιγνατιάδης (Φίλιππος Βέροιας) 250

    Αγδαλής (Ηρακλής Καβάλας) 247,5

    Σούφης (Βύβων Δράμας) 230

    Εφήβων Β'

    Χαραλαμπίδης (Βύβων Δράμας) 165

    Βαρλάμης (Πυρρίχιος) 165

    Αλμαξίδης (Μυκήνες) 150.

    [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 24 Φεβρουαρίου 2001 (18:55 UTC+2)

    Οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων στο 7 %, η κατάσταση στο Χρηματιστήριο, οι προσπάθειες ξένων οίκων να εξασφαλίσουν το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και η έναρξη της δίκης των Αρχιμανδριτών Κωνσταντινίδη και Αργυρίδη, που κατηγορούνται για συνομωσία κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Νέα επίθεση ΑΚΕΛ κατά ΔΗΣΥ" αναφέρει ότι χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης μίλησε για πορεία απομόνωσης του ΔΗΣΥ και του Προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος απάντησε ότι οι επικοινωνιακές συμβουλές και συστάσεις του ΑΚΕΛ ταιριάζουν περισσότερο σε νοοτροπίες περασμένων εποχών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ παραδέχτηκε χθες ότι το Κυπριακό αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο της χώρας του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Δεν πέφτουν τα επιτόκια" γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες να μην διαφοροποιηθούν τα επιτόκια, ακολουθώντας την εισήγηση της Νομισματικής Επιτροπής που συνεδρίασε την Πέμπτη και δεν πρότεινε αλλαγή της πορείας των επιτοκίων. Αλλού αναφέρει ότι χθες τα ξημερώματα υπήρξε νέο μπαράζ εμπρησμών στη Λεμεσό, όπου κάηκαν ένα διαμέρισμα και δύο αυτοκίνητα.

    Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Αερομαχία για 200 εκ. λίρες" αναφέρει ότι "γίνεται χαμός" μεταξύ ξένων οίκων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν ρόλο στρατηγικού επενδυτή για τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Ο οίκος που τελικά θα κερδίσει, προσθέτει, θα διαθέσει περίπου 200 εκατομμύρια λίρες για κατασκευή κτιρίων επιβατών στα αεροδρόμια και στη συνέχεια θα αναλάβει την διαχείρισή τους για αρκετά χρόνια. Αλλού γράφει για την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία και την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, γεγονός που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, "προκάλεσε πανικό" και στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Δραματικό παρασκήνιο" αναφέρει ότι ψες ο πατέρας και ο αδελφός του δραπέτη Πέτρου Πατσαλίδη κατέβάλλαν ολονύκτιες προσπάθειες για να πεισθεί να παραδοθεί, ενώ έκκληση στον Πατσαλίδη να παραδοθεί απηύθυνε και η πρώην αρραβωνιαστικιά του, Χριστιάνα. Αλλού γράφει ότι έχουν ενισχυθεί οι φόβοι της Αστυνομίας για νέες εγκληματικές ενέργειες στη Λεμεσό μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια που έγιναν στο Δικαστήριο Λεμεσού κατά την προσαγωγή υπόπτου για τοποθέτηση βόμβας.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Τράβηξαν μαχαίρια οι μεγάλοι" γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ανέβασαν απότομα τους τόνους των αντιπαραθέσεων κλιμακώνοντας και επιταχύνοντας τις προεκλογικές εντάσεις. Το ΔΗΚΟ και οι Σοσιαλδημοκράτες μιλούν για πολωτικό κλίμα, προσθέτει, σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων βρίσκονται η Ευρώπη και βασικά κοινωνικά προβλήματα. Αλλού γράφει ότι αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ΠΑΣΥΔΥ για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας, αφού κατέληξε σε αδιέξοδο η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη και του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εσείς θέλετε, μαζί μπορούμε" αναφέρεται στο σύνθημα με το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές το ΑΚΕΛ - Αριστερά, Νέες Δυνάμεις και στις χθεσινές δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του κόμματος Νίκου Κατσουρίδη ο οποίος είπε πως η ηγεσία του ΔΗΣΥ "είναι ερωτευμένη με τη μοναξιά" και υποστήριξε πως "οι κυβερνώντες ακροβατώντας καταβαράθρωσαν το Κυπριακό". Αλλού γράφει ότι χθες στην Πλατεία Ελευθερίας ο κυπριακός λαός, δια μέσου εκπροσώπων κομμάτων και οργανώσεων, "διατράνωσε το μήνυμα" ότι ο Πανίκος Τζιακούρμας δεν είναι μόνος.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη δίκη εναντίον των Αρχιμανδριτών Κωνσταντινίδη και Αργυρίδη, οι οποίοι κατηγορούνται για συνομωσία κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου, ο οποίος σε δηλώσεις του αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρημάτισε δύο άτομα για να μαρτυρήσουν εναντίον των Αρχιμανδριτών. Αλλού γράφει ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες επιμένουν πως όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί για πρόληψη εισαγωγής στην Κύπρο μεταδοτικών ασθενειών από ζώα από τη Βρετανία.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" κάτω από τον τίτλο "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" αναφέρει ότι η ίδρυση του σταθεροποιητικού ταμείου για το ΧΑΚ βρίσκεται προ των πυλών και η γερμανική τράπεζα "DePfa" δηλώνει πανέτοιμη να δανειοδοτήσει την κυβέρνηση με το ποσό των 100 εκατομμυρίων λιρών. Αλλού γράφει ότι κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων χρηματιστηριακών συναντήσεων ο δείκτης στο Χρηματιστήριο είχε απώλειες 11 μονάδων, τη στιγμή μάλιστα που όλοι μιλούσαν για ανοδικές σταθεροποιητικές τάσεις της αγοράς.

    Η εβδομαδιαία οικονομική "Νέος Τύπος" κάτω από τον τίτλο "Απόφαση για στήριξη" γράφει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο την αγορά, αφού εκτός από τη σύσταση του σταθεροποιητικού ταμείου το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να πάρει και μια σειρά άλλων μέτρων. Αλλού αναφέρει ότι το οικονομικό έγκλημα βρίσκεται στα ύψη, αφού η άνοδος του δείκτη το 1999 ανέβασε και το δείκτη του εγκλήματος. Η αστυνομία εξετάζει 263 σοβαρές υποθέσεις από τις οποίες 253 σχετίζονται με το ΧΑΚ.

    Η εβδομαδιαία "Οικονομική" κάτω από τον τίτλο "Χιονοστιβάδα συγχωνεύσεων" αναφέρει ότι η πτώση στις τιμές πολλών μετοχών που έσπρωξε το δείκτη του ΧΑΚ προς το επίπεδο των 200 μονάδων, αντισταθμίστηκε από άλλες μετοχές που ανέβηκαν εν αναμονή εξαγορών και συγχωνεύσεων. Αλλού γράφει ότι η ΑΤΗΚ θα αποσύρει το συνδυασμό της κάρτας κινητής τηλεφωνίας και συσκευής, ως αποτέλεσμα συζητήσεων που είχαν ο Σύνδεσμος Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών με αξιωματούχους της ΑΤΗΚ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [14] ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΑΝ ΝΑΟΥΣΑ ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΣΤΗΝ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2001 (18:52 UTC+2)

    Μόνο η Νάουσα και το Λεωνίδιο κατάφεραν να κερδίσουν στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής στην Β' κατηγορία. Επιβλήθηκαν με 1-0 τον Ατρόμητο και τους Λύκους αντίστοιχα, ενώ ισόπαλα έληξαν τα άλλα δύο σημερινά παιχνίδια της αγωνιστικής.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής που ολοκληρώνεται με πέντε παιχνίδια αύριο είναι:

    Νάουσα-Ατρόμητος 1-0

    Απόλλων Κρύας Βρύσης-Βέροια 1-1

    Αμπελόκηποι-Χαλκηδόνα 0-0

    Λεωνίδιο-Λύκοι 1-0.

    Αύριο θα διεξαχθούν τα παιχνίδια:

    Ιάλυσος-Πιερικός

    Αναγέννηση Καρδίτσας-Κοζάνη

    Εθνικός-Πατραϊκός

    Αχαρναϊκός-Μαρκό

    Λαμία-Κιλκισιακός

    Η βαθμολογία: Πατραϊκός 39, Εθνικός 38, Λεωνίδιο 38, Ατρόμητος 32, Μαρκό 29, Χαλκηδόνα 29, Νάουσα 27, Απόλλων Κρύας Βρύσης 25, Αχαρναϊκός 24, Κοζάνη 17, Αναγέννηση Καρδίτσας 17, Αμπελόκηποι 17, Λαμία 15, Βέροια 15, Κιλκισιακός 14, Λύκοι 13, Πιερικός 12, Ιάλυσος 6.

    Ο Ιάλυσος έχει -3 βαθμούς, ενώ η Βέροια έχει 2 μηδενισμoύς και -3 βαθμούς.

    [15] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΞΕΦΡΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2001 (18:50 UTC+2)

    Απτόητο συνέχισε για άλλη μια αγωνιστική το Αιγάλεω που δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει στην έδρα του με 4-0 τα Τρίκαλα, ενώ η Καλαμαριά δεν τα κατάφερε και σκόνταψε στην Ναύπακτο χάνοντας από τον Ναυπακτιακό, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Α' κατηγορίας. Τη νίκη, επίσης, γεύτηκαν ο Αγιος Νικόλαος επί του Πανελευσιανιακού (1-0), ο Ακράτητος επί της Λάρισας (2-1), ενώ τους βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν η Καλλιθέα και ο Πανσερραϊκός (2-2).

    Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    Αιγάλεω-Τρίκαλα 4-0

    Ναυπακτιακός-Καλαμαριά 3-1

    Απόλλων-Προοδευτική 1-0

    Αγ.Νικόλαος-Πανελευσινιακός 1-0

    Παναιγιάλειος-Παναιτωλικός 2-1

    Ακράτητος-Λάρισα 2-1

    Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 2-2

    Αύριο θα διεξαχθεί το παιχνίδι: Καβάλα-Ολυμπιακός Βόλου

    Η βαθμολογία: Αιγάλεω 41, Ακράτητος 36, Προοδευτική 30, Αγιος Νικόλαος 29, Καλαμαριά 27, Παναιτωλικός 27, Απόλλων 27, Ολυμπιακός Βόλου 27, Πανσερραϊκός 26, Ναυπακτιακός 26, Παναιγιάλειος 26, Καβάλα 22, Λάρισα 20, Καλλιθέα 20, Τρίκαλα 18, Πανελευσινιακός 15.

    [16] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2001 (18:35 UTC+2)

    Στην Κάρπαθο σε Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη του κόμματός του με θέμα τα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας μίλησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για άμυνα στο Αιγαίο, όταν αφήνουμε τις πιο κρίσιμες περιοχές σε κατάσταση εγκατάλειψης και κατήγγειλε αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ακριτικών νησιών.

    Το πρωί ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε την Κάσο, όπου μίλησε στους κατοίκους και ζήτησε να δοθεί αυξημένος ρόλος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ενισχυθεί με όλα τα μέσα η περιφέρεια. Οι κάτοικοι του νησιού του έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κυριότερο εκείνο του λιμανιού, οι εργασίες για την κατασκευή του οποίου, όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο υπουργείο θα επιταχυνθούν.

    "Χαίρομαι ακόμα περισσότερο που ίσως η προαναγγελθείσα επίσκεψή μας εδώ ταρακούνησε τα λιμνάζοντα ύδατα. Δεν έχουμε πρόβλημα, να πάμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, κάθε εβδομάδα, αν είναι δυνατό αυτό να πυροδοτεί έργα", τόνισε.

    [17] ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2001 (18:30 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Οι τρόποι με τους οποίους το υπουργείο Υγείας θα συμβάλει στη μεγάλη και συλλογική προσπάθεια του ΣΑΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, περίθαλψης και φροντίδας σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου με το προεδρείο του ΣΑΕ.

    Το ΣΑΕ έχει κάνει έως τώρα μια καταπληκτική δουλειά με τη δημιουργία Κέντρων Υγείας, που επεκτείνονται με ένα νέο κέντρο στην Ουκρανία. Εδώ πια δημιουργείται και ένα χρέος από πλευράς ελληνικής πολιτείας να συμβάλει συντεταγμένα και θεσμικά, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πέρα από τη συνεχιζόμενη οικονομική και υλικοτεχνική συμβολή, η οποία θα συνεχιστεί , κάθε περιφερειακό σύστημα υγείας το οποίο οργανώνεται με τη σχετική μεταρρύθμιση, θα αναλάβει να υιοθετήσει και να στηρίξει ένα κέντρο υγείας του ΣΑΕ είτε σε επίπεδο συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, παροχής τεχνολογικού ιατρικού εξοπλισμού είτε σε επίπεδο προμήθειας φαρμακευτικού υλικού.

    Πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια στήριξης, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Δεν θα πρέπει απλά να φτιάξουμε τα κέντρα αυτά και κάποια στιγμή όπως γίνεται πολλές φορές στη χώρα μας να μένουν εγκαταλελειμμένα. Οι νέες δομές μεταρρύθμισης έρχονται πια ως ουσιαστικός αρωγός σε αυτή την προσπάθεια του ΣΑΕ, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Άθενς εξέφρασε την ικανοποίηση του από την ευχάριστη αυτή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας η οποία θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας σε χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, που είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τον ελληνισμό της περιοχής άλλα και για τους γηγενείς.

    [18] ΣΑΡΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ ΣΤΟ ΓΙΟΥΡΟΛΙΜΠ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2001 (18:23 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στο Φαληρικό όρμο το Γιουρολίμπ της Αθήνας, όπου η Ελλάδα κατέκτησε 15 συνολικά μετάλλια (5 χρυσά, 7 ασημένια και 3 χάλκινα).

    Στα Μιστράλ ανδρών πρώτος νικητής στέφθηκε ο Αγγλος Ντέμπσεϊ με 10 βαθμούς ποινής, ενώ δεύτερος τερμάτισε ο Χρυσοχού με 18 βαθμούς ποινής. Στο ίδιο αγώνισμα στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Γερμανίδα Λουξ με 7 βαθμούς ποινής, ενώ η Σκαρλάτου τερμάτισε δεύτερη με 14 βαθμούς.

    Στα Τορνέιντο πρώτευσαν οι Γαρέφης-Βακαλόπουλος.

    Στα Φινν πρώτος τερμάτισε ο Α. Παπαθανασίου με 6 βαθμούς ποινής, ενώ στα Λέιζερ νικητής ήταν ο Αγγλος Γκούντισον με 15 βαθμούς και δεύτερο τον Χειμώνα με 24 βαθμούς.

    Στα Γιούροπ πρώτευσε η Κραβαριώτη και στα 470 ανδρών πρώτοι τερμάτισαν οι Κοσματόπουλος - Τριγκώνης με 7 βαθμούς ποινής. Στα 470 γυναικών, τέλος, πρώτες τερμάτισαν οι Μπεκατώρου-Τσουλφά με 7 βαθμούς ποινής.

    [19] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ OI ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2001 (18:19 UTC+2)

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα γίνεται η έξοδος του τριημέρου στα εθνικά οδικά δίκτυα, η οποία δυστυχώς δεν είναι αναίμακτη.

    Από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σε 63 τροχαία δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 83.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΝΤ' ΑΛΕΜΑ ΚΑΙ ΡΟΚΑΡ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2001 (18:16 UTC+2)

    Συναντήσεις με δύο πρώην πρωθυπουργούς και σημαίνοντα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς, τον Ιταλό Μάσιμο Ντ' Αλέμα και το Γάλλο Μισέλ Ροκάρ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ενωμένη Ευρώπη, καθώς και η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την οποία εξέθεσε χθες στον κ. Σημίτη ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ.

    Οι κ.κ. Ροκάρ και Ντ' Αλέμα συμμετείχαν στη διημερίδα που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Αθήνα με θέμα: "Οικονομία της γνώσης, εκπαίδευση και απασχόληση στην Ευρώπη".

    [21] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2001 (18:05 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης θα συνεργαστεί με το προεδρείο του ΣΑΕ για κάποια οικονομικά θέματά του. Αυτό δήλωσε στο ΜΠΕ ο υπουργός Γιώργος

    Πασχαλίδης μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με το προεδρείο του ΣΑΕ.

    Όπως είπε ο κ. Πασχαλίδης το υπουργείο θα συμμετάσχει στην εμπορική και πολιτιστική έκθεση του ΣΑΕ στο Σικάγο και πρότεινε να υπάρξει μια κοινή έκδοση του υπουργείου και του ΣΑΕ για τα επενδυτικά προγράμματα, που εντάσσονται στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. ¨ Η ανακοίνωση θα διανεμηθεί για την ενημέρωση των αποδήμων, που ενδιαφέρονται για επενδυτικές δράσεις στα Βαλκάνια. Για τα θέματα της ανασυγκρότησης συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σε Νομοσχέδιο του οποίου υπάρχει ένα άρθρο που αναφέρεται στην ίδρυση γραφείου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

    Τις επόμενες ημέρες με την επίσκεψη μιας επιχειρηματικής αποστολής στο Βελιγράδι θα μας δοθεί η δυνατότητα να μετρήσουμε τα πρώτα βήματα του Ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση¨, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πασχαλίδης. Σημείωσε δε ότι είναι κυβερνητική θέση η παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια σε ένα πνεύμα φιλίας και συνεργασίας μακριά από λογικές διείσδυσης. Παράλληλα το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης προωθεί την ίδρυση του Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού. Συγκεκριμένα αναζητείται ένας χώρος 1.500 τετραγωνικών μέτρων για τη στέγαση του αρχειακού υλικού που θα συγκεντρωθεί από όλες τις χώρες.

    Επίσης ο κ. Πασχαλίδης ζήτησε από το ΣΑΕ να γίνει μια αξιολόγηση του 27/90 για τους παλιννοστούντες, ο οποίος εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο, ενώ για την Ελληνιάδα εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή και συντονισμένη προετοιμασία, ώστε να μην καταστεί ο θεσμός ¨παραπαίδι¨ της Ολυμπιάδας. ¨Πρέπει να διοργανώσουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη κάτι σημαντικό, που θα αφορά τον αθλητισμό του Απόδημου Ελληνισμού¨, τόνισε ο κ. Πασχαλίδης.

    Σε ερώτηση για τις ανησυχίες που εκφράζονται για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ο υπουργός σημείωσε ότι λειτουργεί η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκόπια, η οποία έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα και έχει φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά. ¨Θεωρώ ότι με τη λύση και της τελευταίας εκκρεμότητας, που αφορά στο όνομα, θα μπορούμε να διαμορφώσουμε όρους για μια πιο ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τις από κοινού δράσεις που αναλαμβάνουμαι για την βιώσιμη ειρήνη στα Βαλκάνια¨, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πασχαλίδης και τόνισε ότι διαπιστώνει πως θετική εξέλιξη αποτελεί η ισχυροποίηση των θέσεων των δυνάμεων της λογικής και της συνεννόησης.

    [22] ΘΑ ΤΙΜΗΘΟΥΝ ΒΑΖΕΧΑ - ΒΑΝΤΣΙΚ ΚΑΙ ΣΑΒΕΒΣΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2001 (17:48 UTC+2)

    Τους αθλητές Κριστόφ Βαζέχα, Γιόζεφ Βάντσικ και Τόνι Σαβέβσκι για το ήθος και την πολύτιμη προσφορά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πρόκειται να βραβεύσει ο Δήμος Βριλησσίων σε τιμητική εκδήλωση που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στο κλειστό γυμναστήριο Βριλησσίων.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί φιλικός αγώνας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου σάλας ανδρών και μικτής ομάδας επιλέκτων ποδοσφαιριστών, όπως οι Αντωνιάδης, Αποστολάκης, Μανωλάς, Ρότσα, Γεωργαλής, Δώνης και άλλοι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 24 February 2001 - 19:13:41 UTC