Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- ΠΑΟΥΕΛ
  • [02] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [03] [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ
  • [05] ΒΡΕΘΗΚΕ Ο 11ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ
  • [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Α. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [07] "ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ" Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [08] ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [09] ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΝΙΗΛ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ
  • [10] ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [11] ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • [12] ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ
  • [13] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [14] Η ΦΡΙΚΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [15] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ
  • [16] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [17] ΚΗΔΕΜΟΝΕΥΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΜΜΕ
  • [19] RILKEN: ΜΕΡΙΣΜΑ 150 ΔΡΧ. ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ
  • [20] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [21] ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [22] ΝΙΚΑΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 56,23%
  • [23] ITAΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ
  • [24] ΗΠΑ: ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

  • [01] ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- ΠΑΟΥΕΛ

    Βρυξέλλες, 27 Φεβρουαρίου 2001 (12:28 UTC+2)

    Εποικοδομητική, χρήσιμη και φιλική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε το πρωί με τον αμερικανό ομόλογο του, Κόλιν Πάουελ, στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής συνόδου στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου μισή ώρα.

    Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει ταύτιση απόψεων για την κρίση στα Βαλκάνια και ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Μεταξύ άλλων οι κύριοι Παπανδρέου - Πάουελ συζήτησαν το κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και την ευρωπαϊκή άμυνα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών οι δύο υπουργοί δεν αναφέρθηκαν στο θέμα της τρομοκρατίας.

    Θα ακολουθήσει συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

    [02] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Σκόπια, 27 Φεβρουαρίου 2001 (13:16 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπόρις Τράικοφσκι

    Υπό έλεγχο είναι η κατάσταση στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο, όπως δήλωσαν ο πρωθυπουργός της χώρας, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και ο υπουργός Αμυνας, Λιούμπεν Παούνοφσκι, οι οποίοι συμμετείχαν χθες στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος Μπόρις Τράικοφσκι, με αφορμή την έξαρση της βίας στα βόρεια σύνορα, στην περιοχή του χωριού Τανούσεβτσι.

    Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το τμήμα των συνόρων στην περιοχή του χωριού Τανούσεβτσι θα κλείσει και ο στρατός και η αστυνομία θα απομονώσουν την περιοχή, προκειμένου να αποφευχθούν νέα επεισόδια παρόμοια με τα χθεσινά. Ο Γκεοργκίεφσκι ενημέρωσε επίσης την κοινή γνώμη ότι σήμερα ο πρέσβης της χώρας στις Βρυξέλλες θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ δεν αποκλείεται τα Σκόπια να αποστείλουν γραπτή επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας του να εξετάσει τα όσα διαδραματίζονται στα σύνορα ΠΓΔΜ-Κοσσυφοπεδίου.

    Ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ τόνισε ότι οι αρμόδιες αρχές, ο στρατός δηλαδή και η αστυνομία ελέγχουν πλήρως την περιοχή των συνόρων και μπορούν να επέμβουν, αν κριθεί αναγκαίο, και να λύσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει στο χωριό Τανούσεβτσι. Σημείωσε, ωστόσο ότι πρώτα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ώστε μία ενδεχόμενη επέμβαση του στρατού στο Τανούσεβτσι να μην παρερμηνευτεί.

    Σημειώνεται ότι σήμερα το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι μετά τα χθεσινά γεγονότα κοντά στο χωριό Τανούσεβτσι, επικρατεί ηρεμία και δεν έχουν παρατηρηθεί κινήσεις ύποπτων ένοπλων ομάδων.

    Ε.Π.

    [03]

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

    Βελιγράδι, 27 Φεβρουαρίου 2001 (14:39 UTC+2)

    Στις προοπτικές και τις δυνατότητες συνεργασίας των βαλκανικών χωρών, στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στα Σκόπια, στο ρόλο της Ελλάδας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, αλλά και στους ελέγχους που γίνονται σε ελληνικές τράπεζες για τον εντοπισμό λογαριασμών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των συνεργατών του, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο SENSE, που δημοσίευσε η εφημερίδα "Πολίτικα".

    Ο κ.Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι τώρα που σε όλες τις χώρς της περιοχής υπάρχουν δημοκρατικές κυβερνήσεις, "τα Βαλκάνια θα κινηθούν αποφασιστικά στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", ενώ αναφερόμενος στις προοπτικές της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής, εξέφρασε την άποψη ότι αυτή μπορεί να σχεδιαστεί κατά το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών. "Θεωρώ ότι από τη δομή της συνεργασίας των Σκανδιναβών έχουμε πολλά να μάθουμε. Αυτό σημαίνει ότι από τις πολιτικές διακηρύξεις αρχών θα περάσουμε στην πρακτική συνεργασία σε πολλούς τομείς. Θα συνομιλήσουν οι υπουργοί ενέργειας, αξιωματούχοι υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, οι οποίοι θα συμφωνήσουν για τη μορφή της μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος, θα γίνουν συνομιλίες για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της περιοχής και για την προστασία του περιβάλλοντος", τόνισε ο κ.Παπανδρέου.

    Οσον αφορά το ρόλο της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι η μόνη από τις βαλκανικές χώρες που είναι μέλος της ΕΕ και πρόσφατα της Ευρωζώνης, τόνισε ότι επιθυμία είναι όλες οι χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γι' αυτό είναι έτοιμη να προσφέρει τις εμπειρίες της και να ασκήσει την επιρροή της. "Επειδή είμαστε βαλκανική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης γνωρίζουμε και τους δυο κόσμους. Γι' αυτό μπορούμε να δείξουμε στους Ευρωπαίους και τους Βαλκάνιους φίλους μας ότι τα Βαλκάνια δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρεπόμαστε. Μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορεί κάποιος να είναι ταυτόχρονα και καλός Ευρωπαίος και καλός Βαλκάνιος". Η Ελλάδα, πρόσθεσε μπορεί να μεταφέρει στους γείτονες της, τις εμπειρίες της, τι έκαμε σωστά και τι λάθος, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν τις εμπειρίες αυτές στην προσέγγισή τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ήδη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, τόνσιε ο κ.Παπανδρέου και ανακοίνωσε την ίδρυση, σύντομα στη Θεσσαλονίκη, ενός Ινστιτούτου στο οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτών των χωρών θα ενημερώνονται για το υπάρχον θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να βοηθηθούν στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. "Θα συνεχίσουμε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υπσοτηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της κάθε μιας από τις χώρες της περιοχής και θα βοηθήσουμε το όραμα των ενωμένων Βαλκανίων", τόνισε ο κ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι βασική προϋπόθεση για τη δρομολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της Βαλκανικής είναι η ανασυγκρότησή τους μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο υπουργός αποδέχθηκε ωστόσο τις κριτικές που ακούγονται στην περιοχή για το Σύμφωνο, ότι μέχρι τώρα δεν υλοποίησε τις μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες. "Νομίζω ότι έχουμε φθάσει στο σημείο που σύντομα θα δούμε κεφάλαια να επενδύονται σε προγράμματα προτεραιότητας, σε χώρες προτεραιότητας. Υπήρξαν προβλήματα αλλά τώρα θα πρέπει να δώσουμε νέες κατευθύνσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητα, κάτι που μετά τις αλλαγές στη Γιουγκοσλαβία θα δώσει πρακτικά αποτελέσματα", τόνισε.

    Αναφορικά με την έξαρση βίας των εξτρεμιστών στο Κοσσυφοπέδιο, τη Νότιο Σερβία και την ΠΓΔΜ, που συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής στα Σκόπια, ο κ.Παπανδρέου, τόνισε ότι "η διάσκεψη έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι επιθυμούμε να τερματιστεί ο εξτρεμισμός στην περιοχή και να μην επιτρέψουμε στη βία να μας χωρίσει ξανά". Το ακριβές μήνυμα της τελικής διακήρυξης λέει "οχι στον εξτρεμισμό, ότι στη βία, ναι στις δημοκρατικές λύσεις, ναι στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, όχι στην αλλαγή των συνόρων, ναι στην ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Αυτό είναι το μήνυμα που μπορούμε να μεταφέρουμε σε όλους τους πολίτες και τις χώρες της περιοχής".

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ.Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιστροφή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, η είσοδος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την ιδιότητα του πλήρους μέλους στη διαδικασία συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και το στάτους της Κροατίας ως παρατηρητή, "θα ενδυναμώσει αυτό τον οργανισμό" και θα στείλει "ακόμη ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους τους εξτρεμιστές".

    Σε ερώτηση για το πως βλέπει τη συνεργασία της Ελλάδας με χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα με τη Γιουγκοσλαβία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο κ.Παπανδρέου δήλωσε: "Οι σχέσεις μας με όλες αυτές τις χώρες είναι εξαιρετικές.Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε στην ΕΕ και αλλού έτσι ώστε να τερματιστεί η απομόνωσή τους. Μετά τις αλλαγές στην Κροατία και τη Γιουγκοσλαβία, αυτές οι σχέσεις από πρακτικής απόψεως θα προχωρήσουν περισσότερο στον τομέα της οικονομίας αλλά και στην πολιτική συνεργασία".

    Ο κ.Παπανδρέου τάχθηκε εναντίον της περαιτέρω διάσπασης των υφισταμένων κρατών στα Βαλκάνια. "Θεωρούμε ότι ήδη έχουμε διασπαστεί σε μεγάλο βαθμό και περαιτέρω διαχωρισμοί απειλούν με νέες κρίσεις και αστάθεια. Οποιαδήποτε περαιτέρω διάσπαση έχει συνέπειες όχι μόνο σε μια χώρα αλλά και στις γειτονικές. Υπάρχει και κίνδυνος από τις "συνέπειες του ντόμινο". Εκτός αυτού όσο πιο πολλά κράτη υπάρχουν θα υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα στην προσέγγιση με την ΕΕ", είπε ο κ.Παπανδρέου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι στην περίπτωση που όλες οι πλευρές σε μια χώρα αποφασίσουν "για διαζύγιο", η Ελλάδα θα το σεβαστεί, "αλλά επιθυμούμε να μην επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή".

    Στη συνέντευξη έγινε αναφορά και στις έρευνες για τον εντοπισμό τραπεζικών λογαριαμών στην Ελλάδα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οπως είπε ο κ.Παπανδρέου, η Κεντρική Τράπεζα πριν από μερικούς μήνες διεξήγαγε έρευνες σε όλες τις ελληνικές τράπεζες και όλοι οι λογαριασμοί που εντοπίστηκαν, βάσει των στοιχείων της ΕΕ και του Δικαστηρίου της Χάγης έχουν παγώσει. "Δεν γνωρίζω το ακριβές ποσό αλλά αυτό έγινε και εμείς υπό αυτή την έννοια είμαστε έτοιμοι για κάθε περαιτέρω συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης", είπε και ανέφερε ότι πως συζήτησε το θέμα με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Γκόραν Σβιλάνοβιτς, με τον οποίο συμφώνησε να υπάρχει συνεργασία των δύο χωρών για το ζήτημα. "Εάν έχουμε επιπρόσθετες πληροφορίες θα συνεργαστούμε με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία", τόνισε. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος έστειλε επιστολή στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας, προτείνοντάς του συνεργασία. "Θέλουμε από αυτή την άποψη να δείξουμε προθυμία και να κάνουμε ό,τι μπορούμε, γιατί δεν θέλουμε τα κεφάλαια που ανήκουν στον γιουγκοσλαβικό λαό να τύχουν κακής χρήσης , αλλά να αποδοθούν εκεί που πρέπει", τόνισε καταλήγοντας.

    [05] ΒΡΕΘΗΚΕ Ο 11ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Βρέθηκε λίγο πριν τις 7.30 μ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο 11χρονος μαθητής, Νέστορας Τσουτσάνης, ο οποίος είχε εξαφανιστεί το μεσημέρι από το σχολείο του.

    Υστερα από κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, κοντά στο εμπορικό κέντρο, από αστυνομικούς, οι οποίοι και τον παρέδωσαν στους γονείς του, δίνοντας τέλος στην πολύωρη αγωνία τους.

    Γ.Χ.

    [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Α. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Χανιά, 27 Φεβρουαρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Η άνετη επικράτηση της εθνικής μας ομάδας των ελπίδων στο δεύτερο ημίχρονο επί της αντίστοιχης της Ρωσίας έχει ικανοποιήσει τον ομοσπονδιακό προπονητή, Ανδρέα Μιχαλόπουλο, που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το μέλλον της ομάδας.

    "Είμαι ικανοποιημένος, ιδιαίτερα από το δεύτερο ημίχρονο. Το ευχάριστο είναι ότι έχουμε πολλές επιλογές και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα στο μέλλον", τόνισε μετά το τέλος της φιλικής αναμέτρησης ο κ. Μιχαλόπουλος και συνέχισε: "Κερδίσαμε εκτός από τους αντιπάλους μας και νεαρούς παίκτες, όπως είναι ο Παπαδόπουλος και ο Ιορδανίδης. Εχουν παίξει πολλές φορές σε φιλικά και προπονήσεις. Και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που έδωσαν τα μέγιστα μέσα στο γήπεδο".

    [07] "ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ" Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιείται η αποστολή 80 επιχειρηματιών της Β. Ελλάδος με επικεφαλής τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη, τον οποίο συνοδεύουν οι πρόεδροι του ΕΒΕΘ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ και ΔΙΠΕΚ. Στην αποστολή συμμετέχουν ακόμα η Διοίκηση του Ο.Λ.Θ. ΑΕ, και η HELEXPO ΑΕ. Ήδη, πριν από το τέλος της πρώτης μέρας των επιχειρηματικών συναντήσεων, πραγματοποιήθηκαν επαφές μεταξύ των 80 ελληνικών και 200 περίπου γιουγκοσλαβικών επιχειρήσεων.

    Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι καθώς επίσης του Γραφείου Ο.Ε.Υ. και του Εμπορικού Ακολούθου κου Χρήστου Φαρμάκη, στην επιτυχή έκβαση της αποστολής.

    Το πρωί πραγματοποιήθηκε ημερίδα με Συντονιστή τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γιουγκοσλαβίας Δρ. Korac.

    Κατά την έναρξη της ημερίδας ο Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Σερβίας κ. Pitic, αναφέρθηκε στις ευοίωνες προοπτικές που διανοίγονται στη χώρα του μετά την επάνοδο στη Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον κο Pitic, η οικονομία της Ο.Δ.Γ. έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης και σταθεροποίησης. Προωθείται δε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με μεταρρυθμίσεις σε τρεις τομείς : φορολογικό σύστημα, ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και αλλαγή της νομοθεσίας των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ). Τόνισε το ρόλο και τις αρμοδιότητες που θα αναλάβει το Πρακτορείο Ξένων Επιχειρήσεων και Προβολής Εξαγωγών που θα δημιουργηθεί σύντομα στο Βελιγράδι για την εξυπηρέτηση των δυνητικών επενδυτών.

    Ο Υπουργός ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας κ. Vlachovic αναφέρθηκε στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση της Ο.Δ.Γ. και στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στις διαδικασίες των. Ο νέος νόμος ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει διαφανείς διαδικασίες διεξαγωγής διαγωνισμών και επίσπευση διαδικασιών. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των ΜΜΕ και η ιδιωτικοποίηση των περισσότερων επιχειρήσεων, με εξαίρεση στρατηγικής σημασίας μεγάλες επιχειρήσεις. Ο εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας προβλέπει την προστασία των ΞΑΕ και τη διασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

    Στη συνέχεια, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, ανέφερε ότι οι διαδικασίες ανασυγκρότησης απαιτούν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο το οποίο πρέπει να βασίζεται σε πολυμερείς διεθνείς συνεργασίες για τη δημιουργία συνεκτικού πλαισίου για τα Βαλκάνια. Πρέπει η Ο.Δ.Γ. να επιταχύνει τις διαδικασίες προσέγγισης των αναπτυγμένων οικονομιών. Πρότεινε δε τη δημιουργία κοινού μετώπου για την πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και τόνισε την ανάγκη προσανατολισμού στο τετράπτυχο : ιδιωτικός τομέας, μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, υποδομές, περιβάλλον.

    Ο Ομοσπονδιακός Υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Djurovic, τόνισε ότι ο Γιουγκοσλαβικός λαός δεν ξεχνά πως η Ελλάδα τους συμπαραστάθηκε κατά τους δύσκολους καιρούς του οικονομικού αποκλεισμού με ανθρωπιστική βοήθεια . Υπάρχουν προοπτικές για κοινές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, όπου

    οι ξένοι επενδυτές θα είναι πλέον εξασφαλισμένοι, μέσω των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, για τον επαναπατρισμό των κερδών τους.

    Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, κ. Veselinovic, αναφέρθηκε στην ύπαρξη 188 μικτών, εκ των οποίων 100 αμιγώς ελληνικών, συμφερόντων με ύψος επενδεδυμένων κεφαλαίων που ξεπερνά DEM 650 εκατ. την τελευταία πενταετία, ενώ υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης συνεργασιών στους τομείς ειδών διατροφής, τηλεπικοινωνιών, μεταλλοβιομηχανίας, επεξεργασίας ξύλου κ.α.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και ΔΙΠΕΚ, κ. Μπακατσέλος, ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καταξιωμένες από πολύ παλιά και έχουν να επιδείξουν μόνο θετικά στοιχεία. Στην παρούσα περίοδο η Ελλάδα έρχεται να συνεργαστεί ως ομότιμος εταίρος και φίλος του Γιουγκοσλαβικού λαού διαθέτοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία για ανάπτυξη συνεργασιών όχι μόνο παραδοσιακού διμερούς εμπορίου και μεταποίησης αλλά και της εφαρμογής υψηλής τεχνολογίας και κυρίως της τηλεπικοινωνίες, την πληροφορική, μεταφορές και ενέργεια καθώς και τους τομείς των υπηρεσιών και κυρίως χρηματοοικονομικών και τουρισμού.

    Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος , κ. Βεργίνης , στάθηκε στο γεγονός πως η ανάπτυξη των επιχειρηματικών συνεργασιών είναι αποτέλεσμα των παραδοσιακών πολυετών επαφών και πως η ομαλή ένταξη της περιοχής στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς απαιτεί ¨συνέργια¨ όλων των εταίρων. Κάλεσε όλα τα οικονομικά και κυβερνητικά στελέχη να συμμετάσχουν στον πετυχημένο θεσμό του οικονομικού Forum Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει κάθε χρονιά ο Σύνδεσμος προσελκύοντας κορυφαίες φυσιογνωμίες της ΝΑ Ευρώπης και της Αμερικής.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, κ. Αλγιανάκογλου, αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη που παρουσίασαν οι χώρες μας αμέσως μετά την κρίση τόνισε πως οι δύο λαοί συνεργάζονται άριστα όταν εκλείπουν τα ¨εμπόδια¨.

    Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στη γείτονα χώρα, οι πρόεδροι των φορέων πραγματοποίησαν κατ' ιδίαν επαφές με παραγωγικούς υπουργούς της Ο.Δ.Γ.

    Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώνεται με την παράθεση δεξίωσης από τον Έλληνα Πρέσβη στο Βελιγράδι, κ. Μιχαήλ Σπινέλλη, προς τιμήν του Έλληνα Υπουργού, στην οποία θα παραβρεθούν και τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

    Αύριο, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα που διοργανώνεται από το γραφείο ΟΕΥ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης στο Βελιγράδι, για τις δραστηριότητες της εν λόγω υπηρεσίας, ενώ θα γίνουν συναντήσεις Ελλήνων και Γιουγκοσλάβων επιχειρηματιών.

    [08] ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Βελιγράδι, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    της απεσταλμένης μας Τ.Στεφανίδη

    Τέσσερις χιλιάδες περίπου αποκεντρωμένες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και 100 έως 150 κρατικές επιχειρήσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν εντός της επόμενης τετραετίας, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε σήμερα σε επιχειρηματική ημερίδα στο Βελιγράδι ο υπουργός Βιομηχανίας και Ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας, Aleksander Vlahovic.

    Πιο αναλυτικά, ο κ. Vlahovic γνωστοποίησε ότι με την ψήφιση το νέου νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων τον Απρίλιο, η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι υποχρεωτική, ενώ αυτή θα έχει και προθεσμία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Vlahovic, τόσο οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον όσο και αυτές με μεγάλα οικονομικά προβλήματα θα ιδιωτικοποιηθούν μέσω διαγωνισμού.

    Σημειώνεται ότι μεταξύ των προς ιδιωτικοποίηση εταιριών συγκαταλέγονται ο εθνικός γιουγκοσλαβικός αερομεταφορέας, η JAT και η ZASTAVA.

    Παράλληλα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ποσοστό αποτυχίας του εν λόγω project, θα πραγματοποιηθεί και σχετική ενημερωτική εκδήλωση για τους επιχειρηματίες, καθώς "το επιχειρείν που προέρχεται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της δομής της σερβικής οικονομίας" πρόσθεσε ο Γιουγκοσλάβος υπουργός.

    Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών ο κ. Vlahovic επεσήμανε ότι η Λαϊκή Τράπεζα πραγματοποιεί αναλύσεις του γιουγκοσλαβικού τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να δημιουργηθούν πέντε βασικές ομάδες τραπεζών ανάλογα με τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία που παρουσιάζει η καθεμία.

    Μάλιστα, από πλευράς σερβικής κυβέρνησης σχεδιάζεται η ίδρυση πρακτορείου εξυγίανσης τραπεζών, ενώ αποτελεί πρόθεση του κράτους να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση εξυγίανσης, χωρίς ωστόσο να προβεί σε ενέργειες ανασυγκρότησης των τραπεζών, πρακτική στην οποία θα προβούν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες.

    Επί του παρόντος στη Σερβία λειτουργούν περίπου 100 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ βασικό στόχο αποτελεί η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών, παρόλο που πρόσφατη μελέτη παρουσίασε αύξηση των αποταμιεύσεων σε εγχώριο νόμισμα στις τράπεζες.

    Η μεγάλη αποταμίευση, η εξόφληση των χρεών, καθώς επίσης και η εξόφληση χρέους προς τους πολίτες από παλιές αποταμιεύσεις αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Vlahovic, τους κύριους παράγοντες που αναστέλλουν στην παρούσα φάση την προσέγγιση νέων αποταμιεύσεων.

    [09] ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΝΙΗΛ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ

    Ηράκλειο, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου εν όψει του αυριανού φιλικού αγώνα Ελλάδα - Ρωσία παραχώρησε σήμερα ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής μας ομάδας, Βασίλης Δανιήλ. Ο τελευταίος παρά το γεγονός ότι έχει ελλείψεις είναι αισιόδοξος ότι θα καταφέρει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να πάρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

    "Ο αγώνας με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικός, με δεδομένο ότι πρόκειται για το τελευταίο τεστ πριν από το παιχνίδι με τη Γερμανία. Συνεπώς, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά και να κάνουμε μια καλή εμφάνιση" τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Βασίλης Δανιήλ και συνέχισε: "Είναι αρνητικό το γεγονός ότι έχουμε ελλείψεις ποδοσφαιριστών, λόγω τραυματισμών. Εχω πάντως, την ευκαιρία να δω κάποιους νέους παίκτες και να βγάλω χρήσιμα συμπεράσματα πριν από τους αγώνες για την προκριματική φάση του Μουντιάλ".

    Ο προπονητής της Εθνικής Ρωσίας, Ολεγκ Ρομάντσεφ τόινισε: "Είμαι ευχαριστημένος που μας παρουσιάζεται η δυνατότητα να παίξουμε με την Εθνική Ελλάδας, μια δυνατή και τεχνική ομάδα. Ο αγώνας θα χρησιμεύσει σ εμάς για τον αγώνα που θα δώσουμε με τη Σλοβενία, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ. Θα χρησιμοποιήσω το βασικό κορμό της ομάδας μου, εκτός από τον Ονόπκο, ο οποίος δεν μπορεί να παίξει λόγω τραυματισμού. Θεωρώ ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, που αγωνίζονται καλά τόσο εντός, όσο εκτός έδρας".

    Στην αποστολή της εθνικής μας ομάδας μετέχουν: Κώστας Κωνσταντινίδης (Χέρτα Βερολίνου), Γιάννης Γκούμας, Λεωνίδας Βόκολος, Άγγελος Μπασινάς, Τάκης Φύσσας (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Χρήστος Πατσατζόγλου, Δημήτρης Μαυρογενίδης, Ανδρέας Νινιάδης (Ολυμπιακός), Θόδωρος Ζαγοράκης, Βασίλης Λάκης (ΑΕΚ), Στέλιος Βενετίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Παντελής Κωνσταντινίδης, Νίκος Φρούσσος (ΠΑΟΚ), Φάνης Κατεργιαννάκης, Αγγελος Χαριστέας, Γιώργος Θεοδωρίδης (Αρης), ενώ προσκλήθηκαν ο Νίκος Φρούσσος (ΠΑΟΚ) και ο Γιώργος Θεοδωρίδης (Αρης).

    Στην αποστολή της εθνικής Ρωσίας μετέχουν: Αλεξάντερ Φιλιμόνοφ, Ρουσλάν Χιγκματούλιν, Αντέι Σολομάτιν, Ομάρ Τετράτζε, Γιούρι Ντροζντόφ, Βίκτορ Ονόπκο, Ίγκορ Τσουγκαϊνόφ, Ντμίτρι Χλεστόφ, Γιούρι Τχνίσε, Ντμίτρι Ανάνκο, Ρόλαν Γκούσεφ, Ντμίτρι Αλενίτσεφ, Αλεξάντερ Μοστοβόι, Αλεξέι Σμέιτιν, Ντμίτρι Χοχλόφ, 'Ιγκορ Τίτοφ, Βαλερί Καρπίν, Βίκτορ Μπουλάτοφ, Βλαντίμιρ Μπεσχνιάστνιχ, Αλεξάντερ Πανόφ, Μαξίμ Μπουζνίκιν, Σεργκέι Σέμακ.

    Διαιτητής του φιλικοπυ αγώνα Ελλάδα - Ρωσία θα είναι ο Τσέζαρε Γκρατσιάνο από την Ιταλία.

    [10] ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Ταλαιπωρία υπέστησαν σήμερα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που έσπευσαν στα 15 υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη για να εισπράξουν τη σύνταξη τους, καθώς δεν κατέθεσαν έγκαιρα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμής.

    Παρότι η Αγροτική Τράπεζα είχε ενημερώσει τους συνταξιούχους ότι θα πρέπει να προσέρχονται τμηματικά στα υποκαταστήματά της ανάλογα με το αρχικό γράμμα του επωνύμου τους εκατοντάδες συνταξιούχοι περίμεναν σήμερα στις ουρές.

    Πολλά υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας παρέμειναν ανοιχτά έως και τις 3 το μεσημέρι για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους.

    Από τις 22 Φεβρουαρίου τέθηκε σε εφαρμογή το νέο σύστημα πληρωμής συντάξεων του ΙΚΑ μέσω Τραπεζών. Οσοι από τους συνταξιούχους δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα απαραίτητα έγγραφα για την ένταξή τους στο νέο σύστημα πληρωμής, θα πρέπει να προσέλθουν στις Τράπεζες μέχρι τις 30 Απριλίου, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό και στη συνέχεια να προσκομίσουν φωτοτυπία του εκκαθαριστικού σημειώματος, φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας και του φύλλου ανοίγματος λογαριασμού της τράπεζας ούτως ώστε να ενταχθούν στο σύστημα ΔΙΑΣ.

    Σήμερα ξεκίνησε και η κατ' οίκον καταβολή των συντάξεων για τις ειδικές ομάδες των συνταξιούχων, όσων ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και όσων αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

    Αύριο Τετάρτη από τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας θα εξυπηρετούνται οι δικαιούχοι των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν από Κ μέχρι και Ο, ενώ την Πέμπτη θα εξυπηρετηθούν όλοι οι υπόλοιποι.

    [11] ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

    Σεράγεβο, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Ενας μετριοπαθής Κροάτης και ένας Μουσουλμάνος εξελέγησαν σήμερα στην εκτελεστική εξουσία της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας για πρώτη φορά από το τέλος του πολέμου.

    Η πλειοψηφία της Βουλής, 74 από τους 140 βουλευτές, ψήφισαν υπέρ του Κροάτη, Κάρλο Φιλίποβιτς, ως προέδρου, και του Μουσουλμάνου Σαφέτ Χαλίλοβιτς, ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στην προεδρία η οποία θα εναλάσσεται ανάμεσα στους δύο σε ετήσια βάση.

    Από το μουσουλμανικό εθνικιστικό κόμμα Δημοκρατικής Δράσης 35 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, δηλαδή σχεδόν όλοι, αφού το κόμμα διαθέτει 38 έδρες στη Βουλή. Επίσης, η Δημοκρατική Ενωση της Κροατίας, με 25 έδρες, απείχε από τη σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

    Τόσο ο Χαλίλοβιτς όσο και ο Φιλίποβιτς ανήκουν στη Συμμαχία για Αλλαγή, που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας από τους εθνικιστές.

    [12] ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ

    Λονδίνο, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Κύριο θέμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της Βρετανίας, αποτελούν οι τεράστιες διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα της εμφάνισης αφθώδους πυρετού στη Βρετανία. Χθες, παρουσιάστηκαν και νέα κρούσματα σε αρκετές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η καύση όλων των προβάτων και αγελάδων που βρίσκονταν στις φάρμες που εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα.

    Επίσης, εντείνεται η ανησυχία για τη διάδοση της ασθένειας και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού πολλά ζώα έχουν εξαχθεί από τη Βρετανία στο εξωτερικό. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλερ, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά την υπόθεση, ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τους αγρότες, τα ζώα των οποίων αποτεφρώθηκαν. Ο Τύπος, εξάλλου, σημειώνει ότι η πρόσφατη κρίση του αφθώδους πυρετού θα οδηγήσει στην οριστική εγκατάλειψη των σκέψεων για πραγματοποίηση εκλογών στις 5 Απριλίου, αφού κανείς δεν θα προκήρυσσε εκλογές μεσούσης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

    Οι βρετανικές αρχές έχουν απαγορεύσει προσωρινά την εξαγωγή ζώων, κρέατος και γαλακτομικών προϊόντων, ωστόσο δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις μέχρι πότε θα συνεχιστεί η απαγόρευση αυτή. Όπως σημειώνουν οι TIMES, η απαγόρευση εξαγωγής ελληνικού κρέατος και γαλακτομικών προϊόντων διήρκεσε έξι μήνες μετά την εμφάνιση κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στην Ελλάδα, το 1996. Παρόλα αυτά, η κρίση, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες, μπορεί να συνεχιστεί, αφού ζώα που έχουν ήδη εξαχθεί από τη Βρετανία μπορεί να είναι μολυσμένα.

    [13] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Για την 18η αγωνιστική στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β΄κατηγορίας θα διαιατητεύσουν οι εξής διαιτητές:

    Εθνικός - Νάουσα: Δούρος (Κορίνθου)

    Ατρόμητος - Αχαρναϊκός: Παπαδογούλας (Πειραιά)

    Πατραϊκός - Απόλλων Κρύας Βρύσης: Δαγκλής (Θεσσαλονίκης)

    Μαρκό - Ιάλυσος: Κρίκκας (Τρικάλων)

    Βέροια - Αναγέννηση Καρδίτσας: Ντόβας (Αθήνας)

    Πιερικός - Λαμία: Δαμιανός (Κοζάνης)

    Κοζάνη - Αμπελόκηποι: Ντόβας Δ. (Φθιώτιδας)

    Κιλκισιακός - Λεωνίδιο: Τσίγκρας (Αθήνας)

    Χαλκηδόνα - Λύκοι: Σταμάτης (Φθιώτιδας).

    [14] Η ΦΡΙΚΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Μαδρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Η ισπανική εφημερίδα EL PAIS, σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ της Γιολάντα Μόνχε, με τον τίτλο "Οι φυλακές της φρίκης", αναφέρεται στις "άθλιες συνθήκες" που επικρατούν σε πολλές φυλακές του κόσμου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις φυλακές του Ιράν, της Τουρκίας και της Ισημερινής Γουϊνέας. Συγκεκριμένα για την Τουρκία, με τον τίτλο "Καίγονται ζωντανοί στις εξεγέρσεις στην Τουρκία", αναφέρει τα εξής:

    "Ο κινηματογραφικός τίτλος "Το εξπρές του Μεσονυκτίου" ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα των τουρκικών φυλακών , όπου στοιβάζονται 72.000 φυλακισμένοι και οι εξεγέρσεις καταστέλλονται με φωτιά και αίμα...

    Στην τελευταία μεγάλη εξέγερση των φυλακισμένων στις τουρκικές φυλακές, που άρχισε με την εξέγερση στις φυλακές της Μπαϊράμ-Πασά, κάηκαν ζωντανοί περισσότεροι από 24 άτομα και τραυματίσθηκαν εκατοντάδες σε είκοσι φυλακές, μετά την επέμβαση της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί επέμεναν ότι αυτοπυρπολήθηκαν αλλά αυτοί που ξέφυγαν από την φωτιά κατήγγειλαν ότι τους περιέλουσαν με βενζίνη και τους πυρπόλησαν".

    [15] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ

    Μαδρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Η ισπανική εφημερίδα "EL MUNDO", σε άρθρο της Σύνταξης, με τον τίτλο "Η τουρκική πυριτιδαποθήκη", αναφέρει μεταξύ άλλων:

    "Δεν είναι εύκολο για την Τουρκία να χάσει την προσωνυμία "ασθενής της Ευρώπης" που της απέδωσαν οι δυτικοί, τον 19ο αιώνα, στην παραπαίουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η πολιτική διαμάχη πυροδότησε και την οικονομική κρίση. Ο φόβος της αστάθειας ενέτεινε την απαισιοδοξία μιας ανήσυχης αγοράς, μετά από 14 μήνες συνεχών προβλημάτων που οδήγησαν στην αποτυχία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η κεντρική τράπεζα έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τη λίρα, αλλά ματαίως. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματός της το οποίο κατέρρευσε αυτομάτως. Τρεις μήνες μετά την χορήγηση προς την Τουρκία πίστωσης 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το ΔΝΤ έσπευσε και πάλι να τη σώσει.

    Παρά ταύτα, ούτε το ΔΝΤ ούτε άλλοι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να εγγυηθούν το τέλος της κρίσης. Εάν δεν επιλυθεί η πολιτική σύγκρουση, είναι απίθανο η χώρα να ανακτήσει την σταθερότητα.

    Η αντιπολίτευση ζήτησε πρόωρες εκλογές. Ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός φαίνεται λογικός. Δεν είναι, όμως, σαφές εάν η οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού θα επιφέρει αλλαγές προς το καλύτερο. Η απογοήτευση των πολιτών από τα παραδοσιακά κόμματα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογική άνοδο του ισλαμισμού. Το πρωταρχικό κόμμα της αντιπολίτευσης είναι το Κόμμα της Αρετής, που δεν σέβεται το κοσμικό Σύνταγμα, ενώ έχει στόχο την ενίσχυση της παρέμβασης της θρησκείας στον δημόσιο βίο, την αποκατάσταση μιας οικονομίας κατευθυνόμενης και την αντικατάσταση της συμμαχίας με τη Δύση από μια ισλαμική συμμαχία. Ο θρίαμβός του θα σήμαινε οπισθοδρόμηση της πορείας εκσυγχρονισμού που εφαρμόζουν οι πιο φιλελεύθερες δυνάμεις, κληρονόμοι του Ατατούρκ. Είναι, συνεπώς, συμφέρον η κυβέρνηση του Ετσεβίτ να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Εάν δεν το κάνει, η Τουρκία θα έχει ακόμη λιγότερες πιθανότητες να ενταχθεί στο επίλεκτο ευρωπαϊκό club".

    [16] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Για την 20η αγωνιστική στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α΄κατηγορίας θα διαιτητεύσουν οι εξής:

    Ναυπακτιακός Αστέρας - Αιγάλεω: Φλώτσιος (Βοιωτίας)

    Τρίκαλα - Απόλλων Αθήνας: Γκούβας (Αρτας)

    Καλαμαριά - Καβάλα: Μπλάθρας (Ηλείας)

    Προοδευτική - Αγιος Νικόλαος: Κεμπαρίδης (Θεσσαλονίκης)

    Ολυμπιακός Βόλου - Παναιγιάλειος: Βουτσαλάς (Θεσσαλονίκης)

    Πανελευσινιακός - Ακράτητος: Αλεξίου (Καρδίτσας)

    Παναιτωλικός - Καλλιθέα: Τρικάλης (Τρικάλων)

    Πανσερραϊκός - Λάρισα: Ντορμούσογλου (Μεσσηνίας).

    [17] ΚΗΔΕΜΟΝΕΥΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Μαδρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Η ισπανική εφημερίδα "LA RAZON", σε σχόλιο του Αλεχάντρο Μουνιόθ Αλόνσο, με τον τίτλο "Κρίση στην Τουρκία", αναφέρει μεταξύ άλλων:

    "Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου και του Πρωθυπουργού - που σαφώς λειτούργησε ως θρυαλλίδα - ήταν η αιτία της κρίσης. Το τουρκικό πρόβλημα έχει τις ρίζες του στο παρελθόν, στην αποτυχία του κράτους που θεμελίωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ πάνω στα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να προσαρμοσθεί πλήρως στις απαιτήσεις της δημοκρατίας και της οικονομίας της αγοράς. Η Τουρκία παραμένει ως σήμερα μια δημοκρατία κηδεμονευόμενη από τους στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν πάντοτε τον τελευταίο λόγο ως σπονδυλική στήλη του κοσμικού κράτους. Αυτοί αποτελούν το πιο σταθερό ανάχωμα κατά του ισλαμισμού. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες τηρούν διαλλακτική στάση έναντι μιας κατάστασης που απέχει πολύ από την αντίστοιχη των μελών της Ε.Ε. στην οποία η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί.

    Αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, η Τουρκία είναι πολύ καθυστερημένη, ενώ το οικονομικό μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιωτικοποιήσεις, του απομένει ακόμη να διανύσει μακρά πορεία. Στα ανωτέρω πρέπει να προστεθεί η κλιμακούμενη πανταχού παρούσα διαφθορά, αιτία της σύγκρουσης μεταξύ Σεζέρ και Ετσεβίτ. Η κατάσταση, εν ολίγοις, μας δείχνει μια Τουρκία απομακρυσμένη από την Ε.Ε. πολύ περισσότερο απ΄ ότι το 1999 όταν έγινε δεκτή ως υποψήφια για ένταξη χώρα. Το χειρότερο, όμως, είναι η ψυχολογική κρίση που θα δυσχεράνει την ανάκαμψη τόσο για το νέο οικονομικό επιτελείο που προετοιμάζει ο Ετσεβίτ, όσο, ενδεχομένως, και για την αντιπολίτευση που δεν έχει να παρουσιάσει καμιά αξιόπιστη εναλλακτική λύση".

    [18] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

    Μαδρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Η ισπανική εφημερίδα "EL PAIS", σε σχόλιο του Χοακίν Εστεφανία, με τον τίτλο "Η Τουρκία καίγεται και οι επενδυτές φεύγουν", αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

    "Η κρίση στην Τουρκία - αδύναμη οικονομία, με πληθωρισμό της τάξης του 55%, με εξωτερικό χρέος 110 δις δολαρίων και επιτόκια ημερήσιας προθεσμίας άνω του 6.000% με στόχο να συγκρατηθεί η έξοδος των κεφαλαίων - σημαίνει τεράστιες ουρές πολιτών προκειμένου να σώσουν τις αποταμιεύσεις τους, αύξηση των χρεών των ιδιωτών (οι οποίοι ζητούν πιστώσεις σε συνάλλαγμα για να αποφύγουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό), χρεοκοπία του νομισματικού συστήματος δεδομένου ότι αυξάνεται η αξία του σημαντικού χρέους των τραπεζών σε συνάλλαγμα (μία πρώτη εκτίμηση μιλάει για ενδεχόμενο χρεοκοπίας 12 τραπεζών επί συνόλου 80 περίπου που λειτουργούν στην Τουρκία). Σε τελική ανάλυση, σημαίνει υψηλότερο πληθωρισμό, μείωση της αγοραστικής αξίας και μείωση της κατανάλωσης και του ρυθμού αύξησης.

    Η Τουρκία δεν είναι μια οιαδήποτε χώρα: Σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ζώνη κλειδί για την αμερικανική πολιτική ασφάλειας στη Μέση Ανατολή από τις βάσεις της οποίας βομβαρδίζεται σήμερα το Ιράκ. Σημαντική είναι, επίσης, η ικανότητά της να εξαγάγει και να μεταδώσει την κρίση σε άλλες αναδυόμενες χώρες, όπως της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης, γεγονός που δικαιολογεί τις άμεσες αντιδράσεις του ΔΝΤ - το οποίο εξήγγειλε νέες διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του μακρο-οικονομικού πλαισίου - και των ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομίας των οποίων, Paul O΄Neil, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη σύμμαχο και φίλη χώρα των ΗΠΑ. Δεν είναι δυνατόν να αφεθεί ανεξέλεγκτη μία κρίση σε μια στρατηγική περιοχή, όπως η Τουρκία.

    Το γεγονός που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης ήταν η σύγκρουση μεταξύ του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της χώρας εξ' αιτίας της διαφθοράς. Ο πρώτος κατηγόρησε τον Ετσεβίτ για ανικανότητα να διορθώσει τον καπιταλισμό της παρέας που πρυτανεύει στην Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, "ο Ετσεβίτ έκανε δύο πράγματα που οι εχέφρονες πρωθυπουργοί δεν κάνουν: Πρώτον, οργίστηκε κεκλεισμένων των θυρών και, στη συνέχεια, άνοιξε την πόρτα για να το διατυμπανίσει παντού. Όταν οι πρωθυπουργοί τρέχουν προς την έξοδο φωνάζοντας "πυρκαγιά", το πιο πιθανό είναι να τον ακολουθήσουν και οι επενδυτές. Ο Ετσεβίτ το έκανε και οι επενδυτές επίσης".

    Με την τουρκική υποτίμηση φαίνεται να ενταφιάζεται οριστικά το σύστημα των σταθερών επιτοκίων.

    "Κρίμα Ατατούρκ"

    Η εφημερίδα της Μαδρίτης "LA VANGUARDIA", σε σχόλιο του Χαβιέρ Μπατάγια, με τον τίτλο "Κρίμα, Ατατούρκ", επισημαίνει μεταξύ άλλων:

    "Ο κεμαλισμός μπορεί στην εποχή του να εκπροσωπούσε τον εκσυγχρονισμό, σήμερα όμως αρνείται να γίνει παρελθόν.

    Είναι αναμφισβήτητη η τεράστια στρατηγική σημασία που έχει η Τουρκία για τη Δύση, όμως όσο κι αν αποτελεί γέφυρα μεταξύ των δύο πολιτισμών, η Τουρκία δεν είναι Δύση, ή στην καλύτερη περίπτωση, αποτελεί μόνο τμήμα της Δύσης που εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ. Δεν είναι, όμως, ενσωματωμένη στη Δύση που εκπροσωπεί η Ε.Ε..

    Το κλειδί της υπόθεσης δεν είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου και του Πρωθυπουργού. Κι ο Σιράκ με τον Ζοσπέν μπορεί να συγκρούονται αν και στα γαλλικά που ηχούν πιο κομψά. Το κλειδί της υπόθεσης είναι η διαφθορά και κυρίως η έλλειψη δημοκρατίας στο τουρκικό σύστημα. Διαφθορά, βεβαίως, υπάρχει και περισσεύει και στη Δύση. Δεν έχουμε παρά να δούμε πού βρίσκεται ο Ρολάν Ντυμά, πρώην Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ή το τέλος που είχε ο Χέλμουτ Κολ στην ενωμένη και παντοδύναμη Γερμανία. Όμως, οι διαφορές που υπάρχουν είναι αγεφύρωτες. Ο Ντυμά μπορεί να δικαστεί, όπως και ο Κλίντον μπορεί να αμφισβητηθεί για τη γενναιοδωρία του στην απονομή της προεδρικής χάριτος, χωρίς να παραπαίουν τα δημοκρατικά συστήματα της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

    Στην Τουρκία, οι επιπτώσεις της σύγκρουσης είναι οικονομικές αλλά η ρίζα του προβλήματος είναι πολιτικής φύσης. Η κρίση εξερράγη λόγω της δυσπιστίας που δημιουργεί ένα σύστημα που δεν έχει ακόμα εκσυγχρονισθεί και λόγω της αναξιοπιστίας των παραδοσιακών κομμάτων συνηθισμένων, λόγω του προστατευτικού μανδύα του Ατατούρκ, να μην μετατρέπονται ποτέ σε εξιλαστήριο θύμα".

    [19] RILKEN: ΜΕΡΙΣΜΑ 150 ΔΡΧ. ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Αυξημένες κατά κατά 65% ήταν οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Rilken, φθάνοντας στα 14,459 δισ. δρχ. έναντι 8,749 δισ. δρχ. το 1999 (ενσωματώνοντας τη δραστηριότητα της Schwarzkopf & Rilken Hellas, η οποία συστήθηκε στα τέλη του 1999 και στην οποία η εισηγμένη συμμετέχει με ποσοστό 49%).

    Τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα παρουσιάζουν αύξηση κατά 47%, φθάνοντας στα 1,806 δισ. δρχ. έναντι 1,226 δισ. δρχ. το 1999. Σε εταιρική βάση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 8,214 δισ. δρχ. έναντι 8,729 δισ. δρχ. το 1999, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 5,9%, γεγονός που αποδίδεται στην εκχώρηση της διανομής των καλλυντικών ευρείας κατανάλωσης στη θυγατρική SRH.

    Στον αντίποδα, τα προ φόρων κέρδη σημείωσαν αύξηση κατά 102% λόγω της εφάπαξ μεταφοράς αποθεμάτων της Rilken και στην ανακατανομή μεγάλου μέρους των σταθερών εξόδων προς την παραπάνω θυγατρική. Παρόλα αυτά, μετά την αφαίρεση των εκτάκτων και ανόργανων αποτελεσμάτων και το εφάπαξ αποτέλεσμα της μεταφοράς αποτελεσμάτων, η αύξηση κερδών της χρήσης 2000 ανέρχεται σε 50% έναντι των αποτελεσμάτων του 1999.

    Σημειώνεται ότι η εταιρία προτίθεται να διανείμει μέρισμα 150 δρχ. ανά μετοχή έναντι 110 δρχ. που διένειμε το 1999.

    [20] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σόφια, 27 Φεβρουαρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Εκατοντάδες εργάτες από την βουλγαρική πόλη Πλέβεν θα απασχολούνται κάθε χρόνο στην Έδεσσα, στην συγκομιδή φρούτων. Όπως δήλωσε στο Βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ ο Δήμαρχος του Πλέβεν Ν. Ζελενογκόρσκι, οι Δημοτικές Αρχές των δύο αδελφοποιημένων πόλεων θα μεσολαβήσουν για την μεταφορά και εγκατάσταση των εργατών.

    Η συμφωνία μεταξύ των Δημάρχων των δύο πόλεων αναμένεται να εφαρμοστεί από φέτος, μετά την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Βούλγαρους Πολίτες.

    Η Έδεσσα και το Πλέβεν είναι μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Διεθνούς Ενώσεως Αδελφοποιημένων Βαλκανικών Πόλεων, Πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Ζελενογκόρσκι. Η Ένωση θα πραγματοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη συνάντησή της στην Έδεσσα, τον Απρίλιο.

    [21] ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Σόφια, 27 Φεβρουαρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Την 1η Μαρτίου, θα συναντηθούν στα Τίρανα οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ιταλίας, καθώς και ο Έλληνας Υπουργός Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να εξετάσουν τις προοπτικές του Διεθνούς Κέντρου καταπολέμησης ναρκωτικών, που ιδρύθηκε πριν από 7 μήνες, με πρωτοβουλία του Αλβανού Πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα.

    [22] ΝΙΚΑΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 56,23%

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Σε 30 δισ. δρχ. ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Νίκας για τη χρήση 2000, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρήσης (27.5 δισ. δρχ). Η παραπάνω αύξηση οφείλεται κυρίως σε αύξηση του όγκου των πωλήσεων.

    Η διοίκηση του ομίλου επιδιώκοντας να αυξήσει το μερίδιο αγοράς προχώρησε σε μικρές αυξήσεις τιμών, κυρίως στο τέλος της χρήσης. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το κόστος αναδιοργάνωσης και εξυγίανσης της Ι. ΧΡ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΑΕ, τα αποτελέσματα της οποίας ανήλθαν σε ζημίες 654 εκατ. δρχ., επέδρασαν αρνητικά στο μικτό περιθώριο κέρδους και στην κερδοφορία του Ομίλου.

    Συγκεκριμένα το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε για τη χρήση 2000 σε 22,5% από 27% στη χρήση 1999. Τα καθαρά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 3.946 εκατ. δρχ., ενώ τα καθαρά κέρδη προ αποσβέσεων ανήλθαν σε 3.600 εκατ. δρχ. (5.480 εκατ. δρχ. το 1999). Τέλος, τα κέρδη προ φόρων της παρούσης χρήσης μειώθηκαν στα 1.366 εκατ. δρχ. από 3.121 εκατ. δρχ. στη χρήση 1999.

    Το προτεινόμενο από τη διοίκηση μέρισμα για τη χρήση 2000 ανέρχεται σε 1.012 εκατ. δρχ. ή 50 δρχ. ανά μετοχή, αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το μέρισμα της χρήσης 1999 (778 εκατ. δρχ. ή 50 δρχ. ανά μετοχή επί μικρότερου αριθμού μετοχών).

    Στο μεταξύ, από τα αντληθέντα καθαρά κεφάλαια ύψους 9.298 εκατ. δρχ. που προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουνίου 2000), διατέθηκαν μέχρι τις 3/12/2000 7.993 εκατ. δρχ ήτοι 86% του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων.

    Από τα παραπάνω κεφάλαια 1.796 εκατ. δρχ. επενδύθηκαν σε θυγατρικές εταιρίες του Ομίλου, κυρίως για τη βελτίωση της παραγωγικής τους δυναμικότητας αλλά και για κεφάλαια κινήσεως, 168 εκατ. δρχ. για την ίδρυση - εξαγορά των εταιριών ΑΛΕΑ ΑΒΕΓΕΤ (Ελαιουργική) και ΔΟΜΟΚΟΣ ΑΕ (τυροκομική), 499 εκατ. δρχ. για την αγορά παγίου εξοπλισμού της μητρικής εταιρίας, 3.830 εκατ. δρχ. για την αποπληρωμή δανείων και 1.700 εκατ. δρχ. για κεφάλαια κινήσεως.

    Εκτός από τις επενδύσεις που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της διοίκησης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το 2000 εξαγοράστηκε το 36% της κυπριακής K & L SnackFood Ltd που μετονομάσθηκε σε Γρηγορίου Β.Ε Ltd, το 38% της ΔΙΟΝΥΣΟΣ - ΖΩΝΑΡΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΒΕΕ και έκταση 6.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Θήβας.

    Οι τυροκομικές μονάδες ΠΛΑΤΑΙΩΝ ΑΕ και ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ προβαίνουν στην παρούσα χρήση σε επενδύσεις 500 εκατ. δρχ και 700 εκατ. δρχ. αντίστοιχα, για την αύξηση και βελτιστοποίηση της παραγωγικής τους διαδικασίας. Αντίστοιχες επενδύσεις θα γίνουν και για την τρίτη τυροκομική μονάδα του Ομίλου, την ΔΟΜΟΚΟΣ ΑΕ.

    Στον κλάδο της ελαιουργίας, ο Ομιλος προβαίνει σε επενδύσεις της τάξης των 700 εκατ. δρχ. για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της ΑΛΕΑ ΑΒΕΓΕΤ.

    [23] ITAΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Ρώμη, 27 Φεβρουαρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Mε αφορμή τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας της William M. Mercer σύμφωνα με τα οποία η Αθήνα κατατάσσεται στην τελευταία θέση όσον αφορά την ποιότητα ζωής των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, η ιταλική εφημερίδα "Sole 24 Ore" με τίτλο "Μεταξύ της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του αιώνιου κυκλοφοριακού προβλήματος, το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων", δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα του Sergio Coggiola, στην οποία αναφέρει:

    "Τελευταία στη βαθμολογία, προετοιμάζεται όμως να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. ΄Ίσως η πόλη αλλάξει όψη τα προσεχή τρία χρόνια, αλλά πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες. Ακόμη και σήμερα, κυβέρνηση και επιτροπή "Αθήνα 2004" φιλονικούν για τον πίνακα εργασιών και κυρίως για το κέντρο λήψης των αποφάσεων.

    Σήμερα η Αθήνα είναι μια πρωτεύουσα βρώμικη, χαοτική, δύσκολη, ασφυκτική λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος, αλλά με ένα μοναδικό πλεονέκτημα: την πλήρη απουσία εγκληματικότητας και μικροεγκληματικότητας. Κατά τα υπόλοιπα, είναι μια πόλη τελείως εγκαταλελειμμένη.

    Προκαλούν εντύπωση στην Πλατεία Κολωνακίου (την αριστοκρατικότερη περιοχή της Αθήνας) τα αδέσποτα σκυλιά που περιφέρονται στον μικρό κήπο της πλατείας. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν δυσανάλογα, αλλά κανείς δεν φρόντισε ποτέ να πάρει κάποια μέτρα, ακόμη περισσότερο ο Δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος, που είναι πολύ απασχολημένος με την ίδρυση του νέου κόμματός του. Αντιθέτως, τα ζώα αυτά δεν αποτελούν κανένα πρόβλημα γιατί κανείς δεν μιλάει γι' αυτά.

    Δυο βήματα πιο πέρα, οδός Τσακάλωφ, μια από τις δέκα ακριβότερες οδούς του κόσμου, κατακλύζεται από τα σκουπίδια λόγω έλλειψης κάδων σκουπιδιών, σε βαθμό που ένα γνωστό εστιατόριο είναι αναγκασμένο να τοποθετεί το ίδιο τις σακούλες με τα σκουπίδια στο δρόμο. Σε μια παράλληλη οδό, στην οδό Αναγνωστοπούλου, κατοικεί ο Πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης.

    ΄Ισως η Αθήνα έχει περισσότερα θέατρα από το Λονδίνο, αλλά οι παραστάσεις είναι πολύ κακής ποιότητας: για να γίνουμε κατανοητοί είναι λαϊκά θεάματα. Η πόλη δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες αναψυχής. Είναι λίγα και πολύ ακριβά τα εστιατόρια ποιότητας που προσφέρουν μια καλή λίστα κρασιών. Στα υπόλοιπα εστιατόρια το δείπνο προσφέρεται σε πλαστικό τραπεζομάντιλο.

    Αν δεν υπήρχαν περίπου 15.000 ταξί στην Αθήνα, θα ήταν αδύνατον να μετακινηθεί κανείς. Η κυκλοφοριακή ασφυξία αποτελεί κανόνα για όλες τις ώρες της ημέρας. Ούτε η σειρήνα ενός ασθενοφόρου δεν κατορθώνει να ανοίξει δρόμο μέσα στην κίνηση ενώ οι Αθηναίοι δεν συνηθίζουν να διευκολύνουν τη μεταφορά στα νοσοκομεία. Κι αν κάποιος, κατά κακή του τύχη, είναι αναγκασμένος να εισαχθεί στο νοσοκομείο, εκτός από την τσάντα με τα προσωπικά του αντικείμενα, πρέπει να εφοδιασθεί και με το παραδοσιακό "φακελάκι". Το έξτρα αυτό για τον γιατρό, θα επιτρέψει στον ασθενή να έχει ένα κρεβάτι σε δωμάτιο 8 ατόμων αντί σε έναν διάδρομο.

    Στην πρωτεύουσα μόνο εκδίδονται 15 ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες: ΤΑ ΝΕΑ που πουλούν 50.000 φύλλα, η ΕΣΤΙΑ που πουλά 1.000 όλες επισήμως ανεξάρτητες, αλλά όλες συνδέονται με ένα από τα δυο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα τρεις οικονομικές (7.000 φύλλα) και δυο αγγλόφωνες. Εάν εξαιρέσουμε τις δυο τελευταίες, όλες οι άλλες είναι φύλλα διαμαρτυρίας, με μικρή αξιοπιστία. Οι ιδιωτικές τηλεοράσεις, είναι τρεις αυτές που συγκεντρώνουν (σύμφωνα με αμφισβητήσιμα στοιχεία) το 80% της τηλεθέασης. Τα δελτία ειδήσεων που αρχίζουν στις 19.30 και τελειώνουν στις 21.00, συνοδεύονται από μουσική, απαραίτητη, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, για να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ίδια την είδηση.

    Στον πίνακα της "οικονομικής κατάστασης", η Αθήνα συγκεντρώνει 111 βαθμούς. Και δικαιολογημένα: τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το τρίτο κοινοτικό πακέτο, το άνοιγμα των βαλκανικών αγορών, έθεσαν ξαφνικά σε κίνηση μια οικονομική δραστηριότητα που ανασηκώνει τα θεμέλια της χώρας. Η κυβέρνηση όμως θα πρέπει να βιαστεί να ξεκινήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις κι ίσως, σε μερικά χρόνια, αρχίσουμε να μιλάμε και στην Αθήνα για ποιότητα ζωής, μια έννοια που για τους Αθηναίους είναι ακόμα "ευρωπαϊκή", δηλαδή απέχει πολύ από τον τρόπο με τον οποίο αυτοί αντιλαμβάνονται την καθημερινότητα".

    [24] ΗΠΑ: ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Βρυξέλλες, 27 Φεβρουαρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Οι σκληρότερες κυρώσεις κατά στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ιράκ θα αντιστοιχούν με τη μείωση των μέτρων που έχουν άμεσες συνέπειες στους πολίτες της χώρας αυτής, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τονίζοντας ότι η διοίκηση του Τζορτζ Μπους είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις πιέσεις στον Σαντάμ Χουσεϊν.

    "Εάν προχωρήσουμε με τις προτάσεις που συγκέντρωσα κατά την περιοδεία μου στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να σκληρύνουμε τις κυρώσεις κατά των όπλων μαζικής καταστροφής, στρατιωτικών υλικών και εξοπλισμών που βάζουν τους πολίτες της περιοχής σε κίνδυνο" είπε ο Πάουελ, ο οποίος πρόσθεσε ότι στη συνέχεια θα αρθούν ορισμένοι από τους περιορισμούς σε αγαθά προς τον ιρακινό λαό, έτσι ώστε ο Σαντάμ να μη χρησιμοποιεί πλεον τη δικαιολογία ότι οι ΗΠΑ βλάπτουν τους πολίτες της χώρας του.

    Ο Πάουελ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της περιοχής για τις πιέσεις προς τον Ιρακινό ηγέτη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 27 February 2001 - 19:13:49 UTC