Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΡΗΜΗΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ
  • [02] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΣΟΥΗΔΙΑΣ
  • [04] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
  • [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ
  • [06] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗ
  • [08] ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΡΟΝ ΠΡΟΣ ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [09] "ΝΑΙ" ΜΕΝ ΑΛΛΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΥΡΔΙΚΗ» ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ
  • [10] ΣΤΟ ΕΑΚ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΘΝΙΚΟΣ - ΝΑΟΥΣΑ
  • [11] ΣΤΕΗΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ
  • [12] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 70 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [13] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
  • [14] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ ΠΟΥ ΜΑΧΑΙΡΩΣΕ 26ΧΡΟΝΗ ΣΕ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗ
  • [15] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΝΤΕΚΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΖΕΡ
  • [16] ENHMEΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ
  • [17] PAPERPACK: ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ
  • [18] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΛΩΝΑ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟΣΚΙΤΗΣ
  • [19] ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ Ν. ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [20] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΑΜΒΑΚΗ ΣΤΟ
  • [21] ΑΝΟΔΟΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ALTEC
  • [22] ΣΑΒΕΒΣΚΙ: ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ
  • [23] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΙΣΜΠΑΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [24] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ VMZ

  • [01] ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΡΗΜΗΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Ο ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ

    Παρίσι, 28 Φεβρουαρίου 2001 (14:20 UTC+2)

    Φωτογραφία: Αλόις Μπρούνερ

    Δικάζεται ερήμην, μεθαύριο, στο Παρίσι, ο εγκληματίας πολέμου, Αλοϊς Μπρούνερ, που μαζί με άλλους Ναζί αξιωματικούς οργάνωσε το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, καθώς και την εξόντωση 24.000 Εβραίων στο Ντρανσί της Γαλλίας και άλλες περιοχές της Ευρώπης στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Δεν είναι η πρώτη, ωστόσο, φορά που δικάζεται ερήμην ο Μπρούνερ. Προηγήθηκαν οι δίκες του 1954, στο Παρίσι, και δυο χρόνια αργότερα στη Μασσαλία. Το κατηγορητήριο, αφορούσε τη δράση του διαβόητου Ναζί στο Ντρανσί και την Κυανή Ακτή.

    Η δίκη της Παρασκευής, αφορά, όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Σερζ Κλάρσφελντ, πρόεδρος της Ενωσης Απογόνων Εκτοπισμένων Εβραίων της Γαλλίας- γνωστή ως FFDJF- στη δράση του εγκληματία ναζιστή στη Γαλλία.

    Η τύχη του Αλοϊς Μπρούνερ, αγνοείται. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές είναι νεκρός, ενώ άλλες πληροφορίες τον θέλουν να έχει βρει καταφύγιο στη Συρία. Ο άλλοτε λοχαγός των Ες-Ες, κατηγορείται για σωρεία εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας.

    Χθες, ο διάσημος κυνηγός ναζιστών, Σιμόν Βιζεντάλ, δήλωσε με βεβαιότητα ότι ο Μπρούνερ είναι ζωντανός και βρίσκεται στη Συρία, όχι όμως στο διαμέρισμα της Δαμασκού, όπου υπήρχαν υποψίες ότι κατοικούσε μέχρι πρότινος, αλλά σε κάποια άλλη περιοχή της συριακής επικράτειας.

    Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένα εγείρει την υπόθεση Αλοϊς Μπρούνερ σε συζητήσεις με τη συριακή πλευρά, χωρίς ωστόσο κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, είχε μάλιστα ζητήσει τον Οκτώβριο του 1996 από τον σύρο ηγέτη, Χάφεζ ελ Ασαντ, να ερευνήσει την υπόθεση, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είχε πει, είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι οι φήμες περί διαμονής του εγκληματία ναζιστή στη Δαμασκό ήταν βάσιμες.

    [02] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2001 (10:46 UTC+2)

    Διατροφική κρίση πλήττει την Ευρώπη καθώς στο πρόβλημα των τρελών αγελάδων έρχονται να προστεθούν και τα δεκάδες κρούσματα αφθώδους πυρετού, τα οποία ανάγκασαν την κτηνιατρική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δώσει παράταση έως τις 9 Μαρτίου στο εμπάργκο που ισχύει για τα βρετανικά κρέατα..

    Η κατανάλωση βοδινού κρέατος έχει μειωθεί ήδη κατά 27% περίπου στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σημαντική είναι και η μείωση των τιμών έως και 50%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφθώδους πυρετού αντιμετωπίζει η Βρετανία. Στη Γαλλία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα θανατωθούν περίπου 20.000 αιγοπρόβατα που εισήχθησαν από τη Βρετανία, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων της ασθένειας στη χώρα. Στην Ολλανδία για προληπτικούς λόγους θανατώθηκαν 16.000 ζώα, ενώ στη Γερμανία 1500 πρόβατα.

    Εκτακτα μέτρα έλαβε και η Ιρλανδία, σταματώντας προσωρινά κάθε δραστηριότητα στις αγορές ζώων, ζητώντας από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις των ζώων.

    Η Ελλάδα πάντως εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα από τον αφθώδη πυρετό, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Ηδη από την 1η Ιανουαρίου 2001 όποιο ζώο είναι ηλικίας άνω των 30 μηνών και σφάζεται στη χώρα μας, ελέγχεται υποχρεωτικά για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, ενώ από τους μέχρι τώρα ελέγχους δεν έχει βρεθεί κανένα κρούσμα.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΣΟΥΗΔΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (13:50 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας και προεδρεύοντα της Ευρωπαικής Ενωσης, Γκόραν Πέρσον, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του έκτακτου Ευρωπαικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαρτίου στη Στοκχόλμη. Προηγήθηκε τριμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν, και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Σουηδίας, μετά τις συνομιλίες μιας ώρας που είχαν, δήλωσαν στους δημοσιογράφους:

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας τον Γκόραν Πέρσον, ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαμε σήμερα μία πολύ φιλική συνομιλία σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής που θα συνέλθει το Μάρτη στη Στοκχόλμη.

    Αυτή η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση των αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν προ έτους στη Λισαβόνα. Να σας θυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε τότε να στρέψει την προσοχή της στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στην έρευνα, στη μακροχρόνια εκπαίδευση, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δηλαδή, σε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα επιτρέψουν την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού χώρου, προκειμένου το 2010 να μπορεί αποτελεσματικά να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τις άλλες προηγμένες χώρες του κόσμου.

    Θα συζητήσουμε, λοιπόν, στη Στοκχόλμη πώς προχωρούμε σ' αυτή την κατεύθυνση. Θα εξετάσουμε τις διάφορες οικονομικές πλευρές, την εξέλιξη της τεχνολογίας, την πρόοδο του κοινωνικού κράτους, την ανταγωνιστικότητα.

    Από τις συζητήσεις που κάναμε θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία:

    ¨ Το πρώτο είναι ότι την ανάπτυξη την καταλαβαίνουμε σε συνάρτηση με την κοινωνική πολιτική και χρειαζόμαστε μια βαθύτερη και συνολικότερη προσέγγιση της κοινωνικής πολιτικής. Πρέπει να συζητήσουμε ακόμη και ιδίως να δούμε πώς, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού με τις πολιτικές στον κοινωνικό τομέα. Γιατί η διαμορφούμενη δημογραφική κατάσταση είναι διαφορετική από εκείνη που υπήρχε στο παρελθόν.

    ¨ Το δεύτερο θέμα που τονίσαμε είναι οι υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των περιφερειών. Ως εκ τούτου, οι εφαρμοστέες πολιτικές πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν και τις περιφερειακές ανισότητες. Επιπροσθέτως πιστεύουμε πως χρειάζεται μια περαιτέρω ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση στα θέματα της απασχόλησης. Στο συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο η ανεργία περιορίζεται, ωστόσο χρειάζεται εντατικοποίηση των σχετικών προσπαθειών.

    Παράλληλα, εξετάσαμε και τα θέματα των αγορών, την προσαρμοστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς στις διεθνείς συνθήκες. Εχουν πολλά να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Είμαι της άποψης πως η προετοιμασία από μέρους της Σουηδικής Προεδρίας θα οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Να προσθέσω ότι συζητήσαμε και τις διεθνείς εξελίξεις κυρίως το Μεσανατολικό. Σας θυμίζω εν προκειμένω την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Αραφάτ στην Αθήνα και το αίτημά του (με το οποίο συμφωνούμε) να θέσουμε το θέμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ενημέρωσα επίσης τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις συζητήσεις που είχαμε στα Σκόπια στη Σύνοδο Κορυφής των Βαλκανίων.

    Ασφαλώς και μας απασχόλησε το θέμα της διεύρυνσης και σε συνάρτηση μ' αυτό η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η προετοιμασία αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χάρη στις προσπάθειες του Προεδρεύοντος Πρωθυπουργού της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον, είναι όντως πολύ καλή και εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εποικοδομητική συνομιλία που είχα σήμερα μαζί του.

    Γ. ΠΕΡΣΟΝ: Δεν έχω πολλά να προσθέσω σ' αυτά που είπε ο κ. Σημίτης σχετικά με το περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής. Ισως να υπογραμμίσω ότι θέλουμε να συζητήσουμε για το πώς θα εντάξουμε τη βιοτεχνολογία στους τομείς στους οποίους θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας, στο πλαίσιο των μελλοντικών προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης. Αυτό είναι κάτι που το συζητούμε αυτή τη στιγμή στη Στοκχόλμη. Θέλουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην τεχνολογία της πληροφορικής για να καταστεί ανταγωνιστική η Ευρώπη. Όμως, πρέπει να προσθέσουμε και τη βιοτεχνολογία και αυτό θα κάνουμε στη Στοκχόλμη.

    Επίσης, όπως είπε και ο κ. Σημίτης θα συζητήσουμε το δημογραφικό θέμα της Ευρώπης, τη γήρανση του πληθυσμού της και τις επιπτώσεις που θα έχει στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, στα δημόσια οικονομικά και την ύπαρξη εργατικού δυναμικού για το μέλλον.

    Εξετάσαμε ακόμη και τις οικολογικές απαιτήσεις, ως κινητήρια δύναμη για τη μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη. Ζούμε όλοι τις κλιματολογικές αλλαγές, τα προβλήματα που δημιουργούνται σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου. Ως εκ τούτου, πρέπει να διαμορφώσουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής απειλής. Και αυτό θα το εξετάσουμε διεξοδικά στο Τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Γκέτεμποργκ στις 15 και 16 Ιουνίου. Ηδη όμως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις απαιτήσεις αυτές, τις νέες απαιτήσεις σαν κινητήρια δύναμη για νέα ερευνητικά προγράμματα, νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας.

    Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Στοκχόλμης είναι ένας τρόπος, ένα μέσο εκσυγχρονισμού της Ευρώπης για τη δημιουργία μιας Ευρώπης πιο ισότιμης, μιας Ευρώπης που προσανατολίζεται προς την έρευνα, την παιδεία, την ανάπτυξη και την ισότητα. Την ανάπτυξη και την ισότητα, το τονίζω αυτό. Αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη για την Ευρώπη και έτσι θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια των όσων αποφασίστηκαν πριν από ένα χρόνο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας.

    Οσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα συζητήσουμε στη Στοκχόλμη μαζί με το Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν τις σχέσεις Ρωσίας Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όπως γνωρίζετε, στο πρόγραμμα εργασίας της Σουηδικής Προεδρίας, ως πρώτη προτεραιότητα, εκτός από τη διεύρυνση, την απασχόληση και το περιβάλλον, έχουμε συμπεριλάβει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία. Προσκλήθηκε, λοιπόν, ο Πρόεδρος Πούτιν στη Στοκχόλμη και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πράγμα πολύ σημαντικό τόσο για τη Ρωσία, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σας ανέφερα συνοπτικά τα κεφάλαια της ημερήσιας διάταξης που θα απασχολήσει την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Στοκχόλμη. Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνω- θα εξασφαλίσει τη συνέχεια των όσων αποφασίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας. Κεντρικό θέμα μας, λοιπόν, θα είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης που πρέπει να καταστεί ο ανταγωνιστικότερος χώρος στον κόσμο.

    Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος με τους δημοσιογράφους:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη Στοκχόλμη θα συζητήσετε και το πρόβλημα των τρελών αγελάδων; Θεωρείτε πως αυτή η συζήτηση ανοίγει την επαναδιαπραγμάτευση της κοινής αγροτικής πολιτικής ή θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται στην παρούσα φάση;

    Γ. ΠΕΡΣΟΝ: Υπάρχουν ασφαλώς εκείνοι που θα ήθελαν να συζητήσουμε για το πρόβλημα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, για το θέμα της νόσου των τρελών αγελάδων, αλλά εμείς δεν προτιθέμεθα, ως Προεδρία, να θέσουμε αυτό το θέμα. Πιστεύουμε πως είναι καλύτερο οι συζητήσεις αυτές να γίνονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας. Ο καθ' ύλην αρμόδιος Επίτροπος κάνει πολύ καλή δουλειά και έχουμε ήδη μεταφέρει ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για το γεωργικό τομέα. Αν, λοιπόν, κάποιος θέλει να θέσει αυτό το θέμα στη Στοκχόλμη, δεν νομίζω ότι θα καταφέρει να μεταβάλει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος έχει πλέον καταρτισθεί και δεν προβλέπει συμπληρωματικά κονδύλια για τη γεωργία. Δεν αποκλείεται να συζητηθεί το θέμα, αλλά δεν θα αποτελέσει πρωτοβουλία της Σουηδικής Προεδρίας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου απευθύνεται τόσο προς τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό: Τι συζητήσατε με τον Κροάτη Πρωθυπουργό, κατά την τριμερή συνάντηση που προηγήθηκε;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Με τον Κροάτη Πρωθυπουργό κ. Ράτσαν συζητήσαμε τα θέματα των Βαλκανίων. Συζητήσαμε επίσης τις σχέσεις της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Όπως γνωρίζετε, θα υπογραφεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα μια συμφωνία μεταξύ Κροατίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά πάσα πιθανότητα αυτή η συμφωνία θα υπογραφεί σε περίπου δύο μήνες. Η Κροατία έχει αποφασίσει να συμμετέχει στις διαδικασίες, τόσο τις βαλκανικές, όσο και τις ευρωπαϊκές και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό.

    Γ. ΠΕΡΣΟΝ: Δεν έχω πολλά να προσθέσω ή να συμπληρώσω. Η συνάντηση αυτή αποτελεί επίσης ένα μήνυμα ότι επανερχόμαστε σε μια ομαλή κατάσταση στα Βαλκάνια. Το γεγονός ότι έγινε αυτή η συνάντηση μεταξύ Σουηδίας- Ελλάδας και Κροατίας δείχνει ότι επανερχόμαστε σε μια κατάσταση θα την έλεγα- πιο ευρωπαϊκή. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε τη συμφωνία με την Κροατία στη διάρκεια της Σουηδικής Προεδρίας. Είμαι γι' αυτό πολύ αισιόδοξος και πιστεύω ότι αποτελεί ένα πολύ θετικό μήνυμα.

    [04] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (10:12 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη 1η Μαρτίου την Κεφαλονιά, όπου 10.000 χιλιάδες Ιταλοί στρατιωτικοί σφαγιάστηκαν το Σεπτέμβριο του 1943 από τη Βέρμαχτ, τον τακτικό γερμανικό στρατό, μετά την υπογραφή της ανακωχής εκ μέρους της Ιταλίας. Τον κ. Τσιάμπι, όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από τη Ρώμη η εφημερίδα "Αυγή", θα συνοδεύουν μερικοί από τους επιζήσαντες εκείνης της τραγωδίας, μεταξύ των οποίων και ο τότε λοχαγός πυροβολικού Άμος Παμπαλόνι, σήμερα 85 ετών, γνωστός στην Ελλάδα για την αντίδρασή του στις συκοφαντίες κατά της Αντίστασης και των Ιταλών του Άγγλου Λουί Ντε Μπερνιέρ, συγγραφέα του μυθιστορήματος "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι", που γυρίστηκε και ταινία.

    Το πρώτο πρόγραμμα της ιταλικής Τηλεόρασης RAΙ-UNO μετέδωσε με την ευκαιρία αυτή ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Πάολο Τζουντέλα, γυρισμένο στην Κεφαλονιά. Μερικοί από τους επιζήσαντες καθώς και κάτοικοι της Κεφαλονιάς που έζησαν τα τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου 1943, (και δεν υπάρχει Κεφαλονίτης άνω των 65 ετών που να μην τα έζησε) μίλησαν για κείνο το φοβερό έγκλημα του γερμανικού στρατού, που μέχρι τελευταία ακόμη και οι ιταλικές κυβερνήσεις προτιμούσαν να αποσιωπούν για να μη θιγεί η "αξιοπρέπεια" του "συμμαχικού" πλέον γερμανικού στρατού. Οι πρωταίτιοι του φριχτού εκείνου εγκλήματος πολέμου δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.

    Η ταινία θέλησε να υπογραμμίσει ιδιαίτερα δυο χαρακτηριστικά εκείνων των γεγονότων. Οι 9.000 Ιταλοί στρατιωτικοί που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους πρώην συμμάχους τους, προτίμησαν το θάνατο από τον εξευτελισμό, επέλεξαν την προσωπική και εθνική αξιοπρέπεια. Ελάχιστοι παραδόθηκαν στους Γερμανούς για να καταλήξουν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι ο στρατηγός Γκαντίνι, διοικητής της μεραρχίας Άκουι, η οποία από το 1941 βρισκόταν στην Κεφαλονιά, αγνόησε την εντολή του ιταλικού Γενικού Επιτελείου να παραδώσουν τα όπλα στους Γερμανούς και κάλεσε τους άντρες του με δημοψήφισμα, γεγονός πρωτοφανές στα στρατιωτικά χρονικά, να αποφανθούν αν προτιμούσαν την παράδοση ή την αντίσταση. Και οι άντρες του προτίμησαν να πολεμήσουν. Ήταν αυτή μια από τις πρώτες πράξεις αντίστασης της Ιταλίας κατά της χιτλερικής Γερμανίας, ενώ ο βασιλιάς της με τον πρωθυπουργό στρατάρχη Μπαντόλιο κατέφευγαν στο Μπρίντιζι. Καμιά βοήθεια δε δόθηκε ούτε από την ιταλική κυβέρνηση, ούτε από τους συμμάχους στους άντρες της Μεραρχίας Άκουι.

    Εκτός από τους 9.000 άντρες που τουφεκίστηκαν ή σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των γερμανικών Στούκας, άλλοι 2500 πνίγηκαν ενώ, μετά τον αφοπλισμό τους από τις υπέρτερες γερμανικές δυνάμεις, μεταφέρονταν με πλοία από το Αργοστόλι και έπεσαν πάνω σε αγγλικό ναρκοπέδιο. Άλλοι 600 εκτελέστηκαν στην Κέρκυρα. Οι Γερμανοί στρατιώτες έπαιρναν από τους νεκρούς ρολόγια, δαχτυλίδια και βέρες, βραχιόλια και αλυσίδες με φυλαχτά, πορτοφόλια, μέχρι και τις ζώνες των παντελονιών τους.

    Στις συγκινητικές μαρτυρίες τους οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς εξήραν την ανθρωπιά των Ιταλών που έδιναν τρόφιμα στα πεινασμένα παιδιά του νησιού. Όπως λεει η κυρία Βεατρίκη, "οι Ιταλοί δεν έκαναν πόλεμο". Οι σχέσεις τους με τον άμαχο πληθυσμό ήταν ανθρώπινες. Και η διαφορά ανάμεσα σ' αυτούς και τους Γερμανούς ήταν πολύ εμφανής, λεει ο Βαγγέλης Νιοχωρίτης. "Τα μάτια των Ιταλών εκφράζανε ανθρωπιά, ενώ των Γερμανών ήσαν ψυχρά σαν του λύκου", λεει ο Νικόλας Ματιάτος.

    Σχεδόν 200 κοπέλες από το νησί παντρεύτηκαν με Ιταλούς και θα ήσαν ασφαλώς πιο πολλές, αν οι αρραβωνιαστικοί τους δεν είχαν δολοφονηθεί από τους Γερμανούς της Βέρμαχτ. Στους Άγιους Θεόδωρους τουφεκίστηκαν 136 αξιωματικοί της Άκουι, ανάμεσα στους οποίους και ο στρατηγός Γκαντίνι. Τα πτώματά τους τα έκαψαν ή τα πέταξαν στη θάλασσα.

    Από τους επιζήσαντες, που τους έκρυψαν οι Κεφαλλονίτες στα σπίτια τους και τους περιθάλψανε, πολλοί, όπως λεει ο πρώην αντάρτης Γεράσιμος Φαρακλός, πέρασαν στη Στερεά Ελλάδα και εντάχθηκαν στο αντάρτικο. Ανάμεσα τους και ο Άμος Παμπαλόνι.

    [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ

    Λονδίνο, 28 Φεβρουαρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Τα έξι νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού που εμφανίσθηκαν χθες στη Βρετανία, είναι το θέμα που συνεχίζει να κυριαρχεί στην ειδησεογραφική επικαιρότητα. Οι φόβοι ότι η ασθένεια ίσως έχει επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη άρχισαν να επιβεβαιώνονται όταν Γερμανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν χθες ότι ορισμένα βοοειδή που είχαν εισαχθεί έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό.

    Η Ιρλανδική κυβέρνηση συνέστησε στους κατοίκους της χώρας να αποφεύγουν να επισκέπτονται τη Βρετανία, αυξάνοντας τους φόβους για πιθανή απομόνωση της Βρετανίας από την υπόλοιπη Ευρώπη. Διάφορες εκδηλώσεις ανά την επικράτεια έχουν αρχίσει να αναβάλλονται, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση μετακίνησης ζώων θα διαρκέσει άλλες δύο εβδομάδες. Ο αρμόδιος Υφυπουργός Γεωργίας Νικ Μπράουν, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως η Βρετανία θα λάβει ποσό 167 εκατ. λιρών από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Η Ε.Ε., σε χθεσινή της ανακοίνωση, επέκτεινε την απαγόρευση εξαγωγών ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τη Βρετανία, έως τις 9 Μαρτίου, ενώ για μια ακόμη φορά συνεχάρη τις βρετανικές αρχές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται την κρίση. Τέλος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι οικονομικές επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα της χώρας θα είναι πολύ σημαντικές.

    [06] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εξελίξεις, έχει δρόμους να περπατήσει ενώ οι άλλοι τους ψάχνουν, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στην ίδρυση κόμματος από το Δημήτρη Αβραμόπουλο και στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

    Όπως εξήγησε, "η Ν.Δ. κάνει συνέδριο, είναι ένα κόμμα που έχει χάσει επανειλημμένα εκλογές, είναι ένα κόμμα που θέλει να πάρει την εξουσία, είναι φανερό και είναι, αυτό βεβαίως μας ευχαριστεί, που αντιγράφει σχήματα, όργανα δικά μας, προβληματισμούς, κατευθύνσεις που τις έχουμε για πολλά χρόνια εμείς, αυτή για πρώτη φορά το συζητάει και ελπίζω να προχωρήσει. Εμείς αυτά θα τα ξεπεράσουμε και θα πάμε ακόμη πιο μπροστά στο δικό μας συνέδριο. Υπάρχει ένα καινούργιο κόμμα στην πολιτική σκηνή, το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου. Ένα πολιτικό σύστημα φαίνεται να ανοίγει. Το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε ένα χρόνο σε συνέδριο. Αυτή η κινητικότητα δεν είναι κακή. Εμείς δεν τις φοβόμαστε τις εξελίξεις. Νιώθουμε ότι είμαστε η σταθερά του πολιτικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ όποιος νόμιζε ότι θα ξεμπερδέψει εύκολα μαζί του, μάλλον έχει πέσει έξω στους υπολογισμούς του. Κοιτάμε όλα αυτά με νηφαλιότητα. Θεωρούμε ότι εμείς έχουμε δρόμους που πρέπει να περπατήσουμε ενώ οι άλλοι ψάχνουν να βρουν δρόμους. Εμείς έχουμε τους δρόμους, πρέπει με τόλμη να τους περπατήσουμε και να πάμε μπροστά".

    Σχολιάζοντας τη συζήτηση που ξεκίνησε με τις απόψεις περί αλλαγής συμβόλων και ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ παρατήρησε: "Νομίζω ότι έχει έρθει στις πραγματικές της διαστάσεις η συζήτηση. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από αλλαγές πολύ σοβαρές στη δομή του, στη λειτουργία του. Έχει ανάγκη από αλλαγές πολύ σοβαρές στις σχέσεις εξουσίας που έχει διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια, έχει ανάγκη από μια πραγματική και ουσιαστική ανανέωση σε ιδέες, σε πρόσωπα, σε πολιτικές, σε οτιδήποτε συνιστά ένα ζωντανό οργανισμό που πορεύεται. Δεν μπαίνει θέμα συμβόλων και δεν νομίζω ότι θα το θέσει και κανείς".

    Σε ερώτηση αν τον ενοχλεί η συζήτηση για το ποιος θα τον διαδεχτεί στη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. απάντησε: "Δεν με ενοχλεί καθόλου, αλλά είναι τελείως ανεπίκαιρη, διότι αυτό είναι απόφαση που αφορά μετά τις αλλαγές που θα γίνουν στο συνέδριο για το καταστατικό του κόμματος κι αυτό είναι πάρα πολύ μακρινό. Θέλω να σας ενημερώσω ότι αυτό θα γίνει στο τέλος του Μαρτίου του 2002. Όπως καταλαβαίνετε να συζητάμε από τώρα για πρόσωπα για το τέλος του Μαρτίου του 2002 είναι μάλλον πρόωρο".

    Ο κ. Σκανδαλίδης πήρε μέρος στην κοινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας με τους γραμματείς των Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή και για τη σημασία αυτής της διαδικασίας είπε στους δημοσιογράφους: "Σήμερα είναι η πολιτική αφετηρία της λειτουργίας ενός οργάνου, πάνω στο οποίο επενδύσαμε μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ. Η Περιφερειακή Επιτροπή, μετά από πολλά χρόνια για πρώτη φορά εκλεγμένη με καθολική ψηφοφορίλα, θα λειτουργήσει ως μία βαθμίδα πολιτικού σχεδιασμού και αναπτυξιακής ενασχόλησης του Κινήματος και πιστεύω ότι αυτό και προς την πορεία προς το συνέδριο θα κατοχυρωθεί καταστατικά με ένα τρόπο πολύ πιο συγκεκριμένο και ουσιαστικό. Έστω και αργά το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο κόμμα που ανοίγει μία τέτοια διαδικασία ουσιαστική στο επίπεδο της περιφέρειας και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    Το πρώτο σημαντικό έργο που έχει να επιτελέσει αυτή η Επιτροπή είναι η πορεία προς το αναπτυξιακό συνέδριο. Η πορεία προς το αναπτυξιακό συνέδριο της κάθε περιφέρειας περνάει μέσα από συγκεκριμένους σταθμούς. Ο πρώτος σταθμός αναφέρεται στην πανελλήνια συνδιάσκεψη που θα γίνει την άλλη Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα με θέμα το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και οι υποδομές της χώρας. Είναι μια συνδιάσκεψη πολύ σημαντική για μας. Θα λειτουργήσει σε τέσσερα επίπεδα. Στο πεδίο του εθνικού και του περιφερειακού προγράμματος υποδομών, στο πεδίο των υποδομών της υπαίθρου και της ολοκληρωμένης της ανάπτυξης, στο πεδίο των διεθνικών δικτύων (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, ναυτιλία) και στο πεδίο των υποδομών του κοινωνικού εξοπλισμού στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην υγεία, στην πρόνοια, στον αθλητισμό.

    Μετά τη συνδιάσκεψη ο δεύτερος σταθμός είναι η διατύπωση της πρώτης αναπτυξιακής πρότασης που θα γίνει με τελική απόφαση αυτού του οργάνου (της Περιφερειακής Επιτροπής) μαζί με τους γραμματείς των Ν.Ε. για κάθε περιφέρεια. Η πρόταση θα τεθεί σε κοινωνικό διάλογο με όλους τους φορείς της περιφέρειας και ελπίζουμε ότι πριν ή λίγο μετά το Πάσχα σε όλες τις περιφέρειες θα έχουν διατυπωθεί αντίστοιχες προτάσεις. Μετά το Πάσχα θα γίνει η καθαυτό διαδικασία, ο τρίτος σταθμός του αναπτυξιακού συνεδρίου. Αυτό σημαίνει ημερίδα σε κάθε νομό και τελική κατάληξη ένα αναπτυξιακό συνέδριο στην περιφέρεια. Θα γίνει εξειδίκευση και σε επίπεδο του δήμου. Αυτή η πορεία συναντάται αντιστοίχως με τις διαδικασίες που αφορούν την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αυτές ξεκινούν με μια ανοιχτή δημοτική πρωτοβουλία σε κάθε δήμο που θα ενώσει όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και αυτό θα ξεκινήσει ουσιαστικά με την πανελλήνια συνδιάσκεψη που θα γίνει 30 και 31 Μαρτίου για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση που θα χαράξουμε την πολιτική μας για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογέςς. Είναι φανερό ότι εμείς το καλοκαίρι θέλουμε πολιτικά να είμαστε σε πλήρη διάταξη και έτοιμοι σε ότι αφορά αυτή την πορεία. Τα πρόσωπα είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, η επιλογή τους θα αποφασιστεί στον κατάλληλο χρόνο που θα εκτιμήσει ο πρόεδρος και το Εκτελεστικό Γραφείο να φέρει το θέμα σε ειδική σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής".

    Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την ταλαιπωρία που υφίστανται αυτές τις μέρες οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, απάντησε: "Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε αλλά πήρε μια διάσταση που νομίζω ότι ξεπερνάει και το μέτρο. Έχω τη γνώμη ότι τον έναν-δύο πρώτους μήνες θα υπάρξει λίγη ταλαιπωρία αλλά το σύστημα τελικά αυτό που ουσιαστικά θα απαλλάξει από κάθε ταλαιπωρία τους συνταξιούχους το επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία".

    [07] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Οι αλλαγές που θα σημειωθούν τα επόμενα χρόνια στο χώρο της ενέργειας θα είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο εκλογικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

    Το "τοπίο" στην αγορά ενέργειας, επεσήμανε, θα γνωρίσει αρκετές αλλαγές θεσμικού, επενδυτικού χαρακτήρα και επίσης στα δίκτυα τροφοδοσίας.

    "Και το ερώτημα είναι πως στέκεται ή μάλλον καλύτερα πως προχωρά η ΔΕΗ μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταλασσόμενο ενεργειακό περιβάλλον" είπε ο κ. Χριστοδουλάκης και πρόσθεσε: "Νομίζω ότι η επιλογή για τη ΔΕΗ πρέπει να περιέχει τρία καθοριστικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια ως μια ισχυρή ενιαία επιχείρηση προκειμένου να ανταγωνιστεί την απελευθερωμένη αγορά ενέργειας και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες τις οποίες αυτή δίνει. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να αναπτύξει και νέες δραστηριότητες., ενώ τέλος η τρίτη κατεύθυνση θα πρέπει να είναι η διεθνής ανάπτυξη της επιχείρησης".

    "Τα ελληνικά όρια για τη ΔΕΗ δεν είναι πλέον επαρκή. Οι σύγχρονες δυναμικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο διεθνή ορίζοντα και σήμερα η ΔΕΗ έχει όλα τα εχέγγυα για μια ανταγωνιστική, διεθνή παρουσία. Ξεκινώντας από συνεργασίες και συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και προχωρώντας σε ενεργειακές αλλά και άλλου τύπου συμμαχίες με ηλεκτρικές εταιρίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην διαδικασία αναδιάρθρωσης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της επιχείρησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αποκρατικοποίηση της επιχείρησης θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ισχυροποίηση της ΔΕΗ.

    "Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη, αλλά έχουμε όλες τις δυνατότητες η ΔΕΗ να αποτελέσει ισχυρό παίκτη της απελευθερωμένης αγοράς με όρους ανταγωνιστικότητας, τεχνολογικής πρωτοπορίας και ηγεμονικής επιχειρηματικής παρουσίας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς".

    [08] ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΡΟΝ ΠΡΟΣ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Αγκυρα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Μήνυμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, στο οποίο αναφέρει ότι η χώρα του και υπό τη δική του διακυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τη συνεργασία της με την Τουρκία, απέστειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, γράφει ο τουρκικός Τύπος.

    Το μήνυμα του κ.Σαρόν παρέδωσε στον κ. Ετζεβίτ ο απεσταλμένος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μεγίρ Ροζέν, σημειώνουν οι εφημερίδες και τονίζουν ότι στο ισραηλινό μήνυμα γίνεται λόγος για τη σημασία της Τουρκίας στην περιοχή και ζητείται από την Αγκυρα να συνεχίσει και κατά τη νέα περίοδο τις ενέργειες που άρχισε κατά το διάστημα της πρωθυπουργίας του κ. Μπάρακ ώστε να εξασφαλιστεί μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Ο Ισραηλινός απεσταλμένος, που συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και τον πρώην Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, διατύπωσε την άποψη ότι η Αγκυρα συνέβαλε πέρσι σημαντικά στο χρονοδιάγραμμα ειρήνης στη Μέση Ανατολή και σημείωσε ότι αν υπάρξει τουρκικό αίτημα για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση προς το Ισραήλ η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει και να παίξει συμβουλευτικό ρόλο.

    Ο κ. Τζεμ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού, ενώ ο κ. Ετζεβίτ τόνισε την ανάγκη εξασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή.

    [09] "ΝΑΙ" ΜΕΝ ΑΛΛΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΥΡΔΙΚΗ» ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

    Αγκυρα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Οι ενστάσεις του συγκυβερνώντος στην Τουρκία κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και οι αντιδράσεις των στρατηγών στο θέμα της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και της διδασκαλίας στη μητρική - και κουρδική - γλώσσα δεν επέτρεψαν τη χάραξη ξεκάθαρης πολιτικής στο θέμα του καταρτισμού του τουρκικού εθνικού προγράμματος που θα υποβληθεί στην Ε.Ε., γράφει ο τουρκικός Τύπος και επισημαίνει ότι εξ αιτίας των εξελίξεων αυτών στο κείμενο του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν ασαφείς διατυπώσεις για τα πολιτικά κριτήρια που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Όπως σημειώνουν οι εφημερίδες, στην τελευταία συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας συμφωνήθηκε να γίνουν αποδεκτοί οι όροι της Ε.Ε., όμως χωρίς να τηρηθούν οι προθεσμίες που θέτει η Κοινότητα ώστε να επιτευχθεί συναίνεση στα δύο θέματα που "καίνε" την Τουρκία και αφορούν:

    Στις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και τη διδασκαλία στη κουρδική γλώσσα και στην κατάργηση της θανατικής ποινής.

    Ο Τύπος παρατηρεί ότι τα μέλη του Σ.Ε.Α. συμφώνησαν στην άρση των εμποδίων για τις μεταδόσεις στην κουρδική γλώσσα, όμως αρνήθηκαν να συναινέσουν όπως αυτό γίνει μέσα στο 2001 σύμφωνα με τη θέση της Ε.Ε., ενώ για το ζήτημα της κατάργησης της θανατικής ποινής βασίστηκε όπως τα επιβαλλόμενα για την κατάργησή της βήματα γίνουν έως το 2004.

    Η εφημερίδα "Ραντικάλ" θεωρεί ότι πέραν του Κουρδικού ζητήματος, το σχέδιο του τουρκικού εθνικού προγράμματος περιέχει "ριζικές μεταβολές σε πολλούς τομείς", μερικές από τις οποίες είναι:

    Η αύξηση του αριθμού και της βαρύτητας των πολιτικών μελών του Συμβουλίου, οι τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου και αυτού περί πολιτικών κομμάτων, οι Συνταγματικές μεταβολές που αφορούν στην ελευθερία έκφρασης και συνδικαλίζεσται, οι νομικές και διοικητικές ρυθμίσεις που καθορίζουν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας, κ.λπ.

    Το 2010 η τουρκική ένταξη

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ υπεραμύνθηκαν του σχεδίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για το μέλλον της Τουρκίας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας για εκδημοκρατισμό και στις προσδοκίες της Ε.Ε.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ραντικάλ", στη συνεδρίαση του Σ.Ε.Α. επισημάνθηκε ότι ο "σεισμός" που συγκλόνισε την πολιτική και οικονομική δομή της χώρας κατά την τελευταία εβδομάδα, υποχρέωσε τους Τούρκους πολιτικούς να μην κάνουν λόγο για "σίγουρη ένταξη το 2004". Οι πολιτικοί έχουν αντιληφθεί πως το πιο λογικό είναι όπως η Αγκυρα προσανατολισθεί στο 2010 για ένταξη στην Ε.Ε. και κάτι τέτοιο πρέπει "να το χωνέψουν" και οι στρατηγοί.

    [10] ΣΤΟ ΕΑΚ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΘΝΙΚΟΣ - ΝΑΟΥΣΑ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Η ΕΠΑΕ όρισε το Εθνικό Στάδιο Μαρκοπούλου ως τόπο διεξαγωγής του αγώνα Εθνικός - Νάουσα που θα γίνει την Δευτέρα 3 Μαρτίου για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος Β' κατηγορίας.

    Το Πρωτοβάθμιο Δικαιοδοτικό Όργανο της ΕΠΑΕ κάλεσε σε απολογία την Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 10:00 τις παρακάτω ΠΑΕ και φυσικά πρόσωπα:

    Την ΠΑΕ ΠΑΟ για υβριστικά συνθήματα και ρίψη αντικειμένων από οπαδούς της στον αγώνα με την ΠΑΕ Πανηλειακός.

    Το βοηθό προπονητή της ΠΑΕ Καλαμάτα Γ. Μιλήτση για υβριστική επίθεση εναντίον του διαιτητή του αγώνα με την ΠΑΕ Εθνικός Αστέρας και την ΠΑΕ Καλαμάτα ως συνυπεύθυνη.

    Την ΠΑΕ Λεωνίδιο για ρίψη αντικειμένων από οπαδούς της στον αγώνα με την ΠΑΕ ΗΛΤΕΞ Λύκοι.

    [11] ΣΤΕΗΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αγκυρα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Στην Τουρκία συνεχίζονται τα βασανιστήρια και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζει η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και παρατηρεί ότι στη χώρα είναι διαδεδομένη η κακομεταχείριση των γυναικών από τους συζύγους τους.

    Η εφημερίδα "Χουρριέτ" δημοσιεύει ότι στην αμερικανική έκθεση επισημαίνονται τα παρακάτων για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία:

    Οι στρατιωτικοί έχουν επιρροή στην πολιτική και στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Επίσης, οι στρατιωτικοί αντιδρούν στις εκπομπές στην κουρδική γλώσσα.

    Παρά τη "ζωντάνια" που επικρατεί στα ΜΜΕ, υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στον Τύπο και την ελευθερία έκφρασης. Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο επιβάλλει ποινές σε ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα μεταξύ των οποίων και το CNN Turk.

    Το τουρκικό Σύνταγμα αναγνωρίζει την ελευθερία του Τύπου, όμως η κυβέρνηση επιβάλλει περιορισμούς στους τομείς αυτούς.

    Μετά την έκκληση του Οτζαλάν για "τερματισμό της βίας", το ΡΚΚ είναι γενικά παθητικό, αλλά σε γειτονικές χώρες υπάρχουν χιλιάδες ένοπλοι της οργάνωσης.

    Πραγματοποιήθηκαν επιτυχείς επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης "Χιζμπουλάχ".

    Στους 3.000 οι Ρωμιοί

    Κατά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι Ρωμιοί Ορθόδοξοι που ζουν στην Τουρκία ανέρχονται σε 3.000. Οι Κούρδοι είναι η πλέον πολυάριθμη μειονότητα στην Τουρκία, όπου υπάρχουν και 50.000 Αρμένιοι, 25.000 Εβραίοι, 15.000 Συροχαλδαίοι Ορθόδοξοι και 10.000 Βαχαβί.

    Τούρκοι πολιτικοί και αιρέσεις

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι παρά τις πιέσεις στους ακραίους θρησκόληπτους και στις αιρέσεις, επιφανείς Τούρκοι πολιτικοί έχουν σχέση με τις αιρέσεις και σημειώνεται ότι ο Τούρκος Επιτελάρχης στρατηγός Κιβρίκογλου ζήτησε από την κυβέρνηση να ενεργήσει πιο σκληρά όσον αφορά στους ακραίους ισλαμιστές.

    Τέλος, τονίζεται ότι το κουρδικό κόμμα HADEP και το ισλαμικό κόμμα Αρετής βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο απαγόρευσης της λειτουργίας τους "λόγω της συμπεριφοράς τους που αντιτίθεται στο Σύνταγμα" και υποστηρίζεται ότι "η κατάσταση στις φυλακές είναι άσχημη. Οι φυλακές διοικούνται καλά και οι υπηρεσίες σε ό,τι αφορά στην υγεία είναι ανεπαρκείς".

    Η εφημερίδα "Σαμπάχ" σχολιάζει ως "ήπια" την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την Τουρκία, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση και προχωρεί προς θετική κατεύθυνση.

    [12] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 70 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 28 Φεβρουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Δεκατρείς νεκροί και εβδομήντα τραυματίες είναι ο απολογισμός από τη σφοδρή σύγκρουση δύο τρένων, σήμερα το πρωί στο βόρειο Γιορκσάιρ της Μεγάλης Βρετανίας.

    Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς δεν έχουν ακόμη ανασυρθεί τα βαγόνια και τουλάχιστον 30 από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

    Το δυστύχημα προκλήθηκε όταν ο οδηγός ενός τζιπ έχασε τον έλεγχο του οχήματος εξαιτίας της χιονόπτωσης, έσπασε το κιγκλίδωμα της γέφυρας πάνω στην οποία βρισκόταν και έπεσε στις γραμμές του τρένου.

    Μια επιβατική αμαξοστοιχία έπεσε αμέσως πάνω στο φορτηγό και εκτροχιάστηκε και το εμπορικό τρένο, που διερχόταν συγκρούστηκε με μεγάλη ταχύτητα με τα εκτροχιασμένα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

    [13] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

    Αγκυρα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Ο πρεσβευτής της Αλβανίας στην Αγκυρα Ντασνόρ Ντερβίσι ζήτησε να πληροφορηθεί, απαντώντας στο ερώτημα γιατί τα Τίρανα δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος της τουρκοκρατούμενης Κύπρου, γιατί "η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφόπεδιο ως ανεξάρτητο κράτος".

    Ο Αλβανός πρεσβευτής έσπευσε να τονίσει ότι "αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν η Τουρκία αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, τότε και η Αλβανία θα αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ την οποία κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει".

    Τέλος, ο κ. Ντερβίσι ανέφερε ότι "η Αλβανία ακόμη δεν έχει αναγνωρίσει ούτε το Κοσσυφοπέδιο, όχι γιατί δεν το επιθυμεί, αλλά γιατί δεν θέλει να αποτελέσει εξαίρεση στη διεθνή κοινότητα".

    [14] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ ΠΟΥ ΜΑΧΑΙΡΩΣΕ 26ΧΡΟΝΗ ΣΕ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Στα ίχνη του δράστη που μαχαίρωσε 26χρονη σε ενεχυροδανειστήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι κινούνται οι αστυνομικές αρχές.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για κυκλώματα που είχαν συναλλαγές με το κατάστημα, ενώ ο πατέρας του θύματος θα πρέπει να θυμηθεί καλά τα πρόσωπα που είχαν μαζί του δοσοληψίες, αφού ανάμεσά τους πρέπει να βρίσκεται ο δολοφόνος.

    Συγγενείς της 26χρονης υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να διέπραξε το έγκλημα ένα μόνο άτομο, ενώ ο ιατροδικαστής, Ματθαίος Τσούγγας, δήλωσε ότι το πιο πιθανό είναι ο δολοφόνος να ήταν γνωστός της κοπέλας.

    Στο μεταξύ, η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη, ενώ δείγμα αίματος που βρέθηκε στα σκαλιά του ενεχυροδανειστηρίου έχει μεταφερθεί σε εργαστήριο της Αθήνας για ανάλυση DNA.

    [15] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΝΤΕΚΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΖΕΡ

    Αγκυρα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Την πλήρη υποστήριξή του στην πρόταση του Τουρκοκύπριου εκπρόσωπου Ραούφ Ντενκτάς για "συνομοσπονδιακή λύση" στο Κυπριακό επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος Νετζντέτ Σεζέρ, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία της οποίας επικεφαλής είναι ο δήθεν "πρόεδρος" της ψευτοβουλής Χασίπογλου.

    Ο κ. Σεζέρ υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επιδείξει εποικοδομητική στάση για την επίλυση του Κυπριακού. Από την πλευρά του, ο δήθεν "πρόεδρος" της ψευτοβουλής του ψευδοκράτους είπε ότι "από το 1974 οι δύο λαοί ζουν εν ειρήνη".

    Σημειώνεται ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό κ. Πρίνγκιν, δήλωσε ότι "απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού είναι ο συνεταιρισμός που θα βασίζεται σε ισότιμη κυριαρχία, διαφορετικά δεν γίνεται τίποτα".

    Ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι δεν φοβάται "από την πιθανή ένταξη της "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης" στην Ε.Ε., αλλά από το γεγονός ότι η ένταξη αυτή είναι δυνατό να δημιουργήσει τραγωδία στην περιοχή".

    [16] ENHMEΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντρέας Αθνες θα μιλήσουν στην ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου και ώρα 6μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΣΕΒ, στην Αθήνα, με θέμα την πρώτη Ελληνική Εμπορική και Πολιτιστική Εκθεση.

    Η Εκθεση οργανώνεται στις 5 και 6 Νοεμβρίου στο Σικάγο από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο του Σικάγο, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη του εμπορίου, των επενδυτικών και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Οι κλάδοι στους οποίους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι τρόφιμα και ποτά, υφάσματα και ενδύματα, δομικά υλικά, υψηλή τεχνολογία και τουρισμός. Ειδικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις παρουσιάζεται στους τομείς: πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, τουρισμός, τρόφιμα, ποτά, χημικά, πλαστικά, ορυχεία και μεταλλουργία.

    Χαιρετισμό στην ενημερωτική εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Πολιτισμού, θα απευθύνουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Θωμάς Αλγιανάκογλου, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΕ Χαράλαμπος Φιλαδαρλής και ο γενικός διευθυντής του ΕΛΚΕ Χαράλαμπος Ησαίας.

    [17] PAPERPACK: ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Θεαματική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών πέτυχε η Paperpack-Τσουκαρίδης το 2000. Σε ενοποιημένη βάση η εταιρία πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 5,8 δισ. δραχμών έναντι 3,8 δισ. δρχ. το 1999. Έτσι ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε κατά πολύ την πρόβλεψη της εταιρίας βάσει ενημερωτικού εντύπου στο οποίο αναφερόταν τζίρος 4,25 δισ. δρχ.

    Οσον αφορά το λειτουργικό κέρδος της εταιρίας, αυτό κυμάνθηκε εντός των στόχων της εταιρίας. Πιο συγκεκριμένα τα κέρδη προ φόρων, τόκων αποσβέσεων και εσόδων από χρεόγραφα ανήλθαν στα 953 εκατ. δρχ. Οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και εξαγορές κατά το έτος αυτό έφθασαν σε ενοποιημένη βάση τα 2,1 δισ. δρχ.

    Στο μεταξύ, η εταιρία προχωρά στη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 7 έως 10 δισ. δρχ., το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση βιομηχανικού κτιρίου 20.000 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο θα μετεγκατασταθεί η εταιρία, καθώς και για την απόκτηση παραγωγικού εξοπλισμού υψηλής παραγωγικής δυνατότητας και για εξαγορές εταιριών εντός και εκτός Ελλάδος.

    Επίσης, αποφασίστηκε - κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέλευσης - η αγορά ιδίων μετοχών σε ποσοστό έως 5% με ανώτατη τιμή 45 ευρώ. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με στόχο την στήριξη της μετοχής και θα πραγματοποιείται όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο κατά την διάρκεια των επόμενων 18 μηνών.

    Τέλος, η συνέλευση ενέκρινε ως νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου τον Γιώργο Τανισκίδη, γενικό διευθυντή της Nova Bank, σε αντικατάσταση του Αναστάσιου Τζαβέλα.

    [18] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΛΩΝΑ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟΣΚΙΤΗΣ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Όπου φτώχεια και γκρίνια. Η εντός έδρας ήττα από τον Μακεδονικό ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και τον Δημήτρη Αποσκίτη να αποτελέσει παρελθόν από τον Μίλωνα. Έτσι η διοίκηση της Νέας Σμύρνης ανακοίνωσε και εππισημ,α την απόλυσή του. Αντικαταστάτης του κ. Αποσκίτη στην τεχνική ηγεσία του Μίλωνα θα είναι ο βοηθός του, Μιχάλης Ρωμανίδης, ενώ επικρατέστερος πρώτος προπονητής είναι ο Γιώργος Καλαφατάκης.

    [19] ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ Ν. ΣΕΡΒΙΑΣ

    Πρέσεβο, 28 Φεβρουαρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Σύντομα αναμένεται να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των Αλβανών της Νότιας Σερβίας με τις αρχές του Βελιγραδίου για τον τερματισμό της κρίσης στην περιοχή.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης Ρίζα Χαλίμι δήλωσε ότι η πλατφόρμα για το διάλογο με το Βελιγράδι είναι έτοιμη και ότι χθες έγιναν οι τελευταίες αλλαγές προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

    Ωστόσο ο Χαλίμι τόνισε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η σύνθεση της αλβανικής αντιπροσωπείας που θα λάβει μέρος στις συνομιλίες και σημείωσε ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς θα υπάρξει ομοφωνία γύρω από το ζήτημα αυτό.

    Οι Αλβανοί αντάρτες του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού για το Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς (UCPMB) εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της σερβικής αστυνομίας στη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα Νότιας Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου.

    Το Βελιγράδι παρουσίασε το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο, με το οποίο ζητά την αποστρατιωτικοποίηση του UCPMB, τη μερική επιστροφή των δυνάμεων ασφαλείας, τη συγκρότηση κοινών αστυνομικών μονάδων που θα περιπολούν στην περιοχή, καθώς και την πολιτική και οικονομική ενσωμάτωση της Αλβανικής κοινότητας στη Σερβία.

    Στις αρχές του Φλεβάρη, οι Αλβανοί πολιτικοί ηγέτες συμφώνησαν ότι στην αντιπροσωπεία που θα μετάσχει στις συνομιλίες με το Βελιγράδι θα πρέπει να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Αλβανών ανταρτών.

    [20] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΕ ΑΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΑΜΒΑΚΗ ΣΤΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ασίας Αφρικής Στέφανος Ταμβάκης θα επισκεφθεί το Καμερούν από 6 έως 11 Μαρτίου 2001. Όπως τόνισε ο ίδιος στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σκοπός της επίσκεψης είναι να ενημερωθεί για τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες στο Καμερούν, επισημαίνοντας ότι οι προσωπικές επαφές συμβάλλουν στη σύσφιξη των σχέσεων στους κόλπους του ΣΑΕ.

    Ο κ. Ταμβάκης θα επισκεφθεί τις ελληνικές κοινότητες του Γιαουντέ και της Ντουάλα, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Μητροπολίτη Καμερούν Θεόδωρο Χορευτάκη.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία ο κ. Ταμβάκης παρουσίασε αναλυτικά τα προγράμματα που εκπονεί, τα προβλήματα των Ελλήνων της περιφέρειας, καθώς και σειρά προτάσεων για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του ΣΑΕ Ασίας Αφρικής.

    "Στα πέντε χρόνια ύπαρξης του ΣΑΕ αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε έχουν λυθεί, στην πορεία όμως έχουν προστεθεί άλλλα, που χρίζουν άμεσης προσοχής. Ένα σοβαρό θέμα που έχει ανακύψει είναι η αδικαιολόγητη κράτηση δύο Ελλήνων ομογενών στο Σουδάν μετά τη δολοφονία του μητροπολίτη Τίτου πριν από επτά περίπου μήνες. Στις 3 Μαρτίου θα γίνει η πρώτη ακρόαση και επαναλαμβάνω ότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος για την αθωότητά τους. Πρόκειται για δύο σεβαστούς ομογενείς, ο ένας εκ των οποίων είναι εκπρόσωπος του ΣΑΕ, ενώ ο δεύτερος έχει παρασημοφορηθεί από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας".

    Ο κ. Ταμβάκης ζήτησε από το ΥΠΕΞ μια πιο έντονη και ουσιαστική παρέμβαση για το θέμα.

    Σε ότι αφορά στο συνέδριο νεολαίας ΣΑΕ Ασίας Αφρικής, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου, ο κ. Ταμβάκης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 13 Μαϊου στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. "Η νεολαία μας δραστηριοποιείται έντονα θα έλεγα, αν αναλογισθείτε τις δυσκολίες που υπάρχουν κυρίως λόγω των αποστάσεων. Τα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους επαφές αξιοποιώντας και τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και δικτυώνονται και με άλλες ομογενειακές οργανώσεις. Εκπρόσωπος της νεολαίας μας έλαβε μέρος στο 1ο Συνέδριο Αποδήμων Νέων Κυπρίων στη Λευκωσία", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ταμβάκης.

    Τέλος, για την καλύτερη συμμετοχή των Ελλήνων Ασίας και Αφρικής στη διοργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με πρωτοβουλία του ιδίου έχει συσταθεί από τις αρχές του περασμένου έτους ειδικό γραφείο, το οποίο έχει επεξεργαστεί και καταθέσει προτάσεις προς την αρμόδια επιτροπή για τον Απόδημο του οργανισμού Αθήνα 2004.

    [21] ΑΝΟΔΟΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ALTEC

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Σε 163.4 δισ. δρχ. ανήλθε ο συνολικός κύκλος εργασιών του Ομίλου Altec το 2000, έναντι 121.5 δισ. δρχ. το 1999 εμφανίζοντας αύξηση 34%. Σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 123.3 δισ. έναντι 97.3 δισ. το 1999 (αύξηση 27%). Τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν από 10.9 δισ. το 1999 σε 12.9 δισ. το 2000, ενώ τα συνολικά κέρδη προ φόρων, στα οποία περιλαμβάνονται κέρδη από πώληση χρεογράφων, έφτασαν τα 14.7 δισ.

    Η Altec πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 59.3 δισ. έναντι 50.3 δισ. το 1999 (αύξηση 18%) και κατέγραψε λειτουργικά κέρδη 3.7 δισ. έναντι 3.0 δισ. το 1999 (αύξηση 21%), ενώ τα συνολικά κέρδη προ φόρων, συμπεριλαμβανομένων και κερδών από πώληση χρεογράφων, έφτασαν τα 5.4 δισ.

    [22] ΣΑΒΕΒΣΚΙ: ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο προπονητής της ΑΕΚ, Τόνι Σαβέβσκι αναφέρθηκε σε δύο θέματα. Το πρώτο αφορά την εμφάνιση του Τσάρτα και το δεύτερο ότι όλα όσα γίνονται στην ΑΕΚ μαθαίνονται το ταχύτερο δυνατόν.

    "Κάθε εβδομάδα όλο και κάτι γίνεται με τον Βασίλη. Συνεχώς ψαχνόμαστε να βρούμε τι φταίει. Κάθε φορά που κερδίζει η ομάδα κερδίζει και αυτός, αλλά και όλες οι κορυφαίες μονάδες", επισήμανε ο προπονητής της ΑΕΚ και συνέχισε τον απολογισμό του: "Μεγάλο ρόλο παίζει η αξία του κάθε παίκτη. Δε θέλουμε από τον Βάιο να είναι Ζιντάν, αλλά να ξέρει και λίγη μπάλα. Να μην μαρκάρει με τα μάτια".

    Όσο για όλα όσα συνέβησαν και αφορούσαν την ηρεμία της ομάδας ο κ. Σαβέβσκι δήλωσε: "Αν κάνω μία παρατήρηση δεν την κάνω για να καλύψω ένα δικό μου λάθος ή να πουλήσω κάτι άλλο. Δεν είμαι διπλωμάτης. Στο εξής θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Σε καμιάμπερ΄'ιπτωση δεν θα πρέπει να μας νοιάζει τι γράφουν οι εφημερίδες. Είναι λάθος να βγαίνουν προς τα έξω οι συζητήσεις που κάνουμε στα αποδυτήρια. Αυτό πρέπει να σταματήσει".

    Για τα σενάρια επιστροφής του κ. Μπάγιεβιτς ο κ. Σαβέβσκι δήλωσε: "Θα λειτουργήσω για το συμφέρον της ομάδας. Αν είναι καλό να έρθουν δέκα Μπάγιεβιτς ας έρθουν. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Μπήκα όμως στον χώρο και θα συνεχίσω. Σχεδιάζω την ομάδα σαν να είμαι και για τα επόμενα δέκα χρόνια".

    [23] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΙΣΜΠΑΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΣΗ

    Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα εν όψει των δημοτικών εκλογών στο κρατίδιο της Έσσης διοργανώνει στις 4 Μαρτίου στα γραφεία της η Ελληνική Κοινότητα Βισμπάντεν και περιχώρων, στην οποία θα μιλήσει αρμόδιο στέλεχος της υπηρεσίας εκλογών του κρατιδίου. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες της Γερμανίας, οι οποίοι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία απέκτησαν τη γερμανική υπηκοότητα, διατηρώντας ταυτόχρονα και την ελληνική, θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές.

    Στις εκλογικές λίστες των κομμάτων της περιοχής έχουν συμπεριληφθεί και Έλληνες πολίτες. Συγκεκριμένα στο δήμο του Βισμπάντεν θέτουν υποψηφιότητα τέσσερις Έλληνες, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της Ένωσης Νεολαίας Βισμπάντεν, μέλος της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας ΣΑΕ Ευρώπης, Σοφία Καρυπίδου. Άλλοι δύο Έλληνες είναι υποψήφιοι για τα κοινοτικά συμβούλια του Biebrich και του Schierstein.

    Η ελληνική κοινότητα καλεί τους Έλληνες της περιοχής να λάβουν μαζικά μέρος στις δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου και να στηρίξουν την ελληνική φωνή στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια.

    [24] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ VMZ

    Σόφια, 28 Φεβρουαρίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Σε αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση στα πολεμικά εργοστάσια VMZ στην πόλη Σόποτ της Βουλγαρίας, καθώς σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι απέρριψαν την τελευταία πρόταση του υπουργού Οικονομικών Μουραβέι Ράντεφ για χορήγηση άτοκου δανείου ύψους 8,2 εκατομμυρίων λέβα με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, καθώς και για την καταβολή δεδουλευμένων.

    Οι απεργοί εξέφρασαν τη διαφωνία τους και στο σχέδιο συμφωνίας που υπέγραψαν χθες βράδυ εκπρόσωποι των συνδικάτων, των απεργών και η διοίκησης των εργοστασίων, με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, κ.κ. Ράντεφ και Νέικοφ. Οι εργαζόμενοι δικαιολόγησαν την αρνητική στάση τους με την, όπως ισχυρίζονται, έλλειψη εγγυήσεων για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και λόγω του αβέβαιου, κατά την άποψή τους, μέλλοντος της επιχείρησης. Μεταξύ άλλων το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει και αποζημίωση για τις απολύσεις περίπου 2.000 εργαζομένων, οι οποίες θα ξεκινήσουν σταδιακά από αύριο.

    Οι εργάτες ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις δουλειές τους και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Πέταρ Ζότεφ.

    Κ.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 28 February 2001 - 19:13:47 UTC