Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [03] ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΚΟΡΠΑ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [04] ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΒΟΟΕΙΔΗ
  • [05] TIΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ ΑΚΟΥΣΕ Ο Κ.
  • [06] ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΤΩΝ ΙΒΙΤΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΟΥΡΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΤΕΝΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [07] "ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
  • [08] ΜΕΤΡΑ ΕΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΝΟΣΟΥ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ
  • [09] ΠΑΟ: ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΗΝ ΜΑΝΣΤΕΣΤΕΡ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΙΝΤΖΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ Ν. ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ
  • [11] ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΗΣ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"
  • [12] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [13] ΝΕΑ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΑΣ
  • [14] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • [15] A. TΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ: ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [16] ΕΠΑΦΕΣ ΓΚΕΟΑΝΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [17] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • [19] Η ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [20] ΣΕ ΙΔΡΥΜΑ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ 11 ΜΗΝΩΝ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ
  • [21] Ο ΦΙΣΕΡ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΚΑΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
  • [22] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ
  • [23] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
  • [24] ΣΥΓΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΑΦΓΦΑΝΙΣΤΑΝ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2001 (15:16 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Μήνυμα συμπαράστασης του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, προς τον Σκοπιανό ομόλογό του μεταφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, που επισκέπτεται εκτάκτως σήμερα τα Σκόπια.

    Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, η Ελλάδα στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας είναι σε ετοιμότητα να συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή. "Η θέση της Διεθνούς Κοινότητας είναι ότι η δύναμη KFOR που έχει εγκατασταθεί εδώ και καιρό, κατά την διάρκεια της κρίσης στην Γιουγκοσλαβία, θα πρέπει να συντονίσει τις προσπάθειες της, ώστε να ελέγξει την κατάσταση στα σύνορα του Κοσόβου με την FYROM και έτσι να αντιμετωπίσει όποια προσπάθεια αυτόνομων ομάδων εκδηλώνεται, η οποία μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους ρευστότητας, ανάφλεξης στην περιοχή" είπε ο κ.Ρέππας.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της FYROM, Μπόρις Τράικοφσκι, τον πρωθυπουργό, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Βιέννη, 6 Μαρτίου 2001 (14:46 UTC+2)

    Εκκληση προς τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να αναλάβει άμεση δράση προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στα σύνορα της χώρας με το Κοσσυφοπέδιο απηύθυνε σήμερα η ΠΓΔΜ.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, η ΠΓΔΜ ζήτησε τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του ΟΑΣΕ προκειμένου να εξεταστούν οι παράμετροι της κρίσης στα σύνορα με το Κόσοβο.

    Η ΠΓΔΜ ζητά την πολιτική στήριξη του ΟΑΣΕ και καλεί τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού, που μετέχουν παράλληλα και στους κόλπους του ΝΑΤΟ, να συμφωνήσουν στην ανάληψη άμεσης δράσης για την επίλυση του προβλήματος στην περιοχή, δήλωσε διπλωματική πηγή με στενές διασυνδέσεις με τη σκοπιανή αντιπροσωπεία.

    Η ένταση που επικρατεί στα σύνορα ΠΓΔΜ-Κοσσυφοπεδίου μετά τη δολοφονία τριών σκοπιανών στρατιωτών, την περασμένη Κυριακή, έχει προκαλέσει αναταραχή στη διεθνή κοινότητα, με αρκετές πλευρές να εκφράζουν ανησυχίες για τη δημιουργία μιας νέας εστίας ανάφλεξης στα Βαλκάνια.

    Η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, η οποία αποτελείται από οχτώ άτομα, έχει επανειλημμένα εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή γύρω από το χωριό Τανούσεφτσι, το οποίο εδώ και περίπου ένα μήνα βρίσκεται υπό τον έλεγχο ένοπλων αλβανών αυτονομιστών.

    Σ.Π.

    [03] ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΚΟΡΠΑ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 6 Μαρτίου 2001 (09:29 UTC+2)

    Στις ΗΠΑ, δύο μαθητές έπεσαν νεκροί από τα πυρά συμμαθητή τους στο λύκειο της Σαντάνα, στο Σαν Ντιέγκο. Άλλοι 13 άνθρωποι - μαθητές και προσωπικό - τραυματίστηκαν, όταν ο οπλισμένος νέος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον τους. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι επικράτησε πανικός στους διαδρόμους του σχολείου, την ώρα που ο ανήλικος μαθητής σημάδευε χαμογελώντας τα θύματα του.

    Ο νεαρός βρίσκεται τώρα στα χέρια της αστυνομίας, ενώ οι αρχές της περιοχής δηλώνουν πως σκοπεύουν να τον δικάσουν σαν ενήλικα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός.

    [04] ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΒΟΟΕΙΔΗ

    Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 2001 (13:12 UTC+2)

    Συνεδρίασε, σήμερα, στις Βρυξέλλες η Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) προκειμένου να αποφασίσει εάν είναι αναγκαία η παράταση του εμπάργκο στις εισαγωγές βρετανικών βοοειδών.

    Η Βρετανία είχε αποφασίσει να «παγώσει» όλες τις εξαγωγές βοοειδών για περίπου μια εβδομάδα, λόγω της ανακάλυψης κρουσμάτων αφθώδους πυρετού σε διάφορα αγροκτήματα της χώρας, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα, η ΕΕ επέβαλε το δικό της εμπάργκο στις εισαγωγές βρετανικών βοοειδών.

    Η Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ είχε δώσει παράταση στο εμπάργκο έως τις 9 Μαρτίου, αλλά ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι θα δοθεί και νέα παράταση κατά την αυριανή, νέα συνεδρίαση της Επιτροπής, αφού τα κρούσματα αφθώδους πυρετού αυξάνουν ανησυχητικά.

    Σ.Π.

    [05] TIΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ ΑΚΟΥΣΕ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Τις θέσεις του ΤΕΕ όσον αφορά το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ ανέπτυξε ο πρόεδρος του Κώστας Λιάσκας κατά την συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο κ. Σκανδαλίδη τόνισε ότι ο διάλογος πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός και δεδομένος, ενώ επισήμανε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα είναι γνωστές. Δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τις θέσεις του ΤΕΕ στην επαφή του με την κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του ο κ. Λιάσκας επισήμανε ότι το ΤΕΕ έχει και θεσμοθετημένο και κατακτημένο ρόλο σε θέματα παραγωγής της παιδείας, της τεχνικής παιδείας, της επιστήμης και της ανάπτυξης της χώρας, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας και να εκθέσει τις προτάσεις του.

    Το ΤΕΕ θα λάβει μέρος την Πέμπτη στην συγκέντρωση που προγραμματίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα στα Προπύλαια.

    [06] ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΤΩΝ ΙΒΙΤΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΟΥΡΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΤΕΝΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Τους Ιλια Ιβιτς και Ελ Καρκουρί θέλει να κρατήσει και για την επόμενη χρονιά ο προπονητής του Άρη, Μπάμπης Τεννές. Η αγωνιστική τους παρουσία στο γήπεδο τον έχει ικανοποιήσει απόλυτα με αποτέλεσμα αρκετό καιρό πριν την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού να θέλει να πάρει το "ΟΚ".

    Στον αγωνιστικό τομέα ο Δημήτρης Μάρκος μπήκε σήμερα στο πρόγραμμα των προπονήσεων βάζοντας υποψηφιότητα για συμμετοχή στον αγώνα με τον Αθηναϊκό. Ο ποδοσφαιριστής ξεπέρασε συντομότερα απ' όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί το διάστρεμμα στην ποδοκνημική που υπέστη στον αγώνα με τον Ηρακλή. Στη σημερινή προπόνηση πήρε ακόμη κανονικά μέρος ο Παναγιώτης Κατσιαρός.

    Ελαφρά διάσειση υπέστη ο Λεωνίδας Καμπάνταης κατά τη σημερινή προπόνηση της Ολυμπιακής ομάδας. Ο Καμπάνταης, που δέχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο από συμπαίκτη του σε προσπάθεια διεκδίκησης της μπάλας, υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία στο Θριάσειο Νοσοκομείο, η οποία δεν έδειξε τίποτα το ανησυχητικό κι έτσι επέστρεψε στο σπίτι του με τη σύσταση των γιατρών να παραμείνει κλινήρης για 24 ώρες.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Τάσος Δημητρίου και ο υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος κ. Άγγελος Σπυρίδων θα εκπροσωπήσουν την ΠΑΕ Άρης στο αυριανό παιχνίδι παλαιμάχων Βέροια-Άρης που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για τον παλαίμαχο παίκτη του Άρη κ. Βαγγέλη Συρόπουλο.

    Σε απολογία κάλεσε ο αθλητικός δικαστής την ΠΑΕ Άρης (στις 08.03.2001) για πειθαρχικώς ελεγχόμενες ενέργειες διαφόρων φυσικών προσώπων κατά τη διάρκεια του αγώνα Ηρακλής-Άρης του περασμένου Σαββάτου

    [07] "ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Το όνομα, το έμβλημα, την ιδρυτική διακήρυξη και τους στόχους του νέου κόμματός του παρουσίασε σήμερα στο Ζάππειο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, δίνοντας σάρκα και οστά στην ανακοίνωση της 14ης Δεκεμβρίου του 2000 για την πρόθεσή του να ιδρύσει το νέο κόμμα.

    Το όνομα του νέου κόμματος είναι "Κίνηση Ελεύθερων Πολιτών" και το έμβλημά του είναι δύο τεμνώμενοι περιστρεφόμενοι κίτρινοι κύκλοι, που σύμφωνα με το τηλεοπτικό σποτ προέρχονται από τον ήλιο. Ιδεολογικά το κόμμα κινείται στο κέντρο, ενώ το σύμβολό του εκφράζει τη σύνθεση και αλληλεγγύη των πολιτών. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε παζάρια με τα υπόλοιπα κόμματα και ότι ο ίδιος δεν θα αποχωρήσει από το δήμο Αθηναίων, μέχρις ότου ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει. Σχετικά με την οικονομία υποστήριξε ότι η οικονομική σύγκλιση της χώρας με την Ε.Ε. είναι θετική, ωστόσο η "Κίνηση Ελεύθερων Πολιτών" θέλει την ίση κατανομή του πλούτου, ενώ για τη διαπλοκή στην πολιτική, παραδέχτηκε την ύπαρξή της, ωστόσο δεν θα επηρεάσει και δεν θα εμποδίσει τον ίδιο. Τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ της συμφιλίωσης του επιχειρηματικού με τον πολιτικό κόσμο.

    Οπως ανακοίνωσε, το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος θα γίνει το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

    Η ιδρυτική διακήρυξη της "Κίνησης Ελεύθερων Πολιτών" κινείται σε....σημεία:

    - η κοινωνία ξεπέρασε το κράτος και τη συμβατική πολιτική, η ελληνική κοινωνία είναι πιο μπροστά από τις λογικές των υπαρχόντων πολιτικών σχημάτων

    - οι ελεύθεροι πολίτες έχουν ανατρέψει στην πράξη τους ιδεολογικούς και πολιτικούς διαχωρισμούς που χαρακτήριζαν και στιγμάτιζαν την περιόδο της μεταπολίτευσης.

    - η νέα Ελλάδα καλείται να αφήσει πίσω της το πρόσχημα των μεγάλων ιστορικών αντιθέσεων, των ιδεολογικών απολύτων, του κρατισμού, του λαϊκισμού και του δογματισμού

    - η νέα εποχή απαιτεί ένα νέο αρχιτεκτονικό όραμα μίας κοινωνίας πολιτών που βασίζεται στις αξίες της ισότητας, της δημοκρατίας και της ατομικής ευθύνης. Μία νέα κοινωνία που επιδιώκει να είναι δίκαιη και ανεκτική με όλους, που αμφισβητεί οποιαδήποτε συμβατική και καθεστωτική εξουσία

    - η σύνθεση του πολίτη κέντρου, είναι σύγχρονη αναγκαιότητα και επιβεβαιώνει πολιτικά στην πράξη τη θέση ότι η δημοκρατία είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης. Το νέο κέντρο αλλάζει την πολιτική γεωγραφία του 21ου αιώνα, δεν αποτελεί μία ενδιάμεση θέση στον παλιό πολιτικό χάρτη. Δημιουργεί ως σημείο σύγκλισης της κοινωνίας ένα νέο πολιτικό χώρο καινοτόμο και δυναμικό, πρωτότυπη προγραμματική σκέψη και πολιτική επινόηση

    - ο πλούτος της Ελλάδας και της δημοκρατίας είναι η ελεύθεροι πολίτες της. Το "Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών" εκφράζει την πολιτική σύνθεση των αρχών της ελεύθερης οικονομίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επενδύει στον άνθρωπο, προάγει την ατομική και συλλογική υπευθυνότητα και την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Δίνει νέα μορφή και περιεχόμενο στη νέα ελληνική πολιτεία, θέλουμε μία δημοκρατία που λειτουργεί και παράγει.

    - το "Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών" προτάσει την οικονομία της δημιουργίας, στοχεύει στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου με όρους ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς, τεχνολογιών αιχμής, αναπτυγμένων εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής συνοχής. Πιστεύει ότι η κοινωνική συνοχή και το κράτος πρόνοιας εξασφαλίζονται από μία υγιή, ελεύθερη και ανταγωνιστική οικονομία, που σέβεται όλους τους συμπρωταγωνιστές της.

    - προτάσει τη δίκαιη κοινωνία. Κάθε σύγχρονη κοινωνία κρίνεται από τον τρόπο, το ηθος και την ανεκτικότητα που αντιμετωπίζει την διαφορετικότητα των πολιτών της. Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε είδος κοινωνικου αποκλεισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας.

    - η Ελλάδα προτάσει την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, καλείται να μετουσιώσει σε πράξη τη θεσμική κατοχύρωση και εδραίωση της περιφερειακής αποκέντρωσης και τη διασφάλιση ιδίων και επικουρικών πόρων για αυτόνομη ανάπτυξη.

    - το "Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών" προτάσει την πρώτυπη διακυβέρνηση. Πιστεύουμε στον εκπαιδευτικό και πολιτισμικό χαρακτήρα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβερνητική δράση και συμπεριφορά οφείλει να εμπεριέχει στοιχεία δημόσιου ήθους και πολιτισμού, εισάγοντας νέα πρότυπα στην ελληνική κοινωνία. Θέλουμε ένα μικρό, ευέλικτο, και αποτελεσματικό κράτος. Καλούμαστε να προχωρήσουμε με τόλμη σε βαθιές διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και στις δομές του δημόσιου τομέα.

    - προτείνει ελεύθερη και σύγχρονη παιδεία, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που κατοχυρώνει το δικαίωμα ίσης πρόσβασης και επιλογής στη γνώση, καλλιεργεί την κριτική και δημιουργική σκέψη, σέβεται τη διαφορετικότητα, εμπεδώνει εθνική συνείδηση και ήθος. Ενα σύστημα που αναγνωρίζει τη συμπληρωματικότητα της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    - προτάσει τη δυνατή και οικουμενική Ελλάδα. Η αμυντική θωράκιση της χώρας με γνώμονα την εθνική ασφάλεια και ανεξαρτησία είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για τη δυναμική της παρουσία σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον. Η εξωτερική πολιτική απαιτεί κατοχύρωση και θεσμική θωράκιση που να διασφαλίζει την εθνική και υπερκομματική της λειτουργία και αποστολή στη βάση σταθερών αξόνων αναφοράς και μακρόπνοων στόχων. Αναγνωρίζουμε την εθνική προσφορά και πνευματική αποστολή της εκκλησίας στην πορεία του ελληνισμού. Η εκκλησία συμφιλιωμένη με την πολιτεία μέσα από τους διακριτούς ρόλους τους σε πνεύμα και στάση αμοιβαίου σεβασμού. Επιβεβαίωση του εθνικού ρόλου και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του οικουμενικού ελληνισμού στη νέα παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.

    [08] ΜΕΤΡΑ ΕΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΝΟΣΟΥ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ

    Βρυξέλες, 6 Μαρτίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε το κλείσιμο των εθνικών συνόρων για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές ζώντων ζώων για διάστημα επτά ημερών και παράτεινε το εμπάργκο στην εξαγωγή κρέατος από τη Βρετανία μέχρι τις 27 Μαρτίου, ανακοίνωσε Σουηδός αξιωματούχος. Η ΕΕ προέβη σε αυτά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου του αφθώδους πυρετού.

    Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας Ντέηβιντ Μπιρν δήλωσε ότι δεν τίθεται ακόμη θέμα επιδημίας αφθδώδους πυρετού στην Ευρώπη χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξει αυτή η εικόνα τις επόμενες ημέρες. Για τον λόγο αυτό υποστήριξε ο ίδιος δεν πρόκειται να ξεκινήσει επιχείρηση εμβολιασμού των ζώων που κινδυνεύουν από τη νόσο.

    Η Γαλλία απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές ζώων μέσω των οποίων μπορεί να μεταδοθεί η νόσος του αφθώδους πυρετού. Ο γάλλος υπουργός Γεωργίας, Ζαν Γκλαβανί, ανακοίνωσε ότι από τις εξετάσεις που έγιναν σε ζώα, σε πέντε περιοχές της χώρας, βρέθηκε ένα πρόβατο με συμπτώματα της ασθένειας.

    [09] ΠΑΟ: ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΗΝ ΜΑΝΣΤΕΣΤΕΡ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Με το μυαλό των παικτών του ΠΑΟ στο παιχνίδι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Τσάμπιονς Λιγκ η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει. Ο προπονητής του ΠΑΟ, Στράτος Αποστολάκης δηλώνει ικανοποιημένος για τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας. "Είναι το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι. Μας ενδιαφέρει να παίξουμε καλά και να δείξουμε τον καλό μας εαυτό. Θα είναι ότι καλύτερο τόσο για μας όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο", τόνισε ο κ. Αποστολάκης και συνέχισε: "Η ομάδα μου δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάστασή της. Είμαστε κουρασμένοι, αλλά θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε όλες μας τις δυνατότητες και επιλογές μας.

    Ο νέος τεχνικός του ΠΑΟ, αναφέρθηκε και στους στόχους που έχει θέσει η ομάδα. "Πρώτος στόχος είναι η δεύτερη θέση το Πρωτάθλημα. Ακολουθεί το κύπελλο Ελλάδος και έπειτα οι υπόλοιπες υποχρεώσεις μας στο Τσάμπιονς Λιγκ".

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΙΝΤΖΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ Ν. ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ

    Βελιγράδι, 6 Μαρτίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς κατηγόρησε τους Αλβανούς "τρομοκράτες" στη Νότια Σερβία και την ΠΓΔΜ ότι προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του εθνικού οδικού δικτύου που συνδέει τα Βαλκάνια με την Ευρώπη.

    "Πρόκειται για ένα ισχυρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι τώρα σαφές: δεν πρόκειται για πληθυσμό που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά οργανωμένη τρομοκρατία που έχει στόχο τον επαναπροσδιορισμό της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μετά τη νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού της ΠΓΔΜ και ενόπλων ανταρτών, που ελέγχουν το χωριό Τανούσεφτσι κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

    Ο κ. Τζίντζιτς είπε ότι οι εκατοντάδες πάνοπλοι αντάρτες που έχουν εγκατασταθεί στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου και στο χωριό Τανούσεφτσι της ΠΓΔΜ επιδιώκουν "να αποκόψουν το στρατηγικό δρόμο που συνδέει την Αθήνα με τα Σκόπια και τη Νις.

    Οι στρατιωτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ συγκρούονται με ομάδα Αλβανών ανταρτών εδώ και εβδομάδες, ενώ οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται αντιμέτωπες με Αλβανούς αντάρτες στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη εδώ και ένα χρόνο, με συχνές αιματηρές συγκρούσεις.

    Η άποψη Τζίντιζτς ότι οι δυνάμεις αυτές είναι μέρος του ίδιου προβλήματος ταυτίζεται με τη θέση του ΝΑΤΟ ότι οι δύο ομάδες πιθανώς συνδέονται υποκινούμενες από τον αλβανικό εθνικισμό, το οργανωμένο έγκλημα, κυρίως το λαθρεμπόριο όπλων και τη διακίνηση ναρκωτικών.

    Ο κύριος δρόμος που συνδέει τα νότια και κεντρικά Βαλκάνια με την υπόλοιπη Ευρώπη απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις θέσεις στη Νότια Σερβία που έχει καταλάβει ο αποκαλούμενος Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς (UCPMB).

    O UCPMB ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα κρίνει αν η κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου κατοικούν 70.000 Αλβανοί και 30.000 Σέρβοι θα αυτονομηθεί ή θα ενωθεί με το Κόσοβο.

    Το νοτιότερο άκρο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης απέχει μόνο 20 χλμ από το χωριό Τανούσεφτσι.

    "Χρειαζόμαστε περιφερειακή προσέγγιση για να διευθετήσουμε το πρόβλημα", είπε ο κ. Τζίντζιτς και εξέφρασε ικανοποίηση για τη στενή συνεργασία μεταξύ Βελιγραδίου - Σκοπίων και Αθήνας.

    [11] ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΗΣ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα για το διεθνές τουρνουά Ακρόπολις που διεξάγεται στις 10-11 Μαρτίου στο κλειστό της Γλυφάδας. Οι αγώνες θα είναι αφιερωμένοι στον χρυσό Ολυμπιονίκη της Μόσχας το 1980, Στέλιο Μηγιάκη.

    "Η προσφορά του Στέλιου Μηγιάκη στην ελληνική πάλη είναι μεγάλη και θεωρούμε χρέος μας να του αφιερώσουμε τους συγκεκριμένους αγώνες. Σε αυτούς μετέχουν μεγάλα ονόματα και θα έχουν προϋπολογισμό περίπου 20 εκατομμυρίων", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ, Θόδωρος Χαμάκος.

    Το παρών στην συνέντευξη Τύπου για το "Ακρόπολις" έδωσε ο ΓΓΑ, Νίκος Εξαρχος που μεταξύ άλλων τόνισε: "Η πάλη είναι ένα άθλημα που μας έχει χαρίσει μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν. Θεωρώ ότι και το 2004 θα γίνει κάτι τέτοιο", τόνισε ο ΓΓΑ.

    Από την άλλη ο Κώστας Θάνος που παραβρέθηκε στην συνέντευξη Τύπου τόνισε: "Μετά από οκτώ χρόνια, δεν θα κατεβώ στο Ακρόπολις. Αισθάνομαι περίεργα. Σύντομα θα ξεπεράσω το πρόβλημα τραυματισμού μου".

    Στο τουρνουά "Ακρόπολις" που θα διεξαχθεί στις 10-11 Μαρτίου στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας, μετέχουν οι χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Τυνησία, Ελβετία, Ιταλία, Ιράν, Αλβανία, Κορέα, Σενεγάλη, Ρουμανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Τουρκία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Συρία.

    Από ελληνικής πλευράς μετέχουν οι εξής αθλητές:

    54κ Κιουρεγκιάν, Μασούρας

    58κ Θεοδοσιάδης

    63κ Γκίκας, Παπαευθυμίου, Σπυριδάκης, Αποστόλου

    69κ Παπαδόπουλος, Αρκουδέας, Μπούκης

    76κ Κολιτσόπουλος, Τσαντούλας

    85κ Κατσαρός, Φάλιας, Ζαμπράκας, Αναγνώστου

    97κ Σάββας, Ατματζίδης, Γ.Κουτσιούμπας, Τσανίδης

    130κ Ξ.Κουτσιούμπας, Σοφιανίδης

    [12] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 6 Μαρτίου 2001 (20:55 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Ρουμάνος υπουργός, αρμόδιος για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Χίλντεγκαρντ Πούβακ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει από το 2001 μέχρι το 2002 όλα τα "κεφάλαια" διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Ο κ. Πούβακ είπε ότι μέχρι το τέλος του 2001 θα ανοίξουν είκοσι σημεία διαπραγματεύσεων ως ακολούθως: μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ανοίξουν τα κεφάλαια που αφορούν στην κοινωνική πολιτική, στην ενέργεια, στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, στη φορολογία, μέχρι τον Μάιο αυτά που αφορούν στη βιομηχανία, στην οικονομική και νομισματική πολιτική, στη δικαιοσύνη, στα εσωτερικά θέματα και στον οικονομικό έλεγχο και τον Οκτώβριο όσα αναφέρονται στη γεωργία και στη προστασία του περιβάλλοντος.

    [13] ΝΕΑ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Ενός κακού χίλια έπονται... Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον τρις Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών, Πύρρο Δήμα που υποβλήθηκε στις ΗΠΑ σε αρθροσκόπηση. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης υπεβλήθη σε διορθωτική αρθροσκόπηση στη Νέα Υόρκη, από τον γιατρό Ντέηβιντ Αλτσεκ. Όμως η υγεία του δεν εμπνέει καμιά ανησυχία και ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος.

    Ο Πύρρος Δήμας πήγε στη Νέα Υόρκη για το καθιερωμένο τσεκ-απ, αλλά ο γιατρός που τον εξέτασε του είπε ότι πρέπει να γίνει καθαρισμός στον ώμο του με αποτέλεσμα ο Ολυμπιονίκης να μπει για δεύτερη φορά στο χειρουργείο.

    [14] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Αθήνα, 6 Μαρτίου 2001 (20:44 UTC+2)

    "Η κοινωνία των πολιτών δίνει την απάντηση στις προκλήσεις της νέας εποχής", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία, η Ενωση Πολιτών για την Παρέμβαση και η Πρωτοβουλία Πολιτών της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Οικολογίας.

    Στην ομιλία του με θέμα: "Για μία ανοιχτή κοινωνία και μία κοινωνία των πολιτών"

    ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στα βήματα προόδου που έχουν γίνει στη χώρα και στις μη αναστρέψιμες αλλαγές που αντιμετωπίζονται διαφορετικά από κοινωνικές δυνάμεις και πολίτες, ενώ τόνισε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μία υπαρκτή πραγματικότητα που δεν πρέπει να τη δαιμονοποιούμε.

    "Δεν υπάρχει γενιά που να μην υπερηφανεύεται ότι ζει σε ενδιαφέρουσα εποχή. Από την άποψη αυτή δεν διαφέρουμε πολύ από τις προηγούμενες γενιές. Παρ' όλα αυτά, η εποχή μας είναι ιδιαίτερη λόγω της ταχύτητας και της ριζικότητας των αλλαγών. Αλλαγών που επέρχονται σε όλα τα επίπεδα: από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι την καθημερινότητα, από τις επικοινωνίες μέχρι τις κοινωνικές σχέσεις, από το πολιτικό σύστημα μέχρι την οικονομία. Αλλαγών που οδηγούν σε μια νέα, ριζικά νέα πραγματικότητα. Πολύπλοκη, αντιφατική, με πολλές διακινδυνεύσεις, αλλά και πλούσια σε προκλήσεις και δυνατότητες.

    Οι νέες συνθήκες θέτουν με επιτακτικό τρόπο ένα ερώτημα που οφείλει να απασχολεί όλους τους πολίτες της χώρας μας: Πώς μπορεί η χώρα μας να έχει παρουσία στο νέο τοπίο, στον νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας; Ποιό μοντέλο οργάνωσης οφείλει να ακολουθήσει η κοινωνία μας προκειμένου να παρακολουθήσει ενεργά τις εξελίξεις; Ποιές πλευρές της φυσιογνωμίας μας πρέπει να καλλιεργήσουμε για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται; Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι μας προκειμένου να βρισκόμαστε σταθερά στο κέντρο των όλο και πιο ορμητικών εξελίξεων;

    Γιατί η Eλλάδα του 2001 βρίσκεται πλέον στο κέντρο των εξελίξεων. Η σημερινή Ελλάδα δεν είναι αυτή που ήταν.

    Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προόδου. Eίναι μεγάλες οι αλλαγές. Mερικές μάλιστα αποτελούν ρήξεις με το παρελθόν. Καθιστούν την εξέλιξη μη αναστρέψιμη.

    H πρώτη μεγάλη μη αναστρέψιμη αλλαγή έχει επέλθει στο οικονομικό επίπεδο. H Ελλάδα του 2001 δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα της φτώχειας, της υπανάπτυξης, του υψηλού πληθωρισμού και της οικονομικής αστάθειας, που χαρακτήριζαν τη χώρα από τη δεκαετία του 1950, για να μην αναφερθούμε σε παλαιότερες εποχές. Με βάση τα στατιστικά δεδομένα του ΟΟΣΑ, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Eλλάδας την κατατάσσει κάπου μεταξύ 25ης και 29ης χώρας στον κόσμο.

    H δεύτερη μεγάλη μη αναστρέψιμη αλλαγή έχει πραγματοποιηθεί στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων. H Ελλάδα του 2001 είναι στην καρδιά του διεθνούς συστήματος. Είναι κράτος του κέντρου. Mε μόνη ουσιαστική εξαίρεση το λεγόμενο G8, στο οποίο δεν θα μπορέσει ποτέ να συμμετάσχει λόγω μεγέθους, η Eλλάδα είναι μέλος όλων σχεδόν των σημαντικών οργανισμών τοπικής, περιφερειακής ή διεθνούς εμβέλειας.

    H τρίτη μη αναστρέψιμη αλλαγή έχει συντελεστεί στο κοινωνικό επίπεδο. Κάποτε έφευγαν από την Ελλάδα οι νέοι άνθρωποι για να βρουν αλλού την τύχη τους. Η Ελλάδα ήταν χώρα εξαγωγής εργατικού δυναμικού. Τώρα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Η Ελλάδα του 2001 αποτελεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της, χώρα εισαγωγής ανθρώπινου δυναμικού, χώρα υποδοχής μεταναστών. Ταυτόχρονα, λόγω της κοινωνικής αυτής μεταβολής έχει μεταβεί, πάλι για πρώτη φορά, από ένα καθεστώς πολιτισμικής ομοιογένειας σε ένα καθεστώς πολιτισμικού πλουραλισμού και πολυμορφίας.

    H τέταρτη μη αναστρέψιμη αλλαγή ανήκει στο πολιτικό επίπεδο. Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 έχει πλέον παγιωθεί μια αυθεντική δημοκρατία, το πιο δημοκρατικό καθεστώς στη νεότερη ελληνική ιστορία, πράγμα που αποτελεί κρίσιμο ορόσημο στη διαδικασία ανάπτυξης των πολιτικών μας θεσμών.

    Yπάρχει, τέλος, μια πέμπτη σημαντικότατη αλλαγή, στην εμπειρία των γενεών. Oι Ελληνίδες και οι Έλληνες που έχουν γεννηθεί μετά το 1974, αποτελούν την πρώτη από καταβολής του νεοελληνικού κράτους γενεά που μεγάλωσε χωρίς βιώματα προσφυγιάς, πολέμου, ξένης κατοχής, εμφυλίων διχασμών και συρράξεων. Χωρίς τραύματα από έκτακτα καθεστώτα και πραξικοπήματα, μεγάλες πολιτικές ή οικονομικές κρίσεις. Χωρίς μνήμες που τόσο βαθιά σημάδεψαν τη ζωή αλλά και τη θεώρηση του κόσμου όλων των προγενέστερων γενεών.

    Αυτές οι ριζικές, οι μη αναστρέψιμες αλλαγές αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις κοινωνικές δυνάμεις και τους πολίτες. Θετικά, με υπερηφάνεια και αισιοδοξία, από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού. Πλατιά κοινωνικά στρώματα, τείνουν να αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις νέες δυνατότητες και να αποκομίζουν οφέλη από το νέο περιβάλλον. Χτίζεται έτσι μία νέα ατομική και συλλογική αυτοπεποίθηση για τις προοπτικές μας για το μέλλον της γενιάς που έρχεται.

    Σίγουρα κάποιοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις είτε γιατί αντικειμενικά δεν έχουν τη δυνατότητα είτε γιατί αμφιβάλλουν ότι μπορούν. Η πολιτεία και η κοινωνία οφείλουν να στηρίξουν τους αδύναμους και να ενισχύσουν στην προσπάθειά τους όσους διστάζουν.

    Τέλος υπάρχουν στην κοινωνία μας, όπως παντού άλλωστε, κοινωνικές αλλά και θεσμικές δυνάμεις, που δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τον βηματισμό των αλλαγών της κοινωνίας μας. Δεν επιθυμούν γιατί χάνουν τα προνόμιά τους ή τους μηχανισμούς εξουσίας τους ή επειδή ξεπερνιούνται από τη νέα εποχή. Γι' αυτό αμύνονται και αντιδρούν. Φοβούνται τις αλλαγές και αναλίσκονται στην προσπάθεια καθυστέρησης ή ακόμα και ακύρωσης των εξελίξεων.

    Οι δυνάμεις αυτές διαπνέονται από ανασφάλεια, από φοβία απέναντι στον νεωτερισμό. Από ιδιοτέλεια και από δυσπιστία απέναντι στο διαφορετικό. Γιατί τί άλλο εκτός από ανασφάλεια υποδηλώνουν οι προτροπές σε απομονωτισμό; Τί άλλο παρά φοβία απέναντι στην εξέλιξη κρύβεται πίσω από την καθηλωτική επίκληση ενός εξιδανικευμένου παρελθόντος; Τί άλλο παρά δυσπιστία απέναντι στο διαφορετικό δείχνει η εχθρότητα ή η διγλωσσία απέναντι στον ξένο, τον μετανάστη, τον πολιτικό πρόσφυγα; Τί άλλο παρά ιδιοτέλεια εκφράζει η προσκόλληση σε στενά και άμεσα συμφέροντα;", τόνισε.

    "Η εμμονή σε συλλογικές παραστάσεις του παρελθόντος, η φοβικότητα και η δυσπιστία απέναντι στο διαφορετικό επιτείνονται μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον. Αποκτούν άλλες διαστάσεις στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης.

    H παγκοσμιοποίηση είναι υπαρκτή πραγματικότητα. Δεν πρέπει να τη δαιμονοποιούμε και δεν ωφελεί να την εξορκίζουμε. Πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με λογισμό και με πράξη.

    H παγκοσμιοποίηση είναι σύνθετο φαινόμενο. Άρα πρέπει να αναλυθεί, και όχι να διαστρεβλωθεί με απλουστεύσεις. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τις θετικές της επιπτώσεις και να μετριάσουμε τις αρνητικές.

    Στις θετικές επιπτώσεις περιλαμβάνεται η μεγάλη πρόοδος στην οποία έχει οδηγηθεί η ανθρωπότητα σε πολλούς τομείς. Την οικονομία, την υγεία, την παιδεία. Ας αναλογιστούμε την ανάπτυξη των οικονομικών ανταλλαγών ή την πρόοδο της τεχνολογίας. Ας σκεφτούμε τον πολλαπλασιασμό των εκπαιδευτικών ευκαιριών και ανταλλαγών. Την τεράστια πρόοδο της ιατρικής και τη συνεχή βελτίωση της περίθαλψης.

    Αν όμως αυτές είναι οι κυριότερες θετικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, τί γίνεται με τις αρνητικές; Η πύκνωση των επικοινωνιών δεν οδηγεί στην ομοιομορφία; Στον θρίαμβο του μέσου όρου, του μαζικά αποδεκτού, του οικονομικά αποδοτικού; Η κατάργηση των συνόρων δεν καταλήγει στην απώλεια της ιδιαίτερης ταυτότητας εθνικής, θρησκευτικής, πολιτισμικής; Η ανταλλαξιμότητα των πάντων στις διαστάσεις του πλανητικού χωριού δεν οδηγεί στην απόλυτη κυριαρχία της αγοράς; Η κουλτούρα και η παράδοσή μας, οι μνήμες και τα ιστορικά βιώματά μας δεν κινδυνεύουν από την ισοπέδωση και την ομοιομορφία;

    Τα ερωτήματα αυτά δεν τίθενται μόνο στη χώρα μας. Τίθενται με ιδιαίτερη ένταση σε πολλές, αν όχι όλες, ακόμη και τις μεγαλύτερες χώρες.

    Ποιά είναι η απάντηση στα ερωτήματα αυτά; Ποιά απάντηση πρέπει να δώσει η ελληνική κοινωνία, μια κοινωνία που έχει διανύσει την μεγάλη απόσταση που ανέφερα, μια κοινωνία που ανοίγεται στο μέλλον;

    Είμαι βέβαιος ότι η απάντηση που δίνουμε όλοι μας δεν μπορεί να είναι η άκριτη επιστροφή στο παρελθόν και την παράδοση. Δεν μπορεί να είναι το σάλπισμα για την αναβίωση των προβιομηχανικών ηθών και αντιλήψεων, όπου ένα ήταν το σωστό και κανενός δεν περνούσε από το μυαλό να το αμφισβητήσει. Δεν μπορεί να είναι η φυγή προς τα πίσω. Στις προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος δεν απαντάμε με την περιχαράκωση στο κλειστό σύμπαν της παραδοσιακής κοινότητας, με την τυφλή προσήλωση στη παράδοση, με την ευλαβική τήρηση αδιαμφισβήτητων και αμετακίνητων κανόνων, με την αυτάρκεια και την ασφάλεια του δήθεν αιωνίου.

    Η Ελλάδα στο κατώφλι του 21ου αιώνα δεν χρειάζεται την επιστροφή σε μια εικόνα φοβίας, ανασφάλειας, αδράνειας. Η εικόνα αυτή δεν αρμόζει σε μια σύγχρονη χώρα. Δεν αρμόζει στην αξιοπρέπεια του Έλληνα πολίτη.

    Η εικόνα αυτή δεν μας ταιριάζει, γιατί η ιστορία δεν γυρίζει πίσω. Πίσω από την έκκληση ορισμένων για επιστροφή στην παράδοση κρύβεται κάτι άλλο, βλαβερό και επικίνδυνο. Κρύβεται η ψευδεπίγραφη ανακατασκευή της παράδοσης με δήθεν σύγχρονους όρους. Στόχος η παράδοση να αναδιαμορφωθεί για να γίνει το κύριο πρόσχημα απόκρουσης κάθε κίνησης εκσυγχρονισμού και ανοίγματος στο μέλλον.

    Η εικόνα της φοβίας και της αδράνειας δεν μας ταιριάζει, γιατί αδικεί την ίδια την πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Αδικεί τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, τους εργαζόμενους που μοχθούν, τους καινοτόμους επιστήμονες, τους δημιουργούς. Αδικεί τη μεγάλη απόσταση που έχουμε διανύσει, τις θυσίες μας, αλλά και την όρεξή μας για προκοπή. Αδικεί μια κοινωνία που στάθηκε ικανή να αλλάξει ριζικά και να αναδεχθεί, χωρίς μείζονες αντιδράσεις, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.

    Η εικόνα της φοβίας και της αδράνειας δεν μας ταιριάζει, γιατί υπολείπεται των αναγκών της εποχής. Δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων. Μας αφήνει άοπλους απέναντι στις αρνητικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης, τις νέες κοινωνικές προκλήσεις, τον νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας.

    Η εικόνα της φοβίας και της αδράνειας δεν μας ταιριάζει, γιατί παραγνωρίζει τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν την πορεία προς το αύριο με τη δημιουργική αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και με την ιστορική μας αυτογνωσία. Με την κριτική εξέταση του παρελθόντος και του παρόντος.

    Για όλους αυτούς τους λόγους η τυφλή, η άκριτη επιστροφή στην παράδοση δεν μπορεί να αποτελέσει κινητοποιό μύθο, να μας οπλίσει με αυτοπεποίθηση Δεν μπορεί να μας βοηθήσει να προσανατολιστούμε στο μέλλον. Μας οδηγεί σε αδιέξοδους δρόμους, στην καρτερία του υποτελούς.

    Την απάντηση απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής δίνει η κοινωνία των πολιτών. Η ανοιχτή κοινωνία. Και ανοιχτή κοινωνία είναι η κοινωνία της ελευθερίας και της συμμετοχής, η κοινωνία της ευθύνης και της αλληλεγγύης, η κοινωνία της δημιουργίας, η κοινωνία που προσέρχεται με αυτοπεποίθηση στον διάλογο με άλλες κοινωνίες, με άλλους πολιτισμούς", επισήμανε.

    "Ανοιχτή κοινωνία είναι η κοινωνία της ελευθερίας και της συμμετοχής. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να σταθεί ισότιμα στον παγκόσμιο στίβο μόνο αν εμβαθύνει κι άλλο τη δημοκρατία της. H ποιότητα της δημοκρατίας συναρτάται άμεσα με τον σεβασμό των θεσμών του κράτους δικαίου. H ποιότητα της δημοκρατίας συναρτάται άμεσα με τον βαθμό στον οποίο η ίδια η Πολιτεία φροντίζει να δημιουργήσει στο εσωτερικό της μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και κάθε εξουσίας. Θεσμικά αντίβαρα που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών. Στη διασφάλιση της πολυφωνίας, στην προστασία της ετερότητας και στην εγγύηση της ανεκτικότητας. Στην ισόρροπη και αρμονική συνύπαρξη της ελευθερίας και της ισότητας, των θεμελιωδών αρχών της πολιτικής μας συμβίωσης. Στην αποφυγή της ισοπέδωσης. Στη ρήξη με τις ποικιλώνυμες μορφές του λαϊκισμού, από όποια πτέρυγα του πολιτικού φάσματος, τη δεξιά ή την παραδοσιακή αριστερά, κι αν προέρχονται.

    Ανοιχτή κοινωνία είναι η κοινωνία της κοινωνικής ευθύνης και της αλληλεγγύης. Η κοινωνία που συνδέεται με δεσμούς που απορρέουν από μέριμνα αλλά και σεβασμό για τον άλλο - και όχι από αλαζονεία ή υπεροπτική φιλανθρωπία. Η κοινωνία που δεν θεωρεί όσους έχουν οδηγηθεί σε μειονεκτική θέση ως παθητικούς αποδέκτες παροχών. Η κοινωνία που αποτελείται από πολίτες που νοιώθουν προσβολή και της δικής τους αξιοπρέπειας όταν διαπιστώνουν ότι ένας αριθμός μελών της δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια. Που νοιώθουν την υποχρέωση να συμβάλλουν, ώστε και οι κοινωνικά αδύναμοι να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ζουν κάτω από συνθήκες που τους επιτρέπουν να διαμορφώνουν δημιουργικά τη ζωή τους. Μια τέτοια κοινωνία κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης στηρίζει τον σχεδιασμό ενός νέου κοινωνικού κράτους, βιώσιμου, επικεντρωμένου σ' αυτούς που έχουν πράγματι ανάγκη. Μια τέτοια κοινωνία επιζητεί τη διασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας της οικονομίας και της αναπτυξιακής τροχιάς της και, παράλληλα, τη διεύρυνση δυνατοτήτων και ευκαιριών για όλους, ιδιαίτερα για τη γενιά που έρχεται, για τις γυναίκες, για εκείνους που απειλούνται από τον κοινωνικό αποκλεισμό.

    Ανοιχτή είναι η κοινωνία της δημιουργίας. Γιατί η δημιουργία ξεπερνά περιχαρακωμένες στάσεις για να απελευθερώσει. Αρνείται την ισοπεδωτική επανάληψη του καθιερωμένου. Φέρνει το ρεύμα της αλλαγής στις κατεστημένες πρακτικές και νοοτροπίες. Η δημιουργία ανοίγει τους νέους ορίζοντες που χρειάζεται η κοινωνία μας. Αμφισβητεί και κλονίζει την αυταρέσκεια, την εσωστρέφεια, την υπεροψία ενός εθνοκεντρισμού που τελματώνει. Ανοίγει την Ελλάδα στον κόσμο και της δίνει ρόλο και παρουσία.

    Ανοιχτή κοινωνία είναι, τέλος, η κοινωνία που τοποθετείται με αυτοπεποίθηση και σιγουριά σε ένα ανοιχτό πεδίο διεθνούς διαλόγου. Που προσέρχεται ως ισότιμος συνομιλητής στον παγκόσμιο στίβο της πολιτισμικής αντιπαράθεσης. Που σηκώνει με θάρρος την πρόκληση της οικουμενικότητας. Γιατί η σημερινή εποχή, η εποχή της παγκοσμιοποίησης, επιβάλλει να σκεφτόμαστε τον πολιτισμό με κριτήρια τις πανανθρώπινες ανάγκες, δηλαδή οικουμενικά. Και αυτή η διάσταση της παγκοσμιοποίησης, η διάσταση της οικουμενικότητας, μια διάσταση που πάντοτε έκανε σημαία της ο ουμανισμός και η δημοκρατική Αριστερά, είναι θετική, απελευθερωτική, προοδευτική.

    Στην προοπτική αυτή έχουμε σύμμαχο την ίδια την ιστορία μας. Ας μην ξεχνούμε ότι αν ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός εξακολουθεί να εμπνέει ολόκληρο τον κόσμο είναι γιατί διαμόρφωσε αξίες οικουμενικές. Σκεπτόταν δηλαδή τον κόσμο με κριτήρια τις πανανθρώπινες ανάγκες. Ας μην ξεχνούμε ότι εμείς, οι Έλληνες, έχουμε παράδοση συμβίωσης με άλλους λαούς, γλώσσες, πολιτισμούς και θρησκείες. Και όχι μόνο αυτό: για τους Έλληνες, στη μακρά διαδρομή μας, οι εποχές της πιο μεγάλης άνθισης ήταν οι εποχές που μετακινούμαστε και ταξιδεύαμε, που ανταλλάσσαμε γνώσεις και ευαισθησίες και αποχτούσαμε τεχνογνωσία από άλλους πολιτισμούς. Αυτή η παράδοση σεβασμού του άλλου, συναλλακτικότητας και κατανόησης αποτελούν όχι μόνο εφόδια πολύτιμα για την πορεία μας, αλλά και ουσιαστική προσφορά για τη δημιουργία της σύγχρονης πολυφωνικής ευρωπαϊκής κουλτούρας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

    Γι' αυτό πρέπει να υποστηρίξουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που αναζητούν να δώσουν διαφορετική έκφραση στις ανθρώπινες προτιμήσεις. Έτσι ώστε να αναπτυχθούν η πολυμορφία και η πολυφωνία, τα μοναδικά αποτελεσματικά αναχώματα στην πλανητική πολιτισμική ομογενοποίηση και τη διαβρωτική επέκταση της αγοράς ως μορφής οργάνωσης των ανθρωπίνων σχέσεων.

    H αυριανή ελληνική κοινωνία οφείλει να είναι μια κοινωνία ανοιχτή στον κόσμο. Μια κοινωνία ευρωπαϊκή.

    Οι αξίες του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού (οι ατομικές ελευθερίες, η κοινωνική αλληλεγγύη, το κοινωνικό κράτος κτλ.) τείνουν να πάρουν έναν καθολικό και παγκόσμιο χαρακτήρα. Παρ' όλα αυτά ο τρόπος για να υλοποιηθούν αυτές οι αξίες παραμένει συνδεδεμένος με τον συγκεκριμένο πολιτισμό της κάθε χώρας, την ιδιαίτερη κουλτούρα της μέσα στην οποία οι πολίτες διαμορφώνουν τις ταυτότητές τους και εξελίσσονται.

    Στην ευρωπαϊκή κοινωνία του αύριο οι κατευθυντήριοι άξονες θα είναι αποτέλεσμα της συνέργειας πολλών δυνάμεων από όλη την Ευρώπη. Ωστόσο για μεγάλο διάστημα ακόμη ο δημόσιος διάλογος θα αναπτύσσεται μέσα στα εθνικά πλαίσια.

    Κατά συνέπεια, στο εθνικό πλαίσιο πρέπει να επεξεργαστούμε προτάσεις και ιδέες για την εφαρμογή των αξιών του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού. Στο εθνικό πλαίσιο πρέπει να επεξεργαστούμε θέσεις για τα προβλήματα που μάς αφορούν, για τα προβλήματα που αφορούν σ' όλη την Ευρώπη.

    Στην κατεύθυνση αυτή είναι αποστολή της Πολιτείας αλλά και, ευρύτερα, της κοινωνίας να βοηθήσει τους πολίτες, ιδιαίτερα τις νέες γενιές, να καλλιεργήσουν την ικανότητα να συνυπάρχουν με τους άλλους ανθρώπους και πολιτισμούς. Να συνομιλούν μαζί τους, να καταλαβαίνουν τις γλώσσες τους και να κατανοούν τους κώδικες συμπεριφοράς τους. H συλλογική μας ταυτότητα χρειάζεται να αποκτήσει διαβατήριες ικανότητες, όπως εκείνες του αρχέτυπου και παγκοσμιοποιημένου ομηρικού ήρωα. Του Oδυσσέα, που "πολλών ανθρώπων είδεν άστεα και νόον έγνω". Oι ικανότητες του οποίου οφείλονταν στις γνώσεις που είχε της νοοτροπίας, της κουλτούρας και των χαρακτηριστικών των άλλων λαών. Oι ικανότητες του Oδυσσέα είναι οι δεξιότητες επιβίωσης του έθνους και της πορείας του στην πρόοδο. Αντίθετα, από ό,τι πρεσβεύουν οι οπαδοί της αναδίπλωσης και της απομόνωσης, οι συλλογικές μας παραστάσεις και η εθνική μας ταυτότητα, τώρα ίσως περισσότερο από ποτέ, έχουν ανάγκη από νέες διαβατήριες ικανότητες.

    Χρειαζόμαστε μια στοχαστική προσέγγιση της ιστορίας μας και μια ισορροπημένη κρίση του παρελθόντος και του παρόντος μας. H πλούσια παράδοση και η πολιτισμική μας κληρονομιά αποτελούν το μέσο της ιστορικής μας αυτογνωσίας. Xρειάζεται δηλαδή να γνωρίζουμε τον δρόμο που διανύσαμε για να φτάσουμε εδώ που είμαστε τώρα. Να γνωρίζουμε ποιά ήταν τα στοιχεία που μας βοήθησαν να καταφέρουμε, όσα καταφέραμε αλλά και ποιά τα στοιχεία που μας εμπόδισαν να τα καταφέρουμε καλύτερα ή μας οδήγησαν σε οπισθοχωρήσεις και σε ήττες.

    Αν ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μας, θα διαπιστώσουμε ότι η σύνδεση με την πολιτισμική μας κληρονομιά αλλά και το διαφωτισμό λειτούργησε ως εφαλτήριο. Επέτρεψε στον ελληνικό λαό να κάνει το μεγάλο άλμα. Να αποκτήσει συνείδηση εθνική και να δημιουργήσει την ελληνική Πολιτεία στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Και αυτή η εθνική συνείδηση, που αποτυπώνεται στα Συντάγματα του Αγώνα, είναι μια κατεξοχήν δημοκρατική συνείδηση. Τα δύο στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν είναι η συναίσθηση της ιστορικότητας του πολιτισμού μας και η βαθιά πίστη στην ελευθερία και τη δημοκρατία. Πολιτισμός και δημοκρατία, η στενή σύνδεσή τους, η συνεχής επικοινωνία τους, η αμοιβαία ανατροφοδότησή τους αποτελούν τους βασικούς όρους ύπαρξης και προοπτικής της κοινωνίας μας. Υπάρχουν όταν επιβεβαιώνονται από τη συνείδηση και κυρίως την πράξη των πολιτών.

    Την ιστορική μας αυτογνωσία, δεν τη χρειαζόμαστε μόνο για να κρίνουμε το παρόν. Τη χρειαζόμαστε προπαντός για να σχεδιάσουμε το μέλλον. Η ιστορική συναίσθηση της πορείας της κοινωνίας μας είναι απαραίτητη ως εφαλτήριο αλλαγών κι όχι ως δικαιολογία για αδράνεια και παραίτηση. Για να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μέσα στην οποία θα ζήσουν οι επόμενες γενιές.

    Tην εθνική και κοινωνική μας ταυτότητα, την ιστορία και την παράδοσή μας έχουμε καθήκον να τις σκεφτόμαστε, όχι στραμμένοι προς το παρελθόν, αλλά ατενίζοντας προς το μέλλον. Απαντώντας σε θεμελιακά ερωτήματα γύρω από την κοινή προοπτική μας. Πώς θέλουμε να είναι η κοινωνία μας τον 21ο αιώνα; Γύρω από ποιες αξίες θέλουμε να είναι οργανωμένη; Είναι καιρός να ανοίξει πλατύς δημόσιος διάλογος για τα προβλήματα αυτά. Kαι να γίνει ο σχεδιασμός του μέλλοντος άξονας της πολιτικής μας στρατηγικής.

    Η διαμόρφωση μιας τέτοιας στρατηγικής, ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας, δεν είναι υπόθεση του Κράτους. Το όραμα της ανοικτής κοινωνίας και οι συνιστώσες της -της κοινωνίας της ελευθερίας και της συμμετοχής, της κοινωνίας της ευθύνης και της αλληλεγγύης και της κοινωνίας της δημιουργίας, που προσέρχεται με αυτοπεποίθηση σε διάλογο με άλλες κοινωνίες- διατυπώνεται και εξειδικεύεται από τους ίδιους τους πολίτες. Τους πολίτες με τις διαφορετικές διαδρομές, τα ποικίλα συμφέροντα, τις πολλαπλές δεσμεύσεις. Το όραμα της ανοιχτής κοινωνίας γίνεται καθημερινή πράξη από την ίδια την κοινωνία.

    Εμείς αυτό που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε είναι να προκαλέσουμε τη συζήτηση, να προαγάγουμε τον δημόσιο διάλογο, να αναδείξουμε τα κρίσιμα ζητήματα. Απαιτητικοί απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, να φανούμε αντάξιοι των πιο απαιτητικών προσδοκιών των συμπολιτών μας", υπογράμμισε.

    [15] A. TΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ: ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Ευθύνες για τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκύπτουν από την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντώνης Τρακατέλλης.

    Με την ευκαιρία της παρουσίας του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή κ. Σέντερμαν στην επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο κ. Τρακατέλλης έθεσε το θέμα της κακοδιαχείρισης της Επιτροπής στην υπόθεση του μετρό Θεσσαλονίκης με βάση το πόρισμα που εξέδωσε ο κ. Σέντερμαν

    Οπως ανέφερε ο κ. Τρακατέλλης, η Επιτροπή αρνήθηκε να του δώσει τα στοιχεία της υπόθεσης του μετρό που ζήτησε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με αποτέλεσμα τώρα η επιτροπή αναφορών να ζητήσει την πλήρη εξέταση του φακέλου των καταγγελιών του μετρό Θεσσαλονίκης και με την ευκαιρία αυτή να τεθεί επί τάπητος το θέμα εξέτασης των καταγγελιών αυτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Απαντώντας ο πρόεδρος της επιτροπής αναφορών κ. Τζεμέλι ανέφερε ότι η υπόθεση του μετρό Θεσσαλονίκης συζητήθηκε στη συνεδρίαση των συντονιστών και διαβεβαίωσε τον κ. Τρακατέλλη ότι η υπόθεση θα προχωρήσει με εξέταση σε βάθος.

    Ο κ. Σέντερμαν επιβεβαίωσε προς τον κ. Τρακατέλλη ότι η χρηστή διοίκηση απαιτεί την τήρηση των νομικών κανόνων και ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία παρεκτροπής εξ αυτών. Παραδέχτηκε επίσης ότι η διαδικασίες είναι χρονοβόρες κατά την εξέταση των καταγγελιών και για το λόγο αυτό πρότεινε στο μέλλον η παραβίαση να πιστοποιείται γρήγορα. Ο κ. Σέντερμαν είπε ότι κατά την εξέταση των καταγγελιών ασκούνται πιέσεις και επειδή οι παραβιάσεις αφορούν κατά βάση τα κράτη μέλη, τότε βεβαίως τα κράτη μέλη είναι αυτά που θα πρέπει να λάβουν σχετικά μέτρα ώστε να μην κάνουν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

    Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν ότι έχουν μελετήσει το πόρισμα του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή και θα ενεργήσουν γρήγορα λαμβάνοντας το υπόψη.

    Τέλος, η επιτροπή αναφορών αποφάσισε να συνεχίσει την εξέταση των υποθέσεων κακοδιαχείρισης ( συμπεριλαμβανόμενου και του μετρό Θεσσαλονίκης) και θα κληθούν ο επίτροπος κ. Μπολκενστάιν και ο κ. Σέντερμαν. Μετά την ακρόαση και εξέταση η επιτροπή αναφορών θα αποφασίσει για την ακολουθητέα διαδικασία, ενώ ειδικά για το μετρό Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος κ. Τζεμέλι, δήλωσε ότι «η υπόθεση του μετρό θα προχωρήσει χωριστά από τις άλλες υποθέσεις».

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Σέντερμαν η υπόθεση του μετρό Θεσσαλονίκης αποτελεί περιστατικό κακοδιαχείρισης της Επιτροπής γιατί έκλεισε την υπόθεση χωρίς να αποδείξει ότι είχε τους προσήκοντες λόγους για να το πράξει και αρνήθηκε στον προσφεύγοντα Πρόδομο Εμφιετζόγλου την άσκηση του νόμιμου δικαιώματος του να εισακουσθεί πριν από το κλείσιμο της υπόθεσης.

    Ακόμη, ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής έκρινε ότι η αποστολή του γράμματος της Επιτροπής προς τον προσφεύγοντα σχετικά με το κλείσιμο της καταγγελίας καθώς και η παράλειψη της να αιτιολογήσει επαρκώς τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή συνιστούν επαρκούς λόγους για ακύρωση της λήψης απόφασης σχετικά με τη θέση της υπόθεσης στο αρχείο.

    Εκτίμησε, επιπλέον, ότι η άρνηση της Επιτροπής να υιοθετήσει μια συγκεκριμένη θέση δίνει στον προσφεύγοντα το δικαίωμα να προχωρήσει σε προσφυγή ακύρωσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Επιτροπής δεδομένου.

    [16] ΕΠΑΦΕΣ ΓΚΕΟΑΝΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Βουκουρέστι, 6 Μαρτίου 2001 (20:35 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα είχε σήμερα συνομιλίες στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογο του Γιόσκα Φίσερ με κύρια θέματα την εναταξειακή πορεία της Ρουμανίας στην ΕΕ, την άρση της έκδοσης βίζας για Ρουμάνους που ταξιδεύουν στην ΕΕ και άλλα διεθνή ζητήματα.

    Ο Γκεοάνα είχε επαφές με βουλευτές και παρακάθισε σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα τις επενδύσεις στη Ρουμανία.

    [17] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αγκυρα, 6 Μαρτίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Η Τουρκία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις επιθέσεις Αλβανών ανταρτών κατά Σκοπιανών στρατιωτών στα σύνορα ΠΓΔΜ - Κοσσυφοπεδίου κατηγορώντας τους Αλβανούς για την κλιμάκωση της βίας.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του ανέφερε ότι εξτρεμιστές κλιμακώνουν τη βία στην ΠΓΔΜ και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στη χώρα.

    Στην ανακοίνωση επισημάνθηκε ακόμη ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ στηρίζει κάθε προσπάθεια για άμεση διπλωματική επίλυση της κρίσης στα σύνορα ΠΓΔΜ -Κοσσυφοπεδίου, σεβόμενη την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.

    Ο.Κ.

    [18] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 6 Μαρτίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο παρέδωσε μήνυμα του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

    Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι στο γραπτό μήνυμα που παρέδωσε στον κ. Γκεοργκίεφσκι αναφέρεται ότι η ελληνική κυβένρηση "δηλώνει απερίφραστα την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και στη χώρα, στις αρχές της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και του σεβασμού των συνόρων".

    Οπως δήλωσε ο κ.Παπανδρέου έχουν ήδη γίνει συστηματικές διμερείς επαφές της Ελλάδας και εντός του ΝΑΤΟ και τις Ε.Ε. ώστε να διασφαλιστούν τα σύνορα της ΠΓΔΜ, να υπάρξει συστηματική επιτήρηση και από την πλευρά της KFOR, αλλά και για να υπάρξει απερίφραστη καταδίκη των εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών ενεργειών που εκδηλώθηκαν στην ΠΓΔΜ, μία καταδίκη που δεν έρχεται μόνο από την Ελλάδα.

    [19] Η ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Στοκχόλμη, 6 Μαρτίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε τις επιθέσεις Αλβανών ανταρτών εναντίον Σκοπιανών στρατιωτών στα σύνορα ΠΓΔΜ - Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι απειλούν την σταθερότητα στη χώρα.

    Η Σουηδία, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ με ανακοίνωση της επισήμανε ότι τα επεισόδια βίας εγκυμονούν κινδύνους για την σταθερότητα και την ασφάλεια της ΠΓΔΜ και πρέπει να σταματήσουν αμέσως και κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων να πάρει μέτρα.

    O.K.

    [20] ΣΕ ΙΔΡΥΜΑ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ 11 ΜΗΝΩΝ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Σε ίδρυμα θα μπει το 11 μηνών κοριτσάκι το οποίο παρέδωσε χθες η ανύπαντρη μητέρα του σε αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, ενώ όπως διαπιστώθηκε από εξετάσεις στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" η μητέρα του είναι αλκοολική.

    Η νεαρή γυναίκα που βρισκόταν σε κατάσταση μέθης, υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να φροντίσει το κοριτσάκι, εξαιτίας του αλκοολισμού. Μητέρα και παιδί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" όπου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, ενώ το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στην παιδιατρική του Αχέπα για περαιτέρω εξετάσεις, όπου και θα παραμείνει για μερικές μέρες.

    [21] Ο ΦΙΣΕΡ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΚΑΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

    Βερολίνο, 6 Μαρτίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ καταδίκασε τις επιθέσεις Αλβανών ανταρτών εναντίον Σκοπιανών στρατιωτών στα σύνορα ΠΓΔΜ - Κοσσυφοπεδίου και συζήτησε μέτρα τερματισμού της βίας στη περιοχή σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογο του Σεργκάν Κερίμ, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Το υπουργείο ανέφερε ότι ο Φίσερ καταδίκασε τις επιθέσεις και συζήτησε μέτρα αντιμετώπισης για να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο Φίσερ τόνισε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δράσει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της ΕΕ για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης με ειρηνευτικές διαδικασίες και ζήτησε να ανοίξουν ξανά τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο για να σταλούν προμήθειες στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη περιοχή.

    O.K.

    [22] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

    Τόκιο, 6 Μαρτίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Νέες διαστάσεις στην υπόθεση της σύγκρουσης Αμερικανικού υποβρυχίου με πλοίο από την Ιαπωνία τον περασμένο μήνα δίνει η μαρτυρία, που κατατέθηκε στην έρευνα που συνεχίζεται για το θέμα, σύμφωνα με την οποία οι λόγοι για την σύγκρουση ήταν ότι ο εξοπλισμός του υποβρυχίου είχε υποστεί βλάβη και ότι υπήρχαν πολίτες μέσα στο υποβρύχιο. Εννιά άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο πλοίο είχαν βρει τότε τον θάνατο σε ένα περιστατικό που είχε προκαλέσει την οργή σε όλη την Ιαπωνία.

    [23] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

    Μυτιλήνη, 6 Μαρτίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα χρήματα των δωρεών για τον 3χρονο Παναγιώτη Βασιλέλλη από τη Μυτιλήνη, ο οποίος πέθανε χθες από λευχαιμία, θα διατεθούν σε ιδρύματα για παιδιά.

    Ο δικηγόρος της οικογένειας θα καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, ενώ οι γονείς υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις.

    Το μεσημέρι ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, συναντήθηκε με τους γονείς του 3χρονου, στους οποίους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, και τους ενημέρωσε για την απόφαση των υπουργείων.

    [24] ΣΥΓΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΑΦΓΦΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 6 Μαρτίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Στο Αφγανιστάν εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που είχε συνομιλίες με το καθεστώς των Ταλεμπάν, δήλωσε ότι υπάρχουν λίγες ελπίδες για να αποτραπεί η καταστροφή χιλιάδων μη Ισλαμικών θρησκευτικών μνημείων τα οποία οι Ταλεμπάν έχουν δηλώσει ότι θα καταστρέψουν. Πάντως, ακόμα είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το αν έχει αρχίσει η καταστροφή των ιστορικών αυτών μνημείων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 6 March 2001 - 19:13:46 UTC