Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] NOMOΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ
  • [02] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΛΙΠΟΤΑΚΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
  • [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΟΝΑ
  • [06] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ
  • [07] Η ΓΓΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [08] A. TΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΤΗ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [09] ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΛΑΪΚΟ ΛΑΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΖΟΚΕΡ
  • [10] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ
  • [11] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [12] "Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ" ΣΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [13] Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΜΑΜΟΥΝΙ ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ"
  • [14] "ΜΠΑΛΤΑΖΑΡ" ΣΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [15] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  • [16] ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ Η
  • [17] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ OI KATOIKOI ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ
  • [18] ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [19] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ: "ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"
  • [20] "ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ" ΤΗΣ Μ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [21] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [22] ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ KFOR ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [23] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [24] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΟΥΝ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] NOMOΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2001 (13:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο βήμα της Βουλής

    Νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική συμμετοχή γυναικών, κατά το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των υποψηφίων, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές προανήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης για τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας και την απόδημη ελληνίδα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εκπόνηση Εθνικού Προγράμματος Δράσης για την Ισότητα από το 2001 μέχρι το 2006. Όπως είπε ο κ. Σημίτης, το πρόγραμμα επιδιώκει την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην οικονομική ζωή, της ίσης συμμετοχής και εκπροσώπησης των δύο φύλων στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα, της ίσης πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες, της ίσης εφαρμογής των κοινωνικών δικαιωμάτων για άνδρες και γυναίκες καθώς και της αλλαγής του ρόλου και των στερεοτύπων των δυο φύλων.

    Εξάλλου ο κ. Σημίτης προανήγγειλε ότι από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα διατεθούν σημαντικοί πόροι για την απασχόληση και την κατάρτιση γυναικών, για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας των γυναικών και για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε ζητήματα ισότητας των φύλων.

    "Έχουμε συνείδηση των εμποδίων. Γνωρίζουμε ότι η ένταξη των γυναικών στην κοινωνική και πολιτική ζωή προϋποθέτει κοινωνικές αλλαγές. Αλλαγές όχι μόνο θεσμών, αλλά κυρίως συμπεριφορών και νοοτροπιών. Είναι όμως υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε : "σήμερα, Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, εκφράζοντας, τα βαθύτερα αισθήματα όλων μας, τιμάμε τις Ελληνίδες γυναίκες, τις γυναίκες όλου του κόσμου που με την ευαισθησία τους και τη μοναδικότητα της κοινωνικής συμμετοχής τους, προσθέτουν πολιτισμό στις κοινωνίες μας και κάνουν πιο ανθρώπινο τον κόσμο".

    Αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ο κ. Σημίτης τη χαρακτήρισε ως την πιο ξεχωριστή από τις συμβολικές επετείους με τις οποίες αναδεικνύουμε αξίες και προβάλλουμε ιδανικά με πανανθρώπινη αποδοχή. Ειδικότερα για την απόδημη Ελληνίδα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η Ελληνίδα ήταν παρούσα σε όλα τα μεταναστευτικά ρεύματα, είχε το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο στο οδοιπορικό της Ελληνικής Διασποράς. Στις δύσκολες δεκαετίες, τα χρόνια του μεσοπολέμου αλλά και στα σκληρά για την πατρίδα μας χρόνια του '50 και του '60, τότε που η μετανάστευση ήταν λύση επιβίωσης για ολόκληρες περιοχές της χώρας και για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, η απόδημη Ελληνίδα σήκωσε κυριολεκτικά το βάρος της προσαρμογής της οικογένειας και της διατήρησής της στον ξένο τόπο".

    "Οι Ελληνίδες της Ομογένειας είναι εκείνες στις οποίες περισσότεροι από 7.000.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες του κόσμου οφείλουν την ελληνική τους συνείδηση. Συνείδηση που καλλιεργήθηκε, ρίζωσε και βλάστησε, πολύ συχνά, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οι Ελληνίδες της Ομογένειας ήταν, είναι και θα συνεχίσουν να είναι όχι μόνον η φυσική μα και η πνευματική και πολιτισμική συνεχής, ασφαλής και αδιατάρακτη μήτρα του πιο δυναμικού και ελπιδοφόρου τμήματος του ελληνισμού", είπε χαρακτηριστικά.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι η Ελληνική Πολιτεία, προκειμένου να ανταποκριθεί στο χρέος της να σταθεί κοντά σε κάθε προσπάθεια των Ελληνίδων της διασποράς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συμπαρίσταται στο Δίκτυο Απόδημων Ελληνίδων, που έχει συγκροτηθεί μετά την Γ΄ Παγκόσμια Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Το Δίκτυο αυτό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ανοίγει το δρόμο στις απόδημες Ελληνίδες, που ζουν σε κάθε γωνιά του κόσμου, ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής για την ελληνική ομογένεια ανά τον κόσμο.

    [02] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΛΙΠΟΤΑΚΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 8 Μαρτίου 2001 (14:29 UTC+2)

    Δεκάδες Αλβανοί στρατιώτες, υπήκοοι της ΠΓΔΜ, έχουν λιποτακτήσει τις τελευταίες ημέρες από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της προσκείμενης στην αντιπολίτευση εφημερίδας "Utrinski Vesnik" των Σκοπίων.

    Οι πρώτες περιπτώσεις λιποταξίας σημειώθηκαν αμέσως μετά την κλιμάκωση της έντασης στο Τανούσεφτσι, ενώ η τελευταία περίπτωση στις αρχές της εβδομάδας στο στρατόπεδο της Γευγελή, απ' όπου διέφυγαν τρεις αλβανόφωνοι φαντάροι. Οι λιποτάκτες πήραν ταξί και έφτασαν ως την κεντρική ΠΓΔΜ, όπου και τους συνέλαβε η στρατονομία.

    Το υπουργείο Αμυνας δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας, στελέχη του ωστόσο επισημαίνουν ότι η λιποταξία είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην ΠΓΔΜ, καθώς όχι μόνο οι Αλβανοί, αλλά και οι Σλάβοι αποφεύγουν να υπηρετήσουν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

    Βάσει ανεπίσημων στοιχείων, την τελευταία πενταετία από τον στρατό λιποτάκτησαν πάνω από 1000 νέοι, εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

    Ε.Π.

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2001 (10:27 UTC+2)

    Δεν θα ανεχτούμε στα Βαλκάνια επίλυση των προβλημάτων με βίαιες πράξεις, αντάρτικο και τρομοκρατικές ενέργειες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στην αναζωπύρωση της έντασης στα σύνορα της FYROM με το Κοσσυφοπέδιο.

    Αυτό το μήνυμα έχει περάσει στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", κι επισήμανε ότι πολύ έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τους εταίρους και συμμάχους ότι οι βομβαρδισμοί στο Κοσσυφοπέδιο θα προκαλούσαν άλλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν αλβανικοί πληθυσμοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα, παραδέχτηκε, αλλά αυτά δεν είναι δυναντό να λυθούν με τρομοκρατικές ενέργειες. Θα αντιμετωπιστούν μέσω της διπλωματίας, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν δημοκρατικά εκλεγμένα καθεστώτα. Για τη νέα πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ σχολίασε πως αντιλήφθηκε γρήγορα αυτά τα ζητήματα και πήρε τα απαραίτητα μέτρα.

    Για την ελληνική κυβέρνηση σημείωσε ότι ανέλαβε πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και ο ίδιος είχε αλλεπάλληλες συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ. Επίσης το ΝΑΤΟ υιοθέτησε την ελληνική πρόταση να μειωθεί η ζώνη ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

    [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ουάσιγκτον, 8 Μαρτίου 2001 (13:43 UTC+2)

    Eπιστολή στον Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, με την οποία ζητούν να υποστηρίξει την πώληση στην Ελλάδα του αμερικανικού τεθωρακισμένου Abrams, τύπου Μ1Α2, απέστειλαν δεκαπέντε γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και η ομογενής, Ολυμπία Σνόου.

    Οι γερουσιαστές αναφέρουν στην επιστολή ότι η Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ενόπλων της δυνάμεων, εξετάζει την αγορά τεθωρακισμένων και από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και ότι οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών έχουν επιδείξει έντονη πολιτική υποστήριξη υπέρ των τανκς που κατασκευάζονται στις χώρες τους.

    Στην επιστολή επισημαίνεται ότι επίκειται η απόφαση της Ελλάδας για τον τύπο του τεθωρακισμένου που θα αγοράσει, συνολικού κόστους 2 δισ. δολάρια και καλούν τον Τζορτζ Μπους να μεταφέρει στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και άλλους Ελληνες αξιωματούχους την υποστήριξή του για το αμερικανικό τεθωρακισμένο, το συντομότερο δυνατόν.

    [05] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΟΝΑ

    Νέα Υόρκη, 8 Μαρτίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Οι μαθητές του σχολείου της Μεταμόρφωσης στην Κορόνα έκλεψαν ακόμη μία φορά την παράσταση με το ετήσιο Φεστιβάλ Επιστήμης και Κοινωνικών Επιστημών, το οποίο παρουσίασε το σχολείο. Όπως γράφει η Πρωινή της Νέας Υόρκης παιδιά απ' όλες τις τάξεις έλαβαν μέρος σ' αυτόν το διαγωνισμό με εργασίες, μακέτες, αναπαραστάσεις και πειράματα, τα οποία ήταν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μελέτης που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες. Ένα επιτελείο από τρεις δασκάλους του σχολείου αξιολόγησε κάθε μία από τις προσπάθειες και βαθμολόγησε τους μαθητές στη σύλληψη της ιδέας, την εκτέλεση της εργασίας, τα πορίσματα του πειράματος και την παρουσίαση, ανακηρύσσοντας έτσι τέσσερις πρώτους από κάθε τάξη.

    [06] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2001 (21:10 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Στην Απόδημη Ελληνίδα, που κράτησε ζωντανή τη φλόγα του Ελληνισμού, δημιουργώντας τις αναρίθμητες μικρές Ελλάδες στα πέρατα της Γης, ήταν αφιερωμένη η σημερινή πανηγυρική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

    Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του σώματος Απόστολος Κακλαμάνης αναφέρθηκε στους μεγάλους αγώνες των γυναικών για ισότητα και πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση, τονίζοντας το νόημα της 8ης Μαρτίου που υπενθυμίζει σε όλους ότι οι φυλετικές και κοινωνικές διαφορές δεν ανάγονται στη φύση, αλλά στις ιστορικά διαμορφωμένες σχέσεις. Παράλληλα επεσήμανε ότι οι εξουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα αναπαράγονται με νέες μορφές και δημιουργούν διακρίσεις που καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση και τον συντονισμό του αγώνα των γυναικών.

    Για την Ελληνίδα της Διασποράς, ο κ. Κακλαμάνης θύμισε τους λόγους που την ανάγκασαν να φύγει από την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την ζωντανό μάρτυρα της βιολογικής, ταξικής και πολιτισμικής καταπίεσης που υπέστησαν στην πατρίδα και στη χώρα υποδοχής. "Οι απόδημες Ελληνίδες συχνότατα στερήθηκαν τις στοιχειώδεις χαρές και απολαύσεις της ζωής, επιδιώκοντας αρχικά την αξιοπρεπή επιβίωση. Οι γυναίκες αυτές κατόρθωσαν να διαφυλάξουν και να ανανεώσουν την ελληνική πολιτισμική παράδοση στις νέες πατρίδες", είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ως την πιο ξεχωριστή από τις συμβολικές επετείους με τις οποίες αναδεικνύουμε αξίες και προβάλουμε ιδανικά με πανανθρώπινη αποδοχή.

    "Για μας τους Έλληνες η σημερινή ημέρα γίνεται διπλά ξεχωριστή όταν φέρνουμε στο νου τις Ελληνίδες της ομογένειας. Η Ελληνίδα ήταν παρούσα σε όλα τα μεταναστευτικά ρεύματα και έχει το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο στο οδοιπορικό της ελληνικής διασποράς", επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι οι Ελληνίδες της ομογένειας ήταν, είναι και θα είναι η φυσική πνευματική, πολιτισμική, ασφαλής και αδιατάρακτη μήτρα του πιο ελπιδοφόρου τμήματος του ελληνισμού, δημιουργώντας αποτελεσματικά αναχώματα στην αλλοτρίωση.

    Αναφερόμενος στα εκατομμύρια δυναμικών νέων ανθρώπων πο σκέπτονται, μιλούν και ζουν ελληνικά σε όλες τις γωνιές του κόσμου χάρη στις Ελληνίδες της ομογένειας, ο κ. Σημίτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτό αποτελεί "μοναδικό επίτευγμα, το οποίο καμία πολιτική δε θα μπορούσε ποτέ ούτε να πετύχει ούτε να υποκαταστήσει όσο μεγαλόπνοη και άρτια οργανωμένη και αν ήταν".

    Σε ότι αφορά το δίκτυο των Αποδήμων Ελληνίδων του ΣΑΕ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό ανοίγει το δρόμο στις απόδημες Ελληνίδες να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής για την ελληνική οικογένεια ανά τον κόσμο και εξέφρασε τη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας σε αυτό.

    "Προσβλέπουμε στη δημιουργική συμμετοχή των γυναικών, πιστεύουμε στη δύναμη και στη ζωντάνια τους, στη συνεισφορά τους όχι μόνο στην εκπλήρωση των εθνικών στόχων, αλλά και στη δημιουργία και στερέωση κοινωνιών, τις οποίες χαρακτηρίζουν η δημοκρατία και η αλληλεγγύη", κατέληξε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Το μήνυμα του Προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετέφερε ο βουλευτής Δημήτρης Σιούφας. Στο μήνυμα εκφράζεται η ευγνωμοσύνη προς τις Ελληνίδες του κόσμου, που εκπροσωπούν και μεταλαμπαδεύουν τα ιδανικά του ελληνισμού, τη γλώσσα, τις παραδόσεις, την πίστη, την παιδεία και τον πολιτισμό μας σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης από γενιά σε γενιά.

    "Αν σήμερα μπορούμε να μιλάμε για τον Οικουμενικό Ελληνισμό και μια δεύτερη Ελλάδα ισάριθμη του πληθυσμού της χώρας μας είναι γιατί το πίστεψαν, το θέλησαν και το κατάφεραν οι Ελληνίδεςς μάνες", τονίζει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επισημαίνοντας ότι "η απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής στην Ελληνίδα ηρωίδα της διασποράς μπορεί να ξεκινά με ένα μεγάλο συγνώμη για εκείνα που έπρεπε να κάνουμε και δεν κάναμε και να καταλήγει σε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τεράστια προσφορά της. Είναι ανάγκη να συνοδεύεται από συγκεκριμένες αποφάσεις για εκείνα που οφείλουμε έστω και τώρα να κάνουμε για τις απόδημες Ελληνίδες, τον Οικουμενικό Ελληνισμό, αλλά και για τις γυναίκες του τόπου μας".

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζόφ επεσήμανε την ανάγκη κοινωνικής ισοτιμίας που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την πραγματικά ισότιμη χειραφέτηση των γυναικών, εστιάζοντας στα προβλήματα των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Τόνισε δε ότι σήμερα οι γυναίκες ανά τον κόσμο ζουν με τον πιο έντονο τρόπο τις επιπτώσεις των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Για την Ελληνίδα μετανάστρια επεσήμανε ότι ζει και αυτή με τον εφιάλτη της ανεργίας, την προοπτική της εγκατάλειψης και της φτώχιας και το φόβο του ρατσισμού που γεννιέται από τα κοινωνικά προβλήματα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα αδικίας, ανισότητας, πιέσεων, βίας και αποκλεισμού σε βάρος των γυναικών που εκδηλώνονται στο σπίτι, στους χώρους εργασίας και στα πεδία της κοινωνικής δράσης και παρουσίας της γυναίκας, που όπως είπε δεν αντιμετωπίζονται με ωραία λόγια σε κάθε επέτειο. Για την Ελληνίδα του κόσμου τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση είναι μια καλή αρχή μιας καλής προσπάθειας γνωριμίας με τα προβλήματά της και τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες διασύνδεσης που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Επεσήμανε δε ότι με το μόχθο και το μεγαλείο της απόδημης μια άλλη Ελλάδα αναπτύσσεται σε ξένο κοινωνική περιβάλλον που απαιτεί τη δημιουργία κοινωνικών-πολιτικών προϋποθέσεων και τη συσπείρωση των Ελληνίδων με ανοιχτούς ορίζοντες για μια κοινή πατρίδα.

    [07] Η ΓΓΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Ο ΓΓΑ Νίκος Έξαρχος, ύστερα από πρόταση του ΣΕΓΑΣ, υπέγραψε απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στον Κώστα Παπαναστασίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

    Ο κ. Παπαναστασίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού από 14-9-1976 έως 12-11-1981, από το 1997 έως σήμερα Α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και επί σειρά ετών πρόεδρος του Πανελληνίου ΓΣ, του οποίου είναι σήμερα επίτιμος πρόεδρος.

    [08] A. TΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΤΗ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αρνήθηκε ότι είχε μυστική συνάντηση και δείπνο με την υπουργό Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μια τέτοια συνάντηση είναι πολύ καλή ιδέα. «Εχω καιρό να φάω με την κ. Παπανδρέου, θα το κάνω το γρηγορότερο δυνατό», τόνισε.

    [09] ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΛΑΪΚΟ ΛΑΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΖΟΚΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Σε υπερτυχερούς από τον Εβρο και από τη Σάμο έπεσαν τα δισεκκατομμύρια από το λαϊκό λαχείο και από το τζόκερ, αντίστοιχα, τα οποία μοιράζουν από ένα δισεκατομμύριο το καθένα.

    Ο νικητής από τη Σάμο προκάλεσε την τύχη του με ένα απλό δελτίο τζόκερ και παραμένει άγνωστος, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για αστυνομικό. Το τυχερό λαϊκό λαχείο διεκδικούν οχτώ άτομα από την Ορεστιάδα Εβρου, που θα μοιραστούν το ένα δισεκατομμύριο.

    [10] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΦΛΩΡΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης θα μεταβεί αύριο το πρωί στο Ηράκλειο, προσκεκλημένος του Δήμου της πόλης για να μετάσχει στην Ημερίδα: "Ολυμπιακοί Αγώνες και Τοπική Κοινωνία Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Οργάνωση -Διεξαγωγή - Ανάδειξη των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Ο Υφυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό και θα κάνει σχετική εισήγηση.

    Η Ημερίδα, που θα διαρκέσει όλη την ημέρα, θα γίνει στο ξενοδοχείο Candia Maris και θα αρχίσει στις 10:00 το πρωί.

    Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου ο κ. Φλωρίδης, προσκεκλημένος του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλη Βαλασόπουλου, θα μετάσχει σε συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, με θέμα "Η Θεσσαλονίκη ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004" (έργα παρεμβάσεις ενέργειες), που θα γίνει στο ξενοδοχείο Μακεδονία PALACE.

    Θα ακολουθήσει, στις 11:00 π.μ., κοινή συνέντευξη τύπου των κ.κ. Βενιζέλου και Φλωρίδη.

    Υπογράφηκε από τον Υφυπουργό Γιώργο Φλωρίδη η διακήρυξη δημοπρασίας για την κατασκευή του έργου "Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και Ρυθμικής Γυμναστικής Γαλατσίου".

    Αντικείμενο του έργου είναι η ανέγερση Κλειστού Γυμναστηρίου, χωρητικότητας 6.000 θεατών και συνολικής επιφάνειας περίπου 32.000 τ.μ., στην περιοχή Ομορφοκλησιά του Δήμου Γαλατσίου.

    Θα διεξαχθούν σε αυτό τα αγωνίσματα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και της Ρυθμικής Γυμναστικής, κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Το παραπάνω έργο είναι προϋπολογισμού 14.648.000.000 δραχμών, επιπλέον ΦΠΑ 2.636.640.000 δρχ.

    Ημερομηνία λήξης παραλαβής των προσφορών, ορίστηκε η 5η Ιουνίου 2001 και ώρα 9:30 π.μ.

    Το έργο, που θα ολοκληρωθεί σε 660 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα έσοδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού από τον ΟΠΑΠ.

    [11] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Ο Ιωσήφ Σημαιοφορίδης ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας Παίδων για τους δύο φιλικούς αγώνες με την αντίστοιχη της Ολλανδίας στις 12.03.2001 (Γήπεδο "Κώστας Κεντέρης", 18.00) και στις 14.03.2001 (Εθνικό Στάδιο Μυτιλήνης, 15.00).

    Πρόκειται για τους Αντώνη Ανδρουλάκη (ΟΦΗ), Νίκο Αραμπατζή (Πανσερραϊκός), Γιάννη Αραμπατζή (Εν. Αποστ. Παύλου), Δημήτρη Βενετάκη (Απόλλων Αθ.), Νίκο Βλαχάκη (Νέα Τριγλια), Γιώργο Ελέζογλου (Ποντιακός), Γιάννη Ιωάννου (Αντικυρέας), Δημήτρη Ιωσηφίδη (Δήμητρα), Γιάννη Καμπουρίδη (Πανδραμαϊκός), Γιώργο Κατσαρό (Τρίπολη), Νίκο Κουτριάρη (Αμβρυσσέας), Στράτο Μαρμαλέκα (Αετός Λουτρών), Φώτη Μέγα (Παναθηναϊκός), Μιχάλη Μπόλο (ΠΑΣ Γιάννινα), Παναγιώτη Νάκα (Ένωση Δόξας/ Πανασπροπυργιακού), Μανώλη Παπαδημήτρη (Ηρακλής Μαρίτσας), Αλέξη Σιώμο (Ακαδημία Καρδίτσας), Ηλία Τζεμόπουλο (Καλαμάτα), Ευριπίδη Τσιμπανάκο (Ολυμπιακός Βόλου), Κώστα Φοροζίδη (Αναγέννηση Γιαννιτσών), Σωκράτη Φυτανίδη (ΠΑΟ Κουφαλίων), Παναγιώτη Χρόνη (Εθνικός Αστέρας).

    [12] "Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ" ΣΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Την αλήθεια για την τύχη του πατέρα της, συνταγματάρχη του στρατού του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόσα στη Νικαράγουα, αναζητά η Σοφία. Και η ελληνικής καταγωγής Νίτσα Κακοσέος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία καταγράφει την ιστορία αυτής της αναζήτησης, η οποία οδηγεί από το ένα αδιέξοδο στο άλλο στην ταινία "Ο λαβύρινθος της αλήθειας" που παρουσιάζεται στο 3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    Αρχεία και έγγραφα που αναφέρονται στον πατέρα της δεν υπάρχουν. Πέρα όμως από αυτό κανείς δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει να της πει τι ακριβώς συνέβη. Το σίγουρο είναι ότι ο συνταγματάρχης συνελήφθη από τους Σαντινίστας, έμεινε φυλακισμένος για αρκετό διάστημα, κατηγορήθηκε για εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο τέλος δικάστηκε από το λαϊκό δικαστήριο, καταδικάστηκε σε θάνατο και θανατώθηκε.

    Είναι η ιστορία μιας οικογένειας που διαλύθηκε στη δίνη του ανταρτοπόλεμου στη Νικαράγουα και που το ένα μέλος της αναζητά μέσα σ' αυτό το λαβύρινθο την αλήθεια.

    Η Νίτσα Κακοσέος βρέθηκε στη Νικαράγουα το 1984 ως δημοσιογράφος, αλλά γνώρισε τη Σοφία το 1990. Η ιστορία της Σοφίας ξύπνησε διηγήσεις που είχε ακούσει η ίδια η σκηνοθέτις από τους γονείς, οι οποίοι είχαν φύγει από την Ελλάδα αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και λίγο πριν τον Εμφύλιο. Βρέθηκαν στη Σουηδία, όπου και έζησαν, καθώς ο πατέρας της, εξόριστος κομμουνιστής, δεν μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα επί 30 χρόνια.

    Η ίδια βρίσκει πολλά κοινά στοιχεία με ανάλογες ιστορίες οικογενειών στην Ελλάδα, που χωρίστηκαν την εποχή του Εμφυλίου. Την ταινία της Ν. Κακοσέος χρηματοδότησαν διάφορα ιδρύματα της Σκανδιναβίας, ανάμεσα στα οποία και το Ιδρυμα Ολαφ Πάλμε. Χρηματοδότηση πήρε και από την ΟΥΝΕΣΚΟ, με την υποστήριξη μάλιστα του Βασίλη Βασιλικού. Η ίδια επιλέγει δυνατές ιστορίες, οι χαρακτήρες των οποίων είναι πολύ έντονοι μπροστά στην κάμερα.

    [13] Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΜΑΜΟΥΝΙ ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ"

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Ο ποταμός Αξιός αργοπεθαίνει. Η ζωή που υπήρχε στα νερά του δεν υπάρχει πια. Πάπιες, χήνες, ψάρια έχουν πάψει να αποτελούν στοιχεία της καθημερινής του εικόνας.

    Και οι άνθρωποι που είχαν ζήσει την ομορφιά του, απευθύνουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον.

    Η κραυγή ενός ψαρά της περιοχής, που έγινε νυχτοφύλακας, επειδή δεν υπάρχουν πια ψάρια στον Αξιό, είναι το θέμα της ταινίας του Λουκά Κούχτιν "Μαμούνι με το τσίπουρο", που προβάλλεται στο 3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα.

    Ο ίδιος θεωρεί το ντοκιμαντέρ το μόνο τρόπο να πληροφορήσει κανείς τον κόσμο για σοβαρά ζητήματα. Αλλωστε, μεγάλωσε παρακολουθώντας ντοκιμαντέρ στην ελληνική κρατική τηλεόραση.

    Στην ταινία του όμως, όπως επισημαίνει, δεν θίγεται ούτε το ένα εκατοστό των προβλημάτων του Αξιού. Ομως το κυριότερο είναι η μόλυνση από τα τοξικά λύμματα των βιομηχανιών, που αλόγιστα χύνονται στα νερά του ποταμού και περνούν στην τροφική αλυσίδα μέσα από τις καλλιέργειες.

    "Δεν πάμε καλά", τονίζει και καλεί τον καθένα από μας να δραστηριοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε από μόνοι μας.

    Για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ο Λουκάς Κούχτιν επισημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες εκτός Αθηνών να δείξουν τη δουλειά τους.

    [14] "ΜΠΑΛΤΑΖΑΡ" ΣΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Την καθημερινότητα του Μπαλτάζαρ, της γνωστής στη Θεσσαλονίκη φυσιογνωμίας του πλανόδιου μουσικού με το ακορντεόν έξω από το "Ολύμπιον", την έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου καταγράφει με το φακό του ο Μάνος Παπαδάκης.

    Πρόκειται για έναν γνήσιο απόγονο μιας γενιάς μουσικών, οι οποίοι αμφισβητούν τη μουσική παιδεία που προέρχεται από τα ωδεία και προτιμούν την περιπλάνηση στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

    Ανθρωποι, οι οποίοι σκέφτονται μόνο το σήμερα, χωρίς να έχουν τη πολυτέλεια να σκεφτούν το αύριο. Αυτή η ζωή τους κάνει καχύποπτους, για αυτό και ο Μάνος Παπαδάκης χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μπαλτάζαρ. Μετά, όμως άρχισε να παρασύρεται από τις διηγήσεις, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει ένα τεράστιο υλικό, τον όγκο του οποίου έπρεπε να μειώσει.

    Την αμφισβήτηση της μουσικής εκπαίδευσης ο Μπαλτάζαρ έχει περάσει και στο δεκάχρονο γιο του, που είναι κι αυτός πλανόδιος μουσικός, αλλά και στη σύζυγό του, για τους οποίους είναι ο προστάτης τους.

    Η καθημερινή ζωή τους εξελίσσεται κυρίως στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπου η εξεύρεση του πόστου γίνεται μετά από αγώνα. Δεν είναι λίγες οι συγκρούσεις ανάμεσα στους πλανόδιους μουσικούς για ένα καλό πόστο. Συγκρούσεις που πολλές φορές μπορεί να είναι έντονες.

    Ομως ο Μπαλτάζαρ δεν είναι κλοσάρ. Δεν τον ενδιαφέρει ο οίκτος του περαστικού, αλλά τι θα δώσει ο ίδιος με τον ακορντεόν του στο διαβάτη. Γι αυτό και θέλει να είναι πάντα καθαρός, καλοντυμένος με γυαλισμένα τα μοκασίνια, το μαύρο καπέλο του και το λουλούδι στο πέτο. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μάνου Παπαδάκη, ο οποίος δηλώνει το έντονο ενδιαφέρον του για τον κινηματογράφο, με τον οποίο ασχολείται μόλις τρία χρόνια.

    [15] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Σκόπια, 8 Μαρτίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Η Ενωση των Γυναικών της ΠΓΔΜ οργάνωσε ειρηνική διαδήλωση στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, με συνθήματα υπέρ της ειρήνης.

    Παράλληλα, στάλθηκε υπόμνημα στο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που καλείται να υποστηρίξει ειρηνική λύση για την κρίση.

    Παρόμοιες εκδηλώσεις οργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις. Οι γυναίκες της πόλης Πρόμπιστιπ κατέθεσαν αίτημα προς την εισαγγελέα του δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, να καταδικάσει τους δολοφόνους των τριών στρατιωτών.

    [16] ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ Η GREENPEACE ΚΑΙ Η ΔΗΩ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Τις κοινές προτάσεις του για μία διέξοδο από τα σημερινά διατροφικά σκάνδαλα παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου η Greenpeace και ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Αγροτικών Προϊόντων ΔΗΩ. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για μια ευρύτερη συνεργασία αγροτικών φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και οργανώσεων καταναλωτών με σκοπό την προώθηση της βιολογικής γεωργίας.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΩ Σπύρος Σγούρος τόνισε ότι μετά τις τρελές αγελάδες, τις διοξίνες και την σαλμονέλα, το επόμενο διατροφικό σκάνδαλο μοιάζει να είναι θέμα χρόνου. Περαιτέρω, επισήμανε ότι αν εφαρμόζονταν η βιολογική γεωργία που απαγορεύει την χρήση συστατικών ζωικής προέλευσης, δεν θα μας απασχολούσε η νόσος των τρελών αγελάδων, ενώ αν χρησιμοποιούνταν στην βιολογική κτηνοτροφία τα ποσά που δαπανήθηκαν στη νόσο των τρελών αγελάδων (2 τρις. δρχ στη Μεγάλη Βρετανία), το βιολογικό κρέας θα ήταν πιο φθηνό από το συμβατικό.

    Από την πλευρά του ο υπεύθυνος εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Nίκος Χαραλαμπίδης υπογράμμισε ότι η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αποτελεί τη βιώσιμη εναλλακτική λύση για να βγει ο αγροτικός τομέας από την κρίση. «Η βιολογική γεωργία πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της εθνικής αγροτικής πολιτικής και να καλύπτει τουλάχιστον το 5% της ελληνικής αγροτικής πολιτικής», πρόσθεσε.

    Στις προτάσεις των δύο οργανώσεων περιλαμβάνονται η προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, η καλλιέργεια φυτών και η παραγωγή προϊόντων που αποτελούν μέρος της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, οι συστηματικοί και έγκαιροι έλεγχοι και πιστοποίηση στο γενετικό υλικό (ντόπιο και εισαγόμενο) με σκοπό την αποτροπή της όποιας επιμόλυνσης με μεταλλαγμένο γενετικό υλικό, η άμεση ανακήρυξη των περιοχών της χώρας όπου θα προωθηθεί η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία σε ζώνες απαλλαγμένες από μεταλλαγμένους οργανισμούς και η απαγόρευση εισαγωγής και εμπορίας γενετικού υλικού για το οποίο δεν υπάρχει πιστοποίηση και εργαστηριακή ανάλυση που εξασφαλίζουν ότι δεν περιέχει, σκοπίμως ή κατά λάθος, μεταλλαγμένο γενετικό υλικό.

    [17] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ OI KATOIKOI ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΝΟΥΣΕΦΤΣΙ

    Σκόπια, 8 Μαρτίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται γύρω από το Τανούσεφτσι της ΠΓΔΜ συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και να εγκαθίστανται σε χωριά κοντά στα Σκόπια ή στο Κουμάνοβο.

    Με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στο δήμο Λίπκοβο, με τον πληθυσμό της περιφέρειας του Τανούσεφτσι, παροτρύνοντάς τους να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Το PDP δεν έλαβε μέρος σε αυτή τη συνάντηση, αλλά ζήτησε να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι μόνο με ειρηνικά μέσα μπορεί να λυθεί η κρίση.

    Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, έλαβε πρωτοβουλία για συνάντηση πολιτικών ηγετών της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου και της ΠΓΔΜ, αυτή την εβδομάδα πιθανώς στα Σκόπια ή στην Αλβανία. Την Αλβανία θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο πρωθυπουργός, Ιλίρ Μέτα και ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα.

    [18] ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία εξαιτίας της κακοκαιρίας και 13.000 άτομα απομακρύνθηκαν από περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι. Οι περισσότεροι από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικιωμένοι που έπαθαν καρδιακές προσβολές.

    Από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, που οφείλονται στις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις, έχουν πληγεί 200 χωριά, 20.000 σπίτια και δρόμοι σε μήκος 53 χιλιομέτρων. Περίπου 22.000 άνδρες σωστικών συνεργείων βρίσκονται στην περιοχή όπου ζουν περίπου 300.000 άνθρωποι.

    Ο.Κ.

    [19] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ: "ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"

    Βελιγράδι, 8 Μαρτίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε έχει πρόβλημα με την πραγματικότητα και την αλήθεια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Στο πλαίσιο καθιερωμένης συνέντευξης τύπου κληθείς να σχολιάσει την κριτική που άσκησε σε βάρος του η κ. Ντελ Πόντε, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει τις δηλώσεις της από ψυχολογική άποψη και ότι όσον αφορά τα γεγονότα η κ. Ντελ Πόντε ερμήνευσε με διαφορετικούς τρόπους τη συνάντησή τους στο Βελιγράδι.

    "Είπε ότι "έδωσα διάλεξη" επί μία ώρα και αργότερα σε άλλη δήλωσή της είπε ότι η συζήτηση διήρκεσε μισή ώρα", είπε ο κ. Κοστούνιτσα και εκτίμησε ότι η κ. Ντελ Πόντε έχει πρόβλημα με τα γεγονότα, όχι μόνο με όσα αφορούν τη λειτουργία του Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά και γεγονότα που δεν έχουν καμία σχέση με νομικές διαδικασίες, αλλά έχουν σχέση με την αλήθεια.

    "Θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητο και δεν είναι πρέπον να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο σε μία χώρα και στους εκπροσώπους της, οι οποίοι επιθυμούν και είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με το Διεθνές Δικαστήριο", τόνισε ο κ. Κοστούνιτσα.

    "Ισως η κ. Ντελ Πόντε έχει πρόβλημα με τον εαυτό της, με τις φιλοδοξίες της, ποιος ξέρει περί τίνος πρόκειται", παρατήρησε προσθέτοντας ότι με τις δηλώσεις της δυσφημεί τη δικαιοσύνη και την αλήθεια.

    [20] "ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ" ΤΗΣ Μ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Τη ζωή σε ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο στο κέντρο της Αθήνας που παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα καταγράφει η Μαριάννα Παπακωνσταντίνου στην ταινία της "Το σχολείο" που προβάλλεται στο 3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα.

    Πρόκειται για το Δια-πολιτισμικό Σχολείου Βοτανικού, πολλοί μαθητές του οποίου είναι τουρκόφωνοι Ελληνες μουσουλμάνοι, οι γονείς των οποίων έφτασαν στην Αθήνα από τη Θράκη.

    Η συνύπαρξη δεν είναι εύκολη και η καθημερινότητα γεννά ολοένα και και νέα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση από τις οικογένειες χριστιανών και πως οι τελευταίοι θα αντιμετωπίσουν την αύξηση των μουσουλμάνων μαθητών.

    Στη μέση αυτών των προβλημάτων βρίσκονται οι δάσκαλοι που καλούνται να γεφυρώσουν το πολιτισμικό χάσμα, να γεφυρώσουν τις δύο κοινότητες, να στήσουν με προσωπική πρωτοβουλία και κόντρα στις πολιτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις, ένα κανονικό σχολείο και να εντάξουν τα παιδιά ισότιμα στην κοινωνία.

    Συμπαραστάτης στην προσπάθεια αυτή είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Καθηγητές κάνουν σεμινάρια στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου για να τους δώσουν περισσότερα εφόδια στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Σημαντική είναι η και η βοήθεια ομάδας εθελοντών που πήγαν στο σχολείο, γνώρισαν το πρόβλημα και διαπίστωσαν τις ανάγκες των μουσουλμάνων μαθητών, που πηγάζουν κυρίως από την έλλειψη οικονομικών πόρων. Ανάγκες όπως η έλλειψη φαγητού σε μία περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και η απουσία χώρου για μελέτη. Εστεισαν λοιπόν στο σχολείο ένα κέντρο μελέτης για τα παιδιά, το οποίο λειτουργεί τις απογευματινές ώρες και βοηθούν τους μαθητές στα μαθήματά τους.

    [21] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Το "Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και οι υποδομές της χώρας" είναι το θέμα της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν αύριο το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

    Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το μεσημέρι, με την παρουσίαση των συμπερασμάτων από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη. Στη Συνδιάσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα και οι φορείς. Από τη ΝΔ θα χαιρετήσει ο Γιώργος Βουλγαράκης, από τον Συνασπισμό ο Δ. Παπαδημούλης, από το ΔΗΚΚΙ ο ευρωβουλευτής Μπακόπουλος και από τους Φιλελευθέρους ο πρόεδρός τους, Στέφανος Μάνος. Οι φορείς που έχουν κληθεί είναι: Οικονομικό Επιμελητήριο, ΤΕΕ, ΕΒΕΑ, ΓΣΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΕΒ, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ΓΕΣΕΒΕ, ΣΕΠΕ, ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ.

    Βασικοί ομιλητές της Συνδιάσκεψης θα είναι οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Η παρουσίαση της εισήγησης του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ θα γίνει από τον γραμματέα του, Γ. Αδαμόπουλο.

    Η Συνδιάσκεψη θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

    - Εθνικό-περιφερειακό πρόγραμμα υποδομών (εισηγητής ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας)

    - Υποδομές στον αγροτικό τομέα και στις υπηρεσίες ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου (εισηγητές ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης και η υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη)

    - Διεθνικά δίκτυα τηλεπικοινωνίες μεταφορές ενέργεια ναυτιλία (εισηγητές ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Βερελής, ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καλαφάτης) και

    - Υποδομές κοινωνικού εξοπλισμού κοινωνικό κράτος παιδεία πολιτισμός αθλητισμός (εισηγητές ο υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Παιδείας, Φίλιππος Πετσάλνικος και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης).

    [22] ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ KFOR ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Σκόπια, 8 Μαρτίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Δυνάμεις της KFOR από την Πολωνία και την Ουκρανία εισέβαλαν στα χωριά Μίγιακ και Νέμπελντε στο Κοσσυφοπέδιο, τα οποία βρίσκονται κοντά στο χωριό Τανούσεφτσι της ΠΓΔΜ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, Τζίμ Μάρσαλ.

    Την είδηση επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DPA, Αρμπέν Τζαφέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Τέτοβο.

    Χθες το βράδυ και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ του στρατού της ΠΓΔΜ και εξτρεμιστών στο ύψωμα Κόντρα Φούρα, κοντά στο Τανούσεφτσι. Το ύψωμα θεωρείται στρατηγικής σημασίας, το οποίο ο στρατός της ΠΓΔΜ χρησιμοποιεί ως παρατηρητήριο.

    Το υπουργείο Αμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα από τα επεισόδια και πρόσθεσε ότι μετά από τρίωρη συμπλοκή, οι τρομοκράτες επέστρεψαν στα οχυρά τους στο Τανούσεφτσι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο στο άλλο τμήμα των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή στο Μπλάτσε, Γιάζιντσε και Σαρ Πλανίνα, όπου υποστηρίζεται ότι δρουν μικρές ομάδες εξτρεμιστών.

    [23] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του προϊσταμένου του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Φωτίου Βλάχου, και την συμμετοχή τεσσάρων Υποστρατήγων, συνήλθε το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων, προκειμένου να κρίνει τους Αστυνόμους Α' της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Στο βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή προάγονται οι: Χρίστος Νικολόπουλος, Κωνσταντίνος Κοντοδήμος, Αθανάσιος Παλαιοπάνος, Αριστοτέλης Καρατζάς, Ελευθέριος Οικονόμου, Νικόλαος Μαρκόπουλος, Δημήτριος Γιαννελάκης, Ανδρέας Κουτρουμάνης, Δημήτριος Γιαταγάνης, Αλέξιος Αδαμόπουλος, Βασίλειος Μωϋσής, Βασίλειος Κυσανδράκης, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Νικόλαος Κόλλιας, Ευάγγελος Δημητρουλάκος, Γεώργιος Τσάκλας, Φώτιος Πουλής, Ιωάννης Μαγκάφας, Βασίλειος Γεωργόπουλος, Ιωάννης Ζερβουδάκης, Αθανάσιος Χαράμογλου, Κωνσταντίνος Νταρζάνος, Μιχαήλ Νικήτας, Χρήστος Κοντολάπης, Βασίλειος Γκαλογιάννης, Ιωάννης Χριστόπουλος, Αναστάσιος Παπαργύρης, Αριστείδης Θεοδωρόπουλος, Χαράλαμπος Κόλλιας, Γεώργιος Μακρής, Γρηγόριος Βωβός, Γεώργιος Δημητρακόπουλος, Νικόλαος Γουρνιάς, Ιωάννης Κορδονούρης, Ιωάννης Ραχωβίτσας, Κωνσταντίνος Ναστούλης, Αναστάσιος Πλατάκος, Παναγιώτης Καπόγλης, Σπυρίδων Κουνάβης, Σταύρος Μηλάκης, Παναγιώτης Μαμούτος, Παναγιώτης Χριστοφιλάκης, Ευστάθιος Μπαμπούκλης, Λάμπρος Πατήλας, Ιωάννης Κουτσαντώνης, Ιωάννης Αποστολόπουλος, Αθανάσιος Τσιούμας, Αντώνιος Χρυσικός, Δημήτριος Τζιόλας, Παναγιώτης Καραβιώτης, Χρήστος Κωτσιαρίνης, Γεώργιος Αρβανίτης, Χαράλαμπος Κουτουλογένης, Αναστάσιος Καλδέρης, Κωνσταντίνος Τσιλιβής (υπηρεσία γραφείου), Δημήτριος Μαυρούλης, Χρήστος Σαπουνάς, Ανδρέας Χρυσικός, Θεόδωρος Μπίζπος, Κωνσταντίνος Κορροβέσης, Κωνσταντίνος Λιάκος, Μιχαήλ Λεουνάκης, Θεμιστοκλής Σύρμαλης, Αναστάσιος Νέζης, Μιχαήλ Χλουβεράκης, Ιωάννης Κοτρώτσος, Κωνσταντίνος Ζαβερδινός, Δημήτριος Δρίβας, Ηλίας Χριστόπουλος, Ευάγγελος Νάκος, Σωτήριος Σμπήλιας, Κωνσταντίνοςς Σπυρόπουλος, Αντώνιος Λενακάκης, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Χρήστος Λουκέρης, Αθανάσιος Ντάουλας, Γεώργιος Πουλάρης, Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Κασαπάκης, Γεώργιος Μπελιμπασάκης, Γεώργιος Γαλιάτσος, Χρήστος Πάνος, Γεώργιος Καμαρινόπουλος, Μιχαήλ Τζοβάρας, Ανδρέας Θεοχάρης, Νικόλαος Παντούλας, Ιωάννης Γιαννακάκης, Βασίλειος Κωνσταντόπουλος, Δημήτριος Σταμάτης, Ηλίας Αρβυθάς, Νικόλαος Παππάς, Βασίλειος Κρυμμυδάς, Νικόλαος Σερέτης, Αναστάσιος Τασιγιώργος, Βασίλειος Γατσάς, Ανδρέας Κατσαρός, Γεώργιος Μπαταλογιάννης, Στυλιανός Φώτης, Κωνσταντίνος Βουτσίδης, Αναστάσιος Παππάς, Θεόδωρος Τσοπελάς, Ιωάννης Καραπανάγος, Αναστάσιος Λάμπρου, Βασίλειος Τσαγκάρης, Θωμάς Τσιαντάκος, Ανδρέας Σγουρός, Δημήτριος Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Κουμαντάνος, Μιχαήλ Σεφερίδης, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Δημήτριος Λερογιάννης, Παρασκευάς Σιδηρόπουλος, Απόστολος Κρικέλας, Ταξιάρχος Μπορότης, Ανδρέας Χρυσανθακόπουλος, Ευάγγελος Γιώτης, Παναγιώτης Πετρόπουλος, Γεώργιος Ζαχαριάδης, Αθανάσιος Σεροπώνης, Στυλιανός Κουρής.

    Προάγονται στο βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή, εκτός οργανικών θέσεων, ενόψει αυτεπάγγελτης αποστρατείας, λόγω συμπλήρωσης 35ετούς πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας στο Σώμα ή καταλήψεώς τους από το όριο ηλικίας στο βαθμό τους, οι Δημήτριος Γκανασούλης, Εμμανουήλ Χρυσουλάκης, Στέφανος Τσαουσίδης, Ευάγγελος Καρδιασμένος, Μιχαήλ Ντοκομές, Κωνσταντίνος Δρακόπουλος και Κωνσταντίνος Καρλής.

    Προάγεται στο βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή εκτός οργανικών θέσεων ενόψει αυτεπάγγελτης αποστρατείας, ο Απόστολος Κόνιαρης.

    Τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία ο Αθανάσιος Ευαγγέλου.

    Επίσης τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω συμπληρώσεως πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας στο Σώμα, ο Νικόλαος Κλεισαρχάκης.

    Οι ετήσιες κρίσεις των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, θα συνεχιστούν με τους Αστυνόμους Β'.

    [24] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΟΥΝ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσουν τον πρόεδρο του κόμματος σε σειρά εκδηλώσεων.

    Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Α' Αθήνας Γιώργος Βουλγαράκης θα παραστεί, αύριο στις 11:00, στην έναρξη των εργασιών της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ με θέμα "Το Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και οι υποδομές της χώρας", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο CARAVEL.

    O Βουλευτής Αρκαδίας Δημήτρης Κωστόπουλος θα παραστεί, την Κυριακή 11/3 στις 17:00, στη Νομαρχιακή Συνέλευση της ΝΟ.Δ.Ε. Λακωνίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βλαχιώτη.

    Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Α' Αθηνών κα Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη θα παραστεί, την Κυριακή 11/3 στις 19:00, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Strata Marina, στην Ζάκυνθο


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 8 March 2001 - 19:13:43 UTC