Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΟΒΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
  • [02] ΦΙΣΕΡ: ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΣΕ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ
  • [03] ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ
  • [04] ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΕΘΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
  • [05] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ
  • [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [09] ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΥΜΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
  • [10] 7ος Ο ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
  • [11] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [12] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [13] KATA THΣ ΑΠΑΛΟΙΦΗΣ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
  • [14] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΥ
  • [15] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΔΥΟ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΔΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [17] TΡΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
  • [18] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η 19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΑΦΝΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 62 - 85
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 77 - 75
  • [21] Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • [22] ΑΓΩΓΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
  • [23] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΩΣ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [24] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΑΔΗΚ

  • [01] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΟΒΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

    Μπουγιάνοβατς, 11 Μαρτίου 2001 (14:49 UTC+2)

    Το συντονιστικό σώμα της γιουγκοσλαβική και της σερβικής κυβέρνησης για τη νότια Σερβία απεύθυνε έκκληση προς τους ανώτερους αξιωματικούς των μονάδων του στρατού και της αστυνομίας που εδρεύουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο να μην κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ώστε να μην αποκαλυφθούν λεπτομέρειες για το σχέδιο εισόδου των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στη ζώνη ασφαλείας, κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο τύπου του Μπουγιάνοβατς, αναφέρεται ότι η κοινή διοίκηση του στρατού και της αστυνομίας στη νότια Σερβία, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα καταστρώνουν σχέδια για τις κινήσεις της αστυνομίας και του στρατού, τα οποία μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα μόνο με την έγκριση του συντονιστικού σώματος.

    Ε.Π.

    [02] ΦΙΣΕΡ: ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΣΕ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ

    Βερολίνο, 11 Μαρτίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Την ανάγκη απομόνωσης των αλβανών εξτρεμιστών στη Σερβία και την ΠΓΔΜ τόνισε, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος καταδίκασε με τον πιο απόλυτο τρόπο τη δράση των ένοπλων αλβανών αυτονομιστών στις δυο αυτές περιοχές.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζουν την επίθεση κατά ανθρωπιστικού κομβόι στην ΠΓΔΜ, αλλά και την επίθεση με χειροβομβίδα στο Οσλαρε της Νότιας Σερβίας, στην οποία τραυματίστηκε και ένα μικρό παιδί.

    Εμφανίστηκε, ωστόσο πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των Αλβανών που ζουν σε αυτές τις δυο περιοχές είναι κατά της βίας. Εχει έρθει η ώρα για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και ανάπτυξη νέων μεθόδων ενσωμάτωσης προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ειρηνική συμβίωση των διάφορων εθνικών κοινοτήτων στις περιοχές της Σερβίας και της ΠΓΔΜ που συνορεύουν με την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, τόνισε.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην «υπεύθυνη στάση» που επέδειξαν οι αρχές τόσο του Βελιγραδίου όσο και των Σκοπίων, η οποία, όπως είπε, συνέβαλε στο να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

    Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές εξόδου από την παρούσα κρίση, τόνισε ότι η σταθεροποίηση της κατάστασης απαιτεί ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο- KFOR- και της πολιτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία με τις αρχές της Γιουγκοσλαβίας και της ΠΓΔΜ, αλλά και των μετριοπαθών Αλβανών στις δυο περιοχές.

    Σ.Π.

    [03] ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Λευκωσία, 11 Μαρτίου 2001 (12:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Ενα από τα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο, η οποία άρχισε σήμερα το πρωί, είναι το γεγονός ότι επιχειρεί να έχει συναντήσεις και με Τουρκοκύπριους. Ηδη, στο αεροδρόμιο κατά την κοινή σύντομη συνέντευξή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, παρέστησαν και τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, ενώ το βράδυ σε ομιλία του υπουργού Εξωτερικών σε εκδήλωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Κύπρου έχουν προσκληθεί και τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα, παρά τις αντιρρήσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ήδη άρχισε και συνεχίζει τις συναντήσεις του στη Λευκωσία με πολιτικούς ηγέτες, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη τόσο του Κυπριακού, όσο και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Εχω ευθύνη, είπε χαρακτηριστικά, ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και για την εξέλιξη του Κυπριακού και για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Παπανδρέου έχει συναντηθεί ήδη με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Σπύρο Κυπριανού.

    Θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, η οποία συνάντηση θα συνεχισθεί με γεύμα εργασίας. Οι δύο υπουργοί στις 2:30 το μεσημέρι θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών και αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον δόκτορα Βάσο Λυσσαρίδη, πρόεδρο του Κινήματος των Σοσιαλδημοκρατών.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσο Παπαδόπουλο και θα έχει επίσης σύντομη συνάντηση με τη σύζυγο του απαχθέντος Ελληνοκύπριου στο Στρόβολο, κα. Τζιακούρμα.

    Οπως έχουμε ήδη μεταδώσει τον υπουργό Εξωτερικών συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Κύπρο οι Ολυμπιονίκες Ακάκιος Καχιασβίλι, ΜιχάληςΜουρούτσος και Κώστας Θάνος, οι οποίοι θα πάρουν μέρος και σε συναντήσεις που θα έχει ο κ. Παπανδρέου σχετικά με την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα, στην οποία θέλει να συμβάλλει και να βοηθήσει η Κύπρος, όπως δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Εχει σημασία το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου τόνισε στη Λευκωσία, ότι έρχεται εδώ σε περίοδο ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την πορεία του Κυπριακού, όσο και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και έστειλε από εδώ ένα μήνυμα σιγουριάς και αισιοδοξίας το οποίο όπως χαρατκτηριστικά είπε αφορά και τους Τουρκοκυπρίους, τους οποίους τόνισε ότι "θέλουμε να τους δούμε Ευρωπαίους πολίτες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν εκτός του Κυπριακού και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου είναι και το θέμα της Ολυμπιάδας του 2004 και η Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    Αύριο το πρωί ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει από τη Λευκωσία, αφού θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Χριστόφια και τον πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, για την Πάφο όπου και θα διανυκτερεύσει αύριο το βράδυ.

    [04] ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΕΘΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2001 (12:49 UTC+2)

    Κατάργηση των πολυδαίδαλων ελέγχων στις δαπάνες και αντικατάστασή τους με ένα περισσότερο ασφαλές και ευέλικτο σύστημα, προτείνει μελέτη του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου.

    Συστήνεται η δημιουργία κεντρικού συντονιστικού ελεγκτικού οργάνου, αλλά και η επέκταση των ελέγχων σε όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται άμεσα ή έμμεσα από τον εθνικό ή κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Οπως γράφει η "Οικονομική Καθημερινή" το όλο σύστημα για να καταστεί αποτελεσματικό θα υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα απεικονίζεται κάθε στιγμή η ακριβής εικόνα των δαπανών, αλλά και θα βοηθά στη διενέργεια των ελέγχων. Κεντρικό στοιχείο της νέας φιλοσοφίας είναι η ανάδειξη μιας σχέσης κόστους ωφέλους μέσα σε κάθε δαπάνη, η οποία θα προσδιορίζει κατά πόσο η δαπάνη αυτή, θα πρέπει να συνεχισθεί ή όχι.

    Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και αποτελεί την πραγματική βάση του συστήματος της "στοχοθέτησης" που παρουσίασε πρόσφατα ενδεδυμένο με βρετανικό ένδυμα ο κ. Παπαντωνίου. Στα κυριότερα σημεία της η μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνει τα ακόλουθα: Αντικείμενα του δημοσιονομικού ελέγχου εκτιμάται ότι πρέπει να είναι όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Αυτοί θα πρέπει να υιοθετήσουν ενιαίο λογιστικό σύστημα παρακολούθησης των λογαριασμών τους και απεικόνισης της οικονομικής τους κατάστασης. Σε έλεγχο θα πρέπει να υπόκειται και κάθε άλλος φορέας, ο οποίος χρηματοδοτείται με τον οποιοδήποτε τρόπο από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

    Αντικείμενο ελέγχου - σύμφωνα με την μελέτη - πρέπει να είναι όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες, καθώς και τα συστήματα διοίκησης και διαχείρισης πόρων όλων των φορέων που χρηματοδοτούναι από εθνικά ή κοινοτικά κονδύλια.

    [05] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2001 (13:53 UTC+2)

    Η Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα σταυροδρόμι όπου συναντιούνται όλες οι σημαντικές ελληνικές, ευρωπαικές και διεθνείς πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης στη συνάντηση των συνέδρων που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα "Κοινή Ιστορία" το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Ν.Α. Ευρώπη που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για την "Κοινή Ιστορία στη Ν.Α. Ευρώπη" υπογράμμισε πως το περιεχόμενο τωω σχολικών βιβλίων είναι ένα θέμα που τον απασχολεί και εξήγησε:"Στα σχολικά βιβλία βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που καλλιεργούν μακροπρόθεσμα τις άγονες συγκρούσεις μεταξύ λαών και εθνοτήτων. Η γαλλο-γερμανική εμπειρία, μετά το τέλος του Δεύτερου παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί ένα χρήσιμο προηγούμενο που μπορούμε να το προσαρμόσουμε στα δεδομένα της περιοχής μας. Επειδή όμως χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι να υπάρξουν επίσημες συμφωνίες των κρατών της Ν.Α. Ευρώπης για την προσαρμογή των σχολικών βιβλίων στις σημερινές αντιλήψεις, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των διαφόρων επιτροπών, που σε επίσημο ή ανεπίσημο επίπεδο, έχουν προβεί σε σχετικές έρευνες, εγώ θα πρότεινα ως πρώτο βήμα την υιοθέτηση ενός κοινού βιβλίου με λογοτεχνικά κείμενα. Ενός κοινού βιβλίου με λογοτεχνικά κείμενα από όλες τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης που θα αποτελούσε το πρώτο βήμα της παραδοχής της ισότιμης ύπαρξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του "Αλλου", της κατανόησης της υποκειμενικότητας των βιωμάτων, της δύσκολης σχέσης ανάμεσα στην Αλήθεια και τη Συμφιλίωση. Ο προβληματισμός γύρω από τη σχέση εκπαίδευσης και συμφιλίωσης ασφαλώς πρέπει να περιλάβει και τη διάσταση της θρησκευτικής διδασκαλίας, θέμα που θα απασχολήσει το έβδομο σεμινάριο του Κέντρου για τα σχολικά εγχειρίδια. Θα είναι μεγάλη πρόοδος αν κατορθώσουμε στην περιοχή στην περιοχή μας να ανατρέψουμε τις θρησκευτικές διαφορές από αιτία συγκρούσεων και διακρίσεων σε πηγή έμπνευσης για την καλλιέργεια της ανοχής και της αλληλοκατανόησης".

    [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

    Λευκωσία, 11 Μαρτίου 2001 (21:04 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Μιλώντας στην Ανωτάτη Συνδικαλιστική Συντεχνία της Κύπρου ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε μια πλήρη ανάλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων για να καταλήξει ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Παρά το γεγονός ότι είχαν προσκληθεί και είχαν εκφράσει την επιθυμία να παραστούν δεν ήρθαν Τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές λόγω απαγόρευσης του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Παπανδρέου διακήρυξε ότι "η Κύπρος είτε θα μας χωρίσει είτε θα μας ενώσει με την Τουρκία". Απευθυνόμενος προς την Τουρκία δήλωσε ότι χάνονται τεράστιες ευκαιρίες και εξαπέλυσε επίθεση φιλίας προς τους Τουρκοκύπριους στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα προς την Τουρκία και μιλώντας για τα λάθη μερίδας του τουρκικού κατεστημένου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ζήτησε από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα "να εναντιωθεί στην αδιέξοδη πολιτική Ντενκτάς". Δεν παρέλειψε να προσθέσει: "να είμαστε ρεαλιστές και να βλέπουμε τα πράγματα με ψυχραιμία".

    Ο κ. Παπανδρέου καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο, που ήταν όλοι συνδικαλιστές. Στην ομιλία του υπουργού Εξωτερικών παρίσταντο και οι τρεις Ολυμπιονίκες Ακάκιος Κακιασβίλι, Μιχάλης Μουρούτσος και Κώστας Θάνος που συνοδεύουν τον κ. Παπανδρέου στην Κύπρο.

    Τέλος, ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι "η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει συλλογικά στο διεθνή ανταγωνισμό, για να μπορέσει να σταθεί σε ισότιμη βάση απέναντι στις ΗΠΑ διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε η μεταπολεμική ευημερία και το κράτος πρόνοιας".

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο θα έχει αύριο στις 10.30 πμ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ, κατόπιν αιτήματος του κ. Κωνσταντόπουλου.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Βαγδάτη, 11 Μαρτίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Τη Ρωσία θα επισκεφθεί ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, μετά από πρόσκληση της ίδιας της ρωσικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει ακόμη οριστεί η ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης.

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης συναντήθηκε, σήμερα, με τον πρέσβη της Μόσχας στη Βαγδάτη, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να εξετάσει τις προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων των δυο χωρών, αλλά και το πρόγραμμα της επίσκεψής του στη Ρωσία.

    Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εναντιωθεί στις επιθέσεις που εξαπολύουν κατά καιρούς οι αμερικανικές και βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

    Η τελευταία επίσκεψη υψηλόβαθμου ιρακινού αξιωματούχου στη Ρωσία ήταν αυτή του υπουργού Υγείας, Ουμίντ Μέντχατ Μουμπάρακ, τον περασμένο Ιανουάριο.

    Σ.Π.

    [09] ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΥΜΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα χουμοποίησης φυτικών υλικών «Ανακύκλωση στο σπίτι» παρουσίασαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο δήμο Θερμαϊκού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Αντώνης Μάτζαρης και οι καθηγητές του ΑΠΘ Μυρτώ Πυροβέτση και Γεώργιος Δαουτόπουλος.

    Το πρόγραμμα, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε ενώπιον τον 50 εθελοντών κατοίκων του δήμου Θερμαϊκού, που παρέλαβαν τους ειδικούς κάδους χουμοποίησης του Συνδέσμου ΟΤΑ.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, «με το πρόγραμμα αυτό εγκαινιάζουμε μια νέα δράση που σηματοδοτεί έναν καινούργιο κύκλο δραστηριοτήτων στον τομέα της ανακύκλωσης που αυτή τη φορά έχει στόχο την αξιοποίηση των οργανικών υλικών. Μαζί με το ΥΠΕΧΩΔΕ, την τοπική αυτοδιοίκηση και το πανεπιστήμιο πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου θα κυριαρχήσουν οι νέες τεχνολογίες και ο εθελοντισμός, αλλά και η κοινωνική προσφορά».

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θερμαϊκού Αντώνης Μάντζαρης, υπογράμμισε ότι «ο δήμος Θερμαϊκού, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, δέχτηκε να αποτελέσει πιλότο στην εφαρμογή αυτού του νέου προγράμματος που ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος ΟΤΑ γιατί πιστεύει ότι η συμμετοχή των πολιτών σε τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την επιτυχή έκβαση τους, όσο και για την καθολική εφαρμογή τους στον νομό μας, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος όλων μας, η μείωση των απορριμμάτων».

    Σε πρώτη φάση, θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 50 εθελοντές και θα τοποθετηθούν ισάριθμοι ειδικοί κάδοι (σιλό) στα σπίτια τους, ενώ θα εκπαιδευτούν στην χρήση τους μέσα από ειδικά σεμινάρια.

    Ειδικοί συνεργάτες του προγράμματος θα επισκέπτονται τα εθελοντικά νοικοκυριά σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να επιβλέψουν τη διαδικασία και να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις, ενώ θα υπάρχει και ειδικό ερωτηματολόγιο μέσα από το οποίο θα προκύψουν τα απαραίτητα επιστημονικά συμπεράσματα για την μελλοντική επέκταση του προγράμματος.

    [10] 7ος Ο ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

    Λισαβόνα, 11 Μαρτίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε τελικά η Ελλάδα στον τελικό 60μ ανδρών, στο 8ο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που ολοκληρώθηκε στη Λισαβόνα. Ο Γιώργος Θεοδωρίδης ήταν ο μόνος έλληνας αθλητής που πήρε μέρος στον τελικό, αφού λίγο νωρίτερα ο Αγγελος Παυλακάκης είχε τερματίσει 4ος στην 3η ημιτελική σειρά με χρόνο 6.63 και αποκλείστηκε.

    Στον τελικό όμως, μετά από τρεις άκυρες και δύο αναβολές της εκκίνησης, ο Θεοδωρίδης τερμάτισε 7ος με χρόνο 6.60. Ο έλληνας πρωταθλητής όμως πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις στη διοργάνωση και άφησε αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον.

    Το χρυσό μετάλλιο το κατέκτησε ο αμερικανός Χάρντεν με 6.44, δεύτερος καλύτερος φετινός χρόνος στον κόσμο, ενώ το αργυρό το πήρε ο επίσης αμερικανός Μοντγκόμερι με 6.46. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο βρετανός Λούις με 6.51.

    Στα 60μ γυναικών, η Βούλα Πατουλίδου και η Γεωργία Κοκλώνη κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά όμως δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό με χρόνους 7.34 και 7.45, αντίστοιχα.

    [11] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 11 Μαρτίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Ραδιομαραθώνιο για την ενίσχυση παρέλασης της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιήσει αύριο από τις 11 το πρωί το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Antenna Satellite Radio/ USA Inc.

    «Περιμένουμε την έμπρακτη υποστήριξη της ομογένειας για να ανοίξουμε την Τρίτη χιλιετία, με μία παρέλαση αντάξια της παρακαταθήκης που κληρονομήσαμε», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

    [12] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 11 Μαρτίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να καταπολεμήσει την «αλβανική τρομοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο», όπως χαρακτηριστικά είπε, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Νότια Σερβία και την ΠΓΔΜ, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

    «Ούτε οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά ούτε και τα αλβανικά κόμματα στο Κοσσυφοπέδιο προβαίνουν σε ενέργειες ικανές να εξαλείψουν τις ρίζες της αλβανικής τρομοκρατίας», τόνισε ο σέρβος πρωθυπουργός κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία, όπου κατάφερε να αποσπάσει, όπως είπε, τη στήριξη του Βερολίνου για το σχέδιο επίλυσης της κρίσης που προωθεί το Βελιγράδι.

    «Εξτρεμιστικές ομάδες θα συνεχίσουν να υπάρχουν έως ότου καταστραφούν οι ρίζες της αλβανικής τρομοκρατίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου έχει ως βασικό στόχο την ενσωμάτωση των Αλβανών της επαρχίας στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Αναφερόμενος στο «πράσινο φως» του ΝΑΤΟ για την επιστροφή των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων στη ζώνη ασφαλείας που χωρίζει το Κοσσυφοπέδιο από το υπόλοιπο της σερβικής επικράτειας, ο σέρβος πρωθυπουργός εξέφρασε φόβους ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις θα βρεθούν εν μέσω των πυρών των αλβανών εξτρεμιστών στο Κόσοβο και αυτών στην ΠΓΔΜ.

    Σ.Π.

    [13] KATA THΣ ΑΠΑΛΟΙΦΗΣ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 11 Μαρτίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Την έκπληξη και αγανάκτηση της για την φερόμενη απαλοιφή της λέξης γενοκτονίας από τον νόμο που θέσπιζε την 14η Σεπτεμβρίου ως μέρα μνήμης για την γενοκτονία του μικρασιατικού ελληνισμού εκφράζει με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

    Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η πράξη της απαλοιφής είναι αυθαίρετη και αμφισβητούμενης νομιμότητας, ενώ τονίζει ότι έγινε μετά από πιέσεις Τούρκων αξιωματούχων.

    «Αυτή η συμπεριφορά είναι ανάξια ενός κυρίαρχου κράτους και μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και συμπίπτει χρονικά με αποφάσεις κοινοβουλίων του πολιτισμένου κόσμου που αναγνωρίζουν επισήμως με την ψήφο τους τις γενοκτονίες τις οποίες διέπραξαν οι τουρκικές αρχές στη Μικρά Ασία», προσθέτει.

    Περαιτέρω, επισημαίνει ότι με αυτή την απόφαση δεν ωφελείται η Τουρκία γιατί ενισχύονται βαρβαρικές και μη ευρωπαϊκές νοοτροπίες, αλλά ούτε και η Ελλάδα γιατί η καταστρατήγηση των νόμων της προκειμένου να εμφανιστεί πνεύμα συνεργασίας με το αυταρχικό τουρκικό καθεστώς υπονομεύει τις σύγχρονες δημοκρατικές αξίες και τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό της δημοκρατίας.

    Τέλος, υπογραμμίζει ότι είναι αδιανόητο στο όνομα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης οι Ελληνες να προχωρήσουν οικειοθελώς στην άρνηση της ίδιας τους της ιστορίας και στην «αποστείρωση» της συλλογικής τους μνήμης, συγκαλύπτοντας τα εγκλήματα που συντελέστηκαν σε βάρος των προγόνων τους και όλης της ανθρωπότητας.

    [14] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΥ

    Καβάλα, 11 Μαρτίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα αμέσως μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Καβάλας και του Ναυπακτιακού Αστέρα, που πραγματοποιήθηκε στο εθνικό στάδιο της Καβάλας, για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας.

    Αγανακτισμένοι παράγοντες της τοπικής ομάδας επιτέθηκαν στον διαιτητή του αγώνα Θεόκλητο Παπαπαναγιώτου, ο οποίος απειλήθηκε με λιντσάρισμα, παρά το γεγονός ότι συνοδευόταν από περίπου είκοσι αστυνομικούς.

    Αμέσως μετά εκδόθηκε ανακοίνωση από την ΠΑΕ Καβάλα σε βάρος του προέδρου της ΕΠΑΕ, Βίκτορα Μητρόπουλου, αλλά και του διαιτητή. Η Καβάλα έχασε με σκορ 1-5 από τον Ναυπακτιακό Αστέρα και έχει φοβερά παράπονα από τη διαιτησία. Ο κ. Παπαπαναγιώτου απέβαλε δύο ποδοσφαιριστές από την μακεδονική ομάδα. Στο 18' λεπτό τον επιθετικό Ροζάλες και στο 55' τον Γιώργο Μάλιο.

    [15] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΔΥΟ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΔΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 11 Μαρτίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελούν πλέον τα δυο γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αν και ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλεμπάν, του κινήματος που ελέγχει το 90% της αφγανικής επικράτειας, υποστηρίζει ότι η κατεδάφιση των δυο αγαλμάτων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

    Οι Ταλεμπάν προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια προκειμένου να προστατεύσουν, όπως δήλωσαν επανειλημμένα, την ισλαμική χώρα από ειδωλολατρικές τάσεις, μια άποψη που δεν φαίνεται, ωστόσο, ότι βρίσκει σύμφωνο τον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης, αντιπροσωπεία του οποίου μετέβη στην Καμπούλ προκειμένου να προσπαθήσει να αποτρέψει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν.

    Η ιστορική σημασία των δυο αγαλμάτων, που χρονολογούνται μεταξύ του πρώτου και πέμπτου αιώνα π.Χ., είναι μεγάλη. Το ένα, μάλιστα, από τα δύο αγάλματα θεωρούνταν το ψηλότερο άγαλμα του Βούδα στον κόσμο- γύρω στα 53 μέτρα.

    Σ.Π.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 11 Μαρτίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Τη Μόσχα θα επισκεφτεί έως τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Σήμερα, οι δυο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και το επίπεδο των σχέσεων Μόσχας-Καϊρου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του αιγύπτιου προέδρου στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν τον Σεπτέμβριο του 1997.

    Σ.Π.

    [17] TΡΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

    Αλεξανδρούπολη, 11 Μαρτίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Της Ολγας Ορφανίδου

    Την ανάγκη διάσωσης και αναστήλωσης των μνημείων που βρίσκονται παρεβρία ζώνη, περιοχές γύρω από τον ποταμό Έβρο, στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, και την Τουρκία, τόνισαν επιστήμονες από τις τρεις χώρες κατά την διάρκεια της τριεθνούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Ορεστιάδα, με θέμα: «Κοινή πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά στην παρεβρία ζώνη, κατά την οθωμανική εποχή (14ος αιώνας- αρχές 20ου αιώνα).

    Στην ίδια συνάντηση επισημάνθηκε ότι τα μνημεία αυτά πρέπει να καταγραφούν, να ανακαινιστούν και να αναδειχθούν.

    Τη συνάντηση διοργάνωσε το νομαρχιακό διαμέρισμα Εβρου, σε συνεργασία με την Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Εβρου και την υποστήριξη του κοινοτικού προγράμματος Interreg 2.

    Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων, αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι, αρκετά από τα μνημεία αυτά έχουν διασωθεί, πολλά έχουν καταστραφεί ή έχουν εγκαταλειφθεί και ελάχιστα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της διάσωσης τους. Αυτό οφείλεται, όπως σημείωσαν, στα οικονομικά προβλήματα που έχουν κυρίως η Βουλγαρία και η Τουρκία με αποτέλεσμα να μην χρηματοδοτούνται επαρκής έργα προστασίας και ανακαίνισης των μνημείων.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο νομάρχης Εβρου Γιώργος Ντόλιος τόνισε ότι, ο πρώτος στόχος, που είναι η συστηματική καταγραφή των μνημείων πρέπει να επιτευχθεί με κοινή δράση των τριών πανεπιστημίων της περιοχής, ενώ όσον αφορά την προστασία και διάσωση τους πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες, οι φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση.

    Στην συνάντηση επίσης τονίστηκε ότι οι πολιτιστική και ιδιαίτερα η αρχιτεκτονική κληρονομιά στην περιοχή, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην οθωμανική εποχή, παρουσιάζουν πολλά κοινά στοιχεία. «Πρέπει επιτέλους, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις που δημιούργησε ο εθνικισμός του 20ου αιώνα, να αναγνωρίσουμε ότι στην «κληρονομιά» αυτή ανήκουν όλα τα μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή, ανεξάρτητα αν είναι χριστιανικά, μουσουλμανικά, εβραϊκά ή αρμένικα ή αν βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία ή την Τουρκία», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνος Χατζόπουλος.

    Στο ίδιο θέμα εισηγήσεις έκαναν η δρ. Μιριάνα Ιορντάνοβα, από το κέντρο αρχιτεκτονικών σπουδών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, η δρ. Σάντκμαν Σαζάρ, από το πανεπιστήμιο της Ανδριανούπολης, ο αρχαιολόγος Αθανάσιος Γουρίδης, καθώς και ο αρχιτέκοντας, λέκτορας της Ιστορίας της Τέχνης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης του ΔΠΘ Αλκιβιάδης Πρέκης.

    [18] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η 19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Η νίκη του Ηρακλή επί του Ολυμπιακού στο Ιβανόφειο, διαμόρφωσε νέα κατάσταση στο βαθμολογικό πίνακα. Μετά και το τέλος της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών το Περιστέρι έμεινε μόνο - πρώτο στη βαθμολογία. Αντίθετα, οι ερυθρόλευκοι έπεσαν στη 2η θέση. Ο Παναθηναϊκός που κέρδισε τη Δάφνη είναι πλέον τρίτος.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (18η αγωνιστική)

    1.Περιστέρι 35

    2.Ολυμπιακός 34

    3.Παναθηναϊκός 33

    4.ΑΕΚ 32

    5.Ηρακλής 30

    6.Πανιώνιος 28

    7.ΠΑΟΚ 27

    8.Μαρούσι 26

    9.Ηράκλειο 24

    10.Νήαρ Ηστ 23

    11.Αρης 23

    12.Δάφνη 23

    13.Μίλων 21

    14.Μακεδονικός 19

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (19η)

    Αρης - Μακεδονικός

    Ηράκλειο - Νήαρ Ηστ

    Περιστέρι - Ηρακλής

    Ολυμπιακός - ΑΕΚ

    Πανιώνιος - Μίλωνας

    Παναθηναϊκός - Μαρούσι

    ΠΑΟΚ - Δάφνη

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΑΦΝΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 62 - 85

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός συνέτριψε εκτός έδρας τη Δάφνη με σκορ 85 - 62, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών και παρέμεινε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, πίσω από το Περιστέρι και τον Ολυμπιακό.

    Οι πράσινοι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και κατάφεραν να επιβληθούν γρήγορα επί της Δάφνης. Ηδη από το ημίχρονο οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχαν πάρει μια σεβαστή διαφορά 13 πόντων (40 - 27). Στην επανάληψη, οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό και έφτασαν εύκολα στην κατάκτηση του ροζ φύλλου.

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 77 - 75

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Σε ένα παιχνίδι - θρίλερ ο Ηρακλής κατάφερε να πάρει τη νίκη στο Ιβανόφειο από τον Ολυμπιακό με σκορ 77 - 75, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ετσι οι ερυθρόλευκοι έπεσαν από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα εκεί, όπου παρέμεινε μόνο του το Περιστέρι.

    Ο Ηρακλής κατάφερε να γευτεί τη χαρά ενός σπουδαίου θετικού αποτελέσματος. Το παιχνίδι που έγινε στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε πραγματικά διαφήμιση του μπάσκετ και κορυφαίος αθλητής όλων ήταν ο αρχηγός του Γηραιού, Νίκος Χατζηβρέττας, που σημείωσε συνολικά 34 πόντους και πέτυχε το καθοριστικό τρίποντο τέσσερα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της αναμέτρησης.

    Η αναμέτρηση ήταν συγκλονιστική από το πρώτο λεπτό και οι δύο ομάδες παρουσίασαν τον καλύτερο τους εαυτό. Από τον Ολυμπιακό, που προηγούνταν στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου με 46 - 43, καλύτερος ήταν ο Ντίνο Ράτζα.

    [21] Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Είναι κοινό μυστικό ότι έχει εγκαταλειφθεί η Θεσσαλονίκη σε ότι αφορά τα αθλητικά έργα τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης, προσθέτοντας ότι η σύγκριση που γίνεται με την Αθήνα σε αυτό τον τομέα προκαλεί στους πολίτες αγανάκτηση και θλίψη.

    Όπως ανέφερε, η αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει επιπτώσεις στην αθλητική ανάπτυξη της πόλης.

    «Και ενώ είναι καιρός να αλλάξει η πολιτική των υπευθύνων, το μεγάλο φαγοπότι των έργων για την Ολυμπιάδα, με το οποίο προσδοκεί ο κ. Σημίτης να διαμορφώσει νέες σχέσεις με τα διαπλεκόμενα που τον στηρίζουν συνεχίζεται με τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών για τα αθλητικά έργα που υποτίθεται ότι θα κατασκευαστούν στη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε.

    «Η ώρα όμως της αλήθειας έφτασε. Τα φθηνά αυτά πολιτικά τερτίπια δεν περνάνε πια στο λαό της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχουν πλέον μαύρα πρόβατα, αλλά μια μαύρη εποχή αναλγησίας και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος», κατέληξε.

    [22] ΑΓΩΓΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Λευκωσία, 11 Μαρτίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού με σημερινή γραπτή δήλωσή του ανακοίνωσε ότι έχει δώσει οδηγίες στους δικηγόρους του να προχωρήσουν με αγωγή κατά της εφημερίδας "Πολίτης".

    "Με πραγματική θλίψη διάβασα σήμερα στον "Πολίτη" πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οικειοποιήθηκα, δηλαδή 'έκλεψα' χρήματα τα οποία δόθηκαν μαζί με βραβείο που μου απενεμήθη στη Μόσχα τον περασμένο Ιανουάριο", αναφέρει η

    ανακοίνωση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [23] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΩΣ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 11 Μαρτίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Tη διαβεβαίωση ότι "μέχρι να εξευρεθεί ειρηνική λύση του εθνικού μας προβλήματος θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την άμυνά μας, μέσα στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας" έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στο χαιρετισμό του σήμερα στο 16ο Ετήσιο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων.

    Στο χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε τον αγώνα και την αντίσταση των εφέδρων καταδρομέων το 1974, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, οι έφεδροι καταδρομείς θα σπεύσουν "με την ίδια προθυμία, με την ίδια τόλμη και με τον ίδιο δυναμισμό" να προσφέρουν τις υπηρεσίες που θα τους ζητήσει η πατρίδα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [24] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΑΔΗΚ

    Λευκωσία, 11 Μαρτίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Με σύνθημα "δώσε δύναμη στη δύναμή σου" η διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) ενέκρινε ομόφωνα σήμερα τους 56 υποψήφιους βουλευτές, που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο του Κινήματος για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Ντίνο Μιχαηλίδη.

    Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε το ΑΔΗΚ ως "ένα νεοσύστατο κόμμα με μεγάλη όμως πολιτική εμπειρία, χωρίς δεσμεύσεις, εμμονές και προκαταλήψεις από το παρελθόν".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΗΚ οι υποψήφιοι βουλευτές είναι οι ακόλουθοι:

    Επαρχία Λευκωσίας:

    Ησαϊα - Τσιάκκα Μαρκέλλα, Επιχειρηματίας, Καυκαρίδου Μάρω, Ηθοποιός, Κυριακίδης Χάρης, Δικηγόρος-Δημοσιογράφος, Κυριάκου Λεωνίδας, τ. Δημόσιος Υπάλληλος, Λαζάρου Λάζαρος, Κλινικός Διαιτολόγος, Λιάτσος Αντώνιος, Ξενοδόχος, Ματθαίου Χρίστος, Κυβερνητικός Υπάλληλος, Μηνά Ανδρέας, τ. Ανώτερος Αστυνόμος, Νεοφύτου Γεώργιος, Επιχειρηματίας, Νικολάου Γεώργιος, Λογιστής - Ελεγκτής, Νικολάου Παλλάδιος, τ. Α' Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης, Πάμπης Ανδρέας, τ. Λοχίας Αστυνομίας, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Ιατρός - Καρδιολόγος, Δρ. Παπαζαχαρίου Παναγιώτης, τ. Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, Παπέττας Δημήτρης, Επιχειρηματίας, Πετρίδης Αντώνης, Μηχανολόγος, Πέτρου Παύλος, Επιχειρηματίας, Σαββίδης Ανδρέας, Κτηνίατρος, Σολωμού Ανδρέας, Οδοντίατρος, Στέφου Σπύρος, τ. βοηθός Αρχιτελώνης, Χριστοδούλου Θεοτόκης, Επιχειρηματίας.

    Επαρχία Λεμεσού:

    Μιχαηλίδης Ντίνος, τ. Υπουργός, Αγγελίδης Ρογήρος, Διευθυντής Τράπεζας, Αριστείδου Δήμος, Επιχειρηματίας, Γιάγκου Πόπη, Προγραμματίστρια, Ηλία Παναγιώτης, Εκπαιδευτικός, Ιωάννου Ιωάννης, Επιχειρηματίας, Ιωσηφίδης Έτουϊν, Ιατρός - Γυναικολόγος, Κονναρής Βάσος, Κυβερνητικός Υπάλληλος, Λεωνίδου Παναγιώτης, Δικηγόρος - Πολιτικός Επιστήμων, Μαυρόπουλος Δημήτρης, Διευθυντής Επιχειρήσεων, Μουζούρης Γιαννάκης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ροτσίδου Αλεξία, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής - Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.

    Επαρχία Αμμοχώστου:

    Αεροπόρος Ανδρέας, Επιχειρηματίας, Βαλέρκου Παναγιώτης, Οικονομολόγος, Καρανικόλα Παναγιώτα, Ιδιωτικός Υπάλληλλος, Κονής Μιχάλης, Δικηγόρος, Κότα

    Παύλος, Επιχειρηματίας, Λυμπουρίδης Πάμπος, Βιομήχανος, Παρασκευόπουλος Έρικ, Εκπαιδευτικός, Στυλιανού Ανδρέας, Επιχειρηματίας, Τερέντης Ατνώνης, Δικηγόρος,

    Χριστοδουλίδου Μαριέλλα, Οικονομολόγος - Διευθύντρια Εκπαιδευτικού Οργανισμού, Ψάριας Μάριος, Πολιτικός Επιστήμων.

    Επαρχία Λάρνακας:

    Εγγλέζος Πανίκος, Επιχειρηματίας, Ευδοκίου Χαράλαμπος, Μηχανικός, Κουνές Λούκας, Εργολάβος Οικοδομών, Παπαγεωργίου Μιχάλης, Τραπεζικός -Οικονομολόγος,

    Χατζηγεωργίου Σωτηρούλα, Κτηματομεσίτης Επαρχία Πάφου:

    Ζαβρίδης Νεόφυτος, Πολιτικός Μηχανικός, Κωμοδρόμος Χάρης, Επιχειρηματίας, Κωνσταντινίδης Ανδρέας, Δικηγόρος - Οικονομολόγος - Λογιστής - τ. Εκπαιδευτικός,

    Νεοκλέους Νεοκλής, Δικηγόρος.

    Επαρχία Κερύνειας:

    Ηροδότου Ηρόδοτος, Επιχειρηματίας, Κατσιολούδης Ηλίας, Ηλεκτρολόγος, Χριστοδούλου Χρυστάλλα, Ιδιωτικός Υπάλληλος

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 11 March 2001 - 19:13:52 UTC