Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [03] ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [04] ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] ΧΟΜΠΑΧ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ
  • [06] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • [07] Α. ΑΓΚΟΦ: Η ΣΟΦΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ
  • [08] ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ ΚΑΙ ΔΕΛΛΙΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [09] ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΠΑΖΩΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [10] VMRO: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [11] ΣΤΙΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [12] Λ. ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΩΡΙΜΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΟΜΟΜΑ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΕΦ - ΚΡΑΠΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [14] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΣ ΤΡΑΙΚΟΦΣΚΙ
  • [15] ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [16] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ
  • [17] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ
  • [18] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΤΟΙΜΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [19] ΤΖΕΜΑΛΙ: ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΝΑΤΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΖΩΝΗ
  • [20] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΣΤΗΝ
  • [21] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [23] ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΕΝΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ...
  • [24] ΕΛΒΕΤΙΑ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

  • [01] ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Σκόπια, 13 Μαρτίου 2001 (14:47 UTC+2)

    του απεσταλμένου Ν. Ρούμπου

    Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ύστερα από την έξαρση της βίας των εξτρεμιστών στα σύνορα FYROM-Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατά τη σημερινή επίσκεψη του στα Σκόπια.

    "Οι σημερινές εξελίξεις θυμίζουν ακριβώς ότι είχε συμβεί στο Κοσσυφοπέδιο", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και σημείωσε ότι στην περιοχή έγιναν πολλοί πόλεμοι και δεν υπάρχουν περιθώρια να γίνουν και άλλοι.

    Υπογράμμισε ότι ο στόχος των εξτρεμιστικών ενεργειών είναι η απειλή της εδαφικής ακεραιότητας της FYROM και των υπολοίπων χωρών και είναι στρατηγικό συμφέρον όλων των βαλκανικών χωρών να μην επιτρέψουν τη συνέχιση αυτών των επεισοδίων και την επέκταση της κρίσης. Γι' αυτό το σκοπό πρέπει να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και σ' αυτό το επίπεδο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η Ελλάδα με πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. και στους διεθνείς οργανισμούς.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Τόμισλαβ Στογιάνοφσκι και τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, οι οποίοι του περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το που μπορεί αυτή να οδηγήσει.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμες οι εξελίξεις Η ένταση δεν είναι περιστασιακή και τυχαία θα έχει τη διάρκειά της και είναι ανάγκη να περιφρουρήσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σενάριο προαναγγελθείσας αποσταθεροποίησης το οποίο ήταν γνωστό από το 1990 όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Βοσνία.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι ο ΣΥΝ υποστηρίζει την ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στις ευρωπαϊκές δομές και τους διεθνείς οργανισμούς αλλά η ένταξη αυτή δεν μπορεί να γίνει με εξτρεμισμούς, αλυτρωτισμούς και επεκτατισμούς.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-FYROM είπε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των Σκοπίων, έχουν κοινό συμφέρον να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, μέσα από σεβασμό των υπαρχόντων συνόρων και των υφισταμένων χωρών.

    Σε ότι αφορά το θέμα του ονόματος της FYROM, είπε ότι οι διεργασίες επίλυσης έχουν ανασταλεί λόγω των εξελίξεων και σημείωσε ότι ο ΣΥΝ επιθυμεί να λυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατό, με μία σύνθετη ονομασία η οποία θα είναι αμοιβαία επωφελής.

    Το απόγευμα ο κ. Κωνσταντόπουλος, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπόρις Τράικοφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών, Σερτζαν Κέριμ

    Να σημειωθεί ότι σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στο κέντρο των Σκοπίων το οποίο διοργανώνει το δημοκρατικό κόμμα των Αλβανών. Επίσης συλλαλητήριο αναμένεται να γίνει αύριο και στο Τέτοβο από οργανώσεις γυναικών, συλλόγους και άλλους φορείς.

    [02] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2001 (14:53 UTC+2)

    Φωτογραφία: Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ

    Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Στις 9:30 το πρωί συναντήθηκε με την υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου, ενώ στις 11.00 είχε συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου. Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο των εσωτερικών αντιπαραθέσεων που προκάλεσαν στο κόμμα οι επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού από τον πρώην υπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι είχε με τον πρωθυπουργό μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση. "Πρέπει να ξεφύγουμε από το κλίμα εσωστρέφειας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να κουράσουμε τον ελληνικό λαό με ασημαντότητες και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού, να εκπληρώσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και αυτό μπορεί να γίνει με άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία, με πολιτικές αποτελεσματικότητες, με ενίσχυση των κοινωνικών δυνάμεων που στηρίζουν και προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό, όπως πάντα, θα το κάνουμε και τώρα και στο μέλλον όλοι μαζί στο ΠΑΣΟΚ", είπε η κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "το ΠΑΣΟΚ ανανεώνεται συνεχώς και μπορεί πάντα να ξεπερνά τα οποιαδήποτε προβλήματα και να ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού".

    Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου έδωσε έμφαση στη φράση "όλοι μαζί", που χρησιμοποίησε η κ. Παπανδρέου και τόνισε πως είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι όλοι μαζί οι Έλληνες έχουμε κερδίσει την πιο ζωτική θέση για τη χώρα μας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε στη συζήτηση που γίνεται για την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και εκτίμησε ότι η συζήτηση αυτή προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα ουσιαστικά θέματα. "Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός με την ωριμότητα που τον διακρίνει θα προτιμήσει να ασχοληθεί με τα θέματα που τον απασχολούν παρά με τα πάσης φύσεως κουτσομπολιά" πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου.

    Στο μεταξύ κρίσιμες για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα είναι οι συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου, αύριο, και της Κεντρικής Επιτροπής, την Παρασκευή.

    [03] ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αγκυρα, 13 Μαρτίου 2001 (11:49 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κεμάλ Ντερβίς

    Κανένα από τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία δεν θα ξεπερνούσε το όριο του 10% και δεν θα είχε εκπροσώπηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα αποκαλύπτει έρευνα του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών της Αγκυρας, όπως μεταδίδει το BBC.

    Δημοφιλέστερο στη δημοσκόπηση εμφανίζεται το κόμμα της Αρετής και αυτό όμως δεν ξεπερνά το 9,4% των προτιμήσεων. Το κόμμα της εθνικιστικής δράσης του Μπαχτσελί ακολουθεί με 8%, ενώ το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ συγκεντρώνει το 7,2% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος.Το ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίς Μπαϊκάλ, που εκπροσωπείται σήμερα στην τουρκική εθνοσυνέλευση συγκεντρώνει ποσοστό 6,4% ενώ το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετζεβίτ, έπεσε στο 4,9% και το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, στο 4,1%. Τα μόνα κόμματα που εμφανίζονται ενισχυμένα είναι το φιλο-κουρδικό HADEP και το εθνικιστικό Ισλαμικό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας.

    Τα στοιχεία αυτά αναμένεται ότι θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Ήδη, οι πρώτες πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, έφυγε άπρακτος από την Ουάσιγκτον, την οποία και επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Το κλίμα που επικρατεί είναι τελείως διαφορετικό από το κλίμα που επικρατούσε επί προεδρίας Κλίντον, υποστηρίζουν αμερικανοί αναλυτές που θεωρούν ότι η Τουρκία θα δυσκολευτεί πλέον να πείσει τη σημερινή αμερικανική διοίκηση να αποκλίνει από την πάγια θέση της περί μη επέμβασης για τη διάσωση των οικονομιών που αυτοκαταστρέφονται.

    [04] ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Πάφος, 13 Μαρτίου 2001 (14:58 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Το χρυσό κλειδί της πόλης της Πάφου επιδόθηκε σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου.

    Οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να τιμήσουν τον κ. Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας τη σημαντική υποστήριξή του στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πορείας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [05] ΧΟΜΠΑΧ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ

    Σκόπια, 13 Μαρτίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Ο ειδικός Συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Μπόντο Χόμπαχ ζήτησε από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να μην στηρίζουν τις επιθέσεις των Αλβανών αυτονομιστών στα σύνορα ΠΓΔΜ - Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Χόμπαχ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Rundschau" ότι η διεθνής υποστήριξη προς τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελέσει παρελθόν αν δεν αποκηρύξουν τη βία και να καταδικάσουν δημόσια τη δράση των Αλβανών ανταρτών.

    Ο.Κ.

    [06] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Η θέσπιση δημόσια καθολικής και υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλιση και η κατάργηση των σχεδίων της κυβέρνησης για ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος ήταν τα κύρια αιτήματα των περίπου 600 ατόμων που συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης η επιτροπή αγώνα για την σωτηρία της κοινωνικής ασφάλισης.

    Με το ψήφισμα που ενέκριναν οι συγκεντρωμένοι ζητούν, επίσης, αύξηση των συντάξεων και επανασύνδεση τους με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, ανάληψη όλων των οικονομικών βαρών της κοινωνικής ασφάλισης από το κράτος και τους εργοδότες και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων και των μερικά απασχολούμενων

    Μετά το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα.

    [07] Α. ΑΓΚΟΦ: Η ΣΟΦΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σόφια, 13 Μαρτίου 2001 (21:04 UTC+2)

    του Η. Κόστοφ

    Η κυβερνώσα στη Βουλγαρία Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ) είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη της κρίσης στη Νότια Σερβία και στα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

    Αυτό τόνισε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Εκτελεστικού Γραφείου της ΕΔΔ ο Ασέν ΄Αγκοφ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης στη βουλγαρική Βουλή.

    Ο κ. Αγκοφ χαιρέτισε την συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ των Αλβανών στο Πρέσεβο και των γιουγκοσλαβικών αρχών υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

    Παρ΄ όλα αυτά, τόνισε, η Βουλγαρία συνεχίζει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κρίσης στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι η κυβερνώσα πλειοψηφία στη Βουλγαρία δεν έλαβε ικανοποιητικές εξηγήσεις από τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ), Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος το περασμένο Σάββατο συναντήθηκε στη Σόφια με τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο και συζήτησαν σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον της Βουλγαρίας από πλευράς της Αλβανίας.

    ΄Οπως διευκρίνισε ο κ. ΄Αγκοφ, οι Αλβανοί Σοσιαλιστές αποδέχθηκαν διακήρυξη, στην οποία απευθύνουν άμεσες επικρίσεις προς την Βουλγαρία και την Ελλάδα για την ετοιμότητά τους να παράσχουν στρατιωτικο-τεχνική βοήθεια στην ΠΓΔΜ. "Για μας είναι απαράδεκτο το ότι ο Γκεόργκι Παρβάνοφ παραβλέπει την κριτική αυτή και να δεν ζητά εξηγήσεις από τον αλβανό ομόλογό του, Φάτος Νάνο", πρόσθεσε ο κ. ΄Αγκοφ.

    [08] ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ ΚΑΙ ΔΕΛΛΙΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Τα νέα τους συμβόλαια υπέγραψαν το μεσημέρι της Τρίτης ο Γιώργος Κολτσίδας και ο Αλέξανδρος Δέλλιος. Ο πρώτος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για τρία χρόνια, ενώ ο δεύτερος για δύο.

    Μετά την υπογραφή του τριετούς συμβολαίου του ο Γιώργος Κολτσίδας τόνισε: "Ευχαριστώ τον κ. Κοντομηνά, το τεχνικό τιμ και τη διοίκηση του Άρη για την ανανέωση. Ακόμη ευχαριστώ τον κόσμο του Άρη που μου συμπαραστάθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Έχω συνδεθεί ποδοσφαιρικά με τον Άρη και τώρα θέλω να πετύχω κάτι ακόμα καλύτερο, που δεν είναι άλλο από ένα τίτλο".

    Με τη σειρά του ο Αλέξανδρος Δέλλιος -που υπέγραψε διετές συμβόλαιο- επεσήμανε: "Ευχαριστώ τον κ. Κοντομηνά, τους προπονητές μου κ. Τεννέ και κ. Παντζιαρά καθώς και το τεχνικό τιμ για την εκτίμηση που έδειξαν στο πρόσωπό μου. Επίσης ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου για τη συμπαράστασή τους τα δυόμισι χρόνια που είμαι στον Άρη. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για μένα όμως θα τιμήσω τα χρήματα που παίρνω από τον Άρη και θα ματώσω τη φανέλα μου για να ικανοποιήσω όλους αυτούς που με τίμησαν. Το σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή μου έπαιξαν δύο πράγματα: Ότι μου ζητήθηκε από τον Άρη να παραμείνω στην ομάδα και ότι ο προπονητής μου ο κ. Τεννές έδειξε ότι με υπολογίζει".

    Ο Δημήτρης Μάρκος που υποφέρει από οσφυαλγία δεν έλαβε μέρος στην προπόνηση του Άρη ενώ ο Μερκούρης Καραλιόπουλος που αντιμετωπίζει πρόβλημα στο μηρό ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα. Και οι δύο ποδοσφαιριστές αναμένονται να συμμετάσχουν στην προπόνηση της Πέμπτης.

    Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ο επί σειρά ετών διοικητικός παράγοντας του Άρη Αναστάσιος Μανωλόπουλος. Η ΠΑΕ Άρης τιμώντας την πολύτιμη προσφορά του στο σύλλογο κατέθεσε στεφάνι.

    Στην κυκλοφορία τέθηκαν 13.800 εισιτήρια για τον αγώνα Άρης-Εθνικός Αστέρας που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή στις 16:00.

    [09] ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΠΑΖΩΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 13 Μαρτίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Η Ελισάβετ Παπαζώη, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με την υπουργό Ευρωπαϊκής Ενταξης της Ρουμανίας κα Χίλντεργκαρντ Πούβακ.

    Οι δυο υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων την δημιουργία προγράμματος συνεργασίας των χωρών τους, στο οποίο η Ελλάδα θα βοηθάει Ρουμάνους ειδικούς από διάφορα υπουργεία για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος θα οριστούν τους επόμενους μήνες.

    Η κα Πούβακ διαβεβαίωσε την κα Παπαζώη ότι η Ρουμανία θα κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την ΕΕ και θα ανοίξει όλα τα κεφάλαια που πρέπει να συζητηθούν για την ενταξειακή της πορεία.

    Η κα Παπαζώη θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου.

    [10] VMRO: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 13 Μαρτίου 2001 (20:49 UTC+2)

    του Η. Κόστοφ

    "Οι τρομοκρατικές ενέργειες των αλβανόφωνων εξτρεμιστών στην ΠΓΔΜ εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας".

    Αυτό δήλωσε ο Ανατόλιι Βελίτσκοφ από την ηγεσία του βουλγαρικού "Εσωτερικού Μακεδονικού Επαναστατικού Οργανισμού" (VMRO), μετά την συνάντησή του με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ στη Σόφια, Λιούμπισα Γκεοργκίεφσκι.

    Σύμφωνα με το VMRO, η κρίση κοντά στο χωριό Τανούσεβτσι αποτελεί πλατειά σχεδιασμένη επιχείρηση που επιβεβαιώνεται με την συγκρότηση του νέου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ - του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος.

    [11] ΣΤΙΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Τελικά στις 21 Μαρτίου και στο γήπεδο της Λεωφόρου θα πραγματοποιηθεί ο επαναληπτικός αγώνας του κυπέλλου μεταξύ του ΠΑΟ και του Ολυμπιακό. Η ΕΠΟ απέρριψε το αίτημα της ΠΑΕ ΠΑΟ για μετάθεση της αναμέτρησης στις 4 Απριλίου, λόγω πρόσκλησης πέντε βασικών ξένων παικτών στις εθνικές ομάδες των χωρών τους. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε και το αίτημα της αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής, που όπως ανέφερε δεν μπορούσε να εγγυηθεί την τήρηση της τάξης.

    [12] Λ. ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΩΡΙΜΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΟΜΟΜΑ

    Σκόπια, 13 Μαρτίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Αποστολή: Νίκος Ρούμπος

    Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα έχει ωριμάσει το κλίμα για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του ονόματος των Σκοπίων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της FYROM, Λιούπτσκο Γκεοργκίεφσκι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι στη FYROM ο ίδιος συναντά σοβαρά προβλήματα από την πλευρά της αντιπολίτευσης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο η κυβέρνησή του εργάζεται για να βρεθεί λύση.

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι απέρριψε την πρόταση να γίνει ομοσπονδία η FYROM, που έχει διατυπωθεί από το νεοϊδρυθέν αλβανικό κόμμα, το "Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα", ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί μεγάλα τα προβλήματα των Αλβανών.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και γραμματέας του "Δημοκρατικού Κόμματος" Αλβανών, Μπεντρεντίν Ιμπραήμ, τάχθηκε υπέρ ενός ανεξάρτητου Κοσόβου, διότι, όπως είπε, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει εντός της Γιουγκοσλαβίας.

    Διατύπωσε το αίτημα για αλλαγή του Συντάγματος και σε αυτή τη φάση δεν θέτει θέμα να γίνει ομοσπονδία η FYROM.

    Στη συνάντηση με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την εντυπωσιακή συγκέντρωση Αλβανών στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων με πρωτοβουλία του κόμματός του.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΕΦ - ΚΡΑΠΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 13 Μαρτίου 2001 (20:35 UTC+2)

    του Η. Κόστοφ

    Συνάντηση των υπουργών Αμύνας της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ, της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας στα Σκόπια, πρότεινε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μποϊκο Νόεφ, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Λιούμπεν Παούνοβσκι.

    Ο Μποϊκο Νόεφ από την πλευρά του τόνισε ότι η Σόφια στηρίζει την υλοποίηση της ιδέας αυτής.

    Αργότερα ο Βούλγαρος υπουργός Αμύνης συναντήθηκε στη Σόφια με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Σλόμπονταν Κράποβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Γιουγκοσλάβου υπουργού Αμυνας μετά το 1996. Ο κ. Κράποβιτς χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη Βουλγαρία "ως νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Σόφιας και του Βελιγραδίου".

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του Μποϊκο Νόεφ και του Σλόμπονταν Κράποβιτς, βρέθηκε η κατάσταση στην περιοχή και οι των τελευταίες εξελίξεις στα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ.

    "Η Βουλγαρία και η Γιουγκοσλαβία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και ανάμεσά τους είναι η αναστολή των τρομοκρατικών ενεργειών των εξτρεμιστών στα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ και η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια", είπε ο κ. Νόεφ.

    Ο κ. Κράποβιτς πρόσθεσε από την πλευρά του ότι η κατάσταση στα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ απειλεί όχι μόνο την ασφάλεια των Σκοπίων, αλλά και την ασφάλεια όλων των κρατών της ευρύτερης περιοχής.

    Αναφέρθηκε ακόμη επιθυμία της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να βρεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα πολιτισμένη και ειρηνική λύση του προβλήματος. Κατά την γνώμη του κ. Κράποβιτς, πράγματι η υπογραφείσα χθες υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ συμφωνία από τους εκπροσώπους των αλβανόφωνων του "Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα" μειώνει, αλλά δεν εξουδετερώνει τον κίνδυνο για τις γιουγκοσλαβικές ένοπλες δυνάμεις που ετοιμάζονται να διεισδύσουν στην ουδέτερη ζώνη με το Κοσσυφοπέδιο.

    Παράλληλα, οι κ.κ. Νόεφ και Κράποβιτς κατέληξαν στη συμφωνία στο σύντομο χρονικό διάστημα να υπογραφεί Σχέδιο Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας για το έτος 2001.

    Συζητήθηκαν επίσης και οι διμερείς σχέσεις, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Προηγουμένως ο Σλόμπονταν Κράποβιτς επισκέφθηκε την αρχηγείο της ταξιαρχίας ταχείας αντίδρασης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα το Πλόβντιβ.

    [14] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΛΕΡ ΠΡΟΣ ΤΡΑΙΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 13 Μαρτίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στην κυβέρνηση των Σκοπίων σχετικά με τα βίαια επεισόδια μεταξύ Αλβανών ανταρτών και Σκοπιανών στρατιωτών στα σύνορα ΠΓΔΜ-Κοσσυφοπεδίου.

    Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι ο κ. Μπλερ ανέφερε ότι παρακολουθεί ανήσυχος τις εξελίξεις στα σύνορα της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι η Βρετανία υιοθετεί την πολιτική που ακολουθεί η σκοπιανή κυβέρνηση στο θέμα.

    Ο κ. Μπλερ επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ και η ειρηνευτική δύναμη της Συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο συνεργάζονται με τα Σκόπια και προσπαθούν να συμβάλουν στην εκτόνωση της κρίσης.

    Ο.Κ.

    [15] ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Σόφια, 13 Μαρτίου 2001 (20:24 UTC+2)

    του Η. Κόστοφ

    Στο Κοσσυφοπέδιο μεταβαίνουν στρατιωτικοί της ταξιαρχίας της πολυεθνικής δύναμης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) το Σάββατο 17 Μαρτίου.

    Οπως διευκρίνισε ο αρχηγός της ταξιαρχίας, στρατηγός Χιλμί Ακάν Ζορλού, στη σερβική επαρχία οι στρατιωτικές μονάδες της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα κατασκευάσουν οδό τριών χιλιομέτρων που προβλέπεται να συνδέσει το λιμάνι του Δυρραχίου με την Πρίστινα.

    Τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για τη δεύτερη οδική αρτηρία που θα χρησιμοποιείται από την ειρηνευτική δύναμη KFOR.

    Χθες υπό την καθοδήγηση του Τούρκου στρατηγού Χιλμί Ακάν Ζορλού άρχισε πενθήμερη άσκηση κομπιούτερ, στην οποία συμμετέχουν 170 αξιωματικοί και λοχίες της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας και της Ιταλίας.

    Αναμένεται τον Μαϊο φέτος η ταξιαρχία της πολυεθνικής δύναμης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να ανακοινώσει την επιχειρησιακή της ετοιμότητα. "Σε περίπτωση ανάγκης μετά την κατασκευή της προαναφερόμενης οδού η ταξιαρχία μας θα ξεκινήσει ειρηνευτικές και φιλανθρωπικές αποστολές στην ΠΓΔΜ", τόνισε ο στρατηγός Ζορλού.

    [16] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ

    Φλώρινα, 13 Μαρτίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Αρχίζουν και πάλι οι έρευνες στη λίμνη Πετρών της Φλώρινας, όπου πριν ένα μήνα είχαν χαθεί δύο ερασιτέχνες κυνηγοί, μετά την ανεύρεση του πτώματος του ενός, χθες.

    Τα σωστικά συνεργεία θα προσπαθήσουν να βρουν τον 58χρονο, Ηλία Βαφειάδη, εφόσον η σορός του 32χρονου Απόστολου Ποτελή, εντοπίστηκε χθες από ψαρά της περιοχής.

    Τα πτώματα των δύο κυνηγών αναζητούσαν για μέρες η ΕΜΑΚ και ιδιωτικά σωστικά συνεργεία, αλλά εξαιτίας της κακοκαιρίας δεν κατάφεραν να έχουν το επιθυμητό αποτελέσμα.

    [17] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Βερελής, υπέγραψε την άδεια λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, ενώ την Κυριακή θα εγκαινιαστούν τα νέα τμήματα της Αττικής Οδού, του κεντρικού δηλαδή δρόμου που θα αποτελέσει τον κυριότερο άξονα πρόσβασης στο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Στην κυκλοφορία θα δοθούν 22 χιλιόμετρα, ενώ οι οδηγοί θα έχουν 10 μέρες στη διάθεσή τους για να δοκιμάσουν τα νέα τμήματα της Αττικής Οδού.

    [18] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΤΟΙΜΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει σύντομα η Ενωση Βιοτεχνών - Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους φορείς που θίγονται άμεσα από την κρίση που επικρατεί στον κλάδο έτοιμου ενδύματος, εξαιτίας της λειτουργίας των κινέζικων καταστημάτων που πωλούν ομοειδή προϊόντα σε τιμές που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

    Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωση, οι ομιλητές περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κρίση του κλάδου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι επιβάλλεται η κινητοποίηση και η επαγρύπνηση των φορέων που θίγονται άμεσα, ώστε να αναπτυχθεί κοινό πεδίο δράσης που θα οδηγήσει σε εξάλειψη τέτοιων φαινομένων, τα οποία οδηγούν τις επιχειρήσεις του κλάδου σε αδιέξοδο.

    [19] ΤΖΕΜΑΛΙ: ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΝΑΤΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΖΩΝΗ

    Μπουγιάνοβατς, 13 Μαρτίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Η ανάπτυξη γιουγκοσλαβικού στρατού στην ζώνη αποστρατικοποίησης στα σύνορα Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου αποτελεί προδοσία από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Μοχάμετ Τζεμαλί, ηγετικό στέλεχος του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, Μεντβέγια και Μπουγιάνοβατς, UCPMB.

    Ο Τζεμαλί τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν έπρεπε να επιτρέψει την επιστροφή των Γιουγκοσλάβων στην ουδέτερη ζώνη όταν επιτεύχθηκε χθες συμφωνία Σέρβων και Αλβανών για ειρήνη στη Νότια Σερβία και πρόσθεσε ότι οι Αλβανοί αυτονομιστές νιώθουν προδομένοι.

    Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η παρουσία των Γιουγκοσλάβων στο νοτιότερο τμήμα της ουδέτερης ζώνης θα βοηθήσει να τερματιστούν οι ανεφοδιασμοί μεταξύ Αλβανών ανταρτών που δρουν στο Κοσσυφοπέδιο και στην ΠΓΔΜ.

    Ο Τζεμαλί δήλωσε ακόμη ότι οι αντάρτες και ο ντόπιος πληθυσμός δεν εμπιστεύονται τους Σέρβους στρατιώτες και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν δώρο στους Σέρβους με αυτή τους την απόφαση.

    Ο Τζεμαλί είπε ότι οι Αλβανοί αντάρτες θα τηρήσουν τη συμφωνία αλλά αν οι Σέρβοι παρενοχλήσουν ομοεθνείς τους θα τους επιτεθούν.

    O.K.

    [20] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Την ανάγκη διατήρησης της τεχνολογικής υπεροχής στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης ο οποίος κήρυξε σήμερα την έναρξη των εργασιών Ημερίδας της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ερευνας & Τεχνολογίας (ΓΔΑΒΕΤ) με θέμα: "Οι Διεθνείς Οργανισμοί WEAG - NIAG - EDIG - NAMSA και ο ρόλος τους στις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες".

    Ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι στις μέρες μας οι απαιτήσεις για προϊόντα αιχμής, αλλά και ο ισχυρός ανταγωνισμός σε ένα περιβάλλον όλο και περισσότερο παγκοσμοιοποιούμενων οικονομικών δραστηριοτήτων, επηρεάζουν αναμφίβολα και το χώρο της Αμυντικής Βιομηχανίας.

    "Βλέπουμε να αυξάνονται οι συγχωνεύσεις γιγαντιαίων, ήδη, Βιομηχανιών, οι μεταβιβάσεις Βιομηχανιών και οι συμπτύξεις Κοινοπραξιών. Σε ένα άλλο επίπεδο μεγαλώνει ο αριθμός των χωρών που μετέχουν σε σχετικούς με το αντικείμενο Διεθνείς Οργανισμούς. Ο στόχος είναι κοινός και συνίσταται στη διατήρηση της τεχνολογικής υπεροχής και παραλλήλως στον καταμερισμό του υψηλού κόστους έρευνας και παραγωγής που διακρίνει την Αμυντική Βιομηχανία. Θα ήταν αδιανόητο για την Αμυντική Βιομηχανία της Ελλάδος να παραμείνει στο περιθώριο αυτών των μετασχηματισμών και των αλλαγών που συντελούνται διεθνώς", υπογράμμισε.

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στη διεύρυνση των διμερών σχέσεων της Ελλάδος, στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας καθορίζοντας τέσσερις μείζονες στόχους, στους οποίους αποβλέπει αυτή η πολιτική:

    - Την ενεργητική συμμετοχή της Ελλάδος με στόχο την πλήρη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρονται από τις υφιστάμενες διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών και της έρευνας - τεχνολογίας.

    - Την ισότιμη συμμετοχή και δραστήρια παρουσία μας, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που αφορούν την πορεία προς την πλήρη διαμόρφωση και λειτουργία της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

    - Την εκπόνηση προγράμματος σύγκλισης της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας προς την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Αμυντική Αγορά. Αυτή η σύγκλιση συναρτάται και θα εξασφαλισθεί με την εξασφάλιση επαρκών πηγών χρηματοδότησης, τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της και τη διαρκή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, σε αυτό το πλαίσιο.

    - Τη σχεδίαση και εφαρμογή, σε πλήρη συνεργασία με την Αμυντική Βιομηχανία ενός επιθετικού προγραμματισμού marketing που θα συμβάλει στην προώθηση και διεύρυνση των εξαγωγικών της δραστηριοτήτων.

    Ο κ. Αποστολάκης είπε ακόμη ότι η πολιτική ενίσχυσης της συνεργασίας έχει ευρύτερες επιπτώσεις στις διακρατικές σχέσεις, καθώς προάγεται η συνεργασία των χωρών σε βιομηχανικό επίπεδο, γεγονός που οδηγεί σε διεύρυνση των υπαρχόντων διαύλων επαφής και στη διάνοιξη νέων.

    Επιπλέον υπηρετείται και ένας άλλος μείζων στόχος, η μεγιστοποίηση της συμμετοχής της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, κρατικής και ιδιωτικής στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η δραστηριοποίηση πέραν των συνόρων μας, πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω συμπαραγωγών ή βιομηχανικών επιστροφών που διεκδικούμε και μπορούμε να αποσπάσουμε με την υλοποίηση των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων προσθέτοντας ότι αυτές οι δυνατότητες ενισχύονται από την απορρόφηση και αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής.

    Τόνισε ότι με όλη αυτή τη στρατηγική για την Αμυντική Βιομηχανία, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν θέλει και δεν επιδιώκει να μονοπωλήσει την ευχέρεια των κινήσεων και των επιλογών, αντιθέτως προτρέπει και ενθαρρύνει τους υπάρχοντες συλλογικούς φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) να μετάσχουν δυναμικά σε αυτό το συντελούμενο πολυεπίπεδο γίγνεσθαι.

    "Βεβαίως έχουμε πλήρη επίγνωση ότι θα απαιτηθούν χρόνος πολύς, προσπάθεια, αποφασιστικότητα και ειλικρινής συνεργασία για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Διότι η απαιτούμενη πολιτική βούληση αποτελεί μεν αναντικατάστατη προϋπόθεση, αλλά δεν αρκεί. Είναι εξ ίσου σημαντικό και προαπαιτούμενο, όλοι οι φορείς και σε όλα τα επίπεδα να ενστερνισθούν το σκοπό και να συμβάλουν στην υλοποίηση των επιθυμητών αποτελεσμάτων", είπε.

    [21] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

    Μόντρεαλ, 13 Μαρτίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Η πρώτη παρουσίαση στην Αμερική, του βιβλίου της δημοσιογράφου Ιουστίνης Φραγκούλη - Αργύρη, "Η μοναξιά ενός Ασυμβίβαστου" έγινε προχθές στο Μόντρεαλ του Καναδά. Πρόκειται για μια βιογραφική αναφορά στον πρώην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, με ιδιαίτερη έμφαση στη θυελλώδη τριετία της ποιμαντορίας του στην Αμερική (1996-1999).

    Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Τμήμα της Κοινότητας αφορούσε στην προβολή του βιβλίου, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις του στην εκδήλωση,

    διατέθηκαν για την ενίσχυση των ημερήσιων ελληνόφωνων σχολείων "Σωκράτης". Στην κατάμεστη αίθουσα του Ελληνικού Κοινοτικού Κέντρου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ, Ιωάννης - Γαβριήλ Παπαδόπουλος αναφέρθηκε εκτεταμένα στην προσωπικότητα του ιεράρχη, τον οποίο γνώρισε, όπως είπε, όταν υπηρετούσε ως πρόξενος στη Ρώμη, υπογραμμίζοντας το θεμελιώδη ρόλο του στην οργάνωση της ελληνοϊταλικής ομογένειας καθώς και τις συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλε για τη δημιουργία ελληνόφωνου σχολείου στη Ρώμη. Τόνισε δε ότι η έξωση του Σπυρίδωνος από τον αρχιεπισκοπικό θώκο της Αμερικής οφειλόταν, προφανώς, στο γεγονός ότι οι γερασμένοι θεσμοί της Ορθοδοξίας ίσως να μην ήταν ακόμη ώριμοι να αντέξουν τη γενιά των νέων ιεραρχών.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τα οποία θα εξετασθούν στη Σύνοδο Κορυφής στη Στοκχόλμη, συζήτησε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για την έγκριση των δύο προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ από την Κομισιόν.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαντωνίου απηύθυνε προειδοποίηση σε όλους για σκληρή δουλειά, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί μείζον θέμα για την ελληνική οικονομία, που μόλις τώρα αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η είσοδος στην ΟΝΕ.

    Περαιτέρω, ο κ. Παπαντωνίου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για την ανάγκη ταχύτερου ανοίγματος των αγορών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ζήτημα το οποίο τέθηκε επί τάπητος κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ecofin.

    Συγκεκριμένα, με βάση το περιεχόμενο των προτάσεων της επιτροπής Lamfaloussi, που συζητήθηκε στο Ecofin, ο χρονικός ορίζοντας για την ενοποίηση όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τοποθετείται μέχρι το 2005.

    [23] ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΕΝΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ...

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Ενός κακού χίλια έπονται... Και σαν δεν έφθαναν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των Φράνκο Νάκιτς, Σάσα Χούπμαν, Χάρη Μαρκόπουλου, το πρωί της Τρίτης δήλωσε ασθενής και ο Γιώργος Καράγκουτης.

    Η είδηση αυτή όπως ήταν επόμενο προβλημάτισε τον προπονητή της ομάδας, Ηλία Αρμένη που άρχισε να σκέφτεται διάφορους τρόπους για να καταφέρει να καταστρώσει αύριο με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα αγωνιστικά του πλάνα προκειμένου να πάρει το ροζ φύλλο. "Ο αγώνας με την Ορτέζ είναι πολύ δύσκολος. Εχουμε εξασφαλίσει την πρόκρισή μας στην επόμενη φάση και αυτό μας λύνει τα χέρια", επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο προπονητής του Ηρακλή, Ηλίας Αρμένης και συνέχισε: Η Ορτέζ είναι καλή ομάδα και γνωρίζει καλά να παίζει εκτός έδρας. Εμείς δεν έχουμε άγχος. Μπορούμε να κερδίσουμε, παρά τα προβλήματά μας. Μια ακόμη νίκη θα μας έδινε για τη συνέχεια άλλον αέρα".

    Το ιατρικό τιμ ωστόσο είναι αισιόδοξο για τους παίκτες που είναι τραυματίες και εκφράζουν την πίστη ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουν να μπουν στον εντατικό ρυθμό των προπονήσεων. Ήδη ο Νάκιτς και ο Χούπμαν έχουν κάνει σήμερα το απόγευμα προπόνηση. Και τα πρώτα δείγματα από αυτήν ήταν ενθαρρυντικά.

    [24] ΕΛΒΕΤΙΑ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

    Βέρνη, 13 Μαρτίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά παρουσίασε η υπουργός Υγείας της Ελβετίας Ρουθ Ντρέιφους δηλώνοντας ότι έχει συνείδηση των κινδύνων που συνδέονται με την κατανάλωση ουσιών που γεννούν εξάρτηση, αλλά, ότι γνωρίζει πως η καταστολή δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ότι για να προσεγγισθεί αποτελεσματικά η νεολαία χρειάζονται άλλες στρατηγικές.

    Οπως είπε "προσαρμόζουμε τη νομοθεσία στην πραγματικότητα".

    Το κείμενο θέτει τις βάσεις ρύθμισης της καλλιέργειας, της πώλησης και της κατανάλωσης της κάνναβης.

    Οσον αφορά στην κατανάλωση προτείνεται η πλήρη αποποινικοποίηση, η οποία δεν θα ισχύσει για το στράτευμα. Ο στρατιωτικός ποινικός Κώδικας θα εξακολουθήσει να τιμωρεί το κάπνισμα χασίς. Επίσης, κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο ίδρυμα μπορεί να το απαγορεύσει στον περίγυρό του, όπως γίνεται με το κάπνισμα.

    Οσον αφορά στην παραγωγή και την πώληση υιοθετείται η "αρχή της ευκαιρίας", κατά το ολλανδικό πρότυπο. Αυτή η αρχή επιτρέπει σε ένα δικαστή να παραιτηθεί από περαιτέρω δίωξη, αν η αντίστοιχη κύρωση είναι δυσανάλογη. Ο νέος νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα στην κυβέρνηση, που θα δικαιούται να μην προχωρήσει σε δίωξη για καλλιέργεια και πώληση κάνναβης, όπως και για την κατ΄ιδίαν χρήση σκληρών ναρκωτικών. Βάσει αυτής της διακριτικής δυνατότητας, όποιος πωλεί μικρές ποσότητες μαριχουάνας ή χασίς σε ενήλικες δεν θα εμπίπτει στο νόμο, εφόσον το προϊόν παράγεται τοπικά, δεν εξάγεται και είναι ακίνδυνο. Θα καθορισθεί ένα μέγιστο ποσοστό THC.

    Επίσης, η καλλιέργεια θα είναι εξίσου ανεκτή στο μέτρο που απευθύνεται αποκλειστικά σε πωλητή σεβόμενο αυτούς τους όρους. Οι καλλιεργητές θα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο και θα δηλώνουν υποχρεωτικά την καλλιέργεια στην κυβέρνηση, αποδεικνύοντας κυρίως ότι οι πελάτες τους είναι κάτοικοι της Ελβετίας. Η καλλιέργεια του "βιομηχανικού" χασίς και της κάνναβης θα είναι σαφώς διακριτές.

    Πρακτικά, αυτές οι ρυθμίσεις εκτιμάται από τον τύπο ότι θα αμβλύνουν τη γκρίζα εντύπωση σχετικά με το καθεστώς της κάνναβης στην Ελβετία. Οι διεθνείς συμβάσεις υποχρεώνουν την Ελβετία να κατατάσσει την κάνναβη στον κατάλογο των απαγορευμένων προϊόντων. Προχωρώντας με την "αρχή της ευκαιρίας" η κυβέρνηση μπορεί να προσαρμόζει γρήγορα την πολιτική της και να την αναθεωρεί στην περίπτωση που διαπιστώνει ανεπιθύμητες συνέπειες.

    Η λειτουργία επίσημων coffe-shops θα διέπεται από δρακόντειες διατάξεις. Θα πωλείται σε αυτά αποκλειστικά ελβετικής προέλευσης κάνναβη και οι μελλοντικοί πελάτες δεν θα έχουν επιλογές, όπως συμβαίνει στην Ολλανδία. Θα απαγορεύεται η πώληση σε άτομα κάτω των 18 ετών και οι πελάτες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι είναι κάτοικοι Ελβετίας. Επίσης θα απαγορεύεται η διαφήμιση στους εμπόρους, οι οποίοι θα υποχρεούνται στην τήρηση πλήρους λογιστικού αρχείου όλων των εμπορικών συναλλαγών.

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η δημιουργία ενός "τουρισμού" της κάνναβης προερχόμενου από τις γειτονικές χώρες, παρότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η εισαγωγή και η εξαγωγή απαγορεύονται αυστηρά, καθώς και η πώληση σε κατοίκους εξωτερικού.

    Ηδη, έχουν γίνει συνεννοήσεις με τις γειτονικές χώρες προκειμένου να εξηγηθεί αυτό το βήμα και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής του με αρμονικά μέσα από αυτές.

    Επίσης, το νομοσχέδιο δεν τιμωρεί τους ανήλικους καταναλωτές, αλλά προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όποιον δίνει ναρκωτικά σε νέους κάτω των 16 ετών, καθώς και η εθνική εκστρατεία για την πρόληψη, ενώ περιλαμβάνει οριστικά στις διατάξεις του και τη συνταγογράφηση ηρωίνης, μέχρι τώρα χορηγούμενης με προσωρινές αποφάσεις.

    Σε σχόλιο στην ελβετική εφημερίδα "Le Temps" με τον τίτλο "Μια θαρραλέα επιλογή" εκτιμάται ότι το βήμα αυτό που φέρνει τη χώρα πριν από την Ολλανδία, η οποία ανέχεται την πώληση, αλλά όχι την καλλιέργεια κάνναβης, με τη δημιουργία ενός χώρου ανοχής στην καρδιά της Ευρώπης, γενικώς πιο περιοριστικής, παρουσιάζει ένα βέβαιο διπλωματικό ρίσκο την ώρα που η Ελβετία ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί με όρους λίγο ευνοϊκούς την ένταξή της στο χώρο Σένγκεν. Δείχνει όμως την προσήλωση της κυβέρνησης, που ασφαλώς έλαβε υπόψη της τις ενδεχόμενες αντιδράσεις, στον "ελβετικό δρόμο" όσον αφορά στο θέμα των ναρκωτικών και στις αξίες της ανοχής και του πραγματισμού, που είναι συνδεδεμένες με αυτό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 13 March 2001 - 19:13:45 UTC