Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λ. ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΙΕΞΑΓEΤΑΙ H ΕΠΙΧΕΙΡΗΣH ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ
  • [02] ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [03] ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 23 ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
  • [04] Η ΡΩΣΙΑ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ
  • [05] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: SPD ΚΑΙ CDU ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [06] ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ Ο ΡΟΜΠΙΝ ΚΟΥΚ
  • [07] ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΤΟ ΚΑΛΕ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ
  • [08] ΝΕΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [09] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΚΑΨΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
  • [10] AΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΑ
  • [11] ΟΡΓΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [12] ΡΗΞΗ ΧΙΑΣΤΩΝ ΥΠΕΣΤΗ Ο Π. ΛΙΑΔΕΛΗΣ
  • [13] TEΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [14] ΖΕΣΤΟ ΚΑΙ ΥΓΡΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ Η Ε.Μ.Υ.
  • [15] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΖΩΩΝ ΛΟΓΩ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ
  • [16] ΚΑΙ Ο ΣΟΛΑΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [17] ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ
  • [18] ΠΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [19] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [20] ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΙΟ
  • [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΑΦΝΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 84 - 90
  • [22] ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ
  • [23] ΤΑΞΙΔΙ ΑΣΤΡΑΠΗ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [01] Λ. ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΙΕΞΑΓEΤΑΙ H ΕΠΙΧΕΙΡΗΣH ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Σκόπια, 25 Μαρτίου 2001 (18:58 UTC+2)

    Με επιτυχία διεξάγεται η επιχείρηση των σκοπιανών δυνάμεων εναντίον θέσεων των Αλβανών εξτρεμιστών, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκι, ο οποίος βρέθηκε το πρωί στο επιτελείο των επιχειρήσεων. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα παρόλο που διεξάγεται σε δύσβατο έδαφος.

    Σχετικά με τα αιτήματα των Αλβανών εξτρεμιστών ο Σκοπιανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση διεξάγει διάλογο μόνο με τους επίσημους εκπροσώπους των Αλβανών δηλαδή τα αλβανικά πολιτικά κόμματα. Ο κ. Γκιοργκίεφσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του προοιμίου του Συντάγματος της χώρας του και καθιέρωσης δύο επίσημων γλωσσών στη χώρα (συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανικής).

    Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιθέσεων Αλβανών τρομοκρατών μέσα στις πόλεις παρόλο που, όπως είπε, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα και η κατάσταση παρακολουθείται.

    [02] ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Φρανκφούρτη, 25 Μαρτίου 2001 (13:52 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στα Βαλκάνια ενώ οι ΗΠΑ θα απομακρυνθούν από τη περιοχή σταδιακά δήλωσε ο Χαβιέρ Σολάνα, Επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ.

    Ο Σολάνα είπε στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης "Allgemeine Sonntagszeitung" είπε ότι είναι αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη καθώς τα Βαλκάνια είναι κοντά στα Ευρωπαϊκά κράτη και πρόσθεσε ότι για αυτό η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη περιοχή.

    Ο Σολάνα δεν διευκρίνισε για πόσο καιρό τα ευρωπαϊκά στρατεύματα θα βρίσκονται στα Βαλκάνια απλά είπε ότι όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους θα μένουν στην στη περιοχή.

    Ο.Κ.

    [03] ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 23 ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2001 (11:03 UTC+2)

    Τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, το συνεχιζόμενο πόλεμο στην ΠΓΔΜ και τη Νότια Σερβία, καταδίκασαν εκπρόσωποι 23 οργανώσεων από χώρες της Βαλκανικής που πήραν μέρος στη συνάντηση που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Αντινατοικό Βαλκανικό Κέντρο.

    Σε ανακοίνωση που εξέδοσαν υπογραμμίζουν:"Δυο χρόνια μετά τηνεπίθεση του ΝΑΤΟ και τους εγκληματικούς του βομβαρδισμούς του στη Γιουγκοσλαβία η κατάσταση στην περιοχή παραμένει εκρηκτική. Στις περιοχές όπου βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής (κοσσυφοπέδιο και σύνορα Σερβίας με ΠΓΔΜ) οι ένοπλες επιθέσεις των αλβανικών αποσχιστικών στοιχείων συνεχίζονται και επεκτείνονται στο έδαφος των γειτονικών χωρών.

    Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας από τις εγκληματικές ενέργειες των ένοπλων αποσχιστικών στοιχείων που αποσταθεροποιούν ολόκληρη την περιοχή και απειλούν να βυθίσουν τα Βαλκάνια σε ένα νέο γύρο αιματηρών συγκρούσεων. Καλούμε τους λαούς των Βαλκανίων, τους λαούς της Ευρώπης, όλου του κόσμου, να κινητοποιηθούν δραστήρια και να απαιτήσουν:

    -Το απαραβίαστο των συνόρων των κρατών.

    -Να αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια που αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των κρατών της περιοχής.

    -Να αποσυρθούν άμεσα τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από το Κόσοβο, τη Βοσνία και άλλες περιοχές των Βαλκανίων.

    -Να αποζημιωθεί η Γιουγκοσλαβία και οι άλλες χώρες που υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς.

    -Να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών της Βαλκανικής.

    -Ναμην ενταχθούν νέες χώρες της Βαλκανικής στο ΝΑΤΟ, να αποσυρθούν από αυτό η Ελλάδα και η Τουρκία και τελικά να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

    -Να φύγουν από Ελλάδα-Τουρκία και να μην επεκταθούν σε άλλες χώρες της Βαλκανικής αμερικανικές και νατοικές βάσεις και πυρηνικά όπλα".

    [04] Η ΡΩΣΙΑ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΚΑΛΙΝΙΝΓΚΡΑΝΤ

    Μόσχα, 25 Μαρτίου 2001 (21:47 UTC+2)

    Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο Καλίνινγκραντ, αν και δεν έχει προβεί ακόμη σε μια τέτοια ενέργεια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Σεγκέι Ιβανόφ.

    Μιλώντας από το Καλίνινγκραντ, ο Ιβανόφ τόνισε ότι η Μόσχα δεν έχει συνάψει κανενός είδους συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα για τη μη ανάπτυξη όπλων στην περιοχή, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει προβεί ακόμη σε μια τέτοια ενέργεια.

    Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλόβαθμο ρώσο αξιωματούχο που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης ρωσικών πυρηνικών όπλων στο Καλίνινγκραντ. Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ίγκορ Ιβανόφ.

    Σ.Π.

    [05] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: SPD ΚΑΙ CDU ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βόννη, 25 Μαρτίου 2001 (21:45 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες μοιράστηκαν τις νίκες και τις εντυπώσεις στις σημερινές τοπικές εκλογές σε δύο γερμανικά κρατίδια.

    Οι αναμετρήσεις στη Βάδη Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία Παλατινάτο θεωρούνταν εκλογές πρόκριμα για εκείνες σε ομοσπονδιακό επίπεδο το 2002, αλλά ωστόσο δεν έκρυβαν εκπλήξεις και τα σημερινά αποτελέσματα θα πρέπει να ικανοποίησαν τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, όχι όμως και τους συμμάχους του Πράσινους που έχουν πάρει την κατιούσα.

    Στη Βάδη Βυρτεμβέργη το πλουσιότερο από τα 16 συνολικά γερμανικά κρατίδια κι ένα από τα πολυπληθέστερα (με πληθυσμό 10,5 εκατ. κατοίκους), το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) όχι μόνο διατήρησε τα πρωτεία αλλά μπόρεσε και να αυξήσει τη δύναμή του. Έτσι, ενώ το 1996 κατέλαβε 41,3%, σήμερα συγκέντρωσε περίπου 45% και επομένως θα παραμείνει στην κυβέρνηση, την οποία άλλωστε ελέγχει επί 47 συνεχή χρόνια. Από την άλλη πλευρά το SPD μπορεί να είναι και πάλι στην αντιπολίτευση αλλά στην ουσία πέτυχε θρίαμβο, αφού σημείωσε αύξηση περίπου 8% και από 25,1% έλαβε τώρα το 33%. Στο κρατίδιο αυτό μάλλον δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στις τοπικές ηγεσίες των κομμάτων και κατά πάσα πιθανότητα πρωθυπουργός θα παραμείνει ο 61χρονος παλαίμαχος χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. Έρβιν Τόϊφελ.

    Αντίθετα, στο μεταξύ, ήταν τα συναισθήματα στις εκλογές στο μικρό κρατίδιο (με πληθυσμό 4 εκατ. κατοίκων) της Ρηνανίας Παλατινάτου, παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών. Το SPD ήρθε και πάλι πρώτο συγκεντρώνοντας 44,5% έναντι 39,8% το 1996, δηλαδή είχε και δω σημαντική αύξηση. Η CDU κατάφερε να αυξήσει και αυτή το ποσοστό της, έστω και κατά 2% περίπου, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με 36,5%.

    Ούτε και σε αυτό το κρατίδιο αναμένονται ανακατατάξεις και πρωθυπουργός θα παραμείνει προφανώς ο σοσιαλδημοκράτης Κουρτ Μπεκ.

    [06] ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ Ο ΡΟΜΠΙΝ ΚΟΥΚ

    Λονδίνο, 25 Μαρτίου 2001 (21:43 UTC+2)

    Τη διατήρηση μιας πολιτικής γραμμής με χαρακτηριστικό την αυτοσυγκράτηση ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι,.

    «Μίλησα στον πρόεδρο Τράικοφσκι, σήμερα, και του επανέλαβα τη στήριξη μας στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του (ΠΓΔΜ) και τον παρότρυνα να διατηρήσει την πολιτική αυτοσυγκράτησης απέναντι στις προκλήσεις των τρομοκρατών», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ρόμπιν Κουκ.

    Αύριο, μεταβαίνουν στα Σκόπια για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, και ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέρ Σολάνα. Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του τελευταίου, οι δυο ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν και κατ' ιδίαν συνάντηση, στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

    Σ.Π.

    [07] ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΤΟ ΚΑΛΕ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ

    Τέτοβο, 25 Μαρτίου 2001 (21:28 UTC+2)

    Στον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ βρίσκεται και πάλι η ορεινή περιοχή του Κάλε, όπως και τα χωριά Μπέιτσε, Σέλτσε, Γκάιρε, Σίπκοβιτσα, Μπόζοβτσε, Μπρόντετς, Βέσαλα, Γκιέρμο, Τζέπσιστε και Πόροϊ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της διεύθυνσης κρατικής ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, Λιούμπε Μπόσκοφσκι.

    Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η κατάσταση στο Τέτοβο είναι αυτή την ώρα ήρεμη και ακούγονται μόνο σποραδικά πυρά.

    Σ.Π.

    [08] ΝΕΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 25 Μαρτίου 2001 (21:22 UTC+2)

    Την απαγόρευση της κυκλοφορίας των κατοίκων του Τετόβου από τις 7 το απόγευμα έως τις 6 το πρωί ανακοίνωσε, σήμερα, η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ντόστα Ντίμοφσκα, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη.

    Η απόφαση του σκοπιανού υπουργείου Εσωτερικών τίθεται αμέσως σε ισχύ και ακυρώνει προηγούμενη απόφαση που προέβλεπε τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

    Η απαγόρευση της κυκλοφορίας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κρίθηκε αναγκαία για την προστασία των κατοίκων του Τετόβου, αλλά και για τον ευκολότερο εντοπισμό και σύλληψη των εξτρεμιστών.

    Σ.Π.

    [09] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΚΑΨΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2001 (21:19 UTC+2)

    Ανήμερα της 25ης Μαρτίου άγνωστοι έκαψαν ελληνική σημαία στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα στην οδό Βασ. Γεωργίου 37, όταν άγνωστοι αφαίρεσαν ελληνική σημαία από την πρόσοψη φαρμακείου, ιδιοκτησίας του 56χρονου Χριστόδουλου Σταυρίδη, και στη συνέχεια την έκαψαν στο πεζοδρόμιο.

    Οι δράστες αναζητούνται για προσβολή συμβόλων ελληνικού κράτους ενώ προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα της Τούμπας.

    [10] AΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2001 (21:17 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή 874 συνέδρων από 85 χώρες, ξεκίνησαν οι εργασίες της 3ης παγκόσμιας διάσκεψης για τα παιδιά και τα οπτικοακουστικά μέσα στη Θεσσαλονίκη. Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι 15 χώρες της ΕΕ, 3 ευρωπαϊκές, 20 αφρικάνικες, 8 λατινοαμερικάνικες, 20 ασιατικές και 14 χώρες από την κεντρική Ευρώπης ενώνουν τις πολιτισμικές, τεχνοκρατικές και ερευνητικές τους δυνάμεις, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης.

    Στις νέες τεχνολογίες ήταν αφιερωμένη η σημερινή Τρίτη μέρα της διάσκεψης. Στη διαμόρφωση του τοπίου στην οπτικοακουστική βιομηχανία, όσον αφορά τη ψηφιακή αναμετάδοση και την διαδραστική τηλεόραση αναφέρθηκε ο συντονιστής της συζήτησης, στέλεχος της Workhouse Ltd, Μάικλ Μπλάκσταντ. «Η διαδραστική τηλεόραση μεταφέρει τη δύναμη στα χέρια των παιδιών και τα παιδιά είναι εκπληκτικά στο χειρισμό της συγκεκριμένης τεχνολογίας», τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι στη Μεγάλη Βρετανία η διαδραστική τηλεόραση και η ψηφιακή αναμετάδοση έχουν «καταληφθεί» από τις μεγάλες εταιρίες, που καθορίζουν το 90% του περιεχομένου.

    Εξετάζοντας τη σημασία της ασφάλειας στο διαδίκτυο, καθώς και τον εκπαιδευτικό ρόλο που έχει τη δυνατότητα να παίξει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της MamaMedύa Inc Ιντιτ Χάρελ παρατήρησε ότι είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνατότητες μάθησης μέσω του Ιντερνετ και των νέων τεχνολογιών. «Το θέμα της ασφάλειας συζητιέται συνεχώς, δίχως όμως να είναι ο παράγοντας που καθορίζει αν ένα sύte είναι καλό ή κακό. Πρέπει να δούμε, πέρα από αυτό, και την εκπαιδευτική προσφορά του», σημείωσε.

    Τεχνολογικό χάσμα χωρίζει τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Σουηδία από τις χώρες του Μεσογείου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κέντρου Πληροφορικής και Λογισμικής Μηχανικής της Αιγύπτου Χισλάμ Ελ Σερίφ. «Η διείσδυση του διαδικτύου ανέρχεται στο 42% στις ΗΠΑ, στο 43% στον Καναδά, στο 45% για τη Σουηδία, ενώ για τις χώρες της Μεσογείου ο μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 10-25%», τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο συνεργάτης του ιδρύματος Μπέντον στις ΗΠΑ Αντι Κάρβιν ανέφερε πως σε παναμερικανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2000, αποδείχτηκε πως η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί προνόμιο κυρίως των μορφωμένων κατοίκων. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, μόλις το 11% των αποφοίτων του δημοτικού έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, ενώ το εν λόγω ποσοστό για τους κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος ανέρχεται στο 70%.

    Μια συναυλία από το μέλλον

    Τα βλέμματα όλων συγκέντρωσε η πρωτοποριακή διαδραστική συναυλία που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ.

    Οι συνθέσεις των παιδιών που παρουσιάστηκαν ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και συλλογικής συνεργασίας. Τα παιδιά, αναζήτησαν τη φύση και την ποιότητα των καθημερινών τους κινήσεων, της δικής τους φωνής και του περιβάλλοντος τους και τα ανέλυσαν. Χρησιμοποιώντας την ψηφιακή ηχογράφηση των ήχων αυτών, προχώρησαν σε δικές τους συνθέσεις και νέες δικές τους κινήσεις και παρήγαγαν χορογραφίες και μουσικές συνθέσεις για παιδιά και μικροσκοπικά ρομπότ Lego Mύndstorms.

    To λεξικό των κινήσεων, μεταφράζεται από τα παιδιά σε ακολουθίες προγραμματισμού Logo, που εκτελούνται από συστήματα δόμησης ρομπότ Lego Mύndstorms. Aυτά, εξοπλισμένα με αισθητήρες αφής, φωτός, θερμότητας και κίνησης, συνδυάζουν τις κινήσεις σε συνέχειες και χορεύουν μαζί με τα παιδιά, προσφέροντας συναρπαστικό θέαμα. Οι ψηφιακές συνθέσεις υλοποιούνται μέσω συστήματος εξωτερικών συμβούλων, που επιτρέπουν στα παιδιά την εμπειρική σχέση με τα συστήματα του ήχου. Η φόρμα των συνθέσεων αυτών, αποτυπώνει συνολικά τα ηχητικά τοπία που τα παιδιά βιώνουν και αναλύουν

    [11] ΟΡΓΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 25 Μαρτίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Οργισμένος από την απόφαση για την παράδοση ενός Σερβοβόσνιου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία εμφανίστηκε ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, λέγοντας ότι αυτή η κίνηση υπονομεύει ουσιαστικά το δικαστικό σύστημα του Βελιγραδίου.

    Σε δήλωση του γιουγκοσλάβου προέδρου που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Beta αναφέρεται ότι η απόφαση για την παράδοση του Μίλομιρ Στάκιτς είναι μια «εξαίρεση που δεν έπρεπε να γίνει» και τονίζεται ότι η συνεργασία με τη Χάγη θα πρέπει να κινείται μέσα σε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.

    Ο 39χρονος Στάκιτς καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κατηγορούμενος για τη συγκρότηση διαφόρων στρατοπέδων κράτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, μεταξύ των οποίων και το περίφημο στρατόπεδο του Ομάρσκα.

    Η έκδοση γιουγκοσλάβων πολιτών απαγορεύεται βάσει του ισχύοντος συντάγματος και ο πρόεδρος Κοστούνιτσα τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να είχε παραδοθεί στη Χάγη ο Σερβοβόσνιος Στάκιτς, καθώς «η συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο είναι μεν μια εκ των υποχρεώσεων της Γιουγκοσλαβίας, αλλά θα πρέπει να βασίζεται σε νομικά θεμέλια».

    «Το Διεθνές Δικαστήριο θα πρέπει να σέβεται την αρχή της ενιαίας δικαιοσύνης και να μην επιβάλει επιλεκτικά τη δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι ο λαός της χώρας του θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στη γιουγκοσλαβική δικαιοσύνη. Επανέλαβε, επίσης, την πάγια θέση του ότι οι γιουγκοσλάβοι πολίτες θα πρέπει να δικάζονται από τις αρχές της χώρας.

    Σ.Π.

    [12] ΡΗΞΗ ΧΙΑΣΤΩΝ ΥΠΕΣΤΗ Ο Π. ΛΙΑΔΕΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Νοκ άουτ τέθηκε ο Παναγιώτης Λιαδέλης. Ο διεθνής γκαρντ του ΠΑΟΚ υπέστη ρήξη χιαστών στο αριστερό γόνατο στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης με το Μαρούσι και χάνει την υπόλοιπη σεζόν.

    Ο Λιαδέλης αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στο χειρουργείο προκειμένου να αποκατασταθεί το τραύμα και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν θα μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα του Δικεφάλου στη συνέχεια της περιόδου.

    Ο Παναγιώτης Λιαδέλης βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση καθώς αρκετά είναι τα προβλήματα που τον ταλαιπώρησαν φέτος στον ΠΑΟΚ. Ο σοβαρός τραυματισμός του από ότι φαίνεται ήταν το τελειωτικό χτύπημα, καθώς ο παίκτης του Δικεφάλου μόλις έμαθε την κρισιμότητα της κατάστασης ξέσπασε σε κλάματα.

    [13] TEΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Παρουσία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα, του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, του νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου και των πρυτανικών αρχών, πραγματοποιήθηκε η τελετή εορτασμού της 25ης Μαρτίου, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Στον βομβαρδισμό του Κοσσυφοπεδίου που άρχισε στις 24 Μαρτίου 1999 και στην σιωπή με την οποία αντέδρασαν στο γεγονός αυτό διεθνώς αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ Μιχάλης Παπαδόπουλος. Όπως ανέφερε, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρούσε πριν από δύο χρόνια τα μέλη του UCK αγωνιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τώρα τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι δύσκολη η διάκριση ανάμεσα στην αυτοδιάθεση και τον μεγαλοϊδεατισμό, όταν τα γεγονότα είναι τόσο πρόσφατα.

    Ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης, που εκφώνησε τον πανηγυρικό της μέρας, υπογράμμισε ότι οι οι επαναστάτες του 1821 επιθυμούσαν ένα δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό και αβασίλευτο πολίτευμα, ενώ η νομαρχία που επιβλήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις παρέμεινε ξένο σώμα και ιστορική αντινομία.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η επαναστατική ιδεολογία, όπως διατυπώθηκε στα συντάγματα του Αστρους, της Τροιζήνας και της Επιδαύρου, στις διακηρύξεις και στα συγγράμματα, έδωσε έμφαση και στα ατομικά δικαιώματα, ζητώντας λαϊκή κυριαρχία, προστασία της ζωής και της ασφάλειας για όλους όσους βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και ελευθερία του τύπου.

    [14] ΖΕΣΤΟ ΚΑΙ ΥΓΡΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ Η Ε.Μ.Υ.

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Ζεστό και υγρό καιρό προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το πρωί θα σημειωθούν ομίχλες στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 9 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 10 μέχρι 29 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα σημειωθούν και την Τρίτη σε όλη τη χώρα.

    Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.

    [15] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΖΩΩΝ ΛΟΓΩ ΑΦΘΩΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ

    Λονδίνο, 25 Μαρτίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Το «πράσινο» φως για τη σφαγή εκατοντάδων ζώων που είναι μεν υγιή, αλλά φιλοξενούνται σε αγροκτήματα όπου έχουν παρατηρηθεί κρούσματα αφθώδους πυρετού έδωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

    Εν τω μεταξύ, βρετανοί στρατιώτες έχουν ήδη αρχίσει να σκάβουν την περιοχή όπου θα ταφούν τα κουφάρια των σφαγιασθέντων ζώων, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση του αφθώδους πυρετού, που έχει καταφέρει ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στη βρετανική κτηνοτροφία.

    Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία, καταγράφηκε ακόμη ένα κρούσμα της νόσου- το πέμπτο- κατά σειρά, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.

    Σ.Π.

    [16] ΚΑΙ Ο ΣΟΛΑΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Βρυξέλλες, 25 Μαρτίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Στα Σκόπια μεταβαίνει, αύριο, εσπευσμένα ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Χαβιέρ Σολάνα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του.

    Ο ευρωπαίος αξιωματούχος θα μεταφέρει στις «αποσκευές» του ένα «σαφές μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης των Σκοπίων και θα απευθύνει έκκληση για μετριοπάθεια προκειμένου να μην ταχθεί αλβανικός πληθυσμός της χώρας στο πλευρό των ανταρτών», τόνισε η εκπρόσωπος του Σολάνα.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ θα συναντηθεί αργά το βράδυ και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ταξίδι -αστραπή στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των συγκρούσεων.

    Σ.Π.

    [17] ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

    Aθήνα, 25 Μαρτίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Αύριο πιθανότατα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής της 18ης Μαρτίου. Συνέντευξη αναμένεται να παραχωρήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Τα αποτελέσματα της απογραφής επρόκειτο να ανακοινωθούν σήμερα όμως απομένουν κάποιες λεπτομέρειες και για το λόγο αυτό ο τελικός αριθμός των απογραφέντων θα γίνει γνωστός αύριο. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο συνολικός πληθυσμός της χώρας μας υπολογίζεται στα 11,2 με 11,3 εκατομμύρια.

    [18] ΠΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Σεράγεβο, 25 Μαρτίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Την ανάγκη σχηματισμού "επιτροπών αλήθειας" σε όλες τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες με στόχο να οδηγηθούν οι εγκληματίες πολέμου ενώπιον της δικαιοσύνης τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

    «Η συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα από τα βασικά θέματα στη Γιουγκοσλαβίακαι τα πρώτα βήματα (προς αυτή την κατεύθυνση) έχουν ήδη γίνει», τόνισε ο γιουγκοσλάβος αξιωματούχος μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στο Σεράγεβο, με τον βόσνιο ομόλογό του, Ζλάτκο Λαγκουμτζίγια.

    Τόνισε, επίσης, ότι το Βελιγράδι έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής, η οποία, όπως είπε, είναι φυσικό να συνεργαστεί με την αντίστοιχη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αφού «εγκληματίες πολέμου εξακολουθούν να ζουν και στις δυο χώρες».

    Επισήμανε, παράλληλα, ότι η χώρα του έχει ήδη ετοιμάσει έναν νόμο για τη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. «(Αυτός) ο νόμος είναι ένα βήμα προς τα εμπρός», κατέληξε.

    Σ.Π.

    [19] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Το Περιστέρι, παρά την ήττα του από την ΑΕΚ, παραμένει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και διατηρεί το προβάδισμα από τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν άνετα τον Μίλωνα, ενώ η μεγάλη έκπληξη της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 έγινε στο Ιβανόφειο όπου ο Ηρακλής ηττήθηκε από το Ηράκλειο.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά και την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (20η αγωνιστική)

    1.Περιστέρι 38

    2.Ολυμπιακός 37

    3.ΑΕΚ 36

    4.Παναθηναϊκός 35*

    5.Ηρακλής 32

    6.Πανιώνιος 32

    7.ΠΑΟΚ 30

    8.Μαρούσι 28*

    9.Ηράκλειο 28

    10.Αρης 26

    11.Νήαρ Ηστ 26

    12.Δάφνη 25

    13.Μϊλων 23

    14.Μακεδονικός 21

    *Μαρούσι και Παναθηναϊκός έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (21η)

    Αρης - Ηρακλής

    Ηράκλειο - ΑΕΚ

    Περιστέρι - Μίλωνας

    Πανιώνιος - Ολυμπιακός

    Παναθηναϊκός - Νήαρ Ηστ

    ΠΑΟΚ - Μακεδονικός

    Δάφνη - Μαρούσι

    [20] ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΙΟ

    Χίος, 25 Μαρτίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Δύο λαθρομετανάστες Αφγανικής υπηκοότητας εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν σήμερα το πρωί από άνδρες του λιμενικού στην περιοχή Κοντάρι Χίου. Οι λαθρομετανάστες αποβιβάσθηκαν στην παραπάνω περιοχή προερχόμενοι από τις απέναντι Τουρκικές ακτές, επιβαίνοντες σε κωπήλατη μικρή φουσκωτή λέμβο. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν χθες άλλοι τέσσερις λαθρομετανάστες.

    [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΑΦΝΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 84 - 90

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Ο Πανιώνιος αν και δύσκολα κέρδισε σήμερα εκτός έδρας τη Δάφνη με σκορ 90 - 84 στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Η ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς στηρίχτηκε πάνω στους Διαμαντόπουλο, Παπαλουκά και Ουίλιαμς για να πάρει το ροζ φύλλο και πλέον ισοβαθμεί με τον Ηρακλή, διεκδικώντας έτσι την 5η θέση στο βαθμολογικό πίνακα.

    Αντίθετα, η Δάφνη ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι και κατάφερε μάλιστα στο ημίχρονο να προηγείται με έξι πόντους (47 - 41). Στην επανάληψη όμως της αναμέτρησης οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στο παρκέ και ανέτρεψαν την εις βάρος τους διαφορά. Ωστόσο ο Πανιώνιος δεν παρουσίασε το καλό του πρόσωπο, έκανε πολλά λάθη και οι παίκτες του είχαν πολλές άστοχες βολές που παρ' ολίγον να του στοιχίσουν.

    [22] ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Πρίστινα, 25 Μαρτίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Για κίνδυνο να οδηγηθεί η κατάσταση στην ΠΓΔΜ σε πόλεμο στον οποίο θα εμπλακεί ολόκληρη η περιοχή έκανε λόγο, σήμερα, η πολιτική ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    «Εάν τα Σκόπια συνεχίσουν να χρησιμοποιούν στρατιωτικά μέσα (για την επίλυση της κρίσης), τότε η βία θα 'γεννήσει' βία», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος για ένα Δημοκρατικό Κοσσυφοπέδιο, Χαϊρεντίν Κούγκι.

    Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Ισούφι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, προειδοποίησε ότι η διαμάχη στην ΠΓΔΜ ενδέχεται να λειτουργήσει ως μαγνήτης και να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή. Κάλεσε, παράλληλα, τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προτού η κατάσταση ξεφύγει κάθε ελέγχου.

    Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της κρίσης στα Σκόπια έκανε και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ενωσης του Κοσσυφοπεδίου, Σκεντέρ Χουσένι, ο οποίος τόνισε ότι «εάν τα Σκόπια δεν σταματήσουν (την επίθεση) θα πυροδοτηθεί ένας (νέος) πόλεμος με τρομακτικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή». Η σκοπιανή κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί προς τον διάλογο, κατέληξε.

    Σ.Π.

    [23] ΤΑΞΙΔΙ ΑΣΤΡΑΠΗ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Βρυξέλλες, 25 Μαρτίου 2001 (19:28 UTC+2)

    Στα Σκόπια μεταβαίνει, αύριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, προκειμένου να ζητήσει από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στα όσα διαδραματίζονται εκεί και να μην καταφύγει στη χρήση υπερβολικής βίας.

    Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα μεταβεί αρχικά στη Ρώμη και στη συνέχεια στα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, ενώ μετά τις συνομιλίες θα επιστρέψει και πάλι στις Βρυξέλλες.

    Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο Ρόμπερτσον αναμένεται ότι θα επαναλάβει για ακόμη μια φορά στη σκοπιανή πλευρά ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει τις ενέργειες της ΠΓΔΜ στην κρίση και θα ζητήσει από την κυβέρνηση της χώρας να προσπαθήσει να βρει λύση δια της πολιτικής οδού.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 25 March 2001 - 19:13:45 UTC