Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ-ΝΕΕΣ ΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ
  • [02] ΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΦΥΓΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [03] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΞΟΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [04] ΡΕΠΠΑΣ: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [05] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
  • [07] Η ΠΑΤΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [08] EΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [09] Ν.Δ.: ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΒΙΑΙΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ρ/Σ
  • [10] ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 20ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ Ο ΝΤΙΚΟΥΔΗΣ
  • [11] ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [12] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [14] ΣΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ
  • [15] ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ
  • [16] ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ
  • [17] O Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
  • [18] ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΟΑΣΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [20] K. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Η ΝΔ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
  • [21] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ 18ης ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [22] "ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ" ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [23] Η ΠΓΔΜ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

  • [01] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ-ΝΕΕΣ ΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΡΕΤΑΛΙΑ" ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2001 (17:24 UTC+2)

    Την αντίθεση του στη λειτουργία του νέου αεροδρομίου Αθηνών στα Σπάτα εξέφρασε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εξήγησε ότι γι' αυτό το λόγο δεν θα παραστεί αύριο το πρωί στην τελετή εγκαινίων, αλλά θα περιοδεύει στο νομό Πέλλας. Δήλωσε ωστόσο ότι είναι με το μέρος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη που δέχεται επιθέσεις από τη Ν.Δ.

    Μιλώντας σε εκδήλωση της φοιτητικής παράταξης ΠΑΣΠ, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εκσυγχρονιστεί το αεροδρόμιο του Ελληνικού, να χρησιμοποιηθεί και το αεροδρόμιο της Τανάγρας, ώστε να περισσέψουν κονδύλια και για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ για το ποια στελέχη εκφράζουν το νέο και ποια το παλιό, παρατήρησε πως ο ίδιος είναι πολλά χρόνια στο κόμμα, επικοινωνεί άνετα με τους νέους και δεν αισθάνεται καθόλου κουρασμένος.

    Σε ερώτηση φοιτητή με ποιες δυνάμεις της Αριστεράς μπορεί να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ, αφού ο ίδιος χαρακτήρισε "ρετάλια" όσους παρακολούθησαν την ομιλία του Κώστα Σημίτη στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", απάντησε πως υπάρχουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ και με τα κόμματα αυτά μπορεί να επιδιωχθεί η συνεργασία σε επίπεδο λαϊκών οργανώσεων παράλληλα με την ιδεολογική αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό και άλλα ζητήματα. Υπογράμμισε ότι ο ίδιος υποστηρίζει συστηματικά από χρόνια τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά για τους παρευρισκόμενους στην ομιλία του πρωθυπουργού στη "Μεγάλη Βρετανία" παρατήρησε πως αρκετοί απ' αυτούς είναι ήδη στελέχη του κρατικού μηχανισμού και τι διάλογο να κάνει κανείς μαζί τους. Χαρακτήρισε ακραιφνώς γελοίο να ζητάει διάλογο ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ηλίας Ευθυμιόπουλος και σημείωσε: "Τι διάλογο να κάνουμε με υφυπουργούς, γραμματείς υπουργείων και διοικητές ΔΕΚΟ; Ότι είχαν να μας προσφέρουν, το πρόσφεραν".

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη Ν.Δ. να προηγείται του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος που φαίνεται να μην το ψηφίζει ερωτεύτηκε ξαφνικά τον Κώστα Καραμανλή και τις προτάσεις του. Απλώς επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να προσεγγίζει τα προβλήματα από ταξική, κοινωνική και αριστερή σκοπιά. Εκτίμησε πως η κοινωνική συμμαχία που έφερε και κρατά στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να υφίσταται.

    Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια επέρριψε ευθύνες στη Δύση γιατί ενίσχυσε ύποπτες δυνάμεις και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε και έχει σωστή πολιτική. Επέκρινε τα ΜΜΕ των Αθηνών ότι δεν δίνουν μεγάλη σημασία στα όσα συμβαίνουν στη FYROM επειδή θεωρούν ότι η Αθήνα απέχει πολύ από τα Σκόπια και αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν περάσουν στο ελληνικό έδαφος 500.000 πρόσφυγες από τη γειτονική χώρα.

    Απόψε ο κ. Πάγκαλος θα μιλήσει σε συνεστίαση του ΠΑΣΟΚ στα Γιαννιτσά.

    [02] ΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΦΥΓΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 26 Μαρτίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει επιτυχίες κατά των Αλβανών ανταρτών και κατάφερε να τους απομακρύνει από κάποιες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Τρενταφίλοφ δήλωσε ότι η επιχείρηση έκανε τους αντάρτες να τραπούν σε φυγή, έχοντας πολλές απώλειες και να προσπαθούν να αναδιοργανωθούν για να επιτεθούν ξανά.

    Ο Τρενταφίλοφ ανέφερε ακόμη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ είναι στους λόφους γύρω από το Τέτοβο όπου έχουν καταλάβει έξι χωριά που κρατούσαν οι αντάρτες και οι συγκρούσεις στη περιοχή μειώθηκαν.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας τόνισε ότι όλα τα περάσματα για τους λόφους γύρω από το Τέτοβο είναι υπό τον έλεγχο των Σκοπιανών, οι οποίοι δεν είχαν καμία απώλεια στην επιχείρηση τους.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αντόνιο Μιλόσοσκι ανέφερε ότι οι επιθέσεις των στρατιωτών είχαν επιτυχία και δεν υπήρξαν θύματα.

    Ο.Κ.

    [03] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΞΟΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001 (14:51 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η κυβερνητική πολιτική έχει κεντρικό άξονα την κοινωνική προστασία, είναι πολιτική δημοσιονομικής σταθερότητας, πολιτική ανάπτυξης με στόχο την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

    Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς έχει δημιουργήσει ιστό κοινωνικής προστασίας για τους αδύνατους. Ερωτηθείς για την πρόταση των 57 βουλευτών για την θέσπιση του ελάχιστου εισοδήματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση ούτε αποδέχεται ούτε απορρίπτει την πρόταση, προσθέτοντας ότι η κοινωνική πολιτική είναι δεδομένη μένει η ολοκλήρωση αυτής της πολιτικής με εξειδικεύσεις και μέτρα.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Ρέππας ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσσου Γιαννίτση, η έκθεση του Βρετανικού οίκου για το ασφαλιστικό.

    [04] ΡΕΠΠΑΣ: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001 (14:59 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας μίλησε με σύνεση, λογική και ευθύνη για το μέλλον της χώρας. Οι αντιδράσεις των Τούρκων αξιωματούχων είναι σε διαφορετική φάση σε άλλο μήκος κύματος" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Σαμπαχαντίν Τσακμάκογλου, ο οποίος απαίτησε αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, με αφορμή τις προτάσεις του κ. Τσοχατζόπουλου.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στα Ελληνοτουρκικά είναι ρεαλιστική και λογική και κάλεσε την Τουρκία ότι θα πρέπει να αντιληφθεί που οφείλει η Ελλάδα τις επιτυχίες των τελευταίων ετών και να προσορμιστεί και η ίδια αναλόγως.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση μελετά μείωση των εξοπλισμών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι οποίες παραμένουν ισχυρές.

    [05] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001 (22:09 UTC+2)

    Ελεγχος ρουτίνας για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη στην πλατεία Κυψέλης κατέληξε σε αστυνομικό θρίλερ, με πυροβολισμούς και ένα νεκρό, δραπέτη των φυλακών που προτίμησε να αυτοπυροβοληθεί παρά να συλληφθεί.

    Συγκεκριμένα στις 9.30 το πρωί το περιπολικό της Αμεσης Δράσης που εκινείτο στην περιοχή της Κυψέλης με αποστολή την πρόληψη και καταστολή ληστειών εντόπισε μία βέσπα που είχε παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη.

    Στη μηχανή επέβαιναν δύο άτομα που επιχείρησαν να διαφύγουν. Ακολούθησε καταδίωξη και το δίκυκλο ακινητοποιήθηκε στη συμβολή Βελβενδούς και Κυψέλης. Ο οδηγός έβγαλε περίστροφο, πυροβόλησε μία φορά εναντίον των αστυνομικών και τράπηκε σε φυγή.

    Υστερα από υπόδειξη πολιτών οι αστυνομικοί εντόπισαν και το δεύτερο κακοποιό που είχε κρυφθεί πίσω από ένα αυτοκίνητο στην οδό Πυθείας. Τον κάλεσαν να παραδοθεί, εκείνος όμως έστρεψε το περίστροφο στον ευατό του και αυτοπυροβολήθηκε.

    Σύμφωνα με την αστυνομία νεκρός είναι ο Μανώλης Θεοκλήτου 45 ετών δραπέτης των φυλακών Τύρινθας, όπου εξέτιε ποινής κάθειρξης 16 ετών και 8 μηνών για κλοπές. Στο νεκρό βρέθηκαν, εκτός από το περίστροφο, έγγραφα με τα στοιχεία Γιώργος Χατζηπαρασκευάς του Κωνσταντίνου

    Συνεπιβάτης του δικύκλου ήταν ο Διονύσιος Μαρόπουλος, δραπέτης των φυλακών Κασσάνδρας, ο οποίος είχε παραβιάσει οκταήμερη άδεια και εξέτιε ποινής φυλάκισης 8 ετών για κλοπές και ναρκωτικά.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο Θεοκλήτου είχε πάρει μέρος στη συμπλοκή με αστυνομικούς και νονούς της νύχτας πριν από δύο χρόνια στον Αλιμο. Φέρεται επίσης να είχε σχέση με τον Θεόδωρο Κατιφίδη, διαβόητο μέλος του συνδικάτου του εγκλήματος.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2001 (22:06 UTC+2)

    Εθιμοτυπική συνάντηση με μέλη της Ελληνικής Καταναλωτικής Οργάνωσης (Ε.ΚΑ.ΤΟ) είχε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της έναρξης της πρωτοβουλίας P.A.C.E. (Promoting Active Citizenship in Europe), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία υλοποιείται με τη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων από την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ισπανία, την Τουρκία και τη Ρουμανία και συντονίζεται από την οργάνωση Ε.ΚΑ.ΤΟ.

    Στη συνάντηση ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι το καταναλωτικό κίνημα στην Ευρώπη αρχίζει να ενισχύεται σημαντικά, προωθώντας θέματα για την εργασιακή απασχόληση και τα δικαιώματα των πολιτών.

    [07] Η ΠΑΤΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Πάτρα, 26 Μαρτίου 2001 (22:04 UTC+2)

    Η Πάτρα ζει στον αστερισμό του φάιναλ φορ χάντμπολ γυναικών που θα διεξαχθεί στις 6 και 7 Απριλίου. Ήδη το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Πάτρα στην οποία πήρε μέρος ο ειδικός γραμματέας της ΟΧΕ και ο πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλημάτων της Ομοσπονδίας, Νίκος Παπαδόπουλος. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες για την καλύτερη διοργάνωση των αγώνων. Οι νικητές των δύο ημιτελικών θα παίξουν μεταξύ τους στον τελικό στις 7 Απριλίου για το τρόπαιο, ενώ δεν θα γίνει αγώνας για την τρίτη θέση.

    Το πρόγραμμα του φάιναλ φορ:

    6 Απριλίου (ημιτελικοί)

    17.00 Θρίαμβος Πάτρας - Μακεδονικός

    19.00 Αναγέννηση Αρτας - Παναθλητκός Συκεών

    7 Απριλίου

    17.00 Τελικός

    [08] EΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2001 (22:02 UTC+2)

    Τα έργα του β' δημοτικού διαμερίσματος επιθεώρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο δημοτικών έργων και κυκλοφορίας Θεόδωρο Αθανάσαρο, διαμερισματικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες. Όπως δήλωσε, η αυτοψία αυτή γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το συνεχιζόμενο παραγκωνισμό της Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση.

    Η αυτοψία των έργων ξεκίνησε από την περιοχή του ναού των 12 Αποστόλων, στο τέρμα της οδού Ολύμπου, όπου διαμορφώθηκε ελεύθερος χώρος στάθμευσης για 40 οχήματα και ασφαλτοστρώθηκε μεγάλο κομμάτι κοινόχρηστου χώρου.

    Πριν από δύο βδομάδες ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή των πεζοδρομίων της οδού Ειρήνης και ο ηλεκτροφωτισμός της, ενώ ενισχύθηκε ο φωτισμός στις οδούς Παπαρηγοπούλου και Μαβίλη.

    Επίσης, συνεχίζονται τα έργα ανακατασκευής των πεζοδρομίων στην Αγίου Δημητρίου, από το ύψος της οδού Ειρήνης έως την οδό Λαγκαδά.

    Για το β' δημοτικό διαμέρισμα το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου περιλαμβάνει έργα με αυτεπιστασία ανακατασκευής και συντήρησης πεζοδρομίων διαφόρων οδών (Μοναστηρίου, Κάλβου κ.α) ύψους 50 εκατομμυρίων, όπως επίσης και έργα με εργολαβία ανακατασκευής πεζοδρομίων των οδών Γιαννιτσών, Σταύρου Βουτυρά,. Λαγκαδά κ.α, ύψους 70 εκατομμυρίων.

    Επίσης, αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι αντικαταστάσεις ασφαλτικών ταπήτων στις οδούς Ρεγγούκου, Μαργαροπούλου, Πελιάδος, Μυριβήλη, Καβακίων, Αρχαιοτήτων, Παν. Φανερωμένης, Μετεώρων, Αγίων Πάντων, κ.α.

    [09] Ν.Δ.: ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΒΙΑΙΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ρ/Σ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001 (21:58 UTC+2)

    "Κατόπιν σχετικής επιστολής του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κατά τη συνεδρίασή του της 23.3.2001, γνωμοδότησε για τους οκτώ ραδιοφωνικούς σταθμούς Αττικής, οι οποίοι μαζί με τους είκοσι, που έχουν ήδη επιλεγεί προς αδειοδότηση, θα λειτουργούν νομίμως μετά την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου των Σπάτων και για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος.

    "Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, σύμφωνα με πρόσφατες εξαγγελίες του. Η απόφαση αυτή, το νομικό έρεισμα της οποίας βασίμως αμφισβητείται, στηρίζεται κατά την Κυβέρνηση στο ότι, βάσει μελέτης του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, θα υπάρχουν μόνο 28 συχνότητες προς διάθεση για τη ραδιοφωνία Αττικής, μετά την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου των Σπάτων", τόνισε και πρόσθεσε:

    "Σύμφωνα όμως, με μελέτη που έχει εκπονηθεί με μέριμνα της Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής, οι προς διάθεση συχνότητες, μετά από εφικτές τεχνικές διευθετήσεις, δεν θα είναι 28 αλλά πάνω από 35 και, μάλιστα δίχως να προκαλούνται παρεμβολές στις συχνότητες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Δεδομένου ότι από εξαετίας έχει διαμορφωθεί ανεξέλεγκτα ένα status quo στο ραδιοφωνικό τοπίο της Αττικής, στο πλαίσιο του οποίου, με κυβερνητική ανοχή - αν όχι ενθάρρυνση - έχουν αναπτυχθεί επενδυτικές πρωτοβουλίες, έχει προσληφθεί προσωπικό και έχει αποκτηθεί εξοπλισμός, η Κυβέρνηση οφείλει να αναμετρήσει τις σχετικές ευθύνες της. Η βίαιη και κινούμενη στα όρια της νομιμότητας διακοπή λειτουργίας ποιοτικών, καθώς και καταξιωμένων στη συνείδηση των ακροατών, ραδιοφωνικών σταθμών, τους οποίους η ίδια η Κυβέρνηση προεκλογικά νομιμοποίησε με το ν. 2778/99, θα πρέπει να αποτραπεί".

    "Η λύση που προβάλλει ως η πλέον εφικτή για την άρση του αδιεξόδου, στο οποίο οδήγησε η κυβερνητική αβελτηρία, είναι να παραταθεί η νόμιμη λειτουργία όχι μόνο των οκτώ σταθμών για τους οποίους γνωμοδότησε πρόσφατα το ΕΣΡ, αλλά και των υπολοίπων τουλάχιστον επτά σταθμών, τους οποίους δύο από τα μέλη του ΕΣΡ θεώρησαν ότι, ισοτίμως με τους προηγούμενους οκτώ σταθμούς, θα πρέπει να συγκαταλέγουν στην κατηγορία των σταθμών των οποίων θα παραταθεί η νόμιμη λειτουργία", υπογράμμισε.

    "Και πάντως αυτό που η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει είναι να δρομολογήσει, σε συνεργασία με το ΕΣΡ, ταχείες και ουσιαστικές διαδικασίες, ώστε εντός τριμήνου να προκηρυχθούν όλες οι υπόλοιπες προς διάθεση συχνότητες και να εκδοθούν οι άδειες", κατέληξε.

    [10] ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 20ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ Ο ΝΤΙΚΟΥΔΗΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001 (21:51 UTC+2)

    Η καλή του παρουσία στον αγωνιστικό χώρο του παίκτη της ΑΕΚ με το Περιστέρι στάθηκε αποφασιστικός παράγοντας για να αναδειχθεί ο Δήμος Ντικούδης πολυτιμότερος παίκτης της 20ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών. Ο άσος της Ενωσης πέτυχε 18 πόντους (4/7 βολ., 7/10 δίπ., 0/1 τρίπ.) και οκτώ ριμπάουντ. Συγκέντρωσε 56 βαθμούς, έναντι 49 άσου του Ηρακλείου, Ντέρεκ Χάμιλτον.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής: Δήμος Ντικούδης (ΑΕΚ) 56, Ντέρεκ Χάμιλτον (Ηράκλειο) 49, Γιώργος Διαμαντόπουλος (Πανιώνιος) 22, Χρήστος Ταπούτος (Νηαρ Ηστ) 20, Νίκος Οικονόμου (ΟΣΦΠ) 11, Ντίνο Ράτζα (ΟΣΦΠ) 8, Τζόνι Ρότζερς (ΠΑΟ) 6, Ασράφ Αμάγια (Μαρούσι) 5, Αντριου Μπετς (ΑΕΚ) 5, Θεόδωρος Παπαλουκάς (Πανιώνιος) 3, Ιμπραίμ Κουτλουάι (ΑΕΚ) 2, Σωτήρης Νικολαίδης (Μαρούσι) 2, Χρήστος Πετρόπουλος (Ηράκλειο)1.

    [11] ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Τίρανα, 26 Μαρτίου 2001 (21:50 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Δεξίωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου παρέθεσε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Δημήτρης Ηλιόπουλος. Παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Νάνο, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βασίλη Μέλο, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

    Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η εθνική γιορτή της Ελλάδας έχει συμβολικό χαρακτήρα, ενώ σημείωσε ότι η επανάσταση του 1821 άνοιξε το δρόμο για τους απελευθερωτικούς αγώνες και στις άλλες χώρες των Βαλκανίων.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Αλβανίας και βοηθάει στην οικονομική ανάπτυξη της.

    Ένα διαφορετικό χρώμα έδωσαν στη δεξίωση τα παιδιά από το ελληνοαλβανικό σχολείο «Αρσάκειο» που τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και της Αλβανίας.

    [12] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001 (21:49 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι σε δασική και καλλιεργήσιμη έκταση στην περιοχή Πεταλούδα της Σάμου.

    Κρίθηκε απαραίτητο να σπεύσουν στο νησί τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα C-130 με 50 δασοπυροσβέστες, ενώ καθ' οδόν βρίσκεται και ένα αρματαγωγό με 15 οχήματα.

    Η μεγάλη πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δύο αγροικίες, δύο οχήματα ιδιωτών και ένα πυροσβεστικό όχημα. Επί τόπου βρίσκονται όλες οι εθελοντικές ομάδες, οι ομάδες πυρόσβεσης, πυροσβέστες, ο στρατός και οι κάτοικοι και προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.

    Η πυρκαγιά δεν έχει απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

    [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001 (21:32 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει στις 31 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Ο κ. Πρόντι, μαζί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, θα μιλήσει σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: τα επόμενα 20 χρόνια», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8μμ. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής και θα ακολουθήσει δεξίωση.

    Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Πρόντι συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη και την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη, θα επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης-CEDEFOP, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και το Γραφείου του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Στις 11.45πμ ο κ. Πρόντι θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στο 8ο τακτικό συνέδριο της Μεσογειακής Ενωσης Τηλεοπτικών Σταθμών και Οπτικοακουστικών Μέσων, στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».

    Εξάλλου, στις 12.30μμ θα μεταβεί στο δημαρχείο, όπου θα αναγορευθεί σε επίτιμο δημότη Θεσσαλονίκης, από τον δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και θα του παραδοθεί το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

    Το μεσημέρι και ώρα 2μμ ο Κώστας Σημίτης και ο Ρομάνο Πρόντι θα παραστούν σε γεύμα με τη συμμετοχή 45 φοιτητών στο εστιατόριο του Μύλου. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα μιας απευθείας συζήτησης με τους κ. Σημίτη και Πρόντι, σχετικά με τα θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τέλος, οι κ. Σημίτης και Πρόντι θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου στις 7μμ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    [14] ΣΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2001 (21:26 UTC+2)

    Σε μαγνητική τομογραφία υποβλήθηκε σήμερα ο Λεωνίδας Καμπάνταης στην "Ευρωκλινική Αθηνών". Τη μαγνητική τομογραφία εξέτασε ο διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής Χρήστος Σκορδής. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την αρχική διάγνωση του γιατρού της ομάδας, Βαγγέλη Πανταζή ότι ο ποδοσφαιριστής έχει υποστεί ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

    Από την άλλη το παιχνίδι του Αρη με τον Ιωνικό είναι αυτό που προβληματίζει τον προπονητή, του κίτρινου συλλόγου, Μπάμπη Τεννέ, ο οποίος αύριο θα δώσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την κατάσταση του Αρη.

    [15] ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ

    Κοζάνη, 26 Μαρτίου 2001 (21:12 UTC+2)

    Το πρώτο έργο του προγράμματος "Ελλάδα 2004" στην Κοζάνη, το κλειστό Γυμναστήριο της Σιάτιστας θεμελίωσε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης.

    Επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε το Νομό Κοζάνης ήταν ο υπουργός Επικρατείας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Το πρωί το κλιμάκιο παραβρέθηκε σε ευρεία σύσκεψη στη αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, όπου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής από το Νομάρχη Κοζάνης, τους βουλευτές και τους εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων.

    Το μεσημέρι ο κ. Φλωρίδης έκανε τη θεμελίωση του κλειστού γυμναστηρίου παρουσία του Νομάρχη Κοζάνης Πασχάλη Μητλιάγκα, του βουλευτή Αλέκου Αθανασιάδη, του Δημάρχου Σπύρου Γκόγκου και πλήθος κόσμου.

    Το κλειστό γυμναστήριο θα είναι σύγχρονων προδιαγραφών και χωρητικότητας 300 θεατών.

    [16] ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Αλλάζει στάση όπως φαίνεται η Νέα Δημοκρατία στο θέμα του ασυμβίβαστου της βουλευτικής ιδιότητας με το επάγγελμα.

    Θα καταψηφίσει τελικά την πρόταση στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και θα ζητήσει να ορίζεται το ασυμβίβαστο από νόμο.

    Στη σύσκεψη για την αναθεώρηση του Συντάγματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Ρηγγίλης, συμμετείχε και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, οποίος ξεκαθάρισε ότι θα παραστεί και θα μιλήσει στο Συνέδριο.

    Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή συμμετείχαν επίσης ο Μιλτιάδης Εβερτ, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Προκόπης Παυλόπουλος, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη και Δημήτρης Σιούφας συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα που αφορούν τις ψηφοφορίες στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Αποψη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι πρέπει να τεθούν πρώτα σε ψηφοφορία οι τροπολογίες της Ν.Δ. και έπειτα οι προτάσεις της κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη δεν θα αποφασίζει η Βουλή, αλλά η κυβέρνηση.

    Στη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκε και το θέμα του ασυμβιβάστου και στη συνέχεια ο Κ. Καραμανλής προήδρευσε άλλης σύσκεψης στην οποία μετείχαν οι Π. Παυλοπουλος, Δ. Σιούφας, Χ. Μαρκογιαννάκης, Π. Παναγιωτόπουλος, Α. Λυκουρέζος, Α. Ανδρεουλάκος και Π. Μελάς, και ανακοίνωσε ότι η θέση του κόμματος είναι "κατά του ασυμβιβάστου".

    [17] O Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001 (21:02 UTC+2)

    O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, απαντώντας σε όσα είπε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή», τονίζει ότι δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τη δημοσίευση το 1985 στην εφημερίδα «Αυριανή» φωτογραφίας του Κώστα Μητσοτάκη με δύο Γερμανούς.

    «Εγώ αντιπαρατίθεμαι και συγκρούομαι με τους αντιπάλους μου πάντα κατά μέτωπο και ποτέ με πλάγια μέσα. Γι' αυτό ας πάψει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη να υποκρίνεται το θύμα και να «στάζει» λάσπη στο όνομά μου. Ας σταματήσουν τόσο η ίδια όσο και ορισμένοι διατεταγμένοι δημοσιογράφοι της αυλής της να δημοσιεύουν διάφορες αθλιότητες εις βάρος μου. Δεν έχουν το πολιτικό και το ηθικό δικαίωμα, δεν έχουν το πολιτικό και το ηθικό ανάστημα, δεν τους το επιτρέπω», υπογραμμίζει.

    Ο κ. Λαλιώτης επισημαίνει ότι η όποια αναφορά της κας Ντόρας Μπακογιάννη στο πρόσωπό του για την υπόθεση αυτή είναι ένα χονδροειδές και αυταπόδεικτο ψέμα, αλλά αυτή η λάσπη δεν τον αγγίζει.

    «Η υπόθεση της δράσης του κ. Μητσοτάκη στην Κατοχή δεν με ενδιαφέρει και δεν με αφορά. Επίσης δεν με ενδιαφέρει και δεν με αφορά τόσο η υπόθεση της φωτογραφίας όσο και οι ομολογίες των οιονδήποτε πρακτόρων. Άλλωστε για λόγους αρχής, κάθε τι που έχει σχέση με συκοφαντία και πλαστογραφία με βρίσκει ριζικά αντίθετο είτε αφορά φίλους μου είτε αφορά αντιπάλους μου.

    Το παρελθόν του κ. Μητσοτάκη με αφήνει παγερά αδιάφορο όπως και όλες τις νέες γενιές των Ελλήνων. Άλλωστε τόσο εγώ όσο και τόσες άλλες γενιές εμείς στην Κατοχή δεν είχαμε καν γεννηθεί.

    Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να λύσει τους λογαριασμούς του με την ιστορία ο ίδιος, μόνος του, με πειστικότητα και τεκμηρίωση χωρίς να μπλέκει άλλους», σημειώνει.

    Περαιτέρω, επισημαίνει ότι οι σχέσεις του με την εφημερίδα «Αυριανή» και τον εκδότη της Γιώργο Κουρή ήταν και είναι σαφείς, οριοθετημένες και καθαρές, ενώ τονίζει ότι από το 1980 μετά, είχε έλθει πολλές φορές σε ανοιχτή αντιπαράθεση και σε σύγκρουση μαζί του.

    «Η κα Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να ρωτήσει τον κ. Γ.Κουρή και να απαντήσει ο ίδιος, δημόσια και με ειλικρίνεια, για τα πάντα γύρω από τη δημοσίευση αυτής της επίμαχης φωτογραφίας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο κ. Γ.Κουρής υπήρξε πάλαι ποτέ συνέταιρος με τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Για τούτο στις διαχρονικές υποθέσεις και αντιθέσεις της Οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Γ.Κουρή δεν επιτρέπω, πολιτικά και ηθικά ποτέ και σε κανέναν, να αναμειγνύει το όνομά μου. Ας τα βρουν μόνοι τους», προσθέτει.

    «Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνέντευξή της στον κ. Πρετεντέρη, λέει με κατηγορηματικότητα ότι «η φωτογραφία είναι πλαστή. Θέλω να υπενθυμίσω στην κα Ντόρα Μπακογιάννη ότι αυτή η φωτογραφία είναι ενσωματωμένη στην «Πολιτική Αυτοβιογραφία» του κ. Μητσοτάκη (Τόμος Α΄, σελ. 172), που έχει επιμεληθεί ο κ. Δ.Δημητράκος και η έκδοσή της έχει εγκριθεί από τον ίδιο τον κ. Κ. Μητσοτάκη», σημειώνει ο Κώστας Λαλιώτης.

    «Ας γνωρίζει η κα Ντόρα Μπακογιάννη ότι οι «εργολάβοι της λάσπης», των «συκοφαντιών», των «πλαστών δημοσιευμάτων» και της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής με το «βρώμικο 1989», ενδημούν στην Παράταξή της και έχουν διαχρονική και εξαρτημένη σχέση με την Οικογένεια Μητσοτάκη», καταλήγει.

    [18] ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 26 Μαρτίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Ένα μωρό σκοτώθηκε σήμερα από πυρά Παλαιστινίων σε εβραϊκή συνοικία στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, ανακοίνωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μετέδωσε το ΒΒC.

    Το κοριτσάκι που σκοτώθηκε ήταν κάτω από τρία ετών και αυτό συνέβη όταν Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ κατά σπιτιού στην συνοικία της Χεβρώνα.

    Σημειώνεται ότι πάνω από 400 άτομα έχουν σκοτωθεί από την αρχή των συγκρούσεων Ισραηλινών - Παλαιστινίων τον Σεπτέμβριο του 2000.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΟΑΣΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 26 Μαρτίου 2001 (20:58 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου ανακοίνωσε ότι αύριο θα συναντηθεί στο προεδρικό παλάτι «Κοτροτσένι» με εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ, με κύριο θέμα τη κρίση στην ΠΓΔΜ.

    Ο Μαξ βαν ντερ Στουλ, ύπατος αρμοστής του ΟΑΣΕ, ο Κάρλο Ούγκαρο, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στην ΠΓΔΜ, ο Μιρτσέα Γκεοάνα, υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας και πρόεδρος του ΟΑΣΕ και ο Αντριαν Σέβεριν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ θα βρίσκονται στη συνάντηση.

    Η συνάντηση είναι μια πρωτοβουλία της Ρουμανίας για να βρεθεί λύση στην κρίση στην ΠΓΔΜ είπε ο Ιλιέσκου, ο οποίος επικοινωνεί συνεχώς με τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι.

    [20] K. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Η ΝΔ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001 (20:36 UTC+2)

    «Η Ελλάδα από το 1994 μετά από 170 χρόνια αποκτά Εθνικό Κτηματολόγιο, με ολοκληρωμένο σχέδιο και με διασφαλισμένους πόρους», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, προσθέτοντας ότι όταν το 1994 ανέλαβε το υπουργείο δεν υπήρχε καμία απολύτως προετοιμασία για την κατάρτιση του από την κυβέρνηση της ΝΔ.

    Απαντώντας σε όσα είπε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή», ο κ. Λαλιώτης σημειώνει: «Πληροφορώ την κα Μπακογιάννη, που χύνει σήμερα «κροκοδείλια δάκρια» με φαρισαϊκό τρόπο για το Εθνικό Κτηματολόγιο ότι η ΝΔ δεν είχε αφήσει ούτε μία σελίδα για το πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολόγιου. Ετσι, κατ' ανάγκη το Εθνικό Κτηματολόγιο άρχισε το 1994 από το μηδέν και σήμερα η κατάρτιση του αποτελεί πραγματικότητα για εκατοντάδες δήμους και κοινότητες με συνολική κτηματογραφημένη έκταση πάνω από 10 εκατομμύρια στρέμματα».

    Τόνισε, δε, ότι η διαχείριση των πόρων των 50 δισ. για την περίοδο 1994-2000 έγινε από την ανώνυμη εταιρία «Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.» με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. «Οι ισχυρισμοί της κ. Μπακογιάννη ότι «φαγώθηκαν χρήματα» ή για «διασπάθιση» του δημόσιου χρήματος δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

    Περαιτέρω, υποστηρίζει ότι η κ. Μπακογιάννη έχει χάσει την ψυχραιμία της και έχει ανάγει το πρόσωπο του ως μοναδικό στόχο της παραπληροφόρησης της, προσπαθώντας με ψέματα, λασπολογίες και απαράδεκτες μεθόδους να σπιλώσει το πολιτικό του ήθος και την κοινωνική του διαδρομή. την κ. Μπακογιάννη.

    [21] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ 18ης ΜΑΡΤΙΟΥ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής της 18ης Μαρτίου ο πληθυσμός της Ελλάδας έφθασε τα 10.939.771. άτομα σημειώνοντας αύξηση 6,6% σε σχέση με το 1991, οπότε ο πληθυσμός έφθανε τα 10.259.900 άτομα (αύξηση 5,3% σε σχέση με την απογραφή του 1981).

    Η αύξηση αποδίδεται στο μεγάλο αριθμό μεταναστών, αλλά σαφή συμπεράσματα θα προκύψουν από την αναλυτική επεξεργασία των απογραφικών δελτίων.

    Σύμφωνα με την απογραφή οι γυναίκες αποτελούν το 50,4% του πληθυσμού και οι άντρες το 49,6%.

    Αύξηση κατά 3,9% σημείωσε ο πληθυσμός στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και έφθασε τα 3.192.606 άτομα, ενώ στην προηγούμενη απογραφή έφθανε τα 3.072.922 άτομα. Συνολικά στο Νομό Αττικής κατοικούν 3.764.348 άτομα.

    Στο Νομό Θεσσαλονίκης ο πληθυσμός φθάνει 1.048.151 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 10,7% σε σχέση με το 1991, που ήταν 946.864 άτομα.

    Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Κυριακή 18 Μαρτίου απεγράφη το 98,5% του πληθυσμού, ενώ το υπόλοιπο 1,5% τις επόμενες δύο ημέρες.

    Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πληθυσμού σημειώθηκε στις περιοχές της Ευρυτανίας με 31,8%, της Κεφαλλονιάς με 21,94% και του Ρεθύμνου με 16,7%, ωστόσο τα στοιχεία αυτά θεωρούνται ενδεικτικά καθώς δεν πρόκειται για μόνιμους κατοίκους αλλά και για όσους την ημέρα της απογραφής βρέθηκαν και απογράφηκαν στις περιοχές αυτές.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου επισήμανε ότι τα στοιχεία της απογραφής θα βοηθήσουν σημαντικά την κυβέρνηση στο σχεδιασμό της αναπτυξιακής της πολιτικής με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων φτώχειας και αποκλεισμού.

    "Μέσα από τις επεξεργασίες αυτής της απογραφής θα είναι δυνατό να αποκτήσουμε μία πληρέστερη βάση δεδομένων και να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα και τα μέσα και τα εργαλεία πολιτικής που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε κοινωνικά φαινόμενα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, αλλά και γενικότερα και άλλα θέματα κοινωνικής πολιτικής", τόνισε.

    Παράλληλα ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει μέτρα για να ενισχύσει τις ελληνικές οικογένειες με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υπογεννητικότητας.

    [22] "ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ" ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Με σημαντική άνοδο τερμάτισε η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να δείχνουν την προτίμησή τους σε μετοχές που τις είχαν "παραμελήσει".

    Ουσιαστικά το επενδυτικό κοινό αγόρασε μετοχές οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που είχαν τη χειρότερη συμπεριφορά τον περασμένο χρόνο, όπως France Telecom, Siemens AG και Royal Philips Electronics NV

    Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας ηγούνται της ανόδου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αυτές που οδήγησαν σε "ελεύθερη πτώση" τις αγορές της "γηραιάς ηπείρου".

    Στο Λονδίνο ο FTSE -100 έκλεισε με σημαντικά κέρδη της τάξης του 3,23%, έχοντας δεχθεί την τονωτική "ένεση" τις μετοχές της CABLE & WIRELESS, η οποία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των κερδισμένων, χάρη στην πώληση της αυστραλιανής μονάδας C & W OPTUS στη SINGAPORE TELECOMMUNICATIONS, έναντι 8,6 δισ. δολ.

    Στο Παρίσι, η εβδομάδα ξεκίνησε δυναμικά για τον CAC-40, o oποίος τερμάτισε ενιχυμένος κατά 3,50%. Βασική υπαίτιος για τα κέρδη του γαλλικού δείκτη ήταν η μετοχή της FRANCE TELECOM.

    Με σημαντική άνοδο της τάξης του 3,80% τερμάτισε το Αμστερνταμ, ενώ στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL κατέγραψε εκρηκτική άνοδο της τάξης του 4,24%. Η Βουδαπέστη έκλεισε με κέρδη 2,78%, η Κοπεγχάγη εμφανίστηκε ενισχυμένη κατά 3,29%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο 3,03%.

    Στο Ελσίνκι η αγορά δέχθηκε με ικανοποίηση την άνοδο κατά 4,23%, η Μαδρίτη έκλεισε με κέρδη 2,70%, κατά 2,26% ενισχύθηκε το Μιλάνο, κατά 3,27% η Στοκχόλμη και η Ζυρίχη κατά 3,74%.

    Μοναδική εξαίρεση στην ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία των χρηματιστηρίων, ήταν η αγορά της Κωνσταντινούπολης η οποία τερμάτισε με οριακές απώλειες της τάξης του 0,41%.

    [23] Η ΠΓΔΜ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Σκόπια, 26 Μαρτίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Η ΠΓΔΜ θα παρέχει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη αποδεικτικά στοιχεία για βιασμούς και άλλα αδικήματα από τους Αλβανούς αντάρτες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Σκοπιανής κυβέρνησης Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Ο Μιλόσοσκι ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ γνωρίζουν ότι οι Αλβανοί αντάρτες έχουν διαπράξει πολλά αδικήματα σε χωριά που κατέλαβαν και πρόσθεσε ότι όλα τα στοιχεία θα παρουσιαστούν στην Γενική Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε.

    Η ΠΓΔΜ έχει κάθε πρόθεση να συνεργαστεί με την Χάγη επισήμανε ο Μιλόσοσκι αλλά πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν μαρτυρίες γυναικών που κακοποιήθηκαν.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 26 March 2001 - 19:13:47 UTC