Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
  • [02] ΠΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΝΔ Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
  • [03] ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
  • [04] ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΛΕΕΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ
  • [05] AΛΛΟ ΕΝΑ ΘΥΜΑ ΤΟΥ "ΛΕΥΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΠΑΒΚΟΒΙΤΣ: ΔΕΝ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΟΥ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
  • [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
  • [09] ENAΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [10] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [11] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1
  • [12] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΑΦΝΗ - ΜΑΡΟΥΣΙ 95 - 94
  • [13] ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ
  • [14] "ΔΙΟΡΘΩΣΕ" ΤΗ ΓΚΑΦΑ ΤΗΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [15] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΝΗΑΡ ΗΣΤ 102 - 69
  • [16] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 65 - 84
  • [17] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ
  • [18] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2 - 1
  • [19] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [20] ΖΟΥΓΚΑΝΟΦ: Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [21] K. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ
  • [22] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2 - 1
  • [23] ΚΑΙ Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [01] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

    Βελιγράδι, 1 Απριλίου 2001 (09:59 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνελήφθη από την αστυνομία και μετεφέρθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην κεντρική φυλακή του Βελιγραδίου ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται ότι ο πρώην πρόεδρος δεν προέβαλε αντίσταση στους αστυνομικούς που εισήλθαν στην οικία του για να τον συλλάβουν ως ύποπτο για παραβίαση άρθρου του ποινικού κώδικα, το οποίο ορίζει ότι όποιος διαπράττει εγκληματικές πράξεις ή χρησιμοποιεί ομάδα συνωμοτών είναι υπεύθυνος για όλες τις εγκληματικές πράξεις που θα προκύψουν και τιμωρείται σαν να τις είχε διαπράξει ο ίδιος.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι πυροβολισμοί που ακούστηκαν από την οικία του Μιλόσεβιτς λίγο πριν τη σύλληψη του ρίχτηκαν από την κόρη του Μαρία.

    Μετά από 30 ώρες τερματίστηκε ο αποκλεισμός του σπιτιού του Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της αστυνομίας και των είκοσι φρουρών του Μιλόσεβιτς.

    Ο Μιλόσεβιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση δημοσίων χρημάτων στη Γιουγκοσλαβία ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τον κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχαίλοβιτς δήλωσε ότι δεν θα εκδοθεί ο Μιλόσεβιτς στη Χάγη μετά τη σύλληψη του.

    Η σύλληψη του Μιλόσεβιτς συμπίπτει με το τέλος της διορίας που είχαν δώσει οι ΗΠΑ στην Γιουγκοσλαβία για να προβεί σε αυτή την ενέργεια γιατί διαφορετικά θα υπήρχε κίνδυνος να σταματήσει η οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι.

    Ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση σχετικά με τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς για να αποφευχθούν περισσότερες επιπλοκές με την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι αύριο θα αποφασίσει η κυβέρνηση Μπους για την απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια προς τη Γιουγκοσλαβία και Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τελικά τα χρήματα θα δοθούν.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη στην υπόθεση Μιλόσεβιτς και είπε ότι είναι ένα καλό νέο για όλους αυτούς που προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να φέρουν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στα Βαλκάνια.

    Ο Κουκ ανέφερε ακόμη ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για να λογοδοτήσουν ο Μιλόσεβιτς και οι συνεργάτες του για τα εγκλήματα τους κατά της ανθρωπότητας.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ χαιρέτησε τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς και εξέφρασε την ικανοποίηση του που οι γιουγκοσλαβικές αρχές διάλεξαν την δημοκρατική οδό και ακολούθησαν τον νόμο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Κατρίν Κολονά.

    Ο Σιράκ ανέφερε ότι ήταν μια μέρα που όλη περιμένανε για αρκετό καιρό και τώρα πρέπει αν αποδοθεί δικαιοσύνη.

    O..K.

    [02] ΠΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΝΔ Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2001 (15:11 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Καραμανλής - Ντόρα Μπακογιάννη - Μιχάλης Μεϊμαράκης

    Παρών στον αγώνα της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε από το βήμα του Ε' συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Σουφλιάς. Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι δεν του ταιριάζει η εμπάθεια, η μικροψυχία, τα μικροπολιτικά παζάρια.

    "Η πολιτική τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή, αλλά και η δική σας ανταπόκριση με έπεισε πως υπάρχει η μόνη, αλλά αναγκαία προϋπόθεση που όλοι όμως έχουμε. Τη διάθεση να φτιάξουμε ένα ευρύτερο, ανοιχτό κόμμα. Ενα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, ένα κόμμα που θα βάζει τις αρχές του πάνω από πρόσωπα, ένα κόμμα που θα μπορέσει να δημιουργήσει τη νέα Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σουφλιάς συνέχισε: "Τα κόμματα δεν έχουν την πολυτέλεια να κοιτάζουν στο παρελθόν. Δεν μπορούν να αναπαράγουν μεθόδους και πρακτικές του χθες. Πρέπει να είναι μηχανισμοί που θα συμβαδίζουν με τις ταχύτατες κοινωνικές αλλαγές και πολιτικοί οργανισμοί που θα δουλέψουν για αυτό που χρειάζεται περισσότερο από όλα ο τόπος: Το σινιάλο μιας νέας εθνικής εξόρμησης. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα όνειρο ελληνικό. Μια συλλογική προσπάθεια που θα μας βγάλει από τη νοοτροπία του βολέματος και της αδιαφορίας και θα καλλιεργεί ένα κλίμα δημιουργικότητας και εθνικής ανάτασης. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να είναι όλη η Ελλάδα μια δύναμη. Μια προσπάθεια που θα ξυπνήσει συνειδήσεις και θα φέρει στο επίκεντρο τις εθνικές αξίες. Μια προσπάθεια που θα οδηγήσει σε μια νέα κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς".

    Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, είπε ο κ. Σουφλιάς είναι μια Νέα Δημοκρατία αποφασισμένη για τομές και ρήξεις, "μια δύναμη μεταρρύθμισης, αλήθειας, εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Μια δύναμη που θα σαρώσει την αδράνεια, το ψέμα, το λαϊκισμό ,την διαπλοκή και θα σημάνει το ξεκίνημα μιας καινούργιας εθνικής προσπάθειας".

    "Δε χαρίζουμε σε κανέναν την κοινωνική ευαισθησία. Ξέρουμε όμως ταυτόχρονα και το ξέρουν και οι άλλοι ότι η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με λόγια και με δανεικά. Η ΝΔ του αύριο πρέπει να είναι δύναμη ευθύνης για την εξωτερική πολιτική. Η ΝΔ το αύριο πρέπει να παλέψει για την παιδεία που θα είναι το όπλο των νέων για το μέλλον. Και αυτό γίνεται με πρόγραμμα, με συνέχεια και συνέπεια, με προσπάθεια και δουλειά, με κλίμα αξιοκρατίας", συμπλήρωσε.

    "Ολοι είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία αυτής της παράταξης και πρέπει να είμαστε. Αλλά σήμερα εδώ συζητάμε για το μέλλον. Δίνουμε όλοι μια υπόσχεση. Οτι θα κάνει ο κάθε ένας ότι μπορεί όχι απλά για να γίνει η ΝΔ κυβέρνηση, αλλά για να γίνει η κυβέρνηση που δικαιούται και αξίζει αυτός ο τόπος. Ο κόσμος - πιστεύω - της ΝΔ υψώνει το μήνυμα της ενότητας και της συμφιλίωσης. Και σηκώνει τις σημαίες του για καινούργιο ξεκίνημα για έναν καλό αγώνα, για τον αγώνα της νίκης της ΝΔ, για τον αγώνα μιας καλύτερης Ελλάδας και δηλώνω βεβαίως ότι ο Γ. Σουφλιάς θα είναι παρών σε αυτόν τον αγώνα", κατέληξε ο κ. Σουφλιάς.

    [03] ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2001 (10:33 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης.

    Την έντονη δυσαρέσκεια του για την απόφαση να περιοριστολυν οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων εκφράζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακηςε Τσοχατζόπουλος, ο οποίος επιρρίπετι ευθύνες στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και συνολικά στην κυβέρνηση.

    Ο υπουργός εκτιμά ότι έγιναν σοβαρά λάθη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις του, διότι αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι υπήρξαν πέντε αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια των αεροσκαφών τύπου "Γιουροφάιτερ" και τώρα, λίγο πριν την υπογραφή, επισημαίνεται ότι πρέπει να καθυστερήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

    Σε συνέντευξη στο "Βήμα της Κυριακής" ο υπουργός χαρακατηρίζει "τρελά" όσα συμβαίνουν σήμερα και τονίζει πως από τον Ιανουάριο και μετά μεσολάβησαν γεγονότα, που δεν είχαν προβλέψει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, και άλλαξαν ριζικά την κατάσταση της οικονομίας. Για το ζήτημα αυτό, σημειώνει ότι υπάρχει ευθύνη, κάποιοι φταίνε και αναρωτιέται αν φταίει ο κ. Παπαντωνίου ή ο κ. Σημίτης.

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος χαρακτηρίζει νεοφιλελεύθερο το δίλημμα "Αμυντική ή κοινωνική πολιτική" και εξηγεί πως οι σοσιαλιστές δεν προωθούν την πολιτική ασφάλειας για καθαρά στρατιωτικούς λόγους. Αφήνει, ακόμα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί ο αμυντικός σχεδιασμός της χώρας.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι δεν το απασχολεί στην παρούσα φάση και επισημαίνει ότι σημασία έχει αν θα υπάρξει αντίπαλος του κ. Σημίτη. Σε άλλο σημείο προσθέτει ότι έχουμε ανάγκη από νέες ηγεσίες με όραμα και ο πραγματικός ηγέτης είναι αυτός που δίνει οράματα και όχι ο διαχειριστής.

    [04] ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΛΕΕΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ

    Μόσχα, 1 Απριλίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Επαίσχυντη χαρακτήρισε την προοπτική έκδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ο Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς, αδελφός του γιουγκοσλάβου πρώην προέδρου.

    Σε δηλώσεις του προς το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς τόνισε από τη Μόσχα ότι η απόφαση για τη σύλληψη του αδελφού του συνδέεται με πιέσεις (στο Βελιγράδι) από τη Δύση και ειδικότερα από το αμερικανικό τελεσίγραφο για τη συνέχιση της παροχής οικονομικής βοήθειας, το οποίο, όπως τόνισε, δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό.

    Είπε ότι οι αρχές του Βελιγραδίου είναι διχασμένες σχετικά με την προοπτική έκδοσης του αδελφού του και πρόσθεσε ότι «έκαναν το πρώτο βήμα. Αν κάνουν το δεύτερο, θα είναι επαίσχυντο και αδικαιολόγητο για τον λαό (της Γιουγκοσλαβίας) αλλά και για την ιστορία».

    Σ.Π.

    [05] AΛΛΟ ΕΝΑ ΘΥΜΑ ΤΟΥ "ΛΕΥΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Άλλος ένας νέος βρήκε το θάνατο από ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον 26χρονο Μ.Χ. του Γ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός χθες στις 8μμ στο ρέμα του εργοστασίου Υφανέτ στην οδό Παπάφη. Δίπλα του βρέθηκε χρησιμοποιημένη σύριγγα, με διάλυμα πιθανόν, ηρωίνης.

    Από το αστυνομικό τμήμα Τούμπας γίνεται προανάκριση, ενώ παραγγέλθηκε νεκροψία, νεκροτομή και τοξικολογική εξέταση των σπλάχνων.

    [06] ΠΑΒΚΟΒΙΤΣ: ΔΕΝ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΟΥ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 1 Απριλίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Αρνήθηκε κατηγορηματικά ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας, Νέμποϊσα Πάβκοβιτς, ότι οι άνδρες του ήταν εκείνοι που μπλόκαραν την πρώτη προσπάθεια σύλληψης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το Σάββατο.

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Β2-92 του Βελιγραδίου, ο Πάβοκοβιτς είπε ότι εξέτασε το θέμα από κοινού με τον πρόεδρο της χώρας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στον οποίο και εξήγησε, όπως είπε, τον ρόλο του στρατού και της αστυνομίας στην υπόθεση.

    Υποστήριξε ότι δεν γνώριζε με λεπτομέρεια το σχέδιο σύλληψης του Μιλόσεβιτ. «Πληροφόρησα τον Κοστούνιτσα γύρω στις 6:30 το απόγευμα της Παρασκευής και μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν ήξερε τι συνέβαινε», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για το πώς δόθηκε άδεια να περάσει στην οικία Μιλόσεβιτς ο Σίνιτσα Βούτσινιτς, μέλος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, με τους ένοπλους σωματοφύλακές του είπε ότι σε αυτό θα πρέπει να απαντήσουν κάποιοι άλλοι. «Εφτασαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο στην πύλη και η αστυνομία, που ήταν πληροφορημένη, τους έδωσε άδεια να περάσουν», κατέληξε.

    Σ.Π.

    [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

    Πάτρα, 1 Απριλίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναχαϊκή - ΠΑΣ Γιάννινα, για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος, που βρήκε νικητές τους γηπεδούχους με σκορ 2 - 1.

    Οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας μετά το σφύριγμα της λήξης άρχισαν να ξηλώνουν τα πλαστικά καθίσματα του γηπέδου και να τα εκτοξεύουν στους οπαδούς της Παναχαϊκής. Παράλληλα, έβαλαν φωτιά σε αρκετά από τα καθίσματα του σταδίου.

    Από την πλευρά τους οι οπαδοί της Παναχαϊκής απάντησαν στην επίθεση με πέτρες. Χάρη όμως στην επέμβαση των ψυχραιμοτέρων και της αστυνομικής δύναμης τα επεισόδια δεν πήραν μεγαλύτερη έκταση. Από την αστυνομία δεν αναφέρθηκαν συλλήψεις ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

    [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

    Aθήνα, 1 Απριλίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Την ικανοποίησή της για την επάνοδο του Γιώργου Σουφλιά στη Νέα Δημοκρατία εξέφρασε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η υπεύθυνη επικοινωνίας της Οργανωτικής Επιτροπής του Ε΄ Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μαριέτα Γιαννάκου, μετά τη λήξη των εργασιών του. "Όσα συνέβησαν στο παρελθόν, δεν μας αφορούν πια για το ζήτημα αυτό", είπε η κ. Γιαννάκου και πρόσθεσε: "ο Γιώργος Σουφλιάς είναι μαζί μας. Είναι μια κίνηση, που έχει περιεχόμενο, γιατί είναι ένας σημαντικός πολιτικός και θα δραστηριοποιηθεί κοντά μας". Τόνισε ακόμη πως δεν τίθεται πια θέμα άρσης της διαγραφής του Γιώργου Σουφλιά εφόσον οι 4.200 σύνεδροι αποφάσισαν για το ζήτημα αυτό στο συνέδριο.

    Αναφερόμενη στον προσυνεδριακό διάλογο και στη διαδικασία του συνεδρίου, επισήμανε ότι απέδειξαν πραγματικά πως όσο πιο συλλογική είναι η προσπάθεια, όσο πιο δημοκρατικές οι διαδικασίες, τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα.

    Παρουσιάζοντας τις βασικές αλλαγές που έγιναν στο Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας, η υπεύθυνη επικοινωνίας της Οργανωτικής Επιτροπής του Ε΄ Τακτικού Συνεδρίου γνωστοποίησε πως η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα δημιουργεί στο εξής ομάδες εργασίας και επιτροπές, με τις οποίες θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, σε μια προσπάθεια ανοίγματός της στον κοινωνικό χώρο. Παράλληλα η Κεντρική Επιτροπή θα μπορεί να εκδίδει ψηφίσματα, επί διαφόρων θεμάτων, κάτι που δεν συνέβαινε ως σήμερα. Δεύτερον, θεσμοθετείται θέση Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Το πρόσωπο αυτό θα εποπτεύει τη λειτουργία όλων των Γραμματειών του Κόμματος και θα συμμετέχει, στο Πολιτικό Συμβούλιο - που είναι η μέχρι σήμερα Εκτελεστική Επιτροπή.

    Στο Πολιτικό Συμβούλιο θα μετέχουν τα 12 αιρετά μέλη, καθώς και ο Πρόεδρος, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και ο υποψήφιος που έλαβε πάνω από το 20% των ψήφων στην εκλογή για Πρόεδρο του Κόμματος. Συνεπώς ο Γιώργος Σουφλιάς που πληροί αυτή την προϋπόθεση θα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Επίσης με ευθύνη του Προέδρου του κόμματος μπορούν να καλούνται στη συνεδρίαση και οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην αρχηγοί.

    Εξάλλου, η κ. Γιαννάκου ανήγγειλε τη δημιουργία περιφερειακών συμβουλίων προκειμένου να δοθεί έμφαση στο επίπεδο της περιφέρειας, ενώ διευκρίνισε ότι η επαρχιακή οργάνωση στη Νέα Δημοκρατία θα διατηρηθεί σε πολιτικά και γεωγραφικά σημαντικές περιοχές όπως είναι, για παράδειγμα, τα νησιά.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερες αλλαγές στο Καταστατικό, έγινε γνωστό ότι τα Πειθαρχικά Συμβούλια μετονομάζονται σε Επιτροπές Δεοντολογίας, λόγω της αρνητικής σημασίας της έννοιας του πειθαρχικού, όπως είπε η κ. Γιαννάκου. "Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το Καταστατικό, δίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες για συντονισμένη δράση, ουσιαστικότερη δημοκρατική δομή, συλλογική και ατομική ευθύνη" πρόσθεσε.

    Σχετικά με τη διαδικασία που τηρήθηκε κατά τη λήψη αποφάσεων στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας η υπεύθυνη επικοινωνίας της Οργανωτικής Επιτροπής επισήμανε ότι έγινε ψηφοφορία επί όλων των προτάσεων που κατετέθησαν με 100 υπογραφές και εξέφρασε ικανοποίηση για τις δημοκρατικές διαδικασίες που τηρήθηκαν. Ειδικότερα είπε ότι οι προτάσεις ήταν τρεις. Από αυτές ψηφίστηκαν η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής για το πολιτικό και κοινωνικό συμβούλιο σε επίπεδο δήμου καθώς και η πρόταση να γίνουν τρεις από δύο που ήταν οι γυναίκες που προτείνονται ως εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών για το συνέδριο. Απορρίφθηκε η πρόταση να γίνεται αντιπρόεδρος του κόμματος όποιος είχε πάρει πάνω από το 20% των ψήφων κατά το τελευταίο συνέδριο.

    Η κ. Γιαννάκου είπε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα για τα 150 εκλεγμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων θα συγκροτηθεί η Επιτροπή και μετά το Πάσχα θα συνεδριάσει. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει η εκλογή Γραμματέα.

    [09] ENAΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε η 21χρονη Ελισσάβετ Ιωσηφίδου, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε με αυτό που οδηγούσε ο Δημήτρης Καρτάσης, 27 ετών.

    Από το ατύχημα, που συνέβη στις 3.20 τα ξημερώματα στη συμβολή της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης με τη Διαγόρα, τραυματίστηκαν ελαφρά οι επιβάτες του πρώτου αυτοκινήτου Μιχάλης Χαρτίδης, 20 ετών, Καίσογκλου Βασίλη, 26 ετών και Σουλουασβίλι Τεόνα, 22 ετών. Οι δύο τελευταίοι τραυματίες Γεωργιανοί υπήκοοι.

    Ο Γεωργιανός Πανκράτ Τατάροφ, που οδηγούσε το πρώτο αυτοκίνητο, συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [10] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη έρχεται αύριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα 1μμ επίσημο γεύμα του 8ου Θεσσαλονίκη Φόρουμ που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

    [11] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Η ήττα του Ολυμπιακού από τον Πανιώνιο, έδωσε στο Περιστέρι αέρα δύο βαθμών στην προσπάθεια που κάνει να κατακτήσει την πρώτη θέση με τη λήξη της κανονικής περιόδου. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα, ενώ οι ερυθρόλευκοι παρέμειναν στη 2η θέση. Τρίτος είναι ο Παναθηναϊκός που κέρδισε άνετα τη Νήαρ Ηστ, ωστόσο έχει ένα παιχνίδι λιγότερο αυτό με το Μαρούσι.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (21η αγωνιστική)

    1.Περιστέρι 40

    2.Ολυμπιακός 38

    3.Παναθηναϊκός 37*

    4.ΑΕΚ 36

    5.Πανιώνιος 34

    6.Ηρακλής 34

    7.ΠΑΟΚ 32

    8.Μαρούσι 29*

    9.Ηράκλειο 28

    10.Νήαρ Ηστ 27

    11.Αρης 27

    12.Δάφνη 27

    13.Μίλων 24

    14.Μακεδονικός 22

    *Παναθηναϊκός και Μαρούσι έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (22η)

    ΑΕΚ - Αρης

    Μίλωνας - Ηράκλειο

    Ολυμπιακός - Περιστέρι

    Μαρούσι - Πανιώνιος

    Ηρακλής - Παναθηναϊκός

    Νήαρ Ηστ - ΠΑΟΚ

    Μακεδονικός - Δάφνη

    [12] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΑΦΝΗ - ΜΑΡΟΥΣΙ 95 - 94

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Σε μια αναμέτρηση που έσπασε ...καρδιές και κρίθηκε στην παράταση η Δάφνη κέρδισε το Μαρούσι με σκορ 95 - 94, για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Τζανής Σταυρακόπουλος ο οποίος οδήγησε τη Δάφνη στην κατάκτηση του θετικού αποτελέσματος.

    Το παιχνίδι μεταξύ των δύο αντιπάλων ήταν από την αρχή αμφίρροπο. Η Δάφνη κατάφερε στο ημίχρονο να οδηγηθεί στα αποδυτήρια έχοντας ένα μικρό προβάδισμα 4 πόντων (44 - 40). Στην επανάληψη όμως καμία από τις δύο ομάδες δεν μπόρεσε να ξεφύγει και έτσι υπήρχε εναλλαγή στο σκορ. Μετά από σκληρή μάχη και αφού ολοκληρώθηκαν τα 40' λεπτά της κανονικής διάρκειας η Δάφνη και το Μαρούσι ήταν ισόπαλοι με 84 - 84.

    Επομένως, η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση εκεί όπου οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κατακτήσουν τη νίκη έστω και με έναν πόντο διαφορά.

    [13] ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ

    Βελιγράδι, 1 Απριλίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Εως την τελευταία στιγμή έμειναν στο πλευρό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η σύζυγός του, Μίρα Μάρκοβιτς, και η 34χρονη κόρη του, Μαρία, η οποία εμφανίστηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα εκνευρισμένη από τις εξελίξεις.

    «Μετά την απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς από την κατοικία του, η κόρη του Μαρία άρχισε να πυροβολεί γύρω της» και αυτοί, μάλιστα, ήταν οι πυροβολισμοί που ακούστηκαν αμέσως μετά τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαήλοβιτς.

    Εως την απομάκρυνση του πατέρα της από την εξουσία, η Μαρία Μιλόσεβιτς είχε στην ιδιοκτησία της έναν ραδιοφωνικό και έναν τηλεοπτικό σταθμό, στο Βελιγράδι, όπως επίσης και ένα πολυτελές κέντρο νυχτερινής διασκέδασης.

    Τόσο η Μαρία όσο και η μητέρα της στάθηκαν στο πλευρό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έως τις τελευταίες στιγμές της σύλληψής του, όπως διαβεβαίωσε και ο Μπράνισλαβ Ιβκοβιτς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας.

    Σ.Π.

    [14] "ΔΙΟΡΘΩΣΕ" ΤΗ ΓΚΑΦΑ ΤΗΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Διόρθωσε τελικά τη γκάφα της η αστυνομία και συνέβαλε τον κρατούμενο Νικόλαο Ντόνα, 39 ετών, τον οποίο προχθές είχε αφήσει ελεύθερο.

    Ο κρατούμενος μεταφέρθηκε την Παρασκευή στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δικαστεί για μια άλλη υπόθεση απ' αυτή για την οποία κρατούνταν.

    Το τριμελές εφετείο έκρινε τον κατηγορούμενο αθώο και οι άντρες της υποδιεύθυνσης μεταγωγών, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τον άφησαν ελεύθερο.

    Ο Ντόνας συνελήφθη χθες στις 1.30μμ στα Εσώβαλτα Πέλλας. Η γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ για να φωτιστούν οι συνθήκες απελευθέρωσης του κρατουμένου.

    [15] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΝΗΑΡ ΗΣΤ 102 - 69

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός συνέτριψε σήμερα στο ΟΑΚΑ την ομάδα της Νήαρ Ηστ για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι πράσινοι σε ρυθμό προπόνησης κατάφεραν να πάρουν το ροζ φύλλο αφού επικράτησαν με σκορ 102 - 69. Ετσι, οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μείωσαν στον ένα βαθμό τη διαφορά τους από τον Ολυμπιακό, έχοντας μάλιστα ένα παιχνίδι λιγότερο -αυτό με το Μαρούσι.

    Οι γηπεδούχοι από τα πρώτα κιόλας λεπτά έδειξαν πιο είναι το ...αφεντικό μέσα στο γήπεδο και πήραν μια διαφορά 22 - 2. Από κει και πέρα τα πράγματα ήταν εύκολα για τον Παναθηναϊκό που συνέχισε να διατηρεί τον ίδιο ρυθμό και η Νήαρ Ηστ δεν μπορούσε να μειώσει. Μάλιστα στο ημίχρονο οι πράσινοι κέρδιζαν με 53 - 29.

    Και στην επανάληψη οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν ασταμάτητοι και ολοένα μεγάλωναν τη διαφορά από την ομάδα της Καισαριανής μέχρι που έφτασαν στο τελικό 102 - 69.

    [16] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 65 - 84

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Ο Ηρακλής ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι με τον Αρη που διεξήχθη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Οι κυανόλευκοι κατάφεραν να επικρατήσουν σήμερα επί του αντιπάλου τους με σκορ 84 - 65 (για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετά το ματς του Κυπέλλου Ελλάδας) και κατέκτησαν δύο πολύτιμους βαθμούς, στην προσπάθεια που κάνουν να πάρουν την 5η θέση στο βαθμολογικό πίνακα.

    Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες ήταν συνεχώς κοντά στο σκορ και με το τέλος του πρώτου ημιχρόνου οι κυανόλευκοι προηγούνταν στο σκορ με 40 - 39. Στην επανάληψη, όμως οι παίκτες του Στιβ Γιατζόγλου κατάφεραν να πάρουν μια σεβαστή διαφορά έξι πόντων 55 - 49. Ωστόσο ο Ηρακλής με ένα εντυπωσιακό σερί 23 - 0 πήρε όχι απλά το προβάδισμα, αλλά και τη νίκη αφού από εκείνο το σημείο και έπειτα ο Αρης έμεινε από δυνάμεις και δεν μπόρεσε να πλησιάσει εκ νέου τον αντίπαλο.

    Κορυφαίος από τον Ηρακλή για ένα ακόμη παιχνίδι ήταν ο Νίκος Χατζηβρέττας, ενώ ο Αρης άντεξε όσο διήρκησαν και οι δυνάμεις του Τζέιμς Φόρεστ.

    [17] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Τελ Αβίβ, 1 Απριλίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Νέες διαστάσεις παίρνει η διαμάχη Ισραηλινών - Παλαιστινίων μετά τη σύλληψη πέντε μελών της προσωπικής φρουράς του παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ- της γνωστής Δύναμης 17- από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

    Στο πλαίσιο μιας ειδικής επιχείρησης, κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν πέντε άνδρες της προσωπικής φρουράς του Αραφάτ, την οποία η ισραηλινή πλευρά κατηγορεί για διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες, όπως η Χαμάς.

    Οι συλλήψεις των πέντε μελών της Δύναμης 17 αναμένεται ότι θα πυροδοτήσουν νέες εξελίξεις στην περιοχή και θα φορτίσουν ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

    Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές των ξένων μέσων ενημέρωσης από την περιοχή, το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι εμφανές και στη μεγαλύτερη μερίδα του ισραηλινού Τύπου, που εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζει ότι οι αρχές του Ισραήλ έχουν αποδυθεί σε μια νέα εκστρατεία κατά της παλαιστινιακής πλευράς.

    Σ.Π.

    [18] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2 - 1

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Ηττημένος έφυγε από τη Λεωφόρο ο Αγγελος Αναστασιάδης. Ο Ηρακλής παρά τις απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών πάλεψε το παιχνίδι, όμως ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που πήρε τη νίκη με σκορ 2 - 1 στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας και διατηρείται στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Παρουσία περίπου 5.000 φιλάθλων τους, οι πράσινοι προηγήθηκαν στο σκορ με 1 - 0 στο 37' λεπτό. Ο παίκτης που βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα του Γηραιού ήταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός από το 62' αναγκάστηκε να αγωνίζεται με έναν παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Μπασινά.

    Ομως παρ' ότι οι γηπεδούχοι αγωνιζόταν με δέκα παίκτες κατάφεραν στο 70' λεπτό να διπλασιάσουν τα τέρματα τους με σκόρερ τον Κριστόφ Βαζέχα. Ο Ηρακλής μπόρεσε στο 74' να μειώσει το σκορ σε 2 - 1 με τον Γιώργο Ξενίδη.

    [19] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 1 Απριλίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Αθώος δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στις κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς που του απήγγειλε η Εισαγγελία του Βελιγραδίου, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Τόμας Φίλα.

    «Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Μιλόσεβιτς δήλωσε αθώος σε κάθε κατηγορία (που του αποδόθηκε). Αποφάσισε να υπερασπίσει εαυτόν και να πει την αλήθεια», είπε ο Φίλα και πρόσθεσε ότι «ο Μιλόσεβιτς είναι ένας πολίτης αυτής της χώρας και όταν δέχθηκε να ακολουθήσει τον δρόμο της δικαιοσύνης, αποδέχθηκε κάθε τι που συνεπάγεται αυτή η κίνηση», ανεξάρτητα αν πρόκειται για κάτι θετικό ή κάτι αρνητικό, τόνισε.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές του Βελιγραδίου αποφάσισαν, σήμερα, την κράτηση του Μιλόσεβιτς για 30 ημέρες.

    Σ.Π.

    [20] ΖΟΥΓΚΑΝΟΦ: Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Μόσχα, 1 Απριλίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Διαφοροποιούμενος από τη στάση της Δύσης, αλλά και από τις ισορροπίες που προσπάθησε να κρατήσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ό,τι αφορά στη σύλληψη Μιλόσεβιτς, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, Γενάδι Ζουγκάνοφ, δήλωσε ότι η δράση των αστυνομικών αρχών του Βελιγραδίου είναι αποτέλεσμα απόφασης «που ελήφθη στην Ουάσιγκτον» και αποτελεί «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας».

    Η Γιουγκοσλαβία βρίσκεται, πλέον, υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, τόνισε ο κομμουνιστής ηγέτης, ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δούμα, Γενάδι Σελέζνιοφ, χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που αποδίδει η Χάγη στον γιουγκοσλάβο πρώην πρόεδρο. Είπε, μάλιστα, ότι αν κάποιος πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη, είναι η ηγεσία του ΝΑΤΟ που εξαπέλυσε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του Βελιγραδίου.

    «Όταν μιλά κανείς για γενοκτονία, υπονοεί ότι δόθηκαν διαταγές για δολοφονίες. Αλλά ούτε ο Μιλόσεβιτς ούτε κανείς άλλος έδωσε τέτοιες διαταγέςΤο Διεθνές Δικαστήριο θα πρέπει να δικάσει αυτούς που οργάνωσαν τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, το 1999. Τότε θα ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο εγκληματίας πολέμου και ποιος ο ήρωας», κατέληξε.

    Σ.Π.

    [21] K. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση ισχύει η θεωρία του ποδηλάτου, δηλαδή έχουν μόνο μια προοπτική να πηγαίνουν μπροστά, γιατί αν δεν συνεχίσουν την προς τα εμπρός πορεία, θα υπάρξει μια αρνητική στασιμότητα και θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις.

    Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε στους βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης του κόμματος, τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών και κομματικά στελέχη στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».

    Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ασκεί οραματική πολιτική, τα αποτελέσματα της οποίας δεν φαίνονται, γιατί η εφαρμογή της απαιτεί μακριά προεργασία και επίπονη προσπάθεια.

    Όπως ανέφερε, έχουν γίνει ορισμένα σημαντικά βήματα, όπως η επιτυχημένη συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι η κυκλοφορία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος δεν είναι απλά ένα τεχνικό θέμα γιατί είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλές εκατονταετίες, που γίνεται μια τόση μεγάλη αλλαγή σ' ένα τόσο μεγάλο χώρο. Υπογράμμισε ότι το καινούργιο νόμισμα θα δημιουργήσει νέους κανόνες δράσης των επιχειρήσεων, νέους τρόπους συμπεριφοράς των πολιτών, ενώ τους πρώτους μήνες θα δημιουργηθεί και ένα αίσθημα ανασφάλειας.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι για το Γ' ΚΠΣ ισχύουν νέοι κανόνες περιορισμού των δαπανών, που απαιτούν νέες διαχειριστικές αρχές, άλλο τρόπο λειτουργίας και προετοιμασίας των έργων. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα έχει πετύχει μια προκαταβολή για τα δύο πρώτα χρόνια με έργα γέφυρας, αλλά χρειάζεται να γίνει δουλειά στις περιφέρειες όπου «τρέχουν» μεγάλα έργα όπως η Ιόνια οδός, η συνέχιση της Εγνατίας και έργα περιφερειακά τα οποία πρέπει να επιλεγούν με κριτήριο να αντέχουν στις νέες διαδικασίες.

    Παράλληλα, εκτίμησε ότι ήταν σωστή η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το '95 να προωθήσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ , γιατί με αυτό τον τρόπο ασκείται πίεση για λύση του Κυπριακού, αλλά δίνεται και μια άλλη προοπτική στη χώρα.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εντυπωσιάστηκε από τη Θεσσαλονίκη και θεώρησε ότι εδώ πρέπει να έχουν την έδρα τους, τόσο το CEDEFOP, όσο και το γραφείο του Συμφώνου Σταθερότητας και η Υπηρεσία Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Ωστόσο, ανέφερε,ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο γραφείο του Συμφώνου Σταθερότητας και αυτό αποδυναμώνει τη λειτουργία του.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι ίσως η τελευταία πόλη, εκτός των Βρυξελλών, όπου θα γίνει σύνοδος κορυφής της ΕΕ και αυτό θα είναι ένα μήνυμα για τη σημασία της πόλης και της Ελλάδας στις εξελίξεις των Βαλκανίων.

    Αναφορικά με την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, τόνισε ότι ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι παραβρέθηκε στη σύνοδο κορυφής της Στοκχόλμης, μετά από ελληνική πρωτοβουλία, ενώ υπογράμμισε ότι τα Σκόπια προσβλέπουν σε μας ως μία χώρα που βοηθάει στην πορεία τους στη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή συμμετοχή.

    Για την Εγνατία οδό, εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος της θα παραδοθεί σταδιακά από το 2001 μέχρι το καλοκαίρι του 2005, ενώ αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα τμήματα της Νυφόπετρας και της Ασπροβάλτας και στο τμήμα Μετσόβου-Γρεβενών.

    Αναφορικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι αναμένεται η οριστικοποίηση της δανειακής σύνδεσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2001 και για την υποθαλάσσια αρτηρία σημείωσε ότι η ωρίμανση του έργου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, χρειάζεται όμως να προχωρήσει η χρηματοοικονομική ανάλυση και η μελέτη βιωσιμότητας που είναι σημαντικά.

    Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι το νέο αεροδρόμιο της Αθήνας δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν οι εργαζόμενοι στις νέες τεχνολογίες. "Kάθε αεροδρόμιο έχει παιδικές ασθένειες", υπογράμμισε και έφερε παραδείγματα αεροδρομίων που χρειάστηκε να κλείσουν, λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια τους.

    [22] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2 - 1

    Πάτρα, 1 Απριλίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Ζωντανή παραμένει η Παναχαϊκή όσον αφορά την παραμονή της στην Εθνική κατηγορία. Η ομάδα της Πάτρας κατάφερε να κερδίσει σήμερα τον ΠΑΣ Γιάννινα με σκορ 2 - 1 για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και διατηρεί ελπίδες.

    Και όλα αυτά ενώ ο ΠΑΣ προηγούνταν στο σκορ. Η ομάδα των Ιωαννίνων κατάφερε να προηγηθεί στο 60' λεπτό με τον Ελντερ, ωστόσο από το 73' έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του σκόρερ.

    Η Παναχαϊκή εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό πλεονέκτημα και στο 76' ο Σέμπουε ισοφάρισε σε 1 - 1. Τρία λεπτά αργότερα ο Νατροσβίλι βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα, διαμόρφωσε το 2 - 1 για τον πατρινό σύλλογο και χάρισε στην ομάδα του τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    [23] ΚΑΙ Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Οττάβα, 1 Απριλίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Ο Καναδάς, όπως και πολλές άλλες χώρες της Δύσης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Σερβίας και τη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σωστό βήμα που καταδεικνύει τη σοβαρότητα του Βελιγραδίου σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς των υποθέσεων που έχουν να κάνουν με την παραβίαση της έννομης τάξης υπό το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

    «Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρεινόλ Ντοϊρόν.

    Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι το Βελιγράδι θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο και θα εκδώσει τον Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Με τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς, «ο πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα και η κυβέρνηση (του Βελιγραδίου) έδειξαν τη θέλησή τους να εδραιώσουν την έννομη τάξη και να λάβουν σοβαρά το ζήτημα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν υπό τον Μιλόσεβιτς».

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 1 April 2001 - 18:13:43 UTC