Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΟΝΙΜΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ
  • [02] ΔΗΛΩΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [03] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  • [04] ΡΕΠΠΑΣ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ
  • [05] 15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ
  • [06] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΑΡΗΣ 2-1
  • [07] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΤΡΟΪΚΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [08] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [09] ΓΚΕΟΑΝΑ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [10] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΓΙΑ
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ
  • [12] ΟΜΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [13] ΝΑΣΤΑΖΕ: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [14] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ, ΜΙΛΟ, ΚΕΡΙΜ, ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ 8ο ΦΟΡΟΥΜ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ
  • [16] ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [17] ΣΤΕΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ
  • [18] ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ Κ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Ι. ΤΣΑΚΑΛΙΔΗ
  • [19] ΖΟΡΝΤΑ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΚΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [20] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΑΠΟΡΤΑ
  • [21] ΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2001
  • [22] ΧΑΠΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • [23] ΑΠΟΥΣΙΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [24] ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΕΦΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

  • [01] ΓΟΝΙΜΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2001 (14:14 UTC+2)

    Εδαφος για γόνιμο διάλογο γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα προσφέρει σήμερα και αύριο το 8ο Φόρουμ Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε το πρωί, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων.

    Το «παρών» στο φόρουμ δίδουν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδος Κώστας Σημίτης και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς, καθώς επίσης και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη από την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες και επιχειρηματίες.

    Οι συμμετέχοντες αναμένεται να ανταλλάξουν γόνιμες απόψεις και προτάσεις, στη διάρκεια του 8ου Φόρουμ Θεσσαλονίκης, για την παγίωση ενός σταθερού πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος στην περιοχή, που χαρακτηρίζεται ως απαραίτητος παράγων για την οικονομική ανάπτυξη της.

    Την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, έκανε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γ. Πασχαλίδης.

    Ο Υπουργός επεσήμανε την αρνητική συγκυρία υπό την οποία πραγματοποιείται φέτος η ετήσια εκδήλωση, με επίκεντρο αυτή τη φορά τη FYROM και τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει όλες τις απαραίτητες πολιτικές και διπλωματικές μάχες, ώστε να προστατευθεί η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της FYROM και να βρεθεί μια λύση στη σημερινή κρίση μέσα από ειρηνικό διάλογο».

    Ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για την ανάπτυξη εθνικιστικών τάσεων, που αποσκοπούν στη δημιουργία καθαρών εθνικά κρατών, από την ώρα που όλες οι βαλκανικές χώρες έχουν επιλέξει μια ευρωπαική προοπτική. Τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη και σε αυτήν την τροχιά πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της περιοχής».

    «Η ανασυγκρότηση δεν είναι επινόηση. Δεν είναι μια σταυροφορία της Δύσης στα Βαλκάνια. Είναι μια αναγκαιότητα, μια αναγκαία εξέλιξη μέσα από την αταξία που σημάδεψε για άλλη μία φορά τις κοινωνίες των Βαλκανίων. Για να πετύχουμε συνεπώς το στοίχημα της ανασυγκρότησης πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, με ευελιξία και με μεγαλύτερη γενναιοδωρία σε ό,τι αφορά τους πόρους», κατέληξε ο υπουργός.

    Οι τρέχουσες εξελίξεις των οικονομιών στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης ήταν το κεντρικό θέμα του επόμενου πάνελ, που ξεκίνησε με την ομιλία του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, με 5ετή διάρκεια και συνολικού προϋπολογισμού 180 δισ. δρχ.

    Οι πόροι θα καλυφθούν, όπως είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος, από κονδύλια του προγράμματος Διμερούς Αναπτυξιακής Βοήθειας και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να κινητοποιήσει τουλάχιστον διπλάσια επιπλέον κεφάλαια από δορυφορικές δράσεις, καθώς και από δανεισμό και ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων που θα πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις. Τα έργα έχουν υπαχθεί σε έξι κατηγορίες, ενώ για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου προβλέπεται η υπογραφή διμερούς συμφωνίας-πλαισίου με κάθε λήπτρια χώρα. Οι προκηρύξεις των επί μέρους έργων στους τομείς κοινωνικών και οικονομικών υποδομών θα πραγματοποιηθούν στις λήπτριες χώρες, ενώ τα έργα του τομέα παραγωγής, ήτοι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα εξετασθούν από την Ελλάδα. Η πιστοποίηση, ο τελικός έλεγχος και οι εκταμιεύσεις θα γίνουν επίσης με ευθύνη της Ελλάδος.

    Στην εκτέλεση των έργων του ελληνικού σχεδίου θα μπορούν να συμμετάσχουν εκτός από τις ελληνικές εταιρίες με έδρα την Ελλάδα, οι θυγατρικές τους στις λήπτριες χώρες εφόσον ελέγχονται κατά πλειοψηφία από τη μητρική εταιρία, καθώς και κοινοπρακτικά σχήματα εταιριών ελληνικών συμφερόντων με εταιρίες των ληπτριών ή και τρίτων χωρών, εφόσον οι πρώτες κατέχουν τη θέση του επικεφαλής της κοινοπραξίας.

    Το ΥΠΕΘΟ έχει ξεκινήσει επαφές με τις λήπτριες χώρες για να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες για τις δράσεις του σχεδίου, ενώ έχουν συγκεντρωθεί και οι προτάσεις των χωρών με τα έργα άμεσης προτεραιότητας τη μελέτη των οποίων ολοκληρώνει ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στοπ υπουργείο.

    Για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των δράσεων του ελληνικού σχεδίου προβλέπεται η ίδρυση Γραφείου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η δημιουργία φορέα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων στις λήπτριες χώρες για την ανάληψη δορυφορικών δράσεων στο πλαίσιο του σχεδίου. Παράλληλα, επιδιώκεται η αναβάθμιση του ΟΑΕΠ και του συστήματος παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει και να επεκτείνει τις παρεχόμενες πιστωτικές διευκολύνσεις.

    Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» παρέλαβε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Βασίλης Τακάς, ο οποίος επισήμανε ότι επί οκτώ χρόνια που πραγματοποιείται το Φόρουμ Θεσσαλονίκης οι οικονομίες της περιοχής τελικά αποκλίνουν αντί να συγκλίνουν με αυτές των χωρών της Δύσης.

    «Το 2000 έγινε ένα βήμα μπροστά, με όλες τις Βαλκανικές χώρες να έχουν στο τέλος του προηγούμενου έτους ελεύθερα και δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Όμως, εδώ και ένα μήνα περίπου μία νέα κρίση ξέσπασε με επίκεντρο αυτή τη φορά τη FYROM. Πρόκειται για τα μοιραία δύο βήματα προς τα πίσω, που ακολουθούν με λίγους μόνο μήνες διαφορά το ένα βήμα εμπρός, τον εκδημοκρατισμό της Γιουγκοσλαβίας», υπογράμμισε ο κ.Τακάς.

    Ο ίδιος διερωτήθηκε μήπως τελικά «θα ήταν ευκολότερο να είχε επιτραπεί στην πολυεθνική πρώην Γιουγκοσλαβία να εκδημοκρατισθεί ομαλά έστω και με βραδύτερους ρυθμούς, μέσω των ίδιων διαδικασιών που λειτούργησαν στην ειρηνική επανάσταση του 2000, όπως εξάλλου συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες της Ν.Α. και γενικότερα της Ανατολικής Ευρώπης: Δηλαδή, να εκδημοκρατισθεί χωρίς να διαμελισθεί, χωρίς να χαραχθούν νέα σύνορα χωρίς να δημιουργηθούν νέα κράτη, χωρίς να χρεοκοπήσει η πλέον αναπτυγμένη οικονομία των πρώην κομμουνιστικών χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, παραμένοντας πολυεθνική αλλά δημοκρατική».

    Ο κ. Τακάς υπογράμμισε ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα ανεχθούν μια μικρή ομάδα ανταρτών να ξεσηκώσει ένα μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού και με το όραμα μιας μεγάλης Αλβανίας να αιματοκυλισθεί μια ειρηνική χώρα, με άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Δεν φθάνουν πια οι νουθεσίες και τα ημίμετρα. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών στις προοπτικές της αγοράς της FYROM και της ευρύτερης περιοχής».

    [02] ΔΗΛΩΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2001 (15:13 UTC+2)

    Στη δήλωση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και επεσήμανε ότι το θέμα το χειρίζεται η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

    [03] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2001 (19:14 UTC+2)

    Στο εγγύς μέλλον θα υπογραφούν με τις αποδέκτριες χώρες της Νοτιοανατολικής

    Ευρώπης οι διμερείς συμφωνίες, που θα επιτρέψουν την ενεργοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση της περιοχής. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε στο 8ο Φόρουμ Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου και πρόσθεσε ότι το Ελληνικό Σχέδιο, ύψους 180 δισ. δρχ, θα κινητοποιήσει πολλαπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας.

    Αναφερόμενος εξάλλου στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική

    Ευρώπη, ο κ. Παπαντωνίου επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα έχει αναμφισβήτητα μεγάλο μέρος της ευθύνης και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία κλίματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

    "Η ανοχή απέναντι σε πρακτικές αποσταθεροποίησης, που ακολουθούν ορισμένες

    μειονότητες, η συνέχιση πολιτικών αποκλεισμού και περιθωριοποίησης μειονοτήτων, καθώς και το έλλειμμα δημοκρατίας αποτελούν τη βάση για νέες εμπλοκές και ενθαρρύνουν τις δυνάμεις της αδιαλλαξίας. Άρα, η πρώτη προϋπόθεση που θα πρέπει να καλύψουμε είναι η δέσμευση όλων των κρατών της Βαλκανικής στις αρχές της σταθερότητας, της διατήρησης των συνόρων και του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών", υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος διερωτήθηκε εάν τα Βαλκάνια έφτασαν στο τέλος μιας εποχής εντάσεων και πολέμων ή αν απλώς πρόκειται για ένα διάλειμμα μέχρι την ανάφλεξη μιας νέας εστίας έντασης και αναμέτρησης. "Η απάντηση που θα δώσουμε στο ερώτημα αυτό,

    πρέπει να εμπεριέχει τα στοιχεία της οριστικής εξόδου από το φαύλο κύκλο των αντιπαραθέσεων", πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

    Τόνισε ότι η ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να

    συνοδεύεται από τη δημιουργία σύγχρονων και αξιόπιστων θεσμών στις χώρες της Βαλκανικής, ιδιαίτερα σε θέματα προστασίας της ιδιοκτησίας, διαφάνειας των συναλλαγών, περιορισμού των γραφειοκρατικών στρεβλώσεων και καταπολέμησης της διαφθοράς.

    Τέλος, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε το μέγεθος της αλληλεξάρτησης των κρατών της

    περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια ως ενιαίο χώρο και κατά συνέπεια, η έλλειψη προσαρμογής σε μια χώρα, επιβαρύνει συνολικά το τοπίο. "Η συνεργασία δεν είναι απλώς μια αναγκαιότητα, αλλά μονόδρομος", σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η Ν. Α Ευρώπη βρίσκεται σε μια νέα, θετική τροχιά προς την Ε.Ε, υπό την προϋπόθεση ότι ειρηνικές συνθήκες και δημοκρατικοί θεσμοί θα επικρατήσουν στην περιοχή.

    [04] ΡΕΠΠΑΣ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2001 (16:24 UTC+2)

    Της Β. Κουτσούμπα

    Κανείς δεν αμφισβητεί τον πρωθυπουργό και την πολιτική της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις τόσο του υπουργού Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, που έκανε λόγο περί νέας ηγεσίας και οράματος, όσο και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού, Θεόδωρου Πάγκαλου, που επέκρινε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και αποδοκίμασε την απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής, λέγοντας ότι δεν υπάρχει δίλημμα "κοινωνική πολιτική ή άμυνα".

    Ο κ.Ρέππας ανέφερε ότι ο καθένας διατυπώνει τις απόψεις του, επεσήμανε όμως ότι όλοι επιθυμούν η κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει. Υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν από την εφαρμογή της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση θα είναι "η λύδια λίθος την ώρα που θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό όταν έρθει η ώρα της κάλπης".

    "Ο καθένας" πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "από την πλευρά του συμβάλλει στην επίτευξη του κοινού στόχου. Ολοι μαζί δουλεύουμε για να κάνουμε ακόμη καλύτερη τη χώρα μας στο προβλεπτό μέλλον", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ρέππας.

    Ερωτηθείς για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι πάει καλά, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2001 εκτελείται κανονικά και θα έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε προβλέψει. Βεβαίως, ανέφερε, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να διασφαλίσουμε ό,τι έχουμε πετύχει. Επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, κάτι που είναι συνυφασμένο με την οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

    [05] 15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2001 (21:05 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ραντεβού στο Ανόβερο της Γερμανίας δίνουν από τις 24 έως 27 Μαϊου οι σύλλογοι Θρακών Ευρώπης στο πλαίσιο του 15ου φεστιβάλ της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Γερμανίας και Κεντρικής Ευρώπης. Ο ετήσιος θεσμός έχει καθιερωθεί ως ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στον ομογενειακό χώρο της Ευρώπης.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας Ιωάννης Στράκος επεσήμανε ότι στόχος των εκδηλώσεων είναι να φέρουνε κοντά στους Θράκες της Ευρώπης και κυρίως τη νέα γενιά στην πολιτιστική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας και να δηλώσουν το δικό τους παρόν στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας.

    "Οι 43 σύλλογοίλ μας στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελβετία εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, λέει ο κ. Στράκος. Θα πρέπει να σημειώσω ότι η νεολαία μας συμμετέχει ενεργά στις οργανώσεις και πολλοί νέοι έχουν εκλεγεί σε διοικητικά συμβούλια. Στην ομοσπονδία όμως δεν έχουμε ειδικό τμήμα νεολαίας, κάτι που θα γίνει το Σεπτέμβριο στη συνδιάσκεψη Νεολαίας, όπου θα εκλεγεί συντονιστική επιτροπή. Θέλουμε και εν όψιν της Δ' Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους Θράκες να "εργαστούν αυτόνομα καταθέτοντας τις δικές τους δημιουργικές ιδέες και προτάσεις.

    Επίσης αυτό που μας απασχολεί είναι το πώς θα ανοιχτούμε στις κατά τόπους κοινωνίες. Εδώ ζουμε και εδώ πρέπει να βρουμε συμμάχους. Μόνο στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 40 σύλλογοι γερμανο-ελληνικής φιλίας, που εμείς στο σύνολό τους αγνοούμαι. Στο 15 φεστιβάλ της ομοσπονδίας μας τους έχουμε προσκαλέσει και θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε μαζί τους στο μέλλον", τόνισε ο κ. Στράκος.

    Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του Φεστιβάλ στη Φραγκφούρτη θα διοργανωθούν ανοιχτές συζητήσεις για τα εθνικά, μεταναστευτικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα, που απασχολούν τους Έλληνες της Γερμανίας. Παράλληλα θα γίνουν εισηγήσεις ιστορικού περιεχομένου από Έλληνες και Γερμανούς καθηγητές πανεπιστημίου, ενώ προγραμματίζονται επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί μεγάλο αφιέρωμα με οπτικοακουστικά μέσα στη ζωή και το έργο του Κώστα Βάρναλη.

    Στην κεντρική εκδήλωση στις 26 Μαϊου θα εμφανισθούν χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα της ομοσπονδίας, όπου αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Επίσης έχουν προσκληθεί οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου, ο υφ. Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο υφ.Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, βουλευτές, νομάρχες και δήμαρχοι της Θράκης, ο επίσκοπος Παμφίλου Χρυσόστομος, εκπρόσωποι μεταναστευτικών ομοσπονδιών και της ΟΕΚΓ. Επίσης θα υπάρξει εκπροσώπηση συλλόγων ελληνο-βουλγαρικής φιλίας από τα παράλια του Ευξείνου Πόντου.

    Την τελευταία ημέρα σε ειδική συνεδρίαση των προεδρείων των συλλόγων της ομοσπονδίας θα βγουν τα συμπεράσματα και θα εγκριθεί ψήφισμα.

    Για τη φετινή χρονιά η Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Γερμανίας και Κεντρικής Ευρώπης προγραμματίζει τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις για την Κύπρο στο Βερολίνο, τη Φραγκφούρτη, τη Στουτγάρδη και τις Βρυξέλλες όπου σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάςς Κύπρου θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος της Βουλής των Ελλήνων "Κύπρος-Η λεηλασία ενός πολιτισμού".

    Για την 28 Οκτωβρίου σχεδιάζει την παρουσίαση της έκθεσης "Οι θυσίες της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" του Ιστορικού Φωτογραφικού Αρχείου Νεώτερης Ελλάδας.

    [06] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΑΡΗΣ 2-1

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Ηθελε τη νίκη, αλλά στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο ο Ιωνικός σημείωσε δύο τέρματα και έστειλε τον Αρη από τον... παράδεισο στη κόλαση. Τελικά στο γήπεδο της Νεάπολης και στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής οι γηπεδούχοι παίζοντας καλύτερο ποδόσφαιρο μόνο κατά διαστήματα κατάφεραν να κάμψουν την αποφασιστικότητα των παικτών του Μπάμπη Τεννέ και να πάρουν πολύτιμη νίκη με 2-1.

    Το πρώτο τέρμα σημειώθηκε στο 10' με δυνατού σουτ του Αφάς, ενώ τρία λεπτά αργότερα και με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ντελγκάδο ο Ιωνικός διπλασίασε τα τέρματά του. Το γκολ της τιμής σημείωσε ο Ιλια Ιβιτς στο 62', ενώ στο 65' αποβλήθηκε από τον Ιωνικό ο Βλάχος και στο 84΄ ο προπονητής της αθηναϊκής ομάδας. Όλεγκ Μπλαχίν.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Στρακόσια, Νταρακλίτσα, Ντελγκάδο, Μικές, Ξανθόπουλος, Βλάχος, Ροντρίγκεζ, Αφάς, Βιλανάκης (91' Πιάτζιο), Μουτσοντρίγκο (74΄ Κομπαγιάσι), Κουρμπέλο (87΄ Μαρκομιχάλης).

    ΑΡΗΣ: Κατεργιαννάκης, Μπάρκογλου (50΄ Θεοδωρίδης), Παπαδόπουλος, Καρκουρί, Σκέντζος (32΄ Αγαθοκλέους), Κένεντι, Κούτσης, Κολτσίδας, Ιβιτς, Χαριστέας, Χριστοδούλου (77΄Κυζερίδης).

    [07] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΤΡΟΪΚΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Βουκουρέστι, 2 Απριλίου 2001 (20:58 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Μιρτσέα Γκεοάνα, υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της τρόικας του ΟΑΣΕ, (Ρουμανία, Πορτογαλία, Αυστρία) θα επισκεφθούν την ΠΓΔΜ την Πέμπτη στις 5 Απριλίου.

    Ο Γκεοάνα είπε ότι οι λεπτομέρειες της επίσκεψης κανονίζονται μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον και τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

    Η Πορτογαλία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Χάιμε Γκάμα και η Ρουμανία από τον Γκεοάνα ενώ η συμμετοχή της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    [08] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Για 4η συνεχόμενη χρονιά στέφεται πρωταθλητής ο Ολυμπιακός. Στο τρίτο παιχνίδι της τελικής φάσης των πλέϊ οφ κέρδισε με 3-0 σετ. Έτσι κατέκτησε το 20ο τίτλο στην ιστορία του. Και όλα αυτά μπροστά στις άδειες κερκίδες της Γλυφάδας, λόγω της τιμωρίας της ομάδας από τον αθλητικό δικαστή.

    Αξιο λόγου είναι ότι ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί το κύπελλο να δοθεί σε κάποια ειδική εκδήλωση (λόγω της τιμωρίας) αυτό δόθηκε από τον αντιπρόεδρο της ΕΟΠΕ, Μιχάλη Παρασκευόπουλο. Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο Νίκι Ζελιάσκοφ επισήμανε: "Αποδείξαμε σήμερα για άλλη μια φορά ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Καταφέραμε να πάρουμε το κύπελλο και σήμερα το πρωτάθλημα. Οι στόχοι που είχαμε θέσει υλοποιήθηκαν".

    Τα σετ ήταν: 25-16, 25-20 και 25-14.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χριστοφορίδης 11, Γκιούρδας 11,50, Γκομέζ 15, Κουρνέτας 3, Ζελιάσκοφ 6, Τσακιρόπουλος 4,5, Ρόχας/λ

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Καρυπίδης 5, Δεσλής 1,33, Κράβαρικ 12,83, Μέλκας 1,5, Νέμετς 6,5, Καστόρνοφ 5, Ζγουντέλης/λ, Κυριαζής 3,33, Ιωαννίδης 0,50.

    [09] ΓΚΕΟΑΝΑ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 2 Απριλίου 2001 (20:48 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα δήλωσε ότι οι αρχές του Βουκουρεστίου επιθυμούν να δουν το τέλος μιας ταραγμένης περιόδου για τα Βαλκάνια που κρατάει δέκα χρόνια και τον τερματισμό συγκρούσεων που γίνονται τόσο κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας.

    Ο κ. Γκεοάνα, σε φόρουμ σχετικά με την εκτίμηση των κρίσεων στα Βαλκάνια που έγινε στο Βουκουρέστι είπε ότι όλοι γνωρίζουν τις συνέπειες των συγκρούσεων τα τελευταία δέκα χρόνια, απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, υλικές, οικονομικές και οικολογικές καταστροφές και τόνισε ότι η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη στα Βαλκάνια για την επίλυση προβλημάτων.

    Ο Αντριαν Σέβεριν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ που ήταν στο φόρουμ, το οποίο οργάνωσαν το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών και ο ΟΗΕ δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στην κοιλάδα του Πρέσεβο και στην ΠΓΔΜ έδειξαν πόσο αναγκαία είναι η συνεργασία όλων για να επιλυθούν τα προβλήματα στα Βαλκάνια.

    [10] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της μέσω της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες ανέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο 8ο ετήσιο Βαλκανικό Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες για τη βελτίωση της εικόνας της περιοχής, η οποία στη συνείδηση πολλών είναι ταυτισμένη με συγκρούσεις και πολιτική αστάθεια.

    Τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη των χωρών της περιοχής, αποτελεί τον απαραίτητο όρο για τη διάχυση της ευημερίας σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες των Βαλκανίων για την ανασυγκρότηση των οικονομιών τους και προσφέρει στη στήριξή της στις διαδικασίες προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η ειρήνη, η συνεργασία και η ανάπτυξη είναι η προϋπόθεση, ώστε τόσο η χώρα μας όσο και οι άλλες χώρες της περιοχής να γνωρίσουν περισσότερη ασφάλεια και ευημερία, έτσι ώστε να γίνουν τα Βαλκάνια ένας χώρος που συμμετέχει χωρίς δυσκολίες και καθυστερήσεις στην πορεία προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Σημίτης στην αρχή της ομιλίας του με θέμα: "Πορεία Οικονομίας, Προοπτικές, Συνεργασία στα Βαλκάνια" υπενθύμισε ότι "πριν από δέκα περίπου χρόνια, με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, άρχισε η επανένταξη των χωρών της Βαλκανικής στη διεθνή οικονομία, μετά από μια μακρόχρονη και άγονη απομόνωση. Μια απομόνωση που ήταν αποτέλεσμα της διαίρεσης της Ευρώπης. Η διαίρεση αυτή δεν ζημίωσε μόνο τις γειτονικές χώρες, αλλά και την Ελλάδα. Η χώρα μας στερήθηκε των δυνατοτήτων που προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη η στενή οικονομική συνεργασία με έναν ευρύτερο χώρο με τον οποίο γειτνιάζει".

    "Η Ελλάδα είναι χώρα ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική. Είμαστε περήφανοι και για τις τρεις μας αυτές ταυτότητες. Και επιθυμούμε να εργαστούμε από κοινού με τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες για να βελτιώσουμε την εικόνα της περιοχής μας, η οποία στη συνείδηση πολλών είναι ταυτισμένη με συγκρούσεις και πολιτική αστάθεια. Τα Βαλκάνια δεν πρέπει να είναι χώρος αναμετρήσεων και υπανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει συμφέρον για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για την Ελλάδα η επανένταξη των χωρών της Βαλκανικής στη διεθνή οικονομία αποκτά ιδιαίτερη σημασία. "Μεταπολεμικά οι επαφές μεταξύ των επιμέρους χωρών της Βαλκανικής υπαγορεύονταν και μορφοποιούνταν κάτω από τις αναγκαιότητες και τις πολιτικο-οικονομικές συνεργασίες που επέβαλε ο διπολικός μεταπολεμικός κόσμος. Οι σχέσεις δεν προωθούσαν κατ' ανάγκη πάντοτε τα ειδικά συμφέροντα των εμπλεκόμενων χωρών και κυρίως ήταν ελεγχόμενες και εξαρτώμενες από πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων. Δεν ήταν ελεύθερες", είπε.

    "Σήμερα", υπογράμμισε, "το τοπίο είναι διαφορετικό. Οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η πολιτική συνεργασία έχει αποκατασταθεί λόγω γειτνίασης, αλλά και εξ αιτίας του κοινού ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Η οικονομική μας συνεργασία έχει και αυτή αποκατασταθεί, ενώ υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής της".

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια έχει αλλάξει ριζικά. "Πριν τον πόλεμο, το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας δεν διέφερε σημαντικά από αυτό των γειτονικών μας χωρών. Από τότε, η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου. Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στην πολιτική και κοινωνική ζωή, αλλά και στην οικονομία είναι σημαντικές", είπε προσθέτοντας ότι μερικές μάλιστα αποτελούν ρήξεις με το παρελθόν και καθιστούν την εξέλιξη μη αναστρέψιμη:

    " - H πρώτη μεγάλη και μη αναστρέψιμη αλλαγή έχει επέλθει στο οικονομικό επίπεδο. H Ελλάδα του 2001 δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα της φτώχειας, της υπανάπτυξης και της οικονομικής αστάθειας, που χαρακτήριζαν τη χώρα από τη δεκαετία του 1950, για να μην αναφερθούμε σε παλαιότερες εποχές. Με βάση τα στατιστικά δεδομένα του ΟΟΣΑ, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας την κατατάσσει μέσα στην ομάδα των 25 πλουσιότερων χωρών στον κόσμο.

    - H δεύτερη μεγάλη μη αναστρέψιμη αλλαγή έχει πραγματοποιηθεί στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων. H Ελλάδα του 2001 είναι στην καρδιά του διεθνούς συστήματος. Είναι κράτος του κέντρου. Mε μόνη ουσιαστική εξαίρεση την ομάδα των 8 χωρών, που αποκαλούνται G8, στην οποία δεν θα μπορέσει ποτέ να συμμετάσχει λόγω μεγέθους, η Ελλάδα είναι μέλος όλων σχεδόν των σημαντικών οργανισμών τοπικής, περιφερειακής ή διεθνούς εμβέλειας.

    - H τρίτη μη αναστρέψιμη αλλαγή έχει συντελεστεί στο κοινωνικό επίπεδο. Κάποτε έφευγαν από την Ελλάδα οι νέοι άνθρωποι για να βρουν αλλού την τύχη τους. Η Ελλάδα ήταν χώρα εξαγωγής εργατικού δυναμικού. Τώρα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Η Ελλάδα του 2001 αποτελεί, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, χώρα εισαγωγής ανθρώπινου δυναμικού, χώρα υποδοχής μεταναστών, κυρίως από τις γειτονικές της χώρες. Ταυτόχρονα, λόγω της κοινωνικής αυτής μεταβολής έχει μεταβεί από ένα καθεστώς πολιτισμικής ομοιογένειας σε ένα καθεστώς πολιτισμικού πλουραλισμού και πολυμορφίας.

    Επισήμανε ότι η παρουσία των μεταναστών λειτουργεί προς αμοιβαίο όφελος της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ωφελείται γιατί με τους μετανάστες διασφαλίζει υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης με χαμηλό πληθωρισμό και ότι οι γειτονικές χώρες ωφελούνται γιατί δέχονται τα εμβάσματα των μεταναστών, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τις κοινωνικές εντάσεις που προκαλεί η υψηλή ανεργία.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε από τις τρεις μεγάλες και μη αναστρέψιμες αλλαγές η αλλαγή στο οικονομικό επίπεδο ήταν αυτή που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τις υπόλοιπες δύο, δηλαδή την πολιτική και την κοινωνική αλλαγή και στάθηκε στο θέμα της οικονομικής προόδου, τις προοπτικές και τις ευκαιρίες για συνεργασία στη Βαλκανική Χερσόνησο.

    Αναφερόμενος στην Ελληνική οικονομία και τις προοπτικές είπε ότι τα τελευταία έξι χρόνια, οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδος είναι ταχύτεροι από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης των ευρωπαίων εταίρων μας. Και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί στα χρόνια που έρχονται, ώστε το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα να συγκλίνει ακόμη περισσότερο προς το μέσο ευρωπαϊκό.

    "Η ανάπτυξη των τελευταίων ετών ήταν αποτέλεσμα της σταθεροποίησης της οικονομίας. Πετύχαμε χαμηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, μειώσαμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα και μπήκαμε στη ζώνη του ευρώ. Με τη συμμετοχή μας στη ζώνη του ευρώ, εμπεδώνεται μια μακρόχρονη μακροοικονομική σταθερότητα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον λόγο να ανησυχούν από πιθανές δυσάρεστες πληθωριστικές ή συναλλαγματικές εκπλήξεις.

    Βεβαίως, η παγίωση της σταθερότητας δεν αρκεί για να μπορεί η Ελλάδα να συμμετέχει δυναμικά στο νέο, διεθνοποιημένο και έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, που διαμορφώνουν η οικονομία της γνώσης και της πληροφορίας. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τον απαιτούμενο μετασχηματισμό της οικονομίας της για να διασφαλίζει ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες της.

    Ο αναπτυξιακός μας στόχος καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι στη Λισσαβόνα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμευτήκαμε για την οικοδόμηση μιας οικονομίας βασισμένης στην οικονομία της γνώσης, η οποία στοχεύει στην αύξηση των θέσεων εργασίας και την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή την πορεία επαναβεβαιώσαμε πριν 10 μέρες στη Στοκχόλμη", σημείωσε.

    Τόνισε ότι στην τετραετία 2001-2004, η Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την πραγματική σύγκλιση, την κοινωνική σύγκλιση και την καταπολέμηση της ανεργίας και ότι η δρομολόγηση αυτών των στόχων προϋποθέτει ένα περιβάλλον:

    · που προάγει τον ανταγωνισμό,

    · που επιτρέπει στις αγορές να κατευθύνουν πόρους προς τα πιο παραγωγικά τμήματα της οικονομίας,

    · που διευκολύνει και επιβραβεύει την ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας,

    · που αναγνωρίζει το ρόλο της τεχνολογίας και της κοινωνίας της πληροφορίας στην παραγωγική διαδικασία,

    · που παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις,

    · που επικεντρώνεται στον άνθρωπο, την παιδεία και τη δια-βίου κατάρτιση

    · που ενισχύεται από προηγμένες υποδομές στις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες.

    "Απελευθερώνουμε τις αγορές, όχι γιατί η απελευθέρωση αποτελεί πανάκεια, αλλά γιατί γνωρίζουμε πλέον ότι μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Με τη σταδιακή απελευθέρωση των αγορών τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και μεταφορών, ευνοούμε τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, διευρύνουμε τις ευκαιρίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής του πολίτη.

    Τώρα, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την κατάργηση των περιορισμών στην ανάληψη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τον περιορισμό των αδειών για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Ακολουθεί η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, ώστε η φορολόγηση να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο στην ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

    Η αναπτυξιακή πολιτική μας έχει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της κοινωνίας της πληροφορίας προς όφελος του πολίτη. Σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα όμως στη Δημόσια Διοίκηση και την Εκπαίδευση. Πρόκειται για τη δέσμευση, που αναλάβαμε στη Λισσαβόνα, για μια ηλεκτρονική Ευρώπη (e-Europe), η οποία θα επιτρέψει τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και τη συνεχή αύξηση της απασχόλησης, μέσω της δημιουργίας νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

    Γι' αυτόν το λόγο δίνουμε προτεραιότητα στην κατάρτιση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της εκπαίδευσης, και της δια βίου κατάρτισης. Με στόχο την ανάπτυξη και καλλιέργεια δεξιοτήτων, που είναι απαραίτητες στην οικονομία της γνώσης και την πρόληψη νέων κοινωνικών αποκλεισμών, όπως είναι το ψηφιακό χάσμα.

    Γιατί η επένδυση στον άνθρωπο, στην οικονομία της γνώσης και της πληροφορίας, είναι η πιο σημαντική επένδυση για την επιχείρηση και την κοινωνία. Είναι η επένδυση που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, τη συμμετοχή όλων των πολιτών στην αναπτυξιακή διαδικασία.

    Ως κυβέρνηση, φροντίζουμε για τη συνέχιση της πολιτικής που μας επιτρέπει να διατηρούμε όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την κοινωνική σταθερότητα. Συγχρόνως, εργαζόμαστε, προκειμένου τα αποτελέσματα της ανάπτυξης να διαχέονται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

    Το κοινωνικό κράτος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας. Όραμά μας είναι μια Ελλάδα χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με ένα δίκτυο προστασίας για τους ηλικιωμένους και τους ασθενέστερους. Στόχος μας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης και, γενικότερα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών", υπογράμμισε.

    Οσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στις βαλκανικές χώρες, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι στις γειτονικές χώρες, η αποκατάσταση της δημοκρατίας και η εγκατάλειψη του αναποτελεσματικού κεντρικού οικονομικού σχεδιασμού, δημιούργησε τις ελπίδες για αναζωογόνηση των οικονομιών και επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης.

    "Από την εμπειρία γνωρίζουμε ότι τα πρώτα χρόνια της μετάβασης δεν υπήρξαν εύκολα. Παρά τις αυξημένες προσδοκίες των πολιτών για ταχεία οικονομική ανάπτυξη, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και μείωση του χάσματος από την υπόλοιπη Ευρώπη, η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταβολών καθυστέρησε σημαντικά.

    Οι καθυστερήσεις αυτές προκάλεσαν απογοήτευση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης. To ΑΕΠ ορισμένων χωρών είναι κάτω από το επίπεδο του 1989, ενώ το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα της περιοχής είναι μόλις 1800 δολάρια.

    Οι βαλκανικές χώρες στήριξαν τις ελπίδες τους στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Όμως, οι επενδύσεις ήταν κατώτερες των αναμενόμενων. Μόλις 13 δις δολάρια στις βαλκανικές χώρες, μια περιοχή 55 τουλάχιστον εκατομμυρίων κατοίκων, τη στιγμή που μόνο η Ουγγαρία έχει δεχτεί πάνω από 22,5 δις δολάρια.

    Έτσι, συγκρίνοντας τις χώρες της Βαλκανικής με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, βλέπουμε ότι οι γειτονικές χώρες έμειναν πίσω. Βέβαια, η εικόνα δεν είναι ή ίδια για όλες τις χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν αξιόλογες και σημαντικές μεταβολές, οι οποίες δικαιολογούν μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση για τις προοπτικές συμμετοχής τους στην Ε.Ε", τόνισε.

    "Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην περιοχή που συνετέλεσαν στην παρατηρούμενη καθυστέρηση. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα, υπάρχουν πολιτικά προβλήματα.

    Αναφέρω ενδεικτικά:

    · Το Κοσσυφοπέδιο και το μέλλον του,

    · Τη σημερινή κρίση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας,

    · Την ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων από τον πόλεμο οικονομιών,

    · Τις συνέπειες του πολέμου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

    Εμείς ελπίζουμε και εργαζόμαστε για να λυθούν τα προβλήματα αυτά, σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους. Γιατί εκείνο που θέλουμε είναι να κατοχυρώσουμε την ειρήνη στην περιοχή με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην διακινδυνεύει και να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Έχοντας την ειρήνη, μπορούμε να πετύχουμε τον άλλο μας στόχο, που είναι η ευημερία των λαών της περιοχής.

    Η Ελλάδα τονίζει πως οι αρχές της καλής γειτονίας, της συνεργασίας και της συνεννόησης δημιουργούν ένα σταθερό περιβάλλον. Οι αρχές αυτές θα πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή της κοινής δράσης μας. Σταθερότητα και συνεργασία προκύπτει

    · αν αναγνωρίζεται το διεθνές δίκαιο,

    · αν αναγνωρίζεται το απαραβίαστο των συνόρων,

    · αν υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμός των μειονοτήτων.

    Αυτές οι αρχές πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, χωρίς εξαίρεση.

    Η συνεργασία, όσο και η διαδικασία συμμετοχής στην ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι διαδικασίες, οι οποίες υποστηρίζονται από εμάς. Εμείς τις θεωρούμε αναγκαίες. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν αποφασιστικά σε ένα αποτέλεσμα που θα δώσει άλλη μορφή στην περιοχή", είπε.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην πρόσφατη Διάσκεψη των Βαλκανικών Χωρών που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, σηματοδοτήθηκε η σταθερή πολιτική βούληση των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, των χωρών της Βαλκανικής, για συνεργασία και συνεννόηση. Διαπιστώσαμε ότι η πολιτική σταθερότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. "Η οικονομική ανάπτυξη των χωρών της περιοχής αποτελεί, επίσης, τον απαραίτητο όρο για τη διάχυση της ευημερίας σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού", πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες, υπενθύμισε ότι η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα που εκπόνησε εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, σε στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας και διαθέτει πόρους γι αυτό το σκοπό.

    "Το πρόγραμμα", είπε "αποτελεί μια σοβαρή προσπάθεια καταγραφής των ολοκληρωμένων δράσεων που απαιτούνται για την επίτευξη διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Στοχεύει στην ενεργό ανάμειξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε τομείς που διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το πρόγραμμα έχει πενταετή διάρκεια και προβλέπεται αρχικά η διάθεση πόρων ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ για χρηματοοικονομική στήριξη έργων στους τομείς των κοινωνικών και οικονομικών υποδομών, των ιδιωτικών επενδύσεων και των υπηρεσιών".

    "Κύριο χαρακτηριστικό του Σχεδίου είναι η ευελιξία, με την έννοια ότι παρέχει τη δυνατότητα συνδυασμού τόσο με τα εθνικά προγράμματα όσο και με άλλα διεθνή προγράμματα. Το πρόγραμμα αφορά την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Ρουμανία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Έχουμε αρχίσει τις επαφές με τις λήπτριες χώρες για να τις ενημερώσουμε για τις δράσεις του Σχεδίου. Έχουμε επίσης συγκεντρώσει τις προτάσεις των χωρών με τα έργα που αποτελούν προτεραιότητες, σύμφωνα με τις ανάγκες τους", σημείωσε.

    Επιπροσθέτως, υπογράμμισε τη σημασία του "Σχεδίου Δράσης για την Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία" το οποίο υιοθετήθηκε από την πρόσφατη Σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στα Σκόπια. Στο Σχέδιο αυτό, είπε, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο οδηγιών και προτεραιοτήτων για την περαιτέρω επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των χωρών της Διάσκεψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Είναι σημαντικό να τονιστεί για μια ακόμη φορά η επιτακτική ανάγκη της συνεχόμενης πολύπλευρης και πολυμερούς οικονομικής συνεργασίας. Οικονομικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς: Της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, του εμπορίου, των επενδύσεων, του τραπεζικού συστήματος", υπογράμμισε και πρόσθεσε:

    "Η κυβέρνηση έχει προωθήσει μέτρα στους τομείς της πληροφόρησης, της χρηματοδότησης, αλλά και ασφάλισης των επενδύσεων, για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να επενδύσουν στα Βαλκάνια. Ο αναπτυξιακός νόμος παρέχει ενισχύσεις για επενδύσεις σε χώρες των Βαλκανίων.

    Σήμερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ανέρχονται σε 3 χιλιάδες περίπου. Έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,5 δις δολαρίων, τόσο στο εμπόριο όσο και στην παραγωγή. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία των ελληνικών τραπεζών, ενώ θεαματικά έχουν βελτιωθεί και οι εμπορικές μας συναλλαγές με τις χώρες αυτές.

    Η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες και οι επενδύσεις που πραγματοποιούν συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και διαμορφώνουν προϋποθέσεις ανάπτυξης στις χώρες αυτές. Με τα κεφάλαια που επενδύονται στην περιοχή και την τεχνογνωσία που τα συνοδεύει, δημιουργούνται θέσεις εργασίας για το άνεργο εργατικό δυναμικό των χωρών, ενώ μεταφέρεται και τεχνογνωσία που επιταχύνει το μετασχηματισμό των οικονομιών.

    Η εμπειρία μας από τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα είναι ενθαρρυντική. Βεβαίως, σε ορισμένους τομείς παρατηρούνται προβλήματα, τα οποία σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν:

    · Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, καθιστώντας αβέβαιες τις προοπτικές για το μέλλον.

    · Το νομικό, ρυθμιστικό πλαίσιο παρουσιάζει αδυναμίες και θα πρέπει να προσαρμοστεί.

    · Το τραπεζικό σύστημα και οι κεφαλαιαγορές βρίσκονται σε στάδια που δεν επιτρέπουν επί του παρόντος την παροχή κεφαλαίων χαμηλού κόστους προς τις επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση των επενδύσεών τους.

    · Η δημόσια διοίκηση υστερεί σημαντικά και παρεμποδίζει τη λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

    Το αποτέλεσμα αυτών των δυσλειτουργιών είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδύσεων. Όμως, τα προβλήματα δεν είναι ανυπέρβλητα. Η προοπτική της συμμετοχής στην ενωμένη Ευρώπη δεν είναι μακριά.

    Μεγάλη σημασία έχει η αναβάθμιση της εν γένει υλικοτεχνικής υποδομής των χωρών της περιοχής και, ιδιαίτερα, στον τηλεπικοινωνιακό τομέα, προκειμένου να δημιουργηθεί ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και να αναπτυχθεί απρόσκοπτα η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα των λαών της περιοχής. Πολλά από τα έργα υποδομής μπορούν να συνδεθούν με αντίστοιχα στην Ελλάδα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν την ευρύτερη περιοχή πόλο έλξης κεφαλαίων και θα επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη", είπε.

    "Αυτή η προσέγγιση είναι ενσωματωμένη στη φιλοσοφία των έργων υποδομής που πραγματοποιούμε σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η Εγνατία Οδός, για παράδειγμα, είναι έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή των Βαλκανίων. Ανήκει στα 14 μεγάλα έργα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και συνδυάζεται με το Πρόγραμμα Πανευρωπαϊκών Δικτύων.

    Η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού, καθώς και των κάθετων συνδέσεών της, μαζί την προώθηση των έργων που αναβαθμίζουν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της περιοχής αναδεικνύουν τον οικονομικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας σε οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Με αυτή την προσέγγιση πετυχαίνουμε τους στόχους μας για ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας μας. Παράλληλα, όμως, συμβάλλουμε και στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής", σημείωσε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα τελευταία διακόσια χρόνια η περιοχή των Βαλκανίων έχει γίνει πολλές φορές πεδίο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, στερώντας από τους λαούς της περιοχής τη δυνατότητα για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, παρόλα αυτά η προνομιακή θέση της περιοχής μας που είναι ένα σταυροδρόμι δύο ηπείρων, θα έπρεπε να αποτελεί την αφετηρία για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία σε όλες τις χώρες της περιοχής.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δυνατότητες υπάρχουν και αυτό φαίνεται μέσα από την πορεία της Ελλάδος, που μέσα σε πενήντα χρόνια κατάφερε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό το χάσμα από την υπόλοιπη Ευρώπη. "Κατανοούμε ότι οι χώρες της περιοχής μόλις βγήκαν από μια παρατεταμένη μεταβατική περίοδο πολιτικής αστάθειας και οικονομικής δυσπραγίας", τόνισε.

    "Σήμερα, όμως, οι προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή είναι ευνοϊκότερες και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο με την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή και την προώθηση των διαρθρωτικών και θεσμικών μεταβολών. Έτσι, θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των επενδυτών και θα δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην περιοχή.

    Η Ελλάδα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες της περιοχής για ανασυγκρότηση των οικονομιών τους και προσφέρει τη στήριξή της στις διαδικασίες προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε.

    Κατέληξε τονίζοντας ότι για μας είναι ξεκάθαρο: "Ειρήνη, συνεργασία, ανάπτυξη είναι η προϋπόθεση, ώστε τόσο η χώρα μας όσο και οι άλλες χώρες της περιοχής να γνωρίσουν περισσότερη ασφάλεια και ευημερία. Μόνο έτσι θα μετατρέψουμε τα Βαλκάνια από μια περιοχή εντάσεων, αναμετρήσεων, αβεβαιότητας, από μια περιοχή στο περιθώριο των εξελίξεων, σε ένα χώρο που συμμετέχει χωρίς δυσκολίες και καθυστερήσεις στην πορεία προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2001 (20:43 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Επεκτείνονται και στους δικαστικούς υπαλλήλους τα οικονομικά κίνητρα για όσους μετατείθενται ή τοποθετούνται σε υπηρεσίες προβληματικών περιοχών, τα οποία μέχρι σήμερα ίσχυαν για τους υπαλλήλους του δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ.

    Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, προβλέπεται ότι:

    - Παρέχεται πλέον των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία εξόδων και αποζημιώσεων και εφάπαξ χρηματικό ποσό ίσο με το τριπλάσιο έως και το 10πλάσιο του βασικού τους μισθού, ανάλογα με την προβληματικότητα κάθε περιοχής, την οικογενειακή κατάσταση και τον βαθμό του υπαλλήλου και

    - καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις (15ετής παραμονή στην εν λόγω υπηρεσία) το 40% της αξίας της κατοικίας την οποία αγοράζουν στην περιοχή αυτή και η οποία καθορίζεται από την αρμόδια φορολογική αρχή.

    [12] ΟΜΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 2 Απριλίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ είναι ομαλή, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, ενώ οι δυνάμεις του στρατού βρίσκονται σε ετοιμότητα για να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση των Αλβανών εξτρεμιστών.

    Στην περιοχή του Τετόβου συνεχίζεται η επιχείρηση εκκαθάρισης από τις νάρκες, όπως επίσης στην περιοχή Τσρναγκόρα και Κουμάνοβο.

    [13] ΝΑΣΤΑΖΕ: ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βουκουρέστι, 2 Απριλίου 2001 (20:37 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε δήλωσε ότι η φυλάκιση του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι μια σωστή πολιτική απόφαση, η μόνη που θα επιτρέψει στη χώρα να αρχίσει να χτίζει το μέλλον της.

    Ο Ναστάζε είπε ότι η απόφαση αυτή πονάει ένα μέρος του σερβικού λαού αλλά η Γιουγκοσλαβία δεν μπορεί να μένει πολιτικά και οικονομικά απομονωμένη.

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η σύλληψη του Μιλόσεβιτς είναι η τελευταία πράξη σε μια άσχημη κατάσταση που διαρκούσε 11 χρόνια και εμπόδιζε την ομαλότητα της πολιτικής ζωής στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι μετά από τόσες συγκρούσεις οι Σέρβοι κατάλαβαν ότι η φυλάκιση του Μιλόσεβιτς θα τους οδηγήσει στην ειρήνη.

    Ο κ. Ναστάζε, αναφερόμενος στην κρίση στη ΠΓΔΜ είπε ότι οι Ρουμανία πρέπει να σκεφτεί λύσεις για τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια γιατί από το Κοσσυφοπέδιο μπορούν να γενικευτούν οι συγκρούσεις.

    [14] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ, ΜΙΛΟ, ΚΕΡΙΜ, ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ 8ο ΦΟΡΟΥΜ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Την εγκαθίδρυση ενός ενιαίου περιφερειακού συστήματος ασφαλείας στα Βαλκάνια, πρότεινε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ της Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι ήρθε η στιγμή οι Βαλκάνιοι ηγέτες να ξανακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, συνεχίζοντας τη διαδικασία του Ελσίνκι. Εκτός από τη διαμόρφωση ενός περιφερειακού συστήματος ασφαλείας στα Βαλκάνια, στην ατζέντα μιας συνάντησης κορυφής αυτού του είδους, θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται θέματα όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, οι Βαλκάνιοι ηγέτες θα μπορούσαν να συζητήσουν τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου προς χρήση από όλα τα κράτη της περιοχής, π.χ. στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών ή της γεωργίας.

    Προκειμένου ωστόσο, να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, όπως και να επιταχυνθεί η ενταξιακή πορεία των βαλκανικών κρατών προς την Ε.Ε, επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων της περιοχής. "Θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία αναδιαμόρφωσης της εικόνας των κρατών της Βαλκανικής, ενόψει της πορείας τους προς την Ε.Ε, με αιχμή του δόρατος τη μεταξύ τους συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο", υπογράμμισε ο κ. Σβιλάνοβιτς και πρόσθεσε ότι τα γεγονότα της

    τελευταίας δεκαετίας στη Γιουγκοσλαβία θα πρέπει να αποτελέσουν δίδαγμα για τα κράτη της περιοχής. "Πρέπει να αποφασίσουμε ότι επιθυμούμε τη συνύπαρξη και να χρησιμοποιήσουμε την Ε.Ε ως ομπρέλα που θα μας βοηθήσει να αναδιοργανώσουμε τα Βαλκάνια", κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας ότι τα κράτη της περιοχής πρέπει να σταματήσουν επιτέλους να "ντρέπονται" που ανήκουν στα Βαλκάνια.

    Κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι τα πρόσφατα γεγονότα στη FYROM δεν αποτελούν

    σε καμία περίπτωση μέρος σχεδίου για τη δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας", έδωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Πασκάλ Μίλο, χαρακτηρίζοντας τη χρήση βίας ως πράξη μη αποδεκτή και αταβιστική. "Η ένταση αυτή στη FYROM συνιστά αποτέλεσμα έκρηξης βίας από εξτρεμιστικά τμήματα του πληθυσμού", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίλο, σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει ότι "οι Αλβανοί δεν πρόκειται πλέον να ανεχτούν να γίνονται υποκείμενα διακρίσεων". Ο ίδιος χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση Μιλόσεβιτς ως τέλειο παράδειγμα εφαρμογής του εθνικισμού στην εξουσία και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επαναπαυτεί στη σύλληψη του Μιλόσεβιτς, αλλά να μεριμνήσει για την παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις της περιοχής να μην υποταχθούν

    σε εθνικιστικές πιέσεις και να μην κλείσουν τα μάτια μπροστά σε προβλήματα, όπως αυτό των μειονοτήτων, για το οποίο στα Βαλκάνια υπάρχουν περισσότερο ρητορικές διατυπώσεις, παρά συγκεκριμένες προτάσεις λύσεων. "Οι εξελίξεις στη FYROM πρέπει να μας οδηγήσουν σε πολύ βαθύτερες παρεμβάσεις και όχι σε επιφανειακά μέτρα, όπως συνέβη στο παρελθόν στα Βαλκάνια, μια περιοχή όπου ευθύνη και ενοχή συχνά ανακυκλώνονται", κατέληξε ο κ. Μίλο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM Σέρτζαν Κερίμ δεν μπόρεσε τελικά να έρθει

    στη Θεσσαλονίκη και την ομιλία του ανέγνωσε ο πρεσβευτής της FYROM στην Αθήνα κ. Αρσόφσκι. Στις αρχές του 21ου αιώνα υπάρχουν ακόμη υπολείμματα του παρελθόντος που αντιτίθενται στην ειρήνη της περιοχής και στην επιβολή μεγαλοιδεατισμών, επισήμανε ο ομιλητής. Όλα τα μεγάλα κόμματα της FYROM, συμπεριλαμβανομένου και του αλβανικού κόμματος, καταδίκασαν τους εξτρεμιστές και ζήτησαν την πάταξης τους. Η αλβανική μειονότητα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τα δικαιώματα της μέσα από τους υφιστάμενους θεσμούς. Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει λάβει όλα τα μέτρα για την υπέρβαση της πρόσφατης κρίσης και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ότι θα προωθήσει τα δικαιώματα των

    πολιτών της μειονότητος. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα εκεί όπου οι αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία, ενώ τον Οκτώβριο του 2001 θα λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο της Ν.Α.Ευρώπης στο Τέτοβο. Ο ομιλητής εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης του για τη βοήθεια που παρείχαν οι κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα η Ελλάδα, για την οποία μάλιστα εκφράσθηκε ικανοποίηση για τη διμερή συνεργασία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει, όπως είπε, υπόδειγμα συνεργασίας στα Βαλκάνια. Ο ομιλητής έξανε γνωστό επίσης ότι στο

    αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος, της Αλβανίας και της FYROM στη Μπίτολα για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, ενώ την επόμενη εβδομάδα η FYROM πρόκειται να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.

    Μέσα από γιγάντιες προσπάθειες τα Βαλκάνια μπορούν να εξελιχθούν σε μια ευημερούσα και ειρηνική περιοχή, υπογράμμισε ο πρεσβευτής της Ομοσπονδίας της Ρωσίας στην Αθήνα Μιχαήλ Μποτσάρνικοφ, ο οποίος κατήγγειλε τις περίπου 90 ομάδες με 5.000 άνδρες του πρώην UCK, που έχουν αναλάβει δράση στο εσωτερικό της FYROM και επηρεάζονται από εγκληματικά στοιχεία που έχουν κάλυψη από διάφορες εσωτερικές εθνικιστικές τάσεις, αλλά δεν έχουν καμμία σχέση με τον αλβανικό πληθυσμό που επιθυμεί να ζήσει ειρηνικά. Για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας 'Ιγκορ Ιβανόφ ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία. Οι χώρες της περιοχής θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην υπογραφή ενός δεσμευτικού νομικά κειμένου, με κοινά

    αποδεκτές υποχρεώσεις, που να συνάδουν με τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων, οι οποίε ςπροκύπτουν απευθείας από τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, την τελική Πράξη του Ελσίνσκι και τον ευρωπαικό Χάρτη Ασφαλείας. Το κείμενο αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το απαραβίαστο των συνόρων, την ισότητα των κρατών, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητος, τη μη χρήση απειλής βίας και την πρόληψη δράσης παραστρατιωτικών και τρομοκρατικών ομάδων.

    Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στη Ελλάδα Μπγιορν Ελμερ, στην ομιλία του για το ρόλο της Ε.Ε. στην Ν.Α. Ευρώπη και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε πως αυτός είναι διπλός, ο πρώτος αφορά στη διαχείριση της κρίσης στην περιοχή και ο δεύτερος στην προσέγγιση στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Η διαδικασία ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προχωρά με σταθερούς ρυθμούς, υποστήριξε ο ομιλητής. Την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται η συμφωνία σύνδεσης με τη FYROM, οι διαπραγματεύσεις με την Κροατία βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν το Μάιο, ενώ η σουηδική προεδρία επιδιώκει να προετοιμάσει το έδαφος για το επόμενο έτος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Σε ό,τι

    έχει να κάνει με την Ο.Δ.Γ. ο ομιλητής είπε ότι θα υπάρξει ομάδα Διαβούλευσης" προβλέπεται ως ένα πρώτο βήμα με την Γιουγκοσλαβία. Η σουηδική προεδρία επιθυμεί να συνεχίσει τις προσπάθειες συντονισμού εντός του Συμφώνου Σταθερότητος και έχει στραμμένα τα βλέμματα της στις εκλογές που θα γίνουν στο Μαυροβούνιο στις 22 Απριλίου. Ο κ. Ελμερ εξέφρασε τέλος την πεποίθηση του ότι μόνον η ενσωμάτωση των χωρών αυτών στις δομές της Ε.Ε. συνιστά προυπόθεση για την αποκατάσταση και εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Οι ΗΠΑ καταδικάζουν πλήρως την έκρηξη βίας και εξτρεμισμού στο Τέτοβο και

    στηρίζουν την κυβέρνηση της FYROM, όσον αφορά τις προσπάθειες που κατέβαλε, για την αποκατάσταση της τάξης και την έναρξη διαλόγου. Τη θέση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης, για τις πρόσφατες εξτρεμιστικές κινήσεις στη FYROM, επανέλαβε ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Μάικλ Κλέβερλι.

    Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέλη του Συμφώνου Σταθερότητας είναι πλήρως αποφασισμένα να στηρίξουν την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να υποβοηθήσουν την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βαλκανικής στις ευρω-ατλαντικές δομές. Πάντως, ο κ. Κλέβερλι έσπευσε να διευκρινίσει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο αποτελεί άριστο δείγμα της συναίνεσης υψηλού επιπέδου ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα δεύτερο "Σχέδιο Μάρσαλ". Τέλος, ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ο.Δ της Γιουγκοσλαβίας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στον κορμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Την εκτίμηση ότι οι ηγεσίες των βαλκανικών κρατών θα πρέπει να εντείνουν τις μεταξύ τους επαφές, χωρίς όμως την παρουσία κυβερνήσεων τρίτων χωρών, διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, πρώην Υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή "να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη", για να υποστηρίξει οικονομικά το Σύμφωνο Σταθερότητας στην προσπάθειά του να επιταχύνει την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    "Αλίμονο αν δεν μπορούμε στην ''αυλή'' της Ευρώπης να λύσουμε ένα τέτοιο ζήτημα και χρειάζεται να στρεφόμαστε στις ΗΠΑ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη τακτικών συναντήσεων των Βαλκάνιων Υπουργών Εξωτερικών, αφού -ενόψει της ένταξης στην Ε.Ε- η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί προσόν και όπλο (δεδομένου ιδίως ότι η ενταξιακή πορεία αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα, αφού τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να

    παρουσιάζουν ελάχιστους ρυθμούς ανάπτυξης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, της τάξης του 8% ετησίως, για να περάσουν το "κατώφλι" της Ε.Ε).

    Αναφερόμενος εξάλλου, στα γεγονότα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο Τέτοβο, ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν η αλβανική κοινωνίων επιδείξει την απαιτούμενη ωριμότητα, "θα καταλάβει ότι η ύπαρξη αλβανικών μειονοτήτων εκτός των συνόρων της Αλβανίας, μπορεί να αποτελέσει ατού, λειτουργώντας ως γέφυρα και μοχλός ισχυρής επιρροής στα κράτη που τις φιλοξενούν".

    Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Σερβίας Ντόμπροσαβ

    Μιλοβάνοβιτς αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης του για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της Σερβίας, καθώς και την προσέλκυση ξένων επενδυτών και διεθνών κεφαλαίων.

    Ο γενικός διευθυντής του ΕΛΚΕ Χ. Ησαίας, ο οποίος αναφέρθηκε στις ελληνικές

    επενδύσεις στα Βαλκάνια, με πρώτες αυτές του ΟΤΕ (1,6 δισ. δολ.) και του ομίλου Μυτιληναίου (1,540 δισ. δολ.). Ακολουθούν, η Εθνική Τράπεζα, η 3Ε και η ΔΕΛΤΑ, ενώ στις επόμενες πέντε θέσεις βρίσκονται, τα Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, η Eurobank, η ALPHA Bank και η Αθηναική Ζυθοποιία. Ο κ. Ησαίας ανέλυσε τα κίνητρα για επενδύσεις στα Βαλκάνια και αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο σχεδιάζει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 2 Απριλίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Συνομιλίες με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής της ΠΓΔΜ διεξάγει ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι.

    Στη συνάντηση δεν συμμετέχει ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος PDP, Ιμέρ Ιμέρι, ενώ από το επίσης αλβανικό κόμμα DPA, δε συμμετέχει ο επικεφαλής του, Αρμπέν Τζαφέρι, τη θέση του οποίου στις συνομιλίες πήρε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Μέντουχ Τάτσι.

    Κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί η κατάσταση στη χώρα και η πλατφόρμα που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος με την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος, Λιούμπισα Ιβάνοφ, δήλωσε πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες ότι τα προβλήματα της χώρας πρέπει να λύνονται με διάλογο και συνομιλίες.

    Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Εναλλαγής, Βάσιλ Τοπούρκοφσκι, κράτησε αποστάσεις για τη διεξαγωγή των συνομιλιών, αφού όπως είπε δεν έχουν γίνει διευκρινίσεις πάνω στην πλατφόρμα του Τράικοφσκι, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση βεβιασμένη.

    Από την πλευρά του ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, πρόεδρος της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών, αναφέρθηκε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι σε μία κυβέρνηση συνασπισμού δεν θα πρέπει να είναι επικεφαλής ούτε ο ίδιος ούτε ο πρωθυπουργός, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στόχο την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και τη δημοκρατική διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών.

    Ο Ρίστο Πένοφ, πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος, δήλωσε πως δεν αποδέχεται καμία αλλαγή στο σύστημα υπό την πίεση τελεσιγράφων και απειλών για χρήση βίας, ενώ ζήτησε από τον Αρμπέν Τζαφέρι να σταματήσει τις δηλώσεις που οδηγούν στην κλιμάκωση της έντασης και δε βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων.

    Ο επικεφαλής του νέου VMRO, Μπόρις Στοϊμένοφ, είπε ότι αρχικά ο πρόεδρος θα πρέπει να ετοιμάσει μία πλατφόρμα και στη συνέχεια να συζητηθούν τα προβλήματα και ανέφερε ότι εάν στη συνάντηση δεν παρεβρεθούν τόσο ο Τζαφέρι όσο και ο πρωθυπουργός, το κόμμα του θα εγκαταλείψει τη σύσκεψη. "Θέλουμε να ακούσουμε οριστικά τι σκέπτεται ο Τζαφέρι και ο Γκεοργκίεφσκι, και μετά να δώσουμε τις προτάσεις μας" είπε.

    Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Αλβανών, Μέντουχ Τάτσι, υποστήριξε ότι ο διάλογος είναι κοντά και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει πλατφόρμα και προτάσεις.

    [16] ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Ασύλληπτοι παραμένουν οι δυο ένοπλοι ληστές που με την απειλή όπλων απέσπασαν το ποσό των 27 εκατομμυρίων δραχμών από το υποκατάστημα της Αγροτικής τράπεζας στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.

    Οι κακοποιοί, φορώντας γυαλιά ηλίου και σκούφους και κρατώντας πιστόλια, μπήκαν στο υποκατάστημα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιγαίου και Χλαδίας και ακινητοποίησαν περίπου 20 πελάτες και τους υπαλλήλους. Ενας από αυτούς πήδηξε μέσα από τον κισέ και πήρε όσα χρήματα βρήκε στα ταμεία, ενώ ο συνεργός του περίμενε στην είσοδο του ισόγειου υποκαταστήματος, ελέγχοντας τις κινήσεις.

    Οι ληστές εξαφανίστηκαν με μοτοσυκλέτα που είχαν σταθμεύσει στο πεζοδρόμιο μπροστά από το υποκατάστημα και εξαφανίστηκαν. Οπως προέκυψε από την καταμέτρηση των χρημάτων αργότερα, οι δράστες απέσπεσαν 15 εκατομμύρια σε ελληνικές δραχμές και τα υπόλοιπα σε συνάλλαγμα.

    Γ.Χ.

    [17] ΣΤΕΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ

    Βελιγράδι, 2 Απριλίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας θα κληθούν σύντομα για ανάκριση, σε σχέση με τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά, όπως έγινε γνωστό από την Εισαγγελία του Βελιγραδίου.

    "Οι ανακρίσεις θα γίνουν μετά από αίτημα για έρευνα κατά του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Εισαγγελίας Βίντα Πέτροβιτς Σκέρο.

    Η εισαγγελία του Βελιγραδίου απήγγειλε κατηγορίες στον πρώην διευθυντή των τελωνείων Μιχάλι Κέρτες, στους πρώην αντιπροέδρους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Νίκολα Σαϊνοβιτς και Γιόβαν Ζέμπιτς, καθώς και στον πρώην αρχηγό της υπηρεσίας ασφαλείας Ράντε Μάρκοβιτς για κατάχρηση εξουσίας και ιδιοποίηση κρατικών κεφαλαίων.

    Ο Κέρτες και ο Μάρκοβιτς συνελήφθησαν πριν από τον Μιλόσεβιτς, αλλά ο Κέρτες ως βουλευτής αφέθηκε ελεύθερος κάνοντας χρήση της βουλευτικής ασυλίας.

    Ο Νίκολα Σαϊνοβιτς, ο οποίος κατηγορείται, όπως και ο Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ο Ζέμπιτς είναι επίσης βουλευτές του Γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου. Για να συλληφθούν πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία τους.

    Ο Μάρκοβιτς, κρατείται από τα μέσα Φεβρουαρίου και θεωρείται επίσης ύποπτος για ανάμειξη στη δολοφονία τεσσάρων στελεχών της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο του 1999 σε τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο παρολίγο να χάσει τη ζωή του ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Και οι τέσσερις συνεργάτες του Μιλόσεβιτς δεν έχουν παραπεμφθεί σε δίκη.

    [18] ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ Κ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Ι. ΤΣΑΚΑΛΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πετρόπουλος που μετέβη εκεί για να παρακολουθήσει αγωνιζόμενο τον Ιάκωβο Τσακαλίδη και να συζητήσει μαζί του για την εθνική ομάδα.

    Ο Ιάκωβος Τσακαλίδης ενθουσιάστηκε από το ενδιαφέρον του ομοσπονδιακού μας προπονητή και στις συζητήσεις που είχε μαζί του, εξεδήλωσε τη μεγάλη επιθυμία του να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ της Τουρκίας, ρωτώντας λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της προετοιμασίας και τους αγώνες του Εθνικού μας συγκροτήματος. Ο σέντερ της εθνικής μας έχει κερδίσει τη διοίκηση, το προπονητικό τιμ, του συμπαίκτες του και το φίλαθλο κόσμο των Φοίνιξ Σανς, είναι βασικός στην ομάδα και όπως διαπίστωσε ο κ. Πετρόπουλος βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση. Όσον αφορά την ημερομηνία ενσωμάτωσής του στην εθνική ομάδα υπολογίζεται στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, καθώς ο διεθνής μας σέντερ έχει υποχρεώσεις με τους Σανς μέχρι τις 30 Ιουλίου.

    "Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το ταξίδι, αφού διαπίστωσα ιδίοις όμασι την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αθλητής μας, αλλά και την επιθυμία του να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εθνική ομάδα. Η φιλοξενία της διοίκησης των Φοίνιξ Σανς ήταν άριστη και τόσο ο πρόεδρος, Τζέρι Κολάντζελο, όσο και ο προπονητής Σκοτ Σκάιλς, με τους οποίους συναντήθηκα, έδειξαν πνεύμα συνεργασίας και εξυπηρέτησης του αθλητή και της Εθνικής Ελλάδος. Παράλληλα το ταξίδι ήταν χρήσιμο και για μένα τον ίδιο, καθώς είχα συναντήσεις με αρκετούς προπονητές και παρακολούθησα αγώνες και προπονήσεις. Πραγματικά ήταν πολύ επιμορφωτικό ταξίδι για μένα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος, που παρακολούθησε τους αγώνες Φοίνιξ Σανς-Λος Αντζελες Λέικερς, Φοίνιξ Σανς-Κλίβελαντ Καβαλίερς, Νιού Γιορκ Νικς-Νιου Τζέρσεϊ Νετς και αγώνες του Κολλεγιακού πρωταθλήματος.

    [19] ΖΟΡΝΤΑ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΚΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Παρίσι, 2 Απριλίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δικαστεί ο τέως πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Σερβία πριν εκδοθεί στη Χάγη, δήλωσε ο πρόεδρο του Δικαστηρίου Κλοντ Ζορντά.

    Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της Χάγης είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο France-Info ότι το Δικαστήριο θα δεχθεί την δίκη του Μιλόσεβιτς στη Σερβία αν υπάρξουν ακριβείς πληροφορίες από τις σερβικές αρχές σχετικά με τη διάρκεια της δίκης.

    Σημειώνεται ότι ο Μιλόσεβιτς συνελήφθη χθες και κατηγορείται από τις σερβικές αρχές για διαφθορά και κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων.

    Η Χάγη έχει απαγγείλει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά του Μιλόσεβιτς στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 και ζητάει την έκδοσή του.

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο επιμένει ότι ο Μιλόσεβιτς πρέπει να δικαστεί πρώτα στη Χάγη και μετά στο Βελιγράδι, γιατί η διεθνής νομοθεσία προηγείται από τους εθνικούς νόμους.

    Οι γιουγκοσλαβικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να εκδοθεί στη Χάγη αν το κοινοβούλιο δεν ψηφίσει σχετικό νόμο.

    Ο.Κ.

    [20] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΑΠΟΡΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Ο Τζενάρο Κολούτσι από την Ιταλία και ο Γκρέγκορτζ Ζιεμπλίνσκι από την Πολωνία, ορίστηκαν από τη FIBA να διευθύνουν τον τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα μεταξύ του Αμαρουσίου και της γαλλικής Σαλόν Σαονέ, που θα γίνει στις 17 Απριλίου στη Βαρσοβία. Εκπρόσωπος της FIBA θα είναι ο Ιβάν Μαϊνίνι και κομισάριος ο Λιούμπομιρ Κοτλέμπα.

    Εξάλλου ο Σταύρος Δουβής ορίστηκε κομισσάριος στον δεύτερο τελικό του Κυπέλλου Κόρατς μεταξύ της Χεμοφάρμ και της Ουνικάχα Μάλαγα που θα γίνει στις 18 Απριλίου, ενώ ο Νίκος Ζαβλανός επιλέχθηκε να διευθύνει τον ημιτελικό Πετς - Μπουρζ για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα γυναικών που θα πραγματοποιηθεί 20 με 22 Απριλίου στη Μεσίνα της Ιταλίας.

    [21] ΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2001

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Την Μεγάλη Τρίτη, 10 Απριλίου, θα διεξαχθεί το Ολ Σταρ παιχνίδι γυναικών με αντιπάλους την ομάδα των καλύτερων ξένων αθλητριών που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα και την ομάδα των ελληνίδων με κορμό την εθνική ομάδα. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο κλειστό γυμναστήριο των Ανω Λιοσίων με τη συνεργασία της ΕΟΚ, του Αθλητικού Οργανισμού Ανω Λιοσίων και του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 17.00 και θα μεταδοθεί απευθείας τηλεοπτικά από την τηλεόραση της ΕΤ-3.

    [22] ΧΑΠΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Χάπι κατά του καπνίσματος αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και στην Ελλάδα, το οποίο βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης και της επιθυμίας για τσιγάρο.

    Το χάπι δρα μέσω των οδών νευροβιολογικού εθισμού του εγκεφάλου, αυξάνοντας τα επίπεδα νοραδρεναλίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, που βοηθούν το άτομο να είναι πιο αδιάφορο απέναντι στη βλαβερή συνήθεια. Σύμφωνα με ειδικούς, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει θέληση για διακοπή του καπνίσματος. Το χάπι θα χορηγείται στη χώρα μας μόνο με τη συνταγή γιατρού.

    Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα χάνουν τη ζωή τους ετησίως στον κόσμο από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

    [23] ΑΠΟΥΣΙΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Δύο σημαντικές απουσίες αντιμετωπίζει ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς εν όψει του πρώτου παιχνιδιού κυπέλλου με τον Απόλλωνα Αθηνών που θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Πρόκειται για τραυματίες Παντελή Καφέ και Τάσο Κατσαμπή που θα λείψουν από τον συγκεκριμένο αγώνα.

    Στην αποστολή του Δικεφάλου έχει συμπεριληφθεί ο Δημήτρης Ναλιτζής, ενώ στις απουσίες θα πρέπει να προστεθούν οι χειρουργημένοι Φρούσος και Φουτσίνι.

    Ο ΠΑΟΚ, τέλος, ζήτησε και θα πάρει 4000 εισιτήρια των 3000 δραχμών για τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο. Για τον αγώνα Γιουγκοσλαβίας-Ρωσίας που θα γίνει στις 25 Απριλίου στο Βελιγράδι η Ρώσικη ομοσπονδία κάλεσε τον Ομάρ Τετράτζε.

    [24] ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΕΦΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Από σήμερα διακόπτεται η πίστωση για τη χορήγηση φαρμάκων στα ταμεία του ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΗΣΑΠ, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Παντείου Πανεπιστημίου και της Πανεπιστημιακής Λέσχης, μετά από απόφαση των φαρμακοποιών της χώρας.

    Οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία αυτά θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους και με απόδειξη να διεκδικούν τα χρήματά τους από τα Ταμεία.

    Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι δεν θα χορηγήσουν φάρμακα με πίστωση, εάν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους και εάν δε δοθεί από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκο Φαρμάκη, λύση στο πρόβλημα προκειμένου τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν τα χρέη τους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 2 April 2001 - 18:13:51 UTC