Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
  • [03] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΙΣΟΠΑΛΟ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΥ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [04] ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ Η ΔΑΦΝΗ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ
  • [05] ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ 8ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣ
  • [06] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • [07] 35ΧΡΟΝΗ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ
  • [08] Ο Ζ. ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [09] ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΑΡΤΑΣ
  • [10] ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ: ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Η ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
  • [11] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ PDP ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [13] ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ...
  • [14] ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ... ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟΚ
  • [15] ΜΕΤΡΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΠΟ ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΦΥΡΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
  • [16] ΒΟΛΕΪ: ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΦ - ΠΑΟΚ
  • [17] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ
  • [18] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [19] ΑΚΕΛ: ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [20] ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [21] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [01] ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Σκόπια, 7 Απριλίου 2001 (18:47 UTC+2)

    Οι δυνάμεις της κρατικής ασφάλειας και ο στρατός της ΠΓΔΜ συνεχίζουν την επιχείρηση εκκαθάρισης του εδάφους από τις νάρκες και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που άφησαν οι Αλβανοί αντάρτες στα βουνά Σαρ Πλανίνα και Σκόπσκα Τσρναγκόρα.

    Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές η κατάσταση είναι ήρεμη και σχετικά σταθερή.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν και πάλι Αλβανοί εξτρεμιστές από το Κόσοβο.

    Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων ενισχύθηκε ο έλεγχος στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Αλβανία, ώστε να εμποδιστεί διείσδυση εξτρεμιστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ και από την πλευρά αυτή των συνόρων.

    Εξάλλου, ο υφυπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπε Μπόσκοφσκι δήλωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις έρευνες για όπλα που κατέχουν παράνομα κάτοικοι των περιφερειών, όπου σημειώθηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπόσκοφσκι η αστυνομία συνέλαβε πολλά άτομα που κατείχαν παράνομα όπλα και για τα οποία υπάρχουν στοιχεία ότι βοήθησαν τους εξτρεμιστές.

    [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΑΡΚΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ

    Βρυξέλλες, 7 Απριλίου 2001 (11:17 UTC+2)

    Την ανάγκη ενδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ESDP) επεσήμανε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Τσοχατζόπολος τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, να γίνει αντιληπτό γιατί ο ρόλος της Ε.Ε. είναι απαραίτητος στην αντιμετώπιση των υπαρκτών κρίσεων στην περιοχή των Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι το "ζούμε στα Σκόπια, στο Κόσοβο, στη Μέση Ανατολή".

    Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι "δε στέκεται καμία δυσπιστία και καμία μεμψιμοιρία απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια της Ε.Ε. και κανένας τρίτος δεν μπορεί να εμποδίσει τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε.".

    Συμπλήρωσε δε ότι "η Ελλάδα υποστηρίζει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των χωρών του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση ότι οι νέες μορφές συνεργασίας που θα συμφωνηθούν σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελούν διαδικασία ακύρωσης της αρχικής και ιστορικής σχέσης των μελών της Ε.Ε. έναντι τρίτου".

    Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι συμμαχίες της Ε.Ε. με τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. "Υποστηρίζουμε την πρόταση της σουηδικής προεδρίας για μία ξεχωριστή συνεδρίαση με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, έτσι ώστε να διερευνηθούν οι ρόλοι ΕΕ και Ρωσίας στη νέα αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η διευρεύνηση των δυνατοτήτων με άλλες χώρες της Ευρασίας και της Μ.Ανατολής είναι απαραίτητες", κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [03] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΙΣΟΠΑΛΟ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΥ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Σκόνταψε το Αιγάλεω στην 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' κατηγορίας. Παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στον Ακράτητο. Σε απόσταση αναπνοής στη βαθμολογία (3η) ακολουθεί η Καλαμαριά που κέρδισε εκτός έδρας με 2-0 την Προοδευτική. Σπουδαία εκτός έδρας νίκη (0-2) πέτυχε και ο Ναυπακτιακός επί του Πανελευσιανιακού.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής ήταν:

    Αιγάλεω-Ακράτητος 1-1

    Καλλιθέα-Παναιγιάλειος 2-1

    Πανσερραϊκός-Αγιος Νικόλαος 3-0

    Λάρισα-Καβάλα 1-1

    Πανελευσινιακός-Ναυπακτιακός 0-2

    Ολυμπιακός Βόλου-Τρίκαλα 2-1

    Προοδευτική-Καλαμαριά 0-2

    Αύριο θα γίνει η αναμέτρηση: Παναιτωλικός-Απόλλων Αθ

    Η βαθμολογία είναι: Αιγάλεω 57, Ακράτητος 46, Καλαμαριά 42, Προοδευτική 39, Πανσερραϊκός 39, Ολυμπιακός Βόλου 37, Παναιτωλικός 35, Αγιος Νικόλαος 35, Ναυπακτιακός 33, Καλλιθέα 32, Παναιγιάλειος 31, Απόλλων 30, Καβάλα 29, Λάρισα 28, Τρίκαλα 25, Πανελευσινιακός 16.

    [04] ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ Η ΔΑΦΝΗ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Την πρώτη της εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Δάφνη στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ, κερδίζοντας με 76-81 τον Μακεδονικό στο κλειστό της Νεάπολης. Οι φιλοξενούμενοι ήταν αποφασισμένοι για τη νίκη. Μπήκαν δυνατά και επέβαλαν τον ρυθμό τους. Έτσι κατάφεραν να πάνε στα αποδυτήρια με 4 πόντους διαφορά.

    Τα πράγματα άλλαξαν στο Β' ημίχρονο και οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Με το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου βρέθηκαν μπροστά στο σκορ, το οποίο όμως δεν μπόρεσαν να κρατήσουν μέχρι το τέλος.

    Τα δεκάλεπτα: 17-24, 34-38, 55-52, 76-81

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Μπεχλιβάνης 17 (3), Κόμματος 18 (1), Σιμς 15, Σιδηρόπουλος 7, Κούβελας 2, Δαλιάρης 4, Σίμπκινς 14, Μελετιάδης, Κακιούσης

    ΔΑΦΝΗ: Γκαγκαουδάκης 4, Σταυρακόπουλος 25 (1), Ρόαντς 17 (2), Μοσχοβίτης 10, Τζόνσον 17, Δανιήλ, Αριγκμπάμπου 6, Τσόπης 2

    [05] ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ 8ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Τραγωδία το μεσημέρι στην Ποντοηράκλεια Κιλκίς. Οκτάχρονος σκοτώθηκε, όταν εκπυρσοκρότησε η καραμπίνα με την οποία έπαιζαν με έναν εννιάχρονο φίλο του στο σπίτι του παππού του.

    Για άγνωστη αιτία ο 9χρονος πήρε πάνω από τη ντουλάπα το κυνηγητικό όπλο του παππού του και το γέμισε με δύο φυσίγγια που βρήκε σε συρτάρι. Την ώρα που ασχολούνταν με την καραμπίνα αυτή εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα τα σκάγια να βρουν το φίλο του. Ο θάνατος του άτυχου παιδιού ήταν ακαριαίος.

    O εννιάχρονος μαζί με τους γονείς του και τον παππού κρατούνται και ανακρίνονται στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυκάστρου.

    [06] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός κέρδισε το απόγευμα το Περιστέρι με 85-81 και έμεινε ζωντανός στο κυνήγι της πρώτης θέσης. Οι παίκτες του Περιστερίου δεν ξεκίνησαν καλά. Η νωχελικότητά τους έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μια διαφορά την οποία κράτησε μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης.

    Στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 21-18. Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τους παίκτες του "Θρύλου" να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με 8 πόντους διαφορά (40-32). Και στην επανάληψη οι παίκτες του Ηλία Ζούρου εξακολούθησαν να έχουν τον πρώτο λόγο. Έτσι η επικράτησή τους ήταν φυσικό επακόλουθο...

    Τα δεκάλεπτα: 21-18, 40-32, 63-61, 85-81.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 3 (1), Βούκσεβιτς 15 (1), Παπανικολάου 22 (3), Οικονόμου 4, Ρισασέ, Τόμις 2, Ντε Μιγκέλ 7, Φέμερλινγκ 2, Ράντζα 18, Ρίβερς 13 (1).

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Παπαμακάριος 14 (1), Παπαδάτος, Πελεκάνος 2, Ζεβροσένκο 4, Ντίνκινς 7 (1), Φορντ 3 6(1), Τσαρτσαρής 11 (2), Αντερσεν 15, Ευθυμίου.

    [07] 35ΧΡΟΝΗ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Αθελά τους θεατές μιας παρ' ολίγον τραγωδίας έγιναν το μεσημέρι εκατοντάδες Θεσσαλονικείς που βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης.

    Μία 35χρονη γυναίκα που επιχείρησε να αυτοκτονήσει είχε κρεμαστεί από τα κάγκελα μπαλκονιού στον 6ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Τσιμισκή 37.

    Ο αστυνομικός που της μιλούσε και προσπαθούσε να την μεταπείσει άρπαξε το χέρι της την τελευταία στιγμή και ενώ όλοι πίστευαν ότι όλα τελείωσαν, η γυναίκα γλύστρισε και άρχισε να πέφτει στο κενό.

    Η τύχη ήταν ευτυχώς με το μέρος της καθώς χτύπησε στα κάγκελα του μπαλκονιού άλλου ορόφου και ύστερα από μία μικρή ταλάντευση έπεσε στο εσωτερικό.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η 35χρονη αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Η 35χρονη μεταφέρθηκε αμέσως με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ''Παπανικολάου'' και σύμφωνα με τους γιατρούς φέρει μόνο εκδορές σε όλο της το σώμα.

    [08] Ο Ζ. ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Μόναχο, 7 Απριλίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Το ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ στη σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς φέρεται να παραδέχεται ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Fokus".

    Στη συνέντευξή του στο περιοδικό που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα ο κ. Ζίβκοβιτς δήλωσε ότι "τίποτα δεν είναι τυχαίο και ότι η Αμερική ασκεί επιρροή σε όλα τα θέματα σε όλο τον κόσμο από τη σύλληψη ορισμένων ανθρώπων έως τη διάσωση των φαλαινών".

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας πρόσθεσε, ωστόσο ότι "η σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν έγινε κατόπιν εντολής του Αμερικανικού Κογκρέσου". Είναι προς το συμφέρον όλων όσων ζουν την τελευταία δεκαετία στη χώρα να απαντήσει ο Μιλόσεβιτς για όσα έχει κάνει", εκτίμησε.

    "Παρόλα αυτά η οικονομία και η γεωργία μας είναι κατεστραμμένες και έχουμε ανάγκη δισεκατομμύρια για να εξέλθουμε από την κρίση", πρόσθεσε.

    Ο κ. Ζίβκοβιτς τάχθηκε υπέρ της ψήφισης νόμου, ο οποίος θα επιτρέπει την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    "Εφόσον υιοθετήσουμε το νόμο για τη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που συνιστώ σθεναρά, τότε οποιοσδήποτε θα μπορεί να εκδοθεί στο Δικαστήριο", σημείωσε.

    [09] ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΑΡΤΑΣ

    Πάτρα, 7 Απριλίου 2001 (19:33 UTC+2)

    Η γυναικεία ομάδα χαντπολ της Αναγέννησης Αρτας το απόγευμα κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος, κερδίζοντας χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα, στο κλειστό της Πάτρας, "Δημήτρης Τόφαλος" το Θριάμβο Πάτρας με 39-22. Πρόκειται για το 5ο κύπελλο Ελλάδας που κατακτά η ομάδα της Ηπείρου.

    [10] ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ: ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Η ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ποντγκόριτσα, 7 Απριλίου 2001 (19:00 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS) Μίλο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ότι οι πολίτες στις εκλογές στις 22 Απριλίου θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό ή την απώλεια του κράτους τους και τον αφανισμό του από τη Σερβία.

    "Δεν είναι μεγάλο το δίλημμα, η επιλογή είναι μεταξύ της προοπτικής που προσφέρει διαρκή ειρήνη, αρμονία ανάμεσα στις διαφορετικές εθνότητες, μεταρρυθμίσεις και ένταξη στην Ευρώπη ή την απώλεια του κράτους", τόνισε ο κ. Τζουκάνοβιτς μιλώντας χθες σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Μοϊκοβατς.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου τόνισε ότι δεν μπορούν πλέον να γίνονται συζητήσεις για ισότιμο Μαυροβούνιο εντός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ή συνομοσπονδία με τη Σερβία υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να εξασφαλίσει την ισοτιμία του Μαυροβουνίου εντός της Γιουγκοσλαβίας, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

    [11] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ PDP ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Σκόπια, 7 Απριλίου 2001 (18:50 UTC+2)

    Συναντήσεις με τους αρχηγούς των τριών μεγάλων αλβανικών πολιτικών κομμάτων του Κοσσυφοπεδίου είχε χθες στην Πρίστινα ο πρόεδρος του αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας της ΠΓΔΜ (PDP) Ιμέρ Ιμέρι.

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του PDP συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και τον πρόεδρο του κόμματος "Συμμαχία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου" Ραμούς Χαραντινάι.

    Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στην ΠΓΔΜ και ο πρόεδρος του PDP υποστήριξε ότι όλα τα εκκρεμή προβλήματα πρέπει να λυθούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα τονίζοντας πως μόνον ο διεθνής παράγοντας μπορεί να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης.

    [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σόφια, 7 Απριλίου 2001 (18:32 UTC+2)

    Ο μεγαλύτερος φόβος του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι είναι η επανάληψη των πολεμικών επιχειρήσεων των εξτρεμιστών Αλβανών μετά το Πάσχα.

    Τη δήλωση αυτή του Βούλγαρου πρωθυπουργού Ιβάν Κόστοφ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα της Σόφιας "Τρουντ".

    Ο κ. Κόστοφ τόνισε ακόμη ότι είναι νωρίς να ειπωθεί πως θα αντιδράσει η Βουλγαρία σε ενδεχόμενη νέα κρίση στην ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανησυχεί, διότι η χώρα του δεν θα μπορεί να βοηθήσει τα Σκόπια, καθώς πολύ σύντομα θα διαλυθεί η Βουλγαρική Βουλή ενόψει των επικείμενων εκλογών.

    "Τα Σκόπια", είπε, "δεν θέλουν τη βοήθεια του στρατού μας και για αυτό δεν συζητήσαμε το συγκεκριμένο θέμα με τον Μπόρις Τράικοφσκι".

    [13] ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ...

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2001 (18:30 UTC+2)

    Ημέρα ξεκούρασης είναι η Κυριακή για τους περισσότερους. Οχι όμως και για Πάνο Παπαδόπουλο, που έχει να μελετήσει όλα τα οικονομικά δεδομένα των εγγράφων που έχει στείλει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά και αυτών που πήρε μαζί του. Φυσικά με τη βοήθεια των λογιστών και των οικονομολόγων του θα πάρει την απόφαση για το αν θα αναλάβει ή όχι τον ΠΑΟΚ. "Το τόλμημα είναι μεγάλο. Δεν αγοράζω ένα περίπτερο, αλλά έναν ιστορικό σύλλογο με πολλά δισ.", αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ωστόσο από το Λονδίνο η εκπρόσωπός του για θέματα επαγγελματικού χαρακτήρα, Χρύσα Χρυσομάλλη, στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας. "Ο κ. Παπαδόπουλος μελετάει όλες τις παραμέτρους. Αν τα χαρτιά λένε την αλήθεια, τότε θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Θέλει να αναλάβει τον σύλλογο", διαβεβαιώνει.

    Από την Σουηδία πάντως αναφέρουν οι πληροφορίες ότι ο κ. Παπαδόπουλος πρόκειται να έρθει στην Αθήνα τη Μ. Δευτέρα ή τη Μ. Τρίτη.

    [14] ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ... ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2001 (18:29 UTC+2)

    Με την ίδια ομάδα, τη δύναμη και το πάθος που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό την προηγούμενη Τετάρτη στο θεσμό του κυπέλλου ο Ηρακλής θα υποδεχθεί αύριο στις 7μ.μ. τον ΠΑΟΚ. Οι "κυανόλευκοι" που προετοιμάζουν το... ρόπαλό τους για χτύπημα εναντίον του "Δικέφαλου" του Βορρά θα προπονηθούν σήμερα το απόγευμα για τελευταία φορά πριν το ντέρμπι. Λίγο αργότερα, θα γίνει γνωστή και η αποστολή της ομάδας.

    Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη που θα απουσιάσουν από το αυριανό παιχνίδι είναι οι τραυματίες Παναγιώτης Δρούγας, Ιεροκλής Στολτίδης και Τζέιμς Ντεμπά. Επίσης, θα λείπει και ο Χάγκαν ο οποίος έχει συμπληρώσει έξι κίτρινες κάρτες. Ο Γκανέζος μέσος του Ηρακλή δε θα αγωνισθεί και στο επόμενο εκτός έδρας ματς της ομάδας (22 Απριλίου εναντίον της Ξάνθης).

    Από τον Δικέφαλο θα απουσιάσουν οι Κατσιαμπής, Μπορμπόκης, Φρούσος και Φουτσίνι. Ο προπονητής, Ντούσαν Μπάγιεβιτς, ωστόσο προσπαθεί να περάσει ένα τόνο αισιοδοξίας ειδικά μετά το θετικό αποτέλεσμα του κυπέλλου με τον Απόλλωνα Αθηνών (5-2).

    [15] ΜΕΤΡΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΠΟ ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΦΥΡΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2001 (17:51 UTC+2)

    Μέτρια εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες στο μπιτς βόλεϊ, Βάσω Καραντάσιου και Εφη Σφυρή. Κατετάγησαν ένατες στο τουρνουά του παγκοσμίου σιρκουί μπιτς βόλεϊ που διεξάγεται στο Μακάο. Σημείωσαν τρεις νίκες και ηττήθηκαν δύο φορές.

    [16] ΒΟΛΕΪ: ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΦ - ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2001 (17:48 UTC+2)

    Χάθηκε μια μάχη. Όχι όμως και ο πόλεμος, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του βόλεϊ του ΠΑΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν κατά νου κάτι καλό για την ομάδα στα επόμενα χρόνια.... Ωστόσο για άλλη μια φορά ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να βγει στην Ευρώπη. Και αυτό είναι γεγονός. Τωρα αυτό που μένει είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ποιοι θα μείνουν ή θα φύγουν.

    Ηδη ο πρόεδρος του ΤΑΠ, Στέλιος Κόπτης έχει αρχίσει να ζητάει με παίκτες. Πρώτος και καλύτερος συνάντηση με τον κ. Κόπτη είχε ο Πλάμεν Κονσταντίνοφ. Ομως τα νέα που άκουσε δεν ήταν αυτά που περίμενε. Ούτε λίγο ούτε πολύ η διοίκηση του ζήτησε να σταματήσει την μισθοδοσία του τον Μάρτιο, υπογράφοντας παράλληλα ότι δεν έχει καμιά απαίτηση για τα υπόλοιπα χρήματα. Κατόπιν και εφόσον τον θέλει ο νέος προπονητής, που κατά πώς δείχνουν τα πράγματα αναμένεται να είναι ο Τάσος Κουμπλής θα παραμείνει στην ομάδα.

    Η αντίδραση του Βούλγαρου παίκτη ήταν άμεση. "Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ είχαμε συμφωνήσει άλλα και τώρα υπάρχουν άλλα δεδομένα", επισήμανε.

    Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και με άλλους παίκτες του Δικεφάλου. Και όλα αυτά στην προσπάθεια της διοίκησης να μειώσει αισθητά το μπάτζετ της ομάδας.

    [17] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2001 (17:36 UTC+2)

    Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Αντώνη Τρίτση.

    Το πρωί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αντώνη Τρίτση παρουσία συγγενών, συνεργατών και φίλων του οραματιστή πολιτικού, ο οποίος έφυγε πρόωρα σε ηλικία 55 ετών.

    Στην ομιλία του ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και ο αθηναϊκός λαός ιδιαίτερα, οφείλουν πολλά στον Αντώνη Τρίτση, ο οποίος μπόρεσε να δώσει νέα πνοή και προοπτική στον πολίτη.

    Το έργο και τη δράση του ανθρώπου Αντώνη Τρίτση εξήρε επίσης ο γενικός γραμματέας ΠΕΧΩΔΕ Ηλίας Μπεριάτος. H αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Ηρώ Βαλσαμάκη, μιλώντας για τον Αντώνη Τρίτση σημείωσε ότι υπήρξε άνθρωπος ο οποίος πολιτεύτηκε με την αρχαία ελληνική έννοια του όρου.

    Ο Αντώνης Τρίτσης διετέλεσε Δήμαρχος Αθηναίων, βουλευτής, υπουργός Παιδείας και Περιβάλλοντος, ενώ το 1989 ίδρυσε το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα.

    [18] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Αγκυρα, 7 Απριλίου 2001 (17:15 UTC+2)

    Και δεύτερος απεργός πείνας στις φυλακές της Τουρκίας πέθανε σήμερα, σε νοσοκομείο της Αδριανούπολης, όπου νοσηλεύονταν την τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται για τον 38χρονο Αντίλ Καπλάν, ο οποίος κρατούνταν με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε

    εξτρεμιστική αριστερή οργάνωση.

    Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα περίπου 1.000 έγκλειστοι πραγματοποιούν απεργία πείνας στις φυλακές της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες και τα "λευκά κελιά", αν και ορισμένοι διέκοψαν την απεργία και την άρχισαν ξανά, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Ανάμεσα σε αυτούς περίπου 120 εκτιμάται ότι βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τον γγ της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σελαχατίν Εσμέρ, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι θάνατοι σύντομα.

    [19] ΑΚΕΛ: ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Λευκωσία, 7 Απριλίου 2001 (17:14 UTC+2)

    Καλοδεχούμενη είναι η πολιτική προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας, εφόσον εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο λαών, αλλά ταυτόχρονα και τα συμφέροντα του αγώνα του κυπριακού λαού, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι η πολιτική προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας "έχει πολιτικά όρια" και αυτά είναι να "εξυπηρετεί το σύνολο των Κυπρίων, άρα την προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου σε ένα ελεύθερο ομόσπονδο κράτος".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Λευκωσία, 7 Απριλίου 2001 (17:11 UTC+2)

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το Κυπριακό δέσποζαν των συναντήσεων που είχε κατά την τριήμερη επίσκεψη εργασίας του στο Δουβλίνο, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στην ιρλανδική πρωτεύουσα και επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλείου συναντήθηκε με τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος της Ιρλανδίας Ρουάιρι Κουίν, ο οποίος εξέφρασε τη θερμή υποστήριξή του στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το συντομότερο δυνατό, και στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 7 Απριλίου 2001 (17:07 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

    της Α. Τρτίτσα

    Περίπου 1.000 οπαδοί του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Βελιγραδίου, έξω από το κτίριο της σερβικής κυβέρνησης ζητώντας την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Στη διαδήλωση την οποία διοργάνωσε το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα καλώντας "τους πολίτες και πατριώτες του Βελιγραδίου και της Σερβίας, όλους όσους πιστεύουν στην ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια και το δίκαιο" συμμετείχαν εκτός από κατοίκους του Βελιγραδίου και πολλοί που έφθασαν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα από άλλες περιοχές της Σερβίας.

    Τη διαδήλωση περιφρουρούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, και δε σημειώθηκαν επεισόδια μεγάλης έκτασης. Πριν τη λήξη της διαδήλωσης ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί και εκτιμάται ότι κάποιος χρησιμοποίησε κροτίδες, ή πυροβόλησε στον αέρα.

    Οι διαδηλωτές ζήτησαν να αποφυλακιστεί ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να σταματήσουν οι πολιτικές δίκες και το "κυνήγι" των μελών του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι σερβικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί δεν αφιέρωσαν πολύ χρόνο στο γεγονός.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 7 April 2001 - 18:13:40 UTC