Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 4 ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗ ΝΔ ΔΙΝΕΙ Η OPINION
  • [02] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [03] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ:ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ
  • [04] ΤΡΙΤΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [05] ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗ Η FIAT ΓΙΑ ΤHN TRACTORUL
  • [06] ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
  • [07] ΑΝΔΡΑ ΠΟΥ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΥΣΕ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ UCPMB ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ Η KFOR
  • [08] ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΝΑΣΤΑΖΕ
  • [09] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΜΟΝΑΡΧΗ
  • [10] ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΟ Α.Π.Θ.
  • [11] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ- Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [12] H EKΛΟΓΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [13] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΙΛΩΝΑΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 82 - 76
  • [14] ΣΕ ΠΥΛΩΝΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΝΕΒΗΚΕ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ
  • [15] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΗΑΡ ΗΣΤ - ΠΑΟΚ 81 - 88
  • [16] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67 - 88
  • [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ- ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 1 - 1
  • [18] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2 - 0
  • [19] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2 - 0
  • [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΦΗ - ΙΩΝΙΚΟΣ 3 - 1
  • [21] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 4
  • [22] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ
  • [23] Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘ. 1 - 2
  • [24] Μ.ΤΑΤΣΙ: ΜΗ EΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΕΕΣ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 4 ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗ ΝΔ ΔΙΝΕΙ Η OPINION

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2001 (10:21 UTC+2)

    Προβάδισμα τεσσάρων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία (30,2%) έναντι του ΠΑΣΟΚ (26,3%), δίνει μια πανελλαδική δημοσκόπηση της Opinion που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ένα χρόνο μετά από τις εκλογές της 6ης Απριλίου του 2000. Το νεοσύστατο κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών κατέχει την τρίτη θέση με ποσοστό 12,7% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,4%, ο ΣΥΝ με 2,8% και το ΔΗΚΚΙ με 1,7%.

    Η διαφορά των τεσσάρων σχεδόν μονάδων που χωρίζει πλέον το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ (έναντι 2,5 μονάδων στη μέτρηση της «Ε» τον προηγούμενο Οκτώβριο) οφείλεται κυρίως στην απόκλιση της συνοχής τους: Δύο στους 3 ψηφοφόρους του Απριλίου 2000 δηλώνουν ότι προτίθενται να ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, έναντι 78,3% ψηφοφόρων της ΝΔ που επαναβεβαιώνουν την προτίμηση για το κόμμα τους. Η διαφορά αυτή στη συνοχή των δύο κομμάτων, διασφαλίζει για την αξιωματική αντιπολίτευση προβάδισμα 3,3% όταν στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου η διαφορά συσπείρωσης (υπέρ της ΝΔ) της έδινε υπεροχή 1,3%.

    Όπως φαίνεται στα στοιχεία η διαφορά αυτή εις βάρος του ΠΑΣΟΚ οφείλεται σε μια διαρροή των ψηφοφόρων του προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, σε ένα δυσμενέστερο για το κυβερνών κόμμα ισοζύγιο δικομματικής μετατόπισης (4,3% έναντι 0,7%) και όχι στη μετατόπιση εκλογέων του προς το ΚΕΠ του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που είναι σχεδόν ισοδύναμη με την αντίστοιχη ψηφοφόρων της ΝΔ.

    Για την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή η μετατόπιση προκαλεί, πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, πτώση της συνοχής της κάτω του 80%.

    Από τις μετατοπίσεις αυτές των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, το ΚΕΠ συγκεντρώνει το 83% της συνολικής πρόθεσης ψήφου που του αντιστοιχεί.

    Σημειώνεται ότι η έρευνα έγινε με ατομικές συνεντεύξεις σε σπίτια, με χρήση ερωτηματολογίου και κάλπης, σε 1.600 άτομα άνω των 18 ετών, σε 172 δειγματολογικά σημεία σε όλη την Ελλάδα, από τις 16 έως τις 30 Μαρτίου.

    [02] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2001 (12:50 UTC+2)

    Με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νάντεζντα Μιχαήλοβα, θα συναντηθεί την Τρίτη το πρωί στις 10 ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης στη Θεσσαλονίκη.

    Η κ. Μιχαήλοβα συνοδευόμενη από φοιτητές Σχολών Πολιτικών Επιστημών της χώρας, θα περάσει συμβολικά τη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα, με την ευκαιρία της άρσης του καθεστώτος θεωρήσεων Σένγκεν για τους Βούλγαρους πολίτες.

    Στις 12 το μεσημέρι, οι δύο Υπουργοί θα συναντηθούν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με φοιτητές αντίστοιχων σχολών των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.

    [03] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ:ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2001 (10:45 UTC+2)

    "Κατέληξα σε αυτήν την απόφαση προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις και αιματοχυσίες μεταξύ Σέρβων πολιτών". Με τη φράση αυτή ο τέως πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να παραδοθεί.

    Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο κ. Μιλόσεβιτς δεν εξεπλάγη από την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισής του, καθώς όπως είπε, "το περίμενα". Στην αίτηση αποφυλάκισής του αρνιόταν την ενοχή του και ζητούσε από το δικαστήριο να τον αφήσει ελεύθερο για να προετοιμάσει καλύτερα την υπεράσπισή του. Προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη χώρα, ούτε στο μεταξύ να επηρεάσει μάρτυρες.

    Ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κατά τις διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του με τον Τσεντομίρ Γιοβάνοβιτς, εκπρόσωπο της "Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης", ο κ. Μιλόσεβιτς τον αποκαλούσε "γιε μου".

    Ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας της Γιουγκοσλαβίας είπε στον Γιοβάνοβιτς: "Είναι καλό για σένα που μπήκες τόσο νέος στην πολιτική, αλλά δυστυχώς περιστοιχίζεσαι από εκείνο τον "αιμοσταγή όχλο" που έχει βάλει σκοπό να με σκοτώσει".

    [04] ΤΡΙΤΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 8 Απριλίου 2001 (12:08 UTC+2)

    Και τρίτος απεργός πείνας στις φυλακές της Τουρκίας πέθανε χθες το βράδυ σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όπου νοσηλεύονταν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Πρόκειται για τον Μπουλέντ Τσομπάν, ο οποίος κρατούνταν με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε εξτρεμιστική αριστερή οργάνωση και αρνούνταν να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

    Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα περίπου χίλιοι κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας στις φυλακές της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες και τα "λευκά κελιά", αν και ορισμένοι διέκοψαν την απεργία και την άρχισαν ξανά, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

    Ανάμεσα σε αυτούς περίπου 120 εκτιμάται ότι βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σελαχατίν Εσμέρ, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι θάνατοι σύντομα.

    [05] ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗ Η FIAT ΓΙΑ ΤHN TRACTORUL

    Βουκουρέστι, 8 Απριλίου 2001 (21:06 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσει η διοίκηση της FIAT εάν θα μετάσχει στον εκσυγχρονισμό ή ακόμη και την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας Tractorul, της μόνης στη Ρουμανία που κατασκευάζει γεωργικά μηχανήματα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντριαν Ναστάζε.

    Ο ρουμάνος πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθεί την περασμένη Πέμπτη με τη διοίκηση της FIAT, στη Ρώμη, αλλά η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, λόγω καθυστέρησης στην πτήση του Αντριαν Ναστάζε και της συνοδείας του, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο Νταν Ίοαν Ποπέσκου, υπουργός Βιομηχανίας. Η ρουμανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε τελικά με τη διοίκηση της αντιπροσωπείας της ιταλικής εταιρίας, στη Ρώμη.

    Ο Ναστάζε τόνισε ότι αναμένει άμεση και σαφή απάντηση από τη FIAT προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Tractorul.

    Ομάδα ρουμάνων εμπειρογνωμόνων, υπό τον Νταν Ίοαν Ποπέσκου, θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Μπρασόφ της κεντρικής Ρουμανίας, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Tractorul προκειμένου να εξετάσει τις προοπτικές αναδιάρθρωσης της εταιρίας και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

    Ο ρουμάνος πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι τον Μάιο θα μεταβεί στο Βουκουρέστι ομάδα ειδικών της ιταλικής εταιρίας Beretta που θα συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές της χώρας προκειμένου να εξοπλιστεί η ρουμανική αστυνομία με σύγχρονα όπλα.

    [06] ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Πολλά ήταν για ένα ακόμη τριήμερο τα θύματα της ασφάλτου. Από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν 145 τροχαία δυστυχήματα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 17 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 176.

    [07] ΑΝΔΡΑ ΠΟΥ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΥΣΕ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ UCPMB ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ Η KFOR

    Πρίστινα, 8 Απριλίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ένα άτομο φερόμενο ως ύποπτο για τη στρατολόγηση μελών για τις ένοπλες ομάδες των αλβανών αυτονομιστών που δρουν στην επαρχία.

    Όπως ανακοίνωσε η KFOR, οι άνδρες της τραυμάτισαν τον άγνωστο άνδρα στον ώμο, στην προσπάθειά τους να τον συλλάβουν, και στη συνέχεια τον μετέφεραν στο νοσοκομείο του στρατοπέδου Bondstell, βάση των αμερικανών ειρηνευτών.

    «Υπάρχουν υποψίες ότι στρατολογούσε μέλη για λογαριασμό του UCPMB", δήλωσε ο εκπρόσωπος της KFOR, Ρόι Μπράουν, αναφερόμενος στο επεισόδιο, που συνέβη αργά το βράδυ της Παρασκευής, αλλά ανακοινώθηκε μόλις σήμερα.

    Σ.Π.

    [08] ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΝΑΣΤΑΖΕ

    Βουκουρέστι, 8 Απριλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Στη Σουηδία μεταβαίνει, αύριο, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριαν Ναστάζε, προκειμένου να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την ευρωπαϊκή προοπτική του Βουκουρεστίου.

    Ένα άλλο σημαντικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών του Ναστάζε στη Σουηδία είναι το χρέος της Ρουμανίας προς τη σκανδιναβική αυτή χώρα. «Εχουμε ορισμένες προτάσεις για το πώς θα πρέπει να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά θέλω να εξετάσω τη στάση της Στοκχόλμης και να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε άμεσα κάποια λύση», είπε χαρακτηριστικά ο ρουμάνος πρωθυπουργός. ο Βουκουρέστι, βάσει στοιχείων από τη Σουηδία, χρωστά στη Στοκχόλμη το ποσό των 28 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρυσό.

    Ο Ναστάζε εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η Σουηδία, που έχει το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, θα στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλει το Βουκουρέστι προκειμένου να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».

    [09] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΜΟΝΑΡΧΗ

    Σόφια, 8 Απριλίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Χιλιάδες Βούλγαροι συνέρευσαν, σήμερα, στο κέντρο της Σόφιας, διαδηλώνοντας υπέρ του νέου πολιτικού κόμματος του πρώην μονάρχη της χώρας, Συμεών ΙΙ.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο δρόμος μπροστά από το κτίριο, όπου το νέο πολιτικό κόμμα κάλεσε τους πολίτες να γραφτούν στον κατάλογο των μελών του, έμεινε κλειστός για αρκετή ώρα.

    Πολλά άτομα από το συγκεντρωμένο πλήθος κρατούσαν αφίσες που απεικόνιζαν τον βούλγαρο πρώην μονάρχη και φώναζαν συνθήματα, όπως «Νίκη» και «Θέλουμε τον βασιλιά μας».

    [10] ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΟ Α.Π.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της δολοφονίας της 53χρονης καθαρίστριας Κυριακούλας Μπαϊρλή, πριν από επτά μήνες, στον τέταρτο όροφο του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 26χρονος φοιτητής αρχαιολογίας που κατάγεται από τις Σέρρες εμφανίστηκε στην αστυνομία και ομολόγησε το έγκλημα. Νωρίτερα ο 26χρονος, λόγω τύψεων συνειδήσεως, πήγε σε ιερέα στον νομό Σερρών και αποκάλυψε ότι αυτός ήταν ο δράστης του εγκλήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φοιτητής είπε ότι τη σκότωσε επειδή έβλεπε στο πρόσωπό της δαίμονες. Οι αστυνομικοί οδήγησαν τον 26χρονο στον τόπο της δολοφονίας όπου έγινε η αναπαράσταση του εγκλήματος. Ο φοιτητής ανακρίνεται και για την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος της καθαρίστριας του Αριστοτελείου Αγγελικής Παλάσση μία μέρα μετά το έγκλημα. Οι αξιωματικοί της ασφάλειας σχηματίζουν δικογραφία ενώ αναμένεται να ζητήσουν την εξέτασή του από ψυχίατρο.

    [11] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ- Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ήττα του Περιστερίου από τον Ολυμπιακό. Οι πράσινοι κέρδισαν στο Ιβανόφειο τον Ηρακλή και κατάφεραν να βρεθούν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα μετά την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Από τα υπόλοιπα ματς ξεχώρισε η νίκη του ΠΑΟΚ επί της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή. Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (22η αγωνιστική)

    1.Παναθηναϊκός 41

    2.Περιστέρι 41

    3.Ολυμπιακός 40

    4.ΑΕΚ 36*

    5.Πανιώνιος 35

    6.Ηρακλής 35

    7.ΠΑΟΚ 34

    8.Μαρούσι 32

    9.Δάφνη 29

    10.Ηράκλειο 29

    11.Νήαρ Ηστ 28

    12.Αρης 27*

    13.Μίλων 26

    14.Μακεδονικός 23

    *ΑΕΚ και Αρης έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (23η)

    Αρης - Μίλωνας

    Ηράκλειο - Ολυμπιακός

    Πανιώνιος - Περιστέρι

    Παναθηναϊκός - ΑΕΚ

    ΠΑΟΚ - Ηρακλής

    Δάφνη - Νήαρ Ηστ

    Μαρούσι - Μακεδονικός

    [12] H EKΛΟΓΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Την εκλογική τακτική του κόμματος στις δημοτικές εκλογές συζήτησε, μεταξύ άλλων ο ΣΥΝ στο συνέδριο του για την τοπική αυτοδιοίκηση του ολοκληρώθηκε το Σάββατο.

    Σύμφωνα με την εισήγηση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, σε επίπεδο δήμων το κόμμα θα κατέβει συνεργαζόμενο ή αυτόνομα, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στον θεσμό μέσα από φερέγγυους συνδυασμούς και με ανάδειξη του προγραμματικού λόγου.

    Ειδικότερα στους τρεις μεγάλους δήμους Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης ο ΣΥΝ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για αυτόνομη παρέμβαση της σύγχρονης αριστεράς σε συνδυασμούς συνάντησης του ΣΥΝ με αυτοδιοικητικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς και της οικολογίας.

    Για τις νομαρχιακές εκλογές το κόμμα προσανατολίζεται στην αυτόνομη εκλογική παρουσία μέσα από ψηφοδέλτια συσπείρωσης και συνεργασίας της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μετέχει σε ευρύτερα ψηφοδέλτια συνεργασίας, αν από αυτή τη συμμετοχή προκύπτει σαφώς στήριξη των αυτοδιοικητικών και πολιτικών του στόχων.

    [13] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΙΛΩΝΑΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 82 - 76

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα με τη λήξη της αναμέτρησης επισκίασαν τη νίκη του Μίλωνα επί του Ηρακλείου, για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι Πασχάλης και Γκίμπερτ αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις και λίγο κόντεψαν οι παίκτες των δύο ομάδων να πιαστούν στα χέρια.

    Λίγο νωρίτερα ο Μίλωνας είχε καταφέρει να πάρει τη νίκη από το Ηράκλειο με σκορ 82 - 76 και οι γηπεδούχοι παλεύουν για να παραμείνουν στην κατηγορία. Η αναμέτρηση ήταν αμφίρροπη με τις δύο ομάδες να βρίσκονται κοντά και να υπάρχουν συνεχείς εναλλαγές στο σκορ. Με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου Μίλωνας και Ηράκλειο ήταν ισόπαλοι 45 - 45.

    Στο τρίτο δεκάλεπτο όμως οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πάρουν μια διαφορά δέκα πόντων (67 - 57), ενώ το Ηράκλειο στα τελευταία λεπτά προσπάθησε να μειώσει. Ωστόσο ο Μίλωνας είχε καλύτερες επιλογές στην επίθεση και έφτασε στη νίκη.

    [14] ΣΕ ΠΥΛΩΝΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΝΕΒΗΚΕ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ

    Λάρισα, 8 Απριλίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Σε πυλώνα της ΔΕΗ δίπλα στις γραμμές του τρένου στη Λάρισα ανέβηκε το πρωί ένας βορειοηπειρώτης και απειλούσε να πέσει στο κενό. Στο σημείο εκείνο, πριν από λίγους μήνες, η σύζυγός του παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

    Ο 36χρονος Παναγιώτης Αναγνώστου με τη σημερινή του ενέργεια επιδίωξε να διαμαρτυρηθεί για τη στάση των υπευθύνων του ΟΣΕ. Μετά από διαπραγματεύσεις ο βορειοηπειρώτης κατέβηκε στο έδαφος.

    [15] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΗΑΡ ΗΣΤ - ΠΑΟΚ 81 - 88

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κάμψει στην Καισαριανή την αντίσταση της Νήαρ Ηστ και να κερδίσει με σκορ 88 - 81 στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Με τη νίκη αυτή ο Δικέφαλος του Βορρά προλαβαίνει το τρένο για την εξάδα στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης.

    Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο δίχως τους τραυματίες Παναγιώτη Λιαδέλη και Κλαούντιο Κολντεμπέλα, ωστόσο οι Γιαννούλης, Κορωνιός και Ράκα αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος. Ο Δικέφαλος δεν άργησε να πάρει προβάδισμα στο σκορ και στο ημίχρονο η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου προηγούνταν με 14 πόντους (47 - 33).

    Το παιχνίδι κινήθηκε στο ίδιο τέμπο και στην επανάληψη με τον ΠΑΟΚ να διατηρεί τον έλεγχο και τη Νήαρ Ηστ να προσπαθεί να μειώσει. Ωστόσο οι φιλοξενούμενοι φάνηκαν ψύχραιμοι, εύστοχοι στις ελεύθερες βολές και πήραν μια πολύτιμη νίκη.

    [16] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67 - 88

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να περάσει αλώβητος από το Ιβανόφειο της Θεσσαλονίκης και για πρώτη φορά φέτος αναρριχήθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Οι πράσινοι κέρδισαν τον Ηρακλή με σκορ 88 - 67 και εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ήττα του Περιστερίου από τον Ολυμπιακό.

    Πρωταγωνιστής της συνάντησης του Ιβανοφείου ήταν ο Ντέγιαν Μποντίρογκα, ο οποίος οδήγησε την ομάδα του τριφυλλιού στη νίκη. Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο από τα πρώτα λεπτά και κατάφερε νωρίς να πάρει ένα προβάδισμα. Ηδη από το πρώτο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι είχαν τα ηνία του αγώνα και προηγούνταν με 11 πόντους διαφορά (41 - 30).

    Στην επανάληψη, παρά τις προσπάθειες των παικτών του Ηρακλή ο Παναθηναϊκός διατήρησε τον έλεγχο του παιχνιδιού και κατάφερε να φτάσει σχετικά εύκολα στην κατάκτηση του ροζ φύλλου. Με τη σημερινή του νίκη ο Παναθηναϊκός σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, συγκατοικεί με το Περιστέρι, ενώ στην 3η θέση έμεινε ο Ολυμπιακός.

    [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ- ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 1 - 1

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Βαθμούς και γκολ μοιράστηκαν σήμερα στην Καισαριανή ο Εθνικός Αστέρας και ο Πανηλειακός. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 1 - 1 στην 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Ο Εθνικός Αστέρας κατάφερε να προηγηθεί με 1 - 0 στο 54' χάρη στον Κοντόπουλο. Ωστόσο η χαρά των γηπεδούχων δεν κράτησε πολύ καθώς στο 58' ο Νούσιας ισοφάρισε για τον Πανηλειακό. Ο βαθμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ομάδα του Πύργου, που προσπαθεί να ξεφύγει από τον υποβιβασμό.

    [18] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2 - 0

    Γιάννινα, 8 Απριλίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Στο κατάμεστο γήπεδο των Ιωαννίνων ο τοπικός ΠΑΣ κέρδισε την Καλαμάτα με σκορ 2 - 0, για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, και έβαλε τα θεμέλια για παραμονή στην Εθνική κατηγορία. Αντίθετα, η Καλαμάτα κινδυνεύει πλέον σοβαρά με υποβιβασμό αφού παραμένει στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Η ατμόσφαιρα στα Γιάννινα ήταν πανηγυρική αφού 6.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στο γήπεδο και βοήθησαν τον ΠΑΣ να φτάσει στην κατάκτηση των τριών πολύτιμων βαθμών. Τα δύο γκολ για τους γηπεδούχους τα σημείωσαν στο 27' λεπτό ο Γκαρόζης και στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ο Κάκος.

    [19] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2 - 0

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Μια πολύτιμη νίκη πήρε σήμερα ο Πανιώνιος με αντίπαλο την Παναχαϊκή, που πλέον βρίσκεται σε δύσκολη θέση και κινδυνεύει σοβαρά με υποβιβασμό στην Α' κατηγορία. Οι νεοσμυρνιώτες εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έδρα τους και κέρδισαν την ομάδα της Πάτρας με σκορ 2 - 0, για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Τα δύο γκολ για τον Πανιώνιο τα πέτυχαν στο 30' λεπτό ο Χασιώτης και στο 72' ο Ιωάννου. Σημειώνεται πάντως πως από το 85' οι γηπεδούχοι αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ζίζι Ρόμπερτς.

    [20] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΦΗ - ΙΩΝΙΚΟΣ 3 - 1

    Ηράκλειο, 8 Απριλίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Ο ΟΦΗ διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες για παραμονή στην Εθνική κατηγορία. Οι κρητικοί κατάφεραν να κερδίσουν σήμερα στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Ιωνικό με σκορ 3 - 1 για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και πήραν τρεις βαθμούς "χρυσάφι".

    Ο ΟΦΗ άνοιξε το σκορ στο 53' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του κοσταρικανού Γκόμες. Ετσι, με ανεβασμένο ηθικό οι γηπεδούχοι πίεσαν τον αντίπαλο και στο 56' ζευγάρωσαν τα τέρματα τους με τον Μουνιόζ.

    Ο Ιωνικός κατάφερε στο 58' με χτύπημα πέναλτι του Κουρμπέλο να μειώσει το σκορ προσωρινά σε 2 - 1. Ωστόσο ο ΟΦΗ δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Στο 66' ο Μάουρο βρήκε το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, χαρίζοντας στην ομάδα της Κρήτης μια πολύτιμη νίκη.

    [21] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 4

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Ο Κριστόφ Βαζέχα ...καθάρισε νωρίς για τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι κέρδισαν εύκολα στο Βύρωνα τον Αθηναϊκό με σκορ 4 - 0 στην 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας και διατήρησαν τη διαφορά τους από την 3η ΑΕΚ.

    Κορυφαίος της ομάδας του τριφυλλιού ήταν ο Κριστόφ Βαζέχα, ο οποίος παρά τα 35 του χρόνια, κατάφερε να σκοράρει δύο φορές στο 22' και 42' λεπτό, να γράψει το 2 - 0 και να δώσει άλλον αέρα στην ομάδα του. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Γιώργος Καραγκούνης με χτύπημα φάουλ διαμόρφωσε το 3 - 0 για τους φιλοξενούμενους.

    Στην επανάληψη, ο Παναθηναϊκός συνέχισε να πιέζει τον αντίπαλο και στο 75' ο Βλάοβιτς σημείωσε το 4 - 0 και σφράγισε οριστικά τη νίκη για την ομάδα του.

    [22] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ

    Αγκυρα, 8 Απριλίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Την Τρίτη τελικά θα μεταβεί στην Τουρκία και όχι αύριο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, που πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε στην Ελλάδα και είχε, μάλιστα, συνομιλίες με τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σαάθ.

    Την 24ωρη καθυστέρηση στην επίσκεψη Πέρες, στην Αγκυρα, ανακοίνωσε τούρκος διπλωμάτης, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τους λόγους που επέβαλαν αυτή την αναβολή.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην τουρκική πρωτεύουσα, ο ισραηλινός υπουργός θα έχει συνομιλίες με τούρκους αξιωματούχους για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Ο Πέρες είναι ο πρώτος υπουργός της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ υπό τον Αριέλ Σαρόν που επισκέπτεται την Τουρκία, τη βασική περιφερειακή σύμμαχο του Τελ Αβίβ.

    Σ.Π.

    [23] Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘ. 1 - 2

    Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πήρε σήμερα ο Απόλλων Αθηνών. Η ομάδα της Ριζούπολης κέρδισε τον Παναιτωλικό με σκορ 2 - 1, σε παιχνίδι με το οποίο έπεσε η αυλαία της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' κατηγορίας.

    Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα παραμένει το Αιγάλεω ενώ σκληρή μάχη για τη 2η θέση θα γίνει μεταξύ του Ακράτητου και του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 25ης αγωνιστικής έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (25η αγωνιστική)

    1.Αιγάλεω 57

    2.Ακράτητος 46

    3.Απ.Καλαμαριάς 42

    4.Προοδευτική 39

    5.Πανσερραϊκός 39

    6.Ολυμπιακός Β. 37

    7.Παναιτωλικός 35

    8.Αγ.Νικόλαος 35

    9.Ναυπακτιακός 33

    10.Απόλλων Αθηνών 33

    11.Καλλιθέα 32

    12.Παναιγιάλειος 31

    13.Καβάλα 29

    14.Λάρισα 28

    15.Τρίκαλα 25

    16.Ελευσίνα 16

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (26η)

    Καλλιθέα - Αιγάλεω

    Ακράτητος - Πανσερραϊκός

    Παναιγιάλειος - Λάρισα

    Αγ.Νικόλαος - Παναιτωλικός

    Καβάλα - Ελευσίνα

    Απόλλων Αθ - Ολυμπιακός Β.

    Ναυπακτιακός - Προοδευτική

    Τρίκαλα - Απ.Καλαμαριάς

    [24] Μ.ΤΑΤΣΙ: ΜΗ EΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

    Σκόπια, 8 Απριλίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Λεπτομερής αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας γίνεται σε non paper του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, το οποίο εκπροσωπείται στη Βουλή των Σκοπίων. Στο έγγραφο σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση είναι η επίλυση των διεθνικών προβλημάτων στη χώρα.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών στα Σκόπια, οι εκπρόσωποί του τόνισαν ότι το βασικό θέμα της κρίσης στην ΠΓΔΜ αφορά στην αντίληψη για το κράτος, τη συμμετοχή των Αλβανών σε όλα τα κρατικά ιδρύματα και υπηρεσίες και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξει συγκεκριμένος διάλογος με καθορισμένο σκοπό και προθεσμίες.

    Στο λεγόμενο non paper τονίζεται ότι στο διάλογο θα πρέπει να συμμετάσχουν οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Αλβανών, κρατικές προσωπικότητες, και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ, με την ιδιότητα του μεσολαβητή. Τονίζεται τέλος ότι με το σχέδιο αυτό μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση ενώ με την άρνηση του διαλόγου η κρίση ανακυκλώνεται.

    Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει διάλογος ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μέντουχ Τάτσι άφησε να εννοηθεί πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στον διάλογο θα ακολουθήσουν νέες συγκρούσεις. "Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών είναι δυνατόν να επαναληφθεί η κρίση και θα επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση στην οποία ήμασταν πριν από δύο εβδομάδες και μάλιστα σε χειρότερη μορφή", τόνισε ο Τάτσι. Σημείωσε εξάλλου ότι όλοι οι πολίτες, όλες οι πολιτικές παρατάξεις και ο διεθνής παράγοντας αναμένουν έναρξη σοβαρού διαλόγου και αν δεν πάμε προς την κατεύθυνση αυτή, τότε η άλλη εκδοχή είναι γνωστή.

    Εκτίμησε πάντως πως στην πρώτη συνάντηση εκπροσώπων του κόμματός του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα καθοριστεί πιθανόν η ατζέντα του διαλόγου. Το non paper του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών θα παρουσιαστεί στον Πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι όταν θα καλέσει σε σύσκεψη όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 8 April 2001 - 18:13:44 UTC