Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΝΕΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΧΑΓΗ
  • [03] ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΣΤΑ ΠΕΡΥΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
  • [05] Η ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [06] ΤΖΙΝΤΖΤΣ: Η ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ
  • [07] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΣΕ ΑΛΒΑΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΤΗΝ
  • [08] ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Ρ.
  • [09] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΓΙΑ 8η ΜΕΡΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [10] ΣΥΝΤΑΞΗ 50.000 ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ
  • [11] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΠΡΟΚΡΙΘΟΥΜΕ
  • [12] ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [13] Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [14] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ INTERNET CAFE ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ''ΓΕΡΜΑΝΟΣ''
  • [15] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
  • [16] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 3.500 ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [17] ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΤΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [18] ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ
  • [19] "ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ" ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [21] ΤΕΤΑΡΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΗΡΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΡΙΒΕΝΙΚ
  • [22] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [23] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ Ι. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ
  • [24] ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  • [01] ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 10 Απριλίου 2001 (12:37 UTC+2)

    Ακόμη ένα θύμα προστέθηκε στον κατάλογο των απεργών πείνας στις τουρκικές φυλακές- το τέταρτο κατά σειρά- όπως δήλωσε ακτιβιστήςτης οργάνωσης Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    «Η Γκιουλσουμάν Αντα Ντονμέζ πέθανε, χθες, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Ηταν περίπου 30 χρονών και βρισκόταν στην 147η ημέρα της απεργίας πείνας που έκανε προς υποστήριξη του φυλακισμένου αδελφού της», είπε στο γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος της τουρκικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες δηλώσεις, πολλοί είναι εκείνοι οι απεργοί πείνας φυλακισμένοι ή συγγενείς τους- που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως υποστηρίζουν οι διάφορες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Τουρκία, 500-1.000 άτομα συνεχίζουν την απεργία πείνας, από τα οποία τουλάχιστον 120 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

    Υπενθυμίζεται ότι η απεργία πείνας των φυλακισμένων και των συγγενών τους ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, ως διαμαρτυρία στο σχέδιο της κυβέρνησης για αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος.

    Σ.Π.

    [02] ΝΕΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΧΑΓΗ

    Χάγη, 10 Απριλίου 2001 (09:20 UTC+2)

    Yποβλήθηκε εκ νέου αίτημα προς τις ελληνικές αρχές για νέες έρευνες σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Σλόμπονταν Mιλόσεβιτς και στενών συνεργατών του από την Kάρλα Nτελ Πόντε, γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Pουάντα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ημερησία», το αίτημα για άνοιγμα και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών επανυποβλήθηκε προς τις ελληνικές Aρχές, αφού οι αρχικοί λογαριασμοί που ζητήθηκε να δεσμευθούν τον περασμένο Nοέμβριο, δεν έδειξαν τίποτα το ύποπτο.

    Kατά τις ίδιες πληροφορίες η ξένη εισαγγελέας διαμαρτυρήθηκε προς τις ελληνικές Aρχές γιατί δεν κράτησαν δεσμευμένους εκείνους τους λογαριασμούς, αν και μια τέτοια ενέργεια θα ήταν εκτός των ορίων νομιμότητας, αφού δεν είχε εντοπιστεί κάτι το μεμπτό.

    Κινήσεις

    Tώρα η Kάρλα Nτελ Πόντε δι' απεσταλμένου της στη χώρα μας, ζήτησε από εισαγγελικό λειτουργό, που ασχολείται με κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών κι υποθέσεις «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», να «μπλοκάρει» και άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς, παρέχοντας όπως και την πρώτη φορά όχι ονόματα δικαιούχων, αλλά κάποιους κωδικούς.

    Kατά την Eλβετίδα εισαγγελέα πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς (και αντίστοιχους σε τράπεζες της Kύπρου) έχουν διακινηθεί χρηματικά ποσά που φέρεται να ανήκουν στον σερβικό λαό. Kατά την ίδια, τα ποσά αυτά, αφού ακολούθησαν μια πολυδαίδαλη διαδρομή μέσω off-shore εταιρειών, έχουν καταλήξει σε λογαριασμούς ελεγχόμενους από τον Σλόμπονταν Mιλόσεβιτς και στενούς του συνεργάτες.

    Tο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξουν και αυτοί οι λογαριασμοί, οι οποίοι δεν θα δεσμευθούν αν δεν δείξουν κάτι το ύποπτο, καθώς μια τέτοια ενέργεια δεν θα ήταν νόμιμη, όπως έχει ήδη εξηγηθεί από την ελληνική πλευρά προς την ξένη εισαγγελέα.

    Σημειώνεται ότι στο παρελθόν οι ελληνικές Aρχές είχαν διατυπώσει τις επιφυλάξεις τους για τη σχετική έρευνα, στο μέτρο που δεν υπήρχε κανένα σχετικό αίτημα από τον Γενικό Eισαγγελέα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος να ενδιαφέρεται και να αναζητεί την τύχη χρημάτων της χώρας του.

    [03] ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Προμαχώνα, 10 Απριλίου 2001 (12:35 UTC+2)

    του Νίκου Ρούμπου

    Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νάντεζντα Μιχαήλοβα, με μια συμβολική ενέργεια, εγκαινίασε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Προμαχώνα, το νέο καθεστώς εισόδου των Βούλγαρων πολιτών στην Ελλάδα, χωρίς την θεώρηση τουριστικής βίζας, το οποίο ισχύει από σήμερα.

    Η υπουργός περπάτησε από το βουλγαρικό τελωνείο και πάνω στη γέφυρα των συνόρων την υποδέχθηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης και οι δύο μαζί συνέχισαν περπατώντας μέχρι το ελληνικό τελωνείο όπου η κ. Μιχαήλοβα επέδειξε απλώς το διαβατήριό της και πέρασε στο ελληνικό έδαφος.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης

    τόνισε ότι η σημερινή εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ιβάν Κοστόφ και είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξαίρεσε τη Βουλγαρία από τον αρνητικό κατάλογο της Συμφωνίας Σέγκεν. Ετσι από σήμερα οι Βούλγαροι, που επισκέπτονται για τουριστικούς λόγους την Ελλάδα, θα περνούν τα σύνορα χωρίς βίζα. Συγκεκριμένα ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι:

    "Είναι μια σημαντική μέρα για τη Βουλγαρία, για τις ελληνο-βουλγαρικές σχέσεις, για τις σχέσεις της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εργαζόμαστε για το κοινό ειρηνικό, ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Υποστηρίζουμε τα βήματα της Βουλγαρίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χτίζουμε τη βιώσιμη ειρήνη και ανάπτυξη στην περιοχή. Αγωνιζόμαστε για το ειρηνικό μέλλον που ανήκει κυρίως στους νέους. Τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη και το μέλλον της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια".

    Η κ. Μιχαήλοβα επεσήμανε ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική για τη Βουλγαρία γιατί πέφτουν τα σύνορα και πρόσθεσε ότι ανοίγεται η προοπτική για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφερόμενη στη συνάντηση, Ελλήνων και Βουλγάρων φοιτητών, που θα γίνει το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι "στους νέους αυτούς στηρίζουμε τις ελπίδες για συντομότερη ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το χτίσιμο της γέφυρας για ένα κοινό μέλλον, ήσυχο και με προοπτική.

    Από τη βουλγαρική πλευρά των συνόρων έγινε επίσημη τελετή και μικρή γιορτή παρουσία της υπουργού Εξωτερικών, η οποία συμβολικά φύτεψε και ένα δένδρο. Από ελληνικής πλευράς εκτός από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη, παρόντες στην υποδοχή της κ. Μιχαήλοβα ήταν ο νομάρχης Σερρών, Αναστάσιος Καρυπίδης, ο δήμαρχος Ζήσης Μητλιάγκας, καθώς και δήμαρχοι της περιοχής.

    Παρόντες ήταν επίσης ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Κύριλ Τοπάλοφ και ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Ιλκο Σιβατσεφ.

    Μετά την τελετή υποδοχής στα σύνορα του Προμαχώνα οι δύο υπουργοί αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη όπου θα έχουν συνομιλίες στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ενώ θα γίνει και συνάντηση ομάδων φοιτητών από τη Βουλγαρία και τη Θεσσαλονίκη.

    [04] ΣΤΑ ΠΕΡΥΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2001 (11:44 UTC+2)

    Φωτογραφία: Αγορά πασχαλινών αυγών

    Στα περυσινά επίπεδα θα κυμανθεί και φέτος το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Flash" η υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη. Η κ.Αποστολάκη εκτίμησε ότι υπάρχει ομαλότητα και επάρκεια στην αγορά κρεάτων.

    Πάντως, εντείνονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, της αγορανομίας και αστυκτηνιάτρων στην πασχαλινή αγορά για τις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής έχουν μπλε σφραγίδα, ενώ τα εισαγωγής πράσινη. Επίσης, το υπουργείο Γεωργίας αναφέρει πως δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τον αφθώδη πυρετό καθώς δεν υπάρχουν εισαγωγές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [05] Η ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Βουκουρέστι, 10 Απριλίου 2001 (21:10 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο νέος πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντίμιρ Βαρόνιν διόρισε σήμερα τον 37χρονο επιχειρηματία Βασίλι Τάρλεφ νέο πρωθυπουργό της χώρας.

    Ο Τάρλεφ, διευθυντής του εργοστασίου παραγωγής γλυκών «Μπουκούρια» θα διαδεχθεί τον μεταρρυθμιστή Ντουμίτρου Μπράγκις αν η βουλή εγκρίνει την υποψηφιότητα του αύριο.

    Σημειώνεται ότι οι Κομμουνιστές έχουν 64 από τις 101 έδρες της Βουλής.

    [06] ΤΖΙΝΤΖΤΣ: Η ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Βουδαπέστη, 10 Απριλίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Η σερβική κυβέρνηση θα σεβαστεί το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για το ενδεχόμενος αποχώρησης του Μαυροβουνίου από τη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

    "Αποδεχόμαστε τη γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών του Μαυροβουνίου", τόνισε σε συνέντευξη τύπου μετά από τη συνάντηση που είχε στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Ορμπαν.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς σχεδιάζει να προκηρύξει δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Απριλίου.

    "Η θέση της κυβέρνησής μας είναι ότι πρέπει να επιλύσουμε αυτή τη διαφορά με ειρηνικό τρόπο. Φυσικά, θέση μας είναι ότι το ενωμένο κράτος θα εξακολουθήσει να υπάρχει", είπε ο κ. Τζίντζιτς.

    "Αλλά αν οι πολίτες του Μαυροβουνίου αποφασίσουν υπέρ ενός ανεξάρτητου κράτους, όσον αφορά εμάς, ας τους αφήσουμε να ιδρύσουν το ανεξάρτητο κράτος τους. Η πλειοψηφία των κατοίκων του Μαυροβουνίου θα πρέπει να αποφασίσει σε τι είδους κράτους θέλει να ζήσει", τόνισε.

    Ο κ. Τζίντζιτς υπογράμμισε ότι η Σερβία εξέτασε τις σχέσεις της με το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο των προσπαθειών για ένταξη στην Ευρώπη.

    "Οσον αφορά τα ενδεχόμενα προβλήματα στο μέλλον μεταξύ Βελιγραδίου και Ποντγκόριτσας, μπορώ να πω σίγουρα ότι η Σερβία - οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση αυτή της σχέσης - θα κάνει τα πάντα για την προοπτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση", πρόσθεσε.

    "Δεν πρόκειται να πιεστούμε, δεν θα θέλαμε να ασκήσουμε πίεση, ούτε πριν, ή κατά την προεκλογική εκστρατεία, ούτε στη διάρκεια των εκλογών. Δεν θα θέλαμε να επηρεάσουμε τους πολίτες του Μαυροβουνίου", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας παρατήρησε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο, απτό παράδειγμα βασικών διαφορών στις απόψεις Βελιγραδίου και Ποντγκόριτσας και εκτίμησε ότι η παρούσα κατάσταση είναι το τελευταίο απομεινάρι της πολιτικής του Μιλόσεβιτς.

    "Μερικές φορές βάζεις το πόδι στα φρένα, αλλά το αυτοκίνητο εξακολουθεί να ολισθαίνει", είπε χαρακτηριστικά.

    [07] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΣΕ ΑΛΒΑΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Τίρανα, 10 Απριλίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Οι αρχές του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής δεν επέτρεψαν την είσοδο στην Ελλάδα του Αλβανού ποδοσφαιριστή της ομάδας Ελμπασάν Σκελίμ Χαϊντάρι και μάλιστα έσκισαν το διαβατήριο του, γράφει η αλβανική εφημερίδα "Σέκουλι".

    "Το μόνο επιχείρημα των Ελλήνων ήταν ότι το διαβατήριο δεν ήταν σωστό, χωρίς όμως να δώσουν άλλες εξηγήσεις", προσθέτει η "Σέκουλι".

    [08] ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Ουάσιγκτον, 10 Απριλίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Mεγαλύτερη δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια πρότεινε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη και "αρχιτέκτονας" της Συμφωνίας του Ντέιτον για τη Βοσνία Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε άρθρο του στην εφημερίδα "The New York Times".

    Ο κ. Χόλμπρουκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τόνισε ότι το μόνο που τον ανησυχεί σήμερα όσον αφορά τη Συμφωνία του Ντέιτον είναι η μη σύλληψη των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

    Σε περίπτωση που ο Κάρατζιτς συλληφθεί, ανέφερε στο άρθρο, η εφαρμογή της Συμφωνίας θα είναι περισσότερο αποτελεσματική, ενώ θα οδηγήσει και στην αποχώρηση περίπου 5.000 αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή.

    "Είναι γεγονός ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ηγέτες έχουν επιδείξει απροθυμία να τον συλλάβουν, προβάλλοντας τους κινδύνους και τις δυσκολίες συντονισμού τους με τους Γάλλους στον τομέα ελέγχου των οποίων κρύβεται. Η αποτυχία της σύλληψης των Κάρατζιτς και Μλάντιτς αποδεικνύει πως η αδράνεια μπορεί να αποτελεί μία πολιτική απόφαση με σοβαρές συνέπειες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ οφείλουν να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στα Βαλκάνια", υπογράμμισε.

    Στο άρθρο του ο κ. Χόλμπρουκ επισήμανε: "Ενας πέμπτος Βαλκανικός πόλεμος μαίνεται τώρα στην ΠΓΔΜ, ενώ η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει προκλήσεις στη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο.

    Στη Βοσνία η πρόκληση προέρχεται από τους Κροατοβόσνιους που επιδιώκουν να καταστρέψουν την Κροατο - Μουσουλμανική Ομοσπονδία.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Τζουκάνοβιτς κινείται σταδιακά προς την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

    Τη μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί η ΠΓΔΜ. Στην περίπτωσή της η Ουάσιγκτον πρέπει να ορίσει έναν αντιπρόσωπο που να συνεργάζεται με τον Χαβιέρ Σολάνα της Ε.Ε. Σε περίπτωση που στην παρούσα φάση αφεθούν όλες οι διπλωματικές ενέργειες αποκλειστικά στην Ευρώπη, η Ουάσιγκτον διακινδυνεύει να επαναλάβει το λάθος του 1991, που οδήγησε σε πόλεμο.

    Στο Κόσοβο, τέλος η εκεχειρία είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί. Οπως στην ΠΓΔΜ έτσι και στο Κόσοβο οι ΗΠΑ, των οποίων η επιρροή στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από αυτή της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης".

    "Αναγνωρίζω ότι αυτά που ανέφερα προηγουμένως συνηγορούν στην αύξηση του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, σε συνεργασία με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους. Αυτή είναι η ίδια άποψη που εξέφραζα και ως κυβερνητικός αξιωματούχος. Ολοκληρώνοντας το ερώτημα, εάν τα Βαλκάνια έχουν τόσο μεγάλη σημασία για εμάς, που να αιτιολογούν το ρίσκο και το κόστος που πρέπει να αναληφθούν. Θεωρώ ότι τα Βαλκάνια έχουν μεγάλη σημασία, επειδή η ευρωπαϊκή σταθερότητα παραμένει σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία δεν έληξαν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε εγκληματικά στοιχεία στα Βαλκάνια, περιοχή που βρίσκεται στα όρια ευθύνης του ΝΑΤΟ, το μόνο δίλημμα, κατά την άποψή μου, είναι η έγκαιρη ανάμιξη με μικρό κόστος ή καθυστερημένη ανάμιξη με μεγάλο κόστος", κατέληξε ο κ. Χόλμπρουκ.

    [09] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΓΙΑ 8η ΜΕΡΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 10 Απριλίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Συνεχίζεται για 8η μέρα η απεργία των φοιτητών και πανεπιστημίων των καθηγητών της Αλβανίας, γράφει η αλβανική εφημερίδα "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε".

    Οι καθηγητές ζητούν αύξηση του μισθού τους, ενώ οι φοιτητές ζητούν αυτονομία των πανεπιστημίων, κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, υποτροφίες για τους φοιτητές που συμπληρώνουν τα κριτήρια και αλλαγή του κανονισμού των πανεπιστημίων.

    [10] ΣΥΝΤΑΞΗ 50.000 ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ

    Τίρανα, 10 Απριλίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Στις 50.000 δραχμές έφτασε η σύνταξη των μελών της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα, ενώ ήταν 40.000 δραχμές μέχρι τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, γράφει η αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιόν", σε άρθρο της με τίτλο "Η Ελλάδα δίνει 50.000 δρχ σύνταξη στους κατοίκους της Χιμάρας".

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ελληνική επιρροή στην περιοχή αυξάνεται συνεχώς και χρησιμοποιεί τη χορήγηση της σύνταξης ως παράδειγμα. "Το ελληνικό κράτος κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών μετά από τις δημοτικές εκλογές της 1ης και 15ης Οκτωβρίου δεν έμεινε αδιάφορο απέναντι στο πρόβλημα της ελληνικής μειονότητας σε αυτή την περιοχή. Ο αντιπρόεδρος της "Ομόνοιας" Βασίλης Μπολάνο, πρώην υποψήφιος του ΚΕΑΔ για δήμαρχος της Χειμάρρας στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, δηλώνει ότι η "Ομόνοια" είναι δυσαρεστημένη για τον αριθμό της ελληνικής μειονότητας σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Παραταύτα οι κάτοικοι της Χειμάρρας επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό κράτος κάνει τα πάντα για την άσκηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης επιρροής σε αυτή την περιοχή", σημειώνει η εφημερίδα.

    Το άρθρο αναφέρεται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Χειμάρρας, τονίζοντας ότι στην περιοχή υπάρχει έλλειψη νερού και ηλεκτρικού και δεν πιάνουν αλβανικά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    [11] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΠΡΟΚΡΙΘΟΥΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Πρόωρη ανάσταση θέλουν οι φίλαθλοι του Ηρακλή, που αντιμετωπίζουν αύριο στο θεσμό του κυπέλλου Ελλάδας τον Ολυμπιακό. "Αν θέλει ο Θεός να περάσουμε στο κύπελλο πιάνοντας καλή απόδοση. Με την βοήθειά του θα μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι καλό", τόνισε ο προπονητής του Ηρακλή, Αγγελος Αναστασιάδης σήμερα λίγο πριν φύγει για την Αθήνα και συνέχισε: "Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δεν μας δίνει πολλά περιθώρια για να κάνουμε πολλά όνειρα. Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι, γιατί γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει Ολυμπιακός και ποιές είναι οι δυνατότητές του. Όμως εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε πολλές επιλογές και αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα. Αλλά η ζωή είναι ένας αγώνας και εμείς οφείλουμε να αγωνιστούμε για το καλύτερο".

    [12] ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Σύσκεψη για την αναζήτηση χώρων, όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό την προεδρία του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει καταγραφή των εκτάσεων που υπάρχουν στα όρια του δήμου Θέρμης, ενημέρωση από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και διερεύνηση από τον Οργανισμό σε περιοχές του δήμου Θέρμης και επαρχίας Λαγκαδά.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι πρυτάνεις των δύο πανεπιστημίων, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Τσιότρας, ο έπαρχος Λαγκαδά, Δημήτρης Μαυροματίδης, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και των διευθύνσεων Πολεοδομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και τοπογραφικής υπηρεσίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

    [13] Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Παρίσι, 10 Απριλίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Πολλαπλασιάζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, ενώ ο υπερεθνικιστικός συνασπισμός που βρίσκεται στην εξουσία φαίνεται ανίκανος να ικανοποιήσει τις πλέον βασικές ανάγκες του πληθυσμού.

    Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας "Les Echos" για την κρίση που περνάει η Τουρκία.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ανίκανες να λύσουν τους γόρδιους δεσμούς που μπλοκάρουν την ανάπτυξη της χώρας και ότι οι Τούρκοι ηγέτες προσπαθούν όλο και με μεγαλύτερη δυσκολία να διατηρήσουν το υπάρχον καθεστώς πραγμάτων.

    "Θα πρέπει", επισημαίνεται στο δημοσίευμα, "αν θέλουν σταδιακά να ενταχθούν στην Ε.Ε. να πάψουν να αντιστέκονται στις αλλαγές και να αντιμετωπίσουν με κουράγιο την πραγματικότητα σχετικά με την υπόθεση της Αρμενίας, της Κύπρου και των Κούρδων, της διαφθοράς ή της θέσης του στρατού στη ζωή του έθνους".

    Σε δημοσίευμα για την κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας η γαλλική εφημερίδα "Liberation" αναφέρει: "Οι Τούρκοι δεν πάνε καλά. Νόμισμα υποτιμημένο, πληθωρισμός και ανεργία πλήττουν τη χώρα".

    Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στην οικονομική κρίση στην Τουρκία και τις πολιτικές εσωτερικές εξελίξεις, καθώς και την έντονη δυσαρέσκεια του λαού, ο οποίος είναι βασικός αποδέκτης της κρίσης.

    [14] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ INTERNET CAFE ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ''ΓΕΡΜΑΝΟΣ''

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Τη δημιουργία Internet Cafe σε Ελλάδα, Κύπρο, Ουγγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και Βουλγαρία, προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Ομιλος ''Γερμανός'' και η διεθνής αλυσίδα Internet Cafι easyEveryting.

    Ειδικότερα, εντός του τρέχοντος έτους θα λειτουργήσουν τα δύο πρώτα internet cafe στην Αθήνα και την Βουδαπέστη, για τα οποία θα επενδυθούν 500 εκατ. δρχ. Τα υπόλοιπα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως το τέλος του 2002.

    Σημειώνεται ότι το δίκτυο των easyEverything αποτελείται από 20 καταστήματα στην Ευρώπη και ένα στη Νέα Υόρκη, που δέχονται δύο εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα.

    [15] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

    Τίρανα, 10 Απριλίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Ξεκίνησε χθες στην Αλβανία η σύσταση των εκλογικών επιτροπών της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς, ωστόσο, τη συμμετοχή των εκπροσώπων των περισσότερων πολιτικών κομμάτων της αντιπολιτευόμενης δεξιάς.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Νταλίπι, κατά την πρώτη μέρα συστάθηκαν 86 εκλογικές επιτροπές από τις 386 που θα έπρεπε να είχαν συσταθεί.

    [16] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 3.500 ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 10 Απριλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Περίπου 2 χρόνια μετά τον τερματισμό του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, 3.525 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

    Δημοσιεύοντας τη δεύτερη έκδοσή της, "Βιβλίο Αγνοουμένων", η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε ότι όσο δεν υπάρχουν πληροφορίες για το που βρίσκονται, τόσο αυξάνει η απελπισία των συγγενών τους.

    "Οσο περνάει ο καιρός, η αγωνία των οικογενειών τους εντείνεται. Δεν είναι σε θέση να προγραμματίσουν τη ζωή τους, εφόσον δεν γνωρίζουν αν οι συγγενείς τους έχουν πεθάνει ή ζουν", δήλωσε η επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Πρίστινα Ελίζαμπεθ Τουίντς.

    "Είναι μία τραγωδία που πλήττει χιλιάδες οικογένειες στο Κοσσυφοπέδιο και μία συνέπεια της σύγκρουσης που διαρκεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί", τόνισε.

    Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στο Κόσοβο και τη Σερβία με την ελπίδα συλλογής περισσότερων πληροφοριών για το που ενδεχομένως βρίσκονται οι αγνοούμενοι.

    Στη λίστα με τους αγνοούμενους είναι καταγεγραμμένοι 2.746 Αλβανοί, 516 Σέρβοι, 137 Ρομ και 126 άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων ισλαμιστών ορεσίβιων, γνωστών ως Γκοράνι, Βόσνιων, Τούρκων και Μαυροβούνιων.

    Στην πρώτη έκδοση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2000, συμπεριλαμβάνονταν 3.368 αγνοούμενοι.

    Από τότε 484 υποθέσεις διαλευκάνθηκαν, αλλά 646 νέα ονόματα έχουν καταγραφεί, δήλωσε η εκπρόσωπος της ICRC Καρολίν Ντουιλέζ.

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συνεργάζεται για το θέμα των αγνοουμένων με ειδική μονάδα της αστυνομίας των ΗΕ στο Κόσοβο.

    [17] ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΤΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Τίρανα, 10 Απριλίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό, Ιλίρ Μέτα, με εκπροσώπους του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού κόμματος, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Εξωτερικών υποθέσεων, Σαμπρί Γκόντο, συναντήθηκε ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ για τα Σκόπια, Ρόμπερτ Φρόουικ.

    Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρονται στις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες "όλα τα αλβανικά πολιτικά κόμματα, εκφράστηκαν υπέρ της λύσης της κρίσης (στην ΠΓΔΜ) μόνο με ειρηνικά μέσα και πολιτικό διάλογο".

    Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στα Τίρανα αναφέρθηκε και για τα αιτήματα που παρουσίασε στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών της ΠΓΔΜ, Αρμπέν Τζαφέρι, όπως οι αλλαγές του συντάγματος, η απογραφή του πληθυσμού και η αμνηστία για όλους τους Αλβανούς.

    Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, ο κ. Μεϊντάνι δήλωσε ότι "η πολιτική, οικονομική και ηθική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς την ΠΓΔΜ σημαίνει ότι η υπογραφή συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθερότητας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση του διαλόγου για συγκεκριμένα ζητήματα, η επίλυση των οποίων θα διασφαλίσει τη δημιουργία στην ΠΓΔΜ, πολιτισμένου κράτους, όπου όλοι οι κάτοικοι θα έχουν ίσα δικαιώματα".

    [18] ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Θετικό ήταν και το δεύτερο δείγμα των ούρων του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Θόδωρου Ζαγοράκη από το ντόπινγκ κοντρόλ μετά το παιχνίδι της ομάδας του με την Καλαμάτα.

    Ετσι και ενώ όλοι περίμεναν μόνο τον προπονητή της ΑΕΚ, Τόνυ Σαβέβσκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σε αυτήν παρουσιάστηκαν ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Στράτος. Ο τελευταίος ανέφερε σχετικά: "Η ΑΕΚ ΠΑΕ ανακοινώνει ότι το δείγμα ούρων του ποδοσφαιριστή της ομάδας μας, Θοδωρή Ζαγοράκη, κατά τον έλεγχο ντόπινγκ μετά το παιχνίδι με την Καλαμάτα, βρέθηκε θετικό στην ουσία τεστοστερόνη. Η ΑΕΚ ΠΑΕ ενημέρωσε τον ποδοσφαιριστή ο οποίος μας δήλωσε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχει κάνει χρήση αναβολικών ουσιών. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης είχε δηλώσει τις πέντε φαρμακευτικές ουσίες που πήρε προκειμένου να ξεπεράσει την ίωση που τον ταλαιπωρούσε. Η ΠΑΕ ΑΕΚ θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες".

    Αμέσως μετά το Νίκο Στράτο το λόγο πήρε ο άσος της Ενωσης, Θόδωρος Ζαγοράκης: "Δεν έχω σχέση με τέτοιες ουσίες. Τόσα χρόνια ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και ποτέ δεν έκανα χρήση τέτοιων ουσιών", δήλωσε.

    Μετά τις εξηγήσεις του κ. Στράτου και του Ζαγοράκη, ο προπονητής της ΑΕΚ, Τόνι Σαβέβσκι μίλησε για το παιχνίδι με τον Αρη: "Παίξαμε σοβαρά και πειθαρχημένα και πετύχαμε σπουδαία νίκη". Οσο για το θέμα της 3ης θέσης στη βαθμολογία ο κ. Σαβέβσκι επισήμανε: "Η 3η θέση στον πίνακα της βαθμολογίας ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί. Όλα θα εξαρτηθούν βάσει κάποιων άλλων αποτελεσμάτων".

    [19] "ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ" ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 10 Απριλίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Πάνω από τις 10.000 μονάδες βρίσκεται ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, μετά από τρεις εβδομάδες, γεγονός που αναπτερώνει το ηθικό του επενδυτικού κοινού, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τάση που επηρεάζει την αμερικανική αγορά.

    Η περίοδος των απογοητευτικών ανακοινώσεων των εταιριών και των άσχημων οικονομικών ειδήσεων - τονίζουν αναλυτές - φαίνεται να έχει περάσει, κάτι που "αποτυπώνεται" στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street.

    Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κατέγραφε από την αρχή της συνεδρίασης σημαντικά κέρδη άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας και αργότερα σημείωνε σημαντικά κέρδη της τάξης του 3,13%, διαμορφωμένος στις 10153.23 μονάδες.

    Από την άλλη πλευρά ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας "εκτοξεύτηκε", καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 6,53% και διαμορφωνόταν στις 113.95 μονάδες.

    Η πλειοψηφία των μετοχών που "απαρτίζουν" τον δείκτη αυτό έχουν διαμορφωθεί σε ελκυστικά επίπεδα και προσελκύουν το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανακούφισή τους για τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία τουλάχιστον μέχρι τώρα, εξελίσσεται ικανοποιητικά.

    [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 10 Απριλίου 2001 (20:14 UTC+2)

    "Η Ελλάδα δίνει 50.000 δραχμές σύνταξη στουςκατοίκους της Χειμμάρας" και "Οι πρεσβευτές Φρόοθικ και Λίμπρεχτ σε κοινή συνέντευξη τύπου" είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι της εφημερίδας "Κόχα Γιόν".

    Η "Γκαζέτα Σκιπτάρε" γράφει "Ετοιμη η συμφωνία για συνεργασία μεταξύ του πρωθυπουργού, Ιλίρ Μέτα, και του Αρμπεν Μαλάι" και "Τι είπε ο Γιάχο Σαχίλι πριν σκοτώσει τον Αζέμ Χαϊντάρι".

    Η "Σέκουλι" γράφει "Η δεξιά μποϋκοτάρει - ακινητοποιείται η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή " και "Επίσκεψη Φρόουικ στα Τίρανα, συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας", ενώ η "Ζέρι ι Πόπουλιτ" τις δηλώσεις του Λουάν Ράμα "Το Σ.Κ. είναι σε θέση να κυβερνήσει τη χώρας", "140 εκατομ. δολαρια κάθε χρόνο οι ξένες επενδύσεις στην Αλβανία", "Αρχισε η σύσταση των εκλογικών επιτροπών της τοπικής αυτοδιοίκησης".

    Στην πρώτη σελίδα της "Αλμπάνια" αναφέρεται "Συζητήσεις μεταξύ των δεκιών πολιτικών κομμάτων για προεκλογική συνεργασία", ενώ η "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε" ότι "Συνεχίζεται η απεργία των φοιτητών και καθηγητών των πανεπιστημίων", "Συνάντηση Μπερίσα - Φρόουικ για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ".

    Η "Ρεπουμπλίκα" γράφει "Φρόουικ, ο διαπραγματευτής του ΟΑΣΕ για την επίλυση της κρίσης στην ΠΓΔΜ" και η "Κοριέρι" ότι "Τα δεξιά κόμματα συζητούν για τη φόρμουλα προεκλογικής συνεργασίας".

    [21] ΤΕΤΑΡΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΗΡΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΡΙΒΕΝΙΚ

    Πρίστινα, 10 Απριλίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Ενας ηλικιωμένος άντρας που είχε τραυματιστεί τον περασμένο μήνα σε επίθεση με ολμοβόλα στο χωριό Κρίβενικ στα σύνορα Κοσόβου - ΠΓΔΜ υπέκυψε στα τραύματά του.

    Ο Ραϊφ Θάτσι, 71 ετών πέθανε σε νοσοκομείο της Πρίστινα όπου νοσηλευόταν με τραύματα στο στομάχι.

    Στην ίδια επίθεση, στις 29 Μαρτίου στο χωριό Κρίβενικ έχασαν τη ζωή τους άλλοι τρεις πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός εικονολήπτης Κέρεμ Λιούτον και τραυματίστηκαν 20.

    Το ΝΑΤΟ, διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για την αιματηρή επίθεση στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου, σε περιοχή που περιφρουρείται από την KFOR.

    Κάτοικοι του χωριού Κρίβενικ κατηγορούν τις στρατιωτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, αν και τα Σκόπια αρνούνται ότι ο στρατός άνοιξε πυρ από θέσεις κοντά στο χωριό Γκρατσάνι της ΠΓΔΜ στα σύνορα με το Κόσοβο, απ' όπου προσπαθούσαν να εκδιώξει τους Αλβανούς αντάρτες.

    Από τα Σκόπια έγινε γνωστό ότι στρατιώτες της ΠΓΔΜ εντόπισαν κοντά στο χωριό, την ώρα της επίθεσης ομάδα 30 αντρών, που εκτιμάται ότι ήταν Αλβανοί αντάρτες και φορούσαν στολές του στρατού της ΠΓΔΜ.

    [22] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Με σημαντικά κέρδη "τερμάτισε" η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στις σημερινές συνεδριάσεις, καθώς το επενδυτικό κοινό εξέλαβε τα θετικά "μηνύματα" διαφόρων εταιριών. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε σήμερα στις αγορές της "γηραιάς ηπείρου" είναι η θετική πορεία που κατέγραψαν, αλλά και τα σημαντικά κέρδη με τα οποία ενισχύθηκαν.

    Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,3%, με τις μετοχές των εταιριών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου - μεταξύ αυτών η Energis και η Telewest Communications να "ηγούνται" της ανόδου.

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC -40 ενισχύθηκε σημαντικά κατά 2,7% με την εταιρία Alcatel και την Thomson Multimedia να πρωταγωνιστούν στην ανοδική αυτή πορεία. Στη Φρανκφούρτη ο X-DAX έκλεισε με κέρδη 2%, αγγίζοντας τις 5.897,09 μονάδες, με τη Deutsce Telecom να βρίσκεται μεταξύ των "κερδισμένων".

    Στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ έκλεισε με κέρδη της τάξης του 2,3%, ενώ η αγορά της Ζυρίχης ενισχύθηκε κατά 1,5%. Στο Μιλάνο ο δείκτης ΜΙΒ30 κατάφερε να ενισχυθεί κατά 1%.

    Ο FTSE Eurotop 300, στον οποίο περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες εισηγμένες της Ευρώπης, ενισχύθηκε κατά 2,4% με τις μετοχές των εταιριών υψηλής τεχνολογίας να του δίνουν την απαραίτητη "ώθηση".

    [23] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ Ι. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης για τη διάκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ παρέδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στον Ολυμπιονίκη, Ιωάννη Μελισσανίδη.

    Ο Μελισσανίδης δεν είχε μπορέσει να παραλάβει ο ίδιος το μετάλλιο κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής παράδοσης των τιμητικών διακρίσεων στους Θεσσαλονικείς Ολυμπιονίκες που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς του Σίδνεϊ, σε εκδήλωση του δήμου στο Βασιλικό Θέατρο το Μάρτιο, λόγω εισαγωγής του σε νοσοκομείο της Μόσχας για να υποβληθεί σε εγχείρηση.

    Ο κ.Παπαγεωργόπουλος, αφού ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του, του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, καθώς και ένα ακόμη μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2004.

    [24] ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Παρίσι, 10 Απριλίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανάπτυξη των νησιών αναφέρεται άρθρο της γαλλικής εφημερίδας "Le Figaro" με τίτλο: "Τα ευρωπαϊκά νησιά σε αναζήτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης" με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στη Γαλλική Βουλή για την Κορσική.

    Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται χάρτης της Μεσογείου με τα νησιά των κρατών - μελών της Ε.Ε., τα ποσοστά ανεργίας (1997) και το ΑΕΠ ανά κάτοικο σε σχέση πάντα με το μέσο ευρωπαϊκό.

    Στο κείμενο αναφέρεται ότι με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν τέθηκε θέμα για τα πολλά νησιά της. Μόνο με την ένταξη της Πορτογαλίας και της Ισπανίας τη δεκαετία του '80 τέθηκαν μία σειρά ερωτήματα σχετικά με την εύνοια των νησιών τους, κάτι που έριξε νέο φως στο θέμα αυτό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 10 April 2001 - 18:13:52 UTC