Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ
  • [02] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [03] 110 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [05] ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: Η ΣΙΩΠΗΡΗ ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
  • [06] ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
  • [07] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΣτΕ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΓΔΜ-ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - Ν. ΣΕΡΒΙΑ
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  • [09] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [10] ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ
  • [11] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - ARCOR
  • [12] ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [13] ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ KFOR ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ 12 ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [14] ΝΕΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [16] Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΡΟΥΒΙΑ ΖΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ
  • [17] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ STAT
  • [18] ΕΛΛΗΝΟ - ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [19] Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  • [21] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
  • [22] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΣΤΟΝ Β. ΣΒΙΜΕΡ
  • [23] ΕΧΑΣΕ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Ο ΠΑΟΚ
  • [24] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΚΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [25] ΝΑΥΠΗΓΗΣΗ "ΖΟΥΜΠΡ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

  • [01] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2001 (12:35 UTC+2)

    Εκτακτα μέτρα ενόψει της εξόδου για το Πάσχα λαμβάνει και φέτος η διεύθυνση τροχαίας Θεσσαλονίκης στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

    Τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας θα εφαρμοστούν και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στους κύριους οδικούς άξονες που οδηγούν προς τις εξόδους της πόλης. Οπως ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση τροχαίας στη διάρκεια του τετραημέρου θα διενεργούνται σε 24ωρη βάση από συνεργεία της τροχαίας έλεγχοι αλκοτέστ, για υπερβολική ταχύτητα, παραβιάσεις σηματοδοτών, διπλών διαχωριστικών γραμμών, κ.α.

    Για την ασφάλεια των οδηγών και επιβατών Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων που θα ταξιδέψουν στην περιφέρεια για το Πάσχα με απόφαση των αρμόδιων αρχών θα απαγορευτεί η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων -σε συγκεκριμένα τμήματα των εθνικών οδών- στις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής. Η απαγόρευση αφορά όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, με εξαίρεση τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά των ΕΛΤΑ, διανομής τύπου και τα οχήματα μεταφοράς παστεριωμένου γάλακτος και νωπών κρεάτων.

    Συγκεκριμένα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή, από τις 16.00 μέχρι τις 21.00 το βράδυ στο ρεύμα εξόδου του δρόμου Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής (από την αερογέφυρα Ρυσιου μέχρι το 34ο χλμ) και στο ρεύμα εξόδου του δρόμου Θεσσαλονίκης-Καβάλας (από το 11ο χιλιόμετρο έως τη γέφυρα του Στρυμόνα).

    Τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 17.00 μέχρι τις 22.00 στα ρεύματα εισόδου των παραπάνω τμημάτων στους ίδιους δρόμους.

    Η τροχαία συνιστά στους οδηγούς και φέτος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς -σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας- η έξοδος αλλά και η επιστροφή κατοίκων αστικών κέντρων που θα κινηθούν στην επαρχία θα διεξαχθεί κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της περιορισμένης ορατότητας.

    [02] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2001 (16:24 UTC+2)

    Φωτογραφία: Δημήτρης Ρέππας

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Δεν σχολιάζουμε τις θέσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με τις παρατηρήσεις που έκανε ο κ. Στεφανόπουλος κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, όσον αφορά το ασφαλιστικό.

    Οπως διευκρίνισε ο κ.Ρέππας, απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξ όσων ο ίδιος γνωρίζει δεν έχει κάνει καμία παρατήρηση και επεσήμανε ότι είναι γνωστό ότι ο κ.Στεφανόπουλος έχει κοινωνική ευαισθησία, όπως έχουμε όλοι μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα, με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θίγονται ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι επιλογές της κυβέρνησης, πρόσθεσε, θα γίνουν με γνώμονα τους κανόνες της κοινωνικής δικαιοσύνης, που αφορούν τόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που μπορεί να υπάρχουν σε ένα σύστημα και πρέπει να εξαλειφθούν.

    Ο υπουργός Τύπου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις θέσεις της για το ασφαλιστικό μετά το Πάσχα και ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη του Πάσχα θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, όπου θα οριστεί το πλαίσιο, βάσει του οποίου θα διεξαχθεί ο διάλογος που θα ακολουθήσει. Επομένως, οποιαδήποτε συζήτηση για τις θέσεις της κυβέρνησης είναι πρόωρη, ανέφερε ο κ.Ρέππας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το πρώτο μέρος της μελέτης που αφορά τη διαπίστωση για το πως έχει η κατάσταση και έρχεται στο υπουργείο Εργασίας κατά τμήματα και η μελέτη του βρετανικού οίκου για το τι πρέπει να γίνει.

    Οσον αφορά το έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Εργασίας προς την Ε.Ε. για την αναθεώρηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι σύνηθες να ανταλλάσσονται έγγραφα μεταξύ των υπηρεσιών της Ε.Ε. και των υπηρεσιών της χώρας μας. "Τέτοια έγγραφα αφορούν επισημάνσεις, προτάσεις και προβληματισμούς, ενώ το συγκεκριμένο έγγραφο το έχει απστείλει ο κ.Τήνιος και αναφέρεται σε ένα θέμα που απασχολεί και εμάς και άλλες χώρες της Ε.Ε.

    [03] 110 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Αγκυρα, 11 Απριλίου 2001 (14:56 UTC+2)

    Περισσότερα από 110 άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη σημερινή διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των χειρισμών της τουρκικής κυβέρνησης στην οικονομική κρίση στην οποία έχει περιπέσει τους τελευταίους μήνες η γειτονική χώρα.

    Όπως μάλιστα αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, σε κάποια φάση της διαδήλωσης, οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, όταν οι χιλιάδες έμποροι που κατέβηκαν στους δρόμους της τουρκικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, έβαλαν φωτιά στο πλακάτ που κρατούσαν και άρχισαν να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς.

    «Κάτω η κυβέρνηση», «Όχι στη φτώχεια και τη διαφθορά» και «Ανοιξε τα μάτια σου Τουρκία», ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος.

    Σ.Π.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Aθήνα, 11 Απριλίου 2001 (14:05 UTC+2)

    Τις εξελίξεις στα Βαλκάνια συζήτησαν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Καναδός ομόλογός του Αρθρουρ Ινγκλετον.

    Ο κ. Τζοχατζόπουλος ενημέρωσε τον Καναδό υπουργό για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην περιοχή ενώ ο κ. Ινγκλετον χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ελλάδας να προωθήσει ως ένα νέο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία την αφαίρεση των ναρκών κατά προσωπικού. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν επίσης ζητήματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Καναδά.

    [05] ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: Η ΣΙΩΠΗΡΗ ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2001 (14:09 UTC+2)

    H οστεοπόρωση είναι μία κατάσταση η οποία δεν είναι δυνατόν να θεραπευθεί αλλά μπορεί να προληφθεί αν σταματήσει η απώλεια οστικής μάζας. Πρόκειται για μία σιωπηρή μεταβολική νόσο η οποία δεν παρουσιάζει συμπτώματα και οφείλεται στη απώλεια οστικής μάζας, γεγονός που οφείλεται στο γήρας ή σε δευτερογενή αίτια. Η οστεοπόρωση πλήττει όλους τους ανθρώπους αλλά φαίνεται ότι προτιμά τις γυναίκες με συχνότητα εμφάνισης μία στις δύο ενώ χτυπά μόνο ένα στους οκτώ άντρες. Αυτά επισήμανε ο ορθοπαιδικός χειρούργος και πρόεδρος της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης Γεώργιος Λατσός σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το συνέδριο " Από το οστεοκύτταρο μέχρι την αποκατάσταση" που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 18-21 Απριλίου. Ο κ Λατσός υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης πρέπει να είναι προληπτική.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν θέματα από όλο το φάσμα της ορθοπαιδικής, με αρχή τη διάπλαση του οστού και τις διαμαρτίες του, το μεταβολισμό, τις κακώσεις, τις εκφυλίσεις και τις φλεγμονές που υφίσταται και τέλος την αποκατάσταση των αρρώστων. Μία από τις σπουδαιότερες κατακτήσεις της ορθοπαιδικής που θα αποτελέσει αντικείμενο ευρείας συζήτησης στο συνέδριο είναι η τοποθέτηση τεχνητών αρθρώσεων στον ανθρώπινο σκελετό, η ολική αρθροπλαστική, όπως ονομάζεται η επέμβαση αυτή στην ιατρική ορολογία. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα στις αρθροπλαστικές είναι πολύ καλά ανεκτά και εύκολο να αντικατασταθούν κατά τμήματα και συνήθως δεν απαιτείται αναθεώρηση τους μετά από 7-10 χρόνια.

    [06] ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Η μεταφορά νερού μέσω της ΕΥΔΑΠ για την ύδρευση των νησιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίακατά τους θερινούς μήνες και η πραγματοποίηση γεωτρήσεων για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών αποφασίστηκε στη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ υπό την προεδρία του Κώστα Λαλιώτη.

    Περαιτέρω, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με ευθύνη των αρμοδίων φορέων, (Υπουργείων, Οργανισμών, Περιφερειών, Νομαρχιών, Δήμων κλπ) για την μείωση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με συγκεκριμένα προγράμματα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων και να προωθηθούν τα ειδικά σχέδια διαχείρισης υδάτινων που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Γεωργίας για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων όπως αυτά έχουν ιεραρχηθεί για συγκεκριμένες περιοχές.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Κώστας Καϊσερλης, Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης, Περιβάλλοντος Ηλίας Ευθυμιόπουλος και Δημοσίων Εργων Νάσος Αλευράς.

    Η διϋπουργική επιτροπή θα συνέλθει αμέσως μετά το Πάσχα για την παρακολούθηση της εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων, καθώς και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων της Χώρας, σε συνδυασμό με την συγκρότηση του αντίστοιχου Εθνικού Φορέα Διαχείρισης.

    [07] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΣτΕ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΓΔΜ-ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - Ν. ΣΕΡΒΙΑ

    Βουκουρέστι, 11 Απριλίου 2001 (20:51 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κρίση στην ΠΓΔΜ, στο Κοσσυφοπέδιο και στη Νότια Σερβία με κοινή διακήρυξη τους μετά τη συνάντηση στο Βουκουρέστι του πρόεδρου του ΟΑΣΕ, Μιρτσέα Γκεοάνα, του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ Αντριαν Σέβεριν και του ΓΓ του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ και του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ Ράσελ Τζόνστον.

    Ο ΟΑΣΕ και το ΣτΕ ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν τις χώρες των Βαλκανίων μέσα από τα προγράμματα τους και όσον αφορά στη Λευκορωσία ζήτησαν από το Μίνσκ να αποσύρει νόμο που δεν επιτρέπει την βοήθεια από το εξωτερικό στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

    Βουκουρέστι, 11 Απριλίου 2001 (20:47 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου θα δώσει στη Ρουμανία οικονομική βοήθεια 300 εκατομμυρίων γαλλικών Φράγκων (δύο δισεκατομμύρια λέι) για την ενίσχυση σχεδίων για την προστασία των παιδιών ανακοίνωσε η Υπηρεσία της Ρουμανίας για την Προστασία και Υιοθεσία Παιδιών (ΝΑCPA).

    Ο υπουργός Αμυνας του Λουξεμβούργου Τσάρλς Γκέρενς συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο της ΝΑCPA Μπραντούσα Πρεντέσκου και του ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας του.

    Ο Γκέρενς και η σύζυγός του οι οποίοι επισκέπτονται τη Ρουμανία είχαν υιοθετήσει δυο μικρά κοριτσάκια από τη χώρα και συναντήθηκαν τώρα με τους φυσικούς τους γονείς και με τους γιατρούς που τα περιποιήθηκαν πριν δοθούν για υιοθεσία.

    [09] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Σόφια, 11 Απριλίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας Μίχο Μίχοφ συναντήθηκε σήμερα στη Σόφια με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μιχαήλ Ποπέσκου.

    "Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο βουλγαρικός και ο ρουμανικός στρατός είναι ίδια και δεν είμαστε ανταγωνιστές, αλλά συνεταίροι στο δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ", τόνισε ο Ρουμάνος αξιωματούχος.

    Οι δυο άνδρες εξέτασαν τις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη στις χώρες τους στον τομέα της άμυνας και συμφώνησαν για τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και άλλων μορφών συνεργασία μεταξύ του βουλγαρικού και του ρουμανικού στρατού. Το 2002 θα πραγματοποιηθούν κοινά βουλγαρο- ρουμανικά γυμνάσια με την επωνυμία "Φρουρός της Μαύρης Θάλασσας".

    Στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Σόφια ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ρουμανίας θα γίνει δεκτός και από τον υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας Μπόικο Νόεφ και θα επισκεφτεί στρατιωτικές σχολές της χώρας.

    Κ.Κ.

    [10] ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Δέκα ημέρες πριν την έναρξη του βαλκανικού πρωταθλήματος ανωμάλου δρόμου για βετεράνους αθλητές και ακόμη δεν έχει έρθει στη Θεσσαλονίκη η προκήρυξη του αγώνα! Αρχικά το πρωτάθλημα ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης στις 29 Απριλίου, ενώ για διάφορους λόγους που δεν έγιναν ακόμη γνωστοί η τέλεση του πρωταθλήματος θα γίνει στις 22 Απριλίου στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

    Με δεδομένο ότι η διεξαγωγή ενός βαλκανικού πρωταθλήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση και μια ενδεχόμενη αποτυχία έχει αρκετές πιθανότητες να βλάψει την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, καθώς και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, οφείλουν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης εκτός της πλήρους ενημέρωσης των βαλκανικών χωρών να κάνουν και όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε το πρωτάθλημα να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία...

    "Ευχόμαστε και ελπίζουμε οι κάποιοι φόβοι που έχουμε για τη μη ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος να μην επαληθευτούν και να μην γίνουμε μάντεις κακών οιωνών", τονίζει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του συνδέσμου βετεράνων αθλητών στίβου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Καρπασίτης.

    [11] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - ARCOR

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Α.Ε. και του κ. Νίκου Αρβανιτόπουλου της ARCOR INTERNATIONAL S.A.. Ο κ. Αρβανιτόπουλος προτίθεται να αγοράσει την έκταση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στη θέση Σωρός Βόλου προκειμένου να την αξιοποιήσει τουριστικά.

    Στους στόχους του κ. Αρβανιτόπουλου περιλαμβάνεται η ανάληψη των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών (εξασφάλιση οικοδομικών και άλλων αδειών από τις αρμόδιες αρχές, προετοιμασία αρχιτεκτονικών σχεδίων κλπ) προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση και εκμετάλλευση του ακινήτου, με τη δημιουργία σύγχρονου ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

    Η προτεινόμενη επένδυση εκ μέρους της ARCOR INTERNATIONAL θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων, συνεδριακό κέντρο 1.000 θέσεων, πρωταθλητικό γήπεδο γκόλφ 18 οπών, μαρίνα, κέντρο θαλασσοθεραπείας και άλλες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις.

    [12] ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

    Κωνσταντινούπολη, 11 Απριλίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Εκκληση προς τις τουρκικές αρχές για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης απηύθυναν Αμερικανοί γερουσιαστές μετά από συνάντηση τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

    "Δώσαμε εντολή στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία να καταστήσει θέμα άμεσης προτεραιότητας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής", δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζίμυ Ντάνκαν, μετά την συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισκέφθηκαν, συνοδευόμενοι από τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Φράνκ Ουρμπαντσιτς, οι γερουσιαστές Τζίμι Ντάνκαν, Χάρολντ Ρότζερς, Σόνυ Κάλλαχαν, Τζι Ντι Χέιγουορθ, Ρον Λιούις, Εντ Πάστορ, Μάρτιν Σάμπο και Ε. Κλέι Σώ.

    [13] ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ KFOR ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ 12 ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 11 Απριλίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του Κοσσυφοπεδίου KFOR συνέλαβαν 12 Αλβανούς κατά την είσοδό τους από την Αλβανία στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του ΟΗΕ στο Κόσοβο Αντρέας Γκραφ.

    Ο κ. Γκραφ δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες ότι οι συλληφθέντες Αλβανοί είναι μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας που αυτοαποκαλείται Εθνικο - Απελευθερωτικός Στρατός και τις τελευταίες μέρες δρα στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκραφ, οι Αλβανοί εισήλθαν χθες στο Κοσσυφοπέδιο μέσω της κύριας γιουγκοσλαβο-αλβανικής συνοριακής διάβασης Μορίνα.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του ΟΗΕ αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρεις, ενώ οι εκπρόσωποι της KFOR δεν σχολίασαν μέχρι στιγμής τη σύλληψη.

    [14] ΝΕΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε για την κατάσταση του κόμματος ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τις επαφές που είχε τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ενώ παρατήρησε ότι μετά το Πάσχα το κυβερνών κόμμα θα βγει μπροστά, επιθετικά και ενωτικά.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι μόνο με μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες μπορεί να ανατρέψει κανείς μία δυσμενή συγκοιρία και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή κλίματος στο ΠΑΣΟΚ.

    Ωστόσο, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, στις 20 Απριλίου.

    Στελέχη του κόμματος υποστήριζουν ότι πρωταρχικός στόχος είναι η υπεράσπιση της ενότητας του κόμματος για την οποία πρέπει να προσπαθήσουν όλοι, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

    Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό, ο κ.Σκανδαλίδης δήλωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει τον τρόπο κάθε φορά να απαντά στις προκλήσεις των καιρών και θα διαψευστούν όσοι νομίζουν ότι έχουμε πει τον τελευταίο μας λόγο". Χθες, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση με τον κ. Τσοχατζόπουλο και Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στο κόμμα.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 11 Απριλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ θα επισκεφθεί την Ρουμανία στις 25 και 26 Απριλίου μετά από πρόσκληση του ομόλογου του Ιον Ιλιέσκου ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής πρεσβείας στο Βουκουρέστι.

    Ο κ. Μουμπάρακ θα συναντηθεί με τον κ. Ιλιέσκου, τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάζε, τον υπουργό Εξωτερικών Μιρτσεά Γκεοάνα και τους προέδρους της Ανω και Κάτω Βουλής της χώρας.

    Θα τον συνοδεύουν πολλοί επιχειρηματίες. Σκοπός της επίσκεψής του είναι η σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών.

    [16] Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΡΟΥΒΙΑ ΖΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ

    Βελιγράδι, 11 Απριλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Συγγενείς, φίλοι και συνάδερφοι του Σέρβου δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρούβια που δολοφονήθηκε πριν από δυο χρόνια τέλεσαν σήμερα επιμνημόσυνη δέηση και ζήτησαν από τις αρχές να βρουν τον δολοφόνο του.

    Ο Τσουρούβια, ένας από τους επικριτές του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δολοφονήθηκε μπροστά στο σπίτι του στο κέντρο του Βελιγραδίου από αγνώστους το Πάσχα του 1999, κατά τη διάρκεια των νατοϊκών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία. Αρχικά οι υποψίες όλων στράφηκαν προς τη μυστική αστυνομία του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

    Το πλήθος των συγγενών και φίλων απέθεσε λουλούδια και κεριά στον τόπο της δολοφονίας του Τσουρούβια και ο αρχισυντάκτης του πρακτορείου ειδήσεων FoNet Ζόραν Σέκουλιτς ζήτησε από τις αρχές να ερευνήσουν τον φόνο και να αποκαλύψουν την αλήθεια.

    Η νέα κυβέρνηση του Βελιγραδίου υποσχέθηκε να λύσει μια σειρά από δολοφονίες επί καθεστώτος Μιλόσεβιτς που είχαν πολιτικά κίνητρα.

    Η οικογένεια του δημοσιογράφου κατηγόρησε τον Μιλόσεβιτς ότι ο ίδιος έδωσε εντολή να σκοτώσουν τον Τσουρούβια.

    Ο.Κ.

    [17] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ STAT

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Το βραβείο Gold Business Partner της AVAYA, απονεμήθηκε στην εταιρία STAT Α.Ε., του Ομίλου ALTEC.

    H εταιρία Avaya, εξειδικεύεται στην κατασκευή επικοινωνιακών συστημάτων για επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών και άλλων οργανισμών. Ανήκει στις πρωτοπόρες εταιρίες παγκοσμίως, στις πωλήσεις συστημάτων επικοινωνιών μηνυμάτων και δομημένης καλωδίωσης, ενώ κατέχει ηγετική θέση, στις πωλήσεις συστημάτων επικοινωνιών φωνής και κέντρων διαχείρισης κλήσεων (Call Centers), στην αγορά των Η.Π.Α.

    [18] ΕΛΛΗΝΟ - ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Η Πολιτική Επιτροπή της Ε.Ε. συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, στις 3 Απριλίου 2001 και ενέκρινε κείμενο, με το οποίο δίνονται συστάσεις για την υιοθέτηση Καλύτερης Πρακτικής από τις αστυνομικές αρχές και άλλους επαγγελματίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Μπεγλίτης το κείμενο αυτό είναι καρπός μίας Ελληνο - Βρετανικής πρωτοβουλίας που ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Βρετανού Ακολούθου Αμύνης στην Αθήνα, ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, τον περασμένο Ιούνιο.

    Το κείμενο, πρόσθεσε, θέτει για πρώτη φορά πρότυπα σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντίδραση της αστυνομίας σε τρομοκρατικές επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες.

    Σημείωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του κειμένου τονίζουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να προστατεύονται τα ευρήματα με επαγγελματικό τρόπο, τον περιορισμό της πρόσβασης στη σκηνή του συμβάντος με τη δημιουργία κατάλληλων φραγών, την πλήρη τεκμηρίωση και την ταχεία αποστολή ειδικών στη σκηνή του συμβάντος.

    Οπως επισήμανε ο κ. Μπεγλίτης δίνεται επίσης έμφαση στην ανάγκη κατάλληλου χειρισμού τυχόν διεθνών παραμέτρων μέσω της στενής συνεργασίας με άλλες εμπλεκόμενες χώρες και προτείνονται τρόποι συμπεριφοράς προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς και προς τα ΜΜΕ.

    Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. θα διανεμηθούν τώρα ευρέως τόσο στις χώρες - μέλη της Ε.Ε., όσο και σε τρίτες χώρες, για εφαρμογή από αστυνομικές αρχές σ΄ολόκληρο τον κόσμο, κατέληξε.

    [19] Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Βαρσοβία, 11 Απριλίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Η Πολωνία απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος επτά ετών στην ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων που προέρχονται από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες στην ΕΕ.

    Ο επικεφαλής της Πολωνίας για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ Γιαν Κουλακόφσκι δήλωσε ότι η Βαρσοβία δεν συμφωνεί με τις προτάσεις του Επιτρόπου αρμόδιο για την διεύρυνση της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν που είναι πολύ κοντά στις προτάσεις της Αυστρίας και της Γερμανίας.

    Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν ανέφερε ότι η ΕΕ στηρίζει μια μεταβατική περίοδο των πέντε ετών στην οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να αποφασίσουν άνοιγμα της αγοράς εργασίας τους βάσει των αναγκών τους ή να θέσουν περιορισμούς για εργάτες απο υποψήφιες χώρες μέλη.

    Είπε ακόμη ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει μετά τα πέντε χρόνια και μια επόμενη περίοδος δυο ετών, ώστε να μη σημειωθούν σοβαροί κλυδωνισμοί στην αγορά εργασίας κάποιων χωρών μελών της ΕΕ.

    Ο.Κ.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Το ΠΑΣΟΚ έχει την ικανότητα να υπερβαίνει δυσμενή φαινόμενα, με μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες επί της ουσίας. Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, σχετικά με την κρίση που προκλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση για εξοικονόμηση κονδυλίων από τα εξοπλιστικά προγράμματα για την κοινωνική πολιτική.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει την ικανότητα να υπερβαίνει και να ενσωματώνει όλα αυτά τα φαινόμενα και αυτό είναι που το βοηθά να είναι σε επαφή με το εκλογικό σώμα και να κερδίζει τις εκλογικές αναμετρήσεις παρά τις κάμψεις που εμφανίζονται και οι οποίες είναι αναπόφευκτες όταν έχει να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματα μιας κοινωνίας, μιας οικονομίας, ενός τόπου, μιας καθημερινότητας". Ο υπουργός επισήμανε ότι με οδηγό την αγωνία αυτή η κυβέρνηση λαμβάνει μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να μπορεί να ανατρέπει μια δυσμενή συγκυρία. "Και εγώ δεν έχω πρόβλημα να συνομολογήσω ότι όντως το κλίμα είναι βαρύ, ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι πρέπει να αλλάξουμε το κλίμα αυτό, με μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες επί της ουσίας", πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά στο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, χαρακτήρισε μεγάλη πολιτική την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει την τετραετία αυτή τετραετία της κοινωνίας του μη αποκλεισμού. Απαντώντας, εξάλλου, σε σενάρια και πληροφορίες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης τόνισε: "Ας μην είμαστε στερεότυποι και κοινότοποι ας μη λέμε όλο τα ίδια πράγματα. Ανασχηματισμοί και αναδιαρθρώσεις αυτά είναι τετριμμένα και ξεπερασμένα". Ερωτηθείς τι αναμένει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Τσοχατζόπουλο, απάντησε ότι η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του κ. Σημίτη με υπουργούς της κυβέρνησης και ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Ο υπουργός Πολιτισμού γνωστοποίησε ακόμη πως συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα που χειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα τα θέματα της πολιτιστικής πολιτικής, της πολιτιστικής Ολυμπιάδας και των επικρατειών πολιτισμού, το σύνολο της Ολυμπιακής προετοιμασίας για το 2004 και τα θέματα του αθλητισμού. Συζητήθηκαν επίσης και τα θέματα που αφορούν στην αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και τις επόμενες κινήσεις που αφορούν στην εκτέλεση και την εφαρμογή του νέου Συντάγματος της χώρας. Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι θα γίνει και σχετική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να προσανατολιστεί η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην περιπέτεια της υγείας του λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο ενεργό και αξεπέραστο κεφάλαιο της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού. Ευχήθηκε εξάλλου να είναι περαστική η περιπέτεια της υγείας του και να είναι ο ίδιος σε θέση να μιλήσει για την πολιτιστική Ολυμπιάδα και τη θέση της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού σε αυτή.

    [21] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ

    Aθήνα, 11 Απριλίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Επιστολή με την οποία του εύχεται περαστικά και Καλό Πάσχα απέστειλε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στον Στέλιο Καζαντζίδη.

    Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει την βεβαιότητα ότι ο Στέλιος Καζαντζίδης αισθάνεται γεμάτος από την αγάπη του κόσμου και ιδίως των απλών ανθρώπων και τονίζει ότι θα ήθελε να συζητήσει μαζί του την θέση που πρέπει να καταλάβει στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα η ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, της οποίας ο ίδιος είναι ένα μεγάλο ενεργό και αξεπέραστο κεφάλαιο

    [22] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΣΤΟΝ Β. ΣΒΙΜΕΡ

    Βουκουρέστι, 11 Απριλίου 2001 (20:08 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου συναντήθηκε σήμερα στο Παλάτι Κοτροτσένι με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ λόρδο Ράσελ Τζόνστον.

    Ο Ιλιέσκου απένειμε στον Σβίμερ παράσημο για τη συνεχή υποστήριξη του προς τη Ρουμανία στις προσπάθειες της να ενταχθεί στις Ευρωατλαντικές δομές.

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας και οι αξιωματούχοι του ΣτΕ συζήτησαν τον ρόλο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, (ΟΑΣΕ) στην επίλυση κρίσεων στην Ευρώπη και τα σχέδια της Ρουμανίας που έχει την προεδρία του ΟΑΣΕ.

    Ο Σβίμερ στο τέλος της συνάντησης είπε ότι ο ΟΑΣΕ και το ΣτΕ επιθυμούν να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην Ευρώπη, στηρίζουν την δημοκρατική διαδικασία στη ΠΓΔΜ και την συνεργασία των χωρών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Μιρτσέα Γκεοάνα, υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας και πρόεδρος του ΟΑΣΕ και ο Αντριαν Σέβεριν, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

    [23] ΕΧΑΣΕ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Ο ΠΑΟΚ

    Αθήνα, 11 Απριλίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Το σκορ ήταν φτωχό. Το ίδιο και το θέαμα. Αυτό -όμως- που μέτρησε όμως ήταν ότι ο ΠΑΟΚ έχοντας το προβάδισμα του πρώτου αγώνα στο θεσμό του κυπέλλου πήρε το εισιτήριο για τον τελικό παρά το γεγονός ότι γνώρισε την ήττα με 1-0 από τον Απόλλων Αθηνών.

    Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 13' από τον Παπαδημητρίου. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να ανατρέψουν το σε βάρος τους αποτέλεσμα (5-2), αλλά μάταια. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγιεβιτς καλά οχυρωμένη στην άμυνα ανέκοπτε κάθε προσπάθεια αντεπίθεσης των παικτών του Απόλλων Αθηνών.

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Μπριάκου του συνδέσμου Ηπείρου, ο οποίος έδειξε κίτρινη κάρτα στους Χατζηζήση, Λάιο και Μπράτιτς.

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: Θεοφάνους, Λάιος (57' Μπεκιάρης), Χατζηζήσης, Παπαδημητρίου (72' Κλινάκης), Λαμπριάκος (79' Σβίγγος), Δήμας, Διαμαντής, Σπ. Χατζής, Μ. Χατζής, Ιωάννου, Βιτζέκας.

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Μπράτιτς, Κουλακιώτης, Καραδήμος (46' Ναλιτζής), Σπάσιτς, Βοσκαρίδης (59' Γεωργιάδης), Καφές, Χασιώτης (71' Αμπονσά), Ουντέζε, Οκκάς, Εγκωμίτης.

    [24] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΚΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Βρυξέλλες, 11 Απριλίου 2001 (19:53 UTC+2)

    "Στόχος όλων όσων ενδιαφέρονται για την πόλη της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του μετρό της πόλης, μέσω της υλοποίησης της σύμβασης που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο για την κατασκευή του έργου", δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουκιάδης, στην επιτροπή Αναφορών του ευρωκοινοβουλίου, απαντώντας στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Αντώνη Τρακατέλλη, ο οποίος είχε υποβάλει αναφορά για το Μετρό Θεσσαλονίκης, καταγγέλοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κακοδιοίκηση.

    Ο κ.Κουκιάδης, απαντώντας σε παρατήρηση του κ.Τρακατέλλη σχετικά με την καταγγελία του ομίλου εταιριών που αποκλείστηκε από ανάδοχος του έργου, του υπενθύμισε ότι ο συγκεκριμένος όμιλος εταιριών προσέφυγε στα ελληνικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν δικαιώθηκε, επειδή δεν ικανοποιούσε τρεις όρους του διαγωνισμού, ο οποίος προκηρύχτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.

    Παράλληλα, τόνισε ότι "η ανακύκλωση καταγγελιών του εν λόγω ομίλου εταιριών προς την Ε.Ε. έχει μοναδικό αποτέλεσμα τη μη έναρξη του έργου και την υποβάθμιση της πόλης της Θεσσαλονίκης".

    Με τις απόψεις του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε και ο ευρωπαίος διαμεσολαβητής, Σόντερμαν, ο οποίος ήλωσε ότι η Ε.Ε. πολύ σωστά έκλεισε το φάκελο της πρώτης καταγγελίας, διότι δεν υπήρξε παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, όπως ισχυρίστηκε ο καταγγέλων όμιλος.

    Ο κ.Κουκιάδης κατέληξε ότι ακόμη και αν υπήρχε η δυνατότητα ακύρωσης του διαγωνισμού, η ματαίωση της χρηματοδότησης δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν, τη μεν πόλη επειδή θα παρέπεμπε στο Μετρό στις καλένδες, τη δε καταγγέλουσα εταιρία επειδή δεν θα την οδηγούσε στην ανάληψη του έργου. Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι η εταιρία μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις, αν νομίζει ότι θίγονται οικονομικά της συμφέροντα, και όχι να καταφεύγει σε καταγγελίες που αναιρούν το έργο.

    [25] ΝΑΥΠΗΓΗΣΗ "ΖΟΥΜΠΡ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

    Μόσχα, 11 Απριλίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Το καλοκαίρι αναμένεται να παραδοθεί το χόβερκραφτ τύπου "Ζουμπρ" που ναυπηγείται κατά παραγγελία του Ελληνικού Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη.

    Σε δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας "Izvestia" με τίτλο: "Σύντομα θα είναι έτοιμο για καθέλκυση το πιο μεγάλο αποβατικό σκάφος του κόσμου" επισημαίνεται ότι στην Αγία Πετρούπολη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή του μοναδικού αποβατικού αερόστρωμνου "Ζουμπρ", το οποίο κατασκευάζεται στο ναυπηγείο "Αλμάζ" κατά την παραγγελία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

    Είναι το πιο μεγάλο πλοίο του κόσμου αυτού του τύπου και είναι σε θέση να μεταφέρει τρία άρματα μάχης ή 9 τεθωρακισμένα ή 500 στρατιώτες.

    Το αμφίβιο σκάφος θα παραδοθεί το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 11 April 2001 - 18:13:49 UTC