Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ
  • [02] ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
  • [05] ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [06] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ
  • [07] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΘΑΛΕΙΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ
  • [08] ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ
  • [09] ΣΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΖΟΥΚAΝΟΒΙΤΣ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [10] Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ
  • [11] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ
  • [12] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Η ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΕΙO ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΟΥ Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • [13] ΠΛΑΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΔΙΝΕΙ Ο ΠΡ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
  • [16] Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ
  • [17] ΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ V-PRC
  • [18] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [19] ΟΞΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ
  • [20] Ο Κ. ΠΑΟΥΕΛ KATA THΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [21] ΡΩΣΙΑ: Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [22] ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [23] Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ
  • [24] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

  • [01] Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2001 (10:50 UTC+2)

    Κορυφώνεται σήμερα το θείο δράμα. Σε κάθε γωνιά της γης, η Ορθοδοξία με κατάνυξη, ευλάβεια και συντριβή, βιώνει τα πάθη του Θεανθρώπου. Οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες και παρακολουθούν την τελετή της αποκαθήλωσης. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο θλιβερή μέρα τού χρόνου. Ολημερίς χτυπά η καμπάνα πένθιμη. Κατά σύμπτωση ή λόγω ασταθείας τού καιρού, Απρίλη μήνα, μετά τις πρώτες ανυπόφορες ζέστες, η μέρα τούτη είναι συχνά συννεφιασμένη, συμμετέχουσα στο πένθος.

    Ο στολισμός και η περιφορά του Επιταφίου είναι το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής. Παλιότερα γινόταν ένας συναγωνισμός ανάμεσα στις ενορίες για τον ομορφότερο στολισμό του Επιταφίου. Πρώτα πήγαιναν τα λουλούδια για τον στολισμό του Επιταφίου οι ελεύθερες και ύστερα οι παντρεμένες. Από κάτω περνούσαν όλοι από μία φορά ενώ πίστευαν πως αν τα ζωηρά παιδιά περάσουν τρεις φορές θα φρονίμευαν. Τρεις φορές έπρεπε να περάσουν και οι άρρωστοι για να γειάνουν. Τα λουλούδια που παίρνουν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνται ευλογημένα και τοποθετούνται στο εικονοστάσι του σπιτιού. Παλιότερα οι γυναίκες έκαναν από τα λουλούδια αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς ενώ ορισμένοι τα χρησιμοποιούσαν και σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο. Η περιφορά του Επιταφίου, που παλιότερα ελάμβανε χαρακτήρα διαγωνισμού μεταξύ των διαφόρων ενοριών για τον ομορφότερο στολισμό, εξακολουθεί να δημιουργεί κατανυκτική ατμόσφαιρα ακόμη και σήμερα σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν γίνεται.

    Στην επαρχία ο στολισμός τού Επιταφίου γίνεται πρωί από νεαρές κοπέλες και γυναίκες, που φέρνουν από τις αυλές των σπιτιών τα πιο δροσερά και μυρωδάτα λουλούδια (ενώ, οι μεγαλύτερες στην ηλικία επισκέπτονται τα νεκροταφεία και τις εκκλησιές τής Παναγίας, καθαρίζουν και θυμιατίζουν). Τα εύοσμα άνθη πρέπει νάναι πολλά, ιδίως οι λεπτές "κολαΐνες" με τους λεμονανθούς. Επιβάλλεται να ευωδιάζει τον αέρα ο Επιτάφιος κατά τη βραδυνή του περιφορά στις γειτονιές αλλά και για να μπορέσουν όσοι τον προσκυνήσουν έπειτα ν' αποσπάσουνε μερικά φύλλα για ευλογία. Στην περιφορά τού Επιταφίου παραστέκονται οι νοικοκυρές με θυμιατήρια στο κατώφλι, θυμιατίζουν τον Επιτάφιο και ανταλλάσσουν ευχές με το πλήθος τής συνοδείας.

    Καθώς το πένθος κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή ένα αρχαίο πένθιμο έθιμο αναβιώνει ακόμη και σήμερα σε κάποια από τα χωριά της Μακεδονίας . Την ώρα που περνά ο Επιτάφιος κάθε νοικοκυρά τοποθετεί στο κατώφλι του σπιτιού της ένα τραπεζάκι, πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί θυμίαμα και η εικόνα του Εσταυρωμένου, πλαισιωμένη από πασχαλιές και άλλα άνθη. Επιπλέον, ετοιμάζεται ένα πιάτο με χλόη κριθαριού ή φακής, έθιμο που παραπέμπει στους "Αδώνιδος Κήπους" της αρχαιότητας.

    Η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές του Εκκλησιαστικού έτους, με τις ακολουθίες της το λειτουργικό και υμνογραφικό πλούτο της. Το βράδυ, από άκρη σε άκρη της γης, οι Ελληνες, οι Ορθόδοξοι, ψάλλουν το "Ω γλυκύ μου έαρ", καθώς το πένθος κορυφώνεται. Κρατώντας αναμμένα κεριά, ακολουθούν τις περιφορές των Επιταφίων, που είναι στολισμένοι με πολύχρωμα λουλούδια.

    Η συγκίνηση κορυφώνεται , όταν μετά την περιφορά το σύνολο τού εκκλησιάσματος εισέρχεται πάλι στο ναό διαβαίνοντας κάτω από τον Επιτάφιο, που στην επαρχία τον συγκρατούν ψηλά τα μόλις απολυθέντα από το στρατό παλληκάρια. Με τον τρόπον αυτό παίρνουν οι πιστοί την ευλογία που θα τους συντροφέψει μέχρι τού χρόνου. Καταβαίνουν έτσι και οι άνθρωποι, για μια στιγμή, στον τάφο τού Χριστού. Θάβονται μαζι του για να συναναστηθούν το επόμενο βράδυ.

    Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους . Σε πολλά χωριά οι χωρικοί δεν στρώνουν τραπέζι όλη μέρα παρά βάζουν στο τραπέζι ένα πιάτο με ξύδι όπου όλοι βουτούν το ψωμί και το γεύονται για να συμμεριστούν το Πάθος του Χριστού. Επειδή η Μεγάλη Παρασκευή θεωρείται η μέρα των νεκρών οι άνθρωποι ευπρεπίζουν τους τάφους γιατί πιστεύουν ότι με την Ανάσταση θα έρθουν από τον κάτω κόσμο οι νεκροί και πρέπει να βρουν τους τάφους τους περιποιημένους. Σύμφωνα με την παράδοση τη Μεγάλη Παρασκευή το ράψιμο και το κάρφωμα είναι δουλειές απαγορευμένες. Τα ρούχα που ράβονταν εκείνη την ημέρα θεωρούνταν κακότυχα καθώς πίστευαν ότι θα είχαν την τύχη των ρούχων του Χριστού.

    [02] ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σκόπια, 13 Απριλίου 2001 (12:03 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Το απαραβίαστο των συνόρων, η εδαφική ακεραιότητα, η ενίσχυση των πολυεθνικών κοινωνιών και η μη χρήση βίας στις χώρες των Βαλκανίων ήταν το μήνυμα που έστειλαν χθες στην άτυπη συνάντησή τους στα Σκόπια οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε και ο Αμερικανός υπουργός, Κόλιν Πάουελ.

    Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του της Γιουγκοσλαβίας, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας, με τους οποίους συζήτησε την ιδέα της Ελλάδας για τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τα Βαλκάνια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Παπανδρέου ενημέρωσε την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. Αννα Λιντ, όπως επίσης και το Βρετανό ομόλογό του, Ρόμπιν Κουκ, για την ελληνική πρωτοβουλία, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα την υποστηρίξει.

    "Θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ε. τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ" δήλωσε χθες από τα Σκόπια ο κ.Παπανδρέου, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι ΗΠΑ επιθυμούν να μείνουν στην περιοχή και να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα". Για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ είπε ότι η Ε.Ε. υποστηρίζει το διάλογο που έχει ξεκινήσει στη χώρα, καθώς και την ενσωμάτωση των Αλβανών στο κράτος.

    [03] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 12 Απριλίου 2001 (17:11 UTC+2)

    Ανησυχία για την κρίση στην Τουρκία εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από την Αγκυρα για την αναστολή εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι "όλοι γνωρίζουμε ότι τέτοιες κρίσεις αποτελούν υψηλότατο κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή" και ευχήθηκε να ξεπεραστεί η κρίση στη γειτονική χώρα με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

    Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα αναδείχτηκε σε δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, κάτι που το πέτυχε με την αποτελεσματική οικονομική πολιτική, την επιτυχή εξωτερική πολιτική και την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων. "Στη βάση αυτών των επιτευγμάτων προχωρούμε εδώ και 1,5 χρόνο στην ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με σκοπό την αριθμητική τους μείωση, τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και την τεχνολογική τους αναβάθμιση", δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [04] ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2001 (10:47 UTC+2)

    Με την οικογένεια του, στο Ρίο, θα κάνει Ανάσταση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και το πρωί της Κυριακής, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, θα επισκεφθεί την ελληνική δύναμη Κοσσυφοπεδίου, στο στρατόπεδο "Ρήγας Φεραίος" κοντά στο Ουρόσεβατς, και θα τσουγκρίσει το κόκκινο αυγό με τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα κάνει Ανάσταση στην Κέρκυρα, μαζί με σύζυγο του Δάφνη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, με την σύζυγό του Νατάσα, στη Μονεμβασιά, ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος θα παραμείνουν στην Αθήνα και την Κυριακή θα επισκεφθούν στρατόπεδα για να ανταλλάξουν ευχές με τους στρατευμένους.

    [05] ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 13 Απριλίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Στη φυλακή μεταφέρθηκε πάλι μετά από διήμερη νοσηλεία με καρδιακά προβλήματα στο νοσοκομείο ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο Μίροσλαβ Βάσιτς, δικηγόρος και συνεργάτης του συνηγόρου του Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας μεταφέρθηκε σήμερα το απόγευμα στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου, όπου κρατείται από την 1η Απριλίου.

    Ο Βάσιτς είπε ότι ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για την επιστροφή του Μιλόσεβιτς στη φυλακή, με βάση τα όσα συνέστησε ομάδα ιατρών που τον εξέτασε.

    Νωρίτερα ο Μπόρις Τάντιτς, στέλεχος του κυβερνητικού συνασπισμού Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κατάσταση της υγείας του Μιλόσεβιτς είναι καλή.

    Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας του δεν είναι τόσο σοβαρή όσο φάνηκε στην αρχή και ότι τα αρτηριακά προβλήματα οφείλονται στην υψηλή πίεση που παρουσίασε λόγω στρες.

    [06] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 13 Απριλίου 2001 (20:06 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς διέψευσαν τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του Μαυροβουνίου ότι η Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας (DOS) σχεδιάζει την αποσταθεροποίηση του Μαυροβουνίου μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

    "Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στους ισχυρισμούς αυτούς δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας. Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας δεν αναμειγνύεται στις εκλογές του Μαυροβουνίου, ούτε πρόκειται να αναμειχθεί, αφήνοντας τους κατοίκους του Μαυροβουνίου να επιλέξουν την πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν", επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των κ.κ. Κοστούνιτσα και Τζίντζιτς.

    Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός δεν είναι όργανο άσκησης πολιτικών πιέσεων και ότι είναι ανέντιμο να χρησιμοποιείται ως μέσο εκφοβισμού των ψηφοφόρων.

    "Θα είναι μεγάλη η ικανοποίησή μας αν το Μαυροβούνιο αποφασίσει να παραμείνει στο κοινό κράτος με τη Σερβία. Στην περίπτωση αυτή θα συμμετάσχουμε ευχαρίστως στις συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του ομοσπονδιακού κράτους, πεπεισμένοι ότι η ομοσπονδία είναι το καλύτερο πλαίσιο για την ευημερία τόσο των Σέρβων όσο και των Μαυροβούνιων και όλων των άλλων υπηκόων της χώρας μας", καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

    [07] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΘΑΛΕΙΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Λίγο μετά το Πάσχα θα πάρει μέρος σε αγώνες ανοικτού στίβου η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του επί κοντώ, Θάλεια Ιακωβίδου, η οποία έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού της. Η τελευταία έχει αρχίσει προπονήσεις εδώ και ένα περίπου μήνα και η κατάστασή της θεωρείται καλή.

    Απόλυτα αισιόδοξος για την μετέπειτα πορεία της είναι ο προπονητής της, Ανδρέας Τσώνης, που τονίζει ότι μπορεί να κάνει καλή επίδοση, σαφώς μεγαλύτερη από αυτή των 4,40 μέτρων που είναι το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Εντμοντον.

    Να θυμίσουμε ότι η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τραυματίστηκε φέτος στον ώμο της κατά τη διάρκεια αγώνα κλειστού στίβου και από τότε ακολούθησε ειδική θεραπευτική αγωγή.

    [08] ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Η αναμέτρηση του ΠΑΟ με την Αλμπα Βερολίνου την Τρίτη του Πάσχα αναγκάζει τους παίκτες του "τριφυλιού" να κάνουν γιορτές στο γήπεδο. Τόσο σήμερα, όσο αύριο και την Κυριακή οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς θα τις περάσουν μέσα στο αγωνιστικό τερέν του ΟΑΚΑ με μοναδικό σκοπό την καλή προετοιμασία ενόψει του παιχνιδιού στις 17 Απριλίου με την γερμανική ομάδα.

    Σε καλό δρόμο βρίσκεται ο Οντεντ Κάτας, η κατάσταση του οποίου έχει βελτιωθεί αισθητά και φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του. "Όλο αυτό το διάστημα πέρασα δύσκολες στιγμές. Θέλω να ξαναγυρίσω στον αγωνιστικό χώρο", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός παίκτης.

    [09] ΣΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΖΟΥΚAΝΟΒΙΤΣ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Βελιγράδι, 13 Απριλίου 2001 (19:47 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Ο συνασπισμός με επικεφαλής τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς έχει το προβάδισμα στις επικείμενες εκλογές του Μαυροβουνίου σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρία σφυγμομετρήσεων "Prizma".

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.281 κατοίκων του Μαυροβουνίου, το 43,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψηφίσει το συνασπισμό "Η νίκη είναι του Μαυροβουνίου - Μίλο Τζουκάνοβιτς", ενώ το συνασπισμό "Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία" το 26,4%.

    Σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση που διεξήχθη το Μάρτιο τα ποσοστά δείχνουν μικρή πτώση της δημοτικότητας του συνασπισμού "Η νίκη είναι του Μαυροβουνίου" και μικρή αύξηση της δημοτικότητας του συνασπισμού "Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 93% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψηφίσει στις εκλογές.

    Σε ερώτηση "είστε υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου" θετικά απάντησε το 58% των ερωτηθέντων, ενώ το 31% απάντησε ότι είναι κατά της ανεξαρτησίας. Το 11% των ερωτηθέντων δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν στο ερώτημα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι μειώθηκε κατά 4% το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

    Στην ερώτηση "είστε υπέρ της ένωσης δύο ανεξάρτητων κρατών, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, το 40% απάντησε ότι προτιμά την ένωση, ενώ το 37% απάντησε αρνητικά.

    Εξάλλου το αμερικανικό Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων παρουσίασε χθες τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει ότι την πλειοψηφία των ψηφοφόρων εξακολουθούν να απασχολούν τα οικονομικά προβλήματα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό θεωρεί ότι η θέσπιση νόμων κατά της διαφθοράς είναι η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που πρέπει να υλοποιηθεί στο Μαυροβούνιο.

    Το 1/3 των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ζήτημα του καθεστώτος του Μαυροβουνίου είναι το σημαντικότερο θέμα που τους απασχολεί.

    Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ζητήθηκε να απαντήσουν ποια θεωρούν τα σημαντικότερα προβλήματα. Το 30% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

    [10] Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2001 (19:35 UTC+2)

    Η καλή εμφάνιση του Ηρακλή στο παιχνίδι του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και το νέο πρόσωπο της ομάδας, έχει ικανοποιήσει το πρόεδρο και μεγαλομέτοχο της ομάδας, Ευάγγελο Μυτιληναίο που σκέφτεται να προτείνει στον Αγγελο Αναστασιάδη να παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας του και για τη νέα σεζόν.

    Η αλλαγή πλεύσης έχει γίνει αντιληπτή από όλους. Φιλάθλους και ανθρώπους του συλλόγου που βρίσκονται χρόνια κοντά σε αυτόν. Το σημαντικό είναι ότι αυτό έχει γίνει σημείο αναφοράς του κ. Μυληναίου σε κάθε συζήτηση που κάνει για το ποδόσφαιρο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται στον Ηρακλή μόλις δύο αγωνιστικές. Ετσι τις επόμενες ημέρες σκέφτεται να καλέσει τον προπονητή της ομάδας ώστε να συζητήσουν εκ νέου το ενδεχόμενο συνεργασίας τους για την επόμενη χρονιά, καθώς και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ηρακλής σε προπονητικό επίπεδο.

    [11] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 13 Απριλίου 2001 (19:17 UTC+2)

    Της Α. Τρτίτσα

    Στις κρίσιμες πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο Μαυροβούνιο στις 22 Απριλίου θα συμμετάσχουν 4 συνασπισμοί κομμάτων και 12 ανεξάρτητα πολιτικά κόμματα.

    Στο συνασπισμό "Η νίκη είναι του Μαυροβουνίου - Δημοκρατικός Συνασπισμός Μίλο Τζουκάνοβιτς" συμμετέχουν το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP).

    Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP), το Λαϊκό Κόμμα (NS) και το Σερβικό Λαϊκό Κόμμα (SNS) συμμετέχουν στο συνασπισμό "Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία".

    Οι δύο άλλοι συνασπισμοί που κατεβαίνουν στην εκλογική μάχη είναι "Δημοκρατικός Συνασπισμός Βόσνιων - Μουσουλμάνων Μαυροβουνίου" και ο "Συνασπισμός Κομμουνιστικού και Εργατικού Κόμματος για τη Γιουγκοσλαβία και τη λαϊκή εξουσία".

    Ανεξάρτητα κατέρχονται στις εκλογές η Φιλελεύθερη Συμμαχία Μαυροβουνίου (LSCG), το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα - Βόισλαβ Σέσελι (SRS), το Φιλελεύθερο - Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας - Οσμάν Ρέτζα., η Δημοκρατική Ενωση Μαυροβουνίου - Μεχμέτ Μπαρντί (DS), το Κόμμα Κοινωνικής Ασφάλειας Πολιτών, η Λαϊκή Ομόνοια Μαυροβουνίου, το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών, η Γιουγκοσλαβική Αριστερά Μαυροβουνίου, το Κόμμα Φυσικού Νόμου, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς και το Κόμμα Καταθέσεων σε συνάλλαγμα.

    Τα κόμματα και οι συνασπισμοί προτείνουν 920 υποψήφιους για τις 77 κοινοβουλευτικές έδρες.

    Οι επικείμενες εκλογές προκηρύχθηκαν μετά την υιοθέτηση από το Μαυροβούνιο το Νοέμβριο πλατφόρμας για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων μεταξύ Μαυροβουνίου και Σερβίας.

    Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος της ψηφοφορίας είναι ο αυστηρότερος στον κόσμο και ότι υπάρχουν 10 τρόποι προστασίας των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών για την προστασία από την εκλογονοθεία.

    [12] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Η ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΕΙO ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΟΥ Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Ηράκλειο, 13 Απριλίου 2001 (19:06 UTC+2)

    Με τη διαιτησία του Νίκου Παπαδημητρίου στην εξ αναβολής αναμέτρηση τα έβαλε η ΚΑΕ Ηράκλειο, ζητώντας από τα αρμόδια όργανα να του απαγορεύσουν να διαιτητεύσει ξανά αγώνα μπάσκετ. Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ηράκλειο είναι η ακόλουθη:

    "Η ΚΑΕ Ηράκλειο βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση για πρώτη φορά επίσημα φέτος, να καταγγείλει ενώπιον της κοινής γνώμης και των αρμοδίων οργάνων, το γνωστό και μη εξαιρετέο, Νίκο Παπαδημητρίου για τη νέα καταδικαστική διαιτησία του, εις βάρος της στον αγώνα με την ΑΕΚ.

    Μπορεί φαίνεται ο εν λόγω κύριος να εξέλαβε ως αδυναμία μας το γεγονός ότι στον εκτός έδρας αγώνα με τη Δάφνη δεν προβήκαμε σε επίσημη διαμαρτυρία, σε ένα παιχνίδι που κατά κοινή ομολογία όλων, εκλάπη από την ομάδα μας η νίκη, με τα όσα απίστευτα και "οργιώδη" εφεύρε να σφυρίξει ή να μην σφυρίξει εις βάρος μας. Θεώρησε λοιπόν ότι ήταν σκόπιμο να το επαναλάβει και στον εντός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ, ώστε να φέρει σε πέρας το έργο του, δείχνοντας ότι κάτι τον ...απασχολεί εις βάρος του Ηρακλείου.

    Φάσεις από τις οποίες πηγάζει η αγανάκτησή μας για τη διαιτησία του κ. Παπαδημητρίου υπάρχουν πολλές, απλά σαν παράδειγμα και αποκορύφωμα της οικτρής και πάλι εις βάρος μας παρουσίας του, είναι το πέμπτο ανύπαρκτο φάουλ του Πετρόπουλου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, που έφερε τον Κουτλουάι να εκτελεί τρεις βολές.

    Θα παρακαλέσουμε λοιπόν, τόσο τον ίδιο, αν έχει ευθιξία και αξιοπρέπεια να μας απαλλάξει από τούδε και στο εξής με την παρουσία του από κάθε παιχνίδι της ομάδας μας, αλλά και τα αρμόδια όργανα αυτή τη φορά να αποδώσουν δικαιοσύνη και να μην ψάχνουν άλλα εξιλαστήρια θύματα, ώστε κι εμείς να έχουμε την ηθική δικαίωση της προσπάθειάς μας".

    [13] ΠΛΑΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2001 (19:01 UTC+2)

    Κύκλωμα πλαστογράφων εισιτηρίων της Φόρμουλα 1 του Σαν Μαρίνο ανακάλυψε στην Νότια Ιταλία η αστυνομία. Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο σε όλες τις χώρες και αποτελεί το μελανό σημείο σε κάθε διοργάνωση Γκραν Πρι.

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Βελιγράδι, 13 Απριλίου 2001 (19:00 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Η μεταφορά του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από τη φυλακή στο νοσοκομείο, η δολοφονία Ρώσου στρατιώτη της KFOR στο Κόσοβο και ο εορτασμός του Πάσχα είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται από το σερβικό τύπο.

    Στο σύνολό του ο σερβικός τύπος αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας του Βελιγραδίου για τη μεταφορά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από τις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, εξαιτίας καρδιακών προβλημάτων.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο με την έγκριση του εισαγγελέα, ενώ νωρίτερα εξετάστηκε από τους γιατρούς των φυλακών.

    Οι εφημερίδες "Glas Javnosti" και "Blic" σε κεντρικά άρθρα τους αναφέρονται λεπτομερώς στο σχέδιο νόμου για τη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και δημοσιεύουν συνεντεύξεις του ομοσπονδιακού υπουργού Δικαιοσύνης Μόμτσιλο Γκρούμπατς και του υπουργού Δικαιοσύνης της Σερβίας Βλάνταν Μπάτιτς. Οπως τονίζεται στα δημοσιεύματα το σχέδιο νόμου προβλέπει όλες τις μορφές συνεργασίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, παροχή βοήθειας, ανταλλαγή πληροφοριών, στοιχείων, διεξαγωγή ερευνών από δικαστήρια της Γιουγκοσλαβίας, κατάθεση εγγράφων, ενταλμάτων σύλληψης, ενώ παρέχει και εγγυήσεις για την περίπτωση έκδοσης πολιτών της Γιουγκοσλαβίας στη Χάγη.

    Ο σερβικός τύπος αναφέρεται εκτενώς και στην προχθεσινή δολοφονία Ρώσου στρατιώτη της KFOR, καθώς και στον τραυματισμό στρατιωτών της ίδιας μονάδας από Αλβανούς αντάρτες.

    Η "Blic" αναφέρει ότι ο διοικητής της KFOR στρατηγός Τόρστεν Σκιάκερ, είπε ότι η απάντηση στη δολοφονία του Ρώσου στρατιώτη, ο οποίος ήταν και το πρώτο μέλος της KFOR που σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά, θα είναι σκληρή.

    Η εφημερίδα "Danas" δημοσιεύει δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον ότι το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχθεί τέτοιου είδους επιθέσεις.

    Για τα γεγονότα στη Νότια Σερβία η εφημερίδα "Politika" αναφέρει ότι οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από σήμερα το απόγευμα θα εγκατασταθούν στον "τομέα D" της ζώνης ασφαλείας βάσει της συμφωνία που υπεγράφη χθες στη Νότια Σερβία.

    Ο σερβικός τύπος αναφέρεται και στο νέο νόμο για την επιβολή φόρων στους πλουσιότερους ανθρώπους της Σερβίας.

    Η εφημερίδα "Blic" αναφέρεται στην αναγγελία μείωσης του αριθμού εργαζομένων στην αυτοκινοτοβιομηχανία "Zastava", από 11,6 χιλιάδες σε 7 χιλιάδες και ότι η κυβέρνηση προωθεί ενεργό κοινωνική πολιτική για τους εργάτες που θα μείνουν άνεργοι

    Η εφημερίδα "Vecernje Novosti" αναφέρεται στη διάψευση ότι ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα του Μόσταρ "Danas". Συγκεκριμένα η σύζυγος του Ράντοβαν Κάρατζιτς διέψευσε ότι παραχώρησε συνέντευξη ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων τονίζοντας ότι παραμένει πιστός στην απόφασή του να απέχει από τη δημόσια ζωή.

    [15] ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΔΙΝΕΙ Ο ΠΡ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2001 (18:41 UTC+2)

    Να προσέξει τα τμήματα υποδομής ο Ηρακλής". Αυτό το μήνυμα στέλνει ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΚΑΕ Ηρακλής, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, κάθε φορά που μιλάει για το μέλλον του τμήματος μπάσκετ σε άτομα της ομάδας. Οραματίζεται μάλιστα μια ομάδα που θα την στελεχώνουν παίκτες που βγαίνουν από το φυτώριό της. Όχι πως δεν είναι διατεθειμένος να πάρει ξένους παίκτες. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού η καλή φετινή πορεία του Ηρακλή του άνοιξε την... όρεξη.

    Από την άλλη, τα συστατικά της επιτυχίας για τον προπονητή Ηλία Αρμένη είναι γνωστά. Δουλειά και μόνο δουλειά. Κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αναμορφώσει την ομάδα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων. Παικτών, διοίκησης και φιλάθλων.

    Με τη συγκεκριμένη πολιτική φαίνεται πως συμφωνεί απόλυτα και ο κ. Αρμένης που καθημερινά ψάχνει να βρει τους καλύτερους ελεύθερους παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα, ώστε να τους κάνει ανάλογη πρόταση σε περίπτωση που ταιριάζουν με το γενικότερο αγωνιστικό προφίλ όταν και εφόσον αρχίσει η μεταγραφική περίοδος.

    [16] Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ

    Πύργος, 13 Απριλίου 2001 (18:13 UTC+2)

    Προπονητής του Πανηλειακού μέχρι και το τέλος της σεζόν θα είναι ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Πολυχρονίου. Ο τελευταίος είναι αντικαταστάτης του Γιώργου Παράσχου. Το πρώτο ραντεβού των παικτών με το νέο προπονητή έχει δοθεί για την Τρίτη του Πάσχα.

    [17] ΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ V-PRC

    Αθήνα, 13 Απριλίου 2001 (18:10 UTC+2)

    Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα παίρνει τον υψηλότερο "βαθμό" από τους πολίτες. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας "Ημερησία" η V-PRC οι πολίτες βαθμολόγησαν με 5,43 (με άριστα το 10) την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα τα ελληνοτουρκικά και τα βαλκανικά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι την υψηλότερη βαθμολογία στον τομέα αυτό έδωσαν τόσο οι ψηφοφόροι του ΠAΣOK, όσο και της NΔ. Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι του ΠAΣOK βαθμολόγησαν με 6,82 την κυβέρνηση για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και οι ψηφοφόροι της N.Δ. με 4,44.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η κυβέρνηση, στο σύνολο του δείγματος βαθμολογείται με 4,99 για τη διαχείριση του δημογραφικού προβλήματος, με 3,96 για την αντιμετώπιση της φτώχειας, με 4,58 για την πολιτική που ασκεί στη δημόσια διοίκηση, με 4,31 για την πολιτική στην υγεία, με 3,99 στην εγκληματικότητα, με 4,54 στην παιδεία. H πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας βαθμολογείται με 3,79 , ενώ η πολιτική κατά της διαφθοράς με 3,84 και στο θέμα των συντάξεων με 4,01.

    Oι ψηφοφόροι του ΠAΣOK βαθμολογούν με 6,82 την κυβέρνηση για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, με 5,92 για το δημογραφικό και με 5,48 για τη δημόσια διοίκηση. Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας βαθμολογούν με 4,44 την κυβέρνηση για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων (ελληνοτουρκικά και βαλκανικά), με 4,12 το δημογραφικό, ενώ την τρίτη υψηλότερη βαθμολογία (3,88) δίνουν στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο θέμα της παιδείας.

    Στην ερώτηση "ποιο θέμα θεωρείτε ως πολύ σημαντικό για τη χώρα" το 97,3% των ερωτηθέντων κατατάσσει στην πρώτη θέση την υγεία, στη δεύτερη θέση με 96,3% την ανεργία, στην τρίτη θέση την εγκληματικότητα και στην τέταρτη την παιδεία.

    Στην ερώτηση "ποιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το μεγάλο όραμα της χώρας τα επόμενα χρόνια", το 43,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι το μεγάλο όραμα για τη χώρα μας. Το 15,5% θεωρεί την κατάκτηση κυρίαρχης, για την Eλλάδα, θέση στη N.Α. Eυρώπη και το 11,1% την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη.

    Oι ψηφοφόροι του ΠAΣOK σε ποσοστό 43,3% πιστεύουν ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι το μεγάλο όραμα και σε ποσοστό 16,4% η πραγματική σύγκλιση. Για τους ψηφοφόρους της N.Δ. είναι με ποσοστό 45,2%, επίσης το κοινωνικό κράτος, στη δεύτερη θέση με 14,1% η κυρίαρχη θέση στα Bαλκάνια, ενώ την πραγματική σύγκλιση θεωρεί το μεγάλο όραμα το 10,8%.

    [18] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Σικάγο, 13 Απριλίου 2001 (18:02 UTC+2)

    Περιοδεία τις Ελληνικές Κοινότητες των νεοϊδρυθέντων ανεξάρτητων κρατών της Γεωργίας, της Αρμενίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιήσει από την Κυριακή του Πάσχα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Αθενς.

    "Εχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την επέκταση του προγράμματος Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης. Είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε τώρα μία επιτόπου αξιολόγηση, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδια που προετοιμάζουμε εδώ και ένα χρόνο", δήλωσε ο κ. Αθενς.

    "Οι γενικές συνθήκες του βιοτικού επιπέδου και κυρίως της βασικής παροχής υπηρεσιών στην υγεία δεν έχουν βελτιωθεί στις Ελληνικές Κοινότητες, τις οποίες υποστηρίζουμε στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης", πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ αναγκάζεται να μεταβεί την Κυριακή του Πάσχα λόγω του ότι σ' αυτές τις χώρες δεν υπάρχουν αρκετά συχνά ανάλογες πτήσεις.

    Σύμφωνα με τον κ. Αθενς το επόμενο βήμα επέκτασης είναι η δημιουργία Ιατρικού Κέντρου στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, για το οποίο τα σχέδια των μηχανικών έχουν ολοκληρωθεί. Η δημιουργία παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο Αλεβερντί της Αρμενίας προγραμματίζεται με την αξιοποίηση των χώρων ενός νοσοκομείου της περιοχής. Τρίτος στόχος είναι η δημιουργία ιατρικού κέντρου στη Νότια Αλβανία.

    Ηδη το ΣΑΕ λειτουργεί τρία Ιατρικά Κέντρα και κινητές ιατρικές μονάδες στη Δημοκρατία της Γεωργίας και ένα πρόγραμμα νοσοκόμων στην Ουκρανία. Και στις δύο χώρες υπάρχει μεγάλο ποσοστό Ελληνικών Κοινοτήτων.

    [19] ΟΞΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2001 (17:33 UTC+2)

    Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης περιόδευσαν το μεσημέρι οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εμπόρους και καταναλωτές.

    Οι δύο βουλευτές τόνισαν ότι διαπίστωσαν τα αυξημένα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο λαός και μέσα από την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά της Θεσσαλονίκης τις μέρες του Πάσχα.

    Ειδικότερα ο κ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι σήμερα υπάρχει πάρα πολύ οξύ πρόβλημα στην αγορά, ότι δεν φτάνουν τα χρήματα, οπότε δεν υπάρχει πρόσβαση των καταναλωτών στην αγορά.

    "Παρόλα αυτά όμως, έντεχνα, προβάλλονται ως κύρια, άλλα δευτερεύοντα ζητήματα. Οπως π.χ. πως πρέπει να προστατεύονται οι καταναλωτές και πως να επιλέγουν τα τρόφιμα. Ετσι επιχειρείται να μετατραπεί το δευτερεύον σε πρωτεύον. Δηλαδή αν έχουν οι καταναλωτές τα χρήματα να κάνουν τις απαραίτητες αγορές", σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας αποπροσανατολισμός πολύ ύποπτος από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του κ. Τζέκης τόνισε ότι "σταυρωμένοι υπάρχουν και στη σημερινή μας εποχή. Είναι οι λαοί των Βαλκανίων, της Τουρκίας, της Παλαιστίνης που δέχονται τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι οποίες εκδηλώνονται ποικιλόμορφα. Οι λαοί αγωνίζονται για τα αυτονόητα, για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, την ελευθερία λόγου και ύπαρξης", υπογράμμισε.

    Ο κ. Τζέκης είπε ότι το ΚΚΕ χτυπάει το καμπανάκι για άλλη μία φορά και προειδοποιεί τον ελληνικό λαό: "Η κυβέρνηση δεν πάει διακοπές. Τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουν τρομερές συνέπειες στο παρόν και το μέλλον του. Για το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, την υγεία και την πρόνοια".

    "Το κόμμα μας πιστεύει ότι ο δυναμικός ενωτικός αγώνας του λαϊκού εργατικού κινήματος, θα πρέπει να διαδεχθεί το "καλό Πάσχα", κατέληξε.

    [20] Ο Κ. ΠΑΟΥΕΛ KATA THΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Σκόπια, 13 Απριλίου 2001 (17:27 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε από τους Αλβανούς ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις επερχόμενες γενικές εκλογές και όχι στην ανεξαρτησία, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους αιτήματα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

    Ακόμη, ζήτησε από τους ηγέτες να αποστασιοποιηθούν από την εθνική βία που έχει ξεσπάσει στη γειτονική ΠΓΔΜ, αλλά και στην ίδια τη σερβική επαρχία. "Οι εκλογές στο Κόσοβο πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό φέτος" είπε ο Πάουελ στον διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χανς Χέκερουπ και στους ηγέτες των Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Χασίμ Θάτσι και Ραμούς Χαραντινάι. "Πρέπει να χτίσουμε σε αυτό που επιτεύχθηκε στις τοπικές εκλογές και να κοιτάξουμε πέρα από αυτό το σημείο" τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.

    Ο Ρουγκόβα, μιλώντας πριν τη συνέντευξη τύπου του Πάουελ, επανέλαβε τα αιτήματα των Αλβανών για ανεξαρτησία, υποστηρίζοντας ότι η απόσχιση από τη Γιουγκοσλαβία "είναι πάντα ο στόχος των Αλβανών".

    [21] ΡΩΣΙΑ: Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Μόσχα, 13 Απριλίου 2001 (17:22 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει τη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ως εσωτερική υπόθεση της χώρας.

    "Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι κατηγορίες κατά του Μιλόσεβιτς ή με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται το θέμα εκεί. Βρίσκεται στα χέρια της γιουγκοσλαβικής δικαιοσύνης και μόνο αυτή μπορεί να λάβει την κατάλληλη απόφαση" είπε ο Ιβανόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η δίκη πρέπει να διεξαχθεί χωρίς εξωτερική επιρροή, από όπου και αν αυτή προέρχεται.

    Αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά του Ιράκ, υποστήριξε ότι μπορούν να αρθούν μόλις η Βαγδάτη συνεργαστεί με τις ομάδες επιθεώρησης όπλων του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να κάνει αυτό το βήμα.

    [22] ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Αγκυρα, 13 Απριλίου 2001 (17:20 UTC+2)

    Η Τουρκία αποδέχθηκε πρόταση του Ισραήλ για αποστολή εμπειρογνωμόνων στη χώρα με σκοπό να βοηθήσουν την κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους της για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Οπως γράφει ο τουρκικός Τύπος, ο υπουργός Επικρατείας της χώρας, υπεύθυνος για οικονομικά θέματα, Κεμάλ Ντερβίς, στοχεύει να αφαιρέσει από την τουρκική λίρα τρία ή τέσσερα μηδενικά και να εισάγει νέα νομισματική μονάδα που θα αποκαλείται "νέα τουρκική λίρα".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Λευκωσία, 13 Απριλίου 2001 (17:16 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι με το σωστό αγώνα, με την εμμονή σε βασικές αρχές και με τη συλλογικότητα μπορούμε να προσδοκούμε στη δικαίωση της Κύπρου και του λαού της, εκφράζει το ΑΚΕΛ στο πασχαλινό μήνυμά του.

    "Με την ανοχή ισχυρών συμμαχικών της χωρών η Αγκυρα και ο Ντενκτάς εδραιώνουν τη διχοτόμηση και αξιώνουν αποδοχή και αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής", σημειώνει το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι "όσο αρνητικά και αν είναι τα δεδομένα δεν πρέπει ποτέ να μας εγκαταλείψει η ελπίδα και πολύ περισσότερο η βούληση και η αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας."

    Η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου (ΕΑΚ) εύχεται στον κυπριακό λαό όπως το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης φέρει και την απελευθέρωση των κατεχόμενων από τους Τούρκους εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως αναφέρει η ΕΑΚ, σε μήνυμα ενότητας, αντοχής, πίστης και ελπίδας που απευθύνει με την ευκαιρία του Πάσχα προς τον κυπριακό λαό, εύχεται να κυριεύσει η Ανάσταση τις ψυχές τους, "σημαίνοντας χαρμόσυνα τις καμπάνες της απελευθέρωσης".

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) στο πασχαλινό τους μήνυμα καλούν τον κυπριακό ελληνισμό "να συνεχίσει να αντιστέκεται σε λύσεις διχοτομικές και ρατσιστικές", και κάθε Κύπριο πολίτη "να παραμείνει συμπαραστάτης και συμπορευτής μέχρι την Ανάσταση, την απελευθέρωση της Κύπρου και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας."

    "Η σκέψη και ο λογισμός μας, τις άγιες τούτες μέρες πηγαίνει στους αγνοούμενους και στα κατεχόμενα εδάφη μας με τις σιωπηρές διά της βίας του Τούρκου κατακτητή, εκκλησίες μας", αναφέρουν οι ΝΕΟ, εκφράζοντας την ευχή "φέτος να είναι η τελευταία Ανάσταση του Κυρίου που βρίσκει την πατρίδα μας μοιρασμένη."

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [24] ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 13 Απριλίου 2001 (16:55 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι η Ανάσταση του Χριστού θα φέρει και την απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου διατυπώνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, σε τηλεγραφήματα, που απέστειλε με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, στον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, στον Ελληνα πρόεδρο, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

    "Ο κυπριακός Ελληνισμός", γράφει ο Αρχιεπίσκοπος προς τον κ.Στεφανόπουλο, "αντλών θάρρος και ενίσχυσιν εκ της σταυρικής θυσίας και της θριαμβευτικής Αναστάσεως του Κυρίου, προσβλέπει μετά βεβαιότητος και εις την ανάστασιν των κατεχομένων σήμερον υπό του εισβολέως εδαφών αυτού".

    Επίσης έστειλε μήνυμα καρτερίας, πίστης και ελπίδας σε όλους τους Χριστιανούς των ελεύθερων, αλλά και των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, στους εκτοπισμένους και στους συγγενείς των αγνοουμένων, με την ευκαιρία της Ανάστασης του Χριστού, καλώντας τους να μην αφήσουν να σβήσει από μέσα τους η ελπίδα της δικαίωσης και της Ανάστασης. "Σήμερα μάλιστα", αναφέρει στην εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος, "που για 'τριάκοντα αργύρια' παραδοθήκαμε και εμείς - ο λαός μας - στους Αννες και στους Καϊάφες της αδικίας και του συμφέροντος και που οι σταυρωτές της δικαιοσύνης και οι λογής - λογής υποκριτές και Πιλάτοι νίπτουν τα χέρια τους μπροστά στο δράμα του λαού μας, ας σκύψουμε με περίσκεψη και ευλάβεια πολλή πάνω στο μυστήριο της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 13 April 2001 - 18:13:46 UTC