Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ
  • [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΓΣΕΕ
  • [04] ΣΤΙΣ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΠΟΥΣ
  • [05] ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Η ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ
  • [06] Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ
  • [07] ΤΡΕΙΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ
  • [08] SOS ΕΞΕΠΕΜΨΕ ΠΛΟΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  • [09] ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΖΗΤΑ Ο Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ
  • [10] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΦΥΛΑΚΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [11] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2 - 1
  • [12] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 3 - 0
  • [13] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΡΗΣ 2 - 1
  • [15] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΞΑΝΘΗ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 3 - 1
  • [16] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΟΦΗ 1 - 4
  • [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4 - 2
  • [18] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΥΜΑΓΙΑΝΤ
  • [19] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η 25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΔΑΦΝΗ 76 - 84
  • [21] ΜΕΤΑ:ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΙΑ
  • [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 89 - 57
  • [23] Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ
  • [24] ΙΡΑΝ:ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΟΡΟΦΗΣ ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ

  • [01] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ

    Σκόπια, 6 Μαϊου 2001 (14:39 UTC+2)

    Συνεχίστηκε στις 11.30 το πρωί τοπική ώρα η επιχείρηση του στρατού της ΠΓΔΜ κατά οπλισμένων ομάδων Αλβανών που έχουν οχυρωθεί στα χωριά βορειοδυτικά του Κουμάνοβο.

    Το σύνθημα για την έναρξη της επιχείρησης δόθηκε λίγη ώρα αφού έληξε το τελεσίγραφο που έθεσε η σκοπιανή ηγεσία προς τους Αλβανούς εξτρεμιστές να απελευθερώσουν τον ένα στρατιώτη και τους δύο πολίτες που κρατούν στα χέρια τους.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ της χώρας, συνταγματάρχης Μπλάγκογια Μάρκοβσκι ανακοίνωσε ότι στην πρώτη γραμμή πυρός βρίσκεται το πυροβολικό, το οποίο βάλλει από απόσταση προκειμένου να καταστρέψει τα οχυρά των εξτρεμιστών.

    Στο μεταξύ, το στρατιωτικό νοσοκομείο των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας των τριών στρατιωτών, που τραυματίστηκαν χθες από έκρηξη νάρκης κοντά στο συνοριακό φυλάκιο "Kodra Fura" στο Τανούσεφτσι, είναι σταθερή. Ενας εκ των τραυματιών, λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του, υποβλήθηκε σε εγχείρηση ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.

    Από το πρωί στο νοσοκομείο δεν έχουν μεταφερθεί νέοι τραυματίες. Ολο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του μοναδικού αυτού στρατιωτικού νοσοκομείου της χώρας είναι σε κατάσταση ετοιμότητας.

    Ε.Π.

    [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2001 (11:07 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε την ικανοποίηση για του για την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ στην Αθήνα.

    Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι η ιστορική επίσκεψη του Ποντίφικα σφράγισε τις καλές διακρατικές σχέσεις μεταξύ Βατικανού και Ελλάδας, σημειώνοντας ότι με την επίσκεψη αυτή η χώρας μας αναδεικνύεται σε δύναμη ειρήνης και πολιτισμού στ Βαλκάνια.

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2001 (13:23 UTC+2)

    Την Τρίτη συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, στο οποίο θα συμμετέχουν συνδικαλιστικά στελέχη από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να διαμορφωθούν οι απόψεις της οργάνωσης για την επικείμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και θα καθοριστούν οι χειρισμοί και οι πρωτοβουλίες της συνομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα.

    Παράλληλα, η ΓΣΕΕ προς το τέλος του μήνα, μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας, σχεδιάζει τη διοργάνωση εθνικής διάσκεψης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα και οι εργοδοτικοί και κοινωνικοί φορείς.

    Στη διάσκεψη αναμένεται να καταγραφούν οι απόψεις για κάθε ένα θέμα ξεχωριστά, γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει χρήσιμο υλικό, αλλά και έναυσμα για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου.

    Επισημαίνεται ότι ο κοινωνικός διάλογος αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη δεύτερη απεργία που διοργανώνει στις 17 Μαίου η ΓΣΕΕ, για την οποία επιδιώκει αντίστοιχη επιτυχία με αυτήν της προηγούμενης κινητοποίησης, ώστε να στείλει προς την κυβέρνηση το μήνυμα της συσπείρωσης των εργαζομένων γύρω από τις θέσεις της συνομοσπονδίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    [04] ΣΤΙΣ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΠΟΥΣ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2001 (12:43 UTC+2)

    Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους θα γίνει στις 13 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής" η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και θα είναι η πρώτη συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τους ευρωπαίους συμμάχους του.

    Η συνάντη Μπους-Σημίτη θα είναι ολιγόλεπτη, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Θα συζητηθούν οι ελληνοαμερικανικής σχέσεις, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, στην οποία θα συζητηθούν οι εξελίξεις για τον Ευρωστρατό, τη νέα πυραυλική άμυνα, τα Βαλκάνια και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο κ.Σημίτης αναμένεται να έχει συναντήσεις και με τους Μπλέρ, Σρέντερ και Σιράκ.

    [05] ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Η ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ

    Βελιγράδι, 6 Μαϊου 2001 (21:13 UTC+2)

    Η Χάγη θα αυξήσει τις πιέσεις προς το Βελιγράδι σε ό,τι αφορά στο θέμα της έκδοσης του πρώην προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπως δήλωσε, σήμερα, η Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Σενσέ, η Γενική Εισαγγελέας της Χάγης χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα» προς τις αρχές του Βελιγραδίου, λέγοντας ότι η γιουγκοσλαβική πρωτοβουλία για συνεργασία με τη Χάγη είναι «εξαιρετικά αδύναμη».

    Εδώ και ένα μήνα, η ντελ Πόντε ταξιδεύει σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να κερδίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων στο αίτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία για έκδοση του Μιλόσεβιτς. Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επαφές με αξιωματούχους της αμερικανικής διοίκησης.

    Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Β-92 του Βελιγραδίου, η ντελ Πόντε τόνισε μιλώντας στο Σενσέ ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που της παρέχεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαστηρίου προκειμένου να διασφαλίσει την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. «Πριν από αυτό, παρ' όλα αυτά, θα επισκεφθώ για ακόμη μια φορά το Βελιγράδι, τον Ιούλιο», είπε και πρόσθεσε ότι μετά από αυτή την επίσκεψη θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το αν το Βελιγράδι ανταποκρίνεται στις διεθνείς του δεσμεύσεις.

    Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα μπορούσε να ζητήσει να του δοθεί η υπόθεση, με την οποία ασχολούνται προς το παρόν οι γιουγκοσλαβικές αρχές, προσφεύγοντας ακόμη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν προς όφελος της Γιουγκοσλαβίας», τόνισε.

    Εμφανίστηκε, επίσης, δυσαρεστημένη με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ότι ο Μιλόσεβιτς θα δικαστεί για εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και όχι στη Χάγη, λέγοντας ότι ο Τζίντζιτς είχε τοποθετηθεί διαφορετικά σε μεταξύ τους συνάντηση.

    Σ.Π.

    [06] Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

    Βόννη, 6 Μαϊου 2001 (21:12 UTC+2)

    Του Γιάννη Ευτυχίδη

    Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ηθικής (ΕΕΗ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Εθνικού Συμβουλίου Ηθικής (ΕΣΗ) της Γερμανίας εξελέγη ταυτόχρονα ο αδελφός του πρωθυπουργού Σπύρος Σημίτης, καθηγητής της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου της Φρανκφούρτηα.

    Η επιλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την ίδια τη χώρα μας, αφού ο καταξιωμένος Ελληνας επιστήμονας που ζει μόνιμα στη Γερμανία, θα εκπροσωπεί εκ των πραγμάτων την Ελλάδα σε διαβουλεύσεις και αποφάσεις για κρίσιμα σύγχρονα θέματα που άπτονται της ηθικής. Σημειώνεται ότι ο Σπύρος Σημίτης δεν αναδείχτηκε μέλος της ΕΕΗ ως εκπρόσωπος κράτους, αλλά αποκλειστικά και μόνο για το επιστημονικό του έργο και πως στο αντίστοιχο ΕΣΗ της Γερμανίας είναι το μοναδικό αλλοδαπής καταγωγής μέλος του.

    Οι αρμόδιοι της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, αλλά και ο ίδιος ο κ. Σημίτης που μας μίλησε διεξοδικά για το θέμα, θεωρούν την αποστολή και το έργο της ΕΕΗ υψίστης σημασίας, γιατί θα αφουγκράζεται και θα εκφράζει την άποψη και τις ενδεχόμενες ενστάσεις των ειδικών, αλλά και των λαών των κρατών-μελών της ΕΕ σε ζητήματα που ανεγείρουν οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία, όπως η χρήση των ανθρώπινων γονιδίων και γενετικών δεδομένων και οι νέες τεχνολογίες, κυρίως σε ότι αφορά τη χρήση του Ιντερνετ.

    "Η ΕΕΗ", τονίζει ο Ελληνας καθηγητής, "θα γνωμοδοτεί, κάθε φορά που τίθεται θέμα προς συζήτηση, για λογαριασμό της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είτε με δικές τους ενέργειες, δηλαδή όταν το ζητούν, είτε επειδή το θεωρεί αναγκαίο η ίδια η Επιτροπή".

    "Ειδικότερα", διευκρινίζει ο κ. Σημίτης, "αποστολή της ΕΕΗ είναι: να γνωμοδοτεί κάθε φορά που θέτουν τα παραπάνω ευρωπαϊκά όργανα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις επιπτώσεις της, να γνωμοδοτεί κάθε φορά που η ίδια η Επιτροπή θεωρεί ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας οδηγεί σε προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν, μέχρι του σημείου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα η Επιτροπή θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν θα πρέπει η όχι οι ασφαλιστικές εταιρίες ή ο εργοδότης να έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν γενετικά στοιχεία των ασφαλισμένων ή των εργαζομένων. Τόνισε, δε, ότι μπορεί οι ασφαλιστικές εταιρίες να αποφασίσουν, αν με βάση τα γενετικά στοιχεία ένα άτομο θεωρηθεί πιθανό να εμφανίσει στο μέλλον, μια σοβαρή ασθένεια να μην ασφαλίσουν ένα άτομο, ή να ορίσουν μεγαλύτερα ασφάλιστρα.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι την επιτροπή θα την απασχολήσει το αν θα πρέπει ή όχι να επιτραπεί η κλωνοποίηση ανθρώπινων γονιδίων, ακόμη και για πειραματικούς μόνο σκοπούς. "Θα πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις και όρια στην επιστημονική έρευνα", σημείωσε.

    Οπως μας ενημέρωσε ο κ. Σημίτης, η ΕΕΗ, που αποτελείται αποκλειστικά από ειδικούς επιστήμονες, θα συνέλθει για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση στις 29 του μήνα στις Βρυξέλλες, ενώ το αντίστοιχο ΕΣΗ της Γερμανίας, που δημιουργήθηκε τώρα, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στα τέλη Ιουνίου στο Βερολίνο. Το ΕΣΗ της Γερμανίας έχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Εκτός από ειδικούς επιστήμονες, συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι της καθολικής και ευαγγελικής εκκλησίας, κοινωνικών φορέων και οργανώσεων.

    [07] ΤΡΕΙΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ

    Κέρκυρα, 6 Μαϊου 2001 (20:55 UTC+2)

    Τρεις ψαράδες αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας. Στην περιοχή βρίσκονται σκάφη του λιμενικού και αλιευτικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ίχνη τους. Οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, καθώς στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι και βρέχει.

    [08] SOS ΕΞΕΠΕΜΨΕ ΠΛΟΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2001 (20:55 UTC+2)

    Σήμα κινδύνου εξέπεμψε πλοίο υπό συριακή σημαία στα χωρικά ύδατα μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης. Στην περιοχή έσπευσαν πλοία του λιμενικού και ένα ελικόπτερο "Super Puma" αλλά μέχρι στιγμής οι έρευνες έχουν αποβεί άκαρπες.

    [09] ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΖΗΤΑ Ο Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2001 (20:55 UTC+2)

    Έργα και όχι λόγια, προκειμένου η Θεσσαλονίκη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βαλκανική, ζητά ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Ψωμιάδης με αφορμή την 1η Συνάντηση Φορέων, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης. "Και ενώ έργα δεν γίνονται τα συνέδρια περισσεύουν", τονίζει με γραπτή του δήλωση ο κ. Ψωμιάδης ενώ προσθέτει πως σωστά ο Σύνδεσμος ΟΤΑ οργάνωσε τη συνάντηση φορέων, όμως με την καταγραφή των προβλημάτων, σε συνδυασμό με δεσμεύσεις κυβερνητικών εκπροσώπων και βαρύγδουπες εξαγγελίες σχεδίων τα έργα δεν γίνονται ως δια μαγείας.

    "Δυστυχώς, από χρόνο σε χρόνο, μετατίθενται τα μεγάλα έργα που θα εκτελεσθούν στη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν ξεχασμένα στα συρτάρια των αρμοδίων για μία ακόμη φορά "χαϊδεύοντας" μόνο τα αυτιά των ταλαίπωρων Θεσσαλονικέων", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ψωμιάδης. Καταγγέλλει ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη έμεινε πίσω και έχει καταστεί μια πόλη χωρίς προοπτική, μητρόπολη της ανεργίας και πόλη οικονομικής δυσπραγίας.

    "Δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να λιμνάζει άλλο στο τέλμα της 20χρονης κυβερνητικής απραξίας και οι κάτοικοί της, θύματα της ανευθυνότητας και της αναβλητικότητας των κυβερνώντων, να στερούνται μιας πόλης ανθρώπινης, λειτουργικής και σύγχρονης. Οι Θεσσαλονικείς πρέπει να ζητήσουν ευθύνη από όλους εκείνους που δεν έχουν προωθήσει ζωτικά έργα υποδομής που σχετίζονται με την ανάπτυξή τους. Οι Θεσσαλονικείς κουράστηκαν από λόγια και υποσχέσεις. Περιμένουν επιτέλους έργα για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους. Μοχλός ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, η υλοποίηση των έργων και όχι μόνο καταγραφή των προβλημάτων που ταλανίζουν χρόνια την πόλη μας" προσθέτει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τους Θεσσαλονικείς.

    [10] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΦΥΛΑΚΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 6 Μαϊου 2001 (20:29 UTC+2)

    Επίθεση κατά δύο αστυνομικών φυλακίων σε χωριά που βρίσκονται πολύ κοντά στο Τέτοβο εξαπέλυσαν, σήμερα, αλβανοί εξτρεμιστές που δρουν στη σκοπιανή επικράτεια, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονταν η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, γύρω από το Κουμάνοβο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Στέβο Πεντάροφσκι.

    «Οι τρομοκράτες άρχισαν να πυροβολούν κατά των φυλακίων μας στα χωριά Σιπκόβιτσε και Μπρόντετς, στις 5:15 το απόγευμα (τοπική ώρα)», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη δράση των ανδρών του λεγόμενου Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA).

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλούμενο δηλώσεις δημοσιογράφου από το Τέτοβο, οι πυροβολισμοί από τις επιθέσεις των αλβανών εξτρεμιστών ακούστηκαν και στην ίδια την πόλη, όπου τον περασμένο Μάρτιο είχε μετατραπεί σε θέατρο σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας και των ανδρών του NLA. «Οι πυροβολισμοί ακούγονται από κάθε πλευρά, από τα χωριά Βέιτσε, Βέσαλα, Μπρόντετς, Σιπκόβιτσα και Σέλτσε», είπε ο σκοπιανός δημοσιογράφος, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με το AFP.

    Σ.Π.

    [11] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2 - 1

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2001 (20:22 UTC+2)

    Στη Νέα Σμύρνη σταμάτησε το σερί του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι, που παρουσίασαν ένα μέτριο πρόσωπο, ηττήθηκαν σήμερα από τον Πανιώνιο με σκορ 2 - 1 στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Ηταν η δεύτερη ήττα για την ομάδα του Πειραιά στο φετινό πρωτάθλημα.

    Στο πρώτο ημίχρονο οι παίκτες του Πανιωνίου ήταν κυρίαρχοι στον αγωνιστικό χώρο και έχασαν ένα πλήθος ευκαιριών για να ανοίξουν το σκορ. Ετσι τους τιμώρησε ο νόμος του ποδοσφαίρου. Στο 47' λεπτό ο Ολυμπιακός κατάφερε να προηγηθεί με 0 - 1 χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Πατσατζόγλου.

    Ωστόσο ο Πανιώνιος ανέτρεψε το παιχνίδι με δύο γκολ του Κάφαλη στο 74' και 88' λεπτό. Σημειώνεται πως η σημερινή ήταν η πρώτη απώλεια βαθμών για τον Ολυμπιακό μετά από 15 σερί νίκες.

    [12] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 3 - 0

    Πάτρα, 6 Μαϊου 2001 (20:19 UTC+2)

    Βαθμούς "χρυσάφι" πήρε η Παναχαϊκή με αντίπαλο τον Πανηλειακό. Η ομάδα της Πάτρας κέρδισε σήμερα, στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας, τον Πανηλειακό με σκορ 3 - 0 και έκανε ένα καθοριστικό βήμα για την παραμονή. Αντίθετα, σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον ο σύλλογος του Πύργου.

    Η Παναχαϊκή άνοιξε το σκορ στο 44' λεπτό με τον Σολάκη, ενώ ο ίδιος παίκτης στο 75' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι έγραψε το 2 - 0 για τους γηπεδούχους. Σημειώνεται πάντως πως ο Πανηλειακός τελείωσε το παιχνίδι με εννέα παίκτες λόγω αποβολής του Ουμπεράτσι στο 65' και Μάντρα στο 79' λεπτό.

    Οι γηπεδούχοι εκμεταλλευόμενοι την αριθμητική υπεροχή πέτυχαν και τρίτο τέρμα στο 89' με τον Βούκσεβιτς. Ωστόσο και η Παναχαϊκή έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κοπερτίνο.

    [13] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 6 Μαϊου 2001 (20:15 UTC+2)

    Διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα της χώρας θα έχει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, προτού προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση για τυχόν κήρυξη κατάστασης πολέμου, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα, από το γραφείο του σκοπιανού προέδρου.

    Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά την αντίθεση που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε μια τέτοια κίνηση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, από το Νίκοπινγκ της Σουηδίας, όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης.

    «Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας ή της κυριαρχίας της, των πολιτών και της πολυεθνικότητάς της δικαιολογούν την εξέταση του ενδεχομένου για κήρυξη κατάστασης πολέμου», τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι «ο πρόεδρος θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την ηγεσία των διαφόρων πολιτικών κομμάτων και των σχετικών θεσμών», όπως η κυβέρνηση, τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

    Εν τω μεταξύ, τρεις άνδρες του λεγόμενου Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού που δρα στην επικράτεια της ΠΓΔΜ εγκατέλειψαν τις τάξεις των ανταρτών, διαμαρτυρόμενοι για άνιση μεταχείριση.

    Όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, οι τρεις άνδρες εξέδωσαν γραπτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι οι μισθοί των ανδρών που στελεχώνουν τον λεγόμενο Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό είναι άνισοι.

    Όπως υποστηρίζουν, όσοι προέρχονται από κάποια ισλαμική χώρα αμείβονται με το ποσό των 5.000-8.000 γερμανικών μάρκων, ενώ αυτοί από το Κοσσυφοπέδιο 3.000-5.000 μάρκα και όσοι κατάγονται από την ΠΓΔΜ παίρνουν μισθό μικρότερο των 3.000 μάρκων τον μήνα.

    Σ.Π.

    [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΡΗΣ 2 - 1

    Γιάννινα, 6 Μαϊου 2001 (20:08 UTC+2)

    Αν και προηγήθηκε στο σκορ, ο Αρης γνώρισε την ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα με σκορ 2 - 1 στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι γηπεδούχοι πήραν τρεις πολύτιμους βαθμούς διατηρώντας έτσι τις ελπίδες για παραμονή στην κατηγορία. Αντίθετα, οι κίτρινοι για μια ακόμη φορά δεν ικανοποίησαν με την απόδοση τους.

    Ωστόσο οι παίκτες του Μπάμπη Τεννέ ήταν αυτοί που ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ. Ο Αρης κατάφερε να προηγηθεί μόλις στο 10' λεπτό με τον Αγγελο Χαριστέα να βρίσκει το δρόμο προς τα δίχτυα. Ο ΠΑΣ Γιάννινα παρά τη ...ψυχρολουσία αντεπιτέθηκε και στο 34' ισοφάρισε σε 1 - 1 με τον Κορμαρή. Αυτό ήταν και το σκορ με το οποίο οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες.

    Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να πάρουν τους τρεις βαθμούς της νίκης. Ετσι στο 78' λεπτό με σκόρερ και πάλι τον Κορμαρή πήραν το προβάδισμα το οποίο το κράτησαν μέχρι τέλους. Η νίκη του ΠΑΣ πανηγυρίστηκε έξαλλα από περίπου 6.000 φιλάθλους.

    [15] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΞΑΝΘΗ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 3 - 1

    Ξάνθη, 6 Μαϊου 2001 (20:06 UTC+2)

    Μια σπουδαία νίκη πήρε σήμερα η Ξάνθη. Η ομάδα της Θράκης επιβλήθηκε στην έδρα της επί του Εθνικού Αστέρα με σκορ 3 - 1, στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Τα τρία τέρματα για τους γηπεδούχους τα σημείωσαν οι Καούνος στο 33' λεπτό, Πρίττας στο 67' και Γιαννότσκο στο 83', χαρίζοντας έτσι στη Ξάνθη τρεις πολύτιμους βαθμούς. Το μόνο που κατάφεραν οι παίκτες του Εθνικού Αστέρα ήταν να μειώσουν το σκορ στο 87' με τον Κοντόπουλο.

    [16] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΟΦΗ 1 - 4

    Καλαμάτα, 6 Μαϊου 2001 (20:04 UTC+2)

    Ο ΟΦΗ πέρασε νικηφόρα από την Καλαμάτα και έκανε ίσως το καθοριστικότερο βήμα για την παραμονή του στην Εθνική κατηγορία. Οι κρητικοί κέρδισαν με σκορ 4 - 1 στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας, βουλιάζοντας έτσι την ομάδα της Μεσσηνίας ακόμη πιο βαθιά στο βαθμολογικό πίνακα.

    Οι παίκτες του ΟΦΗ είχαν τη χαρά να προηγηθούν νωρίς στο σκορ. Κατάφεραν να κάνουν το 0 - 1 μόλις στο 4' λεπτό με τον Πίτσο, ενώ στο 11' ο Κιάσσος έγραψε το 0 - 2 για τους κρητικούς. Οι φιλοξενούμενοι δεν σταμάτησαν να πιέζουν τον αντίπαλο και έτσι στο 22' διαμόρφωσαν το 0 - 3 με τον Γκόμεζ.

    Η Καλαμάτα, που αποδοκιμάστηκε έντονα από τους οπαδούς της, κατάφερε να μειώσει το σκορ στο αμέσως επόμενο λεπτό. Στο 23' ο Σοάρες βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα του ΟΦΗ και έγραψε το 1 - 3. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με τους κρητικούς να πετυχαίνουν το τέταρτο τους τέρμα με τον Μάουρο.

    [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4 - 2

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2001 (20:03 UTC+2)

    Την πρώτη του φετινή νίκη ως προπονητής του Ηρακλή γεύτηκε ο Αγγελος Αναστασιάδης. Ο Γηραιός κέρδισε σήμερα στο Καυτανζόγλειο στάδιο, στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας, τον Αθηναϊκό με σκορ 4 - 2 σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι.

    Ο Ηρακλής προηγήθηκε μόλις στο 7' λεπτό με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου. Ωστόσο η απόδοση των κυανόλευκων έπεσε στην επανάληψη, γεγονός το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι ποδοσφαιριστές του Αθηναϊκού. Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν στο 52' να ισοφαρίσουν σε 1 - 1 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ζαβαντία.

    Ο Αγγελος Αναστασιάδης αμέσως προέβη σε κάποιες αλλαγές παικτών, οι οποίες φάνηκαν να βοηθούν την ομάδα. Στο 64' λεπτό ο Αντώνης Σαπουντζής που μπήκε στον αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο βρήκε το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα και έγραψε το 2 - 1 για τον Ηρακλή. Λίγο αργότερα ο Αθηναϊκός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μπασαλά και έτσι έγινε πιο εύκολο το έργο των κυανόλευκων.

    Στο 83' με αυτογκόλ του Καραμάνου ο Ηρακλής προηγήθηκε με 3 - 1 και φάνηκε να τελειώνει το παιχνίδι. Ο Αθηναϊκός όμως απάντησε στο 90' με τον Ζαφειράκη και μείωσε σε 3 - 2. Το τελικό αποτέλεσμα το διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ο Εμπενίζερ Χάγκαν που πέτυχε το τέταρτο γκολ για την ομάδα του Γηραιού.

    [18] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΥΜΑΓΙΑΝΤ

    Δαμασκός, 6 Μαϊου 2001 (20:01 UTC+2)

    Το ιστορικό ισλαμικό τέμενος του Ουμαγιάντ, στη Συρία, επισκέφθηκε, σήμερα, ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που πραγματοποιεί επίσκεψη σε μουσουλμανικό τόπο λατρείας.

    Νωρίτερα, χιλιάδες κόσμου, χριστιανοί διαφόρων δογμάτων αλλά και μουσουλμάνοι, συγκεντρώθηκαν στο στάδιο της Δαμασκού προκειμένου να παρακολουθήσουν την κυριακάτικη λειτουργία από τον Ποντίφικα, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των πιστών των διαφόρων θρησκειών.

    Κάλεσε, επίσης, τους πιστούς να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να οικοδομήσουν μια κοινωνία που θα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των εθνικών κοινοτήτων.

    «Σε αυτή την άγια γη, χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι καλούνται να συνεργαστούν με αποφασιστικότητα και θάρρος για να ξημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση η ημέρα που τα νόμιμα δικαιώματα όλων των ανθρώπων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού», τόνισε ο Ποντίφικας.

    Το ισλαμικό τέμενος του Ουμαγιάντ, όπου μετέβη ο Πάπας, βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Δαμασκού, έχει ζωή 3.000 χρόνων και πριν να εξελιχθεί σε τόπος λατρείας για τους μουσουλμάνους υπήρξε ναός αφιερωμένος στον Δία, αλλά και βυζαντινός καθεδρικός ναός.

    Σ.Π.

    [19] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η 25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2001 (20:01 UTC+2)

    Με νίκες του Περιστερίου και της Δάφνης ολοκληρώθηκε σήμερα η 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Η νέα έκπληξη έγινε στο Ιβανόφειο της Θεσσαλονίκης εκεί όπου ο Ηρακλής έχασε από την ομάδα της Δάφνης. Ετσι, ο Γηραιός δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το στραβοπάτημα του Πανιωνίου στο παιχνίδι με τον Μακεδονικό.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 24ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (24η αγωνιστική)

    1.Παναθηναϊκός 45

    2.Περιστέρι 44

    3.Ολυμπιακός 44

    4.ΑΕΚ 43

    5.Πανιώνιος 38

    6.Ηρακλής 38

    7.ΠΑΟΚ 36

    8.Μαρούσι 35

    9.Νήαρ Ηστ 32

    10.Ηράκλειο 32

    11.Δάφνη 32

    12.Αρης 31

    13.Μίλων 28

    14.Μακεδονικός 26

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (25η)

    Αρης - Περιστέρι

    Πανιώνιος - Ηράκλειο

    Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

    ΠΑΟΚ - Μίλωνας

    Δάφνη - ΑΕΚ

    Μαρούσι - Ηρακλής

    Μακεδονικός - Νήαρ Ηστ

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΔΑΦΝΗ 76 - 84

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2001 (19:53 UTC+2)

    Ο Ηρακλής δεν κατάφερε να κερδίσει σήμερα στο Ιβανόφειο της Θεσσαλονίκης τη Δάφνη και έτσι έχασε τη "χρυσή" ευκαιρία να περάσει στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα, εκμεταλλευόμενος το στραβοπάτημα του Πανιωνίου στο ματς με τον Μακεδονικό. Οι κυανόλευκοι ηττήθηκαν στην έδρα τους με σκορ 84 - 76 στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Ενώ όλοι περίμεναν πως ο Ηρακλής θα έμπαινε δυνατά σήμερα στον αγώνα με μοναδικό στόχο τη νίκη, διαψεύστηκαν. Η Δάφνη ήταν αυτή που εμφανίστηκε μαχητική και αποφασισμένη για την κατάκτηση των δύο βαθμών. Ετσι, οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να πάρουν ένα προβάδισμα εφτά πόντων στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (32 - 39).

    Στην επανάληψη μάλιστα οι παίκτες της Δάφνης ανέβασαν ακόμη περισσότερο την απόδοση τους και προς το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου προηγούνταν με 60 - 50. Στα τελευταία λεπτά οι παίκτες του Ηρακλή προσπάθησαν να μειώσουν το σκορ όμως δεν τα κατάφεραν και έτσι γνώρισαν την ήττα.

    Κορυφαίος παίκτης από τους νικητές ήταν ο Σταυρακόπουλος που σημείωσε 31 πόντους.

    [21] ΜΕΤΑ:ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΙΑ

    Τίρανα, 6 Μαϊου 2001 (19:46 UTC+2)

    Τη θέση ότι τα προβλήματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ δεν μπορούν να επιλυθούν δια της βίας διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, αναφερόμενος στην κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή από τη συνέχιση των συγκρούσεων μεταξύ των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας και των αλβανών εξτρεμιστών.

    «Μόνο η έναρξη ενός αληθινού διαλόγου για την πληρέστερη ενσωμάτωση των Αλβανών στους θεσμούς» της ΠΓΔΜ θα μπορέσει να δώσει λύση στα προβλήματα αυτά, τόνισε ο αλβανός πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις των Τιράνων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είπε ότι είναι πολύ καλές και πρόσθεσε ότι βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης οι διαδικασίες για την έναρξη διαλόγου με αντικείμενο μιας νέας συμφωνίας Σταθερότητας και Σύνδεσης μεταξύ της Αλβανίας και της ΕΕ.

    Για τους δεσμούς της χώρας του με τις ΗΠΑ τόνισε ότι βρίσκονται στο καλύτερο στάδιό τους. «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής μου στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους μου εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πολιτική που προωθεί η αλβανική κυβέρνηση», υπογράμμισε.

    Σ.Π.

    [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 89 - 57

    Αθήνα, 6 Μαϊου 2001 (19:43 UTC+2)

    Το Περιστέρι συνέτριψε σήμερα το Ηράκλειο με σκορ 89 - 57 για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών και παρέμεινε έτσι στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μαζί με τον Ολυμπιακό.

    Οι γηπεδούχοι δεν δυσκολεύτηκαν σε κανένα σημείο της αναμέτρησης να κάμψουν την αντίσταση του αντιπάλου τους και από τα πρώτα λεπτά οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη πήραν κεφάλι στο σκορ. Μάλιστα στο ημίχρονο το Περιστέρι προηγούνταν επί του Ηρακλείου με 12 πόντους (38 - 26).

    Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι διατήρησαν το πολύ καλό τους πρόσωπο και ανέβαζαν συνεχώς τη διαφορά στο σκορ φτάνοντας έτσι άνετα στην κατάκτηση του ροζ φύλλου.

    [23] Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Μαϊου 2001 (19:29 UTC+2)

    Η μεγάλη δόξα του ελληνικού μπάσκετ, ο Νίκος Γκάλης, θα τιμηθεί κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα "Ιατρική της άθλησης στον 21ο αιώνα", που θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 12 Μαίου στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

    Ο άνθρωπος που τάραξε τα νερά του ελληνικού μπάσκετ αποδέχτηκε την πρόσκληση που του έγινε από τον τομέα Ιατρικής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, αναγνωρίζοντας τον σπουδαίο ρόλο του τμήματος στην αναβάθμιση των αθλητικών δρώμενων. Η παρουσία του Νίκου Γκάλη αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη αίγλη στο συνέδριο.

    Στο συνέδριο θα συζητηθούν θέματα όπως το ντόπιγκ, το αιφνίδιος θάνατος, οι αθλητικές κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος και οι πρώτες βοήθειες.

    [24] ΙΡΑΝ:ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΟΡΟΦΗΣ ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ

    Τεχεράνη, 6 Μαϊου 2001 (19:28 UTC+2)

    Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην πόλη Σάρι, στο βόρειο Ιράν, όταν κατέρρευσε η οροφή του σταδίου, όπου διεξάγονταν ποδοσφαιρικός αγώνας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι τη στιγμή του ατυχήματος, βρίσκονταν στο στάδιο περίπου 20.000 άτομα.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες από την περιοχή, καθώς το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνει σημαντικά ο μεγάλος αριθμός των θεατών, που με την κατάρρευση της οροφής βρέθηκαν κάτω από συντρίμμια.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 6 May 2001 - 18:13:42 UTC