Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [02] ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΡΕΠΠΑΣ: ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [05] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΟ Δ.
  • [06] ΣΤΑ 98 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΤΟ 2002
  • [07] ΔΩΡΕΑ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
  • [08] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ Ο ΠΑΟ
  • [09] ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΕ ΕΕ
  • [10] ΠΕΤΕΡΙΝΓΚ: Η ΝΔ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΟ ΕΛΚ
  • [11] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΗΚΕ Η ΣΟΡΟΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
  • [12] ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
  • [13] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [14] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [15] 300 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ
  • [16] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 1,6 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ
  • [17] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [18] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
  • [19] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ Η ΜΠΟΝΙΝΟ
  • [20] ΓΣΕΕ: ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 17ης ΜΑΙΟΥ
  • [21] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ
  • [22] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [23] ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [24] ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΟΦΗ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2001 (14:50 UTC+2)

    "Δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας να μην επιτρέψει πτήση ελικοπτέρου, που μεταφέρει τον Ελληνα αρχηγό ΓΕΝ, στο Ακσάμ της Τουρκίας για μία τελετή παράδοσης - παραλαβής ναρκαλιευτικών του ΝΑΤΟ, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις της για την αποστρατικοποίηση της Ρόδου.

    Ο κ.Ρέππας υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα εκπροσωπηθεί σε αυτή την εκδήλωση εφόσον τεθούν περιορισμοί. "Νομικά και πολιτικά είναι λάθος η θέση και η προσέγγιση της Τουρκίας. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής, ουδείς μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς εντός ελληνικής επικράτειας. Το θέμα αυτό είναι λυμμένο" υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι νομικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ έχουν γνωματεύσει ότι μπορούν να γίνονται πτήσεις πάνω από περιοχές που η Τουρκία θεωρεί αποστρατικοποιημένες.

    Ο κ.Ρέππας υποστήριξε ότι η Ελλαδα αντιμετωπίζει το θέμα στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της, ενώ σε ερώτηση εάν έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση σε διάβημα για το θέμα, απάντησε ότι "οι συζητήσεις έχουν την αφετηρία τους σε διαρροές, δεν υπάρχει κάποιο συμβάν για να κάνουμε διάβημα, αναμένουμε την επίσημη θέση της Τουρκίας. Πάντως δεν θα παραστούμε στην εκδήλωση, εάν τεθεί τέτοιο θέμα".

    [02] ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2001 (14:54 UTC+2)

    Η κρατική χρηματοδότηση για τους νεοεισερχόμενους στο ασφαλιστικό, δηλαδή για όσους μπαίνουν μετά το '93 είναι δεδομένη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για το ασφαλιστικό από το Βερολίνο, ότι θα υπάρξει κρατική χρηματοδότηση.

    Αυτή είναι η θέση που ο πρωθυπουργός είχε διατυπώσει και στην κοινοβουλευτική ομάδα, συμπλήρωσε ο κ. Ρέππας, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος θα χρηματοδοτήσει και θα στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα. "Καλούμε όλους να πάρουν μέρος στο διάλογο και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Το τραπέζι του διαλόγου είναι ευρύχωρο" είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Για την επιστολή του υπουργού Εργασίας, Τάσου Γιαννίτση, για την πρόσκληση σε διάλογο σχολίασε ότι αυτό είναι τεχνικής φύσης, ενώ για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, ότι θα δημιουργηθεί εθνικό κεφάλαιο, ανέφερε: "θα δούμε στην πορεία από τα έσοδα, ποια είναι τα ποσά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το ασφαλιστικό. Δεν μπορούμε όμως να συζητούμε με τόσες λεπτομέρειες πριν αρχίσει ο διάλογος" και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για δημόσιο χαρακτήρα και στήριξη του ασφαλιστικού.

    Ερωτηθείς εάν η κρατική χρηματοδότηση θα επεκταθεί και σε αυτούς που είναι ασφαλισμένοι πριν το '93 είπε ότι το θέμα έχει λυθεί πριν δέκα χρόνια.

    [03] ΡΕΠΠΑΣ: ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2001 (14:56 UTC+2)

    "Οι εστίες κρίσης μας αφορούν, παρακολουθούμε και συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες, δε διατρέχουμε κίνδυνο, η κρίση είναι ελεγχόμενη" υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στην κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Αλβανούς αντάρτες, αλλά και σε αυτές στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο κ.Ρέππας εκτίμησε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης των συγκρούσεων.

    [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2001 (11:18 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής για να πάρει μέρος στη διημερίδα του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος για τα Βαλκάνια.

    Στις 7μ.μ. σήμερα ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί την έκθεση φωτογραφίας και οπτικοακουστικού υλικού, που παρουσιάζεται στην Αποθήκη Γ΄του λιμανιού, από το Ιδρυμα "Κ. Καραμανλής", με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Στις 8 το βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ), του οποίου είναι αντιπρόεδρος, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" και στις 9 αύριο το πρωί θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία στη διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο. Θέμα της ομιλίας του είναι η ανασυγκρότηση και η προοπτική ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στην Ευρωπαική Ενωση.

    Για το περιεχόμενο της διημερίδας και τις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, στις 6 σήμερα το απόγευμα, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς", ο πρόεδρος της Ομάδας Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Αντώνης Τρακατέλλης.

    [05] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΟ Δ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2001 (21:07 UTC+2)

    Λύση στο πρόβλημα σχολικής στέγης ζητούν γονείς, μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων και εκπαιδευτικοί του Δήμου Αμπελοκήπων, οι οποίοι σήμερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    Η παραχώρηση του στρατοπέδου "Μέγας Αλέξανδρος" στο Δήμο Αμπελοκήπων και η ανέγερση σχολικών κτιρίων σε οικόπεδο της περιοχής είναι δύο από τα βασικά αιτήματα των κατοίκων εδώ και χρόνια.

    Ολα τα σχολεία του Δήμου, ακόμη και τα νηπιαγωγεία λειτουργούν σε διπλή βάρδια και 4 νηπιαγωγεία λειτουργούν σε καταστήματα, εκ των οποίων το ένα σε όροφο. Οι γονείς και οι μαθητές κάνουν λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    [06] ΣΤΑ 98 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΤΟ 2002

    Βρυξέλες, 8 Μαϊου 2001 (21:02 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2002 με 98 δισεκατομμύρια Ευρώ (87 δισεκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανόμενων δαπανών ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ για την αντιμετώπιση της νόσου των τρελών αγελάδων και του αφθώδους πυρετού. Η πρόταση περιλαμβάνει 100 δισεκατομμύρια Ευρώ σε χορηγήσεις δανείων.

    Η Επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ Μισέλ Σρέγιερ δήλωσε ότι η πρόταση αυτή αντανακλά τις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής, που υπόσχεται καλύτερη διαχείριση των κεφαλαίων, μειώνοντας περιττές δαπάνες.

    Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από τον προϋπολογισμό του 2002 θα δοθεί για μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα.

    O.K.

    [07] ΔΩΡΕΑ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2001 (21:00 UTC+2)

    Ενας υπερσύγχρονος καρδιογράφος και άλλα ιατρικά μηχανήματα δωρεά του ζεύγους Παπαποστόλου ενισχύουν από σήμερα τις υποδομές υγείας της κοινότητας Σατρών του Νομού Ξάνθης.

    Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στα απομακρυσμένα χωριά της ελληνο - βουλγαρικής μεθορίου.

    Οι κάτοικοι των Σατρών δέχθηκαν με χαρά και αισθήματα ανακούφισης τη χειρονομία ζωής του ζεύγους Παπαποστόλου που σε συνεργασία με το Δ' Σώμα Στρατού δώρησαν τον υπερσύγχρονο καρδιογράφο στο αγροτικό ιατρείο της κοινότητας.

    Ηταν αίτημα ετών των κατοίκων και της προηγούμενης διοίκησης του Δ΄ Σώματος που τελικά υλοποιήθηκε εντασσόμενο στο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [08] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ Ο ΠΑΟ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2001 (20:57 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό της Σουπρολίγκα έχει αρχίσει και η ομάδα του ΠΑΟ θα αναχωρήσει αύριο για το Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο προπονητής Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς τόνισε: "Ετοιμαζόμαστε για το φάιναλ φορ της Σουπρολίγκα. Θέλουμε να κερδίσουμε το Πρωτάθλημα Ευρώπης. Οι παίκτες μου είναι έτοιμοι για να το πετύχουν, αφού στο συγκεκριμένο παιχνίδι κρίνονται οι προσπάθειες μιας ολόκληρης χρονιάς", τόνισε ο τεχνικός του "τριφυλλιού".

    Πρώτος αντίπαλος του Παναθηναϊκού την ερχόμενη Παρασκευή είναι η Εφες Πίλσεν. "Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις αδυναμίες τους. Το παιχνίδι θα είναι δύσκολο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Σέρβος τεχνικός.

    Οσο αφορά τα αγωνιστικά προβλήματα του ΠΑΟ, οι Μποντιρόγκα και Καλαϊτζής μπήκαν κανονικά στο ρυθμό των προπονήσεων.

    [09] ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΕ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 8 Μαϊου 2001 (20:53 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι Γερμανοί δεν υποστηρίζουν την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς το 64% των Γερμανών σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Εμνιντ δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, έγραψε το περιοδικό «Der Spiegel».

    Αντίθετα το 80% των Γερμανών επιθυμεί την ένταξη της Ουγγαρίας στην ΕΕ και ακολουθούν η Τσεχία με 68%, η Μάλτα με 67%, η Σλοβακία με 64%, η Εσθονία με 62%, η Λετονία με 59% και η Τουρκία με 58%.

    [10] ΠΕΤΕΡΙΝΓΚ: Η ΝΔ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΟ ΕΛΚ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2001 (20:52 UTC+2)

    Την άποψη ότι η ΝΔ αποτελεί μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, από τη Θεσσαλονίκη, όπου διεξάγεται η διημερίδα του για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, την πολιτική του ασύλου και της μετανάστευσης και την προστασία του Ευρωπαίου καταναλωτή.

    Ο κ. Πέτερινγκ υποστήριξε ότι η ΝΔ, αν και με μόλις εννέα ευρωβουλευτές, ασκεί ισχυρή επιρροή στο ΕΛΚ και κατορθώνει να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της Ελλάδα στην Ε.Ε. "Η φωνή της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο είναι ισχυρή και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα" τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

    Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ στην Ε.Ε., Αντώνης Τρακετέλλης, στην κοινή συνέντευξη τύπου, επεσήμανε ότι το ΕΛΚ έχει κατανοήσει τη μεγάλη σημασία της Θεσσαλονίκης για την οικονομική, εκπαιδευτική και πολιτιστική ανάπτυξη των Βαλκανίων και για αυτό επέλεξε τη διεξαγωγή της διημερίδας σε αυτή. Είναι η πόλη κλειδί, η πόλη που με την υποδομή της και τη γεωπολιτική της θέση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και σταθερότητα των Βαλκανίων, είπε χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι αύριο το πρωί στη διημερίδα θα συζητηθεί το μέλλον των Βαλκανίων, παρουσία και του προέδρου της ΝΔ και αντιπροέδρου του ΕΛΚ, Κώστα Καραμανλή, με ομιλίες τόσο της προέδρου της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις εξωτερικές υποθέσεις και την αμυνα, Ντόρις Πακ, όσο και του προέδρου της επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις, την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ελμαρ Μπροκ.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει συζήτηση για το άσυλο και τη μετανάστευση σε μία διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, με παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότητα του ελέγχου στην Ενωση. Στο πλαίσιο της συζήτησης θα παρουσιαστεί έκθεση για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και θα γίνει παρέμβαση του επικεφαλής της Europol και Ελλήνων συναδέλφων.

    Την Πέμπτη, θα απασχολήσουν το ΕΛΚ θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, με παρεμβάσεις στην πολιτική των φαρμάκων.

    [11] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΗΚΕ Η ΣΟΡΟΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

    Κίεβο, 8 Μαϊου 2001 (20:50 UTC+2)

    Οι εισαγγελικές αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι το ακέφαλο πτώμα που βρέθηκε κοντά στο Κίεβο τον Νοέμβριο του 2000 ανήκει στον δολοφονημένο δημοσιογράφο Γκιόργκι Γκονγκάντζε, όπως έδειξε η νεκροψία από Αμερικανούς ειδικούς.

    Ο αντιεισαγγελέας Νίκολα Γκάρνικ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της νεκροψίας και των εξετάσεων DNA που διενεργήθηκαν από Αμερικανούς δείχνουν ότι η σορός ανήκει στον Γκονγκάντζε.

    Οι Ουκρανοί τον Φεβρουάριο ανέφεραν ότι το πτώμα ανήκει στον δημοσιογράφο αλλά η ανάλυση DNA από Γερμανούς ειδικούς άφηνε μια αμφιβολία.

    Ο κ. Γκάρνικ ανέφερε ότι η κοινή επιτροπή Ουκρανών και Αμερικανών ειδικών δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα αίτια θανάτου του δημοσιογράφου γιατί δεν βρέθηκε το κεφάλι και γιατί έχει περάσει πολύς καιρός από τη δολοφονία.

    Η μητέρα του Γκονγκάντζε αναγνώρισε τη σορό και είπε ότι ανήκει στο γιο της.

    Η εξαφάνιση του δημοσιογράφου τον Σεπτέμβριο του 2000 και η δολοφονία του έχουν προκαλέσει αναταραχή στην Ουκρανία καθώς ο πρόεδρος της χώρας Λεονίντ Κούτσμα εμπλέκεται σύμφωνα με την αντιπολίτευση στη δολοφονία του Γκονγκάντζε.

    Ο Κούτσμα αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για σκευωρίες εναντίον του.

    Ο.Κ.

    [12] ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 8 Μαϊου 2001 (20:48 UTC+2)

    Δώδεκα εργάτες σκοτώθηκαν από ισχυρότατη έκρηξη σε ορυχείο χρυσού της Νότιας Αφρικής, στην πόλη Γουέλκομ, 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

    Εκπρόσωπος της εταιρείας στην οποία ανήκει το ορυχείο δήλωσε ότι αδιευκρίνιστος είναι ακόμα ο αριθμός των εργατών που αγνοούνται, ενώ σωστικά συνεργεία έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες.

    Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα. Τα ορυχεία της Νότιας Αφρικής θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα μέρη εργασίας στον κόσμο.

    [13] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2001 (20:48 UTC+2)

    Η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, η πολιτική ασύλου και μετανάστευσης και η προστασία του Ευρωπαίου καταναλωτή, είναι τα θέματα της Διημερίδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη.

    Οι εργασίες της Διημερίδας θ' αρχίσουν αύριο το πρωί με ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπροέδρου του ΕΛΚ Κώστα Καραμανλή, με θέμα την ανασυγκρότηση και την προοπτική ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ίδια θεματική ενότητα, θα κινηθεί η ομιλία της Αντιπροέδρου του ΕΛΚ, υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Nadezha Mihailova.

    Στη Διημερίδα θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Ηans-Gert Poettering, ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Wim van Velzen, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Elmar Brok, και η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την ΝΑ Ευρώπη Doris Pack.

    Εκτός από Ευρωβουλευτές-μέλη του ΕΛΚ, στη Διημερίδα έχουν κληθεί και θα παρέμβουν στις συζητήσεις ο Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Ernst Strasser, ο ομόλογός του της Εσθονίας Tarmo Loodus, ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας Celia Villalobos, καθώς και ο διευθυντής της Europol Jόrgen Storbeck.

    Εξάλλου, από την Θεσσαλονίκη ξεκινά τις δράσεις της η «Πρωτοβουλία για την Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια», της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά από την πρόσφατη απόφαση της διευρυμένης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Σόφια. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα κηρύξει την έναρξη Σεμιναρίου Πολιτικής Επικοινωνίας, αύριο στις 15:00, στο Ξενοδοχείο «Mediterranean».

    Στο σεμινάριο, το οποίο συνδιοργανώνουν η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας και το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», λαμβάνουν μέρος πάνω από 40 πολιτικές προσωπικότητες από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γιουγκοσλαβία και την Κροατία, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται ο κ. Μλάντεν Ίβανιτς, Πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, ο κ. Ντράγκαν Σοτς, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου, ομογενείς βουλευτές του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας, πρώην υπουργοί, βουλευτές και άλλα μέλη βαλκανικών κομμάτων.

    Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, θα συζητηθούν θέματα πολιτικής επικοινωνίας, σύγχρονων μεθόδων εκλογικών εκστρατειών, αλλά και θ' αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας των μετριοπαθών κεντρώων κεντροδεξιών κομμάτων των Δυτικών Βαλκανίων με τα ομόλογα κόμματα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται πως έχουν πραγματοποιηθεί ήδη ανάλογα σεμινάρια στο Βελιγράδι και στην Ποντγκόριτσα, ενώ προγραμματίζονται παρόμοιες πρωτοβουλίες και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στην Κροατία, στην Αλβανία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

    Στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής, θα μεταβεί, την Παρασκευή 11/5, στο Βελιγράδι, όπου θα γίνει δεκτός, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Στην συνάντηση αυτή, ο κ. Καραμανλής θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης και αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάουλι Νιϊνίστο. Ο κ. Καραμανλής αργότερα θα συμπροεδρεύσει στη Διοικούσα Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης, στην οποία θα συμμετέχει και αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας, υπό την υπεύθυνη του Τομέα Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθηγητή Γιάννη Βαληνάκη.

    Η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

    [14] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2001 (20:47 UTC+2)

    Με άνοδο "τερμάτισαν" τελικά στις σημερινές συνεδριάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχοντας καταφέρει να "ορθοποδήσουν" μετά τις αρνητικές ανακοινώσεις αυτοκινητοβιομηχανιών που είχαν ως αποτέλεσμα οι αγορές της "γηραιάς ηπείρου" να κινούνται σε αρνητικό "έδαφος".

    Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε οριακά ενισχυμένος κατά 0,3% στις 5,886,4 μονάδες, με τις μετοχές της Energis και της Colt Telecom να προσελκύουν το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού.

    Στη Φρανκφούρτη ο X-DAX έκλεισε οριακά ενισχυμένος κατά 0,2% στις 6,133.53 μονάδες, δεχόμενος την τονωτική "ένεση" της μετοχής της Preussag. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen είχε οδηγήσει νωρίτερα τον δείκτη σε πτώση άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας, μετά τις ανακοινώσεις της για τα οικονομικά αποτελέσματα, οι οποίες προκάλεσαν σύγχυση.

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,3% στις 5,516.93 μονάδες με μετοχές, όπως της L'Oreal να "πρωταγωνιστούν" στην άνοδο. Στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ υποχώρησε οριακά κατά 0,2%, ενώ στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI υποχώρησε κατά 0,4%. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 30 υποχώρησε και αυτός κατά 0,4% παρά τις αισιόδοξες ανακοινώσεις της Pirelli.

    Στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL υποχώρησε κατά 0,03%, ενώ η Κοπεγχάγη ενισχύθηκε κατά 1,22%. Στην Κωνσταντινούπολη ο δείκτης XU-100 κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 4,30%, ενώ η Λισαβόνα υποχώρησε κατά 0,32%. Η Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 0,68% και η Βιέννη έκλεισε οριακά ενισχυμένη κατά 0,06%.

    [15] 300 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2001 (20:46 UTC+2)

    Μία ανθοδέσμη απέθεσαν σήμερα στο βήμα της Βουλής, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο βουλευτής Ροδόπης, Δημήτρης Τσετινές, συμπατριώτες του που επισκέφτηκαν το κοινοβούλιο, όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

    Μιλώντας σε 300 επισκέπτες, χριστιανούς και μουσουλμάνους, από τα ΚΑΠΗ των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση που λειτουργεί στην αίθουσα "Ελευθέριου Βενιζέλου" για τα "80 χρόνια της Θράκης από την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό" και την έκθεση παιδικής ζωγραφικής μαθητών της τελευταίας τάξης των δημοτικών σχολείων της Θράκης, ο κ.Κακλαμάνης επεσήμανε την αναγκαιότητα της ειρηνικής συμβίωσης όλων των κατοίκων της Θράκης, που αποτελεί, όπως είπε, σταυροδρόμι ηπείρων, πολιτισμών, λαών και χωρών.

    Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι "η προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας είναι να εξαλείψει οποιοδήποτε στοιχείο θα μπορούσε να διαχωρίζει τους κατοίκους της περιοχής για θρησκευτικούς, πολιτισμικούς ή άλλους λόγους και να βοηθήσει στην ανάπτυξη των διαφορετικών πολιτισμών με σεβασμό στις παραδόσεις". Οπως δήλωσε, η Βουλή των Ελλήνων, ως εκφραστής της κυρίαρχης θέλησης του ελληνικού λαού, το αποδεικνύει με την κοινή έκθεση παιδικής ζωγραφικής χριστιανών και μουσουλμάνων και προέτρεψε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να καλλιεργήσουν στις νέες γενιές την αναγκαιότητα μίας πορείας, χωρίς διακρίσεις για την πρόοδο και την ευτυχία όλων.

    Ο κ.Κακλαμάνης ανέφερε ότι στην έμμεση Δημοκρατία δεν είναι εύκολη η άμεση επικοινωνία πολίτη και πολιτικών και επέρριψε ευθύνες σε όσους έχουν τη διαχείριση των ΜΜΕ για την εικόνα του πολιτικού κόσμου που παρουσιάζουν, αλλά και στους πολιτικούς που δεν συντηρούν την αμφίδρομη σχέση τους με τους πολίτες. "Πρέπει οι πολιτικοί να είναι δίπλα στους πολίτες και οι πολίτες να μην κάθονται στους καναπέδες των σπιτιών τους ικανοποιημένοι από τη δήθεν ενημέρωση και ψυχαγωγία που τους προσφέρουν τα "παράθυρα" της τηλεόρασης, είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Στο σημείο αυτό, υπενθύμισε ότι τα ΜΜΕ ξαφνικά "ανακάλυψαν" τον βουλευτή του νομού Ροδόπης, Δημήτρη Τσετινέ, κατά τη στιγμή που άφηνε την τελευταία του πνοή στο βήμα του κοινοβουλίου, μιλώντας επί του προϋπολογισμού για τα προβλήματα της περιφέρειας.

    Ο κ.Κακλαμάνης ξενάγησε τους 300 επισκέπτες στην αίθουσα της Ολομέλειας του κοινοβουλίου και ανανέωσε την επικοινωνία μαζί τους για τις 12-14 Μαϊου, όταν ο ίδιος θα μεταβεί για περιοδεία στη Θράκη, με τους βουλευτές των τριών νομών, για να μετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ενσωμάτωση της περιοχής στον εθνικό κορμό.

    [16] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 1,6 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ

    Βουκουρέστι, 8 Μαϊου 2001 (20:43 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία πρέπει να δαπανήσει 1,6 εκατομμύρια δολάρια για να εναρμονίσει το στρατό της σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Αμυνας της χώρας.

    Η νέα ρουμανική κυβέρνηση αισιοδοξεί σχετικά με την πορεία ένταξης της χώρας στη Συμμαχία μέχρι το 2006, όπως συμφωνήθηκε με το ΝΑΤΟ, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι από τους 84 όρους που έθεσε το ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για ένταξη οι 20 μετατέθηκαν για μετά το 2007.

    [17] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 8 Μαϊου 2001 (20:42 UTC+2)

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που προκάλεσε ληστής σε τράπεζας στην πόλη Χιροσάκι, 550 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο.

    Ο δράστης εισέβαλε στο υποκατάστημα της τράπεζας Τακεφούτζι και πριν οι υπάλληλοι προλάβουν να αντιδράσουν έβρεξε το πάτωμα με εύφλεκτο υγρό ζητώντας από τον διευθυντή να του δώσει τα χρήματα από τα ταμεία, όταν αυτός αρνήθηκε ο ληστής έβαλε φωτιά.

    Από τις φλόγες υπέστησαν εγκαύματα άλλοι τέσσερις, ενώ ο δράστης κατόρθωσε να διαφύγει και καταζητείται.

    [18] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2001 (20:40 UTC+2)

    Παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Φλωρίδη πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας.

    Στην ομιλία του ο κ. Φλωρίδης καλωσόρισε τους αξιωματούχους της ΑΙΒΑ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή τους στους

    Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. "Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε προτάσεις, παρατηρήσεις και οτιδήποτε άλλο που θα συμβάλει στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας", επισήμανε ο υφυπουργός, ενώ ανέφερε ακόμη ότι η χώρα μας θα δεχθεί με μεγάλη χαρά την ανάθεση σε αυτήν μεγάλων διοργανώσεων πυγμαχίας εν όψει του 2004.

    [19] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ Η ΜΠΟΝΙΝΟ

    Ρώμη, 8 Μαϊου 2001 (20:36 UTC+2)

    Η πρώην επίτροπος της Ε.Ε. Εμα Μπονίνο, η οποία ηγείται του μικρού Ριζοσπαστικού Κόμματος της Ιταλίας ξανάρχισε απεργία πείνας. Η Μπονίνο και ακόμα 600 άτομα ζητούν να μην υπάρχουν περιορισμοί στην επιστημονική έρευνα, κυρίως στην γενετική έρευνα για την θεραπεία ανίατων ασθενειών.

    Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι αντίθετη με αυτές τις έρευνες, καθώς, όπως υποστηρίζει δεν σέβονται την ανθρώπινη ύπαρξη.

    Η Μπονίνο σκοπεύει να συνεχίσει την απεργία πείνας για τέσσερις μέρες, ως τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Ιταλία.

    [20] ΓΣΕΕ: ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 17ης ΜΑΙΟΥ

    Αθήνα, 8 Μαϊου 2001 (20:32 UTC+2)

    Κανονικά οδεύει προς την πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Μαίου η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, στις έδρες των νομών με ευθύνη των κατά τόπους εργατικών κέντρων, διεκδικώντας:

    - Τη διατήρηση του δημόσιου, κοινωνικού και καθολικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης,

    - Την αναγνώριση του κοινωνικού ελλείμματος, την οικονομική υποστήριξη του κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος με τυην απόδοση των οφειλών του κράτους, την διατήρηση και επέκταση της τριμερούς χρηματοδότησης, την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, την ένταξη στο σύστημα όλων των απασχολούμενων,

    - Την οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση του συστήματος,

    -Την 35ετία και

    - Την προστασία των ειδικών κατηγοριών ασφαλισμένων.

    "Το Γενικό Συμβούλιο καλεί τους εργαζομένους όλης της χώρας να δώσουν το αγωνιστικό παρών και σε αυτή την απεργιακή κινητοποίηση, η επιτυχία της οποίας είναι απαραίτητη" τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Για την ανάδειξη του πλαισίου δράσης της Συνομοσπονδίας τόσο η διοίκηση της ΓΣΕΕ, όσο και οι οργανώσεις μέλη της θα αναλάβουν πρωτοβουλίες διεκδικητικού περιεχομένου σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους κλάδους.

    Οι πρωτοβουλίες αυτές θα έχουν ως στόχο, την υιοθέτηση της διευρυμένης τριμερούς χρηματοδότησης ως αναγκαίας προϋπόθεσης για βιώσιμη κοινωνική ασφάλιση και βεβαίως την αναζήτηση νέων και διαρκών πόρων που θα επιτρέψουν την κάλυψη του κοινωνικού ελλείμματος, που παρουσιάζει το υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

    Οι πρωτοβουλίες αυτές καθώς και οι παρεμβάσεις (αγωνιστικές και άλλες) που θα γίνουν θα πρέπει να οδηγούν σε πλήρη αξιοποίηση των προτάσεων της ΓΣΕΕ, ώστε να δοθούν βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές λύσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

    Το Γενικό Συμβούλιο κατέληξε στην διαπίστωση ότι το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι της χώρας βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, να κινητοποιηθούν κάθε στιγμή, εφόσον γίνει προσπάθεια αιφνιδιασμού για να περάσουν αντι - ασφαλιστικές και αντι - συνταξιουχικές ρυθμίσεις. Αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο εξουσιοδοτείται η Ε.Ε. της ΓΣΕΕ να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις.

    [21] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

    Βιέννη, 8 Μαϊου 2001 (20:26 UTC+2)

    Στα προβλήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας κατά τη ναζιστική περίοδο αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα που δημοσίευσε η αυστριακή εφημερίδα "Die Presse".

    Στο δημοσίευμα με τίτλο: "Ελλάδα: Αναζήτηση αλλοτινών θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας στα καφενεία" επισημαίνεται ότι αν και το αυστριακό Ταμείο Συμφιλίωσης για τις αποζημιώσεις των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας έχει συσταθεί και λειτουργεί μόλις από το Δεκέμβριο του 2000, τα πρώτα προβλήματα έχουν ήδη εμφανιστεί.

    "Οι οργανώσεις θυμάτων από τις κύριες χώρες προέλευσης των εργατών του Γ΄ Ράιχ - Τσεχία, Πολωνία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Ρωσία και Ουγγαρία διευκολύνουν το έργο του Ταμείου, καθώς διαθέτουν αρχεία και επιπλέον συμμετείχαν στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Το πρόβλημα αυτό αφορά τα θύματα καταναγκαστικής εργασίας που δεν είναι οργανωμένα και προέρχονται από τις πλουσιότερες σήμερα ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους απευθείας στη Βιέννη. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις την πρωτοβουλία αναλαμβάνουν ιδιώτες, όπως η κ. Μίνα Κόγκου Μαυροειδή από το Αργος, η οποία κατόρθωσε να συγκεντρώσει 37 ονόματα ανθρώπων που βρέθηκαν στα στρατόπεδα Peggau, Graz, και Leoben συνομιλώντας με τους ίδιους στα καφενεία", τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Η ανταπόκριση επισημαίνει ότι το θέμα των αποζημιώσεων θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας ρυθμίζεται από δύο οργανώσεις, το αυστριακό Ταμείο Συμφιλίωσης και το Γερμανικό Ιδρυμα Ευθύνης, Μνήμης και Μέλλοντος (υπεύθυνο για τα στρατόπεδα Mauthausen και Dachau).

    "Οι προθεσμίες υποβολής των σχετικών αιτήσεων αποζημίωσης λήγουν για το μεν πρώτο σε δύο χρόνια, για το δε δεύτερο τον προσεχή Αύγουστο και η διαφοροποίηση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση. Το αποτέλεσμα είναι οι διαμαρτυρίες για έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους του αυστριακού προξενείου στην Αθήνα (υπεύθυνο για το Ταμείο Συμφιλίωσης στην Ελλάδα), παρά το γεγονός ότι αυτό έχει προετοιμάσει έντυπα αιτήσεων στα ελληνικά και τα αποστέλλει στους ενδιαφερόμενους, κατόπιν σχετικού τηλεφωνικού αιτήματος. Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι 160 άτομα έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση αποζημίωσης, αλλά το σχετικό έλλειμμα πληροφόρησης παραμένει, πράγμα για το οποίο ευθύνη φέρουν και τα ελληνικά ΜΜΕ", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    [22] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟ Ε.Λ.Κ.

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2001 (20:23 UTC+2)

    Τη σαφή θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για ειρήνη στα Βαλκάνια, διατύπωσε ο πρόεδρος της ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, αναφερόμενος στην κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στα πλαίσια των εργασιών της διημερίδας του ΕΛΚ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, την πολιτική του ασύλου και της μετανάστευσης και την προστασία του Ευρωπαίου καταναλωτή.

    "Θέλουμε την ειρηνική συμβίωση των λαών και αυτό για την ΠΓΔΜ σημαίνει ότι όλες οι εθνικές μειονότητες πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική ζωή της χώρας" τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΚ και υπογράμμισε ότι η βία δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα.

    Ο κ. Πέτερινγκ επεσήμανε εξάλλου, ότι το ΕΛΚ τάσσεται κατά της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και υποστήριξε ότι η εξελίξεις στην περιοχή αποτελούν καίρια πρόκληση για την Ε.Ε., καθώς εάν αποτύχει στα Βαλκάνια θα πρέπει να ξεχάσει και τις προσπάθειές μεσολάβησής της για την ειρηνική επίλυση των διαφορών στη Μέση Ανατολή. "Η Ε.Ε. θα πρέπει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΠΓΔΜ. Το ΕΛΚ θα κάνει ότι μπορεί - διπλωματικά και οικονομικά - για την ανοικοδόμηση της πρώην Γιουγκοσλαβίας" κατέληξε ο κ. Πέτερινγκ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Κώστας Καραμανλής, αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στους συναδέλφους του, στα πλαίσια των εργασιών της διημερίδας, πρωτοβουλία προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στην ΠΓΔΜ, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων της ομάδας του ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται και η ειρηνική συμβίωση των εθνοτήτων της ΠΓΔΜ.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της των βουλευτών της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο, Αντώνης Τρακατέλλης, εξέφρασε την αντίθεσή του στις τρομοκρατικές ενέργειες στη γειτονική περιοχή και την ελπίδα ότι θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη, με ισονομία, ίσες ευκαιρίες και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Δεν πιστεύουμε στη βία, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων, ώστε πραγματικά στη Δημοκρατία των Σκοπίων να υπάρχει ισονομία και ίσες ευκαιρίες για όλους" και πρόσθεσε ότι με τη βία και την αλλαγή των συνόρων το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να ανοίξουν νέοι λογαριασμοί.

    Ο κ. Τρακατέλλης, συμπλήρωσε ότι μέσα στο συνολικό κλίμα της κρίσης, υπάρχει και το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το οποίο πρέπει να λυθεί με ουσιαστικές συζητήσεις, κρίνοντας κατάλληλη τη χρονική στιγμή για την επίλυση όλων των θεμάτων, ώστε να υπάρξει πραγματικά ειρήνη, ασφάλεια και ανάπτυξη στην περιοχή με απώτερο στόχο την ένταξη των χωρών της στην Ε.Ε. Οπως είπε, στην προηγούμενη ολομέλεια του ΕΛΚ για την κρίση στην ΠΓΔΜ είχε εκδοθεί σχετικό ψήφισμα, κάτι που αν κριθεί αναγκαίο θα γίνει και σε αυτή την ολομέλεια.

    [23] ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 8 Μαϊου 2001 (20:11 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανική δικαιοσύνη συγκλονίζεται από ένα νέο σκάνδαλο καθώς χθες το βράδυ δυο δικαστές κατηγορήθηκαν ότι δωροδοκήθηκαν και βοήθησαν στην απελευθέρωση κρατουμένων που καταδικάστηκαν για διαφθορά, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Δημοσίας Τάξης.

    Ο γενικός εισαγγελέας Κρίστιαν Μπογίντσα, από την εισαγγελία του Εφετείου του Βουκουρεστίου και ο δικαστής Βαλεντίν Ακατρινέι, του Εφετείου του Βουκουρεστίου προφυλακίστηκαν χθες το βράδυ και δυο ακόμη δικαστές ο Ρόντιτσα Φέσιουκ και η Τατιάνα Ζόριλα δεν μπορούν να φύγουν από το Βουκουρέστι, γιατί κατηγορούνται για δωροδοκία.

    Ο γενικός εισαγγελέας Κρίστιαν Μπογίντσα κατηγορείται ότι έδωσε 5.000 δολάρια στην δικαστή Ζορίλα για να αναβάλει τη δίκη του Ισραηλινού λαθρέμπορου όπλων Χέρκοβιτς Σιμον, ο οποίος τελικά αποφυλακίσθηκε.

    Ο Βαλεντίν Ακατρινέι κατηγορείται ότι πήρε 2.500 δολάρια και έδωσε 500 στον Φέσιουκ για να σταματήσει τη σύλληψη εγκληματία.

    [24] ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ Ο ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαϊου 2001 (20:11 UTC+2)

    Με τρεις αγωνιστικές μακριά από την έδρα του τιμωρήθηκε ο ΟΦΗ για τα επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί του μετά το τέλος του αγώνα με την Παναχαϊκή στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Εθνικής κατηγορίας. Ο ΟΦΗ θα αγωνιστεί κανονικά στην αναμέτρηση με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Ηράκλειο, ενώ την συγκεκριμένη ποινή θα την εκτίσει στα μπαράζ που θα δώσει προκειμένου να παραμείνει στην κατηγορία.

    Όπως είναι επόμενο η απόφαση του αθλητικού δικαστή δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αποστολή της ομάδας του Γιάννη Σαμαρά να παραμείνει στην κατηγορία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 8 May 2001 - 18:13:53 UTC