Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 9 ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗ Ν.Δ. ΔΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [02] ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΖΗΤΑ Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [03] ΕΤΕ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
  • [04] ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [05] AIXMΕΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [06] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 23ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 75ΧΡΟΝΗΣ
  • [07] 65ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ
  • [08] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΜΙΣ ΥΦΗΛΙΟΣ Ε. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [09] Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ: Η ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [10] ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
  • [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΥ
  • [12] ΔΗΛΩΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [13] "ΠΑΓΩΜΑ" ΤΩΝ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
  • [14] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΕΝΑΣ 40ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ
  • [15] ΣΤΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
  • [16] O K. KAΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
  • [17] ΝΕΑ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [18] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Α. ΔΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΔ
  • [19] ΝΕΚΡΟΣ 24ΧΡΟΝΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [20] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΑΥΡΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΣ - ΚΙΛΚΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
  • [22] Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [23] ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ ΠΗΡΕ Η ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ ΣΤΗ ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ
  • [24] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 9 ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗ Ν.Δ. ΔΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2001 (10:43 UTC+2)

    Προβάδισμα 9 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει δημοσκόπηση της εταιρίας "ΜΕΤΡΟΝ ANALYSIS" που δημοσιεύεται στο "Εθνος της Κυριακής". Η Ν.Δ. προηγείται στην παράσταση νίκης με μεγάλη διαφορά, ενώ σχεδόν αμελητέα είναι η διαφορά μεταξύ του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Κάμψη εμφανίζει και το κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 34,9% έναντι 25,8% του ΠΑΣΟΚ και προηγείται με 9,1 μονάδες. Το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών 10,5%, το ΚΚΕ 5,9%, ο ΣΥΝ 3,2%, το ΔΗΚΚΙ 2%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 7,3%.

    Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα κέρδιζε σήμερα τις εκλογές το 53% απαντά η Ν.Δ. και το 21,5% το ΠΑΣΟΚ.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Κώστας Σημίτης με 26,6% και ακολουθούν ο Κώστας Καραμανλής με 26,2%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 15,8%, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με 3,7%, η Αλέκα Παπαρήγα με 2,3% και ο Δημήτρης Τσοβόλας με 1,7%.

    Πρώτος σε δημοτικότητα από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ο Δ. Αβραμόπουλος με 62,1% και ακολουθούν: Ν. Κωνσταντόπουλος 56,9%, Κ. Καραμανλής 52,8%, Κ. Σημίτης 42,2%, Δ. Τσοβόλας 41,7%, Στ. Μάνος 35,9%, Α. Παπαρήγα 27%, Α. Σαμαράς 17,2%, Γ. Καρατζαφέρης 16,9%.

    Αν το ΠΑΣΟΚ χάσει τις εκλογές πιθανότερος για επόμενος πρόεδρος θεωρείται ο Α. Τσοχατζόπουλος με 24,7%, ο Γ. Παπανδρέου με 17%, ο Κ. Σημίτης με 5,4%, ο Ε. Βενιζέλος με 5%, η Β. Παπανδρέου με 2,1%, ο Θ. Πάγκαλος με 1,9%, ο Κ. Λαλιώτης με 1,5%.

    Αν χάσει η Ν.Δ. πιθανότερη αρχηγός η Ντ. Μπακογιάννη με 30,3%, ο Γ. Σουφλιάς με 17,4%, ο Κ. Καραμανλής με 8%, ο Δ. Αβραμόπουλος με 3,6%, ο Κ. Μητσοτάκης με 1,7%.

    Οι 9 καλύτεροι υπουργοί είναι οι Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλος, Κ. Λαλιώτης, Δ. Ρέππας, Χρ. Βερελής, Μ. Χρυσοχοίδης, Χρ. Παπουτσής, Β. Παπανδρέου.

    Οι πρώτοι πέντε σε δημοτικότητα στο ΠΑΣΟΚ είναι οι Γ. Παπανδρέου, Α. Τσοχατζόπουλος, Ε. Βενιζέλος, Β. Παπανδρέου, Μ. Χρυσοχοίδης. Στη Ν.Δ. οι Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Σουφλιάς, Θ. Ρουσόπουλος, Γιώργος Βουλγαράκης, Μαριέττα Κουτσίκου.

    [02] ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΖΗΤΑ Ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2001 (11:17 UTC+2)

    "Χωρίς συναίνεση το ασφαλιστικό δε θα προχωρήσει. Αυτή είναι η δέσμευσή μας". Στη κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, υπογραμμίζοντας ότι "δεν βάζουμε χρονικά περιθώρια στο διάλογο. Δεν πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς συμφωνία. Αν χρειαστεί θα πάμε και μέσα στο 2002".

    Σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αποκαλύπτει ότι δέχεται πιέσεις για να κάνει παροχές, διαβλέπει τους κινδύνους πισωγυρίσματος στη δεκαετία του '80 με τις ακάλυπτες επιταγές, αλλά υπογραμμίζει: "Είμαι συνεπή στις αρχές μου. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε στην εποχή του "δωσ'τα όλα" ".

    Ο κ. Παπαντωνίου κάνει άνοιγμα στα συνδικάτα, λέγοντας ότι υπάρχουν οι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ στην ερώτηση γιατί οι σοβαρότερες αντιδράσεις για το ασφαλιστικό προήλθαν από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τονίζει: "Είναι φυσικό, γιατί το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας".

    Επισημαίνει ότι ποτέ δεν έκανε τη δήλωση "εγώ δε δίνω δεκάρα τσακιστή", ενώ στην ερώτηση αν χρειάζεται ανασχηματισμός, εκφράζει την άποψη ότι η κυβέρνηση αυτή παρά τις διαφωνίες μπορεί να προχωρήσει. Για το συνέδριο προβλέπει ότι δε θα τεθεί θέμα ηγεσίας και προσθέτει πως ούτε πρέπει να τεθεί, ενώ στην ερώτηση αν θα πάει με τον Κ. Σημίτη επικεφαλής στις επόμενες εκλογές απαντά: "Οπωσδήποτε".

    [03] ΕΤΕ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2001 (10:41 UTC+2)

    Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, μετά από απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η τροπολογία για την απελευθέρωση των διοικήσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς και των ΔΕΚΟ (στις οποίες το δημόσιο κατέχει ποσοστό μετοχών κάτω από το 50%) με το κράτος.

    Στην τροπολογία θα προβλέπεται ότι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών και των ΔEKO στις οποίες το δημόσιο κατέχει κάτω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, θα διορίζονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό τους, δηλαδή από τις Γενικές τους Συνελεύσεις.

    Επίσης στην τροπολογία θα ορίζεται ότι κάθε διάταξη νόμου που προβλέπει διορισμούς διοικήσεων από τον εποπτεύοντα υπουργό, ή άλλο κυβερνητικό όργανο, καταργείται, ενώ οι διοικήσεις της Eθνικής και της Eμπορικής καθώς και των ΔEKO δεν θα οφείλουν να λαμβάνουν την έγκριση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

    Η κίνηση αυτή έχει ως κύριο στόχο τον απογαλακτισμό των δύο μεγάλων υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών από την κυβέρνηση και τη λειτουργία τους με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

    Tο ίδιο θα συμβεί και με τον OTE, αφού το δημόσιο θα απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία με την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου και τη ανάθεση διαχείρισης πακέτου μετοχών σε τραπεζικούς ομίλους.

    [04] ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2001 (13:40 UTC+2)

    "Κιβωτό μνήμης", χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος το Εβραικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινίασε σήμερα, στην οδό Αγίου Μηνά 13, στο κέντρο της πόλης.

    "Ζούμε μια ιστορική στιγμή. Την πραγματοποίηση ενός οράματος, άλλοτε ουτοπικού και ανέφικτου", παρατήρησε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ανδρέας Σεφιχά. Παράλληλα σημείωσε πως το Μουσείο δείχνει τη δημιουργική παρουσία 23 αιώνων των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, σχετίζεται όχι μόνο με το λαμπρό παρελθόν, αλλά και με το δυναμικό παρόν των Εβραίων στην πόλη, ενώ αποτελεί κι ένα ευλαβικό αφιέρωμα στη μνήμη των 50.000 Εβραίων που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

    "Η πολιτεία και η πόλη της Θεσσαλονίκης, σιγά σιγά, εκπληρώνουν τις ιστορικές υποχρεώσεις τους απέναντι στην Εβραική μνήμη", τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού. "Το πρώτο βήμα , πριν από μερικά χρόνια, ήταν η εγκαθίδρυση του μνημείου του Ολοκαυτώματος. Επρόκειτο για μια συμβολική πράξη διεθνούς εμβέλειας. Το δεύτερο βήμα είναι σήμερα, το επίσημο αυτό εγκαίνιο του Εβραικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι ιστορικά και πολιτιστικά αξιόπιστη, δεν μπορεί να έχει συνείδηση της συνέχεια της και του συλλογικού της εαυτού, εάν δεν δίνει στην Εβραική παρουσία τη θέση που της αξίζει, τη θέση, δηλαδή, που της ανήκει, ιστορικά, οικονομικά και κοινωνικά. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε το Μουσείο αυτό ως στοιχείο της ταυτότητας και ταυτόχρονα της αξιοπιστίας της πόλης. Δεν θα μπορούσε να νοηθεί η Θεσσαλονίκη χωρίς ένα τέτοιο Εβραικό Μουσείο. Ο ανυποψίαστος επισκέπτης της θα έπρεπε κανονικά να το αναζητά στο χάρτη των Μουσείων.

    Αντιλαμβανόμαστε όλοι το Μουσείο αυτό πρώτον ως κιβωτό μνήμης. Δεν πρόκειται για μια συνάθροιση συλλογών. Δεν πρόκειται για μία έκθεση αντικειμένων. Δεν πρόκειται για ένα μουσειολογικό εγχείρημα. Ολα αυτά είναι πολύ λίγα, είναι πολύ μικρά, μπροστά στο βάρος της μνήμης, μπροστά στη συγκίνηση που προκαλεί η μνήμη των μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Το Μουσείο αυτό, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, ακριβώς επειδή είναι πολύ επίκαιρο, πολύ κοντά, αν θέλετα στα γεγονότα, που κυρίως σηματοδοτούν τη μνήμη μας, είναι μια κιβωτός και ταυτόχρονα πρέπει να είναι ένα σχολείο, μια εστία μάθησης. Οχι επειδή το ίδιο είναι ένα διδακτικό, ένα παιδαγωγικό Μουσείο, αλλά γιατί όποιος γνωρίζει μαθαίνει, θυμάται και βεβαίως διδάσκεται γιατί η ιστορία είναι πάντοτε παρούσα, είναι μια ενεργός παράμετρος της πολιτικής ζωής σε διεθνές επίπεδο. Η μελέτη της ιστορίας είναι η πρώτη υποχρέωση του σύγχρονου πολίτη. Η ιστρία δεν επαναλαμβάνεται παρά μόνον ως φάρσα, αλλά πρέπει να τη γνωρίζουμε γιατί μπορεί να μας εμπνεύσει, να μας δώσει πάρα πολλές ιδέες. Το καλύτερο μέλλον βρίσκεται μέσα στη μελέτη ενός κακού παρελθόντος".

    Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, οι βουλευτές Γιάννης Μαγκριώτης (ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Ψωμιάδης, Γιώργος Ορφανός, Τάσος Σπηλιόπουλος (Ν.Δ), ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αντώνης Τρακατέλλης, ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο πρέσβης του Ισραήλ Ραμ Κουριέλ, ο πρόεδρος του ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) Αντριου Αθενς, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνης κ.α.

    [05] AIXMΕΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Χίος, 13 Μαϊου 2001 (21:10 UTC+2)

    Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Χίο με αφορμή την επέτειο της σφαγής των Χίων από τους Τούρκους τον Απρίλιο του 1822, παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των 10.000 πεσόντων και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου Αμανής.

    Στην ομιλία του στο χωριό Μελανειός ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο κατά την εισβολή στο νησί. Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε σπουδαία την απόφαση, κάλεσε την τουρκική ηγεσία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και απηύθυνε έκκληση για να ζήσουμε, όπως είπε, "ειρηνικά, ανθρώπινα, πολιτισμένα, χωρίς απειλές πολέμου, χωρίς βία, χωρίς κανένα φόβο, χωρίς καμιά απειλή".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, κατά την οποία σκοτώθηκαν άνθρωποι, σφαγιάστηκαν αιχμάλωτοι, και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν σε εγκατάλειψη του τόπου των και των περιουσιών τους. "Συγκινείται πια η ανθρωπότητα; Φοβούμαι ότι όχι", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Στεφανόπουλος σχολίασε ειδικότερα την αντίδραση της τουρκικής ηγεσίας η οποία επισήμανε ότι στην Κύπρο χρειάζονται πολιτικές λύσεις. "Δηλαδή; Δηλαδή ο τρόπος της βίας. Γιατί αυτό σημαίνει πολιτικός τρόπος επιλύσεως διαφορών. Όταν κανείς παραγνωρίζει όχι τον νομικό τρόπο αλλά κάτω από το νομικό τρόπο αυτό που υπάρχει: τις ηθικές αξίες, τις αναγνωρισμένες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν κανείς τα παραμερίζει όλα αυτά τι μένει για να αξίζει το όνομα του πολιτικού μέσου; Δεν μένει τίποτε παρά η βία, η σκληράδα, η βαρβαρότητα που εξακολουθεί να επιζει", πρόσθεσε.

    Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης.

    [06] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 23ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 75ΧΡΟΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2001 (21:08 UTC+2)

    Συνελήφθη χθες ο 23χρονος Νούγκζαρ Ανάβιεφ, εις βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία της 75χρονης Δουκένης Νασιοπούλου, από τον α' ανακριτή του τμήματος πλημμελειοδικών Σερρών.

    Ο Ανάβιεφ, εντοπίστηκε μετά από έρευνα της αστυνομίας σε διαμέρισμα της οδού Παναγοπούλου 5, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Σερρών.

    [07] 65ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2001 (21:03 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ο 65χρονος Ιωάννης Γλανιάς, κάτοικος εν ζωή Θεσσαλονίκης, όταν στην προσπάθεια του να κατέβει την εξωτερική σκάλα, που οδηγούσε στην τουαλέτα καφετέριας ιδιοκτησίας Νίκου Ζαμπούνη, στην οδό Κλεισούρας 8 στη Θεσσαλονίκη, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κεφαλόσκαλο.

    Από το αστυνομικό τμήμα πλατείας Δημοκρατίας γίνεται προανάκριση, ενώ παραγγέλθηκε νεκροψία και νεκροτομή.

    [08] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΜΙΣ ΥΦΗΛΙΟΣ Ε. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2001 (20:59 UTC+2)

    Εφτασε το απόγευμα στην Αθήνα η αναπληρωματική Μις Υφήλιος Εβελίνα Παπαντωνίου. Την 22χρονη υποδέχτηκαν η μητέρα της, συγγενείς και φίλοι. Η ίδια δήλωσε πολύ χαρούμενη που κατέκτησε τον τίτλο και ακούστηκε και πάλι το όνομα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αφιέρωσε τη διάκριση αυτή στη μητέρα της και στους ανθρώπους που τη βοήθησαν ενώ δήλωσε πως δεν αλλάζουν τα όνειρά της για το μέλλον.

    Στον διαγωνισμό ομορφιάς που έγινε στο Μπανγιαμόν του Πουέρτο Ρίκο τον τίτλο της Μις Υφήλιος κατέκτησε η Πορτορικανή Ντενίς Κινόνες.

    [09] Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ: Η ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2001 (20:53 UTC+2)

    H εργαζόμενη μητέρα είναι το πρώτο θύμα της επίθεσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο ασφαλιστικό, επισήμανε η επικεφαλής της γραμματείας γυναικείων θεμάτων της ΝΔ και βουλευτής Φάνη Πάλη Πετραλιά, στο μήνυμα της για την μέρα της μητέρας

    Οπως ανέφερε, η εργαζόμενη μητέρα χάρη σε παλαιότερες ρυθμίσεις που είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία, μπορούσε να εργασθεί κάποια χρόνια και να αποσυρθεί με μια μικρή σύνταξη για να μεγαλώσει τα παιδιά της, ενώ τώρα ο εκσυγχρονιστικός σοσιαλισμός απειλεί να την κρατήσει στην εργασία ως τα βαθιά της γεράματα

    Η κ. Πετραλιά χαρακτηρίζει ανάλγητη την πολιτική που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη σύγχρονη Ελληνίδα, επισημαίνοντας ότι αυτή περιλαμβάνει την κατάργηση, συγχώνευση ή μεταβίβαση δίχως πόρους, χιλιάδων μεγάλων και μικρότερων κρατικών προνοιακών μονάδων, Την υπερδιπλάσια της ανδρικής, γυναικεία ανεργία, και κυριότερα των νέων Ελληνίδων που αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμια, στις οποίες η ανεργία ξεπερνά το 65% και τη μικρότερη αμοιβή της γυναικείας εργασίας που μόλις φθάνει το 67% της ανδρικής.

    "Οδύρονται, δήθεν, και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα οι εκσυγχρονισμένοι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας που έχει αδειάσει εκτεταμένες περιοχές απειλώντας τις με πληθυσμιακή ερήμωση", υπογραμμίζει και προσθέτει ότι μέχρι σήμερα το μόνο που έπραξαν ήταν να καταργήσουν την τιμητική σύνταξη της Πολύτεκνης μητέρας από χιλιάδες οικογένειες και να περικόψουν οικογενειακά επιδόματα.

    Μαζί με ένα μαγιάτικο λουλούδι που προσφέρουμε στην Ελληνίδα μάνα όπου κι αν βρίσκεται και δουλεύει - στο χωράφι, στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στο σπίτι - ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της πολλαπλής προσφοράς της, της μεταφέρουμε και το μήνυμα μιας άλλης, καλύτερης Ελλάδας, που έρχεται, που όχι απλώς θα πιστεύει αλλά και θα βασίζεται στο πρωταρχικό κοινωνικό κύτταρο, την οικογένεια, θα προσφέρει στην Ελληνίδα γυναίκα ένα ολοκληρωμένο υλικό και ηθικό δίχτυ προστασίας, δεν θα αναγνωρίζει την Ισότητα των δυο φύλων μόνο στα χαρτιά, αλλά και στην καθημερινή ζωή, παντού, θα προστατεύει τη μητρότητα και θα σέβεται έμπρακτα την Ελληνίδα Μητέρα - παρέχοντας όλες τις απαραίτητες υλικές υποδομές αλλά και τις ηθικές συνθήκες στην Ελληνίδα για να δημιουργήσει οικογένεια, να μεγαλώσει και να αποκαταστήσει τα παιδιά της, καταλήγει η κ. Πετραλιά.

    [10] ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

    Πάτρα, 13 Μαϊου 2001 (20:53 UTC+2)

    Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από κεραυνό, σε υψόμετρο 2300 μέτρων, στο όρος Ερύμανθος της Αχαϊας. Τα οκτώ άτομα είχαν πάει εκδρομή στο βουνό μαζί με έντεκα συναδέλφους τους από την Τράπεζα Εργασίας.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται γιγαντιαία επιχείρηση για τη μεταφορά της νεκρής γυναίκας και των τραυματιών στο κέντρο υγείας της Χαλανδρίτσας ή σε άλλα νοσοκομεία. Στην περιοχή σπεύδουν οχήματα και προσωπικό του ΕΚΑΒ και της πυροσβεστικής καθώς και γιατροί. Στον Ερύμανθο μετέβη και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Ευσταθιάδης για να συντονίσει την επιχείρηση.

    [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΥ

    Σκόπια, 13 Μαϊου 2001 (20:48 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βάσιλ Τοπούρκοφσκι

    Έκκληση για ενότητα μπροστά στον κίνδυνο του εξτρεμισμού απηύθυνε προς όλα τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την έγκριση της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας της χώρας.

    «Το κράτος μας βρίσκεται σε κίνδυνο, για αυτό και πρέπει να είμαστε ενωμένοι», είπε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας την προτεινόμενη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Η χώρα «βρίσκεται αντιμέτωπη με καλά οργανωμένες δυνάμεις που έχουν εκπαιδευτεί εκτός των συνόρων μας και επιτίθενται κατά της έννομης τάξης, προσπαθώντας να κρυφτούν πίσω από το λάβαρο των (υπερασπιστών των) ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αντίθετα δημιουργούν χάος και τρόμο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφερόμενος στη δράση του λεγόμενου Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA).

    Χαρακτήρισε, παράλληλα, τον NLA ως «έναν σκληρό εχθρό που πρέπει να συντριβεί» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε την ωριμότητα «να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και να απομονώσει τα δυο αυτά στοιχεία».

    Μετά το πέρας της ομιλίας του Γκεοργκίεφσκι, το Κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίασης για μισή ώρα.

    Σ.Π.

    [12] ΔΗΛΩΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2001 (20:48 UTC+2)

    Θερμά συγχαρητήρια προς παίκτες, προπονητές, παράγοντες και φιλάθλους του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας απέστειλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, με συγχαρητήριο μήνυμα του. Παράλληλα δεν ξέχασε να αναφερθεί και στη ρύθμιση των χρεών:

    "Ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη υποκλίθηκε στον ΠΑΟΚ της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Ελλάδος. Θερμά συγχαρητήρια σε φιλάθλους, ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες. Ηρθε η ώρα για τη διαγραφή των χρεών των ομάδων της Θεσσαλονίκης. Ηρθε η ώρα να πέσουν τα "κικλιδώματα" των γηπέδων της Θεσσαλονίκης, αφού οι φίλαθλοι απέδειξαν ότι σέβονται την ιστορία των ομάδων της Θεσσαλονίκης".

    [13] "ΠΑΓΩΜΑ" ΤΩΝ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

    Ραμάλλα, 13 Μαϊου 2001 (20:40 UTC+2)

    Το «πάγωμα» της οικοδόμησης νέων εβραϊκών οικισμών στα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας θέτουν ως όρο για την επιστροφή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Παλαιστίνιοι.

    Ο υπουργός Σχεδιασμού της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σαάθ, δήλωσε ότι προκειμένου να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή πλευρά θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η οικοδόμηση νέων εβραϊκών οικισμών.

    «Είναι παντελώς αστείο να διαπραγματεύεσαι με τον κατακτητή σου το τέλος της κατοχής με αντάλλαγμα την πραγματική ειρήνηκαι να του επιτρέπεις, παράλληλα, να επεκτείνει δια της βίας την κατοχή του», είπε χαρακτηριστικά.

    Σ.Π.

    [14] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΕΝΑΣ 40ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2001 (20:33 UTC+2)

    Έναν 40χρονο άνδρα και τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, που είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους στον Όλυμπο, εντόπισε το πρωί η ελληνική ομάδα διάσωσης Λιτόχωρου και Θεσσαλονίκης, σε καταφύγιο που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.750 μέτρων. Πρόκειται για τον Παύλο Καραμήτρο, ο οποίος με τα παιδιά του Μάρκο 8 ετών, Μωυσή 11, Γιώργο 14 και Κωνσταντίνο 17 ετών είχαν ξεκινήσει χθες από τη Θέρμη Θεσσαλονίκης για ορειβασία στο οροπέδιο των Μουσών, στον Όλυμπο.

    Τα ξημερώματα ο 40χρονος επικοινώνησε μέσω του κινητού του τηλεφώνου με τη σύζυγό του, η οποία ειδοποίησε για βοήθεια.

    [15] ΣΤΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Ξάνθη, 13 Μαϊου 2001 (20:26 UTC+2)

    Τα τσιγγανόπουλα της Ξάνθης επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην περιοχή με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ενσωμάτωσή της στο εθνικό κορμό. Τα παιδιά του Δροσερού Ξάνθης επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Κακλαμάνη, που τους είχε υποσχεθεί να τους επισκεφθεί, όταν εκείνα βρισκόταν στις 4 Μαϊου στην Αθήνα φιλοξενούμενα της Βουλής.

    Ο κ. Κακλαμάνης επισκέφθηκε συγκεκριμένα το Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας Δροσερού ενώ σε δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη να εδραιωθεί η κοινωνική συνοχή και η πρόοδος ώστε τα παιδιά αυτά να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης επισκέφθηκε τις Σάππες του νομού Ροδόπης, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης. Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε : "εδώ η δημιουργική Ελλάδα δίνει εξετάσεις καθημερινώς με επιτυχία" και πρόσθεσε ότι το όραμα της πολιτείας είναι η κοινωνική συνοχή.

    Το βράδυ ο κ. Κακλαμάνης θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του δήμου Αλεξανδρούπολης. Αύριο αναμένεται να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του δήμου Κομοτηνής.

    [16] O K. KAΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2001 (20:19 UTC+2)

    Σε εκδήλωση της γραμματείας γυναικείων θεμάτων της ΝΔ για την ημέρα της μητέρας θα μιλήσει αύριο στις 6μμ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Κάραβελ.

    [17] ΝΕΑ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Τελ Αβίβ, 13 Μαϊου 2001 (20:10 UTC+2)

    Eνας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τουλάχιστον επτά άλλοι τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, όπως μεταδίδει το BBC.

    Oι ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι δέχθηκαν το βράδυ επίθεση από θέσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μοχεζί στη Λωρίδα της Γάζας και ανταπέδωσαν τα πυρά.

    Νωρίτερα, ισραηλινά ελικόπτερα είχαν πλήξει με ρουκέτες αυτοκίνητο που μετέφερε στελέχη του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης "Φατάχ", της "Τανζίμ", κοντά στο αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Από την επίθεση αυτή ύο άτομα σκοτώθηκαν και δεκαεπτά άλλα τραυματίσθηκαν.

    Η παλαιστινιακή ηγεσία δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ισοδυναμούν με κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολής, ενώ ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού θα ενημερώσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο για την κατάσταση στις υπό παλαιστινιακή διοίκηση περιοχές.

    [18] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Α. ΔΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2001 (20:06 UTC+2)

    Το πόρισμα της επιτροπής ερευνας των οικονομικών και διαχειριστικών δραστηριοτήτων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία συνεστήθη με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Κώστα Καραμανλή, θα δοθεί αύριο στις 12μ στη δημοσιότητα στις 12:00, κατά διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που θα παραθέσει, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος , ο πρόεδρος της Επιτροπής, υπεύθυνος του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Βουλευτής Κορινθίας Αναστάσης Παπαληγούρας.

    Στην επιτροπή έρευνας μετείχαν οι Βουλευτές Απόστολος Ανδρεουλάκος, Δημήτρης Κωστόπουλος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αθανάσιος Χειμάρας, καθώς και ειδικοί εμπειρογνώμονες.

    [19] ΝΕΚΡΟΣ 24ΧΡΟΝΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2001 (20:05 UTC+2)

    Ενας 24χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια των προσπαθειών κατάσβεσης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το βράδυ σε βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Ιωάννη Κράγια ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα κατάσβεσης. Άλλοι δύο πυροσβέστες, ο Ιωάννης Καραβάσης και ο Αναστάσιος Σταυρακάρας τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

    Η φωτιά ξέσπασε χθες το βράδυ και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στη βιομηχανία. Στην περιοχή έσπευσαν 25 οχήματα της πυροσβεστικής και 80 άνδρες. Εκρηξη σε καυστήρα με μαζούτ προκάλεσε την κατάρρευση μιας οροφής με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο Κράγιας. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να αποτρέψουν τον κίνδυνο να ανατιναχτούν μεγάλες ποσότητες υγρών καυσίμων που βρισκόταν μέσα στο κτίριο. Η κηδεία του άτυχου πυροσβέστη έγινε το απόγευμα στη Λάρισα.

    [20] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 13 Μαϊου 2001 (20:01 UTC+2)

    Στην Ουκρανία μετέβη, σήμερα, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ, προκειμένου να έχει επαφές με την ηγεσία της χώρας.

    Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στο Κίεβο, ο Νιγιάζοφ θα έχει συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό του, Λεονίντ Κούτσμα, για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και ο αναπροσδιορισμός του χρέους της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο που της παρέχει το Τουρκμενιστάν.

    Η Ουκρανία καλύπτει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο από τους δυο βασικούς προμηθευτές της, τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν.

    [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΑΥΡΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΣ - ΚΙΛΚΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2001 (19:58 UTC+2)

    Αύριο το απόγευμα θα γίνει γνωστό το όνομα της δεύτερης ομάδας, που θα διασταυρώσει τα ξίφη της με τον Δούκα στον τελικό του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Ο Φίλιππος Βεροίας θα αναμετρηθεί στις 5 το απόγευμα με το Κιλκίς, στο κλειστό γυμναστήριο της Κατερίνης, λόγω τιμωρίας της έδρας των γηπεδούχων για επεισόδια. Οι δύο ομάδες έχουν από μια νίκη στο ενεργητικό τους και αύριο στο τρίτο και τελευταίο μεταξύ τους ματς θα διεκδικήσουν το θετικό αποτέλεσμα προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τον τελικό.

    Στον πρώτο αγώνα που έγινε στη Βέροια η ομάδα του Κιλκίς είχε κερδίσει με 30 - 21, ενώ στο δεύτερο παιχνίδι ο Φίλιππος νίκησε στο Κιλκίς την τοπική ομάδα με 18 - 16.

    [22] Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2001 (19:51 UTC+2)

    "Νοιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια όχι μόνο επειδή έφεραν το κύπελλο στο Λευκό Πύργο", αλλά και επειδή με την απόδοση τους και τη στάση τους μέσα στο γήπεδο, διαφήμισαν το ελληνικό ποδόσφαιρο", δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην κατάκτηση του κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ.

    "Οσοι ήμασταν στο γήπεδο "Νίκος Γκούμας" της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα από την τηλεόραση, διαπιστώσαμε ότι ήταν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που διαφήμισε το ίδιο άθλημα και τη δύναμη της θέλησης, με την οποία ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε και κατάκτησε κύπελλο Ελλάδας. Συγχαρητήρια σε όλους", τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

    [23] ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ ΠΗΡΕ Η ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ ΣΤΗ ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2001 (19:46 UTC+2)

    Την 3η θέση, στο φάιναλ φορ της Σουπρολίγκα που έγινε στο Παρίσι, κατέκτησε η Εφές Πίλσεν. Οι τούρκοι κέρδισαν στο μικρό τελικό ή αλλιώς στον τελικό της ...παρηγοριάς την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με σκορ 91 - 85, αφήνοντας έτσι τους ρώσους στην 4η θέση.

    Το παιχνίδι ήταν περισσότερο αγγαρεία και για τις δύο ομάδες, που έχασαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν στα ημιτελικά το κύπελλο. Οι τούρκοι ηττήθηκαν από τον Παναθηναϊκό και οι ρώσοι από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στο σημερινό ματς, τόσο οι παίκτες της Εφές όσο και αυτοί της ΤΣΣΚΑ δεν έβλεπαν την ώρα να τελειώσει η αναμέτρηση και να παρακολουθήσουν τον τελικό.

    Στο ημίχρονο, οι τούρκοι προηγούνταν με 48 - 43 και στην επανάληψη κατάφεραν να πάρουν σχετικά άνετα το ροζ φύλλο. Το σημαντικότερο όμως ήταν πως έλειπε το άγχος και από τις δύο ομάδες, οι οποίες προσέφεραν πολύ καλό θέαμα στους φιλάθλους.

    [24] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 13 Μαϊου 2001 (19:45 UTC+2)

    Στη σύλληψη ενός ατόμου που κατηγορείται για κλοπές και διαρρήξεις και θεωρείται ο δολοφόνος της Κλάρα Μάντιτς, μίας εκ των συνεργατών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προέβη η αστυνομία του Βελιγραδίου.

    Ο 27χρονος Νίκολα Ζίβκοβιτς κατηγορείται ότι σκότωσε τη συνεργάτιδα του Μιλόσεβιτς, μέσα στο διαμέρισμά της, στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, την ώρα που προσπαθούσε να τη ληστέψει.

    Όπως δήλωσαν αστυνομικές πηγές από το Βελιγράδι, ο Ζίβκοβιτς, που αφού σκότωσε την 57χρονη γυναίκα, έβαλε φωτιά στο σπίτι της, ομολόγησε το έγκλημα και κρατείται από τις αρχές.

    Η Μλάντιτς είχε στενές σχέσεις τόσο με τον γιουγκοσλάβο πρώην πρόεδρο όσο και με τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάραζιτς.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 13 May 2001 - 18:13:54 UTC