Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΓΔΜ: ΔΙΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣTOYΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΣΤΡΟΜ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΕ ΣΤΡΥΜΩΝΑ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟ
  • [03] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [04] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ
  • [05] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [06] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΟΤΟΕ
  • [07] EFG EUROBANK: ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ
  • [08] ΦΙΦΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ... ΕΠΟ
  • [09] ΤΟ ΔΙΚΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [10] ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΦΟΥ
  • [11] ΑΥΡΙΟ Η ΤΡΟΪΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [12] EΡΩΤΗΣΗ Α. ΦΛΩΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΑΣΒΕ
  • [13] ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΙΕΡΕΑ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  • [14] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ
  • [15] ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΕΦΙΧΑ: ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΑΞΗ ΒΑΝΔΑΛΩΝ
  • [16] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • [17] ΒΕΡΝΙΚΟΣ: ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 33% ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • [18] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
  • [19] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
  • [20] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [21] ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ
  • [22] ΡΙΣΑΡ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
  • [23] ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΒΟΥΣΙΝΙΤΣ
  • [24] ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΛΗΘΗΚΕ Ο ΣΙΛΙΓΑΡΔΑΚΗΣ
  • [25] O K. KAΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

  • [01] ΠΓΔΜ: ΔΙΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣTOYΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Σκόπια, 15 Μαϊου 2001 (18:10 UTC+2)

    Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έδωσε διορία μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης στους αλβανούς αντάρτες να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στο βόρειο τμήμα της χώρας γιατί διαφορετικά θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεών της.

    Η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις των δυνάμεων της ΠΓΔΜ μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης για να υπάρξει κάποια ασφάλεια για τους πολίτες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Είπε ακόμη ότι είναι η τελευταία έκκληση προς τους αντάρτες να αποσυρθούν από τη χώρα ή να παραδώσουν τα όπλα τους και πρόσθεσε ότι σύντομα θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον τους.

    Η κυβέρνηση έστειλε σχετική ανακοίνωση με την απόφασή της προς τα κρατικά ΜΜΕ για να μεταδοθεί και θα τυπώσει και φυλλάδια που θα μοιράσει σε περιοχές που βρίσκονται αντάρτες, ανέφερε ο Μιλόσοσκι.

    Η απόφαση ελήφθη σε σημερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης των Σκοπίων.

    Ο υπουργός Αμυνας της χώρας Βλάντο Μπούκοφσκι είπε ότι μετά τη λήξη της διορίας δε θα σημειωθούν γρήγορα νίκες κατά των ανταρτών αλλά θα υπάρξει σκληρή προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

    Ο Μπούκοφσκι επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ένας σκοπιανός αστυνομικός τραυματίστηκε σε επίθεση στην περιοχή των χωριών Λίσετς και Σίπκοβιτσα.

    O.K.

    [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΣΤΡΟΜ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΕ ΣΤΡΥΜΩΝΑ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟ

    Στρασβούργο, 15 Μαϊου 2001 (12:40 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο οι ποταμοί Νέστος και Στρυμώνας να έχουν επιβαρυνθεί με ουράνιο, εξαιτίας του γεγονότος ότι ρέουν κοντά σε βουλγαρικές περιοχές εξόρυξης ουρανίου, αφήνει ανοιχτό η αρμόδια για το περιβάλλον επίτροπος της ΕΕ, Μάργκοτ Βάλστρομ, σε γραπτή απάντησή της προς τους προς τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ., Σταύρο Ξαρχάκο και Αντώνη Τρακατέλλη.

    Οι δυο ευρωβουλευτές είχαν υποβάλλει γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας να πληροφορηθούν ποιο είναι το επίπεδο επιβάρυνσης από ουράνιο των δύο ποταμών, καθώς και αν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ύπαρξη ενός δικτύου μετρήσεως της εν λόγω μόλυνσης.

    Στην απάντησή της η κ. Βάλστρομ αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές καθυστέρησαν πολύ να διαβιβάσουν στοιχεία σχετικά με τη μόλυνση του Στρυμώνα και του Νέστου, πράγμα που ανάγκασε την Κομισιόν να ζητήσει εκ νέου από την Ελλάδα "να παράσχει τις πλέον πρόσφατες ποληροφορίες".

    Η κοινοτική επίτροπος επισημαίνει ότι "τα αποτελέσματα της παρακολούθησης δεν καταδεικνύουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα", προσθέτει ωστόσο ότι "οι ποταμοί Στρυμώνας και Νέστος ρέουν πλησίον των βουλγαρικών περιοχών εξόρυξης ουρανίου". Καταλήγοντας η κ.Βάλστρομ δεν αποκλείει "τα κατάλοιπα παρελθούσης εξόρυξης ουρανίου να συμβάλουν ακόμη στα επίπεδα των φυσικών ραδιονουκλεϊδών στους συγκεκριμένους ποταμούς".

    [03] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2001 (14:34 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πέτρος Ευθυμίου

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από τη Βουλή όπου καθηγητές και φοιτητές, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

    Νωρίτερα οι καθηγητές και φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Εθνικού Μετσόβειο Πολυτεχνείου και έπειτα ξεκίνησε η πορεία προς τη Βουλή.

    [04] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

    Σκόπια, 15 Μαϊου 2001 (13:06 UTC+2)

    Κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Πάνου Μπεγλίτη πως η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρίσκονται κοντά σε εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος, δήλωσαν στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συζητήσει νέα πρόταση για την ονομασία και ότι δεν υπάρχει αλλαγή της στάσης της σκοπιανής ηγεσίας αναφορικά με το θέμα.

    Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι η τελευταία συνάντηση των πρεσβευτών των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως να επιφέρει αποτελέσματα και το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς με τον Έλληνα πρέσβη, στην οποία ενδεχομένως η Αθήνα θα κάνει μία νέα πρόταση.

    Η "Ντνέβνικ" σημειώνει ότι μετά την κλιμάκωση της έντασης στην ΠΓΔΜ, εντείνονται οι φήμες για επικείμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες ασκούν έντονη πίεση στην Αθήνα να κλείσει το θέμα, ενώ τα Σκόπια μπορούν να ελπίζουν στην αποδοχή του συνταγματικού ονόματος αν συμφωνήσουν να τροποποιήσουν το Σύνταγμα.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο την αποδοχή της ονομασίας "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ο Μπους απέφυγε να δώσει υποσχέσεις, επισημαίνοντας μόνο ότι θα λάβει υπόψη του το αίτημα του Τράικοφσκι.

    Οι πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια επικαλούνται δήλωση του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο οποίος κατά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Μπ. Τράικοφσκι επισήμανε ότι τα Σκόπια έχουν το δικαίωμα να αποκαλούνται όπως επιθυμούν..

    Ε.Π.

    [05] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2001 (10:07 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Κράποβιτς, μετά από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του, Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Οι δυο υπουργοί Αμυνας θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και εκπαίδευσης Γιουγκοσλάβων αξιωματικών στο ελληνικό κέντρο εκπαίδευσης πολυεθνικών δυνάμεων. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους θα είναι η κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα η κατάσταση στην ΠΓΔΜ και στη νότιο Σερβία.

    Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Αμυνας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ θα συναντηθεί και με άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

    Ο κ.Κράποβιτς συνοδεύεται από αξιωματούχους του ομοσπονδιακού υπουργείου Αμυνας και υψηλόβαθμους αξιωματικούς του ΓΕΣ της Γιουγκοσλαβίας.

    [06] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΟΤΟΕ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2001 (21:11 UTC+2)

    Οι τραπεζοϋπάλληλοι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Κουσελάς, στην ομιλία του το απόγευμα σε συγκέντρωση τραπεζοϋπαλλήλων του νομού Θεσσαλονίκης, στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλάς".

    Ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε στην 48ωρη απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων, την Πέμπτη και την Παρασκευή, επισήμανε ότι η παραπέρα στάση της ΟΤΟΕ θα εξαρτηθεί από τη θέση των διοικήσεων των Τραπεζών και της κυβέρνησης, στο θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας και το Ασφαλιστικό και πρόσθεσε: "Αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση έχουν περιέλθει σε ένα αδιέξοδο. Η στάση των διοικήσεων των Τραπεζών ήταν προκλητική και απαράδεκτη, γιατί ούτε στο οικονομικό σκέλος, ούτε στα θεσμικά ζητήματα υπήρξε θετική ανταπόκριση. Ειδικότερα σε ότι αφορά το ωράριο, οι προτάσεις τους οδηγούν σε μια ζούγκλα περιπτωσιακών ρυθμίσεων".

    Για τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος στο θέμα του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, παρατήρησε: "Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει αρνηθεί το διάλογο, όμως δεν είναι διατεθειμένο να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο ενός οποιουδήποτε διαλόγου. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτές τις θέσεις μας, σχετικά με τη γενικευμένη τριμερή χρηματοδότηση. Να ξεκαθαριστεί μια για πάντα ότι δεν θα επιστρέψουν με τον άλφα ή με τον βήτα τρόπο τα ζητήματα που τέθηκαν από την αρχή. Στόχος μας είναι να υπάρξει διαπραγμάτευση ουσιαστικά. Δεν μιλάμε, δηλαδή, για διάλογο, αλλά για διαπραγμάτευση, η οποία πρέπει να γίνει γύρω από αυτά τα ζητήματα".

    [07] EFG EUROBANK: ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2001 (21:06 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της EFG Eurobank Ergasias. Η συνέλευση, μεταξύ άλλων, ενέκρινε και τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2000.

    Ο πρόεδρος της Τράπεζας Ξενοφών Νικήτας αναφέρθηκε στους βασικούς στρατηγικούς στόχος του τραπεζικού ομίλου, οι οποίοι είναι:

    - Ηγετική θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά με έμφαση στην ταχύρυθμη οργανική ανάπτυξη με κύριο προσανατολισμό στους τομείς που παρουσιάζουν υψηλή κερδοφορία και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης,

    - Εμφαση στην ποιότητα και την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση του πελάτη,

    - Παρουσία στην ευρύτερη γείτονα περιοχή της Βαλκανικής και άνετη πρόσβαση των Ελλήνων πελατών στις ευρωπαϊκές αγορές, μέσω κυρίως της συνεργασίας της με το EFG Bank Group και την Deutsche Bank και

    - Συνδυασμός της ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας με τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Νικήτας, η τράπεζα EFG Eurobank Ergasias μέσα από μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης και στη βάση αυτής της στρατηγικής που είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, είναι σήμερα πλήρως εξοπλισμένη και κατάλληλα τοποθετημένη στην αγορά, ώστε να συνεχίσει να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τράπεζα, να αντιμετωπίσει επιτυχώς όλες τις προκλήσεις και κυρίως να ωφεληθεί από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

    Ο κ. Νικήτας αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά και στην πορεία της λειτουργικής συγχώνευσης, η οποία όπως είπε, προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η σημασία της ομαλής λειτουργικής συγχώνευσης των δύο τραπεζών είναι τεράστια, καθώς η αρμονική και επιτυχημένη σύνθεση των δυνάμεων και των πλεονεκτημάτων που η κάθε τράπεζα διαθέτει, θα επιτρέψει την ανάδειξη ακόμα ισχυρότερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων, την ανάπτυξη συνεργειών, την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακος και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Περαιτέρω δε, θα επιτρέψει την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητάς μας συνολικά σε επίπεδο Ομίλου.

    Η πορεία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Εχει ήδη ολοκληρωθεί η ενοποίηση των κεντρικών υπηρεσιών, όπως το Treasury, το Back Office, η Θεματοφυλακή, οι Οικονομικές Υπηρεσίες, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και επίσης έχουν ενοποιηθεί οι υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνων και οι διαδικασίες πιστοδοτήσεων. Εχουν αυτοματοποιηθεί και κεντροποιηθεί οι υποστηρικτικές λειτουργίες στα καταστήματα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και περισσότερη προσοχή στις ανάγκες του πελάτη. Το επόμενο βήμα είναι η πλήρης εναρμόνιση προϊόντων και υπηρεσιών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Το ίδιο ισχύει και για την εναρμόνιση των μηχανογραφικών συστημάτων καθώς η πλήρης ολοκλήρωσή τους σε ενιαία πλατφόρμα θα ολοκληρωθεί το 2001.

    Στην ομιλία του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Νικόλαος Νανόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εδραίωση ηγετικής θέσης στην εγχώρια αγορά που αποτελεί κυρίαρχο στρατηγικό στόχο, επιδιώκεται μέσω της δυναμικής οργανικής ανάπτυξης η οποία είναι προσανατολισμένη σε τομείς που παρουσιάζουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και υψηλής κερδοφορίας. Οι τομείς αυτοί είναι, μεταξύ άλλων, η τραπεζική ιδιωτών πελατών, η επενδυτική τραπεζική και ο τομέας της κεφαλαιαγοράς, ο ευρύτερος χώρος που συνδέεται με τη διαχείριση περιουσίας και η χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Νανόπουλος:

    Στην Τραπεζική Ιδιωτών Πελατών οι χορηγήσεις αυξήθηκαν το 2000 με ρυθμό 58%. Στην Καταναλωτική πίστη, το μερίδιο αγοράς έφθασε το 26% από 23% το 1999 και στο χώρο των πιστωτικών καρτών το 28%, αυξημένο κατά 7% από το 1999, με περίπου 1.000.000 κάρτες υπό διαχείριση. Στο χώρο της Στεγαστικής πίστης το μερίδιο αγοράς ανήλθε στο 17%, αλλά είναι κατά πολύ υψηλότερο στις νέες χορηγήσεις.

    Στο χώρο της επενδυτικής τραπεζικής και των κεφαλαιαγορών, η τράπεζα κατέχει ηγετική θέση στις χρηματιστηριακές συναλλαγές με μερίδιο αγοράς που έφθασε το 6,3% (9,7% με την Telesis) κατά το πρώτο τετράμηνο φέτος, από 5,8% το 2000. Επίσης, κατέχει την πρώτη θέση στις αναδοχές για την εισαγωγή εταιριών στο ΧΑΑ με μερίδιο 19% το 2000 και πολύ υψηλότερο στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

    Στον τομέα του Private Banking, οι ιδιώτες πελάτες ξεπερνούν τις 10.000 και η εξυπηρέτησή τους πραγματοποιείται από 14 εξειδικευμένες περιφερειακές μονάδες με σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες.

    Στο χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων, η τράπεζα κατέχει πλέον την πρώτη θέση, με μερίδιο αγοράς περίπου 19,5% από 17,8% στο τέλος του 2000 και με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,9 τρισ. δρχ. Στις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου το μερίδιο αγοράς είναι της τάξης του 27% και κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά.

    Στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπάρχει συνεργασία με περισσότερες από 7.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατ. ευρώ. Επίσης η τράπεζα έχει συνεργασία με πάνω από 25.000 μικρότερες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Στο χώρο της χρηματοδοτικής μίσθωσης κατέχει μερίδιο αγοράς 21% και έχει συνάψει συνολικές νέες συμβάσεις 77 δισ. δρχ.

    Ο κ. Νανόπουλος τόνισε πως οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των εργασιών σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς είναι μεγάλες. Και αυτό διότι αφενός προβλέπονται υψηλοί ρυθμοί αύξησης της ζήτησης τραπεζικών υπηρεσιών και αφετέρου διότι η τράπεζα διαθέτει τεράστιες, ανεκμετάλλευτες ακόμα, δυνατότητες αξιοποίησης των δικτύων που έχουν αποκτηθεί μέσω των εξαγορών. Υπάρχουν δηλαδή δυνατότητες για την ανάπτυξη συνεργειών και σταυροειδών πωλήσεων που θα ενισχύσουν την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών της πελατείας και θα συμβάλλουν παράλληλα στη διεύρυνση των εσόδων και της κερδοφορίας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία των βασικών μεγεθών και τα αποτελέσματα της χρήσης 2000, επισημαίνοντας ότι προκύπτουν ορισμένα ουσιαστικά συμπεράσματα και συγκεκριμένα ότι:

    - Η ταχύρυθμη οργανική ανάπτυξη αποτυπώνεται στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των χορηγήσεων που φθάνουν το 34%,

    -Η έμφαση στους τομείς υψηλής κερδοφορίας και συγκεκριμένα στη λιανική τραπεζική και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντανακλάται στη σύνθεση του δανειακού χαρτοφυλακίου και οδήγησε στην επίτευξη καθαρού περιθωρίου επιτοκίου 3,5% που είναι το υψηλότερο στην ελληνική τραπεζική αγορά,

    - Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο σε ότι αφορά στην ποιότητα της κερδοφορίας είναι το ότι τα αποτελέσματα είναι ελάχιστα πλέον εξαρτώμενα από τα έσοδα των χρηματοοικονομικών πράξεων, τα οποία αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,25% του ενεργητικού μας και είναι ένα από τα χαμηλότερα στην αγορά και

    - Ο υψηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, 16,3%, στο τέλος του 2000, που επιτρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η οργανική ανάπτυξη χωρίς την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά.

    "Η στρατηγική τοποθέτηση του Ομίλου EFG Eurobank Ergasias είναι σαφής: να διαμορφώσουμε τους όρους ηγετικής παρουσίας στην εγχώρια αγορά, ιδιαίτερα στα τμήματα εκείνα που παρουσιάζουν τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης και το καλύτερο περιθώριο κέρδους και παράλληλα να εδραιώσουμε την παρουσία μας στην περιφέρεια της χώρας", υπογράμμισε ο κ. Νανόπουλος.

    Καταλήγοντας, τόνισε: "Εχουμε φιλόδοξα σχέδια να δημιουργήσουμε μια ισχυρή και αποτελεσματική τράπεζα με υψηλή κερδοφορί, επ'ωφελεία, των μετόχων, των πελατών μας αλλά φυσικά και του προσωπικού μας".

    [08] ΦΙΦΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ... ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2001 (21:05 UTC+2)

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα παρουσία των εκπροσώπων της FIFA, των εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας (Γ.Γ.Α.) και των εκπροσώπων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

    1) Άμεση έναρξη τακτικού διαλόγου μεταξύ της ΓΓΑ και της ΕΠΟ ώστε να συζητηθούν και να εναρμονιστούν οι απόψεις τους στα κατωτέρω σημεία. Προς τούτο η ΓΓΑ και η ΕΠΟ δημιουργούν μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων η κάθε μία. Αυτές οι επιτροπές θα συναντιούνται όσες φορές χρειάζεται για την επίτευξη των σκοπών τους.

    2) Οργάνωση συναντήσεων εργασίας μεταξύ ΓΓΑ, ΕΠΟ, FIFA και UEFA για την αποτίμηση της προόδου των συζητήσεων και εργασιών εναρμόνισης που έχουν γίνει μεταξύ των δύο προαναφερθέντων επιτροπών για την τελική τους μορφή εντός των χρονικών ορίων που ορίζονται στη συμφωνία της 30ης Απριλίου 2001.

    Τα σημεία που θα συζητηθούν κατά τις συναντήσεις μεταξύ ΓΓΑ και ΕΠΟ είναι τα ακόλουθα:

    1) Προσαρμογή των Κανονισμών της ΕΠΟ εφόσον κρίνεται αυτό αναγκαίο και εναρμόνισή τους, με το Καταστατικό της FIFA

    2) Κατάσταση της Διαιτησίας

    3) Κατάσταση των προπονητών

    4) Διαδικασία διορισμού και λήψης αποφάσεων των Πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ 5) Οικονομικός και λογιστικός έλεγχος των λογαριασμών της ΕΠΟ

    6) Διαδικασία λειτουργίας της ΕΠΟ

    7) Οικονομικές δραστηριότητες των ομάδων

    8) Βία στο ποδόσφαιρο

    9) Ντόπινγκ

    10) Οποιοδήποτε άλλο σημείο οριστεί αργότερα αναγκαίο.

    Οι συζητήσεις που έγιναν στη συνάντηση εργασίας της 15ης Μαϊου 2001, ήταν καρποφόρες και επέτρεψαν στις δύο παρούσες πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις με ευρύτητα πνεύματος για την ευημερία του ποδοσφαίρου.

    [09] ΤΟ ΔΙΚΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2001 (21:00 UTC+2)

    Για αντιδημοκρατική πολιτική κατηγορήσε την κυβέρνηση ο τομέας νεολαίας του ΔΗΚΚΙ, με αφορμή τα σημερινά επεισόδια κατά φοιτητών και σπουδαστών έξω από τη Βουλή, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, καλώντας την να αναλογιστεί τις ευθύνες της.

    "Η κυβέρνηση διολισθαίνει συνεχώς στον αυταρχισμό, προκειμένου με τη βία να επιβάλλει τις νεοφιλελεύθερες, αντιλαϊκές επιλογές της και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ισχυρών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Καταγγέλουμε αυτή τη συνεχιζόμενη αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης, που θυμίζει αλήστου μνήμης εποχές και την καλούμε να αναλογιστεί τις μεγάλες ευθύνες της απέναντι στη χώρα και το λαό" αναφέρεται σε ανακοίνωση.

    [10] ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΦΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2001 (20:58 UTC+2)

    Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε η διαμάχη μεταξύ των μητροπολιτών Λεμεσού και Πάφου για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών και 8 μηνών πρώην μοναχό που κατηγορείται ότι συκοφάντησε και ενέπλεξε, ακόμα και σε σεξουαλικά σκάνδαλα, το μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιο και τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, Ευφραίμ.

    Πρόκειται για τον 34χρονο πρώην μοναχό και νυν κομμωτή Χρήστο Στάγγο, ο οποίος με επιστολή που απηύθηνε στην Ιερά Σύνοδο της Κύπρου κατηγορούσε τους δύο ιεράρχες, ενώ μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισής του στο δικαστήριο ήταν και ο μητροπολίτης Πάφου, Χρυσόστομος.

    Ιεράρχες και μοναχοί που ήταν στο Δικαστήριο σχολίαζαν ότι πίσω από τις καταγγελίες του κομμωτή κρύβεται η διαμάχη για τη διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου, στην οποία κύριοι διεκδικητές είναι οι Μητροπολίτες Πάφου και Λεμεσού. "Είναι ενεργούμενος, τοποθετήθηκε να τα πει και είναι αναπόδεικτα όσα ισχυρίζεται", υποστήριξαν στις καταθέσεις τους ο Μητροπολίτης Λεμεσού και ο ηγούμενος του Βατοπεδίου. Αντίθετα, ο Μητροπολίτης Πάφου επέμεινε ότι "δεν πρόκειται για καβγά που γίνεται για θέματα διαδοχής, άλλωστε η καταγγελία έγινε νωρίτερα", όπως κατέθεσε.

    Ο κατηγορούμενος μετά την καταδίκη άσκησε έφεσση και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ παράλληλα κατέθεσε νέα μήνυση σε βάρος δύο ιερωμένων για συκοφαντική δυσφήμισή του στη διάρκεια της δίκης.

    Γ.Χ.

    [11] ΑΥΡΙΟ Η ΤΡΟΪΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 15 Μαϊου 2001 (20:56 UTC+2)

    Η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επισκεφθεί αύριο τα Σκόπια σε μια προσπάθειά της να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για επίλυση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της δράσης των Αλβανών ανταρτών.

    Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Εξωτερικές Υποθέσεις Κρις Πάτεν, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντχ και η Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου Ανεμί Νέιτς-Γιουτέμπρεκ θα έχουν συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας και τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

    [12] EΡΩΤΗΣΗ Α. ΦΛΩΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΑΣΒΕ

    Πολύγορος, 15 Μαϊου 2001 (20:53 UTC+2)

    Ερώτηση για την υποβάθμιση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου (ΥΑΣΒΕ) Ελλάδος κατέθεσε προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ Αθηναίος Φλωρίνης.

    Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η υποβάθμιση της ΥΑΣΒΕ από διεύθυνση σε γραφείο και ερωτάται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποφευχθεί τέτοιος σχεδιασμός.

    Ο κ. Φλωρίνης τονίζει ότι η ΥΑΣΒΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία, η οποία έχει ήδη προσφέρει αξιόλογη αρωγή σε σεισμοπαθείς περιοχές σε όλη τη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Κοζάνη) και είναι υπεύθυνη για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών στη Χαλκιδική.

    «Μια τέτοια πολιτική συγκεντρωτισμού, κάτω από ψευδείς υποσχέσεις αποκέντρωσης είναι απαράδεκτη και αναπόφευκτα οδηγεί στην υποβάθμιση της περιφέρειας σε μία εποχή που είναι συλλογικό το αίτημα της αποκέντρωσης και επιτακτική η ανάγκη ισότιμης και συνολικής ανάπτυξης της περιφέρειας», κατέληξε.

    [13] ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΙΕΡΕΑ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2001 (20:44 UTC+2)

    Οπλοστάσιο είχε στο σπίτι του 50χρονος ιερέας στις Ράχες Φθιώτιδας, όπως αποκαλύφθηκε μετά από έφοδο της αστυνομίας.

    Στο σπίτι του βρέθηκαν ένα Καλάσνικοφ, ένα 32 περίστροφο, φυσίγγια κυνηγετικού όπλου και κάλυκες. Ο γνωστός στην ενορία του παπα-Θανάσης οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα Λαμίας και παραπέμφθηκε στον ανακριτή, με την κατηγορία της οπλοκατοχής.

    Ο ιερέας ισχυρίζεται ότι τα όπλα ήταν οικογενειακά κημήλια του πατέρα του, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν επίσης σπασμένα αγγεία και δύο ξύλινες εικόνες, τα οποία θα εξεταστούν.

    [14] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 15 Μαϊου 2001 (20:44 UTC+2)

    Την αντίδραση των Αλβανών του Κοσόβου προκάλεσε το θεσμικό πλαίσιο του ΟΗΕ που χορηγεί ευρεία αυτονομία στην επαρχία.

    Το θεσμικό πλαίσιο παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο Χανς Χέκερουπ, ο οποίος το χαρακτήρισε σημαντικό βήμα.

    Ωστόσο ο Χασίμ Θάτσι πρώην πολιτικός αρχηγός του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", της οργάνωσης των Αλβανών ανταρτών που διαλύθηκε μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών δήλωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση του λαού του Κοσόβου που ζητά ανεξαρτησία.

    Στο κείμενο που παρουσιάστηκε σήμερα δεν γίνεται αναφορά στο μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου και οι Αλβανοί εμμένουν στο αίτημά τους για ανεξαρτησία.

    Ενας άλλος ηγέτης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου που έγινε πολιτικός, ο Ραμούς Χαραντινάι, πρόεδρος της "Συμμαχίας για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου" κατέστησε σαφές ότι πιστεύει πως η αυτονομία είναι το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συντομεύσει η μεταβατική περίοδος.

    Οι Θάτσι Χαραντινάι και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία του Κοσόβου, ήταν παρόντες στην παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου από τον Χανς Χέκερουπ.

    Το κόμμα του Ρουγκόβα πέτυχε συντριπτική νίκη στις περσινές δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο.

    Ο Ρουγκόβα, ο οποίος ήταν πρόεδρος της παράνομης παράλληλης κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου πριν τον πόλεμο θεωρείται ο επικρατέστερος νικητής των κοινοβουλευτικών εκλογών και εκείνος που θα οδηγήσει την ομάδα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας στις συνομιλίες για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου.

    [15] ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΕΦΙΧΑ: ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΑΞΗ ΒΑΝΔΑΛΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2001 (20:39 UTC+2)

    Δεν πρόκειται για μέλη ναζιστικών οργανώσεων, αλλά πιθανώς για κοινούς κλέφτες εκτιμούν οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, σχετικά με τους βανδαλισμούς που προκάλεσαν άγνωστοι, οι οποίοι παραβίασαν την είσοδο του εβραϊκού νεκροταφείου στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και έσπασαν έξι πλάκες.

    Ο πρόεδρος της ισραλητικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Σεφιχά, συμφώνησε με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος της παραβίασης και η κλοπή αντικειμένων αποδεικνύει πως πρόκειται περισσότερο για μία τέτοια εκδοχή.

    [16] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Κίνγκστον, 15 Μαϊου 2001 (20:35 UTC+2)

    Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το ολοήμερο συνέδριο με θέμα «Η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ενωση» που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Ερευνών του πανεπιστημίου του Κίνγκστον.

    Κύρια διαπίστωση των ομιλητών ήταν ότι η προοπτική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σε συνδυασμό με την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη της, προφέρει μια μοναδική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Οι προοπτικές που διανοίγονται λόγω της ένταξης, καθώς και η ασφάλεια και η σταθερότητα που εγγυάται η συμμετοχή στην ΕΕ κάνει αδιανόητη την συνέχιση του καθεστώτος διχοτόμησης του νησιού.

    Επίσης, τονίστηκε από τους περισσότερους εισηγητές ότι η ανάπτυξη που θα γνωρίσει το κατεχόμενο τμήμα του νησιού σε περίπτωση ένταξης είναι ένας βασικός λόγος γιατί οι Τουρκοκύπριοι έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν με τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη και αντιδραστική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό.

    Περαιτέρω, επισημάνθηκαν τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Κύπρος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η οικονομική πρόοδος του ελεύθερου τμήματος της, σε αντίθεση με το κατεχόμενο και υπογραμμίστηκαν οι στενοί δεσμοί που υπήρχαν ανέκαθεν μεταξύ Κύπρου και Ευρώπης.

    Στο συνέδριο μίλησαν ο επίτιμος πρόεδρος του παραρτήματος του Λονδίνου της τράπεζας Κύπρου Γιώργος Χριστοφίδης, η ύπατη αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Μύρνα Κλεόπα, η ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ροθ και πολλοί καθηγητές πανεπιστημίου.

    [17] ΒΕΡΝΙΚΟΣ: ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 33% ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2001 (20:28 UTC+2)

    Την είσοδό της στην ποντοπόρο ναυτιλία, μέσω της ναυτιλιακής εταιρίας Free Holdings, με απώτερο στόχο τη δημιουργία εταιρίας επενδύσεων στην ποντοπόρο για αυτόνομη έλευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ανακοίνωσε η Βερνίκος Κόττερα Επενδύσεων και Συμμετοχών.

    Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της εταιρίας προς τις χρηματιστηριακές αρχές τονίζεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η εταιρία θα προχωρήσει σε σύσταση Εταιρείας Επενδύσεων στην Ποντοπόρο Ναυτιλία, σύμφωνα με το Νόμο 2843/2000. Η εταιρία αυτή, σταδιακά θ' αποκτήσει έξι πλοία τουλάχιστον και μέσα στην προβλεπόμενη από το Νόμο διετία θα υποβάλει αίτηση αυτοτελούς εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Στην εταιρία που θα συσταθεί, πρόθεση είναι να συνειφερθεί το 100% των μετοχών των πλοιοκτητριών εταιρειών.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ήδη έχει εγκριθεί από τη γενική συνέλευση της εταιρίας η επέκταση της εταιρίας στο χώρο της θαλάσσιας μεταφοράς, που είναι ένας χώρος στον οποίο η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει να επιδείξει τεράστιες επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Δεδομένου ότι τα πλοία, στα οποία μετέχει η εταιρία μας, τελούν υπό τη διαχείριση εταιρείας κοινών συμφερόντων των οικογενειών Βερνίκου και Δ. Γουρδομιχάλη, οι οποίες έχουν μακρόχρονο και επιτυχή παράδοση στην εμπορική ναυτιλία, η εταιρ

    ία μας θα επωφεληθεί από την αποδεδειγμένη τους εμπειρία και τεχνογνωσία.

    Η εταιρία Βερνικος Κόττερα για το 51% της FREE HOLDINGS S.A., επένδυσε συνολικά 2.121.090 δολάρια, ήτοι 818.740.740 δρχ. και προβλέπει να έχει απόδοση της τάξης του 25-33% ετησίως.

    Η FREE HOLDINGS S.A. είναι κάτοχος 100% πλοιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου M/V FREE ATLAS και έχει ήδη κλείσει την αγορά δεύτερου πλοίου μεγέθους panamax. Η συνολική αξία της FREE HOLDINGS S.A. στο τέλος Μαρτίου 2001 υπολογίζεται σε 2.859.000 δολάρια και για την αγορά του δεύτερου πλοίου θα απαιτηθεί αύξηση κεφαλαίου κατά 1.300.000 δολάρια.

    Σημειώνεται ότι στο σημείο αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι "η εταιρία μας, για λόγους συντηρητικής προσέγγισης, προτιμά να αναφέρει απόδοση 25-33%.

    [18] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2001 (20:25 UTC+2)

    Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που ξεκίνησε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ενόψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, αλλά και της έναρξης του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    Η μετακύληση των εξοπλιστικών προγραμμάτων για μετά το 2004 προβλέπεται σίγουρη, αλλά αναμένεται βελτιωτική πρόταση σε ότι αφορά την αγορά των Eurofighter. Οι δύο άνδρες δεν αποκλείεται να συζητήσουν και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υφυπουργό Εργασίας, Χρήστο Πρωτόπαπα, με τον οποίο συζήτησε θέματα του υπουργείου.

    Το Σαββατοκύριακο ο κ.Σημίτης θα περιοδεύσει στη Χίο, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

    [19] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

    Κίεβο, 15 Μαϊου 2001 (20:18 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Γιούρι Σμιρνόφ ισχυρίζεται ότι οι αρχές έλυσαν το μυστήριο που καλύπτει τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γκιόργκι Γκονγκάντζε, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο πρόεδρος της χώρας Λεονίντ Κούτσμα και τόνισε ότι πίσω από τη δολοφονία δεν κρύβονταν πολιτικά κίνητρα.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε ότι ο Σμιρνόφ ανέφερε ότι γνωρίζει ότι το έγκλημα έχει λυθεί και πρόσθεσε ότι οι δράστες που είναι γνωστοί στις αρχές έχουν πεθάνει και υπάρχουν στοιχεία για αυτό.

    Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι δολοφόνοι έδρασαν ξαφνικά και δεν είχαν πληρωθεί.

    Από την άλλη πλευρά ο δικηγόρος της οικογένειας του δημοσιογράφου Αντρι Φέντουρ δήλωσε ότι αμφιβάλλει αν αυτή είναι η αλήθεια και ζήτησε από τον υπουργό να του απαντήσει στην απλή ερώτηση: πώς ομολόγησαν οι δράστες τη δολοφονία του Γκονγκάντζε αφού ήδη ήταν νεκροί.

    Ο Φέντουρ είπε ότι συναντήθηκε με τον εισαγγελέα Ολεγκ Βασιλένκο που ερευνά την υπόθεση και του είπε ότι δεν έχει πληροφορίες ότι λύθηκε το μυστήριο της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

    Ο δικηγόρος τόνισε ότι για το αν είναι πολιτική ή μη η δολοφονία του δημοσιογράφου θα αποφασίσει το δικαστήριο και όχι ο υπουργός ή κάποιος άλλος.

    Ο.Κ.

    [20] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2001 (20:12 UTC+2)

    Αύριο θα έρθει στην Αθήνα η αποστολή της εθνικής ομάδας βόλεϊ της Ρωσίας, προκειμένου να δώσει δύο παιχνίδια με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την ερχόμενη Παρασκευή και Σαββάτο.

    Στη 18άδα της ρωσικής ομάδας μετέχει και ο 25χρονος άσος, Ρόμαν Γιάκοβλεφ. Να τονίσουμε ότι η Ρωσία στους δύο αγώνες που έδωσε με την Βενεζουέλα κέρδισε δύο φορές.

    [21] ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Βελιγράδι, 15 Μαϊου 2001 (20:07 UTC+2)

    Αξιωματούχοι του Βελιγραδίου και ηγέτες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου απέρριψαν το σχέδιο θεσμικού πλαισίου που παρέχει ευρεία αυτονομία στην επαρχία, χαρακτηρίζοντας το "απαράδεκτο".

    Το θεσμικό πλαίσιο ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο Χανς Χέκερουπ.

    Ο Μόμτσιλο Τράικοβιτς επικεφαλής της Γιουγκοσλαβικής Επιτροπής για το Κόσοβο, δήλωσε στην εφημερίδα "Blic" ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι απαράδεκτο και θα οδηγήσει τη σερβική μειονότητα "στον πλήρη αποκλεισμό από την πολιτική ζωή".

    "Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθούν να πεθαίνουν, η κατάσταση ασφαλείας στην επαρχία είναι καταστροφική", τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, θέση που ήδη έχει διατυπωθεί από τις γιουγκοσλαβικές αρχές.

    "Η διεθνής κοινότητα εργάζεται για τη δημιουργία πλαισίου ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου", είπε.

    Η Επίτροπος της Σερβίας για τους πρόσφυγες Σάντα Ράσκοβιτς Ιβιτς δήλωσε στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι το θεσμικό πλαίσιο "δεν θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και ένα πολυ-εθνικό Κόσοβο" προσθέτοντας ότι θα οδηγήσει σε "ένα Κόσοβο χωρίς Σέρβους".

    Ο Μάρκο Γιάκσιτς, ηγέτης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι "ανταμοιβή στους εγκληματίες για τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον των Σέρβων" της επαρχίας.

    Ο Γιάκσιτς στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα είπε ότι οι Σέρβοι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές του Κοσσυφοπεδίου που προγραμματίζονται για τις 17 Νοεμβρίου.

    "Οι Σέρβοι δεν θα πάρουν μέρος στις εκλογές, καθώς αν το κάνουν θα νομιμοποιήσουν την εθνική κάθαρση, θα προκαλέσουν νέα έξοδο και θα δημιουργήσουν ένα μελλοντικό κράτος - έκτρωμα στην περιοχή του Κοσόβου", υπογράμμισε.

    Απαράδεκτο χαρακτήρισε το θεσμικό πλαίσιο και ο Μίλαν Ιβάνοβιτς πρόεδρος της Σερβικής Επιτροπής για την προστασία του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι.

    Επέμεινε ότι η σερβική κοινότητα πρέπει να έχει δικαίωμα σε ανώτατου βαθμού περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

    [22] ΡΙΣΑΡ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Βρυξέλλες, 15 Μαϊου 2001 (20:01 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Αλέν Ρισάρ ζήτησε από την Τουρκία να αλλάξει στάση όσον αφορά στο θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει τίποτα εμποδίζοντας τη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    Ο Ρισάρ δήλωσε μετά την συνάντηση ομολόγων του στις Βρυξέλλες ότι προς το παρόν δεν μπορεί να καταλάβει που θα οδηγήσει την Τουρκία η θέση της και πρόσθεσε πως η τουρκική στάση θα πρέπει να αλλάξει.

    Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας είπε χαρακτηριστικά ότι δε θα κερδίσουν κάτι διατηρώντας οι Τούρκοι φίλοι μας αυτή την αρνητική στάση, που δεν θα τους βοηθήσει να προσεγγίσουν την ΕΕ.

    Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά όχι της ΕΕ, εμποδίζει τη μεταξύ τους συμφωνία.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ είπε ότι η χώρα του δεν θέλει να μείνει στο περιθώριο και πρόσθεσε ότι όταν διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της Αγκυρας, όταν υπάρχει γεωγραφική εγγύτητα, όταν χρησιμοποιούνται τα μέσα του ΝΑΤΟ, τότε θέλει να συμμετέχει και όχι απλώς να δίνει συμβουλές.

    [23] ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΒΟΥΣΙΝΙΤΣ

    Βελιγράδι, 15 Μαϊου 2001 (19:59 UTC+2)

    Οι εισαγγελικές αρχές του Βελιγραδίου ανέκριναν σήμερα τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σχετικά με την έρευνα που διεξάγουν για τον σωματοφύλακα του Σίνισα Βούτσινιτς, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Μιλόσεβιτς, Τόμα Φίλα.

    Το πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ μετέδωσε ότι ο Μιλόσεβιτς ανακρίθηκε για μια ώρα στο κελί του στην κεντρική φυλακή Βελιγραδίου σχετικά με τον Βούτσινιτς, οι άνδρες του οποίου άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών που πήγαν στην οικία του προέδρου στις 1 Απριλίου για να τον συλλάβουν.

    Από την ανταλλαγή πυροβολισμών τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

    Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται από τις σερβικές αρχές για κατάχρηση εξουσίας και οικονομικές ατασθαλίες.

    O.K.

    [24] ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΛΗΘΗΚΕ Ο ΣΙΛΙΓΑΡΔΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2001 (19:55 UTC+2)

    Για άλλη μια ημέρα, σήμερα, ταλαιπώρησε η μυική διάταση στο ορθό μηριαίο του δεξιού ποδιού τον ποδοσφαιριστή του Άρη, Γιώργο Μπάρκογλου. Ο τελευταίος δεν προπονείται στο μέγιστο βαθμό έντασης, ενώ υποβάλλεται ταυτόχρονα και σε φυσικοθεραπείες.

    Κανονικά προπονούνται ο Μάριος Χριστοδούλου και ο Παναγιώτης Κατσιαρός έχοντας ξεπεράσει τα μικροπροβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπιζαν την περασμένη εβδομάδα. Ο Χάρης Σιλιγαρδάκης κλήθηκε από την Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα προκειμένου να συμμετάσχει σε προπονήσεις στις 22 και 23 Ιουνίου. Ο ποδοσφαιριστής του Αρη θα αναχωρήσει για την Αθήνα τη Δευτέρα στις 21 του ίδιου μήνα και θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιουνίου.

    [25] O K. KAΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2001 (19:50 UTC+2)

    Σε εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα μιλήσει, που θα γίνει το Σάββατο στις 8μμ στο ΑΠΘ θα μιλήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Στέφανος Τανιμανίδης.

    Την εκδήλωση θα πλαισιώσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα διαβαστεί ψήφισμα από εκπρόσωπο της Ποντιακής Νεολαίας.

    Στις 6μμ της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας με αφετηρία τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου και κατάληξη το τουρκικό προξενείο, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 15 May 2001 - 18:13:57 UTC