Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [02] ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β' ΚΑΙ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ
  • [03] Ο ΤΟΜ ΜΙΛΕΡ ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΑ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [05] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
  • [06] Η 29η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [07] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΖΗΤΑΕΙ 1,2 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [08] ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [09] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΚΠΤΩΤΟΣ Ο Β. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [10] ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤAEKBONTO M. MOΥΡΟΥΤΣΟΣ
  • [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [12] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΕ 125
  • [13] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [14] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"
  • [15] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ KFOR 195 ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [16] ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΥ
  • [17] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΣΟΛΑΝΑ
  • [19] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΟΤ
  • [20] Η ΕΠΣΜ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ
  • [21] ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ - ΙΒΑΝΟΦ
  • [22] ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΕΔΥΕΘ
  • [23] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Β' ΚΑΙ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ
  • [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ 25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2001 (15:06 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι με τη χθεσινή απεργία των εργαζομένων πρέπει να κλείσει ο κύκλος της αντιπαράθεσης για το ασφαλιστικό διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Ελεν Κλαρκ η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα. Ο κ. Σημίτης τόνισε πως πρέπει πλέον να αρχίσει ο κύκλος του διαλόγου και της συνεννόησης.

    "Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα. Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει τις απόψεις του και θα εξετάσουμε όλα τα θέματα και το θέμα της χρηματοδότησης για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση που θα είναι βιώσιμη και βοηθήσει και την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βεβαιότητα που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι για το μέλλον τους, σημείωσε ο κ. Σημίτης.

    [02] ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β' ΚΑΙ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2001 (07:41 UTC+2)

    Οι περίπου 150.000 μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου, ρίχνονται σήμερα και μέχρι την 28η Μαίου στη μάχη των εξετάσεων ενδοσχολικού επιπέδου, ενώ από τις 29 Μαίου, θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν στα μέσα του Ιουνίου.

    [03] Ο ΤΟΜ ΜΙΛΕΡ ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Ουάσιγκτον, 18 Μαϊου 2001 (11:16 UTC+2)

    Ο υπουργός Eξωτερικών των ΗΠΑ, Kόλιν Πάουελ αποφάσισε να ορίσει τον διπλωμάτη καριέρας, Tόμ Mίλερ ως αντικαταστάτη του Aμερικανού πρέσβη στην Aθήνα, Nίκολας Mπερνς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του διορισμού του θα γίνει τις επόμενες λίγες μέρες και αφού ενημερωθεί επίσημα η Aθήνα, που σίγουρα θα δώσει το "πράσινο φως". O κ. Mπέρνς, αναμένεται να μετακομίσει στις Bρυξέλλες, όπου θα αναλάβει το σημαντικό πόστο του πρέσβη στο NATO.

    Aρχικά, οι επιτελείς του Λευκού Oίκου είχαν σκεφθεί να στείλουν στην Aθήνα, λόγω των Oλυμπιακών Aγώνων, πρέσβη εκ προσωπικοτήτων και επικράτησε η άποψη, με την οποία συμφωνούσε και ο επιχειρηματίας Aλεξ Σπανός, να διοριστεί ο πρώην κυβερνήτης της Kαλιφόρνιας. Oμως, ο κ. Πάουελ, που λόγω της βαλκανικής κρίσης έχει κατατάξει την Aθήνα στις "σημαντικές πρωτεύουσες", επέλεξε τη λύση Mίλερ, λόγω της εμπειρίας που έχει στα Bαλκάνια, αλλά και για ένα άλλο λόγο, εξίσου σημαντικό: Θεωρείται ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και γνωρίζει καλά -λόγω και της προηγούμενης θητείας του- όλες τις παραμέτρους του ελληνικού τρομοκρατικού "κινήματος".

    O νέος πρέσβης στην Aθήνα, που τώρα υπηρετεί στο Σεράγεβο, αναδείχθηκε στην διπλωματική υπηρεσία με τη βοήθεια σημαντικών βετεράνων διπλωματών, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο Pίτσαρντ Xόλμπρουκ, ο οποίος τον κατατάσσει στους πιο στενούς και πιο ικανούς συνεργάτες που είχε ποτέ. Aξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Mίλερ, είχε προκαλέσει την ελληνική κοινή γνώμη με την στάση του κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τα Σκόπια, από την οικία του τότε πρωθυπουργού Aνδρέα Παπανδρέου στην Eκάλη.

    O νέος πρέσβης, είχε υπηρετήσει και ως ειδικός συντονιστής του Στέϊτ Nτιπάρτμεντ για το Kυπριακό.

    [04] ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΑ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ

    Αγκυρα, 18 Μαϊου 2001 (11:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης - Μπουλέντ Ετσεβίτ

    Τη θέση ότι δεν υπάρχει σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και συνεπώς όλα τα «ευαίσθητα» ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου διατύπωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, μιλώντας, χθες το βράδυ, σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    Ο Ετζεβίτ υποστήριξε, επίσης, ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα αποφεύγουν με επιμονή τον διάλογο και πρόσθεσε ότι πρόκειται, μάλιστα, για μια πρακτική που ορισμένοι ελληνικοί κύκλοι προωθούν εδώ και χρόνια. «Η αποφυγή του διαλόγου σημαίνει ουσιαστικά ότι παραδέχεσαι ότι έχεις άδικο. Εμείς πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο κλίμα συνεννόησης και διαλόγου που, όπως τόνισε, υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών, είπε ότι «τώρα, βλέπουμε ότι πολλά θέματα , που θεωρούνταν ταμπού στο παρελθόνσυζητούνται εδώ και ενάμιση χρόνο». Η εξέλιξη αυτή, υπογράμμισε, χαροποιεί τους λαούς των δυο χωρών και τους επιτρέπει να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

    Σ.Π.

    [05] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2001 (21:13 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η διεθνοποίηση της δράσης των λαών μπορεί να δώσει απάντηση στην παγκοσμιοποίηση εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη "Η συνωμοτική παγκοσμιοποίηση", στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να θεωρηθεί ως εξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς ο καπιταλισμός είχε ως στόχο πάντα την παγκόσμια αγορά και το πρόσθετο κέρδος.Τόνισε, ωστόσο, ότι την τελευταία δεκαετία το φαινόμενο απόκτησε αλματώδης διαστάσεις, λόγω της παλινόρθωσης των καπιταλιστικών σχέσεων στα πρώην κομμουνιστικά κράτη και της συσσώρευσης κεφαλαίου.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η παγκοσμιοποίηση δεν καταργεί το αστικό εθνικό κράτος και στηρίζεται από αυτό. Οπως ανέφερε μειώθηκε ο ρόλος του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά δραστηριοποιείται στην σύναψη των διακρατικών συμφωνιών και στην χειραγώγηση, μορφή της οποίας είναι και ο κοινωνικός διάλογος.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι η παγκοσμιοποίηση δεν θα οδηγήσει στην ενιαία οικονομική και κοινωνική δομή, την εξίσωση των κρατών και την κατάργηση των ταξικών αντιθέσεων, γιατί δίπλα στην τάση δημιουργίας ενιαίου χώρου συνυπάρχει η τάση διάσπασης και αντιθέσεων.

    Αναφερόμενη στο βιβλίο, επισήμανε ότι αυτό παίρνει καθαρή και έντιμη θέση, προβάλλει τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, καταδεικνύει ποιος κερδίζει από αυτή και μένει μακριά από λογικές μονόδρομου. Πρόσθεσε, δε, ότι αφήνει ανοιχτά ζητήματα γιατί επιδιώκει το διάλογο και τον προβληματισμό.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής τόνισε ότι το βιβλίο αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην έρευνα ενός μείζονος θέματος, ενώ συμφώνησε με τον όρο "συνωμοτική παγκοσμιοποίηση" γιατί, όπως είπε, το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο και ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται λόγω αμφιβολιών.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι αισθανόμαστε την παγκοσμιοποίηση ως απειλή γιατί αποθεώνει την ελεύθερη αγορά, συσσωρεύει χρήματα στις πολυεθνικές εταιρίες, αποδυναμώνει τις κρατικές εξουσίες και οδηγεί στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους.

    Για το βιβλίο μίλησαν, επίσης, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Εξπρές" Ιορδάνης Καϊσερλής, ο εκδότης του Βίκτωρ Παπαζήσης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου 1 του Παρισιού Ρενέ Πασέ, ο καθηγητής του πανεπιστημίου 2 του Παρισιού Κλοντ Αλπαγκλί, ενώ τη συζήτηση συντόνισε, ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας.

    Η Μαρία Νεγρόντη Δελιβάνη υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα πρύτανης και υπηρέτησε τρεις θητείες σε αυτή τη θέση στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τέλειωσε με άριστα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ολοκλήρωσε επίσης με άριστα το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Δίδαξε ως υφηγήτρια στο Αριστοτέλειο, ως καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έδωσε διαλέξεις, μεταξύ άλλων, στα πανεπιστήμια του Παρισιού, της Σόφιας, της Τεργέστης, της Μπρατισλάβα και της Νότιας Κορέας. Εγραψε 32 συγγράμματα και έρευνες και 350 άρθρα. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και ήδη η "Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση" μεταφράστηκε στα γαλλικά και τα αλβανικά.

    [06] Η 29η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2001 (21:08 UTC+2)

    Με το παιχνίδι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ που θα διεξαχθεί στο στάδιο Νίκος Γκούμας όπου πρόσφατα ο Δικέφαλος του Βορρά πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας του ανοίγει η 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της εθνικής κατηγορίας.

    Η ψυχολογία των παικτών του ΠΑΟΚ είναι καλή. Όμως ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς αντιμετωπίζει πολλά αγωνιστικά προβλήματα, γεγονός που κάνει την αποστολή μτου πολύ δύσκολη σε αντίθεση με την ΑΕΚ που θα αγωνιστεί πλήρης. Τη Κυριακή -επίσης- ξεχωρίζει το παιχνίδι του Εθνικού Αστέρα - Ηρακλής, καθώς και η αναμέτρηση του Πανηλειακού με την Καλαμάτα.

    Το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής είναι:

    Σάββατο

    ΑΕΚ- ΠΑΟΚ (Ν. Γκούμας- 19:00)

    Κυριακή

    Ολυμπιακός - Αθηναϊκός (ΟΑΚΑ - 19:30)

    Αρης- Πανιώνιος (Χαριλάου - 17:30)

    Εθνικός Αστέρας - Ηρακλής (Εθν. Στ. Καισαριανής - 17:30)

    ΟΦΗ- Γιάννινα (ΟΦΗ - 17:30)

    Πανηλειακός - Καλαμάτα (ΕΑΚ Πύργου - 17:30)

    ΠΑΟ - Παναχαϊκή (Απ. Νικολαίδης - 17:30)

    Δευτέρα

    Ιωνικός - Ξάνθη (Νεάπολη - 17:00)

    [07] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΖΗΤΑΕΙ 1,2 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βελιγράδι, 18 Μαϊου 2001 (21:04 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ελπίζει ότι οι δωρήτριες χώρες θα προσφέρουν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση προγραμμάτων στη Γιουγκοσλαβία το 2001 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιοχάνες Λιν.

    Ο Λιν, μετά τη συνάντηση του με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα στο Βελιγράδι, ανέφερε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα ελπίζει αρχικά να βρεθούν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και στα επόμενα τέσσερα χρόνια να ακολουθήσουν άλλα τέσσερα δισεκατομμύρια.

    Ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε ότι στην διάσκεψη δωρητριών χωρών για τη Γιουγκοσλαβία που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 29 Ιουνίου πρέπει να δοθεί έμφαση στην άμεση ανάγκη που έχει η χώρα από εισροή κεφαλαίων. Η Γιουγκοσλαβία έγινε μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 8 Μαίου.

    Ο Λιν είπε ότι πρέπει και οι ΗΠΑ να παραβρεθούν στην συνάντηση των δωρητριών χωρών και τόνισε ότι η Γιουγκοσλαβία έχει καταφέρει να σημειώσει πρόοδο μετά την αλλαγή καθεστώτος και την πτώση του τέως προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο.Κ.

    [08] ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 18 Μαϊου 2001 (20:59 UTC+2)

    Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα εξέφρασε την επιθυμία του να πάει ο ίδιος στο Μαυροβούνιο για να συζητήσει με την ηγεσία του το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας.

    Οπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, o πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το μέλλον της κοινής ομοσπονδίας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου με όλες τις πλευρές υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες δεν πρέπει να καθυστερήσουν.

    "Είμαι έτοιμος, αν υπάρξει ανάγκη και ευκαιρία, να πάω στο Μαυροβούνιο και να μιλήσω ανοιχτά με τον πρόεδρο Τζουκάνοβιτς με την ελπίδα ότι τέτοιου είδους συζητήσεις μπορεί να βοηθήσουν και να επιτευχθεί αμοιβαίος συμβιβασμός αποδεκτός από όλους", τόνισε ο κ. Κοστούνιτσα.

    "Ούτε η Σερβία, ούτε το Μαυροβούνιο έχουν χρόνο για χάσιμο", σημείωσε.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της δημοκρατίας αυτής, έχει εκφράσει ήδη τη βούληση να συζητήσει για τις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Ο κ. Κοστούνιτσα παρατήρησε ότι ένα μήνα μετά τις εκλογές στο Μαυροβούνιο, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, όσον αφορά το διάλογο εντός του Μαυροβουνίου, ή σε ομοσπονδιακό επίπεδο για το μέλλον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης σε αυτό που θεωρείται σοβαρό κρατικό πρόβλημα δεν πρέπει να καθυστερήσουν, τόσο για πολιτικούς όσο και οικονομικούς λόγους.

    Επισήμανε ακόμη ότι είναι έτοιμος να αφιερωθεί στη συνομιλίες με εκπροσώπους των δύο δημοκρατικών και εκπροσώπους της ομοσπονδίας.

    [09] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΚΠΤΩΤΟΣ Ο Β. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2001 (20:51 UTC+2)

    Το ίδιο έργο σε επανάληψη... Ετσι παραμένει έκπτωτος από την προεδρία της ΕΠΑΕ, ο Βίκτορας Μητρόπουλος μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας να απορρίψει την αίτηση για αναίρεση της απόφασης.

    Τη Δευτέρα, τέλος, πρόκειται να εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση της ΠΑΕ Πανιώνιος που ζητά διορισμό προσωρινής διοίκησης με πρόεδρο τον Αλέξη Κούγια ή τον Κώστα Τσαρούχα.

    [10] ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤAEKBONTO M. MOΥΡΟΥΤΣΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2001 (20:50 UTC+2)

    Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ στο Ταε Κβο Ντο, Μιχάλης Μουρούτσος θα πάρει μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο ανδρών - γυναικών που θα διεξαχθεί στο Βιετνάμ (29 Μαίου - 4 Ιουνίου). Η αποστολή απαρτίζεται από τους: Ανδρες 54κ. Μυρισιώτης, 58κ. Γουρουφίδης, 62κ. Μουρούτσος, 67κ. Ιωνάς, 72κ. Μπαλίλης, 78κ. Δαύτσιος, 84κ. Πεχλιβάνης, +84κ. Χρηστίδης. Γυναίκες 47κ. Φεργκάκεν, 51κ. Σεϊρεκίδου, 55κ. Παπαϊωάννου, 59κ. Αθανασοπούλου, 63κ. Τζιδημοπούλου, 67κ. Δροσίδου, 72κ. Μυστακίδου, +72κ. Κούβαρη.

    Επίσης οι αθλητές που θα πάρουν μέρος στο Βαλκανικό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Τουρκία (7 -11 Ιουνίου) είναι: Άνδρες 54κ. Ζήκος, 58κ. Δάκος, 62κ. Μαμέκας, 67κ. Κούρος, 72κ. Σοφιανός, 78κ. Δανιηλίδης, 84κ. Χαρακόπουλος, +84κ. Ροίδης, Γυναίκες 47κ. Μπελόκα, 51κ. Μπίρμπα, 55κ. Κακαρέλη, 59κ. Καλαϊτζάκη, 63κ. Θεοδωρίδου, 67κ. Σεϊρεκα, 72κ. Αθανασίου, +72κ. Χάλαρη.

    [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2001 (20:47 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Η ανάπτυξη και η μαζικοποιήση των θεσμικών Δικτύων που συστάθηκαν στην 3η Παγκόσμια Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ήταν θέμα της κοινής συνεδρίασης του Προεδρείου της Οργάνωσης και των Συντονιστών των Δικτύων. Όπως τονίστηκε στη Συνεδρίαση στόχος είναι η προσέλκυση και ενεργοποίηση Ομογενών που αναπτύσσουν αξιόλογη δράση σε όλους τους τομείς και δεν συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα της οργανωμένης ομογένειας. Συγκεκριμένα κατατέθηκαν προτάσεις εν'όψει της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ το Δεκέμβριο του 2001.

    Το Δίκτυο Νεολαίας θέτει ως στόχο την προβολή του ΣΑΕ και του Δικτύου Νεολαίας μέσα από δράσεις που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων της Διασποράς για τις δραστηριότητες του Δικτύου. Συγκεκριμένα προσανατολίζεται στην παραγωγή βασικού εντύπου στην Ελληνική, Αγγλική και Ρωσική γλώσσα με σύνθημα «Παγκόσμια Φιλία», τη δημιουργία ηλεκτρονικού κόμβου νεολαίας και ένα τρίμηνο ενημερωτικό δελτίο. Παράλληλα θα δημιουργηθούν ομάδες κοινών ενδιαφερόντων και δωρεάν παροχή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που θα συμβάλλει στην αλληλογνωριμία των μελών του Δικτύου.

    Το Δίκτυο Νεολαίας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην μεγάλη διοργάνωση του World Camp 2001 στη Σκοτίνα της Πιερίας, όπου σε τέσσερις κατασκηνωτικές περιόδους θα φιλοξενηθούν 1300 νέοι Έλληνες από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα διοργανώνεται από την ΓΓΑΕ, σε συνεργασία με το ΣΑΕ και τη ΓΓΝΓ. Τέλος, τα συνέδρια Νεολαίας ανά Περιφέρεια αποτελούν σημείο αναφοράς στα δρώμενα της Ελληνικής Διασποράς.

    Σε ότι αφορά το Δίκτυο Επιχειρηματιών επισημάνθηκε η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την καταγραφή των ομογενών επιχειρηματιών σε όλες τις Ηπείρους θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους για τα επόμενα δύο εξάμηνα, με την ενεργοποίηση των Περιφερειακών ΣΑΕ και των Προξενικών Αρχών. Άμεσος στόχος, η συγκρότηση Περιφερειακών Δικτύων μέχρι το Δεκέμβριο του 2001. Και σε αυτό το Δίκτυο θα αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία για την καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία των μελών.

    Το Δίκτυο Επιχειρηματιών αναπτύσσει δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων, όπως διοργάνωση θεματικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, επιχειρηματικές αποστολές στην Ελλάδα και σε χώρες με μεγάλη συσπείρωση Ελληνικού στοιχείου, ενεργό συμμετοχή στην υλοποίηση του σχεδίου για το Εθνικό Ταμείο ΣΑΕ, κ.α. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη μεγάλη Ελληνική Εμπορική και Πολιτιστική Έκθεση στο Σικάγο το Νοέμβριο του 2001, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων σε όλες τις Ηπείρους. Επίσης αναφέρεται ότι η ΔΕΘ μπορεί να αποτελέσει το χώρο της μόνιμης ετήσιας συνάντησης της Ελληνικής Επιχειρηματικής Κοινότητας με την αντίστοιχη Ομογενειακή.

    Μέσα στους στόχους και τις προτεραιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού είναι και η προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού ανά την υφήλιο, μέσω του Δικτύου Πολιτισμού. Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρείται αναγκαία η προβολή των Αποδήμων λογοτεχνών και καλλιτεχνών. Για το λόγο αυτό δημιουργούνται Περιφερειακές Επιτροπές Πολιτισμού με στόχο την υιοθέτηση συγκεκριμένων προγραμμάτων, με πρώτο την καταγραφή ανά χώρα και περιοχή των ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων Ελληνικής καταγωγής, και η διασύνδεσή τους μέσω του ηλεκτρονικού κόμβου του ΣΑΕ. Μέσα από σειρά διαλέξεων, διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων, φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού κ.α., στοχεύεται στην ευρύτερη προβολή και ενίσχυση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, της Ελληνιάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

    Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το Δίκτυο Επιστημόνων, αξιοποιώντας το αναξιοποίητο, αξιόλογο δυναμικό σε χώρες του εξωτερικού, με τη συλλογή ερευνητικού-συγγραφικού έργου ομογενών επιστημόνων και τη δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης στα κεντρικά γραφεία του ΣΑΕ. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην συλλογή προτάσεων για τη στήριξη των Νεοελληνικών εδρών σε ξένα πανεπιστήμια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την ΓΓΑΕ.

    Τέλος το Δίκτυο Γυναικών κατέθεσε προτάσεις για το λειτουργικό σχήμα και το πρόγραμμα δράσης ως τα τέλη του χρόνου. Το Δίκτυο ιδρύει πυρήνες σε συνεργασία με τα Περιφερειακά ΣΑΕ της κατά τόπου ομογενειακές ομοσπονδίες και κοινότητες αξιοποιώντας τις υπάρχουσες γυναικείες οργανώσεις. Στόχος του Δικτύου είναι η καταγραφή του χώρου, διεύρυνση και προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των αποδήμων Ελληνίδων καθώς και την προσέλκυση μη οργανωμένων γυναικών.

    Ενδεικτικά αναφέρεται η αξιόλογη προσπάθεια που έχει καταβληθεί για την ενίσχυση προγραμμάτων του ΣΑΕ, όπως το πρόγραμμα Βοήθειας Παιδιών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η παγκόσμια προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, η συνεργασία με ξένες οργανώσεις γυναικών για την προώθηση μιας ισότιμης θέσης της γυναίκας σε όλους τους τομείς κοινωνικής δράσης και την εδραίωση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

    Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία του Δικτύου υιοθετήθηκε από τη Μόνιμη Ειδική Διακομματική Επιτροπή της Βουλής πρόταση για την ανακήρυξη του έτους 2002 ως Έτος Απόδημης Ελληνίδας στην Ελλάδα, με τη διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

    Η συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ ολοκληρώθηκε με κατ' αρχήν συζήτηση για τη διοργάνωση της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού από 6 έως 12 Δεκεμβρίου 2001 στη Θεσσαλονίκη. Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό Βασίλης Γερανίδης, η Γραμματέας της Επιτροπής Μαρία Δαμανάκη, και τα μέλη Βασίλης Πάππας και Παναγιώτης Ψωμιάδης. Επίσης παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ακριτίδης.

    [12] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΕ 125 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2001 (20:45 UTC+2)

    Το υπουργείο Γεωργίας θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λειψυδρίας με τεχνητές βροχοπτώσεις, στα πλαίσια προγράμματος που θα εφαρμοστεί στη δυτική Θεσσαλία, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και σε άλλες 125 περιοχές της χώρας.

    Η βελτίωση των δικτύων, ώστε να περιοριστούν οι διαρροές και η αξιοποίηση των γεωτρήσεων, περιλαμβάνονται στις παρεμβάσεις του υπουργείου που θα κοστίσει συνολικά 5 δισεκατομμύρια δραχμές. Παράλληλα, πρόγραμμα, ύψους 1,5 δισεκατομμύρια δραχμές, έχει καταρτίσει το υπουργείο Αιγαίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης - άρδευσης των νησιών του Αιγαίου.

    Το πρόγραμμα τεχνητών βροχών που θα εφαρμοστεί στη Θεσσαλία από την 1η Ιουνίου έως 10 Ιουλίου αφορά διασπορά νεφών από αεροπλάνο.

    [13] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2001 (20:44 UTC+2)

    Με άνοδο έκλεισαν οι συνεδριάσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σε μετοχές τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής έδωσε το «σύνθημα» για ανοδική πορεία των αγορών.

    Στο Λο νδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,2%, με τη μετοχή της International Power να πρωταγωνιστεί στα κέρδη.

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 των επιλεγμένων blue chip τερμάτισε με οριακή άνοδο 0,8%, «καθοδηγούμενος» από μετοχές τηλεπικοινωνιών σε συγκρατημένη ανοδική πορεία.

    Στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax έκλεισε με οριακά κέρδη 0,3%, ενώ οι μετοχές της Nokia και της Ericsson ήταν αυτές που οδήγησαν το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να τερματίσουν με σημαντική άνοδο άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων

    Στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX ενισχύθηκε κατά 1,3%, στη Ζυρίχη ο SMI έκλεισε με οριακή άνοδο 0,2% και στο Μιλάνο ο MIB 30 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,3%.

    [14] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2001 (20:43 UTC+2)

    / Με την ευκαιρία της "Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος" (5 Ιουνίου), η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνει από 5 - 15 Ιουνίου οπτικοακουστική Εκθεση με θέμα:

    "Εκκλησία και Περιβάλλον" στον περίβολο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

    Στόχος της Ιεράς Συνόδου είναι όσοι κάτοικοι επισκεφθούν την έκθεση να συνειδητοποιήσουν με πολύ εποπτικό τρόπο τις διαστάσεις του οικολογικού προβλήματος και να ενημερωθούν για τις θέσεις της ορθόδοξης πίστης και παράδοσης πάνω σε διάφορες πλευρές του παγκόσμιου αυτού προβλήματος.

    Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 6 Ιουνίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο.

    [15] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ KFOR 195 ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Πρίστινα, 18 Μαϊου 2001 (20:40 UTC+2)

    Η KFOR ανακοίνωσε ότι 195 μέλη του αυτοαποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μέντβετζα, Μπουγιάνοβατς", από τη Νότια Σερβία παραδόθηκαν στην ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου, από την Τετάρτη μέχρι σήμερα.

    Η εκπρόσωπος της KFOR Ανν Μαρί Ντανέκερ δήλωσε ότι σήμερα παραδόθηκαν στην ειρηνευτική δύναμη 66 Αλβανοί.

    Από την άλλη πλευρά ο Μοχάμεντ Χεμαλί, αρχηγός των ανταρτών ανέφερε ότι τα νούμερα της KFOR δεν είναι αληθινά και ότι γίνεται προπαγάνδα.

    Οι Αλβανοί αντάρτες οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο Bondsteel, βάση της αμερικανικής δύναμης και μετά από την εξακρίβωση στοιχείων και σύντομη ανάκριση θα αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο του νέου μέτρου της KFOR για τα μέλη ενόπλων ομάδων που καταθέτουν τα όπλα και παραδίδονται.

    Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της KFOR, Νορβηγός στρατηγός Θόρσταϊν Σκίακερ δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει αμνηστία σε όλους τους ένοπλους αλβανούς αυτονομιστές της Νότιας Σερβίας που θα καταθέσουν τα όπλα και θα παραδοθούν πριν από τις 24 Μαΐου.

    Ο.Κ.

    [16] ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2001 (20:37 UTC+2)

    Κρατούμενος στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας υποστηρίζει ότι γνωρίζει που βρίσκεται ο θησαυρός των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ο οποίος κλάπηκε κατά την περίοδο της κατοχής από το Γερμανό αξιωματικό Μαξ Μέρτεν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΤ3.

    Ο κρατούμενος, ο οποίος είχε προσωπικές σχέσεις με τον Μέρτεν, διαθέτει χάρτες με το ακριβές στίγμα της περιοχής, αλλά και φωτογραφία του βυθισμένου πλοίου, όπου βρίσκεται ο θησαυρός. Ηδη έχει εκδοθεί άδεια και το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι έρευνες για την ανεύρεση του θησαυρού, η αξία του οποίου φτάνει το 1 τρισεκατομμύριο δραχμές.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Μέρτεν είχε φορτώσει το θησαυρό σε ένα πλοίο προκειμένου να τον μεταφέρει στη Γερμανία, αλλά στη θαλάσσια περιοχή της Πελοποννήσου δολοφόνησε τους Γερμανούς αξιωματικούς που τον συνόδευαν και βύθισε το πλοίο, με σκοπό να πάρει ο ίδιος το θησαυρό, αργότερα. Οταν μετά από χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα, συνελήφθη ως εγκληματίας πολέμου.

    Πέρσι, ενώ πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην θαλάσσια περιοχή της Πελοποννήσου, δεν βρέθηκε τίποτα.

    [17] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2001 (20:36 UTC+2)

    Παραιτήθηκε από το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ ο Α' αντιπρόεδρος Κώστας Παπαναστασίου. Τη θέση του καταλαμβάνει ο Θανάσης Βογιατζής που μέχρι πρόσφατα ήταν αναπληρωτής ταμίας. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ο Γιώργος Κατσιμπάρδης που διατέλεσε πρόεδρος της αρχαιότερης ελληνικής ομοσπονδίας κατά τη περίοδο 1984-1987.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΣΟΛΑΝΑ

    Βρυξέλλες, 18 Μαϊου 2001 (20:34 UTC+2)

    Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ στην οποία συμμετέχουν η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιλίνκα Μίτρεβα, ο υπουργός Αμυνας Βλάντο Μπούκοφσκι και ο πρέσβης της στο ΝΑΤΟ Νάνο Ρούζιν συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα.

    Η κα Μίτρεβα ανέφερε ότι η χώρα της καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες των Αλβανών εξτρεμιστών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

    Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για την ασφάλεια των πολιτών της χώρας και έχει στόχο την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας και παράλληλα την συνέχιση του πολιτικού διαλόγου.

    Ο κ. Σολάνα ανέφερε ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση των Σκοπίων και εξήρε τις προσπάθειες της χώρας να ενταχθεί σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πολιτικός διάλογος με τον αυτοαποκαλούμενο Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό γιατί δεν είναι νόμιμος και οι μαχητές του χρησιμοποιούν βία για να πετύχουν τους πολιτικούς στόχους τους. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει απομόνωση των ανταρτών.

    Ο.Κ.

    [19] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΟΤ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2001 (20:34 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την ικανοποίηση της, διότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις Κυβέρνησης και Ξενοδόχων, η Αθήνα θα εκπληρώσει τις Συμβατικές Υποχρεώσεις απέναντι στην ΔΟΕ όσο αφορά τα διαθέσιμα δωμάτια".

    Αυτό επισήμανε ο υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιάννης Παπαθανασίου, με αφορμή την σημερινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Χριστοδουλάκη.

    Ωστόσο εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της Ν.Δ. στην κατάργηση του Δ.Σ. του ΕΟΤ, του μόνο θεσμού στον οποίο συμμετείχε ουσιαστικά μέχρι σήμερα ο ιδιωτικός τομέας.

    "Το επιχείρημα του κ. Χριστοδουλάκη ότι υπάρχει και Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού στο οποίο συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας, είναι εντελώς ασθενικό, εφόσον το συγκεκριμένο όργανο, έχει με ευθύνη της κυβέρνησης, αδρανοποιηθεί, μη εκπληρώνοντας τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε", δήλωσε.

    Τόνισε ακόμη ότι η εκτίμηση του κ. Χριστοδουλάκη ότι θα έχουμε αύξηση των αφίξεων την φετινή τουριστική περίοδο κατά 7%, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις όλων των Ξενοδοχειακών παραγόντων και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

    "Μακάρι αυτό να συμβεί. Με διαλυμένο όμως τον ΕΟΤ, μειωμένη διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό και τα τεράστια κενά που υπάρχουν στις δημόσιες υποδομές, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του κ. Χριστοδουλάκη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Ελληνικός Τουρισμός, αν κάτι χρειάζεται, δεν είναι οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις, αλλά περισσότερο ουσιαστικό έργο", υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου.

    [20] Η ΕΠΣΜ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2001 (20:31 UTC+2)

    Μετά την εισήγηση της ΕΠΑΕ για νέα αναδιάρθρωση στις εθνικές κατηγορίες η ΕΠΣΜ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση. "Η απόφαση αυτή δεν μας εκπλήσσει, αφού η ΕΠΑΕ μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους ενέργειες", αναφέρει και συνεχίζει: "Η παράνομη απόφαση συμφέρει όλους τους ενδιαφερόμενους εκτός από το ποδόσφαιρο. Όταν όμως όλη η Ελλάδα βοά για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου μας η ασυνέπεια της ΕΠΑΕ το καταδικάζει σε θάνατο. Αυτή η ασυνέπεια δεν μας αιφνιδιάζει αφού έχουμε συνηθίσει πια στην αβεβαιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου που μας παρατείνει τη μεγάλη νύχτα αιχμαλωσίας του από κάποιους επιτήδειους. Κύριοι, σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να μην εγκρίνετε το προτεινόμενο σχέδιο που υποβαθμίζει τις προσπάθειες όλων για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μας. Εμείς επειδή αγωνιούμε πραγματικά κι όχι επιδερμικά για το μέλλον του ποδοσφαίρου μας στην ελληνική περιφέρεια, εμμένουμε στην πρότασή μας για σύγκλιση έκτακτης ΓΣ. Με μοναδικό θέμα συζήτησης "νέα μόνιμη αναδιάρθρωση όλων των κατηγοριών" που όμως θα ισχύσει από την μεθεπόμενη περίοδο", καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΠΣΜ.

    [21] ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ - ΙΒΑΝΟΦ

    Ουάσιγκτον, 18 Μαϊου 2001 (20:29 UTC+2)

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ είχε την πρώτη του συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ σήμερα στην Ουάσιγκτον.

    Ο Ιβανόφ δήλωσε ότι το θετικό και εποικοδομητικό κλίμα που χαρακτήρισε τη συνάντηση θα συμβάλλει στην προώθηση των διμερών σχέσεων και ο Πάουελ συμφώνησε μαζί του.

    Αύριο, ο Ιβανόφ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους και με την σύμβουλο του για θέματα εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις.

    Οι επαφές του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ στοχεύουν στην προετοιμασία της πρώτης συνάντησης κορυφής μεταξύ Μπους - Πούτιν, τον Ιούνιο.

    [22] ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΕΔΥΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2001 (20:26 UTC+2)

    Πορεία Ειρήνης οργανώνει την Κυριακή 20 Μαίου η Επιτροπή Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕΘ).

    Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από την κεντρική πύλη του στρατοπέδου "Παπακυριαζή" στον Εύοσμο και θα καταλήξει, περίπου στη 1 το μεσημέρι, στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων και ομιλία.

    Στη διάρκεια της διαδρομής θα γίνουν σύντομες εκδηλώσεις από φιλειρηνιστές στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, στην Πλατεία Επταλόφου και στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης.

    Την ώρα που η πορεία θα βρίσκεται στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας, φιλειρηνιστές θα κάνουν "απόβαση" με καϊκια.

    Η ΕΔΥΕΘ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι οι επικίνδυνες και ραγδαίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα, ανοίγουν νέο αιματηρό γύρο για τον περαιτέρω διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

    "Οι κίνδυνοι γενικευμένης σύρραξης στα Βαλκάνια και η απειλή για τα σύνορα των κρατών της περιοχής είναι ορατοί περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Οι εξελίξεις στο Ιράκ και προπαντός στο Παλαιστινιακό και το Κυπριακό σβήνουν και τις τελευταίες αυταπάτες για μία δίκαιη λύση. Σήμερα δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος καλής θέλησης, που να πιστεύει ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Νέας Τάξης θέλουν να δώσουν δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη σ΄ αυτές τις περιοχές", σημειώνει.

    [23] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Β' ΚΑΙ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

    Αθήνα, 18 Μαϊου 2001 (20:24 UTC+2)

    Ξεκίνησαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις για περίπου 150.000 μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου, ενώ αύριο θα αρχίσει και η διαδικασία για την εισαγωγή των υποψηφίων από προηγούμενα έτη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με το παλιό σύστημα εξετάσεων. Συνολικά, θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 84.000 υποψήφιοι.

    Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν μέχρι το πρώτο 10ημερο του Ιουνίου, ενώ οι 75.000 μαθητές της Β' Λυκείου θα εξεταστούν στις σχολικές μονάδες μέχρι τις 28 Μαϊου και για τους 63.000 της Γ' Λυκείου, οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα λήξουν στις 25 Μαϊου.

    Για το σύστημα των δεσμών, οι εξετάσεις θα αρχίσουν αύριο και θα ολοκληρωθούν στις 23 Μαϊου. Συγκεκριμένα με αυτό το σύστημα, που γίνεται για τελευταία φορά φέτος, θα εξεταστούν 18.156 υποψήφιοι. Περίπου 20.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν με την ειδική ρύθμιση του 10%, χωρίς εξετάσεις και με απλή κατάθεση της βαθμολογίας τους, την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο.

    [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ 25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαϊου 2001 (20:23 UTC+2)

    Με το σπουδαίο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟ ανοίγει αύριο η αυλαία της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών. Οι δύο ομάδες της Αθήνας αναζητούν τη νίκη για διαφορετικούς λόγους. Ο μεν Ολυμπιακός για να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις του ημιτελικού του κυπέλλου Ελλάδας και ο ΠΑΟ για να επιβεβαιώσει την αγωνιστική του ανωτερότητα.

    Μεγάλο παιχνίδι πρόκειται να γίνει και στο Αλεξάνδρειο όπου ο Αρης υποδέχεται κεκλεισμένων των θυρών το Περιστέρι που διψάει για νίκη. Η ΑΕΚ αναμένεται να περάσει εύκολο απόγευμα με αντίπαλο την Δάφνη, ενώ την ίδια εύκολη αποστολή πρόκειται να έχει και ο ΠΑΟΚ που υποδέχεται στο γήπεδό του τον Μίλωνα.

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα της 25ης αγωνιστικής είναι:

    Σάββατο 19 Μαίου

    Αλεξάνδρειο (17.00): Αρης - Περιστέρι (Βορεάδης - Καρακατσούνης)

    ΠΑΟΚ (17.00): ΠΑΟΚ - Μίλωνας (Τσούντσουρας - Δέλλας)

    Δάφνης (19.00):Δάφνη - ΑΕΚ (Παπαδημητρίου - Τζάμος)

    ΟΑΚΑ (17.00): ΠΑΟ - Ολυμπιακός (Κορομηλάς - Μαστραφτσής)

    ΕΑΚ Νεάπολης (17.00): Μακεδονικός - Νήαρ Ηστ (Καρούσης - Αργυρού)

    Κυριακή 20 Μαίου

    Ν. Σμύρνης (17.00): Πανιώνιος - Ηράκλειο (Σπυρίδωνος - Αρβανιτίδης)

    Αμαρουσίου (17.00): Μαρούσι - Ηρακλής (Ζαβλανός - Πολίτης).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 18 May 2001 - 18:13:54 UTC