Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ
  • [02] ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] Κ.ΠΑΟΥΕΛ: ΕΚΑΝΕ ΒΗΜΑΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,
  • [04] ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
  • [05] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 98-87
  • [06] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΑΡΟΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
  • [07] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΜΙΛΩΝΑΣ - ΔΑΦΝΗ 75-99
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΑΡΓΥΡΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ
  • [09] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΑΕΚ - ΜΑΡΟΥΣΙ 98-73
  • [10] MONEY SHOW ΘΡΑΚΗΣ 2001
  • [11] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 82-76
  • [12] EKΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [13] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [14] H ΠΑΕ ΑΕΚ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ
  • [15] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΕΘ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [16] ΑΓΟΝΟΣ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ HELEXPO
  • [17] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ
  • [18] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΑΣΘ - ΑΥΡΙΟ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [19] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ
  • [20] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ Ο ΒΙΚΤΟΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΛΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [22] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ
  • [23] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΤΙΣ 30/5 ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ "ΠΥΛΕΣ" ΤΗΣ Η TIBCO
  • [24] ΝΕΑ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟΜ ΛΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2001 (19:30 UTC+2)

    Ο δημοσιογραφικός κόσμος, απηύθυνε σήμερα το απόγευμα, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, το τελευταίο "αντίο" στον εκλεκτό δημοσιογράφο και συγγραφέα Αχιλλέα Χατζόπουλο, διευθυντή του Γραφείου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αθήνα.

    Την νεκρώσιμη ακολουθία, στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων και την εκφορά του νεκρού στην τελευταία του κατοικία, παρακολούθησε πλήθος κόσμου και ανάμεσά του ολόκληρη η ηγεσία του Υπουργείου Τύπου, με τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, τον υφυπουργό Τηλέμαχο Χυτήρη και τον Γενικό Γραμματέα Τύπου και Ενημέρωσης Νίκο Αθανασάκη.

    Επίσης, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Αριστείδη Μανωλάκο, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με τους εργαζόμενους στο Γραφείο του ΜΠΕ στην Αθήνα, κι ακόμη ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Αντώνης Λιβάνης και πλήθος κόσμου.

    Ανάμεσα στα δεκάδες στεφάνια που κατατέθηκαν στον τάφο του, ήταν του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, των υπουργών: Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, Τύπου Δημήτρη Ρέππα, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη, του υφυπουργού Τύπου Τηλ. Χυτήρη, του Γενικού Γραμματέα Τύπου Νικ. Αθανασάκη και του Γεν. Γραμματέα Ενημέρωσης Γιάννη Νικολάου, του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της Διοίκησης του ΟΤΕ, του εκδότη Γιώργου Μπόμπολα, του Αντώνη Λιβάνη, του Δ.Σ. και των εργαζομένων στο ΜΠΕ και πολλά άλλα.

    Αποχαιρετώντας τον Αχιλλέα Χατζόπουλο ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος, αναφέρθηκε στο βιογραφικό του εκλιπόντος, σημειώνοντας ότι "αγωνιστής και ασυμβίβαστος σε ότι πίστευε, αγωνιζόταν για τη Δημοκρατία μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως ποτέ να εξαγοράσει τους αγώνες του με κρατικές θέσεις, όταν το κόμμα του ήρθε στην εξουσία. Θύμα των εκκαθαρίσεων των δημοσιογράφων της παλαιότερης γενιάς, που είχαν άποψη, έμεινε άνεργος για μεγάλο χρονικό διάστημα".

    Και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κατέληξε απευθυνόμενος στον Αχιλλέα: "Υπήρξες αγαπητός στους συναδέλφους σου και όλοι έχουν κάτι σπουδαίο να θυμηθούν από τη συνεργασία τους μαζί σου, από την προσφορά σου στη δημοσιογραφία, από τον έντιμο τρόπο με τον οποίο υπηρέτησες το πολιτικό ρεπορτάζ και την πολιτική ζωή της χώρας μας. Όλοι εμείς οι συνάδελφοί σου, θα σε θυμόμαστε για τις σπάνιες αρετές σου, χάρη στις οποίες έβαλες τη δική σου σφραγίδα στη δημοσιογραφία, που με ανιδιοτέλεια και πάθος υπηρέτησες. Ευγενικός, ιπποτικός, χιουμορίστας, δάσκαλος για τους νεώτερους, θα βρίσκεσαι πάντα ανάμεσά μας και όμως θα μας λείπεις τόσο πολύ. Θα μας λείψει το φλέγμα σου και το χαμόγελό σου. Η αντικειμενικότητα και η καθαρή σου σκέψη, όλες εκείνες οι αρετές που σε έκαναν να ξεχωρίζεις".

    Ο Γεν. Διευθυντής του ΜΠΕ

    Τον ύστατο χαιρετισμό στον Αχιλλέα Χατζόπουλο, εκ μέρους της διοίκησης και των εργαζομένων στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απηύθυνε ο διευθυντής του, Σπύρος Κουζινόπουλος, που μεταξύ άλλων είπε:

    "Δυσβάσταχτος ο πόνος και πολύ βαριά τα συναισθήματά μας, να σου απευθύνουμε τώρα τον λόγο κι εσύ να παραμένεις σιωπηλός.

    Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν θα σχολιάσεις και τώρα την επικαιρότητα, δεν θα γράψεις ένα από τα τόσα και τόσα ρεπορτάζ που δημοσίευες επί 30 και πλέον χρόνια, δεν θα αρθρώσεις τον μεστό και συνάμα αιχμηρό δημοσιογραφικό σου λόγο και δεν θα προβάλεις και πάλι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως με πολύ επιτυχία έπραττες όλα αυτά τα χρόνια που είχαμε την τύχη να διευθύνεις το γραφείο του Πρακτορείου στην Αθήνα.

    Ξεκίνησες από την Μακεδονική πατρίδα, νέος, ταλαντούχος και με ενθουσιασμό για δουλειά και εγκαταστάθηκες από το Γάζωρο Σερρών στη Θεσσαλονίκη. Η οποία σε αγάπησε. Κι εσύ της ανταπέδωσες την αγάπη της, δημοσιεύοντας γι' αυτήν.

    Δεν θα ξεχάσουμε τη σειρά των συνεντεύξεων, που έγραφες στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 1972, κάτω από το γενικό τίτλο: "Σύγχρονα Προβλήματα" και οι οποίες προκάλεσαν την οργή της χούντας. Όπως δεν θα ξεχάσουμε τις βαθιά δημοκρατικές και προοδευτικές σου ιδέες, εξ αιτίας των οποίων σε συνέλαβαν το 1968 τα όργανα της δικτατορίας και σε οδήγησαν στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου ανακρίθηκες από το δίδυμο των περιώνυμων βασανιστών Μάλλιου και Μπάμπαλη".

    Και ο κ. Κουζινόπουλος σημειώνοντας τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο Αχ. Χατζόπουλος στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφιερώνοντάς του την μακρά εμπειρία, τη δημοσιογραφική του σπιρτάδα και τις ιδέες του, συντελώντας στην αναγνώριση και την καταξίωσή του, κατέληξε:

    "Ήσουν, Αχιλλέα, αγωνιστής και ασυμβίβαστος σε ότι πίστευες. Τα σχόλια των συναδέλφων μας, στις εφημερίδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, ήταν παραπάνω από εγκωμιαστικά. Μία καθολική αναγνώριση του έργου και της προσφοράς σου. Του έργου, όχι μόνο του δημοσιογραφικού αλλά και του συγγραφικού, με τα τόσα βιβλία που έγραψες.

    Αγωνίστηκες με γενναιότητα. Ήσουν πραγματικά ένας Αχιλλέας. Αλλά δυστυχώς, ο Χάρος δεν ήταν Έκτορας για να τον νικήσεις. Ας είναι ελαφρό το χώμα που θα σε σκεπάσει", κατέληξε ο διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    [02] ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2001 (15:02 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Με ομόφωνο ψήφισμά της η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να ζητήσει από την Τουρκία την άμεση εφαρμογή της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Παράλληλα να της ανακοινώσει τις άμεσες κυρώσεις που θα υποστεί αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

    Στην Επιτροπή η οποία ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας που αφορά τους επαγγελματίες οπλίτες μίλησε και ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος επεσήμανε ότι αν η Αγκυρα δεν ανταποκριθεί τότε βάσει των διεθνών συνθηκών παύει να είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και αυτοδικαίως παύει να είναι και υποψήφια προς ένταξη χώρα.

    Εξάλλου 182 βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής με επιστολή τους προς το Ευρωκοινοβούλιο και όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ζητούν την άμεση και με αποφασιστικό τρόπο παρέμβασή τους προς την τουρκική κυβέρνηση ώστε να τερματιστεί η αθλιότητα σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων-απεργών πείνας και των συγγενών τους.

    "Η κυβέρνηση της Τουρκίας εξακολουθεί την αδιάλλακτη στάση της αδιαφορώντας για τους θανάτους και συνεχίζοντας την πρακτική των βασανιστηρίων και τώρα πια της απομόνωσης των πολιτικών κρατουμένων σε "λευκά κελιά" επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές, ενώ καταλήγουν σημειώνοντας ότι:

    "Η ωμή καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να συνεχίζεται. Πρέπει άμεσα, καθαρά και αποφασιστικά να παρέμβουμε και να επιδιώξουμε τον τερματισμό της βάναυσης μεταχείρισης και των κάθε είδους βασανιστηρίων και τελικά την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία".

    [03] Κ.ΠΑΟΥΕΛ: ΕΚΑΝΕ ΒΗΜΑΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ...

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2001 (11:13 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κολίν Πάουελ- Γιώργος Παπανδρέου

    "Ναι μεν αλλά", είναι η φράση που μπορεί να αποδώσει τη στάση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, στο θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδας, όπως αυτή διατυπώνεται στη συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Το Βήμα".

    Από τη μία πλευρά δηλώνει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και ικανοποίηση για τη συνεργασία τους με τις αμερικανικές υπηρεσίες και από την άλλη εκφράζει την απογοήτευση του γιατί κανείς τρομοκράτης δεν έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη και ζητάει απτά αποτελέσματα.

    Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το θέμα της τρομοκρατίας ο κ. Πάουλε δίνει της εξής απάντηση:"Εχω εμπιστοσύνη ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι ακίνδυνοι και ασφαλείς. Οι αμερικανικές και ελληνικές αστυνομικές αρχές απολαύουν έξοχη συνεργασία σε μια ευρεία κλίμακα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς του 2004. Η τρομοκρατία έχει προσβάλει και τις δύο χώρες. Εχουμε πει εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιωθεί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πέντε εργαζόμενοι στην αμερικανική αποστολή στην Αθήνα και πολλοί περισσότεροι Ελληνες έχουν σκοτωθεί από τρομοκράτες, από το 1975. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Σημίτη συμμερίζεται την απογοήτευση μας για το ότι κανείς δεν έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη για αυτές τις κτηνώδεις επιθέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει νέα βήματα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Είμαστε ενθαρρυμένοι από αυτά, αλλά δεν αποτελούν υποκατάστατο για απτά αποτελέσματα, υπό τη μορφή συλλήψεων και διώξεων. Δεν θα επαναπαυθούμε ώσπου οι δολοφόνοι των εργαζομένων της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση για να υποστηρίξουμε τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της, σεβόμενοι ταυτόχρονα την ελληνική κυριαρχία και εξουσία. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε. Σε τελευταία ανάλυση επαφίεται στην Ελλάδα να καταφέρει να εξασφαλίσει μια επιτυχία εναντίον της δολοφονικής ομάδας "17 Νοέμβρη" και άλλων τρομοκρατών".

    [04] ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2001 (13:13 UTC+2)

    Εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ΗPV , o οποίος αποτελεί τη βασική αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας , δημιούργησαν οι επιστήμονες, όμως θα χρειαστεί μία δεκαετία για να εφαρμοστεί σε ανθρώπους. Το εμβόλιο αυτό έχει έναν αποδεδειγμένο ρεκόρ επιτευγμάτων στην πρόληψη της απόκτησης ή στην επίτευξη ύφεσης των αλλοιώσεων που συνδέονται με τον ιό ΗPV σε διάφορα πειραματόζωα. Η επιτυχία αυτή οδήγησε σε απόπειρες παραγωγής ενός εμβολίου εναντίον του ΗPV το οποίο θα μπορούσε να προλαμβάνει τις ασθένειες που συνδέονται με τον ιό στους ανθρώπους.

    Η μεγάλη τεχνολογική πρόοδος που σημειώθηκε κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια έδωσε ώθηση στην εξέλιξη ενός εμβολίου κατά του ΗPV, κατάλληλου για χρήση σε ανθρώπους. Δύο τύποι εμβολίου κατά του ΗPV βρίσκονται αυτό τον καιρό υπό εξέλιξη και έλεγχο: προφυλακτικά εμβόλια που προλαμβάνουν λοιμώξεις από τον ΗPV και τις σχετιζόμενες ασθένειες και θεραπευτικά εμβόλια που επιφέρουν υποχώρηση των προκαρκινικών αλλοιώσεων ή ύφεση προχωρημένου καρκίνου του τραχήλου.

    Οι εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο αυτό αλλά και θέματα που αφορούν τον προληπτικό έλεγχο του τραχηλικού καρκίνου με την εφαρμογή του ΗPV-τεστ σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της 5ης επιστημονικής συνάντησης με θέμα την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του γυναικολογικού καρκίνου που θα πραγματοποιηθεί 25-27 Μαΐου Θεσσαλονίκη.

    Οπως επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη συνάντηση, ο αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός, ο ιός ΗPV μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή και στους άντρες μπορεί να εξαφανιστεί από μόνος του μετά από πάροδο 2-3 ετών, ενώ στις γυναίκες η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση στον τράχηλο. Η εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου, όπως επισήμανε ο κ Αγοραστός μείωσε τη θνησιμότητα από καρκίνο την τελευταία 50ετία κατά 50-70% ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στασιμότητα στο ποσοστό αυτό. Η εφαρμογή του τεστ ΗPV δείχνει την ύπαρξη της μόλυνσης από τον ΗPV και στη συνέχεια η ασθενής θα πρέπει να κάνει τεστ Παπανικολάου για να ανιχνευτούν και άλλοι παράγοντες που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ ΗPV δεν εφαρμόζεται μαζικά στη χώρα μας ενώ εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο μόνο στην Τσεχία και μερικά στην Ολλανδία. Η εφαρμογή του , όπως είπε ο κ Αγοραστός , δεν καταργεί το τεστ Παπανικολάου αλλά απλώς οδηγεί τις γυναίκες να το κάνουν αντί για κάθε χρόνο σε αραιότερα διαστήματα. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει θεραπεία κατά του ιού ΗPV αλλά απλώς μέθοδος διάγνωσης η οποία βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

    [05] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 98-87

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2001 (21:14 UTC+2)

    Σε όλο το ματς οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ. Ετσι αν και το παιχνίδι ήταν αδιάφορο, τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ, οι δύο ομάδες έδωσαν γερή μάχη για τη νίκη. Τελικά ο "Θρύλος" επιβλήθηκε με 98-87. Κορυφαία απόδοση για τον Ολυμπιακό στο τέταρτο δεκάλεπτο είχε ο Μίλαν Τόμιτς, όπου συνέβαλε αποφασιστικά στη νίκη.

    Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε πιο δυνατά το παιχνίδι και κατάφερε να προηγηθεί στο πρώτο δεκάλεπτο ακόμα και με 6 πόντους (10-18). Κάποια λάθη που έγιναν από την ομάδα της Θεσσαλονίκης στάθηκαν αποφασιστικά για την συνέχεια και έδωσαν το δικαίωμα στην ομάδα του Πειραιά να πάρει πάνω της το παιχνίδι. Έτσι επιβλήθηκε στο τέλος του πρώτο δεκαλέπτου, προβάδισμα το οποίο κράτησε μέχρι και το τέλος. Πολύ καλή απόδοση είχε ο ΠΑΟΚ στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, που όμως και πάλι δεν ήταν αρκετή για να προηγηθεί σε βάρος του γηπεδούχου Ολυμπιακού.

    Τα δεκάλεπτα: 32-26, 52-48, 69-67, 98-87

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 5, Πέττας 2, Βούκτσεβιτς 13, Παπανικολάου 18, Οικονόμου 8, Ρισασέ 14, Δορκοφίκης 3, Τόμιτς 13, ΝτεΜιγκέλ 2, Φέμερλιγκ 5, Ράτζα 10, Ρίβερς 5.

    ΠΑΟΚ: Κολντεμπέλα 9, Λιμνιάτης 9, Βασιλειάδης 10, Σιγάλας 7, Καργκόλ 14, Κορωνιός 10, Νταϊνένκο 12, Γιαννούλης 16.

    [06] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΑΡΟΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

    Ιερουσαλήμ, 23 Μαϊου 2001 (21:13 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να πιέσει τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ και να προβεί σε κατάπαυση του πυρός.

    Ο Σαρόν, μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα στην Ιερουσαλήμ, είπε ότι η ΕΕ θα κάνει ότι μπορεί για να πείσει τον Αραφάτ να ανακοινώσει εκεχειρία.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι η εκεχειρία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των προτάσεων της επιτροπής Μίτσελ.

    Ο Σολάνα από την άλλη πλευρά καλωσόρισε την πρόταση του Σαρόν και είπε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, την οποία ονειρεύονται όλοι οι κάτοικοι της περιοχής.

    Ο Σαρόν ανέφερε ότι το Ισραήλ περιμένει με αγωνία από τον Αραφάτ να ανακοινώσει τερματισμό επιθέσεων.

    Ωστόσο κορυφαία στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτήρισαν κόλπο δημοσίων σχέσεων την ανακοίνωση της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ και τις εκκλήσεις του Αριέλ Σαρόν για εκεχειρία.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Σαρόν και Αραφάτ και τους ζήτησε να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την εφαρμογή των προτάσεων της επιτροπής Μίτσελ.

    Σήμερα σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας όπου παλαιστίνιοι ένοπλοι τραυμάτισαν δύο ισραηλινούς φύλακες σε εβραϊκό οικισμό. Τρεις παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σε ισραηλινό φυλάκιο στα σύνορα με την Αίγυπτο.

    Ο Αραφάτ βρίσκεται στο Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με Γάλλους αξιωματούχους για επίλύση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

    [07] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΜΙΛΩΝΑΣ - ΔΑΦΝΗ 75-99

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2001 (21:05 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Δάφνη επί του Μίλωνα με 75-99. Η αγωνιστική ανωτερότητα της Δάφνης φάνηκε από το πρώτο ημίχρονο, όπου πήρε προβάδισμα και πήγε στα αποδυτήρια με πολλούς πόντους παραπάνω (40-51). Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στην επανάληψη, έχοντας η Δάφνη κορυφαίο παίκτη τον Τζόνσον (σημείωσε 35 πόντους) πήρε άνετη νίκη με 75-99. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πρώτο δεκάλεπτο τραυματίστηκε στο σαγόνι ο Γκαγκαουδάκης και του έγιναν ράμματα.

    Τα δεκάλεπτα: 24-27,. 40-51, 56-51, 75-99

    ΜΙΛΩΝΑΣ: Καζιάνης, Σίννης, Τζόνσον 19 (1), Μέντζος 7 (1), Σιάτρας, Κρούσεβατς 2, Μίχαλος 10 (1), Πατέλης 4, Βαρυπάτης 6 (1), Πασχάλης 4, Μόργκαν 3.

    ΔΑΦΝΗ: Παπασταματίου, Γκαγκαουδάκης, Μοσχοβίτης 6, Σταυρακόπουλος 27, Τζόνσον 35, Συριστατίδης 13 (3), Παναγιωταράκος 3, Δανιήλ 4, Αριγκμπάμπου 9 (1), Τσόπης, Πουρνάρας 2.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΑΡΓΥΡΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2001 (21:04 UTC+2)

    Θέματα κοινού ενδιαφέροντος προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της δράσης των υπουργείου Γεωργίας και των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, συζήτησαν στη σημερινή τους συνάντηση ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης και το προεδρείο της ΕΝΑΕ.

    Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε η καλή πορεία της εκτέλεσης της ενίσχυσης εκτάσεων και επιλέξιμων ζώων από το ΟΣΔΕ, με βάση το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί και συμβάλλει στην έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων.

    Ο υφυπουργός Γεωργίας προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των οργανισμών καπνού και βάμβακος στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της τεχνικής υποστήριξης.

    Μετά τη συζήτηση και τις απαραίτητες διευκρινίσεις εκφράσθηκε η διάθεση για συνεργασία και συμφωνήθηκε να υπογραφεί νέα προγραμματική συμφωνία που θα προσδιορίζει το πλαίσιο μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των δύο οργανισμών καπνού και βάμβακος στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

    [09] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΑΕΚ - ΜΑΡΟΥΣΙ 98-73

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2001 (20:55 UTC+2)

    Το παιχνίδι μεταξύ της ΑΕΚ και του Αμαρουσίου ήταν βαθμολογικά αδιάφορο. Τελικά η Ενωση πιάνοντας καλή απόδοση μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο κέρδισε με 98-73. Το σκορ -όμως- αδικεί το Μαρούσι που δικαιούνταν καλύτερης τύχης.

    Η Ενωση μπήκε αποφασισμένη για τη νίκη. Πήρε το προβάδισμα και γέμισε με άγχος το Μαρούσι που έπαιξε καλά στο μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης. Στο δεύτερο δεκάλεπτο το Μαρούσι βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 33-37, όμως το ημίχρονο έληξε με 43-41 υπέρ της ΑΕΚ.

    Το ίδιο σκηνικό διατηρήθηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο με την ΑΕΚ να έχει ελάχιστη διαφορά υπέρ της. Όμως το τελευταίο δεκάλεπτο στάθηκε αποφασιστικό και χάρις την καλή εμφάνιση του Κουτλουάι βρήκε τον ρυθμό της και πήρε τη νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 23-17, 43-41, 66-65, 98-73

    ΑΕΚ: Στεφάνοφ 6 (2), Παντελιάδης, Χάνσελ 6 (1), Ζήσης 3 (1), Μόσχου, Χατζής 5 (1), Κουτλουάι 20 (3), Ντικούδης 11, Μισιακός 2, Μιούρσεπ 14 (1), Μπετς 11, Κακιούζης 22.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Φαλέκας 5 (1), Νικολαϊδης 8 (1), Καρπλής, Μαρμαρινός, Αναγνώστου 7, Εφθίμοφ 5, Ολιβερ 14 (2), Αμάγια 32 (3), Βουρτζούμης 2.

    [10] MONEY SHOW ΘΡΑΚΗΣ 2001

    Αλεξανδρούπολη, 23 Μαϊου 2001 (20:53 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Το MONEY SHOW Θράκης, το μοναδικό πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυξιακό, κοινωνικό πολυσυνέδριο, διοργανώνεται φέτος για τρίτη χρονιά στην Αλεξανδρούπολη, στις 16 και 17 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Σε 25 και πλέον συνεδριακές εκδηλώσεις, μια πλειάδα σημαντικών ομιλητών θα αναπτύξει θέματα οικονομικού, αναπτυξιακού, επενδυτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα με τις συνεδριακές εκδηλώσεις, στους χώρους του ξενοδοχείου θα λειτουργήσουν σημεία επιχειρηματικής προβολής δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους σε ένα στοχευμένο κοινό, δημιουργώντας παράλληλα ένα ιδανικό περιβάλλον επαγγελματικών επαφών και συνεργασιών.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της Μέλλον Διαφημιστικής και συνδιοργανωτής του MONEY SHOW Θράκης, κ. Μανώλης Βουκουρεσλής, είπε: "Στόχος μας είναι η καθιέρωση στη Θράκη του MONEY SHOW, ως ενός ετήσιου φόρουμ στο οποίο θα είναι μια μοναδική πολύ σημαντική ευκαιρία για να ακούσουμε πολλά πράγματα από τα τεκτενόμενα και τις εξελίξεις αλλά και ταυτόχρονα να περάσουμε το δικό μας στίγμα προς το κέντρο για τις ευκαιρίες που παρέχει η Θράκη για τις αναπτυξιακές δυνατότητες, για τους φορείς και τους εκπροσώπους τους, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

    Φιλοδοξούμε το 2002 το MONEY SHOW να περάσει και στις άλλες πόλεις της Θράκης (Κομοτηνή, Ξάνθη).

    [11] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 82-76

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2001 (20:52 UTC+2)

    Η νίκη που πέτυχε ο Ηρακλής στο Ιβανώφειο με 82-76 επί του Μακεδονικού δεν στάθηκε αρκετή για να πάρει την 5η θέση στην τελική κατάταξη της βαθμολογίας. Έτσι "κόλλησε" στην 6η...

    Από τους γηπεδούχους πολύ καλή απόδοση είχαν οι Λάζαρος Παπαδόπουλος και Νίκος Χατζηβρέττας. Από την αρχή του παιχνιδιού ο Ηρακλής ήθελε τη νίκη και το έδειξε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Βρέθηκε νωρίς μπροστά στο σκορ, όμως αυτό δεν πτόησε τον Μακεδονικό που πραγματοποιώντας καλή εμφάνιση έφερε πολλές φορές σε δύσκολη θέση τον Γηραιό. Όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ηρακλής πήρε μεγάλη διαφορά και μαζί με αυτήν μια άνετη νίκη.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Παπαδόπουλος 22, Καράγκουτης 13, Χατζηβρέττας 20, Νάκιτς 9, Διαμαντίδης 5, Καμαριώτης 5, Χούπμαν 2, Παπαϊωακείμ 4.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Σιμς 21, Χαραλαμπίδης 13, Σίμπκινς 16, Σιδόπουλος 5, Σιδηρόπουλος 8, Δαλιάρης 5, Μπεχλιβάνης 3.

    [12] EKΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2001 (20:51 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα «Τα δικαιώματα των ασθενών», διοργανώνει στις 30 Μαίου και ώρα 8μμ, στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, το παράρτημα Μακεδονίας -Θράκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.

    Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του της Εταιρίας, τέως διευθυντής του νοσοκομείου Αγιος Σάββας Νίκος Δοντάς, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Θεαγένειου νοσοκομείου Γιώργος Καλτσίδης και η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Λίτσα Κολοβού.

    Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας - Θράκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας καθηγητής Γ. Φορόγλου και εισηγητές θα είναι ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ν. Κορδιολής, ο επίτιμος αντεισαγγελέας εφετών Φ. Πασχαλίδης και ο διευθυντής της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος Κ. Τσαουσίδης.

    [13] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Ζάγκρεμπ, 23 Μαϊου 2001 (20:43 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του, Στίπε Μέσιτς, είχε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της επίσημης τριήμερης επίσκεψής του στο Ζάγκρεμπ.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, για τις οποίες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι βρίσκονται, όσον αφορά τον πολιτικό τομέα, σε καλό επίπεδο.

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, Γρηγόρης Νιώτης και Γιάννης Ζαφειρόπουλος, καθώς και 33 επιχειρηματίες, μεγάλο ποσοστό από τους οποίους προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Μέσιτς θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ.Στεφανόπουλου, στη διάρκεια του οποίου ο Ελληνας πρόεδρος αναμένεται να επισημάνει τη συνύπαρξη στη περιοχή των Βαλκανίων διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών και εθνοτήτων, αλλά την εύθραυστη ισορροπία.

    [14] H ΠΑΕ ΑΕΚ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ

    Αθήνα, 23 Μαϊου 2001 (20:36 UTC+2)

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ αποδοκιμάζει την αχαρακτήριστη συμπεριφορά των οπαδών της απέναντι στον Ντούσαν Μπάγιεβιτς στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν καταδικάζει τους οργανωμένους φιλάθλους της, τους οποίους θέλει να έχει δίπλα της διατηρώντας πάνω από όλα την ενότητα.

    Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: "H ΠΑΕ ΑΕΚ με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, αφού αξιολόγησε όλα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του πρόσφατου αγώνα με τον ΠΑΟΚ, αισθάνεται την ανάγκη να αποδοκιμάσει δημόσια την αχαρακτήριστη συμπεριφορά ορισμένων φιλάθλων της. Συμπεριφορά, που είχε ως αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί στη φίλαθλη κοινή γνώμη μια δυσμενής εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία, το κύρος και το γόητρο του συλλόγου.

    Η ΠΑΕ ΑΕΚ είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός πλαισίου που θα αποτρέπει στο μέλλον επανάληψη παρόμοιων φαινομένων απρεπούς συμπεριφοράς. Κυρίαρχο ζήτημα για την ΑΕΚ είναι η διαφύλαξη της ενότητας στους κόλπους των φιλάθλων της, η αποκατάσταση της ηρεμίας και η αποθάρρυνση εκείνων των δυνάμεων που επιδιώκουν, ηθελημένα ή όχι, την καλλιέργεια σπέρματος διχασμού και επιβολής κλίματος φθοροποιού αντιδικίας.

    Η ΠΑΕ ΑΕΚ για μια ακόμα φορά καταδικάζει καταστάσεις και επεισόδια που απαξιώνουν την ιστορία της και είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις υγιείς επιδιώξεις της στο χώρο του ποδοσφαίρου".

    [15] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΕΘ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2001 (20:32 UTC+2)

    Μετά την απόσυρση της μοναδικής υποψήφιας εταιρίας για την αγορά της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η Εκθεση ανήκει πλέον στον μοναδικό διεκδικητή της, τον δήμο Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Τόνισε, δε, ότι παρά τους αποκλεισμούς, η σημαία της Θεσσαλονίκης παραμένει ψηλά και η μοναδική πλέον διέξοδος είναι η απόδοση της ΔΕΘ στο δήμο Θεσσαλονίκης και στους φορείς της πόλης, ενώ υπογράμμισε ότι σήμερα, με την απόσυρση και της τελευταίας υποψήφιας εταιρίας, δικαιώθηκαν οι 100 φορείς της πόλης, που με επικεφαλής τον δήμο Θεσσαλονίκης, ζήτησαν να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.

    Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε πώληση της ΔΕΘ, είτε με τρίτο διαγωνισμό, είτε μέσω του χρηματιστηρίου και να αποδεχτεί την πρόταση του για μια νέα δημιουργική πορεία του εθνικού εκθεσιακού φορέα στον 21ο αιώνα, με μοχλό το δήμο και τις δυνάμεις της Θεσσαλονίκης.

    [16] ΑΓΟΝΟΣ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ HELEXPO

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2001 (20:25 UTC+2)

    Αγονος κηρύχθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός για τη μερική μετοχοποίηση (30% και μάνατζμεντ) της Helexpo AE, καθώς η ελληνο - βρετανική κοινοπραξία Mack - Brooks Exhibitions και Damco Energy δεν κατέθεσε οικονομική προσφορά.

    [17] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2001 (20:23 UTC+2)

    Μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας αγωνιστικής της Α1 στο μπάσκετ τα ζευγάρια της πρώτης φάσης των πλέι οφ που θα ξεκινήσουν το Σάββατο είναι: Για τις θέσεις 3-6 Πανιώνιος - ΑΕΚ, Ηρακλής - Ολυμπιακός. Για τις θέσεις 9-12 Νήαρ Ηστ - Ηράκλειο, Αρης - Δάφνη.

    [18] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΑΣΘ - ΑΥΡΙΟ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2001 (20:18 UTC+2)

    Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση στην Αθήνα ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και τους επιτελείς των υπουργείων Εργασίας και Μεταφορών, μετά την οποία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Ωστόσο, αύριο θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και η γενική συνέλευση των εργαζομένων για να κοινοποιηθεί η απόφαση.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, δήλωσε ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων ήταν θετική, καθώς ξεκαθαρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις σταματούν, ενώ το υπουργείο θα προωθήσει συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες ικανοποιούν τα αιτήματα των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, στο πλαίσιο του νόμου.

    Εξέφρασε, ωστόσο, την έκπληξή του για την αυριανή στάση εργασίας και ζήτησε την ταχύτατη ολοκήρωση των εσωτερικών συνδικαλιστικών διαδικασιών, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος.

    [19] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ

    Βουκουρέστι, 23 Μαϊου 2001 (20:15 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι στις 1 Ιουνίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας.

    Ο Κοστούνιτσα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάζε, τον υπουργό Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα, ο οποίος έχει την προεδρία του ΟΑΣΕ.

    Ο Κοστούνιτσα ήταν να ταξιδέψει στο Βουκουρέστι τον προηγούμενο μήνα αλλά ακύρωσε την επίσκεψη εξαιτίας της κρίσης στη Νότια Σερβία.

    O.K.

    [20] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ Ο ΒΙΚΤΟΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2001 (20:14 UTC+2)

    Το σήριαλ μεταξύ της ΕΠΑΕ - ΕΠΟ και της Πολιτείας φαίνεται ότι άρχισε να παίρνει τέλος, μετά την παραίτηση που υπέβαλε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Βίκτορας Μητρόπουλος. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ ανέφερε: "Μετά από 15 ημέρες συνεργασία με την παρούσα διοίκηση της ΕΠΟ και μετά από 10 χρόνια συνεργασίας με τους περισσότερους εξ' υμών σε θέματα ποδοσφαίρου, με μεγάλη πικρία και απογοήτευση σας γνωρίζω ότι δεν προτίθεμαι να συνεχίσω την οποιαδήποτε δραστηριότητά μου στο ποδόσφαιρο μέσα στους κόλπους της Ομοσπονδίας υπό την παρούσα στελέχωση, αλλά κυρίως αντίληψη τόσο ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου, όσο και ορισμένων φίλων και συνεργατών εκτός ομοσπονδίας.

    Οι λόγοι πικρίας και απογοήτευσης που με ώθησαν στην απόφαση αυτή είναι πολλοί και σημαντικοί. Το πλήθος και η σοβαρότητά τους με έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν έχει εκτιμηθεί η προσφορά μου σε αυτό που λέγεται "κοινή προσπάθεια" της διοικητικής ομάδας της ΕΠΟ", αλλά αντίθετα έχει απαξιωθεί ο οποιοσδήποτε εποικοδομητικός ρόλος μου μέσα από την δημιουργία ομάδων και υποομάδων μέσα από τις αναφορές σε "αρχηγούς" και σε "μεγάλους" που είχαν -αλήθεια ή ψέματα είναι αδιάφορο- διαφορετική γνώμη σε σημαντικά θέματα.

    Κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος-Οκτώβριος του 2000, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της εθνικής ομάδας και του Κυπέλλου, υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 9 δισ. δρχ περίπου. Με τα χρήματα αυτά και μόνο αυτά, συντηρείται η ομοσπονδία και οι ενώσεις της αφού η ΓΓΑ δεν έχει δώσει δραχμή στην ΕΠΟ. Οι συμβάσεις αυτές υπεγράφησαν μόνο από εμένα διότι κανείς δεν αναλάμβανε ευθύνες υπογραφής είσπραξης τόσο μεγάλων κονδυλίων. Οταν προ 15 ημερών θέλησα να δημοσιεύσω μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για περίφραξη ενωσιακών κέντρων, με υπογραφές της Επιτροπής Εκτελέσεων έργων, τότε το προεδρείο θυμήθηκε να μου επισημάνει ότι νομότυπα οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος υπογράφονται μόνο από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα.

    Τελειώνοντας θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν απηχούν μόνο τις δικές μου αντιλήψεις. Πολλές Ενώσεις έχουν προβληματιστεί με τη συνολική συμπεριφορά μελών του ΔΣ με αποτέλεσμα να υπάρξει προβληματισμός για το πόσο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αναστρέψιμη".

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΛΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2001 (20:12 UTC+2)

    Μπορεί το Περιστέρι να κέρδισε τον ΠΑΟ (66-61), αλλά δεν πήρε την πρώτη θέση της βαθμολογίας, αφού ήθελε νίκη άνω των 10 πόντων. Αυτή δεν ήρθε και έτσι στην τελική κατάταξη της βαθμολογίας την πρώτη θέση κατέλαβε ο ΠΑΟ και το Περιστέρι απλά ακολούθησε με τους ίδιους βαθμούς, λόγω διαφορά πόντων στο μεταξύ τους παιχνίδι. Ο Αρης δεν κατάφερε να επιβληθεί στο Ηράκλειο της τοπικής ομάδας. Γνώρισε την ήττα με 101-80, ενώ σε ένα αδιάφορο παιχνίδι ο Ολυμπιακός κέρδισε με 98-87 τον ΠΑΟΚ.

    Τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής είναι:

    Ηράκλειο - Αρης 101-80

    Νήαρ Ηστ - Πανιώνιος 61-71

    Περιστέρι - ΠΑΟ 66-61

    Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 98-87

    Μίλων - Δάφνη 75-99

    ΑΕΚ - Μαρούσι 98-73

    Ηρακλής - Μακεδονικός 82-76

    Η βαθμολογία: ΠΑΟ 48, Περιστέρι 48, Ολυμπιακός 47, ΑΕΚ 46, Πανιώνιος 42, Ηρακλής 42, ΠΑΟΚ 39, Μαρούσι 37, Δάφνη 36, Ηράκλειο 35, Νήαρ Ηστ 34, Αρης 33, Μίλων 30, Μακεδονικός 29.

    [22] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

    Βουκουρέστι, 23 Μαϊου 2001 (20:08 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Δικαστήριο της πόλης Κωστάντζα στη Ρουμανία αποφάσισε να κατασχεθεί το βουλγαρικό πετρελαιοφόρο «Μέστα» και να πουληθεί ως παλιοσίδερα, καθώς η Σόφια απέτυχε να πληρώσει 900.000 δολάρια που χρειάστηκαν για να σβήσει η φωτιά στο πλοίο στις αρχές Μαίου.

    Αρχικά οι ρουμανικές αρχές ζήτησαν 1,5 εκατομμύριο δολάρια αλλά τελικά συμφώνησαν η βουλγαρική εταιρία στην οποία ανήκει το πλοίο να δώσει 900.000 δολάρια τα οποία όπως δεν καταβλήθηκαν.

    Το πλοίο είχε πάρει φωτιά στο λιμάνι της Κωστάντζα στις αρχές Μαίου με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο.

    [23] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΤΙΣ 30/5 ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ "ΠΥΛΕΣ" ΤΗΣ Η TIBCO

    Βουκουρέστι, 23 Μαϊου 2001 (20:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται η προετοιμασία για την 18η διεθνή έκθεση TIBCO, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι από τις 30 Μαίου έως και τις 4 Ιουνίου.

    Στην εμπορική έκθεση συμμετέχουν 525 εταιρίες από 33 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κροατία, το Ιράκ, το Ιράν, η Πολωνία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ινδία, η Τουρκία και η Ουγγαρία.

    [24] ΝΕΑ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟΜ ΛΕΝΑ

    Μόσχα, 23 Μαϊου 2001 (20:01 UTC+2)

    Ο ποταμός Λένα αναμένεται σήμερα τη νύχτα να υπερχειλίσει ξανά και να αυξηθεί η στάθμη των νερών στην πόλη Γιακούτσκ στη Σιβηρία, την περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Οι ελπίδες των κατοίκων της ρωσικής περιοχής εναπόκεινται στην αντοχή των φραγμάτων.

    Εξι νεκροί και δύο αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των πλημμύρων, ενώ 4.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα υπερχειλισμένα νερά του ποταμού και οι άστεγοι υπολογίζονται σε 14.000.

    Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή αύριο ανακοίνωσε το Κρεμλίνο για να επιθεωρήσει τις ζημιές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 23 May 2001 - 18:13:58 UTC