Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] METATIΘΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2005 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ EUROFIGHTER
  • [02] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ
  • [03] ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ
  • [04] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ FYROM ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
  • [06] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [07] ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ
  • [08] ΥΠΟΔΟΧΗ ΗΡΩΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΓΙΕΡΝ
  • [09] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
  • [11] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ WOODROW WILSON ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [12] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΜΕΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ"
  • [13] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΕΜΤΣΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
  • [14] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΣΤΗΝ
  • [15] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ
  • [16] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ
  • [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [18] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΟΙ ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ
  • [19] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ "ΙΘΑΚΗΣ"
  • [20] ΚΑΛΕΣΜΑ... ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑΜΠΑΚΟ, ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟ
  • [21] ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ELFORES
  • [22] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ PDSR ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ
  • [23] ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗΔΕΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΥΤΑΤΖΟΓΛΕΙΟ
  • [24] ΔΑΝΕΙΟ 87 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΔΝΤ ΣΕ ΑΡΜΕΝΙΑ

  • [01] METATIΘΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2005 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ EUROFIGHTER

    Aθήνα, 24 Μαϊου 2001 (13:54 UTC+2)

    Η μετάθεση, για την περίοδο μετά το 2005, του προγράμματος μαχητικού τέταρτης γενιάς τύπου Eurofighter αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι ορισμένα προγράμματα υφίστανται μια μετακύλιση προς τα πίσω, διότι οι υφιστάμενες οροφές πιστώσεων για τα έτη 2002, 2003 και 2004 δεν επαρκούν να συμπεριλάβουν και αυτά τα προγράμματα.

    "Άλλα εξ αυτών θα ξεκινήσουν με υπογραφές σύμβασης τώρα αλλά θα επιμηκυνθεί η διάρκεια υλοποίησής τους ενώ για άλλα μεγάλα προγράμματα, όπως είναι το Eurofighter, η υπογραφή σύμβασης θα πάει προς τα πίσω διότι δεν επαρκούν οι οροφές πιστώσεων για να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός είπε ακόμη ότι λόγω των δημοσιονομικών αναγκών αναπροσαρμόστηκε το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων και επιμηκύνθηκε από πενταετές σε οκταετές ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στην προμήθεια σημαντικών οπλικών συστημάτων.

    [02] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2001 (13:36 UTC+2)

    Το εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση και η τελική διαμόρφωση του δικτύου κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Τάσος Γιαννίτσης το σχέδιο δράσης για την απασχόληση έχει ήδη εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση και θα κατατεθεί στο τέλος του μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για την υλοποίησή του προβλέπεται η εκταμίευση 900 δισεκατομμυρίων δραχμών από εθνικούς πόρους και από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν κατά την τριετία 2001- 2003 αφορούν τους μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες, τα φτωχά νοικοκυριά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

    Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το αίτημα της ΓΣΕΕ περί δέσμευσης για τριμερή χρηματοδότηση, ο κ. Γιαννίτσης επισήμανε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στον κοινωνικό διάλογο και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ του ανοιχτού διαλόγου.

    [03] ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ

    Σκόπια, 24 Μαϊου 2001 (13:48 UTC+2)

    "Προς το παρόν δεν έχω δει το κείμενο που φέρονται να υπέγραψαν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι πολιτικοί ηγέτες της αλβανικής μειονότητας της χώρας μας και μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι έκαναν ένα τόσο επικίνδυνο βήμα" δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σχολιάζοντας την είδηση για την υπογραφή από τους ηγέτες των δύο αλβανόφωνων κομμάτων της ΠΓΔΜ, Αρμπέν Τζαφέρι και Ιμέρ Ιμέρι και από τον αρχηγό του λεγόμενου Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού, Αλί Αχμέτι, συμφωνίας συνεργασίας και κοινής δράσης.

    "Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ένα τέτοιο βήμα δεν βοηθά τον εκδημοκρατισμό της κρίσης, αλλά ρίχνει λάδι στη φωτιά" σημείωσε ο Μιλόσοσκι, προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά των ηγετών του δύο αλβανόφωνων κομμάτων μοιάζει με αυτή των Σέρβων στο Κοινοβούλιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    "Η κυβέρνηση περιμένει μία σοβαρή εξήγηση και πάνω από όλα περιμένουμε οι πολιτικοί ηγέτες της αλβανικής μειονότητας να ζητήσουν συγνώμη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από τη διεθνή κοινότητα, καθώς έδρασαν πίσω από τις πλάτες τους, μειώνοντας τη σημασία του σχεδίου για σχηματισμό κυβέρνησης πολιτικής ενότητας, το οποίο έδινε ελπίδες για την έναρξη του πολιτικού διαλόγου και επίλυση της κρίσης" κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ.

    Ε.Π.

    [04] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ FYROM ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2001 (13:34 UTC+2)

    της Αγγέλας Φωτοπούλου

    Οι ένοπλες συγκρούσεις στη FYROM, η κατάσταση στη Νότια Σερβία, στο Κόσοβο και γενικότερα στα Βαλκάνια, θα συζητηθούν στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 5 και 6 Ιουνίου.

    Η προηγούμενη Σύνοδος είχε γίνει στα Σκόπια και τότε οι υπουργοί Αμυνας είχαν συμφωνήσει σε μια διακήρυξη που καταδίκαζε τις εξτρεμιστικές ενέργειες και παρείχε στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης της FYROM για διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της μη αλλαγής συνόρων. Είχαν αποφασίσει στη λήψη μέτρων για εντατικότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους στα σύνορα FYROM-Κοσόβου, ώστε να σταματήσει η μετακίνηση ενόπλων ομάδων καθώς και η διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. Διαφωνίες υπήρξαν ως προς το αν πρέπει να αναλάβει κάποιο ρόλο η Βαλκανική Ταξιαρχία, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κρίσης στη FYROM και τη φρούρηση των συνόρων με το Κόσοβο κι έτσι το θέμα αυτό παραπέμφθηκε προς συζήτηση στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

    Στη Σύνοδο αναμένεται να πάρουν μέρος οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδα, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της FYROM, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, τη Σλοβενίας, της Κροατίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ

    Οι υπουργοί θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 5 Ιουνίου και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα επισκεφθούν το Αγιον Ορος, ενώ το βράδυο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος θα παραθέσει δείπνο προς τιμή τους στο ξενοδοχείο "Hyatt".

    Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν στις 9.30΄ το πρωί της Τετάρτης και θα ολοκληρωθούν στις 2 το μεσημέρι. Στις 12.20΄θα γίνει η ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2001 (21:09 UTC+2)

    Συνάντηση με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη είχε σήμερα στα Γραφεία της ΟΕΟΑ αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Αθλητών Ομαδικών Αθλημάτων για τον Εθελοντισμό. Εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας για την ανάπτυξη του Ολυμπιακού Εθελοντισμού και της περαιτέρω ενίσχυσης του αθλητικού πνεύματος, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Στη συζήτηση, που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, από την πλευρά της Πρωτοβουλίας έλαβαν μέρος οι Παναγιώτης Φασούλας, Παναγιώτης Γιαννάκης, Τάσος Μητρόπουλος, Σωτήρης Αμαριανάκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Λύσσανδρος Γεωργαμλής, Νίκος Φιλίππου, Χαράλαμπος Προδρομίδης και Βασίλης Ντάκουρης.

    Μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 η Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη δήλωσε: "Με μεγάλη χαρά έχουμε εδώ στην ΑΘΗΝΑ 2004 μερικά από τα είδωλα του ελληνικού αθλητισμού. Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση και συμπορευόμαστε σε μία υπόθεση υψίστης σημασίας για την Ελλάδα, για τη διοργάνωση των Αγώνων και το τι θα αφήσει αυτή η διοργάνωση μετά από τους Αγώνες. Εμείς από την πλευρά μας το μόνο που ζητάμε είναι αυτά τα είδωλα, αυτοί οι αθλητές από τα ομαδικά αθλήματα, που μιλάνε στον κόσμο με τον τρόπο τους, να μας βοηθήσουν με το ταλέντο τους, με τον ενθουσιασμό τους, με τη γνώση τους στον εθελοντισμό και σε άλλους πολλούς τομείς. Θέλουμε αυτοί οι αθλητές που είναι πρότυπα για τον κόσμο, να βοηθήσουν και την Ελλάδα να καλλιεργήσει κι άλλα θετικά πρότυπα μέσα από τον αθλητισμό. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι μοναδική ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση".

    Από την άλλη ο Παναγιώτης Φασούλας επισήμανε: "Με μεγάλη χαρά ήρθαμε σήμερα εδώ. Θεωρούμε ότι το 2004 είναι ένας Οργανισμός, που έχει ένα τεράστιο τεχνοκρατικό καθήκον να κάνει και το μεγαλύτερο εγχείρημα που έχει γίνει και οργανωθεί ποτέ στην Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση όλοι οι αθλητές των ομαδικών αθλημάτων και των ατομικών δεν έχουμε να αντιστρατευτούμε αλλά να συνεργαστούμε το 2004 διατηρώντας βέβαια, την ανεξαρτησία μας που είχαμε πάντα ως αθλητές στην προσπάθεια να περάσουμε ένα ιδεολογικό μήνυμα στον κόσμο για ποιο λόγο πρέπει να συμμετέχει και για ποιο λόγο να βρίσκεται κοντά στην Επιτροπή για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιατί αν δεν συμμετέχει, οι Έλληνες θα είναι παρακολουθητές ενός μεγάλου γεγονότος. Εμείς δεν θέλουμε να παρακολουθούν, εμείς θέλουμε να συμμετέχουν ενεργά και να παρεμβαίνουν σε αυτά τα μεγάλα πράγματα που γίνονται στη χώρα. Αυτή είναι η βασική ιδέα που έχουμε για τον εθελοντισμό και τη συμμετοχή του κόσμου. Πιστεύω, ότι το αθλητικό κίνημα, η αθλητική οικογένεια πρέπει να είναι μπροστάρης σε μια τέτοια προσπάθεια μαζέματος ουσιαστικά ,ενός μεγάλου αριθμού εθελοντών και κυρίως στο να περάσουμε μια ιδεολογία διαφορετική από αυτή που ισχύει μέχρι σήμερα. Μέχρι σήμερα ο κόσμος πιστεύει ότι ο εθελοντισμός είναι κάτι σαν φιλανθρωπία, που δεν είναι κακή βεβαίως, και υπάρχουν πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά εδώ δεν πρόκειται περί φιλανθρωπίας αλλά για μια συμμετοχή στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, που συμβαίνει κάθε 4 χρόνια. Στη μικρή χώρα της Ελλάδας (είναι η μικρότερη που έχει αναλάβει ένα τόσο μεγάλο έργο από τότε που ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες) έχουμε χρέος ως Έλληνες να πετύχουμε. Θεωρώ ότι θα πετύχουμε αν όλοι μαζί συνεργαστούμε σ' αυτή την κατεύθυνση και εμείς των ομαδικών αθλημάτων ξέρουμε τι σημαίνει όλοι μαζί, νομίζω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι, στη χώρα μας τι σημαίνει όλοι μαζί, φαντάζομαι ότι θα πετύχουμε".

    [06] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Σκόπια, 24 Μαϊου 2001 (21:03 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ, ο ΟΑΣΕ και η Γερμανία χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες των αλβανικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με τους αλβανούς αντάρτες για τερματισμό των συγκρούσεων.

    Η βρετανική πρεσβεία στα Σκόπια εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους του ΟΑΣΕ στην οποία τονίζεται ότι οι αντάρτες που αποκαλούν την οργάνωση του Απελευθερωτικό Λαϊκό Στρατό δεν έχουν νομική ισχύ και δεν μπορούν να κάνουν πολιτικό διάλογο και πρόσθεσε ότι ο ΟΑΣΕ στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον καταδίκασε τις επιθέσεις των ανταρτών και ζήτησε να παραδώσουν τα όπλα τους, τονίζοντας ότι η βία δεν θα λύσει τα προβλήματα στη περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο Ρόμπερτσον επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ είναι μια δημοκρατική χώρα και δεν δικαιολογείται καμία ένοπλη εξέγερση των πολιτών στο έδαφος της, ενώ πρόσθεσε ότι το μέλλον της ΠΓΔΜ θα αποφασιστεί με ειρηνικά μέσα και η διεθνής κοινότητα θα συνεργαστεί μόνο με νόμιμους πολιτικούς εκπροσώπους και όχι με εξτρεμιστές.

    Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του τόνισε ότι η συμφωνία είναι απαράδεκτη και αντίθετη με την πολιτική της διεθνούς κοινότητας.

    Ο Επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα τάχθηκε υπέρ του πολιτικού διαλόγου στην ΠΓΔΜ αλλά χωρίς τη συμμετοχή εκείνων που οργανώνουν τρομοκρατικές πράξεις.

    Ο.Κ.

    [07] ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2001 (20:55 UTC+2)

    Η Ευρώπη θα εκτοξεύσει στο διάστημα τρεις δορυφόρους, ακολουθώντας το παράδειγμα της NASA, για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίοι θα στέλνουν καθημερινά πληροφορίες στη διάθεση των επιστημόνων για την ποιότητα του αέρα και για τις εστίες των ρύπων.

    Αυτό έγινε γνωστό στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για την ατμόσφαιρα που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, όπου εκπρόσωποι του διαστημικού σταθμού της NASA ενημέρωσαν ειδικούς από όλο τον κόσμο για τη χρήση δορυφόρων όσον αφορά την αποκωδικοποίηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

    Οι δορυφόροι έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν το βαθμό ρύπανσης μίας χώρας, να εντοπίσουν τις εστίες μόλυνσης ή και οικολογικές καταστροφές.

    Επιστήμονες επεσήμαναν στο συνέδριο ότι σε περίπου 20 χρόνια δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στην ατμόσφαιρα, ωστόσο πρέπει να δωθεί προσοχή στη μεταφορά μόλυνσης από τη μία χώρα στην άλλη, μέσω του αέρα. Προειδοποίησαν εξάλλου ότι έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ έχει αλλοιωθεί η σύσταση των ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

    [08] ΥΠΟΔΟΧΗ ΗΡΩΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΓΙΕΡΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2001 (20:53 UTC+2)

    Οι ρυθμοί που ζουν οι παίκτες Μπάγιερν από χθες το βράδυ είναι ξέφρενοι. Το ίδιο και οι οπαδοί της που επιφύλαξαν θριαμβευτική υποδοχή στους παίκτες. Η Μπάγιερν γύρισε στο Μόναχο με το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο έπειτα από 25 χρόνια.

    Η πόλη της Βαυαρίας σημαιοστολίστηκε και χιλιάδες Γερμανοί περίμεναν καρτερικά τους παίκτες. Το παλιό δημαρχείο της πόλης φόρεσε τα καλά του. Ο πιλότος που μετέφερε τους παίκτες κρέμασε ένα κασκόλ στο παράθυρο του αεροπλάνου. Παράλληλα η μπύρα στο αεροδρόμιο έρεε άφθονη και χάρισε και αυτή με την σειρά της μια μεγάλη ευχαρίστηση προς τέρψιν των οπαδών της...

    [09] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2001 (20:50 UTC+2)

    Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντικών Οργανώσεων Ερευνας και Διάσωσης διοργανώνουν το Σάββατο και την Κυριακή 26 και 27 Μαϊου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στα πλαίσια του Παγκόσμιου Ετους Εθελοντισμού.

    Σκοπός της εκδήλωσης είναι η οργάνωση και ο συντονισμός των εθελοντικών ομάδων, ενώ έχουν προσκληθεί να παραστούν οι υπουργοί Εσωτερικών, Αμυνας, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης και Μακεδονίας - Θράκης.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει παραλαβή του εξοπλισού για τον απεγκλωβισμό θυμάτων από σεισμό και θα ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης για την κατάρτιση, την οργάνωση και το συντονισμό.

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2001 (20:42 UTC+2)

    Στη δημοσιότητα δόθηκε η δεύτερη επιστολή που απέστειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης προς τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της συνεργασίας των ελληνικών αρχών για το θέμα του Εθνικού Κτηματολογίου.

    Η απάντηση των Ελληνικών Αρχών είναι λεπτομερής και τεκμηριωμένη και όπως τονίζει και στην επιστολή του ο Κ. Λαλιώτης «πιστεύουμε ότι οι διαπιστώσεις σας και ερωτήσεις, μαζί με τις δικές μας τεκμηριωμένες πειστικές απαντήσεις για την πορεία, τη συνέχεια και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς για εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο, με τη θετική αξιολόγηση της μεγάλης και πολύμοχθης προσπάθειας των πρώτων χρόνων σε συνδυασμό πάντα με μια αντικειμενική αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας των προγραμμάτων»

    Στην επιστολή αναφέρεται ότι έχει ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη για το πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ σε συνεργασία με τον σύμβουλο διαχείρισης και την εταιρία ERNST and YOUNG S.A.

    Σύμφωνα με την Οικονομοτεχνική Μελέτη, προβλέπεται ότι το συνολικό κόστος των Μελετών Σύνταξης Εθνικού Κτηματολογίου είναι 600 δισ. δραχμές, σε τιμές 2000, με βαθμό ευαισθησίας ακρίβειας της τάξης του ± 15%.

    Η ολοκλήρωση των Γραφείων Κτηματολογίου (συνολικό κόστος 250 δισ. δρχ.) θα γίνει ως εξής: Ίδρυση πέντε Πιλοτικών Γραφείων Κτηματολογίου το Β΄ εξάμηνο του 2001, ίδρυση 39 Μεταβατικών Γραφείων Κτηματολογίου το 2003, ίδρυση οκτώ Οριστικών Γραφείων Κτηματολογίου το 2003 2004 και ολοκλήρωση σταδιακά της ίδρυσης των εξήντα (60) Οριστικών Γραφείων Κτηματολογίου μέχρι το 2011.

    Τα 60 Γραφεία Κτηματολογίου απαιτούνται για την ολοκληρωμένη διάταξη και αξιόπιστη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου στον Ελληνικό χώρο και αντιστοιχούν ένα σε κάθε Νομό και περισσότερα του ενός σε κάθε Μητροπολιτικό Κέντρο.

    Όπως είναι γνωστό, αναφέρεται στην επιστολή, στο πλαίσιο του Β΄ Κ.Π.Σ. (1994 2000), βρίσκονται σε εξέλιξη Μελέτες Κτηματολογίου, οι οποίες αναφέρονται σε 341 Δήμους και Κοινότητες (6% της χώρας), συνολικής έκτασης 8,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων (7% της χώρας) και 5.000.000 εγγραπτέων δικαιωμάτων (15% της χώρας).

    Η ολοκλήρωση των Μελετών Κτηματογράφησης, που είναι ενταγμένες στο Β΄ Κ.Π.Σ., και η έναρξη είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους για 5.000.000 τίτλους ιδιοκτησίας θα ακολουθήσει το παρακάτω χρονοδιάγραμμα: Το β' εξάμηνο του 2002 θα ολοκληρωθεί το Α' Πιλοτικό Πρόγραμμα, η είσπραξη ανταποδοτικών τελών, παροχή τίτλων και τοπογραφικών διαγραμμάτων ιδιοκτησιών για 1.000.000 δικαιώματα το 2002 2003, η ολοκλήρωση Β΄ Πιλοτικού και 1ου Κυρίου Προγράμματος το Β΄ εξάμηνο του 2003 και η είσπραξη ανταποδοτικών τελών, παροχή τίτλων και τοπογραφικών διαγραμμάτων ιδιοκτησιών για 4.000.000 δικαιώματα το 2003 2004.

    Από το 2001 2008, που είναι ο χρονικός ορίζοντας του Γ΄ Κ.Π.Σ., σύμφωνα με τον υπάρχοντα, συγκεκριμένο και δεσμευτικό προγραμματισμό της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., μπορούν να ανατεθούν Μελέτες Κτηματολογίου σε 3.082 Δήμους και Κοινότητες, έκτασης 64.500.000 στρεμμάτων, που αφορούν 15.000.000 εγγραπτέα δικαιώματα.

    Έτσι, για την περίοδο του Β΄ και Γ΄ Κ.Π.Σ. θα έχουμε καλύψει συνολικά με Μελέτες Κτηματολογίου 3.423 Δήμους και Κοινότητες (59% της χώρας), έκτασης 73.000.000 στρεμμάτων (55% της χώρας), που αφορούν 20.000.000 εγγραπτέα δικαιώματα (61% της χώρας). Το συνολικό κόστος των Μελετών Κτηματολογίου, για την περίοδο του Β΄ και Γ΄ Κ.Π.Σ. είναι 380 δισ. δραχμές.

    Από τις Μελέτες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο σε 2.300 Δήμους και Κοινότητες (40% της χώρας), έκτασης 51.000.000 στρεμμάτων (39% της χώρας), που αφορούν 13.900.000 εγγραπτέα δικαιώματα (42% της χώρας).

    Για την περίοδο 1994 2008, οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν για την ολοκλήρωση των Μελετών Κτηματογράφησης και τη συνεπακόλουθη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, που θα καλύπτουν το 55% της έκτασης της χώρας, ανέρχονται σε 380 δισ. δραχμές.

    Η χρηματοδότηση με πόρους του Β΄ και Γ΄ Κ.Π.Σ. (Εθνικοί και Κοινοτικοί πόροι) ανέρχεται σε 135 δισ. δραχμές, τα οποία αποτελούν μέρος της συνολικής δαπάνης των 380 δισ. δραχμών, που θα διατεθούν.

    Με τα 135 δισ. δραχμές, που αποτελούν τους πόρους του Β΄ και Γ΄ Κ.Π.Σ., μπορούν να ολοκληρωθούν Μελέτες Κτηματογράφησης και, επομένως, να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο σε 775 Δήμους και Κοινότητες (13,5% στο σύνολο της χώρας), έκτασης 23.700.000 στρεμμάτων (18% στο σύνολο της χώρας), που αφορούν 7.000.000 εγγραπτέα δικαιώματα (21% στο σύνολο της χώρας). Όλοι οι παραπάνω στόχοι μπορούν να επιτευχθούν (με μικρές αποκλίσεις) με αναδιάρθρωση των κριτηρίων επιλογής των περιοχών κτηματογράφησης. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί πρώτη προτεραιότητα στο σχεδιασμό σε περιοχές με Δάση, σε Αγροτικές Περιοχές και σε περιοχές με Κρίσιμα Οικοσυστήματα και οι Αστικές Περιοχές θα βρίσκονται σε δεύτερη προτεραιότητα.

    [11] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ WOODROW WILSON ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Ουάσιγκτον, 24 Μαϊου 2001 (20:33 UTC+2)

    Στη χθεσινή ομιλία του υπουργού Εξωτερικών στο Κέντρο Woodrοw Wilson αναφέρεται η εφημερίδα "Washington Times" επισημαίνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου επέρριψε χθες τις ευθύνες για τους πολέμους στα Βαλκάνια την τελευταία δεκαετία σε άπληστους, αρχομανείς ηγέτες και όχι σε αρχαία εθνικά μίση.

    "Εθνικές και θρησκευτικές αδικίες έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα από τους άπληστους πολιτικούς προς όφελος της δικής τους διατήρησης στην εξουσία. Εάν κανείς δεν μπορεί να το αντιληφθεί να το αντιληφθεί αυτό, αγνοεί ότι η πολιτική μπορεί να γίνει όμηρος πολιτικών συμφερόντων και πέφτει στην παγίδα να πιστεύει ότι όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια μπορεί να γίνουν κατανοητά μόνο υπό το πρίσμα του εθνικού μίσους. Η πλεονεξία και όχι ο αταβισμός ευθύνονται για πολλά από τα συμβάντα της πρόσφατης τραγικής ιστορίας στην περιοχή", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    "Οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην περιοχή", υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, "είναι το αποτέλεσμα διαμάχης μεταξύ "δύο διαφορετικών κόσμων". Αυτού που προωθήθηκε από τον πρώην ισχυρό άντρα της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι τα προβλήματα μπορεί να επιλυθούν δια της βίας, του εθνικού μίσους και των εθνικά καθαρών κρατών και του άλλου που πιστεύει στην "ισχύ του πλουραλισμού και σε έναν πολυεθνικό κόσμο, όπου διάφορες ομάδες μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά, μέσα στα ίδια σύνορα, με δημοκρατικούς θεσμούς".

    "Η Ελλάδα", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, "ακολούθησε το δεύτερο δρόμο και μολονότι πριν δέκα χρόνια κυριεύθηκε από φόβο, καθώς η πρώην Γιουγκοσλαβία άρχισε να διαμελίζεται με πολέμους και εθνοκαθάρσεις, πέτυχε να μείνει έξω από τους πολέμους και να προσφέρει τη μεσολάβησή της".

    [12] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΜΕΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ"

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2001 (20:31 UTC+2)

    Στην παρουσίαση της έκθεσης "Μυστήριον Μέγα και Παράδοξον, η οποία διοργανώνεται από την Εκκλησία της Ελλάδος, με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών παραβρέθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου, θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τη Δευτέρα, 28 Μαΐου.

    Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της έκθεσης, πατέρας Θωμάς Συνοδινός, ο Διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών Δημήτρης Κωνστάντιος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, καθηγητής Νικόλαος Ζίας.

    Αναφερόμενος στην έκθεση "Μυστήριον Μέγα και Παράδοξον που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι "δείχνει το επίπεδο στο οποίο κινούνται οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά και τα σημαντικά αποτελέσματα που αποδίδει η συνεργασία αυτή".

    Τόνισε ότι είναι σημαντικά αποτελέσματα για το πολιτιστικό πρόσωπο της χώρας μας, για το πρόσωπο της Ορθοδοξίας που πρέπει να γίνεται αντιληπτό και αισθητό σε όλη την οικουμένη. Ειδική αναφορά έκανε στην παιδαγωγική λειτουργία της έκθεσης αυτής, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει όλα τα σχολεία της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας να προσεγγίσουν με ένα συστηματικό τρόπο την ιστορία του βυζαντινού μας πολιτισμού, από τα πρώτα χρόνια μέχρι τη μεταβυζαντινή περίοδο.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πολλές από τις εικόνες αυτές τις έχει δει και είχε την ευκαιρία να συζητήσει για αυτές και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

    "Σημασία έχει ότι όλη η σύλληψη της έκθεση και η διάσταση της έκθεσης έχουν μία πρωτοτυπία, πέρα από την πρωτοτυπία των επιμέρους αντικειμένων.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι η τρίτη μεγάλη βυζαντινή έκθεση που γίνεται μέσα σε λίγα χρόνια και η πρώτη που έχει ως σημείο αναφοράς την Εκκλησία της Ελλάδος και τον χώρο της πνευματικής της δικαιοδοσίας.

    "Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι έχουμε και μία ολοκληρωμένη εικόνα, μετά την έκθεση των "Θησαυρών του Αγίου 'Όρους", κατέληξε.

    [13] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΕΜΤΣΟΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Μόσχα, 24 Μαϊου 2001 (20:29 UTC+2)

    Ο ηγέτης της Ενωσης δεξιών δυνάμεων της Ρωσίας Μπόρις Νέμτσοφ δήλωσε ότι ενδέχεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας στις επόμενες γενικές εκλογές το 2004, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Ο Νέμτσοφ, 40 ετών είχε στηρίξει τον Πούτιν στις εκλογές, ενώ δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο.

    O.K.

    [14] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΖΩΝΗ

    Βέλικι Τρνόβατς, 24 Μαϊου 2001 (20:26 UTC+2)

    Ενας από τους διοικητές των Αλβανών ανταρτών στη Νότια Σερβία ο Ρίντβαν Τσαζίμι, γνωστός ως "διοικητής Λέσι" έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή σε περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες.

    Ο Τσαζίμι ήταν ένας από τους ανώτατους διοικητές των Αλβανών ανταρτών, επικεφαλής της ομάδας που συμμετείχε στις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Εξω από το αρχηγείο του, στο χωριό Βέλικι Τρνόβατς εξαγριωμένο πλήθος υποστηρικτών του και ένοπλοι αντάρτες συγκεντρώθηκαν και ενημερώθηκαν για το θάνατό του.

    Ενστολοι αντάρτες παρότρυναν το πλήθος παραμείνει ήρεμο, αλλά οι μαχητές που περιφρουρούν τα σημεία ελέγχου στα περίχωρα εθεάθησαν να οπλίζουν τα όπλα τους.

    Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Τσαζίμι 37 ετών, σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή εντός του Τομέα B, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, το τελευταίο τμήμα της περιοχής, όπου άρχισαν να αναπτύσσονται οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις.

    Ο Τσαζίμι θεωρείται ο τρίτος της τάξει του αυτοαποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μέντβετζα, Μπουγιάνοβατς", που δρούσε στη Νότια Σερβία περισσότερο από ένα χρόνο.

    Ηταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της αλβανικής κοινότητας που συμμετείχε στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Βελιγράδι υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

    Αξιωματούχοι της Γιουγκοσλαβίας αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στο θάνατο του Τσαζίμι.

    Το συντονιστικό σώμα της σερβικής κυβέρνησης για τη Νότια Σερβία που εδρεύει στο Μπουγιάνοβατς εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την είδηση του θανάτου του Ρίντβαν Τσαζίμι και επισήμανε ότι ακόμη δεν διαθέτει έγκυρες πληροφορίες για το αν η είδηση είναι ακριβής.

    Οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια όλων των πολιτών ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τη θρησκεία τους στο τμήμα της ουδέτερης ζώνης που ελέγχουν, τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [15] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2001 (20:25 UTC+2)

    Πρόσκληση συνάντησης, για τις 31 Μαϊου, με θέμα το ασφαλιστικό απέστειλε σήμερα στην ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης.

    Ο υπουργός, στο περιθώριο της παρουσίασης του σχεδίου δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση, κάλεσε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στο διάλογο, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ρητά για την κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση. Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν μπορούν να υπάρξουν απαντήσεις πριν ξεκινήσει ο διάλογος.

    [16] ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2001 (20:23 UTC+2)

    Αναστολή των κινητοποιήσεών τους για 15 μέρες αποφάσισαν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, με 230 ψήφους υπέρ και 80 κατά, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τους επιτελείς των υπουργείων Εργασίας και Μεταφορών, χθες σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, ότι θα επιλυθεί το βασικότερο αίτημά τους για την αποζημίωση όσων συνταξιοδοτούνται.

    Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Μανιάτης, δεσμεύτηκε χθες στην επίλυση σύντομα των κυριότερων αιτημάτων των εργαζομένων του Οργανισμού, μόλις ληφθούν τα απαραίτητα στοιχεία από την πλευρά εργαζομένων και διοίκησης.

    Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ προειδοποίησαν ότι εάν δεν πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα εντατικοποιηθούν και θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τους.

    Στο μεταξύ, σήμερα το επιβατικό κοινό υπέστη ταλαιπωρία από την στάση εργασίας των οδηγών του ΟΑΣΘ από τις 11.00 μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι.

    Το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του οποίου είναι ο πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ακριτίδης, θα κληθεί να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Προτεραιότητες του Συμβουλίου είναι η βελτίωση δρομολογίων, εκσυγχρονισμός του στόλου και δημιουργία ανοιχτής γραμμής με το κοινό, ώστε οι πολίτες να εκθέτουν τα προβλήματα και τις προτάσεις τους για τις συγκοινωνίες.

    [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Βουκουρέστι, 24 Μαϊου 2001 (20:18 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών ξενοδοχειακών υποδομών της Ρουμανίας, κυρίως των παραθαλάσσιων, αλλά και την κατασκευή νέων, προτίθεται να αναλάβει η γερμανική εταιρία TUI.

    Το ενδιαφέρον της εταιρίας εκδηλώθηκε σήμερα, κατά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με τον υπουργό Τουρισμού της Ρουμανίας, Dan Matei Agathon, ο οποίος τους απηύθυνε πρόσκληση να "επεκτείνουν" την επενδυτική τους δραστηριότητα στη χώρα του.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ρουμάνος υπουργός έδωσε έμφαση στη δυνατότητα συνεργασίας της γερμανικής εταιρίας με ρουμανικές επιχειρήσεις.

    [18] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΟΙ ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2001 (20:15 UTC+2)

    Για τους περισσότερους ήταν αναμενόμενο... Ο Τζέιμς Φόρεστ και Εϊ Τζέι Ινγκλις αποτελούν πλέον ξένα σώματα στον Αρη. Και ενώ εδώ και πολύ καιρό οι δύο Αμερικάνοι κάνουν λόγο ότι θα φύγουν από τον κίτρινο σύλλογο, ήρθε -φαίνεται- η μέρα που θα κάνουν πράξη αυτά που λένε. Η συνάντηση που είχε ο Φόρεστ με τον εκπρόσωπο της ομάδας, Γιάννη Δαμιανίδη δεν έβγαλε κάτι το ουσιαστικό και έτσι ο ξένος άσος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο συμπατριώτης του Ινγκλις.

    Ετσι ο Αρης θα πάρει μέρος στους αγώνες των πλέι οφ χωρίς ξένους. Η κατάσταση αγωνιστικά έχει φθάσει στο απροχώρητο. Τα προβλήματα για τον προπονητή του Αρη, Στηβ Γιατζόγλου είναι πολλά, ο οποίος ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει τη Δάφνη στους αγώνες των πλέι οφ. Όπως όλοι έτσι και αυτός απλά περιμένει να τελειώσουν οι υποχρεώσεις του Αρη και να κοιτάξει μαζί με τη διοίκηση το μέλλον της ομάδας.

    [19] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ "ΙΘΑΚΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2001 (20:14 UTC+2)

    Το ερχόμενο Σάββατο στις 4μ.μ. θα πραγματοποιηθούν από τον Υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο τα εγκαίνια του ποδοσφαιρικού γηπέδου με χορτοτάπητα της Θεραπευτικής Κοινότητας Ιθάκη.

    Κατόπιν θα ακολουθήσει ποδοσφαιρικό τουρνουά με την συνεργασία της ΕΠΣΜ το οποίο θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής.

    [20] ΚΑΛΕΣΜΑ... ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑΜΠΑΚΟ, ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2001 (20:13 UTC+2)

    "Στο εξής πρέπει να κάνουμε σωστές κινήσεις, ώστε να βάλουμε τις βάσεις για κάτι καλύτερο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας θα φροντίσουμε να φέρουμε ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις. Η Πολιτεία απέναντι στις ομοσπονδίες έχει κάνει το χρέος της και εμείς με την σειρά μας θα πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΓΟ, Δημήτρης Δημητρόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα το διεθνές μίτινγκ ενόργανης γυμναστικής που ξεκινάει αύριο στο ΕΑΚ Μίκρας.

    Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο ΓΓΑ, Νίκος Εξαρχος: "Η πολιτεία είναι δίπλα στις ομοσπονδίες. Οι πρωταθλητές και οι Ολυμπιονίκες θα πάρουν τα χρήματα που τους οφείλει η πολιτεία στις αρχές Ιουνίου. Δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα και για την μεταστέγαση των ομοσπονδιών. Στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να δημιουργηθούν όλοι οι κατάλληλοι χώροι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τους μεγάλους αγώνες. Περιμένουμε προτάσεις από τους δήμους για το δεύτερο Ολυμπιακό Οδηγό".

    Ο Ολυμπιονίκης της γυμναστικής, Δημοσθένης Ταμπάκος έκανε έκκληση στους φιλάθλους να έρθουν στους αγώνες και να ενισχύσουν τη δική του προσπάθεια, καθώς και των συναθλητών του. "Αν οι συγκεκριμένοι αγώνες γίνονταν σε άλλη πόλη δεν θα έπαιρνα μέρος γιατί βρίσκομαι σε περίοδο προετοιμασίας, που δεν γίνονται αγώνες. Όμως γίνονται στην πόλη μου και δεν μπορώ να λείψω".

    Κ.Π.

    [21] ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ELFORES

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2001 (20:10 UTC+2)

    Στην εξέλιξη της τεχνολογίας των αυτοκινήτων όπως είναι τα υβριδικά (αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια) και στους κινητήρες ντήζελ, αναφέρθηκε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ηλίας Ευθυμιόπουλος, μιλώντας σήμερα στα πλαίσια ημερίδας του EL FORES, σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το μέλλον της ενεργειακής τεχνολογίας.

    Οπως τόνισε και οι δύο αυτές τεχνολογίες έχουν πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και ήδη σταδιακά εισάγονται στην Ευρωπαϊκή αγορά.

    Διευκρινίζεται όμως ειδικά για τα αυτοκίνητα με κινητήρες ντήζελ, ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει σε καμμία περίπτωση την κυκλοφορία τους στην περιοχή της Αθήνας, πριν εξασφαλιστούν όλες οι προυποθέσεις για εκπομπές ρύπων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα περιβαλλοντικά standards.

    [22] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ PDSR ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ

    Βουκουρέστι, 24 Μαϊου 2001 (20:07 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο νέος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας Αντριαν Μπασέσκου ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αντιτίθεται στην ένταξη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, (PDSR) στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Ο Μπασέσκου εξήγησε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι το PDSR πρέπει να μείνει έξω από τη Σοσιαλιστική Διεθνή γιατί έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει συμφέροντα μελών του και αγνοεί τους νόμους και την τοπική διοίκηση.

    [23] ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗΔΕΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΥΤΑΤΖΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2001 (20:05 UTC+2)

    Η τελευταία αγωνιστική του Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο με αντίπαλο τον Ιωνικό θα έχει μια ιδιαιτερότητα για τους φιλάθλους του Γηραιού. Ο πρόεδρος της Π.Α.Ε. ΗΡΑΚΛΗΣ Ευάγγελος Μυτιληναίος προσφέρει σαν ένα μικρό δείγμα εκτίμησης του Ηρακληδέα φιλάθλου, ελεύθερη είσοδο στους φιλάθλους του Ηρακλή και ευελπιστεί μια ανάλογη πρωτοβουλία να καθιερωθεί μελλοντικά από όλες τις ομάδες και να χαρακτηριστεί σαν "ημέρα εκτίμησης του φιλάθλου".

    Στην ΠΑΕ Ηρακλής επιστρέφει από τη νέα περίοδο ο Παναγιώτης Μπεκιάρης που έπαιζε στον Απόλλωνα Αθηνών.

    [24] ΔΑΝΕΙΟ 87 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΔΝΤ ΣΕ ΑΡΜΕΝΙΑ

    Ουάσιγκτον, 24 Μαϊου 2001 (19:59 UTC+2)

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπέγραψε συμφωνία με την Αρμενία για την παροχή δανείου 87 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε τρία χρόνια για να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αρχικά θα δοθούν στην Αρμενία 13 εκατομμύρια δολάρια και ανάλογα ετοιμάζεται να ενεργήσει και η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 24 May 2001 - 18:13:47 UTC