Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΝΔ ΣΕ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΩΣΤΗ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [04] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΗΔΗ ΤΟ 50% Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΑΟ 2-4
  • [06] ΝΕΑΡΟΣ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [07] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ
  • [08] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 3-0
  • [09] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 5-1
  • [10] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • [11] ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Ο Γ. ΝΙΩΤΗΣ
  • [12] Γ. ΠΡΙΜΑΚΟΦ: Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [13] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΝΔ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [14] EKΘΕΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [15] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [16] ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [17] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΚΑΙ ΦΕΡΑΡΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ
  • [19] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ
  • [20] ΝΕΚΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • [21] ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ Ο ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ
  • [22] ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [23] ΔΗΚΚΙ: ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [24] NEEΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΝΔ ΣΕ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2001 (21:14 UTC+2)

    Σημαντικό προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει η Ν.Δ. στην "παράσταση νίκης'', σε δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που θα δημοσιευτεί στο Βήμα της Κυριακής, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 37,3% έναντι 24% του κυβερνώντος κόμματος. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται του κυβερνώντος κόμματος με ποσοστό 6,8%.

    Η κατηγορία της "παράστασης νίκης" αφορά στην άποψη των ερωτηθέντων για το ποιο κόμμα θα εκλεγεί κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, χωρίς να σχετίζεται με την πρόθεση ψήφου.

    Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. εμφανίζεται να έχει και εδώ το προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 29,7% έναντι του 22,9% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ. Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Κίνημα Ελευθέρων πολιτών του Δημήτρη Αβραμόπουλου, με ποσοστό 9,1%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,8%, ο ΣΥΝ συγκεντρώνει 2,7% και το ΔΗΚΚΙ 0,9%.

    Στο ερώτημα "ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;", ο κ Σημίτης συγκεντρώνει ποσοστό 31,7% έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή που συγκεντρώνει ποσοστό 30,8%.

    Ακόμα, στην κούρσα διαδοχής στην αρχηγία των δύο κορυφαίων κομμάτων, στο ΠΑΣΟΚ προηγείται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με δεύτερο τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Στη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Σουφλιάς προηγείται της Ντόρας Μπακογιάννη.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΩΣΤΗ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2001 (13:33 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ δέχονται ως βάση τηναπόφαση του Ελσίνκι που λέει ότι ευκταίο είναι να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαική Ενωση, αφού έχει λυθεί το Κυπριακό, αλλά θεωρούν ότι η λύση δεν αποτελεί προυπόθεση για την ένταξη, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Η Καθημερινή".

    Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι είναι σωστή πολιτική της προσέγγισης με την Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε πολλούς τομείς και αφού σημειώνει πως στη ζωή δεν υπάρχουν εγγυήσεις, επισημαίνει:"Αν ξεκινήσουμε με τη λογική ότι τίποτε δεν αλλάζει, καλύτερα να καθήσουμε σπίτι μας. Να μην μπούμε καν στην πολιτική και να μην ασχολούμαστε με προσπάθειες και πρωτοβουλίες. Θεωρώ ότι η κριτική που γίνεται βασίζεται σε μια λογική ηττοπάθειας. Είναι <<τα εύκολα λόγια, τα μεγάλα>>, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις ουσιαστικές αλλαγές που γίνονται. Είναι αυτό που ονομάζω <<ηρωική απραξία>>. Η δική μου διάθεση και απόφαση είναι να συμβάλω σε ουσιαστικές αλλαγές των σχέσεων μας στην περιοχή που θα ενισχύσουν την ειρήνη. Και βεβαίως, κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα πετύχει. Αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα και μακάρι να προχωρήσουν. Ολοι χρειάζεται να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι μόνο δικό μου θέμα".

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει πολύ φιλικές τις σχέσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και τονίζει πως ο Αμερικανός υπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Για τον διπλωμάτη Τομ Μίλερ, που θα διαδεχθεί τον Νίκολας Μπερνς στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, παρατήρησε:"Γνωρίζει καλά τα θέματα. Είναι γνωστός μου, έχω πολύ φιλικές σχέσεις μαζί του και αναμένω μια πολύ θετική συνεργασία με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας".

    [03] Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2001 (10:41 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τάσος Γιαννίτσης

    Διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, θα έχει την επικείμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Γιανίτσης, ανοίγοντας έτσι τον κύκλο του κοινωνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

    Ο κ. Γιαννίτσης, θα συναντηθεί την Τετάρτη με την ηγγεσία της ΓΣΕΕ και την Πέμποτη με της ΑΔΕΔΥ.

    Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του, αναφορικά με το αίτημα της ΓΣΕΕ για δέσμευση της κυβέρνησης στο θέμα της τριμερούς χρηματοδότησης, ο κ.Γιαννίτσης τόνισε ότι "αν υπήρχαν απαντήσεις για όλα τα ζητήματα, προτού υπάρξει διάλογος, τότε δεν θα υπήρχε και λόγος να πραγματοποιηθεί".

    [04] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΗΔΗ ΤΟ 50% Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 27 Μαϊου 2001 (13:49 UTC+2)

    Επανήρχισε στις 1 μμ η ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές, η οποία διακόπηκε το μεσημέρι για μία ώρα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η προσέλευση των ψηφοφόρων υπήρξε αθρόα και η ψηφοφορία διεξήχθη με τάξη και ηρεμία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικείων Εφόρων Εκλογής, μέχρι τις 12 το μεσημέρι ψήφισαν 55% περίπου των εγγεγραμμένων εκλογέων σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Τα ποσοστά ψηφισάντων κατά επαρχία είναι:

    Λευκωσία : 56%

    Λεμεσός : 58%

    Αμμόχωστος : 53%

    Λάρνακα : 53,90%

    Πάφος : 53,99%

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΑΟ 2-4

    Καλαμάτα, 27 Μαϊου 2001 (21:15 UTC+2)

    Η τελευταία αγωνιστική της εθνικής κατηγορίας για τον ΠΑΟ έμελλε να είναι και η καλύτερη. Η γλυκιά γεύση της νίκη των πρασίνων που κέρδισαν στην Καλαμάτα την ομώνυμη ομάδα με 4-2 είχε πρωταγωνιστή τον Βλάοβιτς.

    Οι δύο ομάδες έπαιξαν ανοικτά και με στόχο τη νίκη. Ετσι το θέαμα που παρουσίασαν ήταν πολύ καλό που ικανοποίησε τους φιλάθλους που παραβρέθηκαν στο γήπεδο. Το αρχικό 1-0 έγινε στο 14' με τον Καλατζή, ενώ στο 32' οι "πράσινοι" με τον Βλάοβιτς ισοφάρισαν 1-1. Έξι λεπτά αργότερα (37') και πάλι ο Βλάοβιτς έκανε το 1-2. Ο τελευταίος μάλιστα που χθες βρέθηκε στην καλύτερη μέρα του σημείωσε το τρίτο τέρμα του ΠΑΟ, αλλά και το τρίτο προσωπικό του τέρμα στο 71'ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο 1-3. Οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 79΄,ε κοντινό πλασέ του Μπαχράμη, ενώ το τελικό 2-4 διαμορφώθηκε στο 90'με δυνατό σουτ του Βαζέχα.

    Καλαμάτα: Λυμπερόπουλος, Μπελεβώνης, Αλβες, Σοάρες, Φρατζέσκος, Κάππος, Σάμσον, Τρούπκος, Μπαχράμης, Καλατζής, Νάστος.

    ΠΑΟ: Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Σάριτς, Γκούμας, Βόκολος, Φύσσας, Μπασινάς, Κουτσουρές, Βλάοβιτς, Καραγκούνης, Σίγκουρντσον (46' Βαζέχα).

    [06] ΝΕΑΡΟΣ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2001 (21:11 UTC+2)

    Ένας νεαρός εισέβαλε το πρωί στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, την ώρα της λειτουργίας και άρχισε να σπάζει εικόνες. Η λειτουργία διακόπηκε και οι πιστοί προσπάθησαν να σταματήσουν τον νεαρό. Τελικά ο δράστης διέφυγε και δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

    [07] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ

    Λάρισα, 27 Μαϊου 2001 (21:09 UTC+2)

    Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή στον Αμπελώνα της Λάρισας και την επαρχία του Τυρνάβου. Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν, ενώ υπόγεια και σπίτια πλημμύρισαν και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Οι κάτοικοι άρχισαν σήμερα τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών. Οι ίδιοι καταγγέλλουν κακοτεχνίες του δήμου καθώς αναφέρουν ότι έχουν βουλώσει όλα τα φρεάτια.

    [08] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 3-0

    Γιάννενα, 27 Μαϊου 2001 (21:09 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε ο ΠΑΣ Γιάννινα που κέρδισε με 3-0 τον Πανηλειακό. Μπορεί η ομάδα της Ηπείρου να ήθελε τη νίκη, όπως και έγινε, αλλά τα υπόλοιπα παιχνίδια δεν την ευνόησαν με αποτέλεσμα να πάρει μέρος στους αγώνες μπαράζ με μειονέκτημα έδρας.

    Τα τέρματα της αναμέτρησης σημείωσαν ο Μπλέτσας στο 6', ο Έλντερ στο 32' και ο Κεμπάτζε στο 81'.

    ΠΑΣ Γιάννινα: Γκίτκος, Τζούμπα, Ελντερ (72' Κεμπάτζε), Κορμαρής, Μπελά, Γήττας, Κάκκος, Ραμίρεζ, Μπλέτσας, Γκαρόζης, Τάτσης.

    Πανηλειακός: Κοψαχείλης, Κόλτσης, Κόλτζος, Δέδες, Μιλίνκοβιτς, Μπάντοβιτς, Γαβρίλοβιτς, Ουζουνίδης, Σαπάνης, Μοσχογιάννης, Μητσιόπουλος.

    [09] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 5-1

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2001 (21:04 UTC+2)

    Η γιορτή του ΠΑΟΚ στη φιέστα της Τούμπας καλά κρατεί. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε στη τελευταία αγωνιστική με 5-1 την Παναχαϊκή και παράλληλα πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου. Η Παναχαϊκή ήθελε τη νίκη, αλλά δεν μπόρεσε να αντιδράσει μπροστά στην αγωνιστική ανωτερότητα των παικτών του Δικεφάλου, ο οποίος διασκέδασε με τον καλύτερο τρόπο τους 15000 φίλους του. Η φιέστα για την κατάκτηση του Κυπέλλου συνοδεύτηκε από την καλή εμφάνιση των παικτών του Ντούσαν Μπάγεβιτς, με τον κόσμο να φωνάζει συνθήματα για την παραμονή του "πρίγκιπα". Ωστόσο οι παίκτες της Πάτρας παρά την ήττα τους διατήρησαν πλεονέκτημα για τα μπαράζ.

    Τα τέρματα για τον ΠΑΟΚ σημείωσαν ο Γεωργιάδης στο 13' με πέναλτι (1-0), ο Οκκάς στο 63' (2-0), ο Ναλιτζής στο 73' (3-0), ο Παπαδόπουλος από πλευράς Παναχαϊκής στο 76' (3-1), Ο Μπορμπόκης στο 80' (4-1) και ο Εγκωμίτης δύο λεπτά αργότερα (5-1).

    ΠΑΟΚ: Κόβιτς, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Κατσιαμπής, Κωνσταντινίδης, Αμπονσά, Γεωργιάδης (Σπάσιτς), Οκκάς (71 Ναλιτζής), Κουλακιώτης, Καφές (85' Καραδήμος), Εγκωμίτης

    Παναχαϊκή: Μπαλτιμάς, Βαβίλης, Κωστής (77' Γιοβάνοβιτς), Βούκσεβιτς, Σολάκης, Νατροσβίλι (65' Παπαδόπουλος), Γκίτσης, Κατσουράνης, Λυγνός, Κορδονούρης, Κεφαλάς

    [10] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2001 (21:03 UTC+2)

    Δοξολογία τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης. Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β΄.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης.

    [11] ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Ο Γ. ΝΙΩΤΗΣ

    Σπλιτ, 27 Μαϊου 2001 (20:59 UTC+2)

    Στην ανάγκη προώθησης δράσεων και συνεργασιών για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στην 3η Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών για την Πρωτοβουλία της Αδριατικής και του Ιονίου, που πραγματοποιήθηκε στο Σπλιτ της Κροατίας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος παρουσίασε στη σύνοδο ελληνική πρόταση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος μέσω διακρατικής συνεργασίας.

    "Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συστήματος εγκαίρου προειδοποιήσεως και διακρατικής συνεργασίας μέσω των αστυνομικών δυνάμεων των περιοχών και προς αυτή την κατεύθυνση προσβλέπουμε και στη δημιουργία μιας μόνιμης γραμματείας", είπε ο κ. Νιώτης και πρόσθεσε ότι το ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προστασία της περιοχής από το διασυνοριακό έγκλημα και από την παράνομη μετακίνηση προσώπων. "Για μας το μείζον ζήτημα είναι η σταθερότητα, η οποία μπορεί να έρθει, όπως έχουμε διακηρύξει, μέσα από την ανάπτυξη, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την προστασία των κοινωνιών", επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Στην σύνοδο μετείχαν η Ελλάδα, η Αλβανία, η Βοσνία, η Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Γιουγκοσλαβία, η Ιταλία και η Σλοβενία. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα έχει μέχρι τον επόμενο Μάιο την προεδρία της πρωτοβουλίας και αναμένεται να προωθήσει προγράμματα με πρακτικές εφαρμογές την εμπέδωση της διακρατικής συνεργασίας και την συνεννόηση μεταξύ των χωρών.

    [12] Γ. ΠΡΙΜΑΚΟΦ: Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Aμάν, 27 Μαϊου 2001 (20:53 UTC+2)

    Την απόφαση της Ρωσίας να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες Ισραηλινών - Παλαιστινίων εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γιεβγκένι Πριμακόφ, κατά τη συνάντηση του στο Αμμάν με τον Ζέιντ Ριφάι, τον επικεφαλής του Κοινοβουλίου της Ιορδανίας.

    Παράλληλα, ο κ. Πριμακόφ, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το μεσανατολικό στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μ. Ανατολή συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της Ιορδανίας, Άλι Αμπού Ράγιεμπ. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους ο ρώσος αξιωματούχος παρέδωσε μήνυμα του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον ιορδανό Βασιλιά, Αμπντουλάχ τον Β΄. Το μήνυμα επικεντρωνόταν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να λήξουν οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Από την πλευρά του ο Ιορδανός πρωθυπουργός επεσήμανε τη σπουδαιότητα του ρόλου της Ρωσίας στην παρούσα κρίσιμη φάση, η παρέμβαση της οποίας, όπως αναφέρθηκε είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

    Ακόμη, ο κ. Πριμακόφ επιβεβαίωσε τους αξιωματούχους της Ιορδανίας ότι η Μόσχα έχει εκφράσει την αντίθεση της στις προτάσεις ΗΠΑ και Βρετανίας σχετικά με την επιβολή των κυρώσεων στο Ιράκ.

    Τ.Σ.

    [13] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΝΔ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2001 (20:50 UTC+2)

    «Όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ξεκάθαρα ότι δικαιώνεται η στρατηγική του μεσαίου χώρου και της προτεραιότητας που δίνουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σαφή υπεροχή σε όλους τους δείκτες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας.

    «Το γεγονός ότι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης προβαίνουν σε αντιφατικές δηλώσεις, επιβεβαιώνει απλά τη γενικότερη κατάσταση σύγχυσης που επικρατεί στους κόλπους της. Μπορεί βέβαια, ο εκτελών χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου να δηλώνει ικανοποίηση υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται μόνο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που δεν μπορεί να κάνει, είναι να συγκρίνει μεταξύ τους τα αποτελέσματα ερευνών διαφορετικών εταιρειών. Κυρίως όμως δεν μπορεί να λησμονεί ότι το κόμμα του παρέμεινε στην εξουσία με διαφορά μικρότερη της μονάδας. Και αυτή κάτω από τις γνωστές καθεστωτικές πρακτικές που δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα», υπογράμμισε.

    [14] EKΘΕΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Μελβούρνη, 27 Μαϊου 2001 (20:45 UTC+2)

    Κειμήλια από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που κουβάλησαν τα δύσκολα χρόνια της μετανάστευσης οι γονείς και παππούδες τους και που κράτησαν οι ίδιοι με ιερή ευλάβεια για να τα παραδώσουν στα παιδιά τους, πρόκειται να εκθέσουν τα μέλη της Επτανησιακής Ομοσπονδίας Μελβούρνης, με την ευκαιρία των εορτασμών για την 137η επέτειο της ένωσης των νησιών του Ιονίου με τον εθνικό κορμό.

    Όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος, τα κειμήλια θα εκτίθενται από σήμερα στο Ιθακήσιο Σπίτι στη Μελβούρνη, ενώ ανάμεσα τους μπορεί να βρει κανείς υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, οικιακά σκεύη. Την Τρίτη στον ίδιο χώρο θα προβληθεί ντοκιμαντέρ από τα Ιόνια νησιά. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του γενικού πρόξενου της Ελλάδας Δημήτρη Αννίνου και σε αυτές θα παραστεί ο Λάκης Σάντας, που στις 31 Μαίου του 1941 κατέβασε μαζί με τον Μανώλη Γλέζο τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

    [15] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2001 (20:42 UTC+2)

    Την καλύτερη φιέστα πραγματοποίησε ο ΠΑΟΚ που στο γήπεδο της Τούμπας κέρδισε με 5-1 την Παναχαϊκή στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής (30ης) της εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή οπαδοί της ομάδας μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και έγιναν ένα... "κουβάρι" με τους παίκτες που πανηγύρισαν την κατάκτηση του κυπέλλου.

    Μεγάλη νίκη εκτός έδρας πέτυχε ο Εθνικός Αστέρας που κέρδισε με 3-1 τον Αθηναϊκό, ενώ εύκολο απόγευμα πέρασε ο ΠΑΣ Γιάννινα που επιβλήθηκε με 3-0 του Πανηλειακού. Χθες έγιναν οι αναμετρήσεις του Ηρακλή- Ιωνικού (3-2) και Ξάνθη - ΑΕΚ (0-1). Στις 19:30 ξεκίνησε η αναμέτρηση του Αρη με τον Ολυμπιακό.

    Τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής της εθνικής κατηγορίας είναι:

    Αθηναϊκός - Εθνικός Αστέρας 1-3

    Πανιώνιος - ΟΦΗ 0-2

    ΠΑΣ Γιάννενα - Πανηλειακός 3-0

    Καλαμάτα - Παναθηναϊκός 2-4

    ΠΑΟΚ - Παναχαϊκή 5-1

    Ηρακλής - Ιωνικός 3-2

    Ξάνθη - ΑΕΚ 0-1

    Η βαθμολογία είναι: 1) Ολυμπιακός 77, 2) Παναθηναϊκός 67, 3) ΑΕΚ 61, 4) ΠΑΟΚ 51, 5) Ηρακλής 46, 6) Ιωνικός 44, 7) Αρης 43, 8) Ξάνθη 38, 9) Πανιώνιος 36, 10) Εθνικός Αστέρας 34, 11) ΟΦΗ 33, 12) Παναχαϊκή 33, 13) ΠΑΣ Γιάννινα 33, 14) Πανηλειακός 29, 15) Καλαμάτα 21, 16) Αθηναϊκός 20.

    [16] ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 27 Μαϊου 2001 (20:41 UTC+2)

    Μιάμιση με δύο ώρες μετά την έναρξη της καταμέτρησης των ψήφων, που άρχισε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, αναμένονται τα πρώτα κομματικά αποτελέσματα, ενώ τα τελικά κομματικά αποτελέσματα θα δοθούν γύρω στις 2 τα ξημερώματα, όπως δήλωσε ο Έφορος Εκλογής Επαρχίας Λευκωσίας, Αργύρης Παπαναστασίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, τα πρώτα αποτελέσματα όσον αφορά τους σταυρούς προτίμησης αναμένονται γύρω στις 11 - 12 μμ και τα αποτελέσματα της πρώτης

    κατανομής αύριο το πρωί.

    Στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο θα καταμετρηθούν συνολικά οι ψήφοι και σταυροί από 423 κάλπες, 340 της περιφέρειας Λευκωσίας, 43 της Κερύνειας, 39 της Αμμοχώστου

    και μία της Λάρνακας. Συνολικά λειτουργούν 212 τραπέζια διαλογής και

    καταμέτρησης. Άλλες δέκα κάλπες, με τις ψήφους των Μαρωνιτών και Αρμενίων εκλογέων της περιφέρειας Λευκωσίας, θα καταμετρηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Στο μεταξύ, την πλήρη ευαρέσκεια και ικανοποίησή του για την "απόλυτη τάξη και ομαλότητα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου" εξέφρασε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας ότι η ψηφοφορία διεξήχθη μέσα σε "ήπιο και πολιτισμένο κλίμα και κατά τρόπο αδιάβλητο".

    Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι επί

    του συνόλου των ψηφοφόρων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ποσοστό κοντά στο 92%. Στη Λευκωσία ψήφισε το 89%, στη Λεμεσό το 92%, στην Αμμόχωστο το 93,2%, στη Λάρνακα το 92,2% και στην Πάφο το 91%, ποσοστά που πλησιάζουν κατά πολύ τα αναμενόμενα.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κομμάτων για "το εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας που είχαν επιδείξει με τις αρμόδιες υπηρεσίες" και είπε ότι "η συνεργασία όλων συνέβαλε τα μέγιστα στην ομαλή διεξαγωγή των

    εκλογών".

    Κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες ότι ΜΜΕ προέβησαν σε ανακοίνωση εκτίμησης αποτελεσμάτων πριν από το κλείσιμο των καλπών, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι η Νομική Υπηρεσία εξετάζει το θέμα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 27 Μαϊου 2001 (20:38 UTC+2)

    Έκλεισαν όλες οι κάλπες στην Κύπρο, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    Σε μερικά κέντρα, κυρίως της Επαρχίας Λεμεσού, είχε δοθεί παράταση λόγω του ότι ψηφοφόροι δεν είχαν προλάβει να ψηφίσουν.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι η παράταση οφείλεται στο γεγονός ότι περίπου 1.300 πολίτες δεν προσήλθαν έγκαιρα για να πάρουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια, αλλά προσέρχονταν για να τα λάβουν μέχρι και τις 3 το απόγευμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, ο αριθμός των συγκεκριμένων ψηφοφόρων είναι "υπερδιπλάσιος των εκλογών του 1996.

    «Το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε οδηγίες να δοθεί παράταση μισής ώρας σε εκείνα τα εκλογικά κέντρα, όπου παρουσιάστηκε το πρόβλημα, ενώ, σύμφωνα με το νόμο, ο Προεδρεύων κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να δώσει απεριόριστη παράταση, μέσα σε λογικά πλαίσια εφόσον υπάρχει διαρκής ροή ψηφοφόρων και εφόσον ο ίδιος πιστεύει ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν και το επιβάλλουν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ερωτηθείς ακόμη για το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι "το τελικό ποσοστό θα κυμανθεί και πάλι γύρω στο 92 με 93% όπως το 1996 (βουλευτικές εκλογές) και το 1998 (προεδρικές εκλογές)".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΚΑΙ ΦΕΡΑΡΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ

    Μονακό, 27 Μαϊου 2001 (20:32 UTC+2)

    Ο συνήθης ύποπτος κέρδισε και πάλι το Γκραν Πρι του Μονακό. Και ο λόγος για τον Μίκαελ Σουμάχερ με τη Φεράρι. Πίσω του τερμάτισε ο Ρούμπενς Μπαριτσέλο, ενώ στη 3η θέση βρέθηκε ο Εντι Ιρβάιν.

    Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των χιλιάδων θεατών που έσπευσαν να δουν από κοντά τη φόρμουλα 1. Την απονομή στους νικητές έκαναν ο πρίγκιπας Ρενιέ και η υπόλοιπη βασιλική οικογένεια, του πριγκιπάτου του Μονακό.

    [19] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2001 (20:30 UTC+2)

    Για την πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου σχετικά με τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές ρωτήθηκε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Σημειώνεται ότι ο κ. Πάγκαλος με συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" προτείνει τον Γιώργο Παπανδρέου για τον δήμο της Αθήνας, τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Κώστα Λαλιώτη για τον δήμο Πειραιά.

    Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε πως υπάρχει μια διάσταση της πρότασης του κ. Πάγκαλου, η οποία είναι κολακευτική για τα πρόσωπα εκείνων που προτείνει αλλά και για τον ίδιο προσωπικά. "Υπάρχει και μια άλλη διάσταση που αφορά τις πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές. Είναι ακόμη νωρίς. Δεν έχουμε κάνει αυτή τη συζήτηση και δεν έχουμε καταλήξει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι εμείς είμαστε η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Άλλη τακτική εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και άλλη οι αντιπολιτεύσεις στις δημοτικές εκλογές", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

    [20] ΝΕΚΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Κουμάνοβο, 27 Μαϊου 2001 (20:25 UTC+2)

    Ένας εκ των διοικητών των αλβανόφωνων ανταρτών σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συμπλοκών στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι σκοπιανές δυνάμεις.

    Ο Σαμπίλ Λιμάνι, γνωστός και ως "Τίγρης" είχε την ευθύνη της περιοχής γύρω από το Κουμάνοβο, όπου κλιμακώνονται καθημερινά οι συγκρούσεις μεταξύ των σκοπιανών δυνάμεων και των αλβανόφωνων ανταρτών από τις αρχές Μαϊου, όπως τόνισε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, Μπλαγκόγια Μαρκόφσκι.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μαρκόφσκι, ο θάνατος του Λιμανι προκάλεσε σύγχυση μεταξύ των ανταρτών, δίνοντας έδαφος για πολλές λιποταξίες.

    Στο μεταξύ, η πλευρά των αλβανοφώνων διαψεύδει το θάνατο του Σαμπίλ Λιμάνι.

    Τ.Σ.

    [21] ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ Ο ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2001 (20:21 UTC+2)

    Με ένα χρυσό μετάλλιο για την ελληνική ομάδα ξεκίνησε η 3η και τελευταία μέρα του πρώτου διεθνούς μίτινγκ ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στη Μίκρα. Με μια πολύ καλή εμφάνιση στον τελικό του άλματος ο Βασίλης Τσολακίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο συγκεντρώνοντας 9,375 βαθμούς.

    Ο Ελληνας πρωταθλητής πέτυχε μια υψηλή επίδοση, παρά το γεγονός το ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον ώμο του, χωρίς όμως αυτό να τον εμποδίσει να πάρει την πρώτη θέση.

    "Περίμενα έναν αγώνα με περισσότερο ανταγωνισμό και καλύτερο επίπεδο. Θέλω να πιστεύω ότι στον επόμενο μίτινγκ θα υπάρχουν περισσότεροι αθλητές και μεγαλύτερος συναγωνισμός. Όσο για τη δική μου παρουσία σε αυτόν τον τελικό, είμαι ικανοποιημένος από την εμφάνισή μου και στοχεύω βέβαια σε μια ανάλογη παρουσία και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γάνδης", δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο Βασίλης Τσολακίδης.

    [22] ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Σούλι, 27 Μαϊου 2001 (20:19 UTC+2)

    Εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 198η επέτειο από την άλωση του Σουλίου και την ανατίναξη στο Κούγκι από τον καλόγερο Σαμουήλ πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Σούλι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου, της ελληνίδας κοινοτικής επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου και χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Ελλάδα.

    Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον παλαιοχριστιανικό ναό του Αγίου Δονάτου ενώ ακολούθησε η αναπαράσταση της ανατίναξης στο Κούγκι. Αργότερα εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση, έγινε προσκλητήριο πεσόντων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Σουλιωτών. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με εθνικούς παραδοσιακούς χορούς από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα. Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε το Σούλι ως την αποθέωση της θυσίας χάριν της ελευθερίας.

    [23] ΔΗΚΚΙ: ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2001 (20:07 UTC+2)

    Για επιλεκτική συμπεριφορά της κυβέρνησης και της ΝΔ, που επιβάλλουν πρόστιμα σε βουλευτές μικρών κομμάτων, που αντικειμενικά δεν είχαν τη δυνατότητα για προεκλογική εκστρατεία, ενώ αποκρύπτουν τον πακτωλό χρημάτων, που δαπάνησαν, προκλητικά, υποψήφιοι μεγάλων κομμάτων, κάνει λόγο σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΚΙ.

    Περαιτέρω, επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αρνήθηκαν το προεκλογικό αίτημα του ΔΗΚΚΙ για έλεγχο των εκλογικών δαπανών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών και επιβάλλουν τώρα -υποκριτικά- πρόστιμα σε υποψήφιους βουλευτές προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.

    [24] NEEΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ

    Σκόπια, 27 Μαϊου 2001 (20:03 UTC+2)

    Νέες επιθέσεις εναντίον των αλβανών εξτρεμιστών εξαπέλυσαν το μεσημέρι οι δυνάμεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στο χωριό Βάκσιντσε. Οι κρατικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν οχυρωμένες θέσεις των τρομοκρατών. Οι επιχειρήσεις των δυνάμεων της ΠΓΔΜ στην περιοχή άρχισαν πριν από δύο μέρες και ενώ αρχικά είχε γνωστοποιηθεί ότι το χωριό περιήλθε στον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων των Σκοπίων, σήμερα έγινε γνωστό ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη ανακαταλάβει την περιοχή. Εξάλλου οι δυνάμεις της ΠΓΔΜ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεων των αλβανών ανταρτών στο χωριό Οπαϊ.

    Το χωριό Μάτεϊτσε είναι από χθες το βράδυ η νέα εστία αντίστασης των τρομοκρατών. Από τις 10 το βράδυ οι αλβανοί επιτίθενται διαρκώς με όλμους και ρουκέτες εναντίον του αστυνομικού τμήματος του χωριού. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός του χωριού είναι μεικτός και αποτελείται από σλαβόφωνους και αλβανούς. Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θύματα.

    Στην περιφέρεια του Κουμάνοβο έντονο είναι το πρόβλημα των 10.000 κατοίκων που από μέρες τώρα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των ταραχών και έχουν συγκεντρωθεί στο Λίπκοβο, έδρα του δήμου. Το απόγευμα, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, άρχισαν συνομιλίες μεταξύ του δημάρχου της περιοχής, εκπροσώπων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και του Συμβούλου του προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα ασφαλείας.

    Στην περιφέρεια του Τετόβου σήμερα δεν σημειώθηκαν επεισόδια παρατηρήθηκαν όμως ελικόπτερα να ανιχνεύουν τον ορεινό όγκο Σαρ Πλανίνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 27 May 2001 - 18:13:49 UTC