Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ ΤΟΥ UCK ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
  • [04] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΠΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [07] ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ
  • [08] ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΓΓΡΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [10] GREENPEACE: ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ MORATORIUM ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ
  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΙΡΙΟΖ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ"
  • [12] ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ...
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ROMTELECOM ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2001
  • [14] ΠΓΔΜ: ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ INFORMATICS - HEWLETT PACKARD HELLAS
  • [16] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
  • [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] ΕΛΒΕΤΙΔΑ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΜΕ ΑΙΩΡΟΠΤΕΡΟ
  • [19] ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • [20] ΠΕΝΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [21] Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ή ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ
  • [22] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΦΙΛΙΠ ΧΑΝΣΕΝ - Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [24] ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ TANJUG

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑΣ ΤΟΥ UCK ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2001 (12:10 UTC+2)

    Έντονο προβληματισμό φαίνεται ότι δημιουργεί στις Ελληνικές Αρχές η απειλή που εκτόξευσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού" των Αλβανών εξτρεμιστών της ΠΓΔΜ για την επικείμενη ανάληψη ένοπλης δραστηριότητας και στην βορειοδυτική Ελλάδα με τη σύσταση της Αλβανικής τρομοκρατικής οργάνωσης "Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς".

    Κύκλοι των ελληνικών διωκτικών αρχών που ρωτήθηκαν από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θεωρούσαν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα δραστηριοποίησης τέτοιων ομάδων στο ελληνικό έδαφος. Δεν απέκλειαν όμως το ενδεχόμενο κάποιας προβοκάτσιας από κύκλους οι οποίοι θα επιθυμούσαν την επέκταση των συγκρούσεων από την ΠΓΔΜ στις υπόλοιπες γειτονικές βαλκανικές χώρες, σε μία προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ευρύτερης αναταραχής στο βαλκανικό χώρο.

    Όπως έλεγε στο ΜΠΕ αστυνομική πηγή, οι αρχές ασφαλείας έχουν λάβει ήδη τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή κάθε τέτοιου ενδεχόμενου που θα μπορούσε να εκδηλωθεί για παράδειγμα με την προσβολή κάποιου αστυνομικού ή μεθοριακού σταθμού, την ανεύρεση οπλισμού ή την αναγραφή συνθημάτων υπέρ του UCK κλπ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουν οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, όντως κατά το παρελθόν μία ομάδα 30-40 εξτρεμιστικών αλβανικών στοιχείων που ονειρεύονται την "Μεγάλη Αλβανία" και ανακινούν κατά καιρούς προβλήματα "Τσαμουριάς", δημιούργησαν το λεγόμενο "Απελευθερωτικό Στρατό Τσαμουριάς", εκπαιδεύτηκαν μάλιστα και για ένα μικρό διάστημα σε στρατόπεδο παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Βόρεια Αλβανία. ¨Όμως η κίνηση εκείνη δεν είχε συνέχεια καθώς δεν υπήρξε ενθάρρυνση και από τις επίσημες αλβανικές αρχές.

    Πάντως οι ελληνικές αρχές θεωρούν αστείο να τίθεται κάθε τόσο, από αλβανικούς κύκλους, θέμα Τσάμηδων, μιας μικρής ως γνωστόν μουσουλμανικής πληθυσμιακής ομάδας, 18.000 ατόμων σύμφωνα με την απογραφή του 1940, που ζούσε στο νομό Θεσπρωτίας της Βορειοδυτικής Ελλάδος και η οποία επειδή κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είχε συνεργαστεί στην πλειοψηφία της με τις ναζιστικές αρχές του Γ' Ράιχ, εγκατέλειψε ομαδικά τη Θεσπρωτία καταφεύγοντας στην Αλβανία, μετα την υποχώρηση των Γερμανών από το ελληνικό έδαφος.

    Επίσης, θεωρείται απαράδεκτο να γίνεται προσπάθεια από κάποιους κύκλους συνταύτισης των Τσάμηδων της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με τους 350.000 περίπου φιλήσυχους στη συντριπτική τους πλειοψηφία Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες οι οποίου βρίσκονται και εργάζονται στο ελληνικό έδαφος.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ "ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ"

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2001 (10:36 UTC+2)

    Aπό το περιστατικό με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις" προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να αποφεύγουν εντάσεις, κλιμακώσεις και συγκρούσεις, εκεί όπου δεν υπάρχει λόγος, με τη δημιουργία διαύλων συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, σχολίασε ο υπουργός Εξωετρικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Μετά τις εκατέρωθεν διευκρινίσεις, ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Παπανδρέου έκανε την εξής δήλωση:"Νομίζω ότι το τελευταίο περιστατικό μας δίνει μια ιδιαίτερα χρήσιμη εμπειρία και μπορούμε να βγάλουμε ένα σημαντικό συμπέρασμα. Οτι μπορεί οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, να έχουν σημαντικά ζητήματα, όπως π.χ. το μεγάλο πρόβλημα του Κυπριακού, παράλληλα όμως μέσα από τον διάλογο, μέσα από την τακτική επαφή, τη δημιουργία διαύλων συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μπορούμε να διευκρινίζουμε ζητήματα άμεσα και να αποφεύγονται, εκεί όπου δεν υπάρχει λόγος, εντάσεις, κλιμακώσεις και συγκρούσεις. Και ακριβώς αυτό έγινε, είχαμε άμεση διεκρίνιση στο περιστατικό, έτσι ώστε πραγματικά κάτι το οποίο ίσως στο παρελθόν θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κλιμάκωση και μια ένταση, σήμερα αντιθέτως αποτελεί νομίζω απόδειξη μιας σοβαρής προσπάθειας και των δύο πλευρών να αποφύγουν τις εντάσεις. Μακάρι έτσι να συνεχίσουμε.

    Θέλω εδώ να τονίσω ότι αυτό το κάνουμε πάντα διασφαλίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα, την εδαφική μας ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Παράλληλα το κάνουμε με ιδιαίτερη ψυχραιμία και νομίζω ότι και αυτό είναι ένα σημαντικό συμπέρασμα, πάντα η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα μαζί με την αποφαστικότητα είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του όποιου περιστατικού. Και έτσι πιστεύω ότι το να γίνουμε όμηροι εμείς ενός δικού μας πανικού ή ανασφάλειας θα ήταν πάντα λάθος. Η τεκμηριωμένη, αποφασιστική αλλά και συνετή και ψύχραιμη αντιμετώπιση πιστεύω ότι αποδίδει πάντα καλύτερους καρπούς".

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2001 (14:49 UTC+2)

    Συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε σήμερα η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου. Αντικείμενο της συνάντησης της προέδρου με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Μιχάλη Παπαδόπουλου, και με την αντιπρύτανη, Ολυμπία Τσιαμπίρη, ήταν η ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων σχετικά με τη συμβολή του πανεπιστημίου στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κ.Παπαδόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΠΘ να συμβάλλει σε όλους τους τομείς της επιστήμης και του πολιτισμού με το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει - περίπου 60.000 φοιτητές - αλλά και με το επιστημονικό του προσωπικό, μετέχοντας στην προσπάθεια διοργάνωσης των Αγώνων. "Ανταλλάξαμε σκέψεις, έγιναν διάφορες προτάσεις και από τις δύο πλευρές, τις οποίες θα επεξεργαστούν επιτελεία της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και του πανεπιστημίου μας, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συνεργασία, που θα είναι για όφελος του τόπου μας και της Ολυμπιάδας" είπε.

    Από την πλευρά της η κ.Αγγελοπούλου εξέφρασε θαυμασμό για την ετοιμότητα του πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας να συμμετέχει στην προσπάθεια και δήλωσε ότι "ο στόχος είναι διπλός: να κάνουμε πολύ καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα αφήσουν κληρονομιά για την επόμενη μέρα στους τομείς της εκπαίδευσης, των εγκαταστάσεων και των υποδομών". Χαρακτήρισε πολύ καλές τις προτάσεις του πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι όσα συζητήθηκαν ια αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασίας, ενώ σύντομα θα υπάρξει μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας.

    [04] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΠΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2001 (12:30 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Σε εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο του υπουργείου Αμυνας για την αξιοποίηση των υποδομών της στρατιωτικής βάσης στον Αραξο έτσι ώστε να είναι προς όφελος των ενόπλων δυνάμεων αλλά και να μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε νατοϊκή ανάγκη.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Παναγιώτη Κοσιώνη, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα ούτε προς χρήση ούτε προς αποθήκευση.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επαναβεβαίωσε ότι η στρατιωτική βάση στον Αραξο είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης ενώ γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Αμυνας έδωσε έγκριση για την παράλληλη χρησιμοποίηση του αεροδρομίου και από την πολιτική αεροπορία.

    "Εμείς εγκρίναμε τη διπλή λειτουργία του αεροδρομίου στον Αραξο και εναπόκειται πλέον στην πολιτική αεροπορία να το χρησιμοποιήσει" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο κ. Κοσιώνης αμφισβήτησε τη δήλωση του υπουργού Αμυνας ότι δεν υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές στον Αραξο.

    "Οι πληροφορίες λένε ότι πάτε σε ποιοτική αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων που υπάρχουν στον Αραξο καθώς και στο προσωπικό του και ότι έγιναν έργα υποδομής με υπόγεια Toll", υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2001 (21:07 UTC+2)

    Τη βεβαιότητά του ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τη σύνοδο της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη το 2003 εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

    "Η Θεσσαλονική ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2003. Συγκεκριμένα, όπως συζητήσαμε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου του 2003 θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. και πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη θα ζήσει ένα πολύ σημαντικό γεγονός, ευρωπαϊκής εμβέλειας, που έχει τα δικά του χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Κάθε Σύνοδος Κορυφής έχει τη δική της ταυτότητα, χαρακτηριστικά της ταυτότητας της Συνόδου στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά της δικής μας περιοχής, δείχνοντας με ποιο τρόπο η Ελλάδα συμβάλει στη σταθερότητα, στην ανασυγκρότηση στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

    Ο Ιούνιος του 2003 θα είναι ο πρώτος σταθμός και ορίζοντας για τη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα. Ο δεύτερος ορίζοντας είναι το 2004, η Θεσσαλονίκη θα είναι μία Ολυμπιακή πόλη και ο τρίτος ορίζοντας θέλουμε να είναι το 2007-2008 με τη διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης EXPO στη Θεσσαλονίκη.

    Η Θεσσαλονίκη με όλα αυτά εξελίσσεται σε κόμβο διεθνών δραστηριοτήτων, αναδεικνύει και αναλαμβάνει τον ευρωπαϊκό της ρόλο, γίνεται μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, μία πόλη ανθρώπινη και φιλική. Θεωρώ πως εργαζόμαστε στη Θεσσαλονίκη με ένα σχέδιο για τις υποδομές και τους θεσμούς που εγκαθίστανται στην πόλη, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα, η Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα θα είναι μία Θεσσαλονίκη με καλύτερη κυκλοφορία, με πιο καθαρό Θερμαϊκό, και που θα αποδείξει για μία ακόμη φορά ότι είναι μία πόλη που δρα τοπικά και σκέφτεται παγκόσμια" είπε ο υπουργός.

    [06] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2001 (21:00 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Την προσεχή εβδομάδα εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

    Η επεξεργασία του ν/σ από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ολοκληρώθηκε σήμερα με την επισημοποίηση της υπερψήφισής του από τη Νέα Δημοκρατία και τη διατύπωση ενστάσεων από μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Οι βουλευτές Σήφης Βαλυράκης και Χάρης Καστανίδης δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ αντιρρήσεις και επιφυλάξεις εκφράστηκαν και από τους κυβερνητικούς βουλευτές Ευάγγελο Γιαννόπουλο, Σταύρο Μπένο, Διονύση Γκούσκο και Φοίβο Ιωαννίδη.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε ότι αν και το κόμμα του διατηρεί ενδοιασμούς για την πληρότητα των διατάξεων θα το υπερψηφίσει γιατί -όπως είπε- πρέπει ο πολιτικός κόσμος να καταδείξει ότι αποδοκιμάζει εμπράκτως την τρομοκρατία ως ενέργεια κατά του κοινωνικού συνόλου και του πολιτεύματος.

    Στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Σήφη Βαλυράκη, σύμφνωα με την οποία "όταν άνοιξα το φάκελο για τη δολοφονία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Παύλου Μπακογιάννη, διαπίστωσα ότι ήταν ελλιπής".

    "Η ανακριτική ποιότητα του υλικού αυτού του φακέλου είναι απαράδεκτη", είπε ο κ. Βαλυράκης, αναφερόμενος στην εμπειρία που είχε την περίοδο που ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    [07] ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ

    Κουμάνοβο, 31 Μαϊου 2001 (20:58 UTC+2)

    Οι δυνάμεις της πγδμ βομβάρδισαν θέσεις Αλβανών ανταρτών στην βόρεια ΠΓΔΜ μετά από πυρά που δέχθηκαν από τους αντάρτες ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της χώρας Μπλάγκογια Μάρκοφσκι.

    Ο Μάρκοφσκι είπε ότι το απόγευμα αντάρτες στο χωριό Ότλια άνοιξαν πυρ κατά των σκοπιανών θέσεων και λίγο αργότερα επιτέθηκαν κατα των σκοπιανών κοντά στο χωριό Μάτειτσε και οι στρατιώτες της ΠΓΔΜ ανταπάντησαν.

    Στις συγκρούσεις τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. η κατάσταση στη περιοχή του Κουμάνοβο - Λίπκοβο είναι ήρεμη

    Νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας ανέφερε ότι σκοτώθηκε ο λοχίας Ζόραν Μπούμπεφσκι και δυο ακόμη στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν το όχημα στο οποίο βρισκόταν έπεσε σε νάρκη.

    [08] ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Σεράγεβο, 31 Μαϊου 2001 (20:53 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Σεράγεβο πραγματοποιεί ο Κροάτης πρόεδρος Στίπε Μέσιτς με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κροατίας και Βοσνίας.

    Ο κ. Μέσιτς κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ζλάτκο Λαγκούμτζια και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με διανοούμενους της χώρας και με εκπροσώπους του Συλλόγου Βοσνιο - Κροατικής Φιλίας.

    Αύριο θα έχει συνομιλίες με τα τα μέλη της τριμελούς προεδρίας της Βοσνίας για να συζητήσουν θέματα όπως τα κοινά σύνορα, την επιστροφή των προσφύγων, τη διπλή υπηκόοτητα κ.ά.

    Ο κ. Μέσιτς και τα μέλη της τριμελούς προεδρίας της Βοσνίας θα προεδρεύσουν στη συνάντηση του διακρατικού συμβουλίου, που συγκροτήθηκε το 1997 με στόχο τη διευθέτηση ανοιχτών θεμάτων μεταξύ Βοσνίας και Κροατίας.

    Ο πρόεδρος της Κροατίας επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη Βοσνία από την ανάληψη των καθηκόντων του, το Φεβρουάριο του 2000.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΓΓΡΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2001 (20:50 UTC+2)

    Την κατάσταση ασφάλειας στα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη διμερή συνεργασία και τη διαδικασία πολιτικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων συζήτησαν ο υφυπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης και ο Ούγγρος ομόλογός του, Γιάνος Χόμοκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα, επικεφαλής αντιπροσωπείας.

    Ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε ότι η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας και ασφάλειας, με την εξάλειψη των εστιών έντασης και αντιπαράθεσης, είναι ο μείζων στόχος, ενώ στο πλαίσιο αυτό έδωσε έμφαση στη δημιουργία περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, αποκλείοντας κάθε αλλαγή συνόρων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να δώσει την οριστική απάντηση στην απαίτηση για σταθεροποίηση και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έκανε λόγο για μονομερείς βλέψεις και επεκτατικές αξιώσεις της Τουρκίας που συνιστούν αμφισβήτηση του υφιστάμενου status quo στην περιοχή και υποσκάπτουν την ασφάλεια και σταθερότητα. "Θέλω να ελπίζω ότι οι ανάγκες καλής γειτονίας και οι προοπτικές καλής συμβίωσης των δύο χωρών θα φέρουν κάποτε αποτελέσματα και ότι θα αλλάξει η ακολουθούμενη αναθεωρητική πολιτική από την πλευρά της γείτονος. Κλειδί των σχέσεων και με τη χώρα αυτή θα είναι ο σεβασμός των Συνθηκών και Συμβάσεων και η μη αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας κανενός".

    Η ουγγρική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν την αναδιοργάνωση των ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων, μέσω της διαδικασίας της Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης, για το ύψος των αμυντικών δαπανών σε ποσοστό διπλάσιο του μέσου όρου στην Ευρώπη, λόγω της τουρκικής απειλής και για την επικείμενη εισαγωγή του θεσμού των ελαγγελματιών οπλιτών.

    [10] GREENPEACE: ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ MORATORIUM ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2001 (20:45 UTC+2)

    Το de facto moratorium για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, που ισχύει εδώ και δύο χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απειλείται εάν οι αρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος δεν εμμείνουν στην αρχική τους στάση και δεν την επαναβεβαιώσουν στο προσεχές Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος, που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 7 και 8 Ιουνίου, τονίζει σε ανακοίνωση της η οικολογική οργάνωση Greenpeace.

    H Greenpeace επισημαίνει ότι η Ελλάδα, με πρωτοβουλία της οποίας επιβλήθηκε το moratorium και οι χώρες που το στήριξαν καλούνται να δώσουν σκληρή μάχη για να αποτρέψουν τη μαζική εισαγωγή και καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.

    Παράλληλα, σημειώνει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Ανωμερίτη για επικείμενη έγκριση καλλιέργειας δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διευκρινίσει τη στάση της και να υποστηρίξει τη συνέχιση του moratorium.

    Τον Ιούνιο του 1999 οι υπουργοί Περιβάλλοντος των κρατών-μελών της ΕΕ έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πίεζε και εξακολουθεί να πιέζει για την αποδοχή των μεταλλαγμένων. Μετά από πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θόδωρου Κολιοπάνου, το Συμβούλιο υπουργών δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εγκρίνει νέες καλλιέργειες μεταλλαγμένων, παρά τις θετικές εισηγήσεις της Επιτροπής, μέχρις ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για την ασφάλεια αυτών των οργανισμών. Την ελληνική θέση υποστήριξαν επίσης η Γαλλία, η Ιταλία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία. Οι ψήφοι αυτών των χωρών συνιστούν κρίσιμη μειοψηφία και είναι αρκετές για να εμποδίσουν την έγκριση νέων καλλιεργειών μεταλλαγμένων φυτών. Η διαδικασία αυτή έγινε γνωστή ως de facto moratorium.

    Από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εγκρίσεις νέων μεταλλαγμένων προϊόντων ή καλλιεργειών, γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστιες πιέσεις από την πλευρά των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων αλλά και των κυβερνήσεων που προωθούν τα μεταλλαγμένα και κυρίως των ΗΠΑ.

    Η αλλαγή της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας 90/220 για "τη σκόπιμη απελευθέρωση τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον" η οποία ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2001, συνοδεύτηκε από κοινή δήλωση των έξι χωρών που υποστήριξαν το de facto moratorium ότι επιμένουν στη δέσμευση τους. Την ελληνική θέση επαναβεβαίωσαν οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας Ηλίας Ευθυμιόπουλος και Βαγγέλης Αργύρης, σε κοινή συνέντευξη τύπου.

    Στο προσεχές Συμβούλιο υπουργών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει σχέδιο νέου κανονισμού για τη σήμανση και την ανιχνευσιμότητα καθώς και νέου κανονισμού για τα τρόφιμα και της ζωοτροφές, ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε δηλώσει ότι θα πιέσει για την άμεση άρση του moratorium και την είσοδο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΙΡΙΟΖ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ"

    Αγκυρα, 31 Μαϊου 2001 (20:42 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Ντιριόζ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα ότι η Τουρκία εγγυήθηκε ότι το πλοίο "Πιρί Ρέις" δεν θα εμφανιστεί στο Αιγαίο, τόνισε χθες ότι δεν τίθεται θέμα τέτοιας εγγύησης.

    Ο κ. Ντιριόζ σημείωσε: "Το θέμα αποσαφηνίστηκε με τις επαφές που έγιναν ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών δεν ετέθη θέμα οποιασδήποτε εγγύησης ή ανάληψης υποχρέωσης. Η έρευνα που προβλέπει το Πανεπιστήμιο 9ης Σεπτεμβρίου αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και έχει επιστημονικό χαρακτήρα. Ο συντονισμός του εν λόγω εγχειρήματος συνεχίζεται ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές μας.

    [12] ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ...

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2001 (20:41 UTC+2)

    Η χθεσινή τελευταία προπόνηση του Αρη για τη χρονιά που πέρασε έχει ήδη δρομολογήσει τις εξελίξεις. Ο προπονητής, Μπάμπης Τεννές μάλλον αποτελεί παρελθόν από την ομάδα, ειδικά μετά τις δηλώσεις που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ και οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ στρέφονται εναντίων διοικούντων του Αρη. Ετσι ο τελευταίος έχει δημιουργήσει κλίμα αντιπαλότητας με τους περισσοτέρους στον κίτρινο σύλλογο με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο η συνέχεια της συνεργασίας του με την ομάδα. Παράλληλα οι συγκεκριμένες δηλώσεις θα έχουν επιπτώσεις για τις περαιτέρω συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Αρης, Δημήτρη Κοντομηνά.

    Εκτός ομάδας θα πρέπει να θεωρείται και ο Ελ Καρκουρί η ομάδα του οποίου (Παρί Σεν Ζερμέν) ζητάει 800 εκατομμύρια και 200 εκατομμύρια ο παίκτης. Οι οικονομικές απαιτήσεις του παίκτη είναι πολλές και μάλλον απαγορευτικές ώστε να προχωρήσει ο Αρης στη συγκεκριμένη μεταγραφή. Οσο για τον Ιβιτς, όλοι πιστεύουν ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και ο παίκτης θα συνεχίσει την καριέρα του στον Αρη.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ROMTELECOM ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2001

    Βουκουρέστι, 31 Μαϊου 2001 (20:39 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η ROMTELECOM, θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2001 είχε κύκλο εργασιών 78,4 δισ. δρχ. και καθαρά κέρδη μετά από φόρους1,3 δισ. δρχ. από τα οποία η αναλογία του ΟΤΕ ανέρχεται σε 27,4 δισ. δρχ. και 455 εκατ. δρχ. αντίστοιχα.

    Σημαντική αύξηση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΟΤΕ παρουσιάστηκε κατά το α΄τρίμηνο του 2001. Τα έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 15,1% όσο και στη κερδοφορία που σε επίπεδο κερδών προ φόρων αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2000.

    [14] ΠΓΔΜ: ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Πρίστινα, 31 Μαϊου 2001 (20:38 UTC+2)

    Οι Αλβανοί αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK) απέρριψαν το σχέδιο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για χορήγηση μερικής αμνηστίας σε όσους δεν έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα.

    Ο εκπρόσωπος του επιτελείου του UCK, Ναζμί Μπετσίρι δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ότι οι Αλβανοί δεν δέχονται αμνηστία και εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο για να ικανοποιηθούν όλες οι διεκδικήσεις τους.

    Πηγή από το περιβάλλον του πρόεδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι δήλωσε ότι ο αρχηγός του κράτους ενδέχεται να προσφέρει αμνηστία στους αντάρτες που δεν είναι ύποπτοι για διάπραξη «σοβαρών εγκλημάτων», όπως έγινε στη νότια Σερβία, όπου οι Αλβανοί αντάρτες του UCPMB δέχθηκαν να καταθέσουν τα όπλα με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας.

    Η κυβέρνηση των Σκοπίων εξέφρασε την πρόθεσή της για αλλαγή του Συντάγματος για να αναγνωριστεί ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους η αλβανική.

    Ο Μπετσίρι είπε ότι οι δηλώσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά οι Αλβανοί ζητούν τη συνολική αποδοχή των αιτημάτων τους και τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

    [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ INFORMATICS - HEWLETT PACKARD HELLAS

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2001 (20:35 UTC+2)

    Με στόχο την παροχή σύγχρονων προϊόντων και λύσεων στον τομέα της Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, η εταιρία INFORMATICS ΑΕΒΕ έγινε επίσημος διανομέας της κατασκευάστριας εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών Hewlett Packard. Στόχος της συμφωνίας είναι η ευρύτερη κάλυψη της ελληνικής αγοράς πληροφορικής με προϊόντα και υπηρεσίας της HP μέσω του δικτύου μεταπωλητών της Informatics. Η Hewlett Packard Hellas ενισχύει έτσι ακόμη περισσότερο την θέση που κατέχουν οι διάφορες κατηγορίες των προϊόντων της, ακολουθώντας τη διεθνή στρατηγική της Hewlett Packard Co., όσον αφορά το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας των μεταπωλητών της.

    Η Informatics είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διανομής και κατασκευής προϊόντων πληροφορικής στην ελληνική αγορά, ενώ από τις αρχές του 2000 δραστηριοποιείται ενεργά και στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Συνεργάζεται με περίπου 1800 ενεργά σημεία πώλησης και απαριθμεί περισσότερες από 35 διεθνείς συνεργασίες διανομής. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής ξεπερνούν τα 5500τμ., ενώ πρόσφατα η θυγατρική ICE στην Ολλανδία απέκτησε νέο κέντρο διανομής στο Einhoven δίπλα στο Βέλγιο. Ο τζίρος του 2000 σε ενοποιημένη βάση ξεπέρασε τα 16,5 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας ανάπτυξη που ξεπερνά το 100%, με εξίσου θεαματική αύξηση κερδών που έφθασαν τα 1.170 δισ. δρχ. και EBITDA 1.9 δισ. δρχ. Στόχος της Informatics είναι η ενίσχυση της δραστηριότητας της σε όλα τα κανάλια διανομής και περαιτέρω ενίσχυση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου αλλά και του δικτύου συνεργατών της. Για το 2001 ο κύκλος εργασιών της αναμένεται να ξεπεράσει τα 28 δισ. δρχ., ενώ αντίστοιχη θα είναι και η ανάπτυξη της οργανικής κερδοφορίας της.

    [16] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

    Αθήνα, 31 Μαϊου 2001 (20:33 UTC+2)

    Για πλήρη δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής ειδικών επιστημόνων, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να λειτουργήσουν στην Αττική 39 συχνότητες ραδιοφωνικών σταθμών, εκτός από αυτές της ΕΡΑ.

    Ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε ότι το Μάρτιο, η ΝΔ είχε επισημάνει ότι ο αριθμός των συχνοτήτων υπερβαίνει τις 35, με κάποιες τεχνικές διευθετήσεις, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα παρεμβολών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καλώντας την κυβέρνηση να δεχτεί συγκεκριμένη πρόταση του κόμματος. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, και βουλευτές όλων των κομμάτων μιλούσαν για δυνατότητα διάθεσης μόνο 28 συχνοτήτων, "κλείνοντας με τη βία ραδιοφωνικούς σταθμούς".

    "Σήμερα για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ποιος πραγματικά έχει θέσεις και προτάσεις και ποιος αερολογεί" τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος και κάλεσε τον κ.Ρέππα να υιοθετήσει την πρόταση.

    [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βιέννη, 31 Μαϊου 2001 (20:30 UTC+2)

    Ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την κρίση στην ΠΓΔΜ και τόνισε ότι η βία στη χώρα δε θα επηρεάσει τις εκλογές του Νοέμβρη στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Ρουγκόβα είπε ότι οι ηγέτες των κομμάτων του Κοσσυφοπεδίου προσπαθούν να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί με τις επιθέσεις των Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές στις 17 Νοεμβρίου.

    Ο ηγέτης των Αλβανόφωνων ανέφερε ότι η κρίση στην ΠΓΔΜ επηρεάζει το Κοσσυφοπέδιο αλλά τόνισε ότι σύντομα θα λυθεί. Ο κ. Ρουγκόβα προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μετά από συναντήσεις με ηγέτες χωρών μελών του ΟΑΣΕ στη Βιέννη.

    Ο κ. Ρουγκόβα, αναφερόμενος στις εκλογές δήλωσε ότι αυτές θα είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου που είναι η ανεξαρτησία και πρόσθεσε ότι το Κόσοβο πρέπει να εισέλθει στην ΕΕ σαν ανεξάρτητο κράτος.

    Ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Νταν Εβερτς ανέφερε ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν στη διατήρηση της δημοκρατίας και της σταθερότητας στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο.Κ.

    [18] ΕΛΒΕΤΙΔΑ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΜΕ ΑΙΩΡΟΠΤΕΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2001 (20:28 UTC+2)

    Ελβετίδα τουρίστρια νοσηλεύεται ελαφρά τραυματισμένη, όταν το αιωρόπτερο που χειριζόταν έπεσε σε βουνοπλαγιά του Ολύμπου.

    Πρόκειται για την 32χρονη Κορνέλια Σούτερ, η οποία νοσηλεύεται εκτός κινδύνου με τραύματα στην πλάτη, στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την αστυνομία, η 32χρονη ξεκίνησε την πτήση από τη θέση "Σταυρός", του Ολύμπου -σε υψόμετρο 800 μέτρων- αλλά σε κάποια στιγμή έχασε τον έλεγχο και προσγειώθηκε ανώμαλα.

    Γ.Χ.

    [19] ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2001 (20:14 UTC+2)

    Εβδομηνταπεντάχρονος χτύπησε με μαχαίρι στο στήθος και τραυμάτισε τον κατά δώδεκα χρόνια νεότερο γείτονά του, στη διάρκεια λογομαχίας για τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας, στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.

    Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στην είσοδο της οικοδομής, στην οδό Αιμιλιανού 7, όταν ο 75χρονος Αθανάσιος Δριστάρης ήρθε στα χέρια με τον συγκάτοικό του στην πολυκατοικία, Νίκο Καλαϊτζή, 63 χρόνων, με αφορμή κάποιες παλιές διαφορές που είχαν για τα κοινόχρηστα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 75χρονος πήρε ένα μαχαίρι και χτύπησε τον γείτονά του στην αριστερή θωρακική χώρα και στο πρόσωπο, αλλά ένοικοι της οικοδομής και περαστικοί αφόπλισαν το δράστη και τον παρέδωσαν λίγο αργότερα στους αστυνομικούς της άμεσης δράσης.

    Ο 63χρονος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", ενώ σε βάρος του Δριστάρη σχηματίστηκε δικογραφία.

    Στο μεταξύ, στην πόλη της Κατερίνης, αστυνομικοί αναζητούν τον Αλβανό Κελ Κτσελί, 45 χρόνων, ο οποίος κατηγορείται ότι τραυμάτισε βαρειά με μαχαίρι τον ομοεθνή του Μιχάλ Ντιούρι, με τον οποίο είχε προσωπικές διαφορές.

    Γ.Χ.

    [20] ΠΕΝΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 31 Μαϊου 2001 (20:11 UTC+2)

    Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας και χαλαζόπτωσης στην πόλη Κολάσιν στα βόρεια του Μαυροβουνίου.

    Οι πέντε τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και δεν έχει γίνει γνωστή η κρισιμότητα της κατάστασής τους.

    Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ στην περιοχή έπεσε χαλάζι με αποτέλεσμα να καταστραφούν στέγες και τζάμια σπιτιών.

    [21] Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ή ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

    Νέα Υόρκη, 31 Μαϊου 2001 (20:07 UTC+2)

    Στο δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία σχετικά με την κατάργηση ή όχι της θανατικής ποινής αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη με τίτλο: "Η επιλογή της Τουρκίας: Ευρωπαϊκή Ενωση ή Θανατική Ποινή" που δημοσιεύεται στους "New York Times".

    Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι στην Τουρκία η θανατική ποινή παραμένει επισήμως εν ισχύ, αν και ουδείς έχει εκτελεσθεί από το 1984, καθώς οι διαδοχικές κυβερνήσεις τηρούν ένα μορατόριουμ. Ωστόσο, η διαμάχη αναφορικά με την κατάργηση ή όχι της θανατικής ποινής εντατικοποιείται και η έκβασή της θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο αν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε.

    "Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή και η Ε.Ε. ζητά από τα μέλη της να την απαγορεύουν. Στις ΗΠΑ, μία από τις 87 χώρες που εξακολουθούν να επιβάλλουν τη θανατική ποινή για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, η διαμάχη χαρακτηρίζεται κυρίως από ηθικά επιχειρήματα σχετικά με ανισότητες και αδικίες στην εφαρμογή της. Αντίθετα, στην Τουρκία οι ρίζες της διαφοράς είναι πολιτικές και συνδέονται με την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Τουρκίας, τις πολιτικές πεποιθήσεις των ίδιων των κρατουμένων, τις πολιτικές απόψεις των εθνικιστών, που υποστηρίζουν ότι επιθυμούν μία ενιαία χώρα και των προοδευτικών, που δηλώνουν ότι επιθυμούν μία δημοκρατική χώρα.

    Την προηγούμενη εβδομάδα μία κοινοβουλευτική επιτροπή άρχισε να συζητά 51 προτεινόμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος που είναι αναγκαίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Οι τροποποιήσεις αυτές καλύπτουν ευαίσθητα θέματα, όπως η μείωση του πολιτικού ρόλου του στρατού και η χορήγηση πολιτιστικών δικαιωμάτων στην κουρδική εθνική μειονότητα.

    Αν και λιγότερο ριζοσπαστική - με κριτήριο τη σημασία της για την αναμόρφωση της χώρας - η θανατική ποινή μπορεί να αποτελέσει σημείο εμπλοκής. Ως αντίτιμο στην επιθυμούμενη ένταξη στην Ε.Ε., η κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας συμφώνησε απρόθυμα στην κατάργηση της θανατικής ποινής. Ωστόσο, δεν τέθηκε κάποια ημερομηνία και αμφισβητείται η πολιτική της βούληση για να προβεί σε κάτι τέτοιο. Η αντίθεση του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, του δεξιού εταίρου της κυβέρνησης συνασπισμού μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στην υιοθέτηση του μεταρρυθμιστικού πακέτου. Οι ηγέτες του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης αντιδρούν ανοιχτά στην κατάργηση της θανατικής ποινής για εγκλήματα εναντίον του κράτους, μία κατηγορία που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πολιτικής δραστηριότητας", τονίζεται στο δημοσίευμα.

    "Σύμφωνα με υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τα 47 άτομα, στα οποία έχει επιβληθεί θανατική ποινή, περίπου οι μισοί έχουν καταδικαστεί για πολιτικά εγκλήματα. Ορισμένοι από αυτούς ήταν μέλη δεξιών οργανώσεων, αν και οι περισσότεροι, είτε υποστήριζαν τους αντάρτες που επιδίωκαν τη δημιουργία αυτόνομου κράτους για τα 12 εκατομμύρια Κούρδους της Τουρκίας, είτε είναι μέλη αριστερών οργανώσεων που έχουν ως στόχο την ανατροπή του κράτους και αντιμετωπίζονται με μεγάλη δυσπιστία από την πολιτική και στρατιωτική ελίτ.

    Οι ηγέτες του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της θανατικής ποινής θα επιτρέψει στον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στον Κούρδο ηγέτη που καταδικάσθηκε σε θάνατο για προδοσία το 1999, να παραμείνει ατιμώρητος, αφαιρώντας έτσι ένα μέσο αποτροπής άλλων αυτονομιστικών ομάδων. Αντιδράσεις στην κατάργηση της θανατικής ποινής προέρχονται επίσης από το στρατό και την αστυνομία που υπέστησαν βαριές απώλειες στις συγκρούσεις με Κούρδους αντάρτες και αριστερούς εξτρεμιστές.

    Από την πλευρά τους, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς οργανισμοί θεωρούν την κατάργηση της θανατικής ποινής ως σημαντικό βήμα για την επίλυση ευρύτερων προβλημάτων, σε μία χώρα όπου τα βασανιστήρια εξακολουθούν να είναι διαδεδομένα και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης θεωρείται συχνά ως αυθαίρετο και πολιτικά διεφθαρμένο. Η κατάργηση της θανατικής ποινής υποστηρίζεται επίσης από την Ενωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών.

    Οι πολιτικές δίκες διεξάγονται στα δικαστήρια κρατικής ασφάλειας, όπου η απαλλαγή των κατηγορουμένων είναι σπάνια. Ο Ερέν Κεσκίν, διευθυντής του παραρτήματος της τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη υπογραμμίζει ότι στην 17χρονη θητεία του ως συνήγορος υπεράσπισης δεν έχει δει απαλλακτική απόφαση σε πολιτική δίκη, ακόμα και όταν η ομολογία έχει αποσπασθεί με βασανιστήρια που αποδεικνύονται με ιατρικές εκθέσεις.

    Οι επικρίσεις εναντίον της θανατικής ποινής προέρχονται ακόμα και από τις πιο απρόβλεπτες πηγές. Ο Νεγιάτ Οζτακσέν, ένας απόστρατος συνταγματάρχης που υπηρέτησε ως στρατιωτικός εισαγγελέας επισημαίνει ότι πάρα πολλοί κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε θάνατο για τα πολιτικά τους φρονήματα χωρίς επαρκείς αποδείξεις ή αξιόπιστους μάρτυρες", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    "Στην Τουρκία έχουν σημειωθεί ορισμένες γνωστές εκτελέσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές απαγχονίστηκε το 1961, μετά την επικράτηση του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Επίσης, η καταδίκη του Οτζαλάν σε θάνατο πυροδότησε αυστηρές προειδοποιήσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλους οργανισμούς προς την Τουρκία να μην προβεί σε εκτέλεση. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τους κινδύνους που σχετίζονται με την καταδίκη του Οτζαλάν και φαίνεται απίθανο να εκτελέσει τον ίδιο ή κάποιον άλλο όσο διακυβεύεται η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Επιπλέον, οι επιδόσεις της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ελάχιστα κολακευτικές, με τους επικριτές να διατείνονται ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιούνται κανονικά, όχι στις αγχόνες των φυλακών, αλλά από την αστυνομία και παραστρατιωτικές οργανώσεις που δολοφονούν ανθρώπους που δεν έχουν συλληφθεί ή καταδικασθεί.

    Στο παρελθόν η Τουρκία κώφευε στις επικρίσεις για τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ομως, η προοπτική στενότερων οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτιστικών σχέσεων με την Ευρώπη ίσως αποδειχθεί αρκετή για να πείσει τους Τούρκους πολιτικούς να προωθήσουν πολλές αλλαγές, περιλαμβανομένης της επίσημης κατάργησης της θανατικής ποινής", καταλήγει το δημοσίευμα.

    [22] ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΦΙΛΙΠ ΧΑΝΣΕΝ - Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Ουάσιγκτον, 31 Μαϊου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ο Ρόμπερτ Φίλιπ Χάνσεν, ο Αμερικανός αξιωματούχος που έχει κατηγορηθεί από το FBI για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας δήλωσε αθώος στις κατηγορίες σε δικαστήριο στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνιας των ΗΠΑ.

    Στη σύντομη εμφάνισή του στο δικαστήριο ο Χάνσεν έμεινε σιωπηλός και ο δικηγόρος του, Πλάτο Κασέρις, είπε μόνο πως «θα αποκρούσουμε τις ομοσπονδιακές κατηγορίες στο δικαστήριο».

    Η παραπομπή του σε δίκη έγινε, αφού δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην υπεράσπιση και την πολιτική αγωγή.

    Ο Χάνσεν θα παραπεμφθεί σε δίκη στις 29 Οκτωβρίου ενώ τον βαραίνουν 21 κατηγορίες και ενδέχεται να καταδικαστεί σε θάνατο.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαϊου 2001 (20:06 UTC+2)

    Η Θεσσαλονίκη έδειξε ότι είναι πανέτοιμη να αγκαλιάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οχι μόνο σαν αγώνες, αλλά και σαν ιδέα. Αυτό φάνηκε και κατά τις επαφές που είχε η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου στη συμπρωτεύουσα.

    "Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι μεταξύ φίλων. Η Θεσσαλονίκη είναι μια υπέροχη πόλη και με υπέροχους ανθρώπους. Η Θεσσαλονίκη αυτές τις τρεις ημέρες μας έχει κάνει όλους να ανεβάσουμε τα φτερά μας, μας έδωσε κουράγιο, μας έκανε ο κόσμος να αισθανθούμε πως ότι κι αν περνάμε, δεν πειράζει το περνάμε για το καλύτερο. Είμαι προσωπικά τόσο συγκινημένη από την υποδοχή και την αποδοχή της δουλειάς μας από τον κόσμο και θέλω να σας το μεταφέρω γιατί αυτό θέλω να το περάσετε", τόνισε η κ. Αγγελοπούλου κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε το μεσημέρι με τους δημοσιογράφους της πόλης.

    Την κ. Αγγελοπούλου προσφώνησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Δημήτρης Γουσίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία τους από την εποχή που ήταν φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη. Στην συνέχεια παρατήρησε πως η Θεσσαλονίκη ανταποκρίνεται στην Ολυμπιάδα του 2004 ως τον αθλητή που καλείται να "τα δώσει όλα" για την Ελλάδα χωρίς να παραγνωρίζει τη διαφορετική μεταχείριση της Αθήνα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και το γεγονός ότι στην πρωτεύουσα θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος τα χρόνια που μεσολαβούν μέχρι και το 2004".

    [24] ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ TANJUG

    Βελιγράδι, 31 Μαϊου 2001 (20:02 UTC+2)

    Ο πρώην διευθυντής του γιουγκοσλαβικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug και στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ζόραν Γέβντοβιτς συνελήφθη και κρατείται, αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της δυσφήμισης και της απάτης.

    Στον Γέβντοβιτς επεβλήθη αρχικά οκταήμερη φυλάκιση, επειδή δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο παρότι έλαβε 11 δικαστικές κλήσεις, μετά την μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε εναντίον του πρώην υπάλληλός του.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Τζόρτζε Μίρκοβιτς διεξάγεται επίσης έρευνας σε βάρος του πρώην διευθυντή του Tanjug, για παράνομες συναλλαγές και λογαριασμούς σε ξένο συνάλλαγμα, που φέρεται να ζημίωσαν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων κατά 2 εκ. μάρκα (1 εκ. ευρώ).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 31 May 2001 - 18:13:49 UTC